KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
CASPAİS 70 mg I.V. infüzyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Kaspofungin asetat 75,6 mg (70 mg Kaspofungin'e eşdeğer)
Yardımcı madde(ler):
k.m 54 mg36 mg
Sodyum hidroksit (pH ayarlaması için)
Sükroz Mannitol
Yardımcı maddeler için bkz. Bölüm 6.1.
3. FARMASÖTİK FORM
İnfüzyon için beyaz-beyaza yakın renkte liyofilize toz.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
CASPAİS erişkinlerde ve pediyatrik hastalarda (3 aylıktan büyük) aşağıdaki durumlar için endikedir:
• Ateşli, nötropenik hastalarda kuşkulanılan fungal enfeksiyonların ampirik tedavisi,
• Kandidemi ve aşağıdaki
CandidaCandida
kaynaklı endokardit,osteomiyelit ve menenjitte incelenmemiştir.
• Özofajiyal kandidiyazis tedavisi
• Diğer tedavilere (amfoterisin B, amfoterisin B'nin lipid formülasyonları, itrakonazol) yanıtvermeyen veya toleranssız olan erişkinlerde invazif aspergilloz tedavisi.
CASPAİS invazif aspergillozun başlangıç tedavisinde incelenmemiştir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:
Erişkin hastalarda (18 yaş ve üzeri) önerilen dozaj
Klasik doz günde bir kez 50 mg'dır (çoğu endikasyonda 70 mg yükleme dozunun ardından uygulanır). Günde 150 mg dozunun güvenliliği ve etkililiği (tedavi süresi: 1-51 gün; ortalama:14 gün) kandidemi ve diğer
Candida
enfeksiyonları olan 100 erişkin hastada incelenmiştir.Bu yüksek dozda kaspofunginin etkililiği kaspofunginin günde 50 mg dozunun etkililiğindenanlamlı olarak daha iyi değildi. CASPAİS'in endike olduğu diğer erişkin hastalarda günde 50mg'dan yüksek dozların etkililiği bilinmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).
1/20
Ampirik Tedavi
1. günde tekli 70 mg yükleme dozu ve ardından günde 50 mg uygulanmalıdır. Tedavi süresi hastanın klinik yanıtına dayanmalıdır. Nötropeni iyileşinceye kadar ampirik tedaviye devamedilmelidir. Fungal enfeksiyon saptanan hastalar en az 14 gün tedavi edilmelidir; tedaviyehem nötropeni hem de klinik semptomlar ortadan kalktıktan sonra en az 7 gün devamedilmelidir. 50 mg dozu iyi tolere edilir; fakat yeterli klinik yanıt sağlanamazsa, günlük doz70 mg'a çıkarılabilir.
Kandidemi ve diğer Candida enfeksiyonları
1.
günde tekli 70 mg yükleme dozu ve ardından günde 50 mg uygulanmalıdır. Tedavi süresi hastanın klinik ve mikrobiyolojik yanıtına göre belirlenmelidir. Genel olarak, antifungaltedavi son pozitif kültürden sonra en az 14 gün devam etmelidir. Nötropenisi devam edenhastalarda nötropeni iyileşinceye kadar daha uzun tedavi süresi gerekebilir.
Özofajiyal kandidiyazis
Doz, semptomlar ortadan kalktıktan sonra 7-14 gün süreyle günde bir kez 50 mg'dır. Bu endikasyon için 70 mg yükleme dozu incelenmemiştir. HIV enfeksiyonlu hastalardaorofarenjiyal kandidiyazisin relaps riski mevcut olduğundan, supresif oral tedavi düşünülebilir(bkz. Bölüm 5.2).
İnvazif aspergilloz
1. günde tekli 70 mg yükleme dozu ve ardından günde 50 mg uygulanmalıdır. Tedavi süresi hastada altta yatan hastalığın şiddetine, immün supresyondan sonra iyileşmeye ve klinikyanıta bağlı olarak belirlenmelidir.
İlaç klerens indükleyicilerini eş zamanlı alan hastalar
Rifampin alan erişkin hastalar günde 70 mg CASPAİS almalıdır. Nevirapin, efavirenz, karbamazepin, deksametazon veya fenitoin alan hastalarda CASPAİS'in günlük dozunun 70mg'a çıkarılması gerekebilir (bkz. Bölüm 4.5).
Tedavi süresi, erişkinlerde her bir endikasyon için tarif edilen şekilde, endikasyona göre belirlenmelidir (bkz. Bölüm 4.2). Günde 50 mg/m2 dozu iyi tolere edilir; fakat yeterli klinikyanıt sağlamazsa, günlük doz günde 70 mg/m2'ye yükseltilebilir (70 mg aşılmamalıdır).
Uygulama şekli:
Hazırlama ve seyreltme işlemlerinden sonra, CASPAİS yaklaşık 1 saat süren, yavaş intravenöz (IV) infüzyonla uygulanmalıdır. Hazırlama talimatları için bkz. Bölüm 6.6.CASPAİS IV bolus şeklinde uygulanmamalıdır.
Hem 70 mg hem de 50 mg flakonlar mevcuttur.
Kaspofungin tekli günlük infüzyon şeklinde verilmelidir
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
1 1^T 13u belge, güvemi elektronik imza ile imzalanmıştır.
2/20
Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez (bkz. Bölüm 5.2).
Karaciğer yetmezliği:
Hafif karaciğer yetmezliği olan erişkin hastalarda (Child-Pugh skoru 5 - 6) dozaj ayarlaması gerekmez. Orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda (Child-Pugh skoru 7- 9),farmakokinetik verilere dayanarak günde 35 mg CASPAİS önerilir. Başlangıçta 1. günde 70mg yükleme dozu uygulanmalıdır. Ciddi karaciğer yetmezliği olan erişkin hastalarda (Child-Pugh skoru >9) ve herhangi bir derecede karaciğer yetmezliği olan pediyatrik hastalarda klinikdeneyim yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
CASPAİS'in yeni doğanlarda ve 12 ay altı çocuklardaki klinik çalışmalarda güvenliliği ve etkililiği yeterli oranda çalışılmamıştır. Bu yaş grubuna uygulanırken dikkatli olunmalıdır.Günde 25 mg/m2 CASPAİS' in yeni doğanlarda ve bebeklerde (üç aydan küçük) ve günde 50mg/m2 CASPAİS' in çocuklarda (3-11 ay) kullanımıyla ilgili sınırlı veri vardır (bkz. Bölüm5.2).
Pediyatrik hastalarda (3 ay-17 yaş arası) önerilen dozaj
Tüm endikasyonlarda 1. günde tekli 70 mg/m2 yükleme dozu ve ardından günde 50 mg/m2 uygulanmalıdır. Eğer günde 50 mg/m2 dozu iyi tolere edilir; fakat yeterli klinik yanıtısağlamazsa, doz günde 70 mg/m2'ye çıkarılabilir (gerçek doz günde 70 mg'ı aşmamalıdır.)
Hastanın hesaplanan dozu ne olursa olsun, maksimum yükleme dozu ve günlük idamedozu olan 70 mg'ı aşmamalıdır.
Pediyatrik hastalarda (3 ay-17 yaş arası) dozaj hastanınaşağıdaki formülle hesaplanan Vücut Yüzey Alanına (VYA) göre belirlenmelidir. (bkz.Mosteller Formula- Ref: Mosteller RD: Simplified Calculation of Body Surface Area. N EnglJ Med 1987 Oct 22;317(17): 1098 (letter)).
2
VYA
(m2)
Boy (cm) x Kilo (kg)
3600
Hastanın VYA'sı hesaplandıktan sonra, miligram cinsinden yükleme dozu VYA (m2) x 70 mg/m2 çarpımıyla hesaplanmalıdır. Miligram cinsinden idame dozu VYA (m2) x 50 mg/m2çarpımıyla hesaplanmalıdır.
CASPAİS pediyatrik hastalara ilaç klirensinin indükleyicileriyle (rifampin, nevirapin, efavirenz, karbamazepin, deksametazon veya fenitoin) eş zamanlı olarak uygulanırkenCASPAİS' in günde 70 mg/m2 dozu düşünülmelidir (70 mg aşılmamalıdır.) (bkz. Bölüm 4.2).
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda (65 yaş ve üzeri) eğri altında kalan alan (EAA) yaklaşık %30 artar. Ancak sistematikdoz ayarlaması gerekmez. 65 yaş ve üzeri hastalarda tedavi deneyimi sınırlıdır (bkz.Bölüm 5.2).
4.3. Kontrendikasyonlar
olan hastalarda
• ..Bu belge, güvejıli elektronik imza ile imzalanmıştır.Bdge doCA^MS ıMönün eiçer^ğM^rfeengfo^m^^ygig^a^ AamuduyaMıSye 3/20
kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Kaspofungin uygulaması sırasında anafilaksi rapor edilmiştir. Anafılaksi ortaya çıkarsa kaspofungin kesilmeli ve uygun tedavi uygulanmalıdır. Döküntü, yüzde şişlik, anjiyoödem,kaşıntı, sıcaklık hissi veya bronkospazm gibi muhtemelen histamin aracılı istenmeyen olaylarbildirilmiştir; bu olaylar ilacın kesilmesini ve/veya uygun tedavinin uygulanmasınıgerektirebilir.
Sınırlı veriler daha az yaygın olan
CandidaAspergillus
dışı küflere karşı kaspofunginin etkili olmadığını göstermektedir. Kaspofunginin bu fungal patojenlere karşıetkililiği belgelenmemiştir.
Kaspofunginin siklosporin ile eş zamanlı uygulanması sağlıklı yetişkin gönüllülerde ve yetişkin hastalarda değerlendirilmiştir.
Siklosporinin 3 mg/kg'lık iki dozu ile birlikte kaspofungin alan bazı sağlıklı yetişkin gönüllülerin alanin transaminaz (ALT) ve aspartat transaminaz (AST) düzeylerinde normalinüst sınırının (ULN) <3 katı geçici yükselmeler görülmüş ve tedavinin kesilmesiyle bu artışlarnormale dönmüştür. Pazarlama sonrası dönemde kaspofungin ve siklosporin ile 1-290 günarasında değişen sürelerle (medyan 17,5 gün) tedavi edilen 40 hastanın incelendiği geriyedönük bir çalışmada ciddi hiçbir hepatik istenmeyen olay kaydedilmemiştir. Bu verilersiklosporin alan hastalarda kaspofunginin potansiyel yararı potansiyel riskten fazla olduğundakullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Kaspofungin ve siklosporin eş zamanlıuygulandığında karaciğer enzimlerinin yakından takip edilmesi gerektiği göz önünealınmalıdır.
Hafif ve orta derecede karaciğer bozukluğu olan yetişkin hastalarda EAA sırasıyla yaklaşık %20 ve %75 artar. Orta derecede karaciğer bozukluğu olan yetişkinlerde günlük dozun 35mg'a düşürülmesi tavsiye edilir. Şiddetli karaciğer bozukluğu olan yetişkinlere veya herhangibir derecede karaciğer bozukluğu olan pediyatrik hastalara ilişkin klinik deneyim mevcutdeğildir. Bu hastalarda orta derecede karaciğer bozukluğundakine kıyasla daha yüksek maruzkalım beklenir ve kaspofungin dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).
Kaspofungin ile tedavi edilen sağlıklı, gönüllülerde, yetişkin ve pediyatrik hastalarda karaciğer fonksiyon testlerinde laboratuvar anormallikleri gözlenmiştir. Kaspofungin ile eşzamanlı çoklu ilaç tedavisi gören, altta yatan ciddi durumları olan bazı yetişkin ve pediyatrikhastalarda, klinik olarak belirgin hepatik disfonksiyonu, hepatit ve karaciğer hasarı raporedilmiştir; ancak kaspofungin ile ilişkisi ortaya konmamıştır. Kaspofungin tedavisi sırasındakaraciğer fonksiyonu testi anormalliği geliştiren hastalar, kötüleşen hepatik fonksiyonunkanıtı için izlenmeli ve kaspofungin tedavisinin devamının risk / yarar değerlendirmesibakımından tekrar değerlendirilmelidir.
Belge DtKasşcfungiainfpazaBl^ma/soMraswdönemdeFkullam^tylakStevenBttJohns®mrgendromui(Si&)eve 4/20
toksik epidermal nekroliz (TEN) vakaları bildirilmiştir. Alerjik deri reaksiyonu hikayesi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır (bkz. bölüm 4.8).
Yardımcı maddeler
Sükroz: Bu tıbbi ürün her dozunda 54 mg sükroz içmektedir. Uygulama yolu nedeniyle uyarı gerektirmemektedir.
Mannitol: Uygulama yolu nedeniyle uyarı gerektirmemektedir.
Sodyum: Sodyum hidroksit y.m. pH ayarı için kullanılır.
Bu tıbbi ürün her flakonunda 23 mg (1 mmol) dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
In vitro
çalışmalar kaspofunginin sitokrom P450 (CYP) sistemine ait herhangi bir enzimin inhibitörü olmadığını göstermektedir. Klinik çalışmalarda kaspofungin diğer ilaçlarınCYP3A4 metabolizmasını indüklememiştir. Kaspofungin P-glikoproteinin bir substratıdeğildir ve sitokrom P450 enzimlerinin zayıf bir substratıdır. Bununla birlikte, farmakolojikve klinik çalışmalarda kaspofunginin diğer tıbbi ürünlerle etkileştiği gösterilmiştir. (aşağıyabkz.)
Sağlıklı yetişkinlerde yürütülen iki klinik çalışmada, siklosporin (4 mg/kg'lık 1 doz veya 12 saat arayla 3 mg/kg'lık iki doz) kaspofunginin A'nın EAA'sını yaklaşık %35 artırmıştır. BuEAA artışları muhtemelen, kaspofunginin karaciğer tarafından alımında azalmaya bağlıdır.Kaspofungin siklosporinin plazma düzeylerini yükseltmemiştir. Kaspofungin ve siklosporinbirlikte uygulandığında karaciğer ALT ve AST düzeylerinde normalin üst sınırının (ULN) <3 katı geçici artışlar görülmüş ve bunlar tıbbi ürünlerin bırakılmasıyla normale dönmüştür.Pazarlama sonrası dönemde kaspofungin ve siklosporin ile 1-290 gün arasında değişensürelerle (medyan 17,5 gün) tedavi edilen 40 hastanın incelendiği geriye dönük bir çalışmadaciddi hiçbir hepatik istenmeyen olay kaydedilmemiştir (bkz. Bölüm 4.4). Bu iki tıbbi ürün eşzamanlı uygulandığında karaciğer enzimlerinin yakından takip edilmesi gerektiği göz önünealınmalıdır.
Kaspofungin sağlıklı yetişkin gönüllülerde takrolimusun vadi konsantrasyonunu %26 oranında düşürmüştür. Her iki ilacı alan hastalarda takrolimus kan konsantrasyonlarınınstandart takibi ve takrolimus dozajında uygun ayarlamalar tavsiye edilir.
Sağlıklı erişkin gönüllülerdeki klinik çalışmalar kaspofunginin farmakokinetik
parametrelerinin itrakonazol, amfoterisin B, mikofenolat, nelfinavir veya takrolimus ile klinik yönden önemli ölçüde değişmediğini göstermektedir. Kaspofungin, itrakonazol, amfoterisinB, rifampisin veya mikofenolat mofetilin farmakokinetik özelliklerini etkilememiştir.Güvenlilik verileri sınırlı olmakla beraber, kaspofungin itrakonazol, amfoterisin B, rifampisinveya mikofenolat mofetil ile birlikte uygulanırken özel önlemlerin alınmasına gerek yoktur.
J Bu belge, güvemi “elektronik imzaneimzalanmıştır.J
5/20
Sağlıklı yetişkin gönüllülerde rifampisin ve kaspofungin birlikte başlandığında eş zamanlı uygulamanın ilk gününde, rifampisin kaspofunginin EAA'sında %60 artış ve vadikonsantrasyonunda %170 artışa yol açmıştır. Kaspofunginin vadi düzeyleri tekrarlı uygulamasonrasında kademeli olarak azalmıştır. İki hafta uygulamadan sonra, rifampisin EAA üzerindesınırlı etki göstermiş ancak vadi düzeyleri tek başına kaspofungin alan yetişkin hastalarakıyasla %30 daha düşük bulunmuştur. Bu etkileşimin muhtemel mekanizması, taşımaproteinlerinin başlangıçtaki inhibisyonu ve sonraki indüksiyonudur. Metabolik enzimleriindükleyen diğer tıbbi ürünler için de benzer bir etki beklenebilir. Popülasyon farmakokinetikçalışmalarının sınırlı verileri, kaspofunginin efavirenz indükleyicileri, nevirapin, efavirenz,rifampisin, karbamazepin, deksametazon veya fenitoin gibi indükleyici ajanlar ile birlikteuygulanmasının kaspofungin EAA'sında azalmaya neden olabildiğini göstermektedir.Yetişkin hastalarda, kaspofungin metabolik enzimleri indükleyen ilaçlarla eş zamanlıuygulanırken 70 mg yükleme dozunun ardından günlük kaspofungin dozunun 70 mg'ayükseltilmesi düşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.2).
Yukarıda belirtilen tüm yetişkin ilaç etkileşimleri çalışmaları günde 50 mg veya 70 mg kaspofungin dozuyla yürütülmüştür. Kaspofunginin daha yüksek dozlarının diğer tıbbi ürünlerile etkileşimi formel biçimde çalışılmamıştır.
Pediyatrik hastalarda, farmakokinetik verilerin regresyon analizlerinin sonuçları, kaspofungin ile eş zamanlı olarak deksametazon uygulanmasının kaspofungin vadi konsantrasyonlarındaklinik yönden anlamlı azalmalara yol açabildiğini ortaya koymaktadır. Bu bulgu, pediyatrikhastalarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi indükleyici ajanlara bağlı benzer azalmalarolacağını göstermektedir. Kaspofungin pediyatrik hastalara (12 ay-17 yaş arası) ilaçklerensinin indükleyicileriyle (rifampisin, nevirapin, efavirenz, karbamazepin, deksametazonveya fenitoin) eş zamanlı olarak uygulanırken CASPAİS' in günde 70 mg/m2 dozudüşünülmelidir (bir günde alınan gerçek doz 70 mg aşılmamalıdır).
4.6. Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Kaspofungin için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar uygun bir doğum kontrolü uygulamalıdır.
Gebelik dönemi
CASPAİS' in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veriler yoktur veya sınırlıdır. Gebelik döneminde kaspofungin kesin gereklilik olmadıkça kullanılmamalıdır. Hayvan çalışmalarıgelişimsel toksisiteyi göstermiştir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. (bkz.Bölüm 5.3). Hayvan çalışmalarında kaspofunginin plasenta bariyerini geçtiği gösterilmiştir.
Vücut yüzey alanı karşılaştırmalarına göre insan dozuna yakın dozlarda kaspofungin ile tedavi
J Js * Bu belge, güvemi eleKtronık imza ile imzalanmıştır.1 * Bu belge, güvemi eleKtronık imza ile imzalanmıştır.1
edilen gebe sıçanların yavrularında kafatasında ve gövdede eksik kemik gelişimi ve servikal
6/20
kaburga insidanslarında artışlar görülmüştür. Ayrıca fetal rezorpsiyonlarda ve periimplantasyon kaybında artış da saptanmıştır. Vücut yüzey alanı karşılaştırmalarına göreinsan dozunun 2 katına yakın dozlarda kaspofungin ile tedavi edilen gebe tavşanlarınyavrularında talus/kalkaneus kemiklerinde eksik gelişim insidansında artış ve fetalrezorpsiyonlarda artış gözlenmiştir.
Kaspofungin tavşanlarda ve sıçanlarda plasentadan geçmiş ve fetal plazmada saptanmıştır.
Laktasyon dönemi
Kaspofunginin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvanlardan elde edilen farmakodinamik/toksikoloji verileri kaspofunginin süte geçtiğini göstermiştir. Kaspofunginalan kadınlar emzirmemelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Erkek ve dişi sıçanlarda yürütülen çalışmalarda kaspofungin fertilite üzerinde hiçbir etki göstermemiştir (bkz. Bölüm 5.3). Kaspofunginin fertilite üzerindeki etkisini değerlendirmekiçin klinik veriler mevcut değildir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanma becerisi üzerine etkileri ile ilgili bir çalışma yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
Aşırı duyarlılık reaksiyonları (anaflaksi ve muhtemelen histamin aracılı advers reaksiyonlar) rapor edilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).
Ayrıca, invazif aspergillozlu hastalarda akciğer ödemi, yetişkin solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) ve radyografik infiltratlar da bildirilmiştir.
Erişkin hastalar
Klinik çalışmalarda 1865 erişkin hasta tekli veya çoklu dozlarda kaspofungin almıştır. 564 febril nötropeni hastası (ampirik tedavi çalışması), 382 invazif kandidiyazis hastası, 228invazif aspergilloz hastası, 297 lokalize
CandidaCandidaCandidaAspergillus
çalışmasındaki hastalarda genellikle eş zamanlı çok sayıda ilaç kullanımınıgerektiren ciddi predispozan tıbbi durumlar mevcuttu (örneğin kemik iliği veya periferik kökhücre transplantasyonları, hematolojik maligniteler, solid tümör veya organ transplantları).
Flebit, bütün hasta popülasyonlarında yaygın olarak rapor edilen lokal bir enjeksiyon bölgesi advers reaksiyonudur. Diğer lokal reaksiyonlar ise eritem, ağrı/hassasiyet, kaşıntı, akıntı ve
J 13u belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır:J**
7/20
Kaspofungin ile tedavi edilen tüm yetişkinlerde rapor edilen klinik ve laboratuvar anormallikleri (toplam 1780) tipik olarak hafifti ve nadiren ilacın kesilmesini gerektirmiştir.
Aşağıdaki advers reaksiyonlar rapor edilmiştir:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100), Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları:
Yaygın: Hemoglobinde azalma, hematokritte azalma, akyuvar sayısında azalma Yaygın olmayan: Anemi, trombositopeni, koagülopati, lökopeni, eozinofil sayısında artış,trombosit sayısında azalma, trombosit sayısında artış, lenfosit sayısında azalma, akyuvarsayısında artış, nötrofil sayısında azalma
Metabolizma ve beslenme hastalıkları:
Yaygın: Hipokalemi
Yaygın olmayan: Aşırı sıvı yüklenmesi, hipomagnezemi, anoreksi, elektrolit dengesizliği, hiperglisemi, hipokalsemi, metabolik asidoz
Psikiyatrik hastalıkları:
Yaygın olmayan: Anksiyete, oryantasyon bozukluğu, uykusuzluk
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Baş ağrısı
Yaygın olmayan: Baş dönmesi, tat duyumunda bozukluk, parestezi, somnolans, tremor, hipoestezi
Göz hastalıkları:
Yaygın olmayan: Gözde sarılık, bulanık görme, göz kapağı ödemi, gözyaşı artışı
Kardiyak hastalıkları:
Yaygın olmayan: Çarpıntı, taşikardi, aritmi, atriyal fibrilasyon, konjestif kalp yetmezliği
Vasküler hastalıkları:
Yaygın: Flebit
Yaygın olmayan: Tromboflebit, al basması, sıcak basması, hipertansiyon, hipotansiyon
Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıkları:
Yaygın: Dispne
Yaygın olmayan: Nazal konjesyon, faringolaringeal ağrı, takipne, bronkospazm, öksürük, paroksimal noktürnal dispne, hipoksi, raller, hırıltılı solunum
Gastrointestinal hastalıkları:
8/20
Yaygın: Bulantı, ishal, kusma
Yaygın olmayan: Abdominal ağrı, üst abdominal ağrı, ağız kuruluğu, dispepsi, mide rahatsızlığı, abdominal distansiyon, assitdes, kabızlık, disfaji, flatulans
Hepato-biliyer hastalıkları:
Yaygın: Karaciğer değerlerinde yükselme (alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, kan alkali fosfataz, konjuge bilirübin, kan bilirübini)
Yaygın olmayan: Kolestaz, hepatomegali, hiperbilirübinemi, sarılık, karaciğer fonksiyon anormalliği, hepatotoksisite, karaciğer bozukluğu, gama-glutamil transferaz artışı.
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Yaygın: Döküntü, kaşıntı, eritem, aşırı terleme
Yaygın olmayan: Eritema multiforme, maküler döküntü, makülo-papüler döküntü, pruritik döküntü, ürtiker, alerjik dermatit, jeneralize prurit, eritamatöz döküntü, jeneralize döküntü,morbiliform döküntü, deri lezyonları
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Yaygın: Artralji
Yaygın olmayan: Sırt ağrısı, ekstremitelerde ağrı, kemik ağrısı, kas güçsüzlüğü, miyalji
Böbrek ve idrar hastalıkları:
Yaygın olmayan: Böbrek yetmezliği, akut böbrek yetmezliği
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları:
Yaygın: Ateş, üşüme, infüzyon bölgesinde kaşıntı
Yaygın olmayan: Ağrı, kateter giriş yerinde ağrı, yorgunluk, soğuk hissetme, sıcak hissetme, infüzyon yerinde eritem, infüzyon yerinde sertlik, infüzyon yerinde ağrı, infüzyon yerindeşişlik, enjeksiyon yerinde flebit, periferik ödem, hassasiyet, göğüs rahatsızlığı, göğüs ağrısı,yüzde ödem, vücut ısısında değişiklik hissi, sertleşme, infüzyon yerinde ekstravazasyon,infüzyon yerinde iritasyon, infüzyon yerinde flebit, infüzyon yerinde döküntü, infüzyonyerinde ürtiker, enjeksiyon yerinde eritem, enjeksiyon yerinde ödem, enjeksiyon yerinde ağrı,enjeksiyon yerinde şişlik, kırıklık, ödem
Araştırmalar:
Yaygın: Kan potasyumunda azalma, kan albümininde azalma.
Yaygın olmayan: Kan kreatininde artış, idrarda alyuvar hücreleri pozitif, total proteinde azalma, idrarda protein varlığı, protrombin zamanında uzama, protrombin zamanında kısalma,kan sodyumunda azalma, kan sodyumunda artış, kan kalsiyumunda artış, kan kalsiyumundaazalma, kan klorüründe azalma, kan glukoz artışı, kanda magnezyum azalması, kandafosforun azalması, kanda fosfor artışı, kan üre artışı, aktif parsiyel tromboplastin zamanınınuzaması, kanda bikarbonat azalması, kanda klorür artışı, kanda potasyum artışı, kan basıncıartışı, kanda ürik asit azalması, idrarda kan varlığı, anormal solunum sesleri, karbondioksitazalması, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların seviyelerinde artış, uluslararası normalizeBelge Dcoea»d*(a]Jitış,
wsMrâ'i
di'aYday<akyuvar bücreeuiniftepöfzkife©lmas^. ğdrara^Hıtgknda
9/20
artış.
Kaspofungin aynı zamanda 100 erişkin hastada günde 150 mg (51 güne kadar) verilerek değerlendirilmiştir. Çalışma invazif kandidiyazis tedavisinde günde 50 mg kaspofungini (1.günde 70 mg yükleme dozunu takiben) günde 150 mg dozu ile karşılaştırmıştır. Bu hastagrubunda daha yüksek olan bu kaspofungin dozunun güvenliliği genel olarak günde 50 mgkaspofungin alan hastalarla benzer bulunmuştur. İlaçla ilişkili ciddi bir advers reaksiyon veyakaspofunginin kesilmesine neden olan, ilaçla ilişkili bir advers reaksiyon yaşayan hastalarınoranı iki tedavi grubunda da benzer bulunmuştur.
Pediyatrik hastalar
171 pediyatrik hastada tamamlanan 5 klinik çalışmanın verileri klinik istenmeyen olayların toplam insidansının (%26,3; %95 güven aralığı: -19,9, 33,6) kaspofungin ile tedavi edilenyetişkinlerde bildirilen insidanstan (%43,1; %95 güven aralığı: -40, 46,2) daha kötüolmadığını ortaya koymaktadır. Ancak, pediyatrik hastaların istenmeyen olay profili yetişkinhastalara kıyasla muhtemelen farklıdır. Kaspofungin ile tedavi edilen pediyatrik hastalarda enyaygın, ilaçla ilişkili klinik istenmeyen olaylar pireksi (%11,7), döküntü (%4,7) ve başağrısıydı (%2,9).
Aşağıdaki advers reaksiyonlar rapor edilmiştir:
(Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100), Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları:
Yaygın: Eozinofil sayısında artış
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Baş ağrısı
Kardiyak hastalıkları:
Yaygın: Taşikardi
Vasküler hastalıkları:
Yaygın: Al basması, hipotansiyon
Hepatobiliyer hastalıkları:
Yaygın: Karaciğer enzimlerinde yükselme (AST, ALT)
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Yaygın: Döküntü, kaşıntı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları:
* ^Bu belge, güvemi elektronik imza ile imzalanmıştır.
Çok yaygın: Ateş
10/20
Yaygın: Üşüme, kateter bölgesinde ağrı
Araştırmalar:
Yaygın: Potasyumda azalma, hipomagnezemi, glukoz artışı, fosforda azalma, fosfor artışı
Pazarlama sonrası deneyim:
Aşağıdaki pazarlama sonrası deneyimler rapor edilmiştir:
Hepato-biliyer hastalıkları:
Karaciğer fonksiyon bozukluğu
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları:
Şişkinlik ve periferik ödem
Araştırmalar:
Hiperkalsemi
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.
Bir günde 400 mg'a kadar kaspofunginin yanlışlıkla alındığı rapor edilmiştir. Bu olaylar klinik yönden önemli advers reaksiyonlara yol açmamıştır. Kaspofungin diyalizle atılmaz.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup:ATC kodu:
J02AX04
Etki mekanizması
Kaspofungin asetat
Glarea lozoyensis'in
bir fermantasyon ürününden sentezlenen yarı sentetik bir lipopetiddir (ekinokandin). Kaspofungin pek çok filamentli mantarın ve mayanın hücreduvarının önemli bir bileşeni olan beta (1,3)-D-glukanın sentezini inhibe eder. Beta (1,3)-D-glukan memeli hücrelerinde bulunmaz.
CandidaIn vitroin vivoAspergillus'un
kaspofungine maruz kalımının hücre büyümesi ve bölünmesiningerçekleştiği hifli apikal uçlar ve dallanma noktalarının parçalanmasına ve ölmesine yol
ir.
Farmakodinamik etkiler:
Kaspofungin
Aspergillusin vitro(Aspergillus fumigatusAspergillus flavusAspergillus nigerAspergillus nidulansAspergillus terreusAspergillus candidusCandidain vitro(Candida albicansCandida dubliniensisCandidaglabrataCandida guilliermondiiCandida kefyrCandida kruseiCandida lipolyticaCandida lusitaniaeCandida parapsilosisCandida rugosaCandida tropicalis(Aspergillus(CandidaCandidaC. parapsilosis
suşları kaspofungine de orta duyarlı olarak kabul edilebilir.
Direnç mekanizması
Kaspofungine karşı azalmış duyarlılığa sahip
Candidain vitroAspergillus''Candida'
da kaspofungin direnci gözlemlenmiştir; ama görülme sıklığı tür yada bölgeye göre değişiklik gösterebilir.
Klinik Etkililik ve Güvenlilik:
Yetişkin Hastalarda İnvazif Kandidiyazis:CandidaCandidaCandida
enfeksiyonununmikrobiyolojik klerensini hem de semptomların ortadan kalkmış olmasını gerektiriyordu. 224
J J Bu belge, güvemi elektronik, imza ne imzalanmıştır. s^J
Belge Dthastaa çalışmada. uygulanan^İVtedavini® isonundakig<yafittı^rşrimerwet'kittli;k . ^naMzmeitdahil
12/20
edilmiştir (MITT analizi); invazif kandidiyazisin tedavisinde kaspofungin (%73 [80/109]) ve amfoterisin B'nin (%62 [71/115]) olumlu yanıt oranları benzerdi [% fark: 12,7 (%95,6 GA: -0,7, 26)]. Kandidemili hastalarda, primer etkililik analizinde (MITT analizi) çalışmadauygulanan İV tedavinin sonunda olumlu yanıt oranları kaspofungin (%72 [66/92]) veamfoterisin B (%63 [59/94]) için benzerdi [% fark 10 (%95 GA: -4,5, 24,5)]. Kan dışıbölgelerde enfeksiyonu olan hastalara ait veriler daha sınırlıydı. Nötropenik hastalarda olumluyanıt oranları kaspofungin grubunda 7/14 (%50) ve amfoterisin B grubunda 4/l0'du (%40). Busınırlı veriler ampirik tedavi çalışmasının sonucuyla desteklenmiştir.
İkinci bir çalışmada, invazif kandidiyazisli hastalar günde 50 mg (1. günde 70 mg yükleme dozunun ardından) veya günde 150 mg olmak üzere günlük kaspofungin dozlarını almıştır(bkz. Bölüm 4.8). Bu çalışmada kaspofungin dozu 2 saat boyunca uygulanmıştır (rutin 1saatlik uygulama yerine).
Candida
kaynaklı kuşkulu endokardit, osteomiyelit veya menenjitiolan hastalar çalışmaya alınmamıştır. Bu çalışma bir primer tedavi çalışması olduğundan,önceki antifungal ajanlara yanıt vermeyen hastalar da dışlanmıştır. Bu çalışmaya alınannötropenik hasta sayısı da sınırlıydı (%8). Bu çalışmada etkililik bir sekonder son noktaydı.Çalışmaya giriş kriterlerini karşılayan ve kaspofungin çalışma tedavisinin bir veya daha fazladozunu alan hastalar etkililik analizine alınmıştır. İki tedavi grubunda kaspofungin tedavisininsonundaki olumlu genel yanıt oranları benzerdi: kaspofungin 50 mg grubunda % 72 (73/102)ve 150-mg tedavi grubunda % 78 (74/95) (fark %6,3 [%95 GA: -5,9, 18,4]).
Yetişkin Hastalarda İnvazif Aspergilloz:
İnvazif aspergillozlu 69 yetişkin hasta (18-80 yaş arası) kaspofunginin güvenlilik, etkililik ve tolerabilitesini değerlendiren açık etiketli,karşılaştırmasız bir çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların diğer standart antifungal tedavilereyanıt vermemiş olması (en az 7 gün süreyle verilen diğer antifungal tedaviler ile hastalığınilerlemesi veya iyileşme başarısızlığı) (dahil edilen hastaların %84'ü) ya da toleranssız olmasıgerekiyordu (dahil edilen hastaların %l6'sı). Hastaların çoğunda altta yatan durumlar mevcuttu(hematolojik malignite [N = 24], allojenik kemik iliği transplantı veya kök hücre transplantı[N = 18], organ transplantı [N = 8], solid tümör [N = 3] veya diğer durumlar [N = 10]). İnvazifaspergillozun tanısı ve tedavi yanıtı için Mikozlar Çalışma Grubu Kriterlerine dayanarakmodellenen katı tanımlar kullanılmıştır (olumlu yanıt için radyograflarda ve semptom vebulgularda klinik yönden anlamlı iyileşme şartı koşulmuştu). Ortalama tedavi süresi 33,7gündü. (aralık: 1 - 162 gün). Bağımsız bir uzman paneli, kaspofunginin en az bir dozunu alanhastaların %41 'inde (26/63) olumlu yanıta ulaşıldığını belirlemiştir. Kaspofungin ile 7 gündendaha uzun süre tedavi gören hastaların %50'sinde (26/52) olumlu yanıt mevcuttu. Öncekitedavilere yanıt verm eyen veya toleranssız olan hastalarda olumlu yanıt oranları sırasıyla %36(19/53) ve %70'di (7/10). Tedaviye yanıtsız olarak dahil edilen 5 hastada önceki antifungaltedavilerin dozları, invazif aspergilloz için sıklıkla uygulanan dozlardan daha düşük olmaklabirlikte, kaspofungin tedavisi sırasında bu hastaların olumlu yanıt oranı geri kalan yanıtsızhastalardakine benzerdi (sırasıyla 2/5 ve 17/48). Akciğer hastalığı ve akciğer dışı olanhastalardaki yanıt oranları sırasıyla %47 (21/45) ve %28'di (5/18). Akciğer dışı hastalığı olanhastalar arasında, aynı zamanda kesin, muhtemel veya düşük olasılıklı MSS tutulumu olan 8hastadan 2'sinde olumlu yanıt saptanmıştır.
J Bu belge, güvenli elektronik, imza ile imzalanmıştır. Bu belge, güvenli elektronik, imza ile imzalanmıştır.
13/20
Ateşli Nötropenik Yetişkin Hastaların Ampirik Tedavisi:AspergillusCandidaTrichosporonFusariumMucorRhizopus
türleri (1).
Pediyatrik popülasyon
Kaspofunginin güvenliliği ve etkililiği iki ileriye dönük, çok-merkezli klinik çalışmada 3 ay-17 yaş arası pediyatrik hastalarda değerlendirilmiştir. Çalışma tasarımı, tanı kriterleri ve etkililik değerlendirme kriterleri yetişkin hastalarda yürütülen çalışmalardakilerle benzerdi(bkz. Bölüm 5.1).
2-17 yaş arası 82 hastayı içeren ilk çalışma, inatçı ateş ve nötropenisi olan pediyatrik hastaların ampirik tedavisinde kaspofungini (1. gün 70 mg/m2 yükleme dozunu takiben günde bir kezİV yolla 50 mg/m2 [günde 70 mg aşılmadan]) lipozomal amfoterisin B (günde 3 mg/kg İV)ile 2:1 tedavi oranında (kaspofungin alan 56, lipozomal amfoterisin B alan 26 hasta)karşılaştıran randomize, çift-kör bir çalışmaydı. MITT analiz sonuçlarında genel başarıoranları (risk sınıflarına göre düzeltilmiş oranlardır) şöyleydi: kaspofungin için %46,6
v HL3u belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.J^*^*
Belge
için %32,2 (8/25).
14/20
İkinci çalışma invazif kandidiyazis, özofageal kandidiyazis ve invazif aspergillozlu (kurtarıcı tedavi olarak) pediyatrik hastalarda (6 ay-17 yaş arası) kaspofunginin güvenliliğini veetkililiğini inceleyen ileriye dönük, açık etiketli, karşılaştırmasız bir çalışmaydı. 49 hasta dahiledilmiş ve 1. gün 70 mg/m2 yükleme dozunu takiben günde bir kez İV yolla 50 mg/m2 (günde70 mg aşılmadan) almışlardır; bu hastalardan 48'i MITT analizine dahil edilmiştir. Buhastalardan 37'sinde invazif kandidiyazis, 10'unda invazif aspergilloz ve 1'inde özofagealkandidiyazis mevcuttu. Kaspofungin tedavisinin sonunda, MITT analizinde endikasyona göreolumlu yanıt oranları şöyleydi: invazif kandidiyaziste %81 (30/37), invazif aspergillozda %50(5/10) ve özofageal kandidiyaziste %100 (1/1).
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim
Kaspofungin asetat intravenöz yolla uygulandığından, emilim söz konusu değildir.
Dağılım
Kaspofungin albümine yüksek oranda bağlanır. Kaspofunginin plazmada bağlanmamış fraksiyonu sağlıklı gönüllülerde %3,5 ile invazif kandidiyazisli hastalarda %7,6 arasındadeğişir. Dağılım kaspofunginin plazma farmakokinetiğinde önemli rol oynar ve alfa ve betadispozisyon fazlarının her ikisinde hızı kontrol eden adımdır. Dozajdan sonra dokularadağılım 1,5-2 günde maksimum düzeye ulaşmış ve bu süre zarfında dozun %92'si dokularadağılmıştır. Dokular tarafından alınan kaspofunginin sadece küçük bir kısmının daha sonraplazmaya ana bileşik olarak geri dönüyor olması muhtemeldir. Dolayısıyla eliminasyon,dağılım dengesi olmaksızın gerçekleşir ve güncel olarak kaspofunginin gerçek dağılımhacmini tespit etmek mümkün değildir.
Biyotransformasyon
Kaspofungin spontan degradasyona uğrayarak açık halkalı bir bileşiğe dönüşür. Sonraki metabolizma peptid hidrolizini ve N-asetilasyonu içerir. Kaspofunginin bu açık halkalıbileşiğe degradasyonu sırasında oluşan iki ara ürün, plazma proteinleriyle kovalent adduktlaroluşturarak plazma proteinlerine düşük düzeyde, geri dönüşsüz bağlanmayla sonuçlanır.
In vitro
çalışmalar kaspofunginin sitokrom P450 enzimleri 1A2, 2A6, 2C9, 2Cl9, 2D6 veya 3A4'ün inhibitörü olmadığını göstermektedir. Klinik çalışmalarda kaspofungin diğer tıbbiürünlerin CYP3A4 metabolizmasını indüklememiş veya inhibe etmemiştir. Kaspofungin P-glikoproteinin bir sübstratı değildir ve sitokrom P450 enzimlerinin zayıf bir sübstratıdır.
Eliminasyon
Kaspofunginin plazmadan eliminasyonu yavaştır ve klerensi dakikada 10-12 ml'dir. Kaspofunginin plazma konsantrasyonları tekli 1 saatlik intravenöz infüzyonlardan sonrapolifazik olarak azalır. İnfüzyondan hemen sonra kısa bir alfa fazı gerçekleşir, onu 9-11 saatlikyarı ömre sahip beta fazı izler. Yarı ömrü 45 saat olan ek bir gama fazı da görülür. Atılım veyabiyotransformasyondan ziyade dağılım, plazma klerensini etkileyen baskın mekanizmadır.
J JJ Bu belge,'güvenli elekıroniK imza ile imzalanmıştır.J
Belge Do
Böbrek bozukluğu ve hafif karaciğer bozukluğu olan yetişkin hastalarda, kadın hastalarda ve yaşlı hastalarda artmış kaspofungin maruz kalımı görülmüştür. Genellikle artış hafif düzeydeolmuş ve doz ayarlamasını gerektirecek kadar büyük olmamıştır. Orta derecede karaciğerbozukluğu olan yetişkin hastalarda veya vücut ağırlığı fazla olan hastalarda dozaj ayarlamasıgerekebilir (bkz. aşağı).
Vücut ağırlığı: Yetişkin kandidiyazisli hastalarda yapılan popülasyon farmakokinetik analizinde vücut ağırlığının kaspofunginin farmakokinetik özelliklerini etkilediğisaptanmıştır. Vücut ağırlığı arttıkça plazma konsantrasyonları azalır. Vücut ağırlığı 80 kg olanyetişkin bir hastada ortalama maruz kalımın 60 kg ağırlığındaki yetişkin bir hastadan yaklaşık%23 daha düşük olduğu öngörülmüştür (bkz. Bölüm 4.2).
Böbrek bozukluğu
Klinik çalışmalarda tekli 70 mg dozlarda kaspofunginin farmakokinetik özellikleri hafif böbrek bozukluğu olan erişkin gönüllülerde (kreatinin klerensi 50- 80 mL/dak) ve kontrolgönüllülerinde benzer bulunmuştur. Orta derecede (kreatinin klerensi 31- 49 mL/dak), şiddetli(kreatinin klerensi 5 - 30 mL/dak) ve son evre (kreatinin klerensi <10 mL/dak ve diyalizebağımlı) böbrek bozukluğunda kaspofungin plazma konsantrasyonları tekli dozuygulandıktan sonra orta derecede yükselmiştir (EAA için aralık: %30-%49). Ancakkaspofungin 50 mg'nin çoklu günlük dozlarını alan invazif kandidiyazis, özofagealkandidiyazis veya invazif aspergillozlu yetişkin hastalarda hafiften ilerlemiş böbrek fonksiyonbozukluğuna kadar böbrek hastalığının kaspofungin konsantrasyonları üzerinde anlamlı biretkisi saptanmamıştır. Böbrek bozukluğu olan hastalarda dozaj ayarlaması gerekmez.Kaspofungin diyalizle atılmaz; bu nedenle hemodiyalizden sonra ek doz gerekmez.
Karaciğer bozukluğu
Hafif ve orta düzeyde karaciğer bozukluğu olan yetişkin hastalarda EAA sırasıyla yaklaşık %20 ve %75 yükselmiştir. Şiddetli karaciğer bozukluğu olan yetişkin hastalarda veyaherhangi bir derecede karaciğer bozukluğu olan pediyatrik hastalarda klinik deneyim yoktur.Bir çoklu doz çalışmasında, orta düzeyde karaciğer bozukluğu olan yetişkin hastalarda günlükdozun 35 mg'a düşürülmesinin standart rejimi alan, karaciğer fonksiyonu normal yetişkinhastalardakine benzer EAA sağladığı gösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.2).
Cinsiyet
BU belge belge
Yaşlı erkek hastalarda EAA'da (%28) ve C24
saat
değerinde (%32) genç erkek hastalara kıyasla hafif bir artış gözlenmiştir. Ampirik tedavi uygulanan veya invazif kandidiyazisi olanhastalarda, genç hastalara göre yaşlı hastalarda yaşın hafif düzeyde benzer bir etkisigörülmüştür.
Pediyatrik hastalar
(12-17 yaş arası) kaspofunginin plazma EAA0-24
saat2kaspofungin alan yetişkinlerde gözlenen ile genel olarak benzer bulunmuştur. Tüm adolesanlar günde >50 mgdozlar almış, hatta 8 hastadan 6'sı maksimum doz olan günde 70 mg dozunu almıştır. Buadolesanlarda kaspofunginin plazma konsantrasyonları, günde 70 mg (adolesanlara en sıkuygulanan doz) alan yetişkinlere kıyasla daha düşük bulunmuştur.
Günde 50 mg/m
2saat
değeri günde 50 mg kaspofunginalan yetişkinlerde gözlenen ile genel olarak benzer bulunmuştur.
Günde 50 mg/m
2--24saat2alan dahabüyük çocuklarda (2-11 yaş arası) gözlenen ile benzer bulunmuştur.
Genel olarak mevcut farmakokinetik, etkililik ve güvenlilik verileri 3-10 ay arası hastalarla sınırlıdır. Günde 50 mg/m
2-24saat22saat
değerinin biraz daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Günde 25 mg/m
21 saat24 saat1 saatsaatsaatsaatsaat
ölçümleri yapılmamıştır. Üç aylıktan küçük yenidoğanlarıve bebekleri içeren ileriye dönük klinik çalışmalarda kaspofunginin etkinlik ve güvenliliğininyeterli düzeyde çalışılmadığı kaydedilmelidir.
Irk
- Bu belge
Belge Do
Sıçanlarda ve maymunlarda intravenöz yolla verilen 7-8 mg/kg'a kadar dozlar kullanılarak yürütülen tekrarlı doz toksisite çalışmaları, sıçanlarda ve maymunlarda enjeksiyon bölgesireaksiyonlarını, sıçanlarda histamin salınımı belirtilerini ve maymunlarda karaciğere yönelikistenmeyen etkilere dair kanıtları ortaya koymuştur. Sıçanlarda yapılan gelişimsel toksisiteçalışmaları, 5 mg/kg dozlarında kaspofunginin fetüs vücut ağırlıklarında azalmalara, omurga,sternebra ve kafatası kemiklerinde eksik kemikleşme insidansında artışa ve gebe sıçanlardahistamin salınımı belirtileri gibi istenmeyen maternal etkilere yol açtığını göstermiştir.Servikal kaburgaların insidansında artış da not edilmiştir. Kaspofungin potansiyelgenotoksisite için yapılan
in vitroin vivo6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Sükroz MannitolSüksinik asitEnjeksiyonluk su
Sodyum hidroksit (pH ayarlaması için)
6.2. Geçimsizlikler
CASPAİS' in diğer intravenöz maddeler, aditifler veya ilaçlarla geçimliliği hakkında hiçbir veri bulunmadığından CASPAİS'i başka ilaçlarla karıştırmayın veya aynı anda infüzyonlauygulamayın. DEKSTROZ(a-D-GLUKOZ)İÇEREN SEYRELTİCİLERLE
KULLANMAYIN çünkü CASPAİS DEKSTROZLU SOLÜSYONLAR İÇERİSİNDE STABİLİTESİNİ KORUMAZ.
6.3. Raf ömrü
36 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Flakonlar
Liyofilize flakonlar buzdolabında 2°C- 8°C'de saklanmalıdır.
Hazırlanmış konsantre ilaç
Hazırlanan CASPAİS, hasta infüzyon solüsyonu hazırlanmadan önce 1 saat < 25°C'de saklanabilir.
18/20
Seyreltilmiş ilaç
IV torba veya şişedeki son hasta infüzyon solüsyonu < 25°C'de 24 saat veya 2-8 oC'de 48 saat saklanabilir.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
CASPAİS, 70 mg, bromobutil gri tek çentikli tıpa ve geçmeli şeffaf kapaklı 10 ml'lik Tip I cam flakon içerisinde beyaz-beyazımsı renkte liyofilize tozdur.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
CASPAİS'i infüzyon için hazırlama
1- Buzdolabından çıkardığınız CASPAİS flakonu oda ısısına getiriniz.
2- Aseptik olarak 10,8 mL %0,9 sodyum klorür enjeksiyonu, enjeksiyonluk steril su,enjeksiyonluk bakteriyostatik su (metilparaben ve propilparaben içeren) veya enjeksiyonlukbakteriyostatik su (%0,9 benzil alkol içeren) ekleyiniz.
Not: Her CASPAİS flakonu özellikle etiketteki miktarından daha fazla ilaç içerecek şekilde doldurulur. Elde edilen solüsyonun ilaç konsantrasyonu aşağıdaki Tablo 1'de listelenmektedir
Tablo 1
CASPAİS'i Hazırlama Bilgisi |
CASPAİS
flakon
|
Toplam İlaç Miktarı (dolum fazlası dahil)
|
Eklenmesi Gereken Hazırlama Solüsyonu Hacmi
|
Hazırlandıktan Sonraki Konsantrasyon
|
50 mg
|
54,6 mg
|
10,8 mL
|
5 mg/mL
|
70 mg
|
75,6 mg
|
10,8 mL
|
7 mg/mL
|
|
B Beyaz-beyazımsı renkle kompakt toz tamamen erimelidir. Berrak bir solüsyon elde edinceye kadar yavaşça çalkalayın. Solüsyonu hazırlarken ve infüzyondan önce, solüsyonu partiküllümadde veya renk değişikliği bakımından gözle kontrol edin. Solüsyon bulanıksa veya çökelmevarsa kullanmayın. Hazırlanan solüsyon 25°C ve altındaki sıcaklıklarda 1 saate kadarsaklanabilir. CASPAİS flakonları tek kullanımlıktır: kullanılmayan solüsyon atılmalıdır.
3- Aseptik olarak hazırlanan uygun hacimdeki (mL) CASPAİS'i 250 mL %0,9, %0,45 veya%0,225 sodyum klorür enjeksiyonu veya laktatlı ringer enjeksiyonu içeren intravenöz torbaya(veya şişe) transfer edin. Alternatif olarak, hazırlanan CASPAİS hacmi (mL) daha düşükhacimde %0,9, %0,45 veya %0,225 sodyum klorür enjeksiyonu veya laktatlı ringerenjeksiyonuna eklenebilir ancak 0,5 mg/mL son konsantrasyon aşılmamalıdır. Bu infüzyonsolüsyonu <25°C'de saklandığında 24 saat içinde veya buzdolabında 2-8°Cde saklandığında48 saat içinde kullanılmalıdır.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği“ ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
AROMA İLAÇ SAN. LTD. ŞTİ.
Vakıflar OSB Mahallesi, Sanayi Caddesi No:22/1, Kat:2
Ergene/TEKİRDAG
19/20
Tel: 0282 675 10 06 Faks: 0282 675 14 05e-mail: [email protected]
8. RUHSAT NUMARASI
2022/157
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 29.03.2022 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ
20/20