Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Beyaz-beyazımsı renkte kompakt toz tamamen erimeidir. Berrak bir soüsyon ede edinceye kadar yavaşça çakaayınız. Soüsyonu hazırarken ve infüzyondan önce, soüsyonu partiküümadde veya renk değişikiği bakımından göze kontro ediniz. Soüsyon buanıksa veyaçökeme varsa kuanmayınız. Hazıranan soüsyon 25°C ve atındaki sıcakıkarda 1 saate kadarsakanabiir. CASPAİS fakonarı tek kuanımıktır; kuanımayan soüsyon atımaıdır.

3-Aseptik oarak hazıranan uygun hacimdeki (mL) CASPAİS'i 250 mL %0,9, %0,45 veya %0,225 sodyum korür enjeksiyonu veya aktatı ringer enjeksiyonu içeren intravenöz torbaya(veya şişe) transfer edin. Aternatif oarak, hazıranan CASPAİS hacmi (mL) daha düşükhacimde %0,9, %0,45 veya %0,225 sodyum korür enjeksiyonu veya aktatı ringerenjeksiyonuna ekenebiir ancak 0,5 mg/mL son konsantrasyon aşımamaıdır. Bu infüzyonsoüsyonu &t;25°C'de sakandığında 24 saat içinde veya buzdoabında 2-8°C'de sakandığında 48saat içinde kuanımaıdır.

Kuanımamış oan ürüner ya da atık materyaer “Tıbbi Atıkarın Kontroü Yönetmeiği“ ve “Ambaaj ve Ambaaj Atıkarının Kontroü Yönetmeiği” ne uygun oarak imha edimeidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

AROMA İLAÇ SAN. LTD. ŞTİ.

Vakıfar OSB Mahaesi, Sanayi Caddesi No:22/1, Kat:2 Ergene/TEKİRDAĞ

Bu bege

Bege Do! 675sİ^V^^SSkOZAKMOFyYnUySSkOZAK Bege Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/sagik-titck-ebys

19/20

Faks: 0282 675 14 05 e-mai: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2022/156

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İk ruhsat tarihi: 29.03.2022 Ruhsat yenieme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Bu bege

Bege Do


20/20

Caspais 50 Mg İ.v. İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Liyofilize Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CASPAİS 50 mg I.V. infüzyonuk çözeti hazıramak için iyofıize toz Steri

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Kaspofungin asetat 54,6 mg (50 mg Kaspofungin'e eşdeğer)

Yardımcı madde(er):

k.m 39 mg26 mg

Sodyum hidroksit (pH ayaraması için)

Sükroz Mannito

Yardımcı maddeer için bkz. Böüm 6.1.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyon için beyaz-beyazımsı renkte iyofiize toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonar

CASPAİS erişkinerde ve pediyatrik hastaarda (3 ayıktan büyük) aşağıdaki durumar için endikedir:

• Ateşi, nötropenik hastaarda kuşkuanıan funga enfeksiyonarın ampirik tedavisi,

• Kandidemi ve aşağıdaki

CandidaCandida

kaynakı endokardit,osteomiyeit ve menenjitte inceenmemiştir.

• Özofajiya kandidiyazis tedavisi

• Diğer tedaviere (amfoterisin B, amfoterisin B'nin ipid formüasyonarı, itrakonazo) yanıtvermeyen veya toeranssız oan erişkinerde invazif aspergioz tedavisi.

CASPAİS invazif aspergiozun başangıç tedavisinde inceenmemiştir.

4.2. Pozooji ve uyguama şekiPozooji/Uyguama sıkığı ve süresi:

Erişkin hastaarda (18 yaş ve üzeri) önerien dozaj


Kasik doz günde bir kez 50 mg'dır (çoğu endikasyonda 70 mg yükeme dozunun ardından uyguanır). Günde 150 mg dozunun güveniiği ve etkiiiği (tedavi süresi: 1-51 gün; ortaama:14 gün) kandidemi ve diğer

Candida

enfeksiyonarı oan 100 erişkin hastada inceenmiştir. Buyüksek dozda kaspofunginin etkiiiği kaspofunginin günde 50 mg dozunun etkiiiğindenanamı oarak daha iyi değidi. Kaspofunginin endike oduğu diğer erişkin hastaarda günde 50mg'dan yüksek dozarın etkiiiği biinmemektedir (bkz. Böüm 5.2).

Bu bege

Bege Do

1/20

Ampirik Tedavi


1. günde teki 70 mg yükeme dozu ve ardından günde 50 mg uyguanmaıdır. Tedavi süresi hastanın kinik yanıtına dayanmaıdır. Nötropeni iyieşinceye kadar ampirik tedaviye devamedimeidir. Funga enfeksiyon saptanan hastaar en az 14 gün tedavi edimeidir; tedaviye hemnötropeni hem de kinik semptomar ortadan kaktıktan sonra en az 7 gün devam edimeidir.50 mg dozu iyi toere ediir; fakat yeteri kinik yanıt sağanamazsa, günük doz 70 mg'açıkarıabiir.

Kandidemi ve diğer Candida enfeksiyonarı


1.

günde teki 70 mg yükeme dozu ve ardından günde 50 mg uyguanmaıdır. Tedavi süresi hastanın kinik ve mikrobiyoojik yanıtına göre beirenmeidir. Gene oarak, antifunga tedavison pozitif kütürden sonra en az 14 gün devam etmeidir. Nötropenisi devam eden hastaardanötropeni iyieşinceye kadar daha uzun tedavi süresi gerekebiir.

Özofajiya kandidiyazis


Doz, semptomar ortadan kaktıktan sonra 7-14 gün süreye günde bir kez 50 mg'dır. Bu endikasyon için 70 mg yükeme dozu inceenmemiştir. HIV enfeksiyonu hastaardaorofarenjiya kandidiyazisin reaps riski mevcut oduğundan supresif ora tedavi düşünüebiir(bkz. Böüm 5.2).

İnvazif aspergioz


1. günde teki 70 mg yükeme dozu ve ardından günde 50 mg uyguanmaıdır. Tedavi süresi hastada atta yatan hastaığın şiddetine, immün supresyondan sonra iyieşmeye ve kinik yanıtabağı oarak beirenmeidir.

İaç kerens indükeyicierini eş zamanı aan hastaar


Rifampin aan erişkin hastaar günde 70 mg CASPAİS amaıdır. Nevirapin, efavirenz, karbamazepin, deksametazon veya fenitoin aan hastaarda CASPAİS'in günük dozunun 70mg'ye çıkarıması gerekebiir (bkz. Böüm 4.5).

Tedavi süresi, erişkinerde her bir endikasyon için tarif edien şekide, endikasyona göre beirenmeidir (bkz. Böüm 4.2). Günde 50 mg/m2 dozu iyi toere ediir; fakat yeteri kinikyanıt sağamazsa, günük doz günde 70 mg/m2'ye yüksetiebiir (70 mg aşımamaıdır).

Uyguama şeki:

Hazırama ve seyretme işemerinden sonra, CASPAİS yakaşık 1 saat süren, yavaş intravenöz (IV) infüzyona uyguanmaıdır. Hazırama taimatarı için bkz. böüm 6.6. CASPAİS IVbous şekinde uyguanmamaıdır.

Hem 70 mg hem de 50 mg fakonar mevcuttur.

Kaspofungin teki günük infüzyon şekinde verimeidir.

Öze popüasyonara iişkin ek bigier:

1 1^T Tsu bege, güvemi eektronik imza ie imzaanmıştır.

Bege DoBSbreto &t;yetme®İiğii S3kOZIAxM0Fy YnUyS3kOZ1Ax Bege Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/sagik-titck-ebys

2/20

Böbrek yetmeziği oan hastaarda doz ayaraması gerekmez (bkz. Böüm 5.2).

Karaciğer yetmeziği:

Hafif karaciğer yetmeziği oan erişkin hastaarda (Chid-Pugh skoru 5 - 6) dozaj ayaraması gerekmez. Orta derecede karaciğer yetmeziği oan hastaarda (Chid-Pugh skoru 7-9),farmakokinetik veriere dayanarak günde 35 mg CASPAİS öneriir. Başangıçta 1. günde 70mg yükeme dozu uyguanmaıdır. Ciddi karaciğer yetmeziği oan erişkin hastaarda (Chid-Pugh skoru >9) ve herhangi bir derecede karaciğer yetmeziği oan pediyatrik hastaarda kinikdeneyim yoktur.

Pediyatrik popüasyon

CASPAİS'in yeni doğanarda ve 12 ay atı çocukardaki kinik çaışmaarda güveniiği ve etkiiiği yeteri oranda çaışımamıştır. Bu yaş grubuna uyguanırken dikkati ounmaıdır.Günde 25 mg/m2 CASPAİS'in yeni doğanarda ve bebekerde (üç aydan küçük) ve günde 50mg/m2 CASPAİS'in çocukarda (3-11 ay) kuanımıya igii sınırı veri vardır (bkz. Böüm 5.2).

Pediyatrik hastaarda (3 ay-17 yaş arası) önerien dozaj


Tüm endikasyonarda 1. günde teki 70 mg/m2 yükeme dozu ve ardından günde 50 mg/m2 uyguanmaıdır. Eğer günde 50 mg/m2 dozu iyi toere ediir; fakat yeteri kinik yanıtısağamazsa, doz günde 70 mg/m2'ye çıkarıabiir (gerçek doz günde 70 mg'ı aşmamaıdır.)

Hastanın hesapanan dozu ne oursa osun, maksimum yükeme dozu ve günük idamedozu 70 mg'ı aşmamaıdır.

Pediyatrik hastaarda (3 ay-17 yaş arası) dozaj hastanın aşağıdakiformüe hesapanan Vücut Yüzey Aanına (VYA) göre beirenmeidir. (bkz. MosteerFormua- Ref: Mosteer RD: Simpified Cacuation of Body Surface Area. N Eng J Med 1987Oct 22;317(17): 1098 (etter)).

2


VYA

(m2)


Boy (cm) x Kio (kg)

3600

Hastanın VYA'sı hesapandıktan sonra, miigram cinsinden yükeme dozu VYA (m2) x 70 mg/m2 çarpımıya hesapanmaıdır. Miigram cinsinden idame dozu VYA (m2) x 50 mg/m2çarpımıya hesapanmaıdır.

CASPAİS pediyatrik hastaara iaç kirensinin indükeyicieriye (rifampin, nevirapin, efavirenz, karbamazepin, deksametazon veya fenitoin) eş zamanı oarak uyguanırkenCASPAİS'in günde 70 mg/m2 dozu düşünümeidir (70 mg aşımamaıdır.) (bkz. Böüm 4.2).

Geriyatrik popüasyon

Yaşı hastaarda (65 yaş ve üzeri) eğri atında kaan aan (EAA) yakaşık %30 artar. Ancak sistematik doz ayaraması gerekmez. 65 yaş ve üzeri hastaarda tedavi deneyimi sınırıdır (bkz.Böüm 5.2).

4.3. Kontrendikasyonar

CASPAİS ürününün içerdiği herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarıığı oan hastaarda

. J • T J •BUGÜVENLI ELEKTRONIK IMZA ILE IMZALANMıŞTıR.

kontrendikedir.

3/20

4.4. Öze kuanım uyarıarı ve önemeri

Kaspofungin uyguaması sırasında anafiaksi rapor edimiştir. Anafıaksi ortaya çıkarsa kaspofungin kesimei ve uygun tedavi uyguanmaıdır. Döküntü, yüzde şişik, anjiyoödem,kaşıntı, sıcakık hissi veya bronkospazm gibi muhtemeen histamin aracıı istenmeyen oayarbidirimiştir; bu oayar iacın kesimesini ve/veya uygun tedavinin uyguanmasınıgerektirebiir.

Sınırı verier daha az yaygın oan

CandidaAspergius

dışı küfere karşı kaspofunginin etkii omadığını göstermektedir. Kaspofunginin bu funga patojenere karşıetkiiiği begeenmemiştir.

Kaspofunginin sikosporin ie eş zamanı uyguanması sağıkı yetişkin gönüüerde ve yetişkin hastaarda değerendirimiştir.

Sikosporinin 3 mg/kg'ık iki dozu ie birikte kaspofungin aan bazı sağıkı yetişkin gönüüerin aanin transaminaz (ALT) ve aspartat transaminaz (AST) düzeyerinde normainüst sınırının (ULN) &t;3 katı geçici yüksemeer görümüş ve tedavinin kesimesiye bu artışarnormae dönmüştür. Pazarama sonrası dönemde kaspofungin ve sikosporin ie 1-290 günarasında değişen süreere (medyan 17,5 gün) tedavi edien 40 hastanın inceendiği geriyedönük bir çaışmada ciddi hiçbir hepatik istenmeyen oay kaydedimemiştir. Bu veriersikosporin aan hastaarda kaspofunginin potansiye yararı potansiye riskten faza oduğundakuanıabieceğini ortaya koymaktadır. Kaspofungin ve sikosporin eş zamanı uyguandığındakaraciğer enzimerinin yakından takip edimesi gerektiği göz önüne aınmaıdır.

Hafif ve orta derecede karaciğer bozukuğu oan yetişkin hastaarda EAA sırasıya yakaşık %20 ve %75 artar. Orta derecede karaciğer bozukuğu oan yetişkinerde günük dozun 35 mg'adüşürümesi tavsiye ediir. Şiddeti karaciğer bozukuğu oan yetişkinere veya herhangi birderecede karaciğer bozukuğu oan pediyatrik hastaara iişkin kinik deneyim mevcut değidir.Bu hastaarda orta derecede karaciğer bozukuğundakine kıyasa daha yüksek maruz kaımbekenir ve kaspofungin dikkati kuanımaıdır (bkz. Böüm 4.2 ve 5.2).

Kaspofungin ie tedavi edien sağıkı, gönüüerde, yetişkin ve pediyatrik hastaarda karaciğer fonksiyon testerinde aboratuvar anormaikeri gözenmiştir. Kaspofungin ie eş zamanı çokuiaç tedavisi gören, atta yatan ciddi durumarı oan bazı yetişkin ve pediyatrik hastaarda, kinikoarak beirgin hepatik disfonksiyonu, hepatit ve karaciğer hasarı rapor edimiştir ancakkaspofungin ie iişkisi ortaya konmamıştır. Kaspofungin tedavisi sırasında karaciğerfonksiyonu testi anormaiği geiştiren hastaar, kötüeşen hepatik fonksiyonun kanıtı içinizenmei ve kaspofungin tedavisinin devamının risk/yarar değerendirmesi bakımından tekrardeğerendirimeidir.

Kaspofunginin pazarama sonrası dönemde kuanımıya Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve toksik epiderma nekroiz (TEN) "vakaar! todirürnştk. Aerjik deri reaksinu hikayesi °an

Bege Dtha&eaâTda dikkatR ^fuüffâMffydfekzŞ 3Böiüm 4.8). Bege Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/sagik-titck-ebys

4/20

Yardımcı maddeer


Sükroz: Bu tıbbi ürün her dozunda 39 mg sükroz içmektedir. Uyguama you nedeniye uyarı gerektirmemektedir.

Mannito: Uyguama you nedeniye herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Sodyum: Sodyum hidroksit y.m. pH ayarı için kuanıır.

Bu tıbbi ürün her fakonunda 23 mg (1 mmo)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürüner ie etkieşimer ve diğer etkieşim şekieri

In vitro

çaışmaar kaspofunginin sitokrom P450 (CYP) sistemine ait herhangi bir enzimin inhibitörü omadığını göstermektedir. Kinik çaışmaarda kaspofungin diğer iaçarın CYP3A4metaboizmasını indükememiştir. Kaspofungin P-gikoproteinin bir substratı değidir vesitokrom P450 enzimerinin zayıf bir substratıdır. Bununa birikte, farmakoojik ve kinikçaışmaarda kaspofunginin diğer tıbbi ürünere etkieştiği gösterimiştir (aşağıya bkz.).

Sağıkı yetişkinerde yürütüen iki kinik çaışmada, sikosporin (4 mg/kg'ık 1 doz veya 12 saat araya 3 mg/kg'ık iki doz) kaspofunginin A'nın EAA'sını yakaşık %35 artırmıştır. BuEAA artışarı muhtemeen, kaspofunginin karaciğer tarafından aımında azamaya bağıdır.Kaspofungin sikosporinin pazma düzeyerini yüksetmemiştir. Kaspofungin ve sikosporinbirikte uyguandığında karaciğer ALT ve AST düzeyerinde normain üst sınırının (ULN) &t; 3katı geçici artışar görümüş ve bunar tıbbi ürünerin bırakımasıya normae dönmüştür.Pazarama sonrası dönemde kaspofungin ve sikosporin ie 1-290 gün arasında değişen süreere(medyan 17,5 gün) tedavi edien 40 hastanın inceendiği geriye dönük bir çaışmada ciddi hiçbirhepatik istenmeyen oay kaydedimemiştir (bkz. Böüm 4.4). Bu iki tıbbi ürün eş zamanıuyguandığında karaciğer enzimerinin yakından takip edimesi gerektiği göz önüneaınmaıdır.

Kaspofungin sağıkı yetişkin gönüüerde takroimusun vadi konsantrasyonunu %26 oranında düşürmüştür. Her iki iacı aan hastaarda takroimus kan konsantrasyonarının standart takibive takroimus dozajında uygun ayaramaar tavsiye ediir.

Sağıkı erişkin gönüüerdeki kinik çaışmaar kaspofunginin farmakokinetik

parametreerinin itrakonazo, amfoterisin B, mikofenoat, nefinavir veya takroimus ie kinik yönden önemi öçüde değişmediğini göstermektedir. Kaspofungin, itrakonazo, amfoterisin B,rifampisin veya mikofenoat mofetiin farmakokinetik özeikerini etkiememiştir. Güveniikverieri sınırı omaka beraber, kaspofungin itrakonazo, amfoterisin B, rifampisin veyamikofenoat mofeti ie birikte uyguanırken öze önemerin aınmasına gerek yoktur.

Sağıkı yetişkin gönüüerde rifampisin ve kaspofungin birikte başandığında eş zamanı

^Js ^Bu bege, güvemi eektronik ımza-he imzaanmıştır.5* ^Bu bege, güvemi eektronik ımza-he imzaanmıştır.5*

Bege Dcgyguamanrnw5fk5(gün)ündetoF5ri”fampi®in.x kaspofunginiMp /&AAtigıı:ndaw.t%6Q poOTtaşiikviek-vadi 5/20

konsantrasyonunda %170 artışa yo açmıştır. Kaspofunginin vadi düzeyeri tekrarı uyguama sonrasında kademei oarak azamıştır. İki hafta uyguamadan sonra, rifampisin EAA üzerindesınırı etki göstermiş ancak vadi düzeyeri tek başına kaspofungin aan yetişkin hastaara kıyasa%30 daha düşük buunmuştur. Bu etkieşimin muhteme mekanizması, taşıma proteinerininbaşangıçtaki inhibisyonu ve sonraki indüksiyonudur. Metaboik enzimeri indükeyen diğertıbbi ürüner için de benzer bir etki bekenebiir. Popüasyon farmakokinetik çaışmaarınınsınırı verieri, kaspofunginin efavirenz indükeyicieri, nevirapin, efavirenz, rifampisin,karbamazepin, deksametazon veya fenitoin gibi indükeyici ajanar ie birikte uyguanmasınınkaspofungin EAA'sında azamaya neden oabidiğini göstermektedir. Yetişkin hastaarda,kaspofungin metaboik enzimeri indükeyen iaçara eş zamanı uyguanırken 70 mg yükemedozunun ardından günük kaspofungin dozunun 70 mg'a yüksetimesi düşünümeidir (bkz.Böüm 4.2).

Yukarıda beirtien tüm yetişkin iaç etkieşimeri çaışmaarı günde 50 mg veya 70 mg kaspofungin dozuya yürütümüştür. Kaspofunginin daha yüksek dozarının diğer tıbbi ürünerie etkieşimi forme biçimde çaışımamıştır.

Pediyatrik hastaarda, farmakokinetik verierin regresyon anaizerinin sonuçarı, kaspofungin ie eş zamanı oarak deksametazon uyguanmasının kaspofungin vadi konsantrasyonarındakinik yönden anamı azamaara yo açabidiğini ortaya koymaktadır. Bu bugu, pediyatrikhastaarda da tıpkı yetişkinerde oduğu gibi indükeyici ajanara bağı benzer azamaaroacağını göstermektedir. Kaspofungin pediyatrik hastaara (12 ay-17 yaş arası) iaç kerensininindükeyicieriye (rifampisin, nevirapin, efavirenz, karbamazepin, deksametazon veyafenitoin) eş zamanı oarak uyguanırken CASPAİS'in günde 70 mg/m2 dozu düşünümeidir(bir günde aınan gerçek doz 70 mg aşımamaıdır).

4.6. Gebeik ve aktasyonGene tavsiye

Gebeik kategorisi C.

Çocuk doğurma potansiyei buunan kadınar/Doğum kontroü (Kontrasepsiyon)

Kaspofungin için, gebeikerde maruz kamaya iişkin kinik veri mevcut değidir. Çocuk doğurma potansiyei buunan kadınar uygun bir doğum kontroü uyguamaıdır.

Gebeik dönemi

CASPAİS'in gebe kadınarda kuanımına iişkin verier yoktur veya sınırıdır. Gebeik döneminde kaspofungin kesin gerekiik omadıkça kuanımamaıdır. Hayvan çaışmaarıgeişimse toksisiteyi göstermiştir. İnsanara yöneik potansiye risk biinmemektedir (bkz.Böüm 5.3). Hayvan çaışmaarında kaspofunginin pasenta bariyerini geçtiği gösterimiştir.

Vücut yüzey aanı karşıaştırmaarına göre insan dozuna yakın dozarda kaspofungin ie tedavi edien gebe sıçanarın yavruarında kafatasında ve gövdede eksik kemik geişimi ve servikakaburga insidansarında artışar görümüştür. Ayrıca feta rezorpsiyonarda ve periimpantasyon

w Bu begeA^

Bege DtkayİMfd>au*tış (dasaptanmtştaryYVücut^üzey aante ıkaşıaştMma&nmaegöiiiemsanadMttnun^ 6/20

katına yakın dozarda kaspofungin ie tedavi edien gebe tavşanarın yavruarında taus/kakaneus kemikerinde eksik geişim insidansında artış ve feta rezorpsiyonarda artışgözenmiştir.

Kaspofungin tavşanarda ve sıçanarda pasentadan geçmiş ve feta pazmada saptanmıştır.

Laktasyon dönemi

Kaspofunginin anne sütüne geçip geçmediği biinmemektedir. Hayvanardan ede edien farmakodinamik/toksikooji verieri kaspofunginin süte geçtiğini göstermiştir. Kaspofunginaan kadınar emzirmemeidir.

Üreme yeteneği/Fertiite

Erkek ve dişi sıçanarda yürütüen çaışmaarda kaspofungin fertiite üzerinde hiçbir etki göstermemiştir (bkz. Böüm 5.3). Kaspofunginin fertiite üzerindeki etkisini değerendirmekiçin kinik verier mevcut değidir.

4.7. Araç ve makine kuanımı üzerindeki etkier

Araç ve makine kuanma becerisi üzerine etkieri ie igii bir çaışma yoktur.

4.8. İstenmeyen etkier

Aşırı duyarıık reaksiyonarı (anafaksi ve muhtemeen histamin aracıı advers reaksiyonar) rapor edimiştir (bkz. Böüm 4.4).

Ayrıca, invazif aspergiozu hastaarda akciğer ödemi, yetişkin sounum sıkıntısı sendromu (ARDS) ve radyografik infitratar da bidirimiştir.

Erişkin hastaar


Kinik çaışmaarda 1865 erişkin hasta teki veya çoku dozarda kaspofungin amıştır. 564 febri nötropeni hastası (ampirik tedavi çaışması), 382 invazif kandidiyazis hastası, 228 invazifaspergioz hastası, 297 okaize

CandidaCandidaCandidaAspergius

çaışmasındaki hastaarda geneike eş zamanı çok sayıda iaç kuanımınıgerektiren ciddi predispozan tıbbi durumar mevcuttu (örneğin kemik iiği veya periferik kökhücre transpantasyonarı, hematoojik maigniteer, soid tümör veya organ transpantarı).

Febit, bütün hasta popüasyonarında yaygın oarak rapor edien oka bir enjeksiyon bögesi advers reaksiyonudur. Diğer oka reaksiyonar ise eritem, ağrı/hassasiyet, kaşıntı, akıntı veyanma hissidir.

Bege Do

7/20

Kaspofungin ie tedavi edien tüm yetişkinerde rapor edien kinik ve aboratuvar anormaikeri (topam 1780) tipik oarak hafifti ve nadiren iacın kesimesini gerektirmiştir.

Aşağıdaki advers reaksiyonar rapor edimiştir:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, &t;1/10), yaygın omayan (>1/1.000, &t;1/100), Seyrek (>1/10.000 ia &t;1/1.000), çok seyrek (&t;1/10.000), biinmiyor (edeki verierden hareketetahmin ediemiyor).

Kan ve enf sistemi hastaıkarı:

Yaygın: Hemogobinde azama, hematokritte azama, akyuvar sayısında azama Yaygın omayan: Anemi, trombositopeni, koagüopati, ökopeni, eozinofi sayısında artış,trombosit sayısında azama, trombosit sayısında artış, enfosit sayısında azama, akyuvarsayısında artış, nötrofi sayısında azama

Metaboizma ve besenme hastaıkarı:

Yaygın: Hipokaemi

Yaygın omayan: Aşırı sıvı yükenmesi, hipomagnezemi, anoreksi, eektroit dengesiziği, hipergisemi, hipokasemi, metaboik asidoz

Psikiyatrik hastaıkarı:

Yaygın omayan: Anksiyete, oryantasyon bozukuğu, uykusuzuk

Sinir sistemi hastaıkarı:

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın omayan: Baş dönmesi, tat duyumunda bozukuk, parestezi, somnoans, tremor, hipoestezi

Göz hastaıkarı:

Yaygın omayan: Gözde sarıık, buanık görme, göz kapağı ödemi, gözyaşı artışı

Kardiyak hastaıkarı:

Yaygın omayan: Çarpıntı, taşikardi, aritmi, atriya fibriasyon, konjestif kap yetmeziği

Vasküer hastaıkarı:

Yaygın: Febit

Yaygın omayan: Trombofebit, a basması, sıcak basması, hipertansiyon, hipotansiyon

Sounum, göğüs ve mediastina hastaıkarı:

Yaygın: Dispne

Yaygın omayan: Naza konjesyon, faringoaringea ağrı, takipne, bronkospazm, öksürük, paroksisma noktürna dispne, hipoksi, raer, hırıtıı sounum

Gastrointestina hastaıkarı:

Bu oege

Bege Do

8/20

Yaygın omayan: Abdomina ağrı, üst abdomina ağrı, ağız kuruuğu, dispepsi, mide rahatsızığı, abdomina distansiyon, assitdes, kabızık, disfaji, fatuans

Hepato-biiyer hastaıkarı:

Yaygın: Karaciğer değererinde yükseme (aanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, kan akai fosfataz, konjuge biirübin, kan biirübini)

Yaygın omayan: Koestaz, hepatomegai, hiperbiirübinemi, sarıık, karaciğer fonksiyon anormaiği, hepatotoksisite, karaciğer bozukuğu, gama-gutami transferaz artışı

Deri ve deri atı doku hastaıkarı:

Yaygın: Döküntü, kaşıntı, eritem, aşırı tereme

Yaygın omayan: Eritema mutiforme, maküer döküntü, maküo-papüer döküntü, pruritik döküntü, ürtiker, aerjik dermatit, jeneraize prurit, eritamatöz döküntü, jeneraize döküntü,morbiiform döküntü, deri ezyonarı

Kas-iskeet bozukukarı, bağ doku ve kemik hastaıkarı:

Yaygın: Artraji

Yaygın omayan: Sırt ağrısı, ekstremiteerde ağrı, kemik ağrısı, kas güçsüzüğü, miyaji

Böbrek ve idrar hastaıkarı:

Yaygın omayan: Böbrek yetmeziği, akut böbrek yetmeziği

Gene bozukukar ve uyguama bögesine iişkin hastaıkarı:

Yaygın: Ateş, üşüme, infüzyon bögesinde kaşıntı

Yaygın omayan: Ağrı, kateter giriş yerinde ağrı, yorgunuk, soğuk hissetme, sıcak hissetme, infüzyon yerinde eritem, infüzyon yerinde sertik, infüzyon yerinde ağrı, infüzyon yerindeşişik, enjeksiyon yerinde febit, periferik ödem, hassasiyet, göğüs rahatsızığı, göğüs ağrısı,yüzde ödem, vücut ısısında değişikik hissi, serteşme, infüzyon yerinde ekstravazasyon,infüzyon yerinde iritasyon, infüzyon yerinde febit, infüzyon yerinde döküntü, infüzyon yerindeürtiker, enjeksiyon yerinde eritem, enjeksiyon yerinde ödem, enjeksiyon yerinde ağrı,enjeksiyon yerinde şişik, kırıkık, ödem

Araştırmaar:

Yaygın: Kan potasyumunda azama, kan abümininde azama

Yaygın omayan: Kan kreatininde artış, idrarda ayuvar hücreeri pozitif, tota proteinde azama, idrarda protein varığı, protrombin zamanında uzama, protrombin zamanında kısama, kansodyumunda azama, kan sodyumunda artış, kan kasiyumunda artış, kan kasiyumunda azama,kan korüründe azama, kan gukoz artışı, kanda magnezyum azaması, kanda fosforunazaması, kanda fosfor artışı, kan üre artışı, aktif parsiye trombopastin zamanının uzaması,kanda bikarbonat azaması, kanda korür artışı, kanda potasyum artışı, kan basıncı artışı, kandaürike asit azaması, idrarda kan varığı, anorma sounum seseri, karbondioksit azaması,bağışıkık sistemini baskıayıcı iaçarın seviyeerinde artış, uusararası normaize oranda artış,üriner siindirer, idrarda akyuvar hücreerinin pozitif oması, idrar pH'sında artış.

Bu bege 1*


Bege Do

9/20

Kaspofungin aynı zamanda 100 erişkin hastada günde 150 mg (51 güne kadar) verierek değerendirimiştir. Çaışma invazif kandidiyazis tedavisinde günde 50 mg kaspofungini (1.günde 70 mg yükeme dozunu takiben) günde 150 mg dozu ie karşıaştırmıştır. Bu hastagrubunda daha yüksek oan bu kaspofungin dozunun güveniiği gene oarak günde 50 mgkaspofungin aan hastaara benzer buunmuştur. İaça iişkii ciddi bir advers reaksiyon veyakaspofunginin kesimesine neden oan, iaça iişkii bir advers reaksiyon yaşayan hastaarınoranı iki tedavi grubunda da benzer buunmuştur.

Pediyatrik hastaar


171 pediyatrik hastada tamamanan 5 kinik çaışmanın verieri kinik istenmeyen oayarın topam insidansının (%26,3; %95 güven araığı: -19,9, 33,6) kaspofungin ie tedavi edienyetişkinerde bidirien insidanstan (%43,1; %95 güven araığı: -40, 46,2) daha kötü omadığınıortaya koymaktadır. Ancak, pediyatrik hastaarın istenmeyen oay profii yetişkin hastaarakıyasa muhtemeen farkıdır. Kaspofungin ie tedavi edien pediyatrik hastaarda en yaygın,iaça iişkii kinik istenmeyen oayar pireksi (% 11,7), döküntü (%4,7) ve baş ağrısıydı (%2,9).

Aşağıdaki advers reaksiyonar rapor edimiştir:

(Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, &t;1/10), yaygın omayan (>1/1.000, &t;1/100), Seyrek (>1/10.000 ia &t;1/1.000), çok seyrek (&t;1/10.000), biinmiyor (edeki verierden hareketetahmin ediemiyor).

Kan ve enf sistemi hastaıkarı:

Yaygın: Eozinofi sayısında artış

Sinir sistemi hastaıkarı:

Yaygın: Baş ağrısı

Kardiyak hastaıkarı:

Yaygın: Taşikardi

Vasküer hastaıkarı:

Yaygın: A basması, hipotansiyon

Hepatobiiyer hastaıkarı:

Yaygın: Karaciğer enzimerinde yükseme (AST, ALT)

Deri ve deri atı doku hastaıkarı:

Yaygın: Döküntü, kaşıntı

Gene bozukukar ve uyguama bögesine iişkin hastaıkarı:

Çok yaygın: Ateş

Yaygın: Üşüme, kateter bögesinde ağrı

Bu bege

Bege Doaştırmaar;6ZW56S3k0ZAxM0FyYnUyS3k0ZAx Bege Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/sagik-titck-ebys

10/20

Yaygın: Potasyumda azama, hipomagnezemi, gukoz artışı, fosforda azama, fosfor artışı

Pazarama sonrası deneyim:

Aşağıdaki pazarama sonrası deneyimer rapor edimiştir:

Hepato-biiyer hastaıkarı:

Karaciğer fonksiyon bozukuğu

Gene bozukukar ve uyguama bögesine iişkin hastaıkarı:

Şişkinik ve periferik ödem

Araştırmaar:

Hiperkasemi

Şüphei advers reaksiyonarın raporanması


Ruhsatandırma sonrası şüphei iaç advers reaksiyonarının raporanması büyük önem taşımaktadır. Raporama yapıması, iacın yarar/risk dengesinin süreki oarak izenmesineoanak sağar. Sağık meseği mensuparının herhangi bir şüphei advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijians Merkezi (TÜFAM)'ne bidirmeeri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Bir günde 400 mg'a kadar kaspofunginin yanışıka aındığı rapor edimiştir. Bu oayar kinik yönden önemi advers reaksiyonara yo açmamıştır. Kaspofungin diyaize atımaz.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özeiker

Farmakoterapötik grup: Sistemik kuanıan diğer antimikotiker ATC kodu: J02AX04

Etki mekanizması

Kaspofungin asetat

Garea ozoyensis'in

bir fermantasyon ürününden sentezenen yarı sentetik bir ipopetiddir (ekinokandin). Kaspofungin pek çok fiamenti mantarın ve mayanın hücreduvarının önemi bir bieşeni oan beta (1,3)-D-gukanın sentezini inhibe eder. Beta (1,3)-D-gukan memei hücreerinde buunmaz.

CandidaIn vitroin vivoAspergius'un

kaspofungine maruz kaımının hücre büyümesi ve böünmesiningerçekeştiği hifi apika uçar ve daanma noktaarının parçaanmasına ve ömesine yo açtığınıgöstermektedir.

Farmakodinamik etkier:

Kaspofungin

Aspergiusin vitro(Aspergius fumigatusAspergius favusAspergius nigerAspergius niduans

[N = 8],

Bege Do

11/20

Aspergius terreusAspergius candidusCandidain vitro(Candida abicansCandida dubiniensisCandida gabrataCandida guiiermondiiCandida kefyrCandida kruseiCandida ipoyticaCandida usitaniaeCandida parapsiosisCandida rugosaCandida tropicais(Aspergius(CandidaCandidaC. parapsiosis

suşarı kaspofungine de orta duyarı oarak kabu ediebiir.

Direnç mekanizması

Kaspofungine karşı azamış duyarıığa sahip

CandidaAspergiusin vitroAspergiusCandida

'da kaspofungin direnci gözemenmiştir; ama görüme sıkığı tür yada bögeye göre değişikik gösterebiir.

Kinik Etkiiik ve Güveniik:

Yetişkin Hastaarda İnvazif Kandidiyazis:CandidaCandidaCandida

enfeksiyonununmikrobiyoojik kerensini hem de semptomarın ortadan kakmış omasını gerektiriyordu. 224hasta çaışmada uyguanan İV tedavinin sonundaki yanıtın primer etkiiik anaizine dahiedimiştir (MITT anaizi); invazif kandidiyazisin tedavisinde kaspofungin (%73 [80/109]) veamfoterisin B'nin (%62 [71/115]) oumu yanıt oranarı benzerdi [% fark: 12,7 (%95,6 GA: -0,7, 26)]. Kandidemii hastaarda, primer etkiiik anaizinde (MITT anaizi) çaışmadauyguanan İV tedavinin sonunda oumu yanıt oranarı kaspofungin (%72 [66/92]) ve

12/20

amfoterisin B (%63 [59/94]) için benzerdi [% fark 10 (%95 GA: -4,5, 24,5)]. Kan dışı bögeerde enfeksiyonu oan hastaara ait verier daha sınırıydı. Nötropenik hastaarda oumuyanıt oranarı kaspofungin grubunda 7/14 (%50) ve amfoterisin B grubunda 4/10'du (%40). Busınırı verier ampirik tedavi çaışmasının sonucuya destekenmiştir.

İkinci bir çaışmada, invazif kandidiyazisi hastaar günde 50 mg (1. günde 70 mg yükeme dozunun ardından) veya günde 150 mg omak üzere günük kaspofungin dozarını amıştır (bkz.Böüm 4.8). Bu çaışmada kaspofungin dozu 2 saat boyunca uyguanmıştır (rutin 1 saatikuyguama yerine).

Candida

kaynakı kuşkuu endokardit, osteomiyeit veya menenjiti oanhastaar çaışmaya aınmamıştır. Bu çaışma bir primer tedavi çaışması oduğundan, öncekiantifunga ajanara yanıt vermeyen hastaar da dışanmıştır. Bu çaışmaya aınan nötropenikhasta sayısı da sınırıydı (%8). Bu çaışmada etkiiik bir sekonder son noktaydı. Çaışmaya girişkritererini karşıayan ve kaspofungin çaışma tedavisinin bir veya daha faza dozunu aanhastaar etkiiik anaizine aınmıştır. İki tedavi grubunda kaspofungin tedavisinin sonundakioumu gene yanıt oranarı benzerdi: kaspofungin 50 mg grubunda % 72 (73/102) ve 150-mgtedavi grubunda % 78 (74/95) (fark %6,3 [%95 GA: -5,9, 18,4]).

Yetişkin Hastaarda İnvazif Aspergioz:

İnvazif aspergiozu 69 yetişkin hasta (18-80 yaş arası) kaspofunginin güveniik, etkiiik ve toerabiitesini değerendiren açık etiketi,karşıaştırmasız bir çaışmaya dahi edimiştir. Hastaarın diğer standart antifunga tedaviereyanıt vermemiş oması (en az 7 gün süreye verien diğer antifunga tedavier ie hastaığınieremesi veya iyieşme başarısızığı) (dahi edien hastaarın %84'ü) ya da toeranssız omasıgerekiyordu (dahi edien hastaarın %6'sı). Hastaarın çoğunda atta yatan durumar mevcuttu(hematoojik maignite [N = 24], aojenik kemik iiği transpantı veya kök hücre transpantı [N= 18], organ transpantı [N = 8], soid tümör [N = 3] veya diğer durumar [N = 10]). İnvazifaspergiozun tanısı ve tedavi yanıtı için Mikozar Çaışma Grubu Kritererine dayanarakmodeenen katı tanımar kuanımıştır (oumu yanıt için radyografarda ve semptom vebuguarda kinik yönden anamı iyieşme şartı koşumuştu). Ortaama tedavi süresi 33,7gündü. (araık: 1 - 162 gün). Bağımsız bir uzman panei, kaspofunginin en az bir dozunu aanhastaarın %41 'inde (26/63) oumu yanıta uaşıdığını beiremiştir. Kaspofungin ie 7 gündendaha uzun süre tedavi gören hastaarın %50'sinde (26/52) oumu yanıt mevcuttu. Öncekitedaviere yanıt vermeyen veya toeranssız oan hastaarda oumu yanıt oranarı sırasıya %36(19/53) ve %70'di (7/10). Tedaviye yanıtsız oarak dahi edien 5 hastada önceki antifungatedavierin dozarı, invazif aspergioz için sıkıka uyguanan dozardan daha düşük omakabirikte, kaspofungin tedavisi sırasında bu hastaarın oumu yanıt oranı geri kaan yanıtsızhastaardakine benzerdi (sırasıya 2/5 ve 17/48). Akciğer hastaığı ve akciğer dışı oanhastaardaki yanıt oranarı sırasıya %47 (21/45) ve %28'di (5/18). Akciğer dışı hastaığı oanhastaar arasında, aynı zamanda kesin, muhteme veya düşük oasııkı MSS tutuumu oan 8hastadan 2'sinde oumu yanıt saptanmıştır.

Ateşi Nötropenik Yetişkin Hastaarın Ampirik Tedavisi:

Bir kinik çaışmaya inatçı ateş ve nötropenisi oan topam 1 .111 hasta dahi edimiş ve 70 mg yükeme dozunun ardından günde50 mg kaspofungin veya günde 3 mg/kg ipozoma amfoterisin B ie tedavi edimiştir. Uygun

^J ^Bu begeJ ^ ^


hastaar maignite için kemoterapi amış veya hematopoetik kök hücre transpantasyonu

13/20

uyguanmış ve nötropeni (96 saatte &t;500 hücre/mm3) ve >96 saat parentera antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen ateş (> 38°C) ie başvurmuş hastaardı. Hastaarın nötropenidüzedikten sonra 72 saate kadar, maksimum 28 gün süreye tedavi edimeeri gerekiyordu.Ancak begeenmiş bir funga enfeksiyonu oan hastaar daha uzun süre tedavi ediebiiyordu.İaç iyi toere edimişse fakat 5 gün tedaviden sonra hastanın ateşi devam etmiş ve kinikdurumu kötüeşmişse çaışma iacının dozajı kaspofungin için günde 70 mg'a (tedavi edienhastaarın %3,3'ü) ve ipozoma amfoterisin B için günde 5 mg/kg'a (tedavi edien hastaarın%14,3'ü) çıkarıabimiştir. Gene oumu yanıta iişkin Primer Modifiye Edimiş Tedavi Amaçı(MITT) etkiiik anaizine 1.095 hasta aınmıştır; kaspofungin (%33,9) ipozoma amfoterisinB (%33,7) kadar etkii buunmuştur [% fark 0,2 (%95,2 GA: -5,6, 6)]. Gene oumu yanıt için5 kriterden her birinin karşıanmış oması gerekiydi: (1) başangıçtaki herhangi bir fungaenfeksiyonun başarıı tedavisi (kaspofungin %51,9 [14/27], ipozoma amfoterisin B %25,9[7/27]), (2) çaışma iacının uyguanması sırasında veya tedavinin tamamanmasından sonra 7gün içerisinde yeni funga enfeksiyonarın ortaya çıkmaması (kaspofungin %94,8 [527/556],ipozoma amfoterisin B %95,5 [515/539]), (3) çaışma tedavisinin tamamanmasından 7 günsonra hayatta kamış omak (kaspofungin %92,6 [515/556], ipozoma amfoterisin B %89,2[481/539]), (4) iaça iişkii toksisite veya etkiiik yokuğu nedeniye çaışma iacınınkesimemiş oması (kaspofungin %89,7 [499/556], ipozoma amfoterisin B %85,5 [461/539])ve (5) nötropeni döneminde ateşin iyieşmesi (kaspofungin %41,2 [229/556], ipozomaamfoterisin B %41,4 (223/539]).

AspergiusCandidaTrichosporonFusariumMucorRhizopus

türeri (1).

Pediyatrik popüasyon


Kaspofunginin güveniiği ve etkiiiği iki ieriye dönük, çok-merkezi kinik çaışmada 3 ay-17 yaş arası pediyatrik hastaarda değerendirimiştir. Çaışma tasarımı, tanı kritereri ve etkiiikdeğerendirme kritereri yetişkin hastaarda yürütüen çaışmaardakiere benzerdi (bkz. Böüm5.1).

2-17 yaş arası 82 hastayı içeren ik çaışma, inatçı ateş ve nötropenisi oan pediyatrik hastaarın ampirik tedavisinde kaspofungini (1. gün 70 mg/m2 yükeme dozunu takiben günde bir kez İVyoa 50 mg/m2 [günde 70 mg aşımadan]) ipozoma amfoterisin B (günde 3 mg/kg İV) ie 2:1tedavi oranında (kaspofungin aan 56, ipozoma amfoterisin B aan 26 hasta) karşıaştıranrandomize, çift-kör bir çaışmaydı. MITT anaiz sonuçarında gene başarı oranarı (risksınıfarına göre düzetimiş oranardır) şöyeydi: kaspofungin için %46,6 (26/56), ipozomaamfoterisin B için %32,2 (8/25).

İkinci çaışma invazif kandidiyazis, özofagea kandidiyazis ve invazif aspergiozu (kurtarıcı tedavi oarak) pediyatrik hastaarda (6 ay-17 yaş arası) kaspofunginin güveniiğini veetkiiiğini inceeyen ieriye dönük, açık etiketi, karşıaştırmasız bir çaışmaydı. 49 hasta dahi

^JJ Bu bege, güveni eeKtroniK imza ie imzaanmıştır.. Bu bege, güveni eeKtroniK imza ie imzaanmıştır..

Bege Dcgd^mişove ıkvgü»70s mg/mkyüfeıem^ /dozunu takibeftsgündebit: ık©z//İV/y®M&eS0.mgm2ii(gü«de 14/20

70 mg aşımadan) amışardır; bu hastaardan 48'i MITT anaizine dahi edimiştir. Bu hastaardan 37'sinde invazif kandidiyazis, 10'unda invazif aspergioz ve Tinde özofageakandidiyazis mevcuttu. Kaspofungin tedavisinin sonunda, MITT anaizinde endikasyona göreoumu yanıt oranarı şöyeydi: invazif kandidiyaziste %81 (30/37), invazif aspergiozda %50(5/10) ve özofagea kandidiyaziste %100 (1/1).

5.2. Farmakokinetik özeikerGene özeiker

Emiim


Kaspofungin asetat intravenöz yoa uyguandığından, emiim söz konusu değidir.

Dağıım


Kaspofungin abümine yüksek oranda bağanır. Kaspofunginin pazmada bağanmamış fraksiyonu sağıkı gönüüerde %3,5 ie invazif kandidiyazisi hastaarda %7,6 arasındadeğişir. Dağıım kaspofunginin pazma farmakokinetiğinde önemi ro oynar ve afa ve betadispozisyon fazarının her ikisinde hızı kontro eden adımdır. Dozajdan sonra dokuara dağıım1,5-2 günde maksimum düzeye uaşmış ve bu süre zarfında dozun %92'si dokuara dağımıştır.Dokuar tarafından aınan kaspofunginin sadece küçük bir kısmının daha sonra pazmaya anabieşik oarak geri dönüyor oması muhtemedir. Doayısıya eiminasyon, dağıım dengesiomaksızın gerçekeşir ve günce oarak kaspofunginin gerçek dağıım hacmini tespit etmekmümkün değidir.

Biyotransformasyon


Kaspofungin spontan degradasyona uğrayarak açık hakaı bir bieşiğe dönüşür. Sonraki metaboizma peptid hidroizini ve N-asetiasyonu içerir. Kaspofunginin bu açık hakaı bieşiğedegradasyonu sırasında ouşan iki ara ürün, pazma proteineriye kovaent adduktarouşturarak pazma proteinerine düşük düzeyde, geri dönüşsüz bağanmaya sonuçanır.

In vitro

çaışmaar kaspofunginin sitokrom P450 enzimeri 1A2, 2A6, 2C9, 2C9, 2D6 veya 3A4'ün inhibitörü omadığını göstermektedir. Kinik çaışmaarda kaspofungin diğer tıbbiürünerin CYP3A4 metaboizmasını indükememiş veya inhibe etmemiştir. Kaspofungin P-gikoproteinin bir sübstratı değidir ve sitokrom P450 enzimerinin zayıf bir sübstratıdır.

Eiminasyon


Kaspofunginin pazmadan eiminasyonu yavaştır ve kerensi dakikada 10-12 mL'dir. Kaspofunginin pazma konsantrasyonarı teki 1 saatik intravenöz infüzyonardan sonrapoifazik oarak azaır. İnfüzyondan hemen sonra kısa bir afa fazı gerçekeşir, onu 9-11 saatikyarı ömre sahip beta fazı izer. Yarı ömrü 45 saat oan ek bir gama fazı da görüür. Atıım veyabiyotransformasyondan ziyade dağıım, pazma kerensini etkieyen baskın mekanizmadır.

Bir radyoaktif dozun yakaşık %75'i 27 günde tespit edimiştir: idrarda %41 ve feçeste %34 oranında. Uyguamadan sonra ik 30 saatte kaspofungin çok az atıır veya biyotransformasyonauğrar. Atıım yavaştır ve radyoaktivitenin termina yarı ömrü 12-15 gün buunmuştur.

^J *Bubege, gııvemıeeKtronıkimza ieimzaanmıştır.^*

Bege DqKasşcfc&t;ngmi«(küçüfeteı miktawnidrarba ıdeğişmedengatıkrp (d0zumpy:akaşı>kk%i?4iü)ıgiik-titck-ebys

15/20

Kaspofungin doğrusa omayan orta düzeyde farmakokinetik özeiker (doz arttıkça birikim artar) ve çoku doz uyguanmasından sonra kararı duruma uaşmak için gereken zamanda dozabağımıık sergier.

Hastaardaki karakteristik özeiker

Böbrek bozukuğu ve hafif karaciğer bozukuğu oan yetişkin hastaarda, kadın hastaarda ve yaşı hastaarda artmış kaspofungin maruz kaımı görümüştür. Geneike artış hafif düzeydeomuş ve doz ayaramasını gerektirecek kadar büyük omamıştır. Orta derecede karaciğerbozukuğu oan yetişkin hastaarda veya vücut ağırığı faza oan hastaarda dozaj ayaramasıgerekebiir (bkz. aşağı).

Vücut ağırığı: Yetişkin kandidiyazisi hastaarda yapıan popüasyon farmakokinetik anaizinde vücut ağırığının kaspofunginin farmakokinetik özeikerini etkiediği saptanmıştır.Vücut ağırığı arttıkça pazma konsantrasyonarı azaır. Vücut ağırığı 80 kg oan yetişkin birhastada ortaama maruz kaımın 60 kg ağırığındaki yetişkin bir hastadan yakaşık %23 dahadüşük oduğu öngörümüştür (bkz. Böüm 4.2).

Böbrek bozukuğu


Kinik çaışmaarda teki 70 mg dozarda kaspofunginin farmakokinetik özeikeri hafif böbrek bozukuğu oan erişkin gönüüerde (kreatinin kerensi 50-80 mL/dak) ve kontrogönüüerinde benzer buunmuştur. Orta derecede (kreatinin kerensi 31-49 mL/dak), şiddeti(kreatinin kerensi 5 - 30 mL/dak) ve son evre (kreatinin kerensi &t;10 mL/dak ve diyaizebağımı) böbrek bozukuğunda kaspofungin pazma konsantrasyonarı teki doz uyguandıktansonra orta derecede yüksemiştir (EAA için araık: %30-%49). Ancak kaspofungin 50 mg'ninçoku günük dozarını aan invazif kandidiyazis, özofagea kandidiyazis veya invazifaspergiozu yetişkin hastaarda hafiften ieremiş böbrek fonksiyon bozukuğuna kadar böbrekhastaığının kaspofungin konsantrasyonarı üzerinde anamı bir etkisi saptanmamıştır. Böbrekbozukuğu oan hastaarda dozaj ayaraması gerekmez. Kaspofungin diyaize atımaz; bunedene hemodiyaizden sonra ek doz gerekmez.

Karaciğer bozukuğu


Hafif ve orta düzeyde karaciğer bozukuğu oan yetişkin hastaarda EAA sırasıya yakaşık %20 ve %75 yüksemiştir. Şiddeti karaciğer bozukuğu oan yetişkin hastaarda veya herhangi birderecede karaciğer bozukuğu oan pediyatrik hastaarda kinik deneyim yoktur. Bir çoku dozçaışmasında, orta düzeyde karaciğer bozukuğu oan yetişkin hastaarda günük dozun 35mg'ye düşürümesinin standart rejimi aan, karaciğer fonksiyonu norma yetişkinhastaardakine benzer EAA sağadığı gösterimiştir (bkz. Böüm 4.2).

Cinsiyet


Kaspofunginin pazma konsantrasyonarı kadınarda erkekere göre ortaama %17-38 oranında daha yüksektir.

Bu bege

Bege Ddgertyatrik hastaar6S3k0ZAxM0FyYnUyS3k0ZAx Bege Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/sagik-titck-ebys

16/20

Yaşı erkek hastaarda EAA'da (%28) ve C24 saat değerinde (%32) genç erkek hastaara kıyasa hafif bir artış gözenmiştir. Ampirik tedavi uyguanan veya invazif kandidiyazisi oanhastaarda, genç hastaara göre yaşı hastaarda yaşın hafif düzeyde benzer bir etkisigörümüştür.

Pediyatrik hastaar


(12-17 yaş arası) kaspofunginin pazma EAA0-24 saat değeri, günde 50 mg/m2 kaspofungin aan yetişkinerde gözenen ie gene oarak benzer buunmuştur. Tüm adoesanar günde >50 mgdozar amış, hatta 8 hastadan 6'sı maksimum doz oan günde 70 mg dozunu amıştır. Buadoesanarda kaspofunginin pazma konsantrasyonarı, günde 70 mg (adoesanara en sıkuyguanan doz) aan yetişkinere kıyasa daha düşük buunmuştur.

Günde 50 mg/m2 (günde maksimum 70 mg) kaspofungin aan çocukarda (2-11 yaş arası), çoku dozardan sonra kaspofunginin pazma EAA0-24 saat değeri günde 50 mg kaspofungin aanyetişkinerde gözenen ie gene oarak benzer buunmuştur.

Günde 50 mg/m2 (günde maksimum 70 mg) kaspofungin aan küçük çocukarda ve emekeme dönemindeki bebekerde (12-23 ay arası), çoku dozardan sonra kaspofunginin pazma EAA0-24 saat değeri günde 50 mg kaspofungin aan yetişkinerde ve günde 50 mg/m2 aan daha büyükçocukarda (2-11 yaş arası) gözenen ie benzer buunmuştur.

Gene oarak mevcut farmakokinetik, etkiiik ve güveniik verieri 3-10 ay arası hastaara sınırıdır. Günde 50 mg/m2 dozunu aan bir 10 ayık çocuğa ait farmakokinetik verieri, EAA0-24 saat değerinin günde 50 mg/m2 aan daha büyük çocukarda ve günde 50 mg kaspofungin aanyetişkinerde gözenener ie aynı araıkta oduğunu, günde 50 mg/m2 dozunu aan 6 ayık birçocukta ise EAA0-24 saat değerinin biraz daha yüksek oduğunu göstermiştir.

Günde 25 mg/m2 kaspofungin (ortaama günük 2,1 mg/kg dozuna karşıık geir) aan yenidoğanarda ve bebekerde (&t;3 ayık), çoku dozardan sonra kaspofunginin zirvekonsantrasyonu (C1 saat) ve kaspofunginin vadi konsantrasyonu (C24 saat) günde 50 mgkaspofungin aan yetişkinerde gözenener ie benzer buunmuştur. Bu yenidoğanarda vebebekerde 1. gündeki C1 saat değeri yetişkinerdekine benzer iken C24 saat değeri hafifçeyüksemişti (%36). Bununa birikte, hem C1 saat (4. günde geometrik ortaama 11,73 mcg/mL,araık: 2,63-22,05 mcg/mL) hem de C24 saat (4. günde geometrik ortaama 3,55 mcg/mL, araık:0,13-7,17 mcg/mL) değerinde değişkenik görümüştür. Pazma numuneerinin azığı nedeniyebu çaışmada EAA0-24 saat öçümeri yapımamıştır. Üç ayıktan küçük yenidoğanarı vebebekeri içeren ieriye dönük kinik çaışmaarda kaspofunginin etkiiik ve güveniiğininyeteri düzeyde çaışımadığı kaydedimeidir.

Irk


Hasta farmakokinetik verieri, beyazarda, siyaharda, İspanyo kökenierde ve meez ırkarda kaspofunginin farmakokinetik özeikeri yönünden kinik oarak anamı farkarıgöstermemiştir.

Bege Do

17/20

5.3. Kinik öncesi güveniik verieri:

Sıçanarda ve maymunarda intravenöz yoa verien 7-8 mg/kg'a kadar dozar kuanıarak yürütüen tekrarı doz toksisite çaışmaarı, sıçanarda ve maymunarda enjeksiyon bögesireaksiyonarını, sıçanarda histamin saınımı beirtierini ve maymunarda karaciğere yöneikistenmeyen etkiere dair kanıtarı ortaya koymuştur. Sıçanarda yapıan geişimse toksisiteçaışmaarı, 5 mg/kg dozarında kaspofunginin fetüs vücut ağırıkarında azamaara, omurga,sternebra ve kafatası kemikerinde eksik kemikeşme insidansında artışa ve gebe sıçanardahistamin saınımı beirtieri gibi istenmeyen materna etkiere yo açtığını göstermiştir. Servikakaburgaarın insidansında artış da not edimiştir. Kaspofungin potansiye genotoksisite içinyapıan

in vitroin vivo6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddeerin istesi

Sükroz MannitoSüksinik asitEnjeksiyonuk su

Sodyum hidroksit (pH ayaraması için)

6.2. Geçimsiziker

CASPAİS'in diğer intravenöz maddeer, aditifer veya iaçara geçimiiği hakkında hiçbir veri buunmadığından CASPAİS'i başka iaçara karıştırmayın veya aynı anda infüzyonauyguamayın. DEKSTROZ(a-D-GLUKOZ)İÇEREN SEYRELTİCİLERLE

KULLANMAYIN çünkü CASPAİS DEKSTROZLU SOLÜSYONLAR İÇERİSİNDE STABİLİTESİNİ KORUMAZ.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Sakamaya yöneik öze tedbirer

Fakonar


Liyofiize fakonar buzdoabında 2°C-8°C'de sakanmaıdır.

Hazıranmış konsantre iaç


Hazıranan CASPAİS, hasta infüzyon soüsyonu hazıranmadan önce 1 saat &t; 25°C'de sakanabiir.

Seyretimiş iaç


IV torba veya şişedeki son hasta infüzyon soüsyonu &t; 25°C'de 24 saat veya 2-8 °C'de 48 saat

sakanabiir.

Bu bege

Bege Doğruama Kodu: ZW56ZW56S3kOZ AxM0FyYnUyS3k0Z Ax Bege Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/sagik-titck-ebys

18/20

6.5. Ambaajın niteiği ve içeriği

CASPAİS, 50 mg, bromobuti gri tek çentiki tıpa ve geçmei şeffaf kapakı 10 mL'ik Tip I cam fakon içerisinde beyaz-beyazımsı renkte iyofiize tozdur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kaan maddeerin imhası ve diğer öze önemer

CASPAİS'i infüzyon için hazırama


1- Buzdoabından çıkardığınız CASPAİS fakonu oda ısısına getiriniz.

2- Aseptik oarak 10,8 mL %0,9 sodyum korür enjeksiyonu, enjeksiyonuk steri su,enjeksiyonuk bakteriyostatik su (metiparaben ve propiparaben içeren) veya enjeksiyonukbakteriyostatik su (%0,9 benzi ako içeren) ekeyiniz.

Not: Her CASPAİS fakonu özeike etiketteki miktarından daha faza iaç içerecek şekide doduruur. Ede edien soüsyonun iaç konsantrasyonu aşağıdaki Tabo 1'de isteenmektedir.

Tabo 1

CASPAİS'i Hazırama Bigisi

CASPAİS

fakon

Topam İaç Miktarı (doum fazası dahi)

Ekenmesi Gereken Hazırama Soüsyonu Hacmi

Hazırandıktan Sonraki Konsantrasyon

50 mg

54,6 mg

10,8 mL

5 mg/mL

70 mg

75,6 mg

10,8 mL

7 mg/mL

İlaç Bilgileri

Caspais 50 Mg İ.v. İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Liyofilize Toz

Etken Maddesi: Kaspofungin Asetat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.