Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CEFOBİD 0.5 g IM/IV flakon Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Sefoperazon Sodyum Kristalin Steril 0,5558 g *

* %96,7 Sefoperazon (anhidroz serbest asit) potans üzerinden hesaplanmıştır.

%7,5 dolum fazlalığı içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı madde yoktur.

3. FARMASÖTİK FORM

Kas içi (IM) ve damar içi (IV) enjektabl toz içeren flakon.

Beyaz veya hafif sarımsı toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Monoterapi:

CEFOBİD, duyarlı organizmaların meydana getirdiği aşağıda görülen enfeksiyonların tedavisinde endikedir:

- Solunum yolları enfeksiyonları (üst ve alt)

- İdrar yolu enfeksiyonları (üst ve alt)

- Peritonit, kolesistit, kolanjit ve diğer karın boşluğu enfeksiyonları

- Septisemi

- Menenjit

- Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları

- Kemik ve eklem enfeksiyonları

- İnflamatuar pelvik hastalık, endometrit, gonore ve diğer genital yolenfeksiyonları

Profilaksi:

CEFOBİD, abdominal, jinekolojik, kardiyovasküler ve ortopedik cerrahi müdahale uygulanan hastalarda post operatif enfeksiyonlara karşı profilaktik olarak kullanılabilir.

Kombine tedavi:

Enfeksiyonların çoğu, geniş etki spektrumundan ötürü, tek başına CEFOBİD ile yeterli şekilde tedavi edilebilir. Bununla beraber, kombine tedavi endikasyonu mevcutsa,CEFOBİD diğer antibiyotiklerle beraber kullanılabilir.

Belge DoW5ay'nl1 föff1 aminoglikozid elgkuİanİlaSafeŞaA/w\tedavi e.g§üre§ince ckre^A1

fonksiyonlar kontrol edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 6.2).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

Yetişkinler

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, CEFOBİD'in mutad yetişkin günlük dozu 2 ile 4 g'dır ve 12 saatlik aralarla eşit bölünmüş dozlarda uygulanır.

Şiddetli enfeksiyonlarda, günlük total doz 8 g'a kadar yükseltilebilir ve 12 saatlik aralarla eşit bölünmüş dozlar halinde verilir. Günde 12 g, 8 saatte bir eşit bölünmüşdozlarla uygulanmıştır. Eşit olarak bölünmüş günde 16 g'a kadar dozların komplikasyongörülmeden verildiği bildirilmiştir. Duyarlılık testleri neticeleri belli olmadan tedaviyebaşlanabilir.

Komplikasyonsuz gonokoksik üretrit için tavsiye edilen doz 500 mg'lık tek bir IM enjeksiyondur.

İlaç derin, kas içi olarak gluteus maximus veya ön uyluk bölgesi büyük kas kütlelerine zerk edilmelidir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler ve çocuklar

Aralıklı intravenöz infüzyon: CEFOBİD'in 1 veya 2 gramlık flakonlarının her biri 20100 mL uygun steril intravenöz solüsyon (enjeksiyonluk steril su, %5 dekstroz veya %5 dektroz ile birlikte Ringer laktat veya %0,9 ya da %0,2'lik sodyum klorür solüsyonu;%10 dekstroz solüsyonu; laktatlı Ringer solüsyonu; %0,9 sodyum klorür solüsyonu) ileseyreltilmeli ve 15 dakika ile 1 saat süre zarfında infüze edilmelidir. Şayet enjeksiyoniçin steril su tercih edilmiş ise flakona 20 mL'den fazla konulmamalıdır.

Sürekli intravenöz infüzyon: CEFOBİD'in beher gramı 5 mL enjeksiyonluk steril suda veya enjeksiyonluk bakteriostatik suda çözülmeli ve uygun intravenöz seyreltici ilaveedilmelidir.

Direkt intravenöz enjeksiyon: İlaç, nihai konsantrasyonu 100 mg/mL olmak üzere uygun bir çözücüde eritildikten sonra en az üç ila beş dakikalık bir sürede verilmelidir.Her uygulama için maksimum CEFOBİD dozu erişkinlerde 2 g ve çocuklarda 50 mg/kgolmalıdır.

Cerrahi müdahalelerde antibiyotik proflaksisi: Ameliyattan 30-90 dakika önce bir veya iki gram IV uygulanmalıdır. Bu doz 12 saatte bir uygulanabilirsede, vakaların çoğunda24 saatten daha uzun süre uygulama gerekmez. Enfeksiyon ihtimalinin yüksek olduğu(örn. kolo-rektal cerrahi) veya enfeksiyon oluşmasının zararlı olduğu özellikle bilinenameliyatlarda (örn. açık kalp cerrahisi veya prostetik artroplasti) CEFOBİD'inprofilaktik uygulamasına ameliyat bitiminden itibaren 72 saat devam edilebilir.

İntramüsküler enjeksiyon: 2 g CEFOBİD, 8 mL enjeksiyonluk steril suda çözülür ve derin intramüsküler enjeksiyon uygulanır. Acıyı önlemek için, CEFOBİD'e %2 lidokainkatılabilir. Bunun için, ilk adım olarak, 5,2 mL enjeksiyonluk su (iki maddeningeçimsizliğinden dolayı) CEFOBİD'e ilave edilir ve ardından 1,8 mL %2 lidokaineklenir (son hacim 8 mL).

Uygulama şekli:

Belge Do(iVf ^eyakâ&'^iM^'HneFuygÖlanır Belge TakiP Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

2

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrekle atılma CEFOBİD'in ana itrah yolu olmadığı için böbrek yetmezliği olan hastalarda günde 2-4 g'lık mutad dozlar verilebilir. Glomerüler filtrasyon hızı 18mL/dakika'nın altında olan veya serum kreatinin seviyesi 3,5 mg/dl'nin üstünde olanhastalarda maksimum CEFOBİD dozu günde 4 g olmalıdır.

Hemodiyaliz sırasında CEFOBİD serum yarı ömrü hafifçe azalır. Bu sebepten dozlar, diyaliz periyodunu takip edecek şekilde ayarlanmalıdır.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve/veya safra yolları tıkanıklığı olan hastalarda serum yarılanma ömrü genellikle uzar ve sefoperazonun böbrek atılımı artar.

Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanım

Ciddi safra yolları obstrüksiyonu, ciddi karaciğer hastalığı veya eşlik eden renal bozukluğu olan kişilerde serum sefoperazon konsantrasyonları izlenmeli ve gereğinegöre doz ayarlaması yapılmalıdır. Bu vakalarda serum konsantrasyonları yakından takipedilemiyorsa günlük doz 2 g'ı aşmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon (1 ay-11 yaş):

CEFOBİD pediyatrik hastalarda kullanılmakla birlikte, bu yaştaki hasta gruplarında etkililiği ve güvenliliği değerlendirilmemiştir. Sefoperazon, bebek ve çocuklardabölünmüş dozlar halinde her 8 ila 12 saatte bir, günde 50-200 mg/kg olacak şekildeuygulanmalıdır. Maksimum doz günde 12 g'ı geçmemelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyonda farmakokinetik parametreler için yeterli veri mevcut değildir.

Tedavi süresi

Tedavinin süresi hastalığın seyrine bağlıdır. CEFOBİD tedavisi, hastanın ateşi normale döndükten sonra en az 3 gün devam ettirilmelidir.

Kombinasyon tedavisi

Ciddi, yaşamı tehdit eden enfeksiyou olan hastalarda, CEFOBİD ile bir aminoglikozid kombinasyonu tedavisi endike olabilir. Fiziksel uyuşmazlık nedeniyle, iki ilacın aynıanda karıştırılmaması veya aynı bölgeye enjekte edilmemesi gerekir. Solüsyonlar,enjeksiyondan kısa bir süre önce hazırlanmalıdır. (Bkz. Bölüm 4.5 ve Bölüm 6.2)

Aminoglikozidlerle kombine tedavide böbrek fonksiyonları dikkatli bir şekilde izlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.4). Bu vakalarda ayrıca aminoglikozid kontrendikasyonlarıda düşünülmelidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Sefoperazon sodyuma ve/veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda veya aynı sınıftaki diğer ilaçlara veyabeta-laktamlara karşı ciddi aşırı duyarlılık göstermiş hastalarda kontrendikedir (bkz.Bölüm 4.4).

Penisiline duyarlı hastalarda olası bir çapraz alerjinin (%5-10) göz önünde

bulundurulması gerekir. güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

K vitamini uygulaması kontrendike olan hastalarda (özellikle kanamaya eğilimi olan) CEFOBİD kontrendikedir.

3

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşırı duyarlılık

Beta laktam veya sefalosporin tedavisi gören hastalarda, ciddi ve nadiren ölümcül olabilen aşırı duyarlılık (anafilaktik) reaksiyonları bildirilmiştir. Birden çok alerjenekarşı aşırı duyarlılık hikayesi olan hastalarda bu reaksiyonların görülme olasılığı dahafazladır.

CEFOBİD tedavisine başlamadan önce, hastanın geçmişinde Sefalosporin, penisilin ve diğer ilaçlara karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu olup olmadığı iyice soruşturularak tespitedilmelidir (bkz. Bölüm 4.3). Antibiyotikler, herhangi formda alerjisi olan hastalara,özellikle ilaç alerjisi olanlara ihtiyatla verilmelidir.

Alerjik bir reaksiyon ortaya çıktığı takdirde ilaç kesilmeli ve gerekli tedavi başlatılmalıdır. Ciddi anaflaktoid reaksiyonlar derhal adrenalin ile acil tedaviyigerektirir. Endikasyona göre oksijen, intravenöz steroidler ve intübasyon dahilhavayolunu açık tutma önlemleri uygulanmalıdır.

Sefoperazon tedavisinde, hastalarda, toksik epidermal nekroliz (TEN), Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve dermatit eksfoliatif gibi ciddi ve zaman zaman ölümcül derireaksiyonları bildirilmiştir. Ciddi bir cilt reaksiyonu ortaya çıkarsa sefoperazonkesilmeli ve uygun tedavi başlanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8).

Karaciğer yetmezliğinde kullanım

CEFOBİD, yoğun olarak safra ile atılır. Karaciğer hastalığı ve/veya safra yolları obstrüksiyonu olan kişilerde CEFOBİD'in serum yarı ömrü genellikle uzar ve idrarlaitrahı artar. Şiddetli hepatik disfonksiyon mevcudiyetinde bile, safrada terapötikkonsantrasyonlar elde edilir ve ilacın yarı ömründe yalnızca 2-4 misli bir artma görülür(Bkz. Bölüm 4.2).

Şiddetli biliyer obstrüksiyon, şiddetli karaciğer hastalığı veya bunlarla birlikte renal disfonksiyon mevcutsa doz modifikasyonu gerekebilir.

Hem hepatik disfonksiyon, hem de birlikte renal bozukluk olan kişilerde CEFOBİD serum konsantrasyonları kontrol edilmeli ve gerektiği şekilde doz ayarlanmalıdır. Buvakalarda serum konsantrasyonları yakından takip edilemiyorsa günlük doz 2 g'ıaşmamalıdır.

Hemodiyaliz sırasında CEFOBİD serum yarı ömrü hafifçe azalır. Bu sebepten dozlar, diyaliz periyodunu takip edecek şekilde ayarlanmalıdır.

Genel

Sefoperazon ile ölüme varabilen ciddi kanama vakaları rapor edilmiştir. Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, sefoperazon ile tedavi edilen hastalarda koagülopati ilesonuçlanan K vitamini eksikliği meydana gelmiştir. Bu riske en çok maruz kalanlar,yeterli beslenemeyen, malabsorbsiyon durumu gösteren (örn., kistik fibrozis),antikoagülan tedavi alan hastalar veya uzun süreli intravenöz beslenmede olanhastalardır.

Bu hastalar ve antikoagülan tedavisi alan hastalar; kanama, trombositopeni ve hipoprotrombinemi bulguları açısından izlenmelidir. Israrcı kanama var ise ve bununla

Belge Do

orsa seteper&zoff ke§il/mgndfriyegovtr/saglık-tıtck-ebys

4

Hemoraji riskini arttıran faktörler, maligniteler, hepatik ve/veya böbrek fonksiyonları bozukluğu, yaşlılık, trombositopeni, hemorajik eğilimleri indükleyen veya arttıran (örn.,hemofili, gastrointestinal ülserler), uzun süreli antibiyotik tedavisini içeren dahilsonucunda hemorajiye sebep olan durumlar sayılabilir. Bu hastalarda protrombinzamanı izlenmeli ve gerekiyorsa ekzojen K vitamini uygulanmalıdır.

Diğer antibiyotiklerle de olduğu gibi, uzun süre CEFOBİD uygulanması, duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesine yol açabilir. Tedavi süresince hastalar dikkatlegözlenmelidir. Direnç veya organizmaların seleksiyonu meydana gelirse, farklı birantibiyotik kullanılmalıdır.

Diğer herhangi bir güçlü sistemik ajanda olduğu gibi, uzun süreli tedavi sırasında organ sistem disfonksiyonlarının periyodik olarak kontrol edilmesi önerilmektedir. Bu, renal,hepatik ve hemopoetik sistemleri kapsar. Bu durum, özellikle infantlarda önemlidir.

Clostridium difficileC. difficile

'nin aşırıçoğalmasını sağlayacak şekilde kolonun normal florasını değiştirmektedir.

C.difficile,C.difficile

'in aşırı toksin üreten suşları, artmış morbidite ve mortaliteye sebep olur; bu enfeksiyonlarantimikrobiyal terapiye refrakter olabilirler ve kolektomiye gereksinim duyabilirler.CDAD antibiyotik kullanan tüm diyare hastalarında dikkate alınmalıdır. CDAD'nınantibakteriyel ajanların verilişinden 2 ay sonra ortaya çıktığı rapor edildiği için medikalhikayeye dikkat edilmelidir. Ciddi ve ısrarcı diyare durumunda sefoperazon hemenkesilmeli ve uygun tedavi başlanmalıdır (örn. Oral vankomisin günde 4 defa 250 mg).Direnç veya organizmaların seleksiyonu meydana gelirse, farklı bir antibiyotikkullanılmalıdır.

Peristaltik hareketi inhibe edici ilaçlar kontrendikedir. Medikal geçmişinde enterokolit olan hastalarda sefoperazon dikkatli verilmelidir. Sefoperazon tedavisinden sonra ve 5gün süreyle, alkol tüketiminden ve alkol içeren ilaçların uygulamasından kaçınılmalıdır(Bkz. Bölüm 4.5).

Sefoperazonun tek başına nefrotoksik potansiyele sahip olduğuna dair bir kanıt olmamasına rağmen, eğer aminoglikozidlerle birlikte uygulanırsa böbrek fonksiyonuizlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.2).

Bebeklerde kullanım

Prematür ve yeni doğanlarda kapsamlı olarak çalışılmamıştır. Bu nedenle, tedavi gören prematüre çocuklarda ve yeni doğanlarda tedaviye başlamadan önce yarar ve potansiyelriskler iyice tartılarak karar verilmelidir (Bkz. Bölüm 5.3).

Kernikterus olan yeni doğanlarda CEFOBİD bilirubini, plazma proteinine bağlanma yerlerinden ayırmaz.

Bu tıbbi ürün 0,019 g sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

5

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

CEFOBİD tedavisi süresince ve son dozdan 5 gün sonrasına kadar alkol alan kişilerde disülfiram benzeri reaksiyon (kızarma, terleme, baş ağrısı ve taşikardi) bildirilmiştir. Bunedenle, sefoperazon tedavisi süresince ve son dozdan 5 gün sonrasına kadar alkoltüketiminden kaçınılmalıdır. Oral veya parenteral yoldan suni beslenme gerekenhastalarda etanol içeren solüsyonlar kullanılmamalıdır.

Sefoperazon ile birlikte yüksek dozlarda heparin ve oral koagülanların uygulanması durumunda koagülasyon parametreleri düzenli ve sık aralıklarla takip edilmelidir. Buaynı zamanda trombosit fonksiyonunu etkileyen maddelerin birlikte uygulanması içinde geçerlidir.

Aminoglikozidler ile birlikte sefalosporinlerin uygulanması ile nefrotoksik reaksiyonlar meydana geldiğinden, renal fonksiyon takip edilmelidir. Aminoglikozid ilekombinasyon tedavisi uygulanacak ise, bu iki ilaç fiziksel geçimsizlikleri nedeniylebirlikte uygulanmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.2 ve 6.2).

CEFOBİD ile furosemidin birlikte uygulanmasıyla renal fonksiyonlarda bozulma gözlenmemesine rağmen, sefalosporinler ve güçlü etkili salüretik ilaçların birliktekullanılmasının renal fonksiyonlarda bozulmaya yol açabileceği akılda tutulmalıdır.

İlaç ve laboratuvar testleri arasında etkileşme

Fehling veya Benedict solüsyonları ile idrarda glukoz için yanıltıcı pozitif reaksiyon görülebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. kısım 5.3).

Hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve tam kontrollü bir çalışma yoktur. Sefoperazon plasenta bariyerini geçer. Hayvanlar üzerinde yapılan üreme deneyleri insanlarınvereceği cevaplar için her zaman doğru bir gösterge olmadığından, bu ilaç, hamilelikdöneminde sadece hayatı tehdit edici bir durum varsa kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Sefoperazon çok az miktarlarda anne sütü ile atılmaktadır. Emzirme döneminde sefoperazon kullanılmamalıdır.

Belge Do Kodu: !ZW56ZW56ZlAxQ3NRZmxXSHY3YnUyZW56 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

6

Üreme yeteneği/Fertilite

Fare, sıçan ve maymunlarda, insan dozlarının 10 misline kadar çıkan dozlarla yapılan üreme çalışmalarında CEFOBİD'e bağlı hiçbir fertilite bozukluğu veya fetüs üzerindezararlı etki belirtisi görülmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sefoperazon ile mevcut klinik deneyime göre, hastanın araç ve makine kullanma kabiliyetinin bozulması beklenmemektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler aşağıdaki kategorilere göre listelenmiştir:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor: eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın : Hemoglobinde azalma, hematokritte azalma, eozinofili

Yaygın :Nötropeni1 Coombs direk testinde nötrofil sayısında azalma

pozitif trombositopeni*

Yaygın olmayan :Hipoprotrombinemi

Bilinmiyor :Koagülopati*

Bağışıklık sistemi hastalıkları2

Yaygın :Hipersensitivite

Bilinmiyor : Anaflaktik şok*, anaflaktik reaksiyon*, anaflaktoid reaksiyon

(şok dahil)*

Vasküler hastalıkları

Yaygın :Enjeksiyon bölgesinde flebit

Yaygın olmayan :Hemoraji*

Bilinmiyor :Şok*

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın :Diyare

Yaygın olmayan :Kusma*, mide bulantısı

Bilinmiyor :Psödomembranöz kolit*

Hepato-biliyer hastalıklar3

Yaygın :Alanin aminotransferazda (SGPT)artış,aspartat

aminotransferazda (SGOT) artış, alkalin fosfatazda artış, sarılık*

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın : Kaşıntı*, makülopapüler deri döküntüleri, ürtiker

Bilinmiyor :Toksik epidermal nekroliz*, Stevens-Johnson sendromu*,

dermatit eksfoliatif*

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor : BUN ve serum kreatininde artış (geçici), hematüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Belge Do Kodu: lZW56ZW56ZlAxQ3NRZmyKSHY3Y.nUyZW56 . . Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Yaygın : Enjeksiyon yerinde ağrı

Yaygın olmayan : İlaca bağlı ateş, pireksi*

Bilinmiyor : Baş ağrısı, soğuk hissi

7

1 Uzamış uygulama ile ilişkili, geri dönüşümlü.

2 Özellikle penisiline alerjisi olan hastalarda görülme olasılığı daha yüksektir.

3 Çoğunlukla hafif veya orta şiddette.

*Pazarlama sonrası karşılaşılan istenmeyen etkiler

Aşırı duyarlılık: Bu reaksiyonlar* [eozinofıli, ürtiker, makülo-papüler döküntü ve ateş (ilaç ateşi)], daha çok alerji hikayesi olanlarda, özellikle penisilin alerjisi olan hastalardagörülmüştür.

Hepato-biliyer bozukluklar: SGOT, SGPT ve alkalin fosfataz seviyelerinde geçici bir artış gözlenmiştir.

Gastrointestinal hastalıklar: Bunların çoğu hafif veya orta şiddettedir. Bütün vakalarda, bu semptomlar semptomatik tedaviye cevap vermiş veya tedavinin kesilmesiyle ortadankalkmıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir(www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 21835 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Sefoperazon sodyumun akut toksisitesi üzerine sınırlı bilgi mevcuttur. İlacın aşırı doz kullanımında, temel olarak ilaç ile ilgili yan etkilerin uzantısı olan belirtiler meydanagetireceği beklenmektedir. P-Laktam antibiyotiklerin BOS'da yüksek konsantrasyondabulunmasının nörolojik etkilere yol açabileceği gerçeği ve nöbete yol açma potansiyeligöz önünde tutulmalıdır. Sefoperazon dolaşımdan hemodiyaliz ile uzaklaştırıldığından,doz aşımı böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda meydana gelirse, bu prosedürlerilacın vücuttan eliminasyonunu kolaylaştırabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1.Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapotik grubu: Sistemik kullanılan antiinfektifler, Diğer beta-laktam antibakteriyeller / Üçüncü kuşak sefalosporinler.

ATC Kodu: J01DD12

Etki mekanizması:

Sefoperazon, bakteri hücre duvarının sentezini inhibe ederek bakterisidal etki gösteren yarı-sentetik geniş spektrumlu bir sefalosporindir. Diğer tüm sefalosporinler gibi hücrereseptörlerine (penisilin bağlayan proteinler) bağlanarak ve transpeptidaz reaksiyonuinhibe ederek, selektif olarak peptidoglikan sentezi bloke edilir.

CEFOBİD,

in vitro

olarak, klinik yönden önemli çok çeşitli organizmalara karşı etkilidir ve birçok beta laktamazların degradasyonuna karşı dirençlidir.

föMf


•Adresidıttns

ve Gra

s://www.turl

m nega

Belge Do K®dui,lZW56ZW56ZlAxQ3NRZmxXSHY3YtıUyZW56/-, Belgi

Sefoperazon

in Vitro

olarak duyarlı Gram p konstanstrasyona bağlı olarak hızlı bakterisidal etki gösterir.

;ov.ir/saglik-titckneby


bk-tıtckıebys

lere karşı Enfekte hayvan


8

modellerinde, EAA (eğri altı alan) /MIK ve Cmaks değerleri etkililiği belirleyen FK/FD faktörleridir.

Direnç mekanizması

Sefoperazona karşı bakteriyel direnç, aşağıdaki mekanizmalardan bir veya daha fazlasına bağlı olabilir:

- beta-laktamazlarla hidroliz. Sefoperazon, aşağıdakilerden bazıları tarafından etkin bir şekilde hidrolize edilebilir: genişletilmiş spektrumlu beta-laktamazlar(GSBL'ler) ve kromozomal olarak kodlanmış (AmpC) enzim tarafından bazıaerobik Gram-negatif bakteri türlerinde indüklenebilir veya kararlı bir şekildebastırılabilir.

- penisilin bağlayıcı proteinlerin sefoperazon için azaltılmış afinitesi, örn.Metisiline dirençli

Staphylococcus aureus' da

PBP2A

- Gram negatif organizmalarda sefoperazonun penisilin bağlayıcı proteinlereerişimini kısıtlayan dış zar geçirgenliği kaybı

- bakteriyel akış pompalarıKırılma noktaları

Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsü (KLSE) tarafından belirlenen MIK sınır değerleri şunlardır:

Enterobacteriaceae:Stafilokok:Pseudomonas aeruginosa:

S <16 mg/L ve R >64 mg/L

Mikroorganizmaların duyarlılığı

Edinilmiş direncin prevalansı coğrafi olarak ve seçilen türler için zamanlamaya göre değişebilir ve özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken dirençle ilgili yerel bilgileristenir. Gerektiğinde yerel direnç prevalansı, ajanın en azından bazı enfeksiyontürlerinde faydasının sorgulanabilir olduğu durumlarda uzman tavsiyesi alınmalıdır.

Duyarlı organizmalar arasında şunlar vardır:

Yaygın olarak duyarlı türler:

Aerobik gram pozitif organizmalar:

Staphylococcus aureus

(Penisilinaz üreten ve üretmeyen suşları dahil)

Staphylococcus epidermidis (metisiline duyarlı)


StreptococcuspneumoniaeDiplococcus pneumoniae)


Streptococcus pyogenes

(Grup A beta-hemolitik streptokok)

Streptococcus agalactiae

(Grup B beta-hemolitik streptokok)

Beta-hemolitik streptokoklar


Aerobik gram negatif organizmalar:

Escherichia coli


Klebsiella(Klebsiellapneumoniae

dahil)

Enterobacter

türleri belge

Citrobacter

türleri

Haemophilus influenzae (fi-Laktamaz pozitif ve negatif suşlar) Proteus mirabilis


9

Proteus vulgaris


Morganella morganiiProteus morganii) Providencia rettgeriProteus rettgeri)ProvidenciaSerratia(S. marcescens

dahil)

SalmonellaShigella

türleri

Pseudomonas aeruginosaPseudomonas'lar


Acinetobacter calcoaceticus

'un bazı suşları

Neisseria gonorrhoeae


Neisseria meningitidis


Bordetella pertussis


Yersinia enterocolitica


Anaerobik gram pozitif mikroorganizmalar:

Clostridium(Clostrium difficile

hariç)

Eubacteriums

spp.

Lactobacillus

spp.

Peptococcus

spp.

Peptostreptococcus.


Anaerobik gram negatif mikroorganizmalar

Bacteroides fragilis

,

Bacteroides

spp.

Fusobacterium

spp.

Veillonella

spp

Kazanılmış direncin sorun olabileceği türler:

Aerobik gram pozitif mikroorganizmalar:

Enterococcus

spp.

Streptococcus pneumoniae (penisiline direçli)


Aerobik gram negatif mikroorganizmalar:

Acinetobacter

spp.

Bordetella pertussis Citrobacter freundiiEnterobacter spp.


Klebsiella oxytoca Proteus penneriProteus vulgarisProteus spp.


Doğal olarak dirençli mikroorganizmalar:

Aerobik gram pozitif mikroorganizmalar:

Enterococcus.


Listeria monocytogenes


Belge Do KSüfihyimCMWMfİWmin£WPeçli)


Coagulase negatif Staphylococci (metisiline dirençli)


10

Aerobik gram negatif mikroorganizmalar:

Stenotrophomonas maltophilia


Ürün çeşitli beta-laktamazlara karşı dirençlidir.

Duyarlı olmayan mikroorganizmalar:

Enterekok türleri

MRSA, MRSE türleri (metisiline dirençli Staphylococcus aureus ve Staphylococcus epidermidis)

Mikoplazma türleri Klamidya türleri

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Tek doz CEFOBİD yüksek serum, safra ve idrar seviyeleri oluşturur. Tablo 1'de sağlıklı gönüllü kişilerde, 1, 2, 3 veya 4 g ilacın 15 dakika süre ile sabit hızdaki tek bir intravenözinfüzyonu, ya da 1 veya 2 g ilacın bir defada intramüsküler enjeksiyonundan sonraoluşan CEFOBİD serum konsantrasyonları görülmektedir. Probenesid'in CEFOBİDserum konsantrasyonları üzerine hiçbir etkisi yoktur.

TABLO 1. SEFOPERAZON SERUM KONSANTRASYONLARI
Uygulama Sonrası Ortalama
Serum Konsantrasyonları
mcg/mL)

Doz/veriliş yolu

0*

0,5 saat
1 saat
2 saat
4 saat
8 saat
12 saat

1 g IV

153
114
73
38
16
4
0,5

2 g IV

252
153
114
70
32
8
2

3 g IV

340
210
142
89
41
9
2

4 g IV

506
325
251
161
71
19
6

1 g IM

32**
52
65
57
33
7
1

2 g IM

40**
69
93
97
58
14
4
* İnfüzyon sonu 0.
saatten başlamak üzere ortalama serum konsantrasyon
arı

** Enjeksiyondan 15 dakika sonra elde edilen değerler

Dağılım:


CEFOBİD, test edilen bütün vücut sıvı ve dokularında terapötik seviyelere erişir. Bunlar arasında asit sıvısı ve serebrospinal (menenj enflamasyonu olan hastaların) sıvısı, idrar,safra ve safrakesesi duvarı, balgam ve akciğer, bademcik ve sinüs mükoz membranı,atrial apendaj, böbrek, üreter, prostat ve testis, uterus ve Fallop tüpleri, kemik, göbekkordonu kanı ve amniotik sıvı da bulunur.

İntravenöz ve intramüsküler uygulamanın ardından plazma konsantrasyonlarında doz orantılı artış görülmüştür. İntramüsküler uygulamanın ardından 1 -2 saat içinde plazmapik seviyelerine ulaşılır. Sefoperazon plazma proteinlerine %90 oranında bağlanır,dağılım hacmi 0,15 L/kg vücut ağırlığıdır. Serebrospinal sıvıda (özellikle menenjitlihastalarda), peritonal sıvıda, balgamda, safrada, idrar, tonsillalar, sinüs muköz

Belge Do 5zkardtyakxkaiii?dâVyiai2iğerle?de, safrarekeses/wdüvafrnaa,tr/böö:rekl-ertfe,

prostatta, testisde, uterusta, fallopi tüplerinde, kemiklerde terapötik konsantrasyonlarda 2 görülür. Sefoperazon plasentayı geçerek terapötik konsantrasyonlarda kordon kanı veamniyon sıvısında görülür.

Biyotransformasyon:


Sefoperazonun %1'den daha az kısmı ise metabolize edilir.

Eliminasyon:


CEFOBİD safra ve idrar ile atılır. Maksimum safra konsantrasyonları, ilacın uygulanmasından bir ila üç saat içinde elde edilir ve aynı andaki serumkonsantrasyonlarının 100 katına kadar yükselebilir. Biliyer yol obstrüksiyonu olmayanhastalarda 2 g intravenöz bolus enjeksiyonundan sonra CEFOBİD'in safrakonsantrasyonları 30 dakika içinde 66 mikrogram/mL'den 3 saat sonra 6000mikrogram/mL'ye kadar değişir.

Renal fonksiyonu normal kişilerde değişik uygulama yolları ve dozlardan sonra, 12 saatlik sürede CEFOBİD'in ortalama %20-30'u idrarda bulunur. 2 g'lık dozun 15dakikada infüzyonundan sonra 2200 mikrogram/mL'yi aşan doruk idrarkonsantrasyonları elde edilmiştir. 2 g intramüsküler enjeksiyondan sonra ise takriben1000 mikrogram/mL'lik doruk idrar konsantrasyonları elde edilmiştir.

Normal kişilerde, CEFOBİD'in mükerrer kullanımına bağlı olarak bir birikim meydana gelmemiştir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Mevcut değil.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer Yetmezliği:


Karaciğer disfonksiyonu olan kişilerde, serum yarı ömrü uzar, idrarla itrahı artar. Hem karaciğer hem böbrek yetmezliği olan kişilerde ise CEFOBİD, serumda birikebilir.

Böbrek Yetmezliği:


Normal kişilerde ve böbrek yetmezliği olan hastalarda doruk serum konsantrasyonları, EAA ve serum yarı ömrü aynıdır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Test edilen bütün dozlarda sefoperazon puberte öncesi sıçanların testislerinde advers etkiler meydana getirmiştir. Ortalama yetişkin insan dozunun takriben 16 katı olan 1000mg/kg/gün dozunun subkütan uygulanması; testis ağırlığında azalma, spermatoj enezdeduraklama, azalmış germinal hücre miktarı sertoli hücre sitoplazmasında vakuolteşekkülü ile sonuçlanmıştır. Lezyonların şiddeti 100 mg -1000 mg/kg/gün sınırlarıiçinde doza bağımlı kalmıştır; düşük doz spermatositlerde önemsiz bir azalmaya nedenolmuştur. Yetişkin sıçanlarda bu etki görülmemiştir. En yüksek doz seviyeleri haricindetüm dozlarda lezyonlar histolojik olarak reversibl idi. Bununla beraber bu çalışmalar,sıçanlarda çoğalma fonksiyonlarının müteakip gelişmesini değerlendirmemiştir. Bubulguların insanlarla olan ilgisi bilinmemektedir.

12

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Yardımcı madde yoktur.

6.2. Geçimsizlikler

Sefoperazon, Bölüm 6.6'da belirtilen solüsyonlar hariç diğer ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

Aminoglikozidler

CEFOBİD ve aminoglikozid solüsyonları direkt olarak karıştırılmamalıdır, çünkü aralarında fiziki bir geçimsizlik mevcuttur. Eğer CEFOBİD ile bir aminoglikozidinkombinasyon halinde verilmesi gerekiyorsa (Bkz. Bölüm 4.1) bu, birbirini takip edenintermittan intravenöz infüzyonlar halinde gerçekleştirilebilir. Bunun için ayrı birsekonder intravenöz tüp kullanılmalı ve esas intravenöz tüp iki doz arasında uygun birsulandırıcı ile yeterli derecede irrige edilmelidir. CEFOBİD'in aminoglikozidden önceuygulanması tavsiye edilir.

6.3. Raf ömrü

Sulandırılmadan önce 25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde ışıktan korunarak saklanması koşuluyla 24 ay dayanıklıdır.

Aşağıdaki parenteral sulandırıcılar ve yaklaşık sefoperazon konsantrasyonlar, belirtilen şartlar altında, gösterilen zaman süreleri için stabil CEFOBİD solüsyonları sağlar.Kontrollü oda sıcaklığında (15°- 25° C) yaklaşık 24 saat muhafaza edilebilirler(belirtilen zaman süresinde kullanılmamış solüsyon miktarları atılmalıdır).

Çözeltiler

Yaklaşık konsantrasyonlar

Bakteriostatik su (enjeksiyona mahsus)

300 mg/mL

%5 Dekstroz solüsyonu

2 mg - 50 mg/mL

%5 Dekstroz ve Laktatlı Ringer solüsyonu

2 mg - 50 mg/mL

%5 Dekstroz ve % 0,9 Sodyum klorür sol.

2 mg - 50 mg/mL

%5 Dekstroz ve % 0,2 Sodyum klorür sol.

2 mg - 50 mg/mL

%10 Dekstroz sol.

2 mg - 50 mg/mL

Laktatlı Ringer sol.

2 mg/mL

%0,5 Lidokain hidroklorür sol.

300 mg/mL

%0,9 Sodyum klorür sol.

2 mg -300 mg/mL

Normosol M ve % 5 Dekstroz sol.

2 mg - 50 mg/mL

Normosol R

2 mg - 50 mg/mL

Steril su (enjeksiyona mahsus)

300 mg/mL

Sulandırılmış CEFOBİD solüsyonları cam veya plastik enjektörlerde ya da cam veya fleksibl plastik parenteral solüsyon kaplarında buzdolabında (2° - 8° C) yaklaşık 5 gün

muhafaza edilebilirler.


Çözeltiler

Yaklaşık konsantrasyonlar

Bakteriostatik su (enjeksiyona mahsus ) 300 mg/mL

% 5 Dekstroz solüsyonu 2 mg - 50 mg/mL

Belge Do Kodu%z5D^kst?oz;xve'%10x9 eSKâyÜM^torür söflge Takip A2®g1İP50fflg/ffiLe¦ g°v tr/saglik-titck-ebys

%%

0,2 Sodyum klorür sol. 2 mg - 50 mg/mL Laktatlı Ringer solüsyon2 mg/mL

13

% 0,5 Lidokain hidroklorür sol.

300 mg/mL 2 mg - 300 mg/mL2 mg - 50 mg/mL2 mg - 50 mg/mL300 mg/mL

% 0,9 Sodyum klorür sol. Normosol M ve % 5 Dekstroz sol.Normosol R

Steril su (enjeksiyona mahsus)

Sulandırılmış CEFOBID solüsyonları cam veya plastik enjektörlerde ya da cam veya fleksibl plastik parenteral solüsyon kaplarında buzlukta (-20° ila - 10° C) yaklaşık 3hafta muhafaza edilebilirler.

Çözeltiler

Yaklaşık konsantrasyonlar

% 5 Dekstroz sol. 50 mg/mL

%%

0,9 Sodyum klorür sol. 2 mg/mL

%

5 Dekstroz ve % 0,2 Sodyum klorür sol. 2 mg/mL

5 Hafta

300 mg/mL 300 mg/mL

% 0,9 Sodyum klorür sol.

Steril su (enjeksiyona mahsus )

Sulandırılmış CEFOBİD solüsyonları cam veya plastik enjektörlerde ya da cam veya fleksibl plastik parenteral solüsyon kaplarında muhafaza edilebilirler.

Donmuş solüsyonlar kullanılmadan önce oda ısısında eritilmelidir. Eritildikten sonra kullanılmayan bölüm atılmalıdır. Tekrar dondurulmamalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Flakonlar 25°C altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır. Sulandırılmış çözelti 15°C-25°C arasında 24 saat, buzdolabındasaklandığında (2°C - 8°C) 5 gün stabildir. Çözündürüldükten sonra ışıktan korunmasıgerekmemektedir.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Her CEFOBİD 0.5 g flakonu, 0,5 g kristalize sodyum sefoperazon ihtiva eder. Steril ve apirojendir.

Her bir çözücü ampulde 5 mL enjeksiyonluk su bulunur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

İntravenöz Uygulama

CEFOBİD steril toz flakonları başlangıçta, aşağıda Tablo 2'de sıralanan intravenöz tatbikata uygun sulandırma solüsyonlarının herhangi biri ile ve sefoperazonun gramıbaşına en az 2,8 mL eklenerek sulandırılabilir. Sulandırmada kolaylık için 1 gCEFOBİD başına 5 mL uygun solüsyon kullanılması önerilir.

Tablo 2 Başlangıç sulandırması için solüsyonlar

%5 Dekstroz solüsyonu

Belge Do Kodu- lZW56ZW56ZlAx03NRZnısKSHY3YnyvZW56 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

%5 "Dekstroz ve % 0,9 Sodyum klorür solüsyonu %5 Dekstroz ve % 0,2 Sodyum klorür solüsyonu% 10 Dekstroz solüsyonu

14

% 0,9 Sodyum klorür solüsyonu Normosol M ve

% 5

Dekstroz solüsyonuNormosol R

Steril su (enjeksiyona mahsus)

Bu şekilde elde edilen çözeltinin tümü daha sonra intravenöz infüzyon için Tablo 3'deki mayilerden herhangi biri ile tekrar sulandırılmalıdır:

Tablo 3 İntravenöz infüzyon sıvıları

% 5 Dekstroz solüsyonu % 5 Dekstroz ve Laktatlı Ringer solüsyonu% 5 Dekstroz ve % 0,9 Sodyum klorür solüsyonu% 5 Dekstroz ve % 0,2 Sodyum klorür solüsyonu% 10 Dekstroz solüsyonuLaktatlı Ringer solüsyonu% 0,9 Sodyum Klorür solüsyonuNormosol M ve %5 Dekstroz solüsyonuNormosol R

İntramusküler uygulama

İntramusküler enjeksiyon için solüsyonlar enjeksiyona mahsus steril su veya enjeksiyona mahsus Bakteriostatik su ile hazırlanabilir. 250 mg/mL'den daha yüksekkonsantrasyonlar verilecekse bir lidokain solüsyonu kullanılmalıdır. Bu solüsyonlar,yaklaşık % 0,5 Lidokain hidroklorür solüsyonu verecek şekilde, enjeksiyona mahsussteril su ve % 2 lik Lidokain hidroklorür solüsyonu karışımı kullanılarakhazırlanmalıdır. Şu şekilde iki basamaklı bir sulandırma sistemi önerilir: Önce gereklimiktarda enjeksiyona mahsus steril su eklenerek CEFOBİD toz tamamen eriyene kadarçalkalanır. Sonra gerekli miktar % 2 Lidokain eklenerek karıştırılır.


Nihai sefoperazon konsantrasyonu

1.Basamak steril su hacmi
2.Basamak % 2'lik lidokainhacmi
Enjektöre
çekilebilen
hacim*
0,5 g flk

250 mg/mL

1,3 mL
0,4 mL
2,0 mL

333 mg/mL

0,9 mL
0,3 mL
1,5 mL
1,0 g flk

250 mg/mL

2,6 mL
0,9 mL
4,0 mL

333 mg/mL

1,8 mL
0,6 mL
3,0 mL
2,0 g flk

250 mg/mL

5,2 mL
1,8 mL
8,0 mL

333 mg/mL

3,7 mL
1,2 mL
6,0 mL

* Yukarıda gösterilen hacimlerin çekilip enjekte edilebilmesine yeterli fazlalık mevcuttur.

İlaç derin, kas içi olarak gluteus maximus veya ön uyluk bölgesi büyük kas kütlelerine zerk edilmelidir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygunolarak imha edilmelidir.


15

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfizer PFE İlaçları A.Ş.

Muallim Naci Cad. No: 55 34347 Ortaköy-İSTANBULTel : 0 212 310 70 00Faks : 0 212 310 70 58

8. RUHSAT NUMARASI

134/8

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 28.02.1984 Ruhsat yenileme tarihi: 04.07.2002

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


16
1


2


İlaç Bilgileri

Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon

Etken Maddesi: Sefoperazon Sodyum

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon - KUB
  • Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Cefobid 0,5 Gr Flakon
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.