KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
METİRASİN 1,5 MIU/250 mg film tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:
Her bir film tablet;
Spiramisin..............................1,5 MIU
Metronidazol...........................250 mg
Yardımcı maddeler:
Laktoz monohidrat (sığır sütü kaynaklı)
Sodyum nişasta glikolat (tip A)..........
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Film tablet.
Beyaz, oblong, bir kenarı kırılma bağlantılı film kaplı tablet. Çentiğin amacı tabletin bölünebilirliğini kolaylaştırmaktır, tablet eşit yarımlara bölünebilir.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
METİRASİN, anaerobik bakterilerin neden olduğu tespit edilen veya şüphelenilen enfeksiyonların profilaksisi ve tedavisinde endikedir.
Akut, kronik veya tekrarlayan dental enfeksiyonlarda endikedir:
- Diş apsesi, flegmon, premaksiller selülit, perikoronit,
- Gingivit, stomatit,
- Periodontit,
- Parotidit, submaksilarit.
METİRASİN, odonto-stomatolojik operasyonlarda, lokal post-operatif enfeksiyonların önlenmesinde endikedir.
1
Enfeksiyöz endokarditin önlenmesinde etkililik kanıtlanmamıştır.
Antibakteriyel ajanların uygun kullanımı hakkındaki resmi kılavuzlar göz önünde bulundurulmalıdır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Küratif tedavi
15 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler,
- Yemeklerle birlikte, günde 2 veya 3 defa, toplam 2 veya 3 tablet (3-4,5 MIU spiramisin ve500-750 mg metronidazol)
- Ciddi vakalarda dozaj 4 tablete çıkarılabilir.
6-15 yaş arası çocuklar,
- 6 - 10 yaş arası: Günde 1 tablet (1,5 MIU spiramisin ve 250 mg metronidazol)
- 10-15 yaş arası: Günde 1,5 tablet (2,25 MIU spiramisin ve 375 mg metronidazol)
Koruyucu tedavi
Odonto-stomatolojik operasyonlarda, lokal post-operatif enfeksiyonların önlenmesinde:
15 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler,
- Yemeklerle birlikte, günde 2 veya 3 defa, toplam 2 veya 3 tablet (3-4,5 MIU spiramisin ve500-750 mg metronidazol)
- Ciddi vakalarda dozaj 4 tablete çıkarılabilir.
6-15 yaş arası çocuklar,
- 6 - 10 yaş arası: Günde 1 tablet (1,5 MIU spiramisin ve 250 mg metronidazol)
- 10-15 yaş arası: Günde 1,5 tablet (2,25 MIU spiramisin ve 375 mg metronidazol)
METIRASİN ile tedavi süresi 5 ila 10 gün arasında değişebilir.
Uygulama şekli:
Oral yolla kullanılır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
2
Bu hasta grubuyla ilgili olarak yapılmış spesifik çalışma mevcut değildir.
Karaciğer yetmezliği:
Şiddetli karaciğer hastalığında, günlük toplam metronidazol dozu üçte birine düşürülmeli ve günde bir kez verilmelidir.
Pediyatrik popülasyon:
6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Yetişkinler için kullanılan dozu kullanınız.
4.3. Kontrendikasyonlar
• İmidazollere, spiramisine veya yardımcı maddelerden herhangi birine bilinenhipersensitivite (aşırı duyarlılık) durumlarında,
• 6 yaş altındaki çocuklarda,
• METİRASİN tedavisi sırasında disülfiram ve alkol veya alkol içeren ilaçların kullanımındakontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Anafilaktik şok dahil alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir ve hayatı tehdit edebilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu durumlarda metronidazol tedavisi kesilmeli ve uygun tıbbi tedaviuygulanmalıdır.
Tedavinin başlangıcında püstüler erüpsiyon ile ilgili yayılmış ateşli eritemin görülmesi, akut generalize ekzantematöz püstülozisin bir belirtisi olabilir; tedavi durdurulmalıdır ve spiramisintek başına veya başka bir ilaçla birlikte uygulanmamalıdır.
Hastalar, METİRASİN tedavisi sırasında disülfiram ve alkol veya alkol içeren ilaçlar kullanmaması konusunda uyarılmalıdır (antabus etki) (bkz. Bölüm 4.5).
Hastalara metronidazol tedavisi sırasında ve sonrasında en az 48 saat alkol almamaları tavsiye edilmelidir (bkz. Bölüm 4.5).
Ataksi, vertigo, konfüzyon durumlarında tedavi durdurulmalıdır.
3
Metronidazole bağlı olarak, şiddetli, kronik veya evolütif santral veya periferal nörolojik rahatsızlığı olan hastalarda nörolojik durumun şiddetlenme riski dikkate alınmalıdır.
Ensefalopati veya serebellar sendromu düşündüren semptomlar ortaya çıkarsa, hastanın bakımı derhal yeniden değerlendirilmeli ve metronidazol tedavisi kesilmelidir.
10 günden uzun süreli tedavilerde klinik ve laboratuvar izlem önerilir.
Pazarlama sonrası gözetim sırasında metronidazol ile ensefalopati vakaları bildirilmiştir. Ensefalopati ile ilişkili MRG değişiklikleri de gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Gözlenenlezyonlar en sık beyincik (özellikle dentat çekirdeğinde) ve korpus kallozum spleniumdabulunur. Ensefalopati vakalarının çoğu ve MRG'deki değişiklikler tedavi durdurulduğunda geridönüşümlüdür. İstisnai olarak ölümcül vakalar bildirilmiştir.
Metronidazol tedavisindeki hastalarda aseptik menenjit görülmesi durumunda tedavinin tekrar uygulanması önerilmez. Ciddi enfeksiyon durumunda tedavinin yarar-risk oranıdeğerlendirilmelidir.
Özellikle psikiyatrik öyküsü olan hastalarda tedavinin ilk dozlarından itibaren hasta için risk teşkil eden psikotik reaksiyonlar ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu durumda metronidazoltedavisi durdurulmalı, doktor bilgilendirilmeli ve gerekli tedavi önlemleri derhal alınmalıdır.
Kullanım için özel önlemler:
Glikoz-6-fosfat-dehidrojenaz eksikliği olan hastalarda çok nadir hemolitik anemi vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle METİRASİN kullanımı önerilmemektedir ve varsa terapötik biralternatifin kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Eğer METİRASİN yerine kullanılabilecek biralternatif yoksa her bir hasta için hemoliz tehlikesi ve tedaviden beklenen potansiyel faydadikkate alınarak karar verilmelidir. METİRASİN kullanımı gerekliyse olası hemoliz gelişmeriski incelenmelidir.
Hematolojik hastalık öyküsü, yüksek doz ve/veya uzun süreli tedavi durumunda, lökosit diferansiyel sayımı başta olmak üzere düzenli kan kontrolleri önerilmektedir. Lökopenidurumunda, tedaviye devam edilmesine enfeksiyonun ciddiyetine göre karar verilmelidir.
4
Uzun süreli tedavi durumunda, merkezi veya periferal nöropati (parestezi, ataksi, vertigo, konvülzif kriz) gibi istenmeyen etkilerin oluşumu denetlenmelidir.
Spiramisin de dahil olmak üzere makrolid kullanan hastalarda QT aralığı uzaması vakaları bildirilmiştir. Aşağıda listelenen durumlar gibi QT aralığının uzamasına neden olabilecek,bilinen risk faktörleri bulunan hastalarda, spiramisin kullanılırken dikkatli olunmalıdır:
- Düzeltilmemiş elektrolit dengesizliği (ör, hipokalemi, hipomagnezemi),
- Konjenital uzun QT sendromu,
- Kardiyak hastalıklar (ör, kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü, bradikardi),
- QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlarla eş zamanlı kullanım (ör, sınıf IA ve sınıf IIIantiaritmikler, trisiklik antidepresanlar, bazı antibiyotikler ve bazı antipsikotikler),
- Yaşlılar, yeni doğanlar ve kadınlar QT uzamasına daha yatkın olabilirler.
Metronidazol uygulaması hemodiyaliz sırasında durdurulmalıdır ve hemodiyalizden hemen sonra yeniden uygulanmalıdır. Metronidazol, temel olarak hepatik oksidasyonla metabolizeolur. İleri derecede karaciğer yetmezliği varlığında metronidazol klirensinde önemli birbozulma olabilir. Bu hastalarda trikomoniyazisi tedavi etmek için metronidazolün risk/yararfaktörü dikkatlice düşünülmelidir.
Metronidazol hepatik ensefalopati hastalarına dikkatle uygulanmalıdır.
Metronidazol ile Stevens-Johnson sendromu (SJS) veya toksik epidermal nekroliz (TEN) gibi bazen ölümcül olan ağır büllöz cilt reaksiyon vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). BildirilenSJS vakalarının çoğu, metronidazol ile tedaviye başladıktan sonraki 7 hafta içinde meydanagelmiştir. Hastalar belirti ve semptomlar hakkında bilgilendirilmeli ve cilt reaksiyonlarıaçısından yakından izlenmelidir. SJS veya TEN semptomları (örneğin grip benzeri semptomlar,sıklıkla kabarcıklar veya mukozal lezyonlarla birlikte artan deri döküntüleri) mevcutsa, tedavikesilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).
Hastalar metronidazolün (metaboliti nedeniyle) idrar renginde koyulaşmaya neden olabileceği konusunda uyarılmalıdır.
Cockayne sendromlu hastalarda, metronidazol içeren ürünlerin sistemik kullanımında tedavinin başlamasından sonra çok hızlı bir şekilde ölümcül sonuçlara yol açan vakalar da dahil olmaküzere şiddetli hepatotoksisite/akut karaciğer yetmezliği vakaları rapor edilmiştir. Bu
5
popülasyonda, metronidazol yarar/risk değerlendirmesinden sonra ve sadece alternatif bir tedavi yoksa kullanılmalıdır. Karaciğer fonksiyon testleri, tedavinin başlamasından hemenönce, tedavi süresinde ve sonrasında karaciğer fonksiyonu normal sınırlar içinde olana veyatemel değerlere ulaşılana kadar yapılmalıdır. Karaciğer fonksiyon testleri tedavi sırasındabelirgin şekilde yükselirse, ilaç kesilmelidir.
Cockayne sendromlu hastalara olası karaciğer hasarı semptomlarını derhal doktora bildirmeleri ve metronidazol almayı bırakmaları önerilmelidir.
Bu ilaç laktoz içeriğinden dolayı nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamalarıgerekir.
Her bir METİRASİN tablet, 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder, yani aslında “sodyum içermez.”
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Spiramisin ile ilgili
Birlikte kullanıldığında dikkat edilmesi gereken:
- Torsades de pointes'i indükleyici ilaçlar: sınıf IA antiaritmikleri (kinidin, hidrokinidin,disopiramid), sınıf III antiaritmikler (amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid), sultoprid (birbenzamid nöroleptiği), diğerleri: arsenik bileşikleri, bepridil, difemanil, dolasetron IV,eritromisin IV, levofloksasin, mizolastin, moksifloksasin, prukaloprid, toremifen, vinkaminIV.
Özellikle torsades de pointes olmak üzere, ventriküler aritmi bozukluklarına ilişkin risk artışı bulunmaktadır.
- Levodopa (karbidopaya bağlı)
Levodopa plazmatik konsantrasyonlarının düşüşünü içeren karbidopanın absorbsiyonunun inhibisyonu.
Levodopanın olası dozaj ayarlaması ve klinik gözlem yapılmalıdır.
Metronidazol ile ilgili
Birlikte kullanılması önerilmeyen:
- Busulfan
6
Yüksek doz busulfan ile metronidazol kullanıldığında, busulfan konsantrasyonları ikiye katlanır.
- Disülfiram
Delüzyonel veya konfüzyonel durum oluşabilir.
- Alkol
Antabus etki (disülfiram benzeri reaksiyon, yani sıcak basması, kızarıklık, kusma, taşikardi). METIRASİN ile tedavi sırasında ve sonrasında en az 48 saat boyunca alkollü içecekler vealkol içeren tıbbi ürünler almaktan kaçınılmalıdır.
Birlikte kullanıldığında, özel önlem gerektiren:
- Oral antikoagülanlar
Oral antikoagülan etkisinin artması ve hepatik metabolizmada azalma nedeniyle kanama riski.
Protrombin zamanının daha sık kontrolü ve INR'nin izlenmesi gerekir. Bir imidazol ile tedavi sırasında ve sonrasında takip eden 8 gün boyunca oral antikoagülan dozununayarlanması gerekir.
- Enzim indükleyici antikonvülzanlar (karbamazepin, fosfenitoin, fenobarbital, fenitoin,primidon)
Metronidazolün indükleyici tarafından hepatik metabolizması arttığından plazma konsantrasyonlarında azalma görülebilir.
İndükleyiciler ile tedavi sırasında ve tedavi kesildikten sonra metronidazol dozunun klinik izlemi ve ayarlanması gerekebilir.
- Rifampisin
Metronidazolün rifampisin ile hepatik metabolizması arttığından plazma konsantrasyonlarında azalma görülebilir.
Rifampisin tedavisi sırasında ve tedavi kesildikten sonra metronidazol dozunun klinik izlemi ve ayarlanması gerekebilir.
- Lityum
Lityum toksisitesinde artış görülebilir. Lityum konsantrasyonlarının izlemi ve lityum dozunun ayarlanması gerekebilir.
Birlikte kullanıldığında dikkat edilmesi gereken:
- 5-Floroürasil (ekstrapolasyon yoluyla tegafur ve kapesitabin)
7
Metronidazol 5-floroürasilin klirensini azaltır ve böylece 5-floroürasilin artan toksisitesi ile sonuçlanabilir.
INR dengesizliği ile ilişkili spesifik problemler
- Antibiyotiklerle tedavi gören hastalarda, çok sayıda oral antikoagülan terapisinin artan aktivitesi bildirilmiştir. Enfeksiyon veya inflamasyon durumu, yaş ve hastanın genel sağlığı,risk faktörleri olarak düşünülmektedir. Bu nedenle, enfeksiyöz hastalığın bölümünü tespitetmek ve INR dengesizliğinin başlangıcını tedavi etmek zordur. Ancak, florokinolin,makrolid, siklin, kotrimoksazol ve bazı sefalosporinler gibi bazı antibiyotik sınıfları buduruma daha çok neden olurlar.
Laboratuvar testleri ile etkileşimler
Metronidazol treponemaları azaltabilir ve Nelson testinde yanlış pozitif sonuç verebilir.
Dikkate alınması gereken diğer etkileşimler
Siklosporin.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
METIRASİN'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri
mevcut değildir.
Gebelik dönemi
METIRASİN'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
8
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyelrisk bilinmemektedir.
METİRASİN gebe bir kadına tıbbi zorunluluk durumunda risk yarar durumu göz önüne alınarak doktor kararı ile verilmelidir.
Laktasyon dönemi
Spiramisin ve metronidazol anne sütüne geçtiği için, METİRASİN emzirme döneminde kaçınılmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Üreme yeteneği üzerine etkisi bildirilmemiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Hastalar vertigo, konfüzyon, halüsinasyonlar veya konvülsiyonlara karşı uyarılmalı ve bu semptomların meydana gelmesi halinde araç veya makine kullanmamaları önerilmelidir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Klinik çalışmalar esnasında gözlemlenen METİRASİN'e bağlı istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre sıralanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Spiramisin ile ilgiliKan ve lenf sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Hemolitik anemi vakaları, lökopeni, nötropeni (bkz. Bölüm 4.4)
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Geçici ve ara sıra meydana gelen parestezi Yaygın: Geçici disguzi
9
Kardiyak hastalıklar
Bilinmiyor: QT aralığının uzaması, ventriküler aritmi, ventriküler taşikardi, kalp durmasına yol açabilecek torsade de pointes (Bkz. Bölüm 4.4)
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Karın ağrısı, bulantı, kusma, mide ağrıları, ishal Çok seyrek: Psödomembranöz kolit
Hepato-bilier hastalıklar
Çok seyrek: Anormal karaciğer fonksiyon testleri
Bilinmiyor: Mikst, kolestatik hepatit veya daha seyrek olarak sitolitik hepatit
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Yaygın: Döküntü
Bilinmiyor: Ürtiker, kaşıntı, anjiyoödem, anafilaktik şok, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz, akut generalize ekzantematöz püstülozis (bkz. Bölüm 4.4)
Metronidazol ile ilgiliKan ve lenf sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Agranülositoz, nötropeni, trombositopeni, pansitopeni
Psikiyatrik hastalıklar
Çok seyrek: Konfüzyon, halüsinasyon
Bilinmiyor: Depresif ruh hali, intihar düşüncesi ile seyredebilen paranoya ve/veya deliryum dahil psikotik reaksiyonlar (bkz. Bölüm 4.4)
Sinir sistemi hastalıkları
Çok seyrek: İlacın kesilmesi durumunda düzelebilen ensefalopati ve subakut serebellar sendromu (örneğin, ataksi, dizartri, yürüyüş bozukluğu, nistagmus ve tremor), baş ağrısı,vertigo, konfüzyon, konvülsiyonBilinmiyor: Periferik duyusal nöropati, aseptik menenjit
10
Göz hastalıkları
Çok seyrek: Bulanık görme, diplopi, miyopi, görme keskinliğinde azalma ve renkli görmede değişiklik gibi geçici görme bozukluklarıBilinmiyor: Optik nöropati/nöritis.
Gastrointestinal hastalıkları
Bilinmiyor: Tedavi durdurulduğunda geri dönüşümlü olan pankreatit vakaları, bulantı, kusma, epigastrik ağrı ve diyare gibi gastro-intestinal bozukluklar, ağız kuruluğu hissi ile glossit,stomatit, tat bozukluğu, paslı dil/dilde renk değişimi (mantar üremesine bağlı), anoreksi
Hepato-bilier hastalıklar
Çok seyrek: Karaciğer enzimlerinde (AST, ALT, ALP) artış, bazen sarılık ile birlikte kolestatik hepatit veya mikst hepatit ve hepatoselüler karaciğer hasarı bildirilmiştir. Diğer antibiyotiklerlekombine olarak metronidazol ile tedavi edilen hastalarda karaciğer transplantasyonu gerektirenkaraciğer yetmezliği olguları bildirilmiştir.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok seyrek: Ateşli deri döküntüleri, akut generalize ekzantematöz püstülozis, kaşıntı, yüz kızarıklığı (flushing) (bkz. Bölüm 4.4)
Bilinmiyor: Toksik epidermal nekroliz, Steven-Johnson sendromu, eritema multiforme, ürtiker, anjiyoödem, anafilaktik şok, fiks ilaç erupsiyonu
Kas iskelet, bağ doku ve kemik hastalıkları
Çok seyrek: Miyalji, artralji.
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Çok seyrek: Ürünün metabolizmasından kaynaklanan suda çözünür pigmentlerin varlığı nedeniyle idrarın kırmızımsı kahverengi bir renkte görünümü
Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Bilinmiyor: Ateş
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem
11
taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9.Doz aşımı ve tedavisi
METIRASİN için spesifik antidot yoktur. Doz aşımı durumunda hastalara semptomatik tedavi uygulanmalıdır.
Spiramisin ile ilişkili;
Spiramisin için bilinen bir toksik doz yoktur.
Yüksek dozlarda beklenen belirtiler; mide bulantısı, kusma, ishal.
Yüksek dozlarda spiramisin ile tedavi edilen yenidoğanlarda ve QT aralığı uzaması riski bulunan hastalarda spiramisinin intravenöz uygulanması sonrasında, tedavinin durdurulması ileiyileşen QT aralığında uzama vakaları gözlenmiştir. Spiramisin doz aşımı söz konusu olursa,özellikle diğer risk faktörleri mevcutsa (hipokalemi, konjenital QTc aralığı uzaması, QTaralığını uzatan ve/veya torsades de pointesi indükleyen diğer ilaçlarla eş zamanlı kullanım)QT aralığının ölçülmesi için EKG önerilmektedir.
Metronidazol ile ilişkili;
Intihar girişimlerinde ve kazara aşırı doz vakalarında 12 g'a kadar tek doz uygulaması bildirilmiştir. Semptomlar kusma, ataksi ve oryantasyon bozukluğu şeklindedir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanım için antibakteriyeller, antibakteriyel
kombinasyonları
ATC kodu: J01RA04
Bu ilaç, bir makrolid antibiyotiği olan spiramisin ve nitro-5-imidazol antibiyotiği olan metronidazolün yalnızca stomatolojik enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılanantibakteriyel bir birleşimidir.
12
Antibakteriyel aktivite spektrumu:
Spiramisin:
Duyarlı suşlardan ara şuşlara ve ara suşlardan dirençli suşlara değişen MİK (minimum inhibisyon konsantrasyonu) eşik değerleri aşağıdaki gibidir:
Duyarlı: <1 mg/l ve Dirençli: > 4 mg/l
Direnç prevalansı, bazı türler için coğrafya ve zaman dikkate alınarak değiştirilebilir. Bu sebeple, özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken, yerel direnç prevelansına ilişkin bilgiyesahip olunması faydalıdır. Bu veriler sadece, bu antibiyotiğe karşı bir bakteriyel suşunduyarlılık olasılığını belirtilen kılavuzlardır.
Belirli bakteriyel türler için tespit edilen direnç prevelansındaki değişkenlikler, aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:
Kategoriler |
Direnç insidansı (>%10) (aralık) |
Duyarlı türler Gram pozitif aeroblar
Bacillus cereus Corynebacterium diphtheriaeEnterococci
|
%50-70
|
Rhodococcus equi
Metisiline duyarlıStaphylococcus
Metisiline dirençliStaphylococcus*
|
%70-80
|
Streptococcus B
Sınıflandırılmamış Streptococcus
|
%30-40
|
Streptococcus pneumoniae
|
%35-70
|
Streptococcus pyogenes
|
%16-31
|
Gram negatif aeroblar
Bordetella pertussis Branhamella catarrhalisCampylobacterLegionellaMoraxella
|
|
13
Anaeroblar
Actinomyces
Bacteroides
Eubacterium
Mobiluncus
|
%30-60
|
Peptostreptococcus
Porphyromonas
Prevotella
Propionibacterium acnesDiğerleri
Borrelia burgdorferi ChlamydiaCoxiellaLeptospira
Mycoplasma pneumoniae Treponema pallidum
Orta düzeyde duvarlı türler (in vitroGram negatif aeroblar
Neisseria gonorrhoeae
Anaeroblar
Clostridium perfringens
Diğer
Ureaplasma urealyticum
|
%30-40
|
Direneli suslar Gram pozitif aeroblar
Corynebacterium jeikeium Nocardia asteroids
|
|
14
Gram negatif aeroblar |
|
Acinetobacter
|
|
Enterobacteria
|
|
Haemophilus
|
|
Pseudomonas
|
|
Anaeroblar |
|
Fusobacterium
|
|
Diğer
Mycoplasma hominis
|
|
Spiramisin,
in vitroin vivoToxoplasma gondii
üzerinde etkiye sahiptir.
*Tüm stafilokokların metisilin için direnç insidansı yaklaşık olarak %30 ile 50'dir ve temel olarak hastanelerde bulunmaktadır.
Metronidazol:
Duyarlı suşlardan ara şuşlara ve ara suşlardan dirençli suşlara değişen MİK (minimum inhibisyon konsantrasyonu) eşik değerleri aşağıdaki gibidir:
Duyarlı: <4 mg/l ve Dirençli: > 4 mg/l
Direnç prevalansı, bazı türler için coğrafya ve zaman dikkate alınarak değiştirilebilir. Bu sebeple, özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken, yerel direnç prevelansına ilişkin bilgiyesahip olunması faydalıdır. Bu veriler sadece, bu antibiyotiğe karşı bir bakteriyel suşunduyarlılık olasılığını belirtilen kılavuzlardır.
Belirli bakteriyel türler için tespit edilen direnç prevelansındaki değişkenlikler, aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:
Kategoriler |
Direnç insidansı (>%10) (aralık) |
Duyarlı türler Gram negatif aeroblar
Helicobacter pylori
|
%30
|
15
Anaeroblar |
|
Bacteroides fragilis
|
|
Bifidobacterium
|
%60-70
|
Bilophila
|
|
Clostridium
|
|
Clostridium difficile
|
|
Clostridium perfringens
|
|
Eubacterium
|
%20-30
|
Fusobacterium
|
|
Peptostreptococcus
|
|
Prevotella
|
|
Porphyromonas
|
|
Veillonella
|
|
Dirençli suşlar
|
|
Gram pozitif aeroblar |
|
Actinomyces
|
|
Anaeroblar |
|
Mobiluncus
|
|
Propionibacterium acnes
|
|
Antiparaziter aktivite |
|
Entamoeba histolytica
|
|
Giardia intestinalis
|
|
Trichomonas vaginalis
|
|
Sinerjizm: İzolasyondaki ve kombinasyondaki iki ürün için ortalama MİK değerleri, belirli duyarlı bakteri suşlarının inhibe edilmesinde sinerjizmin olduğunu göstermektedir.
Bacteroides fragilis
için, yaklaşık 16 kat daha az spiramisin ve 4 kat daha az metronidazol gerekir.
16
MİK (mcg/ml)
|
Bacteroidessuşları
|
Melaninogenic
|
Bacteroides fragilis
|
Sadece metronidazol
|
0,25
|
0,5
|
Metronidazol+
0,125 mcg/ml spiramisin
|
0,062
|
0,125
|
Sadece spiramisin
|
2
|
32
|
Spiramisin +
0,125 mcg/ml metronidazol
|
0,125
|
2
|
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Spiramisin
Emilim:
Spiramisinin emilimi hızlı fakat tam değildir. Besin alımının spiramisin emilimi üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.
Dağılım:
6 MIU oral bir dozdan sonra, Cmax değeri 3,3 mcg/ml'dir.
Plazma yarılanma ömrü yaklaşık 8 saattir.
Spiramisin CSF'ye (serebrospinal sıvı) geçmez fakat anne sütüne geçer.
Yalnızca %10'u plazma proteinlerine bağlanır.
Tükürük ve dokulara penetrasyonu büyük ölçüdedir (akciğer: 20-60 mcg/g, bademcik: 20-80 mcg/g, enfekte sinüs: 75-110 mcg/g, kemik: 5-100 mcg/g).
Tedavinin sonlandırılmasından 10 gün sonra, dalak, karaciğer ve böbrekte 5 ila 7 mcg/g aktif madde kalır.
Makrolidler fagositlere (polinükleer nötrofiller, monositler, peritonal makrofajlar ve dust hücreleri) penetre olur ve burada akümüle olur.
İnsanlarda intrafagositer konsantrasyonlar yüksektir.
Bu özellikler makrolidlerin intraselüler bakteriler üzerindeki etkinliğini açıklar.
Biyotransformasyon:
Spiramisin, karaciğerde metabolize olur ve bunun sonucunda kimyasal olarak tanımlanamamış olmakla birlikte aktif metabolitler oluşur.
17
Eliminasyon:
Uygulanan dozun %10'u idrarla atılır.
Safra ile atılım çok önemlidir: Serum konsantrasyonlarından 15 ila 40 kat daha yüksek konsantrasyonlar.
Spiramisin önemli bir miktarda feçeste bulunur.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Bilgi bulunmamaktadır.
Metronidazol
Emilim:
Metronidazol oral yoldan verildiğinde, 1 saat içinde en az %80 oranında hızla absorbe olur. Oral uygulamadan sonra pik plazma konsantrasyonları intravenöz uygulama ile benzerdir.
Oral yol ile biyoyararlanım %100'dür ve gıda alımı ile önemli ölçüde değişmez.
Dağılım:
500 mg'lık tek bir doz verildikten yaklaşık 1 saat sonra, Cmax yaklaşık 10mcg/ml'dir. 3 saat sonra ortalama serum konsantrasyonu 13,5 mcg/ml'dir.
Metronidazol plazma yarı ömrü 8-10 saat arasındadır.
Plazma proteinlerine bağlanma oranı %20'den daha azdır.
Görünür dağılım hacmi önemlidir, yaklaşık 40 l (0,65 l/kg)'dir.
Difüzyon hızlı ve önemlidir; akciğer, böbrek, karaciğer, safra, serebrospinal sıvı, deri, seminal sıvı, vajinal sekresyon konsantrasyonları serum değerlerine benzerdir.
Metronidazol plasenta bariyerini aşar ve anne sütüne geçer.
Biyotransformasyon:
Metronidazol karaciğerde başlıca iki metabolite metabolize olur:
- Alkol metaboliti; anaerob bakteriler üzerinde metronidazolün yaklaşık %30'u kadarbakterisidal aktiviteye ve 11 saatlik eliminasyon yarı ömrüne sahip ana metabolittir.
- Asit metaboliti; düşük miktarda bulunur, ana ilaç aktivitesinin yalnızca %5'i kadar bakterisitetkisine sahiptir.
18
Eliminasyon:
Yüksek karaciğer ve safra konsantrasyonuna sahiptir. Kolik ve fekal konsantrasyonları düşüktür. Metronidazol, başlıca idrarla atılır. Metronidazol ve idrarla atılan okside olmuşmetabolitleri, uygulanan dozun yaklaşık %35 ila %65'ini oluşturur.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Bilgi bulunmamaktadır.
Oral vestibüler bölgede dağılım
METIRASİN kombinasyonunun her iki etkin maddesi (spiramisin-metronidazol) de tükürük, gingival doku ve alveoler kemik içerisinde konsantre olur.
Spiramisin ve metronidazolün konsantrasyonları, 0,75 MIU spiramisin ve 125 mg metronidazol dozlarındaki 2 spiramisin/metronidazol tabletinin uygulanmasından 2 saat sonra insanlardabelirlenmiştir.
Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir:
Konsantrasyonlar
|
Serum
(mcg/ml)
|
Tükürük
(mcg/ml)
|
Gingival doku (mcg/ml)
|
Alveolar kemik (mcg/ml)
|
Spiramisin
|
0,68 ± 0,22
|
1,54 ± 0,41
|
26,63 ± 9,65
|
113,9 ± 41,16
|
Metronidazol
|
35,03 ± 12,35
|
15,32 ± 3,16
|
7,43 ± 6,34
|
5,73 ± 2,72
|
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Veri yoktur.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Prejelatinize nişasta Laktoz monohidrat (sığır sütü kaynaklı)Sodyum nişasta glikolat (tip A)Mikrokristal selülozMagnezyum stearatHidroksipropil metil selülozMakrogol 6000Titanyum dioksit (E171)
Saf su
19
6.2. Geçimsizlikler
Uygulanabilir değildir.
6.3. Raf ömrü
24 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25 °C altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklayınız.
Bu ürün ve/veya ambalajı herhangi bir bozukluk içeriyorsa kullanılmamalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Karton kutu içinde 2 adet blister plaket (toplam 10 adet veya 14 adet film tablet) ve kullanım kılavuzu bulunmaktadır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
VEM İLAÇ San. ve Tic. AŞ Maslak Mahallesi AOS 55. Sokak42 Maslak A Blok Sit. No: 2/134Sarıyer/İSTANBUL
8. RUHSAT NUMARASI
239/64
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 25.01.2012 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
20