Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Takhzyro 300 Mg/2 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık meslek mensuplarının tüm şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TAKHZYRO 300 mg/2 mL enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır enjektör Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir kullanıma hazır enjektör, 2 mL çözelti içinde 300 mg lanadelumab* içerir.

*Lanadelumab, rekombinant DNA teknolojisiyle Çin Hamster Over (ÇHO) hücrelerinde üretilmektedir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddelerin için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır enjektör.

Çözelti renksiz ila hafif sarı renkte, berrak veya hafif opalesan görünüştedir.

Çözelti yaklaşık 6.0 pH değerine ve 300 mOsm/kg ozmolaliteye sahiptir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

TAKHZYRO 12 yaş ve üstündeki hastalarda tekrar eden herediter anjiyoödem (HAÖ) ataklarının rutin olarak önlenmesinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Bu tıbbi ürün, herediter anjiyoödem (HAÖ) hastalarının tedavisinde deneyimli bir doktor gözetimi altında başlanmalıdır.

Pozolojiuygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen başlangıç dozu, 2 haftada bir 300 mg lanadelumabdır. Tedavi altında istikrarlı olarak atak görülmeyen hastalarda, özellikle kilosu da düşük ise, dozun 4 haftada bir 300 mglanadelumaba azaltılması düşünülebilir.

TAKHZYRO akut HAÖ ataklarının tedavisinde endike değildir (bkz. Bölüm 4.4).

1

Unutulan doz


Bir TAKHZYRO dozu unutulursa, hastaya dozlar arasında en az 10 gün olacak şekilde dozunu en kısa sürede uygulaması söylenmelidir.

Uygulama şekli:

TAKHZYRO yalnızca subkutan (SC) uygulama içindir.

Her bir TAKHZYRO kullanıma hazır enjektör tek kullanımlıktır (bkz. Bölüm 6.6).

Enjeksiyon, önerilen enjeksiyon bölgeleriyle sınırlandırılmalıdır: karın, uyluk ve üst dış kol bölgesi (bkz. Bölüm 5.2). Enjeksiyon bölgesinin dönüşümlü olarak değiştirilmesiönerilmektedir.

TAKHZYRO ancak bir sağlık mesleği mensubu tarafından SC enjeksiyon tekniği öğretildikten sonra hastalar tarafından kendi kendilerine veya bakıcıları tarafından uygulanabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği ve/veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda hiçbir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Böbrek ve karaciğer yetmezliğinin lanadelumaba maruziyeti etkilemesibeklenmemektedir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasıgerekmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

TAKHZYRO'nun 12 yaşından küçük çocuklardaki güvenliliği ve etkililiği kanıtlanmamıştır. Veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşın lanadelumaba maruziyeti etkilemesi beklenmemektedir. 65 yaşından büyük hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin madde veya Bölüm 6.1'de yer alan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşırı duyarlılık reaksiyonları


Aşırı duyarlılık reaksiyonları gözlemlenmiştir. Şiddetli bir aşırı duyarlılık reaksiyonu durumunda, TAKHZYRO uygulaması derhal durdurulmalı ve uygun tedavi başlatılmalıdır.

Genel


TAKHZYRO akut HAÖ ataklarının tedavisi için değildir. Ani bir HAÖ atağı olması durumunda, onaylı bir kurtarma tedavisiyle bireyselleştirilmiş tedavi başlatılmalıdır.Lanadelumabın normal C1-INH aktivitesine sahip HAÖ hastalarında kullanımıyla ilgili klinikveri bulunmamaktadır.

2

Koagülasyon testiyle etkileşim


Lanadelumab ve aPTT tayini arasındaki etkileşim nedeniyle lanadelumab, aktive parsiyel tromboplastin zamanını (aPTT) artırabilir. aPTT laboratuvar testinde kullanılan reaktiflerkontakt sisteminde plazma kallikrein aktivasyonu yoluyla intrinsik koagülasyonbaşlatmaktadır. Lanadelumab ile plazma kallikrein inhibisyonu bu tayinde aPTT'yi artırabilir.TAKHZYRO ile tedavi edilen hastalarda aPTT artışlarının hiçbiri anormal kanama olaylarıylailişkilendirilmemiştir. Tedavi grupları arasında uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) farkıyoktur.

Sodyum içeriği


Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

İzlenebilirlik


Biyoteknolojik tıbbi ürünlerin izlenebilirliğini arttırmak için, uygulanan ürünün adı ve seri numarası açık bir biçimde kaydedilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Hiçbir özel ilaç-ilaç etkileşimi çalışması yapılmamıştır. Lanadelumabın özelliklerine bağlı olarak, birlikte uygulanan tıbbi ürünlerle hiçbir farmakokinetik etkileşim beklenmemektedir.

Beklendiği gibi, kurtarma tedavisi olan C1 esteraz inhibitörüyle birlikte uygulanması, lanadelumab ve C1 esteraz inhibitörünün etki mekanizmasına (EM) bağlı olarak, lanadelumab-cHMWK yanıtı üzerinde additif bir etki göstermiştir (bkz. Bölüm 5.1).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli bir veri mevcut değildir veya sınırlıdır.

Gebelik dönemi

TAKHZYRO için gebeliklerde kullanıma ilişkin klinik veri mevcut değildir veya sınırlıdır. Hayvan çalışmaları, üreme veya gelişim toksisitesi açısından doğrudan veya dolaylı zararlıetkiler göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3). Önlem olarak, gebelik sırasında lanadelumabkullanımından kaçınılması tercih edilmelidir.

Laktasyon dönemi

TAKHYZRO'nun insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. İnsan immünoglobulinlerinin doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde anne sütüne geçtiği ve kısa süre

3

içinde düşük konsantrasyonlara azaldığı bilinmektedir; sonuç olarak, bu kısa dönemde emzirilen çocuklar için risk göz ardı edilmemelidir. Daha sonra, klinik ihtiyaç varsalanadelumab emzirme döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

TAKHYZRO'nun üreme yeteneği üzerindeki etkisi insanlarda değerlendirilmemiştir. Lanadelumabın sinomolgus maymunlarında erkek veya kadın üreme yeteneği üzerinde etkisibulunmamaktadır (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

TAKHZYRO'nun araç veya makine kullanımı üzerindeki etkisi ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8 İstenmeyen etkilerGüvenlilik profilinin özeti


TAKHZYRO ile ilişkili olarak en yaygın gözlemlenen (%52,4) advers reaksiyon, enjeksiyon bölgesinde ağrı, eritem ve morluk dahil olmak üzere enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarıdır (ISR).Bu ISR'lerin %97'si hafif şiddetlidir ve 0%90'ı medyan 6 dakika süreyle başlangıçtan sonraki 1gün içinde geçmiştir.

Aşırı duyarlılık reaksiyonu (dilde hafif ila orta dereceli prurit, rahatsızlık ve karıncalanma) gözlemlenmiştir (%1,2) (bkz. Bölüm 4.4).

Advers reaksiyonların tablolu listesi


HAÖ hastası 84 gönüllünün dahil olduğu ve en az bir doz TAKHZYRO aldığı HELP çalışmasında gözlemlenen advers reaksiyonlar aşağıda özetlenmektedir.

Advers reaksiyonların sıklıkları şu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek(<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın: Aşırı duyarlılık*

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş dönmesi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Makülopapüler döküntü

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Miyalji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları**

Araştırmalar

Yaygın: Alanin aminotransferaz artışı, aspartat aminotransferaz artışı

4

* Aşın duyarlılık şunları içermektedir: dilde prurit, rahatsızlık ve karıncalanma.

* * Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları şunlan içermektedir: ağn, eritem, morarma, rahatsızlık, hematom, hemoraji,prurit, şişme, indürasyon, parestezi, reaksiyon, sıcaklık, ödem ve kızarıklık.

İmmünojenisite


Gönüllülerin %11,9'una (10/84) lanadelumab tedavisi, tedavide ortaya çıkan anti-ilaç antikoru (AİA) gelişimiyle ilişkilendirilmiştir. Tüm antikor titreleri düşüktür. AİA yanıtı, AİA pozitifgönüllülerin %20'sinde (2/10) geçicidir. Lanadelumabla tedavi edilen gönüllülerin %2,4'ü(2/84) nötralizan antikorlar için pozitif sonuç vermiştir.

TAKHZYRO'ya karşı nötralizan antikorlar dahil AİA gelişiminin farmakokinetik (FK) veya farmakodinamik (FD) profilleri veya klinik yanıtı olumsuz etkilemediği görülmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

TAKHZYRO'nun güvenliliği 12 ila 18 yaş arasındaki 23 gönüllüden oluşan bir alt grupta incelenmiştir. Alt grup analizinin sonuçları tüm gönüllülere ilişkin genel çalışma sonuçlarıylatutarlıdır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Hiçbir doz aşımı olgusu bildirilmemiştir. Potansiyel doz aşımı belirtileri veya semptomlarını belirlemek için bilgi mevcut değildir. Eğer semptom olursa, semptomatik tedaviönerilmektedir. Mevcut antidot bulunmamaktadır.

5 FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer hematolojik ajanlar, herediter anjiyoödem için kullanılan ilaçlar ATC kodu: B06AC05

Etki mekanizması


Lanadelumab tamamen insan, monoklonal bir antikordur (IgG1/K-hafif zincir). Lanadelumab aktif plazma kallikrein proteolitik aktivitesini inhibe etmektedir. Plazma kallikrein aktivitesindeartış HAÖ hastalarında yüksek molekül ağırlıklı kininojenin (HMWK) ayrılmış HMWK(cHMWK) ve bradikinine proteolizi yoluyla anjiyoödem ataklarına yol açmaktadır.Lanadelumab plazma kallikrein aktivitesinde devamlı kontrol sağlamakta ve böylece HAÖhastalarında bradikinin üretimini sınırlamaktadır.

5

Farmakodinamik etkiler


Plazma kallikreinin konsantrasyon bağımlı inhibisyonu, cHMWK düzeylerindeki düşüşle ölçülmektedir ve HAÖ hastası gönüllülerde subkutan yoldan 4 haftada bir 150 mg, 4 haftadabir 300 mg veya 2 haftada bir 300 mg TAKHZYRO uygulamasından sonra görülmüştür.

TAKHZYRO ve cHWMK arasındaki FK-FD ilişkisi, dolaylı bir maruziyet-yanıt farmakolojik modeliyle açıklanmaktadır. cHWMK oluşum oranı, 5705 ng/mL IC50 değeri ile %53,7 oranındamaksimum düzeyde azaltılmıştır.

Klinik etkililik ve güvenlilik


HELP çalışması


HELP çalışması, tip I veya tip II HAÖ hastası 125 semptomatik (115 yetişkin ve 10 adolesan) gönüllüde gerçekleştirilen çok merkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir paralel grupçalışmasıdır. Gönüllüler bazal atak oranına göre katmanlaştırılarak 26 haftalık tedavi dönemiiçin 3:2:2:2 oranında 4 paralel tedavi kolunun 1'ine (SC enjeksiyon ile plasebo, 4 haftada bir[q4wks] 150 mg lanadelumab, 4 haftada bir [q4wks] 300 mg lanadelumab veya 2 haftada bir[q2wks] 300 mg lanadelumab) randomize edilmiştir.

Çalışma popülasyonundaki medyan (aralık) yaş 42'dir (12 ila 73) ve 88 kadın gönüllü vardır (%70). Gönüllülerin 0%65'inde (81/125) bir larengeal anjiyoödem atağı öyküsü bildirilmiştir ve%56'sı (70/125) geçmişte uzun süreli profilaksi (LTP) almıştır. Çalışmanın tedavisizdöneminde, gönüllülerin %52'si >3 atak/ay deneyimlemiştir ve ortalama atak oranı 3,7atak/aydır.

Tüm TAKHZYRO tedavi kolları Tedavi Amaçlı popülasyonda (ITT) tüm primer ve sekonder bitiş noktalarında plaseboyla karşılaştırıldığında ortalama HAÖ ataklarında istatistiksel açıdananlamlı düşüşler sağlamıştır (Tablo 1).

Tablo 1. Primer ve sekonder et

kililik ölçümlerinin sonuçları-ITT popülasyonu

Sonlanım noktası istatistikleri3

Plasebo

(N=41)

Lanadelumab

150 mg q4wks(N=28)

300 mg q4wks(N=29)

300 mg q2wks(N=27)

Primer sonlanım noktası - 0. günden 182. güne HAÖ ataklarının sayısı

LS Ortalama (%95 GA) aylık atak oranıb

1,97 (1,64, 2,36)

0,48 (0,31, 0,73)

0,53 (0,36, 0,77)

0,26 (0,14, 0,46)

Plaseboyla karşılaştırıldığında % düşüş (%95 GA)c


76 (61, 85)

73 (59, 82)

87 (76, 93)

Düzeltilmiş p değerlerid


<0,001

<0,001

<0,001

Sekonder sonlanım noktası - 0. günden 182. güne kadar akut tedavi gerektiren HAÖ ataklarının sayısı

LS Ortalama (%95 GA) aylık atak oranıb

1,64 (1,34, 2,00)

0,31 (0,18, 0,53)

0,42 (0,28, 0,65)

0,21 (0,11, 0,40)

Plaseboyla karşılaştırıldığında % düşüş (%95 GA)c


81 (66, 89)

74 (59, 84)

87 (75, 93)

Düzeltilmiş p değerlerid


<0,001

<0,001

<0,001

6

Sekonder sonlanını noktası - 0. günden 182. güne kadar orta dereceli veya şiddetli HAÖ ataklarının sayısı

LS Ortalama (%95 GA) aylık atak oranıb

1,22 (0,97, 1,52)

0,36 (0,22, 0,58)

0,32 (0,20, 0,53)

0,20 (0,11, 0,39)

Plaseboyla karşılaştırıldığında % düşüş (%95 GA)c


70 (50, 83)

73 (54, 84)

83 (67, 92)

Düzeltilmiş p değerlerid


<0,001

<0,001

<0,001

Not: GA=güven aralığı; LS=en küçük kareler.

a Sonuçlar tedavi grubu (kategorik) ve normalize bazal atak oranı (devamlı) için sabit etkiyle aşırı yayılımı

hesaba katan bir Poisson regresyon modeline göredir ve gün bazında zaman logaritması için her gönüllü, tedavi döneminde modelde kaydırılmış bir değişken olarak gözlemlenmiştir.b Model temelli tedavi döneminde HAÖ atak oranı (atak/4 hafta).

c Plaseboyla karşılaştırıldığında % düşüş %100'e karşılık gelmektedir * (1 hız oranı). Hız oranı, model tabanlı tedavi dönemindeki HAÖ ataklarının hızının oranıdır.d Çoklu testler için düzeltilmiş p değerleri.

HAÖ atak oranındaki ortalama düşüş, bazal LTP öyküsü, larengeal ataklar veya tedavisiz dönemdeki atak oranından bağımsız olarak, TAKHZYRO tedavi kolunda plaseboylakarşılaştırıldığında tutarlı biçimde daha yüksektir. Ataksız gönüllülerin yüzdesi Tablo 2'deverilmektedir.

Tablo 2. Tedavi yoluyla a

t aksız devam eden gönüllülerin yüzdesi

Kriterler

Plasebo

Lanadelumab

150 mg q4wks

300 mg q4wks

300 mg q2wks

Tedavi dönemi (

0. günden

82. güne kadar, 26 hafta)

N

41

28

29

27

Ataksız

%2

%39

%31

%44

Çalışmada son 16 hafta boyunca (70. günden 182. güne) ataksız devam eden hastaların yüzdesi 300 mg q2wks grubunda %77, plasebo grubunda ise hastaların %3'üdür.

300 mg q2wks veya q4wks alan gönüllülerin %100'ü ve 150 mg q4wks alan gönüllülerin %89'u tedavisiz dönemle karşılaştırıldığında HAÖ atak oranında en az %50 düşüşe ulaşmıştır.

Sağlıkla İlişkili Yaşam Kalitesi


Tüm TAKHZYRO tedavi gruplarında Anjiyoödem Yaşam Kalitesi Anketinde (AE-QoL) toplam ve alan (işlev, halsizlik/ruh hali, korku/utanç ve beslenme) skorlarında plasebo grubuile karşılaştırıldığında iyileşmeler gözlemlenmiştir; Tablo 3'te gösterildiği gibi, en büyükiyileşme işlev skorunda gözlemlenmiştir. 6 puanlık düşüş klinik açıdan anlamlı bir iyileşmeolarak değerlendirilmektedir. AE-QoL toplam skorunda klinik açıdan anlamlı bir iyileşmeyeulaşan hastaların yüzdesi, plasebo grubunda hastaların %37'si iken, TAKHZYRO 150 mgq4wks, 300 mg q4wks ve 300 mg q2wks gruplarında sırasıyla %65 (olasılık oranı plaseboyakarşı, [%95 GA]=3,2 [1,1, 9,2]), %63 (2,9 [1,1, 8,1]) ve %81'dir (7,2 [2,2, 23,4]).

7

Tablo 3. AE-QoL skorundaki değişim3 - HELP çalışmasında 26 haftada plaseboyakarşı TAKHZYRO_

26. haftada bazala göre LS ortalama değişimi (SS)

Plasebo

Toplam

TAKHZYRO

AE-QoL toplam skoru

-4,7 (18,8)

-19,5 (18,6)

İşlev skoru

-5,4 (22,7)

-29,3 (22,9)

Halsizlik/Ruh hali skoru

-1,8 (23,3)

-13,0 (23,1)

Korku/Utanç skoru

-9,0 (24,0)

-18,8 (23,7)

Beslenme skoru

0,5 (22,5)

-17,0 (22,3)

Not: AE-QoL=Anjiyoödem Yaşam Kalitesi; LS=en küçük kareler; SS=standart sapma. a Düşük skor daha az engelliliğe (veya daha iyi sağlıkla ilişkili yaşam kalitesine) işaret etmektedir.

HELP uzatma çalışması


TAKHZYRO'nun HAÖ ataklarının önlenmesinde profilaksi için uzun dönem güvenliliği ve etkililiği açık etiket HELP uzatma çalışmasında incelenmiştir.

Bu çalışmada semptomatik tip I veya tip II HAÖ hastası toplam 212 yetişkin ve adolesan gönüllüye en az bir doz lanadelumab verilmiştir; bu hastalar, HELP çalışmasından devreden109 gönüllüyü ve 12 haftada >1 atak düzeyinde geçmiş bazal atak oranına sahip 103 yeni veyadevretmeyen gönüllüyü (Faz 1b çalışmasından 19 gönüllü dahil) içermektedir. Bu gönüllülereilk 2 dozu klinikte bir sağlık mesleği mensubundan aldıktan ve uygun eğitimi tamamladıktansonra kendi kendilerine uygulama yapmalarına izin verilmiştir. Ara analiz etkinin bir yıla kadartedavi boyunca devam ettiğine işaret etmektedir.

Pediyatrik popülasyon:


Avrupa İlaç Ajansı, pediyatrik popülasyonun bir veya daha fazla alt grubunda herediter anjiyoödem ataklarının önlenmesinde lanadelumab ile yapılan çalışmaların ibraz edilmezorunluluğunu ertelemiştir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Lanadelumabın tek ve çoklu doz farmakokinetiği HAÖ hastalarında incelenmiştir.

Emilim:


SC uygulamadan sonra, maksimum konsantrasyona ulaşana kadar geçen süre yaklaşık 5 gündür. SC enjeksiyonunun yeri (uyluk, kol veya karın) ve kendi kendine uygulama yapmalanadelumabın emilimini etkilememiştir.

Subkütan uygulamadan sonra lanadelumabın mutlak biyoyararlanımı belirlenmemiştir. HELP çalışmasında, 300 mg q2wks ile tedavi edilen hastalarda kararlı durumda doz aralığında eğrialtındaki alan (EAAtau,kd), kararlı durumdaki maksimum konsantrasyon (Cmaks,kd) ve kararlıdurumdaki minimum konsantrasyon (Cmin,kd) ortalama (SS) sırasıyla 408 mikrogram*gün/mL(138), 34,4 mikrogram/mL (11,2) ve 25,4 mikrogram/mL'dir (0,18). Kararlı durumkonsantrasyonuna ulaşana kadar geçmesi beklenen süre yaklaşık 70 gündür.

8

Dağılım:


Lanadelumabın HAÖ hastalarındaki ortalama (SS) dağılım hacmi 14,5 litredir (4,53). Lanadelumab bir terapötik monoklonal antikordur ve plazma proteinlerine bağlanmasıbeklenmemektedir.

Eliminasyon:


Lanadelumabın ortalama (SS) toplam vücut klirensi 0,0297 L/saattir (0,0124) ve terminal eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 14 gündür.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Lanadelumabın farmakokinetiği 400 mg'a kadar dozlarda doğrusal doz-maruziyet yanıtı ve 12 aya kadar sürelerde subkutan uygulamadan sonra tekrar üretilebilir maruziyet göstermiştir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Özel popülasyonlar:


Lanadelumabın farmakokinetiğini cinsiyet, yaş, gebe kadınlar veya böbrek veya karaciğer yetmezliği varlığı dahil özel popülasyonlarda değerlendirmek için özel bir çalışmayapılmamıştır.

Popülasyon farmakokinetik analizinde, vücut ağırlığına göre düzeltme yapıldıktan sonra, lanadelumabın klirensi veya dağılım hacminde cinsiyet veya yaşın (12 ila 75) hiçbir etkisigörülmemiştir.

Vücut ağırlığının klirens değişkenliğini ortaya koyan önemli bir değişken olduğu belirlenmiş olsa da, 300 mg q2wks dozu bu endikasyon için yeterli maruziyet sağlamıştır (bkz. Bölüm 5.1).

Böbrek ve karaciğer yetmezliği:


IgG monoklonal antikorları esas olarak hücreler arası katabolizma yoluyla elimine edildiği için, böbrek yetmezliği veya karaciğer yetmezliğinin lanadelumabın klirensini etkilemesibeklenmemektedir.

Buna bağlı olarak, popülasyon farmakokinetik analizinde böbrek yetmezliğinin (tahmini GFR: 60 ila 89 ml/dk./1,73 m2 [hafif, N=98] ve 30 ila 59 ml/dk./1,73 m2 [orta dereceli, N=9])lanadelumabın klirensi veya dağılım hacmi üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçanlarda (28 güne kadar) ve sinomolgus maymunlarında (6 aya kadar) haftada bir kez SC enjeksiyonunun incelendiği yinelenen doz çalışmalarında, lanadelumab 50 mg/kg'a kadardozlarda (test edilen en yüksek doz) iyi tolere edilmiştir ve hiçbir organ toksisitesibelirlenmemiştir. Sinomolgus maymunlarında 6 aylık uygulamadan sonra maruziyetler EAA'yadayanarak 300 mg q2wks'dekine göre yaklaşık 23 kat daha yüksektir.

Lanadelumab tamamen doğal oluşumlu aminoasitlerden oluştuğu ve hiçbir inorganik veya sentetik bağlayıcılar veya başka protein olmayan kısımlar içermediği için, DNA veya diğerkromozomal materyalle doğrudan etkileşime girmesi beklenmemektedir; bu nedenle hiçbirgenotoksisite değerlendirmesi yapılmamıştır. Kanıt ağırlığı yaklaşımına göre lanadelumabınkarsinojenisite riskinin düşük olduğu düşünüldüğünden, hayvanlarda karsinojenisitedeğerlendirmesi yapılmamıştır.

9

Lanadelumabın doğurganlık üzerindeki etkileri cinsel olgunluğa ulaşmış sinomolgus maymunlarında incelenmiştir. 13 haftalık bir çalışmada, haftada bir kez SC yoldan 10 veya 50mg/kg (test edilen en yüksek doz) dozlarında uygulanan lanadelumabın erkek veya dişidoğurganlığı üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır. Doğurganlık çalışmasında cinsel olgunluğaulaşmış sinomolgus maymunlarındaki maruziyet Cmaks ve EAA'ya göre 300 mg q2wks'degörülen maruziyetten sırasıyla yaklaşık 20 ve 22 kat daha yüksektir.

Hamile sinomolgus maymunlarına haftada bir kez 10 veya 50 mg/kg (test edilen en yüksek doz) dozlarında lanadelumab uygulanan ePPND çalışmasında, gebelik ve doğum, embriyofetalgelişim, sağkalım, büyüme ve/veya yavruların postnatal gelişimi üzerinde lanadelumabla ilgilihiçbir etki görülmemiştir. EPPND çalışmasındaki maruziyet EAA'ya göre 300 mg q2wks'degörülenden yaklaşık 32 kat daha yüksektir.

6 FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum fosfat dibazik, dihidrat Sitrik asit monohidratL-histidinSodyum klorürPolisorbat 80Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

2°C-8°C arasında buzdolabında saklayınız.

Dondurmayınız.

Çözeltiyi ışıktan korumak için dış kutusunda saklayınız.

Kullanıma hazır enjektör içeren çözelti, raf ömrü boyunca 1 defaya mahsus olmak üzere 14 gün 25°C'nin altında saklanabilir, saklama süresi son kullanma tarihini geçmemelidir.TAKHZYRO'yu oda sıcaklığında sakladıktan sonra buzdolabına geri koymayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

İğne ve sert iğne korumasına sahip olan cam enjektör haznesi: Neopak 2.25 mL, sert iğne korumalı kilitli 27G V inç ince duvarlı borosilikat Tip I berrak cam enjektör haznesi, 2 ml.

Kauçuk tıpa: Flurotec ve B2-40 kaplama formülasyonu ile 1 -3 mL bromobütil kauçuk tıpa.

10

TAKHZYRO, 1,2 veya 6 adet (2'şer enjektör içeren 3'lü paket) kullanıma hazır enjektör içeren kutularda sunulabilir.

Tüm ambalaj büyüklükleri pazarlanmayabilir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Lanadelumab tek kullanımlık kullanıma hazır enjektör olarak sunulmaktadır.

Kullanmadan önce TAKHZYRO çözeltisi gözle incelenerek görüntüsüne bakılmalıdır. Çözelti renksiz veya açık sarı renkte olmalıdır. Renk bozukluğu olan veya partikül içeren çözeltilerkullanılmamalıdır.

Fazla çalkalamaktan kaçınınız.

Kullanıma hazır enjektörü buzdolabından çıkardıktan sonra, enjeksiyon öncesi çözeltinin oda sıcaklığına ulaşması için 15-30 dakika bekleyiniz. TAKHZYRO'yu karın, uyluk veya üst kolbölgesine subkutan olarak enjekte ediniz (bkz. Bölüm 4.2)

Tüm kullanıma hazır enjektörler tek kullanımlıktır. Enjeksiyon tamamlandıktan sonra kullanıma hazır enjektörü imha ediniz.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Takeda İlaç Sağlık Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

Levent- Şişli/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2022/448

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 17.08.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

11

İlaç Bilgileri

Takhzyro 300 Mg/2 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

Etken Maddesi: Lanadelumab

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.