Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Domirpa 100 Mg/25 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

DOMIRPA 100 mg/25 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her bir tablet;

Etkin madde:

Levodopa.................................100 mg

Benserazid hidroklorür...........28,54 mg (25 mg benserazide eşdeğer miktarda)

Yardımcı maddeler :

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet

Her iki yüzeyinde çift çentik olan yuvarlak soluk kırmızı tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Parkinsonizm - idiyopatik post-ensefalitik.

Önceden geçirilmiş beyin cerrahisi DOMIRPA için bir kontrendikasyon değildir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Dozaj ve uygulama sıklığı hastaya göre değişiklik göstermekte olup, verilen bilgiler yalnızca tavsiye amaçlıdır.

Yetişkinler


Hâlihazırda levodopa ile tedavi edilmeyen hastalar


Önerilen başlangıç dozu, günde üç veya dört kez bir adet levodopa/benserazid 62,5 mg kapsül veya tablettir. Hastalığın ilerlemiş aşamada olması halinde, başlangıç dozu günde üç kez biradet DOMIRPA 100 mg/25 mg tablettir.

Tam bir terapötik etki elde edilene veya istenmeyen etkiler meydana gelene kadar günlük doz, haftada bir veya iki kez bir adet DOMIRPA 100 mg/25 mg tablet ya da eşdeğeri ölçüdeartırılmalıdır.

Bazı yaşlı hastalarda, tedaviye günde bir veya iki kez bir adet levodopa/benserazid 62,5 mg kapsül veya tablet ile başlamak yeterli olabilir, her üçüncü veya dördüncü gün bir kapsül veyatablet artırılabilir.

Etkili doz genellikle, bölünmüş dozlar halinde günlük dört ila sekiz adet DOMIRPA 100 mg/25 mg tablet (iki ila dört adet DOMIRPA 200 mg/50 mg tablet) olup hastaların çoğunda

Belge Dcgünde ıaltı : adetanı fazla ©ÛMIRPAst0te mg/25 mgBtablate ihtiyıaşıduywlm&z.e.gov.tr/sagiik-titck-ebys

1/14

Optimum iyileşme genelde bir ila üç haftada görülür, fakat DOMIRPA'nın tam terapötik etkisi bir süre belirgin olmayabilir. Bu sebeple ortalama doz aralığının üzerinde doz artışıdüşünülmeden önce birkaç hafta beklenmesi önerilir. Buna rağmen yeterli iyileşmenin eldeedilmemesi halinde, DOMIRPA'nın dozu dikkatli şekilde artırılabilir. Günde on adetten fazlaDOMIRPA 100 mg/25 mg tablet (beş adet DOMIRPA 200 mg/50 mg tablet) nadiren gerekir.

Klinik yanıt olmamasından dolayı tedavinin başarısız olduğu sonucuna varılmadan önce tedaviye en az altı ay devam edilmelidir.

Her hastanın kendi ihtiyaçlarına göre doz ayarlamasını kolaylaştırmak için levodopa/benserazid 62,5 mg kapsül veya tablet kullanılabilir. Tedaviye verilen yanıttadalgalanma yaşayan hastalara, günlük toplam doz değiştirilmeden, levodopa/benserazid 62,5mg kapsül veya tablet verilerek daha düşük ve daha sık doz uygulaması yapılabilir.

Optimum doz, DOMIRPA 100 mg/25 mg tablet kullanılarak belirlendikten sonra DOMIRPA 200 mg/50 mg tablet sadece idame tedavisi için kullanılır.

Hâlihazırda levodopa ile tedavi edilen hastalar


Aşağıdaki prosedür önerilir:

Tek başına levodopa uygulamasına son verilmeli ve ertesi gün DOMIRPA tedavisine başlanmalıdır. Hastaya daha önce aldığı toplam 500 mg levodopa tablet veya kapsülsayısından toplamda bir eksik sayıda DOMIRPA 100 mg/25 mg tablet başlanmalıdır (örneğin,hastanın önceden günde 2 g levodopa alması halinde, ertesi gün üç adet DOMIRPA 100mg/25 mg tablet başlanmalıdır). Hasta bir hafta boyunca gözlemlenir ve gerekirse doz, yenihastalar için belirtilen şekilde artırılır.

Hâlihazırda diğer levodopa/dekarboksilaz inhibitörü kombinasyonları ile tedavi edilen hastalar


Devam etmekte olan tedavi 12 saatliğine kesilmelidir. Levodopanın kesilmesinin olası etkilerini en aza indirmek için tedaviyi geceden kesmek ve sabahına DOMIRPA tedavisinebaşlamak faydalı olabilir. Başlangıç DOMIRPA dozu, günde üç veya dört kez bir adetlevodopa/benserazid 62,5 mg kapsül veya tablettir. Daha sonra bu doz, daha önce levodopa iletedavi edilmemiş hastalar için belirtilen şekilde artırılabilir.

DOMIRPA ile birlikte diğer anti-Parkinson ilaçlar verilebilir. Antikolinerjikler veya amantadin gibi diğer anti-Parkinson ilaçlar ile yapılan mevcut tedavi, DOMIRPA tedavisinebaşlanırken sürdürülmelidir. Ancak DOMIRPA tedavisi ilerledikçe ve terapötik etkilergörüldükçe, diğer ilaçların dozunun düşürülmesi gerekebilir veya ilaçlar kademeli olarakkesilebilir.

Uygulama şekli:

DOMIRPA oral yoldan kullanım içindir. Yemeklerden 30 dakika önce veya yemeklerden 1 saat sonra alınmalıdır.

2/14

DOMIRPA, protein bakımından zengin bir diyetle alındığında etkide azalma gözlenir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Benserazid özellikle böbrek ve karaciğerde konsantre olur ve metabolitleri esas olarak idrar ile atılır. DOMİRPA karaciğer fonksiyon testlerinde düzensizliklere ve böbrek üre artışınasebep olabilir. Dikkat edilmelidir (bkz Bölüm 4.3).

Pediyatrik popülasyon:

25 yaşın altındaki hastalara verilmemelidir; bu sebeple, DOMIRPA'nın çocuklarda kullanımıyla ilgili doz önerisinde bulunulmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:

Levodopa toleransında yaşa bağlı bir azalma ortaya çıksa da DOMIRPA yaşlı hastalar tarafından iyi tolere edilmektedir ve istenmeyen etkiler genelde rahatsızlık verici değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

DOMIRPA aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

- Levodopa, benserazid veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birinekarşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalara verilmemelidir.

- Hipertansif kriz riskinden dolayı non-selektif monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri alanhastalara verilmemelidir (bkz. Bölüm 4.4). Bununla birlikte, selejilin ve rasajilin gibiselektif MAO-B inhibitörleri veya moklobemid gibi selektif MAO-A inhibitörlerikontrendike değildir. MAO-A ve MAO-B inhibitörlerinin kombinasyonunun etkisi, non-selektif MAO inhibisyonuna eşittir ve bu nedenle bu kombinasyon DOMIRPA ile eşzamanlı olarak verilmemelidir (bkz. Bölüm 4.5).

- Endokrin (ör. feokromositoma, hipertiroidizm, Cushing sendromu), böbrek veya karaciğerfonksiyonu dekompanse olan, kalp hastalıkları (ör. şiddetli kardiyak aritmisi ve kalpyetmezliği), psikotik bileşenli psikiyatrik hastalıkları veya kapalı açılı glokomu(intraoküler basıncın kontrol altında kalması kaydıyla geniş açılı glokomda kullanılabilir)olan hastalara verilmemelidir.

- 25 yaşın altındaki hastalara verilmemelidir (iskelet gelişimi tamamlanmış olmalıdır).

- Yeterli doğum kontrolü uygulamayan, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlara veyagebelere verilmemelidir. DOMIRPA alırken gebelik oluşması durumunda ilaç kullanımısonlandırılmalıdır (reçeteyi veren doktor tarafından tavsiye edildiği şekilde).

Levodopanın, malign melanomu aktive edebileceğine dair şüpheler oluşmuştur. Bu sebeple, DOMIRPA, malign melanom öyküsü olan veya malign melanomu olabilecek kişilerdekullanılmamalıdır.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Başka ilaçların DOMIRPA ile birlikte verilmesinin gerektiği durumlarda, hasta beklenmedik istenmeyen etkiler veya artan etkiler açısından dikkatlice izlenmelidir.

3/14

Hassas bireylerde aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşabilir.

Levodopanın teorik olarak intraoküler (göz içi) basıncı yükseltme potansiyeli olduğundan açık açılı glokomu olan hastalarda intraoküler basıncın düzenli olarak ölçülmesi tavsiyeedilmektedir.

Endokrin, renal, pulmoner veya kardiyovasküler hastalık, özellikle miyokard enfarktüsü veya aritmi öyküsü varlığında; psikiyatrik rahatsızlıklar (ör. depresyon); hepatik bozukluk; peptikülser; osteomalazi; levodopanın kardiyovasküler etkilerinin yoğunlaşması olasılığından dolayısempatomimetik ilaçların gerekebileceği durumlarda (ör. bronşiyal astım); olası yüksekhipotansif etkiden dolayı antihipertansif ilaçların kullanıldığı durumlarda, DOMIRPAkullanılırken dikkatli olunmalıdır.

DOMIRPA önceden koroner arter bozuklukları, kardiyak aritmisi veya kalp yetmezliği olan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Tedavinin başlangıcında vetedavi süresince, bu hastaların kalp fonksiyonu düzenli olarak özel bir dikkatle izlenmelidir.

Ortostatik hipertansiyon risk faktörleri (ör. yaşlı hastalar, eşzamanlı olarak antihipertansif veya ortostatik potansiyeli olan diğer ilaçlar alındığında) veya öyküsü olan hastaların özellikletedavi başlangıcında veya doz artışlarında yakından izlenmesi önerilir.

DOMIRPA'nın kan hücresi sayımında düşüşe (ör. hemolitik anemi, trombositopeni ve lökopeni) neden olduğu bildirilmiştir. Birkaç vakada, agranülositoz ve pansitopeni bildirilmişolup bu durum ne DOMIRPA ile ilişkilendirilmiş ne de DOMIRPA'nın etkisi göz ardıedilmiştir. Bu sebeple, tedavi süresince kan hücresi sayımı periyodik olarakdeğerlendirilmelidir.

Depresyon, Parkinson hastalığı olan hastalarda, klinik tablonun bir parçası olabilir ve DOMIRPA ile tedavi edilen hastalarda da ortaya çıkabilir. Tüm hastalar, intihar düşüncesiolsun veya olmasın psikolojik değişiklikler ve depresyon açısından dikkatle izlenmelidir.

DOMIRPA, ürünün aşırı kullanımına yol açan dopamin disregülasyon sendromuna sebep olabilir. Parkinson hastalarının küçük bir alt grubu, bilişsel ve davranışsal rahatsızlıktanşikâyetçidir; bu durum hastaların, motor bozukluklarının tedavisi için, tıbbi önerinin aksinegerekli dozların oldukça üzerinde ilaç almasıyla doğrudan ilişkilendirilebilir.

DOMIRPA aniden kesilmemelidir. Preparatın ani olarak kesilmesi, yaşamı tehdit eden nöroleptik malign sendrom (hiperpreksi ve kas rijiditesi, olası psikolojik değişiklikler veyüksek serum kreatinin fosfokinaz düzeyleri, ciddi vakalarda miyoglobinüri, rabdomiyolizgibi ek belirtiler ve akut böbrek yetmezliği) ile sonuçlanabilir. Bu tür belirti ve bulguların birkombinasyonu ortaya çıkarsa, hasta tıbbi gözetim altında tutulmalıdır, gerekirse hastaneyeyatırılmalıdır; hızlı ve uygun semptomatik tedavi verilmelidir. Uygun değerlendirmesonrasında DOMIRPA tedavisine yeniden devam edilebilir.

4/14

Dekarboksilaz inhibitörünün varlığında, piridoksin (vitamin B6) tarafından kolaylaştırılan periferik levodopa transformasyonuna karşı koruma sağlandığı için DOMIRPA ile birliktepiridoksin kullanılabilir.

Levodopa, somnolans ve ani olarak uykuya dalma atakları ile ilişkilendirilmiştir. Günlük aktiviteler esnasında ani olarak uykuya dalma (bazı vakalarda farkında olmadan veya uyarıbelirtileri olmaksızın) çok seyrek olarak bildirilmiştir. Hastalara bu konuda bilgi verilmelidirve levodopa tedavisi esnasında araba veya makine kullanırken dikkatli olmaları tavsiyeedilmelidir. Somnolans ve/veya ani olarak uykuya dalma atağı yaşamış olan hastalar arabaveya makine kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, dozun azaltılması veya tedavininsonlandırılması düşünülebilir (bkz. Bölüm 4.7).

Dürtü kontrol bozuklukları


Hastalar, dürtü kontrol bozukluklarının gelişimi açısından düzenli olarak izlenmelidir. Hastalar ve hasta bakıcıları, dopamin agonistleri ve/veya DOMİRPA dahil levodopa içerendiğer dopaminerjik tedaviler alan hastalarda patolojik kumar oynama, yüksek libido,hiperseksüelite, kompülsif harcama veya satın alma, aşırı yeme veya kompülsif yeme dahildürtü kontrol bozukluklarına ilişkin davranışsal semptomların meydana gelebileceğikonusunda bilgilendirilmelidir. Bu tür semptomların gelişmesi halinde tedavinin gözdengeçirilmesi önerilir.

Malign melanom


Epidemiyolojik çalışmalar, Parkinson hastalarının, melanom gelişmesi açısından genel popülasyondan daha büyük risk taşıdığını göstermiştir (takriben 2-6 kat daha yüksek).Gözlemlenen yüksek riskin Parkinson hastalığından mı yoksa Parkinson hastalığının tedavisiiçin kullanılan levodopa gibi diğer faktörlerden mi kaynaklandığı kesin değildir. Bu sebeplehastalara ve hekimlere, herhangi bir endikasyon için DOMIRPA kullanılırken düzenli olarakmelanom takibi yapmaları önerilir. İdeal olanı, uygun kalifikasyona sahip kişiler (ör.dermatologlar) tarafından periyodik cilt muayeneleri yapılmasıdır.

Etkileşimlerle ilgili uyarılar


Hastaya genel anestezi gerekiyorsa, halotan durumu dışında, normal DOMİRPA rejimine ameliyata mümkün olduğunca yakın bir zamana kadar devam edilmelidir. Halotan ile yapılangenel anestezide, DOMİRPA tedavisi alan hastalarda kan basıncında dalgalanmalar ve/veyaaritmiler oluşabileceğinden, DOMİRPA cerrahi müdahaleden 12 - 48 saat önce kesilmelidir.DOMİRPA tedavisine ameliyattan sonra devam edilebilir; doz kademeli olarak preoperatifdüzeye yükseltilmelidir.

Bir hasta acil ameliyata girecekse, DOMİRPA kullanımı bırakılmamışsa halotan ile anesteziden kaçınılmalıdır.

İrreversibl selektif olmayan MAO inhibitörleri alan hastalara levodopa-benserazid uygulanacaksa, MAO inhibitörünün kesilmesi ile levodopa-benserazid tedavisinin başlaması

5/14

arasında en az 2 hafta ara verilmelidir. Aksi takdirde hipertansif kriz gibi istenmeyen etkilerin ortaya çıkması muhtemeldir (bkz. Bölüm 4.3).

Dopamin reseptör bloke edici özelliklere sahip antipsikotiklerin, özellikle D2-reseptör antagonistlerinin birlikte uygulanması, levodopa-benserazidin anti-Parkinson etkileriniantagonize edebilir, bu nedenle dikkatli olunmalı ve hasta, anti-Parkinson etki kaybı veParkinson semptomlarının kötüleşmesi açısından dikkatle gözlemlenmelidir.

Levodopa-benserazidin sempatomimetikler (epinefrin, norepinefrin, izoproterenol veya amfetamin gibi sempatik sinir sistemini uyaran ajanlar) ile birlikte uygulanması etkilerinigüçlendirebilir, bu nedenle bu kombinasyonlar önerilmez. Eşzamanlı uygulama gerekliyse,kardiyovasküler sistemin yakın gözetimi esastır ve sempatomimetik ajanların dozununazaltılması gerekebilir.

Bir COMT inhibitörü ile adjuvan tedaviye başlanırken, levodopa-benserazid dozunun azaltılması gerekli olabilir.

Levodopa-benserazid tedavisine başlandığında, levodopa bir süre etkisini göstermeye başlamadığından antikolinerjikler aniden kesilmemelidir.

Antikolinerjikler, amantadin, selejilin, bromokriptin ve dopamin agonistleri ile kombinasyona izin verilir, ancak tedavinin hem istenen hem de istenmeyen etkileri yoğunlaşabilir.Levodopa-benserazid veya diğer maddenin dozunun azaltılması gerekebilir.

Laboratuvar testleri


Tedavi esnasında karaciğer, hemapoetik, böbrek ve kardiyovasküler fonksiyonlar ile kan hücre sayımları periyodik olarak kontrol edilmelidir.

Diyabeti olan hastalarda, kan şekeri sık sık ölçülmeli ve anti-diyabetik ajanların dozu kan şekeri düzeylerine göre ayarlanmalıdır.

DOMIRPA tedavisiyle iyileşme gösteren hastalara, hızlı hareketlenme yaralanma riskini artırabileceği için, normal aktivitelerine kademeli olarak dönmeleri önerilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakokinetik etkileşimler:


Antikolinerjik bir ilaç olan triheksifenidilin DOMIRPA'nın standart dozaj formu ile birlikte verilmesi sonucunda, levodopa absorpsiyonunun hızı azalır, fakat miktarı değişmez. Kontrollüsalım levodopa-benserazid kombinasyonu ile birlikte verilen triheksifenidil, levodopanınfarmakokinetiğini etkilemez.

Demir sülfat, levodopanın maksimum plazma konsantrasyonunu ve eğri altı alanını (EAA) %30-50 azaltır. Demir sülfat ile birlikte tedavi sırasında, hastaların tümünde değil ama

Belge Dcbaz4İaH

ndaı,ztelinikıolarafeıaıa^micfanmak®feinetik d»ğişiMjMtörsgö®le»mi$b&ye.gov.tr/sagiik-titck-ebys

6/14

Rauwolfia alkoloidleri (rezerpin), tetrabenazin, metoklopramid, fenotiyazinler, tiyoksantenler, bütirofenonlar, amfetaminler ve papaverin gibi merkezi amin mekanizmaları ile etkileşenopioidler ve ilaçlardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Ancak kullanımlarının zorunlugörülmesi halinde, potansiyalizasyon, antagonizm veya diğer etkileşimler ve beklenmedikistenmeyen etkiler açısından son derece dikkatli olunmalı ve yakından izleme sürdürülmelidir.

Metoklopramid, levodopanın emilim oranını artırır.

Domperidon, bağırsakta levodopanın emilimini artırmasının bir sonucu olarak levodopanın biyoyararlanımını artırabilir.

Farmakodinamik etkileşimler

:

Dopamin reseptör bloke edici özellikleri olan antipsikotiklerle (özellikle D2-reseptör antagonistleri) eşzamanlı olarak uygulanması, DOMIRPA'nın anti-Parkinson etkileriniantagonize edebilir; bu nedenle, birlikte uygulanırken dikkatli olunmalı, hasta anti-Parkinsonetkinin kaybı ve Parkinson semptomlarının kötüleşmesi açısından yakından takip edilmelidir.

Halihazırda antihipertansif alan hastaların tedavisine levodopa ve dekarboksilaz inhibitörü kombinasyonları eklendiğinde semptomatik ortostatik hipotansiyon oluşmuştur.Antihipertansif ilaç tedavisi alan hastalarda DOMIRPA tedavisine dikkatle başlanmasıgerekir. Gerektiğinde ilaçlardan biri için potansiyel doz ayarlamasına imkan vermek amacıylakan basıncının izlenmesi gerekir.

DOMIRPA'nın sempatomimetikler (sempatik sinir sistemini stimüle eden epinefrin, norepinefrin, izoproterenol veya amfetamin gibi ajanlar) ile eşzamanlı kullanımısempatomimetiklerin etkilerini artırabilir, bu sebeple bu kombinasyonlar önerilmez.Eşzamanlı kullanımın gerekli olduğunun kanıtlanması halinde, kardiyovasküler sisteminyakın şekilde takip edilmesi gerekir ve sempatomimetik ajanların dozunun azaltılmasıgerekebilir.

Irreversibl selektif olmayan MAO inhibitörleri alan hastalara DOMIRPA verilirse, MAO inhibitörlerinin kesilmesi ile DOMIRPA'ya başlanması arasında en az iki haftalık bir araolmalıdır. Aksi takdirde hipertansif kriz gibi istenmeyen etkiler meydana gelebilir (bkz.Bölüm 4.3). Selejilin ve rasajilin gibi selektif MAO-B inhibitörleri ve moklobemid gibiselektif MAO-A inhibitörleri, levodopa-benserazid tedavisindeki hastalara reçete edilebilir.Etkinlik ve tolerans göz önüne alınarak, hastanın bireysel ihtiyacına göre levodopa dozununyeniden ayarlanması önerilir. MAO-A ve MAO-B inhibitörleri kombinasyonunun etkisi non-selektif MAO inhibisyonuna eşittir ve bu nedenle bu kombinasyon DOMIRPA ile birlikteverilmemelidir (bkz. Bölüm 4.3).

Antikolinerjikler, amantadin, selejilin, bromokriptin ve dopamin agonistleri ile kombinasyon yapılabilir, ancak bu tedavinin hem istenen, hem de istenmeyen etkilerinin şiddetini artırabilir.DOMIRPA veya diğer ilacın dozunu azaltmak gerekebilir. Bir katekol-O-metil transferaz

Belge Dc(COM®)u:inMte4örüoiii®3ia)djuvRn83tgdaviy© başlarkenyaiDOMIRPA'ffin.tudozununa^zaitıtması

7/14

gerekli olabilir. DOMIRPA tedavisi başladığında antikolinerjikler aniden bırakılmamalıdır çünkü levodopanın etkisi bir süre başlamayabilir.

Levodopa; katekolaminler, keton cisimleri, kreatinin, ürik asit ve glukoz ile ilişkili laboratuvar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. İdrar tahlili, keton cisimcikleri açısındanyanlış pozitif sonuç verebilir. Levodopa tedavisinin tiroid fonksiyon testlerinde protirelineverilen yanıtı inhibe ettiği bildirilmiştir.

DOMİRPA kullanan hastalarda Coombs testleri hatalı pozitif sonuç verebilir.

DOMİRPA, protein bakımından zengin bir diyetle alındığında etkide azalma gözlenir.

Levodopa, bir büyük nötral amino asittir (LNAA) ve gastrik mukoza ve kan-beyin bariyeri boyunca taşınmak için diyet proteinlerinden gelen LNAA'larla yarışır.

Dopamin reseptör bloke edici özelliklere sahip antipsikotiklerin (özellikle D2 reseptör antagonisteri) birlikte uygulanması levodopa-benserazidin anti-Parkinson etkileriniantagonize edebilir. Levodopa bu ilaçların antipsikotik etkilerini azaltabilir. Bu ilaçlardikkatle birlikte uygulanmalıdır.

Halotanla yapılan genel anestezi: Levodopa-benserazid, halotanla genel anestezi yapılması gereken cerrahi müdahaleden 12-48 saat önce kesilmelidir, çünkü kan basıncındadalgalanmalar ve/veya aritmiler oluşabilir. Diğer anestezikler ile genel anestezi için Bölüm4.4'e bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadııılar/Doğııııı kontrolü (Kontrasepsiyon)

DOMİRPA yeterli doğum kontrolü uygulamayan, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda, kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve Bölüm 5.3).

Levodopa-benserazid alırken gebelik oluşması durumunda ilaç kullanımı sonlandırılmalıdır (reçeteyi veren doktor tarafından tavsiye edildiği şekilde).

Gebelik dönemi

DOMİRPA, gebelikte kontrendikedir. Gebeliğin kontrolü için tedavi öncesinde bir gebelik testi önerilir.

8/14

Doğum süreci ve doğum

Levodopa-benserazidin doğum sürecinde ve doğum sırasında güvenli kullanımı belirlenmemiştir.

Laktasyon dönemi

Levodopa-benserazidin emzirme döneminde güvenli kullanımı belirlenmemiştir.

Benserazidin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. DOMIRPA tedavisi gerekli olan anneler bebeklerini emzirmemelidir, zira, yenidoğanda iskelet malformasyonları oluşumuönlenemez.

Üreme yeteneği/fertilite

Fertilite üzerine çalışma yapılmamıştır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DOMIRPA'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Levodopa ile tedavi edilen ve somnolans ve/veya ani uyku epizotları yaşayan hastalar, uyanıklık düzeyinde yaşadıkları bozukluk kendilerini ve başkalarını ciddi sakatlık ve ölüm riski altınasoktuğunda, bu tür reküren epizotlar ve somnolans hali ortadan kalkana kadar araç kullanmayıbırakma konusunda bilgilendirilmelidir (bkz. Bölüm 4.4).

4.8 İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki istenmeyen etkiler, spontan vaka raporlarına ve literatüre dayalı olarak levodopa-benserazid ile pazarlama sonrası deneyimlerde belirlenmiştir. İstenmeyen etkiler sistem organ sınıfı (SOC) ve sıklığa göre şu şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Hemolitik anemi, lökopeni, trombositopeni

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: İştah azalması

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor: Dopamin düzensizliği sendromu, konfüzyon durumu,depresyon,

ajitasyon*, anksiyete*, uykusuzluk*, halüsinasyon*,delüzyon*,

dezoryantasyon*, patolojik kumar oynama, libidoda artış,

hiperseksüalite, kompulsif alışveriş, çok fazla yeme, yeme bozukluğu belirtisi.

9/14

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Tat almada bozukluk (agüzi), disguzi, diskinezi (koreiform ve atetoik),

tedaviye yanıtta dalgalanmalar, donma epizotları, doz sonu kötüleşmesi, açık ve kapalı fenomeni (on-off fenomeni), huzursuz bacak sendromu,somnolans, ani uyku basması

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Aritmi

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor: Ortostatik hipotansiyon

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Bulantı, kusma, ishal, tükürükte renk değişikliği, dilde renk değişikliği

dişte renk değişikliği, ağız mukozasında renk değişikliği

Hepato-biliyer hastalıklar

Bilinmiyor: Transaminaz artışı, alkalinfosfatazartışı, gamma-glutamiltransferaz

artışı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Prurit, döküntü

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: Kanda üre artışı, idrarda renk değişikliği

*Bu olaylar özellikle yaşlı ve önceden bu tür rahatsızlık öyküsü olanlarda ortaya çıkabilir.

Dürtü Kontrol Bozuklukları

:

Dopamin agonistleri ve/veya DOMIRPA dahil levodopa içeren diğer dopaminerjik tedaviler alan hastalarda patolojik kumar oynama, yüksek libido, hiperseksüalite, kompülsif harcamaveya satın alma, aşırı yeme veya kompülsif yeme gibi dürtü kontrol bozuklukları meydanagelebilir (bkz. Bölüm 4.4).

Sinir Sistemi Bozuklukları:

Levodopa ile tedavi edilmiş olanlar dahil Parkinson hastalarında, hafif elasyon, anksiyete, ajitasyon, uykusuzluk, sersemlik, depresyon, agresyon, delüzyonlar, halüsinasyonlar, geçicidezoryantasyon ve psikozların “açığa çıkması” dahil olmak üzere psikiyatrik rahatsızlıklaryaygındır.

Tedavinin ileri evrelerinde, diskinezi (koreiform veya ateotik) ortaya çıkabilir. Bu durum, doz azaltımı ile ortadan kaldırılabilir veya tolere edilebilir hale getirilebilir. Uzun süreli tedavi ileterapötik cevaplarda dalgalanma da gözlenebilir.

10/14

Bunlara donma epizotları, doz sonu kötüleşmesi ve “açık-kapalı” etkisi de dahildir. Bu durum genellikle, dozda yapılan ayarlama ve daha küçük tek dozların daha sık olarak verilmesi ileortadan kaldırılabilir veya tolere edilebilir hale getirilebilir. Terapötik etkiyi artırmak içinbunun ardından dozu tekrar artırma denemesi yapılabilir. Levodopa-benserazid somnolans veçok nadiren aşırı gün içi somnolans ve ani uyku basması epizotları ile ilişkilendirilmiştir.

Gastrointestinal Bozukluklar

:

- Genellikle tedavinin başlarında ortaya çıkan istenmeyen gastrointestinal etkiler,DOMIRPA'nın düşük proteinli bir ara öğün veya içecek eşliğinde alınması veya dozunyavaşça artırılması ile büyük ölçüde kontrol edilebilir.

- Levodopa tedavisi ile gastrointestinal kanama bildirilmiştir.

- Izole vakalarda tat kaybı ya da tat almada değişiklik bildirilmiştir.

Vasküler Bozukluklar

:

Ortostatik şikayetler DOMIRPA dozunun azaltılmasından sonra genellikle düzelir.

Diğer:

Levodopa ile birlikte cilt kızarması ve terleme bildirilmiştir.

Araştırmalar

:

Idrar rengi değişebilir; genellikle beklediğinde koyulaşan hafif kırmızı bir renk). Bu değişiklikler, metabolitlerden dolayıdır ve endişe edilmesini gerektirmez.

Tükürük, dil, dişler veya ağız mukozası gibi diğer vücut sıvıları veya dokuları da renk değişikliğine uğrayabilir veya boyanabilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr[email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler

Doz aşımının belirtileri, niteliksel olarak terapötik dozlarda uygulanan DOMIRPA'nın yan etkilerine benzerdir ama daha şiddetli olabilir.

Aşırı doz kardiyovasküler istenmeyen etkilere (örn. kardiyak aritmiler), psikiyatrik rahatsızlıklara (örn. konfüzyon ve insomni), gastrointestinal etkilere (örn. bulantı ve kusma)ve anormal istem dışı hareketlere neden olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

11/14

Tedavi ve yönetim

Hastanın vital bulgularının takip edilmesi ve klinik durumunun endikasyonuna göre destekleyici tedavi uygulanması önerilmektedir. Özellikle kardiyovasküler etkiler için (ör:antiaritmikler) veya merkezi sinir sistemi etkileri için (ör: solunum uyarıcıları, nöroleptikler)semptomatik tedavi gerekli olabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Levodopa ve dekarboksilaz inhibitörleri ATC kodu: N04BA02

Etki mekanizması

DOMIRPA anti-Parkinson bir ajandır. Levodopa dopaminin metabolik öncüsüdür. Dopamin, Parkinson hastalarının striatumunda, pallidumunda ve substantia nigrasında (siyah madde)ciddi şekilde tükenmiştir ve levodopa kullanımının bu merkezlerde bulunan dopamin düzeyiniartırdığı düşünülmektedir. Ancak, dopa dekarboksilaz enzimi tarafından levodopanındopamine dönüştürülmesi de ekstraserebral dokularda gerçekleşir. Sonuç olarak tam terapötiketki elde edilemeyebilir ve yan etkiler meydana gelebilir.

Levodopayla birlikte levodopanın ekstraserebral dekarboksilasyonunu bloke eden periferal dekarboksilaz inhibitörünün eklenmesinin önemli avantajları vardır; bunlar azalmış gastro-intestinal istenmeyen etkiler, tedavinin başlangıcında daha hızlı cevap alınması ve dozrejiminin daha basit olmasıdır. DOMIRPA klinik çalışmalarda en iyi sonuçları sağladığıgösterilen levodopa ve benserazidin 4:1 oranında kombinasyonudur.

Her replasman tedavisi gibi, DOMIRPA ile uzun süreli tedavi gerekli olacaktır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Doz öncesi kan tahlillerinde düşük seviyelerde endojen levodopa görülür.

DOMIRPA'nın oral uygulamasından sonra, levodopa ve benserazid başlıca ince barsağın çoğunlukla üst bölümlerinden absorbe olur ve bu kısımdaki absorbsiyon, bölgedenbağımsızdır. Etkileşim çalışmaları, tek başına levodopa uygulamasıyla karşılaştırıldığındabenserazidle birlikte uygulanan levodopanın emiliminin daha yüksek olduğunugöstermektedir. DOMIRPA'nın oral alımından yaklaşık 1 saat sonra, levodopa maksimumplazma konsantrasyonlarına ulaşır.

Standart DOMIRPA kullanımı ile levodopanın mutlak biyoyararlanımı % 98'dir. Levodopanın maksimum plazma konsantrasyonu ve absorbsiyon miktarı dozla orantılı olarakartar (50-200 mg levodopa). Pik levodopa plazma konsantrasyonu

%

30 daha düşüktür veDOMIRPA standart bir öğünden sonra verildiğinde daha geç oluşur. Gıda alımı levodopaabsorpsiyonunu genel olarak %15 kadar azaltmaktadır ancak bu değişken olabilir.

12/14

Dağılım:


Levodopa gastrik mukoza ve kan beyin bariyerini doyurulabilir bir transport sistemi ile geçer. Plazma proteinlerine bağlanmaz.

Levodopanın tersine, benserazid terapötik dozlarda kan beyin bariyerini geçmez. Benserazid başlıca böbrek, akciğer, ince barsak ve karaciğerde toplanır.

Biyotransformasyon:


Levodopa metabolizmasının 2 ana yolu, daha sonra minör derecede norepinefrine ve daha büyük ölçüde inaktif metabolitlere dönüştürülen dopamin oluşturmak üzere dekarboksilasyonve eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 15 saat olan ve DOMIRPA'nın terapötik dozlarını alanhastalarda biriken 3-O-metildopayı oluşturan O-metilasyondur. Benserazid ile birlikteuygulandığında levodopanın azalmış periferik dekarboksilasyonu, levodopa ve 3-O-metildopa'nın daha yüksek plazma seviyelerine yansır.

Benserazid, barsak mukozası ve karaciğerde trihidroksibenzilhidrazine hidroksillenir. Bu metabolit, aromatik aminoasit dekarboksilazın etkili bir inhibitörüdür.

Eliminasyon:


Periferik dekarboksilaz inhibitörü benserazidin varlığında levodopanın eliminasyon yarı-ömrü yaklaşık 1,5 saattir. Parkinson hastalığı olan yaşlılarda, eliminasyon yarı-ömrü biraz dahauzundur (yaklaşık %25). Levodopanın plazmadan klirensi yaklaşık 430 mL/dak'dır.

Benserazid hemen hemen tümüyle metabolize olarak elimine olur. Metabolitler esas olarak idrarla (%64) ve çok az da feçesle (%24) atılırlar.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Bkz. Bölüm 4.6 Gebelik ve laktasyon

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Dokusat sodyum Demir oksit kırmızıEtil selüloz

Kolloidal silika anhidrus Mikrokristalin selülozPrejelatinize nişastaMannitol

Kalsiyum hidrojen fosfat anhidrus

Krospovidon

Magnezyum stearat

6.2 Geçimsizlikler

Yoktur.

13/14

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

DOMIRPA 100 mg/25 mg tablet ürünümüzün ambalaj malzemesi olarak 30 ml'lik HDPE şişe ve çocuk korumalı kapak kullanılmıştır. Her şişe içerisinde 1 g desikant bulunur. Bir kartonkutu içerisinde 30 tablet içeren HDPE şişe ve kullanma talimatı birlikte sunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Saba İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No: 1 34303 Küçükçekmece / İSTANBUL Tel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2022/440

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 12.08.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENMETARİHİ

14/14

İlaç Bilgileri

Domirpa 100 Mg/25 Mg Tablet

Etken Maddesi: Levodopa, Benserazid Hidroklorür

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Domirpa 100 Mg/25 Mg Tablet - KUB
  • Domirpa 100 Mg/25 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.