Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

İdebex 90 Mg Film Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

İDEBEX 90 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

İdebenon 90 mg

Yardımcı maddeler:

0,35 mg 0,079 mg

Lesitin (Soya) (E322)

Gün batımı sarısı (E110)

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.

Turuncu renkli, oblong, bikonveks film kaplı tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

İDEBEX; serebral arteriyoskleroz, inme ve beyin kanaması sonucunda meydana gelen bulgular, yaşlanmaya bağlı bilişsel eksiklik, kronik serebrovasküler hastalık, multi infarktdemans, hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demans ile ilişkili irade zayıflaması, konuşmabozuklukları, hafıza kaybı, dikkat süresinin kısalması, psikomotor aktivite azalması vedepresyon gibi vasküler ve dejeneratif serebral patolojilerin semptomlarının tedavisindeendikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavi, Alzheimer hastalığı tanı ve tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve kontrol edilmelidir. Tedaviye sadece, hastanın ilaç almasını düzenli olarak izleyecek birbakıcının varlığında başlanmalıdır. Tanı, güncel rehberler doğrultusunda yapılmalıdır.

İDEBEX tedavisine düşük doz (günde 3 kez bir İDEBEX 45 mg film kaplı tablet) ile başlanmalıdır. Tedavinin yetersiz olduğu durumlarda, hastanın klinik durumuna göre günlükdoz günde 3 kez bir İDEBEX 90 mg film kaplı tablete artırılabilir.

İDEBEX için önerilen maksimum günlük doz 360 mg'dır.

Uygulama şekli:

Oral yolla kullanılır.

İDEBEX, yemeklerden sonra bir bardak su ile birlikte alınmalıdır.

Tabletler çiğnenmemelidir.

1

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Orta şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarla yapılan çalışmalarda idebenonun inaktif metabolitlerinin plazma konsantrasyonlarında artış gözlenmiştir. Bu nedenle hafif ve ortaşiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda İDEBEX dikkatli kullanılmalıdır. Şiddetli böbrekyetmezliği olan hastalarda idebenonun kullanımına ilişkin veri bulunmadığından, bu hastalardaİDEBEX kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarla yapılan çalışmalarda, idebenonun inaktif metabolitlerinin plazma konsantrasyonlarında artış gözlenmiştir. Bu nedenle hafif karaciğeryetmezliği olan hastalarda İDEBEX dikkatli kullanılmalıdır. Orta veya şiddetli karaciğeryetmezliği olan hastalarda İDEBEX kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaşın altındaki hastalarda idebenonun güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Mevcut veriler bölüm 5.1 ve 5.2'de açıklanmaktadır, ancak pozoloji hakkında herhangi bir öneriyapılamaz.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaşın üzerindeki hastalarda, idebenonun etkililiği ve güvenliliğine dair yeterli veri mevcut değildir. Bu nedenle, İDEBEX 65 yaşın üzerindeki hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

İDEBEX, idebenon'a ya da İDEBEX'in içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

İDEBEX lesitin (soya yağı) ihtiva eder. Fıstık ya da soyaya alerjisi olan hastalar, bu tıbbi ürünü kullanmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Alerjik reaksiyon ve hipersensitivite reaksiyonları konusunda dikkatli olunmalıdır. Muhtemel semptomlar nefes almada zorluk, yutkunmada zorluk, şişlik, göğüste sıkışma, deri döküntülerive ürtikerdir.

Dozaj ve kullanım genellikle durumun ciddiyetine, hastanın tıbbi geçmişine ve mevcut sağlık durumuna bağlıdır.

Doktor hastanın aşağıdaki durumları hakkında bilgi sahibi olmalıdır:

- Hamilelik veya emzirme,

- Alerji,

- Başka hastalıklar, rahatsızlıklar veya tıbbi durumlar,

- Kullanılan diğer ilaçlar,

- Vitamin veya takviye kullanımı.

2

İzlem


Hastalar lokal klinik uygulamalara göre düzenli olarak izlenmelidir.

Karaciğer ve böbrek yetmezliği


Bu popülasyonlarda veri mevcut değildir. Bu nedenle, karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalara idebenon reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

Kromatüri


İdebenonun metabolitleri renklidir ve idrarda kırmızımsı kahverengi bir renk değişikliği gibi semptomlar ile kromatüriye neden olabilir. Bu etki zararsızdır, hematüri ile ilişkili değildir veherhangi bir doz adaptasyonu veya tedavinin kesilmesini gerektirmez. Kromatürinin diğernedenlerle (örn. böbrek veya kan bozuklukları) renk değişikliklerini maskelememesine dikkatedilmelidir.

İDEBEX gün batımı sarısı içermektedir. Gün batımı sarısı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İn vitro

çalışmalardan elde edilen veriler idebenonun ve metaboliti QS10'un, klinik olarak ilgili idebenon veya QS10 konsantrasyonlarında, sitokrom P450 izoformları CYP1A2, 2B6, 2C8,2C9, 2C19, 2D6 ve 3A4'ün sistemik inhibisyonunu kullanmadığını göstermiştir. AyrıcaCYP1A2, CYP2B6 veya CYP3A4'ün herhangi bir indüksiyonu gözlenmemiştir.

İn vivo

idebenon hafif bir CYP3A4 inhibitörüdür. 32 sağlıklı gönüllüde yapılan bir ilaç etkileşim çalışmasından elde edilen veriler, günde üç kez 300 mg oral idebenon uygulamasınınilk gününde bir CYP3A4 substratı olan midazolamın metabolizmasını, her iki ilaç birlikteuygulandığında değişmediğini göstermektedir. Midazolam günde üç kez 300 mg idebenon ilekombinasyon olarak uygulandığında, tekrarlanan uygulamadan sonra, midazolamın Cmaks veEAA değerleri sırasıyla %28 ve %34 artmıştır. Bu nedenle alfentanil, astemizol, terfenadin,sisaprid, siklosporin, fentanil, pimozid, kinidin, sirolimus, takrolimus veya ergot alkaloidleri(ergotamin, dihidroergotamin) gibi dar bir terapötik indekse sahip olduğu bilinen CYP3A4substratları idebenon kullanan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.

İdebenon; dabigatran eteksilat, digoksin veya aliskirenin olası maruziyet artışlarıyla P-glikoproteini (p-gp) inhibe edebilir. İdebenon,

in vitroÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

İDEBEX için özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

İDEBEX için pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

3

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

İDEBEX ile ilgili gebe kadınlarda kullanıma ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Gebe kadınlarda idebenonun güvenliği belirlenmemiştir. Hayvan çalışmaları, üreme toksisitesi ileilgili doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri göstermemektedir. İdebenon, sadece terapötiketkinin yararının herhangi bir potansiyel riske ağır bastığı düşünülürse, hamile kadınlara veyaçocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara uygulanmalıdır.

Laktasyon dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, idebenonun anne sütüne geçtiğini göstermektedir. Fareler üzerinde yürütülen çalışmalar idebenonun anne sütüne geçtiğini ortaya koyduğundan,ilacın anne açısından önemi dikkate alınarak emzirmenin ya da ilaçla tedavinin kesilmesinekarar verilmelidir.

Emziren kadınlar İDEBEX kullanmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

İdebenonun insan fertilitesi üzerindeki etkisine ilişkin veri mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Orta ve şiddetli Alzheimer hastalığı genellikle araba kullanma performansının veya makine kullanma yeteneğinin azalmasına neden olur. Bununla birlikte, İDEBEX'in araç ve makinekullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İdebenon için en sık bildirilen advers reaksiyonlar hafif ve orta şiddette diyare (genellikle tedavinin kesilmesini gerektirmez), nazofarenjit, öksürük ve sırt ağrısıdır.

Advers etkiler sistem-organ sınıfına göre aşağıdaki sıklık kategorileri kullanılarak listelenmektedir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok yaygın: Nazofarenjit Bilinmiyor: Bronşit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Agranülositoz, anemi, lökositopeni, trombositopeni, nötropeni

4

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Hipersensitivite reaksiyonları

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Kolesterol seviyesinde artış, gliserit seviyesinde artış

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Nöbet, deliryum, halüsinasyonlar, ajitasyon, diskinezi, hiperkinezi, poriomani, baş dönmesi, baş ağrısı, huzursuzluk, sersemlik (stupor)

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok yaygın: Öksürük

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Diyare

Bilinmiyor: Bulantı, kusma, anoreksi, dispepsi

Hepato-biliyer hastalıklar

Bilinmiyor: Aspartat aminotransferaz seviyesinde artış, alanin aminotransferaz seviyesinde artış, alkalin fosfataz seviyesinde artış, laktat dehidrojenaz seviyesinde artış, gamma-glutamiltransferaz seviyesinde artış, bilirubin seviyesinde artış, kan üre azotu seviyesinde artış, hepatit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Döküntü, pruritus

Kas-iskelet sistemi, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Sırt ağrısı Bilinmiyor: Ekstremite ağrısı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: Azotemi, kromatüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Bilinmiyor: Halsizlik (malez)

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck. [email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

İDEBEX'in doz aşımı sonucunda meydana gelen herhangi bir toksisite vakası bildirilmemiştir.

5

Klinik çalışmalarda, bölüm 4.8'de bildirilenle uyumlu bir güvenlik profili gösteren 2250 mg / güne kadar dozlar uygulanmıştır.

İDEBEX'in spesifik bir antidotu bulunmamaktadır. Böyle bir durumda hastaya destekleyici tedavi verilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer Psikostimülan ve Nootropikler ATC kodu: N06BX13

Etki mekanizması

Farklı bir etki mekanizmasına sahip olan idebenon, Alzheimer tedavisinde kullanılan potansiyel sitoprotektif bir ilaçtır. İdebenon gibi antioksidan ve serbest radikal etkili bileşikler, P-amiloid'ebağlı nörotoksisiteyi ve bilişsel fonksiyondaki bozulmaları düzeltebilir. Lipidperoksidasyonunu engelleme yeteneği nedeniyle idebenon, hücre membranlarını vemitokondriyi oksidatif hasardan korur. Antioksidan özelliği ile merkezi sinir sistemini serebraliskemi ve sinir hasarına karşı korur. İdebenon aynı zamanda iskemi durumunda ATPformasyonunu koruyarak ETC (elektron transport zinciri) ile etkileşime girer. Bu bileşik aynızamanda Alzheimer'da ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde önemli olan sinirgelişim faktörünü stimüle eder. Yapılan

in vitroin vivoKlinik etkililik ve güvenlilik

Prospektif, randomize, çift kör, plasebo kontrollü, çok merkezli bir çalışmada, hafif ila orta derecede Alzheimer tipi demansı (DAT) olan hastalarda idebenonun iki dozu ile çalışılmıştır.300 hasta 6 ay boyunca plasebo (n=100), günde 3 kez 30 mg idebenon (n=100) veya günde 3kez 90 mg idebenon (n=100) almak üzere randomize edilmiştir. 6 aylık tedaviden sonra günde3 kez 90 mg idebenon alan grubun ADAS-total ve ADAS-Cog değişkenlerinde istatistikselolarak anlamlı düzelmeler gözlenmiştir.

6

Tablo 1: Başlangıçtaki ADAS total skor değerine göre seçilen hastalar. Başlangıçtan 6. aya kadarki ADAS skorundaki ortalama değişim (parantez içindekiler plasebo düzeltilmişdeğişimler);

ADAS
Total'deki
ciddiyet

Her bir gruptaki kişi sayısı(Pla/30/90)

Plasebo
30 mg
90 mg
ADAS-Cog

40/43/43

-5,3
-5,8 (-0,5)
-7,8 (-2,5)
>20

30/27/25

-5,7
-6,6 (-0,9)
-9,1 (-3,5)
>30

20/19/77

-6,8
-8,0 (-1,3)
-10,7 (-4)
>40

13/10/9

-7,9
-11,9 (-4)
-14,8 (-6,9)
>50




ADAS-NonCog




>20

40/43/43

-1,8
-2,2 (-0,4)
-3,3 (-1,5)
>30

30/27/25

-1,7
-2,7 (-1)
-4,2 (-2,5)
>40

20/19/77

-2,4
-3,3 (-1)
-4,9 (-2,5)
>50

13/10/9

-3,5
-4,0 (-0,5)
-7,3 (-3,3)
Plasebo-düzeltilmiş değişimler yuvarlanmayan değerlerden hesaplanmıştır.

CGI-Düzelmesi, ADAS-Cog ve ADAS-nonCog ölçümleri için yapılan analizde günde 3 kez 90 mg alınan idebenonun, plaseboya göre anlamlı oranda üstünlük sağladığı görülmüştür.

Tablo 2: 6 aylık tedaviden sonraki iyileşme oranları

Tedaviye yanıt verenlerin toplam hasta sayısına oranı ve yanıt verenlerin yüzdesi

Değişkenler

Plasebo

30 mg

90 mg

P değeri

Oran
%
Oran
%
Oran
%

Tüm hastalar








ADAS-Cog
34/83
41
35/79
44,3
47/85
55,3
0,031
ADAS-Noncog
11/83
13,3
20/79
25,3
21/85
24,7
0,035
CGI-İyileşme
56/83
67,5
57/79
72,2
71/87
81,6
0,018
ADAS-Total>20







ADAS-Cog
24/48
50
29/51
56,9
38/51
74,5
0,006
ADAS-Noncog
9/48
18,8
16/51
31,4
20/51
39,2
0,014
CGI-İyileşme
23/48
47,9
34/51
66,7
46/52
88,5
0,000
İlişkili iyileşme: ADAS-Cog; en az -6 puan; ADAS-nonCog: en az -4 puan; CGI-İyileşme:
'az' ila “çok fazla”. Tedaviler arasındaki P değerleri Mantel - Haenteszel x2 testten hesaplanmıştır.

90 mg İdebenon ile tedaviye yanıt veren hastaların %'lik oranı plaseboya kıyasla daha üstün bulunmuştur.

Yapılan tüm değerlendirmelerde, güvenlilik ile ilgili olumsuz bir bulguya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın sonuçları, DAT hastalarının tedavisinde idebenonun etkili ve güvenli olduğunugöstermiştir.

7

Hafif ila orta derecede Alzheimer tipi demansı (DAT) olan hastalarda, idebenonun etkililik ve güvenliliğinin değerlendirildiği 2 yıllık, prospektif, randomize, çift kör, çok merkezli ve 3paralel gruptan oluşan bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Toplam 450 hasta, 12 ay boyuncaplasebo ve ardışık 12 ay boyunca da günde 3 kez 90 mg idebenon almak (n=153) veya 24 ayboyunca günde 3 kez 90 mg idebenon almak (n=148) veya 24 ay boyunca günde 3 kez 120 mgidebenon almak (n=149) üzere randomize edilmiştir. Plasebonun kullanıldığı kontrol periyoduboyunca (tedavinin ilk yılı) idebenon, birincil etkililik değişkeni ADAS-total ve tüm ikinciletkililik değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı, doza bağımlı düzelmeler meydanagetirmiştir. Tedavinin ikinci yılı boyunca etkililiğin kaybolduğuna dair bir bulgugözlenmemekle birlikte, 12. ayda yapılan vizitlere göre ikinci yılda çoğu etkililikdeğişkenlerinin daha da düzeldiği saptanmıştır. Ayrıca tedavinin ikinci yılı boyunca, açık birşekilde doza bağlı olarak etkililiğin (plasebo/90 mg idebenon < 90 mg idebenon < 120 mgidebenon) arttığı gözlenmiştir.

Hafif ila orta şiddetli vasküler kökenli mental bozukluğu olan 108 yaşlı hasta ile yapılan randomize, çift kör, plasebo kontrollü, çok merkezli bir çalışmada hastalar 120 gün boyunca,günde 2 kez 45 mg oral idebenon tedavisi almışlardır. 120 gün sonra ilaç tedavisi kesilmiş ve30 gün boyunca hasta takip edilmiştir. Çalışmanın 90. gününde İdebenon grubunda hastanınmodunda, davranışlarında, uykusunda ve hafızasında belirgin bir iyileşme gözlenirken, plasebogrubunda ise kötüleme gözlenmiştir. Çalışmanın sonunda (150. gün) İdebenon alan hastaların%50'sinde global durumunda iyileşme gözlenirken, geri kalan %50'sinde ise herhangi birgerileme gözlenmemiştir. Plasebo alan hastaların %66'sının durumu kötüleşmiş ya da aynıkalmıştır.

Şekil 1 Demans için GBS derecelendirmeskalası:

emosyonel bozulma: veriler ortalama ± Standart HataOrtalaması. *t0 vs t30 ve t0 vst60 idebenon, P<0,006

Tedavi sonrası yapılan değerlendirmede, idebenonun multipl infarktlı demans tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Hafıza, dikkat ve bilişsel fonksiyonlardaki iyileşmeleri gösterentestlerde, plaseboya göre idebenon tedavisiyle, anlamlı oranda düzelmiş skorlar elde edilmiştir.İlacın iyi tolere edildiği ve multipl infarktlı demansı olan hastalarda etkili olduğu bildirilmiştir.Tedaviden önce veya sonra, hastaların laboratuar değerlerinde herhangi bir değişiklikgözlenmemiştir.

8

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


İdebenon, oral uygulamanın ardından gastrointestinal sistemden hızlı bir şekilde emilir. İdebenon, sağlıklı gönüllülerde 30-180 mg tek doz uygulanmasının ardından 0,9-2,1 saatiçerisinde 327-1.957 |ig/L maksimum plazma konsantrasyonlarına (Cmaks) ulaşır. İdebenondozu 30 ile 180 mg aralığında artırıldığında, plazma konsantrasyonları da doğrusal olarak artar.Sağlıklı gönüllülerde idebenonun tekrarlı doz uygulamasının ardından (10 gün boyunca günde2 kez 45 mg ya da 7 gün boyunca günde 3 kez 30-120 mg) ölçülen Cmaks değerleri (369-1.896|ig/L aralığında) ile tek doz uygulanmasının ardından ölçülen değerler arasında anlamlı bir farkyoktur. Bu da tekrarlı doz uygulaması boyunca kayda değer ilaç birikiminin olmadığınıgöstermektedir.

İdebenonun absorbsiyonu, tokluk durumunda açlık durumuna göre daha yüksektir. Kahvaltıdan önce ya da sonra tek doz 100 mg idebenon alan 3 sağlıklı gönüllüde Cmaks değerleri açlıkdurumunda 439 |ig/L ve tokluk durumunda 787 |ig/L ve eğri altındaki alan (EAA) değerleriaçlık durumunda 2.795 |ig/L.s ve tokluk durumunda 4.158 |ig/L.s olarak bulunmuştur.

Dağılım:


Deneysel veriler idebenonun kan-beyin bariyerini geçtiğini ve serebral dokuda önemli konsantrasyonlarda dağıldığını göstermiştir. Oral uygulamayı takiben, gözün aköz hümorundafarmakolojik olarak ilgili idebenon konsantrasyonları saptanabilir.

Uzun süreler boyunca kullanılması durumunda dahi idebenon birikme eğilimi göstermemektedir. Deneysel veriler idebenonun hematoensefalik bariyeri geçtiğini ve beyindokusu seviyesinde anlamlı konsantrasyonlar halinde dağıldığını ortaya koymuştur.

Biyotransformasyon:


Metabolizma; yan zincirin oksidatif kısalması, kinon halkasının indirgenmesi ve glukuronidlere ve sülfatlara konjügasyon yoluyla meydana gelir. İdebenon, idebenon konjugatlarını(glukuronidler ve sülfatlar [IDE-C]) ve faz I metabolitleri QS10, QS6 ve QS4'ü ve bunlarınilişkili faz II metabolitlerini (glukuronidler ve sülfatlar [QS10 + QS10-C, QS6 + QS6-C, QS4+ QS4-C]) oluşturan yüksek bir ilk geçiş metabolizması gösterir. Plazmada ana metabolitlerIDE-C ve QS4 + QS4-C'dir.

Eliminasyon:


İdebenonun renal klirensi güçlüdür. Sağlıklı gönüllülere radyoaktif olarak işaretlenmiş tek doz 90 mg idebenon uygulanmasının ardından 7 gün sonra,

%

79,8'inin (ilk 8 saatte %60,2'si)idrarla; % 7,1'inin dışkı ile atıldığı gözlenmiştir.

Sağlıklı gönüllülerde tek doz idebenonun terminal plazma eliminasyon yarılanma ömrü (ti/2p), 2,6 ila 21,7 saat arasında değişmektedir. Bu çeşitliliğin, çalışmalar arasındaki metodolojifarlılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Tekrarlı uygulamalardan sonra idebenonunvücutta birikmediği görüldüğünden, bazı bireylerde bildirilen yüksek t!/2p değerleri muhtemelen

9

klinik olarak anlamlı değildir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Sağlıklı erişkin erkek gönüllülerle yapılan bir çalışmada oral yolla 1.050 mg'a kadar tek doz ve 2.250 mg'a kadar tekrarlı dozlarda alınan idebenonun doğrusal farmakokinetik özellikgösterdiği gözlenmiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Geleneksel güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel, üreme ve gelişme toksisitesi çalışmalarına dayanan klinik öncesi çalışmalaridebenonun insanlara yönelik özel bir tehlike ortaya koymadığını göstermiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Povidon

Kolloidal silikon dioksit Kroskarmelloz sodyumMannitol SD 200Magnezyum stearatSodyum lauril sülfatOpadry II 85G23634 Orange*

* içeriği olarak;

- Polivinil alkol

- Titanyum dioksit (E171)

- Talk

- Polietilen glikol/Makrogol

- Lesitin (soya) (E322)

- Sarı demir oksit (E172iii)

- Gün batımı sarısı (E110)

- Siyah demiroksit (E172i)

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

30 ve 90 film kaplı tablet, PVC-PVDC/Alüminyum blister ambalaj içerisinde kullanma talimatıyla beraber karton kutuda ambalajlanmıştır.

10

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Neutec İlaç San. Tic. A.Ş.

Esenler/İSTANBUL Tel : 0850 201 23 23Faks : 0212 481 61 11E-mail : [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI (LARI)

2014/21

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 22.01.2014

Ruhsat yenileme tarihi : 06.04.2020

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

11

İlaç Bilgileri

İdebex 90 Mg Film Tablet

Etken Maddesi: İdebenon

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • İdebex 90 Mg Film Tablet - KUB
  • İdebex 90 Mg Film Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.