Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Carbaglu 200 Mg Dağılabilir Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması.

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CARBAGLU 200 mg dağılabilir tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her tablet 200 mg karglumik asit içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Dağılabilir tablet

Tabletler beyaz, ince uzun (çubuk şeklinde) olup üç çentiklidir ve bir tarafı kabartmalıdır. Tabletler eşit parçalara bölünebilmektedir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

CARBAGLU aşağıda hastalıkların tedavisinde endikedir:

• N-asetilglutamat sentaz primer eksikliği kaynaklı hiperamonyemi.

• İzovalerik asidemi kaynaklı hiperamonyemi.

• Metimalonik asidemi kaynaklı hiperamonyemi.

• Propiyonik asidemi kaynaklı hiperamonyemi.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

CARBAGLU tedavisi, metabolik rahatsızlıkların tedavisinde deneyimli bir hekim gözetiminde başlatılmalıdır.

N-asetilglutamat sentaz eksikliği


Klinik deneyime bağlı olarak, tedavi yaşamın ilk günü kadar erken bir dönemde başlatılabilir. Başlangıçtaki günlük doz 100 mg/kg olmalıdır ve gereken durumlarda tedaviye 250 mg/kg'akadar olan yüksek dozlarda başlanabilir.

Daha sonra doz, plazmada normal amonyak plazma düzeylerini idame ettirebilmek için bireysel olarak ayarlanmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Uzun dönemde, yeterli metabolik kontrol elde edildiği sürece dozun vücut ağırlığına göre arttırılması gerekmeyebilir; günlük dozlar 10 mg/kg ila 100 mg/kg arasında değişmektedir.

Karglumik asit yanıt testi


Herhangi bir uzun dönem tedaviye başlamadan önce, karglumik aside bireysel yanıtın test edilmesi önerilir. Örnek olarak:

- Komadaki bir çocukta tedaviye, 100 ila 250 mg/kg/gün'lük bir dozla başlanmalı ve enazından her uygulamadan önce amonyak plazma konsantrasyonu ölçülmelidir; bukonsantrasyon CARBAGLU tedavisine başladıktan sonra birkaç saat içinde normaledönmelidir.

- Orta derecede hiperamonyemisi olan bir hastada, sabit bir protein alımı ile 3 gün boyunca100 ila 200 mg/kg/gün'lük bir test dozu uygulanmalı ve amonyak plazma konsantrasyonutayinleri tekrarlı olarak gerçekleştirilmelidir (yemekten önce ve yemekten 1 saat sonra);normal amonyak plazma düzeylerini koruyacak şekilde doz ayarlanmalıdır.

izovalerik asidemi, metilmalonik asidemi ve propiyonik asidemi için:


Organik asidemili hastalarda tedavi hiperamoneminin görülmesi ile başlanmalıdır. Başlangıçtaki günlük doz 100 mg/kg olmalıdır ve gereken durumlarda tedaviye 250mg/kg'a kadar olan yüksek dozlarda başlanabilir.

Daha sonra doz, plazmada normal amonyak düzeylerini idame ettirebilmek için bireysel olarak ayarlanmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

Bu ilaç YALNIZCA oral kullanıma yöneliktir (yutarak veya gerekli olması halinde, bir enjektör kullanarak nazogastrik tüp aracılığıyla uygulanır).

Farmakokinetik verilere ve klinik deneyime dayanarak, toplam günlük dozun yemek veya mamadan önce verilecek iki ya da dört sefere bölünmesi önerilir. Tabletlerin ortadan ikiyebölünmesi, gereken birçok pozolojiye göre ayarlama yapılmasına olanak sağlar.

Bazı durumlarda çeyrek tabletlerin kullanılması, doktor tarafından öngörülen pozolojinin ayarlanması için de faydalı olabilir.

Tabletler en az 5 - 10 mL su içinde dağıtılmalı ve derhal içilmeli veya bir nazogastrik tüp aracılığıyla enjektörle hızlı şekilde uygulanmalıdır.

Süspansiyon hafif asidik bir tada sahiptir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek /karaciğer yetmezliği:

Veri mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Veri mevcut değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye veya herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşırı duyarlılık durumda kontrendikedir.

Karglumik asit kullanımı emzirme dönemi boyunca kontrendikedir (bkz. bölüm 4.6 ve 5.3).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Terapötik izleme


Plazma amonyak ve amino asit düzeyleri normal sınırlar dahilinde tutulmalıdır. Karglumik asidin güvenliliği ile ilgili çok az veri mevcut olduğundan, karaciğer, böbrek, kalpfonksiyonlarının ve hematolojik parametrelerin sistematik olarak izlenmesi önerilir.

Besin yönetimi


Düşük protein toleransı durumunda protein kısıtlaması ve arjinin takviyesi gerekli olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Herhangi bir özel etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresinde etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

Karglumik asit için gebelikte maruziyete ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda minimal düzeyde gelişim toksisitesi görülmüştür (Bkz. Bölüm 5.3). CARBAGLU gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğumkusurlarına yol açmakta/yol açtığından şüphelenilmektedir.

Laktasyon dönemi

Karglumik asidin anne sütüne geçip geçmediği bilinmediği halde, emziren sıçanların sütünde tespit edilmiştir (Bkz. Bölüm 5.3). Dolayısıyla, karglumik asit kullanımı emzirme sırasındakontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

Üreme yeteneği/Fertilite

Erkek veya dişi fertilitesi üzerinde advers etki gözlenmemiştir (Bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Bildirilen advers reaksiyonlar sistem organ sınıfı ve sıklığa göre aşağıda listelenmektedir. Sıklıklar çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100),seyrek (> 1/10000 ila < 1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor) şeklinde tanımlanmaktadır.

Her sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.

• N-asetilglutamat sentaz eksikliğinde istenmeyen etkiler

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Terlemede artış Bilinmiyor: Döküntü

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Transaminazlarda artış
• Organik asidemide istenmeyen etkiler

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Bradikardi

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Diyare, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Döküntü

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: Ateş

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Karglumik asit ile tedavi edilen ve dozun 750 mg/kg/güne kadar yükseltildiği bir hastada sempatomimetik reaksiyon olarak karakterize edilebilen intoksikasyon semptomları meydanagelmiştir: taşikardi, aşırı terleme, artan bronşiyal sekresyon, vücut sıcaklığında artış vehuzursuzluk. Bu semptomlar doz azaltıldığında iyileşmiştir.

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Amino asitler ve türevleri ATC kodu: A16AA05

Etki mekanizması


Karglumik asit, üre döngüsünün ilk enzimi olan karbomil fosfat sentetazın doğal olarak meydana gelen aktivatörü olan N-asetilglutamatın yapısal analogudur. Karglumik asidin

invitroin vivo

koşullarda karbomil fosfat sentetazı uyardığı ve amonyakintoksikasyonuna karşı korumada N-asetilglutamattan daha etkili olduğu gösterilmiştir. Budurumun nedeni aşağıdaki gözlemlerle açıklanabilir:

i) Mitokondrial membran, N-asetilglutamata kıyasla karglumik asit için daha geçirgendir

ii) Karglumik asit, sitozolde bulunan aminoaçilazla hidrolize karşı N-asetilglutamata kıyasladaha fazla dirençlidir.

Farmakodinamik etkiler


Diğer çalışmalar, sıçanlarda artan amonyak düzeylerine yol açan farklı koşullarda (açlık, proteinsiz veya yüksek-proteinli diyet) yapılmıştır. Karglumik asidin, kan amonyak düzeyleriniazalttığı ve kan ve idrarda üre düzeylerini artırdığı gösterilirken, karbamoil fosfat sentetazaktivatörlerinin karaciğer içeriği anlamlı ölçüde artmıştır.

Klinik etkililik ve güvenlilik


N-asetilglutamat sentetaz eksikliği olan hastalarda karglumik asidin plazma amonyak düzeylerini genellikle 24 saat içinde hızla normal düzeylere döndürdüğü gösterilmiştir. Tedaviherhangi bir kalıcı beyin hasarından önce başlatıldığında, hastalar normal büyüme vepsikomotor gelişim sergilemektedir. Organik asidemi (yeni doğanlar ve yeni doğan olmayanlar)hastalarında karglumik asit ile tedavi, amonyak plazma seviyelerinde hızlı bir düşüşe nedenolarak nörolojik komplikasyon riskini azaltmıştır.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Karglumik asidin farmakokinetiği, hem radyoaktif işaretli hem de işaretsiz ürün kullanılarak sağlıklı erkek gönüllülerde araştırılmıştır.

Genel özellikler

Emilim


Oral yoldan verilen 100 mg/kg vücut ağırlığı tek dozdan sonra karglumik asidin yaklaşık %30'unun emildiği tahmin edilmektedir. Bu doz-seviyesinde CARBAGLU tablet verilen 12gönüllüde plazma konsantrasyonları 3 saat (ortalama; aralık 2-4) sonra 2,6 mcg/ml (ortalama;aralık 1,8-4,8) olarak maksimum düzeye ulaşmıştır.

Dağılım


Karglumik asidin plazma eliminasyonu eğrisi bifazik olup uygulamadan sonra ilk 12 saat hızlı fazdır ve bunu yavaş faz takip eder (terminal yarılanma ömrü 28 saate kadarsürmektedir).

Eritrositlere dağılımı söz konusu değildir. Proteine bağlanma tespit edilmemiştir.

Metabolizma


Karglumik asidin bir bölümü metabolize edilir. Aktivitesine bağlı olarak, intestinal bakteri florası bozunma prosesinin başlatılmasına katkıda bulunabilir ve dolayısıyla, bu durummolekülün farklı derecelerde metabolizması ile sonuçlanır. Feçeste tespit edilenmetabolitlerden biri glutamik asittir. Plazmada metabolitler tespit edilebilir, 36 - 48'ncisaatlerde pik düzeylere ulaşır ve çok yavaş azalır (yarı ömrü yaklaşık 100 saattir).

Karglumik asit metabolizmasının son ürünü akciğerlerden atılan karbon dioksittir.

Eliminasyon


Oral yoldan uygulanan 100 mg/kg vücut ağırlığı tekli dozun ardından, verilen dozun %9'u idrarda değişmeden atılırken, %60'ına yakın bir kısmı feçesle atılır.

Plazma karglumik asit düzeyleri çeşitli günlük dozlarla (7 -122 mg/kg/gün) tedavi edilen, bebeklerden adolesanlara tüm yaş kategorilerindeki hastalarda ölçülmüştür. Bu aralık, yenidoğan bebekler dahil olmak üzere sağlıklı gönüllülerde ölçülenle uyumludur. Günlük doz neolursa olsun, 15 saatlik sürede yaklaşık 100 ng/mL seviyesine doğru yavaşça azalmaktadır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Yapılan güvenlilik farmakolojisi çalışmaları, oral yoldan 250, 500, 1000 mg/kg doz düzeylerinde uygulanan CARBAGLU'nun solunum, merkezi sinir sistemi ve kardiyovaskülersistem üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir.

Karglumik asit, yapılan bir dizi in vitro (Ames testi, insan lenfosit metafaz analizi) ve in vivo (sıçanlarda mikronukleus testi) genotoksisite testinde anlamlı bir mutajenik aktivitesergilememiştir.

Oral yoldan 2800 mg/kg'a ve intravenöz yoldan 239 mg/kg'a varan tekli karglumik asit dozları yetişkin sıçanlarda mortalite veya anormal klinik belirtilere neden olmamıştır. Oral sonda ile18 güne kadar günlük karglumik asit dozları verilen yenidoğan sıçanlarda ve 26 hafta süreylegünlük dozlar verilen genç sıçanlarda, Herhangi Bir Etki Görülmeyen Düzey (NOEL) 500mg/kg/gün ve Herhangi Bir Advers Etki Görülmeyen Düzey (NOAEL) 1000 mg/kg/gün olarakbelirlenmiştir.

Erkek veya dişi fertilitesi üzerinde advers etki gözlenmemiştir. Sıçanlarda ve tavşanlarda, sıçanlarda insanlara kıyasla elli kat ve tavşanlarda yedi kat yüksek maruziyetle sonuçlananmaternotoksik dozlarda embriyotoksisite, fetotoksisite veya teratojenite gözlenmemiştir.Karglumik asit, laktasyondaki sıçanların sütüne salgılanır ve gelişim parametrelerietkilenmediği halde, günde 500 mg/kg'lık dozlar alan annelerden süt emen yavrularınkilosu/vücut ağırlığı artışında bazı etkiler ve maternotoksisiteye neden olan doz olan günlük2000 mg/kg düzeyinde doz ile tedavi edilen annelerin yavrularında daha yüksek mortalitegözlenmiştir. 500 ve 2000 mg/kg/günlük dozları takiben maternal sistemik maruziyetlerbeklenen insan maruziyetinin yirmi beş katı ve yetmiş katı idi.

Karglumik asitle herhangi bir karsinojenite çalışması yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz Sodyum laurilsülfatHipromellozKroskarmelloz sodyumSilika kolloidal, susuzSodyum stearil fumarat

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

36 ay

Plastik şişe ilk açıldıktan sonra 3 ay boyunca saklanabilir.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

2°C-8°C arasında buzdolabında saklayınız.

Plastik şişe ilk açıldıktan sonra 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Buzdolabında saklamayınız.

Nemden korumak için tablet kabını sıkıca kapalı şekilde muhafaza ediniz

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Entegre edilen silika jel nem tutuculu beyaz polipropilen çocuk emniyetli vidalı kapaklı 60 tablet için uygun beyaz yüksek yoğunluklu polietilen plastik şişe.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

RECOFARMA İlaç ve Hammaddeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Maslak Mah. Sümer Sok. Kar Plaza Apt. No: 4/21Sarıyer/İSTANBUL, TÜRKİYE

8. RUHSAT NUMARASI

2022/387

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 06.07.2022 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Carbaglu 200 Mg Dağılabilir Tablet

Etken Maddesi: Karglumik Asit

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.