Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Acnewell %5 Jel Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ACNEWELL %5 jel

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Bir tüp (30 gram), 1,5 gram dapson içerir.

Yardımcı madde(ler):

Metil p-hidroksibenzoat (E218)......0,06 g

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASOTIK FORM

Topikal olarak uygulanan jel

Beyaza yakın krem renkli, görünür partikül içeren yarı katı yapıda jel.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

ACNEWELL, akne vulgarisin topikal tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Cildi nazikçe yıkayıp kuruladıktan sonra, akneden etkilenen alana ince bir katman halinde günde iki kez yaklaşık bezelye büyüklüğünde ACNEWELL uygulanır. ACNEWELLnazikçe ve tamamen sürülür. ACNEWELL gözle görülen etkin madde partiküllerinedeniyle pütürlüdür. ACNEWELL uyguladıktan sonra eller yıkanmalıdır.

12 hafta sonra iyileşme durumuna göre ACNEWELL ile tedavi tekrar değerlendirilmelidir.

ACNEWELL'i göz, ağız bölgesinde ve mukoza zarlarında kullanmayınız.

Uygulama şekli:

Sadece topikal olarak uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Böbrek yetmezliği:

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Güvenlilik ve etkililik, klinik çalışmalarda dapson

%

5 jel ile tedavi gören 12-17 yaş

Belge

ıkf6fe^ş®cuktaHdsğ;ertenıdir^jştrr. Dapson liçtnAadvBrı» : /oiaylarijtaşıyıetgfcanıtr-oiys

1/11

grubundakine benzerdir. Güvenlilik ve etkililik 12 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda incelenmemiştir. Dolayısıyla ACNEWELL bu yaş grubunda kullanım içinönerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Dapson üzerindeki klinik çalışmalar, daha genç hastalardan farklı tepkiler verip vermediklerini belirlemeye yetecek sayıda 65 yaş ve üzeri hasta içermemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Dapsona veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumunda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Methemoglobinemi


Hastanede yatış ile sonuçlanan methemoglobinemi vakaları, Dapson

%

5 Jel tedavisi ile ilişkili olarak pazarlama sonrası rapor edilmiştir. Glikoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği yada duyarlılığı ya da idiyopatik methemoglobinemisi olan hastalar ilaca bağlımethemoglobinemiye daha duyarlıdırlar. Doğuştan veya idiyopatik methemoglobinemisiolan hastalarda ACNEWELL % 5 jel kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Methemoglobinemi belirti ve semptomları maruziyetten birkaç saat sonrasına gecikebilir. İlk belirti ve semptomlar, bukkal mukoza zarı, dudaklar ve tırnaklarda görülen gri siyanozile karakterizedir siyanoz durumunda ACNEWELL

%

5 jel kullanımının durdurulması vederhal tıbbi yardım istenmesi hastalara önerilmelidir.

Dapson özellikle methemoglobini indükleyen maddeler ile ilişkili olarak, yüksek methemoglobin seviyelerine neden olabilir (bkz. Bölüm 4.5. Diğer tıbbi ürünler ileetkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Hematolojik etkiler


Oral dapson tedavisi, dozla ilişkili hemoliz ve hemolitik anemiye neden olmuştur. Glukoz-fosfat dehidrogenaz (G6PD) eksikliği olan kişiler bazı ilaçların kullanımıyla hemolize daha yatkındır. G6PD eksikliği en çok Afrika, Güney Asya, Orta Doğu ve Akdenizpopülasyonlarında yaygındır.

Dapson kullanan, G6PD eksikliği olan bazı hastalarda hafif hemolizi düşündüren laboratuvar değişiklikleri gelişmiştir. G6PD eksikliği olan hastalar dahil, dapson ile tedavigören hastalarda klinik açıdan önemli hemoliz veya anemi kanıtı yoktur.

Hemolitik anemiyi düşündüren belirti ve semptomlar görülürse dapson kesilmelidir. Oral dapson veya antimalaryal ilaçları kullanan hastalarda hemolitik reaksiyon potansiyelinedeniyle dapson kullanımından kaçınılmalıdır. Dapson ile trimetoprim/sülfametoksazolkombinasyonu G6PD eksikliği olan hastalarda hemoliz riskini artırabilir.

2/11

Periferal nöropati


Oral dapson tedavisi ile periferal nöropati (motor kaybı ve kas güçsüzlüğü) bildirilmiştir. Topikal dapson tedavisi ile klinik çalışmalarda periferal nöropati olayı gözlenmemiştir.

Cilt


Oral dapson tedavisi ile cilt reaksiyonları (toksik epidermal nekroliz, eritema multiforme, morbilliform ve skarlatiniform reaksiyonlar, büllöz ve eksfoliatif dermatit, eritemanodozum ve ürtiker) bildirilmiştir. Topikal dapson tedavisi ile klinik çalışmalarda bu tiptecilt reaksiyonları gözlenmemiştir.

G6PD eksikliği


Dapson jel ve taşıyıcı, G6PD eksikliği ve akne vulgaris bulunan 64 hastada randomize, çift kör, çapraz geçişli bir çalışmada değerlendirilmiştir. Hastalar Siyah (%88), Asyalı (%6),Hispanik (%2) veya başka bir etnik kökendendir (%5). Kan örnekleri taşıyıcı ve dapson jeltedavisi dönemlerinde başlangıçta, 2.haftada ve 12.haftada alınmıştır. 64 hastadan 56'sında2.hafta kan örneği alınmış ve tedavi uygulamalarının en az %50'si gerçekleştirilmiştir.Tablo 1'de bu iki tedavi döneminde ilgili hematoloji parametrelerinin testindeki sonuçlaryer almaktadır. Dapson jel, iki haftalık tedaviden sonra hemoglobinde 0,32 g/dl düşüşleilişkilendirilmiş olmakla birlikte hemoglobin düzeyleri 12.haftada başlangıç düzeylerinegenelde geri dönmüştür.

Tablo 1: Dapson Jel/Taşıyıcı çapraz geçişli çalışmada G6PD eksikliği ve akne bulunan hastalarda ortalama hemoglabin, bilirubin ve retikülosit düzeyleri

g/dL
Dapson %5 jel
Taşıyıcı
N
Ortalama
N
Ortalama
Hemoglobin (g/dL)
Tedavi öncesi
53
13,44
56
13,36
2 hafta
53
13,12
55
13,34
12 hafta
50
13,42
50
13,37
Bilirubin (mg/dL)
Tedavi öncesi
54
0,58
56
0,55
2 hafta
53
0,65
55
0,56
12 hafta
50
0,61
50
0,62
Retikülosit (%)
Tedavi öncesi
53
1,30
55
1,34
2 hafta
53
1,51
55
1,34
12 hafta
50
1,48
50
1,41

Dapson jel veya taşıyıcı tedavisi sırasında 2.hafta veya 12.hafta zaman noktasında başlangıca göre haptoglobin veya laktat dehidrogenazda değişiklik yoktur.

Hemoglobinde >1 g/dL düşüşler yaşayan hastaların oranı dapson jel ve taşıyıcı uygulanan hastalar arasında benzerdir (dapson jel tedavisi sırasında bu düşüşler 58 hastadan 8'indegörülürken taşıyıcı verilen hastalarda 56'sından 7'sinde tedavi sırasında yapılan en az birhemoglobin değerlendirmesinde bu düşüşler görülmüştür). Cinsiyet, ırk veya G6PD enzimaktivitesine göre alt gruplar, genel çalışma grubuna kıyasla laboratuvar sonuçlarındaherhangi bir fark göstermemiştir. Bu çalışmada klinik açıdan önemli hemolitik anemi

3/11

kanıtına rastlanmamıştır. Bu hastaların bazılarında hemolizi düşündüren laboratuvar değişiklikleri gelişmiştir.

Bu tıbbi ürün 0,06 g metil p-hidroksibenzoat içermektedir. Alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Trimetoprim-Sülfametoksazol

İki kat yitilikte (160 mg / 800 mg) trimetoprim-sülfametoksazol (TMP-SMX) ile kombinasyonda dapson kullanımının etkileri bir ilaç-ilaç etkileşim çalışmasındadeğerlendirilmiştir. Birlikte uygulama sırasında TMP ve SMX sistemik düzeyleri temeldedeğişmeden kalmıştır. Ancak dapson ve metabolitlerinin düzeyleri TMP ve SMXvarlığında artmıştır. Dapson ve N-asetil-dapson (NAD) sistemik maruziyeti (EAA0-12),TMP ve SMX varlığında sırasıyla yaklaşık %40 ve %20 artmıştır. Dapson hidroksilamin(DHA) sistemik maruziyeti (EAA0-ı2), TMP ve SMX varlığında belirgin şekilde iki kattandaha fazla artış göstermiştir.

Önerilen topikal dozdaki maruziyet, TMP ve SMX ile birlikte uygulandığında bile 100 mg oral dozun yaklaşık %1 'idir.

Topikal benzoil peroksit

Akne vulgarisli hastalarda topikal yolla dapson kullanımını takiben benzoil peroksit uygulanmasında cilt ve yüzdeki tüylerde geçici lokal sarı veya turuncu renk (klinikçalışmada 95 hastadan 7'sinde bildirilmiş) meydana gelmiş ve 4 ila 57 gündekaybolmuştur.

Oral dapson ile ilaç etkileşimleri

Belirli ilaçların (rifampin, antikonvülzanlar, St. John's wort) eşzamanlı kullanımı, dapsonun hemoliz ile ilişkilendirilen bir metaboliti olan dapson hidroksilamin oluşumunuartırabilir. Oral dapson tedavisiyle pirimetamin gibi folik asit antagonistlerininkullanımının hematolojik reaksiyon olasılığını artırdığı bildirilmiştir.

Methemoglobinemiyi indükleyen ilaçlarla birlikte kullanımı

Sülfonamidler, asetaminofen, asetanilit, anilin boyalar, benzokain, klorokin, dapson, naftalin, nitrat ve nitritler, nitrofurantoin, nitrogliserin, nitroprussid, pamakin, para-aminosalisilik asit, fenasetin, fenobarbital, fenitoin, primakin ve kinin gibimethemoglobinemiyi indükleyen ilaçlarla ACNEWELL %5 jel'in birlikte kullanımı,methemoglobinemi gelişme riskini arttırabilir (bkz. Bölüm 4.4.Özel kullanım uyarıları veönlemleri).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

v vBu belge

Belge Dturkiye.gov.tr/sagiik-titck-ebys

4/114.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiyeGebelik kategorisi: CÇocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü(Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır. Dapsonun, oral yolla alınan doğum kontrol ilaçları ile etkileşimiolduğuna dair veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Dapsonun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (Bkz. bölüm 5.3) İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Dapson jelin hamile kadınlarda kullanımında ilaçla ilişkili gelişimsel advers etkiyi belirten yeterli veri bulunmamaktadır.

Majör doğum kusurlarının ve belirtilen popülasyondaki düşüklerin tahmini riskleri bilinmemektedir.

Dapson gebelikte yalnızca, beklenen yararın fetüse olan potansiyel zarardan fazla olması durumunda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Anne sütünde topikal uygulanan dapson varlığı, anne sütüyle beslenen bebek üzerindeki etkiler veya süt üretimine etkileri hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Oral olarakuygulanan dapson, anne sütünde görülür ve özellikle G6PD eksikliği olan bebeklerdehemolitik anemi ve hiperbilirubinemiyle sonuçlanabilir. ACNEWELL topikal yollauygulandıktan sonra dapson sistemik emiliminin oral dapson uygulamasına göre minimalolmasına karşın dapsonun insanlarda anne sütüne geçtiği bilinmektedir. Oral dapsonunanne sütü alan bebeklerde ciddi advers reaksiyonlara yol açma potansiyeli nedeniyle,dapsonun anne açısından önemini de dikkate alarak ya emzirmeye ya da ilaca son vermeyekarar verilmelidir.

Üreme yeteneği/fertilite

Hayvan üreme çalışmalarında, organogenez sırasında gebe sıçanlara ve tavşanlara uygulanan dapson oral dozları, dapson %5 jelin önerilen maksimum insan dozundakisistemik maruziyetin 250 katından daha fazlasına maruz kalınmasına yol açarak,embriyoidal etkilere neden olmuştur. Dapson, organogenezin başlangıcından laktasyondöneminin sonuna kadar önerilen maksimum insan dozunun yaklaşık 400 katı dozasistemik olarak maruz kalınacak şekilde sıçanlara oral olarak uygulandığında, ölüdoğumların artmasına ve yavru ağırlığının azalmasına sebebiyet vermiştir.

Dapsonun, dişi fare ve tavşanlarda, organogenez sırasında, günlük olarak sırasıyla 75 mg / kg / gün ve 150 mg / kg / gün dozlarında uygulandığında, embriyoidal etki gösterdiğibelirtilmiştir. Bu dozlar, EAA karşılaştırmalarına dayanarak, dapson %5 jelin önerilen

Belge Dtmaksdmuımı âwsanv dozundan kadanlardakjsHistemik BmaıuMiyetifiitttpyaklaşı.kdolâraks£@^itka4ıys

5/11

(sıçan) ve 289 katı (tavşanlar) temsil eden sistemik maruziyetlerle sonuçlanmıştır. Bu etkilerin muhtemelen maternal toksisiteyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Dapson, gebeliğin yedinci gününden başlanıp doğumdan sonraki yirmi yedinci güne kadar dişi sıçanlara oral yolla günlük olarak uygulandığı bir çalışmada; perinatal/postnatal yavrugelişiminde ve postnatal maternal davranış ve fonksiyondaki etkileri açısındandeğerlendirilmiştir. Maternal toksisite (azalan vücut ağırlığı ve yem tüketimi) ve gelişimseletkiler (ölü doğan yavru sayısında artış ve azalan yavru ağırlığı) 30 mg/kg/gün dozundadapson verildiğine görülmüştür (EAA karşılaştırmasına göre önerilen maksimum insandozunun sonucu olarak gözlenen sistemik maruziyetin yaklaşık 382 katı). Hayatta kalanyavruların canlılığı, fiziksel gelişimi, davranışı, öğrenme yeteneği veya üremefonksiyonunda etki gözlenmemiştir.

Dapsonun fertilite ve genel üreme performansındaki etkileri, oral (gavaj) dozlamdan sonra erkek ve dişi sıçanlarda değerlendirilmiştir. Dapson, çifleşmeden önceki 63 gün boyuncave çiftleşme döneminde 3 mg/kg/gün veya üstündeki dozlarda verildiğinde spermmotilitesini azaltmıştır (EAA karşılaştırmasına göre dapson %5 jelin önerilen maksimuminsan dozunun sonucu olarak gözlenen sistemik maruziyetin yaklaşık 15 katı). Fertilitedebozulmayı gösterecek şekilde, olasılıkla azalan sperm sayısı veya etkinliği nedeniyle, 12mg/kg/gün veya üstündeki dozların (EAA karşılaştırmasına göre dapson %5 jelin önerilenmaksimum insan dozunda gözlenen sistemik maruziyetin yaklaşık 127 katı) verildiğierkeklerle çiftleşen, ilaç uygulanmamış dişilerde embriyo implantasyonları ve canlıembriyoların ortalama sayısı azalmıştır. Dapson, dişi sıçanlara 75 mg/kg/gün dozunda(EAA karşılaştırmasına göre dapson %5 jelin önerilen maksimum insan dozunda gözlenensistemik maruziyetin yaklaşık 956 katı) çiftleşmeden önceki 15 gün ve sonraki 17 günsüreyle uygulandığında dapson ortalama implantasyon sayısını azaltmış, ortalama erkenrezorpsiyon oranını artırmış ve bir batında doğan ortalama yavru sayısını azaltmıştır. Buetkiler muhtemelen maternal toksisiteye bağlıdır.

ACNEWELL'in insanlar üzerindeki üreme yeteneğine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

4.8. İstenmeyen etkilerKlinik çalışmalardaki deneyim

Klinik deneyler, çok çeşitli koşullar altında gerçekleştirildikleri için, bir ilacın klinik deneylerinde gözlenmiş olan advers reaksiyon oranları, başka bir ilacın klinikdeneylerindeki oranlarla doğrudan karşılaştırılamayacağı gibi uygulamada gözlenmişoranları da yansıtamayabilir.

Klinik çalışmalarda toplam 4032 hastadan 12'sinde depresyon bildirilmiştir (taşıyıcı verilen 1660 hastadan 3'ü ve Dapson topikal verilen 2372 hastadan 9'u). Psikoz, dapsonuntopikal olarak verildiği 2372 hastadan 2'sinde ve taşıyıcı verilen 1660 hastadan 0'ında

A wBu belge

bildirilmiştir.

6/11

253 sağlıklı gönüllüde dapsonun topikal uygulanması ile birleşik temas sensitizasyonu/iritasyon çalışmalarında en az 3 gönüllüde orta düzeyde eritem meydanagelmiştir. Dapson, insanlarda dermal güvenlilik çalışmalarında fototoksisite veyafotoalerjiye neden olmamıştır.

Dapson topikal 1819 hastada lokal kütanöz olaylar için dört kontrollü çalışmada 12 haftalık sürede değerlendirilmiştir. Bu çalışmalardan bildirilen en yaygın olaylar yağlı his/soyulma,kuruluk ve eritem içermektedir.

Klinik çalışmalarda dapson ile tedavi gören bir hastada yüzde şişme meydana gelmiş ve bu, ilacın kesilmesine neden olmuştur.

Ayrıca 12 aylık güvenlilik çalışmasında 486 hasta değerlendirilmiştir. Bu çalışmadaki advers olay profilinin, taşıyıcı kontrollü çalışmada gözlemlenen profille tutarlılıkgösterdiği belirtilmiştir.

Klinik çalışmalardan elde edilen istenmeyen yan etkilerin sınıflandırılmasında aşağıdaki sistem kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Psikiyatrik hastalıkları

Bilinmiyor: İntihar girişimi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Bilinmiyor: Tonik klonik hareketler.

Solunum göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu, nazofarenjit, sinüzit, grip, farenjit, öksürük Bilinmiyor: Şiddetli farenjit

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Karın ağrısı, şiddetli kusma, pankreatit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Uygulama bölgesi reaksiyonları, uygulama bölgesinde kuruluk, uygulama bölgesinde eritem, uygulama bölgesinde yağlı his/soyulma

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın: Pireksi, eklem burkulması, uygulama bölgesinde yanma, uygulama bölgesinde prürit

7/11

Pazarlama sonrası deneyim

Aşağıdaki advers reaksiyonlar dapson jel %

5

onay sonrası kullanımı sırasında rapor edilmiştir. Bu reaksiyonlar belirsiz büyüklükte bir popülasyondan gönüllü olarak raporedilir, çünkü güvenilir bir şekilde frekans tahmin veya ilaca maruz kalma bir nedenselilişki kurmak her zaman mümkün değildir.

Methemoglobinemi, döküntü (eritematöz döküntü, uygulama bölgesinde döküntü dahil) ve yüzün şişmesi (dudak şişmesi, göz şişmesi dahil) dapson % 5 jel pazarlama sonrasıkullanımı sırasında rapor edilmiştir.

Topikal dapson uygulanan klinik çalışmalarda gözlenmemesine rağmen, dapsonun oral kullanımı ile agranülositoz, hemolitik anemi, periferal nöropati (motor kaybı ve kaszayıflığı) ve cilt reaksiyonları (toksik epidermal nekroliz, eritema multiforme, morbilliformve skarlatiniform reaksiyonlar, büllöz ve eksfolyatif dermatit, eritema nodozum ve ürtiker)dahil olmak üzere ciddi advers etkiler bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonuTürkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir(www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 3599).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

ACNEWELL sadece topikal kullanım içindir. Oral yolla alınması halinde tıbbi yardım alınmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:ATC kodu:Etki mekanizması

Akne vulgaris tedavisinde dapson jelin etki mekanizması bilinmemektedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Dapson %5 jel (110 ± 60 mg/gün) günde iki kez (~BSA %22,5) 14 gün süreyle (n=18) uygulandığında görülen dapson farmakokinetiği 100 mg oral tek doz dapson çapraz geçişlibir tasarımla bir hasta alt grubuna (n=10) uygulanarak açık etiketli bir çalışmadakarşılaştırılmıştır. Ondördüncü günde ortalama dapson EAA0-24s değeri Dapson %5 jel için415 ± 224 ng*s/mL olurken 100 mg tek doz oral dapson için EAA0_« değeri 52,641 ±36,223 ng*s/mL'dir. Oral yolla tek 100 mg dapson dozundan sonraki maruziyet günde iki

w Bu belge, güvenli elektronik: miza ile imzalanmıştır.w

Belge Dtk-titck-ebys

8/11

Dapson %5 jel tedavisi ile yapılan uzun süreli bir güvenlilik çalışmasında, yaklaşık 500 hastada dapson ve metabolitlerinin sistemik maruziyetinin belirlenmesi amacıyla 12 ayakadar periyodik kan örnekleri toplanmıştır. 408 hastada (E=192, K=216) 3 ayda elde edilenölçülebilir dapson konsantrasyonlarına göre cinsiyet veya ırkın dapson farmakokinetiğindeetkili olduğu düşünülmemiştir. Benzer şekilde, dapson maruziyetleri 12-15 yaş (N=155)grubu ile 16 veya üstündeki (N=253) yaş grubu arasında hemen hemen benzerdir. Buhastalarda çalışmada incelenen bir yıllık sürede dapsona sistemik maruziyette artış kanıtınarastlanmamıştır.

Akne vulgarisli hastaların (N=1475 ve 1525) tedavisi için dapson %5 Jel'in değerlendirilmesi amacıyla randomize, çift kör, taşıyıcı kontrollü iki klinik çalışmayapılmıştır. Bu çalışmalar başlangıçta 12 yaş ve üstünde 20 ila 50 enflamatuvar ve 20 ila100 enflamatuvar olmayan lezyonlu hastaların çalışmaya alınması için tasarlanmıştır. Buçalışmalarda hastalara 12 haftaya kadar günde iki kez Dapson %5 Jel veya taşıyıcıuygulanmıştır. Etkililik; genel akne değerlendirme skorundaki başan (akne yok veyaminimal akne var) ve enflamatuvar, enflamatuvar olmayan ve toplam lezyonlardaki azalmaoranına göre değerlendirilmiştir.

Genel akne değerlendirme skoru; aşağıdaki skorlama tablosuyla 5 skorlu bir ölçektir:

0 Yok: Yüzde akne vulgaris kanıtı hiç yok

1 Minimal: Az sayıda inflamatuvar olmayan lezyon (komedonlar) mevcut; az sayıdainflamatuvar lezyon (papül/püstül) mevcut olabilir

2 Hafif: Birkaç ila çok sayıda inflamatuvar olmayan lezyon (komedonlar) mevcut; azsayıda inflamatuvar lezyon (papül/püstül) mevcut

3 Orta Şiddette: Birçok inflamatuvar olmayan lezyon (komedonlar) ve inflamatuvar lezyon(papül/püstül) mevcut; nodülo-kistik lezyon bulunmamalıdır

4 Şiddetli: Ciddi düzeyde inflamatuvar hastalık; papüller/püstüller belirgin bir özellik; azsayıda nodülo-kistik lezyon bulunabilir; komedonlar bulunabilir.

Genel akne değerlendirmesi skorunda 12.haftadaki başarı oranı (akne yok veya minimal akne) Tablo 2'te sunulmaktadır.

Tablo 2 - 12.haftada genel akne değerlendirmesi skorunda başarı (Akne yok veya minimal akne)


Çalışma 1*
Çalışma 2*

Dapson jel

N=699

Taşıyıcı

N=687

Dapson jel

N=729

Taşıyıcı

N=738

Akne Bulunmayan veya Minimal Akne BulunanHastalar

291 (%42)
223 (%32)
253 (%35)
206 (%28)
* Analiz başlangıçta minimal akne bulunan
ıastaları içermemektedir.

Tablo 3; başlangıçtan 12. haftaya kadar olan inflamatuvar, inflamatuvar olmayan ve toplam lezyonlardaki ortalama azalma oranını göstermektedir.

9/11

Tablo 3 - Başlangıçtan 12.haftaya kadar lezyonlardaki azalma oranı


Çalışma 1*
Çalışma 2*

Dapson jel

N=745

Taşıyıcı

N=740

Dapson jel

N=761

Taşıyıcı

N=764

İnflamatuvar
%46
%42
%48
%40
İnflamatuvar Olmayan
%31
%24
%30
%21
Toplam
%38
%32
%37
%29

Klinik çalışmalarda yaklaşık eşit oranlarda erkek ve kadın hasta alınmıştır. Kadın hastalarda erkeklere kıyasla genel akne değerlendirme skorunda daha yüksek başarı velezyonlarda daha yüksek azalma görülme eğilimi mevcuttur. Klinik çalışmalarda ırka görehastaların oranı: %73 Beyaz, %14 Siyah, %9 Hispanik ve %2 Asyalı. Etkililik sonuçlarıırka dayalı alt gruplarda benzerdir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenez ve Mutajenez

Dapsonun, yapılan bakteriyel ters mutasyon testinde (Ames testi) mutajenik olmadığı görülmüş ve farelerdeki mikronükleus testi negatif bulgu vermiştir. Dapson Çin hamsteriover (CHO) hücreleriyle yapılan bir kromozom aberasyon testinde pozitif bulgu(klastojenik) vermiştir.

Dapson oral yolla dişilere 92 hafta veya erkeklere 100 hafta 15 mg/kg/güne kadarki doz düzeylerine oral yolla uygulandığında (EAA karşılaştırmasına göre önerilen maksimuminsan dozunun sonucu olarak insanlarda gözlenen sistemik maruziyetin yaklaşık 231 katısistemik maruziyet görülmüştür) sıçanlarda karsinojenik değildir.

Dapson jelin yaklaşık 26 haftalık sürece Tg.AC transgenik farelere uygulandığı bir dermal çalışmada karsinojenisiteye neden olma potansiyeline dair kanıt elde edilmemiştir. %3, %5ve %10 dapson konsantrasyonları değerlendirilmiştir; %3 materyalin tolere edilenmaksimum doz olduğu belirlenmiştir.

Dişi sıçanlara 75 mg/kg/gün dozunda (EAA karşılaştırmasına göre dapson %5 jelin önerilen maksimum insan dozunun sonucu olarak kadınlarda gözlenen sistemikmaruziyetin yaklaşık 956 katı) çiftleşmeden önceki 15 gün ve sonraki 17 gün süreyleuygulandığında dapson ortalama implantasyon sayısını azaltmış, ortalama erkenrezorpsiyon oranını artırmış ve bir batında doğan ortalama yavru sayısını azaltmıştır. Buetkiler muhtemelen maternal toksisiteye bağlıdır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Karbomer

Dietilen glikol monoetil eter Metil p-hidroksibenzoat (E218)

Sodyum hidroksit (%10) Bu

belge

10/11

Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutu içerisinde 1 adet plastik kapaklı, 30 gramlık lamine plastik tüp bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Veysel Karani Mah. Çolakoğlu Sok. No:10 34885 Sancaktepe /İstanbulTel: 0216 564 80 00Faks: 0216 564 80 99

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2018/675

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 04.12.2018 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

11/11

İlaç Bilgileri

Acnewell %5 Jel

Etken Maddesi: Dapson

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Acnewell %5 Jel - KUB
  • Acnewell %5 Jel - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Acnewell %5 30 Gr Jel
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.