Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fiasp Flextouch 100 U/ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FİASP® FlexTouch® 100 U/mL enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalem Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 mL çözelti, 100 ünite insülin aspart* içerir (3,5 mg'a eşdeğer).

Her bir kullanıma hazır kalem, 3 mL çözelti içinde 300 ünite insülin aspart içerir.

*İnsülin aspart,

Saccharomyces cerevisiae'de

rekombinant DNA teknolojisi ile üretilmiş bir proteindir.

Yardımcı maddeler:

Disodyum fosfat dihidrat 0,53 mg/ml

Sodyum hidroksit y.m. (pH ayarı için)

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti (FlexTouch®).

Berrak, renksiz, sulu çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

FİASP® erişkin, adölesan ve 1 yaş ve üzeri çocuklarda diabetes mellitus tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

FİASP®, yemeğin başlamasından 2 dakika öncesine kadar subkütan yolla uygulanan ve yemeğe başladıktan sonraki 20 dakika içinde de uygulama seçeneği olan bir yemek zamanı insülinidir(bkz. bölüm 5.1).

FİASP® doz uygulaması bireyseldir ve hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Subkütan enjeksiyon yoluyla uygulanan FİASP®, günde en az bir kez kullanılan, orta-etkili veya uzun-1etkili insülinle kombinasyon halinde kullanılmalıdır. Bazal-bolus tedavi rejiminde, bu ihtiyacınyaklaşık %50'si FİASP® ile, geri kalanı orta-etkili veya uzun-etkili insülinle sağlanabilir.

Erişkin, adölesan ve çocuklarda toplam günlük insülin ihtiyacı bireysel olarak değişebilir ve genellikle 0,5 ve 1 ünite/kg/gün aralığındadır.

Optimal glisemik kontrole ulaşmak için, kan glukoz düzeyinin izlenmesi ve insülin dozunun ayarlanması önerilmektedir.

Hastanın fiziksel aktivitesi artarsa, olağan diyeti değişirse veya eşlik eden bir hastalık varsa, dozun ayarlanması gerekebilir. Bu koşullarda, kan glukoz düzeyleri yeterli sıklıktaizlenmelidir.

Etki süresi doza, enjeksiyon bölgesine, kan akışına, sıcaklığa ve fiziksel aktivite düzeyine göre değişecektir.

Bazal-bolus tedavisi alan ve yemek zamanında alınması gereken bir dozu unutan hastaların, insülin dozuna ihtiyacı olup olmadığına karar vermek için kan glukoz seviyelerini izlemesitavsiye edilmektedir. Hastalar sonraki öğünde olağan doz programlarına devam etmelidir.

FİASP® dahil olmak üzere insülin analoglarının potensi ünite olarak ifade edilmektedir. Bir (1) FİASP® ünitesi, 1 uluslararası insan insülini ünitesine veya diğer hızlı etkili insülinanaloglarının 1 ünitesine denk gelmektedir.

FİASP® reçete edilirken etkinin erken başlayacağı dikkate alınmalıdır (Bakınız bölüm 5.1).

Başlama


Tip 1 diabetes mellitus hastaları


İnsülin almayan tip 1 diyabet hastaları için önerilen başlangıç dozu, toplam günlük insülin dozunun yaklaşık %50'sidir ve öğünlerin büyüklüğüne ve yapısına göre öğünler arasındabölünmelidir. Toplam günlük insülin dozunun geri kalanı, orta veya uzun etkili insülin olarakuygulanmalıdır. Genel bir kural olarak, insülin almayan tip 1 diyabet hastalarında günlüktoplam başlangıç insülin dozunu hesaplamak için, vücut ağırlığı kilogramı başına 0,2 ila 0,4ünite insülin kullanılabilir.

Tip 2 diabetes mellitus hastaları


Önerilen başlangıç dozu, bir ya da daha fazla öğünde 4 ünitedir. Enjeksiyon sayısı ve bundan sonraki titrasyon, bireysel glisemik hedefe, öğünlerin sayısına ve yapısına göre değişecektir.

Tablo 1 doğrultusunda, önceki gün(ler)de hastanın ölçtüğü plazma glukozuna (SMPG) göre doz ayarlaması günlük olarak hesaplanabilir.

• Kahvaltıdan önceki doz, bir önceki günün öğle yemeğinden önceki SMPG'ye göreayarlanmalıdır.

• Öğle yemeğinden önceki doz, bir önceki günün akşam yemeğinden önceki SMPG'yegöre ayarlanmalıdır.

• Akşam yemeğinden önceki doz, bir önceki günün yatma saatinden önceki SMPG'yegöre ayarlanmalıdır.

2

Tablo 1 Doz ayarlama


SMPG (yukarı bakınız)

Doz ayarlama

mmol/L
mg/dL
Ünite
<4
<71
-1
4-6
71-108
Ayarlama yok
>6
>108
+1

Diğer insülin tıbbi ürünlerinden geçiş


Yemek zamanında alınan diğer insülinlerden geçiş yaparken ilk birkaç hafta boyunca glukozun yakından izlenmesi önerilmektedir. Yemek zamanında alınan başka bir insülinden geçişte aynıünite ile geçiş yapılabilir. Hastanın FİASP® dışındaki başka bir insülin tipi, markası veyaüreticisinden yapacağı geçiş sıkı tıbbi gözetim altında gerçekleştirilmelidir.Dozda değişiklikyapılmasını gerektirebilir.

Birlikte alınan orta veya uzun etkili insülin tıbbi ürünlerinin veya birlikte kullanılan diğer antidiyabetik tedavinin dozu ve zamanlamasının ayarlanması gerekebilir.

Uygulama şekli:

Subkütan enjeksiyon


FİASP®'ın subkütan yoldan karın duvarına veya üst kola enjeksiyon yoluyla uygulanması önerilmektedir (bkz. bölüm 5.2). Lipodistrofi ve kutanöz amiloidoz riskini azaltmak için,enjeksiyon yeri aynı bölge içinde sürekli değiştirilmelidir (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).

Kullanıma hazır kalemle (FlexTouch®) uygulama


Kullanıma hazır kalem

(FlexTouch®),Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği hastanın insülin ihtiyacını azaltabilir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda, glukoz düzeyi takibi sıklaştırılmalıdır ve doz, kişiye özel ayarlanmalıdır (bkz. bölüm 5.2).

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği hastanın insülin ihtiyacını azaltabilir. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, glukoz düzeyi takibi sıklaştırılmalıdır ve doz, kişiye özel ayarlanmalıdır (bkz. bölüm5.2).

Pediyatrik popülasyon:

FİASP® 1 yaş ve üzerindeki çocuklarda ve adölesanlarda kullanılabilir (Bakınız bölüm 5.1). 2 yaşın altındaki çocuklarda FİASP®'ın kullanımı ile ilgili klinik deneyim bulunmamaktadır.

FİASP®'ın yemekten (0-2 dakika) önce uygulanması tavsiye edilir, yemek miktarı belirsiz olduğu durumlarda, yemek başladıktan 20 dakika sonraya kadar uygulama için esneklik vardır.

3

Geriyatrik popülasyon (> 65 yaş):

FİASP®'m güvenlilik ve etkililiği 65 ila 75 yaşındaki yaşlı hastalarda kanıtlanmıştır. Glukozun yakından izlenmesi önerilmektedir ve insülin dozu kişiye özel ayarlanmalıdır (bkz. bölüm 5.1ve 5.2). 75 yaş ve üzerindeki hastalarda terapötik deneyim sınırlıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin madde veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Hipoglisemi


Öğün atlanması veya planlanmamış ağır fiziksel egzersiz hipoglisemiye neden olabilir.

İnsülin dozu insülin ihtiyacına göre çok yüksekse hipoglisemi oluşabilir (bkz. bölüm 4.8 ve 4.9).

Yoğun (intensif) insülin tedavisi gibi tedavilerle kan glukoz kontrolü büyük oranda sağlanmış olan hastalarda, hipogliseminin alışılagelmiş uyarıcı semptomlarında değişiklikolabileceğinden hastalar bu konuda bilgilendirilmelidir. Uzun süredir diyabet olan hastalardaalışılagelmiş uyarıcı semptomlar kaybolabilir.

Hipogliseminin zamanı çoğunlukla uygulanan insülin formülasyonunun süre-etki profilini yansıtmaktadır. FİASP®'ın etkisi daha erken başladığı için, yemek zamanında alınan diğerinsülinlerle karşılaştırıldığında, hipoglisemi enjeksiyondan/infüzyondan sonra daha erkengörülebilir (bkz. bölüm 5.1).

FİASP® yemeğin başlamasından 2 dakika öncesine kadar uygulanabildiği ve yemeğe başladıktan sonraki 20 dakika içinde uygulama seçeneği olduğu için, eşlik eden hastalığı olanveya yemeğin absorpsiyonunu geciktirmesi beklenen bir tedavi uygulanan hastalara reçeteedilirken, etkinin başlangıç zamanı göz önünde bulundurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon

Bu ilacı günün son öğününden sonra uygularsanız noktürnal hipoglisemiyi önlemek için, kan glukoz seviyelerinin yakından izlenmesi önerilmektedir.

Hiperglisemi ve diyabetik ketoasidoz


Özellikle insüline ihtiyaç duyan hastalarda, yetersiz doz uygulaması veya tedavinin bırakılması hiperglisemiye ya da diyabetik ketoasidoza yol açabilir ve bu durumlar ölümcül olabilir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları


Hastalara, lipodistrofi ve kutanöz amiloidoz gelişme riskini azaltmak için enjeksiyon bölgesini sürekli rotasyona tabi tutmaları konusunda talimat verilmelidir. Bu reaksiyonların görüldüğübölgelerde insülin enjeksiyonlarını takiben gecikmiş insülin emilimi ve kötüleşmiş glisemikkontrol riski vardır. Enjeksiyon yerinde ani değişiklik yapıp, ciltte etkilenmemiş bir bölgeye

4

enjeksiyon yapmanın hipoglisemiye neden olduğu bildirilmiştir. Enjeksiyon yerinde etkilenen bir bölgeden etkilenmeyen bir bölgeye değişiklik yapıldıktan sonra kan şekerinin izlenmesiönerilir ve antidiyabetik ilaçların doz ayarlaması düşünülebilir.

Eşlik eden hastalıklar


Eşlik eden hastalıklar, özellikle de enfeksiyonlar ve ateşli hastalıklar, çoğu zaman hastanın insülin ihtiyacını artırmaktadır. Eşlik eden böbrek, karaciğer hastalıkları veya böbrek üstü bezi,hipofiz bezi veya tiroid bezini etkileyen hastalıklar insülin dozunun değiştirilmesinigerektirebilir.

Pioglitazon ve insülin tıbbi ürünlerinin kombinasyonu


Özellikle konjestif kalp yetmezliği gelişimi riski yüksek olan hastalarda, pioglitazon insülinle kombinasyon halinde kullanıldığında, konjestif kalp yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Budurum, pioglitazon ve insülin tıbbi ürünlerinin kombine tedavisi düşünüldüğünde göz önündebulundurulmalıdır. Eğer bu kombinasyon kullanılırsa, hastalar kalp yetmezliği, kilo artışı veödem belirti ve semptomları açısından gözlemlenmelidir. Pioglitazon, kardiyak semptomlardaherhangi bir kötüleşme olduğunda kesilmelidir.

İnsüline başlanması ve glukoz kontrolünün sıklaştırılması


Glukoz kontrolünün sıklaştırılması ve ani düzelme, geçici, geri dönüşümlü oftalmolojik refraksiyon hastalığı, diyabetik retinopatide kötüleşme, akut ağrılı periferik nöropati veperiferik ödemle ilişkilendirilmiştir. Ancak, uzun süreli glisemik kontrol, diyabetik retinopative nöropati riskini azaltır.

İnsülin antikorları


İnsülin uygulaması insülin antikorlarının oluşmasına neden olabilir. Nadir durumlarda, bu insülin antikorlarının varlığında, hiperglisemi veya hipoglisemiye eğilimin düzeltilmesi içininsülin dozunun ayarlanmasını gerektirebilir.

lıkla diğer ilaçlarla karıştırmaktan/tıbbi hatalardan kaçınma


Bu tıbbi ürün ile diğer insülin ürünlerinin yanlışlıkla karıştırılmasını önlemek için, hastalara her enjeksiyon öncesinde insülin etiketini mutlaka kontrol etmeleri söylenmelidir.

Hastalar uygulama yapmadan önce doz ünite sayısına bakarak doğrulamalıdır. Bu nedenle, hastaların kendi kendilerine enjeksiyon yapabilmeleri için doz göstergesini okuyabilmelerigerekir. Kör ya da görme bozukluğu olan hastalara, her zaman, iyi gören ve insülin uygulamasıkonusunda eğitimli başka birinden yardım almaları söylenmelidir.

Saat dilimleri arasında seyahat etme


Hastalar farklı saat dilimleri arasında seyahat etmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

Hipokalemi


İnsülin aspart dahil tüm insülin ilaçları, ekstraselülerden intraselüler boşluğa potasyum geçişine neden olarak hipokalemiye yol açar. Tedavi edilmeyen hipokalemi, solunum felcine,

5

ventriküler aritmiye ve ölüme neden olabilir. Hipokalemi riski olan hastalarda (örn. potasyum düşürücü ilaçlar kullanan hastalar, serum potasyum konsantrasyonuna duyarlı ilaçlar alanhastalar) potasyum düzeyleri izlenmelidir.

Diğer insülin tıbbi ürünlerinden geçiş


Hastaların yeni bir çeşit veya marka insüline geçişi, sıkı bir tıbbi gözetim altında yapılmalıdır. Dozaj, marka (üretici), tip, orijin (hayvan insülini, insan insülini veya insülin analogu) ve/veyaüretim metodundaki (hayvan kaynaklı insüline karşı rekombinant DNA insülini) değişikliklerdoz değişikliklerine neden olabilir. Hastalar diğer tip insülinden FİASP®'a geçtiklerinde olağaninsülin ürünleriyle kullandıkları dozda değişiklik gerekebilir. Bununla birlikte, öğün zamanıuygulanan insülinler göz önünde bulundurulduğunda, FİASP® ile NovoRapid®'infarmakokinetik profilleri, özellikle uygulamanın ardından ilk 1 saat içinde belirgin şekildefarklıdır. FİASP®'ın etkisi NovoRapid®'e göre daha erken başlar ve ilk 1 saat içinde glukozdüşürücü etkisi daha fazladır. FİASP® hastalara reçete edilirken bu durum göz önündebulundurulmalı ve geçiş yapma işlemi yalnızca hekim gözetimi altında gerçekleştirilmelidir(bkz. bölüm 4.2).

Takip edilebilirlik


Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Yardımcı maddeler


Bu tıbbi ürün her “doz”unda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında "sodyum içermez".

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bazı ilaçların glukoz metabolizması ile etkileşime girdiği bilinmektedir.

Aşağıdaki maddeler insülin ihtiyacını azaltabilir:

Oral antidiyabetikler, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ), beta blokörler, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri, salisilatlar, anabolik steroitler, sülfonamitler ve GLP-1 reseptör agonistleri.

Aşağıdaki maddeler insülin ihtiyacını artırabilir:

Oral kontraseptifler, tiyazidler, glukokortikoidler, tiroid hormonları, sempatomimetikler, büyüme hormonu ve danazol.

Beta blokörler hipoglisemi semptomlarını maskeleyebilirler.

Oktreotid/lanreotid insülin ihtiyacını artırabilir ya da azaltabilir.

Alkol insülinin hipoglisemik etkisini güçlendirebilir ya da azaltabilir.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

FİASP® ile herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

6

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

FİASP® gebelikte kullanılabilir.

İnsülin aspart ile yapılan randomize kontrollü iki klinik çalışmadan (322 + 27 gebelik maruziyeti) elde edilen veriler, çözünebilir insan insülini ile karşılaştırıldığında, insülin aspartıngebelik ya da fetüs/yenidoğanın sağlığı üzerinde herhangi bir advers etkisinin olmadığınıgöstermiştir.

Diyabetli kadınların (tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ya da gestasyonel diyabet) gebelikleri süresince ve gebe kalmayı planladıkları zaman kan glukozunun yoğun şekilde kontrolü ve takip edilmesiönerilmektedir. İnsülin gereksinimi genellikle ilk trimesterde azalmakta ve ikinci ve üçüncütrimesterde giderek artmaktadır. Doğum sonrasında, insülin ihtiyacı normal olarak hızla gebeliköncesi seviyesine döner.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. bölüm 5.3).

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Laktasyon döneminde FİASP® tedavisinde herhangi bir kısıtlama yoktur. Emziren annelerin insülin kullanmasının bebek için hiçbir riski yoktur. Bununla birlikte, dozun ayarlanmasıgerekebilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvan üreme çalışmaları insülin aspart ve insan insülini arasında fertilite açısından herhangi bir fark ortaya koymamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastanın konsantre olma ve reaksiyon gösterme becerisi hipoglisemiye bağlı olarak bozulabilir. Bu durum, bu becerilerin özel önem gösterdiği koşullarda risk oluşturabilir (ör. araba sürmeveya makine kullanma).

Hastalar araba sürme esnasında hipoglisemiye girmemeleri için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılmalıdır. Bu durum özellikle hipogliseminin uyarıcı semptomlarını daha azolarak fark eden veya hiç fark edemeyen kişiler için ya da sık sık hipoglisemi atağı geçirenhastalar için önemlidir. Bu gibi durumlarda araç kullanımının uygunluğu değerlendirilmelidir.

7

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


Tedavi sırasında en sık bildirilen advers reaksiyon hipoglisemidir (bkz. aşağıdaki 'Seçili advers reaksiyonların tanımı' bölümü).

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi


Aşağıda listelenen advers reaksiyonlar (Tablo 2), yetişkinlerde tamamlanmış 6 terapötik doğrulama çalışmasından elde edilen verilere dayanmaktadır. Sıklık kategorileri şu şekildetanımlanmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Tablo 2 Klinik çalışmalardaki advers reaksiyonlar

MedDRA sistem organ sınıfı

Çok

Yaygın

Yaygın

Yaygın

Olmayan

Bilinmiyor

Bağışıklık sistemi hastalıkları



Aşırı

duyarlılık

Anafilaktik

reaksiyonlar

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Hipoglisemi



Deri ve deri altı doku hastalıkları


Alerjik deri reaksiyonları

Lipodistrofi

Kutanöz

amiloidozt

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıklar


Enjeksiyon/infüzyon bölgesi reaksiyonları



t Pazarlama sonrası kaynak
lardan elde edilen advers reaksiyon.

Seçili advers reaksiyonların tanımıAlerjik reaksiyonlar


FİASP® ile bildirilen alerjik deri reaksiyonları (%1,8; komparatör %1,5) arasında egzama, döküntü, prüritik kızarıklık, ürtiker ve dermatit bulunmaktadır.

FİASP® tedavisinde genel aşırı duyarlılık reaksiyonları (genel deri kızarıklıklığı ve yüzde ödem olarak görülmektedir) yaygın olmayan bir sıklıkta bildirilmiştir (%0,2; komparatör %0,3).

Hipoglisemi


İnsülin ihtiyacına göre insülin dozu çok yüksekse hipoglisemi gerçekleşebilir. Şiddetli hipoglisemi, bilinç kaybı ve/veya konvülziyonlara neden olabilir ve beyin fonksiyonlarındageçici ya da kalıcı hasara, hatta ölüme yol açabilir. Hipoglisemi semptomları genelliklebirdenbire ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında soğuk terleme, soğuk solgun deri, halsizlik,sinirlilik veya titreme, huzursuzluk, anormal yorgunluk veya güçsüzlük, konfüzyon,konsantrasyon güçlüğü, sersemlik, aşırı açlık, görme değişiklikleri, baş ağrısı, bulantı veçarpıntı olabilir (bkz. bölüm 4.4 ve 5.1). FİASP®'ın etkisi daha erken başladığı için, yemekzamanında alınan diğer insülinlerle karşılaştırıldığında, hipoglisemi enjeksiyon/infüzyondansonra daha erken görülebilir.

8

Deri ve deri altı doku hastalıkları


Lipodistrofi (lipohipertrofi ve lipoatrofiyi kapsayan) ve kutanöz amiloidoz enjeksiyon bölgesinde oluşabilir ve lokal insülin absorpsiyonunu geciktirebilir. FİASP® ile tedavi edilenhastalarda enjeksiyon/infüzyon bölgesinde lipodistrofi bildirilmiştir (%0,5; komparatör %0,2).Belirtilen enjeksiyon alanı içerisinde enjeksiyon yerinin sürekli olarak değiştirilmesi, bureaksiyonların gelişme riskini azaltabilir veya önleyebilir (bkz. Bölüm 4.4.).

Enjeksiyon/infüzyon bölgesi reaksiyonları


FİASP® ile tedavi edilen hastalarda enjeksiyon/infüzyon bölgesi reaksiyonları (döküntü, kızarıklık, inflamasyon, ağrı ve morarma dahil) bildirilmiştir (%1,3; komparatör %1,0). CSIIkullanan hastalarda (n = 261): FİASP® ile tedavi edilen hastalarda infüzyon bölgesireaksiyonları (kızarıklık, inflamasyon, iritasyon, ağrı, morarma ve kaşıntı dahil) bildirilmiştir(%10; komparatör %8,3). Bu reaksiyonlar genellikle hafif ve geçicidir, normalde, tedavi devamederken kaybolur.

Pediyatrik popülasyon


2 ila 18 yaşın altındaki tip 1 diyabetli çocuklarda terapötik bir doğrulayıcı çalışmada güvenlilik ve etkililik araştırılmıştır. Çalışmada, 519 hasta FİASP® ile tedavi edilmiştir. Genel olarakpediyatrik popülasyondaki advers reaksiyonların sıklığı, türü ve şiddeti, erişkinpopülasyonundaki deneyim farklılıklarını göstermez. Pediyatrik hastalarda yapılan buçalışmada, enjeksiyon bölgesinde lipodistrofi (lipohipertrofi, lipoatrofi dahil) erişkinlerdeyapılan çalışmalara kıyasla daha sık bildirilmiştir (yukarıya bakınız). Pediyatrik popülasyondalipodistrofi sıklığı FİASP® için %2,1, NovoRapid® için %1,6. olarak bildirilmiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Genel olarak insülin aspartla yapılan klinik çalışmaların sonuçlarına göre, yaşlı hastalarda ve böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda görülen advers reaksiyonların sıklığı, tipi veşiddeti, genel popülasyondan farklılık göstermemektedir. Çok yaşlı hastalardaki (>75 yaş) veyaorta ya da ileri derecede böbrek yetmezliği veya karaciğer yetmezliği olan hastalardakigüvenlilik profili sınırlıdır. FİASP® yaşlı hastalara farmakokinetik özelliklerin incelenmesiamacıyla uygulanmıştır (bkz. bölüm 5.2).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İnsülin için spesifik olarak bir doz aşımı tanımlanamamaktadır; ancak, hastaya ihtiyacı olandan daha yüksek doz verilirse birbirini takip eden evreler halinde hipoglisemi gelişebilir:

9

• Hafif hipoglisemi atakları oral yoldan glukoz veya şekerli gıdalar alınarak tedaviedilebilir. Bu nedenle, diyabetli hastaların her zaman yanlarında glukoz içeren ürünlerbulundurması önerilmektedir.

• Hastanın kendini tedavi edemediği şiddetli hipoglisemi atakları, eğitimli birininintramüsküler veya subkütan yoldan uygulayacağı glukagon ile (0,5 ila 1 mg) veya birsağlık mesleği mensubunun intravenöz yoldan uygulayacağı glukoz ile tedavi edilebilir.Hasta 10 ila 15 dakika içinde glukagona yanıt vermezse, intravenöz yoldan glukozuygulanmalıdır. Atağın tekrarının önlenmesi amacıyla hastanın bilinci yerinegeldiğinde oral yolla karbonhidrat verilmesi önerilmektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diyabette kullanılan ilaçlar. Enjeksiyon için insülinler ve analoglar, hızlı etkili.

ATC kodu: A10AB05.

Etki mekanizması


FİASP®, hızlı etkili bir insülin aspart formülasyonudur.

FİASP®'ın primer etkinliği, glukoz metabolizmasını düzenlemektir. FİASP®'ın etkin maddesi olan insülin aspart dahil olmak üzere insülinler, spesifik etkilerini insülin reseptörlerinebağlanarak gösterir. Reseptöre bağlanan insülin, iskelet kaslarına ve yağ dokularına glukozunhücresel alımını sağlayarak ve karaciğerden glukoz açığa çıkmasını inhibe ederek kan şekerinidüşürmektedir. İnsülin, adipositlerdeki lipolizi ve proteolizi inhibe eder, protein sentezini iseartırır.

Farmakodinamik etkiler


FİASP®, formülasyonuna nikotinamid (B

3

vitamini) eklenerek, NovoRapid®'e göre başlangıçta daha hızlı insülin absorpsiyonu sağlayan, yemek zamanında kullanılan bir insülin aspartpreparatıdır.

NovoRapid® ile karşılaştırıldığında, FİASP®'ın etkisi 5 dakika daha önce başlamış ve maksimum glukoz infüzyonu hızına kadar geçen süre 11 dakika daha kısa olmuştur. FİASP®'ınmaksimum glukoz düşürücü etkisi enjeksiyondan 1 ila 3 saat sonra gerçekleşmiştir. İlk 30dakikadaki glukoz düşürücü etki (EAAgIR,

0-30

dk) FİASP® ile 51 mg/kg, NovoRapid® ile 29mg/kg'dır (FİASP®/NovoRapid® oranı: 1,74 [1,47;2,10]%95 ga). Toplam glukoz düşürücü etkive maksimum (GIRmaks) glukoz düşürücü etki FİASP® ve NovoRapid® arasında benzerdir.FİASP®'ın toplam ve maksimum glukoz düşürücü etkisi, terapötik doz aralığında dozla birliktedoğrusal olarak yükselmektedir.

FİASP®'ın etkisi, NovoRapid® ile kıyaslandığında daha erken başlamaktadır (Bakınız bölüm 5.2), ardından artmış erken glukoz düşürücü etkiye yol açar. FİASP® reçete edilirken bu dikkatealınmalıdır.

Etki süresi NovoRapid® ile karşılaştırıldığında FİASP® için daha kısadır ve 3-5 saat sürmektedir.

10

Glukoz düşürücü etkide hastalar arasında günden güne gözlemlenen değişkenlik, FİASP® için erken (EAA

GIR, O-ISA, VK~%26), TOPLAMGIR,02

sa, VK~%18) ve maksimum (GIRmaks,VK~%19) glukoz düşürücü etkilerde düşüktür.

Klinik etkililik ve güvenlilik


FİASP

®°®

777 tip 1 diyabetli pediyatrik vakada randomize etkililik ve güvenlilik çalışmasında(26 haftalık tedavi) incelenmiştir. Çalışmada 2 yaşın altındaki çocuklar yer almamıştır.

Tip 1 diabetes mellitus hastaları


Yemek zamanında veya yemek sonrasında uygulanan FİASP

®®1c®1c®®®1cTablo 3 Tip 1 diyabet hastalarında gerçekleştirilen 26 haftalık bazal-bolus klinik çalışmasının sonuçları


Yemek zamanı FİASP+ insülindetemir

Yemek sonrası FİASP+ insülindetemir

Yemek zamanı NovoRapid+insülin detemir

N

381

382

380

HbAic (%)

Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

7,6 ^ 7.3 -0,32
-0,15 r-0,23;-0,071CE

7,6 ^ 7,5 -0,13

0,04 r-0,04;0,121D

7,6 ^ 7,4 -0,17

HbAic (mmol/mol)

Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

59,7 ^ 56,4 -3,46
-1,62 T-2,50;-0,731CE

59,9 ^ 58,6 -1,37

0,47r-0,41;1,361D

59,3 ^ 57,6 -1,84

Yemekten 2 saat sonraki glukoz artışı (mmol/L)A

Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

6,1 ^ 5,9 -0,29
-0,67 [-1,29;-0,04]CE

6,1 ^ 6,7 0.67

0,30 [-0,34;0,931D

6,2 ^ 6,6 0,38

Yemekten i saat sonraki glukoz artışı (mmol/L)A

Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

5,4 ^ 4,7 -0,84
-1,18[-1,65;-0,711CE

5,4 ^ 6,6 1,27

0,93 [0,46;1,401D

5,7 ^ 5,9 0,34

Vücut Ağırlığı (kg)

Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

78,6 ^ 79,2 0,67

0,12 T-0,30;0,551C

80,5 ^ 81,2 0,70

0,16 T-0,27;0,581D

80,2 ^ 80,7 0,55

Hasta maruziyet yılı başına şiddetli veya kan glukozuyla teyit edilmişhipoglisemiB (hasta yüzdesi)




Tahmini oran

59,0 (92,7) 1,01 [0,88;1,15]C

54,4 (95,0) 0,92 [0,81;1,061D

58,7 (97,4)

11

Başlangıç, çalışma sonu değerleri, gözlemlenen son mevcut değerlere göredir. %95 güven aralığı '[ ]' içinde belirtilmiştir.

A Yemek testi

B Şiddetli hipoglisemi (başka birinin yardımını gerektiren atak) veya kan glukozuyla (KG) teyit edilmiş hipoglisemi, semptomlardan bağımsız olarak, plazma glukozunun < 3,1 mmol/L olarak tespit edildiği ataklarşeklinde tanımlanmıştır.

C Yemek zamanı kullanılan FİASP® ile yemek zamanı kullanılan NovoRapid® arasındaki fark D Yemek sonrası kullanılan FİASP® ile yemek zamanı kullanılan NovoRapid® arasındaki farkE Yemek zamanı kullanılan FİASP® lehine istatistiki açıdan anlamlı

Yemek zamanında kullanılan FİASP® ile tedavi edilen hastaların %33,3'ü <%7 olan HbAu hedefine ulaşırken, yemek sonrası kullanılan FİASP® ile tedavi edilen hastaların %23,3'ü,yemek zamanı kullanılan NovoRapid® ile tedavi edilen hastaların ise %28,2'si hedefeulaşmıştır. HbAu <%7'ye ulaşmadaki tahmini olasılık, yemek zamanı kullanılan FİASP® içinyemek zamanı kullanılan NovoRapid®'e göre istatistiki açıdan anlamlı düzeyde daha yüksektir(olasılık oranı: 1,47 [1,02; 2,13]95% ga). Yemek sonrası kullanılan FİASP® ve yemek zamanıkullanılan NovoRapid® arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark görülmemiştir.

Yemek zamanında uygulanan NovoRapid® ile karşılaştırıldığında, yemek zamanında uygulanan FİASP®'ın yemekten 1 ve 2 saat sonraki glukoz artışı anlamlı derecede dahadüşüktür. Yemekten sonra uygulanan FİASP®'ın ise, yemek zamanında uygulananNovoRapid®'e göre, yemekten 1 saat sonraki glukoz artışı daha yüksek, yemekten 2 saat sonrakiglukoz artışı benzerdir (Tablo 3).

Çalışma sonundaki medyan toplam bolus insülin dozu, yemek zamanı uygulanan FİASP®, yemek sonrası uygulanan FİASP® ve yemek zamanı uygulanan NovoRapid® için benzerdir(başlangıçtan çalışma sonuna kadar değişim: yemek zamanı FİASP®: 0,33^-0,39 ünite/kg/gün;yemek sonrası FİASP®: 0,35^-0,39 ünite/kg/gün; yemek zamanı NovoRapid® 0,36^-0,38ünite/kg/gün). Başlangıçtan çalışma sonuna kadar medyan toplam bazal insülin dozu değişimi,yemek zamanı uygulanan FİASP® (0,41^-0,39 ünite/kg/gün), yemek sonrası uygulananFİASP® (0,43^-0,42 ünite/kg/gün) ve yemek zamanı uygulanan NovoRapid® (0,43^-0,43ünite/kg/gün) için benzerdir.

Tip 2 diabetes mellitus hastaları


Başlangıçtan çalışma sonuna kadar görülen HbAu düşüşünün, NovoRapid® ile elde edilenden daha aşağı olmadığı doğrulanmıştır. (Tablo 4).

Tablo 4 Tip 2 diyabet hastalarında gerçekleştirilen 26 haftalık bazal-bolus klinik çalışmasının sonuçları


FİASP® + insülin glarjin

NovoRapid® + insülin glarjin

N
345

344

HbA

ic

(%)
Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

8,0 ^ 6,6 -1,38
-0,02[-0,15;0,10]

7,9 ^ 6,6 -1,36

HbA

1c

(mmol/mol)
Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

63,5 ^ 49,0 -15,10
-0,24 [-1,60;1,11]

62,7 ^48,6 -14,86

Yemekten 2 saat sonraki glukoz artışı
(mmol/L)

A

Başlangıç ^ Çalışma sonu
7,6 ^ 4,6

7,3 ^ 4,9

12

Başlangıca göre düzeltilmiş değişim Tahmini tedavi farkı

-3,24

-0,36 [-0,81;0,08]

-2,87

Yemekten 1 saat sonraki glukoz artışı (mmol/L)A

Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

6,0 ^ 4,1 -2,14

-0,59 [-1,09;-0,09]C

5,9 ^ 4,6 -1,55

Vücut Ağırlığı (kg)

Başlangıç ^ Çalışma sonu Başlangıca göre düzeltilmiş değişimTahmini tedavi farkı

89,0 ^ 91,6 2,68

0,00 [-0,60;0,61]

88,3 ^ 90,8 2,67

Hasta maruziyet yılı başına şiddetli veya kan glukozuyla teyit edilmişhipoglisemi8 (hasta yüzdesi)



Tahmini oran

17.9 (76,8)

1.09 [0,88;1,36]

16,6 (73,3)

Başlangıç, çalışma sonu değerleri, gözlemlenen son mevcut değerlere göredir. %95 güven aralığı '[ ]' içinde belirtilmiştir.

A Yemek testi

B Şiddetli hipoglisemi (başka birinin yardımını gerektiren atak) veya kan glukozuyla (KG) teyit edilmiş hipoglisemi, semptomlardan bağımsız olarak, plazma glukozunun < 3,1 mmol/L olarak tespit edildiği ataklarşeklinde tanımlanmıştır.

C FİASP® lehine istatistiki açıdan anlamlı

Yemek sonrası doz uygulaması tip 2 diyabet hastalarında incelenmemiştir.

FİASP® ile tedavi edilen hastaların %74,8'i <%7 olan HbAu hedefine ulaşırken, NovoRapid® ile tedavi edilen hastaların %75,9'u hedefe ulaşmıştır. HbAu <%7'ye ulaşmadaki tahminiolasılıkta FİASP® ve NovoRapid® arasında istatistiki açıdan anlamlı bir fark olmamıştır.

Çalışma sonundaki medyan toplam bolus insülin dozu, FİASP® ve NovoRapid® için benzerdir (başlangıçtan çalışma sonuna kadar değişim: FİASP®: 0,21^-0,49 ünite/kg/gün veNovoRapid®: 0,21^-0,51 ünite/kg/gün). Başlangıçtan çalışma sonuna kadar medyan toplambazal insülin dozu değişimi FİASP® (0,56^-0,53 ünite/kg/gün) ve NovoRapid® (0,52^-0,48ünite/kg/gün) için benzerdir.

Geriyatrik popülasyon (>65 yaş)


Kontrollü üç klinik çalışmada, tip 1 diyabet veya tip 2 diyabet hastası olan ve FİASP® ile tedavi edilen 1219 hastanın 192'si (%16) 65 yaş ve üzerinde, 1219 hastanın 24'ü (%2) ise 75 yaş veüzerindeydi. Yaşlı hastalar ve genç hastalar arasında güvenlilik ya da etkililik açısından genelbir fark görülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon


FİASP®'ın etkililik ve güvenliliği 1 ila 18 yaş arası tip 1 diyabetli çocuk ve adölesanlarda 26 hafta süren (N=777) 1:1:1 randomize aktif kontrollü klinik bir çalışmada incelenmiştir.

Bu çalışmada insülin degludek ile birlikte kullanılan yemek zamanında (yemekten 0-2 dakika önce) ya da yemek sonrası (yemek başladıktan 20 dakika sonra) uygulanan FİASP® ve yemekzamanında uygulanan NovoRapid®in etkililik ve güvenliliği karşılaştırılmıştır. FİASP® yemek

13

zamanı kolundaki hastalar 2-5 yaş arası 16 çocuk, 6-11 yaş arası 100 çocuk ve 12-17 yaş arası 144 adölesan içeriyordu. FİASP®'ın yemek sonrası kolundaki hastalar 2-5 yaş arası 16 çocuk,6-11 yaş arası 100 çocuk ve 12-17 yaş arası 143 adölesandan oluşuyordu. Yemek zamanındauygulanan FİASP®, yemek zamanında uygulanan NovoRapid® ile HbA1c'deki değişimaçısından karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksek glisemik kontrol göstermiştir (ETD: %-0,17 [-0,30; -0,03]%95 a). Yemek sonrası uygulanan FİASP®, yemek zamanında uygulananNovoRapid® ile karşılaştırıldığında benzer glisemik kontrol göstermiştir (ETD: 0.13% [-0.01;0.26]95% a). Yemek zamanı uygulanan FİASP®, NovoRapid® ile karşılaştırıldığında 3 ana öğünboyunca yemek sonrası glukoz artışında ilk 1 saat içinde istatiksel olarak anlamlı bir iyileşmegöstermiştir (SMPG ölçümü). Yemek sonrası FİASP® için bu karşılaştırmada yemek zamanıNovoRapid® tercih edilmiştir. NovoRapid® ile karşılaştırıldığında genel olarak ciddi bir riskartişı yoktur ya da kan glukozu ile doğrulanmış hipoglisemi gözlenmemiştir.

Gözlemlenen etkililik ve güvenlilik profilleri tüm yaş grupları arasında karşılaştırılabilmektedir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


FİASP®, formülasyonuna nikotinamid (B

3Şekil 1. Subkütan enjeksiyon sonrası tip 1 diyabet hastalarındaki ortalama insülin profili

Toplam insülin maruziyeti FİASP® ve NovoRapid® arasında benzerdir. 0,2 ünite/kg vücut ağırlığı dozu için ortalama Cmaks değeri 298 pmol/L'dir ve NovoRapid® ile benzerdir.

14

Terapötik doz aralığında subkütan FİASP® dozu yükseldikçe, toplam maruziyet ve maksimum insülin konsantrasyonu orantılı olarak yükselmektedir.

Karın, delta kası ve bacak bölgelerine subkütan FİASP® uygulamasından sonra insülin aspartın mutlak biyoyararlanımı yaklaşık %80'dir.

FİASP® uygulamasından sonra insülinin ortaya çıkışındaki hız, enjeksiyon bölgesinden bağımsız olarak korunur. Maksimum konsantrasyona kadar geçen süre ve toplam insülin aspartmaruziyeti karın, üst kol ve bacak bölgeleri arasında benzerdir. Erken insülin maruziyeti vemaksimum konsantrasyon, karın ve üst kol bölgelerinde benzerdir ama bacakta biraz dahadüşüktür.

Sürekli subkütan insülin infüzyonu (SSII)


SSİİ ortamındaki maruziyet başlangıcı (maksimum konsantrasyona kadar geçen süre), NovoRapid® ile karşılaştırıldığında FİASP® için 26 dakika daha kısadır ve ilk 30 dakikada

Şekil 2. SSII ortamında (0-5 saat) tip 1 diyabet hastalarındaki bazal insülin infüzyonuna göre düzeltilıııişoı talaıııa insülin profili

Dağılım:


İnsülin aspartın plazma proteinlerine bağlanma afinitesi (<%10) düşüktür ve normal insan insülininde görülene benzerdir.

İntravenöz uygulamadan sonra görülen dağılım hacmi (Vd) 0,22 L/kg'dir (örn. 70 kg biri için 15,4 L) ve vücutta bulunan hücre dışı sıvı hacmine denk gelmektedir.

Biyotransformasyon:


İnsülin aspartın degradasyonu insan insülinine benzerdir; oluşan tüm metabolitler inaktiftir.

Eliminasyon:


Subkütan uygulama sonrası FİASP®'ın yarılanma ömrü 57 dakikadır ve NovoRapid® ile benzerdir.

15

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Geriyatrik popülasyon (>65 yaş):


NovoRapid® ile karşılaştırıldığında FİASP®, tip 1 diyabetli yaşlı hastalarda daha erken ve yüksek insülin maruziyeti gösterirken, benzer toplam maruziyet ve benzer maksimumkonsantrasyon sağlamıştır.

FİASP® uygulamasını takiben, toplam insülin aspart maruziyeti ve maksimum konsantrasyon yaşlı hastalarda genç erişkin hastalara göre %30 daha yüksektir.

Cinsiyet:


Cinsiyetin FİASP®'ın farmakokinetiği üzerindeki etkisi, farmakokinetik çalışmalar üzerinde yapılan çapraz çalışma analizi ile incelenmiştir. Hem kadın hem erkek tip 1 diyabethastalarında, NovoRapid® ile karşılaştırıldığında FİASP® daha erken maruziyet başlangıcı vedaha yüksek erken insülin maruziyeti gösterirken, benzer toplam maruziyet ve benzermaksimum konsantrasyon sağlamıştır.

FİASP®'ın erken ve maksimum insülin maruziyeti, hem kadın hem erkek tip 1 diyabet hastaları için benzerdir. Ancak, toplam insülin maruziyeti tip 1 hastası kadınlarda erkeklere göre dahayüksektir.

Obezite:


Vücut kitle indeksi (VKİ) yükseldikçe başlangıç absorpsiyon hızı yavaşlarken, toplam maruziyet ise farklı VKİ düzeyleri için benzerdir. NovoRapid® ile karşılaştırıldığında, göreceliolarak daha yüksek başlangıç maruziyetine sebep olduğundan VKİ'nin absorpsiyon üzerindekietkisi FİASP® için daha az belirgindir.

Irk ve etnik köken:


Irk ve etnik kökenin (Beyazlar ve Siyahlar, İspanyollar ve İspanyol olmayanlar) FİASP®'ın toplam insülin maruziyeti üzerindeki etkisi, tip 1 diyabet hastalarında yapılan bir popülasyonfarmakokinetik analizinin sonuçlarına dayanmaktadır. FİASP® için incelenen ırklar ve etnikgruplar arasında maruziyet açısından fark görülmemiştir.

Karaciğer yetmezliği:


Normalden şiddetli yetmezliğe kadar değişen karaciğer fonksiyonu aralığındaki 24 hasta üzerinde NovoRapid® ile insülin aspartın tek dozlu bir farmakokinetik çalışması yapılmıştır.Karaciğer yetmezliği olan hastalarda absorpsiyon hızı düşmüştür ve daha değişkendir.

Böbrek yetmezliği:


Normalden şiddetli yetmezliğe kadar değişen böbrek fonksiyonu aralığındaki 18 hasta üzerinde NovoRapid® ile insülin aspartın tek dozlu bir farmakokinetik çalışması yapılmıştır. İnsülinaspartın EAA, Cmaks, CL/F ve tmaks değerleri üzerinde kreatinin klerens değerlerinin bir etkisigörülmemiştir. Hafif ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalardaki veriler sınırlıdır. Diyalizeihtiyaç duyan böbrek yetmezliği hastaları incelenmemiştir.

16

Pediyatrik popülasyon:


NovoRapid® ile karşılaştırıldığında, çocuklarda (6-11 yaş) ve adolesanlarda (12-18 yaş) FİASP® daha erken maruziyet başlangıcı ve daha yüksek erken insülin maruziyeti gösterirken,benzer toplam maruziyet ve benzer maksimum konsantrasyon sağlamıştır.

FİASP®'ın maruziyet başlangıcı ve erken insülin maruziyeti çocuklar ve adolesanlarda erişkinlere benzerdir. FİASP®'ın toplam maruziyeti, 0,2 ünite/kg vücut ağırlığı dozu içinçocuklar ve adolesanlarda erişkinlere göre daha düşükken, maksimum serum insülin aspartkonsantrasyonu tüm yaş grupları arasında benzerdir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

İnsülin aspart maruziyeti sonrası güvenlilik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite ve üreme toksisitesi ile ilgili yapılan konvansiyonel çalışmalardan elde edilenklinik olmayan veriler, insanlar için özel bir tehlike göstermemiştir. İnsülin ve IGF-I reseptörbölgelerine bağlanma ve hücre büyümesi üzerine olan etkileri de dahil olmak üzere,

in vitro6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Fenol

Metakrezol GliserolÇinko asetat

Disodyum fosfat dihidrat Arjinin hidroklorürNikotinamid (B

3

vitamini)

Hidroklorik asit (pH ayarı için)

Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün, bölüm

666.3. Raf ömrü

30 ay.

İlk kez açılmasını takiben ya da yedek olarak taşınırken, maksimum 4 hafta boyunca saklanabilir. 30°C ve altında saklayınız. Buzdolabında saklanabilir (2°C-8°C). Dondurmayınız.Işıktan korumak için, kalemin kapağını kapalı tutunuz.

17

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Buzdolabında saklayınız (2°C-8°C). Dondurmayınız. Dondurucu kısmın uzağında saklayınız. Işıktan korumak için, kalemin kapağını kapalı tutunuz.

İlk kez açılmasını takiben ya da yedek olarak taşırken uygulanan saklama koşulları için bölüm 6.3'e bakınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Polipropilen, polioksimetilen, polikarbonat ve akrilonitril butadiyen sürenden yapılmış, çok dozlu, kullandıktan sonra atılabilen, kullanıma hazır enjeksiyon kalemi içinde pistonlu(halobütil) ve tıpalı (halobutil/poliizopren) kartuş (tip 1 cam).

Her bir kullanıma hazır kalem 3 mL çözelti içerir.

1, 5 ve 10 (çoklu paket) kullanıma hazır enjeksiyon kalem içeren ambalaj boyutları (iğne ucu içermez).

Tüm ambalaj boyutları piyasada mevcut olmayabilir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Eğer çözelti, berrak ve renksiz görünümde değilse FİASP® kullanılmamalıdır.

Dondurulmuş FİASP® kullanılmamalıdır.

Kullanıma hazır kalem (FlexTouch), uzunlukları 4 mm ila 8 mm arasında ve ölçüsü 30G ile 32G arasında olan kalem iğnesi ISO standardına göre geliştirilmiş enjeksiyon iğneleri ilekullanılmak üzere sadece subkutan enjeksiyon için tasarlanmıştır.

Hasta her enjeksiyondan sonra iğneyi atmalıdır.

İğne uçları ve kullanıma hazır enjeksiyon kalemleri paylaşılmamalıdır. Kartuş tekrar doldurulmamalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” gerekliliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti.

Nispetiye Cad. Akmerkez E3 Blok Kat:7 34335 Etiler - İstanbul TürkiyeTel: 0 212 385 40 40Faks: 0 212 282 21 20

8. RUHSAT NUMARASI

2018/643

18

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 22.11.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

19

İlaç Bilgileri

Fiasp Flextouch 100 U/ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem

Etken Maddesi: İnsülin Aspart

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.