Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Intratect 20 G/200 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM' abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8. Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

INTRATECT 20 g/200 mL IV infüzyonluk çözelti Steril, Apirojen

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

İnsan normal immünoglobülini (IVIg)

1 mL çözelti içinde:

İnsan normal immünoglobülini 100 mg (en az %96'sı IgG)

200 ml'lik bir flakonda 20 g içerir.

IgG alt sınıflarının dağılımı (yaklaşık değerler):

IgG1 %57 IgG2 %37IgG3 %3IgG4 %3

Maksimum IgA içeriği 1800 mikrogram/mL'dir.

İnsan bağışçılarının plazmasından elde edilir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

I.V. infüzyon için çözelti.

Çözelti berrak ya da hafif yanar döner, renksiz veya açık sarı renktedir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

1. İmmun yetmezlik durumlarında replasman tedavisi için;

a) Antikor üretiminin bozulduğu primer (Konjenital) immün yetmezliklerde

b) Şiddetli veya tekrarlayan enfeksiyonlar gelişen, antimikrobiyal tedavinin yetersiz kaldığı vekanıtlanmış spesifik antikor yetmezliği (SAE)* olan ya da serum IgG düzeyi <4 g/L olanhastalarda sekonder immün yetmezliklerde (SİY) kullanılır.

1

* Kanıtlanmış SAE= IgG antikor titresinde pnömokokal polisakkarit ve polipeptid antijen aşılarına en az 2 kat artış sağlanamaması

2. İmmünomodülatuar etki için;

a) Kanama riski yüksek olan veya cerrahi müdahale öncesi trombosit sayısının hızlayükseltilmesi gereken immün trombositopeni (ITP) olgularında,

b) Guillain-Barre sendromunda

c) Kawasaki hastalığında

d) Multifokal motor nöropati hastalığında,

e) Kronik Enflamatuar Demiyelinizan Polinöropatinin tedavisinde (KIDP)

f) Bulber tutulumu olan Myastenia Gravis tedavisinde uygulanır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Replasman tedavisi immün yetmezlikler konusunda deneyimli bir uzman hekimin denetiminde başlatılmalı ve izlenmelidir.

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Pozoloji ve uygulama sıklığı endikasyona göre değişir.

Replasman tedavisinde hastadaki farmakokinetik ve klinik yanıta bağlı olarak dozun bireysel olarak ayarlanması gerekebilir.

Primer immün yetmezliklerde replasman tedavisi

Doz, bir sonraki infüzyondan önce ölçülen serum IgG düzeyinin en az 6g/L düzeyinde veya popülasyon yaşı için normal referans aralığı dahilinde kararlı olarak sürdürülmesinisağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu dengenin sağlanabilmesi için tedavinin başlangıcındanitibaren 3-6 ay gereklidir.

Önerilen başlangıç dozu bir seferde verilen 0,4-0,8 g/kg infüzyonu takiben her 3-4 haftada bir uygulanan en az 0,2 g/kg'dır.

Serum immünoglobulin düzeyinin 6 g/L IgG olacak şekilde sabit tutulabilmesi için gereken doz ortalama 0,2-0,8 g/kg/ay düzeyindedir.

Kararlı serum düzeyi sağlandıktan sonra doz aralığı 3 ile 4 hafta arasında değişir.

Hastanın klinik yanıtı ile birlikte kararlı IgG serum düzeyleri ölçülmeli ve değerlendirilmelidir.

Klinik yanıta bağlı olarak (ör, enfeksiyon sıklığı) daha yüksek kararlı serum düzeylerinin sağlanması amacıyla doz ve/veya doz aralığının ayarlanması düşünülebilir.

Sekonder immün yetmezlikte replasman tedavisi:

Sekonder immün yetmezlikte replasman tedavisinde tavsiye edilen doz 3-4 haftada bir uygulanan 0,2-0,4 g/kg'dır.

Primer immün trombositopenide:


İki alternatif doz şeması vardır:

• Birinci gün 0,8-1 g/kg dozunda uygulanır; doz, 3 gün içerisinde bir kez tekrarlanabilir

veya

2

• 2-5 gün süreyle 0,4 g/kg/gün dozunda uygulanır. Relaps olduğunda tedavi tekrarlanabilir.

Guillain Barre Sendromu


5 gün süreyle 0,4 g/kg/gün dozunda uygulanır (nüksetme durumunda olası doz tekrarlama).

Kawasaki Hastalığı


8-12 saat süreyle tek doz olarak uygulanan 2g/kg'dır ve asetil salisilik asit ile kombine olarak verilir.

Multifokal Motor Nöropati (MMN) hastalığnda


Başlangıç dozu: 2-5 güne süreyle-bölünmüş dozlarda toplam 2g/kg İdame dozu: 2-6 haftada bir 1-2 g/kg

Tedavi etkisi her döngüden sonra değerlendirilmelidir; 6 ay sonunda herhangi bir tedavi etkisi görülmezse, tedavi kesilmelidir.

Kronik inflamatuvar deıııiyelinizan polinöropati (KIDP)

Önerilen başlangıç dozu: 2-5 ardışık günde bölünmüş dozlarda toplam 2g/kg dır. Yanıt alınamaması durumunda 3 haftada bir 1g/kg total doz 1-2 günde verilir ve 2 ay sonunda yanıtalınamazsa tedavi kesilir.

İdame dozu: başlangıç tedavisine yanıt alınmışsa 3 haftada bir 0,4-1 g/kg total doz 1-2 günde uygulanır. Maksimum yarar elde edilen doz önerilir ve doz doktor tarafından belirlenir. Endüşük etkin idame dozu belirlenene kadar doz azaltılır ve uygulama sıklığı ayarlanır.

Myastenia Gravis

Diğer özel tedavilere cevap vermeyen kritik fazda 5 gün süreyle 0,4 g/kg/gün dozunda uygulanır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar ve adölesanlardaki (0-18 yaş) pozoloji her bir endikasyon için erişkinlerden farklı değildir ve yukarıda belirtilen durumlardaki klinik sonlanımlara göre ayarlanır.

Uygulama şekli:

İntravenöz yoldan uygulanır.

INTRATECT ilk 30 dakikada 0,3 mL/kg/saat hızından fazla olmayan bir başlangıç hızında intravenöz olarak uygulanmalıdır. (Bkz. Bölüm 4.4). Advers reaksiyon durumunda yauygulama hızı azaltılmalı ya da infüzyon durdurulmalıdır. Hasta tarafından iyi tolere edilirseuygulama hızı kademeli olarak maksimum saatte 1,9 mL/kg'a kadar arttırılabilir.

Replasman tedavisi:


Replasman tedavisi sırasında, 1,9 ml/kg/s infüzyon hızını iyi tolere eden hastalarda uygulama hızı kademeli olarak 6 ml/kg/s'ye, iyi tolere edilmeye devam ettiği takdirde ise kademeliolarak maksimum 8 ml/kg/s'ye yükseltilebilir.

Genellikle dozaj ve infüzyon hızları hastanın ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak belirlenmelidir (ayrıca bkz. bölüm 4.4).

3

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

IVIg tedavisi uygulanan hastalarda akut böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir

Böbrek yetmezliği riski bulunan hastalarda, IVIg preparatları uygulanabilir en düşük infüzyon

hızında ve dozda kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

Karaciğer yetmezliği olan hastalarla ilişkin ek bir bilgi bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Yukarıda bahsedilen her durumda pozoloji vücut ağırlığına göre ve klinikte alınan yanıta göre verildiğinden, çocuklarda ve adölesanlarda (0-18 yaş) pozoloji değişmez.

Geriyatrik popülasyon:

IVIg tedavisi uygulanan hastalarda akut böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Bu vakaların çoğunda kişinin 65 yaşın üzerinde olması dahil belirli risk faktörlerinin olduğu bildirilmiştir.Ayrıca IVIg uygulanması ile yüksek riskli hastalarda tromboembolik olaylar arasındabağlantıyı gösteren klinik kanıtlar mevcuttur. Bu nedenle ileri yaş dahil trombotik olayaçısından risk faktörlerini taşıyan hastalarda IVIg reçetelenip infüzyonu uygulanırken dikkatlihareket edilmeli, uygulanabilir en düşük infüzyon hızında ve dozda kullanılmalıdır (Bkz.Bölüm 4.4)

4.3 Kontrendikasyonlar

• Etkin maddeye (insan immünglobulinleri) veya bileşenlerden herhangi birine karşı aşırıduyarlılık (bkz. bölüm 4.4 ve 6.1).

• IgA'ya karşı antikor geliştiren selektif IgA yetmezliği olan hastalarda, IgA içeren ürünuygulanması anaflaksiye neden olabilir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Virüs güvenliği

INTRATECT, insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak Varyant Creutzfeldt-Jacob (v-CJD) gibi,çeşitli hastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler.INTRATECT'de Varyant Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski teorikolarak minimumken, klasik Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski hiçbirkanıtla desteklenmez. Alınan önlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyelolarak hastalık bulaştırabilir.

Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plazma verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüsenfeksiyonlarının halihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yokedilmesi ve/veya inaktivasyonu ile azaltılmıştır. Bütün bu önlemlere rağmen, buürünler hala potansiyel olarak hastalık bulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyenenfeksiyon yapıcı ajanların bu ürünlerin içerisinde bulunma ihtimali mevcuttur.

HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler ve HAV gibi zarflı olmayan virüsler için etkiliönlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Parvovirüs B19 gibi zarflı olmayan



4

virüslere karşı alınan tedbirler sınırlı sayıda olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu, gebelikte (fetal infeksiyon) ve immün yetmezlik ya da kırmızı kan hücreüretiminde artış olan hastalarda tehlikeli olabilir (hemolitik anemi gibi).Doktor, bu ilacı hastaya reçete etmeden veya uygulamadan önce hastası ile risk ve yararlarını tartışmalıdır.


izlenebilirlik:


Hastalar açısından INTRATECT her uygulandığında, hastayla ürünün seri numarası arasındaki bağlantının korunabilmesi için, ürünün adı ve seri numarası kaydedilmelidir.

Kullanım önlemleri:
Potansiyel komplikasyonlar genellikle şu şekilde önlenebilir:

- Hastaların insan normal immünoglobulinine duyarlı olmadığına emin olmak için ilkenjeksiyonda ürün yavaş verilmelidir (0,005 mL/kg/dk'ya karşılık gelen 0,3 mL/kg/sa).

- Hastalar infüzyon süresince herhangi bir semptoma karşı dikkatle takip edilmelidir.Özellikle, insan normal immünglobulini ile hiç tedavi görmemiş hastalar, başka bir IVIguygulamasından INTRATECT tedavisine geçiş yapmış hastalar ya da önceki infüzyondansonra uzun bir ara vermiş olan hastalar, potansiyel istenmeyen etkilerin belirtilerini tespitetmek için ilk infüzyon süresince ve ilk infüzyondan sonraki ilk saat izlenmelidir. Diğertüm hastalar infüzyondan sonra en az 20 dakika gözlemlenmelidir.

Tüm hastalarda, IVIg kullanımı şunları gerektirir:

- IVIg infüzyonuna başlamadan önce yeterli hidratasyon,

- İdrar çıkışının izlenmesi,

- Serum kreatin düzeylerinin izlenmesi,

- Loop diüretiklerin birlikte kullanımından kaçınılması (bkz. Bölüm 4.5).

Advers reaksiyon durumunda, uygulama hızı düşürülmeli veya infüzyon durdurulmalıdır. Gerekli tedavi yan etkinin tipine veya ciddiyetine bağlıdır.

İnfüzyon reaksiyonları:


Belirli advers reaksiyonlar (örneğin baş ağrısı, kızarma, titreme, miyalji, hırıltı, taşikardi, bel ağrısı, bulantı ve hipotansiyon) infüzyon hızı ile ilişkili olabilir. Bölüm 4.2'de önerileninfüzyon hızı yakından takip edilmelidir. İnfüzyon süresi boyunca semptomlar açısındanhastalar yakından izlenmeli ve dikkatle gözlemlenmelidir.

Aşağıdaki durumlarda advers reaksiyonlar daha sık görülebilir;

- İnsan normal immünoglobülinini ilk kez alan hastalarda veya nadiren insan normalimmünoglobülin ürünü değiştirildiğinde ya da önceki infüzyondan sonra uzun bir süregeçmişse.
- Tedavi edilmemiş enfeksiyonu veya altta yatan kronik inflamasyonu olan hastalarda

Aşırı duyarlılık


Aşırı duyarlılık reaksiyonları seyrektir.

Anaflaksi aşağıdaki hastalarda gelişebilir:

5

- Anti-IgA antikorlarına sahip olan IgA saptanmayan hastalar

- İnsan normal immünoglobulini ile daha önceki tedaviyi tolere etmiş olan hastalarŞok olması durumunda, şok için standart medikal tedavi uygulanmalıdır.

Tromboembolizm


IVIg uygulaması ile risk altındaki hastalarda yüksek immünoglobulin akışından kaynaklanan rölatif kan viskozite artışına bağlı olduğu düşünülen, miyokart enfarktüsü, (inme dahil)serebral vasküler olay, pulmoner emboli ve derin ven trombozu gibi tromboembolik olaylararasındaki ilişki klinik olarak kanıtlanmıştır. Bu durumun riskli hastalarda immünoglobulininyüksek olması sırasında kan viskozitesinin artışı ile ilgili olduğu sanılmaktadır. Obez ve dahaönceden trombotik olaylara ilişkin risk faktörü olan hastalar (ilerlemiş yaş, hipertansiyon,diyabet, damar hastalığı veya trombotik nöbet öyküsü olan hastalarla, edinilmiş veya kalıtsaltrombofilik bozukluğu olan hastalar, uzun süre hareketsiz kalan hastalar, ciddi hipovolemisiolan hastalar ve kan viskozitesini arttıran hastalığı bulunan hastalar) hastalarda IVIg reçeteedilirken ve infüzyon sırasında dikkatli olunmalıdır.

Tromboembolik advers olay riski taşıyan hastalarda IVIg ürünleri mümkün olan en düşük infüzyon hızı ve dozunda uygulanmalıdır.

Akut renal yetmezlik


IVIg tedavisi uygulanan hastalarda akut renal yetmezlik vakaları bildirilmiştir. Birçok vakada, önceden var olan renal yetmezlik, diyabet, hipovolemi, aşırı kilo, eş zamanlı nefrotoksik tıbbiürün kullanımı veya 65 yaş üzeri olma gibi risk faktörleri tanımlanmıştır.

Akut renal yetmezlik gelişimi için potansiyel olarak daha yüksek bir riske sahip olduğuna karar verilen hastalarda, renal parametreler IVIg infüzyonu öncesinde ve de uygun aralıklarladeğerlendirilmelidir. IVIg ürünleri akut renal yetmezlik riskini taşıyan hastalarda mümkünolan en düşük infüzyon hızı ve dozda uygulanmalıdır. Renal yetmezlik durumunda IVIgtedavisinin sonlandırılması düşünülmelidir.

Yardımcı madde olarak sükroz, glikoz ve maltoz içeren ruhsatlı IVIg ürünlerinin birçoğunun kullanımı ile akut böbrek yetmezliği ve böbrek disfonksiyonu raporları ile ilişkilendirilmiş olsada bu tür vakalara ait toplam sayı içerisinde stabilizatör olarak sükroz içerenler toplam sayıdaorantısız paya sahiptir. Risk altındaki hastalarda bu yardımcı maddeleri içermeyen IVIgürünlerinin kullanılması düşünülebilir. INTRATECT sükroz, glikoz veya maltoziçermemektedir.

Aseptik Menenjit Sendromu (AMS)


IVIg tedavisi ile birlikte aseptik menenjit sendromunun da görüldüğü rapor edilmiştir. Sendrom genellikle, IVIg tedavisini izleyen birkaç saat ile iki gün içerisinde başlar. Beyin omuriliksıvısı (BOS) çalışmaları, çoğunlukla granülositik serilerden, mm3 başına birkaç bin hücreyekadar pleositozla ve birkaç yüz mg/dL' ye kadar artan protein düzeyleri ile sıklıkla pozitiftir.AMS, IVIg'in yüksek dozları (2g/kg) ve/veya hızlı infüzyonu ile ilişkili olarak daha sıkortaya çıkabilir.

Bu gibi belirti ve semptomları gösteren hastalar, menenjitin diğer nedenlerini dışlamak için serebrospinal sıvı (CSF) çalışmaları da dahil olmak üzere kapsamlı bir nörolojik muayenedengeçmelidir.

6

IVIg tedavisinin kesilmesi birkaç gün içerisinde AMS'de sekelsiz bir iyileşme ile sonuçlanmıştır.

Hemolitik anemi


IVIg ürünleri, hemolizinler gibi davranabilen kan grubu antikorları içerebilir ve pozitif direkt antiglobülin reaksiyonuna (Coomb's testi) ve nadiren hemolize neden olan kırmızı kanhücrelerinin immünglobülinle

in vivo

kaplanmasına yol açar. IVIg terapisini takiben kırmızıkan hücre (RBC) sekestrasyonundaki artışa bağlı olarak hemolitik anemi gelişebilir. IVIgalıcıları, hemolize ait klinik belirti ve semptomlar açısından izlenmelidir (bkz. Bölüm 4.8.)

Nötropeni/Lökopeni:


IVIg ile tedaviden sonra nötrofil sayısında geçici azalma ve/veya bazen ciddi olabilen nötropeni atakları raporlanmıştır. Bu tipik olarak IVIg uygulamasından sonraki saatler veyagünlerde gerçekleşir ve 7 ila 14 gün içinde kendiliğinden düzelir.

Transfüzyon ile ilişkili akut akciğer hasarı (TRALI):


IVIg alan hastalarda, akut kardiyojenik olmayan akciğer ödemi [Transfüzyon ile ilişkili akut akciğer hasarı (TRALI)] ile ilgili bazı raporlar vardır. TRALI, şiddetli hipoksi, dispne,takipne, siyanoz, ateş ve hipotansiyon ile karakterizedir. Tipik olarak TRALI'in semptomlarıtransfüzyon sırasında ya da transfüzyondan sonra 6 saat içinde, sıklıkla da 1-2 saat içindegelişir. Bu nedenle, IVIg alıcıları izlenmeli ve pulmoner advers reaksiyon olması durumundaIVIg infüzyonu derhal durdurulmalıdır. TRALI, acil yoğun bakım ünitesi yönetimi gerektirenpotansiyel olarak hayatı tehdit edici bir durumdur.

Serolojik testlerle etkileşim


İmmünoglobulin uygulamasından sonra, pasif olarak transfer edilen çeşitli antikorların hastanın kanındaki geçici yükselmesi, serolojik testlerde yanıltıcı pozitif sonuçlara nedenolabilir.

Eritrosit antijenlerine karşı antikorların pasif geçişi, ör A, B, D, kırmızı hücre antikorları için bazı serolojik testlerle etkileşebilir, örneğin direkt antiglobulin testi (DAT, direkt Coombs'test).

Bulaşıcı ajanlar


İnsan kan veya plazmasından elde edilen tıbbi ürünlerin kullanımından kaynaklanan enfeksiyonların engellenmesine yönelik standart önlemler, donör seçimini, bireysel bağışlarınve plazma havuzlarının spesifik enfeksiyon markörleri için taranmasını ve virüslerininaktivasyonuna/temizlenmesine yönelik etkili üretim adımlarına yer verilmesini deiçermektedir. Buna rağmen, insan kan veya plazmasından elde edilen tıbbi ürünleruygulandığında enfektif ajanların bulaşma olasılığı tamamen ortadan kaldırılamamaktadır.Aynı durum, bilinmeyen veya yeni ortaya çıkan virüsler ve diğer patojenler için de geçerlidir.

Alınan önlemlerin insan immün yetmezlik virüsü (HIV), hepatit B virüsü (HBV) ve hepatit C virüsü (HCV) gibi zarflı virüsler için etkili oldukları düşünülmektedir. Alınan önlemlerinhepatit A virüsü ve parvovirüs B19 gibi zarfsız virüslere karşı etkisi sınırlı olabilir.

İmmünoglobulinlerde hepatit A veya parvovirüs B19'un bulaşmamasıyla ilgili olarak güvence veren klinik deneyimler elde edilmiş olup, aynı zamanda antikor içeriğinin viral güvenliğeönemli bir katkı sağladığı da düşünülmektedir.

7

Pediyatrik popülasyon


Erişkinler için verilen özel önlem ve uyarılar, pediyatrik popülasyon için de göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Zayıflatılmış canlı virüs aşıları ile etkileşim:

İmmünoglobülin kullanımı kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği gibi zayıflatılmış canlı virüs aşılarının etkinliğini en az 6 haftadan 3 aya kadar olan periyot boyunca azaltabilir. Buürünün uygulanmasından sonra zayıflatılmış canlı virüs aşıları ile aşılama için 3 ay süregeçmelidir. Kızamıkta bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle kızamık aşısı uygulananhastanın antikor durumu kontrol edilmelidir.

Loop diüretikleri


Loop diüretiklerinin eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon


Erişkinler için bahsi geçen etkileşimlerin pediyatrik popülasyonda da görülmesi beklenebilir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

INTRATECT'in, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin özel bir öneri veya tedavi sırasında veya sonrasında doğum kontrolünün gerekli olduğuna dairherhangi bir bilgi söz konusu değildir.

Gebelik dönemi:

Bu tıbbi ürünün hamilelikte kullanımının güvenliliği kontrollü klinik çalışmalarla saptanmamıştır. Bu nedenle hamile ve emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır. IVIgürünlerinin gebeliğin son üç ayında artarak plasentaya geçtiği gösterilmiştir.İmmünglobulinlerle klinik deneyimler gebelik süreci, fetus veya yeni doğanda zararlı bir etkibeklenmediğini düşündürmektedir.

INTRATECT'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ ve-veya/embriyonal/ fetal gelişim/ ve-veya/ doğum/ ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. (bkz. Bölüm 5.3).İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle gerekli olmadıkça gebelikdöneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

İmmünglobulinler anne sütüne salgılanmaktadır. Emzirilen yenidoğan/bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etki beklenmemektedir

Üreme yeteneği/Fertilite

İmmunoglobülinler ile klinik deneyim, fertilite üzerinde herhangi bir olumsuz etkinin beklenmediğini göstermektedir.

8

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

INTRATECT' in araç ve makine kullanımı yeteneği üzerinde minör etkisi bulunmaktadır.

Tedavi sırasında advers reaksiyonlarla karşılaşan hastalar araç ve makine kullanımından önce söz konusu etkilerin geçmesini beklemelidirler.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


İnsan normal immünoglobulinlerinin neden olduğu advers reaksiyonlar (azalan sıklıkta) aşağıdakileri kapsar (ayrıca bakınız bölüm 4.4):

• titreme, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, kusma, alerjik reaksiyonlar, bulantı, artralji, düşük kanbasıncı ve orta seviye bel ağrısı

• geri dönüşümlü hemolitik reaksiyonlar; özellikle kan grubu A, B ve AB olan hastalarda ve (seyrek) transfüzyon gerektiren hemolitik anemi olan hastalarda

•(seyrek) kan basıncında ani bir düşüş ve izole durumlarda önceki uygulamada hiçbir aşırı duyarlılık gözlenmeyen hastalarda bile ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafilaktik şok),

• (seyrek) geçici kutanöz reaksiyonlar (kutanöz lupus eritematozus dahil-bilinmeyen sıklıkta)

• (çok seyrek) miyokard enfarktüsü, inme, pulmoner emboli, derin ven trombozları gibitromboembolik reaksiyonlar,

• geri dönüşümlü aseptik menenjit vakaları (bilinmiyor)

• artmış serum kreatinin düzeyi ve / veya akut böbrek yetmezliği vakaları (bilinmiyor)

• Transfüzyon ile ilişkili akut akciğer hasarı (TRALI) vakaları (bilinmiyor)

Bulaşıcı ajanlarla ilgili güvenlilik bilgileri için bkz. Bölüm 4.4.

Advers reaksiyonların tablolanmış listesi


Tamamlanmış klinik çalışmalarda bildirilen şüpheli Advers İlaç Reaksiyonları:


INTRATECT (50 g/L) ile ikisi primer immün yetmezliği (PID), biri ise immün trombositopenik purpura (ITP) tanısı alan hastalar üzerinde olmak üzere üç klinik çalışmagerçekleştirilmiştir. Her iki PID çalışması kapsamında 68 hasta INTRATECT (50 g/L) iletedavi edilmiş ve güvenilirlik için değerlendirilmiştir. Tedavi süresi sırasıyla 6 ve 12 aydır.ITP çalışması 24 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu 92 hastaya toplam 830INTRATECT (50 g/L) infüzyonu uygulanmış olup, toplam 51 advers ilaç reaksiyonukaydedilmiştir.

INTRATECT (100 g/L) ile PID hastalarıyla bir klinik çalışma yapılmıştır. 30 hastaya 3 ila 6 ay süreyle INTRATECT (100 g/L) tedavisi uygulanmış ve güvenilirlik değerlendirmesiyapılmıştır. 30 hastaya toplam 165 INTRATECT (100 g/L) infüzyonu uygulanmış olup,bunlar arasında toplam 19 infüzyon (%11,5) advers ilaç reaksiyonlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Bu advers reaksiyonların çoğu hafif ila orta şiddette ve kendi kendini sınırlar niteliktedir. Çalışmalar sırasında ciddi bir advers ilaç reaksiyonuna rastlanmamıştır.

Advers reaksiyon listesi tablo şeklinde sunulmuştur:

Aşağıda yer alan tablo, MedDRA sistem organ sınıfına göredir (SOC ve Tercih Edilen Terim Düzeyi).

Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek

9

(<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Intratect (50 g/L) ile yapılmış klinik çalışmalarda gözlemlenen yan etkilerin tablo halinde sıklığı PID veITP endikasyonları:(Sıklıklar sırası ile uygulanan her bir infüzyon(n=830) ve tedavi edilen her bir hasta (n=92) için hesaplanır)


Sistem Organ Sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

uygulanan infüzyon sayısına göre(n=830)


Sıklık

tedavi edilen hasta sayısınagöre (n=92)


Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Hemoliz (hafif)
Yaygın olmayan
Yaygın
Sinir Sistemi hastalıkları
Baş ağrısı
Yaygın
Çok yaygın
Disguzi
Yaygın olmayan
Yaygın
Vasküler hastalıklar
Hipertansiyon, yüzeyel vende görülen tromboflebit
Yaygın olmayan
Yaygın

Gastrointestinal

hastalıklar

Bulantı, kusma, gastrointestinal ağrı
Yaygın olmayan
Yaygın
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Papüler döküntü
Yaygın olmayan
Yaygın
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıklar
Ateş
Yaygın
Çok yaygın
Sıcak basması, titreme
Yaygın olmayan
Yaygın
Araştırmalar
Vücut sıcaklığında artış, pozitif coombs testi(indirekt ve direkt)
Yaygın olmayan
Yaygın

Intratect (100 g/L) ile yapılmış klinik çalışmalarda gözlemlenen yan etkilerin tablo halinde sıklığı, PID endikasyonu:(Sıklıklar sırası ile uygulanan her bir infüzyon (n=165) vetedavi edilen her bir hasta (n=30) için hesaplanır)


Sistem Organ Sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

uygulanan infüzyon sayısına göre(n=165)


Sıklık

tedavi edilen hasta sayısınagöre (n=30)


Bağışıklık sistemi hastalıkları
Infüzyonla ilişkili reaksiyonlar
Yaygın
Yaygın
Aşırı duyarlılık
Yaygın olmayan
Yaygın
Sinir Sistemi hastalıkları
Baş ağrısı
Yaygın
Yaygın
Duyusal bozukluklar
Yaygın olmayan
Yaygın
Kardiyak hastalıklar
Palpitasyon
Yaygın
Yaygın
Vasküler hastalıklar
Hipertansiyon, hiperemi
Yaygın olmayan
Yaygın

Gastrointestinal

hastalıklar

Diyare, abdominal ağrı
Yaygın olmayan
Yaygın
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Deri ağrısı, döküntü
Yaygın olmayan
Yaygın
Kas-iskelet bozuklukları, bağ
Artralji, sırt ağrısı, kemik ağrısı
Yaygın
Yaygın

10

doku ve kemik hastalıkları
Kas ağrısı
Yaygın olmayan
Yaygın
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıklar
Rahatsızlık
Yaygın
Çok yaygın

Halsizlik, titreme, hipotermi

Yaygın olmayan
Yaygın olmayan

Kendiliğinden bildirilen advers reaksiyonların detayları:


Sıklık: Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).


Kan ve lenf sistemi hastalıkları: Lökopeni
Bağışıklık sistemi hastalıkları: Anafilaktik şok, alerjik reaksiyon
Kardiyak hastalıklar: Angina pektoris
Vasküler hastalıklar: Şok

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar: Dispne Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları: Sırt ağrısıGenel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar: KatılıkAraştırmalar: Kan basıncının azalması

Seçilen advers reaksiyonların tanımı

INTRATECT için rapor edilen advers reaksiyonlar insan normal immünoglobilinleri için beklenen profildedir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyondaki advers reaksiyonların sıklığı, cinsi ve şiddetinin erişkinlerle aynı olması beklenmektedir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

([email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı, özellikle yaşlı hastalar ve kardiyak veya renal yetmezlikli hastalar da dahil risk altındaki hastalarda aşırı sıvı yüklemesine ve hiperviskoziteye neden olabilir (bkz. Bölüm4.4).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İmmün serum ve immünoglobülinler: İmmünoglobülinler, normal insan, intravenöz uygulama için.

ATC kodu: J06BA02

Etki Mekanizması:

İnsan normal immünoglobulini esas olarak, enfeksiyon ajanlarına karşı geniş antikor dağılımına sahip immünoglobülin G (IgG) içerir.

11

İnsan normal immünoglobulini normal popülasyonda bulunan IgG antikorlarını içerir.

1000' den az olmayan vericiden sağlanan plazma havuzundan hazırlanmaktadır. IgG alt sınıflarının dağılımı doğal insan plazmasına benzer oranlardadır. Bu tıbbi ürünün yeterli dozuanormal şekilde düşük IgG seviyesini normal değerlere çıkarır.

Yerine koyma tedavisi dışındaki endikasyonlarda etki mekanizmaları tam olarak aydınlatılamamıştır, ancak immünmodülatör etkiye sahiptir.

Pediyatrik popülasyon


Pediyatrik popülasyondaki farmakodinamik özelliklerin erişkinlerle aynı olması

beklenmektedir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

INTRATECT intravenöz uygulama sonrası alıcının kan dolaşımında hemen ve tam olarak mevcuttur.

Emilim:


İntravenöz uygulama sonrası biyoyararlanım tam ve hızlıdır.

Dağılım:


Plazma ve ekstravasküler sıvı arasında nispeten hızlı dağılır. Ekstravasküler ve intravasküler kompartmanlar arasında dengeye yaklaşık olarak 3 -5 gün sonra ulaşılır.

Biyotransformasyon:


IgG ve IgG kompleksleri retiküloendotelyal sistem hücrelerinde yıkıma uğrarlar.

Eliminasyon:


INTRATECT 100g/l 'in yarılanma ömrü yaklaşık 34 gündür. Bu yarılanma ömrü, özellikle de primer immün yetmezliğinde hastadan hastaya değişebilmektedir.

Doğrusallık/ Doğrusal olmayan durum:


Bilgi bulunmamaktadır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

İmmünoglobulinler insan vücudunun normal bileşenleridir. Tekrarlanan doz toksisite testi ve embriyo-fötal toksisite çalışmalarının antikorlar ile interferans yapması nedeniyle geçerliliğiyoktur. Ürünün yeni doğan immün sistemi üzerindeki etkileri çalışılmamıştır.

Klinik deneyimler immünoglobulinlerin tümörijenik ve mutajenik etkileri açısından bir kanıt ortaya koymadığından, deneysel çalışmalar, özellikle de heterolog türlerde gerekligörülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Glisin

Enjeksiyonluk su.

12

6.2 Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün, geçimlilik çalışmalarının yapılmadığından diğer tıbbi ürünlerle ve diğer IVIg ürünleriyle karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

36 aydır.

İlk açıldıktan sonra hemen kullanılması önerilmektedir.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Dondurmayınız.

Işıktan korumak için flakonu dış karton kutusunun içinde saklayınız.

Son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.

Ürün açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Bakteriyel kontaminasyon olasılığından dolayı kalan kısımlar atılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Tıpalı (bromobütil) ve kapaklı (alüminyum) flakonda (Tip II cam) 200 ml çözelti - bir flakonluk ambalaj boyutu.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Ürün kullanım öncesi oda veya vücut sıcaklığına getirilmelidir.

Preparat uygulanmadan önce partikül ve renk değişimi açısından gözle kontrol edilmelidir. Partikül ve renk değişimi gözlenmesi halinde preparat kullanılmamalıdır. Sadece berrakya da hafif yanar döner ve renksiz ya da hafif sarı renkli çözeltiler kullanılmalıdır.Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve“Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Maxicells İlaç San. A.Ş.

Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Cad. No:12 A/233 Esenler /İSTANBULTel: 0 212 438 30 30Faks: 0 212 438 29 29

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2022/494

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 01.09.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

13

İlaç Bilgileri

Intratect 20 G/200 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: İnsan Normal Immünoglobülini

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.