Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Zoladex La 10.8mg Depot Subkutan Implant İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ZOLADEX® LA 10.8 mg Depot Subkutan Implant İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

10.8 mg gosereline eşdeğer 11.3 mg goserelin asetat içerir.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

(i) Prostat Kanseri:

Hormonal müdehaleye uygun prostat kanserinde aşağıdaki durumlardaendikedir (ayrıca Bkz. Bölüm 5.1):

- ZOLADEX'in cerrahi kastrasyon ile karşılaştırılabilir sağkalım faydası gösterdiğimetastatik prostat kanserinin tedavisinde.

- ZOLADEX'in; cerrahi kastrasyona alternatif olarak, anti-androjene kıyaslakarşılaştırılabilir sağkalım faydaları gösterdiği lokal ileri prostat kanserinin tedavisinde.

- ZOLADEX'in daha iyi hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş,yüksek riskli lokalize hastalığı olan prostat kanseri hastalarında veya lokal ileri prostatkanseri hastalarında radyoterapiye adjuvan tedavi olarak.

- ZOLADEX'in daha iyi hastalıksız sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş, yüksek risklilokalize hastalığı olan prostat kanseri hastalarında veya lokal ileri prostat kanseri hastalarındaradyoterapi öncesi neo-adjuvan tedavi olarak.

- ZOLADEX'in daha iyi hastalıksız sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş; hastalıkprogresyon riski yüksek, lokal ileri prostat kanseri hastalarında radikal prostatektomiyeadjuvan tedavi olarak.

(ii) Meme Kanseri:

ZOLADEX LA 10.8 mg, östrojen reseptörü (ER) pozitif premenopozalveya perimenopozal kadınlarda erken evre veya ilerlemiş meme kanserinin tedavisindekullanılır. Erken evre meme kanserinde tedavi süresi nükse kadar veya maksimum 5 yılsüreyledir. İleri evre meme kanserinde progresyona kadar kullanılır.

14.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:Yetişkinler:

10.8 mg depo ZOLADEX LA implant her 12 haftada bir ön abdominal duvara ciltaltı olarak enjekte edilir.

Meme kanseri:

Aromataz inhibitörleri, tamoksifen, CDK4/6 inhibitörleri gibi birlikte uygulanan tıbbi ürünlerin goserelin ile kombine olarak uygulanmaları durumunda bu ürünlerin önemlireçeteleme bilgilerine özellikle dikkat edilmelidir.

LHRH agonistleri ile tedavi aromataz inhibitörü tedavisine başlamadan en az 6-8 hafta önce başlatılmalıdır. LHRH agonistleri ile tedavi bir şema ile ve aromataz inhibitörü tedavisiboyunca kesintisiz olarak uygulanmalıdır. Aromataz inhibitörü tedavisine başlamadan önce,güncel klinik uygulama önerilerine uygun biçimde, over supresyonu düşük kan FSH veöstrodiol düzeyleri ile doğrulanmalıdır.

Kemoterapi alan kadınlarda ZOLADEX LA'ya kemoterapinin tamamlanmasından sonra premenopozal durum doğrulanınca başlanmalıdır. Meme kanseri tanısı sırasındapremenopozal olan kadınlar ve kemoterapi sonrasında amenoreik hale gelenler overlerindenöstrojen üretmeye devam edebilir veya etmeyebilir. Kemoterapi ile indüklenen menopozdurumunda LHRH agonistleri ile gereksiz tedaviden kaçınmak için, menstrüel durumabakılmaksızın, kemoterapiyi takiben ve ZOLADEX LA 'ya başlamadan önce premenopozaldurum premenopozal durum için referans aralıklar içinde bulunan kan östrodiol ve FSHkonsantrasyonları ile doğrulanmalıdır.

Uygulama yolu:

ZOLADEX LA'yı doğru uygulamak için talimat kartındaki talimata bakınız.

Uygulamadan önce talimat kartı okunmalıdır.

ZOLADEX LA ön abdominal duvara uygulanırken, alttaki inferior epigastrik artere ve dallarına yakınlık nedeniyle dikkatli olunmalıdır.

BMI değeri düşük olan ya da antikoagülan ilaç alan hastalarda ekstra dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

Enjeksiyonun talimat kartında anlatılan teknik kullanılarak subkütan yolla uygulanmasına dikkat edilmelidir. Damara, kasa ya da peritona girilmemelidir.

ZOLADEX LA implantının cerrahi yolla çıkarılması gerekiyorsa yeri ultrason ile tespit edilmelidir.

İmha ve diğer atık işlemleri ile ilgili özel önlemler için Bkz. Bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

2Pediyatrik popülasyon:

ZOLADEX LA'nin çocuklarda kullanımı endike değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

ZOLADEX LA'ya, bileşiminde bulunan etkin madde veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalara verilmemelidir.

ZOLADEX LA gebelikte veya laktasyonda kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.6).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İmplantın çözünürlüğü veya atılımı ile ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Goserelin gibi GnRH agonistleri ile tedavi gören hastalarda depresyonun (şiddetli olabilir) ortaya çıkma riski artmış durumdadır. Semptomlar görüldüğü takdirde hastalar uygun şekildebilgilendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Bilinen depresyonu veya depresyon öyküsü bulunanhastalar dikkatli takip edilmelidir.

Androjen yoksunluğu terapisi QT aralığını uzatabilir.

Hekimler, QT uzaması risk faktörleri ile ilgili öyküsü olan hastalarda ve QT aralığını uzatabilen eşzamanlı tıbbi ürünler alan hastalarda (Bkz. Bölüm 4.5), ZOLADEX LA'yabaşlamadan önce Torsade de pointes potansiyeli dahil olmak üzere yarar/risk oranınıdeğerlendirmelidir.

ZOLADEX LA kullanımında, ağrı, hematom, hemoraji ve vasküler yaralanma dahil olmak üzere enjeksiyon bölgesi yaralanmaları rapor edilmiştir. Etkilenen hastalar, abdominalhemoraji belirti ve semptomları açısından izlenmelidir. Çok nadir vakalarda, uygulama hatasıkan transfüzyonları ve cerrahi müdahale gerektiren hemorajik şoka ve vasküler yaralanmayaneden olmuştur. BMI değeri düşük olan ve/veya yoğun olarak antikoagülan ilaçları alanhastalarda ekstra dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

ZOLADEX LA tedavisi anti-doping testlerinde pozitif reaksiyonlara sebep olabilir.

Ulusal kılavuzlara göre diyabet için risk faktörü bulunan hastalarda uygun olduğunda tedavi başlanmasının gerekli olduğu durumlar gibi hipertansiyon bulunan hastalar dikkatleizlenmelidir.

Erkekler

Üretere ait tıkanma veya omurilikte sıkışma riski taşıyan erkek hastalarda ZOLADEX LA kullanımı dikkatli yapılmalı ve hastalar terapinin ilk ayında yakından izlenmelidir. Eğeromurilikte sıkışma veya üretere ait bir tıkanma nedeniyle böbrek yetmezliği varsa veyagelişirse, bu komplikasyonların spesifik standart tedavileri uygulanmalıdır.

LHRH analog tedavisinin başlangıcında anti-androjen (örn. ZOLADEX LA'ya başlanmadan önceki üç gün boyunca ve başladıktan üç hafta sonra günde 300 mg siproteron asetat)

3

kullanılması düşünülmelidir. Bu şekilde serum testosteron düzeyindeki başlangıç yükselmesinin olası sekellerinin engellendiği bildirilmiştir.

LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erkeklerde, başlangıç verilerine göre, bifosfonatın bir LHRH agonisti ile kombine kullanımı kemikmineral kaybını azaltabilir. Osteoporoz için ek risk faktörleri olan hastalarda (örn. kronikalkol bağımlısı, sigara içen, uzun süreli antikonvulzan veya kortikosteroid tedavisi almış,ailesinde osteoporoz geçmişi olan) osteoporoza karşı dikkatli olunmalıdır.

Prostat kanserinin tedavisinde kullanılan LHRH agonistlerine ait bir farmakoepidemiyoloji çalışmasında miyokard infarktüsü ve kardiyak yetmezlik gözlenmiştir. Antiandrojenlerlekombinasyon halinde kullanımda bu risk artıyor görünmektedir.

LHRH agonisti kullanan erkeklerde glukoz toleransında bir azalma gözlenmiştir. Bu durum önceden diabetes mellitus hastası olanlarda diyabet veya glisemik kontrol kaybı olarak ortayaçıkabilir. Bu sebeple kan glukoz düzeyinin değerlendirilmesi gerekir. Diabetus melitus vekardiyovasküler olaylarda artışa neden olabilir.

Kadınlar

Meme kanseri:

Premenopozal ve perimenopozal kadınlarda goserelin başlanmasını takiben aromatoz inhibitör tedavisine başlamadan önce yeterli over supresyonu doğrulanmalıdır (bkz. Bölüm4.2).

Düşük kemik mineral dansitesi:

LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erken evre meme kanserinin iki yıl süren tedavisini takiben, ortalama kemik mineral dansite kaybıfemur boynunda ve omurganın lumbal bölgesinde sırasıyla %6.2 ve %11.5'tir. Bu kaybın,sınırlı verilere dayanmış olmasına karşın, tedavisiz geçen bir yılda femur boynunda veomurganın lumbal bölgesinde başlangıç değerine göre sırasıyla %3.4 ve %6.4 geri kazanımile kısmen geri dönüşümlü olduğu gösterilmiştir. Mevcut veriler, tedavinin kesilmesi ilekadınların büyük kısmında kemik kaybının geri kazanıldığını düşündürmektedir.

Başlangıç verilerine göre, meme kanseri olan hastalarda ZOLADEX LA'in tamoksifen ile kombine kullanımı kemik mineral kaybını azaltabilir.

Tümör alevlenmesi:

Başlangıçta meme kanseri hastaları belirti ve bulgularda semptomatik olarak tedavi edilebilen geçici bir artış yaşayabilir.

Hiperkalsemi:

Nadiren, metastazı bulunan meme kanseri hastalarında tedavi başlangıcında hiperkalsemi gelişebilir. Hiperkalsemi düşündüren semptomların (örneğin, susama) varlığında hiperkalsemidışlanmalıdır.

Çekilme kanaması

ZOLADEX LA ile erken tedavi sırasında bazı kadınlar değişen süre ve yoğunlukta vajinal kanama yaşayabilir. Vajinal kanama gelişirse, genellikle tedaviye başlanmasından sonraki ilkayda meydana gelir. Bu türden kanama genellikle östrojen çekilme kanamasıdır vekendiliğinden durması beklenir. Kanama devam ederse, nedeni araştırılmalıdır.

4

Doğurgan kadınlar ZOLADEX LA tedavisi sırasında ve tedavinin sonlandırılmasını takiben adetlerin yeniden düzene girmesine kadar hormonal olmayan doğum kontrol yöntemlerikullanmalıdır.

Nadiren, LHRH analogları ile tedavi sırasında menopoza girebilir ve tedavinin sonlandırılması ile adet kanamaları yeniden başlamaz. Bunun ZOLADEX LA tedavisininetkisi mi yoksa jinekolojik durumlarının bir yansıması mı olduğu bilinmemektedir.

Pediyatrik popülasyon

Bu hasta grubunda güvenlik ve etkililik belirlenmediği için ZOLADEX LA çocuklarda kullanım için endike değildir.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Androjen yoksunluğu tedavisi QT aralığını uzatabildiğinden, ZOLADEX LA'nın QT aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünler ile ya da Torsade de pointes'i indükleyebilen tıbbiürünler ile (örn. sınıf IA (örn. kinidin, disopiramid) ya da sınıf III (örn. amiodaron, sotalol,dofetilid, ibutilid) antiaritmik tıbbi ürünler, metadon, moksifloksasin, antipsikotikler, vb.)eşzamanlı kullanımı dikkatle değerlendirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) (bakınız SDP Ek -1 )

Üreme potansiyeli olan kadınların tedaviye başlamadan önce gebe olmadıkları kanıtlanmalıdır. Terapi süresince hormonal olmayan bir kontrasepsiyon yöntemi uygulanmalıve adet kanaması yeniden başlayıncaya kadar devam edilmelidir (ayrıca geri dönüş zamanıile ilgili uyarıya bakın bölüm 4.4).

Gebelik dönemi

Teorik anlamda gebelik esnasında LHRH agonistlerin kullanılmasıyla düşük veya fetal anomali riskinin bulunması nedeni ile, ZOLADEX LA gebe kadınlarda kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

ZOLADEX LA emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ZOLADEX LA'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

ZOLADEX LA klinik çalışmaları ve pazarlama sonrası kaynaklardan elde edilen raporlar baz alındığında advers ilaç reaksiyonları için aşağıdaki sıklık kategorileri hesaplanmıştır. Ensık gözlenen advers reaksiyonlar, sıcak basmasını, terlemeyi ve enjeksiyon bölgesi

5

reaksiyonlarım içermektedir. Sıklık sınıflandırması için aşağıdaki değerlendirme kullanılmıştır:

Çok yaygın >1/10, yaygın > 1/100, <1/10; yaygın olmayan > 1/1.000, <1/100; seyrek > 1/10.000, <1/1.000; çok seyrek <1/10.000, bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Erkekler

İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar (kistler ve polipler dahil)

Çok seyrek: Hipofiz tümörü

Kan ve lenf sistemi bozuklukları

Bilinmiyor: Anemi, Lökopeni ve Trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: İlaç aşırı duyarlılığı Seyrek: Anaflaktik reaksiyon

Endokrin hastalıkları

Çok seyrek: Hipofiz bezinde kanama

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Bozulmuş glukoz toleransı a

Psikiyatrik hastalıklar

Çok yaygın: Libido azalması b Yaygın: Değişen ruh hali, depresyonÇok seyrek: Psikotik bozukluklar

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Parestezi, omurilikte kompresyon

Kardiyak hastalıklar

Yaygın: Kalp yetmezliğif, miyokard enfarktüsüf Bilinmiyor: QT uzaması (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5)

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın: Sıcak basması b Yaygın: Anormal kan basıncı cBilinmiyor^: Pulmoner emboli

Hepatobiliyer hastalıklar

Bilinmiyor^: Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve sarılık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Aşırı terleme b Yaygın: Döküntü dBilinmiyor: Alopesi h

Kas iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Kemik ağrısı e Yaygın olmayan: Artralji

6Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor!; İnterstisyel akciğer hastalığı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan: Üreterik tıkanma

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok yaygın; Erektil disfonksiyon
Yaygın: Jinekomasti

Yaygın olmayan; Memelerde hassasiyet

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları Bilinmiyorj; Tümör alevlenmesi (tedavinin başlangıcında)

Araştırmalar

Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bkz. Bölüm 4.4), kilo alma

Kadınlar


İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar (kistler ve polipler dahil)

Çok seyrek; Hipofiz tümörü Bilinmiyor; Uterin miyom dejenerasyonu

Kan ve lenf sistemi bozuklukları

Bilinmiyorj: Anemi, Lökopeni ve Trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: İlaç aşırı duyarlılığı Seyrek: Anaflaktik reaksiyon

Endokrin hastalıkları

Çok seyrek: Hipofiz bezinde kanama

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor! :Bozulmuş glukoz toleransı

Psikiyatrik hastalıklar

Çok yaygın; Libido azalması b Yaygın: Değişen ruh hali, depresyonÇok seyrek: Psikotik bozukluklar

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Parestezi, baş ağrısı

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor; QT uzaması (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5)

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın: Sıcak basması b Yaygın; Anormal kan basıncı cBilinmiyor!; Pulmoner emboli

7Hepatobiliyer hastalıklar

Bilinmiyor^: Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve sarılık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Aşırı terleme b, aknei Yaygın: Döküntü d, alopesi g

Kas iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Artralji Bilinmiyor*: Kemik ağrısı

Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor*: İnterstisyel akciğer hastalığı

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok yaygın: Vulvovajinal kuruluk, meme büyümesi Seyrek: Over kistleri

Bilinmiyor: Çekilme kanaması (Bkz. Bölüm 4.4)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

Yaygın: Tümör alevlenmesi, tümör ağrısı (tedavinin başlangıcında)

Araştırmalar

Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bkz. Bölüm 4.4) , kilo alma

a LHRH agonistleri alan erkeklerde glikoz toleransında azalma gözlenmiştir. Bu durum kendini diyabet veya öncesinden diyabet bulunanlarda glisemik kontrolün kaybı olarak kendini gösterebilir.

b Bunlar nadiren tedavinin kesilmesini gerektiren farmakolojik etkilerdir. Aşırı terleme ve sıcak basmaları ZOLADEX tedavisinin kesilmesinden sonra devam edebilir.

c Bunlar kendini hipotansiyon olarak gösterebilir ve bazen ZOLADEX uygulanan hastalarda hipertansiyon gözlenebilir.

d Bunlar genellikle hafiftir ve sıklıkla tedavi sonlandırılmaksızın geriler.

e Prostat kanseri bulunan hastalar başlangıçta kemik ağrısında semptomatik olarak tedavi edilen geçici bir artış yaşayabilir.

f Prostat kanseri tedavisinde LHRH agonistlerinin kullanıldığı farmako-epidemiyoloji çalışmasında gözlenmiştir. Anti-androjenler ile kombinasyonda kullanıldığında risk artıyor görünmektedir.g Kadınlarda saç kaybı bildirilmiştir. Bu genellikle hafiftir ama bazen şiddetli olabilir.h Özellikle vücut tüylerinde azalma düşük androjen düzeylerinin beklenen bir etkisidir.i Çoğu olguda, ZOLADEX tedavisinin başlangıcından sonraki 1 ay içinde akne bildirilmiştir.j Advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı spontane verilere dayanır.Seçilmiş advers olayın tanımlanması

Anormal kan basıncı: Bu değişiklikler genellikle geçicidir ve ZOLADEX LA tedavisine devam ederken veya tedavinin kesilmesinden sonra düzelir. Nadiren bu değişikliklerZOLADEX LA tedavisinin kesilmesi de dahil olmak üzere tıbbi girişim gerektirir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr:[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda doz aşımı ile ilgili sınırlı deneyim vardır. ZOLADEX LA'nın planlanan uygulama zamanından önce uygulandığı veya başlangıçta planlanandan daha yüksek dozda verilmesidurumlarında klinik öneme sahip istenmeyen bir etki görülmemiştir. Hayvan testlerindeZOLADEX LA' nın yüksek dozlarda uygulanması ile görülen cinsiyet hormonlarıkonsantrasyonları ile üreme sistemi üzerindeki terapötik etkileri dışında bir etki tespitedilmemiştir. Aşırı dozda kullanıldığı durumda semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Gonadotropin salgılatıcı hormon analogları ATC kodu: L02AE03

ZOLADEX LA, (D-Ser(But)6 Azgly2 LHRH), doğal olarak vücutta sentezlenen lutein yapıcı hormon serbestleştirici hormonun (LHRH) sentetik bir analoğudur. ZOLADEX LA kronikuygulamada hipofiz LH sekresyon inhibisyonuna sebep olarak erkeklerde serum testosteronve kadınlarda serum östradiol konsantrasyonlarında düşüşe yol açar. Bu etki, tedavininkesilmesi sonrasında geriye dönebilir. Diğer LHRH agonistlerinde olduğu gibi ZOLADEXLA başlangıçta erkeklerde serum testosteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiolkonsantrasyonunu geçici olarak artırabilir.

Prostat kanser:

Erkeklerde ilk depo enjeksiyondan 21 gün sonra, testosteron konsantrasyonu kastrasyon düzeylerine düşer ve her 12 haftada bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece baskılamadevam eder.

Metastatik prostat kanseri olan hastaların tedavisinde ZOLADEX LA, karşılaştırmalı klinik çalışmalarda cerrahi kastrasyon ile elde edilen sağkalım sonuçlarına benzer sonuçlargöstermiştir.

Kastrasyon ile bikalutamid 150 mg monoterapinin (ağırlıklı olarak ZOLADEX formunda) karşılaştırıldığı 2 randomize kontrollü klinik çalışmanın kombine analizinde, bikalutamid iletedavi edilen hastalar ile kastrasyon ile tedavi edilen lokal ileri evre prostat kanseri olanhastalar arasında genel sağkalımda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (tehlike oranı = 1.05[GA 0.81 ila 1.36]). Buna karşılık, iki tedavinin eşdeğerliliği istatistiksel olaraksonuçlandırılamamıştır.

Karşılaştırmalı çalışmalarda ZOLADEX LA'nın, yüksek riskli lokalize (T1-T2 ve PSA değeri en az 10 ng/mL veya Gleason skoru en az 7) veya lokal ileri evre (T3-T4) prostat kanseri olanhastalarda radyoterapiyle birlikte adjuvan tedavi olarak kullanıldığı zaman hastalıksızsağkalım ve genel sağkalımda artış sağladığı gösterilmiştir. Adjuvan tedavinin optimumsüresi henüz belirlenmemiştir; karşılaştırmalı bir çalışmada 3 yıllık adjuvan ZOLADEX LAtedavisinin tek başına radyoterapi ile karşılaştırıldığında sağkalımda anlamlı bir artışsağladığı gösterilmiştir. Radyoterapi öncesi neo-adjuvan ZOLADEX LA'nın yüksek risklilokalize veya lokal ileri evre prostat kanseri olan hastalarda hastalıksız sağkalımda artışsağladığı bildirilmiştir. 3

Prostatektomi sonrasında ekstraprostatik tümör yayılımı olduğu saptanan hastalarda adjuvan ZOLADEX LA hastalıksız sağkalım sürelerinde düzelme sağlayabilmekte; ancak hastalardacerrahi girişim anında nodal tutulum bulgusu olmaması durumunda sağkalımda anlamlı birdüzelme görülmemektedir. Patolojik olarak evrelendirilmiş lokal ileri evre hastalığı olanhastalara, adjuvan ZOLADEX LA tedavisi düşünülmeden önce hastaların PSA değeri en az10 ng/mL veya Gleason skoru en az 7 gibi ilave risk faktörleri olmalıdır. Radikalprostatektomi öncesinde neo-adjuvan ZOLADEX LA kullanımının klinik sonuçlardadüzelme sağladığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Meme kanseri:

Kadınlarda serum östradiol konsantrasyonları, ilk depo enjeksiyonundan yaklaşık 4 hafta sonra baskılanır ve postmenopozal kadınlarda gözlenenlerle karşılaştırılabilir seviyelerdetedavi süresinin sonuna kadar baskılanmış halde kalır. Östradiolün baskılanması, menopozöncesi ve perimenopozal kadınlarda meme kanseri yanıtı ile ilişkilidir ve hastaların çoğundaamenore ile sonuçlanacaktır.

LHRH analogları ile tedavi sırasında hastalar menopoza girebilir. Nadiren, bazı kadınlar tedavinin kesilmesinden sonra adet görmezler.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


12 haftada bir yapılan uygulama, dokularda herhangi bir birikme olmadan etkili konsantrasyonun muhafaza edilmesini sağlar.

Dağılım:


ZOLADEX LA proteine zayıf olarak bağlanır.

Biyotransformasyon:


Hepatik yolla metabolize olur.

Eliminasyon:


Böbrek fonksiyonu normal kişilerde serum eliminasyon yarılanma ömrü 2 ile 4 saat arasındadır. Renal fonksiyonu bozulmuş hastalarda yarılanma ömrü uzar.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda yarılanma ömrü uzar. 12 haftada bir verilen 10.8 mg depo formülü için bu değişim herhangi bir birikmeye sebep olmaz. Bu nedenle böbrekfonksiyonu bozuk olanlarda doz değişimine ihtiyaç duyulmaz.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, ilacın farmakokinetiğinde herhangi önemli bir farklılık yoktur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

ZOLADEX LA'nın uzun dönemde tekrarlayan dozlarından sonra erkek farelerde iyi huylu hipofiz tümör oluşma sıklığında artma tespit edilmiştir. Bu bulgu cerrahi kastrasyondan sonragörülen bulgulara benzemekle birlikte, insanlarla herhangi bir ilişkisi saptanmamıştır. 2

Farelerde, insan dozunun katları ile uzun süreli tekrarlanan dozlama, sindirim sisteminin bazı bölgelerinde histolojik değişiklikler üretmiştir. Bu, pankreatik adacık hücresi hiperplazisi vemidenin pilorik bölgesinde iyi huylu bir proliferatif durum ile kendini gösterir ve bu türdespontan bir lezyon olarak da rapor edilir. Bu bulguların klinik geçerliliği bilinmemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Yüksek ve düşük molekül ağırlıklı laktid /glikolit kopolimerlerin karışımı Glasiyel asetik asit*

*Dondurularak yapılan kurutma işleminde prosesten uzaklaştırılır.6.2. Geçimsizlikler

Bilinmiyor.

6.3. Raf ömrü

Raf ömrü 36 aydır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altında (oda sıcaklığında) saklanmalıdır.

Orijinal ambalajında ve poşet açılmadan saklanmalıdır.

Eğer doktorunuz tedaviyi sonlandırmaya karar verirse, enjeksiyonun uygun bir şekilde imhası sağlanmalıdır.

Poşet sadece uygulamayı yapacak kişi tarafından açılmalıdır. Poşet açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Poşet açılmış ve hasar görmüşse kullanılmamalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Tek kullanım için (Safe system) enjektör, koruyucu kılıf içinde sunulmaktadır. Enjektör alüminyum folyo ile lamine edilmiş bir poşet içindedir. Poşet içinde silika jel ve nem emicikapsül bulunur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “ Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanım kartında belirtilen şekilde kullanılır. Poşet sadece uygulamayı yapacak kişi tarafından açılmalıdır. Poşet açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Poşet açılmış ve hasargörmüşse kullanılmamalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

AstraZeneca İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.

Büyükdere Cad., Yapı Kredi Plaza, B Blok, Kat 3-4,

Levent - İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

11

107/60

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 21.03.2000 Ruhsat yenileme tarihi: 16.02.2011

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

12


1


2


3


İlaç Bilgileri

Zoladex La 10.8mg Depot Subkutan Implant İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

Etken Maddesi: Goserelin Asetat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.