Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Zovirax Forte 400 Mg/5 Ml Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ZOVIRAX Forte 400 mg/5 ml süspansiyon

2. KALİTATİF ve KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Asiklovir.

Her 5 ml, 400 mg asiklovir içerir.

Yardımcı maddeler:

Her 5 ml için:

Sorbitol çözeltisi :2,25 g

Metil parahidroksibenzoat :5 mg

Propil parahidroksibenzoat :1 mg

Diğer yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Süspansiyon.

Beyaz renkli, portakal tadında.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

• Esas olarak ilk ve tekrarlayan genital

Herpes simplexHerpes simplex

enfeksiyonlarının tedavisinde,

• Bağışıklık sistemi normal hastalarda tekrarlayıcı

Herpes simplex

enfeksiyonlarınınsupresyonunda (nükslerin önlenmesinde),

VaricellaHerpes zoster

(zona) enfeksiyonundaendikedir.

Zona tedavisine erken başlandığında, ZOVİRAX'ın ağrının giderilmesinde faydalı etkisi olduğu ve post herpetik nevralji görülme sıklığını azalttığı görülmüştür.

• Bağışıklığı yetersiz hastalarda

Herpes simplex

enfeksiyonlarının profilaksisi içinendikedir.

• Genellikle ilerlemiş HIV hastalığında (CD4+ hücre sayısı <200/mm3 olan AIDS veyaciddi ARC hastalarını içerir) veya kemik iliği naklini takiben ciddi bağışıklık sistemiyetersizliği olan hastalarda profilakside endikedir. Çalışmalar, oral ZOVİRAX'ınantiretroviral tedavi ile birlikte verildiğinde ilerlemiş HIV hastalığı bulunanhastaların mortalitesinde azalmaya neden olduğunu göstermiştir.

Bir aylık intravenöz ZOVİRAX tedavisinden sonra verilen oral ZOVİRAX kemik iliği

alıcılarının mortalitesini düşürmüştür. Bunlara ek olarak, oral ZOVİRAX

herpes

virüs

hastalığında etkili profilaksi sağlar.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler:


Herpes simplex tedavisi:

Günde 5 kez ZOVİRAX 200 mg (2,5 ml); ortalama 4 saatlik aralarla, gece dozu atlanarak alınmalıdır. Tedaviye 5 gün devam edilmelidir, ancak şiddetli başlayanenfeksiyonlarda sürenin uzatılması gerekebilir. Ağır bağışıklık yetersizliği olan olgularda

1

(örneğin, kemik iliği nakli sonrası) ya da bağırsaktan emilim bozukluğu olan hastalarda doz iki misline, 400 mg'a (5 ml), çıkarılabilir ya da alternatif olarak intravenöz uygulamaya geçilebilir.Tedaviye enfeksiyon başladıktan sonra en kısa zamanda başlamak gerekir. Tekrarlayan ataklariçin bu dönem tercihen prodrom dönemi ya da lezyonların ilk ortaya çıktığı dönemdir.

Herpes simplex'in baskılanması (supresyonu):Herpes simplex

enfeksiyonunun baskılanması için ZOVİRAX 200 mg (2,5 ml) yaklaşık 6 saatlikaralarla günde 4 kez alınmalıdır. Birçok hastada günde 2 kez, yaklaşık 12 saatte bir alınan 400mg'lık (5 ml) dozlar yeterli olmuştur. Dozun azaltılarak, ZOVİRAX 200 mg (2,5 ml) dozungünde 3 kez 8 saatlik aralarla alınması hatta günde 2 kez 12 saatlik aralarla alınması da yeterliolabilir. Bazı hastalar günlük toplam 800 mg (10 ml) ZOVİRAX kullanımına rağmenenfeksiyonla karşılaşabilirler. Hastalığın doğal seyrindeki olası değişiklikleri gözleyebilmekamacı ile periyodik olarak 6-12 ayda bir tedaviye ara verilmelidir.

Herpes simplex profilaksisi:Herpes simplex

enfeksiyonlarının profilaksisi için ZOVİRAX 200 mg (2,5 ml) günde 4 kez yaklaşık 6 saatte bir uygulanmalıdır.Ağır bağışıklık yetersizliği olan olgularda (örneğin, kemik iliği nakli sonrası) ya da bağırsaktanemilim bozukluğu olan hastalarda doz iki misline, 400 mg'a (5 ml), çıkarılabilir ya da alternatifolarak intravenöz uygulamaya geçilebilir. Profilaktik tedavinin süresi riskli dönemin süresinegöre belirlenir.

Varicella ve Herpes zoster tedavisi: VaricellaHerpes zoster

için 800 mg (10 ml) ZOVİRAX günde 5 kez, yaklaşık 4 saat arayla, gece dozu atlanarak alınmalıdır. Tedavi 7 gün sürmelidir.Ağır bağışıklık yetersizliği olan olgularda (örneğin, kemik iliği nakli sonrası) ya da bağırsaktanemilim bozukluğu olan hastalarda intravenöz uygulama yapılabilir. Enfeksiyon başladığındatedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Döküntü ortaya çıkar çıkmaz başlanan tedaviçok daha iyi sonuçlar vermektedir.

Ağır bağışıklık yetersizliği olan hastalar:

ZOVİRAX 800 mg (10 ml) günde 4 kez, yaklaşık olarak 6 saatlik aralıklarla alınmalıdır. Kemik iliği alıcılarında bu tedavi ZOVİRAX i.v. ile 1aya kadar devam ettirilebilir. (ZOVİRAX i.v. KÜB'üne bakınız). Kemik iliği transplanthastalarında tedavi süresi 6 aydır (transplanttan sonra 1. aydan 7. aya kadar). İlerlemiş HIVhastalığı olanlarda tedavi 12 aydır ama bu hastalar tedavinin daha uzun sürmesinden faydasağlayabilirler.

Uygulama şekli:

Oral olarak alınır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Asiklovir kullanılan hastalarda böbrek fonksiyonlarında bozulma olması durumunda doz ayarlaması yapılması ve hidrasyona dikkat edilmesi gerekir.

Böbrek işlevi bozuk hastalarda

Herpes simplex

enfeksiyonlarının tedavi ve profilaksisinde önerilen oral dozlar, asiklovirin intravenöz enfüzyon şeklinde verilmesi ile güvenli olduğusaptanmış dozların üzerinde birikmeye yol açmaz, ancak böbrek işlevi ciddi şekilde bozulmuşolan hastalarda (kreatinin klirensi dakikada 10 ml'nin altında), dozun günde 2 kez, yaklaşık 12saatte bir 200 mg (2,5 ml) olarak ayarlanması önerilir.

Böbrek işlevi ciddi şekilde bozulmuş hastaların (kreatinin klirensi 10 ml/dak'dan az)

VaricellaHerpes zoster

enfeksiyonlarının tedavisinde ve ağır immun yetmezliği olan hastalarıntedavisinde dozun günde 2 defa, yaklaşık 12 saatte bir, 800 mg (10 ml) ve böbrek işlevi az

2

bozulmuş hastalarda (kreatinin klirensi 10 ml/dak-25 ml/dak arası) günde 3 defa, yaklaşık 8 saatte bir 800 mg (10 ml) olarak ayarlanması önerilir.

Pediyatrik popülasyon:

Herpes simplex enfeksiyonlarının tedavisi için ve bağışıklığı yetersiz olanlarda Herpes simplex enfeksiyonlarının profilaksisi için;herpes

enfeksiyonları tedavisi için i.v. asiklovir kullanımıönerilmektedir.

Varicella (Suçiçeği) enfeksiyonlarının tedavisi:Herpes simplexHerpes zosterGeriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda total asiklovir klirensi kreatinin klirensine paralel olarak düşer. Yüksek dozda oral ZOVİRAX kullanan yaşlı hastalarda yeterli hidrasyon mutlaka sağlanmalıdır. Böbrek işlevibozuk yaşlı hastalarda dozun azaltılmasına özellikle dikkat edilmelidir (yukarıdaki“Böbrek/Karaciğer yetmezliği” başlığına bakınız).

4.3. Kontrendikasyonlar

Asiklovir veya valasiklovire ve Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Yaşlı hastalar ve böbrek bozukluğu olan hastalarda kullanım:

Asiklovir, renal klirens yoluyla elimine edilir ve bu nedenle böbrek yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekmektedir (bkz. Bölüm 4.2). Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarınınazalması muhtemeldir. Bu nedenle, bu hasta grubunda doz ayarlama ihtiyacı dikkatealınmalıdır. Hem yaşlı hastalarda hem de böbrek yetmezliği olan hastalarda nörolojik yan etkigelişme riski yüksektir ve bu etkilerin varlığı yakından izlenmelidir. Rapor edilmiş vakalarda,bu reaksiyonlar genellikle tedavinin kesilmesiyle geri dönüşümlü olmuştur (bkz. Bölüm 4.8).

Bağışıklık sistemi ciddi derecede zayıflamış kişilerde ZOVİRAX'ın uzun süreli veya tekrarlayan kullanımı, devam eden ZOVİRAX tedavisine yanıt vermeyebilen duyarlılığıazalmış virüs suşlarının oluşmasına yol açabilir (bkz. Bölüm 5.1).

Hidrasyon durumu:


Asikloviri yüksek dozda oral olarak alan hastaların yeterli hidrate edildiğine dikkat edilmelidir.

Tüm hastalar, özellikle aktif lezyonları olduğunda, potansiyel olarak virüs bulaştırmalarının önlenmesi konusunda uyarılmalıdır.

Diğer nefrotoksik ilaçlarla kullanıldığında böbrek yetmezliği riski artar.

3

Mevcut klinik çalışmalardan elde edilen veriler, bağışıklığı yeterli olan hastalarda ZOVIRAX süspansiyon ile tedavinin suçiçeği ile ilişkili komplikasyonların insidansını azalttığı sonucunavarmak için yeterli değildir.

Yardımcı maddeler:


Bu tıbbi ürün, yardımcı madde olarak sorbitol çözeltisi içermektedir. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürünün içeriğinde metil parahidroksibenzoat ve propil parahidroksibenzoat bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) neden olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Asiklovir, aktif renal tübüler sekresyon ile değişmeden idrarla atılır. Bu mekanizma ile yarışan ve asiklovir ile birlikte verilen herhangi bir ilaç asiklovir plazma konsantrasyonlarını artırabilir.Probenesid ve simetidin bu mekanizma ile asiklovirin plazma konsantrasyon zaman eğrisininaltında kalan alanı artırır ve renal klirensini azaltır. Benzer artışlar asiklovir ve bağışıklığıbaskılanmış transplant hastalarında kullanılan mikofenolat mofetil birlikte kullanıldığında,asiklovir ve mikofenolatın inaktif metabolitinin plazma konsantrasyon zaman eğrisi altındakalan alanlarında da gösterilmiştir. Bununla birlikte, asiklovirin geniş terapötik indeksinedeniyle, doz ayarlaması gerekli değildir.

5 erkek denek üzerinde yapılan deneysel çalışma, ZOVİRAX ile eş zamanlı tedavinin toplam uygulanan teofilin EAA'sını yaklaşık %50 arttırdığını göstermektedir. ZOVİRAX ile eşzamanlı tedavi sırasında plazma konsantrasyonlarının ölçülmesi önemlidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Veri yoktur.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Gebelik dönemi

Sınırlı sayıdaki gebelikte maruz kalma olgularına ilişkin veriler, asiklovirin gebelik üzerinde ya da fetüsun/yenidoğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunugöstermemektedir. Bugüne kadar herhangi önemli bir epidemiyolojik veri elde edilmemiştir.Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya dadoğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Herhangi bir ZOVİRAX formülasyonuna maruz kalan kadınlardaki gebelik verileri, pazarlama sonrası ZOVİRAX gebelik kaydı ile dokümante edilmiştir. Kayıt bulguları, genel popülasyonakıyasla ZOVİRAX'a maruz kalan denekler arasında doğum kusurlarının sayısında bir artış

4

göstermemiştir ve ZOVIRAX,a maruz kalan denekler arasında tanımlanan herhangi bir doğum kusuru, ortak bir neden öne sürmek için daha önce rastlanmamış bir özellik veya tutarlı modelgöstermemiştir. Uluslararası kabul görmüş standart testlerde sistemik asiklovir uygulanmasıtavşanlarda, fare veya sıçanlarda embriyotoksik veya teratojenik etkilere neden olmamıştır.Sıçanlarda standart olmayan bir testte, fetal anomaliler gözlenmiştir ancak sadece yükseksubkutan dozlardan sonra maternal toksisite gözlenmiştir. Bu bulguların klinik ilişkisibilinmemektedir.

Asiklovirin kullanımı yalnızca potansiyel yararların bilinmeyen muhtemel risklere ağır bastığı durumlarda düşünülmelidir.

Laktasyon dönemi

200 mg asiklovirin günde 5 kez oral uygulanmasını takiben, asiklovir anne sütünde bu dozda ulaşılan plazma düzeylerinin 0,6-4,1 katı konsantrasyonlarda saptanmıştır. Bukonsantrasyonlar anne sütü ile beslenen bebeklerin 0,3 mg/kg/gün'e kadar asiklovir dozunamaruz kalmaları ihtimalini gösterir. Bu nedenle, emziren anneye ZOVİRAX uygulanırkendikkatli olunması önerilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Bölüm 5.3'e bakınız.

ZOVİRAX'ın kadın doğurganlığı üzerindeki etkisine ilişkin bilgi bulunmamaktadır.

Normal sperm sayısına sahip 20 erkek hasta ile yapılan çalışmada, 6 aya kadar günde 1 g'a kadar dozlarda uygulanan oral asiklovirin sperm sayısı, motilite ve morfolojisi üzerinde klinikolarak anlamlı bir etkisi olmadığı gösterilmiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği değerlendirilirken, hastaların klinik durumu ve asiklovirin advers etki profili göz önünde bulundurulmalıdır. Asiklovirin araç kullanmaperformansı veya makine kullanma yeteneği üzerine etkisi hakkında herhangi bir çalışmayoktur. Etkin maddenin farmakolojisinden yola çıkılarak bu gibi aktiviteler üzerindeolumsuz bir etki öngörülemez.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers etkilerle ilgili sıklık kategorileri aşağıda verilmiştir. Çoğu etki için, insidansı hesaplamak için uygun veri yoktur. Ek olarak, advers etkiler endikasyona bağlı olarakinsidanslarında farklılık gösterebilir.

Yan etkiler aşağıdaki sıklık kategorilerine göre sunulmaktadır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Anemi, lökopeni, trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Anafilaksi

5Psikiyatrik hastalıklar

Çok seyrek: Halüsinasyonlar, psikotik sendromlar, ajitasyon, konfüzyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, sersemlik

Çok seyrek: Tremor, ataksi, dizartri, konvülsiyonlar, somnolans, ensefalopati, koma

Yukarıdaki etkiler (psikiyatrik ve sinir sistemi hastalıkları) genellikle geri dönüşümlüdür ve özellikle renal yetmezliği olan veya diğer predispozan faktörlere sahip hastalarda raporedilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek: Dispne

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı, kusma, diyare, abdominal ağrı

Hepatobiliyer hastalıklar

Seyrek: Bilirubin ve karaciğer ile ilgili enzimlerde geri dönüşümlü yükselmeler Çok seyrek: Hepatit, sarılık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Kaşıntı, döküntü (fotosensitivite dahil)

Yaygın olmayan: Ürtiker, saç dökülmesinde hızlanma

Yaygın olmayan saç dökülmesinde hızlanma bildirilmiş ise de bu tip dökülme çok çeşitli hastalıklar ve ilaçlarla bağlantılı olabileceğinden asiklovir ile ilişkisi açık değildir.

Seyrek: Anjiyoödem

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Seyrek: Kan üre ve kreatininde yükselme Çok seyrek: Akut renal yetmezlik, renal ağrıRenal ağn, renal yetmezlikle ilgili olabilir.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Yorgunluk, ateş

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr4.9. Doz aşımı ve tedavisiBelirtiler

:

Asiklovir gastrointestinal sistemden yalnızca kısmen emilir. Genelde 20 g'a kadarlık bir dozun bir kerede alınmasının ciddi toksik etkilere yol açması beklenmez. lıkla günlerce tekrareden yüksek doz oral asiklovir alınması ile gastrointestinal etkiler (bulantı, kusma gibi) venörolojik etkiler (baş ağrısı, konfüzyon) görülebilir. İntravenöz olarak asiklovirin yüksek dozdaalınması ile serum kreatinin ve kan üre düzeylerinde artma görülür ve bunun sonucunda böbrek

6

yetmezliği gelişebilir. İntravenöz asiklovirin yüksek dozda alınması ile konfüzyon, halüsinasyon, ajitasyon, nöbet ve koma gibi nörolojik etkiler ortaya çıkabilir.

Tedavi:

Hastalar, toksisite bulguları açısından yakın olarak izlenmelidir. Hemodiyaliz asiklovirin kandan atılmasını önemli ölçüde artırır ve semptomatik doz aşımı durumunda tedavi için gözönünde bulundurulmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

ATC kodu: J05AB01

Farmakoterapotik grup: Direkt etkili antiviraller, nükleozitler ve nükleotitler (ters transkriptaz inhibitörleri hariç)

Etki mekanizması:

Asiklovir;

Herpes simplexVaricella zosterEpstein BarrCytomegalovirusin vitroin vivo

inhibitör etkisi olan sentetik bir pürin nükleozit analoğudur. Asiklovir, hücrekültüründe en yüksek antiviral etkililiği HSV-1'e karşı gösterir ve bunu (azalan bir etkinliksırasıyla) HSV-2, VZV, EBV ve CMV izler.

Asiklovirin HSV-1, HSV-2, VZV, EBV ve CMV'ye karşı inhibitör etkisi yüksek seçicilik gösterir. Enfekte olmamış ve normal hücrelerdeki timidin kinaz (TK) enzimi asikloviri birsubstrat olarak etkin bir şekilde kullanmaz. Bu nedenle, asiklovirin memeli konakhücrelerine karşı toksisitesi düşüktür. Öte yandan HSV, VZV ve EBV'nin kodladığı TKasikloviri bir nükleozit analoğu olan asiklovir monofosfata çevirir ve daha sonra hücreselenzimler bunu difosfat ve son olarak trifosfata dönüştürür. Asiklovir trifosfat virüsün DNApolimerazını etkileyerek virüs DNA'sına girer ve zincirin sonlanmasını sağlayarak virüsDNA replikasyonunu inhibe eder.

Farmakodinamik etkiler:

Ağır immün yetersizliği olan bireylerde uzun veya tekrarlayan asiklovir tedavisi, sürdürülen asiklovir tedavisine yanıt vermeyebilen duyarlılığı azalmış virüs suşlarının oluşmasına yolaçabilir.

Duyarlılığı azalmış olan klinik izolatların çoğunda göreceli olarak viral TK yoktur, ancak bazı suşlarda viral TK veya DNA polimerazın farklı olduğu da saptanmıştır. HSVizolatlarının

in vitroin vitro

duyarlılığı ile asiklovir tedavisine yanıt arasındaki ilişkihenüz açıklık kazanmamıştır.

Tüm hastalar, özellikle aktif lezyonları olduğunda, potansiyel olarak virüs bulaştırmalarının önlenmesi konusunda uyarılmalıdır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Asiklovir bağırsaktan yalnızca kısmen emilir. Ortalama oral biyoyararlanım %10 ile %20 arasında değişir. Açlık durumunda, 0,4 mikrogram/ml değerindeki ortalama pikkonsantrasyonları (Cmaks) oral süspansiyon veya kapsül olarak uygulanan 200 mg'lik dozdanyaklaşık 1,6 saat sonra elde edilir. Ortalama pik plazma konsantrasyonları (Cssmaks), her 4

7

saatte bir uygulanan 200 mg'lik dozu takiben kararlı durumda 0,7 mikrogram/ml'ye (3,1 mikromol) yükselir ve eşdeğer dip plazma düzeyleri (Cccmin) 1,8 mikromol (0,4mikrogram/ml) olmuştur. 4 saatte bir uygulanan 400 mg ve 800 mg dozu takiben Cssmakskonsantrasyonları için orantılı artıştan daha az bir artış görülür ve bu düzeyler sırasıyla 1,2mikrogram/ml ve 1,8 mikrogram/ml (5,3 mikromol ve 8 mikromol) şeklindedir. Dip plazmakonsantrasyonları (Cssmin) 0,6 mikrogram/ml (2,7 mikromol) ve 0,9 mikrogram/ml (4mikromol) olmuştur.

Erişkinlerde, 2,5 mg/kg, 5 mg/kg ve 10 mg/kg ile bir saat infüzyonun ardından ortalama Cssmax düzeyleri sırasıyla 5,1 mikrogram/ml (22,7 mikromol), 9,8 mikrogram/ml (43,6mikromol) ve 20,7 mikrogram/ml (92 mikromol) olmuştur. Buna karşılık gelen Cssmindüzeyleri 7 saat sonra sırasıyla 0,5 mikrogram/ml (2,2 mikromol), 0,7 mikrogram/ml (3,1mikromol) ve 2,3 mikrogram/ml (10,2 mikromol) olmuştur.

Dağılım:


26 litre olan ortalama dağılım hacmi, asiklovirin toplam vücut sıvısı içinde dağıtıldığını gösterir. Oral uygulama sonrası görünen değerler (Vd/F) 2,3 ila 17,8 l/kg arasındadeğişmiştir. Plazma protein bağlanması nispeten düşük olduğundan (%9 ila %33), bağlanmabölgesi yer değiştirmesi beklenmemektedir. Beyin-omurilik sıvısı konsantrasyonları, kararlıdurumda ilgili plazma konsantrasyonlarının yaklaşık %50'sidir.

Biyotransformasyon:


Asiklovir, genelde böbrek tarafından değişmeden atılır. Bilinen tek üriner metabolit 9-[(karboksimetoksi) metil]guanin olup, idrar ile atılan dozun %10-15'ine denk gelmektedir.

Asiklovir 1 gram probenesidden bir saat sonra verildiğinde, terminal yarılanma ömrü ve plazma konsantrasyonu zaman eğrisinin altındaki alan sırasıyla %18 ve %40 uzamaktadır.

Eliminasyon:


Asiklovire ortalama sistemik maruziyet (EAA0-®), 200 mg'lik bir dozdan sonra 1,9 ila 2,2 mikrogram*saat/ml arasında değişmektedir. Erişkinlerde, intravenöz asiklovir uygulandıktansonra terminal plazma yarılanma ömrü yaklaşık 2,9 saattir. İlacın çoğu böbrek aracılığıyladeğişmeden atılır. Yetişkinlerde, oral uygulama sonrası terminal plazma yarılanma ömrünün2,8 saat ile 4,1 saat arasında değiştiği gösterilmiştir. Asiklovirin renal klirensi (CLr=14,3l/saat) kreatinin klirensinden oldukça fazladır ve bu durum glomerüler filtrasyona ek olaraktübüler sekresyonun ilacın renal eliminasyonuna katkı sağladığını gösterir. Asiklovirinyarılanma ömrü ve total klirensi renal fonksiyona bağlıdır. Bu nedenle, renal bozukluğubulunan hastalar için doz ayarlaması önerilmektedir.

Hastalardaki karakteristik özellikler:

Böbrek yetmezliği:


Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda ortalama terminal yarılanma ömrü 19,5 saat olarak saptanmıştır. Hemodiyaliz sırasında ortalama asiklovir yarılanma ömrü 5,7 saat olmuştur.Plazma asiklovir konsantrasyonları diyaliz sırasında yaklaşık %60 oranında düşmüştür.

Pediyatrik popülasyon:


Yenidoğanlarda ZOVİRAX'ın oral formülasyonuna ilişkin herhangi bir farmakokinetik veri yoktur. Bu yaş grubuna ait var olan tek farmakokinetik veri IV formülasyonuna aittir.

8

Geriyatrik popülasyon:


Yaşlılarda, artan yaşla birlikte kreatinin klirensinde görülen azalmaya bağlı olarak, total vücut klirensi de düşer. Ancak yaşlılarda böbrek yetmezliği olasılığı göz önündebulundurulmalı ve doz buna göre ayarlanmalıdır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriKlinik çalışmalar:

Kadın fertilitesi üzerine i.v. infüzyon veya oral formülasyonların etkisi hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Sperm miktarı normal olan 20 erkek hastada yapılan bir çalışmada, 6 ayakadar her gün 1 grama kadar oral asiklovir uygulaması sonucu sperm miktarı, motilitesi veyamorfolojisi üzerine klinik olarak anlamlı bir etki görülmemiştir.

Klinik olmayan bilgiler:

Mutajenite:


İn vivo ve

in vitro

mutajenite testlerinin geniş kapsamlı sonuçları, asiklovirin erkekte genetik bir risk rolünün olmadığını göstermiştir.

Karsinojenite:


Farelerde ve sıçanlardaki uzun süreli çalışmalarda asiklovirin karsinojenik etkisi gözlenmemiştir.

Fertilite:


Sıçanlarda ve köpeklerde tüm toksisiteyle ilişkili spermatojenez üzerine geri dönüşümlü advers etkiler çoğunlukla, terapötik amaçlı uygulanan dozlardan son derece yüksek asiklovirdozlarında bildirilmiştir. Farelerde yapılan iki jenerasyon çalışması, fertilite üzerine oralolarak alınan asiklovirin herhangi bir etkisini ortaya koymamıştır.

Teratojenite:


Uluslararası olarak kabul görmüş standart testlerde asiklovirin sistemik uygulanması farelerde, sıçanlarda veya tavşanlarda teratojenik veya embriyotoksik etkilere nedenolmamıştır.

Sıçanlarda yapılan standart olmayan bir çalışmada, fötal anormallikler gözlemiştir, ancak bunlar sadece maternal toksisite oluşturan yüksek subkütanöz dozları takiben meydanagelmiştir. Bu bulguların klinik açıdan önemi belirsizdir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Portakal aroması Sorbitol çözeltisiSelülozGliserol

Metil parahidroksibenzoat Propil parahidroksibenzoatSaf su

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

36 ay

9

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

15-25 oC arasındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

100 ml süspansiyon içeren, çocuk korumalı, plastik kapaklı, amber renkli cam şişede, 2,5 ml ve 5 ml ölçekli tek kaşıkla, karton kutuda

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Büyükdere Cad. No.173 1. Levent Plaza B Blok 34394 1. Levent/İstanbulTelefon : 0212 339 44 00Faks : 0212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

105/13

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 15.12.1998 Ruhsat yenileme tarihi: 08.10.2013

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10

İlaç Bilgileri

Zovirax Forte 400 Mg/5 Ml Süspansiyon

Etken Maddesi: Asiklovir

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.