KISA ÜRÜN BİLGİSİ
¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?”
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
WINRHO® SDF 600 IU (120 mcg)/ 0,5 ml IV/IM enjeksiyonluk çözelti Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her flakonda; 600 IU (120 mikrogram) insan Anti-D immünoglobulini içeren steril çözelti bulunur. 600 IU (120 mikrogram) içeren bir flakon, yaklaşık olarak 6,8 mL Rho (D) pozitifkırmızı kan hücresinin (RBC) bağışıklık kazandırma potansiyelini etkin biçimde baskılamayayeterli anti Rho (D) içermektedir.
Bir mikrogram = 5 IU'dir.
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyonluk çözelti
IV/IM enjeksiyon için, steril ve renksiz, berrak çözelti içeren flakon.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar:
Gebelik ve gebelikle ilgili diğer koşullar
WINRHO® SDF, daha önce Rho (D) faktörüne karşı duyarlılaşmamış Rho (D) negatif annelerde Rh immünizasyonunun önlenmesi için endikedir.
WINRHO® SDF, Rh antikorları geliştirme riski taşıyan Rho (D) negatif kadınların Rh immünizasyonunun önlenmesi için önerilmektedir. Rho (D) immünoglobulin (İnsan), Rho (D)pozitif fetüs taşıyan ve daha önceden duyarlı olmayan Rho (D) negatif annede, Rh antikorlarınıngelişmesini önler, böylece fetüste veya yenidoğanda hemolitik hastalık oluşumunu önler.
Yukarıdaki koşulları sağlayan kadınlara WINRHO® SDF uygulaması, çocuğun babası Rho (D) pozitif ise veya bilinmiyorsa, yaklaşık 28 haftalık gebelikte yapılmalıdır.
WINRHO® SDF, bebek Rho (D) pozitif veya bilinmiyorsa doğumdan sonraki 72 saat içinde uygulanmalıdır.
WINRHO® SDF uygulaması, ayrıca aynı kadınlarda, fetüsün veya babanın kan tipinin Rho (D) negatif olduğu doğrulanmadığı sürece, spontan veya uyarılmış abortus, amniyosentez, koryonvillus örneklemesi, rüptüre tubal gebelik, karın travması veya transplasental kanamadan sonra 72saat içinde uygulanması önerilir. Düşük tehdidi nedeniyle anne kanaması durumunda mümkün olanen kısa sürede uygulanmalıdır.
Kan transfüzyonu
WINRHO® SDF'nin çocuk sahibi olunabilecek yaşlarda iken, Rho (D) pozitif kırmızı kan hücreleri veya Rho (D) pozitif kırmızı kan hücreleri içeren kan bileşenleri ile transfekte edilmesi durumunda,Rho (D) negatif kız çocuklarda ve kadın yetişkinlerde, alloimmunizasyonu önlemek için önerilir.Transfüzyon yapılan Rho (D) pozitif kan, toplam dolaşımdaki kırmızı hücrelerin %20'sinden dahaazını temsil ediyorsa, tedavi ancak bundan sonra yapılmalıdır (değişim öncesi transfüzyonolmadan).
1/19
İmmün Trombositopenik purpura (ITP)
WINRHO® SDF splenektomi yapılmamış olan Rho D (+)] hastalarda aşırı kanamayı önlemek için trombosit sayısında bir artış gerektiren, kronik veya akut ITP'li çocukların, kronik ITP'liyetişkinlerin ve HIV enfeksiyonu izleyen ITP hastası yetişkin veya çocukların tedavisindeendikedir.
WINRHO® SDF'nin güvenliği ve etkinliği, trombositopeninin ITP dışı nedenleri olan hastalarda veya daha önce splenektomi yapılmış hastalar için klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji uygulama sıklığı ve süresi:Rh immünizasyon profilaksisi
Gebelik ve gebelikle ilgili diğer koşullar
WINRHO® SDF intravenöz ya da intramüsküler yolla uygulanmalıdır.
Gebelikle ilgili endikasyonlar ve önerilen doz
Endikasyon
|
Uygulama zamanı
|
Doz
(IM ya da IV uygulanacak)
|
Gebelik
|
|
|
Rutin doğum öncesi profilaksi
|
Gebeliğin 28 ila 30. haftasında*
|
1500 IU (300 mikrogram)
|
Doğum sonrası profilaksi (yalnızca yeni doğan Rh (D) pozitif ise ya dabilinmiyorsa gereklidir)
|
Rh (D) pozitif bebeğin doğumundan itibaren 72saat içerisinde**
|
600 IU (120 mikrogram)
|
Gebelikle ilgili durumlar
|
|
|
Gebelikle ilgili komplikasyonlar (düşük, kürtaj, düşük tehdidi, dışgebelik ya da hidatiform mol,doğum öncesi kanamadan kaynaklıtransplasental kanama.)
|
Komplikasyondan itibaren 72 saat içerisinde
|
1500 IU (300 mikrogram)
|
Gebelik esnasında invazif Prosedürler (amniyosentez,koryonik biopsi)* ya da gebelikleilgili manüpilatif prosedürler(dış versiyon, karın travması)
|
Prosedürden itibaren 72 saat içerisinde
|
1500 IU (300 mikrogram)
|
|
IU, Uluslararası birim
* WINRHO® SDF gebelik sürecinde erken bir zamanda uygulanacaksa, pasif olarak kazanılmış uygun anti-Rh seviyelerini korumak amacıyla, WINRHO® SDF'nin 12 haftalık aralıklarla uygulanması önerilmektedir.** 72. saatte bebeğin Rh durumu halen bilinmiyor ise, doğum sonrası 72. saatte WINRHO® SDF anneyeuygulanmalıdır. Eğer 72 saatten daha uzun bir süre geçmişse, WINRHO® SDF bekletilmemeli, doğumdansonra 28. güne kadar en kısa sürede uygulanmalıdır.
* Amniyosentez ve koryonik villus örneklemesi için hamilelik sırasında her 12 haftada bir tekrarlayın.
|
Kan nakli
Kan uyuşmazlığı içeren transfüzyonların ya da büyük çaplı fetal kanamaların tedavisinde WINRHO® SDF aşağıdaki tabloda belirtildiği şekilde uygulanmalıdır.
Transfüzyon endikasyonu ve önerilen doz
|
Uygulama yolu
|
WINRHO® SDF dozu
|
Rho (D) pozitif tam kana maruz kaldıysa
|
Rho (D) pozitif kırmızı kan hücrelerine maruz kalmışsa
|
Damar içine (IV)
|
45 IU (9 mikrogram)/mL kan
|
90 IU (l8 mikrogram)/mL kırmızı kan hücresi
|
Kas içine (IM)
|
60 I U (12 mikrogram)/mL kan
|
120 IU (24 mikrogram)/mL kırmızı kan hücresi
|
|
2/19
Yukarıdaki tablodan hesaplanan toplam doza ulaşana dek, IV yoldan her 8 saatte bir 3000 IU (600 mikrogram) uygulanır.
Yukarıdaki tablodan hesaplanan toplam doza ulaşana dek, IM yoldan her 12 saatte bir 6000 IU (1200 mikrogram) uygulanır.
300 IU/kg'ı (60 mikrogram / kg) aşan anti-D immünoglobulin dozları alan, uyumsuz kan nakli uygulanan ve ITP'li hastalar, artmış bir ürperme, ateş ve baş ağrısı ile daha büyük bir hemoglobindüşüşü ve intravasküler hemoliz (IVH) geliştirme riski altındadır.
İmmün Trombositopenik Purpura (ITP):ITP tedavisinde WINRHOSDF damar içine uygulanmalıdır.
Tüm ITP hastalarını, WINRHO® SDF ile tedavi etmeye karar vermeden önce, kan grubu analizi, kan sayımı, retikülosit sayımı, DAT (Direkt Antiglobulin Testi) ve ölçüm çubuğu idrar analiziyapılmalıdır.
Hemoliz bulgusu olan ya da hemoliz riski altında olan hastalarda diğer tedaviler
kullanılmalıdır
(Bkz: bölüm 4.4.Özel kullanım uyarı ve önlemleri).
ITP'li bireyler için, 125 ila 300 IU/kg (25-60 mikrogram/kg) vücut ağırlığında IV bir doz önerilmektedir.
WINRHOSDF kilogram (kg) başına ağırlığa dayalı bir rejim üzerinden uygulandığından, uygun olmayan şekilde ağırlık birimi olarak pound (lbs) kullanımı, önemli ölçüde birWINRHOSDF doz aşımına sebep olacağından, hastanın ağırlık tayini kilogram (kg)cinsinden yapılmalıdır.
WINRHO® SDF'nin 300 lU/kg (60 mikrogram)/kg'ı aşan dozlarda ITP tedavisinde güvenlilik ve etkililiği değerlendirilmemiştir, bu nedenle önerilmemektedir.
Başlangıç dozu
Hastanın Rho (D) pozitif olduğu doğrulandıktan sonra, ITP tedavisi için 250 IU/kg (50 mikrogram/kg) vücut ağırlığında bir başlangıç dozu önerilmektedir.
Eğer hastanın hemoglobin seviyesi 8 ila 10 g/dL arasında ise, hastadaki aneminin şiddetini artırma riskini en aza indirmek amacıyla 125 ila 200 lU/kg (25-40 mikrogram/kg) azaltılmış bir dozverilmelidir (Bkz; bölüm 4.4.Özel kullanım uyarı ve önlemleri).
Eğer arzu edilirse başlangıç dozu, ayrı günlerde verilecek bölünmüş iki doz olarak uygulanabilir.
Hemoglobin seviyesi 8 g/dL'den daha düşük olan hastalarda, aneminin şiddetini artırma riskinden dolayı alternatif tedaviler uygulanmalıdır.
İdame dozu
Eğer trombosit seviyesini artırmak amacıyla müteakip tedavi gerekli ise, 125 ila 300 IU/kg (25-60 mikrogram/kg) vücut ağırlığında IV yolla WINRHO® SDF önerilmektedir.
Uygulama sıklığı ve kullanılan doz trombosit seviyesi, kırmızı kan hücresi sayısı, hemoglobin ve retikülosit seviyelerinin değerlendirilmesi suretiyle, hastanın klinik yanıtına dayalı olarakuygulanmalıdır.
Uygulama şekli:
Diğer ürünlerle birlikte uygulanmamalıdır.
Uygulama öncesi ürünü oda sıcaklığına getiriniz.
WINRHO® SDF gibi parenteral ürünler uygulamadan önce partikül ve renk değişikliği için kontrol edilmelidir.
Ürün uygun bir damara aseptik koşullarda, 5-15 saniye 600 IU (120 mikrogram) enjeksiyon hızıyla uygulanır. İntravenöz uygulama öncesinde WINRHO® SDF'nin seyreltilmesi tercih ediliyor ise,seyreltici olarak normal salin kullanınız, Dekstroz %5 kullanmayınız. Hiçbir diğer seyreltici testedilmemiştir.
3/19
Kas içi enjeksiyonlar, üst kolun deltoit kası içi ne veya üst uyluk bölgesinin ön-yan taraflarına yapılmalıdır. Siyatik sinirinin zedelenme riskinden dolayı, kaba etli bölge sürekli enjeksiyonbölgesi olarak kullanılmamalıdır. Eğer kaba et bölgesi kullanılacaksa, sadece üst dış çeyrekkullanılır.
Hazırlanışı:
WINRHO® SDF, Rho (D) immünoglobulin (insan)'a ait etikette yazılı dozu elde etmek için flakon içeriğinin tamamı çekilmelidir. Doz hesaplaması için flakonun bir kısmı gerekiyor ise, hesaplamahedef dolum hacmine dayalı olarak yapılmalıdır (hedef dolum hacmi 600 IU için 0.5 mL, 1500 IUiçin 1.3 mL dir).
Flakon içeriğinin kolayca çekilmesi için, steril bir şırınganın pistonunu (iğne ve iğne koruması yerinde) içerisine hava girmesine izin vermek amacıyla geri çekiniz. Flakonun içerisine havaenjekte etmek için şırınganın pistonuna basınız. Flakonu ters çeviriniz ve flakonun içeriğinişırıngaya çekiniz.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:
Veri bulunmamaktadır. Herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.
Karaciğer yetmezliği:
Veri bulunmamaktadır. Herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.
Pediyatrik popülasyon (<16 yaş):
WINRHO® SDF çocuklarda kronik ya da akut ITP'nin tedavisi ve HIV enfeksiyonuna sekonder gelişen ITP hastası çocuklarda değerlendirilmiştir. ITP'li çocuklardaki doz önerisi yetişkinlerdekiile aynıdır.
Geriyatrik popülasyon (>65 yaş):
WINRHO® SDF ile klinik çalışmalara katılan 65 yaş ve üzeri denek sayısının kısıtlı olması sebebiyle, bu 65 yaş ve üzeri deneklerde daha genç deneklere kıyasla, tedavide farklılıklarbelirlenememektedir.
300 IU/kg'ı geçen dozlarda, WINRHO® SDF alan hastalar, ayrıca artmış hemoliz geliştirme konusunda artan bir risk altında olabilirler. IVH ve komplikasyonları ile bağlantılı ölümlesonuçlanan nadir vakaların çoğu eşlik eden rahatsızlıklara sahip ilerlemiş yaştaki (65 yaş üzeri)hastalarda meydana gelmiştir.
Genelde ITP de, yaşlanmış hastaların tedavisinde dozun belirlenmesinde dikkatli olunmalı, karaciğer, böbrek ve kalp fonksiyonları bir arada yer alan hastalıklar ve diğer ilaç tedavileri dozseçiminde hesaba katılmalı, 65 yaş üstü hastalarda WINRHO® SDF uygulanırken tedaviye düşükdozda başlanmalı ve verilen dozun seyri takip edilmelidir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Rh immünizasyonunun profilaksisinde:
WINRHO® SDF aşağıdaki durumlarda
uygulanmamalıdır:
• Bebekler dahil olmak üzere Rho(D) pozitif hastalara,
• Özellikle standart Rh antikor tarama testleriyle kanıtlanmış Rh immünizasyonu olan Rho(D)negatif kadınlarda,
• İnsan immünoglobulinlerine karşı, anaflaktik ya da ciddi sistemik reaksiyon geçmişi olanhastalarda,
• lg A yetersizliği olan hastalarda,
• IgA'ya karşı antikorları veya IgA aşırı duyarlılık öyküsü olanlarda,
• Bu ilaca ya da formülasyonundaki ya da ambalajındaki bileşenlerden herhangi birine aşırıduyarlı olan kişilerde.
İmmün Trombositopenik Purpura (ITP) tedavisinde:
WINRHO® SDF aşağıdaki durumlarda
uygulanmamalıdır:
• Rho (D) negatif kişilerde,
4/19
• Splenektomi yapılmış kişilerde,
• Lösemi, lenfoma ya da EBV veya HCV gibi aktif viral enfeksiyonlar dahil diğer koşullarasekonder ITP olan hastalarda,
• Akut hemolitik reaksiyon'a (AHR) ait komplikasyonlara zemin hazırlayan, altta yatankardiyak, renal ya da hepatik ilave hastalıklara sahip yaşlılarda,
• Otoimmün hemolitik anemi (Evan' s sendromu), ya da antifosfolipit antikor sendrom kanıtıolan hastalarda,
• Bu ilaca veya diğer insan bağışıklık globulinlerine anafilaktik veya diğer ciddi sistemikreaksiyon öyküsü olan hastalar,
• lg A yetersizliği olan hastalarda,
• IgA'ya karşı antikorları veya IgA aşırı duyarlılık öyküsü olanlarda,
• Bu ilaca ya da formülasyonundaki ya da ambalajındaki bileşenlerden herhangi birine aşırıduyarlılığı olan kişilerde.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleriUYARI: İNTRAVASKÜLER HEMOLİZ (IVH)
Bu uyarı, Rh izoimmünizasyonunun baskılanması için tedavi edilen Rho(D)-negatif hastalar için geçerli değildir.• İmmün trombositopenik purpura (ITP) için WINRHO® SDF ile tedavi edilen hastalardaölüme yol açan intravasküler hemoliz (IVH) bildirilmiştir.
• IVH, klinik olarak tehlikeli anemiye ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) dahilolmak üzere çoklu organ sistemi yetmezliğine yol açabilir.
• Şiddetli anemi, akut böbrek yetmezliği, böbrek yetmezliği ve yaygın damar içi pıhtılaşma(DIC) gibi ciddi komplikasyonlar da bildirilmiştir.
• ITP için WINRHO® SDF ile tedavi edilen hastalar, uygulamadan sonra en az 8 saatboyunca sağlık hizmetleri sağlanabilen bir ortamda yakından izlenmelidir. Hematüri vehemoglobinüriyi izlemek için uygulama öncesi ve uygulamadan 2 saat, 4 saat sonra idrardipstik testleri yapılmalıdır. Hastalar uyarılmalı ve sırt ağrısı, üşüme, titreme, ateş veidrarda renk değişikliği veya hemoglobinüri dahil IVH belirti ve semptomları izlenmelidir.IVH'in bu belirti ve/veya semptomlarının 8 saat içinde olmaması, IVH'nin sonradanoluşmayacağını göstermez. WINRHO® SDF uygulamasından sonra IVH belirtileri ve/veyasemptomları mevcutsa veya bundan şüpheleniliyorsa, plazma hemoglobin, haptoglobin,LDH ve plazma bilirubini (direk ve indirek) dahil olmak üzere tedavi sonrası laboratuvartestleri yapılmalıdır.
• WINRHO® SDF aldıktan sonra ITP hastalarına transfüzyon yapılacaksa, devam eden
hemolizi alevlendirmemek için Rho(D)-negatif kırmızı kan hücreleri kullanılmalıdır._CİDDİ UYARILAR VE ÖNLEMLER
Altta yatan kardiyak, renal ya da hepatik ilave hastalıklara sahip ileri yaştaki hastalar (>65 yaş), IVH geliştirdikleri takdirde, ciddi renal, hepatik ya da kardiyovasküler komplikasyonlargeliştirme açısından daha yüksek bir risk altında olurlar. (Bkz: bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler).Doktorlara, eğer bir hastada hemoliz bulgusu var ise (%3'ten büyük retikülositoz) ya da hastayüksek hemoliz riski altında ise alternatif tedavilerin kullanılması gereği tavsiye edilmektedir.Doktorlar WINRHO® SDF'nin risk ve yararlarını değerlendirmeli, ITP için tedavi edilenhastaları, belirti ve semptomlar hakkında uyarmalıdır.
Çok nadir lgA-noksanlığı ya da insan immünoglobulin'e karşı aşırı duyarlılık vakalarında, aşırı duyarlılık reaksiyonları meydana gelebilmektedir. (Bkz: bölüm 4.4. Özel kullanım uyarı veönlemleri)
WINRHO® SDF maltoz içerir. IVIG ürünlerindeki maltozun, bazı kan şekeri test sistemlerinde yanlış yüksek kan şekeri seviyeleri verdiği gösterilmiştir. (bkz:bölüm 4.5. Diğer tıbbi
ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri)
5/19
Hastalarda enfeksiyon, enflamasyon, kanser ve/veya eşlik eden başka bir otoimmün hastalık (SLE, antifosfolipid sendrom) mevcutsa yüksek olasılıkla akut intravaskülerhemoliz gelişme riski vardır. Diğer ITP hastalarında da WINRHO® SDF kullanımıylaakut intravasküler hemoliz gelişme riski ekarte edilemez. WINRHO® SDF verilen tümhastalar bu açıdan monitörize edilmelidir.
Uygulanacak WINRHO® SDF dozu hesaplanırken dikkat edilmelidir. Ürün için uluslararası birim (IU) ile mikrogram (^g) arasında veya hastanın vücut ağırlığı için pound(Ibs) veya kilogram (kg) arasında meydana gelebilecek bir karışıklık, ya ciddi bir hemolitikreaksiyona yol açabilecek bir doz aşımına ya da etkili olmayacak kadar düşük bir dozuygulamasına yol açabilir.
Virüs güvenliği,
WINRHO® SDF, insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak Varyant Creutzfeldt-Jacob (v-CJD) gibi, çeşitlihastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler. WINRHO® SDF'deVaryant Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski teorik olarak minimumken, klasikCreutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski hiçbir kanıtla desteklenmez. Alınanönlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyel olarak hastalık bulaştırabilir.
Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plazma verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüs enfeksiyonlarınınhalihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yok edilmesi ve/veyainaktivasyonu ile azaltılmıştır. Bütün bu önlemlere rağmen, bu ürünler hala potansiyelolarak hastalık bulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyen enfeksiyon yapıcı ajanların buürünlerin içerisinde bulunma ihtimali mevcuttur.
HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler ve HAV gibi zarflı olmayan virüsler için etkili önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Parvovirüs B19 gibi zarflı olmayan virüslerekarşı alınan tedbirler sınırlı sayıda olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu, gebelikte (fetalinfeksiyon) ve immün yetmezlik ya da kırmızı kan hücre üretiminde artış olan hastalardatehlikeli olabilir (hemolitik anemi gibi).
Doktor, bu ilacı hastaya reçete etmeden veya uygulamadan önce hastası ile risk ve yararlarını tartışmalıdır.
Ayrıca;
WINRHO® SDF kullanılması gerekiyorsa hekim tarafından, hastalık yapıcı etkenlerin hastaya bulaşmasını önlemek için uygun aşıların (Hepatit A, Hepatit B vb.) yaptırılması önerilebilir.
Hastalar açısından WINRHO® SDF her uygulandığında, hastayla ürünün seri numarası arasındaki bağlantının koruna bilmesi için, ürünün adı ve seri numarası kaydedilmelidir.
Rh immünizasvonu nrofilaksisi
Rh immünizasyonu profilaksisi için WINRHO® SDF uygulamasını takiben hastalar, muhtemel yan etkiler için en az 20 dakika gözlem altında tutulmalıdır. Bu ürün, pasif bağışıklık kazandırıcıajanların kullanımı ve Rh (D) pozitif kırmızı kan hücreleri alan sensitize olmamış Rh (D) negatifhastaların yönetimi konusunda deneyimli, nitelikli bir sağlık uzmanının gözetimi altındauygulanmalıdır.
Tedavi ve komplikasyonların uygun bir biçimde yönetimi, yalnızca yeterli tanı ve tedavi imkanlarının halihazırda bulunduğu durumda mümkündür.
Hamileliğin ileri döneminde ya da doğumu takiben meydana gelen büyük bir fetomaternal kanama, zayıf bir karışmış alan (mixed fıeld) pozitif D
UU
testsonucuna sahip bir hasta, büyük miktardaki bir fetomaternal kanama için taranmalı ve WINRHO
®SDF dozu bu doğrultuda ayarlanmalıdır.
ITP tedavisi
ITP tedavisi için WINRHO® SDF (IV) uygulamasını takiben hastalar muhtemel yan etkilerin izlenmesi amacıyla, en az sekiz saat gözlem altında tutulmalıdır. Bu ürün, pasif bağışıklıkkazandırıcı ajanların kullanımı ve ITP teşhisi konmuş hastalar konusunda, deneyimli, nitelikli birsağlık uzmanının gözetimi altında uygulanmalıdır.
6/19
Tedavi ve komplikasyonların uygun bir biçimde yönetimi, yalnızca, yeterli tanı ve tedavi imkanlarının halihazırda bulunduğu durumda mümkündür.
WINRHO® SDF'nin etkililiği intramüsküler ya da subkutan yollarla belirlenmemiş olduğundan, ITP tedavisi için
intravenöz yol ile uygulanmalıdır.
WINRHO® SDF etkililiği bu hastalarda kanıtlanmamış olduğundan, Rho (D) negatif ya da splenektomi yapılmış bireylerde uygulanmamalıdır.
ITP hastalarının WINRHO® SDF ile tedavisini takiben, IVH'ye ait ciddi advers olaylar bildirilmiştir
Tromhoemholik olaylar
İmmünoglobulin tedavisi alan hastalarda tromboz oluşabilir.
Arteriyel veya venöz tromboz hikayesi olan hastalar, çoklu kardiyovasküler risk faktörlerine sahip hastalar, ileri yaştaki hastalar, bozulmuş kalp debisine sahip hastalar, hiperkoagülabilitebozukluğuna sahip hastalar, uzun süre hareketsiz kalan hastalar, östrojen kullanımı hikayesi olanhastalar, kalıcı santral vasküler kateter bulunan hastalar ve/veya bilinen ya da şüphe edilenhipervizkoziteye sahip hastalar risk altındadır. Bilinen risk faktörlerinin yokluğunda da trombozoluşabilir.
WINRHO® SDF uygulamasını takiben trombotik advers olayları yaşama riski oldukça düşük olsa da, kriyoglobulinler, açlık kilomikronemi/belirgin derecede yüksek trigliseridler, ya damonoklonal gammopatilere sahip olanlar dahil, hipervizkozite riski altındaki hastalarda dikkatliolunmalıdır.
Ayrıca IVIG uygulaması ile miyokardiyal enfarktüs, felç, pulmoner emboli ve derin damar trombozları gibi tromboembolik olaylar arasında bir bağlantıya dair (WINRHO® SDF durumunda,risk hastalarında hemoliz ile ilişkili olabilir) klinik kanıt da mevcuttur.
Obez hastalar ile trombotik olaylar için önceden var olan risk faktörlerine sahip (65 yaş üzeri), hipertansiyon, diyabet ve iskemik rahatsızlıklar ya da trombotik episodlar dahil vasküler hastalıkgeçmişi, edinilmiş ya da kalıtsal trombofilik hastalıklara sahip hastalar, uzun süre hareketsiz olanveya şiddetli hipovolemik hastalar gibi hastalarda WINRHO® SDF reçete edilirken dikkatliolunmalıdır.
Hemoliz
WINRHO® SDF' nin ITP tedavisindeki etki mekanizması tam olarak anlaşılmamış olsa da, anti-D'nin Rho (D) RBC'ye bağlandığı ve akabinde antikor-kaplı RBC komplekslerinin oluştuğu kabul edilmektedir. Retiküloendotel sistemde bulunan makrofajlar tarafından, antikor kaplı RBCkomplekslerinin öncelikli olarak yok edilmeleri sebebiyle, antikor kaplı RBC komplekslerininimmün aracılı klirensi, antikor kaplı trombositleri koruyacaktır. Bu faaliyetin yan etkisihemoglobin seviyelerinde yaşanacak bir düşüştür (ekstravasküler hemoliz). ITP çalışmalarındanelde edilen veriler sonucu, WINRHO® SDF uygulamasından sonra 7 gün içerisinde hemoglobinseviyelerinde taban değerden en az 1,2 g/dL'lik maksimum bir düşüş olduğu kanıtlanmıştır.
ITP tedavisi olan çoğu vakada, pazarlama sonrası intravasküler hemoliz (IVH)'e ait belirtiler olarak, uygulamayı takiben 4 saat içerisinde ortaya çıkan sırt ağrısı, üşüme ve titreme, ateş ile farklırenkte idrar gibi semptomlar bildirilmiştir. WINRHO® SDF uygulamasını takiben hemoglobinseviyelerinde beklenen maksimum düşüş (ekstravasküler hemoliz) genellikle 3,0 g/dL'den azdırve uygulama sonrası 7 ila 14 gün içerisinde meydana gelir.
İntravasküler hemoliz geçiren hastalarda, hemoglobin seviyelerindeki düşüş tipik olarak >3,0 g/dL'dir ve genellikle WINRHO® SDF uygulamasını takiben 72 saat içerisinde meydana gelir.Ayrıca IVH'e ait bildirilmiş potansiyel olarak ciddi komplikasyonlar, klinik olarak riskli anemi,akut renal yetmezlik, ya da bazı vakalarda ölümcül yaygın damar içi pıhtılaşmayı (DIC)içermektedir.
IVH ve komplikasyonlarına ait riskin boyutu bilinmemektedir. Ancak, özellikle on bin vakada bir'den daha az sıklıkta ortaya çıkan DIC için "yaygın olmayan" (>%0,1) olarak bildirilmektedir.
7/19
Anti-D uygulamasını takiben bildirilen nadir vakalarda, cinsiyetin, birlikte uygulanan kan ve kan ürünlerinin ya da daha önce uygulanan WINRHO® SDF tedavisinin IVH'in vekomplikasyonlarının oluşmasında fark edilebilir herhangi bir katkısı olmamıştır. (Bkz: bölüm 4.8.İstenmeyen etkiler)
Lösemi ya da lenfoma gibi hematolojik malingnitelere ve ayrıca aktif HCV ve EBV ile viral enfeksiyonlara sekonder gelişen ITP'li hastalarda, çok sayıda IVH vakası bildirilmiştir. Buvakaların bazıları ölümle sonuçlanmıştır.
Hassas hastalarda, klinik olarak riskli hemolitik anemi, akut solunum yetmezliği sendromu (ARDS)'nu tetikleme potansiyeline sahiptir, ayrıca IVH, böbrek yetmezliği ya da DİC'yitetikleyebilmektedir.
Yatkınlaştırıcı koşullara sahip hastalarda, IVH'e ait renal ve kardiyovasküler komplikasyonlar daha sık ortaya çıkabilir.
Eş zamanlı koşullara sahip yaşlı hastalar (65 yaş üzeri), daha yüksek bir akut hemolitik reaksiyondan sekel geliştirme riski altında olabilirler (Bkz: bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler).Doktorlara, eğer bir hastada hemoliz bulgusu varsa (%3'ten büyük retikülositoz) ya da hasta yüksekhemoliz riski altındaysa (daha önceki immünoglobulin uygulamasına atfedilmeyen pozitif DAT),alternatif tedavilerin uygulanması gerektiği tavsiye edilir.
WINRHO® SDF uygulamasını takiben Rho (D) pozitif ITP hastaları, intravasküler hemoliz ve komplikasyonlarına ait şu belirti ve semptomlar için izlenmelidir:
• Hemoglobinüri ya da hemoglobinemi
• Solgunluk
• Hipotansiyon
• Taşikardi
• Oligüri ya da anüri
• Ödem
• Artan berelenme ile ITP popülasyonunda tespit edilmesi zor olabilecek kanama ve pıhtılaşmasüresinde uzama.
ITP tedavisi için WINRHO® SDF almaya elverişli hastalar için doktorlar, WINRHO® SDF'nin risk ve faydalarını değerlendirmeli, pazarlama sonrası gözlem yoluyla bildirilen ciddi advers olaylar ilebağlantılı belirti ve semptomlar hakkında hastaları uyarmalıdırlar.
ITP için WINRHO® SDF ile tedavi edilen hastalar uygulamadan sonra en az sekiz saat boyunca bir sağlık kurumunda yakından izlenmelidir. Hematüri ve hemoglobinüriyi izlemek için bir dipstickile, başlangıçta ve uygulamadan 2 saat sonra, 4 saat sonra ve izleme süresinin bitiminden hemenönce idrar tahlili yapılacaktır. Hastaları sırt ağrısı, titreme-ateş, ateş ve rengi değişmiş idrar veyahematüri dahil olmak üzere IVH belirtileri ve semptomları bakımından izlenmelidir. Bu işaretlerinve/veya IVH semptomlarının sekiz saat içinde görülmemesi, IVH'nin daha sonra ortayaçıkamayacağı anlamına gelmez. WINRHO® SDF uygulamasından sonra IVH belirtileri ve/veyasemptomları varsa veya şüpheleniliyorsa, plazma hemoglobin, haptoglobin, LDH ve plazmabilirubin (doğrudan ve dolaylı) ölçümleri dahil olmak üzere tedavi sonrası laboratuvar testleriyapılmalıdır.
Taburcu edilmeden önce hastalar, en az 72 saat boyunca, özellikle idrar renginde değişiklik olmak üzere IVH'ye ait belirti ve semptomları kendi başlarına takip etmeleri konusunda bilgilendirilmelive
WINRHOSDF uygulamasını takiben meydana gelen IVH'ye ait belirtiler / semptomlarolması durumunda, derhal tıbbi yardım için başvurmaları gerektiği söylenmelidir.
Hastalar, sırt ağrısı, idrar renginde değişiklik, azalan idrar çıkışı, ani kilo alımı, sıvı tutulumu / ödem ve/veya nefes darlığı semptomlarını
derhal doktorlarına bildirmeleri konusundabilgilendirilmelidir.
İntravasküler hemoliz'e ait ciddi bir komplikasyonun teşhisi, laboratuar testlerine bağlıdır.
Eğer hastalara kan nakli yapılacaksa, mevcut IVH'yi alevlendirmemek amacıyla Rho (D) negatif kırmızı kan hücreleri (PRBCler) kullanılmalıdır. Eğer hasta normalden daha düşük bir hemoglobinseviyesine sahipse (10 g/dL'den az), hastadaki aneminin şiddetini artırma riskini en aza indirmekamacıyla, 125 ila 200 IU/kg vücut ağırlığında (25 ila 40 mikrogram/kg) azaltılmış bir doz
8/19
verilmelidir. 8 g/dL'den daha düşük bir hemoglobin seviyesine sahip hastalarda aneminin şiddetini artırma riskinden dolayı alternatif tedaviler kullanılmalıdır (bkz: bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulamaşekli).
Akut Renal Yetmezlik
WINRHO® SDF IV uygulaması sonrası renal yetmezlik:
WINRHO® SDF de dahil olmak üzere immünoglobulin tedavisi gören hastalarda akut böbrek yetmezliği, ozmotik nefropati, akut tübüler nekroz, proksimal tübüler nefropati ve ölüm meydanagelebilir. Bu böbrek fonksiyon bozukluğu ve akut böbrek yetmezliği raporları, stabilizör olaraksükroz içeren ve günlük 400 mg sükroz (veya daha yüksek) dozlarında uygulanan birçok lisanslıIVIG ürününün kullanımı ile ilişkili olmasına rağmen, WINRHO® SDF dengeleyici olarak sakaroziçermez.
Daha önceden var olan renal yetmezlik, diabetes mellitus, hipovolemi, aşırı kilo, sepsis, eş zamanlı uygulanan nefropatik ilaç kullanımı ya da 65 yaş üzeri gibi önceden var olan risk faktörleri taşıyanhastalarda, hemoglobinüri (IVH'yi belirtmektedir) ile ilişkili olabilir.
WINRHO® SDF'nin ilk infüzyonundan önce ve daha sonra böbrek fonksiyon bozukluğu / başarısızlığı riski taşıyan hastalar için kan üre azotu (BUN) ve serum kreatinin ölçümü dahil olmaküzere böbrek fonksiyonlarını değerlendirin.
Transfüzyon ile ilişkili akut akciğer hasarı
IVIG uygulanan hastalarda nadiren non-kardiyojenik pulmoner ödem [nakil ile ilişkili akut akciğer hasarı (TRALI)] bildirimleri olmuştur.
TRALI, şiddetli solunum güçlüğü, pulmoner ödem, hipoksemi, normal sol ventrikül fonksiyon ve ateş ile karakterize edilmekte olup, genellikle nakil sonrası 1 ila 6 saat içerisinde meydanagelmektedir.
TRALI'li hastalar, uygun solunum desteği ile oksijen tedavisi kullanılarak idame edilebilir. WINRHO® SDF uygulaması sonrası nadiren de olsa, TRALI görülme olasılığı göz ardıedilmemelidir.
Önceden solunum rahatsızlığı olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.
WINRHO® SDF uygulanan bireyler, pulmoner advers reaksiyonlar için takip edilmelidir. Eğer TRALI'dan şüpheleniliyor ise, hem ürün hem de hasta serumu içerisinde anti-nötrofilantikorlarının varlığı için uygun testler yapılmalıdır.
Aşırı duyarlılık
WINRHO® SDF uygulamasını takiben, alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir (Bkz: bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler). WINRHO® SDF, aşırı duyarlılık, anafilaksi ve şok yönetimi konusundaeğitilmiş uygun ekipman, ilaç ve personelin bulunduğu bir ortamda uygulanmalıdır. WINRHO®SDF'ye karşı alerji ya da anaflaktik bir reaksiyon durumunda, subkutan epinefrin hidroklorürenjeksiyonu yapılmalı ve akabinde eğer gerekli olursa hidrokortizon uygulanmalıdır.
WINRHO® SDF, eser miktarda IgA içermektedir (belirtildiği gibi uygun hazırlandığında, 40 mikrogram/mL'den fazla IgA içermez.). WINRHO® SDF, seçilmiş IgA eksikliği olan bireyleritedavi etmek amacıyla başarıyla bir şekilde kullanılmış olsa da, doktorlar WINRHO® SDFtedavisinin muhtemel faydalarını aşırı duyarlılık reaksiyonları için potansiyele karşı tartıpdeğerlendirmelidir. Ig-A eksikliği olan bireyler, IgA içeren kan bileşenlerinin uygulamasısonrasında, IgA antikorları ve anaflaktik reaksiyonlar geliştirme potansiyeline sahiptirler.
Burks ve arkadaşları (1986) 15 mikrogram IgA/mL'lik az miktardaki bir kan ürününün bile IgA noksan bireylerde anaflaktik reaksiyona neden olduğunu bildirmiştir
İnsan globulini'ne anaflaktik ya da ciddi sistemik reaksiyon geliştirdiği bilinen bireylere, WINRHO® SDF ya da diğer herhangi bir immünoglobulin (insan) uygulanmamalıdır.
Hastalar, kurdeşen, genelleşmiş ürtiker, göğüste baskı hissi, hırıltı, düşük tansiyon ve anaflaksi dahil aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erken belirtileri konusunda bilgilendirilmelidir.
Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
9/19
4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriİlaç- ilaç etkileşimleri:
Ciddi ilaç etkileşimleri
Etkililiği azaltılmış canlı virüs aşıları: immunoglobulin uygulaması, etkililiği azaltılmış canlı virüs aşılarının etkililiğini, sonraki 3 ay ya da daha fazla bir süre bovunca azaltabilir.
İmmünoglobulin uygulaması, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi canlı virüs aşılarının etkililiğini azaltabilir. Canlı virüs aşılarıyla aşılama, WINRHO® SDF uygulamasındansonra yaklaşık 3 aya kadar ertelenmelidir.
Canlı virüs aşılanmasından kısa süre sonra WINRHO® SDF alan hastalar, İmmünoglobulinin uygulanmasından 3 ay sonra tekrar aşılanmalıdır.
Rho(D) immünoglobulin (insan) |
Ref |
Etki |
Klinik yorum |
Etkililiği azaltılmış canlı virüs aşıları
(örnek: kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği)
|
T
|
İmmünoglobulin etkililiği azaltabilir
|
Eğer WINRHO® SDF aşılamadan sonra 14 güniçerisinde verilirse tekraraşılama düşünülmelidir.
|
|
T=Teorik
|
Diğer ilaçlarla etkileşim belirlenmemiştir.
WINRHO® SDF'nin diğer ilaçlardan ayrı olarak uygulanması önerilir.
İlaç / besin / bitkisel ürün etkileşimi:
Gıda, alkol ve diğer bitkisel ürünlerle etkileşimi bilinmemektedir.
İlaç/laboratuar testleri ile etkileşimi:
Pasif olarak uygulanan anti-Rho (D)'nin varlığı, direkt antiglobulin ve dolaylı antiglobulin (Coomb's) testinin pozitif sonuçlarına yol açabilir. Direkt ve dolaylı antiglobulin testlerininyorumlanması, hastanın altta yatan klinik durumu ve destekleyici laboratuar verileri bağlamındayapılmalıdır. Pasif olarak uygulanmış Rh antikorunun maternal ya da fetal kanda varlığı,antiglobulin (Coomb's) testinin pozitif sonuçlanmasına yol açabilir.
Anti-D antikoruna ek olarak, WINRHO® SDF eser miktarda anti-C, E, A ve B antikorları içerir. Bu antikorlar laboratuar tarama testleri ile tespit edilebilirler.
WINRHO® SDF'ye ait sıvı formülasyon maltoz içermektedir. IVIG ürünleri içerisindeki maltozun bazı kan glukoz test sistem tiplerinde, yanlışlıkla yüksek kan glukoz seviyeleri verdiğigösterilmiştir (örneğin, glukoz dehidrojenaz pirrolokinolinkinon (GDH-PQQ) ya da glukoz-dye-oksiredüktaz metodlarına dayalı sistemler ile). lıkla daha yüksek glukoz değeri okumapotansiyelinden dolayı, WINRHO® SDF sıvı dahil, maltoz-içeren parenteral ürünler kullananhastalarda kan glukoz seviyelerini test ya da takip etmek için yalnızca glukoz-spesifik testsistemleri kullanılmalıdır.
Test şeritlerininki dahil kan glukoz test sistemlerine ait ürün bilgileri, sistemin maltoz-içeren parenteral ürünler ile birlikte kullanımının uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla dikkatlibir şekilde incelenmelidir. Herhangi bir belirsizlik durumunda, sistemin maltoz içeren parenteralürünler ile birlikte kullanımının uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla test sistemininüreticisi ile irtibata geçilmelidir.
ITP tedavisi
Anti-D uygulamasından sonra, intravasküler hemoliz ve onun komplikasyonlarına ait bulguları ve/veya semptomları ortaya çıkan ITP hastalarında, CBC (yani hemogloblin, trombosit sayımları),haptoglobin, plazma hemoglobin, idrar dipstick testi, mikroskobik idrar analizi, böbrekfonksiyonunun değerlendirilmesi (yani BUN, serum kreatinin), karaciğer fonksiyonu (örn LDH,direkt ve indirekt bilirubin) ve D-dimer veya Fibrin Degradasyon Ürünleri (FDP) veya Fibrin SplitÜrünleri (FSP) gibi DIC spesifik testleri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan doğrulayıcılaboratuvar testleri yapılmalıdır.
10/19
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Bu konuda hiçbir etkileşim çalışması yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
Bu konuda hiçbir etkileşim çalışması yoktur.
Geriyatrik popülasyon:
Bu konuda hiçbir etkileşim çalışması yoktur.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü / Kontrasepsiyon
Mevcut verilere göre WINRHO® SDF'nin, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımının, gelecekteki gebeliğe zararlı bir etkisi yoktur.
WINRHO® SDF ile hayvan üreme çalışmaları yapılmamıştır.
Gebelik dönemi
Mevcut verilere göre WINRHO® SDF'nin, gebe kadınlarda Rh immünizasyonunun önlenmesinde kullanımı fetüste hasar oluşturmaz.
WINRHO® SDF gebelikte ITP tedavisi için önerilmez. WINRHO® SDF gebe kadınlarda risk/yarar değerlendirmesi bazında, açık olarak gerekliyse kullanılmalıdır.
WINRHO® SDF gerekli olmadıkça, (annenin kan grubunun Rho (D) pozitif olduğu durumlarda, annenin sensizite durumuna maruz kalmaması halinde) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.Doğum anında WINRHO® SDF'nin güvenli kullanımı bildirilmemiştir.
Laktasyon dönemi
Mevcut verilere göre, WINRHO® SDF'nin, anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Anti-D immünoglobulinin süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken,emzirmenin çocuk açısından faydası ve WINRHO® SDF tedavisinin çocuk açısından zararıdikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Klinik öncesi veriler ve literatür bilgilerine göre gelişim veya üreme toksisitesi olarak insanlara özel bir zararı olmadığı tespit edilmiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
WINRHO® SDF'nin araç ve makine kullanmaya zarar verdiğini gösteren herhangi bir belirti yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
İstenmeyen etkilerin sıklık gruplandırılması şöyledir:
Çok yaygın (>1/ 10), yaygın (>1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila < 1/100), seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerle tahmin edilemiyor)
En ciddi advers reaksiyonlar ITP tedavisi için WINRHO® SDF alan hastalarda gözlenmiştir. Bunlar şunları içerir: intravasküler hemoliz, anemi, akut böbrek yetmezliği ve DIC, bazı durumlarda ölümeyol açar.
Olumsuz İlaç Reaksiyonuna Genel Bakış
Yukarıda tarif edilen advers reaksiyonlara ek olarak, şu advers reaksiyonlar klinik çalışmalarda ve/veya pazarlama sonrası deneyimde, ITP ve/veya Rh immünizasyonunun önlenmesinde tedaviedilen hastalarda seyrek olarak bildirilmiştir ve WINRHO® SDF kullanımı ile geçici olarak ilişkiliolduğu düşünülmektedir: asteni, karın veya sırt ağrısı, hipotansiyon, solgunluk, ishal, artmış LDH,artralji, kas ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, hipertansiyon, hiperkinezi, uyku hali,vazodilatasyon, kaşıntı, döküntü ve terleme.
11/19
Bu türdeki tüm ilaçlarda olduğu gibi, kan ürünlerine aşırı duyarlılığı olan kişilerde WINRHO® SDF ile alerjik veya anafilaktoid reaksiyonun uzak bir şansı vardır. Anında reaksiyon (anafilaksi),çökme, hızlı nabız, sığ solunum, solgunluk, siyanoz, ödem veya genel ürtiker ile karakterizedir.
Rh İmmünizasyon Profilaksisi
Rho (D) immünoglobulin (insan)e karşı reaksiyonlar Rho (D) negatif bireylerde nadirdir.
Az sayıda vakada, enjeksiyon bölgesinde rahatsızlık ve hafif şişme ve sıcaklıkta hafif bir artış bildirilmiştir.
ITP tedavisi
ITP olan Rho (D) pozitif hastalara WINRHO® SDF, Rho (D) immünoglobulin (İnsan) uygulanır. Bu nedenle, Rho (D) pozitif kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi ile bağlantılı olarak, özelliklehemoglobinin azaldığı yan etkiler beklenebilir.
Klinik Çalışma Advers ilaç Reaksiyonları
Klinik çalışmalar çok spesifik koşullar altında gerçekleştirildiğinden, klinik çalışmalarda gözlenen advers reaksiyon hızları, uygulamada gözlenen oranları yansıtmayabilir ve başka bir ilacın klinikçalışmalarındaki oranlarla karşılaştırılmamalıdır. Klinik çalışmalardan elde edilen advers ilaçreaksiyon bilgileri, ilaca bağlı advers olayların tanımlanması ve yaklaşık oranların hesaplanmasıiçin faydalıdır.
Rh immünizasyonunun profilaksisi
WINRHO® SDF'ye ait güvenlilik, bebeğin babasının Rho (D) pozitif olduğu ya da bilinmediği gebe Rho (D) negatif kadınlarda (n=2062) gerçekleştirilen klinik çalışmalarda değerlendirilmiştir.Klinik çalışmalarda yalnızca 1 advers reaksiyon bildirilmiştir. Bu advers reaksiyon, kısa süreiçerisinde oldukça yüksek miktarda (12 x 600 IU) doz uygulaması nedeniyle gerçekleşmiştir.
Sağlıklı 5 Rho (D) negatif erkek üzerinde gerçekleştirilen bir klinik çalışmada, gönüllülere IV infüzyon yoluyla Rho (D) pozitif fetal kırmızı hücreler uygulanmış ve ardından 1-2 gün sonra fetalkırmızı hücreler, 600 IU (120 mikrogram) IV WINRHO® SDF uygulaması ile temizlenmiştir. Budeneklere WINRHO® SDF uygulamasından sonra 6 ila 8. saatlerde, granülosit [4,25'den 7,88x l09/L'ye (p<0,01)] ve monosit [0,38'den 0,64 x109/L'ye (p<0,02)] ortalama seviyelerinde bir artışolmuştur. Fagositik lökositlerin seviyeleri, WINRHO® SDF tedavisinden 24 saat sonra, tedaviönceki seviyelerine geri dönmüştür. WINRHO® SDF'ye ait bu etkinin, dolaşımda hiç Rho (D)pozitif kırmızı hücre yokken daha yüksek WINRHO® SDF dozlarında gözlemlendiğinden, Rho (D)pozitif fetal kırmızı hücrelere ait anti-Rho (D) aracılı klirensten kaynaklandığına inanılmaktadır.
ITP tedavisi
WINRHO® SDF'nin güvenliği akut ve kronik ITP'li çocuklarda ve yetişkinlerde ve HlV'e sekonder ITP'li yetişkinlerde ve çocuklarda yapılan klinik çalışmalarda (n = 161) değerlendirilmiştir. 91hastada (%57) toplam 417 advers olay bildirilmiştir. En sık görülen yan etkiler baş ağrısı (hastaların%14'ü), ateş (hastaların %11'i) ve asteni (hastaların %11'i) idi. 46 hastada (%29) toplam 117 adversilaç reaksiyonu bildirilmiştir. Baş ağrısı, titreme ve ateş en sık ilişkili yan etkilerdi (Tablo 1).Uygulama başına güvenlik profili ile ilgili olarak, klinik çalışmalardaki 848 infüzyonun 60'ı (%7),çalışma ilacı ile ilişkili olduğu düşünülen en az bir advers olay ile ilişkilendirilmiştir. En sık görülenyan etkiler baş ağrısı (19 infüzyon; %2), titreme (14 infüzyon; <%2) ve ateş (dokuz infüzyon; %1)idi. Hepsi immünoglobulin infüzyonu ile ilişkili beklenen advers olaylardır.
Tablo1: WINRHO® SDF ile Tedavi Gören ITP'li Hastalarda Advers İlaç Reaksiyonları >%5
Organ sistemi
|
Advers
reaksiyon
|
Tüm çalışmalar
|
Pediyatrik
|
Yetişkin
|
Hastalar (%)
|
Tüm vücut sistemleri
|
Tüm
|
46 (29)
|
19 (26)
|
27 (31)
|
Tüm vücut
|
Tüm
|
40 (25)
|
19 (26)
|
21 (24)
|
Asteni
|
6 (4)
|
2 (3)
|
4 (5)
|
Titreme
|
13 (8)
|
4 (5)
|
9 (10)
|
Ateş
|
9 (6)
|
5 (7)
|
4 (5)
|
Baş ağrısı
|
18 (11)
|
8 (11)
|
10 (12)
|
Enfeksiyon
|
4 (3)
|
4 (5)
|
0 (0)
|
12/19
Sinir sistemi
|
Tüm
|
9 (6)
|
4 (5)
|
5 (6)
|
Baş dönmesi
|
6 (4)
|
2 (3)
|
4 (5)
|
<%5 görülen advers ilaç reaksiyonları şunlardır:
Kan ve lenf sistemi hastalıkları:
Yaygın: Anemi, hipokromik anemi.
Metabolizma ve beslenme hastalıkları:
Yaygın: Kilo artışı.
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Anksiyete, baş dönmesi, hipertoni, hipostezi, uyku hali, titreme.
Kardiyak hastalıklar:
Yaygın: Yüksek tansiyon, çarpıntı.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:
Yaygın: Astım, dispne, farenjit, rinit.
Gastrointestinal hastalıklar:
Yaygın: Anoreksi, ishal, gastroenterit, gastrointestinal hastalıklar, glosit, ülseratif ağız iltihabı, kusma.
Deri ve deri altı doku hastalıklar:
Yaygın: Ürtiker.
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Yaygın: Eklem ağrısı.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Yaygın: Karın ağrısı, halsizlik, sırt ağrısı, enfeksiyon, kırıklık, ağrı.
WINRHO® SDF'nin güvenirliliği akut ITP'li çocuklarda, yüksek doz IVIG (20 g/kg); düşük doz IVIG (0,8 g/kg) ve prednizon ile karşılaştırılmıştır. WINRHO® SDF grubunda en sık bildirilenadvers etkiler titreme, ateş ve baş ağrısı idi (Tablo 2), bu tüm ITP çalışmalarında bildirilen ilgiliadvers olaylara benzer idi (Tablo 1). Yüksek doz ve düşük doz IVIG uygulamalarından sonra ensık bildirilen advers etkiler baş ağrısı ve kusma ve prednizon uygulamasından sonra ise iştahartışıdır.
Tablo 2: Akut ITP'li çocuklarda >%5'lik bir oluş sıklığına sahip advers ilaç reaksiyonları
Vücut sistemi tercih edilen tanım |
Yüksek doz IVIG |
Düşük doz |
Prednizon |
WINRHO®
SDF |
(2,0 g/kg)
N=35 |
( 0,8 g/kg) N=34 |
( 4,0 mg/kg/gün) N=39 |
(250 IU/KG IV) N=38 |
Hasta Sayısı ( % ) |
Tüm vücut sistemleri |
21 (%60)
|
14 (%41)
|
15 (%39)
|
10 (%26)
|
Sinir Sistemi hastalıkları |
4 (%11)
|
1 (%3)
|
6 (%15)
|
0
|
Duygusal eğilim
|
0
|
0
|
3 ( %8)
|
0
|
Sinirlilik
|
0
|
0
|
2 (%5)
|
0
|
Titreme
|
2 (%6)
|
0
|
1 ( %3)
|
0
|
Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinal hastalıklar |
0
|
2 (%6)
|
1 (%3)
|
2 (%5)
|
Gastrointestinal
hastalıklar |
10 (%29)
|
5 (%15)
|
9 (%23)
|
3 (%8)
|
Anoreksi
|
0
|
0
|
0
|
2 (%5)
|
13/19
İshal
|
0
|
0
|
2 (%5)
|
1 (%3)
|
Hazımsızlık
|
0
|
0
|
2 (%5)
|
0
|
İştah artışı
|
0
|
0
|
5 (%13)
|
0
|
Kusma
|
10 (%30)
|
5 (%15)
|
3 (%8)
|
1 (%3)
|
Deri ve deri altı doku |
1 (%3)
|
0
|
2 (%5)
|
0
|
hastalıkları |
Sivilce
|
0
|
0
|
2 (%5)
|
0
|
Genel bozukluklar ve |
19 (%54)
|
10 (%29)
|
5 (%13)
|
10 (%26)
|
uygulama bölgesine |
ilişkin rahatsızlıklar |
Karın ağrısı
|
0
|
3 (%9)
|
3 (%8)
|
2 (%5)
|
Ürperme
|
5 (%14)
|
1 (%3)
|
0
|
3 (%8)
|
Ateş
|
9 (%26)
|
3 (%9)
|
1 (%3)
|
3 (%8)
|
Baş ağrısı
|
12 (%34)
|
8 (%24)
|
2 (%5)
|
3 (%8)
|
Önerilen etki mekanizması sebebiyle, (yani Fc blokajı, anti RBC antikorları ile trombositlerin korunması) WINRHO® SDF'nin Rho (D) pozitif hastalara uygulanmasının, bir dereceye kadarekstravasküler hemoliz yaratacağı beklenmektedir. WINRHO® SDF uygulamasından sonra, 7gün içerisinde hemoglobin seviyelerindeki ortalama düşüş, tüm ITP çalışmalarında 1,2 g/dLolmuştur. Yapılan çalışmalarda WINRHO® SDF uygulamasını takiben hemoglobinseviyelerindeki düşüş doza bağımlı gibi görülmüştür.
Önerilen başlangıç IV dozu olan 250 IU (50 mikrogram)/kg ile tedavi edilen hastaların yer aldığı 4 klinik çalışmada, hemoglobinde ortalama maksimum azalış, 1,70 g/dL (+0,40 ila 6,1 g /dL)arası olmuştur. 125-200 IU (25-40 mikrogram)/kg arasında daha düşük bir dozdahemoglobindeki maksimum azalış, 0,81 g/dL (+0,65 ila 1,9 g/dL arası) olmuştur.
137 hastanın yalnızca 5'i hemoglobinde 4 g/dL'den (4,2 ila 6,1 g/dL aralığı) daha büyük bir maksimum azalışa sahip olmuşlardır.
Çoğu vakada RBC yıkımının dalakta gerçekleştiğine inanılmaktadır. Ancak WINRHO® SDF uygulamasından sonra dakikalar içerisinde ve birkaç güne kadar ortaya çıkan sırt ağrısı, titreme,ürperti ve/veya hemoglobinüri dahil IVH ile tutarlı belirti ve semptomlar bildirilmiştir.
Pazarlama sonrası veriler:
Pazarlama sonrası olayların değerlendirme ve yorumlanmasını, altta yatan teşhis, birlikte kullanılan ilaçlar, önceden var olan durumlar ve pasif gözetimin doğasından gelen kısıtlamalarkarıştırmaktadır. Klinik raporların karışıklığı ile sunulan az miktarda pre- ve post- WINRHO® SDFverisi bulunmasından dolayı, aşağıdaki vakalar için neden sonuç ilişkisi tanımlanamamıştır,bununla birlikte bunlar seyrek veya çok seyrek olarak bildirilmişlerdir.
Pazarlama sonrası olayların değerlendirilmesi ve yorumlanması, altta yatan tanı, eşlik eden ilaçlar, önceden var olan koşullar ve pasif sürveyansın doğal sınırlamaları ile karıştırılmaktadır. Klinikraporların karmaşıklığı ve sağlanan minimum WINRHO® SDF öncesi ve sonrası verisi nedeniyle,aşağıdaki durumlar için nedensellik tanımlanmamıştır.
WINRHO® SDF'nin, Mart l993 ten ve Mart 2010'a pazarlama sonrası gözetiminde Cangene şirketi toplam ciddi 187 şüpheli ve doğrulanmış IVH vakası bildirmiştir. Bu 187 değişik ciddi vakadan,54 vaka kesinlikle IVH (hemoglobinüri ve/veya hemoglobinemi bulguları ile), 60'ı olası IVH ve56'sı muhtemel IVH olarak nitelendirilmiştir. Kalan bildirilmiş vakalar ya muhtemelen IVHdeğildir (n=11) ya da bu vakalar için ilave klinik bilgi mevcut değildir. (n=6) Bildirilen 54 ciddikesin IVH vakasından 23'ü renal yetmezlik akut başlangıcı ya da alevlenmesi ile ilişkilendirilmiş11 vaka DIC ile, 13 vaka kardiyovasküler olaylar ile, 6 vaka ise solunum güçlüğü sendromu ileilişkilendirilmiştir. Bildirilen 54 ciddi IVH vakasından 17'si ölümle sonuçlanmıştır. Ölümlesonuçlanan hastaların yaklaşık %76'sı 65 yaş üzerinde olup, 17 ölümcül vakadan 16'sında (%94)hastalar, ölümcül sonuçlara yol açan başlatılmış ya da alevlenmiş patolojik durumlara sahip olarakkabul edilen, altta yatan beraber seyreden ciddi hastalık geçmişine sahiptir.
WINRHO® SDF uygulamasını takiben IVH etiyolojisi bilinmemektedir. Bu advers olay ile ilişkili risk faktörleri; aktif viral enfeksiyonlar (EBV ya da HCV dahil), hematolojik malingniteler (Non-Hodgkins Lenfoma, Hodgkin hastalığı ya da Kronik Lenfositik Lösemi dahil), otoimmünbozukluklar (SLE, Antifosfolipid Sendromu ve Otoimmün hemolitik anemi), gibi eşlik eden
14/19
hastalıklara sahip ilerlemiş yaş (65 yaş üzeri) renal yetmezlik ön-tedavisi, düşük hemoglobin seviyeleri (<l0 g/dL) ön tedavisi, birlikte uygulanan paketlenmiş kırmızı kan hücreleri (PRBC)'ler300 IU/kg'ı aşan WINRHO® SDF dozudur. Zemin hazırlayan rahatsızlıklara sahip ve ileri yaştakihastalarda (>65 yaş), IVH görülme oral, IVH komplikasyonu oranı ve ölüm dahilkomplikasyonların şiddeti, 65 yaşın altındaki hastalarda görülenlerden oldukça daha yüksektir.
Pazarlama sonrası görülen istenmeyen etkiler, belirsiz boyuttaki bir popülasyon tarafından gönüllülük esasına dayalı bir şekilde bildirildiğinden gerçek görülme sıklık oranları kesin olarakhesaplanamaz; ancak bunlar seyrek veya çok seyrek olarak bildirilmiştir.
Rh immünizasyon profilaksisi için tedavi edilen tüm hastalarda pazarlama sonrası advers ilaç reaksiyonları:Bağışıklık sistemi hastalıkları:
Bilinmiyor: Aşırı duyarlılık ve anaflaktik reaksiyon/şok, endürasyon, kaşıntı ve / veya şişme dahil enjeksiyon bölgesi reaksiyonu
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Bilinmiyor: Kaşıntı ve döküntü, aşırı terleme
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Bilinmiyor: Göğüs ağrısı, yorgunluk, ödem, ağrı
Kan ve lenf sistemi hastalıkları:
Bilinmiyor: İntravasküler hemoliz, yaygın damar içi pıhtılaşma, hemoglobinemi
Kardiyak hastalıklar:
Bilinmiyor: Kalp yetmezliği, miyokard enfarktüs, taşikardi
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:
Bilinmiyor: Akut solunum yetmezliği sendromu, transfüzyon ile ilişkili ağır akciğer hasarı
Gastroentestinal hastalıklar:
Bilinmiyor: Mide bulantısı
Hepato-bilier hastalıklar:
Bilinmiyor: Sarılık
Kas - iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Bilinmiyor: Kas ağrısı, kas spazmı, eller ve ayaklarda ağrı
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:
Bilinmiyor: Renal yetmezlik, anüri, kromatüri, hemoglobinüri, hematüri
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek yetmezliği:
WINRHO® SDF IV uygulaması sonrası renal yetmezlik, şeker hastalığı, hacim düşüklüğü, aşırı kilo, sepsis, eş zamanlı uygulanan nefrotoksik ilaç kullanımı ya da 65 yaş üzeri gibi önceden varolan risk faktörleri taşıyan hastalarda hemoglobinüri (IVH'yi belirtmektedir) ile ilişkili olabilir.
Geriyatrik popülasyon:
Bildirilen klinik çalışma, kardiyorespiratuvar kompensasyon, hepatik yetmezlik, ya da renal yetmezlik gibi ilave rahatsızlıklara sahip ileri yaştaki hastaların (65 yaş üzeri), IVH gibi akuthemolitik bir reaksiyon meydana geldiği takdirde, artan bir sekel geliştirme riski altındaolabileceklerini akla getirmektedir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezine (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:tufam@titck. gov.tr; tel: 0800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).
15/19
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
ITP tedavisi ve Rh immünizasyon profilaksisi
Pazarlama sonrası spontan bildirimde, WINRHO® SDF için önerilenden daha yüksek dozların uygulandığı, doz hesaplaması ile ilişkili kısıtlı sayıda ilaç hata raporu olmuştur. Bu hesaplamahataları pg (mikrogram) ile IU (1pg=5 IU) arasındaki karışıklıktan, kilogram ile pound arasındakikarışıklıktan ve büyük bir fetomaternal kanamayı takiben gerekli dozun yanlış hesaplanmasındandoğmuştur.
ITP hastalarında bildirilen advers olaylar, ürperme, ateş, baş ağrısı ve büyük hemoglobin düşüşlerini kapsamaktayken, Rh immünizasyon hastalarının profılaksisinde hiçbir reaksiyonbildirilmemiştir.
Mikrogram ile IU arasındaki karışıklıktan dolayı bir doz aşımını kapsayan bir ITP vaka raporunda eşlik eden belirgin hastalıkları olan bir hasta IVH geliştirmiş ve ölümle sonuçlanmıştır.
Tedavi:
Doz aşımı durumunda, hastalar hemoliz belirti ve semptomları için yakından takip edilmeli ve tedavi semptomatik ve destekleyici olmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER:5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: İmmün sera ve immünoglobulinler: Anti-D (Rho) immünoglobulin.
ATC kodu: J06BB01
Etki mekanizmasıRh immünizasyon profilaksisi
WINRHO® SDF, amniyosentez ya da karın travmasını takiben, düşük (doğal ya da uyarılmış), Rho (D) pozitif bebek doğumu esnasında oluşan fetomaternal bir kanamanın sonucu olarak Rho (D)pozitif kanla karşı karşıya kalan Rho (D) negatif kişilerde izoimmünizasyonun önlenmesi içinkullanılır. Anti-Rho (D) antikorunun Rho (D) negatif anneye uygulanması, müteakip anti-Rho (D)antikor oluşumu ile bir bağışıklık tepkisini önler. Kesin etki mekanizması henüz belirlenmemiştir.WINRHO® SDF, Rho (D) pozitif bir bebeğin Rho (D) negatif bir anneden doğumundan itibaren 72saat içinde uygulandığında Rh alloimmünizasyon insidansını %12-13'ten %1-2'ye indirecektir.%1-2 çoğunlukla hamileliğin son üç ayında alloimmünizasyondan kaynaklanmaktadır. Tedavi hemdoğum öncesi 28 haftalık gebelikte hem de doğum sonrası verildiğinde Rh immünizasyon oranıyaklaşık %0,1'e düşer.
ITP tedavisi
WINRHO® SDF ile kronik ITP'li (ITP süresi > 6 ay) çocuklarda yapılan bir klinik çalışmada, anti-Rho (D) uygulaması trombosit sayısını 36 ± 14 x 109 / L'den 263 ± 138 x 109 / L'ye yükseltmiş; pik trombosit seviyeleri WINRHO® SDF tedavisinden yaklaşık bir hafta sonra kaydedilmiş;WINRHO® SDF'nin trombosit seviyeleri üzerindeki etkisi, tedavinin başlamasından itibarenortalama 29 günlük bir süre sonra sonlanmıştır. HIV enfeksiyonuna sekonder ITP de dahil olmaküzere değişen etiyolojilere sahip ITP'li yetişkinlerin ve çocukların klinik çalışmalarındakarşılaştırılabilir sonuçlar elde edilmiştir. Bununla birlikte, trombosit düzeylerinde çocuklardayetişkinlere göre daha büyük artışlar görülmüştür.
WINRHO® SDF, splenektomi yapılmış Rho (D) pozitif ITP'li hastalarda trombosit sayısını arttırmak ve bu hasta popülasyonunda klinik kanama belirtilerini hafifletmek için kullanılır. Etkimekanizması tam olarak anlaşılamamıştır, ancak anti-Rho (D) (anti-D) 'nin Rho (D) RBC'yebağlanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir, bu da anti-D kaplı RBC komplekslerininüretilmesine yol açmaktadır. Bu, Fc reseptör blokajı ile sonuçlanır, retiküloendotelyal sistemdebulunan makrofajlar tarafından antikor kaplı RBC komplekslerinin seçilerek ortadan kaldırılmasınedeni ile antikor kaplı trombositler korunur.
Genel özellikler
WINRHO® SDF enjeksiyonu sonrası, Rho (D) pozitif RBC'lerin kan dolaşımından temizlenmesini (klirens) ölçen iki farmakodinamik çalışma (WR-002ve5696-2)
gerçekleştirilmiştir. 15 Rho (D) negatif deneğe fetal Rho (D) pozitif eritrosit ve akabinde IM (n= 10) ya da IV (n=5) olarak WINRHO® SDF verilmiştir. Rho (D) pozitif RBC'lerin klirensi 24 saat
16/19
içerisinde tamamlanmıştır. Altı ay sonra 5 denek Rho (D) pozitif RBC ile tekrar sınanmış ve hiçbiri ikinci bir WINRHO® SDF uygulaması sonrası sekonder bir immün yanıt bulgusu göstermemiştir.İkinci enjeksiyondan sonra 102. güne kadar, deneklerin hiçbirinin serumunda, kanıtlanabilir anti(D) antikorları mevcut olmamıştır.
Bu farmakodinamik sonuçlar, Rho (D) pozitif kana maruz bırakılmış Rho (D) negatif kadınlarda Rh alloimmünizasyon profılaksisi ile tutarlıdır.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
WINRHO® SDF'nin IM ve IV uygulama sonrası farmakokinetik özellikleri değerlendirilmiştir (WS-031).
WINRHO® SDF IV ve IM uygulaması sonrası eğrinin altında kalan alan (EAAo-t) benzerdir. Bu da IM uygulamasının neredeyse %100 biyoyararlanıma sahip olduğunu akla getirmektedir. IVuygulamayı takiben doruk seviyeler (Cmaks) IM uygulamadan daha yüksektir. IM uygulama sonrasıyarılanma ömrü (t%), IV uygulamadan daha uzun olmuştur.
WINRHO® SDF 'nin liyofilize ve sıvı formülasyonlarının farmakokinetiği 2 klinik çalışmada karşılaştırılmıştır (WS-029 ve WS-038). WS-029'da, 2 formülasyonun IV uygulamasınınfarmakokinetik parametreleri değerlendirildi. Liyofilize ve sıvı WINRHO® SDF 'nin IVuygulamalarından sonra ölçülen EAA0-t ve Cmaks ortalama değerleri benzerdi. Bununla birlikte,%90 güven aralığı, gerçek ürün potensi düzeltmesinden sonra EAA0-t oranı için öncedentanımlanmış %80 ila 125 aralığının dışında kalmıştır. 2 formülasyonun IV uygulamasından sonrakit1/2 benzerdi. WINRHO® SDF 'nin liyofilize ve sıvı formülasyonlarının IM uygulamalarınınfarmakokinetiği de karşılaştırılmıştır (WS-038). İki formülasyonun IM uygulamalarından sonraelde edilen EAA0-t ve Cmaks değerleri karşılaştırılabilir seviyede idi, ancak karşılaştırılabilirliğigöstermek için bazı denekler hariç tutulmuştur. Bu çalışmadan elde edilen veriler, öncedentanımlanmış kriterlere dayanarak biyoeşdeğerliği göstermek için yetersizdi. t1/2 değerleri,liyofilize ve sıvı WINRHO® SDF 'nin IM uygulamasından sonra aynıydı (26 gün).
Emilim:
WINRHO® SDF IV yoldan uygulamasını takiben plazma doruk konsantrasyonuna 2 saat içerisinde ulaşmaktadır. WINRHO® SDF'nin IM yoldan uygulamasını takiben doruk konsantrasyonunaulaşması ise yaklaşık 4 ila 12 gün sürmektedir. 600 IU (120 mikrogram) WINRHO® SDF hamileolmayan deneklere uygulandığında pasif anti-Rho (D) antikor doruk düzeyleri IV uygulamasonrasında yaklaşık 20 ng/mL ve IM uygulama sonrasında 40 ng/mL olarak tespit edilmiştir.
Dağılım:
WINRHO® SDF hamile kadınlara yalnızca, doz olarak 600 IU (120 mikrogram) uygulandığında pasif anti-Rho (D) antikorları 6 haftadan uzun bir süre boyunca dolaşımda tespit edilememektedir.Bu nedenle antenatal uygulama için 1500 IU (300 mikrogram) dozu kullanılmalıdır.
WINRHO® SDF'nin IV uygulamasını takiben biyoyararlanımı hızlı ve tamdır. Pasif antikorlar hızla plazma ve ekstraselüler boşluk arasında dağılır. WINRHO® SDF ve diğer hiperimmünürünlere ait farmakokinetik çalışmalardan elde edilen EAA karşılaştırılmalarına dayanarak IMuygulamanın neredeyse %100 biyoyararlanıma sahip olduğu düşünülmektedir.
Biyotransformasyon:
İmmünoglobulinler ve immün kompleksler retiküloendotelyal sistem ile metabolize olurlar.
Eliminasyon:
Yapılan pek çok farmakokinetik çalışma WINRHO® SDF'nin, normal ve sağlıklı kişilerde eliminasyon yarılanma ömrünün IV uygulamayı takiben, 18-24 gün ve IM uygulamayı takiben, 2430 gün arasında olduğunu göstermiştir. Eliminasyon yarılanma ömrünün, hastadan hastayadeğişiklikler göstermesi mümkündür.
Etki süresi:
WINRHO® SDF'nin ITP hastalarında trombositleri artırdığı gösterilmiştir. Trombosit sayısı genellikle bir ila iki gün içinde artmakta olup, tedavinin başlangıcından sonra 7 ila 14 gün içindedoruk yapar. Yanıtın süresi değişkendir; ancak, ortalama süre yaklaşık 30 gündür.
17/19
Doğrusallık/ doğrusal olmayan durum:
IV İmmünoglobulinlerin klinik çalışmalar ve literatür bazında farmakokinetiklerinin doğrusal olduğu bildirilmiştir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriHayvan toksisite çalışmaları:
Akut toksisite:
Yapılan hayvan çalışmalarında herhangi bir akut toksisite görülmemiştir. İnsan çalışmalarında ise WINRHO® SDF ile ilişkilendirilebilecek tek toksisite belirtisi hafif kompanse hemolizdir.
Gelişme veya üreme toksisitesi:
WINRHO® SDF ile gelişme veya üreme toksisitesi üzerine herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Teratojenite:
WINRHO® SDF ile teratojenite üzerine herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Genotoksisite:
WINRHO® SDF ile genotoksisite üzerine herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER:6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Maltoz Polisorbat 80Triton X-100Tri-n-bütil fosfat
6.2. Geçimsizlikler
WINRHO® SDF diğer başka bir tıbbi ürünle karıştırılmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
36 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar
WINRHO® SDF'yi 2°-8°C arasında buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız. Oda sıcaklığında tutulduğunda 12 saat içinde kullanılmalıdır. Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız. Son kullanmatarihi geçen ürünleri kullanmayınız. Flakon tek kullanım içindir. Kullanılmayan kısmı atınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Kauçuk tapalı, flip-off kapaklı 3 mL'lik flakonda steril çözelti.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız. Uygulama öncesi ürünü oda sıcaklığına getiriniz. Diğer ürünlerle eş zamanlı olarak uygulamayınız.
Artan ürünleri kullanmayınız kullanılmayan kısmı atınız.
WINRHO® SDF kullanılmadan önce gözle kontrol edilmeli, içinde partikül veya renginde bir değişiklik varsa kullanılmamalıdır.
İlaç verme hızı 5-15 saniye olarak ayarlanmalıdır. Virütik (Enfeksiyöz) maddelerin bulaşmasını önlemek amacı ile her kişi için ayrı bir flakon, steril şırınga ve iğne kullanılması gerekmektedir.
Rh immünizasyonu profılaksisi;
WINRHO® SDF uygulamasını takiben hastalar, muhtemel yan etki ler için
en az 20 dakika
gözlem
18/19
altında tutulmalıdır. Bu ürün, pasif bağışıklık kazandırıcı ajanların kullanımı ve Rh (D) pozitif kırmızı kan hücreleri alan sensitize olmamış Rh (D) negatif hastaların yönetimi konusundadeneyimli, nitelikli bir sağlık uzmanının gözetimi altında, yalnızca yeterli tanı ve tedaviimkanlarının halihazırda bulunduğu sağlık kuruluşunda uygulanmalıdır.
ITP tedavisi:
Bu ürün, pasif bağışıklık kazandırıcı ajanların kullanımı ve ITP teşhisi konmuş hastalar konusunda deneyimli, nitelikli bir sağlık uzmanının gözetimi altında uygulanmalıdır.
Tedavi ve komplikasyonlarının uygun bir biçimde yönetimi yalnızca, yeterli tanı ve tedavi imkanlarının halihazırda bulunduğu durumda mümkündür.
7. RUHSAT SAHİBİ:
RA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.
Saray Mah. Dr. Adnan Büyükdeniz Cad. No:14 Ümraniye 34768 İSTANBULTel: (216) 633 60 00Fax: (216) 633 60 01
8. RUHSAT NUMARASI:
2022/405
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 29.07.2022 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
19/19