Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fentanyl-pf 100 Mcg/2 Ml I.v./i.m. Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FENTANYL-PF 100 mcg/2 mL I.V./I.M. enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 1 mL çözelti; 78,5 mcg fentanil sitrat (50 mcg fentanile eşdeğer) içerir.

Yardımcı madde(ler):

Her 1 mL çözelti,

Sodyum klorür.....................9 mg

Sodyum hidroksit.................y.m.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İntravenöz/intramüsküler enjeksiyon için çözelti.

İntravenöz/intramüsküler kullanım için steril, berrak, renksiz, gözle görülebilir partikül içermeyen çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

FENTANYL-PF aşağıdaki durumlarda endikedir:

- Genel ya da rejyonal anestezide narkotik analjezik katkısı olarak,

- Kısa cerrahi prosedürler sırasında analjezi sağlamak için düşük dozlarda

- Nöroleptanaljezi tekniğinde bir nöroleptik ile kombinasyon halinde.

- Majör cerrahi geçiren yüksek riskli hastalarda "opioid bazlı anestezi" için

oksijen ile birlikte

anestetik ajan olarak.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji /Uygulama sıklığı ve süresi:

FENTANYL-PF, yalnızca hava yolunun kontrol edilebildiği bir ortamda ve hava yolunu kontrol edebilen bir personel tarafından uygulanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4.).

Bradikardi oluşmasını önlemek için, indüksiyondan hemen önce düşük bir dozda intravenöz antikolinerjik uygulanması önerilmektedir.

Ampulü açarken eldiven giyilmesi önerilir (Bkz. Bölüm 6.6.).

Pozoloji

FENTANYL-PF dozu yaşa, vücut ağırlığına, fiziksel duruma, altta yatan patolojik koşullara, diğer ilaçların kullanımına, cerrahinin tipine ve anesteziye göre bireyselleştirilmelidir.Yaşlı (>65 yaş) ve güçten düşmüş hastalarda başlangıç dozu azaltılmalıdır. Tamamlayıcı (ek)

e bulundurulmalıdır.

aLL

aarIfee,lir^iLkeft

i

Belge Do


elge


1 / 13

Genel anestezide analjezik destek olarak kullanımı

Düşük doz: 2 mikrogram/kg

Düşük dozlardaki FENTANYL-PF daha çok, küçük ancak ağrılı cerrahi uygulamalarda yararlıdır.

Orta düzey doz: 2-20 mikrogram/kg

Cerrahi uygulama daha komplike olduğunda daha yüksek dozlar gerekebilir.

Etki süresi doza bağlıdır.

Yüksek doz: 20-50 mikrogram/kg

Daha uzun süren ve stres yanıtının hastanın iyi olma haline zarar verebileceği büyük cerrahi uygulamalarda nitröz oksit/oksijen ile birlikte 20-50 mikrogram/kg FENTANYL-PF'ninhafifletici etkisi olduğu gösterilmiştir. Cerrahi operasyon sırasında bu aralıktaki dozlarkullanıldığında, uzamış post-operatif solunum depresyonu olasılığı göz önüne alınarak post-operatif ventilasyon ve izleme şarttır.

Hastanın gereksinimleri ve operasyonun tamamlanması için gerektiği tahmin edilen süreye göre 25-250 mikrogram/kg'lık (0.5-5 mL) ek dozlar uygulanabilir.

Anestezik ajan olarak kullanımı


Cerrahi strese yanıtın hafifletilmesi özellikle önemli olduğunda, oksijen ve kas gevşetici ile birlikte 50-100 mikrogram/kg'lık dozlar uygulanabilir. Bu teknik ek anestezik ajanlarkullanımına gerek kalmaksızın anestezi sağlar. Belirli olgularda bu anestezik etkininsağlanması için 150 mikrogram/kg'a kadar dozlar gerekebilir. FENTANYL-PF bu biçimdemiyokardın aşırı oksijen gereksiniminden korunması gereken hastalardaki açık kalp cerrahisive belirli başka majör cerrahi prosedürlerde özellikle kullanılmıştır.

Uygulama şekli:

İntravenöz/intramüsküler enjeksiyon yolu ile uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek /Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozukluk olan hastalarda opioidler dikkatle titre edilmelidir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda FENTANYL-PF'nin düşük dozlarınınkullanımı değerlendirilmelidir ve bu hastalar fentanil toksisitesi belirtileri açısından dikkatlegözlemlenmelidir (Bkz. Bölüm 5.2.).

Obez hastalar:

Doz vücut ağırlığına göre belirlenirse obez hastalarda yüksek doz verilmesi riski mevcuttur. Obez hastalarda doz tahmini yağsız vücut ağırlıklarına göre hesaplanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

2-11 yaşlarındaki çocuklarda indüksiyon ve idame için 2-3 mikrogram/kg doz önerilir. Çocuklarda doz rejimi genelde aşağıdaki gibidir:

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

2 / 13


Yaş
Başlangıç
Destek
Doğal solunum
2-11 yaş
1 -3 mikrogram/kg
1-1.25 mikrogram/kg
Destekli solunum
2-11 yaş
1 -3 mikrogram/kg
1-1.25 mikrogram/kg

12-17 yaşlarındaki çocuklarda yetişkin dozları uygulanabilir.

Geriyatrik popülasyon:

Diğer opioidlerde olduğu gibi, yaşlı (>65 yaş) ya da düşkün kişilerde başlangıç dozu azaltılmalıdır. İdame dozlarının belirlenmesinde başlangıç dozunun etkisi dikkate alınmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

- İlacın etkin maddesine ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık,

- Solunum depresyonu,

- Obstrüktif solunum yolu hastalığı,

- Monoamin oksidaz inhibitörleriyle birlikte kullanımı veya bu ilaçların kesilmesindensonraki iki hafta içinde kullanımı kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tolerans gelişimi ve bağımlılık oluşabilir. FENTANYL-PF'nin intravenöz uygulanmasını takiben, özellikle hipovolemik hastalarda kan basıncında geçici bir düşme gelişebilir.Stabil bir arteryel basıncın korunması için uygun önlemlerin alınması gerekir.

Solunum depresyonu:

Diğer potansiyel opioidlerde olduğu gibi, derin analjeziye post-operatif periyotta da kalıcı olabilen ya da nüks edebilen belirgin solunum depresyonu eşlik edebilir. FENTANYL-PF,yüksek dozlarda veya infüzyon ile uygulandığında anestezi sonrası bakım/derlenme odasındançıkış yapılmadan önce yeterli doğal solunumun oluşturulmuş ve sürekliliğinin sağlanmışolduğundan emin olunması zorunludur.

200 mikrogramdan yüksek dozlarda FENTANYL-PF uygulanması sonrası ciddi bir solunum depresyonu oluşabilir. FENTANYL-PF'nin bu ve diğer farmakolojik etkileri spesifik opioidantagonistleri ile geri döndürülebilir. Solunum depresyonunun opioid etkisinden daha uzunsürebilmesi nedeniyle daha sonra ek dozlar gerekebilir.

Resüsitasyon ekipmanı ve opioid antagonistler hazır bulundurulmalıdır. Anestezi sırasında hiperventilasyon, hastanın CO2'ye yanıtını değiştirebilir, bu da post-operatif solunumu etkiler.Doğum sırasında FENTANYL-PF uygulanması neonatal solunum depresyonuna nedenolabilir.

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

3 / 13

Kardiyak hastalık:

Yeterli miktarda antikolinerjik almayan hastalarda ya da FENTANYL-PF'nin vagolitik olmayan kas gevşeticilerle kombine edildiği durumlarda bradikardi ve muhtemelen kardiyakarrest ortaya çıkabilir. Bradikardi atropin ile antagonize edilebilir.

Kas rijiditesi:

Kas rijiditesi (morfin benzeri etki) ortaya çıkabilir.

Torakal kasları da kapsayan kas rijiditesinden aşağıdaki önlemlerle kaçınılabilir:

- Yavaş intravenöz enjeksiyon (düşük dozlarda genellikle yeterlidir),

- Benzodiazepinlerle premedikasyon,

- Kas gevşeticilerinin kullanımı.

Non-epileptik (miyo) klonik hareketler ortaya çıkabilir.

Önlemler:

FENTANYL-PF, yalnızca hava yolunun kontrol edilebildiği bir ortamda ve hava yolunu kontrol edebilen bir personel tarafından uygulanmalıdır.

Özel doz durumları:

İntraserebral uyuncu bozulmuş olan hastalarda opioidlerin hızlı bolus enjeksiyonlardan kaçınılmalıdır; böyle hastalarda ortalama arteryel basınçtaki geçici düşüşe, bazen serebralperfüzyon basıncında geçici bir azalma eşlik etmiştir.

Yaşlı ya da düşkün hastalarda dozun azaltılması önerilir.

Aşağıdaki koşulların herhangi biri geçerli olan hastalarda dozaj dikkatle titre edilmelidir: Kontrol edilemeyen hipotiroidizm, pulmoner hastalık, solunum rezervinin azalması, alkolizmveya yetersiz böbrek ya da karaciğer fonksiyonu. Bu tip hastalar için daha uzun süreli post-operatif izleme gereklidir.

Kronik opioid terapisinde olan ya da opioid bağımlılık öyküsü bulunan hastalarda daha yüksek doz gerekebilir.

Myastenia gravis:

Myastenia gravis hastalarında, intravenöz FENTANYL-PF uygulanmasının da dahil olduğu genel anestezi rejimlerinin uygulanması öncesinde veya sırasında belirli antikolinerjik ajanlarve nöromüsküler bloke edici farmasötik ajanların kullanımı ile ilgili dikkatli değerlendirmeyapılmalıdır.

Nöroleptiklerle etkileşim:

anmıştık

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

;lge, gır

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3

FENTANYL-PF bir nöroleptik ile birlikte uygulandığında, hasta her bir ilacın özel niteliklerinden, özellikle de etki sürelerinin farklı olabileceğinden haberdar olmalıdır. Böylebir kombinasyon kullanıldığında hipotansiyon görülme sıklığı daha yüksektir. Nöroleptikler

J Bit belgeA Bit belgeA

4 / 13

ekstrapiramidal semptomları indükleyebilirler ancak bu durum anti-parkinson ajanlarla kontrol altına alınabilir.

Safra kanalı:

Diğer opioidlerde olduğu gibi antikolinerjik etkilerinden dolayı FENTANYL-PF uygulanması safra kanalında basıncın artmasına yol açabilir ve izole vakalarda Oddi sfinkterinde spazmlargözlenebilir.

Serotonin sendromu:

FENTANYL-PF, serotonerjik nörotransmitter sistemini etkileyen ilaçlarla birlikte kullanılırken dikkat gerekir.

Selektif Serotonin Geri-Alım İnhibitörleri (SSRİ'leri) ve Serotonin Norepinefrin Geri- Alım İnhibitörleri (SNRİ'leri) gibi serotonerjik ilaçlarla ve serotonin metabolizmasını azaltan(Monoamin Oksidaz İnhibitörleri [MAOİ'leri] dahil) ilaçlar ile birlikte kullanıldıklarındayaşamı tehdit etme riski bulunan serotonin sendromu gelişebilir. Bu durum tavsiye edilmişolan dozlarda da görülebilir.

Serotonin sendromunun belirtileri, mental durum değişikliklerini (örn. ajitasyon, halüsinasyonlar, koma), otonom instabiliteyi (örn. taşikardi, labil kan basıncı, hipertermi),nöromüsküler anormallikleri (örn. hiperrefleksi, inkoordinasyon, rijidite) ve/veyagastrointestinal belirtileri (örn. bulantı, kusma, diyare) içerebilir.

Serotonin sendromundan kuşkulanılırsa, FENTANYL-PF hemen kesilmelidir.

Pediatrik popülasyon:

Spontan solunumun olduğu çocuklarda analjezi amacıyla yalnızca anestezik bir tekniğin parçası olarak kullanılmalıdır. Sedasyon/analjezi tekniklerinin bir parçası olarak ancakdeneyimli bir hekim tarafından ve entübasyon gerektiren ani göğüs duvarı rijiditesi veyasolunum yolu desteği gerektiren apne durumlarına müdahale edilebilecek bir ortamdakullanılabilir.

FENTANYL-PF 'ın bileşimindeki bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgi:

Bu tıbbi ürün her dozunda 1mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileimler ve dier etkileimekilleri

Diğer ilaçların FENTANYL-PF üzerindeki etkisi:


Opioid premedikasyon, barbitüratlar, benzodiazepinler, nöroleptikler, halojenik gazlar ve diğer non-selektif merkezi sinir sistemi (MSS) depresanlarının (örn. alkol) kullanımıFENTANYL-PF'nin neden olduğu solunum depresyonunu güçlendirebilir veya uzatabilir.Hastalar diğer MSS depresanlarını aldıklarında ihtiyaç duyulan FENTANYL-PF dozunormalden az olacaktır.

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

5 / 13

FENTANYL-PF klerensi yüksek olan bir ilaçtır ve çoğunlukla sitokrom P4503A4 (CYP3A4) tarafından büyük ölçüde ve hızla metabolize edilir.

Dört gün süreyle oral yolla verilen 200 mg/gün dozunda itrakonazolün (güçlü bir CYP3A4 inhibitörü) intravenöz FENTANYL-PF'nin farmakokinetiği üzerinde belirgin bir etkisiolmamıştır.

Oral ritonavir (en güçlü CYP3A4 inhibitörlerinden biri) intravenöz fentanilin klerensini üçte iki oranında azaltmıştır; ancak tek doz intravenöz fentanil uygulamasının ardından elde edilenmaksimum plazma konsantrasyonu etkilenmemiştir.

Flukonazol veya vorikonazolün (orta güçte CYP3A4 inhibitörleri) FENTANYL-PF ile birlikte uygulanması, FENTANYL-PF'ye maruziyette artışla sonuçlanabilir. FENTANYL-PFtek doz olarak kullanıldığında, ritonavir gibi güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin birlikte kullanımıözel hasta bakımı ve izlenmesini gerektirir.

FENTANYL-PF ile CYP3A4 inhibitörlerinin bir arada kullanıldığı sürekli tedavilerde, uzun süreli ya da gecikmiş solunum depresyonuna neden olabilecek FENTANYL-PF birikimindenkaçınmak üzere doz azaltımı gerekebilir.

Fentanilin vagolitik olmayan kas gevşeticilerle kombine kullanımında, bradikardi ve muhtemelen kardiyak arrest meydana gelebilir.

FENTANYL-PF'nin droperidol ile eş zamanlı kullanımı daha yüksek hipotansiyon insidansına neden olabilir.

Serotonerjik ilaçlar:

Selektif Serotonin Geri-Alım İnhibitörleri (SSRI) ve Serotonin Norepinefrin Geri-Alım İnhibitörleri (SNRI) gibi serotonerjik ilaçlarla ve serotonin metabolizmasını azaltan(Monoamin Oksidaz İnhibitörleri [MAOİ] dahil) ilaçlar ile birlikte kullanıldıklarında yaşamıtehdit etme riski bulunan serotonin sendromu gelişebilir.

FENTANYL-PF'nin diğer ilaçlar üzerindeki etkisi:


FENTANYL-PF uygulanmasını takiben uygulanacak diğer merkezi sinir sistemi depresanı ilaçların dozu azaltılmalıdır.

FENTANYL-PF ile birlikte kullanıldığında etomidatın plazma konsantrasyonu önemli ölçüde (2-3 kat) artmıştır. FENTANYL-PF ile birlikte alındığında etomidatın yarılanma ömründe birdeğişiklik olmaksızın, total plazma klerensi ve dağılım hacmi belirgin olarak (2 ila 3 katkadar) azalmaktadır.

FENTANYL-PF ile birlikte uygulanan intravenöz midazolamın terminal yarılanma ömrü uzamakta ve plazma klerensi azalmaktadır. Bu ilaçların FENTANYL-PF ile birliktekullanılmaları durumunda, dozlarının azaltılması gerekebilir.

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

6 / 13

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk dourma potansiyeli bulunan kadınlar/Doum kontrolü (Kontrasepsiyon)

FENTANYL-PF kullanımı gereken dönemde, gerekiyorsa, uygun bir kontrasepsiyon yöntemi kullanarak gebelikten korunulmalıdır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. FENTANYL-PF'nin gebekadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. FENTANYL-PF gebeliğin erkendönemlerinde plasentadan geçebilir.

FENTANYL-PF'nin plasentaya geçmesi ve yenidoğan döneminde doğal solunumu baskılayabileceğinden doğum sırasında (sezaryan da dahil olmak üzere) uygulanmasıönerilmez (intramüsküler ya da intravenöz). FENTANYL-PF kullanılacaksa, desteklenmişsolunum ekipmanı hem anne hem de bebek için gerekli olduğunda kullanılmak üzere hazırbulundurulmalıdır. Her zaman çocuk için bir antidot bulundurulmalıdır.

Laktasyon dönemi

Fentanil anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle ilacın uygulamasından sonraki 24 saat içinde emzirme ve sağılmış anne sütü kullanımı önerilmemektedir. FENTANYL-PF uygulamasınıtakiben emzirmenin risk/ fayda oranı dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Fentanilin kadın ve erkek fertilitesi üzerindeki etkileri hakkında klinik veri bulunmamaktadır. Hayvan çalışmalarında, sıçanlarla yapılan bazı testler maternal toksik dozlarda dişifertilitesinde azalma göstermiştir (bkz. bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastalar erken taburcu edilmeleri halinde, uygulama sonrasındaki 24 saatte araç ve makine kullanmamaları ve dikkat gerektiren bir iş yapmamaları konusunda uyarılmalıdır.Bu ilaç kognitif fonksiyonları bozabilir ve hastanın güvenli araç kullanım yeteneğinietkileyebilir.

Bu ilaç reçetelenirken hastalara aşağıdakiler söylenmelidir:

• İlaç araç kullanma yeteneğinizi etkileyebilir,

İlacın sizi nasd etkileyeceğinizi öğrenmeden araç kuMan^yım^

Belge DomaHM

? atffidaykgffaaç !kuflanmani'zgtrMik ^üçudir,//www turkiye gov tr/saglik-titck-ebys

7 / 13

• Ancak eğer aşağıdakiler sizin için geçerliyse bu bilerek suç işlemeye girmez:

- Bu ilaç tıbbi bir hastalığınızın tedavisi ya da diş tedaviniz için yazılmışsa,

- İlacı reçeteleyen doktorun size söylediği gibi ve bu ilacın kullanma talimatındasöylendiği gibi alıyorsanız,

- Sizin güvenli araç kullanım yeteneğinizi etkilemiyorsa.

4.8. İstenmeyen etkilerKlinik çalışma verileri

I.V. fentanilin güvenliliği ile ilgili veriler, I.V. fentanilin anestezik bir ajan olarak kullanıldığı 20 klinik çalışmaya katılan 376 hastadan elde edilmiştir. Bu hastalar en az bir doz I.V.fentanil almışlar ve güvenlilik bilgisi sağlamışlardır.

Bu klinik çalışmalarda en sık bildirilen (görülme sıklığı %5 ve daha fazla) advers ilaç reaksiyonları şunlar olmuştur: Bulantı (%26,1), kusma (%18,6), kas rijiditesi (%10,4),hipotansiyon (%8,8), hipertansiyon (%8,8), bradikardi (%6,1) ve sedasyon (%5,3).

Yukarıdakiler dahil klinik çalışmalarda ya da pazarlama sonrası deneyimde bildirilen advers ilaç reaksiyonları aşağıda sıralanmıştır:

Advers ilaç reaksiyonları, sistem organ sınıfı ve sıklığına (SOC) göre listelenmektedir:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Hipersensitivite(anafılaktik şok, anafılaktik reaksiyon ve ürtikergibi)

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Ajitasyon

Yaygın olmayan: Öforik durum

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Kas rijiditesi (torasik kasları da içeren)

Yaygın: Diskinezi, sedasyon, baş dönmesi/sersemlikhali

Yaygın olmayan: Baş ağrısı

Bilinmiyor: Konvülsiyonlar, bilinç kaybı, miyoklonus

Göz hastalıkları

Yaygın: Görsel bozukluklar

Kardiyak hastalıkları

Yaygın: Bradikardi, taşikardi, aritmi

Bilinmiyor: Kardiyak arrest

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

8 / 13

Vasküler hastalıkları

Yaygın: Hipotansiyon, hipertansiyon, venöz ağrı

Yaygın olmayan: Filebit, kan basıncında oynamalar

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Laringospazm, bronkospazm, apne

Yaygın olmayan: Hiperventilasyon, hıçkırıklar

Bilinmiyor: Solunum depresyonu

Gastrointestinal hastalıkları

Çok yaygın: Bulantı, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Alerjik dermatit

Bilinmiyor: Kaşıntı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: Üşüme, hipotermi

Cerrahi ve tıbbi prosedürler

Yaygın: Post-operatif konfüzyon

Yaygın olmayan: Anestezinin solunum yolu komplikasyonu

Bir nöroleptik FENTANYL-PF ile birlikte kullanıldığında aşağıdaki advers reaksiyonlar gözlenebilir: Ürperme ve/veya titreme; huzursuzluk, post-operatif halüsinasyon epizodları veekstrapiramidal semptomlar (bkz. bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)' ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Belirti ve işaretler:


FENTANYL-PF'nin doz aşımı belirtileri genelde farmakolojik etkilerinin artması şeklindedir. Bireysel hassasiyete bağlı olarak klinik tablo öncelikle solunum depresyonunun bradipnedenapneye kadar değişen dereceleri ile tanımlanır.

Tedavi:


Hipoventilasyon ya da apne oluşması halinde:

olunmalı ya da kontrol

anm ıştır.J


Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Oksijen uygulanmalı ve gereken biçimde solunuma yardımcı edilmelidir.

9 / 13

Solunum depresyonu halinde:

• Bir narkotik antagonistinin kullanımı endikedir. Bu daha acil karşı önlemlerin alınmasınıgereksiz kılmaz.

• Solunum depresyonu antagonistin etkisinden daha uzun sürebilir; bu nedenle daha sonraantagonistin ilave dozları gerekebilir.

Kas rijiditesi halinde:

• Yardımlı ya da kontrollü solunumu kolaylaştırmak üzere bir intravenöz nöromuskülerbloke edici ajan gerekebilir.

Hasta dikkatle gözlenmelidir; uygun vücut sıcaklığı ve yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Hipotansiyon şiddetli ya da kalıcı ise hipovolemi olasılığı düşünülmelidir ve hipovolemimevcutsa uygun parenteral sıvı uygulaması ile kontrol altına alınmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Opioid anestezikler ATC kodu: N01AH01

Genel özellikler

Fentanil, morfinden 50 ila 100 kat güçlü sentetik bir opioiddir.

Etkisi hızlı başlar ve etki süresi kısadır. İnsanlarda, 0.5-1 mg/70 kg'lık tek bir I.V. dozu ile cerrahi analjezi, solunum depresyonu, bradikardi ve diğer tipik morfin benzeri etkiler hızlıcagelişir. En yüksek etki süresi yaklaşık 30 dakikadır. Tüm güçlü morfin benzeri ilaçlar ağrıdarahatlama, solunum depresyonu, bulantı, kabızlık, fiziksel bağımlılık, bazı vagus etkiler vedeğişen derecelerde sedasyon geliştirirler. Fentanil, sadece kısa etki süresine göre değil, aynızamanda hayvanlarda kusma etkisinin olmaması ve minimal hipotansif faaliyet ile demorfinden farklılık gösterir.

Fentanilin tüm etkileri spesifik bir narkotik antagonisti ile hızla ve tamamen geri döndürülebilir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


İntravenöz uygulama yolu nedeniyle gastrointestinal emilim söz konusu değildir.

Dağılım:


İntravenöz enjeksiyondan sonra fentanilin plazma konsantrasyonları hızla düşer, ardışık dağılım yarılanma ömürleri yaklaşık 1 dakika ve 18 dakikadır, terminal eliminasyonyarılanma ömrü ise 475 dakikadır. Fentanilin Vc'si (santral kompartman dağılım hacmi) 13 Lve toplam Vdss'si (kararlı durumdaki dağılım hacmi) 339 L'dir. Fentanilin plazmaproteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %84'tür.

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

10 / 13

Biyotransformasyon:


Fentanil başlıca karaciğerde CYP3A4 enzimiyle hızla metabolize edilir. Başlıca metaboliti norfentanildir. Fentanilin klerensi 574 mL/dakikadır.

Eliminasyon:


Uygulanan dozun yaklaşık %75'i 24 saat içinde atılır ve yalnızca %10'u değişmemiş ilaç olarak idrarla atılmaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Çocuklar:


Fentanilin yeni doğan bebeklerdeki plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %62'dir ve erişkinlerdekinden düşüktür. Süt çocukları ve çocuklarda klerens ve dağılım hacmi dahayüksektir. Bu durum, fentanil için daha fazla doz gereksinimine neden olabilir.

Yanığı olan erişkin hastalar:


Fentanilin klerensinde olan %44'e varan bir artışla beraber daha geniş bir dağılım hacmi, ilacın plazma konsantrasyonlarında azalmayla sonuçlanır. Bu durum fentanil dozununarttırılmasını gerektirebilir.

Böbrek yetmezliği:


Böbrek transplantlı hastalarda intravenöz fentanil kullanılan bir çalışmadan elde edilen veriler, bu hasta popülasyonunda klerensin azalabileceğini öngörmektedir. Böbrek yetmezliğiolan hastalar fentanil kullanacaksa, fentanil toksisitesi belirtileri açısından dikkatlegözlemlenmelidir ve gerekli ise doz azaltılmalıdır (bkz. bölüm 4.2).

Obez hastalar:


Artmış vücut kütlesi ile fentanil klerensinde artış görülmüştür. Vücut Kitle İndeksi 30'dan yüksek olan hastalarda, fentanil klerensi her 10 kg yağsız vücut kütlesi artışıyla yaklaşıkolarak %10 artmaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Diğer opioid analjeziklerle olduğu gibi,

in vitroIn vivo

kemirgen deneylerinde ve bakteriyel çalışmalarda fentanil mutajenitebelirtisi göstermemiştir.

Sıçanlarda gerçekleştirilen iki yıllık bir çalışmada fentanil, karsinojenik bulunmamıştır.

Dişi sıçanlarda yapılan bazı testler, fertilite azalması ve embriyo mortalitesi göstermiştir. Bu bulgular, maternal toksisite ile ilişkilidirler ve ilacın gelişmekte olan embriyo üzerinedoğrudan etkisi ile ilişkili değildir. Teratojenik etkilere dair bulgu yoktur.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür

J Bu belge Bu belge

11 / 13

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

FENTANYL-PF %0,9 NaCl ve %5 Dekstroz çözeltisi ile seyredildiğinde 2-8 °C'de 24 saat stabildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Işıktan korumak için ampuller orijinal kutusu içinde saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, 10 adet 2 mL'lik renksiz, tip I cam ampul içerir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Yalnızca berrak, partikülsüz ve ambalaj bütünlüğü bozulmamış ürünler kullanılmalıdır. Kısmen kullanılmış çözeltiler saklanmamalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği“ ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

Uygulama şekli:

FENTANYL-PF dozu yaşa, vücut ağırlığına, fiziksel duruma, altta yatan patolojik koşullara, diğer ilaçların kullanımına, cerrahinin tipine ve anesteziye göre bireyselleştirilmelidir.Yaşlı (>65 yaş) ve güçten düşmüş hastalarda başlangıç dozu azaltılmalıdır. Tamamlayıcı (ek)dozlar belirlenirken başlangıç dozunun etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.

Kullanımda dikkat edilmesi gereken noktalar

Ampulü baş ve işaret parmakları arasında tutunuz, ampulün ucunu serbest bırakınız.

Diğer elle ampulün ucunu, işaret parmağını ampulün boynuna ve başparmak ampule paralel olarak renkli noktanın üzerine gelecek şekilde tutunuz. Başparmağı noktanın üzerinde tutarakampulün ucunu hızla kırınız, bu sırada ampulün gövdesini diğer elle tutunuz.

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

12 / 13

7. RUHSAT SAHİBİ

POLİFARMA İLAÇ SAN VE TİC. AŞ

Vakıflar OSB Mahallesi, Sanayi Caddesi No:22/1

Ergene/TEKİRDAĞ

Tel: 0282 675 14 04

Faks: 0282 675 14 05

8. RUHSAT NUMARASI

2022/485

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi:29.08.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUZW56aklUQ3NRSHY3RG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


13 / 13

İlaç Bilgileri

Fentanyl-pf 100 Mcg/2 Ml I.v./i.m. Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Fentanil Sitrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.