Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ryzodeg Flextouch 100 U/ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

RYZODEG® FlexTouch® 100 U/mL enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır kalem Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

İnsülin degludek/insülin aspart 100 ünite/mL insülin degludek/insülin

aspart* (70/30 oranında) içerir (2,56 mg insülin degludek ve 1,05 mginsülin asparta eşdeğer).

*Saccharomyces cerevisiae'dç,

rekombinant DNA teknolojisi ile üretilmiştir.

Bir kullanıma hazır kalem, 3 mL çözelti içinde 300 ünite insülin degludek/insülin aspart içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür 0,58 mg/mL

Sodyum hidroksit (pH ayan için) y.m.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti (FlexTouch®).

Berrak, renksiz, nötr çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

RYZODEG® erişkinlerde, adölesrn ve 2 yaş itibariyle çocuklarda diabetes mellitus tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

RYZODEG®, bazal insülin degludek ve hızlı etkili prandiyal insülin aspart içeren bir çözünür insülin ürünüdür.

RYZODEG® de dahil olmak üzere insülin analoglanmn potensi, ünite şeklinde ifade edilir. Bir (1) ünite RYZODEG® 1 uluslararası ünite insan insülinine, 1 ünite insülinglarjine, 1 ünite insülin detemire ya da 1 ünite bifazik insülin asparta karşılık gelir.

1

RYZODEG® dozu, hastanın kişisel ihtiyaçlarına uygun olarak ayarlanmalıdır. Doz ayarlamalarının açlık plazma glukoz ölçümleri temel alınarak yapılması önerilmektedir.

Şayet hastaların fiziksel aktivitelerinde artış olursa, olağan diyetlerinde değişiklik olursa ya da diyabete eşlik eden bir hastalık süresince dozun ayarlanması gerekebilir.

Tip 2 diyabet hastaları


RYZODEG® günde bir veya iki kez ana öğün/öğünlerle birlikte tek başına, oral anti-diyabetik tıbbi ürünler ile kombinasyon halinde, ve bolus insülin ile kombinasyon halinde uygulanabilir (Bkz. Bölüm 5.1). RYZODEG®'i günde bir kez kullanırken, daha yüksekdozlar gerektiğinde, örneğin hipoglisemiyi önlemek için dozun günde iki kez olarakdeğiştirilmesi düşünülmelidir. Hastanın kişisel ihtiyaçlarına göre dozu bölün ve anaöğünler ile uygulayın.

Tip 1 diyabet hastaları


RYZODEG®, diğer öğünlerde kullanılabilen kısa etkili/hızlı etkili insülin ile kombinasyon halinde günde bir kez öğün zamanında uygulanabilir.

Uvsulama zamanında esneklik


RYZODEG®, dozlar ana öğünle/öğünlerle uygulandığı sürece, insülin uygulamasının zamanlamasında esneklik olanağı sunmaktadır.

Bir RYZODEG® dozu atladığında hasta, atlanan dozu o günün bir sonraki ana öğünü ile alıp daha sonra normal doz programına devam edebilir. Hastalar, atlanan bir dozu telafi etmek içinekstra doz almamalıdır.

Tedaviye başlama


Tip 2 diyabet hastaları


Önerilen günlük toplam başlangıç dozu öğünle/öğünlerle birlikte 10 ünite olup takiben bireysel doz ayarlamaları yapılmalıdır.

Tip 1 diyabet hastaları


RYZODEG®'in önerilen başlangıç dozu, toplam günlük insülin ihtiyacının %60-70'idir. RYZODEG® günde bir kez öğün zamanında kısa/hızlı etkili insülin ile kombinasyon halindekullanılmalı ve takiben diğer öğünlerde doz bireysel ihtiyaçlara göre ayarlanmalıdır.

Dizer insülin tıbbi ürünlerinden eecis


Geçiş sırasında ve geçişten sonraki haftalarda yakın glukoz izlemi önerilmektedir. Eş zamanlı kullanılan kısa etkili veya hızlı etkili insülinlerin veya diğer eş zamanlı antidiyabetiktedavilerinin dozlarının ve zamanlannm ayarlanması gerekebilir.

Tip 2 diyabet hastaları


Günde bir kere bazal veya hazır karışım insülinden geçiş yapan hastalarda, hastanın önceki toplam günlük insülin dozu ile aynı toplam insülin dozunda “üniteye ünite” günde bir ya daiki kez RYZODEG® kullanılabilir.

2

Günde bir kereden

fazla

alınan bazal veya hazır karışım insülinden geçiş yapan hastalarda, hastanın önceki toplam günlük insülin dozu ile aynı toplam insülin dozunda “üniteye ünite”günde bir ya da iki kez RYZODEG® kullanılabilir.

Bazal/bolus insülin tedavisinden RYZODEG®e geçiş yapan hastalarda dozun bireysel ihtiyaca göre dönüştürülmesi gerekir. Genellikle bazal insülin ünite değerleri aynı olacakşekilde RYZODEG® tedavisi başlatılır.

Tip 1 diyabet hastaları


RYZODEG®'in önerilen başl^gıç do^, topl^ gmılük insülin ihtiyacının %60-70'i olup diğer öğünlerde kısa/hızlı etkili insülin ile kombinasyon yapılır, takiben doz bireyselihtiyaçlara göre ayarlanmalıdır.

Uygulama şekli:

Sadece subkütan (deri altına) uygulama içindir.

Şiddetli hipoglisemiye yol açabileceğinden RYZODEG® intravenöz (ven içine) uygulanmamalıdır.

Emilimde değişikliğe neden olabileceğinden RYZODEG® intramüsküler (kas içine) uygulanmamalıdır.

RYZODEG® insülin inRizyon pompalarında kullanılmamalıdır.

Bu tıbbi ürün, kullanıma hazır kalemin içerisindeki kartuştan şırınga vasıtası ile çekilmemelidir (Bkz. Bölto 4.4).

RYZODEG® kann duvarı, üst kol veya uyluk bölgelerine subkütan (deri altına) enjeksiyon ile uygulanır. Lipodistrofi ve kutanöz amiloidoz riskini azaltmak amacıyla enjeksiyon yerleriaynı bölge içinde sürekli değiştirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4. ve 4.8)

Hastalar her zaman yeni bir iğne ucu kullanmaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Tekrar kullanılan i

ns

ülin kalemi iğne uçlan tıkanmış iğne riskini arttınr, bu durum az/fazladozlamaya sebep olabilir. Tıkanmış iğne durumunda, hastalar kullanma talimatı sonunda yeralan kullanım kılavuzunda belirtilen uyarılan takip etmelidir (Bkz. Bölüm 6.6).

RYZODEG®, NovoFine® ya da NovoTwist® enjeksiyon iğneleri ile uygulanmak üzere tasarlanmış olan kullanıma hazır bir kalem (FlexTouch®) içinde sunulmaktadır. Kullanımahazır kalem, l'er ünitelik artışlarla 1-80 ünite enjeksiyonu yapabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

RYZODEG® böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılabilir. Glukoz monitörizasyonu yoğunlaştınlmalıdır ve insülin dozu bireysel olarak ayarlanmalıdır (Bkz.Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

Bu tıbbi ürünün 2 yaş altı çocuklarda kullanımı ile ilgili klinik deneyimi yoktur.

3

RYZODEG®, adölesm ve 2 yaş itibariyle çocuklarda kullanılabilir (Bkz. Bölüm 5.1). Diğer insülin rejiminden RYZODEG®'e geçildiğinde, hipoglisemi riskini minimize etmek amacıylatotal insülin dozunun bireysel olarak azahıhnası düşünülmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).RYZODEG® 2-5 yaş arası çocukluda kullanılırken özellikle dikkat edilmelidir; çünkü klinikçalışma datası ciddi hipoglisemi için bu yaş grubu çocuklarda daha yüksek bir riski işaretetmektedir (Bkz. Bölto 4.4, 4.8 ve 5.1).

Geriyatrik popülasyon (> 65 yaş):

RYZODEG®, yaşlı hastalarda kullanılabilir. Glukoz monitorizasyonu yoğunlaştınlmalıdır ve insülin dozu, bireysel olarak ayarlanmalıdır ^kz. Bölto 5.2).

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşın duyarlılık.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Hipoglisemi


Öğün atlanması veya planlanmamış ağır fiziksel egzersizler hipoglisemiye neden olabilir.

İnsülin ihtiyacına göre insülin dozu çok yüksekse hipoglisemi ortaya çıkabilir (Bkz. Bölüm

4.5. 4.8 ve 4.9).

Çocuklarda, hipoglisemi riskini en aza indirmek amacıyla, insülin dozlarının fiziksel aktivite ve alınan besin miktarı ile uyumlu olmasına ayn bir özen gösterilmelidir. RYZODEG®, bazal-bolus rejimi ile karşılaştırıldığında pediyatrik popülasyonda özellikle 2-5 yaş arası çocuklardaciddi hipoglisemi vakalarının daha yüksek olması ile ilişkilendirilebilir (Bkz. Bölüm 5.1). Buyaş grubunda RYZODEG® bireysel olarak değerlendirilmelidir.

Kan glukoz kontrolünde büyük ölçüde düzelme sağlanmış olan hastalarda (ör. yoğun insülin tedavisi ile) hipogliseminin alışılagelmiş uyarıcı semptomlarında değişiklik olabileceğindenhastalar bu konuda bilgilendirilmelidir. Uzun süredir diyabet olan hastalarda hipoglisemininalışılagelmiş uyarıcı semptomları kaybolabilir.

Eşlik eden başka hastalıklar, özellikle enfeksiyon hastalıkları ve ateşli durumlar genellikle hastanın insülin gereksinimini artırır. Adrenal, hipofiz veya tiroid bezini etkileyen veyadiyabete eşlik eden böbrek ve karaciğer hastalıkları insülin dozunda değişikliklergerektirebilir

Diğer bazal insülin ürünlerinde veya bazal bileşeni olan insülin ürünlerinde olduğu gibi RYZODEG®'in uzun süreli etkisi, hipogliseminin düzelme süresini geciktirebilir.

Hiperglisemi


Şiddetli hipergliseminin söz konusu olduğu durumlarda hızlı etkili insülin uygulanması önerilir.

İnsülin ihtiyacı olan hastalarda yetersiz dozlarda kullanımı ve/veya tedavinin kesilmesi,

hiperglisemiye ve potansiyel olarak diyabetik ketoasidoza yol açabilir. Ayrıca, başta

4

enfeksiyonlar olmak üzere eş zamanlı hastalıklar, hiperglisemiye yol açabilir ve böylelikle insülin gereksiniminde artışa neden olabilir.

Hipergliseminin ilk semptomları genellikle saatler veya günler içinde aşamalı olarak ortaya çıkar. Bu semptomlar susuzluk, sık idrara çıkma, bulantı, kusma, uyuşukluk, deride kızarıklıkve kuruluk, ağız kuruluğu, iştah kaybı ve ayrıca nefeste aseton kokusudur Tip 1 diyabettetedavi edilmeyen hiperglisemi durumları ölümle sonuçlanabilen diyabetik ketoasidoza nedenolabilir.

Deri ve deri altı doku hastalıktan


Hastalara, lipodistrofi ve kutanöz amiloidoz gelişme riskini azaltmak için enjeksiyon bölgesini sürekli rotasyona tabi tutmaları konusunda talimat verilmelidir. Bu reaksiyonlarıngörüldüğü bölgelerde insülin enjeksiyonlarını takiben gecikmiş insülin emilimi ve kötüleşmişglisemik kontrol riski vardır. Enjeksiyon yerinde ani değişiklik yapıp, ciltte etkilenmemiş birbölgeye enjeksiyon yapmanın hipoglisemiye neden olduğu bildirilmiştir. Enjeksiyon yerindeetkilenen bir bölgeden etkilenmeyen bir bölgeye değişiklik yapıldıktan sonra kan şekerininizlenmesi önerilir ve antidiyabetik ilaçların doz ayarlaması düşünülebilir.

Diğer insülin tıbbi ürünlerinden geçiş


Hastanın yeni bir tip, marka veya üreticisi farklı bir insüline geçişi tıbbi denetim altında yapılmalıdır ve bu durum dozlamada değişiklik gerektirebilir.

Pioglitazon ve insülin tıbbi ürünlerinin kombinasyonu


Özellikle kalp yetmezliği gelişimi riski yüksek olan hastalarda, pioglitazon ile insülin kombinasyon halinde kullanıldığında, kalp yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Pioglitazon veRYZODEG® kombinasyonu ile tedavi düşünülüyorsa, bu durum göz önündebulundurulmalıdır. Bu kombinasyon kullanılacaksa hastalar kalp yetmezliği belirti vesemptomları, kilo artışı ve ödem açısından izlenmelidir. Kardiyak semptomlarda herhangi birkötüleşme olduğunda pioglitazon kesilmelidir.

Göz bozukluğu


İnsülin tedavisinin yoğunlaştırılması ve glisemik kontroldeki ani düzelme, diyabetik retinopatide geçici kötüleşmeye neden olabilir; diğer yandan, glisemik kontrolde uzun

süreli düzelme ise diyabetik retinopatinin ilerleme riskini azaltır.

lıkla diğer ilaçlarla karıştırmadan kaçınma


RYZODEG® ile diğer insülin ürünlerinin yanlışlıkla karıştırılmasını önlemek üzere hastalara, her enjeksiyon öncesinde her zaman insülin etiketini kontrol etmeleri tavsiye edilmelidir.

Hastalar, kalem üzerindeki doz göstergesinde bulunan sayısal birimleri, bakarak teyit etmelidir. Bu nedenle, hastaların enjeksiyonu kendi kendilerine uygulayabilmeleri açısından,kalem üzerindeki doz göstergesini okuyabilmeleri bir gerekliliktir. Kör olan ya da görmebozuklukları olan hastalara her zaman görme kabiliyeti yeterli olan ve insülin cihazınıkullanma konusunda eğitimli bir diğer kişiden yardım almaları tavsiye edilmelidir.

Hatalı dozlama ve olası yüksek dozdan kaçınmak için hastalar ve sağlık mesleği mensupları,

5

kullanıma hazır kalemin içerisindeki kartuştan tıbbi ürünü çekmek için asla şırınga kullanmamalıdır.

Tıkanmış iğne durumunda, hastalar kullanma talimatı sonunda yer alan kullanım kılavuzunda belirtilen uyanları takip etmelidir (Bkz. Bölto 6.6).

İnsülin antikorlan


İnsülin uygulaması, insülin antikorlarının oluşmasına neden olabilir. Nadir durumlarda bu insülin antikorlarının varlığı, hiperglisemi veya hipoglisemiye eğilimin düzeltilmesi içininsülin dozunun ayarlanmasını gerektirebilir.

Hipokalemi


İnsülin degludek/insülin aspart dahil tüm insülin ilaçlan, ekstraselülerden intraselüler boşluğa potasyum geçişine neden olarak hipokalemiye yol açar. Tedavi edilmeyen hipokalemi,solunum felcine, ventriküler aritmiye ve ölüme neden olabilir. Hipokalemi riski olanhastalarda (örn. potasyum düşürücü ilaçlar kullanan hastalar, serum potasyumkonsantrasyonuna duyarlı ilaçlar alan hastalar) potasyum düzeyleri izlenmelidir.

Takip Edilebilirlik


Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Bu tıbbi ürün her “doz”unda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bazı ilaçların glukoz metabolizması ile etkileşime girdiği bilinmektedir.

Aşağıdaki maddeler insülin ihtiyacım azaltabilir:

Oral antidiyabetik tıbbi ürünler, GLP-1 reseptör agonistleri, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ), beta blokerler, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri, salisilatlar,anabolik steroidler ve sülfonamidler.

Aşağıdaki maddeler insülin ihtiyacım artırabilir:

Oral kontraseptifer, tiyazidler, glukokortikoidler, tiroid hormonları, sempatomimetikler, büyüme hormonu ve danazol.

Beta blokerler hipoglisemi semptomlarını maskeleyebilirler.

Oktreotid/lanreotid insülin ihtiyacım artırabilir ya da azaltabilir.

Alkol insülinin hipoglisemik etkisini güçlendirebilir ya da düşürebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

6

Özel popülasyonlarda etkileşim çalışması mevcut değildir.

Pediyatrik Popülasyon:

Pediyatrik hastalarda etkileşim çalışması mevcut değildir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

RYZODEG®'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanıldığında potansiyel gebelikleri etkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda RYZODEG® kull

aımına

ilişkin klinik deneyim yoktur.

Hayvanlarda yapılan üreme çalışmaları, embriyotoksisite ve teratojenisite açısından insülin degludek ve insan insülini arasında herhangi bir fark göstermemiştir.

Genel olarak, gebe veya gebelik planlayan diyabetli kadınların gebelikleri süresince kan glukozunun daha yoğun şekilde kontrol edilmesi ve izlenmesi önerilmektedir. İnsülingereksinimi genellikle gebeliğin ilk trimesterinde azalmakta ve ardından ikinci ve üçüncütrimesterde artmaktadır. Doğum sonrasında insülin ihtiyacı genellikle gebelik öncesindekideğerlere hızla geri döner.

Laktasyon dönemi

Laktasyon döneminde RYZODEG® kullanımına ilişkin klinik deneyim yoktur. Sıçanlarda insülin degludek süt ile atılmıştır; sütteki konsantrasyon, plazmadakinden düşük olmuştur.

İnsülin degludek/insülin aspartın insan sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Emzirilen yenidoğanda/bebekte herhangi bir metabolik etki beklenmez.

Üreme yeteneği/Fertilite

İnsülin degludek ile gerçekleştirilen hayvan üreme çalışmaları, fertilite üzerinde herhangi bir advers etki ortaya koymamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bu tıbbi ürünün araç ve makine kullanımı yeteneği üzerindeki etkisi yoktur veya göz ardı edilebilir. Fakat hastanın konsantre olma ve reaksiyon gösterme becerisi hipogliseminin birsonucu olarak bozulabilir. Bu durum, bu becerilerin özel önem gösterdiği koşullarda riskoluşturabilir (ör. araba s^me veya merine kullanma).

Hastalar araç kullanırken hipoglisemiden kaçınmak için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılmalıdır. Bu durum özellikle hipogliseminin uyarıcı semptomlarım daha az olarak farkeden veya hiç fark edemeyen kişiler için ya da sık sık hipoglisemi atağı geçiren hastalar içinönemlidir. Bu gibi durumlarda araç kulla

nını4.8. İstenmeyen etkiler

7

Güvenlilik profilinin özeti


Tedavi sırasında en sık bildirilen advers reaksiyon hipoglisemidir (Bte. aşağıdaki “Seçili advers reaksiyonlann tanımı” bölümü).

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi


Aşağıda listelenen advers ilaç reaksiyonları, klinik çalışma verilerine dayanmaktadır ve MedDRA Sistem Organ Sınıfına göre sınıflandırılmıştır. Sıklık kategorileri şu şekildetanımlanmaktadır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Sistem organ sınıfı

Sıklık

Advers reaksiyonlar

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek


Aşırı duyarlılık
Ürtiker

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın


Hipoglisemi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor


Lipodistrofi

Kutanöz amiloidoz*

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar

Yaygın


Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

Yaygın olmayan


Periferik ödem
*P^^l^ıa sonrası kaynaklarc
an elde edilen advers reaksiyon.

Seçili advers reaksiyonların tanımıBağışıklık sistemi hastalıkları


İnsülin preparatları ile alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. İnsüline ya da yardımcı maddelere karşı gelişen ani tip alerjik reaksiyonlar potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olabilir.

RYZODEG® ile aşırı duyarlılık (dil ve dudaklarda şişme, diyare, bulantı, yorgunluk ve kaşınma ile kendini gösterir) ve ürtiker seyrek olarak bildirilmiştir.

Hipoglisemi


İnsülin dozu, insülin gereksiniminden çok yüksekse hipoglisemi oluşabilir. Şiddetli hipoglisemi, bilinç kaybı ve/veya konvülziyonlara neden olabilir ve beyin fonksiyonlarındageçici ya da kalıcı hasara, hatta ölüme neden olabilir. Hipoglisemi semptomları genelliklebirdenbire ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında soğuk terleme, soğuk solgun deri, halsizlik,sinirlilik veya titreme, endişe duygusu, olağan olmayan yorgunluk veya güçsüzlük,konfuzyon, konsantre olmada güçlük, uyuşukluk, aşırı açlık, görme değişiklikleri, baş ağrısı,bulantı ve çarpıntı yer alır.

Deri ve deri altı doku bozuklukları


Enjeksiyon bölgesinde lipodistrofi (lipohipertrofi ve/veya lipoatrofi) ve kutanöz amiloidoz meydana gelebilir ve lokal insülin absorpsiyonunu geciktirebilir Belirtilen enjeksiyon damiçerisinde enjeksiyon yerinin sürekli olarak değiştirilmesi, bu reaksiyonların gelişme riskiniazaltabilir veya önleyebilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları


8

RYZODEG® ile tedavi edilen hastalarda enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (enjeksiyon bölgesinde hematom, ağrı, hemoraji, eritem, nodüller, şişlik, renk değişikliği, kaşıntı, sıcaklıkhissi ve enjeksiyon bölgesinde kitle dahil) ortaya çıkmıştır. Bu reaksiyonlar genellikle hafif ve

geçicidir ve normalde, tedavi devam ederken kaybolur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

RYZODEG®, farmakokinetik özelliklerin araştırılması amacı ile çocuklara ve 18 yaşa kadar adölesanlara uygulanmıştır (Bkz. Bölto 5.2). 2 ila 18 yaşından küçük çocukların yer aldığıbir çalışmada, güvenlilik ve etkililik ispat edilmiştir. Pediyatrik popülasyonda bazal-bolusrejimi ile karşılaştırıldığında özellikle 2-5 yaş arası çocuklar için ciddi hipoglisemi olayınındaha fazla görülmesi haricinde, pediyatrik popülasyondaki advers reaksiyonların sıklığı, tipive ciddiyeti genel diyabet popülasyonu tecrübelerinden farklılık göstermemiştir (Bkz. Bölüm4.2, 4.4 ve 5.1).

Diğer özel popülasyonlar:

Klinik çalışmalardan elde edilen sonuçlar, yaşlı hastalarda ve böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda gözlenen advers reaksiyonların sıklığı, tipi ve şiddetinin,deneyimin daha geniş olduğu genel popülasyondan farklılık gösterdiğine işaret etmemektedir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e-posta: [email protected]; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İnsülin için spesifik olarak bir doz aşımı tammlanamamaktadır. Ancak hastaya ihtiyacı olandan daha yüksek doz verilmesi durumunda birbirini takip eden evreler halindehipoglisemi gelişebilir:

• Hafif hipoglisemi atakları oral yoldan glukoz veya şeker içeren diğer ürünler alınaraktedavi edilebilir. Bu nedenle hastanın yanında her zaman glukoz içeren ürünlerbulundurması önerilmektedir.

• Hastanın kendi kendini tedavi edemediği şiddetli hipoglisemi ataklan, eğitimli bir kişitarafından intramüsküler veya subkütan yolla glukagon verilerek (0,5 - 1 mg) veya birsağlık mesleği mensubu tarafından intravenöz glukoz uygulanarak tedavi edilebilir.Hasta, glukagon enjeksiyonuna 10-15 dakika içinde yanıt vermezse, glukoz intravenözyolla verilmelidir. Atağın tekranmn önlenmesi amacıyla hastanın bilinci yerinegeldiğinde oral yolla karbonhidrat verilmesi önerilmektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

9

Farmakoterapötik grup: Diyabette kullanılan ilaçlar. Enjeksiyon için insülinler ve analoglar, hızlı etkili ile kombine orta veya uzun etkili.

ATC kodu: A10AD06

Etki mekanizması


İnsülin degludek ve insülin aspart, insan insülin reseptörüne spesifik olarak bağlanır ve insan insülini ile aynı farmakolojik etkileri gösterir.

İnsülinin kan glukozunu düşürücü etkisi, insülinin kas ve yağ hücrelerindeki reseptörlere bağlanarak glukozun hücre içine girişini kolaylaştırmasına ve buna eş zamanlı olarakkaraciğerden glukoz çıkışını inhibe etmesine bağlıdır.

Farmakodinamik etkiler


RYZODEG®'in farmakodinamik etkisi, birbirinden oldukça farklı iki bileşeni ile oluşmaktadır (Şekil 1) ve elde edilen aktivite profili, bu iki ayrı bileşenin etkilerini yansıtır:hızlı etkili insülin aspart ve bazal bileşen insülin degludek

RYZODEG®'in

bazalhı

zlıetkili insülin aspart monomerleri üzerinde engelleyici etki oluşmaz.

RYZODEG®, enjeksiyondan kısa süre ortaya çıkan hızlı etki başlangıcına sahiptir ve öğün gereks

ve bazal insülin gerekliliklerini sürekli olarak karşılar, saatten fazladır.

¦a

*

M


%


£

N

X


d

o

«S

N

O

¦a

3

Enjeksiyondan itibaren geçen süre (saat)

Tedavi — IDegAsp 0,8 U/kg


Şekil 1

Farmakodinamik, tek doz - profili - Tip 1

- 0 ® -

10

RYZODEG®'in toplam ve maksimum glukoz düşürücü etkisi, artan dozlarla doğrusal olarak yükselmektedir. Kararlı durum, doz uygulandıktan 2-3 gün soma olmaktadır.

Yaşlı ve daha genç erişkin gönüllülerde RYZODEG®'in farmakodinamiğinde anlamlı fark yoktur.

Klinik etkililik ve güvenlilik

26 ve 52 hafta arasında süreli yedi adet çok uluslu, randomize, kontrollü, açık etiketli, “hedefeulaşana kadar” tasarımlı klinik çalışma gerçekleştirilmiş olup bu çalışmalarda 1.761 diyabethastasına (362 tip 1 diabetes mellitus'lu hastayı içeren 1 çalışma ve 1.399 tip 2 diabetesmellitus'lu hastayı içeren 6 çalışma) RYZODEG® uygulanmıştır. Günde bir kez uygulanan(od) RYZODEG® ile insülin glarjin (100 ünite/mL) (IGlar) (od) iki farklı tip 2 diyabetçalışmasında karşılaştınlmıştır (Tablo 1). Günde 2 kez uygulanan RYZODEG® (iki doz/gün)bifazik insülin aspart 30 (BIAsp 30) (iki doz/gün) ile iki farklı tip 2 diyabet çalışmasında(Tablo 2) ve insülin degludek (IDeg) (tek doz/gün) artı günde 2-4 kez uygulanan insülinaspart (IAsp) bir tip 2 diyabet çalışmasında karşılaştınlmıştır. Bir tip 2 diyabet çalışmasındaRYZODEG® ile insülin glarjin (IGlar) (tek doz/gün) artı insülin aspart karşılaştınlmıştır. Buçalışmada RYZODEG® ile 26 haftalık tedaviden sonra doz iki doz/gün'e bölünebilmiştir.(Tablo 3). Tip 2 diyabet çalışmalarının tamamında, oral antidiyabetik ilaçlar (OAD)'a izinverilmektedir RYZODEG® (tek doz/gün) artı insülin aspart (IAsp), insülin detemir (IDet) (tekdoz veya iki doz /gün) artı insülin aspart (IAsp ile tip 1 diyabette karşılaştınlmıştır (Tablo 3).

7 çalışmanın 6'sında, hastalar hedefe ulaşana kadar tedavi edildiğinde, çalışma başlangıcı ve sonu arasındaki HbA1c değişimi değerinin karşılaştırılan diğer gruplara göre RYZODEG® ilebenzer gösterilmişken, karşılaştırma çalışmalarından tip 2 diyabet çalışmasının birinde budoğrulanmamıştır (karşılaştırma insülin degludek (iki doz/gün) ile artı insülin aspart günde 24 kez).

RYZODEG® ile uzun süreli tedavi sonrasında klinik olarak anlamlı insülin antikoru gelişimi olmamaktadır.

Tip 2 diyabet hastaları

Önceden insülin kullanmamış (insülin tedavisine başlangıç) ve insülin kullanmakta olan (insülin tedavisinin yoğunlaştırılması) tip 2 diyabet hastalarında insülin ile OAD tedavisininkombine edildiği iki çalışmada RYZODEG® tek doz/gün, IGlar (kullanma talimatına göreuygulanmıştır) ile karşılaştırıldığında benzer glisemik kontrol (HbA1c) gösterilmiştir. (Tablo1). RYZODEG® hızlı etkili prandiyal insülin (insülin aspart) içerdiğinden, dozun uygulandığıöğündeki glisemik kontrol, tek başına bazal insülin uygulamasına göre daha etkin sonuçlarvermiştir (sonuçlar için Bta. Tablo 1). IGlar he karşılaştırıldığında RYZODEG® ile dahadüşük oranda gece hipoglisemisi (plazma glukoz <3.1 mmol/L ile ya da hastanın üçüncüşahıstan yardım gereksinimi duyması ile teyit edilen, gece yansı ile sabah 06.00 saatleriarasındaki ataklar olarak tanımlanmıştır) gözlenmiştir (Tablo 1).

RYZODEG® iki doz/gün, tip 2 diyabetli hastalarda BIAsp 30 iki doz/gün ile karşılaştırıldığında benzer glisemik kontrol (HbA1c) göstermiştir. BIAsp 30 ile tedavi edilenhastalara kıyasla açlık

plazma

glukoz düzeyleri göz önüne alındığında daha üstün iyileşmegöstermiştir. RYZODEG® ile genel hipoglisemi ve gece hipoglisemisi oram daha düşüktür(Tablo 2).

11

RYZODEG® (iki doz/gün) öğün zamanı insülin tedavisi yoğunlaştırılması gereken bazal insülin ile tedavi edilen tip 2 diyabet hastalarında insülin degludek (tek doz/gün) artı insülinaspart (günde 2-4 enjeksiyon) ile karşılaştırılmıştır. Çalışma dizaynı standart tedavi tablosunuiçermektedir fakat hastan kişisel ihtiyaçlarını karşılaması için belirli ayarlamalarınyapılmasına izin vermektedir.

Her iki tedavi de glisemik kontrolü iyileştirmiştir. Birincil sonlamm noktası olan başlangıçtan 26. hafta sonuna kadar HbA1c'deki ortalama değişim RYZODEG® ile ortalama % -1,23,insülin degludek artı insülin aspart ile % -1,42 olmuştur. Bu önceden belirlenmiş eşdeğerliliklimitini karşılamamıştır % 0,4 [0,18 (-0,04; 0,41)]. İki tedavi grubu arasında istatistikselolarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır.

RYZODEG® (tek doz/gün) bazal insülin ile tedavi edilirken, öğün zamanı insülin ile tedavinin yoğunlaştırılması gereken tip 2 diabet hastalarının alındığı bir çalışmada insülin glarjin (IGlar)(tek doz/gün) artı insülin aspart (IAsp) (tek doz/gün) ile 26 haftadan daha uzun sürekarşılaştırılmıştır. 26 hafta sonra, RYZODEG® kolunda doz, günde iki doza bölünebilir veinsülin glarjin (IGlar) kolunda diğer öğünlerde ilave olarak insülin aspart (IAsp) dozu (günde3 defaya kadar) uygulanabilir. Çalışma dizaynı standart tedavi tablosunu içermektedir fakathastanın kişisel ihtiyaçlarını karşılaması için belirli ayarlamaların yapılmasına izinvermektedir. RYZODEG® (tek doz/gün) 38 hafta sonunda %-1,17 hesaplanmış ortalamaazalma ile günde 1 kez insülin glaıjin artı günde 1-3 kez insülin aspart tedavisine kıyasla (%-1.26 hesaplanmış ortalama azalma) benzer glisemik kontrol göstermiştir. RYZODEG®, 26hafta ve 38 hafta boyunca insülin glaıjin (tek doz/gün) artı insülin aspart tedavisine kıyasladaha düşük oranda noktumal hipoglisemi göstermiştir. 26 hafta boyunca RYZODEG® içinmaruz kalınan hasta yılı başına hesaplanmış oran 0,42, insülin glaıjin (tek doz/gün) artıinsülin aspart tedavisi için 0,76 bulunmuştur. 38 hafta boyunca RYZODEG® için maruzkalınan hasta yılı başına hesaplanmış oran 0,51, insülin glaıjin (tek doz/gün) artı insülinaspart tedavisi için 0,83 bulunmuştur.

Tip 1 diyabet hastaları


Tip 1 diyabet hastalarında, RYZODEG® tek doz/gün artı kalan öğünlerde IAsp ile tedavi, IDet artı tüm öğünlerde IAsp (bazal/bolus) ile karşılaştırıldığında daha düşük gecehipoglisemisi oram ile birlikte benzer glisemik kontrol (HbA1c ve açlık plazma glukozu)sağlamıştır (Tablo 3).

RYZODEG® ile uzun süreli tedavi sonrasında klinik olarak anlamlı insülin antikoru gelişimi olmamaktadır.

Tablo 1 Tip 2 diabetes mellitus'ta günde bir kez RYZODEGyapdan 26 haftalık iki çalışmanın bulgulan


RYZODEG®

(tek doz/gün)1 Önceden insülinkullanmamış

IGlar

(tek doz/gün)1Önceden insülinkullanmamış

RYZODEG®

(tek doz/gün)2

İnsülin

kullananlar

IGlar

(tek

doz/gün)2

İnsülin

kullananlar

N

266

263

230

233

Ortalama HbAlc

(%)





Çalışma sonu

7,2

7,2

7,3

7,4

Ortalama değişim

-1,65

-1,72

-0,98

-1,00


Fark: 0,03 [-0,14;0,20]


Fark: -0,03 [-0,20;0,14]


Açlık plazma glukozu (APG)

(mmol/L)




Çalışma sonu

6,8

6,3

6,3

6,0

12

Ortalama değişim

-3,32

-4,02

-1,68

-1,88


Fark: 0.51 [0.09;0.93]


Fark: 0.33 [-0.11;0.77]


Prandiyal kan glukoz artışı; dozun alındığı öğünden 90 dakika sonra (Plazma) (mmol/L)

Çalışma sonu

1,9

3,4

1,2

2,6

Ortalama değişim

-1,5

-0,3

-1,5

-0,6

Hipoglisemi oranı (hasta maruziyet yılı başma)

Şiddetli

0,01

0,01

0,00

0,04

Doğrulanmış3

4,23

1,85

4,31

3,20


Oran: 2,17 [1,59;2,94]


Oran: 1,43 [1,07;1,92]


Doğrulanmış gece3

0,19

0,46

0,82

1,01


Oran: 0,29 [0,13;0,65]


Oran: 0,80 [0,49;1,30]


1 Günde tek doz + metfonnin

2 Günde tek doz + metfonnin ± pioglitazon ± DPP-4 inhibitörü

3 Doğrulanmış hipoglisemi, < 3.1 mmol/L plazma glukoz düzeyleri ile ya da hastanın üçüncü şahıs yardımınaihtiyaç duyması ile doğrulanan ataklar olarak tanımlanmıştır. Doğrulanmış gece hipoglisemisi, gece yarısı ilesabah 06.00 saatleri arasındaki ataklar olarak tanımlanmıştır.Tablo 2 Tip 2 diabetes mellitus'ta günde iki kez verilen RYZODEG® ile yapılan 26 haftalık iki adet çalışmanın bulguları


RYZODEG® (iki

BİAsp 30 (iki

RYZODEG® (iki

BİAsp 30 (iki


doz/gün)1

doz/gün)1

doz/gün)2

doz/gün)2


İnsülin

İnsülin

İnsülin

İnsülin


kullanıcıları

kullanıcıları

kullanıcıları

kullanıcıları

N

224

222

280

142

Ortalama HbAlc (%)




Çalışma sonu

7,1

7,1

7,1

7,0

Ortalama değişim

-1,28

-1,30

-1,38

-1,42


Fark: -0,03 [-0,18;0,13]


Fark: 0,05 [-0,10;0


20]


APG (mmol/L)




Çalışma sonu

5,8

6,8

5,4

6,5

Ortalama değişim

-3,09

-1,76

-2,55

-1,47


Fark: -1,14 [-1,53;


-0,76]


Fark: -1,06 [-1,43;


-0,70]


Hipoglisemi oranı (hasta maruziyet yılı başma)

Şiddetli

0,09

0,25

0,05

0,03

Doğrulanmış3

9,72

13,96

9,56

9,52


Oran: 0,68 [0,52;0,89]


Oran: 1,00 [0,76;1,32]


Doğrulanmış gece3

0,74

2,53

1,11

1,55


Oran: 0,27 [0,18;0,41]


Oran: 0,67 [0,43;1,06]



1 Günde iki kez + metformin ± pioglitazon ± DPP-4 inhibitörü

2 Günde iki kez + metformin

3 Doğrulanmış hipoglisemi, < 3,1 mmol/L plazma glukoz düzeyleri ile ya da hastanın üçüncü şahıs yardımınaihtiyaç duyması ile doğrulanan ataklar olarak tanımlanmıştır. Doğrulanmış gece hipoglisemisi, gece yarısı ilesabah 06.00 saatleri arasındaki ataklar olarak tanımlanmıştır.Tablo 3 Tip 1 diabetes mellitus'ta günde bir kez verilen RYZODEG® ile yapdan 26 haftalık bir adet çalışmanın bulgulan



RYZODEG® (tek doz/gün)1

roet (tek doz-iki doz/gün)2

N

366

182

Ortalama HbAlc (%)

Çalışma sonu

7,6

7,6

Ortalama değişim

-0,73

-0,68


Fark: -0,05 [-0,18;0,08]


^G (mmol/L)

Çalışma sonu

8,7

8,6

13

m

-1,61

-2,41


0,23 [-0,46;0,91]


Hipoglisemi oranı Oıasta maruziyet yılı başma)

Şiddetli

0,33

0,42

3

,2

44,3


Oran: 0,91 [0,76;1,09]


3

3,71

5,72


Oran: 0,63 [0,49;0,81]


1 Günde tek doz + öğünlerdeki insulin ihtiyacı için insülin aspart

2 Günde bir veya iki kez doz+insülin aspart

3 Doğrulanmış hipoglisemi, < 3,1 mmol/L plazma glukoz düzeyleri ile ya da hastanın üçüncü şahıs yardımınaihtiyaç duyması ile doğrulanan ataklar olarak tanımlanmıştır. Doğrulanmış gece hipoglisemisi, gece yarısı ile

ataklar olarak tanımlanmıştır.

Kardiyovasküler güvenlilik


DEVOTE, yüksek kardiyovasküler olay riski altındaki tip 2 diabetes mellitus'lu 7.637 hastada RYZODEG®'in kardiyovasküler güvenliliğini uzun etkili bileşeni olan insülin degludek'iinsülin glaıjin (100 ünite / mL) ile karşılaştıran, ortalama 2 yıl süreyle devam eden randomize,çift-kör ve olaya-day^ı (event-^ven) bir klinik çalışmadır. Primer analiz, randomizasyondanitibaren kardiyovasküler ölüm, ölümcül olmayan miyokard enfarktüsü veya ölümcül olmayaninme olarak tanımlanan 3 bileşenli majör kardiyovasküler advers olayın (MACE) ilk meydanageldiği zamana dek geçen süredir. Çalışma, insülin degludek'i insülin glaıjin'e kıyasla MACE

,3 risk sınırı

dışlamak üzere tasarlanmış bir eşdeğerlilik çalışmasıdır. İnsülin degludek'in insülin glarjin ile karşılaştırıldığında kardiyovasküler

,91 [0,78; 1, 2

Alt grup analizlerinden elde edilen sonuçlar (örneğin, cinsiyet, diyabet süresi, KV risk grubu ve önceki insülin rejimi) primer analiz ile uyumlu olmuştur.

Başlangıçta, HbAlc her iki tedavi grubunda da %8,4 bulunmuştur ve 2 yıl sonra HbAlc insulin degludek ve insulin glarjin için de %7,5 olmuştur.

Şekil 2; DEVOTE çalışmasında 3-bileşenli MACE analizinin ve tek tek kardiyovasküler sonlamın noktalarının forest grafiği



HR

(95% GA)

İnsülin degludekN (%)

İnsülin glarjin

N (%)

Primer analiz (3-büeşenliMACE)

¦

~ 0,91 (0,78-1,06)

325 (8,51)

356 (9,32)

KV Ölüm

-¦-

0,96 (0,76-1,21)

136 (3,56)

142 (3,72)

Ölümcül olmayan inme*


0,90 (0,65-1,23)

71 (1,86)

79 (2,07)

Ölümcül olmayan MI A

0,85 (0,68-1,06)

144 (3,77)

169 (4,43)

Tüm nedenlere bağlı ölüm

-1-

-¦-

-T

0,91 (0,76-1,11)

-1-1-

202 (5,29)

221 (5,79)

0,7 0,9 1 1,11,3

İnsülin degludek İnsülin glarjin

lehine lehine

N: Çalışma süresince ilk OYK onaylı olaya sahip kişi sayısı.

yüzdesi

OYK: Olay yargılama komitesi KV: KardiyovaskülerMI: Miyokard enfarktüsüGA: 95% güven aralığı

Pediyatrik Popülasyon


14

Tip I diabetes mellitus'lu çocuk ve adölesanlarda 16 haftalık periyot için randomize kontrollü bir klinik çalışmada RYZODEG® etkililik ve güvenliliği araştırılmıştır (n=362).RYZODEG® kolundaki hastalar 2-5 yaş arası 40 çocuktan, 6-11 yaş arası 61 çocuktan ve 1217 yaş arası 80 adölesandan oluşmaktadır. Ana öğün zamanı günde bir kez RYZODEG® vekalan öğünler için insülin aspart dozlaması, günde bir veya iki kez insülin detemir ile birlikteöğün zamanı insülin aspart dozlaması ile karşılaştırıldığında, 16. haftada HbAlc de benzer birazalma gökmüş ve FPG ve SMPG de farklılık görülmemiştir. 16 haftada, RYZODEG® veinsülin detemir kolunda sırasıyla ortalama günlük insülin dozu 0,88 ila 1,01 unite/kgolmuştur. Onaylanan hipoglisemi oranları (maruz kalman hasta yılı başına olay oranı) (ISPAD2009 tanımlama: 46,23 ila 49,55) ve onaylanan nokturnal hipoglisemi (5,77 ila 5,40),RYZODEG® ve insülin detemir ile karşılaştırılabilir olmuştur; ancak farklılık istatikselolarak anlamlı olmamasına rağmen ciddi hipoglisemi oram (0,26 ila 0,07) RYZODEG®kolunda daha yüksek olmuştur. Her bir grupta bir takım ciddi hipoglisemi epizodlan raporedilmiştir; 6-11 yaş arası veya 12-17 yaş arası gönüllüler ile karşılaştırıldığında (sırasıyla 0,42ila 0,21 ve 0,21), 2-5 yaş arası gönüllüler için RYZODEG® kolunda gözlenen ciddihipoglisemi vaka oranı daha yüksek olmuştur. Tip 2 diabetes mellitus'lu adölesan hastalar içinetkililik ve güvenlilik değerlendirmesi, Tip 2 diabetes mellitus'lu yetişten hastalar ve Tip 1diabetes mellitus'lu yetişkin ve adölesan hastalardan gelen veriler kullanılarak yapılmıştır. Budeğerlendirmeler, Tip 2 diabetes mellitus'lu adölesan hastalarda RYZODEG® kullanımınıdesteklemektedir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Emilim:


Subkütan enjeksiyondan sonra, çözünür ve stabil insulin degludek çoklu heksam erleri oluşur ve subkütan dokuda insülin deposu sağlanır, bu sırada insülin aspart monomerlerinin hızladolaşıma salınması engellenmez. İnsülin degludek monomerleri aşamalı olarak çokluheksamerlerden ayrılarak dolaşıma yavaş ve sürekli insülin degludek salimim sağlar.

Günlük RYZODEG® uygulamasından soma bazal bileşenin (insülin degludek) kararlı durum

serum konsantrasyonuna 2-3 gün sonra ulaşılır.

İyi bilinen bir molekül olan insülin aspartın hızlı emilim karakteristikleri RYZODEG®'de sürdürülmektedir. İnsülin aspartın farmakokinetik profili, enjeksiyondan 14 dakika sonraortaya çıkar ve pik konsantrasyona 72 dakika soma ulaşılır.

Dağılım:


İnsülin degludekin serum albüminine afinitesi, insan plazmasında >%99 plazma proteinine bağlanmaya karşılık gelir. İnsülin aspart, plazma proteinlerine, normal insem insülinine benzerdüşük bir bağlanma kapasitesine sahiptir (<%10).

Biyotr^sformasvon

:

İnsülin degludek ve insülin aspartın bozunması insan insülinine benzer; oluşan tüm metabolitleri inaktiftir.

Eliminasyon

:

15

Subkütan uygulama sonrası RYZODEG®'in terminal yarılanma ömrü, subkütan dokudan absorpsiyon hızı ile belirlenir. Bazal bileşenin (insülin degludek) yanlanma ömrü kararlı

durumda dozdan bağımsız olarak 25 saattir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Tip 1 ve tip 2 diyabette RYZODEG®'e toplam maruziyet, bazal bileşenin (insülin degludek) ve öğün zamanı etkili bileşeninin (insülin aspart) artan dozu ile doğrusal olarak artmaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Cinsiyet


RYZODEG®'in farmako

kkl

erinde cinsiyet farkı bulunmamaktadır.

Yaslılar. ırk, böbrek ve karaciğer yetmezliği:


Yaşlı ve daha genç erişkin hastalar arasında, ırklar arasında ya da sağlıklı gönüllüler ile böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalar arasında RYZODEG®'in farmakokinetiğiaçısından klinik olarak belirgin bir fark bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:


Tip 1 diyabette RYZODEG®'in farmaLkokiııetik özellikleri çocuklarda (6-11 yaş) ve adölesanlarda (12-18 yaş) araştırılmıştır ve tek doz uygulama sonrasında erişkinlerlekarşılaştırılmıştır. RYZODEG®'in insülin degludek bileşeni kararlı durum farmakokinetiközellikleri, 1 yaş altı çocuk popülasyonunda farmakokinetik analizler kullanılarakaraştırılmıştır.

İnsülin aspartın toplam maruziyeti ve pik konsantrasyonu, erişkinlere kıyasla çocuklarda daha yüksekti; adölesanlar ile erişkinler arasında ise benzerdi.

İnsülin degludekin çocuklardaki (1-11 yaş) ve adölesanlardaki (12-18 yaş) farmakokinetik özelliklerinin, kararlı durumda tip 1 diyabetik erişkinler ile karşılaştırabilir olduğubulunmuştur. Bununla birlikte, insulin degludekin tek dozdan sonraki toplam maruziyeti, tip 1diyabetli erişkinler ile karşılaştırıldığında, çocuklarda ve adölesanlarda daha yüksek olmuştur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesi çalışmalarına dayanan klinik olmayan veriler insanlar için herhangi bir güvenliliksorunu ortaya koymamıştır.

İnsülin degludekin metabolik potensine bağlı mitojenik potansiyelimn oranı, insan insülini ile benzerdir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Gliserol

16

Metakrezol

Fenol

Sodyum klorür Çinko asetat

Hidroklorik asit (pH ayarı için)

Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün başka herhangi bir tıbbi ürünle karıştırılmamalıdır.

RYZODEG®'e ilave edilen maddeler, insülin degludekin ve/veya insülin aspartın bozunmasına neden olabilir.

RYZODEG®, infüzyon sıvılanna karıştınlmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

30 ay.

İlk kez açılmasını takiben yada yedek olarak taşınırken, bu tıbbi ürün en fazla 4 hafta süreyle saklanabilir. 30°C'nin üzerinde saklanmamalıdır. Buzdolabında saklanabilir (2°C - 8°C).Işıktan korumak için kapak, kaleme takılı tutulmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

İlk kullanımdan önce:


Buzdolabında saklanmalıdır (2°C - 8°C). Dondurmayınız. Dondurucu kısmın uzağında saklanmalıdır.

Işıktan ko^m^ için kapak, kaleme takılı tutulmalıdır.

Tıbbi ürünün ilk açılmasından sonraki saklama koşullan için Bölto 6.3'e bakınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kullanıma hazır, çoklu dozlu, kullandıktan sonra atılabilen, polipropilenden yapılmış kalem içerisinde piston (halobutil) ve ince bir tabaka kauçuk ile kaplanmış tıpalı(halobutil/poliizopren) kartuş (tip 1 cam) içinde 3 mL çözelti.

1, 2, 5 ve 10 (çoklu paket) kullanıma hazır enjeksiyon kalemi içeren amb^aj boyutlan.

Tüm ambalaj boyutları piyasada mevcut olmayabilir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Bu tıbbi ürün sadece bir kişinin kullanımı içindir. Tekrar doldurulmamalıdır.

Eğer çözelti, berrak ve renksiz görünümde değilse RYZODEG® kullanılmamalıdır. Dondurulmuş RYZODEG® kullanılmamalıdır.

17

Her kullanımdan önce yeni bir iğne ucu takılmalıdır. İğne uçları tekrar kullanılmamalıdır. Hasta her enjeksiyondan sonra iğneyi atmalıdır.

Tıkanmış iğne durumunda, hastalar kullanma talimatı sonunda yer alan kullanım kılavuzunda belirtilen uyanları takip etmelidir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” gerekliliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

Kullanıma yönelik aynntılı bilgi için Kullanma Talimatı'na bakınız.

Kullanıma hazır enjeksiyon kalemi (FlexTouch®),8 mm uzunluğa kadar

NovoFine®/NovoTwist® iğne uçları ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

1 ünitelik artışlarla 1-80 ünite arasında enjeksiyon yapabilir. Kullanıma hazır enjeksiyon kalemi ile birlikte verilen ayrıntılı kullanma talimatlanna uyulmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti.
Nispetiye Cad. Akmerkez E3 Blok Kat:7 34335 Etiler - İstanbul TürkiyeTel:0 212 385 40 40

Faks: 0 212 282 21 20

8. RUHSAT NUMARASI

2016/659

9. İLK RUHSAT T ARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 09.09.2016

Ruhsat yenileme tarihi: 25.08.2021

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

18

İlaç Bilgileri

Ryzodeg Flextouch 100 U/ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem

Etken Maddesi: İnsülin Degludek/insülin Aspart

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.