Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Zepatier 50 Mg/100 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBI ÜRÜNÜN ADI

ZEPATIER 50 mg/100 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

50 mg elbasvir ve 100 mg grazoprevir

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı)..................... 87,02 mg

Sodyum...............................................................69,85 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.

Bir yüzünde “770” baskılı, diğer yüzü baskısız, 21 mm x 10 mm boyutlarında bej oval tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

ZEPATIER yetişkin ve en az 30 kg ağırlığında olan 12 yaş ve üzeri pediyatrik hastalarda kronik hepatit C'nin (KHC) tedavisi için endikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.1).

Hepatit C virüs (HCV) genotipine spesifik aktivite için bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

ZEPATIER tedavisi, kronik hepatit C'li hastaların tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

Tavsiye edilen doz günde bir kez, bir tablettir.

Tavsiye edilen rejimler ve tedavi süreleri aşağıdaki Tablo 1'de gösterilmektedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1):

1

Tablo 1: Kompanse sirozlu ve/veya sirozsuz hastalarda kronik hepatit C enfeksiyonunun teda visi için tavsiye edilen ZEPATIER tedavisi (sadece Child-Pugh A)

HCV genotipi

Tedavi ve süresi

1

a

12 hafta süreyle ZEPATIER

Ribavirin A ile birlikte 16 hafta ZEPATIER, tedavi başarısızlığı riskini en aza indirmek için, başlangıçtaki HCV RNA düzeyi>800.000 IU/ml olan hastalarda ve/veya elbasvir aktivitesinde enaz 5 kat azalmaya yol açan spesifik NS5A polimorfizmlerininvarlığında düşünülmelidir (bkz. Bölüm 5.1).

1

b
12 hafta süreyle ZEPATIER
(Anlamlı fibrozisi veya sirozu olmayan naif genotip 1b hastaların tedavisinde

8

hafta kullanım dikkate alınabilir§)

4

12 hafta süreyle ZEPATIER

Ribavirin A ile birlikte 16 hafta ZEPATIER, tedavi başarısızlığı riskini en aza indirmek için, başlangıçtaki HCV RNA düzeyi>800.000 IU/ml olan hastalarda düşünülmelidir (bkz. Bölüm 5.1).

§ Karaciğer biyopsisi (örn; METAVIR F0 F2) veya non-invaziv testlerle tanımlanmış klinik olarak anlamlı fibrozisi veya sirozu olmayan hastalar


A Yetişkin klinik çalışmalarda ribavirin dozu vücut ağırlığına dayalı olarak gıdalarla birlikte, ikiye bölünmüş dozlar şeklinde uygulanmıştır (<

666681

- 105 kg = 1.200 mg/gün, > 105 kg = 1.400 mg/gün).

Ribavirinin spesifik dozaj talimatları (doz değişikliği dahil) için ribavirin Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz.

Uygulama şekli

Oral kullanım içindir.

Film kaplı tabletler bütün olarak yutulmalıdır ve gıdalarla birlikte veya ayrı olarak alınabilir (bkz. Bölüm 5.2).

Hastalara, eğer dozun alınmasından sonraki 4 saat içerisinde kusma gerçekleşirse, sonraki dozdan önce

8

saate kadar ilave bir tablet alınabileceği söylenmelidir. Eğer dozun alınmasınınüzerinden 4 saatten daha fazla süre geçtikten sonra kusma gerçekleşirse başka ilave dozagerek yoktur.

ZEPATIER'in bir dozu unutulursa ve ZEPATIER'in normalde alındığı zamanın üzerinden 16 saat veya daha az bir süre geçmişse, hastaya ZEPATIER'in sonraki dozunu mümkün olan enkısa sürede alması ve ardından ZEPATIER'i normal zamanda alması söylenmelidir. EğerZEPATIER'in normalde alındığı zamanın üzerinden 16 saatten daha uzun bir süre geçmişse,hastaya unutulan dozu ALMAMASI ve sonraki dozu normal dozaj takvimine göre almasısöylenmelidir. Hastalara çift doz almamaları söylenmelidir.

2Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek yetmezliği ve son evre böbrek hastalığı (SEBH)

Hafif, orta derecede veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda (hemodiyaliz veya periton diyalizine giren hastalar dahil) ZEPATIER'in dozunda ayarlama gerekmemektedir.(bkz. Bölüm 5.2).

Karaciğer yetmezliği

Hafif karaciğer yetmezliği (Child-Pugh A) olan hastalarda ZEPATIER'in dozunda ayarlama gerekli değildir. Orta derecede veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olanhastalarda ZEPATIER kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3,4.4 ve 5.2).

Karaciğer nakli yapılan hastalarda ZEPATIER'in güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.

Pediy atrik popülasyon

En az 30 kg ağırlığında olan 12 yaş ve üzeri pediyatrik hastalarda ZEPATIER doz ayarlaması gerekmemektedir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2).

ZEPATIER'in güvenliliği ve etkililiği 12 yaşından küçük çocuklarda belirlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon

Yaşlı hastalarda ZEPATIER'in dozunda ayarlama gerekmemektedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık.

Orta derecede veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan hastalar (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Rifampisin, atazanavir, darunavir, lopinavir, sakinavir, tipranavir, kobisistat veya siklosporin gibi organik anyon taşıyıcı polipeptid 1B (OATP1B) inhibitörleriyle birlikte ZEPATIERuygulanması kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

Efavirenz, fenitoin, karbamazepin, bosentan, etravirin, modafinil veya St. John's Wort (sarı kantaron,

Hypericum perforatum)4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ALT yükselmeleri:

Tedavi sırasında geç ALT yükselmelerinin oranı plazmadaki grazoprevir maruz kalımıyla doğrudan ilişkilidir. Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmaksızın ZEPATIER'in kullanıldığıklinik çalışmalarda, hastaların <%1'i ALT'de üst normal sınırın (ÜNS) 5 katından daha fazlayükselmeler yaşamıştır (bkz. Bölüm 4.8). Kadınlarda (%2 [11/652]), Asyalılarda (%2[4/165]) ve 65 yaş ve üzeri kişilerde (%o2 [3/187]) geç ALT yükselmelerinin daha yüksekoranları görülmüştür (bkz. Bölüm 4.8 ve 5.2). Bu geç ALT yükselmeleri genellikle tedavinin8. haftasında veya daha sonra gerçekleşmiştir.

3

Karaciğer laboratuvar testleri tedaviden önce, tedavinin 8. haftasında ve klinik yönden endike olduğunda yapılmalıdır. 16 hafta tedavi alan hastalar için, ilave karaciğer fonksiyon testleritedavinin 12. haftasında yapılmalıdır.

• Hastalara yorgunluk, güçsüzlük, iştah kaybı, bulantı ve kusma, sarılık ya da dışkırenginde değişiklik ile karşılaştıklarında vakit kaybetmeden doktorlarına başvurmalarısöylenmelidir.

• Eğer ALT düzeylerinin ÜNS'nin 10 katından daha yüksek olduğu doğrulanırsaZEPATIER'in kesilmesi düşünülmelidir.

• Eğer ALT yükselmesine karaciğer enflamasyonuna dair belirti ve bulgular ya dakonjuge bilirübin, alkalen fosfataz ya da uluslararası normalize oran (INR) artışı eşlikederse ZEPATIER kesilmelidir.

Genotipe spesifik aktivite:

ZEPATIER'in HCV genotip 2, 3, 5 ve 6'daki etkililiği gösterilmemiştir. ZEPATIER bu genotiplerle enfekte hastalara önerilmemektedir.

Tekrar tedavi uygulanması:

Daha önceden ZEPATIER'e veya ZEPATIER ile aynı sınıfta yer alan tıbbi ürünlere (NS5A inhibitörleri veya telaprevir, simeprevir, boseprevir dışındaki NS3/4A inhibitörleri) maruzkalmış hastalarda ZEPATIER'in etkililiği gösterilmemiştir (bkz. Bölüm 5.1).

Tıbbi ürünlerle etkileşimler:

ZEPATIER'in organik anyon taşıyıcı polipeptid 1B (OATP1B) inhibitörleriyle eş zamanlı uygulanması grazoprevirin plazma konsantrasyonlarında anlamlı artışa yol açabileceğindenkontrendikedir.

ZEPATIER'in CYP3A veya P-gp indükleyicileriyle eş zamanlı uygulanması kontrendikedir çünkü birlikte uygulama elbasvir ve grazoprevirin plazma konsantrasyonlarını anlamlıdüzeyde azaltabilir ve ZEPATIER'in terapötik etkisinde azalmaya yol açabilir (bkz.Bölüm 4.3, 4.5 ve 5.2).

ZEPATIER'in güçlü CYP3A inhibitörleriyle eş zamanlı kullanımı elbasvir ve grazoprevir konsantrasyonlarını yükseltir ve eş zamanlı uygulama önerilmez (bkz. Bölüm 4.5).

HCV/HBV (hepatit B virüs) koenfeksiyonu:

Direkt etkili antiviral ajanlarla tedavi sırasında ya da sonrasında bazıları ölümcül olan hepatit B virüsü (HBV) reaktivasyonu olguları bildirilmiştir. Tedaviye başlamadan öncetüm hastalarda HBV taraması yapılmalıdır. HBV/HCV koenfekte hastalar, HBVreaktivasyonu açısından risk altındadır ve bu nedenle mevcut klinik kılavuzlara uygunolarak izlenmeli ve yönetilmelidir.

Diyabetik hastalarda kullanımı

Diyabetik hastalar, HCV direkt etkili antiviral ajanların (DAA) tedavisine başladıktan sonra, potansiyel olarak semptomatik hipoglisemi ile sonuçlanabilecek iyileşmiş glikoz kontrolüyaşayabilirler. Direkt etkili antiviral ajan tedavisine başlayan diyabetik hastaların glukozseviyeleri özellikle ilk üç ay içerisinde ve diyabetik ilaçların değiştirilmesi durumundayakından izlenmelidir. Direkt etkili antiviral ajan tedavisi başladığında hastanın diyabetikbakımından sorumlu hekimine bilgi verilmelidir.

4

Pediyatrik popülasyon:

ZEPATIER 12 yaşından küçük çocuklarda kullanım için endike değildir.

Yardımcı maddeler:

ZEPATIER laktoz monohidrat içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların ilacı kullanmamalarıgerekir.

ZEPATIER'in her bir tableti 69,85 mg sodyum içerir, bir yetişkin için DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 2 g olarak önerilen günlük maksimum so dyum alımı değerinin %3,5'ineeşdeğerdir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önündebulundurulmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer tıbbi ürünlerin ZEPATIER'i etkileme potansiyeli:

Grazoprevir OATP1B ilaç taşıyıcılarının bir substratıdır. ZEPATIER'in OATP1B taşıyıcılarını inhibe eden tıbbi ürünlerle eş zamanlı uygulanması grazoprevirin plazmakonsantrasyonunda anlamlı artışa yol açabileceğinden kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

Elbasvir ve grazoprevir CYP3A ve P-gp'nin substratlarıdır. ZEPATIER'in CYP3A veya P-gp indükleyicileriyle eş zamanlı uygulan ması kontrendikedir çünkü birlikte uygulama elbasvir vegrazoprevirin plazma konsantrasyonlarını azaltarak ZEPATIER'in terapötik etkisindeazalmaya yol açabilir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

ZEPATIER'in güçlü CYP3A inhibitörleriyle eş zamanlı uygulanması elbasvir ve grazoprevirin plazma konsantrasyonlarını arttırır ve eş zamanlı uygulama önerilmez (bkz.Tablo 2 ve Bölüm 4.4). ZEPATIER'in P-gp inhibitörleriyle eş zamanlı uygulanmasınınZEPATIER'in plazma konsantrasyonları üzerinde minimal etkiye yol açması beklenir.

Grazoprevirin bir meme kanseri direnç protein, (BCRP) substratı olma potansiyeli dışlanamamaktadır.

ZEPATIER'in diğer tıbbi ürünleri etkileme potansiyeli:

Elbasvir ve grazoprevir insanlarda meme kanseri direnç proteini (BCRP) adlı ilaç taşıyıcının bağırsak düzeyindeki inhibitörleridir ve eş zamanlı uygulanan BCRP substratlarının plazmakonsantrasyonlarını arttırabilir. Elbasvir

in vitro

koşullarda CYP3A'nın bir inhibitörü değildirve grazoprevir insanlarda zayıf bir CYP3A inhibitörüdür. Grazoprevir ile birlikte uygulamaCYP3A substratlarının maruz kalımlarında klinik yönden önemli artışlara yol açmamıştır. Bunedenle, ZEPATIER ile birlikte uygulandıklarında CYP3A substratları için doz ayarlamasıgerekmez.

Elbasvir insanlarda minimal düzeyde intestinal P-gp inhibisyonuna yol açar ve digoksin (bir P-gp substratı) konsantrasyonlarında klinik yönden önem li artışlarla sonuçlanmaz (plazm aEAA değerinde

%İn vitroİn vitroİnvitroİn vitro

verilere göre, elbasvir veya grazoprevirin çoklu dozlarının

5

uygulanmasının CYP izoformlarıyla metabolize edilen tıbbi ürünlerin metabolizmasını indükleme olasılığı yoktur.

K vitamini antagonistleriyle tedavi edilen hastalar:

ZEPATIER ile tedavi sırasında karaciğer fonksiyonu değişebileceğinden, Uluslararası Normalize Oran (INR) değerlerinin yakın takibi önerilir.

DAA tedavisinin karaciğer tarafından metabolize edilen ilaçlar üzerindeki etkisi:

Grazoprevir tarafından CYP3A'nın zayıf inhibisyonu CYP3A substrat seviyelerini artırabilir. İlave olarak, CYP3A substratları olan ilaçların plazma konsantrasyonları, HCV klerensiyleilişkili olarak DAA tedavisi sırasında karaciğer fonksiyonundaki iyileşme ile azaltılabilir. Bunedenle, ilaç seviyeleri değişebileceğinden, terapi sırasında dar bir terapötik indekse (örn.,Kalsinörin inhibitörleri) sahip CYP3A substratlarının yakından izlenmesi ve potansiyel dozayarlaması gerekebilir (bkz. Tablo 2).

ZEPATIER ile diğer tıbbi ürünler arasındaki etkileşimler:

Tablo 2 incelenmiş veya potansiyel tıbbi ürün etkileşimlerini liste halinde sunmaktadır. Yukarı “|” veya aşağı “j” yönlü ok o ilacın izlenmesini veya doz ayarlamasını gerektiren birmaruz kalım değişikliğini ya da birlikte uygulamanın önerilmediğini veya kontrendikeolduğunu gösterir. Maruz kalımda klinik yönden önemli olmayan değişiklik yatay ok “^” ilegösterilir.

Tarif edilen tıbbi ürün etkileşimleri ZEPATIER veya ayrı ajanlar olarak elbasvir (EBR) ve grazoprevir (GZR) ile birlikte yürütülen çalışmaların sonuçlarına dayanmaktadır veyaelbasvir ya da grazop revir ile görülebilecek, öngörülen tıbbi ürün etkileşimleridir. Tablo bütünilaç etkileşimlerini içermemektedir.

Tablo 2: Diğer Tıbbi Ürünlerle Etkileşimler ve Doz Önerileri

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, Cks, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

ASİT AZAL TICI AJANLAR


H2-reseptör antagonistleri


Famotidin (20 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg teklidoz)/ grazoprevir (100mg tekli doz)

^ Elbasvir EAA 1,05 (0,92, 1,18)Cmaks 1,11 (0,98, 1,26)C

24

1,03 (0,91, 1,17)

^ Grazoprevir EAA 1,10 (0,95, 1,28)Cmaks 0,89 (0,71, 1,11)C

24

1,12 (0,97, 1,30)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

6

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Proton pompa inhibitörleri


Pantoprazol (40 mg günde bir kez)/elbasvir (50 mg teklidoz)/ grazoprevir (100mg tekli doz)

^ Elbasvir EAA 1,05 (0,93, 1,18)Cmaks 1,02 (0,92, 1,14)C

24

1,03 (0,92, 1,17)

^ Grazoprevir EAA 1,12 (0,96, 1,30)Cmaks 1,10 (0,89, 1,37)C

24

1,17 (1,02, 1,34)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

Antasitler


Alüminyum veya magnezyum hidroksit;kalsiyum karbonat

Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:


^ Elbasvir ^ Grazoprevir

Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

ANTİARİTMtKLER


Digoksin
(0,25 mg tekli doz)/ elbasvir (50 mg gündebir kez)

^ Digoksin

EAA 1,11 (1,02, 1,22)

Cmaks 1,47 (1,25, 1,73)

(P-gp inhibisyonu)

Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

ANTİKOAGÜLANLAR


Dabigatran eteksilat

Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen

:t Dabigatran

(P-gp inhibisyonu)

Elbasvir ile birlikte uygulandığında dabigatran konsantrasyonları yükselebilirve kanama riskinde artış olasılığı olabilir.Klinik ve laboratuvar takibi tavsiye edilir.
K vitamini antagonistleri
Etkileşim çalışılmamıştır.
Tüm K vitamini antagonistleriyle INR'nin yakın takibi tavsiyeedilmektedir. Bunun nedeni, ZEPATIERile tedavi sırasında karaciğerfonksiyonunda değişikliklerin meydanagelmesidir.

ANTİKONVÜLSANLAR


Karbamazepin

Fenitoin

Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:


4 E lbasvir 4 Grazoprevir

(CYP3A veya P-gp indüksiyonu)

Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.

ANTİFUNGALLER


Ketokonazol
(400 mg günde bir kez, ağız yoluyla (PO))/elbasvir (50 mg teklidoz)

^ Elbasvir EAA 1,80 (1,41, 2,29)Cmaks 1,29 (1,00, 1,66)C

24

1,89 (1,37, 2,60)
Eş zamanlı uygulama önerilmez.

7

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

(400 mg günde bir kez, ağız yoluyla (PO))/grazoprevir (100 mgtekli doz)

t Grazoprevir EAA 3,02 (2,42, 3,76)Cmaks 1,13 (0,77, 1,67)

(CYP3A inhibisyonu)


ANTİMİKOBAKTERİYELLER


Rifampisin
(600 mg IV tekli doz)/ elbasvir (50 mg teklidoz)

^ Elbasvir EAA 1,22 (1,06, 1,40)Cmaks 1,41 (1,18, 1,68)C

24

1,31 (1,12, 1,53)
Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.
(600 mg IV tekli doz)/ grazoprevir (200 mgtekli doz)

t Grazoprevir EAA 10,21 (8,68, 12, 00)Cmaks 10,94 (8,92, 13,43)C

24

1,77 (1,40, 2,24)

(OATP1B inhibisyonu)

(600 mg PO tekli doz)/ elbasvir (50 mg teklidoz)

^ Elbasvir EAA 1,17 (0,98, 1,39)Cmaks 1,29 (1,06, 1,58)C

24

1,21 (1,03, 1,43)
(600 mg PO tekli doz)/ grazoprevir (200 mggünde bir kez)

t Grazoprevir EAA 8,35 (7,38, 9,45)Cmaks 6,52 (5,16, 8,24)C

24

1,31 (1,12, 1,53)

(OATP1B inhibisyonu)

(600 mg PO günde bir kez)/ grazoprevir (200mg günde bir kez)

^ Grazoprevir EAA 0,93 (0,75, 1,17)Cmaks 1,16 (0,82, 1,65)C

24

0,10 (0,07, 0,13)

(OATP1B inhibisyonu ve CYP3A indüksiyonu)

ASTIM AJANLARI


Montelukast (10 mg tekli doz)/grazoprevir (200 mgtekli doz)

^ Montelukast EAA 1,11 (1,01, 1,20)Cmaks 0,92 (0,81, 1,06)C

24

1,39 (1,25, 1,56)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

8

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

ENDOTELİN ANTAGONİSTİ


Bosentan

Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:


4 Elbasvir 4 Grazoprevir

(CYP3A veya P-gp indüksiyonu)

Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.

HCV ANTİVİRAL AJANLARI


Sofosbuvir (400 mg tekli dozsofosbuvir)/ elbasvir(50 mg günde birkez)/grazoprevir (200mg günde bir kez)

^ Sofosbuvir EAA 2,43 (2,12, 2,79)Cmaks 2,27 (1,72, 2,99)

^ GS-331007 EAA 1,13 (1,05, 1,21)Cmaks 0,87 (0,78, 0,96)C

24

1,53 (1,43, 1,63)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

BİTKİSEL TAKVİYEE


ER


St. John's Wort (Sarı kantaron;

Hypericumperforatum)


Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:


4 Elbasvir 4 Grazoprevir

(CYP3A veya P-gp indüksiyonu)

Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.

HBV VE HIV ANTİVİRAL AJANLARI: NÜKLEOZİD/NÜKLEOTİD REVERS TRANSKRİPTAZ İNHİBİTÖRLERİ


Tenofovir disoproksil fumarat

(300 mg günde bir kez)/ elbasvir (50 mggünde bir kez)

^ Elbasvir EAA 0,93 (0,82, 1,05)Cmaks 0,88 (0,77, 1,00)C

24

0,92 (0,18, 1,05)

^ Tenofovir EAA 1,34 (1,23, 1,47)Cmaks 1,47 (1,32, 1,63)C

24

1,29 (1,18, 1,41)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.
(300 mg günde bir kez)/ grazoprevir (200mg günde bir kez)

^ Grazoprevir EAA 0,86 (0,55,1,12)Cmaks 0,78 (0,51, 1,18)C

24

0,89 (0,78, 1,01)

^ Tenofovir EAA 1,18 (1,09, 1,28)Cmaks 1,14 (1,04, 1,25)C

24

1,24 (1,10, 1,39)

9

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

(300 mg günde bir kez)/elbasvir (50 mggünde bir
kez)/grazoprevir (100 mg günde bir kez)
^ Tenofovir EAA 1,27 (1,20, 1,35)Cmaks 1,14 (0,95, 1,36)C

24

1,23 (1,09, 1,40)

Lamivudin
Abakavir
Entekavir
Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:


^ Elbasvir ^ Grazoprevir^ Lamivudin^ Abakavir^ Entekavir
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.
Emtrisitabin (200 mg, günde bir kez)
Etkileşim

elvitegravir/kobisistat/ emtrisitabin/tenofovirdisoproksil fumarat (sabit dozkombinasyonu) ile çalışılmıştır.

^ Emtrisitabin EAA 1,07 (1,03, 1,10)
Cmaks 0,96 (0,90, 1,02)
C

24

1,19 (1,13, 1,25)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

HIV ANTİVİRAL AJANLARI: PROTEAZİNHİBİTÖRLERİ


Atazanavir/ritonavir

(300 mg günde bir kez)/ ritonavir (100 mggünde bir kez/ elbasvir(50 mg günde bir kez)

(300 mg günde bir kez)/ ritonavir (100 mggünde bir kez/grazoprevir (200 mggünde bir kez)

t Elbasvir

EAA 4,76 (4,07, 5,56)
Cmaks 4,15 (3,46, 4,97)

C

24

6,45 (5,51, 7,54)

(CYP3A inhibisyonunu içeren kombine mekanizmalar)

^ Atazanavir EAA 1,07 (0,98, 1,17)

Cmaks 1,02 (0,96, 1,08)

C

24

1,15 (1,02, 1,29)

t Grazoprevir
EAA 10,58 (7,78, 14,39)
Cmaks 6,24 (4,42, 8,81)

C

24

11,64 (7,96, 17,02)

(OATP1B ve CYP3A inhibisyonunun kombinasyonu)

^ Atazanavir EAA 1,43 (1,30, 1,57)

Cmaks 1,12 (1,01, 1,24)

C

24

1,23 (1,13, 2,34)
Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.

10

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Darunavir/ritonavir
Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.
(600 mg günde iki kez)/ ritonavir (100 mggünde iki kez/ elbasvir(50 mg günde bir kez)

^ Elbasvir EAA 1,66 (1,35, 2,05)Cmaks 1,67 (1,36, 2,05)C

24

1,82 (1,39, 2,39)

^ Darunavir
EAA 0,95 (0,86, 1,06) Cmaks 0,95 (0,85, 1,05)C

12

0,94 (0,85, 1,05)
(600 mg günde iki kez)/ ritonavir (100 mggünde iki kez/grazoprevir (200 mggünde bir kez)
t Grazoprevir EAA 7,50 (5,92, 9,51)
Cmaks 5,27 (4,04, 6,86)

C

24

8,05 (6,33, 10,24)

(OATP1B ve CYP3A inhibisyonunun kombinasyonu)

^ Darunavir EAA 1,11 (0,99, 1,24)
Cmaks 1,10 (0,96, 1,25)
C

12

1,00 (0,85, 1,18)

Lopinavir/ ritonavir
Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.
(400 mg günde iki kez)/ ritonavir (100 mggünde iki kez/ elbasvir(50 mg günde bir kez)
t Elbasvir
EAA 3,71 (3,05, 4,53)
Cmaks 2,87 (2,29, 3,58)

C

24

4,58 (3,72, 5,64)

(CYP3A inhibisyonunu içeren kombine mekanizmalar)

^ Lopinavir EAA 1,02 (0,93, 1,13)
Cmaks 1,02 (0,92, 1,13)
C

12

1.,07 (0,97, 1,18)
(400 mg günde iki kez)/ ritonavir (100 mggünde iki kez/grazoprevir (200 mggünde bir kez)
t Grazoprevir
EAA 12,86 (10,25, 16,13)
Cmaks 7,31 (5,65, 9,45)

C

24

21,70 (12,99, 36,25)

(OATP1B ve CYP3A inhibisyonunun kombinasyonu)

^ Lopinavir EAA 1,03 (0,96, 1,16)

Cmaks 0,97 (0,88, 1,08)

C

12

0,97 (0,81, 1,15)

11

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Sakinavir/ ritonavir Tipranavir/ritonavirAtazanavir

Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:

t Grazoprevir

(CYP3A inhibisyonunu içeren kombine mekanizmalar)

Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.

HIVANTİVİRAL AJANLARI: NON-NÜKLEOZİD HIV REVERS TRANSKRİPTAZ İNHİBİTÖRLERİ


Efavirenz
(600 mg günde bir kez)/ elbasvir (50 mggünde bir kez)

4 Elbasvir

EAA 0,46 (0,36, 0,59) Cmaks 0,55 (0,41, 0,73)C

24

0,41 (0,28, 0,59)

(CYP3A veya P-gp indüksiyonu)

^ Efavirenz EAA 0,82 (0,78, 0,86)Cmaks 0,74 (0,67, 0,82)C

24

0,91 (0,87, 0,96)
Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.
(600 mg günde bir kez)/ grazoprevir (200mg günde bir kez)

4 Grazoprevir EAA 0,17 (0,13, 0,24)Cmaks 0,13 (0,09, 0,19)C

24

0,31 (0,25, 0,38)

(CYP3A veya P-gp indüksiyonu)

^ Efavirenz EAA 1,00 (0,96, 1,05)Cmaks 1,03 (0,99, 1,08)C

24

0,93 (0,88, 0,98)
Etravirin
Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:


4 Grazoprevir 4 Elbasvir

(CYP3A veya P-gp indüksiyonu)

Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.

12

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Rilpivirin
(25 mg günde bir kez)/ elbasvir (50 mg gündebir kez)/ grazoprevir(200 mg günde bir kez)

^ Elbasvir EAA 1,07 (1,00, 1,15)Cmaks 1,07 (0,99, 1,16)C

24

1,04 (0,98, 1,11)

^ Grazoprevir EAA 0,98 (0,89, 1,07)Cmaks 0,97 (0,83, 1,14)C

24

1,00 (0,93, 1,07)

^ Rilpivirin EAA 1,13 (1,07, 1,20)Cmaks 1,07 (0,97, 1,17)C

24

1,16 (1,09, 1,23)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

HIV ANTİVİRAL AJANLARI: İNTEGRAZ ZİNCİR TRANSFER İNHİBİTÖRLERİ


Dolutegravir (50 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg gündebir kez)/grazoprevir(200 mg günde bir kez)

^ Elbasvir EAA 0,98 (0,93, 1,04)Cmaks 0,97 (0,89, 1,05)C

24

0,98 (0,93, 1,03)

^ Grazoprevir EAA 0,81 (0,67, 0,97)Cmaks 0,64 (0,44, 0,93)C

24

0,86 (0,79, 0,93)

^ Dolutegravir EAA 1,16 (1,00, 1,34)Cmaks 1,22 (1,05, 1,40)C

24

1,14 (0,95, 1,36)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.
Raltegravir
(400 mg tekli doz)/ elbasvir (50 mg teklidoz)

^ Elbasvir EAA 0,81 (0,57, 1,17)Cmaks 0,89 (0,61, 1,29)C

24

0,80 (0,55, 1,16)

^ Raltegravir EAA 1,02 (0,81, 1,27)Cmaks 1,09 (0,83, 1,44)C

12

0,99 (0,80, 1,22)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.
(400 mg günde iki kez)/ grazoprevir (200mg günde bir kez)

^ Grazoprevir EAA 0,89 (0,72, 1,09)Cmaks 0,85 (0,62, 1,16)C

24

0,90 (0,82, 0,99)

^ Raltegravir EAA 1,43 (0,89, 2,30)Cmaks 1,46 (0,78, 2,73)C

12

1,47 (1,09, 2,00)

13

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

HIV ANTİVİRAL AJANLARI: DİĞER



Elvitegravir/kobisistat/emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumarat (sabit doz kombinasyonu)
Elvitegravir (150 mg
t Elbasvir
ZEPATIER ile birlikte uygulama
günde bir
EAA 2,18 (2,02, 2,35)
kontrendikedir.
kez)/kobisistat (150
Cmaks 1,91 (1,77, 2,05)

mg günde bir kez)/
C24 2,38 (2,19, 2,60)

emtrisitabin (200 mg


günde bir kez)/
(CYP3A ve OATP1B

tenofovir disoproksil
inhibisyonu)

fumarat (300 mg günde


bir kez)/elbasvir (50
t Grazoprevir

mg günde bir kez)/
EAA 5,36 (4,48, 6,43)

grazoprevir (100 mg
Cmaks 4,59 (3,70, 5,69)

günde bir kez)

C24 2,78 (2,48, 3,11)

CYP3A ve OATP1B inhibisyonu)

^ Elvitegravir EAA 1,10 (1,00, 1,21)Cmaks 1,02 (0,93, 1,11)C

24

1,31 (1,11, 1,55)

^ Kobisistat EAA 1,49 (1,42, 1,57)Cmaks 1,39 (1,29, 1,50)

^ Emtrisitabin EAA 1,07 (1,03, 1,10)Cmaks 0,96 (0,90, 1,02)C

24

1,19 (1,13, 1,25)

^ Tenofovir EAa 1,18 (1,13, 1,24)Cmaks 1,25 (1,14, 1,37)C

24

1,20 (1,15, 1,26)

HMG-KoA REDÜKTAZ İNHİBİTÖRLERİ



Atorvastatin


14

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

(20 mg tekli doz)/ grazoprevir (200 mggünde bir kez)

t Atorvastatin EAA 3,00 (2,42, 3,72)

Cmaks 5,66 (3,39, 9,45)

(esas olarak intestinal BCRP inhibisyonundan kaynaklanır)

^ Grazoprevir EAA 1,26 (0,97, 1,64)
Cmaks 1,26 (0,83, 1,90)
C

24

1,11 (1,00, 1,23)
ZEPATIER ile birlikte uygulandığında atorvastatin dozu günde 20 mg'ıgeçmemelidir.
(10 mg tekli doz)/ elbasvir (50 mg gündebir kez)/grazoprevir(200 mg günde bir kez)
t Atorvastatin EAA 1,94 (1,63, 2,33)Cmaks 4,34 (3,10, 6,07)C

24

0,21 (0,17, 0,26)
Rosuvastatin
(10 mg tekli doz)/ grazoprevir (200 mggünde bir kez)

t Rosuvastatin EAA 1,59 (1,33, 1,89)Cmaks 4,25 (3,25, 5,56)C

24

0,80 (0,70, 0,91)

(intestinal BCRP'nin inhibisyonu)

^ Grazoprevir EAA 1,16 (0, 94, 1,44)Cmaks 1,13 (0.77, 1,65)C

24

0,93 (0,84, 1,03)
ZEPATIER ile birlikte uygulandığında rosuvastatin dozu günde 10 mg'ıgeçmemelidir.
(10 mg tekli doz)/ elbasvir (50 mg gündebir kez)/ grazoprevir(200 mg günde bir kez)

t Rosuvastatin EAA 2,26 (1,89, 2,69)Cmaks 5,49 (4,29, 7,04)C

24

0,98 (0,84, 1,13)

(intestinal BCRP'nin inhibisyonu)

^ Elbasvir EAA 1,09 (0,98, 1,21)Cmaks 1,11 (0,99, 1,26)C

24

0,96 (0,86, 1,08)

^ Grazoprevir EAA 1,01 (0,79, 1,28)Cmaks 0,97 (0,63, 1,50)C

24

0,95 (0,87, 1,04)

15

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Fluvastatin
Lovastatin
Simvastatin
Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:

t Fluvastatin

(esas olarak intestinal BCRP inhibisyonundan kaynaklanır)

t Lovastatin (CYP3A inhibisyonu)

t Simvastatin
(esas olarak intestinal BCRP ve CYP3A inhibisyonundankaynaklanır)

ZEPATIER ile birlikte uygulandığında fluvastatin, lovastatin veya simvastatindozu günde 20 mg'ı geçmemelidir.

Pitavastatin (1 mg tekli doz)/grazoprevir (200 mggünde bir kez)

^ Pitavastatin EAA 1,11 (0,91, 1,34)Cmaks 1,27 (1,07, 1,52)

^ Grazoprevir EAA 0,81 (0,70, 0,95)Cmaks 0,72 (0,57, 0,92)C

24

0,91 (0,82, 1,01)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.
Pravastatin (40 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg gündebir kez)/grazoprevir(200 günde bir kez)

^ Pravastatin EAA 1,33 (1,09, 1,64)Cmaks 1,28 (1,05, 1,55)

^ E lbasvir EAA 0,98 (0,93, 1,02)Cmaks 0,97 (0,89, 1,05)C

24

0,97 (0,92, 1,02)

^ Grazoprevir EAA 1,24 (1,00, 1,53)Cmaks 1,42 (

10024

1,07 (0,99, 1,16)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

16

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

İMMÜN SUPRESANLAR



Siklosporin (400 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg gündebir kez)/ grazoprevir(200 mg günde bir kez)
^ Elbasvir
EAA 1,98 (1,84, 2,13)
Cmaks 1,95 (1,84, 2,07)

C

24

2,21 (1,98, 2,47)

t Grazoprevir
EAA 15,21 (12,83, 18,04)
Cmaks 17,00 (12,94, 22,34)

C

24

3,39 (2,82, 4,09)

(kısmen OATP1B ve CYP3A inhibisyonuna bağlıdır)

^ Siklosporin
EAA 0,96 (0,90, 1,02)
Cmaks 0,90 (0,85, 0,97)
C

12

1,00 (0,92, 1,08)
Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.
Mikofenolat mofetil (1000 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg gündebir kez)/ grazoprevir(200 mg günde bir kez)

^ Elbasvir EAA 1,07 (1,00, 1,14)Cmaks 1,07 (0,98, 1,16)C

24

1,05 (0,97, 1,14)

^ Grazoprevir EAA 0,74 (0,60, 0,92)Cmaks 0,58 (0,42, 0,82)C

24

0,97 (0,89, 1,06)

^ Mikofenolik asit EAA 0,95 (0,87, 1,03)Cmaks 0,85 (0,67, 1,07)

Hiçbir doz ayarlaması ger ekmez.
Prednizon (40 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg gündebir kez)/ grazoprevir(200 mg günde bir kez

^ Elbasvir EAA 1,17 (1,11, 1,24)Cmaks 1,25 (1,16, 1,35)C

24

1,04 (0,97, 1,12)

^ Grazoprevir EAA 1,09 (0,95, 1,25)Cmaks 1,34 (1,10, 1,62)C

24

0,93 (0,87, 1,00)

^ P rednizon EAA 1,08 (1,00, 1,17)Cmaks 1.05 (1,00, 1,10)

^ Prednizolon EAA 1,08 (1,01, 1,16)Cmaks 1,04 (0,99, 1,09)

Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

17

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Takrolimus (2 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg gündebir kez)/ grazoprevir(200 mg günde bir kez)

^ Elbasvir EAA 0,97 (0,90, 1,06)Cmaks 0,99 (0,88, 1,10)C

24

0,92 (0,83, 1,02)

^ Grazoprevir EAA 1,12 (0,97, 1,30)Cmaks 1,07 (0,83, 1,37)C

24

0,94 (0,87, 1,02)

^ Takrolimus EAA 1,43 (1,24, 1,64)Cmaks 0,60 (0,52, 0,69)C

12

1,70 (1,49, 1,94)

(CYP3A inhibisyonu)

Eş zamanlı uygulamaya başlandıktan sonra takrolimusun tam kankonsantrasyonlarının, böbrekfonksiyonunda değişikliklerin vetakrolimusla ilişkili istenmeyen olaylarınsık aralıklarla takip edilmesi önerilir.Takrolimus seviyeleri HCV klerensiyleilişkili olarak düşebileceğinden yakıntakip ve potansiyel doz ayarlamasıgerekebilir.

KINAZ INHIBITORU


Sunitinib

Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:

t Sunitinib

(muhtemel intestinal BCRP inhibisyonuna bağlı)

ZEPATIER ile sunitinibin eş zamanlı uygulanması sunitinib ilişkili yan etkiriskini arttıran sunitinibkonsantrasyonlarını artırabilir. Dikkatlekullanın; sunitinibin doz ayarlamasıgerekebilir.

OPIOID SUBSTITUSYON TEDA VISI


Buprenorfin/nalokson
(8 mg/2 mg tekli doz)/ elbasvir (50 mg teklidoz)

^ E lbasvir EAA 1,22 (0,98, 1,52)Cmaks 1,13 (0,87, 1,46)C

24

1,22 (0,99, 1,51)

^ Buprenorfin

EAA 0,98 (0,89, 1,08) Cmaks 0,94 (0,82, 1,08)C

24

0,98 (0,88, 1,09)

^ Nalokson EAA 0,88 (0,76, 1,02)Cmaks 0,85 (0,66, 1,09)

Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.
(8-24 mg/2-6 mg günde bir kez)/grazoprevir (200 mggünde bir kez)

^ Grazoprevir EAA 0,80 (0,53, 1,22)Cmaks 0,76 (0,40, 1,44)C

24

0,69 (0,54, 0,88)

^ Buprenorfin EAA 0,98 (0,81, 1,19)Cmaks 0,90 (0,76, 1,07)

18

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Metadon

(20-120 mg günde bir kez)/ elbasvir (50 mggünde bir kez)

^ R-Metadon EAA 1,03 (0.,92, 1,15)Cmaks 1,07 (0,95, 1,20)C

24

1,10 (0,96, 1,26)

^ S-Metadon EAA 1,09 (0,94, 1,26)Cmaks 1,09 (0,95, 1,25)C

24

1,20 (0,98, 1,47)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

(20-150 mg günde bir kez)/ grazoprevir (200mg günde bir kez)

^ R-Metadon EAA 1,09 (1,02, 1,17)Cmaks 1,03 (0,96, 1,11)

^ S-Metadon EAA 1,23 (1, 12, 1,35)Cmaks 1,15 (1,07, 1,25)

ORAL KONTRASEPTİFLER


Etinil östradiol (EE) / Levonorgestrel (LNG)
(0,03 mg EE/ 0,15 mg LNG tekli doz)/elbasvir (50 mg gündebir kez)
^ EE

EAA 1,01 (0,97, 1,05) Cmaks 1,10 (1,05, 1,16)

~ LNG

EAA 1,14 (1,04, 1,24) Cmaks 1,02 (0,95, 1,08)

Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.
(0,03 mg EE/ 0,15 mg LNG tekli doz)/grazoprevir (200 mggünde bir kez)
^ EE

EAA 1,10 (1,05, 1,14) Cmaks 1,05 (0, 98, 1,12)

~ LNG

EAA 1,23 (1,15, 1,32) Cmaks 0,93 (0,84, 1,03)

FOSFAT BAĞLAYICILAR


Kalsiyum asetat (2668 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg teklidoz)/ grazoprevir (100mg tekli doz)

^ Elbasvir

EAA 0.,92 (0,75, 1,14) Cmaks

0,8624

0,87 (0,70, 1,09)

^ Grazoprevir EAA 0, 79 (0,68, 0,91)Cmaks 0,57 (0,40, 0,83)C

24

0,77 (0,61, 0,99)
Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

19

Terapötik alanlarına göre tıbbi ürünler

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkiler.

EAA, C, C12veya C24'ün ortalama oranı (%90 güvenaralığı)

(muhtemel etkileşim mekanizması)

ZEPATIER ile birlikte uygulama için tavsiye

Sevelamer karbonat (2400 mg tekli doz)/elbasvir (50 mg teklidoz)/ grazoprevir (100mg tekli doz)

^ Elbasvir EAA 1,13 (0,94, 1,37)Cmaks 1,07 (0,88, 1,29)C

24

1,22 (1,02, 1,45)

^ Grazoprevir EAA 0,82 (0,68, 0,99)Cmaks 0,53 (0,37, 0,76)C

24

0,84 (0, 71, 0,99)

SEDATİFLER


Midazolam (2 mg tekli doz)/grazoprevir (200 mggünde bir kez)

^ Midazolam EAA 1, 34 (1,29, 1,39)Cmaks 1,15 (1,01, 1,31)

Hiçbir doz ayarlaması gerekmez.

STİMÜLANLAR


Modafinil

Etkileşim çalışılmamıştır.

Beklenen:

l Elbasvirl Grazoprevir

(CYP3A veya P-gp indüksiyonu)

Eş zamanlı uygulama kontrendikedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon

Etkileşim çalışmaları yalnızca yetişkinlerde yapılmıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

ZEPATIER ribavirin ile birlikte uygulanırsa, ribavirinin kontrase psiyon, gebelik testi, gebelik, emzirme ve fertilite hakkındaki bilgileri bu kombine rejim için de geçerlidir (daha fazla bilgiiçin birlikte uygulanan tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz).

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda/Erkeklerde ve kadınlarda doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

ZEPATIER ribavirin ile birlikte kullanıldığında, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve eşleri tedavi süresince ve tedavi sona erdikten sonra belirli bir süre etkili birkontrasepsiyon yöntemi kullanmak zorun dadır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda ZEPATIER ile yürütülen yeterli ve iyi kontrol edilmiş çalışmalar mevcut değildir. Hayvan çalışmaları üreme toksisitesi bakımından zararlı etkileri göstermemektedir.Hayvanlardaki üreme çalışmaları insanlardaki yanıtı her zaman öngörmediğinden,

20

ZEPATIER yalnızca potansiyel fayda fetusa yönelik potansiyel riskten fazla olduğunda kullanılmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

ZEPATIER gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Elbasvir veya grazoprevirin ve metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvanlardaki mevcut farmakokinetik verileri elbasvir ve grazoprevirinanne sütüne geçtiğini göstermiştir. Emzirmenin çocuğa faydası ve tedavinin kadın açısındanfaydası dikkate alınarak ZEPATIER tedavisine son verilmesi/ ZEPATIER tedavisindenkaçınılması veya emzirmeye son verilmesi arasında bir seçim yapılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

İnsanlarda elbasvir ve grazoprevirin fertiliteye etkisin e dair hiçbir veri yoktur. Hayvan çalışmaları insanlarda önerilen klinik do zdaki maruz kalımlardan daha yüksek elbasvir veyagrazoprevir maruz kalımlarında elbasvir veya grazoprevirin fertilite üzerindeki zararlıetkilerini göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ZEPATIER'in (tek başına veya ribavirin ile kombine olarak) araç ve makine kullanma becerisini etkilemesi muhtemel değildir. Hastalara ZEPATIER tedavisi sırasında yorgunlukbildirildiği konusunda bilgi v erilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


ZEPATIER'in güvenliliği kompanse karaciğer hastalığı (sirozlu veya sirozsuz) ve kronik hepatit C enfeksiyonu olan yaklaşık 2000 hastada yürütülen 3 plasebo -kontrollü çalışma ve 7kontrolsüz Faz 2 ve 3 klinik çalışmaya daya narak değerlendirilmiştir.

Klinik çalışmalarda en sık bildirilen advers reaksiyonlar (%10'dan fazla) yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmaksızın ZEPATIER ile tedavi edilenhastaların %1'inden daha azı ciddi advers reaksiyonlar (abdominal ağrı, geçici iskemik atakve anemi) yaşamıştır. Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmaksızın ZEPATIER ile tedaviedilen hastaların %1'inden daha azı advers reaksiyonlar nedeniyle tedaviyi kalıcı olarakbırakmıştır. Kompanse sirozlu hastalarda ciddi advers reaksiyonların sıklığı ve adversreaksiyonlar nedeniyle tedaviyi bırakma sıklığı sirozsuz hastalardaki sıklıklar ile benzerdir.

Elbasvir/grazoprevir ribavirin ile birlikte çalışıldığında, elbasvir/grazoprevir +ribavirin kombinasyon tedavisine karşı en sık görülen istenmeyen reaksiyonların ribavirinin bilinengüvenlilik profiliyle uyumlu olduğu saptanmıştır.

Advers reaksiyonların tablolaştırılmış özeti


12 hafta süreyle ribavirin olmaksızın ZEPATIER alan hastalarda aşağıdaki advers reaksiyonlar tespit edilmiştir. Advers reaksiyonlar aşağıda vücut sistemi organ sınıfı ve sıklığagöre listelenmektedir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın(>1/100, <1/10); Yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100); seyrek (>1/10.000, <1 /1.000); çokseyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle sıklık tahmin edilemiyor).

21

Tablo 3: ZEPATIER ile tespit edilen advers ilaç reaksiyonları*

Sıklık

Advers reaksiyonlar

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:


Yaygın

İştah azalması

Psikiyatrik hastalıklar:


Yaygın

Uykusuzluk, anksiyete, depresyon

Sinir sistemi hastalıkları:


Çok yaygın

Baş ağrısı

Yaygın

Baş dönmesi

Gastrointestinal hastalıklar:


Yaygın

Bulantı, diyare, konstipasyon, üst abdominal ağrı, abdominal ağrı, ağız kuruluğu, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları:


Yaygın

Kaşıntı, saç dökülmesi

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:


Yaygın

Eklem ağrısı, kas ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:


Çok yaygın

Yorgunluk

Yaygın

Asteni, iritabilite

* ZEPATIER ile 12 hafta süreyle ribavirin o
maksızın tedavi edilen hastaların birleştirilmiş
verilerine dayanır.

Seçilmiş advers reaksiyonların tarifiLaboratuvar anormallikleri


Seçilmiş laboratuvar parametrelerinde değişiklikler Tablo 4'de gösterilmektedir.

Tablo 4. Tedaviyle ortaya çıkan seçilmiş laboratuvar anormallikleri

Laboratuvar Parametreleri

ZEPATIER* N = 834n (%)

ALT (IU/L)


5,1-10,0 x ÜNSf (Derece 3)

6 (% 0,7)

>10,0 x ÜNS (Derece 4)

6 (% 0,7)

Total Bilirübin (mg/dL)


2,6-5,0 x ÜNS (Derece 3)

3 (% 0,4)

>5,0 x ÜNS (Derece 4)

0

* ZEPATIER ile 12 hafta süreyle ribavirin olmaksızın tedavi edilen hasta verilerine dayanır.

fÜNS: Testi yapan laboratuvarın üst normal sınırı

arın birleştirilmiş

Serum Geç ALT yükselmeleri


Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmaksızın ZEPATIER ile yürütülen klinik çalışmalarda, tedavi süresinden bağımsız olarak, hastaların <%1'i (13/1690) genellikle tedavinin 8.haftasında veya daha sonra (ortalama başlangıç zamanı: 10 hafta, aralık: 6-12 hafta) ALT'denormal düzeylere kıyasla üst normal sınırın (ÜNS) 5 katından daha fazla yükselmeleryaşamıştır. Bu geç ALT yükselmeleri tipik olarak semptom oluşturmamıştır. Geç ALTyükselmelerinin çoğu ZEPATIER ile tedaviye devam edilirken veya tedavi tamamlandıktansonra ortadan kalkmıştır (bkz. Bölüm 4.4). Geç ALT yükselmelerinin sıklığı grazoprevir

22

plazma konsantrasyonu daha yüksek olan hastalarda daha yüksek bulunmuştur (bkz. Bölüm 4.4, 4.5 ve 5.2). Geç ALT yükselmelerinin insidansı tedavi süresinden etkilenmemiştir.Siroz geç ALT yükselmeleri için bir risk faktörü değildir. Ribavirin ile birlikte veya ribavirinolmak sızın ZEPATIER ile tedavi edilen hastaların %1'den daha azı tedavi sırasında ÜNS'den>2,5 -5 kat daha fazla ALT yükselmeleri yaşamıştır; bu ALT yükselmeleri nedeniyle tedaviyibırakan hasta olmamıştır.

Pediyatrik popülasyon


ZEPATIER'in 12 yaş ve üzeri pediyatrik hastalarda güvenlilik değerlendirmesi, 12 hafta boyunca ZEPATIER ile tedavi edilen 22 hastayı içeren bir Faz 2b, açık etiketli klinikçalışmaya ait verilere dayanmaktadır. Gözlenen advers reaksiyonlar, yetişkinlerdeZEPATIER'in klinik çalışmalarında gözlenenler ile uyumludur.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck. gov.tr;[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda ZEPATIER'in doz aşımı deneyimi sınırlıdır. Elbasvirin en yüksek dozu 10 gün boyunca günde bir kez 200 mg ve tekli 800 mg dozu olmuştur. Grazoprevirin en yüksek dozu10 gün boyunca günde bir kez 1000 mg ve tekli 1600 mg dozu olmuştur. Sağlıklı gönüllülerdeyürütülen bu çalışmalarda advers reaksiyonların sıklığı ve şiddeti plasebo gruplarındabildirilenler ile benzerdi.

Doz aşımı durumunda hastanın advers reaksiyonlara ait belirti ve bulgular yönünden izlenmesi ve uygun semptomatik tedavinin verilmesi tavsiye edilir.

Hemodiyaliz elbasvir veya grazopreviri uzaklaştırmaz. Elbasvir ve grazoprevirin periton diyaliziyle atılması beklenmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanıma yönelik antiviraller;

Direkt etkili antiviraller, HCV enfeksiyonlarının tedavisi için antiviraller ATC kodu: J05AP54

Etki mekanizması


ZEPATIER HCV'yi virüsün yaşam döngüsünün birden çok basamağında hedeflemek amacıyla ayrı etki mekanizmalarına sahip ve direnç profilleri örtüşmeyen iki direkt etkiliantiviral ajanı kombine etmektedir.

Elbasvir viral RNA replikasyonu ve viryonun bütüncül bir yapı oluşturması için zorunlu olan HCV NS5A'nın bir inhibitörüdür.

Grazoprevir HCV tarafından kodlanan poliproteinin proteolitik biçimde kesilerek NS3, NS4A, NS4B, NS5A ve NS5B proteinlerinin olgun formlarına dönüştürülmesi için gerekenve viral replikasyon için zorunlu olan HCV NS3/4A proteazın bir inhibitörüdür. Bir

23

biyokimya analizinde, grazoprevir HCV genotip 1a, 1b, 3 ve 4a'nın rekombinant NS3/4A proteaz enzimlerinin proteolitik aktivitesini 4 - 690 pM arasında değişen IC50 değerleriyleinhibe etmiştir.

Antiviral aktivite


Referans dizilerde ve klinik izolatlarda NS5A veya NS3 dizilerini kodlayan tam uzunluktaki veya kimerik replikonlara karşı elbasvir ve grazoprevirin EC50 değerleri Tablo 5'tesunulmaktadır.

Tablo 5: GT1a, GT1b ve GT4 referans dizilerinde ve klinik izolatlardaki repliko n hücrelerinde elbasvir ve grazoprevirin aktiviteleri


Elbasvir | Grazoprevir

Referans

EC50 nM

GT1a (H77)

0,004

0,4

GT1b (con 1)

0,003

0,5

GT4 (ED43)

0,0003

0,3


Klinik Izolatlar

Medyan EC 50 (aralık) nM

GT1a

0,005 (0,003 - 0,009)a

0,8 (0,4 - 5,1)d

GT1b

0,009 (

0

, 005 - 0,01)b

0,3 (0,2 - 5,9)e

GT4

0,0007 (0,0002 - 34)c

0,2 (0, 11 - 0,33)a

Test edilen izolatların sayısı: a=5, b=4, c=14, d=10, e=9

Direnç


Hücre Kültüründe


Elbasvir ve grazoprevire karşı azalmış duyarlılığa sahip HCV replikonları ge notip 1a, 1b ve 4 için hücre kültüründe seçilmiştir.

Elbasvir için; HCV genotip 1a replikonlarında, tekli NS5A substitüsyonları Q30D/E/H/R, L31M/V ve Y93C/H/N elbasvirin antiviral aktivitesini 6-2000 kat azaltmıştır. Genotip 1breplikonlarında, tekli NS5A substitüsyonları L31F ve Y93H elbasvirin antiviral aktivitesini 17kat azaltmıştır. Genotip 4 replikonlarında, tekli NS5A substitüsyonları L30S, M31V ve Y93Helbasvirin antiviral aktivitesini 3-23 kat azaltmıştır. Genel olarak, HCV ge notip 1 a, 1b veya 4replikonlarında, elbasvire dirençle ilişkili substitüsyonların kombinasyonu elbasvirin antiviralaktivitesini daha da azaltmıştır.

Grazoprevir için; HCV genotip 1a -replikonlarında, tekli NS3 substitüsyonları D168A/E/G/S/V grazoprevirin antiviral aktivitesini 2- 81 kat azaltmıştır. Genotip 1breplikonların da, tekli NS3 substitüsyonları F43S, A156S/T/V ve D168A/G/V grazoprevirinantiviral aktivitesini 3-375 kat azaltmıştır. Genotip 4 replikonlarda, tekli NS3 substitüsyonlarıD168A/V grazoprevirin antiviral aktivitesini 110- 320 kat azaltmıştır. Genel olarak, HCVgenotip 1a, 1b veya 4 replikonlarında, grazoprevire dirençle ilişkili substitüsyonlarınkombinasyonu grazoprevirin antiviral aktivitesini daha da azaltmıştır.

Klinik Çalışmalarda


Faz 2 ve 3 klinik çalışmalarda ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmaksızın elbasvir/grazoprevir veya elbasvir + grazoprevir içeren rejimlerle tedavi edilen hastalarınbirleştirilmiş bir analizinde, virolojik başarısızlık yaşayan ve dizi verileri mevcut olan 50hastada direnç analizleri yapılmıştır (tedavi döneminde virolojik başarısızlık yaşayan 6 hastave tedaviden sonra relaps yaşayan 44 hasta).

24

Bu hastaların virüs popülasyonlarında gözlenen tedaviyle ortaya çıkan substitüsyonlar Tablo 6'da genotiplere göre gösterilmektedir. Tedaviyle ortaya çıkan substitüsyonlar 37 genotip 1ahastasından 23'ünde (%62), 8 genotip 1b hastasından 1'inde (%13) ve 5 genotip 4 hastasından2'sinde (%40) her iki HCV ilaç hedefinde tespit edilmiştir.

Tablo 6: Faz 2 ve Faz 3 Klinik çalışmalarda ribavirin ile birlikte ve ribavirin olmaksızın ZEPATIER'in kullanıldığı rejimlerin birleştirilmiş analizinde tedaviyle ortaya çıkan

aminoasit substitüsyonları

Hedef

Ortaya çıkan aminoasit substitüsyonları

Genotip 1a

N = 37 % (n)

Genotip 1b

N = 8 % (n)

Genotip 4

N = 5 % (n)

NS5A

Aşağıdaki NS5A substitüsyonlarından herhangibiri: M/L28A/G/T/S*Q30H/K/R/Y, L/M31F/M/I/V,H/P58D, Y93H/N/S

%81 (30)

%88 (7)

%100 (5)


M/L28A/G/T/S

%19 (7)

%13 (1)

%60 (3)


Q30H/K/Y

%14 (5)

--

--


Q30R

%46 (17)

--

--


L/M31M/F/I/V1

%11 (4)

%25 (2)

%40 (2)


H/P58Dİ

%5 (3)

--

%20 (1)


Y93H/N/S

14% (5)

63% (5)

20% (1)

NS3
Aşağıdaki NS3
substitüsyonlarından herhangi biri: V36L/M, Y56F/H, V107I,R155I/K, A156G/M/T/V, V158A,D168A/C/E/G/N/V/Y, V170I

%78 (29)

%25 (2)

%40 (2)


V36L/M

%11 (4)

--

--


Y56F/H

%14 (5)

%13 (1)

--


V107I

%3 (1)

%13 (1)

--


R155I/K

%5 (2)

--

--


A156T

%27 (10)

%13 (1)

%20 (1)


A156G/V/M

%8 (3)

--

%60 (3)


V158A

%5 (2)

__

__


D168A

%35 (13)

--

%20 (1)


D168C/E/G/N/V/Y

%14 (5)

--

%20 (1)


V170I

__

__

%20 (1)

*28. aminoasitte NS5A için referans diziler M (genotip 1a) ve L'dir(gen otip 1b ve genotip 4a ve 4d).

131. aminoasitte NS5A için referans diziler L (genotip 1a ve genotip 1b) ve M'dir (genotip 4a ve 4d).

İ58. aminoasitte NS5A için referans diziler H (genotip 1a) ve P'dir (genotip 1b ve genotip 4a ve 4d) .

25

Çapraz direnç


İn vitro

koşullarda, elbasvir diğer NS5A inhibitörlerine karşı dirence yol açan genotip 1a NS5A substitüsyonları (M28V ve Q30L), genotip 1b substitüsy onları (L28M/V, R30Q, L31V,Y93C) ve genotip 4 substitüsyonuna (M31V) karşı aktiftir. Genel olarak, NS5Ainhibitörlerine karşı dirence yol açan diğer NS5A substitüsyonları elbasvire karşı dirence deneden olabilir. Elbasvire karşı direnç kazandıran NS5A substitüsyonları diğer NS5Ainhibitörlerinin antiviral aktivitesini azaltabilir.

İn vitroİn vitro

koşullarda, grazoprevir diğer NS3/4A proteaz inhibitörlerine karşı direnceyol açan aşağıdaki genotip 1b NS3 substitüsyonlarına karşı aktiftir: V36A/I/L/M, Q41L/R,F43S, T54A/C/G/S, V55A/I, Y56F, Q80L/R, V107I, S122A/G/R, R155E/K/N/Q/S, A156G/S,D168E/N/S ve V170A/I/T. A156 ve D168 bölgelerindeki bazı NS3 substitüsyonları,grazoprevire ve aynı zamanda diğer NS3/4A proteaz inhibitörlerine karşı azalmış antiviralaktiviteye yol açmaktadır.

NS5B inhibitörlerine karşı dirençle ilişkili substitüsyonlar elbasvirin veya grazoprevirin aktivitesini etkilemez.

Dirençle ilişkili substitüsyonların kalıcılığı


NS5A ve NS3'de sırasıyla elbasvir ve grazoprevir tedavisi sırasında ortaya çıkan aminoasit substitüsyonlarının kalıcılığı, ilaç hedefinde virüsün tedaviyle ortaya çıkan dirençle ilişkilisubstitüsyona sahip olduğu ve tedaviden sonra en az 24 haftalık verileri mevcut olan genotip 1ile enfekte hastalarda Faz 2 ve 3 çalışmalarda popülasyon (veya Sanger) dizi analizikullanılarak değerlendirilmiştir.

Tedaviyle ortaya çıkan NS5A direnciyle ilişkili substitüsyonları içeren virüs popülasyonları genellikle NS3 direnciyle ilişkili substitüsyonlara kıyasla daha uzun süre kalıcı olmuştur.Genotip 1a ile enfekte hastalarda, NS5A direnciyle ilişkili substitüsyonlar takip döneminin 12.haftasında hastaların %95'inde (35/37) ve 24 haftalık takip verilerine sahip hastaların%100'ünde (9/9) saptanabilir düzeylerde devam etmiştir. Genotip 1b ile enfekte hastalarda,NS5A direnciyle ilişkili substitüsyonlar takip döneminin 12. haftasında hastaların %100'ünde(7/7) ve 24 haftalık takip verilerine sahip hastaların %100'ünde (3/3) saptanabilir düzeylerdedevam etmiştir.

Genotip 1a ile enfekte hastalarda, NS3 direnciyle ilişkili substitüsyonlar takip döneminin 24. haftasında hastaların %31'inde (4/13) saptanabilir düzeylerde devam etmiştir. Genotip 1b ileenfekte hastalarda, NS3 direnciyle ilişkili substitüsyonlar takip döneminin 24. haftasındahastaların %50'sinde (1/2) sap tanabilir düzeylerde devam etmiştir.

Tedaviyle ortaya çıkan NS5A ve NS3 diren ciyle ilişkili substitüsyonları olan genotip 4 ile enfekte hastaların sayısının sınırlı olması nedeniyle, bu genotipte tedaviyle ortaya çıkansubstitüsyonların kalıcılık trendleri belirlenememiştir.

ZEPATIER direnciyle ilişkili substitüsyonları içeren virüsün ortaya çıkmasının veya kalıcı olmasının uzun vadedeki klinik etkisi bilinmemektedir.

Başlangıçtaki HCV Polimorfizmlerinin Tedavi Yanıtı Üzerindeki Etkisi


KVY12'ye ulaşan veya virolojik başarısızlık kriterlerini karşılayan hastaların birleştirilmiş

analizlerinde

in vitro

koşullarda sırasıyla elbasvir ve grazoprevirin antiviral aktivitesinde 5

26

kattan daha fazla azalmaya yol açan NS5A polimorfizmleri (M28T/A, Q30E/H/R/G/K/D, L31M/V/F, H58D ve Y93C/H/N dahil) ve NS3 polimorfizmlerinin (36, 54, 55, 56, 80, 107,122, 132, 155, 156, 158, 168, 170 ve 175. pozisyonlarda substitüsyonlar) prevalansı ve etkisideğerlendirilmiştir.

Spesifik hasta popülasyonlarında NS5A veya NS3 polimorfizmlerinin varlığında veya yokluğunda tedavi rejimine göre gözlemlenen tedavi yanıtı farkları Tablo 7'deözetlenmektedir.

Tablo 7: Başlangıçta NS5A veya NS3 polimorfizmleri olan GT1a, GT1b veya tedavi deneyimi olan GT4 enfeksiyonlu hastalarda KVY


Tedavi Rejimine göre KVY12

ZEPATIER, 12 Hafta

ZEPATIER + RBV, 16 Hafta

Hasta

Popülasyonu

Başlangıçta

NS5A

polimorfizmleri

olmayan

hastalar,*

% (n/N)

Başlangıçta

NS5A

polimorfizmleri olan hastalar,*% (n/N)

Başlangıçta

NS5A

polimorfizmleri

olmayan

hastalar,*

% (n/N)

Başlangıçta

NS5A

polimorfizmleri olan hastalar,*% (n/N)

GT1a1'

%97

(464/476)

%53

(16/30)

%100

(51/51)

%100

(4/4)

GTİbi

%99

(259/260)

%92

(36/39)




Başlangıçta NS3 polimorfizmleriolmayanhastalar,^

% (n/N)

Başlangıçta NS3 polimorfizml eriolan hastalar,^%(n/N)


GT4#

%86

(25/29)

%100

(7/7)


*NS5A polimorfizmleri (elbasvire karşı potenste >5 kat kayba yol açan) M28T/A, Q3 0E/H/R/G/K/D, L31M/V/F, H58D ve Y93C/H/N'yi içermiştir.

¦(Birleştirilmiş analizlerde başlangıçta NS5A po limorfizmleri olan GT1a ile enfekte hastaların toplam prevalansı %7'ydi (55/825).

t Birleştirilmiş analizlerde başlangıçta NS5A polimorfizmleri olan GT1 b ile enfekte hastaların toplam prevalansı %14'dü (74/540).

^Değerlendirilen NS3 polimorfizmleri 36, 54, 55, 56, 80, 107, 122, 132, 155, 156, 158, 168, 170 ve 175.pozisyonlardaki herhangi aminoasit substitüsyonlarıydı.

# Birleştirilmiş analizlerde başlangıçta NS3 polimorfizmleri olan GT4 ile enfekte hastaların toplam prevalansı %19'du (7/3 6).

Klinik etkililik ve güvenlilik


Elbasvir/grazoprevir (sabit doz kombinasyonu şeklinde birlikte uygulanır: EBR/GZR) veya elbasvir + grazoprevirin (tekli ajanlar şeklinde birlikte uygulanır; EBR + GZR) güv enliliği veetkililiği yaklaşık 2000 hastada yürütülen 8 yetişkin klinik çalışmada ve 1 pediyatrik klinikçalışmada değerlendirilmiştir (bkz. Tablo 8).

27

Tablo 8: ZEPATIER ile Yürütülen Çalışmalar

Çalışma

Popülasyon

Çalışmanın Kolları ve Süresi

(Tedavi Edilen Hastaların Sayısı)

İlave Çalışma Detayları

C-EDGE TN (çift-kör)

Sirozlu veya sirozsuzGT 1, 4, 6TN hastalar

• 12 hafta süreyleEBR/GZR* (N=316)

• 12 hafta süreyle Plasebo(N=105)

Hastaların 12 hafta süreyle 3: 1 oranında aşağıdakilere randomizeedild iği plasebo-kontrollüçalışma: 12 hafta süreyleEbR/GZR (hemen tedaviuygulanan grup [ITG]) veya 12hafta süreyle pla sebo ve ardından12 hafta süreyle EBR/GZR ileaçık etiketli tedavi (ertelenentedavi grubu (DTG))
C-EDGE
KOENFEKSİYON (açık etiketli)

Sirozlu veya sirozsuz GT 1,4, 6

HCV/HIV-1 koenfeksiyonluTN hastalar

• 12 hafta süreyle EBR/GZR (N=218)


C-SURFER

(çift-kör)

Sirozlu veya sirozsuz,kronik böbrekhastalığı olanGT 1

TN ya da TE hastalar

• 12 hafta süreyleEBR* + GZR*(N=122)

• 12 hafta süreylePlasebo (N=113)

Hemodiyalize giren hastalar dahil, Evre 4 (eGFR 15 -29 mL/dak/1,73m2) veya Evre 5 (eGFR < 15mL/min/1,73 m2) KBH (kronikböbrek hastalığı) olan hastalardayürütülen plasebo-kontrollüçalışma. Hastalar aşağıdaki tedavigruplarından birine 1: 1 o ranındarandomize edilmiştir: 12 haftasüreyle EBR + GZR (ITG) veya12 hafta süreyle plasebo v ea rdından 12 hafta süreyle EBR+GZR ile açık etiketli tedavi(DTG). Ayrıca, 11 hasta 12 haftasüreyle açık etiketli EBR + GZRalmıştır (yoğun FK(farmakokinetik) kolu).

28

Çalışma

Popülasyon

Çalışmanın Kolları ve Süresi

(Tedavi Edilen Hastaların Sayısı)

İlave Çalışma Detayları

C-WORTHY (açık etiketli)

Sirozlu veya sirozsuz GT 1,3

TN hastalar Hiç yanıtvermemişsirozlu veyasirozsuz TEhastalarHCV/HIV-1koenfeksiyonlusirozsuz TNhastalar

• 8, 12 veya 18 hafta süreyleEBR* + GZR* (sırasıylaN=31, 136 ve 63)

• 8, 12 veya 18 hafta süreyleEBR* + GZR* + RBVi(sırasıyla N=60, 152 ve 65)

Çok-kollu, çok aşamalı çalışma.

Siro zu olmayan GT 1b enfeksiyonlu hastalar 8 haftaboyunca RBV ile birlikte ya daRBV olmaksızın EBR + GZRalmak üzere 1: 1 oranındarandomize edilmiştir.

GT 3 enfeksiyonlu, sirozsuz TN hastalar 12 veya 18 hafta boyuncaRBV ile birlikte EBR + GZRalmak üzere randomize edilmiştir.

Sirozlu veya sirozsuz (HCV/HIV-1 koenfeksiyonu olan veya olmayan) veya peg-İFN+RBV'ye hiç cevap vermeyen TNha stalar 8, 12 veya 18 haftaboyunca RBV ile birlikte veyaRBV olmaksızın EBR + GZRalmak üzere randomize edilmiştir.

C-SCAPE (açık etiketli)

Sirozsuz GT 4, 6

TN hastalar

• 12 hafta süreyle EBR* +GZR* (N=14)

• 12 hafta süreyle EBR* +GZR* + RBVi (N=14)

Hastalar çalışma kollarına 1:1 oranında randomize edilmiştir.

C-EDGE TE (açık etiketli)

GT 1, 4, 6 TE sirozluveya sirozsuzve

HCV/HIV-1 koenfeksiyonuolan veyaolmayan

• 12 veya 16 hafta süreyleEBR/GZR (sırasıylaN=105 ve 105)

• 12 veya 16 hafta süreyleEBR/GZR + RBVi(sırasıyla N=104 ve 106)

Hastalar çalışma kollarına 1:1:1:1 oranında randomize edilmiştir.

C-SALVAGE (açık etiketli)

HCV proteaz inhibitörrejimiyletedavi edilmiş*GT 1

sirozlu veya sirozsuz TEhastalar

• 12 hafta süreyle EBR* + GZR* + RBVi (N=79)

Daha önce boseprevir, sim eprevir veya telaprevir ile kombine peg-İFN + RBV tedavisi başarısız olanhastalar 12 hafta boyunca RBV ilebirlikte EBR + GZR almıştır.

29

Çalışma

Popülasyon

Çalışmanın Kolları ve Süresi

(Tedavi Edilen Hastaların Sayısı)

İlave Çalışma Detayları

C-EDGE COSTAR (çift-kör)

Sirozlu veya sirozsuz GT 1,4, 6

TN hastalar

Opiat agonist tedavisi

• 12 hafta süreyleEBR/GZR (N=201)

• 12 hafta süreyle plasebo(N=100)

Hastaları n 12 hafta süreyle EBR/GZR (ITG) veya 12 haftasüreyle pla seboya 2: 1 oranındarandomize edildiği ve ardından 12hafta süreyle açık etiketliZEPATIER tedavisi (DTG) aldığıplasebo-kontrollü çalışma.
Ha stalar idrarda uyuşturucu testinin pozitif olmasınadayanara k çalışmadandışlanmamış veya çıkarılmamıştır.
MK-5172A-079 (açık etiketli)

GT 1, 4 TN veya TEPediyatrikhastalar

• 12 hafta süreyle EBR/GZR (N=22)

12 hafta boyunca EBR/GZR alan sirozu olmayan kronik Hepatit C(CHC) GT 1 veya 4 enfeksiyonuolan 12 yaşından 18 yaşına kadar22 hastanın dahil edildiği, dahaönce tedavi görmemiş veya tedavigörmüş pediyatrik hastalardarandomize olmayan, tek kollu,açık etiketli çalışma.

GT = Genotip

TN = Tedavi deneyimi olmayan

TE = Tedavi deneyimli (daha önce ribavirin (RBV) ile birlikte veya ribavirin olmaksızın interferon [İFN] veya peginterferon alfa [peg-İFN] tedavisi başarısız olmuş ya da öncekitedaviye toleranssız)
* EBR = elbasvir 50 mg; GZR = grazoprevir 100 mg; EBR/GZR= sabit doz kombinasyonu şeklinde birlikte uygulanır; EBR + GZR = tekli ajanlar olarak birlikte uygulanır.fRBV vücut ağırlığına dayalı olarak toplam 800 mg-1400 mg günlük dozla uygulanmıştır (bkz.Bölüm 4.2)

t Daha önce peg-İFN + RBV ile kombine boeseprevir, telaprevir veya simeprevir tedavisi başarısız olmuş.

Kalıcı virolojik yanıt (KVY) tüm çalışmalarda primer sonlanım noktasıydı ve tedavinin kesilmesinden 12 hafta sonra miktar tayininin alt sınırından (LLOQ: C-WORTHY ve C-SCAPE [25 HCV RNA IU/mL] dışındaki tüm çalışmalarda 15 HCV RNA IU/mL) dahadüşük HCV RNA olarak tanımlanmıştır (KVY 12).

Genotip 1b/diğer genotip 1 alt tipleri ile enfekte hastaların medyan yaşı 55'di (aralık: 22 - 82); hastaların %61'i erkek; %60'ı beyaz; %20'si siyah veya Afrika kökenli Amerikalı ve %6'sıİspanya veya Latin Amerika kökenliydi; %82'si tedavi deneyimi olmayan hastalardı ve %18'itedavi deneyimli hastalardı; ortalama vücut kütle indeksi 26 kg/m2'ydi; %64'ündebaşlangıçtaki HCV RNA düzeyleri 800.000 IU/mL'den yüksekti; %22 ' sinde siroz mevcuttu;%71'inde C/C IL28B dışı alleller (CT veya TT) ve %18'inde HCV/HIV-1 koenfeksiyonumevcuttu.

30

12 hafta süreyle elbasvir/grazoprevir ile tedavi edilen genotip 1b ile enfekte hastaların tedavi sonuçları Tablo 9'da sunulmaktadır.

Tablo 9: Genotip 1b1 ile enfekte hastalarda KVY ile enfekte hastalarda KVY

Başlangıç Karakteristikleri

KVY


12 hafta süreyle EBR ile GZR (N = 312)

Toplam KVY

%96 (301/312)

KVY'ye ulaşamayan hastalarda sonuç

Tedavi Döneminde Virolojik Başarısızlık*

%0 (0/312)

Relaps

%1 (4/312)

Diğeri

%2 (7/312)

Siroz durumuna göre KVY

Sirozsuz

% 95 (232/243)

Sirozlu

%100 (69/69)

1 1a veya 1b dışındaki genotip 1 alt tipleri ile enfekte dört hastayı içerir.

1C-EDGE TN, C-EDGE KOENFEKSİYON, C-EDGE TE, C-WORTHY ve C-SURFER'daki hastaları içerir.

* Virolojik alevlenme yaşayan hastaları içerir.

i“Diğer” advers olay, takibe gelmeme veya hastanın çekilmesi nedeniyle tedaviyi bırakan hastaları içerir.

Genotip 1a ile enfekte hastaların medyan yaşı 54'dü (aralık: 19 -76); hastaların %71'i erkek; %71'i beyaz; %22'si siyah veya Afrika kökenli Amerikalı ve %9'u İspanya veya LatinAmerika kökenliydi; %74'ü tedavi deneyimi olmayan hastalardı ve %26'sı tedavi deneyimlihastalardı; ortalama vücut kütle indeksi 27 kg/m2'ydi; %75'inde başlangıçtaki HCV RNAdüzeyleri 800.000 IU/mL'den yüksekti; %23'ünde siroz mevcuttu; %72'sinde C/C IL28B dışıalleller (CT veya TT) ve %30'unda HCV/HIV-1 koenfeksiyonu mevcuttu.

12 hafta süreyle elbasvir/grazoprevir veya 16 hafta süreyle elbasvir/grazoprevir ve ribavirin ile tedavi edilen genotip 1a ile enfekte hastaların tedavi sonuçları Tablo 10'da sunulmaktadır.

31

Tablo 10: Genotip 1a ile enfekte hastalarda KVY^

Başlangıç Karakteristikleri

KVY


12 hafta süreyle

16 hafta süreyle EBR ile


EBR ile GZR

GZR + RBV


N=519

N=58

Toplam KVY

%93 (483/519)

%95 (55/58)

KVY'ye ulaşamayan hastalarda sonuç

Tedavi Döneminde Virolojik Başarısızlık*

Relaps

%1 (3/519) %4 (23/519)

%0 (0/58) %0 (0/58)

Diğer*

%2 (10/519)

%5 (3/58)

Siroz durumuna göre KVY

Sirozsuz

%93 (379/408)

%92 (33/36)

Sirozlu

%94 (104/111)

%100 (22/22)

Başlangıçta NS5A dirençle ilişkili polimorfizmlerin varlığına göre KVY*' §

Mevcut değil

%97 (464/476)

%100 (51/51)

Mevcut

%53 (16/30)

%100 (4/4)

Başlangıçtaki HCV RNA'ya göre KVY

<=800.000 IU/mL

%98 (135/138)

%100 (9/9)

>800.000 IU/mL

%91 (348/381)

%94 (46/49)

^C-EDGE TN, C-EDGE KOENFEKSİYON, C-EDGE TE, C-WORTHY ve C-SURFER'daki hastaları içerir.

* Virolojik alevlenme yaşayan hastaları içerir.

t“Diğer” advers olay, takibe gelmeme veya hastanın çekilmesi nedeniyle tedaviyi bırakan hastaları içerir.

^Başlangıçta dizi analizi verileri mevcut olan ve KVY12'ye ulaşmış veya virolojik başarısızlık kriterlerini karşılamış hastaları içerir.

§GT1a NS5A polimorfizmleri: M28T/A, Q30E/H/R/G/K/D, L31M/V/F, H58D ve Y93C/H/N.

Genotip 4 ile enfekte hastaların medyan yaşı 51'di (aralık: 28 -75); hastaların %66'sı erkek; %88'i beyaz; %8'i siyah veya Afrika kökenli Amerikalı ve %11 'i İspanya veya LatinAmerika kök enliydi; %77'si tedavi deneyimi olmayan hastalardı ve %23'ü tedavi deneyimlihastalardı; ortalama vücut kütle indeksi 25 kg/m2'ydi; %56'sında başlangıçtaki HCV RNAdüzeyleri 800.000 IU/mL'den yüksekti; %22'sinde siroz mevcuttu; %73'ünde C/C IL28B dışıalleller (CT veya TT) ve %40'ında HCV/HIV-1 koenfeksiyonu mevcuttu.

12 hafta süreyle elbasvir/grazoprevir veya 16 hafta sü reyle elbasvir/grazoprevir ve ribavirin ile tedavi edilen genotip 4 ile enfekte hastaların tedavi sonuçları Tablo 11'de sunulmaktadır.

32

Tablo 11: Genotip 4 ile enfekte hastalarda KVY^

Başlangıç Karakteristikleri

KVY


12 hafta süreyle

16 hafta süreyle EBR ile


EBR ile GZR

GZR + RBV


N=65

N=8

Toplam KVY

%94 (61/65)

%

10088

)
KVY'ye ulaşamayan hastalarda sonuç

Tedavi Döneminde Virolojik Başarısızlık*

Relaps*

%0 (0/65) %3 (2/65)

%008%008

)

Diğer*

%3 (2/65)

%008

)

Siroz durumuna göre KVY

Sirozsuz§

96% (51/53)

100% (4/4)

Sirozlu

83% (10/12)

100% (4/4)

Başlangıçtaki HCV RNA'ya göre KVY

<=800.000 IU/mL*

%93 (27/29)

%100 (3/3)

>800.000 IU/mL*

%94 (34/36)

%100 (5/5)

1C-EDGE TN, C-EDGE KOENFEKSIYON, C-EDGE TE ve C-SCAPE'deki hastaları içerir.
* Virolojik alevlenme yaşayan hastaları içerir.
*Relaps yaşayan iki hastanın ikisinde de başlangıçtaki HCV RNA >800.000 IU/mL'ydi. ^Virolojik başarısızlık dışındaki nedenlerle KVY'ye ulaşamayan her iki hastanın dabaşlangıçtaki HCV RNA'sı <=800.000 IU/mL'ydi.

§C-SCAPE'de siroz durumu “bilinmeyen” 1 hastayı içerir.

Genotip 1KHC enfeksiyonu ve ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan hastalarda yürütülen klinik çalışma


C-SURFER ÇALıŞMASıNDA, 12 HAFTA SÜREYLE EBR + GZR ALAN HASTALARıN %94'ÜNDE (115/122) TOPLAM KVY'YE ULAŞıLMıŞTıR.

Pediyatrik popülasyon


ZEPATIER'in etkililiği, 12 hafta boyunca ZEPATIER alan 12 yaşından 18 yaşına kadar 22 pediyatrik hastada açık etiketli bir klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Bir veya daha fazlatemel NS5A direnci ile ilişkili substitüsyonu olan HCV GT1a ile enfekte olmuş hastalar,çalışmaya dahil edilmemiştir.

Bu çalışmada, sirozu olmayan, genotip 1 veya 4 CHC'ye sahip tedavi görmemiş veya tedavi görmüş 12 yaşından 18 yaşına kadar olan hastalar 12 hafta boyunca ZEPATIER ile tedaviedilmiştir. Ortalama yaş 13,5 olmuştur (aralık: 12 ila 17); %50'si kadındır; % 95'i beyazdır;ağırlık aralığı 28,1 kg ila 96,5 kg'dır; %95,5'i genotip 1'e ve %4,5'i genotip 4'e sahiptir;%63.6'sı tedavi görmemiştir, %36.4'ü tedavi görmüştür; %45.5'i, 800.000 IU/mL'den yüksektemel HCV RNA seviyelerine sahiptir. Genel SVR12 oranı %100'dür (22/22). Bu çalışmadagözlemlenen güvenlilik, farmakokinetik ve etkililik yetişkinlerdegözlenenlerle
karşılaştırılabilir niteliktedir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim:


HCV ile enfekte hastalara elbasvir/grazoprevirin uygulanmasından sonra, elbasvirin doruk plazma konsantrasyonları medyan 3 saatlik Tmaks ile görülürken (aralık: 3

-6

saat) grazoprevirdoruk plazma konsantrasyonlarına medyan 2 saatlik Tmaks ile (aralık: 30 dakika - 3 saat)

33

ulaşır. Elbasvirin mutlak biyoyararlammınm %32 olduğu hesaplanmıştır. Grazoprevirin mutlak biyoyararlanımı tekli 200 mg dozdan sonra %15-27 arasında ve çoklu 200 mgdozlardan sonra 0%20-40 arasında değişmiştir.

Açlık koşullarına kıyasla, elbasvir/grazoprevirin tek bir dozunun yüksek oranda yağ içeren (900 kcal, 500 kcal'si katı yağ) bir öğünle sağlıklı bireylere uygulanması elbasvirin EAA0-sonsuz ve Cmaks değerlerinde sırasıyla yaklaşık %11 ve %15 azalmalarla ve grazoprevirin EAA0-sonsuz ve Cmaks değerlerinde sırasıyla yaklaşık 1,5 kat ve 2,8 kat artışlarla sonuçlanmıştır.Elbasvir ve grazoprevir maruz kalımındaki bu farklar klinik yönden önemli değildir;dolayısıyla, elbasvir/grazoprevir gıdalardan bağımsız olarak alınabilir.

Elbasvirin farmakokinetiği sağlıklı kişilerde ve HCV ile enfekte hastalarda benzerdir. Grazoprevire oral maruz kalımlar HCV ile enfekte h astalarda sağlıklı bireylere göre yaklaşık

2

kat daha fazladır.

Sirozsuz, HCV ile enfekte hastalardaki popülasyon farmakokinetik modellemesine dayanak, elbasvir 50 mg'nin kararlı durumdaki geometrik ortalama EAA

0-240-246

günde ulaşmıştır.

Dağılım:


Elbasvir ve grazoprevir insan plazma proteinlerine kapsamlı biçimde (sırasıyla >%99,9 ve %98,8) bağlanır. Hem elbasvir hem de grazoprevir insanlarda serum albüminine ve a1-asitglikoproteine bağlanır. Plazma proteinlerine bağlanma böbrek veya karaciğer yetmezliği olanhastalarda anlamlı düzeyde değişmez.

Biyotransformasyon:


Elbasvir ve grazoprevir esas olarak CYP3A tarafından gerçekleştirilen oksidatif metabolizma ile kısmen elimine edilir. İnsan plazmasında elbasvir veya grazoprevirin dolaşımdakimetabolitleri saptanmamıştır.

Eliminasyon:


HCV ile enfekte hastalarda geometrik ortalama belirgin terminal yarı-ömrü (% geometrik ortalama varyasyon katsayısı) 50 mg elbasvir için yaklaşık 24 (%24) saat ve 100 mggrazoprevir için yaklaşık 31 (%34) saattir.

Elbasvir ve grazoprevirin primer eliminasyon yolu feçestir ve radyoizotopla işaretlenmiş dozun neredeyse tümü (>%90) feçeste saptanırken <%1'i idrarda saptanmıştır.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Elbasvirin farmakokinetiği günde bir k ez 5-100 mg aralığında yaklaşık olarak dozla orantılı bulunmuştur. HCV ile enfekte hastalarda grazoprevirin farmakokinetiği günde bir kez 10-800mg aralığında dozla orantılı olandan daha fazla artmıştır.

Özel popülasyonlar

Karaciğer yetmezliği


Eşleştirilmiş sağlıklı bireylere göre, HCV enfeksiyonu bulunmayan, hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda (Child-Pugh A [CP-A], skor 5-6), elb asvirin EAA0-sonsuz değeri %40 oranındaazalmış, grazoprevirin kararlı durum EAA

0-24

değeri ise %70 oranında artmıştır.

34

HCV enfeksiyonu bulunmayan, orta derecede karaciğer bozukluğu (Child-Pugh B [CP-B], skor 7-9) olan hastalarda ve ciddi karaciğer bozukluğu olan (Child-Pugh C [CP-C], skor 10 -15) hastalarda elbasvirin EAA değeri eşleştirilmiş sağlıklı bireylere göre sırasıyla %28 ve%12 oranında azalmış ve grazoprevirin kararlı durum EAA

0-24

değeri sırasıyla 5 kat ve 12 katartmıştır (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.3).

Faz 2 ve 3 çalışmalarda HCV ile enfekte hastaların popülasyo n FK analizleri grazoprevirin kararlı durum EAA

0-24

değerinin HCV ile enfekte kompanse sirozlu hastalarda (tümü CP-A)HCV ile enfekte sirozsuz hastalara göre yaklaşık %65 oranında arttığını, buna karşılıkelbasvirin kararlı durum EAA değerinin benzer olduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 4.2).

Böbrek yetmezliği


Böbrek f onksiyonu normal olan (eGFR >80 mL/dak/1,73 m2), HCV enfeksiyonu bulunmayan hastalarla karşılaştırıldığında, elbasvir ve grazoprevirin EAA değerleri diyalize girmeyen,şiddetli böbrek yetmezliği (eGFR <30 mL/dak/1,73 m2) olan HCV enfeksiyonu bulunmayanhastalarda sırasıyla

%86

ve %65 oranında artmıştır. Böbrek fonksiyonu normal olan hastalarakıyasla, elbasvir ve grazoprevirin EAA değerleri diyalize bağımlı, şiddetli böbrek yetmezliğiolan HCV enfeksiyonu bulunmayan hastalarda değişmemiştir. Elbasvir konsantrasyonlarıdiyalizat örneklerinde ölçülemez miktarlarda bulunmuştur. Dört saatlik bir diyaliz seansındagrazoprevirin %0,5'den azı diyaliz sıvısında saptanmıştır.

HCV enfeksiyonlu hastaların popülasyon farmakokinetik analizinde, elbasvir ve grazoprevirin EAA değerleri şiddetli böbrek yetmezliği olmayan hastalardaki elbasvir ve grazoprevirEAA'larına göre diyalize bağımlı hastalarda sırasıyla %25 ve %10 daha yüksek ve şiddetliböbrek yetmezliği olan, diyalize bağımlı olmayan hastalarda sırasıyla %46 ve %40 dahayüksek bulunmuştur.

Pediyatrik Popülasyon

Elbasvir ve grazoprevirin farmakokinetiği, günlük ZEPATIER dozu (50 mg elbasvir/100 mg grazoprevir) alan 12 yaş ve üzeri 22 pediyatrik hastada değerlendirilmiştir. Pediyatrikhastalardaki elbasvir ve grazoprevir maruziyetleri,yetişkinlerdegözlenenlerle

karşılaştırılabilir düzeyde olmuştur.

12 yaş ve üzeri pediyatrik hastalarda, 50 mg'da elbasvir geometrik ortalama kararlı durum AUC

0-240-24Geriyatrik Popülasyon

Popülasyon farmakokinetik analizlerinde, elbasvir ve grazoprevir EAA'larının 65 ya ş ve üzeri hastalarda 65 yaşın altındaki hastalara göre sırasıyla %16 ve %45 daha yüksek olduğuhesaplanmıştır.Bu değişiklikler klinik yönden önemli değildir; dolayısıyla,

elbasvir/grazoprevirin dozajında yaşa göre ayarlama tavsiye edilmemektedir (bkz. Bö lüm 4.2 ve 4.4).

Cinsiyet

Popülasyon farmakokinetik analizlerinde, elbasvir ve grazoprevir EAA'larının kadınlarda erkeklere göre sırasıyla %50 ve %30 daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Bu değişikliklerklinik yönden önemli değildir; dolayısıyla, elbasvir/grazop revirin dozajında cinsiyete göreayarlama tavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

35Vücut ağırlığı/VKİ

Popülasyon farmakokinetik analizlerinde, vücut ağırlığının elbasvirin farmakokinetiği üzerinde hiçbir etkisi saptanmamıştır. Grazoprevir EAA değerinin 53 kg ağırlığındaki hastada77 kg ağırlığındaki hasta ile karşılaştırıldığında %15 daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Budeğişiklik grazoprevir için klinik yönden önemli değildir. Dolayısıyla, elbasvir/grazoprevirindozajında vücut ağırlığı veya VKİ'ye (vücut kütle indeksi) göre ayarlama tavsiyeedilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Irk/Etnik köken

Popülasyon farmakokinetik analizlerinde, elbasvir ve grazoprevir EAA'larının beyazlara kıyasla Asyalılarda sırasıyla %15 ve %50 daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Popülasyonfarmakokinetik analizlerinde, elbasvir ve grazoprevirin maruz kalım rakamları beyazlarda vesiyah/Afrika kökenli Amerikalılarda benzer bulunmuştur. Bu değişiklikler klinik yöndenönemli değildir; dolayısıyla, elbasvir/grazoprevirin dozajında ırka veya etnik kökene göreayarlama tavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

5.3 Klinik öncesi güv enlilik verileri

Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite ve üreme ve gelişim toksisitesini içeren klasik çalışmalara dayanan klinik d ışı veriler insanlarda grazoprevir veyaelbasvir ile hiçbir özel tehlikeye işaret etmemektedir. Klinik dışı çalışmalardaki etkileryalnızca insanlardaki maksimum maruz kalımdan yeterince yüksek olduğu düşünülen maruzkalımlarda gözlenmiştir ve klinik kullanım açısından bu etkilerin çok az önem taşıdığınıgöstermektedir. Grazoprevir ve elbasvir ile karsinojenite çalışmaları yürütülmemiştir.

Embriyofetal ve doğum sonrası gelişimElbasvir


Elbasvir sıçanlara ve tavşanlara test edilen en yüksek dozlarda verildiğinde (sıçanlarda ve tavşanlarda insanlardaki maruz kalımın yaklaşık 9 ve 17 katı) embriyofetal veya doğumsonrası gelişim üzerinde istenmeyen etkilere yol açmamıştır. Sıçanlarda ve tavşanlardaelbasvirin plasentadan geçtiği gösterilmiştir. Elbasvir emziren sıçanların sütüne, annedekiplazma konsantrasyonlarının 4 katı konsantrasyonlarda geçmiştir.

Grazoprevir


Grazoprevir sıçanlara ve tavşanlara test edilen en yüksek dozlarda verildiğinde (sıçanlarda ve tavşanlarda insanlardaki maruz kalımın yaklaşık 79 ve 39 katı) embriyofetal veya doğumsonrası gelişim üzerinde istenmeyen etkilere yol açmamıştır. Sıçanlarda ve tavşanlardagrazoprevirin plasentadan geçtiği gösterilmiştir. Grazoprevir emziren sıçanların sütüne,annedeki plazma konsantrasyonlarının <1 katı konsantrasyonlarda geçmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği


Sodyum lauril sülfat

Vitamin E polietilen glikol süksinat

Kopovidon

Hipromelloz

Mikrokristalin selüloz

Mannitol (E421)

36

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı)

Kroskarmeloz sodyum Sodyum klorürSusuz kolloidal silikaMagne zyum stearat

Film kaplama


Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı)

Hipromelloz Titanyum dioksitTriasetinSarı demir oksitKırmızı demir oksitFerroferrik oksitKarnauba mumu

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

36 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Nemden korumak için ürünü orijinal ambalajında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Tabletler her biri 7 tabletlik iki alüminyum blister içeren iki karton kartta bulunur ve bu iki karton kart da tek bir karton kutu içerisinde ambalajlanmıştır. Her karton kutuda toplam 28tablet bulunur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta ka lan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd.Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

No:199 Levent 199 Ofis Blok Kat:13 Levent 34394 İstanbulTel: (0212) 336 10 00Faks: (0212) 355 02 02

8. RUHSAT NUMARASI

2017/625

37

9. İLK RUHSAT TARİHİ /RUHSAT YENİLENME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 23.08.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

38


İlaç Bilgileri

Zepatier 50 Mg/100 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Elbasvir + Grazoprevir

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.