Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Herceptin 150 Mg İnfüzyonluk Çözelti İçin Konsantre Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

HERCEPTIN 150 mg infüzyonluk çözelti için konsantre toz Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon 150 mg trastuzumab içerir. 1 mL konsantre çözelti 21 mg trastuzumab içerir. Trastuzumab memeli (Çin hamster yumurtalığı) hücre süspansiyon kültüründenüretilen ve özel viral inaktivasyon ve uzaklaştırma işlemlerini içeren iyon değişim veafinite kromotografisi ile saflaştırılan bir humanize IgGI monoklonal antikorudur.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyonluk çözelti için konsantre toz.

Liyofilize toz beyaz ila açık sarı renktedir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Meme Kanseri

Metastatik Meme Kanseri (MMK):

HERCEPTIN HER2'yi yüksek düzeyde eksprese eden (immünohistokimya ile 3+ veya FISH +) metastatik meme kanserli hastaların tedavisinde aşağıdaki durumlardaendikedir:

a) Metastatik hastalığı için bir veya daha çok kez kemoterapi gören hastalarıntedavisinde tek ajan olarak endikedir. Önceki kemoterapi protokolleri bir taksan veantrasiklin içermelidir veya bu tedavileri almasında kontrendikasyon olmalıdır.Hormon reseptörü pozitif ise hormonal tedavi altında progresyon olması veya hastanınhormonal tedavi almasında kontrendikasyon olması gerekmektedir.

b) Metastatik hastalığı için kemoterapi görmemiş ve antrasiklin tedavisinin uygunolmadığı hastaların tedavisinde paklitaksel ile kombine olarak.

c) Metastatik hastalığı için kemoterapi görmemiş hastaların tedavisinde dosetaksel ilekombine olarak

Erken Evre Meme Kanseri (EEMK):

İmmünohistokimyasal yöntemlerle HER2 (+++) veya FISH/CISH yöntemi ile HER2 (+) meme kanserli hastaların adjuvant veya neoadjuvant tedavisinde endikedir. Bu alanda

kullanımda aşağıdaki hasta özellikleri esas alınmalıdır

ip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

1 / 37

1- Lenf nodu tutulumu olan veya lokal ileri hastalıkneoadjuvant tedavisinde

bulguları olan hastaların

2- Lenf nodu tutulumu olan hastaların adjuvant tedavisinde

bulgulardan biri olması

3- Lenf nodu tutulumu olmayan hastalarda aşağıdakidurumunda

a) Hormon reseptörlerin negatif olması

b) Tümör büyüklüğünün 2 cm'den fazla olması

c) Grade 2 veya 3 olması

d) Yaşın 35'den küçük olması

İleri Evre Gastrik Kanser HER2 neu pozitifliği hem immunhistokimyasal yöntemle +2/+3 ve hem FISH-CISH ilepozitif olarak saptanan metastatik mide veya özofagogastrik bileşke yerleşimliadenokanserli ve daha önce metastatik hastalığı için kemoterapi uygulanmamış olanhastalarda sisplatin ile kapesitabin ya da 5-Florourasil içeren kemoterapi rejimleri ilekombine olarak kullanımı endikedir. Doğru ve valide edilmiş tayin yöntemlerikullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

HERCEPTIN tedavisine başlamadan önce HER2 testi yapılması şarttır (bkz. Bölüm 4.4. ve 5.1). HERCEPTIN tedavisi sadece sitotoksik kemoterapi uygulamalarında deneyimliklinisyen tarafından başlatılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4) ve yalnızca bir doktor veyahemşire tarafından uygulanmalıdır.

Doğru formülasyonun (intravenöz veya subkutan sabit doz) hastaya reçete edildiği gibi uygulandığından emin olmak için ürün etiketlerinin kontrol edilmesi önemlidir.HERCEPTIN intravenöz formülasyonu subkutan kullanım için tasarlanmamıştır vesadece intravenöz infüzyon olarak uygulanmalıdır.

Metastatik meme kanseri

Haftalık doz rejimi:

Yükleme dozu:

Başlangıç için önerilen 4 mg/kg vücut ağırlığı yükleme dozundaki HERCEPTIN 90 dakikalık intravenöz infüzyon olarak uygulanır.

Sonraki dozlar:

Önerilen haftalık idame HERCEPTIN dozu 2 mg/kg (vücut ağırlığı)'dır. Başlangıçtaki yükleme dozu iyi tolere edilirse doz 30 dakikalık infüzyon olarak uygulanabilir.

3 haftalık doz rejimi:

Başlangıç için önerilen 8 mg/kg (vücut ağırlığı) yükleme dozu ve 3 hafta sonrasında 3 haftalık aralıklarla tekrarlanan 6 mg/kg (vücut ağırlığı) doz 90 dakika süresince

2 / 37

infüzyon olarak uygulanır. Başlangıçtaki yükleme dozu iyi tolere edilirse doz 30 dakikalık infüzyon olarak uygulanabilir.

Paklitaksel veya dosetaksel ile kombine olarak uygulanması:

Pivotal çalışmalarda (H0648g M77001) ilk doz HERCEPTIN'i takiben ve önceki HERCEPTIN dozu iyi tolere edilmiş ise uygulanan sonraki HERCEPTIN dozlarınınhemen akabinde paklitaksel veya dosetaksel uygulanmıştır.

Erken evre meme kanseri


Haftalık doz rejimi:

Yükleme dozu:

Başlangıç için önerilen 4 mg/kg vücut ağırlığı yükleme dozundaki HERCEPTIN 90 dakikalık intravenöz infüzyon olarak uygulanır.

Sonraki dozlar:

Önerilen haftalık idame HERCEPTIN dozu 2 mg/kg (vücut ağırlığı)'dır. Başlangıçtaki yükleme dozu iyi tolere edilirse doz 30 dakikalık infüzyon olarak uygulanabilir.

3 haftalık doz rejimi:

Başlangıç için önerilen 8 mg/kg (vücut ağırlığı) yükleme dozu ve 3 hafta sonrasında 3 haftalık aralıklarla tekrarlanan 6 mg/kg (vücut ağırlığı) doz 90 dakika süresinceinfüzyon olarak uygulanır. Başlangıçtaki yükleme dozu iyi tolere edilirse doz 30dakikalık infüzyon olarak uygulanabilir.

İleri evre gastrik kanser


3 haftalık doz rejimi:

Başlangıç için önerilen 8 mg/kg (vücut ağırlığı) yükleme dozu ve 3 hafta sonrasında 3 haftalık aralıklarla tekrarlanan 6 mg/kg (vücut ağırlığı) doz 90 dakika süresinceinfüzyon olarak uygulanır. Başlangıçtaki yükleme dozu iyi tolere edilirse doz 30dakikalık infüzyon olarak uygulanabilir.

Tedavi süresi:

Klinik çalışmalarda metastatik meme kanserli veya ileri evre gastrik kanserli hastalar hastalık progresyonuna kadar HERCEPTIN ile tedavi edilmişlerdir. Erken evre memekanserli hastalar 1 yıl boyunca veya hastalık progresyonuna kadar (hangisi önce ortayaçıkarsa) tedavi edilmelidir. Erken evre meme kanseri HER2 IHC ile 3+ veya FISH/CISHile pozitif olan hastaların adjuvan tedavisinde bir yılı aşmayacak şekilde hekimin uygungöreceği süre kadar kullanılmalıdır. Hastalık progresyonunda kullanılmaz. Hekim hastave hastalıkla ilgili nedenlerle tedaviyi daha erken sonlandırabilir.


3 / 37

Kaçırılan dozlar:

Eğer hasta bir hafta ya da daha kısa bir süre HERCEPTIN dozunu kaçırırsa her zamanki HERCEPTIN idame dozu (haftalık rejimde 2 mg/kg; 3 haftalık rejimde 6mg/kg) en kısa sürede verilmelidir. Bir sonraki planlanan tarih beklenmemelidir.Sonraki HERCEPTIN idame dozları (haftalık rejimde 2 mg/kg; 3 haftalık rejimde 6mg/kg) haftalık veya 3 haftalık doz rejimine uygun olarak 7 gün ya da 21 gün sonrauygulanmaya devam edilmelidir.

Eğer hasta bir haftadan fazla bir süre için HERCEPTIN dozunu kaçırırsa en kısa sürede HERCEPTIN yükleme dozu (haftalık rejimde 4 mg/kg; 3 haftalık rejimde 8 mg/kg) 90dakika süresince tekrar verilmelidir. Müteakip HERCEPTIN idame dozları (haftalıkrejimde 2 mg/kg; 3 haftalık rejimde 6 mg/kg) o noktadan itibaren (haftalık rejimde: herhafta; 3 haftalık rejimde: 3 haftada bir) uygulanmaya devam edilmelidir.

Doz azaltımı:

Klinik çalışmalar sırasında HERCEPTIN dozunda hiçbir azaltma yapılmamıştır. Hastalar reverzibl kemoterapinin indüklediği miyelosupresyon dönemlerindeHERCEPTIN tedavisine devam edebilirler fakat bu süre içerisinde hastalar nötropenikomplikasyonlarının oluşumuna karşı dikkatle takip edilmelidirler. Kemoterapininazaltılması veya doza ara verilmesi ile ilgili spesifik talimatlara uyulmalıdır.

Eğer sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) için düşüş oranı başlangıç değerinden 10 birim ya da daha fazlasıysa ve %50'nin altına düşüyorsa tedavi durdurulmalı veyaklaşık 3 hafta içerisinde yeniden LVEF değerlendirmesi yapılmalıdır. LVEF değeridüzelmiyorsa veya daha da azalıyorsa veya semptomatik kardiyak yetmezlik gelişirsehastanın tedaviden elde edeceği fayda riskten fazla olmadığı sürece HERCEPTINtedavisinin sona erdirilmesi ciddi olarak düşünülmelidir. Bu gibi hastalar bir kardiyologtarafından değerlendirilmek üzere sevk edilmeli ve takip edilmelidir.

Uygulama şekli:

HERCEPTIN yükleme dozu 90 dakikalık intravenöz infüzyon olarak uygulanmalıdır. İntravenöz yükleme veya bolus olarak uygulanmamalıdır. HERCEPTIN intravenözinfüzyonu anaflaksiyi yönetecek şekilde hazırlanmış bir sağlık mesleği mensubutarafından uygulanmalıdır ve bir acil durum kiti bulunmalıdır. Hastalar ilk infüzyonunbaşlangıcından 6 saat sonrasına ve devam eden infüzyonların başlangıcından 2 saatsonrasına kadar ateş ve titreme gibi semptomlar ve infüzyonla ilişkili diğer semptomlariçin gözlemlenmelidir. Ara verme veya infüzyon hızını azaltma bu çeşit semptomlarınkontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Semptomlar hafiflediğinde infüzyona devamedilebilir. Eğer başlangıç dozu iyi tolere edilirse devam eden dozlar 30 dakikalıkinfüzyon şeklinde uygulanabilir. Uygulamadan önce HERCEPTIN'in rekonstitüsyontalimatı için bkz. Bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Özel bir kullanım durumu bulunmamaktadır.

4 / 37

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarda HERCEPTIN'in güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.

Pediyatrik hastalarda HERCEPTIN'in kullanımı yoktur.

Popülasyon farmakokinetik analizinde yaş ve böbrek yetmezliğinin trastuzumab atılımını etkilediği gösterilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Veriler HERCEPTIN atılımının yaşa göre değişmediğini ortaya koymaktadır (bkz. Bölüm 5.2). Klinik çalışmalarda yaşlı hastalarda HERCEPTIN dozu azaltılmamıştır.

4.3 Kontrendikasyonlar

Trastuzumab murin proteinleri veya HERCEPTIN'in içerisinde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

İlerlemiş maligniteye bağlı olarak dinlenme esnasında ciddi dispne veya destekleyici oksijen tedavisi gereksinimi.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

HER2 testi test prosedürlerinin mutlaka uygun validasyon koşullarını sağlayan uzman laboratuvarlarda yaptırılmalıdır (bkz. Bölüm 5.1).

Adjuvan koşullarda daha önce HERCEPTIN kullanmış olan hastaların HERCEPTIN ile yeniden tedavi edilmesine ilişkin klinik çalışmalardan elde edilmiş veri bulunmamaktadır.

Kardiyak fonksiyon bozukluğu Genel bilgiler

HERCEPTIN ile tedavi edilen hastalarda kalp yetmezliği (New York Kalp Birliği [NYHA] Sınıf II-IV) veya asemptomatik kardiyak fonksiyon bozukluğu riski dahayüksektir. Bu durumlar tek başına veya paklitaksel ya da dosetaksel ile kombinasyonhalinde özellikle antrasiklin (doksorubisin veya epirubisin) içeren kemoterapi ardındanHERCEPTİN alan hastalarda gözlenmiştir. Bu orta ila ileri derecede olabilir ve ölüm ileilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). İlave olarak artmış kardiyak riski bulunanhastaların (örn. hipertansiyon koroner arter hastalığı kalp yetmezliği (CHF) LVEF<%55 ileri yaş) tedavisi sırasında çok dikkat edilmelidir.

HERCEPTIN ile tedavi edilmeye aday hastalar özellikle önceden antrasikline ve siklofosfamide (AC) maruz kalanlar anamnez ve fiziksel muayene EKGekokardiyogram ve/veya Çoklu Geçişli Alım Taraması (MUGA-taraması) veyamanyetik rezonans görüntüleme içeren kapsamlı temel kardiyak incelemelerine tabitutulmalıdır. Monitorizasyon kardiyak bozukluk geliştirme ihtimali olan hastalarınsaptanmasına yardımcı olabilir. Başlangıçta yapılan kardiyak değerlendirmeler tedavisırasında her 3 ayda bir tedavinin bitiminin ardından ise her 6 ayda bir sonHERCEPTIN uygulamasını izleyen 24. aya kadar tekrarlanmalıdır. HERCEPTIN iletedaviye karar verilmeden önce dikkatli bir risk-yarar değerlendirmesi yapılmalıdır.

5 / 37

Trastuzumab tüm mevcut verilerin popülasyon farmakokinetik analizine dayanarak HERCEPTIN tedavisinin sonlandırılmasının ardından 7 aya kadar dolaşım sistemindekalabilir (bkz. Bölüm 5.2). HERCEPTIN tedavisinin sonlandırılmasından sonraantrasiklin tedavisi alan hastalar kardiyak işlev bozukluğu bakımından yüksek riskaltında olabilirler. Eğer mümkünse hekimler HERCEPTIN tedavisi sonlandırıldıktansonra 7. aya kadar antrasiklin bazlı tedaviden kaçınmalıdır. Antrasiklinler kullanılıyorsahastanın kardiyak işlevi dikkatle gözlenmelidir.

Başlangıçtaki taramanın ardından kardiyovasküler endişelerin bulunduğu hastalarda resmi kardiyolojik değerlendirme dikkate alınmalıdır. Tüm hastalarda kardiyak işlevtedavi boyunca (örneğin her 12 haftada bir) gözlenmelidir. Bu gözlem kardiyak işlevbozukluğu gelişen hastaların saptanmasına yardımcı olabilir. Asemptomatik kardiyakişlev bozukluğu gelişen hastalarda daha sık gözlem (örneğin her 6-8 haftada bir) faydalıolabilir. Eğer hastalarda sol ventriküler işlevde düşüş devam ediyor ancak asemptomatikolarak kalıyorsa ve hastalar HERCEPTIN tedavisinden klinik fayda göremiyorsatedavinin kesilmesi düşünülmelidir.

Kardiyak fonksiyon bozukluğu yaşayan hastalarda HERCEPTIN kullanımına devam edilmesi veya yeniden başlanmasının güvenliliği prospektif olarak çalışılmamıştır. EğerLVEF için düşüş oranı başlangıç değerinden 10 birim ya da daha fazlasıysa ve %50'ninaltına düşüyorsa tedavi durdurulmalı ve yaklaşık 3 hafta içerisinde yeniden LVEFdeğerlendirmesi yapılmalıdır. LVEF değeri düzelmiyorsa veya daha da azalıyorsa veyasemptomatik kardiyak yetmezlik gelişirse hastanın tedaviden elde edeceği fayda risktenfazla olmadığı sürece HERCEPTIN tedavisinin sona erdirilmesi ciddi olarakdüşünülmelidir. Bu gibi hastalar bir kardiyolog tarafından değerlendirilmek üzere sevkedilmeli ve takip edilmelidir.

HERCEPTIN tedavisi sırasında semptomatik kardiyak yetmezlik gelişirse hasta kalp yetmezliği için standart tedavi seçenekleriyle tedavi edilmelidir. Pivotal çalışmalardakalp yetmezliği veya asemptomatik kardiyak fonksiyon bozukluğu geliştiren çoğuhasta anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörü veya anjiyotensin reseptörblokörü (ARB) ve bir beta blokör içeren standart tıbbi tedaviyle iyileşmiştir. Kardiyaksemptomları olan ve HERCEPTIN tedavisinden klinik fayda gören hastaların çoğuilave klinik kardiyak olaylar yaşamaksızın HERCEPTIN tedavisine devam etmiştir.

Metastatik meme kanseri:

Metastatik meme kanserinde HERCEPTIN ve antrasiklinler kombinasyon halinde eş zamanlı verilmemelidir.

Daha önce antrasiklin alan metastatik meme kanserli hastalar ayrıca HERCEPTIN tedavisi ile kardiyotoksisite riski altındadır ancak bu risk HERCEPTIN veantrasiklinlerin eş zamanlı kullanımıyla oluşan riskten düşüktür.

Erken evre meme kanseri (EEMK):

Erken evre meme kanseri hastalarında kardiyak değerlendirme başlangıçta yapıldığı şekilde tedavi boyunca her 3 ayda bir ve en son HERCEPTIN uygulamasını izleyen 24

Bdge DogmiayaifeoyuncaezherRfeşydambis Htekrag^^alıdırBeiAfltEas4*iınttjçereA.t.feemoiesapiiikgöre»yS

6 / 37

hastalarda daha fazla gözlem yapılması önerilmektedir. Son HERCEPTIN uygulamasından itibaren 5 yıl boyunca veya LVEF'te devam eden düşüş gözleniyorsadaha uzun süre boyunca yılda bir kez gözlem yapılmalıdır.

Miyokard enfarktüsü (MI) tıbbi tedavi gerektiren angina pectoris geçmişte veya halihazırda devam eden kalp yetmezliği (NYHA Sınıf II-IV) LVEF<%55 diğerkardiyomiyopatiler tıbbi tedavi gerektiren kardiyak aritmi klinik açıdan önemlivalvüler hastalık aktif olarak kontrol edilmeyen hipertansiyon (standart uygun tıbbitedaviyle kontrol edilen hipertansiyonu olan hastalar uygun) ve hemodinamik etkiliperikardiyal efüzyon geçmişi olan hastalar HERCEPTIN ile yapılan adjuvan veneoadjuvan EEMK pivot çalışmalarına dahil edilmemiştir ve bu sebeple bu hastalardatedavi önerilmemektedir.

Adjuvan tedavi:

HERCEPTIN ve antrasiklinler kombinasyon halinde adjuvan tedavide eş zamanlı verilmemelidir.

EEMK hastalarında HERCEPTIN'in antrasiklin içeren kemoterapi sonrasında uygulanması ile antrasiklin içermeyen dosetaksel ve karboplatinli rejimle uygulanmasıkarşılaştırıldığında semptomatik ve asemptomatik kardiyak olayların insidansında artışgözlenmiştir. İnsidans HERCEPTIN taksanlarla eş zamanlı uygulandığında taksanlarsonrasında uygulanmasına kıyasla daha belirgin olmuştur. Kullanılan tedavi rejimindenbağımsız olarak semptomatik kardiyak olayların çoğu ilk 18 ay içinde meydanagelmiştir. Yapılan üç pivotal çalışmadan 55 yıllık medyan takip verileri bulunanbirinde (BCIRG006) iki karşılaştırma kolunda (antrasiklin artı siklofosfamid ardındantaksan ve taksan karboplatin ve HERCEPTIN) yaklaşık %1 oranına kıyasla antrasiklintedavisi ardından bir taksan ile eş zamanlı HERCEPTIN uygulanan hastalardasemptomatik kardiyak veya LVEF olaylarının kümülatif oranında %237 sürekli artışgözlenmiştir.

Kardiyak olaylarla ilgili risk faktörleri dört büyük adjuvan çalışmada ileri yaş (>50 yaş) paklitaksel tedavisinin başlangıcında tedavinin başlatılmasının önce veyasonraki düşük LVEF (<%55) seviyesi LVEF'nin 10-15 puan düşmesi ve öncesindeveya eş zamanlı anti hipertansif tıbbi ilaçların kullanılması olarak saptanmıştır. Adjuvankemoterapinin tamamlanmasının ardından HERCEPTIN alan hastalarda kardiyakfonksiyon bozukluk riskinin HERCEPTIN başlanmasından önce kullanılan yüksekkümülatif doz antrasiklin ve vücut kitle indeksi ile (VKİ)>25 kg/m2 ilişkili olduğudüşünülmektedir.

Neoadjuvan-adjuvan tedavi:

Neoadjuvan-adjuvan tedaviye uygun EEMK hastaları için HERCEPTIN antrasiklinlerle eş zamanlı olarak sadece kemoterapi-uygulanmamış hastalarda ve sadece düşük dozantrasiklin rejimleri ile birlikte kullanılmalıdır (maksimum kümülatif dozlar: 180 mg/m2doksorubisin veya 360 mg/m2 epirubisin).

Eğer hastalar neoadjuvan koşulda tam kür düşük doz antrasiklinlerle ve HERCEPTIN

.

ile eş zamanlı olarak tedavi edilmişse cerrahiden sonra ilave sitotoksik kemoterapi

7 / 37

verilmemelidir. Diğer durumlarda ilave sitotoksik kemoterapi ihtiyacı olup olmadığına dair karar bireysel faktörlere göre verilir.

Trastuzumabın düşük doz antrasiklin rejimi ile eş zamanlı uygulanması ile ilgili deneyim iki çalışma ile sınırlıdır (MO16432 ve BO22227).

Pivot çalışma MO16432'de Herceptin üç siklus doksorubisin (kümülatif doz 180 mg/m2) içeren neoadjuvan kemoterapi ile eşzamanlı uygulanmıştır.

HERCEPTIN kolundaki semptomatik kardiyak fonksiyon bozukluğu insidansı

%

17'dir.

Pivot çalışma BO22227; eş primer farmakokinetik ve etkililik sonlanım noktaları (sırasıyla 8. siklus doz öncesi trastuzumab Cçukur ve kesin cerrahide pCR oranı)doğrultusunda HERCEPTIN subkütan formülasyonuyla tedavinin HERCEPTINintravenöz formülasyonu tedavisine göre eşit etkili olduğunu göstermek üzeretasarlanmıştır. Pivot çalışma BO22227'de HERCEPTIN dört siklus epirubisin(kümülatif doz 300 mg/m2) içeren neoadjuvan kemoterapiyle eşzamanlı uygulanmıştır;70 ayı aşan bir medyan takipte intravenöz HERCEPTIN kolunda kalpyetmezliği/konjestif kalp yetmezliği insidansı %03 olarak belirlenmiştir.

Neoadjuvan-adjuvan kurulumda klinik deneyim 65 yaş üzeri hastalar ile sınırlıdır.

İnfüzyonla ilişkili reaksiyonlar (IRRler) ve aşırı duyarlılık:

HERCEPTIN infüzyonu ile dispne hipotansiyon hırıltı hipertansiyon bronkospazm supraventriküler taşiaritmi düşük oksijen saturasyonu anafilaksi solunum zorluğuürtiker ve anjiyoödemi de içeren infüzyonla ilişkili ciddi reaksiyonlar (IRR)raporlanmıştır (bkz. Bölüm 4.8.). Bu olayların oluşma riskini önlemek için pre-medikasyon yapılabilir. Bu olayların büyük bölümü ilk infüzyon sırasında veya ilkinfüzyonun başlangıcından sonra 25 saat içinde meydana gelir. İnfüzyon reaksiyonuoluşması halinde infüzyon durdurulmalı veya infüzyon hızı yavaşlatılmalıdır vegözlenen tüm semptomlar ortadan kalkana kadar hasta gözlenmelidir (bkz. Bölüm 4.2).Bu semptomlar meperidin veya parasetamol gibi bir analjezik/antipiretik ile veyadifenhidramin gibi bir antihistaminik ile tedavi edilebilirler. Hastaların büyükbölümünde semptomlar kaybolmuş ve ardından sonraki HERCEPTIN infüzyonlarıuygulanmıştır. Ciddi reaksiyonlar oksijen beta agonistleri ve kortikosteroid gibidestekleyici tedavilerle başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Nadir vakalarda bureaksiyonlar ölümcül sonuçlar doğuran klinik süreçle ilişkilendirilmektedir. İlerlemişmalignansi ve komorbidite komplikasyonlarına bağlı olarak dinlenme esnasında dispnedeneyimleyen hastalar artan ölümcül infüzyon reaksiyonu riski altındadır. Bu nedenlebu hastalar HERCEPTIN ile tedavi edilmemelidir (bkz. Bölüm 4.3).

Başlangıçta iyileşmenin ardından klinik kötüleşme ve hızlı klinik kötüleşmeyle birlikte gecikmiş reaksiyonlar da bildirilmiştir. Ölümler infüzyonun ardından saatler içinde vebir haftaya kadar olan sürede gerçekleşmiştir. Çok nadir durumlarda hastalarHERCEPTIN infüzyonunun başlangıcı ardından altı saatten fazla süre sonra infüzyonsemptomları ve pulmoner semptomlar yaşamıştır. Hastalar bu tip geç başlangıçların

8 / 37

olabileceği konusunda uyarılmalı ve bu semptomların oluşması halinde hekimleriyle temasa geçmeleri söylenmelidir.

Pulmoner olaylar:

HERCEPTIN'in pazarlama sonrası kullanımı ile birlikte şiddetli pulmoner olaylar bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bu olaylar zaman zaman ölümcül sonuçlar doğurmuştur.Buna ek olarak; akciğer infiltratları akut solunum zorluğu sendromu pnömonipnömonit plevral efüzyon solunum zorluğu akut pulmoner ödem ve solunumyetmezliğini de içeren interstisyel akciğer hastalığı vakaları bildirilmiştir. İnterstisyelakciğer hastalığı ile ilişkili risk faktörleri ilişkili olduğu bilinen taksanlar gemsitabinvinorelbin ve radyasyon tedavisi gibi diğer anti-neoplastik tedavilerle geçmişte veya eşzamanlı tedaviyi içerir. Bu olaylar infüzyonla ilişkili reaksiyonların bir parçası olarakveya sonradan ortaya çıkabilmektedir. İlerlemiş malignansi ve komorbiditekomplikasyonlarına bağlı olarak dinlenme esnasında dispne yaşayan hastalar pulmonerolaylar açısından yüksek risk altında olabilirler. Bu nedenle bu hastalar HERCEPTIN iletedavi edilmemelidir (Bkz. bölüm 4.3). Özellikle taksanlarla eş zamanlı tedaviedilmekte olan hastalarda pnömonit açısından dikkatli olunmalıdır.

Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Resmi bir ilaç etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiştir. Klinik çalışmalarda HERCEPTIN ve eşzamanlı kullanılan tıbbi ürünler arasında klinik olarak anlamlıetkileşimler gözlenmemiştir.

Trastuzumabın diğer antineoplastik ajanların farmakokinetik özellikleri üzerindeki etkisi:

HER2-pozitif metastatik meme kanserli kadınlarda yapılan BO15935 ve M77004 çalışmalarından farmakokinetik veriler paklitaksel ve doksorubisine (ve anametabolitleri 6-a hidroksil-paklitaksel POH ve doksorubisinol DOL) maruziyetintrastuzumab varlığında (8 mg/kg veya 4 mg/kg IV yükleme dozu ardından sırasıyla 6mg/kg 3 haftada 1 kez veya 2 mg/kg haftada 1 kez IV) değişmediğini göstermektedir.

Bununla birlikte trastuzumab bir doksorubisin metabolitine (7-deoksi-13-dihidro-doksorubisinon D7D) genel maruziyeti arttırabilir. D7D'nin biyoaktivitesi ve bu metabolitin klinik etkisi bilinmemektedir.

HER2-pozitif metastatik meme kanserli Japon kadınlarda HERCEPTIN(4 mg/kg IV yükleme dozu ve 2 mg/kg IV haftalık) ve dosetakseli (60 mg/m2 IV) içeren tek kollu birçalışma olan JP16003 çalışması HERCEPTIN'ineş zamanlı uygulamasının dosetakselintek doz farmakokinetik özellikleri üzerinde etkisi olmadığını göstermiştir. JP19959çalışması BO18255 çalışmasının (ToGA) alt çalışması olup ileri evre gastrik kanserlikadın ve erkek Japon hastalarda HERCEPTIN'le birlikte veya HERCEPTIN olmaksızınkullanılan kapesitabin ve sisplatinin farmakokinetik özelliklerinin araştırılmasınayönelik bir çalışmadır. Bu küçük alt çalışmadan elde edilen veriler kapesitabinin

9 / 37

biyoaktif metabolitlerine (örn. 5-FU) maruziyetin sisplatin veya sisplatin artı HERCEPTIN ile eş zamanlı kullanımından etkilenmediğini ortaya koymaktadır.Bununla birlikte HERCEPTIN ile kombine edildiğinde kapesitabinin kendisi dahayüksek konsantrasyonlar ve daha uzun bir yarılanma ömrü göstermiştir. Veriler ayrıcasisplatinin farmakokinetiğinin kapesitabin veya kapesitabin artı HERCEPTIN ile eşzamanlı kullanımından etkilenmediğini ortaya koymaktadır.

Metastatik veya lokal ileri opere edilemeyen HER2 pozitif kanser hastalarındaki H4613g/GO01305 çalışmasından elde edilen farmakokinetik veriler trastuzumabınkarboplatin farmakokinetiği üzerinde etkisi olmadığını göstermektedir.

Antineoplastik ajanların trastuzumabın farmakokinetik özellikleri üzerindeki etkisi:

HERCEPTIN monoterapisinden (4 mg/kg yükleme/2 mg/kg haftada 1 kez IV) sonra simüle serum trastuzumab konsantrasyonları ve HER2 pozitif metastatik meme kanserliJapon kadınlarda(çalışmaJP16003) gözlenen serum konsantrasyonları

karşılaştırıldığında eş zamanlı dosetaksel uygulamasının trastuzumab farmakokinetiği üzerinde PK etkisine ilişkin kanıt belirlenmemiştir.

HER2 pozitif MMK olan kadınlarda iki Faz II çalışmanın (BO15935 ve M77004) ve hastalara eş zamanlı HERCEPTIN ve paklitaksel uygulanan bir Faz III çalışmanın(H0648g) ve HERCEPTIN'in monoterapi olarak uygulandığı iki Faz II çalışmanın(W016229 ve MO16982) PK bulguları karşılaştırıldığında ayrı ve ortalamaHERCEPTIN düşük nokta serum konsantrasyonlarının çalışmalar içinde ve arasındafarklılık gösterdiği fakat eş zamanlı paklitaksel uygulamasının trastuzumabfarmakokinetik özellikleri üzerinde açık etkisi olmadığı gözlenmiştir. HER2-pozitifmetastatik meme kanserli kadınlarda eş zamanlı HERCEPTIN paklitaksel vedoksorubisin ile tedavi edildiği M77004 çalışmasına ait trastuzumab farmakokinetikverileri ile HERCEPTIN'in monoterapi olarak uygulandığı H0649g çalışmasına veyaantrasiklin artı siklofosfamid veya paklitaksel ile kombinasyon halinde uygulandığıH0648g çalışmasına ait farmakokinetik verilerinin karşılaştırılması sonucundadoksorubisin ve paklitakselin trastuzumabın farmakokinetiği üzerinde hiçbir etkiyesahip olmadığı gösterilmiştir.

H4613g/GO01305 çalışmalarından elde edilen farmakokinetik veriler ile karboplatinin trastuzumab farmakokinetiği üzerinde hiçbir etkiye sahip olmadığı gösterilmiştir.

Eş zamanlı anastrozol uygulanmasının trastuzumab farmakokinetiği üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

10 / 37

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Çocuk sahibi olma potansiyeli olan kadınlara HERCEPTIN ile tedavileri boyunca ve HERCEPTIN tedavisi sonlandırıldıktan sonra en az 7 ay boyunca etkili birkontrasepsiyon yöntemi kullanmaları önerilmelidir.

HERCEPTIN tedavisi sırasında hamile kalan kadınlar fetüsün zarar görmesi ihtimali konusunda bilgilendirilmelidir. Eğer hamile bir kadın HERCEPTIN ile tedavi ediliyorsaveya HERCEPTIN kullanırken veya HERCEPTIN'in son dozundan sonraki 7 ay içindehamile kalırsa multidisipliner bir ekip tarafından yakından izlenmesi gerekmektedir.

Gebelik dönemi

HERCEPTIN anneye yönelik potansiyel fayda fetüse yönelik potansiyel riskten fazla olmadığı sürece gebelikte kullanılmamalıdır. Pazarlama sonrası deneyimdeHERCEPTIN kullanan hamile kadınlarda oligohidramniyoz ile ilişkili fetal renalbüyüme ve/veya fonksiyon bozukluğu vakaları rapor edilmiştir. Oligohidramniyozvakalarının bazıları fetüsün fatal pulmoner hipoplazisi ile ilişkilendirilmiştir.

Haftalık insan idame dozu 2 mg/kg HERCEPTIN'in 25 katı doz uygulanan Sinomolgus maymunlarla yürütülen üreme çalışmalarında üremenin veya fetusun zarar gördüğünedair herhangi bir kanıta rastlanmamıştır. Erken (gebeliğin 20-50'inci günlerinde) ve geç(gebeliğin 120-150'inci günlerinde) fetal gelişim periyodu sırasında trastuzumabınplasental transferi gözlenmiştir. Hayvan üreme çalışmaları her zaman insanlardaki yanıtıöngörmediğinden anneye yönelik potansiyel fayda fetüse yönelik potansiyel risktenfazla olmadığı sürece HERCEPTIN gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Haftalık insan idame dozu 2 mg/kg HERCEPTIN'in 25 katı doz uygulanan Sinomolgus maymunlarla gebeliğin 120 ve 150. günleri arasında yürütülen çalışma trastuzumabındoğum sonrası süte geçtiğini göstermiştir. Bebek maymunların serumlarındatrastuzumabın yer alması doğumdan 1 aylık olana kadar geçen sürede büyümelerindeveya gelişimlerinde herhangi bir advers etkiye sebep olmamıştır. Trastuzumabın insansütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. İnsan immünoglobulin G'si (IgG) anne sütünegeçtiğinden ve bebeğe yönelik zarar potansiyeli bilinmediğinden HERCEPTIN tedavisisırasında ve tedavinin bitmesinden sonraki 7 ay süresince emzirmeden kaçınılmalıdır(bkz. bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).

Üreme yeteneği/Fertilite:

HERCEPTIN'in üreme yeteneğini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

enli elektronik imza üe imzalanmıştır. -. .'

tenhasJalara (bkzTifipkümi 44 :/Qzelt4uWin^^mauyar^ft

HERCEPTIN'in araç ve makine kullanma becerisi üzerine çok küçük bir etkisi olabilir. HERCEPTIN ile tedavi sırasında baş dönmesi ve uyku hali görülebilir (bkz. Bölüm 4.8).

r BJLI BELGE GÜVENLI ELEKTRONIK IMZA ILE IMZALANMıŞTıR. BJLI BELGE GÜVENLI ELEKTRONIK IMZA ILE IMZALANMıŞTıR.

İnfüzyon

11 / 37

ve önlemleri) bu belirtiler tamamen yok olana kadar araç ve makine kullanmamaları önerilmelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

HERCEPTIN kullanımıyla bildirilen en ciddi ve/veya yaygın advers reaksiyonlar arasında kardiyak fonksiyon bozukluğu infüzyonla ilişkili reaksiyonlar hematolojiktoksisite (özellikle nötropeni) enfeksiyonlar ve pulmoner advers reaksiyonlar yeralmaktadır.

Bu bölümde advers ilaç reaksiyonları için aşağıdaki sıklık kategorileri kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10) yaygın olmayan (>1/1.000 ile <1/100); seyrek (>1/10.000 ile <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000) bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık sınıfı ile birlikte advers reaksiyonlar azalanciddiyet sıralamasına göre verilmelidir.

Tablo 1'de verilen advers reaksiyonlar pivotal klinik çalışmalarda tek başına veya kemoterapi ile kombinasyon halinde kullanılan HERCEPTIN ile ilişkili olarak raporedilmiş olan advers reaksiyonlardır. Dahil edilen tüm terimler pivotal klinikçalışmalarda en yüksek yüzdede görülenlere dayanmaktadır. Pazarlama sonrası dönemderaporlanan advers reaksiyonlar da Tablo 1'e dahil edilmiştir.

Tablo 1- HERCEPTIN IV monoterapisi veya kemoterapi kombinasyonu ile yapılan pivotal klinik çalışmalardan (n=8386) ve pazarlama sonrası deneyimdenelde edilen advers ilaç reaksiyonları

Sistem organ sınıfı

Advers reaksiyon*

Sıklık

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Enfeksiyon
Çok yaygın
Nazofarenjit
Çok yaygın
Nötropenik sepsis
Yaygın
Sistit
Yaygın
Herpes zoster
Yaygın
İnfluenza
Yaygın
Sinüzit
Yaygın
Deri enfeksiyonu
Yaygın
Rinit
Yaygın
Üst solunum yolu enfeksiyonu
Yaygın
İdrar yolu enfeksiyonu
Yaygın
Erizipel
Yaygın
Selülit
Yaygın
Farenjit
Yaygın
Sepsis
Yaygın olmayan

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu kötühuylu ve belirlenmemişneoplazmalar

Malign neoplazm progresyonu
Bilinmiyor
Neoplazm progresyonu
Bilinmiyor

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

ilama Kodu: lZW56ZW56R083YııUyZmxXS:

Febril nötropeni
Çok yaygın
Akyuvar sayısında azalma/lökopeni
Çok yaygın
Anemi
A3RÖ83S3.
Çok yaygın

tui'Kiye. go v.ttVsaglık-tıtck-e m

12 / 37


Trombositopeni
Çok yaygın
Nötropeni
Çok yaygın
Hipoprotrombinemi
Bilinmiyor
İmmün trombositopeni
Bilinmiyor

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Hipersensitivite
Yaygın
+Anafilaktik reaksiyon
Seyrek
+Anafilaktik şok
Seyrek

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Kiloda azalma/Kilo kaybı
Çok yaygın
Anoreksi
Çok yaygın
Tümör lizis sendromu
Bilinmiyor
Hiperkalemi
Bilinmiyor

Psikiyatrik hastalıklar

Uykusuzluk
Çok yaygın
Anksiyete
Yaygın
Depresyon
Yaygın
Anormal düşünme
Yaygın

Sinir sistemi hastalıkları

Baş dönmesi
Çok yaygın
1Tremor
Çok yaygın
Baş ağrısı
Çok yaygın
Parestezi
Çok yaygın
Disguzi
Çok yaygın
Periferal nöropati
Yaygın
Hipertoni
Yaygın
Somnolans
Yaygın
Ataksi
Yaygın
Parezi
Seyrek
Beyin ödemi
Bilinmiyor

Göz hastalıkları

Artmış lakrimasyon
Çok yaygın
Konjonktivit
Çok yaygın
Göz kuruluğu
Yaygın
Papilla ödemi
Bilinmiyor
Retinal kanama
Bilinmiyor

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Sağırlık
Yaygın olmayan

Kardiyak hastalıklar

1Azalan kan basıncı
Çok yaygın
1Artan kan basıncı
Çok yaygın
1Düzensiz kalp atışı
Çok yaygın
1Kardiyak flutter
Çok yaygın
1Palpitasyon
Çok yaygın
*Ejeksiyon fraksiyonunda azalma
Çok yaygın
+Kardiyak yetmezlik (konjestif)
Yaygın
Kardiyomiyopati
Yaygın
+1Supraventriküler taşiaritmi
Yaygın
Perikardiyal efüzyon
Yaygın olmayan
Kardiyojenik şok
Bilinmiyor
Perikardit
Bilinmiyor
Bradikardi
Bilinmiyor
Gallop ritmi
Bilinmiyor
Vasküler hastalıklar Bu belge

ulama Kodu: İZW56ZW56RG83YnUyZmxXSI

Sıcak basması

3Y3RG83S3kü Belge Takip Adresi:hitps:/7www

Çok yaygın

mrkiye. gbv.fr/ saglik-titck-etA

13 / 37


+1Hipotansiyon

Yaygın

Vazodilatasyon

Yaygın
Solunum göğüs bozuklukları

+1Hırıltı

Çok yaygın
ve mediastinal hastalıklar

+Dispne

Çok yaygın

Öksürük

Çok yaygın

Epistaksis

Çok yaygın

Rinore

Çok yaygın

+Pnömoni

Yaygın

Astım

Yaygın

Akciğer hastalığı

Yaygın

+Plevral efüzyon

Yaygın

Pnömonit

Yaygın olmayan

+Pulmoner fibrozis

Bilinmiyor

+Solunum zorluğu

Bilinmiyor

+Solunum yetmezliği

Bilinmiyor

+Akciğer infiltrasyonu

Bilinmiyor

+Akut pulmoner ödem

Bilinmiyor

+Akut solunum zorluğu sendromu

Bilinmiyor

+Bronkospazm

Bilinmiyor

+Hipoksi

Bilinmiyor

+Oksijen saturasyonunda azalma

Bilinmiyor

Laringeal ödem

Bilinmiyor

Ortopne

Bilinmiyor

Pulmoner ödem

Bilinmiyor

İnterstisiyel akciğer hastalığı

Bilinmiyor
Gastrointestinal hastalıklar

Diyare

Çok yaygın

Kusma

Çok yaygın

Bulantı

Çok yaygın

budaklarda şişkinlik

Çok yaygın

Abdominal ağrı

Çok yaygın

Dispepsi

Çok yaygın

Kabızlık

Çok yaygın

Stomatit

Çok yaygın

Hemoroid

Yaygın

Ağız kuruluğu

Yaygın
Hepatobiliyer hastalıklar

Hepatoselüler zedelenme

Yaygın

Hepatit

Yaygın

Karaciğer hassasiyeti

Yaygın

Sarılık

Seyrek

Karaciğer yetmezliği

Bilinmiyor
Deri ve deri altı doku

Eritem

Çok yaygın
hastalıkları

Döküntü

Çok yaygın

1Yüzde şişkinlik

Çok yaygın

Alopesi

Çok yaygın

Tırnak bozukluğu

Çok yaygın

ilama Kodu: lZW50ZW50R083YııUyZmxXS:

Palmar plantar eritrodizestesi sendromu

s3RO83S3k0—

Çok yaygın

xurkıye.gov.tr/sdglık-tıtck-eb'

14 / 37


Akne
Yaygın
Ekimoz
Yaygın
Kuru cilt
Yaygın
Hiperhidroz
Yaygın
Makülopapüler döküntü
Yaygın
Kaşıntı
Yaygın
Onikoliz
Yaygın
Dermatit
Yaygın
Ürtiker
Yaygın olmayan
Anjiyoödem
Bilinmiyor

Kas-iskelet bozuklukları bağ doku ve kemik hastalıkları

Artralji
Çok yaygın
Miyalji
Çok yaygın
1Kas gerginliği
Çok yaygın
Artrit
Yaygın
Sırt ağrısı
Yaygın
Kemik ağrısı
Yaygın
Kas spazmları
Yaygın
Boyun ağrısı
Yaygın
Ekstremitelerde ağrı
Yaygın

Böbrek ve idrar hastalıkları

Renal bozukluk
Yaygın
Membranöz glomerülonefrit
Bilinmiyor
Glomerülonefropati
Bilinmiyor
Böbrek yetmezliği
Bilinmiyor

Gebelik puerperium ve perinatal hastalıklar

Oligohidramniyoz
Bilinmiyor
Renal hipoplazi
Bilinmiyor
Pulmoner hipoplazi
Bilinmiyor

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Meme iltihabı/mastit
Yaygın

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar

Asteni
Çok yaygın
Göğüs ağrısı
Çok yaygın
Üşüme
Çok yaygın
Yorgunluk
Çok yaygın
İnfluenza benzeri semptomlar
Çok yaygın
İnfüzyon reaksiyonları
Çok yaygın
Ağrı
Çok yaygın
Pireksi
Çok yaygın
Mukozal enflamasyon
Çok yaygın
Periferal ödem
Çok yaygın
Ödem
Yaygın
Keyifsizlik
Yaygın

Yaralanma ve zehirlenme

Çürük
Yaygın

+ Ölümcül sonuçla ilişkili olarak rapor edilen advers reaksiyonlara işaret etmektedir.

1 Genellikle infüzyon reaksiyonları ile ilişkili olarak rapor edilen advers reaksiyonlara işaret etmektedir. Bu advers reaksiyonlar için spesifik yüzdeler bulunmamaktadır.

* Antrasiklinler ardından ve taksanlarla kombine olarak kombinasyon tedavisiyle gözlenmiştir.

Seçilmiş advers olayların tanımı-

elektronik imza ile imzalanmıştır.

15 / 37

Kardiyak fonksiyon bozukluğu

Konjestif kalp yetmezliği (NYHA Sınıf II-IV) HERCEPTIN kullanımı ile ilişkili yaygın bir advers reaksiyondur ve ölümcül sonuçla ilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).HERCEPTIN ile tedavi edilen hastalarda dispne nefes darlığı öksürük artışı pulmonerödem S3 gallop veya ventriküler ejeksiyon fraksiyonu azalması gibi kardiyak fonksiyonbozukluğu belirtileri gözlemlenmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

HERCEPTIN'in adjuvan olarak kemoterapi ile kombinasyon halinde verildiği 3 pivotal klinik çalışmada derece 3/4 kardiyak işlev bozukluğu (özellikle semptomatik konjestifkalp yetmezliği) insidansı sadece kemoterapi uygulanan (yani HERCEPTIN almayan)hastalar ve bir taksanı takiben HERCEPTIN uygulanan hastalarda benzer olmuştur(%03-04). Oran HERCEPTIN'in bir taksan ile eş zamanlı uygulandığı hastalarda enyüksektir (%2). Neoadjuvan koşulda HERCEPTIN ile düşük doz antrasiklin rejiminin eşzamanlı uygulanması ile ilgili deneyim sınırlıdır (bkz. bölüm 4.4).

HERCEPTIN adjuvan kemoterapinin tamamlanması ardından uygulandığında bir yıllık koldaki hastaların %06'sında medyan 12 aylık takipten sonra NYHA Sınıf III-IV kalpyetmezliği gözlenmiştir. 8 yıllık medyan takip ardından 1 yıllık HERCEPTIN tedavisikolundaki BO16348 çalışmasında şiddetli konjestif kalp yetmezliği (KKY) (NYHASınıf III ve IV) insidansı %08 olmuş hafif semptomatik ve asemptomatik sol ventriküldisfonksiyonu oranı %46 olarak belirlenmiştir.

HERCEPTIN uygulanan hastaların %714'inde şiddetli KKY'nin geri dönebildiği (reversibilite) (olaydan sonra en az iki ardışık LVEF değerinin >%50 olması şeklindetanımlanmıştır) gösterilmiştir. Hafif semptomatik ve asemptomatik sol ventriküldisfonksiyonunda geri dönebilme (reversibilite) hastaların %795'inde gösterilmiştir.Kardiyak fonksiyon bozukluğu ile ilişkili olayların yaklaşık %17'si HERCEPTINtedavisinin tamamlanması ardından oluşmuştur.

İntravenöz HERCEPTIN ile yapılmış pivotal metastatik çalışmalarda kardiyak disfonksiyon insidansı paklitaksel ile kombinasyonda %9 ila %12 ve tek başınapaklitaksel ile %1 ila %4 arasında gerçekleşmiştir. Monoterapide bu oran %6 - %9olmuştur. En yüksek kardiyak disfonksiyon oranı antrasiklin/siklofosfamid ileeşzamanlı HERCEPTIN alan hastalarda (%27) görülmüş ve tek başınaantrasiklin/siklofosfamide (%7 - %10) kıyasla anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur.Kardiyak fonksiyon için prospektif izlem yapılan sonraki bir çalışmada semptomatikKKY insidansı HERCEPTIN ve dosetaksel alan hastalarda %22 ve buna kıyasla tekbaşına dosetaksel alan hastalarda % 0 olmuştur. Bu çalışmalarda kardiyak disfonksiyongelişen hastaların büyük bölümünde (%79) KKY için standart tedavi uygulanmasıardından iyileşme görülmüştür.

İnfüzyon reaksiyonları alerji benzeri reaksiyonlar ve aşırı duyarlılık

HERCEPTIN tedavisi uygulanan hastaların yaklaşık %40'ında infüzyonla ilişkili bazı reaksiyonlar oluşması beklenmektedir. Bununla birlikte infüzyonla ilişkilireaksiyonların büyük bölümü hafif ila orta yoğunluktadır (NCI-CTC derecelendirmesistemi) ve tedavinin erken evrelerinde yani birinci ikinci ve üçüncü infüzyonlar

£>u belge güvenli elektronik imza ile imziik\nnnştır. .

Bdge Dograisıra§ındazol»şmgReiilimizgöstefiirRveis^klığı soaraktaiişfüzyflft^ydavagalıf^. gR.eaksiyonkrys

16 / 37

üşüme ateş dispne hipotansiyon hırıltı bronkospazm taşikardi oksijen satürasyonunda azalma solunum güçlüğü döküntü bulantı ve kusma ile baş ağrısınıiçerir ancak bunlarla sınırlı değildir (bkz. Bölüm 4.4). Tüm derecelerden infüzyonlailişkili reaksiyonların oranı; endikasyona veri toplama yöntemine ve trastuzumabınkemoterapiyle eşzamanlı veya monoterapi şeklinde verilmesine bağlı olarak çalışmalararasında farklılık göstermiştir.

Acil ilave girişim gereken şiddetli anafilaktik reaksiyonlar genellikle birinci veya ikinci HERCEPTIN infüzyonu sırasında oluşabilir (bkz. Bölüm 4.4) ve ölümcül sonuçlailişkilendirilmiştir.

İzole olgularda anafilaktoid reaksiyonlar gözlenmiştir.

Hematolojik toksisite

Febril nötropeni lökopeni anemi trombositopeni ve nötropeni çok yaygın olarak meydana gelmektedir. Hipoprotrombinemi meydana gelme sıklığı bilinmemektedir.Nötropeni riski trastuzumabın antrasiklin tedavisi ardından dosetaksel ile uygulanmasıhalinde hafif şekilde artabilmektedir.

Pulmoner olaylar

HERCEPTIN kullanımı ile ilişkili olarak şiddetli pulmoner advers reaksiyonlar meydana gelmektedir ve ölümcül sonuçla ilişkilendirilmiştir. Bu reaksiyonlar akciğerinfiltratları akut solunum zorluğu sendromu pnömoni pnömonit plevral efüzyonsolunum zorluğu akut pulmoner ödem ve solunum yetmezliğini içerir fakat bunlarlasınırlı değildir (bkz. Bölüm 4.4).

Avrupa Birliği Risk Yönetimi Planı ile uyumlu risk minimizasyonu tedbirlerinin detayları 'Bölüm 4.4 Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri' bölümünde sunulmaktadır.

İmmünojenisite

Neoadjuvan-adjuvan erken evre meme kanseri çalışmasında (B022227) 70 ayı aşan bir medyan takipte intravenöz HERCEPTIN tedavisi uygulanan hastaların %101'inde(30/296) trastuzumaba karşı antikorlar gelişmiştir . İntravenöz HERCEPTIN alan 30hastadan 2'sinde başlangıç sonrası örneklerde nötralizan anti-trastuzumab antikorlarısaptanmıştır.

Bu antikorların klinik önemi bilinmemektedir. Antitrastuzumab antikorlarının varlığının intravenöz HERCEPTIN'in farmakokinetiği etkililiği (patolojik Tam Yanıta[pCR] göre belirlenen yanıta ve olaysız sağkalıma göre belirlenen) ve uygulamaylailişkili reaksiyonların (ARR'ler) oluşmasına göre belirlenen ilaç güvenliliği üzerindehiçbir etkisi yoktur.

Mide kanserinde HERCEPTIN ile ilgili immunojenisite verileri bulunmamaktadır.

Şüpheli advers reaksiyonn rapormas

ı

17 / 37

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

([email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarla yapılan klinik çalışmalarda doz aşımıyla ilgili bir deneyim yoktur. HERCEPTIN'in 10 mg/kg'dan yüksek tek dozları klinik çalışmalarda uygulanmamıştır;metastatik mide kanseri hastalarında yapılan bir klinik çalışmada 8 mg/kg yükleme dozutakiben her üç haftada bir 10 mg/kg idame dozu çalışılmıştır. Bu düzeye kadar dozlar iyitolere edilmiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antineoplastik ve immunomodülatör ajanlar monoklonal antikorlar

ATC kodu: L01XC03

Trastuzumab insan epidermal büyüme faktörü reseptör 2 (HER2)'ye karşı olan bir rekombinant humanize IgG1 monoklonal antikorudur. Primer meme kanserlerinin %20-30'unda yüksek miktarda HER2 ekspresyonu gözlenmiştir. İmmünohistokimya (IHC)

floresanin situhibridizasyon (FISH) yada kromojenikin situhibridizasyonu (CISH)kullanılan gastrik kanserdeki H

ER2 pozitiflik oranları çalışmaları; IHC için %68 ila%340 ve FISH için %71 ila %426 arasında değişen geniş bir HER2 pozitiflikdeğişkenliği olduğunu göstermiştir. Çalışmalar tümörlerinde yüksek düzeyde HER2ekspresyonu veya amplifikasyonu olan meme kanserli hastaların hastalıksızsağkalımlarının tümörlerinde yüksek düzeyde HER2 ekspresyonu veya amplifikasyonuolmayan hastalara kıyasla daha kısa olduğunu göstermektedir. Reseptörün hücre dışıalanı (ECD p105) kan dolaşımına dağılabilir ve serum örneklerinde ölçülebilir.

Etki mekanizması


Trastuzumab yüksek afinite ve özgüllükle HER2'nin hücre dışı alanının juksta-membran bölgesi olan alt-alan IV'e bağlanır. Trastuzumabın HER2'ye bağlanması liganddan bağımsız HER2 sinyalizasyonunu inhibe eder ve HER2'nin aktivasyonmekanizması olan hücre dışı alanın proteolitik parçalanmasını önler. Sonuç olarak

invitroin vitro

olarak gösterilmiştir.

Yüksek düzeyde HER2 ekspresyonu veya HER2 gen amplifikasyonu tespiti

18 / 37

Meme kanserinde yüksek düzeyde HER2 ekspresyonunu veya HER2 gen amplifikasyonu tespiti


HERCEPTIN yalnızca tümörlerinde doğru ve valide edilmiş bir test ile belirlenmiş yüksek düzeyde HER2 ekspresyonu veya amplifikasyonu olan hastalardakullanılmalıdır. Yüksek düzeyde HER2 ekspresyonu imünohistokimya (IHC)-bazlı birdeğerlendirme veya fikse edilmiş tümör blokları kullanılarak tespit edilmelidir (bkz.Bölüm 4.4). HER2 gen amplifikasyonu floresan

in situin situ

hibridizasyonu (CISH) kullanılarak tespitedilmelidir. Hastalar IHC ile +3 değeri ile tanımlanan yüksek düzeyde HER2ekspresyonu veya pozitif bir FISH veya CISH sonucu gösteriyorsa HERCEPTINtedavisi için uygundurlar.

Doğru ve tekrarlanabilir sonuçların sağlanabilmesi için testler test prosedürlerinin valide edilmesinin mümkün olduğu özel bir laboratuvarda gerçekleştirilmelidir.

IHC boyanma paternlerini değerlendirmek için önerilen skor sistemi Tablo 2'de belirtilmiştir:

Tablo 2- Meme Kanserinde IHC Boyanma Paternlerini Değerlendirmede Önerilen Skor Sistemi

Skor

Boyanma paterni

Yüksek düzeyde HER2 ekspresyonudeğerlendirmesi

0

Tümör hücrelerinin <%10'unda hiçbir boyanma veya membran boyanması gözlemlenmemiştir.

Negatif

1+

Tümör hücrelerinin >%10'unda zayıf/çok az algılanabilir membran boyanması tespit edilmiştir. Hücrelermembranlarının yalnızca bir bölümünde boyanmıştır.

Negatif

2+

Tümör hücrelerinin >%10'unda zayıftan orta seviyeye tam membran boyanması tespit edilmiştir.

Tartışmalı

3+

Tümör hücrelerinin >%10'unda kuvvetli tam membran boyanması tespit edilmiştir.

Pozitif

Genel olarak tümör hücresi başına HER2 gen kopya sayısının kromozom 17 kopya sayısına oranı 2'den büyük veya ona eşitse veya kromozom 17 kontrolü kullanılmadıysatümör hücresi başına HER2 geninden 4 kopyadan daha fazla varsa FISH pozitif olarakdeğerlendirilir.

Genelde tümör hücrelerinin %50'sinden fazlasında çekirdek başına 5 taneden fazla HER2 kopyası varsa CISH pozitif olarak değerlendirilir.

Analiz performansı ve yorumlama hakkında tüm talimatlar için doğrulanmış FISH ve CISH analizlerinin prospektüslerine başvurulmalıdır. HER2 testi hakkındaki resmiöneriler de uygulanabilir.

HER2 proteinin veya gen ekspresyonunun değerlendirmesi için kullanılabilecek başka herhangi bir metot yalnızca doğrulanmış metotlara dair uygun ve en gelişmişperformansı sağlayan laboratuvar1ar tarafi^an yamalıdır Bu tür metotlar yüksekdüzeyde HER2 ekspresyonunu göstermeye yetecek kadar açık bir biçimde kesin ve

19 / 37

doğru olmalıdır ve orta seviye yüksek düzeyde HER2 ekpsresyonu ile (2+ ile uyumlu) kuvvetli (3+ ile uyumlu) yüksek düzeyde HER2 ekspresyonunu ayırt edebilmelidir.

Gastrik Kanserde yüksek düzeyde HER2 ekspresyonu veya HER2 gen amplifikasyonunun tespiti


Yüksek düzeyde HER2 ekspresyonunun veya HER2 gen amplifikasyonunun tespitinde yalnızca kesin ve valide edilmiş bir analiz kullanılmalıdır. İlk test yöntemi olarak IHCönerilmektedir HER2 gen amplifikasyon durumu da gerektiğinde ya gümüşlü

in situ

hibridizasyon (SISH) ya da bir FISH tekniği uygulanmalıdır. Bununla beraber tümörhistolojisinin ve morfolojisinin paralel değerlendirmesine imkan sağlaması açısındanSISH teknolojisi önerilmektedir. Test prosedürlerinin validasyonunu ve doğru vetekrarlanabilir sonuçların elde edilmesinin sağlanabilmesi için HER2 testi eğitimlipersonel istihdam eden bir laboratuvarda yapılmalıdır. Miktar tayini hakkında tümtalimatlar ve sonuç yorumlaması kullanılan HER2 test analizleri ile verilmiş ürün bilgibroşürlerinden alınmalıdır.

ToGA (BO18255) denemesinde tümörleri IHC3+ veya FISH pozitif olan hastalar HER2 pozitif olarak tanımlanmış ve bu nedenle denemeye dahil edilmiştir. Klinikçalışma sonuçlarına dayanarak yararlı etkiler IHC skoru +3 veya IHC skoru +2 ve birpozitif FISH sonucu olanlar şeklinde tanımlanan en yüksek seviye HER2 protein aşırıekspresyonu hastalarıyla sınırlı tutulmuştur.

Bir metot karşılaştırma çalışmasında (çalışma D008548) gastrik kanser hastalarında HER2 gen amplifikasyonunun tespitinde SISH ve FISH teknikleri için yüksek dereceuygunluk (>%95) gözlemlenmiştir.

Yüksek düzeyde HER2 ekspresyonu sabit tümör bloklarının immunohistokimya (IHC)-bazlı değerlendirmesi kullanarak tespit edilmelidir; HER 2 gen amplifikasyonu sabit tümör bloklarında SISH veya FISH kullanılarak

in situ

hibridizasyon yoluyla tespitedilmelidir.

IHC boyanma paternlerini değerlendirmede önerilen skor sistemi Tablo 3'te belirtilmiştir:

Tablo 3- Gastrik Kanserde IHC Boyanma Paternlerini Değerlendirmede Önerilen


Skor Sistemi




Skor

Cerrahi örnek - boyanma paterni

Biyopsi örneği - boyanma paterni

Yüksek

düzeyde HER2

ekspresyonu

değerlendirmesi


0

Tümör hücrelerinin <%10'unda hiçbir reaktivite veyamembranöz reaktivite yoktur

Hiçbir tümör hücresinde reaktivite veya membranözreaktivite yoktur

Negatif

Belge Do

1+

lama Kot

Tümör hücrelerinin >%10'unda zayıf/çok az algılanabilirmembranöz reaktivite; hücreler«yatatzea membraaternnjn3 bir

Boyanmış tümör hücresi yüzdesinden bağımsız olarakzaf/ç°k az algılanabilirMembranöz Treaktivitefos tümör

Negatif

•kiye.gOV.tr/saglik-titck-eb5

20 / 37

bölümünde reaktiftir.

hücre dizisi


2+

Tümör hücrelerinin >%10'unda zayıftan orta seviyeye tambazolateral veya lateralmembranöz reaktivite

Boyanmış tümör hücresi yüzdesinden bağımsız olarakzayıftan orta seviyeye tambazolateral veya lateralmembranöz reaktiviteli tümörhücre dizisi

Tartışmalı

3+

Tümör hücrelerinin >%10'unda kuvvetli tamamlanmışbasolateral veya lateralmembranöz reaktivite

Boyanmış tümör hücresi yüzdesinden bağımsız olarakkuvvetli tam bazolateral veyalateral membranöz reaktivitelitümör hücre dizisi

Pozitif

Genel olarak tümör hücresi başına HER2 gen kopya sayısının kromozom 17 kopya sayısına oranı 2'den büyük veya ona eşitse SISH veya FISH pozitif olarakdeğerlendirilir.

Klinik etkililik ve güvenlilik çalışmaları:


Metastatik Meme Kanseri


Klinik çalışmalarda HERCEPTIN yüksek düzeyde HER2 eksprese eden ve bir veya daha fazla sayıda kemoterapi rejimi başarısız olan metastatik meme kanserli hastalardamonoterapi olarak kullanılmıştır (tek başına HERCEPTIN).

HERCEPTIN ayrıca metastatik meme kanseri için kemoterapi almamış hastaların tedavisinde paklitaksel veya dosataksel ile birlikte kullanılmıştır. Önceden antrasiklintemelli adjuvan kemoterapi gören hastalar HERCEPTIN ile beraber veya HERCEPTINolmadan paklitaksel (3 saat süreyle infüzyonla verilen 175 mg/m2) tedavisigörmüşlerdir. HERCEPTIN ile beraber veya HERCEPTIN olmadan dosetaksel (1 saatsüreyle verilen 100 mg/m2 infüzyon) ile yapılan pivotal çalışmada hastaların %60'ıönceden antrasiklin temelli adjuvan kemoterapi almışlardır. Hastalar hastalıkprogresyonuna kadar HERCEPTIN ile tedavi edilmişlerdir.

Daha önce adjuvan antrasiklin almamış hastalarda HERCEPTIN'in paklitaksel ile kombinasyon halinde etkililiği araştırılmamıştır. Bununla birlikte HERCEPTIN artıdosetaksel tedavisi daha önceki adjuvan antrasiklin kullanımından bağımsız olaraketkili bulunmuştur.

Pivotal HERCEPTIN monoterapisi ve HERCEPTIN artı paklitaksel klinik çalışmalarında hastaların uygunluğunu belirlemede kullanılan HER2 aşırı ekspresyonuiçin test yönteminde fare monoklonal antikorları CB11 ve 4D5 kullanılarak memetümörlerinden fikse edilmiş materyalin HER2'si için immunohistokimyasal boyamakullanılmıştır. Bu dokular formalin veya Bouin sabitleyicisinde fikse edilmiştir. Birmerkez laboratuvarında yürütülen bu araştırma klinik çalışma analizinde 0 ila 3+ ölçekkullanılmıştır. 2+ veya 3+ boyama olarak sınıflandırılan hastalar dahil edilirken 0 veya1+ boyama olarak sınıflandırılan hastalar hariç tutulmuştur. Kaydedilen hastaların %70'inden fazlası 3+ aşırı ekspresyon göstermiştir. Veriler faydalı etkilerin HER2 aşırıekspresyon düzeyleri daha yüksek olan (3+) hastalarda daha fazla olduğunudüşündürmektedir.

21 / 37

Dosetaksele ilişkin pivotal çalışmada HERCEPTIN varlığında veya HERCEPTIN olmadan HER2 pozitifliğini belirlemede kullanılan başlıca test yöntemiimmunohistokimya olmuştur. Hastaların küçük bir kısmı floresan

in situ

hibridizasyon(FISH) kullanılarak test edilmiştir. Bu çalışmada hastaların %87'sinde IHC3+ hastalıkvarken hastaların %95'inde IHC3+ ve/veya FISH-pozitif hastalık mevcuttur.

Metastatik meme kanserinde haftalık doz uygulama


Monoterapi ve kombinasyon tedavisinden elde edilen etkililik bulguları Tablo 4'te özetlenmektedir.

Tablo 4- Monoterapi ve Kombinasyon Tedavisi Çalışmalarından Etkililik Bulguları

Parametre

Monoterapi

Kombinasyon Tedavisi


HERCEPTIN1

N=172

HERCEPTIN

artı

paklitaksel2

N=68

Paklitaksel2

N=77

HERCEPTIN

artı

dosetaksel3

N=92

Dosetaksel3

N=94

Yanıt oranı (%95 GA)

%18

(13-25)

%49

(36-61)

%17

(9-27)

%61

(50-71)

%34

(25-45)

Medyan yanıt süresi (ay) (%95GA)

91

(56-103)

83

(73-88)

46

(37-74)

117

(93-150)

57

(46-76)

Medyan

progresyona kadar geçen süre (TTP)(ay) (%95 GA)

3 2

(26-35)

71

(62-120)

30

(20-44)

117

(92-135)

61

(54-72)

Medyan Sağkalım (ay) (%95 GA)

164

(123-ne)

248

(186-337)

179

(112-238)

312

(273-408)

2274

(191-308)

TTP = progresyona kadar geçen süre; “ne” hesaplanamamış ya da henüz erişilmemiş anlamına gelir.

1. Çalışma H0649g: IHC3+ hasta alt grubu

2. Çalışma H0648g: IHC3+ hasta alt grubu

3. Çalışma M7701: Tüm analiz grubu (tedavi amaçlı) 24 aylık bulgular

HERCEPTIN ve anastrozol ile kombinasyon tedavisi


HERCEPTIN HER2 aşırı ekspresyonu yapan hormon reseptörü (yani östrojen reseptörü (ER) ve/veya progesteron reseptörü (PR)) pozitif postmenopozal hastalardabirinci basamak mMK tedavisi için anastrozol ile kombinasyon halinde araştırılmıştır.Progresyonsuz sağkalım anastrozole kıyasla HERCEPTIN artı anastrozol kolunda ikikatına çıkmıştır (24 aya karşı 48 ay). Diğer parametrelerde kombinasyonlu tedavi ilegenel yanıt (%67'ye karşı %165); klinik fayda oranı (%279'a karşı %427);progresyona kadar geçen sürede (24 aya karşı 48 ay) iyileşmeler görülmüştür. Yanıtakadar geçen süre ve yanıt süresi için kollar arasında bir fark kaydedilmemiştir. Medyangenel sağkalım kombinasyon kolundaki hastalar için 46 ay uzamıştır. Fark istatistikselolarak anlamlı değildir bununla birlikte tek başına anastrozol kolundaki hastalarınyarısından fazlası hastalık progresyonundan sonra HERCEPTIN içeren rejime çaprazgeçiş yapmıştır.

Metastatik meme kanserinde haftada üç kez doz uygulama


Karşılaştırmalı olmayan monoterapi ve kombinasyon tedavisinden etkililik bulguları Tablo 5'te özetlenmektedife'ge' §üven^ elektronik imza ile imzalanmıştır.

22 / 37

Tablo 5- Karşılaştırmalı Olmayan Monoterapi ve Kombinasyon Tedavisi Çalışmalarından Etkililik Bulguları

Parametre

Monot

terapi

Kombinasyon Tedavisi


HERCEPTIN 1 N=105

HERCEPTIN 2 N=72

HERCEPTIN

artı

paklitaksel3

N=32

HERCEPTIN

artı

dosetaksel4

N=110

Yanıt oranı (%95 GA)

%24

(15-35)

%27

(14-43)

%59

(41-76)

%73

(63-81)

Medyan yanıt süresi (ay) (aralık)

101

(28-356)

79

(21-188)

105

(18-21)

134

(21-551)

Medyan TTP (ay) (%95 GA)

34

(28-41)

77

(42-83)

122

(62-ne)

136

(11-16)

Medyan Sağkalım (ay) (%95 GA)

ne

ne

ne

473 (32-ne)

TTP = progresyona kadar geçen süre; “ne” hesaplanamadığını veya henüz erişilmediğini gösterir.

1. Çalışma WO16229: yükleme dozu 8 mg/kg ardından 3 haftada bir 6 mg/kg

2. Çalışma MO16982: 3 haftada bir yükleme dozu 6 mg/kg; ardından 3 haftada bir 6 mg/kg

3. Çalışma BO15935

4. Çalışma MO16419

Progresyon bölgeleri


Karaciğerde progresyon sıklığı tek başına paklitaksele kıyasla HERCEPTIN ve paklitaksel kombinasyonu ile tedavi edilen hastalarda anlamlı olarak azalmıştır(%457'e karşı %218; p=0004). Tek başına paklitaksel ile tedavi edilenlere kıyaslaHERCEPTIN ve paklitaksel ile tedavi edilen daha fazla hasta merkezi sinir sistemindeprogresyon göstermiştir (%65'e karşı %126; p=0377).

Erken Evre Meme Kanseri (adiuvan tedavi)


Erken evre meme kanseri metastatik olmayan invazif meme karsinomu olarak tanımlanır.

Adjuvan tedavide HERCEPTIN 4 büyük çok merkezli randomize çalışmada araştırılmıştır:

- HERA çalışması (BO16348) HER2-pozitif erken evre meme kanserli hastalarda cerrahi standart kemoterapi ve radyoterapiyi (eğer uygulanabiliyorsa)takiben bir ve iki yıl boyunca 3 haftada bir verilen HERCEPTIN tedavisi ilegözlem grubunu karşılaştırmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca HERCEPTINtedavisinin 2 yıl uygulanması ile 1 yıl uygulanması karşılaştırılmış hastalara 1ya da 2 yıl boyunca her üç hafta başlangıç dozu olarak 8 mg/kg idame dozolarak 6 mg/kg HERCEPTIN verilmiştir.

- Birleşik analiz oluşturan NCCTG N9831 ve NSAPB B31 çalışmaları ACkemoterapisini takiben paklitaksel ile HERCEPTIN kombinasyonunun klinikyararlılığını araştırmak amacıyla tasarlanmıştır ayrıca NCCTG N9831çalışmasında HER2-pozitif erken evre meme kanserli hastalarda cerrahi sonrası

23 / 37

AC-paklitaksel kemoterapisine ardışık olarak tedaviye HERCEPTIN eklenmesi araştırılmıştır.

- BCIRG 006 çalışması HER2-pozitif erken evre meme kanserli kadınlarda cerrahi sonrası HERCEPTIN'in dosetaksel ile kombinasyonunu ACkemoterapisinin takiben veya dosetaksel ve karboplatin kombinasyonu ilearştırmak üzere tasarlanmıştır.

HERA çalışmasında erken evre meme kanseri aksillar lenf nodları pozitif ya da aksillar lenf nodları negatif en az 1 cm çapında tümörü olan operabl primer memenin invazivadenokarsinomu ile sınırlıydı.

NSAPB B31 ve NCCTG N9831 çalışmalarının birleşik analizinde erken evre meme kanseri yüksek riskli operabl kadınlarla sınırlandırılmıştır; yüksek risk özellikleriHER2-pozitif ve aksillar lenf nodları pozitif ya da HER2-pozitif ve lenf nodları negatif[tümör boyutu >1 cm ve ER negatif ya da hormonal durumdan bağımsız tümör boyutu>2 cm] olarak tanımlanmaktadır.

BCIRG 006 çalışmasında HER2-pozitif erken evre meme kanseri lenf nodları pozitif ya da lenf nodu tutulumu olmaksızın (pN0) aşağıdaki faktörlerden en az 1'inin bulunduğuyüksek riskli nod negatif olarak tanımlanmıştır: tümör boyutu 2 cm'den büyük östrojenreseptörü ve progesteron reseptörü negatif histolojik ve/veya nükleer derece 2-3 veyayaş <35.

HERA (BO16348) çalışmasından elde edilen 12 aylık* ve 8 aylık** medyan takip sonrası etkililik sonuçları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

Tablo 6- BO16348 Çalışmasından Elde Edilen Etkililik Sonuçları


Medyan takip 12 ay*

Medyan takip 8 yıl**

Parametre

Gözlem

N=1693

HERCEPTIN 1 YılN = 1693
Gözlem N= 1697***
HERCEPTIN 1 Yıl
N =1702***

Hastalıksız sağkalım -Olay görülen hasta sayısı-Olay görülmeyen hasta sayısıGözleme göre p değeriGözleme göre risk oranı

219 (%129) 127 (%75) 1474 (%871) 1566 (%925)< 00001054
570 (%336) 471 (%277) 1127 (%664) 1231 (%723)< 00001076

Rekürenssiz sağkalım

- Olay görülen hasta sayısı

- Olay görülmeyen hasta sayısıGözleme göre p değeriGözleme göre risk oranı

208 (%123) 113 (%67) 1485 (%877) 1580(%933)< 00001051
506 (%298) 399 (%234) 1191 (702 %) 1303 (%766)< 00001073

Uzak hastalıksız sağkalım

- Olay görülen hasta sayısı

- Olay görülmeyen hasta sayısıGözleme göre p değeriGözleme göre risk oranı Bubf

184 (%109) 99 (%58) 1508 (%891) 1594 (%946)< 00001

05

488 (%288) 399 (%234) 1209 (%712) 1303 (%766)< 00001076

0efl£lsağMıw pımy

XSHY3RG83S3kO Belge Takip Adresi:https:/

/www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

24 / 37
- Olay görülen hasta sayısı
40 (%24)

31 (%18)

350 (%206) 278 (%163)
- Olay görülmeyen hasta sayısı
1653 (%976)

1662 (%982)

1347 (%794) 1424 (%837)
Gözleme göre p değeri

024

00005

Gözleme göre risk oranı

075

076

* ko-primer sonlanım noktası olarak gözleme karşı 1 yıllık DFS önceden tanımlanmış istatistiksel sınırı karşıladı.

**Final analiz (gözlem kolundan HERCEPTIN koluna geçen %52 oranındaki çapraz geçişi içeren)

***12 aylık medyan takip analizi için veri kesim tarihinden sonra randomize edilen hasta sayısının az olmasından dolayı tüm örnek boyutunda bir uyumsuzluk vardır

Ara etkililik analizinden elde edilen etkililik bulguları gözleme karşı 1 yıllık HERCEPTIN değerlendirilmesinde protokolde önceden belirlenmiş istatistiksel sınırıgeçmiştir. 12 aylık medyan takip sonrasında hastalıksız sağkalım (DFS) için risk oranı(HR) 054 olup (%95 GA 044 067) bu 2 yıllık hastalıksız sağkalım oranı açısındanHERCEPTIN kolu lehine yüzde 76 puanlık (%782'ye karşı %858) mutlak bir faydaanlamına gelmektedir.

8 yıllık medyan takip sonrasında bir final analiz yapılmıştır ve bu analiz 1 yıllık HERCEPTIN tedavisinin sadece gözleme kıyasla %24 risk azalması ile ilişkili olduğunugöstermiştir (HR=076 %95 GA 067 086). Bu 8 yıllık hastalıksız sağkalım oranıaçısından 1 yıllık HERCEPTIN tedavisi lehine yüzde 64 puanlık bir mutlak faydaanlamına gelmektedir.

Bu final analizde HERCEPTIN tedavisinin iki yıla uzatılması 1 yıllık tedaviye karşı ilave fayda göstermemiştir [1 yıla karşı 2 yıllık tedavi amaçlı (ITT) popülasyonda DFSHR=099 (%95 GA: 087 113) p-değeri=090 ve OS HR=098 (083 115); p-değeri=078]. Asemptomatik kardiyak fonksiyon bozukluğu oranı 2 yıllık tedavikolunda artmıştır (1 yıllık tedavi kolunda %46'ya karşı %81). 1 yıllık tedavi koluna(%163) kıyasla 2 yıllık tedavi kolunda (%204) daha fazla hasta en az bir derece 3 veya4 yan etki yaşamıştır.

NSABP B-31 ve NCCTG N9831 çalışmalarında HERCEPTIN AC kemoterapisini takiben paklitaksel ile kombinasyon halinde uygulanmıştır.

Doksorubisin ve siklofosfamid aşağıdaki şekilde eşzamanlı olarak uygulanmıştır:

- 4 siklus boyunca her 3 haftada bir verilen 60 mg/m2 intravenöz puşedoksorubisin.

- 4 siklus boyunca her 3 haftada bir verilen 30 dakikada 600 mg/m2 intravenözsiklofosfamid.

HERCEPTIN ile kombinasyon halinde paklitaksel aşağıdaki şekilde uygulanmıştır:

- intravenöz paklitaksel - 12 hafta boyunca her hafta verilen kesintisiz intravenözinfüzyon olarak 80 mg/m2.

veya

- intravenöz paklitaksel - 4 siklus boyunca her 3 haftada bir verilen (her siklusun 1. günü) kesintisiz intravenöz infüzyon olarak 175 mg/m2.

güvenli elektronik: imza ile imzalanmıştır.

25 / 37

DFS* tanımlayıcı analizi sırasında NSABP B-31 ve NCCTG 9831 çalışmalarının birleşik analizinden elde edilen etkililik sonuçları Tablo 7'de özetlenmektedir. Medyantakip süresi AC^-P kolundaki hastalar için 18 yıl iken AC^-PH kolundaki hastalar için2 yıldır.

Tablo 7- DFS tanımlayıcı analizi sırasında NSABP B-31 ve NCCTG N9831 çalışmalarının birleşik analizinden elde edilen etkililik bulgularının özeti

Parametre

AC^P

(n=1679)

AC^PH

(n=1672)

AC^P'ye karşı Tehlike Oranı(%95 GA) p-değeri

Hastalıksız sağkalım Olay görülen hasta sayısı (%)

261 (155)

133 (80)

048 (039 059)

p<0.0001

Uzak Nüks

Olay görülen hasta sayısı

193 (115)

96 (57)

047 (037 060)

p<0.0001

Ölüm (OS olayı):

Olay görülen hasta sayısı

92 (55)

62 (37)

0.67 (048 092) p=0014**

A: doksorubisin; C: siklofosfamic
; P: paklitaksel; H: trastuzuma
b

*AC^P kolundaki hastalar için 18 yıl ve AC^-PH kolundaki hastalar için 20 yıla varan medyan takip süresinde

**OS için p değeri AC^-P'ye karşı AC^-PH karşılaştırması için önceden belirlenmiş istatistiksel sınırı geçmemiştir.

Primer sonlanım noktası olan DFS açısından paklitaksel kemoterapisine HERCEPTIN ilavesi hastalığın tekrarlama riskinde %52'lik bir azalma ile sonuçlanmıştır (risk oranı:048 [95% GA: 039 059]; p<00001). 3 yıllık hastalıksız sağkalım oranı bakımındanrisk oranı AC^-PH (HERCEPTIN) kolu lehine %118'lik farkla (%872'ye karşılık%754) mutlak bir faydaya dönüşür.

35-38 yıllık takipten sonra güvenlilik güncellemesi zamanında bir DFS analizi DFS tanımlayıcı analizinde gösterilen faydanın büyüklüğünü doğrulamıştır. Kontrol kolundaHERCEPTIN'e çapraz geçişe rağmen paklitaksel kemoterapisine HERCEPTIN ilavesihastalık nüksü riskinde %52 azalma ile sonuçlanmıştır. Paklitaksel kemoterapisineHERCEPTIN ilavesi aynı zamanda ölüm riskinde %37 azalma ile sonuçlanmıştır.

NSABP B-31 ve NCCTG N9831 çalışmalarının birleşik analizinden elde edilen önceden planlanmış nihai OS analizi 707 ölüm meydana geldiğinde gerçekleştirilmiştir(AC^-PH grubunda medyan takip 83 yıl). AC^-PH ile tedavi AC^P'ye kıyasla OS'deistatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme görülmüştür (sınıflandırılmış HR=064; %95 GA[055 074]; log-sıra p-değeri <00001). 8. yılda sağkalım oranının AC^-PH kolunda%869 ve AC^-P kolunda %794 olduğu hesaplanmış olup mutlak fayda %74'tür (%95GA %49 %10).

NSABP B-31 ve NCCTG N9831 çalışmalarının birleşik analizinden elde edilen nihai OS bulguları aşağıda Tablo 8'de özetlenmektedir.

Tablo 8- NSABP B-31 ve NCCTG N9831 çalışmalarının birleşik analizinden elde edilen Nihai Genel Sağkalım Analizi

Ru hdgeParametre A©^^PHi A©^P'yeAC^^P'ye


ebys


26 / 37


(N=2032)

(N=2031)

karşı p-değeri

karşı Risk Oranı (%95GA)

Ölüm (OS olayı):

Olay görülen hasta sayısı

(%)

418 (%206)

289

(%142)

<00001

064

(055 074)

A: doksorubisin; C: siklofosfamid; P: paklitaksel; H: trastuzumab

DFS analizi NSABP B-31 ve NCCTG N9831 çalışmalarının birleşik analizinden elde edilen nihai OS analizinde yapılmıştır. Güncellenmiş DFS analizi bulguları(sınıflandırılmış HR = 061; %95 GA [054 069]) HERCEPTIN'e çapraz geçiş yapmışAC^-P kolundaki %248 hastaya rağmen tanımlayıcı birincil DFS analizine kıyaslabenzer DFS faydası göstermiştir. 8 yılda hastalıksız sağkalım oranı AC^-PH kolunda%772 (GA %95: 754 791) olarak hesaplanmış olup AC^-P koluna kıyasla mutlakfayda % 118' dir.

BCIRG 006 çalışmasında HERCEPTIN ya AC kemoterapisini takiben dosetaksel ile kombinasyon halinde (AC^-DH) ya da dosetaksel ve karboplatin ile kombinasyonhalinde (DCarbH) uygulanmıştır.

Dosetaksel aşağıdaki şekilde uygulanmıştır:

- intravenöz dosetaksel - 4 siklus boyunca her 3 haftada bir verilen 1 saatte intravenöz infüzyon olarak 100 mg/m2 (ilk dosetaksel siklusunun 2. günüardından her bir ardışık siklusun 1. günü)

veya

- intravenöz dosetaksel - 6 siklus boyunca her 3 haftada bir verilen 1 saatteintravenöz infüzyon olarak 75 mg/m2 (1. siklusun 2. günü ardından her birsiklusun 1. günü)

ardından:

- karboplatin - hedef EAA'da = toplam altı siklus boyunca her 3 haftada birtekrar edilen 30-60 dakikada intravenöz infüzyon ile uygulanan 6 mg/mL/dakika

HERCEPTIN kemoterapi ile birlikte haftada bir ve ardından toplam 52 hafta boyunca her 3 haftada bir uygulanmıştır.

BCIRG 006'dan elde edilen etkililik bulguları Tablo 9 ve 10'da özetlenmektedir. Medyan takip süresi AC^-D kolunda 29 yıl ve AC^-DH ve DCarbH kollarının herbirinde 3 yıldır.

Tablo 9- Etkililik analizlerinin genel özeti BCIRG 006 AC^DH'ye karşı AC^-D


AC^D'ye kaşı Risk Oranı


Parametre

Belge Do


B ı be^'f^vDi (n=rom73);

l ;mxXSHY3RG83S3kO


27 / 37




(%95 GA) p-değeri

Hastalıksız sağkalım Olay görülen hastasayısı

195

134

061 (049 077)

p<00001

Uzak nüks
Olay görülen hasta sayısı

144

95

059 (046 077)

p<00001

Ölüm (OS olayı)
Olay görülen hasta sayısı

80

49

058 (04 083) p=00024

AC^-D = doksorubisin artı siklofosfamid ardından dosetaksel; AC^-
DH = doksorubisin
artı siklofosfamid ardından dosetaksel artı trastuzumab; GA = güven aralığı

Tablo 10- Etkililik analizlerinin genel özeti BCIRG 006 DCarbH'ye karşı AC^-D

Parametre

AC^D

(n=1073)

DCarbH

(n=1074)

AC^D'ye karşı Risk Oranı(%95 GA)

Hastalıksız sağkalım Olay görülen hasta sayısı

195

145

067 (054 083) p=00003

Uzak nüks

Olay görülen hasta sayısı

144

103

065 (05 084)

p=00008

Ölüm (OS olayı)

Olay görülen hasta sayısı

80

56

066 (047 093)

p=00182

AC^-D = doksorubisin artı siklofosfamid ardından dosetaksel; DCarbH = dosetaksel karboplatin ve trastuzumab; GA = güven aralığı

BCIRG 006 çalışmasında primer sonlanım noktası olan hastalıksız sağkalım (DFS) için risk oranı 3 yıllık hastalıksız sağkalım oranı açısından AC^-D kolu ilekarşılaştırıldığında AC^-DH (HERCEPTIN) kolu lehine yüzde 58 puanlık (%867' yekarşılık %809) ve DKarbH (HERCEPTIN) kolu lehine yüzde 46 puanlık (%855'ekarşılık %809) mutlak bir faydaya dönüşür.

BCIRG 006 çalışmasında DCarbH (TCH) kolundaki 213/1075 hasta AC^-DH (AC^-TH) kolundaki 221/1074 hasta ve AC^-D (AC^-T) kolundaki 217/1073 hastadaKarnofsky performans durumu <90 (ya 80 ya da 90)'dır. Bu hasta alt grubunda hiçbirhastalıksız sağkalım (DFS) faydası fark edilmemiştir (risk oranı = AC^-D'ye (AC^-T)karşı DCarbH (TCH) için 116 %95 GA [073 183]; risk oranı = AC^-D'ye karşıAC^DH (AC^TH) için 097 %95 GA [060 155]).

Buna ilaveten BCIRG006 çalışması ve NSABP B-31/NCCTG N9831* klinik çalışmalarının birleşik analizinden elde edilen veri setinde DFS olayları vesemptomatik kardiyak olayları birleştiren post-hoc açıklayıcı analiz yürütülmüş olupTablo 11'de özetlenmektedir:

28 / 37

Tablo 11- NSABP B-31/NCCTH N831* Birleşik Analizi ve BCIG006 Klinik Çalışmalarından DFS Olayları ve Semptomatik Kardiyak Olayları BirleştirenPost-Hoc Açıklayıcı Analiz Bulguları


AC^PH (AC^P'ye karşı)(nSABP B-31 veNCCTG N9831)*

AC^DH (AC^D'ye karşı)(BCIRG 006)

DCarbH

(AC^D'ye karşı) (BCIRG 006)

Birincil etkililik analizi DFS Risk oranları (%95GA)p-değeri

048

(039 059)

p<00001

061

(049 077)

p<00001

067

(054 083) p=00003

Uzun süreli takip etkililik analizi**DFS risk oranları(%95 GA)p-değeri

061

(054 069)

p<00001

072

(061 085)

p<00001

077

(065 09)

p=00011

DFS ve semptomatik kardiyak olaylarla post-hoc açıklayıcı analizUzun süreli takip**Risk oranları(%95 GA)

067

(06 075)

0.77

(066 09)

077

(066 09)

A: doksorubisin; C: siklofosfamid; P: paklitaksel; D: dosetaksel; Carb: karboplatin; H: trastuzumab; GA = güven aralığı

*Tanımlayıcı DFS analizi zamanında. Medyan takip süresi AC^-P kolunda 18 yıl ve AC^-PH kolunda 20 yıldır.

**Birleşik analiz klinik çalışmaları için uzun süreli medyan takip süresi AC^-PH kolu için 83 yıl (aralık: 01 ila 121) ve AC^-P kolu için 79 yıldır (aralık: 00 ila 122);BCIRG 006 çalışması için uzun süreli medyan takip süresi hem AC^-D kolunda (aralık:00 ila 126) hem de DCarbH kolunda (aralık: 00 ila 131) 103 yıl ve AC^-DH kolunda104 yıldır (aralık: 00 ila 127).

Erken evre meme kanseri (neoadjuvan-adjuvan tedavi)


Şuana kadar adjuvan tedavide kemoterapi ile uygulanan HERCEPTIN'in etkililiğini neo-adjuvan/adjuvan tedavide elde edilenle karşılaştıran sonuçlar mevcut değildir.

Neoadjuvan-adjuvan durumda yapılmış çok merkezli randomize bir çalışma olan MO16432 çalışması HERCEPTIN'in bir antrasiklin ve bir taksan içeren neoadjuvankemoterapi ile eş zamanlı olarak uygulanmasının klinik faydasını araştırmak üzeredizayn edilmiştir (AP+H takiben P+H takiben CMF+H takiben adjuvan HERCEPTINtoplam tedavi süresi 1 yıla kadar). Çalışmaya teşhisi yeni konulmuş lokal ileri (Evre III)ya da inflamatuvar meme kanserli hastalar alınmıştır. HER2+ tümörlü hastalarneoadjuvan-adjuvan HERCEPTIN ile eş zamanlı neoadjuvan kemoterapi veya yalnızcaneoadjuvan kemoterapi almak üzere randomize edilmiştir.

MO16432 çalışmasında HERCEPTIN (8 mg/kg yükleme dozu ardından her 3 haftada bir 6 mg/kg idame) 10 siklus ne°adjuvan kemoterapi ile eş zamanb olarak aşağıdakişelikde uygulanmıştır.

29 / 37

• 3 siklus boyunca 3 haftada bir uygulanan doksorubisin 60mg/m2 ve paklitaksel150 mg/m2

ardından

• 4 siklus boyunca 3 haftada bir uygulanan paklitaksel 175 mg/m2ardından

• 3 siklus boyunca her 4 haftada bir 1 ve 8. günlerde CMFardından cerrahi sonrası

• ilave adjuvan HERCEPTIN siklusları (1 yıllık tedaviyi tamamlamak için)

MO16432 çalışmasından elde edilen etkililik sonuçları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. HERCEPTIN kolunda medyan takip süresi 38 yıldır.

Tablo 12- MO16432 Etkililik Analizine Genel Bakış

Parametre
Kemoterapi +
HERCEPTIN
(n=115)

Kemoterapi

(n=116)

Risk Oranı (%95 GA)
Olaysız sağkalım (EFS) Olaylı hasta sayısı
46
59

065

(044 096) p=00275

Toplam patolojik tam yanıt* (%95 GA)

%40

(31 496)

%207 (137 292)

P=00014
Genel sağkalım (OS) Olaysız hasta sayısı
22
33
059 (035 102) p=00555

*meme ve aksillar nodların her ikisinde bulunmaması olarak tanımlanmıştır
birden herhangi bir invaziv kanserin

3 yıllık bir olaysız sağkalım oranı bakımından risk oranı HERCEPTIN kolu lehine tahmini yüzde 13'lük (%65'e karşılık %52) mutlak bir faydaya dönüşür.

İleri Evre Gastrik Kanser


İleri evre gastrik kanserde HERCEPTIN kemoterapiye karşılık kemoterapi ile kombinasyon şeklinde kullanılarak randomize açık etiketli faz III çalışma olan ToGA(BO18255) çalışmasında araştırılmıştır.

Kemoterapi aşağıdaki şekilde uygulanmıştır:

- kapesitabin - 6 siklus boyunca her 3 haftada bir 14 gün boyunca günde iki kez oral yolla 1000 mg/m2

veya

30 / 37

- intravenöz 5-florourasil - 6 siklus boyunca her 3 haftada bir verilen 5 gündekesintisiz intravenöz infüzyon olarak 800 mg/m2/gün (her bir siklusun 1 ila 5.günleri)

İkisi de aşağıdakilerle uygulanmıştır:

- sisplatin - her bir siklusun 1. gününde 6 siklus boyunca her 3 haftada bir 80

mg/m2.

BO18225 çalışmasının etkililik sonuçları aşağıdaki Tablo 13'de özetlenmiştir:

Tablo 13- BO18225'den Etkililik Sonuçları

Parametre

FP

N = 290

FP +H

N = 294

HR (%95 GA)

p-değeri

Genel Sağkalım Medyan ay

111

138

074

(06-091)

00046

Progresyonsuz Sağkalım Medyan ay

55

67

071

(059-085)

00002

Progresyona kadar geçen süreMedyan ay

56

71

07

(058-085)

00003

Toplam Yanıt Oranı %

%345

%473

17a

(122 238)

00017

Yanıt Süresi Medyan ay

48

69

054

(04-073)

<00001

FP + H: Floropirimidin/sisplatin + HERCEPTIN FP: Floropirimidin/sisplatina Risk oranı

Çalışmaya HER2-pozitif ameliyat edilemeyen lokal ileri veya nüks eden ve/veya metastatik küratif tedaviye uygun olmayan mide ya da gastro-özofageal bağlantıadenokarsinomu için daha önce tedavi görmemiş hastalar alınmıştır. Birincil sonlanımnoktası randomizasyon tarihinden herhangi bir nedenle ölüm tarihine kadar geçen süreolarak tanımlanmış genel sağkalımdır. Analiz zamanında; toplamda randomize edilmiş349 hasta ölmüştür: kontrol kolunda 182 hasta (%628) ve tedavi kolunda 167 hasta(%568). Ölümlerin çoğu altta yatan kanserle ilişkili olaylardan kaynaklanmıştır.

Post-hoc alt grup analizleri daha yüksek seviyede HER2 proteini (IHC 2+/FISH+ ve IHC 3+/FISH durumundan bağımsız) içeren hedef tümörlerde tedavinin daha etkiliolduğunu göstermiştir. Yüksek düzeyde HER2 eksprese eden grupta medyan genelsağkalım HERCEPTIN + kapesitabin/5-FU + sisplatin ve kapesitabin/5-FU + sisplatiniçin sırasıyla 16 aya karşın 118 ay risk oranı 065 (%95 GA 051-083) ve medyanprogresyonsuz sağkalım 76 aya karşın 55 ay risk oranı 064'tür (% 95 GA 051-079).Genel sağkalım için HR IHC 2+/FISH+ grubunda 075 (%95 GA 051-111) ve IHC3+/FISH+ grubunda 058'dir (%95 GA 041-081).

TOGA (BO18255) çalışmasında yürütülen açıklayıcı alt grup analizinde başlangıçta ECOG performans durumu 2 olan hastalarda HERCEPTIN ilavesi ile genel sağkalımüzerinde belirgin bir fayda görülmemiştir [HR 096 (%95 GA 051-179] ölçülebilir

^ cu belgeJ 5

31 / 37

olmayan [HR 178 (%95 GA 087-366)] ve lokal ileri hastalık [HR 120 (%95 GA 029497)].

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik kullanıma ilişkin bilgiler için bkz. bölüm 4.2.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Trastuzumabın farmakokinetiği 18 adet Faz I II ve III çalışmada HERCEPTIN kullanan HER2 pozitif metastatik meme kanseri erken meme kanseri atipik glandüler hücre veyadiğer tümör tipleri olan hastalar ile sağlıklı gönüllüleri içeren 1582 vakadan elde edilenhavuz verileri kullanılarak bir popülasyon farmakokinetik model analizindedeğerlendirilmiştir. Santral bölmeden paralel lineer ve lineer olmayan eliminasyonlu ikibölmeli model trastuzumab konsantrasyonu-zaman profilini oluşturmuştur.

Emilim:


Santral bölme hacmi metastatik ve erken meme kanseri hastaları için 262 L atipik glandüler hücre hastaları içinse 363 L olmuştur. Final popülasyon farmakokinetikmodelinde primer tümör tipine ek olarak trastuzumab maruziyetini etkileyen veistatiksel olarak anlamlı eşdeğişkenler olarak vücut ağırlığı serum aspartataminotransferaz ve albumin belirlenmiştir. Buna karşın trastuzumab maruziyetiüzerindeki etkilerinin büyüklüğü bu eşdeğişkenlerin trastuzumab konsantrasyonlarıüzerinde klinik olarak anlamlı bir etkilerinin olmadığını göstermektedir.

Popülasyona bağlı farmakokinetik maruziyeti değerleri (5. ve 95. Persantiller ile medyan) ve onaylı haftada bir ve üç haftada bir doz rejiminde tedavi edilen metastatikmeme kanseri erken meme kanseri ve atipik glandüler hücre hastaları için klinik olarakanlamlı konsantrasyonlarda farmakokinetik parametre değerleri (Cmm Cmaks) Tablo 14'te(1. siklus) Tablo 15'te (kararlı durum) ve Tablo 16'da (FKparametreleri)gösterilmektedir.

Tablo 14- Metastatik meme kanseri erken meme kanseri ve atipik glandüler hücre hastalarında HERCEPTIN IV doz rejimleri için popülasyona bağlı birinci siklusfarmakokinetik değerleri (5. ve 95. Persantiller ile medyan)

Doz rejimi
Primer tümör tipi
N

Cmin

(mcg/mL)

Cmaks

(mcg/mL)

EAA

0-21gün (mcg.gün/mL)

8 mg/kg +
6 mg/kg üç haftada bir
Metastatik meme kanseri
805

287

(29-463)

182

(134-280)

1376

(728-1998)

Erken meme kanseri
390

309

(187-455)

176

(127-227)

1390

(1039-1895)

Atipik
glandüler
hücre
274

231

(61-503)

132

(842-225)

1109

(588-1938)

4 mg/kg + 2mg/kghaftada bir

ilama Kodu: 1ZW56/

Metastatik meme kanseri
805

374

(87-589)

765

(494-114)

1073

(597-1584)

Erken meme kanseri'ı

ge390

;SHY3RG83S3kO

389

(25^-588)

76

1074

(783/-1502) c

32 / 37

Tablo 15- Metastatik meme kanseri erken meme kanseri ve atipik glandüler hücre hastalarında HERCEPTIN IV doz rejimleri için popülasyona bağlı kararlı durumfarmakokinetik maruziyeti parametre değerleri (5. ve 95. Persantiller ile medyan)

Doz rejimi

Primer tümör tipi
N

Cminss*

(mcg/mL)

Cmaksss**

(mcg/mL)

EAAss0-21 gün (mcg.gün/mL)
Kararlı durumadek olansüre***(hafta)

8 mg/kg + 6 mg/kg üçhaftada bir

Metastatik
meme
kanseri
805

442

(18-854)

179

(123-266)

1736

(618-2756)

12
Erken meme kanseri
390

538

(287-858)

184

(134-247)

1927

(1332-2771)

15
Atipik
glandüler
hücre
274

329

(61-889)

131

(725-251)

1338

(557-2875)

9
4 mg/kg + 2mg/kghaftada bir
Metastatik
meme
kanseri
805

631

(117-107)

107

(542-164)

1710

(581-2715)

12
Erken meme kanseri
390

726

(46-109)

115

(826-160)

1893

(1309-2734)

14
Cmmss*: Kararlı durumda Cmm
Cmaksss**: Kararlı durumda Cmaks
***: kararlı durumun %90'ına dek olan süre

Tablo 16- Metastatik meme kanseri erken meme kanseri ve atipik glandüler hücre hastalarında HERCEPTIN IV doz rejimleri için popülasyona bağlı kararlı durumfarmakokinetik parametre değerleri (5. ve 95. Persantiller ile medyan)

Doz rejimi
Primer tümör tipi
N

Cmaksss den

Cmmss'ye toplam klerens aralığı(L/gün)

Cmaksss den Cminss ye

yarılanma ömrü
aralığı
(gün)

8 mg/kg +
6 mg/kg üç haftada bir
Metastatik meme kanseri
805
0183 - 0302
151 - 233
Erken meme kanseri
390
0158 - 0253
175 - 266
Atipik
glandüler
hücre
274
0189 - 0337
126 - 206
4 mg/kg + 2mg/kghaftada bir
Metastik meme kanseri
805
0213 - 0259
172 - 204
Erken meme kanseri
390
0184 - 0221
197 - 232

Dağılım:


Veri bulunmamaktadır.

Metabolizma:


Veri bulunmamaktadır. Bu belge güvenlı elektronık ımza ıle ımzalanmıştır.

33 / 37

Eliminasyon:


Lineer olmayan eliminasyon nedeniyle konsantrasyonun azalması ile toplam klerens artmıştır. Bu nedenle trastuzumab için kararlı bir yarılanma ömrü değeribelirlenememektedir. Yarılanma ömrü bir doz aralığı içinde konsantrasyonunazalmasıyla azalmaktadır (Tablo 16). Metastatik ve erken evre meme kanseri hastalarıbenzer farmakokinetik (PK) parametreleri (örneğin: klerens (CL)) santral bölme hacmi(Vc) ve popülasyona bağlı kararlı durum maruziyeti (Cmin Cmaks ve (EAA) göstermiştir.Lineer klerens metastatik meme kanseri için 0136 L/gün erken meme kanseri için0112 L/gün ve atipik glandüler hücre için 0176 L/gün olmuştur. Lineer olmayaneliminasyon parameter değerleri maksimum eliminasyon hızı (Vmaks) için 881 mg/günve metastatik meme kanseri erken meme kanseri ve atipik glandüler hücre hastaları içinMichaelis-Menten sabiti (Km) için 892 mcg/mL olmuştur.

Trastuzumab atılımı:

Trastuzumab atılım periyodu haftada bir veya üç haftada bir intravenöz uygulamayı takiben popülasyon farmakokinetik modeli ile değerlendirilmiştir. Bu simülasyonlarınsonuçları hastaların en az %95'inin yedinci aya kadar <1 mcg/mL (popülasyona bağlıCminss'nin yaklaşık %3'ü veya atılımın yaklaşık %97'si) konsantrasyonlarına ulaşacağınıgöstermektedir.

Dolaşan artık HER2 ECD:

Eşdeğişkenlerin hastaların yalnızca bir grubuna ait bilgiler ile analizi daha fazla artık HER2 ECD seviyesine sahip hastaların daha hızlı doğrusal olmayan klerense sahipolduğunu göstermektedir (daha düşük Km p<0001). Artık antijen ve SGOT/ASTseviyeleri arasında bir korelasyon vardır ve artık antijenin klerens üzerindeki etkisikısmen SGOT/AST seviyeleri ile açıklanabilmektedir.

Metastatik gastrik kanseri hastalarında görülen artık HERZ-ECD'nin başlangıç seviyeleri metastatik ve erken meme kanseri hastalarında görülen ile benzer olmuştur vetrastuzumab klerensi üzerinde belirgin bir etki görülmemiştir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler:Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda detaylı farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır. Trastuzumabın dağılımında yaşın herhangi bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.2Pozoloji ve uygulama şekli).

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda detaylı farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır.

Belge Do


34 / 37

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Teratojenite:

6 aya kadar yapılan çalışmalarda akut veya çoklu dozla ilişkili toksisite veya teratoloji doğurganlık ya da geç gestasyonel toksisite/plasental transfer çalışmalarında üremetoksisitesine dair bir kanıt görülmemiştir. HERCEPTIN genotoksik değildir.Formülasyonda önemli bir yardımcı madde olan trehaloz ile ilgili yapılan çalışmadaherhangi bir toksisite ortaya konulmamıştır.

HERCEPTIN'in karsinojenik potansiyelini veya erkeklerde üreme üzerine etkilerini belirlemek için uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

L-histidin hidroklorür L-histidin

aa trehaloz dihidrat polisorbat 20

6.2 Geçimsizlikler

HERCEPTIN ile polivinilklorür polietilen veya polipropilen torbalar arasında hiçbir geçimsizlik gözlenmemiştir.

%5'lik dekstroz solüsyonu protein agregasyonuna yol açtığından kullanılmamalıdır. HERCEPTIN Bölüm 6.6'da bahsedilen tıbbi ürünler dışında diğer ilaçlarlakarıştırılmamalı veya seyreltilmemelidir.

6.3 Raf ömrü

48 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Flakonları 2°-8°C'de buzdolabında saklayınız.

Steril enjeksiyonluk su ile çözüldükten sonra hazırlanan HERCEPTIN solüsyonu fiziksel ve kimyasal olarak 2°-8°C'de saklandığında 48 saat süreyle dayanıklıdır.Hazırlanan solüsyonu dondurmayınız.

Seyreltilen ürünü içeren infüzyon solüsyonu (%09 sodyum klorür infüzyon solüsyonu) 30°C'yi geçmeyen sıcaklıklarda saklandığında fiziksel ve kimyasal olarak 24 saatsüreyle ve 2°-8°C'de 30 güne kadar dayanıklıdır.

Mikrobiyolojik açıdan HERCEPTIN infüzyon solüsyonu hemen kullanılmalıdır. Solüsyon hazırlığı ve seyreltme işlemi kontrollü ve onaylanmış aseptik koşullarda

35 / 37

yapılmadığı sürece eğer ürün hemen kullanılmazsa ürünün uygun saklama süresi ve koşullarında kullanımından kullanıcı sorumludur ve bu süre 2°-8°C'de 24 saatigeçmemelidir.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Flor-reçine film ile lamine edilmiş butil kauçuk kapaklı 15 mL'lik şeffaf Tip I cam flakon. Her bir kutu 1 adet flakon içermektedir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Uygun aseptik teknik kullanılmalıdır.

Her bir HERCEPTIN flakonu 72 mL steril enjeksiyonluk su ile hazırlanır. Diğer sulandırma çözücülerinin kullanımından kaçınılmalıdır. Bu yaklaşık 60 pH'dayaklaşık 21 mg/mL trastuzumab içeren 74 mL'lik tek kullanımlık bir çözelti sağlar.%4'lük hacim fazlalığı her bir flakondan 150 mg belirlenmiş dozun çekilmesinigarantiler.

HERCEPTIN'in solüsyonu hazırlanırken dikkatli olunmalıdır. Hazırlama sırasında aşırı köpüklenme ya da hazırlanmış ilacın çalkalanması flakondan çekilecek HERCEPTINmiktarıyla ilgili problemlere yol açabilir.

Hazırlama talimatları:


1) Steril enjektör kullanarak 72 mL enjeksiyonluk steril suyu liyofilize HERCEPTINiçeren flakona yavaşça enjekte ediniz. Bunu yaparken steril suyu (iğneyi) liyofilizemaddenin içine yönlendiriniz.

2) Çözünmeye yardımcı olmak üzere flakonu yavaşça çeviriniz. ÇALKALAMAYINIZ!Hazırlama sırasında ürünün hafifçe köpüklenmesi normaldir. Flakonu sarsmadan 5 dakikabekletiniz. Hazırlanmış HERCEPTIN renksiz ya da açık sarı saydam bir solüsyondur vegörülebilir partikül içermemesi gerekir.

Seyreltme için talimatlar:


Gereken solüsyonun hacmi;

• 4 mg/kg (vücut ağırlığı) trastuzumab yükleme dozuna veya 2 mg/kg (vücut ağırlığı)trastuzumab idame dozuna göre belirlenir:

Vücut ağırlığı (kg) x doz (yükleme dozu için 4 mg/kg veya idame için 2 mg/kg)

Hacim (mL) = -

21 (mg/mL hazırlanan solüsyonun konsantrasyonu)

• 8 mg/kg (vücut ağırlığı) trastuzumab yükleme dozuna veya 3 haftada bir uygulanan 6mg/kg (vücut ağırlığı) trastuzumab idame dozuna göre belirlenir.

36 / 37

Vücut ağırlığı (kg) x doz (yükleme için 8 mg/kg veya idame için 6 mg/kg)

Hacim (mL) = -

21 (mg/mL hazırlanan solüsyonun konsantrasyonu)

Uygun solüsyon volümü flakondan steril bir iğne ve şırınga kullanarak çekilmeli ve 250 mL %09 sodyum klorür içeren infüzyon torbasına eklenmelidir. Dekstroz solüsyonu(%5) kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 6.2 Geçimsizlikler). Köpüklenmenin önlenmesiiçin torba yavaşça ters döndürülerek solüsyon karıştırılmalıdır. Uygulamadan önceparenteral ilaç ürünleri partikül ve renk değişiklikleri açısından gözle incelenmelidir.İnfüzyon hazırlandığında hemen uygulanması gerekir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”'ne uygunolarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Roche Müstahzarları Sanayi Anonim Şirketi

Uniq İstanbul

Ayazağa Cad. No:4 D/101

Maslak 34396 Sarıyer- İstanbul

Tel: (0212) 366 9000

Faks: (0212) 285 2200

8. RUHSAT NUMARASI

114/34

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 01.08.2003 Ruhsat yenileme tarihi: 26.09.2011

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


37 / 37

İlaç Bilgileri

Herceptin 150 Mg İnfüzyonluk Çözelti İçin Konsantre Toz

Etken Maddesi: Trastuzumab

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Herceptin 150 Mg 1 Flakon
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.