KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her tablet 100 mg nimesulid içerir.
Yardımcı maddeler:
Sodyum nişasta glikolat 10 mg
Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Tablet
Soluk sarı renkli tabletler
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
COXULİD akut ağrı ve primer dismenorenin semptomatik tedavisinde endikedir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde, yetişkinlerde tavsiye edilen doz günde 2 defa 100 mg'dır.
Uygulama şekli:
Tabletler bir miktar sıvı ile yutulmalıdır. Yiyeceklerle birlikte alınması ilacın emilimini ve biyoyararlanımını etkilemez. Hasta uyumunu artırmak için yemekten sonra alınması tavsiyeedilir.
İstenmeyen etkilerin ortaya çıkışını azaltmak için nimesulid etkili olan en düşük dozda ve en kısa süre boyunca kullanılmalıdır. En uzun tedavi süresi 15 gündür.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Geriyatrik popülasyon
Yaşlı hastalarda günlük dozajı düşürmeye gerek yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
COXULİD 12 yaşın altındaki çocuklarda kontrendikedir.
1 / 12Adolesanlar (12-18 yaş arası)
Ergenlik dönemindeki gençler kinetik profili ve nimesulidin farmakodinamik özellikleri temel alındığında bu hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Böbrek yetmezliği:
Sağlıklı gönüllülerde ve orta dereceli böbrek fonksiyon bozukluğu olan (kreatinin klerensi 3080 ml/dak.) hastalarda, nimesulidin aynı kinetik profile sahip olduğu gösterilmiştir. Bu hastalarda dozu azaltmaya gerek yoktur. Ciddi böbrek fonksiyon bozukluğunda (kreatininklerensi <30ml/dak.) ise nimesulid kontrendikedir.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda nimesulid kullanılması kontrendikedir.
4.3 Kontrendikasyonlar
COXULİD, nimesulide veya içeriğindeki herhangi bir yardımcı maddeye karşı bilinen aşırı duyarlılığı bulunan hastalarda,
• Geçmişinde asetilsalisilik asit veya diğer non-steroid antiinflamatuvar ilaçlara (NSAİİ)karşı hipersensitivite reaksiyonu (örneğin bronkospazm, rinit, ürtiker gibi) olan hastalarda,
• Nimesulide karşı hepatotoksik reaksiyon hikayesi olan hastalarda,
• Hepatotoksik potansiyeli olan ilaçlarla eş zamanlı kullanımı
• Alkol ve ilaç bağımlılığı olanlarda
• Aktif gastrik veya duodenal ülser, nüks eden ülser hikayesi olan hastalar veyagastrointestinal (GI) kanaması olanlarda, serebrovaksüler kanama veya diğer aktif kanamalarya da kanama düzensizlikleri olanlarda,
• Şiddetli koagülasyon bozukluğu olanlarda,
• Şiddetli kalp yetmezliği olanlarda
• Şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda
• Karaciğer yetmezliği olanlarda,
• Ateş ve/veya grip benzeri belirtisi olan hastalarda
• 12 yaşından küçük çocuklarda
• Gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde ve emzirme döneminde kontrendikedir.
• Koroner arter bypass greft (CABG) cerrahisi durumlarında perioperatif ağrı tedavisindekontrendikedir.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Kardiyovasküler (KV) trombotik etkiler:
Bazı selektif COX-2 inhibitörü ya da non-selektif nonsteroid antiinflamatuvarlarla, 3 yıla varan klinik araştırmalar, ölümcül olabilecek derecede ciddi kardiyovasküler trombotikolaylarda, miyokard enfarktüsü ve inme riskinde artışa neden olabileceğini göstermiştir.Bilinen kardiyovasküler hastalığı olan hastalar daha büyük risk altında olabilir. COXULİD iletedavi edilen hastalarda kardiyovasküler advers olay riskini en aza indirmek için, mümkünolan en kısa süreyle en düşük etkili doz kullanılmalıdır. Daha önce kardiyovaskülersemptomlar yaşanmamış olsa bile, hekimler ve hastalar bu tür olayların ortaya çıkmasınakarşı tetikte olmalıdır. Hastalara, ciddi kardiyovasküler toksisite belirti ve/veya semptomları
2 /12
hakkında ve meydana geldikleri takdirde yapılması gerekenler hakkında bilgi verilmelidir (bkz. bölüm 4.3).
Eşzamanlı aspirin kullanımının NSAİİ kullanımıyla ilişkili artmış ciddi KV trombotik olay riskini azalttığını gösteren tutarlı bir kanıt yoktur. Aspirin ve nimesulidin eşzamanlı kullanımıciddi gastrointestinal olay riskini artırmaktadır (bkz. bölüm 4.4).
Yapılan iki büyük kontrollü klinik araştırma sonucuna göre, koroner arter bypass greft uygulamasını takiben 10-14 gün arasında ağrı tedavisi için bir COX-2 selektif nonsteroidantiinflamatuvar kullanımının miyokard enfarktüsü ve inme riskinde artışa neden olduğugözlemlenmiştir (bkz. bölüm 4.3).
Hipertansiyon:
Diğer tüm NSAİİ' lerde olduğu gibi, nimesulid de hipertansiyon oluşumuna veya daha önce mevcut hipertansiyonunun kötüleşmesine ve bu iki durum da kardiyovasküler olaylar riskininartmasına neden olabilir. Nimesulid de dahil, NSAİİ'ler hipertansiyonlu hastalarda dikkatlikullanılmalıdır. Nimesulid tedavisi başlangıcında ve tedavi seyri boyunca kan basıncıyakından izlenmelidir.
Konjestif kalp yetmezliği ve ödem:
NSAİİ alan bazı hastalarda sıvı retansiyonu ve ödem gözlenmiştir. Bu nedenle, COXULİD sıvı retansiyonu, hipertansiyon veya kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Gastrointestinal (Gİ) etkiler-Gİ ülserasyon, kanama veya perforasyon riski:
NSAİİ uygulanan hastalarda, semptomları olsun veya olmasın herhangi bir zamanda mide, ince barsak veya kalın bağırsakta inflamasyon, kanama, ülserasyon veya perforasyon gibifatal olabilen ciddi Gİ toksisite meydana gelebilir.
NSAİİ ile tedavi sırasında ciddi bir Gİ advers olay geliştiren her beş hastadan yalnızca biri semptomatiktir. NSAİİ'ler nedeniyle üst Gİ ülser, büyük kanama veya perforasyonların, 3 ila6 ay süreyle tedavi edilen hastaların yaklaşık %1'inde, bir yıl tedavi gören hastalarınsayaklaşık %2 ila %4'u arasında meydana geldiği görülmektedir. Bu eğilimlerin zaman içindesürmesi, hastanın tedavinin herhangi bir safhasında ciddi bir Gİ olay gelişme olasılığınıartırmaktadır. Ne var ki, kısa süreli tedavi dahi risksiz değildir.
NSAİİ'ler, önceden ülser hastalığı veya Gİ kanaması hikayesine sahip hastalara reçetelenirken son derece dikkatli olunmalıdır.
Yapılan çalışmalar, NSAİİ kullanan, önceden peptik ülser ve/veya Gİ kanama hikayesine sahip hastaların, bu risk faktörlerine sahip olmayan hastalara kıyasla Gİ kanama geliştirmeriskinin 10 kat fazla olduğunu göstermiştir. Ülser hikayesine ek olarak, yapılanfarmakoepidemiyolojik çalışmalarda, Gİ kanama riskini artırabilecek aşağıdakiler gibi çoksayıda başka birlikte tedavi ve komorbiditeye yol açabilecek durum tanımlanmıştır: oralkortikosteroidlerle tedavi, antikoagülanlarla tedavi, NSAİİ'lerle tedavinin uzaması, sigaraiçmek, alkol bağımlılığı, ilerlemiş yaş ve genel sağlık durumunun kötü olması.
Fatal Gİ olaylar hakkındaki spontan raporların çoğu yaşlı ve zayıf bünyeli hastalarda görülmektedir; bu nedenle bu popülasyonda tedavi yaparken özellikle dikkatli olmak gerekir.
3 /12
Advers bir Gİ olayın potansiyel riskini en aza indirmek için, mümkün olan en kısa süreyle en düşük etkili doz kullanmalıdır. Yüksek risk grubundaki hastalarda, NSAİİ'ler içermeyenalternatif tedaviler dikkate alınmalıdır.
Renal etkiler:
NSAİİ'nin uzun süreli kullanımı renal papiller nekroz ve diğer renal hasarlarla sonuçlanmıştır. Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, nimesulidin uzun süreli uygulanması renalpapiller nekroz ve renal medullada diğer değişikliklere yol açmıştır. Renal prostaglandinlerinrenal perfüzyonun korunmasında telafi edici bir rol oynadığı hastalarda ikinci bir renaltoksisite şekli görülmüştür. Bu hastalarda bir NSAİİ'nin uygulanması, prostaglandinoluşumunda ve ikincil olarak renal kan akımında açık renal dekompansasyonutetikleyebilecek doza bağımlı bir düşmeye neden olabilir. Bu reaksiyon açısından en büyükrisk altında bulunan hastalar böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği veya karaciğer yetmezliğiolanların yanı sıra diüretik veya ADE inhibitörleri kullananlar ve yaşlılardır. NSAİİtedavisinin kesilmesinden sonra, genelde tedavi öncesindeki duruma geri dönülür.
İlerlemiş böbrek hastalığı:
İlerlemiş böbrek hastalığına sahip hastalarda COXULİD tedavisi önerilmez. Ancak, nonsteroid antiinflamatuvar bir ilaçla tedaviye başlamak zorunluysa, hastanın böbrekfonksiyonlarının yakından takip edilmesi tavsiye edilir.
Anafilaktoid reaksiyonlar:
Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, nimesulide önceden bilinen bir maruziyeti olmayan hastalarda anafilaktoid reaksiyonlar meydana gelebilir. Aspirin triadı olan hastalara nimesulidverilmemelidir. Bu semptom kompleksi tipik olarak, nazal polipli ya da polipsiz rinit geçirenveya aspirin ya da diğer NSAİİ'leri aldıktan sonra şiddetli ve potansiyel olarak fatal olabilenbronkospazm sergileyen astımlı hastalarda ortaya çıkar (bkz. bölüm 4.3 ve bölüm 4.4).Anaflaktoid bir reaksiyon meydana geldiği takdirde, hastaya derhal acil tedaviuygulamalardır.
Deri etkileri:
Nimesulid dahil NSAİİ'nin kullanımına ilişkin çok seyrek olarak, bazıları ölümcül olmak üzere, eksfoliyatif dermatit, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz gibiciddi deri reaksiyonları rapor edilmiştir. Bu ciddi olaylar uyarı olmaksızın oluşabilir. Hastalarciddi deri reaksiyonlarının işaret ve semptomları konusunda bilgilendirilmelidirler ve derikızarıklığı ya da herhangi bir aşırı duyarlılık belirtisi ilk meydana geldiğinde nimesulidkullanımı durdurulmalıdır.
Hematolojik etkiler:
Nimesulid de dahil olmak üzere NSAİİ alan hastalarda bazen anemi görülür. Bunun nedeni sıvı retansiyonu, Gİ kan kaybı veya eritropoez üzerindeki tam olarak tanımlanamayan bir etkiolabilir. COXULİD de dahil olmak üzere NSAİİ'ler uzun süreli tedavi gören hastalar,herhangi bir anemi belirti veya semptomu göstermeseler bile hemoglobin ve hematokritseviyelerini düzenli olarak kontrol ettirmelidirler.
NSAİİ'lerin bazı hastalarda trombosit agregasyonunu inhibe eden kanama süresini uzattıkları gösterilmiştir. Aspirinin tersine, bunların trombosit fonksiyonu üzerindeki etkileri kalitatifaçıdan daha az, daha kısa süreli ve geri dönüşümlüdür. Nimesulid genel olarak trombosit
4 /12
sayısı, protrombin zamanı (PT) veya parsiyel tromboplastin zamanını (PTT) etkilemez. Önceden koagülasyon bozukluğu olan ya da antikoagülan kullanan ve trombosit fonksiyondeğişikliklerinden advers şekilde etkilenebilecek hastalar COXULİD kullanımında dikkatleizlenmelidir.
Hepatik etkiler:
Nemesulid de dahil olmak üzere NSAİİ alan hastaların %15 kadarında bir veya daha fazla karaciğer testinde sınır seviyede yükselmeler meydana gelebilir. Bu laboratuvar anomalileriilerleyebilir, değişmeden kalabilir veya tedaviye devam edildiğinde kendiliğinden geçebilir.NSAİİ'ler ile yapılan klinik çalışmalarda, hastaların yaklaşık %1'inde ALT ve AST'deanlamlı yükselmeler (normalin üst limitinin yaklaşık üç veya daha fazla katında) bildirilmiştir.Ayrıca, bazıları ölümle sonuçlanmak üzere sarılık, fulminan hepatit, karaciğer nekrozu vekaraciğer yetmezliği de dahil şiddetli karaciğer reaksiyonları bildirilmiştir.
Karaciğer yetmezliğine işaret eden belirti ve/veya semptomlar gösteren veya karaciğer test değerleri anormal olan bir hasta, COXULİD tedavisi sırasında daha şiddetli bir karaciğerreaksiyonun gelişmesine karşı değerlendirilmelidir. Karaciğer hastalığına işaret eden klinikbelirti ve semptomların gelişmesi veya sistemik belirtilerin (örneğin, eozinofili, döküntü, vb.)meydana gelmesi halinde, COXULİD tedavisi kesilmelidir.
İlacın karaciğer toksisitesi göz önüne alınarak, risk/yarar oranı her hasta için bireysel olarak değerlendirildikten sonra, nimesulid tedavisine başlanmalıdır.
Önceden var olan astım:
Astım hastalarının aspirine duyarlı astımı olabilir. Aspirine duyarlı astım hastalarında aspirin kullanımı, fatal olabilecek derecede şiddetli bronkospazma yol açabilir. Bu gibi aspirineduyarlı hastalarda aspirin ve diğer NSAİİ'ler arasında bronkospazm da dahil olmak üzereçapraz reaksiyonlar bildirildiği için, aspirine bu çeşit bir duyarlılığa sahip hastalar COXULİDkullanmamalı ve önceden var olan astımı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer:
Nimesulid ile tedavi sırasında, hastalar diğer analjezikleri kullanmamaları yönünde uyarılmalıdır. Farklı NSAİİ'lerin eşzamanlı kullanımı tavsiye edilmemektedir.
İlaç kullanımı sürecinde ateş ve/veya grip benzeri bulgular gelişirse ilacın kesilmesi uygundur.
Nimesulid, kullanımı kadınlarda doğurganlığa zarar verebilir veya gebe kalmayı deneyen kadınlar için tavsiye edilmemektedir. Gebe kalma zorluğu yaşayan veya infertilitearaştırmasında olan kadınlarda nimesulidin kesilmesi düşünülmelidir (bkz. bölüm 4.6).
12 yaşından küçük çocuklarda sistemik etkili formların kullanımı kontrendikedir.
Mümkün olan en kısa süre boyunca nimesulid kullanılmasıyla yan etkilerin riski azaltılabilir. İyileşme görülmemesi halinde tedavi kesilmelidir.
5 /12
İstenmeyen etkilerin ortaya çıkışını azaltmak için nimesulid etkili olan en düşük dozda ve en kısa süre boyunca kullanılmalıdır. En uzun tedavi süresi 15 gündür. İyileşme görülmemesihalinde tedavi kesilmelidir.
COXULİD' in her dozu 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Farmakodinamik etkileşimler
Varfarin, benzer antikoagülan ajanlar veya asetilsalisilik asit kullanan hastaların nimesulid kullanmaları halinde kanama komplikasyonlarının riskinde artış görülmektedir. Dolayısıylabu kombinasyon tavsiye edilmemektedir (bkz. bölüm 4.4) ve ciddi koagülasyon bozukluklarıgörülen hastalarda kontrendikedir (bkz. bölüm 4.3). Bu kombinasyonlardan kaçınılmamasıhalinde antikoagülan aktivite yakından gözlenmelidir.
Diüretikler ile farmakodinamik/farmakokinetik etkileşimler
Sağlıklı deneklerde nimesulid geçici olarak furosemid ve tiyazidlerin sodyum atılımındaki etkisini, daha düşük olarak da potasyum atılımındaki etkisini düşürür ve diüretiğe yanıtıazalır. Nimesulid ve furosemidin birlikte kullanılması, renal klerensini etkilemeksizin,furosemidin EAA oranının (yaklaşık %20) ve kümülatif furosemid atılımının azalmasına yolaçar.
Nimesulid diüretiklerin etkisini antagonize edebilir ve özellikle de furosemid ile indüklenen plazma renin aktivitesinin yükselmesini bloke edebilir. Sağlıklı deneklerde nimesulid geçiciolarak furosemidin sodyum atılımındaki etkisini, daha düşük olarak da potasyum atılımındakietkisini düşürür ve diüretiğe yanıtı azaltır. Bu sebeple, furosemid ve nimesulidin birliktekullanımı, duyarlı olan böbrek veya kalp hastalarında kullanımda dikkat gerektirir.
Diğer ilaçlar ile farmakokinetik etkileşimler
NSAİİ'lerin lityumun klerensini düşürerek plazma seviyesini ve lityum toksisitesini arttırdıkları bildirilmiştir. Nimesulid lityum tedavisi gören bir hastaya veriliyorsa, hastanınlityum seviyeleri dikkatle gözlemlenmelidir.
Ayrıca glibenklamid, teofilin, varfarin, digoksin, simetidin ve antasit preparatlarla (örn.; bir alüminyum ve magnezyum hidroksit kombinasyonu), potansiyel farmakokinetik etkileşimleri
in vitro
olarak incelenmiştir. Klinik olarak önemli bir etkileşim gözlenmemiştir.
Nimesulid CYP2C9'u inhibe eder. Bu enzimin substratları olan ilaçların plazma konsantrasyonları beraberinde nimesulid kullanıldığında yükselebilir.
Nimesulid metotreksat tedavisinden 24 saat geçmeden önce veya sonra kullanılması dikkat gerektirmektedir çünkü metotreksatın serum seviyesi yükselebilir ve dolayısıyla bu ilacıntoksisitesi artabilir.
Renal prostaglandinler üzerindeki etkileri nedeniyle nimesulid gibi prostaglandin sentetaz inhibitörleri, siklosporin nefrotoksisitesini artırabilir.
6 /12
ADE-inhibitörleri
Mevcut raporlarda, NSAİİ'lerin ADE-inhibitörlerinin antihipertansif etkisini azaltabileceği belirtilmektedir. Bu etkileşim, NSAİİ'lerin ADE inhibitörleriyle birlikte almakta olanhastalarda dikkate alınmalıdır.
Diğer ilaçların nimesulid üzerindeki etkileri
İn-vitro çalışmalar nimesulidin tolbutamid, salisilik asit ve valproik asit tarafından bağlanma bölgelerinden kovulduğunu göstermiştir. Ancak plazma seviyeleri üzerinde oluşabilecekmuhtemel etkilere rağmen bu etkileşimleri klinik bir önem sergilememiştir.
Karaciğer anormallikleri olan hastalarda, nimesulid özellikle başka potansiyel hepatotoksik ilaçlarla kombine olarak uygulanacaksa dikkatli olunmalıdır.
4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: C/D (3.trimester)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda üreme yeteneği üzerine etkilerine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Gebelik dönemi
Nimesulidin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
COXULİD gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebeliğin 3.trimesterinde kontrendikedir.
Diğer NSAİİ'ler gibi nimesulid gebe kalmaya çalışan kadınlara önerilmemektedir.
NSAİİ'lerin fetüs kardiyovasküler sistemindeki bilinen etkileri yüzünden (ductus arteriosus'un kapanması) gebelikte (özellikle geç dönem) kullanımından kaçınılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Nimesulidin insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Nimesulidin süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojikveriler nedeniyle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. Nimesulidemzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
İnsanlarda üreme yeteneği ve fertilite üzerine etkisi hakkında herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda nimesulidin fertiliteyi etkileyecek advers etkiler meydana getirdiği saptanmıştır.
7 /12
Nimesulid, kullanımı kadınlarda doğurganlığa zarar verebilir ve gebe kalmayı deneyen kadınlar için tavsiye edilmemektedir. Gebe kalma zorluğu yaşayan veya infertilitearaştırmasında olan kadınlarda nimesulidin kesilmesi düşünülmelidir.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Nimesulidin araba kullanma veya makine kullanma üzerindeki etkileriyle ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Ancak nimesulid kullanımı ile sersemlik, baş dönmesi veya uyku hali yaşayanhastaların araba veya makine kullanmaktan kaçınması gerekir.
4.8 İstenmeyen etkiler
Nimesulid kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan istenmeyen etkilerin organ ve sistemlere göre sıklık gruplaması aşağıdaki gibidir:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000) (izole raporlar dahil), bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Seyrek: Anemi, eozinofili
Çok seyrek Trombositopeni, pansitopeni, purpura
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Seyrek: Aşırı duyarlılık Çok seyrek: Anaflaksi
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Seyrek: Hiperkalemi
Psikiyatrik hastalıklar
Seyrek: Endişe, sinirlilik, kabus görme
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Sersemlik hali
Çok seyrek: Baş ağrısı, uyku hali, ensefalopati (Reye sendromu)
Göz hastalıkları
Seyrek: Bulanık görme
Çok seyrek: Görme rahatsızlıkları
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Çok seyrek: Baş dönmesi
Kardiyak hastalıklar
Seyrek: Taşikardi
8 /12
Vasküler hastalıklar
Yaygın olmayan: Hipertansiyon
Seyrek: Kanama, kan basıncında dalgalanma, kızarmalar
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Yaygın olmayan: Dispne
Çok seyrek: Astım ve bronkospazm
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: İshal, bulantı, kusma Yaygın olmayan: Kabızlık, gaz, gastrit
Çok seyrek: Abdominal ağrı, dispepsi, stomatit, melena, gastrointestinal kanama, duodenal ülser ve perforasyon, gastrik ülser ve perforasyon
Hepato-bilier hastalıklar
Çok seyrek: Hepatit, fulminan hepatit (ölümcül vakalar dahil olmak üzere), sarılık, kolestaz (bkz. bölüm 4.4).
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Kaşıntı, döküntü, terleme artışı Seyrek: Eritem ve dermatit
Çok seyrek: Ürtiker, anjionörotik ödem, yüz ödemi, eritema multiform, Stevens Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Seyrek: Dizüri, hematüri, üriner retansiyon
Çok seyrek: Böbrek yetmezliği, oligüri, interstisyel nefrit
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın olmayan: Ödem Seyrek: Keyifsizlik, bitkinlikÇok seyrek: HipotermiYaygın: Hepatik enzimlerde artış
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir
Akut NSAİİ doz aşımının semptomları genellikle destekleyici bakımla geri dönüşümlü olan uyuşukluk, uyku hali, bulantı, kusma ve epigastrik ağrı ile sınırlıdır. Gastrointestinal kanamagerçekleşebilir. Nadir görülmekle birlikte hipertansiyon, akut böbrek yetmezliği, solunumbozukluğu ve koma ortaya çıkabilir. NSAİİ'lerin terapötik alımıyla anafilaktoidreaksiyonların görüldüğü bildirilmiştir ve bu, doz aşımını takiben de ortaya çıkabilir.
9 / 12
Hastalar NSAİİ doz aşımını takiben semptomatik ve destekleyici bakıma alınmalıdır. Belli bir antidotu yoktur. Nimesulidin hemodiyalizle temizliğine dair bilgi yoktur, ancak yüksekplazma protein bağlanma değeri (%97,5'e kadar) temel alınırsa, diyalizin doz aşımıdurumlarında yararlı olması muhtemel değildir. Alınmasından itibaren 4 saat içindesemptomlar görülen hastalarda veya yüksek doz aşımını takiben görülen hastalarda kusturmave/veya aktif kömür (yetişkinlerde 60-100 g arası) ve/veya ozmotik katartik endike olabilir.
Yüksek protein bağlanma özelliğine bağlı olarak zorlu diürez, idrarın alkalileştirilmesi, hemodiyaliz ya da hemoperfüzyon yararlı olmayabilir. Renal ve hepatik fonksiyonlargözlenmelidir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antiinflamatuvar ve antiromatizmal ilaçlar, non-steroidler ATC kodu: M01AX17
Nimesulid prostaglandin sentez enzimi siklo-oksijenezi inhibe eden analjezik, antipiretik özelliği olan NSAİİ'dir.
5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim:
Nimesulid oral alımdan sonra hızla emilir. Yetişkinlerde 100 mg'lık tek dozun alımından 2-3 saat sonra 3-4 mg/l'lik maksimum plazma seviyesine ulaşır, eğri altındaki alan (EAA) 20-35mg h/l. Nimesulid 7 gün süreyle önerilen terapötik doz olan günde 2 kez 100 mg verildiğindebu parametrelerde anlamlı bir istatistiksel değişiklik olmamıştır.
Dağılım:
Nimesulid plazma proteinlerine %97,5 oranda bağlanır.
Biyotransformasyon:
Nimesulid karaciğerde sitokrom P450 (CYP) 2C9 izoenzimleri de dahil olmak üzere birçok yol ile geniş ölçüde metabolizma edilir. Dolayısıyla, CYP2C9 tarafından metabolize edilenilaçlarla birlikte alınması halinde etkileşim potansiyeli mevcuttur. Ana metabolit yinefarmakolojik olarak aktif olan para-hidroksi türevidir. Bu metabolit dolaşımında kısa süredebelirir (yaklaşık 0,8 saat), ancak oluşum sabiti yüksek değildir ve nimesulidin emilimsabitinden daha düşüktür. Hidroksinimesulid plazmada bulunan tek metabolittir ve neredeysetamamen konjuge halde bulunur. Yarı ömrü 3,2 ile 6 saat arasındadır.
Eliminasyon:
Nimesulid başlıca idrarla atılır (uygulanan dozun yaklaşık %50'si). Sadece %1-3'ü değişmemiş olarak atılır. Ana metabolit, hidroksinimesulid, yalnızca glukuronat olarakbulunur. Dozun yaklaşık %29'u metabolize edildikten sonra feçes ile atılır.
10 /12
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Tekrarlanan uygulamalarda birikim gözlenmemiştir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Yaşlılar
(>65 yaş)
Yaşlılarda akut ve tekrarlanan dozlardan sonra nimesulidin kinetik profili değişmemiştir.
Böbrek yetmezliği:
Sağlıklı gönüllülerde hafif ile orta dereceli böbrek yetmezliği olan hastaların (kreatinin klerensi 30-80 ml/dak.) karşılaştırıldığı bir akut deneysel çalışmada, nimesulidin dorukplazma seviyeleri ve ana metabolitleri sağlıklı gönüllülerden yüksek çıkmamıştır. EAA ve tı
/2
beta %50 yüksek çıkmıştır, ancak her zaman sağlıklı gönüllülerde ölçülen kinetik değerlerininaralığında kalmıştır.
Karaciğer yetmezliği:
Nimesulid karaciğer yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir (bkz. bölüm 4.3).
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Güvenilirlik farmakolojisi çalışmalarına dayanılarak, preklinik veriler insanlar için tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik etki açısından bir tehlike olmadığınıgöstermektedir.
Tekrarlanan doz toksisitesi çalışmalarında, nimesulid gastrointestinal, renal ve hepatik toksisite göstermiştir. Üreme toksisitesi çalışmalarında toksik olmayan bir doz seviyesinde,tavşanlarda embriyotoksik ve teratojenik etkiler (iskelet anomalileri, serebral ventriküllerdegenişleme) gözlenmiş olup, sıçanlarda gözlenmemiştir.
Sıçanlarda erken doğum periyodunda ölü doğumların artmış olduğu gözlenmiştir ve nimesulid fertilite üzerinde advers etkiler göstermiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Poloksamer Mikrokristalin selülozSodyum nişasta glikolatKolloidal silikon dioksitMagnezyum stearatTalk
6.2 Geçimsizlikler
Bugüne kadar belirlenmiş herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.
6.3 Raf ömrü
24 ay
11 /12
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
15 tablet içeren PVC/Al blister ambalajlarda kullanma talimatı ile birlikte karton kutuda sunulmaktadır.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
HÜSNÜ ARSAN İLAÇLARI AŞ.
34398 Maslak -İSTANBUL
8. RUHSAT NUMARASI
195/11
9. RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 03.03.2000 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
12 /12