Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Flixotide Diskus 250 Mcg İnhalasyon İçin Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FLIXOTIDE Diskus 250 mcg inhalasyon için toz

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her uygulamada:

Flutikazon propiyonat (INN)....... 250 mikrogram

Yardımcı maddeler:

Laktoz (inek sütünden elde edilir.)...........12,5 mg

3. FARMASÖTİK FORM

İnhalasyon için toz

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Astımın tüm basamaklarında antienflamatuar, bronkodilatör, semptom kontrolü ve oral steroid ihtiyacını azaltmak amaçlı kullanılır. FLIXOTIDE, uzun etkili bronkodilatörlerle (örn. uzunetkili beta agonistleri (LABAs)) birlikte kullanıldığında KOAH tedavisinde endikedir.

KOAH'ta monoterapi olarak kullanılması önerilmez.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Hastalar inhale FLIXOTIDE tedavisinin profilaktik özelliğinden haberdar olmalı ve belirtileri olmadığında dahi düzenli kullanmaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır.

• Astım

Terapötik etki 4 -7 günde başlar, ancak daha önceden inhale steroid almamış olan hastalarda 24 saat içinde belirli bir düzelme görülebilir.

Eğer hasta, kısa etki süreli bronkodilatörlerin dah a az etkili olmaya başladığını fark ederse veya normalden daha fazla inhalasyona ihtiyaç duyuyorsa bir doktora danışılmalıdır.

Yetişkinler ve 16 yaş üzeri çocuklar: Günde 2 kez 100-1000 mikrogram.

Hastalara hastalığın şiddetine uygun inhale FLIXOTIDE başlangıç dozu verilmelidir:

Hafif astım: Günde 2 kez 100-250 mikrogram

Orta şiddetli astım: Günde 2 kez 250-500 mikrogram

1

Şiddetli astım: Günde 2 kez 500-1000 mikrogram (yüksek doz inhale kortikosteroid

tedavisi, astım tedavisinde deneyimli hekimler tarafın dan reçete edilmelidir.)

Doz daha sonra, bireysel yanıtlara göre kontrol sağlanana kadar ayarlanabilir veya etkili en düşük doza indirilebilir.

Alternatif olarak, flutikazon propiyonatın başlangıç dozu toplam günlük beklometazon dipropiyonat dozunun yarısı olacak şekilde veya ölçülü dozlu inhalerle verilen doz a eşdeğerolacak şekilde hesaplanabilir.

• Kronik Ob strüktif Akciğer Hastalığı (KOAH):

Günde 2 kez 500 mikrogram (uzun etkili bronkodilatörlere (LABA'lara) ilaveten kullanıldığında).

KOAH'ta monoterapi olarak kullanılması önerilmez.

Hastalar, optimum fayda için FLIXOTIDE Diskus'u her gün kullanmaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Fayda genellikle 3-6 ay içinde görülür. Ancak, 3 -6 ay sonraherhangi iyileşme görülmezse hasta doktora başvurmalıdır.

Uygulama şekli:

FLIXOTIDE sadece oral yolla inhalasyon içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer veya böbrek bozukluğu olanlarda doz ayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

• Astım

4 yaş ve üzerindeki çocuklar:


Günde 2 kez 50-200 mikrogram.

Birçok çocukta astım günde 2 kez 50 -100 mikrogramlık doz rejimi ile iyi şekilde kontrol edilecektir. Astımı yeterli seviyede kontrol edilemeyen hastalar için doz günde 2 kez 200mikrograma kadar çıkarılarak ilave fayda sağlanabilir.

Çocuklara hastalıklarının şiddetine göre, uygun inhale FLIXOTIDE başlangıç dozu verilmelidir.

Doz daha sonra, bireysel yanıtlara göre kontrol sağlanana kadar ayarlanabilir veya etkili en düşük doza indirilebilir.

4 yaş ve üzerindeki çocuklarda FLIXOTIDE Diskus 50 mcg ve FLIXOTIDE Diskus 100 mcg kullanılır.

1- 4 yaş arasındaki çocuklar


Bu cihaz 1-4 yaş arası çocuklarda kullanım için tavsiye edilmemektedir.

2

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

İlacın bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda veya şiddetli süt proteini alerjisi olanlarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 6.1).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve ö nlemleri

Astım tedavisinde kademeli bir program uygulanmalı v e hastanın yanıtı klinik olarak ve akciğer f onksiyon testleriyle izlenmelidir.

Akut astım belirtilerini kontrol etmek için kullanılmaz. Akut astım belirtilerini kontrol etmek için kısa etkili inhale beta 2-agonistlerin kullanımının artması, astım kontrolünü n bozulduğunugösterir. Böyle bir durumda hastanın tedavi planı yeniden gözden geçirilmelidir.

Astım kontrolünde ani olarak meydana gelen ve ilerleyen kötüleşmeler potansiyel olarak yaşamı tehdit edicidir ve böyle bir durumda kortikosteroid dozunun artırılması göz önündebulundurulmalıdır. Risk altında olduğu düşünülen hastaların günlük doruk akım ("peak flow")değeri izlenebilir.

FLIXOTIDE akut astım atakları için değil, rutin uzun süreli tedavide kullanılmak içindir. Akut astım belirtilerini giderme k için hastaların hızlı ve kısa etkili inhale bronkodilatöreihtiyaçları olacaktır. Hastalara bu kurtarma ilaçlarını bulundurmaları tavsiye edilmelidir.

Şiddetli astım, solunum fonksiyon testleri dahil, düzenli medikal takip gerektirir, çünkü hastalarda şiddetli atak ve ölüm riski bulunmaktadır. Akut astım belirtilerini kontrol etmek içinkısa etkili inhale beta2-agonistlerin kullanımının artması, astım kontrolünün bozulduğunugösterir. Hastalara, kısa etkili kurtarıcı bronkodilatör tedavisinin etkisinin azaldığınıhissetiklerinde veya normalden daha fazla inhalasyona ihtiy aç duyduklarında, doktorlarınadanışmaları gerektiği belirtilmelidir. Bu gibi durumlarda hastalar yeniden değerlendirilmeli veanti-inflamatuvar tedavinin artırılması (örn. inhale kortik osteroid dozunun artırılması veya oralkortikosteroid kürü) düşünülmelidir. Şiddetli astım alevlenmeleri normal şekilde tedaviedilmelidir.

Diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi uygulamadan sonra ani ortaya çıkan hırıltılı solunumla birlikte paradoksal bronkospazm oluşabilir. Bu durum hızlı etkili inhalebronkodilatörlerle hemen tedavi edilmelidir. FLIXOTIDE kullanımı hemen kesilmeli, hastakontrol edilmeli ve gerekirse alternatif tedavi uygulanmalıdır.

Yanıt eksikliği veya şiddetli astım alevlenmeleri inhale FLIXOTIDE dozu artırılarak ve ge rekli olduğunda sistemik steroid ve/veya en feksiyon varsa antibiyotik kullanılarak tedaviedilmelidir.

Herhangi bir inhale kortikosteroid ile, özellikle uzun süre yüksek dozda uygulandığında, sistemik etkiler oluşabilir; bu etkilerin oluşma olasılığı oral kortikosteroidlere göre daha azdır(bkz. Bölüm 4.9). Olası sistemik etkilere Cushing sen dromu, Cushingoid özellikler, adrenalsupresyon, çocuklarda ve adolesanlarda büyümede gecikme, kemik mineral dansitesinde

3

azalma, katarakt, glokom ve santral seröz korioretinopati ile daha seyrek olarak psikomotor hiperaktivite, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon ya da agresyonu (özellikle çocuklarda)içeren psikolojik ya da davranışsal etkiler dahildir. Bu nedenle, inha le kortikosteroid dozununetkili kontrolün sağlandığı en düşük doza titre edilmesi önemlidir (bkz. Bölüm 4.8).

Uzun süreli ve yüksek doz inhale kortikosteroid uygulaması adrenal supresyon ve akut adrenal krize yol açabilir. Onaylı dozdan yüksek doz fluti kazon propiyonat kullanan (tipikolarak >1000 mikrogram/gün) 16 yaşın altındaki çocuklar özellikle risk altındadır. Akutadrenal krizi tetikleme potansiyeli olan durumlar travma, cerrahi, infeksiyon ya da dozun aniazaltılmasını içerir. Semptomlar tipik olarak belirgin olmayıp anoreksi, abdominal ağrı, kilokaybı, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, hipoglisemi ve nöbetleri içerir.Stres ya da elektif cerrahi periyotlarında ek sistemik kortikosteroid desteği düşünülmelidir.

Uzun süreli inhale kortikosteroid tedavisi gören çocukların boylarının düzenli olarak izlenmesi önerilmektedir. Büyüme yavaşladığında, inhale kortikosteroid dozunun azaltılmasıamacıyla tedavi gözden geçirilmeli ve astım kontrolünü etkili biçimde sağlayan en düşük dozadüşürülmelidir. Ek olarak, hastanın pediyatrik solunum hastalıkları uzmanı na sevk edilmesidüşünülmelidir.

Kuru toz inhalerden ölçülü doz inhalere geçerken, ağız ve boğazdaki yan etkileri azaltmak için, yüksek dozların (günde 1000 mcg'nin üzeri) bir ara inhalasyonu cihazı ile uygulanmasıönerilmektedir. Bununla birlikte, bu durum akciğerlere iletilen ilacın miktarını artırabilir.Sistemik absopsiyonun büyük oranda akciğerler ile olması nedeniyle, sistemik yan etkilerinriskinde bir artış olabilir. Daha düşük bir doz gerekebilir.

İnhale flutikazon propiyonatın yararları oral s teroid ihtiyacını en aza indirmelidir. Buna karşın, oral steroidlerden geçiş yapan ha stalar inhale flutikazon propiyonata geçiş yaptık tansonra önemli bir süre boyunca bozulmuş adrenal rezerv açısından risk altında olmaya devameder. Advers etkilerin olasılığı bir süre daha devam edebilir. Bu hastalar, elektifprosedürlerden önce adrenal bozukluğun boyutunu belirlemek için özel danışmaya ihtiyaçduyabilir. Rezidüel bozulmuş adrenal yanıtın olasılığı acil durumlarda (tıbbi veya cerrahi) vestrese yol açabilecek elektif durumlarda mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır ve uygunkortikosteroid tedavisi düşünülmelidir.

Bazı bireyler birçok hastaya göre inhale kortikosteroid etkilerin e karşı daha fazla duyarlılık gösterebilir.

FLIXOTIDE ile tedavi aniden kesilmemelidir.

Diabetes mellitus öyküsü olan ya da olmayan hastalarda çok nadir kan glukoz dü zeylerinde artış bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8) ve diabetes mellitus hikayesi olan hastalara reçeteedilirken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Tüm inhale kortikosteroidlerde olduğu gibi, aktif veya pasif pulmoner tüberkülozu olan hastalara özel dikkat gösterilmelidir.

Pazarlama sonrası kullanım sırasında flutikazon propiyonat ve r itonavir alan hastalarda Cushing sendromu ve adrenal supresyon dahil sistemik kortikosteroid etkilere neden olanklinik olarak önemli ilaç etkileşimleri bildirilmiştir. Bu nedenle hastaya sağlayacağı

4

potansiyel yararı sistemik kortikosteroid yan etkileri riskinden fazla değilse flutikazon propiyonat ve ritonavirin birlikte kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

Adrenal yanıt bozukluğu ihtimali ameliyat dahil acil durumlarda ve stres yaratabilecek elektif durumlarda, özellikle uzun süre boyunca yüks ek dozlar kullanan hastalarda, daima akıldatutulmalı ve mevcut klinik duruma uygun ek kortikosteroid tedavisi düşünülmelidir (bkz.Bölüm 4.9).

FLIXOTIDE tedavisinin önerilen dozlarında adrenal fonksiyon ve adrenal rezerv genellikle normal sınırlarda kalır. İnhale FLIXOTIDE tedavisinin faydası oral steroid ihtiyacını en azaindirmektir. Bununla birlikte bazı hastalarda ora l steroidlerle aralıklı ve önceden yapılmıştedaviler sonucu advers etkilerin oluşma olasılığı bir süre için devam edebilir. Adrenalbozukluğun boyutu, elektif prosedürlerden önce uzman tavsiyesi gerektirebilir. Adrenal yanıtbozukluğu ihtimali stres yaratma ihtimali olan ameliyat dahil acil durumlarda daima akıldatutulmalı ve uygun kortikosteroid tedavisi düşünülmelidir.

KOAH hastalarında pnömoni:

Kortikosteroid içeren inhale ilaçları alan KOAH hastaları nda, hastaneye yatış gerektiren pnömoni dahil pnömoni insidansında artış gözlemlenmiştir. Artan steroid dozu ile pnömoniriskinde artış kanıtları bulunmaktadır, ancak bu durum çalışmaların tamamında kesin olarakgösterilmemiştir.

Kortikosteroid içeren inhale ilaçlarının pnömoni riskinin büyüklüğü konusunda sınıf içi f arklılık için kesin klinik kanıt bulunmamaktadır.

Hekimler, KOAH hastalarında olası pnömoni gelişimine karşı, enfeksiyonların klinik özellikleri ile KOAH semptomlarının alevlenme durumunun karışması ihtimali dolayısıyladikkatli olmalıdırlar.

KOAH hastalarındaki pnömoni risk faktörleri arasında; sigara içimi, ileri yaş, düşük vücut kitle indeksi ve şiddetli KOAH bulunmaktadır.

Oral kortikosteroid ile tedavi edilen hastanın FLIXOTIDE tedavisine geçirilmesi:

Oral kortikosteroide bağımlı hastalarda FLIXOTIDE tedavisine geçişte dikkatli olunmalıdır. Uzun süreli sistemik steroid tedavisinin neden olduğu adrenokortikal işlev bo zukluğunundüzelmesi zaman alabilir.

Uzun süreli ve yüksek doz siste mik steroid kullanan hastalarda adrenokortikal supresyon gelişebilir. Bu hastalarda adrenokortikal işlev düzenli izlenmeli ve sistemik steroid dozudikkatli biçimde azaltılmalıdır.

Yaklaşık bir hafta sonra sistemik steroid dozu azaltılmaya başlanmalıdır. Doz azaltılması sistemik steroidin idame dozuna uygun olmalı ve haftalık aralıklarla azaltılmalıdır. Genelolarak, günlük 10 mg veya daha az prednizolon (ya da eşdeğeri) id ame dozu azaltılırken en azhaftalık aralıklarla, en fazla günde 1 mg olarak azaltılmalıdır. Günlük prednizolon idamedozunun 10 mg'ın üzerinde olduğu durumlarda haftalık aralıklarla daha fazla doz azaltılmasıuygun olabilir.

5

Adrenal yanıt bozukluğu olasılığından dolayı oral steroid tedavisinden inhale FLIXOTIDE tedavisine geçen hastalar özel dikkat gösterilerek tedavi edilmeli ve adrenokortikalfonksiyonları düzenli olarak izlenmelidir.

Bazı hastalar tedavi kesilmesi sırasında solunum işlevlerinin düzelmesine karşın kendini iyi hissetmeyebilir. Ad renal yetmezliğe ilişkin nesnel belirti bulunmuyor ise, hastalar flutikazonpropiyonat tedavisine devam edip sistemik steroidi kesme konusunda desteklenmelidir.

İnhale FLIXOTIDE tedavisine başlamayı takiben sistemik tedavinin bırakılması kademeli olmalıdır ve hastalar astım ataklarının kötüleşmesi, göğüs enfeksiyonu, majör hastalık, cerrahive travma gibi stres oluştuğunda ek tedaviye ihtiyaçları olabileceğini belirten uyarıcı steroidkartı taşımaları konusunda teşvik edilmelidir.

Benzer olarak sistemik steroid tedavisinin inhale tedavi ile yer değiştirmesi, önceden sistemik ilaç tarafından kontrol edilen, alerjik rinit veya egzama gibi alerjilerin ortaya çıkmasına nedenolabilir. Bu alerjiler antihistaminik ve/veya topikal steroidler dahil topikal preparatlarlasemptomatik olarak tedavi edilmelidir.

FLIXOTIDE Diskus, bazı sporcular tarafından suistimal edilen ve tablet veya enjeksiyon yoluyla alınan anabolik steroidler gibi steroidlerle karıştırılmamalıdır.

Görme bozukluğu

Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımı ile görme bozukluğu bildirilebilir. Eğer hasta bulanık görme veya diğer görme bozuklukları gibi semptomlarla başvurursa, sistemik vetopikal kortikosteroidlerin kullanımından sonra bildirilmiş katarakt, glokom veya santral serözkoryoretinopati (CSCR) gibi nadir hastalıkları içerebilecek olası nedenlerin değerlendirilmesiiçin hastanın bir oftalmoloji uzmanına sevki düşünülmelidir.

Ritonavir, plazmadaki flutikazon propiyonat konsantrasyonunu önemli miktarda artırabilir. Bu nedenle, hastaya olan olası yarar sistemik kortikosteroidlere bağlı yan etkilerin riskindenfazla değilse birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Ek olarak, flutikazon propiyonatın diğerpotent CYP3A inhibitörleri ile kombine edilmesi durumunda sistemik yan etkilerin riski artar(bkz. Bölüm 4.5).

Yardımcı madde:


FLIXOTIDE Diskus'un her bir dozu 12,5 miligrama kadar laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemiolan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler v e diğer etkileşim şekilleri

Karaciğer ve bağırsakta gerçekleşen sitokrom P450 3A4 aracılı geniş ölçüdeki ilk geçiş metabolizması ve yüksek sistemik klerens nedeniyle normal şartlarda flutikazon propiyonatınplazma konsantrasyonları inhale dozu takiben düşük olur. Bu nedenle, flutikazon propiyonatınaracılık ettiği klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimleri beklenmemektedir.

Sağlıklı gönüllülerle yapılan bir ilaç etkileşim çalışmasında, 100 mg b.i.d. ritonavirin (yüksek derecede güçlü sitokrom P450 3A4 inhibitörü) intranasal uygulanan flutikazon propiyonatınplazma konsantrasyonlarını büyük ölçüde arttırdığı ve bunun da serum kortizolkonsantrasyonlarında belirgin derecede azalmaya neden olduğu gösterilmiştir. Pazarlama

6

sonrası kullanım sırasında intranazal veya inhalasyon yolu ile flutikazon propi yonat ve ritonavir alan hastalarda Cushing sendromu ve adrenal supresyon dahil sistemikkortikosteroid etkilere yol açan klinik olarak önemli ilaç etkileşimleri bildirilmiştir. Bunedenle, hastaya sağlayacağı potansiyel fayda sistemik kortikosteroid yan et ki riskinden fazlaolmadıkça, flutikazon propiyonat ve ritonavirin birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Sağlıklı gönüllülerle yapılan küçük bir çalışmada, hafifçe daha az potent bir CYP3A inhibitörü olan ketokonazol, tek inhalasyonun ardından flutikazon propiyonatın maruziyetini%150 artırmıştır. Tek başına flutikazon propiyonat uygulamasına kıyasla plazma kortizoldüzeyi daha fazla düşmüştür. Itrakonazol gibi diğer güçlü CYP3A inhibitörleri ile eş zamanlıtedavinin, sistemik flutikazon propiyonat maruziyetini ve sistemik yan etki riskini a rtırmasıbeklenir. Bu duru ma karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ilaçlarla uzun süreli tedaviden mümkünolduğunca kaçınılmalıdır.

Kobisistat içeren ürünler dahil diğer güçlü CYP3A4 inhibitörleriyle birlikte kullanımının yan etki riskini artırması beklenmektedir.

Diğer sitokrom CYP3A4 inhibitörleri, serum kortizol konsantrasyonlarında dikkate değer bir azalma olmadan sistemik flutikazon propiyonat maruziyetinde önemsiz (eritromisin) ve minör(ketokonazol) artışlara neden olur. Buna karşın, flutikazon propiyonata karşı sistemikmaruziyette artış olasılığı nedeniy le, güçlü sitokrom P450 3A4 inhibitörlerinin (örneğin,ketokonazol) birlikte kullanım durumunda dikkatli olunmalıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi:C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

FLIXOTIDE'ın çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınla ra herhangi bir etkisi veya doğum kontrolü (kontrasepsiyon) için kullanılan ilaçlarla herhangi bir etkileşi mi bildirilmemiştir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

FLIXOTIDE gerekli olmadıkça gebelik dö neminde kullanılmamalıdır.

Gebe kadınlarda kullanıma ilişkin sınırlı veri mevcuttur. Gebelik döneminde flutikazon propiyonatın kullanımı yalnızca anneye sağlaması beklenen yararı fetusa olan olası b ir risktenfazla ise düşünülmelidir.

Retrospektif bir epidemiyolojik çalışmadan elde edilen sonuçlarda, diğer inhale kortikosteroidlerle karşılaştırıldığında, gebeliğin ilk trimesteri süresince flutikazonpropiyonata maruziyeti takiben majör konjenital malformasyon riskinde bir artışbulunmamıştır (bkz. Bölüm 5.1).

7

Hayvanlarda yapılan üreme çalışmaları, önerilen inhale terapötik dozda görülen lerden daha fazla sistemik maruziyetlerde sadece glukokortikosteroidlerin karakteristik etkilerinigöstermiştir.

Gebe hayvanlara kortikosteroid uygulanması yarık damak ve intra-uterin büyüme geriliği dahil fetal gelişim anormalliklerine neden olabilir. Çok düşük de olsa bu gibi e tkilerin insanfetusunda görülme riski bulunmaktadır. Ancak, hayvanlarda fetal değişikliklerin yükseksistemik maruziyetlerde gerçekleştiği göz önün de bulundurulmalıdır. Flutikazon propiyonat,FLIXOTIDE aracılığıyla direkt olarak akciğerlere iletildiğind en, kortikosteroidlerin sistemikyollardan verildiği durumlarda oluşan yüksek seviyedeki maruziyet gerçekleşmemektedir.

Laktasyon dönemi

Flutikazon propiyonatın anne sütü ile atılımı araştırılmamıştır. Laktasyondaki laboratuvar sıçanlarında subkütan uygulamayı takiben ölçülebilir plazma seviyesi sağlandığında, annesütünde flutikazon propiyonat varlığı kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, flutikazon propiyonatınhastalara önerilen dozlarda inhalasyon şeklinde uygulamasını takiben plazma seviyelerinindüşük olması beklenir.

Emzirme döneminde flutikazon propiyonatın kullanımı yalnızca anneye sağlama s ı beklenen yararı bebeğe olan olası bir riskten fazla ise düşünülmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

İnsan fertilitesine dair veri bulunmamaktadır. Hayvan çalışmaları flutikazon propiyonatın erkek veya dişi fertilitesi üzerinde etkisi olmadığını göstermiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FLIXOTIDE'ın bir etki oluşturması olası değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki advers etkiler sistemik organ sistemi sınıfı ve sıklığa göre verilmiştir. Sıklık sınıflandırması şu şekildedir:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ve <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ve <1/100), se yrek (>1/10.00 0 ve <1/1000) ve izole raporlar dahil çok se yrek (<1/10000), bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Çok yaygın, yaygın ve yaygın olmayan olaylar genellikle klinik çalışma verilerinden belirlenmiştir. Seyrek ve çok seyre k olaylar genellikle spontan verilere dayanmaktadır.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok yaygın: Ağızda ve boğazda kandidiyazis.

Bazı hastalarda ağızda ve boğazda kandidiyazis (pamukçuk) oluşur. Böyle hastaların ilaçlarını kullandıktan sonra ağızlarını su ile çalkalamaları yararlı olabilir. Semptomatikkandidiyazis, FLIXOTIDE kullanımına devam edilirken topikal antifungal ajanlarla tedaviedilebilir.

Yaygın: Pn ömoni (KOAH'lı hastalarda)

Seyrek: Özefajiyal kandidiyazis

8

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Aşağıdaki belirtilerle aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir:

Yaygın olmayan: Deride aşırı duyarlılık reaksiyonları

Çok seyrek: Anjiyoödem (başlıca yüzde ve orofarinkste ödem), solunum belirtileri

(dispne ve/veya bronkospazm) ve anafilaktik reaksiyonlar

Endokrin hastalıkları

Olası sistemik etkiler şunları içermektedir:

Çok seyrek: Cushing sendromu, Cushingoid özellikler, adrenal supresyon, büyümede

gecikme (çocuklarda ve adölesanlarda), kemik mineral yoğunluğunda azalma, katarakt, glokom

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Bulanık görme (bkz. Bölüm 4.4)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok seyrek: Hiperglisemi

Psikiyatrik hastalıkları

Çok seyrek: Anksiyete, uyku bozuklukları ve hiperaktivite ve irritabilite dahil

davranış değişiklikleri (genelde çocuklarda)

Bilinmiyor: Depresyon, agresyon (çoğunlukla çocuklarda)

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Ses kısıklığı

Çok seyrek: Paradoksal bronkospazm

Bilinmiyor: Epistaksis

Gastrointestinal hastalıkları

Çok seyrek: Dispepsi

Deri ve derialtı dokusu hastalıkları

Yaygın: Kontüzyon

Kas iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok seyrek: Artralji

Bazı hastalarda ses kısıklığı ve ağız ve boğazda kandidiyaz (pamukçuk) oluşur. Bu gibi hastalar, inhaleri kullandıktan sonra ağızlarını suyla çalkaladıklarında fayda görebilir.FLIXOTIDE Diskus tedavisine devam edilirken semptomatik kandidiyaz topikal antifungaltedavi ile tedavi edilebilir.

Olası sistemik etkiler Cushing sendromu, Cushingoid özellikler, adrenal supresyon, büyümede gecikme, kemik mineral dansitesinde azalma, katarakt, glokom gibi etkile ri içerir(bkz. Bölüm 4.4).

Diğer inhalasyon tedavisinde olduğu gibi, paradoksal bronkospazm oluşabilir (bkz. Bölüm 4.4). Bu durum hızlı etkili inhale bronkodilatörlerle hemen tedavi edilmelidir. FLIXOTIDE

9

Diskus kullanımı hemen kesilmeli, hasta kontrol edilmeli ve gerekirse alternatif tedavi uygulanmalıdır.

FLIXOTIDE 500 mcg alan KOAH hastalarında yapılan çalışmalarda pnö moni bildiriminde artış olmuştur. Pnömoni ve alevlenmenin klinik özellikleri sıklıkla örtüştüğünden, hekimlerKOAH'lı hastalarda olası pnömoni gelişimine karşı dikkatli olmalıdır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türki yeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz Aşımı ve tedavisi

Akut:


FLKOTIDE'ın tavsiye edilen dozlarının üzerindeki dozlarda akut inhalasyonu adrenal fonksiyonların geçici supresyonuna neden olabilir. Bu durum acil önlem alınmasınıgerektirmez; bu hastalarda flutikazon propiyonat tedavisi astımı kontrol edecek düzeydesürdürülmelidir. Adrenal fonksiyonların birkaç gün içinde eski haline döndüğü plazmakortizolü ölçülerek saptanabilir.

Uzun süreli olarak önerilenden daha yü ksek dozlarda kullanılırsa, ciddi adrenokortika l supresyon olabilir. Uzun süreli olarak (birkaç ay veya yıl) önerilenden daha yüksek dozlara(genellikle günde 1000 mikrogram ve daha fazla) maruz kalan çocuklarda çok seyrek olarakakut adrenal kriz rapor edilmiştir; hipoglisemi ve sekel bırakan azalmış bilinç ve/veyakonvülziyon görülmüştür. Akut adrenal krizi tetikleyebilecek durumlara travma, cerrahigirişim, enfeksiyon veya dozda herhangi bir hızlı azalma dahildir.

Kronik:


Önerilenin üzerindeki dozların alınmasına uzun süre deva m edilirse bir miktar adrenal supresyon oluşabilir (adrenal supresyon riski için bkz. Bölüm 4.4). Adrenal rezervin izlenmesigerekebilir. FLIXOTIDE aşırı doz vakalarında tedaviye semptom kontrolünü sağlayan uygundozlarda devam edilebilir.

Önerilenden fazla doz alan hastalar yakından kontrol edilmeli ve doz kademeli olarak azaltılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: kortikosteroidler ATC Kodu: R03BA05

Etki mekanizması:


Flutikazon propiyonat inhalasyon yoluyla tavsiye edilen dozlarda verildiğinde akci ğerlerde güçlü bir glukokortikoid anti-enflamatuvar etki göstererek astım belirtilerini vealevlenmelerini azaltır.

10

Yaşa, cinsiyete, başlangıç akciğer fonksiyonlarına, sigara içme veya alerji durum una bağlı olmaksızın akciğer fonksiyonlarında iyileşme sağlar. Bu durum yaşam kalitesinde belirgin birartışa yol açar.

Klinik ÇalışmalarKOAH:

Hasta yaşı, cinsiyet, başlangıç akciğer fonksiyonu, sigara içme durumu veya atopi durumundan bağımsız olarak; yaşam kalitesinde anlamlı iyileşme ile sonuçlanabilecek akciğerfonksiyonunda iyileşme ve KOAH semptomlarında anlamlı azalma sözkonusudur.

TORCH çalışması:


TORCH çalışması (TOwards a Revolution in COPD Health; KOAH'ta devrime doğru): TORCH, KOAH hastalarında, günde 2 kez 50/500 mikrogram Seretide Diskus, günde 2 kez50 mikrogram salmeterol Diskus, günde 2 kez 500 mikrogram FP (flutikazon propiyonat)Diskus veya plasebo ile yapılan tedavinin tüm nedenlere bağlı ölümler üzerindeki etkis inideğerlendirmek için yapılan 3 yıllık bir çalışmadır. Başlangıç (bronkodilatörden önce) FEVı'ibeklenen normal değerin % 60'ından az olan orta-şiddetli ve şiddetli KOAH hastaları çift - körtedavi almak üzere randomize edilmiştir. Çalışma boyunca, diğer in hale kortikosteroidler,uzun etkili bronkodilatörler ve uzun süredir kullanılan sistemik kortikosteroidler dışında, herzamanki KOAH tedavilerini almalarına izin verilmiştir. Üç yıllık hayattta kalma durumu,çalışmadan çıkıp çıkmadıklarına bakılmaksızın ha staların tümü için tespit edilmiştir. Primersonlanım noktası, plaseboya kıyasla Seretide için 3 yılda tüm nedenlere bağlı ö lümlerinazaltılmasıdır.


Plasebo
Salmeterol 50
FP 500
Seretide

N = 1524
N = 1521
N = 1534
50/500 N = 1533
3 yılda tüm nedenlere bağlı ölüm
Ölüm sayısı
231
205
246
193
(%)
(% 15,2)
(% 13,5)
(%16,0)
(%12,6)
Plaseboya karşı risk oranı(GA)p değeri
Geçerli değil
0,879
(0,73,1,06) 0,180
1,060
(0,89, 1,27) 0,525
0,825
(0,68,1,00) 0,0521
Risk oranı,
Geçerli değil
0,932
0,774
Geçerli değil
komponentlerine karşı Seretide50/500 (GA)p değeri

(0,77, 1,13) 0,481
(0,64, 0,93) 0,007

1Birincil etkinlik karşılaştırılması üzerinde yapılmış 2 ara analizin sigara içme durumu açısından gruplandırılmış bir log-rank analizi için ayarlanmış P değeri.

Seretide, plaseboya kıyasla 3 yıl içinde herhangi bir zamanda ölüm riskini %17,5 oranında azaltmıştır (Risk Oranı 0,825 (%95 GA 0,68, 1,00, p=0,052; tümü ara analizler içinayarlanmıştır). Plaseboya kıyasla, üç yıllık süre içinde herhangi bir zamanda herhangi birnedenden dolayı şekillenen ölümlerde, salmeterol ile %12 azalma (p=0,180) ve FP ile %6artış (p=0,525) olmuştur.

11

Cox'un Orantısal Risk modelinin kullanıldığı destekleyici bir analiz, plaseboya kıyasla 3 yıl içinde herhangi bir zamanda ölüm riskinde % 19 azalma gösteren Seretide için 0,811'lik (%95GA 0,670, 0,982, p=0,031) bir risk oranı olduğunu göstermiştir. Model önemli faktörler(sigara içme durumu, yaş, cinsiyet, bölge, başlangıç FEV1 ve Vücut Kitle İndeksi) içinayarlanmıştır. Tedavi etkilerinin bu faktörlere göre değiştiğine dair kanıt yoktur.

Üç yıl içinde KOAH'a bağlı nedenlerden dolayı ölen hastaların yüzdesi plasebo için %6,0, salmeterol için %6,1, FP için %6,9 ve Seretide için %4,7'dir.

Plaseboya kıyasla Seretide, orta şiddetli ve şiddetli alevlenmeleri %25 (%95 GA: %19 ve 31 arasında; p<0,001) oranında azaltmıştır. Seretide alevlenme oranını, salmeterol ilekarşılaştırıldığında %12 (%95 GA: %5 ve %19 arasında; p =0,002), FP ile karşılaştırıldığındada % 9 (% 95 GA: % 1 ve % 16 arasında; p = 0.024) oranında azaltmıştır. Plasebo ya kıyasl asalmeterol ve FP alevlenme oranını anlamlı derecede sırasıyla %15 (%95 GA: %7 ve %22arasında; p<0,001) ve %18 (%95 GA: %11 ve %24 arasında; p<0,001) oranında azaltmıştır.

St George Solunum Anketi (SGSA) ile ölçülen Sağlıkla İlişkili Yaşam Kalitesi, plaseboya kıyasla tüm aktif tedavi yöntemleri ile düzelmiştir. Üç yıl boyunca Seretide ile sağlananortalama düzelme plaseboya kıyasla - 3,1 birim (%95 GA: -4,1 ve -2,1 arasında; p <0,001),salmeterole kıyasla - 2,2 birim (p<0,001) ve FP'ye kıyasla -1,2 birimdir (p=0,017).

Üç yıllık tedavi süre si boyunca, FEV1 değerleri Seretide ile tedavi edilenlerde plasebo ile tedavi edilenlerden daha yüksektir (3 yıl boyunca ortalama fark 92 ml, %95 GA: 75-108 ml;p<0,001). FEV1'i düzeltmede Seretide salmeterolden veya FP'den daha etkilidir (salmeteroliçin ortalama fark 50 ml, p<0,001 ve FP için 44 mL'dir, p<0,001).

Advers olay olarak bildirilen pnömoninin 3 yıllık tahmini olasılığı plasebo için % 12,3, salmeterol için %13,3, FP için % 18,3 ve Seretide için %19,6'dır (Seretide'ın plaseboya karşırisk oranı: 1,64, %95 GA: 1,33 ve 2,01 arasında, p<0,001). Pnömoni ile ilişkili ölümlerde artışolmamıştır; tedavi sırasında birincil olarak pnömoniye bağlı oldukları düşünülen ölümlerplasebo için 7, salmeterol için 9, FP için 13 ve Seretide için 8 olarak tespit edilmiştir. Kemikkırılma olasılığında anlamlı farklılık yoktur (plasebo %5,1, salmeterol %5,1, FP %5,4 veSeretide %6,3; plaseboya karşı Seretide için risk oranı: 1,22, %95 GA: 0,87 ve 1,72 arasında,p=0,248). Göz bozuklukları, kemik bozuklukları ve hipotalamus-hipofiz-adrenal eksenbozuklukları ile ilgili advers olayların insidansı düşüktür ve tedaviler arasında farklılıkgözlenmemiştir. Salmeterol alan tedavi gruplarında kardiyak advers olaylarında artışolduğuna dair kan ıt yoktur.

Gebelik sırasında astım için flutikazon propiyonat içeren ilaçların kullanımı

Flutikazon propiyonat içermeyen inhale kortikosteroidlerle karşılaştırı ldığında tek başına flutikazon propiyonat ve salmeterol-flutikazon propiyonat kombinasyonunun majör konjenitalmalformasyon (MKM) riskini değerlendirmek için Birleşik Krallık'ta bulunan elektroniksağlık kayıtlarının kullanıldığı gözlemsel retrospektif epidemiyolojik kohort çalışmayürütülmüştür. Bu çalışmaya plasebo karşılaştırıcı d ahil edilmemiştir.

Birinci trimesterde inhale kortikosteroid maruziyeti olan 5362 astım hastası kohortund a, tanı koyulan 131 MKM tespit edilmiştir; 1612'si (%30) flutikazon propiyonat veyasalmeterol+flutikazon propiyonata maruz kalmış olup bunlardan 42'sinde MKM tespitedilmiştir. Flutikazon propiyonat maruziyeti olan kadınlar ile flutikazon propiyo nat içermeyeninhale kortikosteroid maruziyeti olan kadınlar karşılaştırıldığın da, 1 yıl sonunda tespit edilen

12

MKM'lerin ayarlanmış olasılık oranı, orta şiddette astımı olan kadınlar için 1,1 (%95 GA: 0,5-2,3), şiddetli astımı olan kadınlar için 1,2 (%95 GA: 0,7-2,0) olmuştur. Birinci trimesterdetek başına flutikazon propiyonat ile salmeterol+flutikazon propiyonat maruziyetikarşılaştırıldığında MKM riskinde fark tespit edilmemiştir. Farklı astım şiddet seviyeleriarasında mutlak MKM riski her 100 flutikazon propiyonat maruziyetinde 2,0 ile 2,9 arasındadeğişmiştir. Bu sonuç, Pratisyen Hekim Araştırma Veribankası'nda (General PracticeResearch Database) astım tedavisine maruziyeti olmayan 15.840 gebelikte yürütülençalışmadan elde edilen sonuçlarla (100 gebelikte 2,8 MKM vakası) karşılaştırılabilir olmuştur.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim:


Her bir inhaler cihazı için flutikazon propiyonatın mutlak biyoyararlanımı inhalasyon ve intravenöz farmakokinetik verilerin çalışma içerisinde ve çalışmalar arasında karşılaştırılma sıile hesaplanmıştır. Sağlıklı erişkin denek lerde mutlak biyoyararlanım flutikazon propiyonatAccuhaler/Diskus (%7,8), flutikazon propiyonat Diskhaler (%9,0), flutikazon propiyonatEvohaler (% 10,9), salmeterol-flutikazon propiyonat Evohaler (%5,3) ve salmeterol-flutikazonpropiyonat Accuhaler/Diskus (5,5%) için belirlenmiştir. Astım ya da KOAH hastalarındaflutikazon propiyonata sistemik maruziyetin daha az derecede olduğu görülmüştür. Sistemikabsorpsiyon başlıca akciğerlerden gerçekleşir ve başlangıçta hızlı olup daha sonrayavaşlamaktadır. Kalan inhale doz yutulabilir, fakat yutulan kısım sudaki düşük çözünürlüğüve %1'den daha az oral biyoyararlanımla sonuçlanan sistemik absorpsiyon öncesimetabolizmasından dolayı sistemik maruziyete çok az katkıda bulunmaktadır. İnhale dozunartırılmasıyla sistemik maruziyette doğrusal artış olur.

Dağılım:


Flutikazon propiyonat kararlı d urumda geniş bir dağılım hacmine (yaklaşık 3 00 L) sahiptir. Plazma proteinlerine bağlanma oranı yüksektir (%91).

Biyotransformasyon:


Flutikazon propiyonat başlıca sitokrom P450 enzimi olan CYP3A4 tarafından inaktif karboksilik asit metabolitine metabolize olarak sistemik dolaşımdan çok hızlı temizlenir.Flutikazon propiyonatın sistemik maruziyetinde artış potansiyeli olduğundan bilinen CYP3A4inhibitörleri ile birlikte uygulanırken dikkat edilmelidir.

Eliminasyon:


Flutikazon propiyonatın dispozisyonu yük sek plazma klerensi (1150 ml/dak) ve yaklaşık 8 saat olan terminal yarılanma ömrü ile karakterizedir. Flutikazon propiyonatın renal kl erensiihmal edilebilir düzeydedir (% 0,2'den az) ve metabolit olarak %5'ten azdır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Toksikoloji, sadece güçlü kortikosteroidlerin önerilen terapötik dozlardan çok daha yüksek dozlarda uygulandıklarında gösterdikleri tipteki sınıf etkileri şeklinde görülür. Mükerrer doztoksisite çalışmalarında, üreme çalışm alarında veya teratoloji çalışmalarında yeni bir etkitanımlanmamıştır.

13

Flutikazon propiyonatın

in vitroin vivo

olarak mutajenik aktivitesi yoktur ve kemirgenlerde tü morojenik etki göstermemiştir. Hayvan modelleri üzerin de iritan veyahassasiyet yaratıcı değildir.

Fare ve sıçanlarda sırasıyla 45 ve 100 mcg/kg'da (sırasıyla 486 ve 710 pg/ml fare ve sıçan plazma seviyelerine dayanarak yetişkinlerde günde iki kez 500 mcg olan maksimum öneril engünlük inhale dozun yaklaşık 4 ve 6 katına eşdeğer) yapılan subkutan embriyofetal gelişimçalışmaları, yarık damak ve embriy onik fetal büyüme geriliği dahil olmak üzere, maternaltoksisiteye yol açan dozlarda bir potent kortikosteroidin fetal gelişimsel toksisitekarakteristiğini göstermiştir. Sıçanlardaki bu bulgular için etki olmayan seviye, 310 pg/mlolan sıçan plazma seviyesine dayanarak en yüksek klinik maruziyetin yaklaşık 3 katı sistemikmaruziyetlerle bağlantılı olmuştur. Tavşanlarda, fetal kilo azalması ve yarık damak oluşumu 4mcg/kg olan maternal toksik subkutan dozda görülmüştür (149 pg/ml tavşan plazmaseviyesine dayanarak günde iki kez 500 mcg olan maksimum önerilen günlük inhale dozun1,4 katından daha az). Buna karşın, sıçanlara inhalasyon yoluyla uygulanan flutikazonpropiyonat, 1890 pg/ml sıçan plazma seviyesine dayanarak maksimum önerilen günlük inhaledoz ile insanlarda erişilen maruziyetin 17 katı maruziyetle bağlantılı maternal toksik dozlardateratojenisiteyi indüklememiştir.

Erkek ve dişi sıçanlarda 50 mcg/kg/gü ne kadar subkutan flutikazon propiyonat dozlarında (günde iki kez önerilen maksimum günlük 500 mcg solunan dozla ilişkili insan maruziyetininyaklaşık 6 katı (110 pg/mL), yaklaşık 650 pg/mL'lik sıçan plazma seviyelerine göre) fertiliteçalışmalarında doğurganlığın bozulduğuna dair hiçbir kanıt görülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz (inek sütünden elde edilmiştir.)

6.2. Geçimsizlikler

Herhangi bir geçimsizlik bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

30oC'nin altındaki oda sıcaklığında, kuru bir yerde saklanmalıdır.

Direkt ısıdan veya güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Banyo gibi nemli ortamlarda saklanmamalıdır.

FLIXOTIDE Diskus folyo poşet ile ambalajlanmıştır ve folyo poşet yalnızca ilk kez kullanıma başlanacağı zaman açılmalıdır. Açıldıktan sonra folyo poşet atılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

14

Toz haldeki flutikazon propiyonat ve laktoz karışımı şekil verilmiş folyodan oluşan ve soyulabilen folyo kapağı olan blister şeritlere doldurulmuştur.

Folyo şerit Diskus içinde bulunmaktadır. Diskus, folyo poşet ile ambalajlanmıştır.

FLIXOTIDE Diskus, her uygulamada 250 mikrogram flutikazon propiyonat salıveren 28 veya 60 dozluk bir cihazdır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemlerFLIXOTIDE Diskus'un kullanım talimatları:

Diskus'la ilgili:

Diskus, folyo poşet ile ambalajlanmıştır. Folyo poşet neme karşı koruma sağlamaktadır ve yalnızca ilk kullanıma başlanacağı zaman açılmalıdır. Açıldıktan sonra folyo poşet atılmalıdır.

KAPALI:

Diskus'u kutusundan çıkardığınızda bir folyo ambalaj içinde ve kapalı durumda olacaktır.

AÇIK:

Kullanılmamış bir Diskus içinde 28 veya 60 dozluk ilaç bulunur. Doz göstergesi size Diskus içinde kaç doz kaldığını gösterir.

Diskus içinde korunmuş olarak 28 veya 60 ayrı doz ilaç toz halde bulunur.

Her bir doz tam olarak ölçülmüş olup hijyenik şartlara uygun o larak korunmaktadır. Bakıma ve yeniden doldurmaya gerek yoktur.

15

Diskus'un üst kısmındaki doz göstergesi size kaç doz kaldığını gösterir. İlaç miktarı azaldığında sizi uyarmak üzere 5-0 arasındaki rakamlar kırmızı renkte yazılmıştır.

Diskus'u kullanmak kolaydır. İlacı alacağınız zaman yapacaklarınız aşağıdaki beş basamakta gösterilmiştir:

1. Açma

2. Kaydırma

3. İçine çekme

4. Kapatma

5. Ağzı çalkalama

Flixotide Diskus nasıl çalışır?

Hareket kolu itilince ağızlık içinde küçük bir delik açılır ve bir dozluk ilaç inhale edilmek için hazırdır. Diskus kapatılınca h areket kolu otomatik olarak ilk pozisyonuna döner ve bir sonrakikullanım için hazır hale gelir. Dış kapak kullanılmadığı zaman Diskus'u korur.

1. Açma - Diskus'u nasıl ku llanmalısınız?

Diskus'u açmak için bir e linizle dış kapağı tutarken diğer elin baş parmağını baş parmak yerine koyunuz. Baş parmağınızı itebildiğiniz kadar kendinizden uzağa itiniz.

2. Kaydırma

Diskus'u ağızlığı size dönük olacak şekilde tutunuz. Hareket kolun u bir “klik” sesi duyana kadar kendinizden uzağa doğru itiniz. Diskus artık kullanıma hazırdır. Hareket kolu her geriyeitilişinde inhalasyon için bir d oz hazır hale gelir. Bu doz göstergesinde görülür. İlacı ziyanetmemek için hareket kolu ile oynamayınız.

16

3. İçine çekme

İlacı içinize çekmeden önce bu bölümü dikkatli bir şekilde okuyunuz.

Diskus'u ağzınızdan uzakta tutunuz. Nefesinizi rahatça yap abildiğiniz kadar dışarı veriniz. Unutmayınız - asla Diskus'un içine nefes vermeyiniz.

Ağızlığı dudaklarınıza yaslayınız. Devamlı ve derin bir nefes alınız - nefesi burnunuzdan değil Diskus'un içinden alınız.

Diskus'u ağzınızdan uzaklaştırınız.

10 saniye veya rahatça tutabildiğiniz kadar uzun bir süre nefesinizi tutunuz. Yavaşça nefes veriniz.

DISKUS'u doğru şekilde kullanmış olsanız da dilinizde tozu hissetmeyebilirsiniz veya tadını alamayabilirsiniz.

4. Kapatma

Diskus'u kapatmak için baş parmağınızı baş parmak yerine koyup geriye kendinize doğru sonuna kadar kaydırınız.

17

Diskus kapanınca bir “klik” sesi duyulur. Hareket kolu otomatik olarak eski yerine döner ve yeniden kurulur. Diskus yeniden kullanıma hazır hale gelmiştir.

5. Ağzı çalkalama

Sonrasında, ağzınızı su ile çalkalayınız ve tükürünüz.

Eğer iki doz almanız tavsiye edildiyse Diskus'u kapatmalı ve 1'den 4'e kadar olan basamakları tekrar etmelisiniz.

UNUTMAYINIZ!

Diskusu kuru tutunuz.
Kullanılmadığı zaman kapalı tutunuz.
Diskus'un içine asla nefes vermeyiniz.
Hareket kolunu sadece ilacı almaya hazır olduğunuzda itiniz.

Söylenen dozdan daha fazla almayınız.

Çocukların görebileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz.

Kullanılmamış ürünler y a da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.

Büyükdere Cad. No.173, 1. Levent Plaza B Blok 34394 1. Levent / İstanbulTelefon: 0212 339 44 00Faks: 0212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

97/3

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 19.04.1995

18

Ruhsat yenileme tarihi: 06.08.2020

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


19

İlaç Bilgileri

Flixotide Diskus 250 Mcg İnhalasyon İçin Toz

Etken Maddesi: Flutikazon Propiyonat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.