Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Copaxone 40 Mg/ml Kullanıma Hazır Dolu Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

COPAXONE® 40 mg/mL PEN enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalem Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 mL enjeksiyonluk çözelti, kullanıma hazır dolu kalem başına 36 mg glatiramer bazına eşdeğer40 mg glatiramer asetat* içermektedir.

* Glatiramer asetat, ortalama molar fraksiyonu sırasıyla 0,129-0,153, 0,392-0,462, 0,086-0,100 ve 0,300-0,374 olan L-glutamik asit, L-alanin, L-tyrosine ve L-lysine adındaki dört doğal aminoasidi içeren sentetik polipeptidlerin asetat tuzudur. Glatiramer asetatın ortalama molekülerağırlığı 5.000-9.000 Dalton arasındadır. Bileşimsel karmaşıklığı nedeniyle, nihai glatiramerasetat bileşimi tamamen rastgele olmasa da, amino asit dizisi açısından da dahil olmak üzerehiçbir spesifik polipeptit tam olarak karakterize edilemez.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Kullanıma hazır kalem içinde enjeksiyonluk çözelti.

Görünür partikül içermeyen berrak çözelti.

Enjeksiyonluk çözeltinin pH'ı 5,5 - 7'dir ve ozmolaritesi yaklaşık 300 mOsmol/L'dir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

COPAXONE®, relapsing-remitting multipl sklerozda, geçmiş iki yıl içinde geçirilmiş ve tam ya da kısmi düzelmenin izlendiği en az iki nörolojik disfonksiyon atağıyla karakterize ambulatuvarhastalarda (örn. yardımsız yürüyebilen hastalar) klinik atakların sıklığını azaltmak içinendikedir.

COPAXONE® primer ve sekonder progresif MS'te endike değildir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

COPAXONE® tedavisine bir nörolog veya MS tedavisinde deneyimli bir hekim gözetiminde başlanmalıdır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde önerilen doz, 40 mg glatiramer asetat ihtiva eden COPAXONE®'un haftada üç defa ve en az 48 saat ara ile subkütan enjeksiyonudur.

Hastaların ne kadar süre ile tedavi edilmesi gerektiği şu an için bilinmemektedir.

1 / 12

Uzun süreli tedavi hakkındaki karar, tedaviyi yürüten doktor tarafından izlenen hastaya bağlı olarak alınmalıdır.

Uygulama şekli:

COPAXONE® subkütan yolla enjekte edilmelidir.

Hastalar kendi kendine enjeksiyon teknikleri üzerinde eğitilmeli ve ilk kendi kendine enjeksiyon esnasında ve sonrasındaki 30 dakika için sağlık personeli tarafından denetlenmelidirler.

Her uygulamada farklı bir bölge seçilmelidir. Böylece enjeksiyon uygulanan bölgede herhangi bir iritasyon veya ağrı oluşma ihtimali azaltılacaktır. Enjeksiyon bölgeleri; karın, kollar, kalçalarve uyluktur.

Her bir COPAXONE® 40 mg/mL PEN enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalem sadece tek kullanımlıktır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

COPAXONE® özel olarak renal fonksiyon yetersizliği olan hastalarda çalışılmamıştır (Bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda ve ergenlerde glatiramer asetatın güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Glatiramer asetatın çocuklarda ve 18 yaş altındaki ergenlerde kullanımıhakkında herhangi bir öneride bulunmak için yeterli bilgi yoktur. Bunun için, COPAXONE® bupopülasyonda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

COPAXONE® özel olarak yaşlılarda çalışılmamıştır.

4.3. Kontrendikasyonlar

COPAXONE® glatiramer asetat veya mannitole karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

COPAXONE®'un tek tavsiye edilen uygulama yolu subkütandır. İntravenöz veya intramüsküler yollardan uygulanmamalıdır.

Tedaviyi yapan doktor, COPAXONE® enjeksiyonunun ardından bir kaç dakika içinde vazodilatasyon (kızarma), göğüs ağrısı, dispne, palpitasyon veya taşikardi gibi reaksiyonlardanen az birinin görülebileceği konusunda hastayı uyarmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8). Bu semptomlarınçoğu kısa sürelidir ve herhangi bir hasar bırakmadan kendiliğinden geçer. Şiddetli bir advers etkigörüldüğünde hasta hemen COPAXONE® tedavisini kesmeli ve kendi doktoru ile irtibatageçmeli veya acile başvurmalıdır. Doktorun değerlendirmesine göre semptomatik tedaviuygulanır.

Bu tür reaksiyonlar için özel risk taşıyan hasta gruplarının varlığı hakkında bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, önceden mevcut kardiyak rahatsızlıkları olan hastalarda COPAXONE®uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Bu tür hastalar tedavi boyunca düzenli olarak gözlenmelidir.

2 / 12

Konvülsiyonlar ve/veya anaflaktoid veya alerjik reaksiyonlar nadiren bildirilmiştir.

Ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları (bronkospazm, anafilaksi, ürtiker) nadiren görülür. Eğer reaksiyonlar şiddetliyse, uygun tedavi uygulanmalı ve COPAXONE® kullanımı kesilmelidir.

Glatiramer asetat-reaktif antikorlar, COPAXONE® ile günlük kronik tedavi gören hastaların serumlarında tespit edilmiştir. Antikorların en yüksek seviyeleri, tedavinin ortalama 3-4.aylarında tespit edilmiş olup, bu süreden sonra zamanla azalarak baz değerin biraz üstündesabitlenmiştir.

Glatiramer asetat-reaktif antikorların nötralize edici olduklarını veya oluşumlarının COPAXONE®'un klinik etkinliğini etkilediğini gösteren kanıtlar bulunmamaktadır.

Böbrek yetersizliği olan hastalarda, COPAXONE® tedavisi sırasında böbrek fonksiyonları gözlem altında tutulmalıdır. Hastalarda immün komplekslerin glomerüllerde biriktiğine dairbilgi yoktur ancak bu olasılık göz ardı edilemez.

COPAXONE® ile nadir görülen ciddi karaciğer hasarı vakaları (sarılıklı hepatit, karaciğer yetmezliği ve izole vakalarda karaciğer transplantasyonu dahil) gözlemlenmiştir. (Bkz. Bölüm4.8). COPAXONE® ile tedaviye başladıktan günler veya yıllar sonra karaciğer hasarı meydanagelmiştir. Şiddetli karaciğer hasarı vakalarının çoğu, tedavinin kesilmesiyle düzelmiştir. Bazıdurumlarda, bu reaksiyonlar aşırı alkol tüketimi varlığında, karaciğer hasarı varlığında veyaöyküsünde ve diğer potansiyel hepatotoksik ilaçların kullanımında meydana gelmiştir. Hastalarkaraciğer hasarı belirtileri açısından düzenli olarak izlenmeli ve karaciğer hasarı semptomlarıolması durumunda derhal tıbbi yardım almaları konusunda bilgilendirilmelidir. Klinik olarakönemli karaciğer hasarı durumunda COPAXONE®'un kesilmesi düşünülmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

COPAXONE® ile diğer ilaçlar arasındaki etkileşim tam olarak değerlendirilmemiştir.

İnterferon beta etkileşimi ile ilgili veri yoktur.

Eşzamanlı kortikosteroid uygulaması alan glatiramer asetat hastalarında enjeksiyon yeri reaksiyonlarının insidansında bir artış görülmüştür.

in-vitroÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

3 / 12

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi :B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

COPAXONE® kullanımı sırasında hamile kalmayı planlayan kadınlar doktorunu

bilgilendirmelidirler.

Gebelik dönemi

Glatiramer asetat 20 mg/mL'nin gebe kadınlara yönelik mevcut verilerde herhangi bir malformatif veya fetal/neonatal toksisite olduğuna gösteren bir bulgu yoktur. Glatiramer asetat40 mg/mL'nin kullanımına ilişkin veriler bu bulgularla tutarlıdır. Gebe kadınlara yönelik mevcutverilerde COPAXONE® tedavisi ile herhangi bir malformatif veya fetal/ neonatal toksisiteolduğuna gösteren bir bulgu yoktur. Bugüne kadar herhangi önemli bir epidemiyolojik veri eldeedilmemiştir. Tedbir amaçlı olarak, anneye yararı fetüse oluşturacağı riske daha ağırbasmadıkça, hamilelik süresince COPAXONE® kullanımından kaçınılması tercih edilmelidir.

Laktasyon dönemi

Fiziko-kimyasal özellikleri ve düşük oral emilimi, yenidoğanların/ bebeklerin insan sütü yoluyla glatiramer asetata maruz kalmasının ihmal edilebilir olduğunu göstermektedir. Glatiramerasetata maruz kalan annelerin emzirilen 60 bebeği ile herhangi bir hastalık modifiye edicitedaviye maruz kalmayan annelerin emzirilen 60 bebeği'nin kıyaslandığı girişimsel olmayanretrospektif bir çalışma ve pazarlama sonrası sınırlı insan verileri, glatiramer asetatın olumsuzetkilerini göstermemiştir.

COPAXONE® emzirme döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesi göstermemiştir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

COPAXONE® un araç ve makine kullanmaya etkisi üzerine herhangi bir çalışma gerçekleştirilmemiştir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Bu bölüm, günde bir defa uygulanan COPAXONE® 20 mg/mL dört plasebo-kontrollü çalışmadan ve haftada üç defa uygulanan COPAXONE® 40 mg/mL ile bir plasebo-kontrollüçalışmadan toplanan güvenlilik verilerini sunmaktadır.

Aynı çalışmada COPAXONE® 20 mg/mL (günlük olarak uygulanır) ve 40 mg/mL (haftada üç kez uygulanır) arasında güvenlilik açısından doğrudan bir karşılaştırma yapılmamıştır.

Günde bir defa uygulanan Copaxone® 20 mg/mL


Tüm klinik çalışmalarda, en sık görülen yan etki enjeksiyon bölgesindeki reaksiyonlardır ve bu durum COPAXONE® kullanan hastaların çoğu tarafından bildirilmiştir. Kontrollü çalışmalarda,bu reaksiyonları en az bir kez bildiren hastaların oranı, COPAXONE® 20 mg/mL ile tedavide

4 / 12

(%70) plasebo ile enjeksiyona (%37) kıyasla daha fazladır. Enjeksiyon bölgesinde en sık görülen reaksiyonlar; eritem, ağrı, kitle oluşumu, şiddetli kaşıntı, ödem, enflamasyon ve aşırıduyarlılıktır.

COPAXONE® kullanan hastalarda, enjeksiyon sonrası birkaç dakika içinde vazodilatasyon, göğüs ağrısı, dispne, palpitasyon veya taşikardi semptomlarının en az biri veya daha fazlasıgörülebilir. Bu semptomlar, ani enjeksiyon sonrası reaksiyonlar olarak tanımlanır. Anienjeksiyon sonrası reaksiyonların en az biri, COPAXONE® 20 mg/mL kullanan hastalar ileplasebo kullanan hastalar karşılaştırıldığında, COPAXONE® kullananların %31'i, plasebokullananların ise %13'ü tarafından bildirilmiştir.1

COPAXONE® ile tedavi edilen hastalarda, Klinik araştırmalardan ve pazarlama sonrası deneyimlerden tespit edilen advers reaksiyonlar aşağıdaki tabloda sunulmaktadır. Klinikaraştırmalardan elde edilen veriler, 36 aya kadar COPAXONE® 20 mg/mL ile tedavi edilentoplam 512 hasta ve plasebo ile tedavi edilen 509 hastayla sürdürülen dört merkezi, çift kör,plasebo kontrollü klinik çalışmalardan elde edilmiştir. Tekrarlayan ataklar ile seyreden MS(relapsing-remitting MS: RRMS)'te yapılan üç çalışmaya, 35 ay kadar COPAXONE® 20mg/mL ile tedavi edilen 269 hasta ve plasebo ile tedavi edilen 271 hasta dahil edilmiştir. Birinciklinik epizodu yaşayan ve klinik olarak kesin MS geliştirmeye ilişkin yüksek risk taşıdığıbelirlenen hastalarda yapılan dördüncü çalışmaya, 36 aya kadar COPAXONE® 20 mg/mL iletedavi edilen 243 hasta ve plasebo ile tedavi edilen 238 hasta dahil edilmiştir.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Sistem Organ Sınıfı (SOS)


Çok Yaygın


Yaygın


Yaygın Olmayan


Seyrek


Bilinmiyor


Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon,

Grip

Bronşit, Gastroenterit,Herpes Simplex,Otitis Media, Rinit,Dişte abse, VajinalKandidiyazis*
Abse, Selülit, Furonkül, Herpes zoster, Pyelonefrit



(Kist ve polipler de dahil olmak üzere)iyi huylu ve kötühuylu neoplazmalar

Ciltte benign
neoplazm,
Neoplazm
Cilt Kanseri



Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Lenfadenopati*
Lökositoz, Lökopeni, Splenomegali,Trombositopeni, Anormallenfosit morfolojisi



Bağışıklık sistemi hastalıkları

Hipersensitivite



Endokrin

hastalıkları



Guatr, Hipertirodizm



Metabolizma ve
beslenme
hastalıkları

Anoreksi, Kilo Alımı*
Alkol İntoleransı, Gut, Hiperlipidemi, Kandasodyum artışı, Serum ferritinazalması


Psikiyatrik

hastalıklar

Anksiyete*,

Depresyon

Sinirlilik
Anormal Rüyalar, Konfüzyonal Durum, Öfori,Halüsinasyon, DüşmancaDavranış, Mani, KişilikBozukluğu, İntihar Girişimi


Sinir sistemi hastalıkları
Baş Ağrısı
Disgözi, Hipertoni, Migren, KonuşmaBozukluğu, Senkop,Tremor*
Karpal tünel sendromu, Kognitif bozukluk,Konvülziyon, Disgrafi,Disleksi, Distoni, MotorDisfonksiyonu, Myoklonus,Nevrit, Nöromusküler blokaj,Nistagmus, Felç, PeronealSinir Felci, Stupor, GörmeAlanı Defekti


Göz hastalıkları

Diplopi, Göz Bozukluğu*
Katarakt, Korneal Lezyon, Göz kuruluğu, GözdeHemoraji, Göz KapağıPtosisi, Midriyazis, OptikAtrofi


Kulak ve iç kulak hastalıkları

Kulak hastalıkları



Kardiyak

hastalıkları


Palpitasyonlar*,

Taşikardi*

Ekstrasistoller, Sinüs bradikardisi, Proksismaltaşikardi


Vasküler hastalıkları

Vazodilatasyo

n*


Varikoz Ven


Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinalhastalıkları
Dispne*
Öksürük, Mevsimsel Rinit
Apne, Yutma güçlüğü, Epistaksis, Hiperventilasyon,Laringospazm, AkciğerHastalığı, Boğulma hissi


Gastrointestinal

hastalıkları

Bulantı*
Anorektal Bozukluk,Konstipasyon, DişÇürüğü, Dispepsi,Disfaji, Fekalİnkontinens,Kusma*
Kolit, Kolonik polip, Enterokolit, Erüktasyon,Özofagus Ülseri, Peridontit,Rektal Hemoraji, TükürükBezinde Büyüme


Hepatobiliyer

hastalıkları


Karaciğer fonksiyon
testlerinde
anormallik
Kolelityazis, Hepatomegali,
Toksik
hepatit,
Karaciğer
hasarı
Karaciğer
yetmezliği#
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Döküntü*
Ekimoz, Hiperhidroz,Kaşıntı, CiltHastalığı*, Ürtiker
Anjiyoödem, Kontakt Dermatit, Eritema Nodosum,Cilt Nodülü


6 / 12

Kas-iskelet hastalıkları, bağdoku ve kemikhastalıkları
Artralji, Sırt Ağrısı*
Boyun Ağrısı
Artrit, Bursit, Yan Ağrısı, Kas atrofisi, Osteoartrit


Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

İdrar Tutamama, Pollaküri, ÜrinerRetansiyon
Hematüri, Nefrolityazis, Üriner Kanal Bozukluğu,İdrar Anormalliği


Üreme sistemi ve meme hastalıkları


Memede Dolgunluk, Erektil Disfonksiyon, Pelvik Prolaps,Priapizm, ProstatRahatsızlığı, Servikal SmearAnormalliği, TestisRahatsızlığı, VajinalHemoraji, VulvovajinalRahatsızlık


Genel bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıkları
Asteni, Göğüs Ağrısı*,EnjeksiyonYeri
Reaksiyonları *§, Ağrı*
Üşüme*, Yüzde Ödem*, Enjeksiyonyeri atrofisi*, LokalReaksiyon*,Periferik Ödem*,Ödem, Pireksi
Kist, Sersemlik hissi, Hipotermi, Enjeksiyonsonrası erken reaksiyon,İnflamasyon, Enjeksiyon yerinekrozu, Mukoz MembranBozukluğu


Yaralanma,
zehirlenme,
prosedürel
komplikasyonlar


Aşılama Sonrası Sendromu


COPAXONE® tedavi grubundaki hastalarda plasebo grubuna kıyasla % 2'den daha (>2/100) fazla

oranda görülmüştür. * Sembolü olmayan advers reaksiyonlar %2'ye eşit veya daha düşük olan farkları göstermektedir.

§

*

#

.

'Enjeksiyon yeri reaksiyonları' terimi (farklı çeşitler), tabloda ayrı şekilde verilmiş olan enjeksiyon yeri atrofisi ve enjeksiyon yeri nekrozu dışında enjeksiyon yerinde gerçekleşen tüm advers olaylarıiçermektedir.

Enjeksiyon yerinde lokalize lipoatrofi ile ilgili olan terimleri içermektedir.

Karaciğer nakli ile az sayıda vaka bildirilmiştir.

Yukarıda belirtilen dördüncü çalışmada, plasebo kontrollü çalışmadan sonra açık etiketli tedavi aşaması yürütülmüştür (Bkz. Bölüm 5.1). 5 yıla kadar süren açık etiketli takip dönemindeCOPAXONE® 20 mg/mL'nin bilinen risk profilinde bir değişiklik gözlenmemiştir.

Kontrolsüz klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimlerde glatiramer asetat ile tedavi edilen MS hastalarından seyrek görülen (>1 / 10.000 ila < 1 / 1.000) anafilaktoid reaksiyonraporları toplanmıştır.

Haftada üç defa uygulanan 40 mg/mL COPAXONE®


COPAXONE® 40 mg / mL'nin güvenliği, haftada üç kez 40 mg / mL glatiramer asetat ile tedavi edilen 943 hastanın ve plasebo ile 12 ay boyunca tedavi edilen 461 hastanın bulunduğu RRMShastalarında çift kör, plasebo kontrollü bir klinik çalışmaya dayanarak değerlendirilmiştir.

7 / 12

Genel olarak, haftada üç kez glatiramer asetat 40 mg/mL ile tedavi edilen hastalarda görülen advers ilaç reaksiyonları, halihazırda bilinen 20 mg/mL glatiramer asetat için bilinen veetiketlenmiş olanlardır. Günde 20 mg/mL uygulanan glatiramer asetat ile karşılaştırıldığındahaftada üç kez uygulanan glatiramer asetat 40 mg/mL ile özellikle enjeksiyon bölgesi adversreaksiyonları (ISR) ve enjeksiyondan hemen sonra görülen reaksiyonlar (IPIR) daha az sıklıktarapor edilmiştir (ISR için:

%

70 ve %35,5 ve IPIR için: %31 ve %7,8).

Glatiramer asetat 40 mg/mL olan hastaların % 36'sında ve plasebo alan hastaların % 5'inde enjeksiyon bölgesi reaksiyonları rapor edilmiştir. Glatiramer asetat 40 mg/mL olan hastaların %8'inde ve plasebo alan hastaların % 2'sinde enjeksiyon sonrası ani reaksiyonları rapor edilmiştir.

Az sayıda spesifik advers olay kaydedilmiştir:

• Kontrolsüz klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimlerde 20 mg/mL glatiramerasetat ile tedavi edilen MS hastalarında seyrek olarak (> 1/10.000, < 1/1.000) anafilaktikyanıt görülmüştür. Bu oran 40 mg/mL glatiramer asetat alan hastalarda

%

0,3 olarak raporedilmiştir (Yaygın olmayan: > 1/1.000 ila < 1/100).

• Hiç bir enjeksiyon bölgesi nekrozu rapor edilmemiştir.

• 40 mg/mL glatiramer asetat alan hastaların (her biri için) %2,1'inde, 20 mg/mL glatiramerasetat için etiket bilgisinde yer almayan, ekstremitelerde deri eritemi ve ağrı rapor edilmiştir(Yaygın: > 1/100 ila < 1/10).

• 40 mg/mL glatiramer asetat için her biri bir hasta (%0,1) tarafından rapor edilen, ilaçkaynaklı karaciğer hasarı ve toksik hepatit rapor edilmiştir (Yaygın olmayan: > 1/1.000 ila< 1/100).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

COPAXONE® ile doz aşımı (300 mg/gün'e kadar) konusunda birkaç vaka bildirilmiştir. Bu vakalar yukarıda belirtilenler dışında herhangi bir istenmeyen etkiyle bağlantılı değildir (Bkz.Bölüm 4.8).

Tedavisi


Doz aşımı durumunda hastalar sıkı takibe alınmalı ve uygun semptomatik ve destekleyici tedaviler uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ve immünomodülatör ajanlar, diğer immünostimülanlar ATC kodu: L03AX13

8 / 12

Etki Mekanizması

Glatiramer asetatın, Relapsing form MS'de terapötik etkilerini gösterdiği mekanizma(lar) tamamen açıklığa kavuşturulmamıştır, ancak bağışıklık proseslerinin modülasyonunu içerdiğitahmin edilmektedir. Hayvanlar ve MS hastalarında yapılan çalışmalar, glatiramer asetatın, anti-enflamatuar ve düzenleyici sitokin sekresyonunu indükleyen B ve T hücrelerinin adaptiffonksiyonlarını modüle eden monositler, dendritik hücreler ve B hücreleri dahil olmak üzeredoğal immün hücreleri etkilediğini göstermektedir. Terapötik etkiye yukarıda tanımlananhücresel etkilerin aracılık edip etmediği bilinmemektedir, çünkü MS patofizyolojisi sadecekısmen anlaşılmıştır.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Relapsing-remitting multipl skleroz (RRMS)


Nüks sıklığının azaltılmasında, haftada üç kez subkütan olarak uygulanan 40 mg/mL glatiramer asetat enjeksiyonunun etkinliğini destekleyen kanıtlar, 12 aylık plasebo-kontrollü bir çalışmadanelde edilmiştir.

Pivotal klinik çalışmada, Tekrarlayan Ataklarla Seyreden Multipl Skleroz (Relapsing-Remitting Multipl Skleroz), son 12 ayda en az bir belgelenmiş nüks veya son 24 aydaki en az ikibelgelenmiş nüks veya son 12 ayda gerçekleştirilen manyetik rezonans görüntülemesinde en azbir belgelenmiş T1 gadolinyum tutan lezyon ile birlikte son 12 ve 24 ay arasında en az birbelgelenmiş nüks ile karakterize edilmiştir.

Çalışmanın primer sonlanım noktası; onaylanan nükslerin toplam sayısı olmuştur. Sekonder sonlanım noktası; MRI sonuçları, her ikisi de 6. ve 12. ayda ölçülen, toplam yeni/genişleyen T2lezyonlarının kümülatif sayısı ve T1 ağırlıklı görüntülerde kontrast tutan lezyonların kümülatifsayısını içermiştir.

Toplam 1.404 hasta, 40 mg/mL glatiramer asetat (n=943) veya plasebo almak üzere (n=461) 2:1 oranında randomize edilmiştir. Her iki tedavi grubu, başlangıç demografik özellikleri, MShastalığı karakteristikleri ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) parametreleri açısındanbenzer olmuştur. Hastalar taramadan önceki iki yıl içinde medyan olarak 2 nüks yaşamıştır.

Plasebo ile karşılaştırıldığında, haftada üç kez 40 mg/mL glatiramer asetat ile tedavi edilen hastalar, günlük olarak uygulanan 20 mg/mL glatiramer asetatın tedavi etkisiyle tutarlı olanbirincil ve ikincil sonlanımlarda anlamlı ve istatistiksel olarak önemli azalmalara sahip olmuştur.

Aşağıdaki tablo, ITT popülasyonu için birincil ve ikincil sonlanım noktaları için değerleri göstermektedir:

9 / 12

Sonuç ölçümü

Ayarlanmış ortalama tahminler

P-değeri

<glatiramer asetat (40 mg/mL)(N=943)

Plasebo

(N=461)

Yıllık nüks oranı (ARR)
0,331
0,505
p<0,0001

Mutlak Risk Farkı* (%95 güven aralıkları)

-0,174 [-0,2841 to -0,0639]

6 ve 12 aydaki yeni/genişleyen T2 lezyonlarının kümülatif sayısı
3,650
5,592
p<0,0001
Hız oranı ** (95% güven aralıkları)
0,653 [0,546 to 0,780]

6 ve 12 ayda T1-ağırlıklı görüntülerdeki genişleyen lezyonlarının kümülatif sayısı
0,905
1,639
p<0,0001
Hız oranı** (95% güven aralıkları)
0,552 [0,436 to 0,699]

*Mutlak risk farkı, haftada üç kez 40 mg glatiramer asetatın ayarlanmış ortalama ARR değeri ile plasebonun ayarlanmış ortalama ARR değeri arasındaki fark olaraktanımlanmaktadır.

** Hız oranı haftada üç kez 40 mg glatiramer asetat ve plasebonun ayarlanmış ortalama hızları arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır.

Aynı çalışmada, (günlük olarak uygulanan) 20 mg/mL glatiramer asetat ve (haftada üç kez uygulanan) 40 mg/mL arasında, etkililik ve güvenilirlik için doğrudan bir karşılaştırmayapılmamıştır.

40 mg/mL glatiramer asetat: 3 aylık onaylanmış engellilik ilerlemesi (CDP) olan hastaların oranı, 12 aylık plasebo kontrollü bir çalışmada (GALA) keşif amaçlı bir sonlanım noktasıolmuştur. Plasebo ve glatiramer asetat ile tedavi edilen hastaların sırasıyla %3 ve %3,5'i, 3 aylıkonaylanmış engellilik ilerlemesi yaşamıştır (odds oranı, OR [%95 CI]: 1,182 [0,661, 2,117] (p=0,5726). Çalışmanın açık etiketli uzatma periyodunu (7 yıla kadar) içerecek şekilde, 6 aylıkonaylanmış engellilik ilerlemesine kadar geçen süre keşif amaçlı bir sonlanım noktası olmuştur.Glatiramer asetata erken başlayan grubunu gecikmeli başlayan grup ile karşılaştıran, tedaviamaçlı kohort için risk oranı (HR) [% 95 CI], 0,892 olmuştur [0,688, 1,157] (p = 0,3898).

Halihazırda primer veya sekonder progresif hastalığı olan hastalarda, glatiramer asetat kullanımı için hiç bir kanıt yoktur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Hastalar üzerinde farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır.

In vitro5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farmakolojik güvenilirlik, tekrarlı doz toksisitesi, üreme toksisitesi, genotoksisite veya karsinojenite çalışmalarına dayanan klinik öncesi veriler, COPAXONE®'un insanlar için bu kısaürün bilgisi dokümanında açıklanandan farklı özel bir risk taşımadığını göstermektedir. İnsanlar

10 / 12

üzerindeki farmakokinetik verilerin eksikliğine bağlı olarak, hayvanlar ve insanlar arasındaki maruz kalma sınırı saptanamamıştır.

En az 6 ay boyunca COPAXONE® ile tedavi edilen sıçan ve maymunların az bir kısmında böbrek glomerüllerinde immün kompleks birikmesi bildirilmiştir. 2 yıl boyunca sıçanlardayapılan bir çalışmada böbrek glomerüllerinde immün kompleks birikimi bildirilmemiştir.

COPAXONE®'un duyarlılaştırılmış hayvanlara (kobaylar veya fareler) uygulanmasının ardından anafilaksi bildirilmiştir. Bu durumun insanlar için de geçerli olup olmadığıbilinmemektedir.

Hayvanlarda, tekrar edilen COPAXONE® uygulamasının ardından enjeksiyon bölgesinde toksisite oluşumu yaygındır.

Sıçanlarda, kontrol ile karşılaştırıldığında, > 6 mg/kg/gün (mg/m2 bazında 60 kg ağırlığındaki bir yetişkin için önerilen maksimum günlük insan dozunun 2,83 katı) subkütan dozda, gebelikboyunca ve emzirme döneminde tedavi edilen annelerden doğan yavruların vücut ağırlığıartışında hafif fakat istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlenmiştir. Yavruların büyümesi vedavranış gelişimi üzerinde başka önemli bir etki gözlenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mannitol (E421)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Geçimsizlik çalışmaları bulunmamasına rağmen yine de COPAXONE® başka bir ürün ile karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalemleri ışıktan korumak için karton kutunun içinde saklayınız.

COPAXONE® 40 mg/mL kullanıma hazır dolu kalemler, buzdolabında 2°C - 8°C arasında muhafaza edilmelidir. COPAXONE® 40 mg/mL'ı dondurmayınız. Eğer buzdolabındasaklanamıyorsa 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında 1 aya kadar muhafaza edilebilir. Bu bir ayınsonunda COPAXONE® 40 mg/mL enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalemlerkullanılmamışsa ve halen orijinal ambalajındaysa tekrar buzdolabında (2 - 8°C) saklanmayadevam edilmelidir.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalem, 1 mL enjeksiyonluk çözelti içeren bir kullanıma hazır dolu enjektör ile entegre kullanıma hazır tek kullanımlık, iğne koruma kalkanına

11 / 12

sahip yaylı enjektörden oluşur. Kalemin içindeki enjektör, bir tip I renksiz cam enjektör gövdesi, bir 29 gauge paslanmaz çelik iğne ve bir bromobütil kauçuk piston durdurucusundan oluşur.

COPAXONE®, içinde 12 adet 1 mL enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalem bulunan kutular halinde sunulmaktadır.

Montajı yapılan kalemler doğrudan her biri üç kalem alan plastik kalıplara yerleştirilir. Sonrasında dört plastik kalıp üst üste gelecek şekilde 12'li kalemler şeklinde ambalajlanır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Sadece tek kullanım içindir.

Kullanılmayan veya kullanılmış materyaller atılmalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Teva İlaçları San. ve Tic. A.Ş.

Ümraniye/ İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2015 / 357

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13.05.2015 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

12 / 12
1

Ani enjeksiyon sonrası reaksiyonlarının tekil bileşenleri, aşağıdaki tabloda ilgili sıklık altında belirtilmektedir. Ani enjeksiyon sonrası reaksiyonlarının tekil bileşenleri, aşağıdaki tabloda ilgili sıklık altında belirtilmektedir.

5 / 12

İlaç Bilgileri

Copaxone 40 Mg/ml Kullanıma Hazır Dolu Enjektör

Etken Maddesi: Glatiramer Asetat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.