Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Enfluvir 45 Mg Sert Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ENFLUVİR® 45 mg sert kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

• Oseltamivir fosfat 59,1 mg (45 mg oseltamivir'e eşdeğer)

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için, 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Sert jelatin kapsül

Sert jelatin kapsül içinde beyaz ya da beyaza yakın renkte granüllü toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

ENFLUVİR, 2 haftadan büyük bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde influenza ve avian influenza tedavisinde endikedir (bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 5.3). 2 haftadan daha büyük yeni doğanlarda,semptomların başlangıcını takip eden ilk iki gün içerisinde başlanırsa endikedir.

ENFLUVİR, 1 yaşından büyük çocukların influenza profilaksisinde endikedir (bkz. Bölüm 5.2).

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavi için standart doz


İnfluenza semptomlarının görüldüğü ilk veya ikinci günde tedaviye başlanmalıdır.

Yetişkinler ve adolesanlar (13-17 yaşındakiler):

Yetişkinler ve >13 yaşındaki vücut ağırlığı 40 kg'ın üzerindeki adolesanlarda tavsiye edilen doz, 5 gün boyunca günde iki kez 75 mg kapsüldür veya birer adet 30 mg kapsül ve 45 mg kapsüldür.Kapsülleri yutamayan yetişkinler ve >13 yaşındaki adolesanlar, 5 gün boyunca günde iki kez75 mg ENFLUVİR süspansiyon alabilir.

Çocuklar: (1 yaş ve üstü bebekler ile 2-12 yaşındaki çocuklar)

1 yaş veya üstündeki bebekler ve çocuklar için tavsiye edilen tedavi amaçlı oral ENFLUVİRdozları:

Vücut ağırlığı

10 - 15 kg

> 15 - 23 kg

> 23 - 40 kg

> 40 kg

5 gün boyunca tavsiye edilen tedavi dozu

günde iki kez 30 mggünde iki kez 45 mggünde iki kez 60 mggünde iki kez 75 mg

1

Tavsiye edilen ENFLUVİR süspansiyon dozlarına alternatif olarak, kapsül yutmada zorluk çekmeyen >40 kg ağırlığındaki çocuklar, günde iki kez 75 mg kapsül veya birer adet 30 mg ve45 mg kapsül ile tedavi edilebilirler. İnfluenza semptomlarının görüldüğü ilk veya ikinci gündetedaviye başlanmalıdır.

1 yaşından küçük bebekler için tavsiye edilen tedavi amaçlı oral ENFLUVİR dozları:

0 - 12 aylık bebekler için tavsiye edilen tedavi dozu günde iki kez 3 mg/kg'dır. Bu doz tavsiyesi, farmakokinetik ve güvenlilik verilerine dayanmaktadır. Bu verilere göre, tavsiyeedilen dozda tedavi alan 0 - 12 aylık bebek hastaların çoğunluğunda, daha büyük çocuklarda veyetişkinlerde görülene kıyaslanabilir ölçüde klinik olarak etkili ve güvenli ön ilaç ve aktifmetabolit plazma ilaç konsantrasyonu sağlanmıştır (bkz. bölüm 5.2).

Aşağıda 0 - 12 aylık bebeklerin tedavisi için vücut ağırlığına göre önerilen dozlama rejimleri verilmektedir.

Vücut ağırlığı*

5 gün için tavsiye edilen doz

3 kg
Günde 2 kez 9 mg
4 kg
Günde 2 kez 12 mg
5 kg
Günde 2 kez 15 mg
6 kg
Günde 2 kez 18 mg
7 kg
Günde 2 kez 21 mg
8 kg
Günde 2 kez 24 mg
9 kg
Günde 2 kez 27 mg
10 kg
Günde 2 kez 30 mg

* Bu tablo 0 - 12 aylık bebekler için olası tüm ağırlıkları içermesi amacıyla hazırlanmamıştır. 1 yaşın altındaki bebek hastalarda dozu belirlemek için 3 mg/kg kullanılmalıdır.

İnfluenza semptomlarının görüldüğü ilk 2 gün içinde hemen tedavi başlatılmalıdır.

Doz tavsiyeleri prematüre (örneğin, postmenstrüel yaşı 36 haftadan küçük olan) bebekler için değildir. Fizyolojik fonksiyonlarının tam olarak gelişmemiş olmasına bağlı olarak farklı dozlaraihtiyaç duyabilecek bu hastalar için mevcut veriler yeterli değildir.

Eczacı tarafından hazırlanacak dozlar bölüm 6.6'da anlatılmaktadır.

Profilaksi için standart doz


- Yetişkinler ve adolesanlar (13-17 yaşındakiler):

Enfekte kişilerle yakın teması takiben, influenzanın profilaksisi için tavsiye edilen oral ENFLUVİR dozu 10 gün boyunca, günde bir kez 75 mg kapsül veya birer adet 30 mg kapsülve 45 mg kapsüldür. Enfekte kişilerle yakın temas sonrası iki gün içinde tedaviye başlanmalıdır.Toplumda görülen influenza salgını sırasında profilaksi için tavsiye edilen doz günlük 75mg'dır. Altı haftalık süre içerisinde ENFLUVİR'in güvenlilik ve etkililiği kanıtlanmıştır. İlaçkullanmaya devam edildiği sürece koruma devam eder.

- 0 - 12 yaş ve üstündeki bebekler ve çocuklar:

Tavsiye edilen ENFLUVİR süspansiyon dozlarına alternatif olarak, kapsül yutmada zorluk çekmeyen >40 kg ağırlığındaki çocuklar, maruziyet sonrası profilaktik olarak 10 gün boyunca,günde bir kez 75 mg kapsül veya birer adet 30 mg kapsül ve 45 mg kapsül alabilirler.

2

1 yaş veya üstündeki bebekler ve çocuklar için tavsiye edilen maruziyet sonrası profilaktik oral ENFLUVİR dozları:

Vücut ağırlığı

10 - 15 kg

> 15 - 23 kg

> 23 - 40 kg

> 40 kg

10 gün boyunca tavsiye edilen maruziyet sonrası profilaksi dozuToplumda görülen influenza salgını sırasında korunma:

12 aylıktan küçük bebeklerde influenza epidemisi sırasında profilaksi amaçlı kullanımı ile ilgili çalışma mevcut değildir.

Kullanım anında hazırlanışı (ekstamporane formülasyon) ile ilgili bilgiler için Bölüm 6.6'ya bakınız.

Uygulama şekli:

Oral yoldan bir miktar su ile yutularak kullanılır.

ENFLUVİR tek başına veya yiyeceklerle birlikte alınabilir (bkz. bölüm 5.2). Yiyeceklerle birlikte alınan ENFLUVİR bazı hastalarda toleransı artırabilir.

Oral yoldan kapsül alamayan hastalarda uygun dozlarda ENFLUVİR süspansiyon hazırlanabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

İnfluenza tedavisi için kullanılırken:

Orta dereceli veya şiddetli böbrek yetmezliğinde, yetişkinler ve adolesanlar (13-17 yaşındakiler) için doz ayarlanması önerilmektedir. Önerilen dozlar aşağıdaki tablodagösterilmiştir.

Kreatinin klirensi

Tedavi için önerilen doz

> 60 (ml/dak)
Günde 2 kez 75 mg
> 30 - 60 (ml/ dak)
Günde 2 kez 30 mg (süspansiyon veya kapsül)
> 10 - 30 (ml/ dak)
Günde 1 kez 30 mg (süspansiyon veya kapsül)
< 10 (ml/ dak)
Önerilmemektedir (veri yoktur)
Hemodiyaliz hastaları
Her hemodiyaliz seansı sonrası 30 mg
Peritonal diyaliz hastaları*
30 mg (süspansiyon veya kapsül) tek doz

*Sürekli ambulatuar periton diyalizi (SAPD) hastalarında yapılan çalışmalardan alınan sonuçlara göre, oseltamivir karboksilat klerensinin otomatik peritonal diyaliz modu (OPM)

kullanıldığında daha yüksek olması beklenmektedir. Nefrolog tarafından gerekli görülürse tedavi modu OPM'den SAPD'ye değiştirilebilir.

İnfluenza profilaksisi için kullanılırken:

Orta dereceli veya şiddetli böbrek yetmezliğinde, yetişkinler ve adolesanlar (13-17 yaşındakiler) için doz ayarlanması önerilmektedir. Önerilen dozlar aşağıdaki tablodagösterilmiştir.

3

Kreatinin klirensi

Tedavi için önerilen doz

> 60 (ml/dak)
Günde 1 kez 75 mg
> 30 - 60 (ml/ dak)
Günde 1 kez 30 mg (süspansiyon veya kapsül)
> 10 - 30 (ml/ dak)
Her sonraki günde 30 mg (süspansiyon veya kapsül)
< 10 (ml/ dak)
Önerilmemektedir (veri yoktur)
Hemodiyaliz hastaları
Her 2. hemodiyaliz seansı sonrası 30 mg
Peritonal diyaliz hastaları*
Haftada 1 kez 30 mg (süspansiyon veya kapsül)

* Sürekli ambulatuar periton diyalizi (SAPD) hastalarında yapılan çalışmalardan alınan sonuçlara göre, oseltamivir karboksilat klerensinin otomatik peritonal diyaliz modu (OPM)

kullanıldığında daha yüksek olması beklenmektedir. Nefrolog tarafından gerekli görülürse tedavi modu OPM'den SAPD'ye değiştirilebilir.

Böbrek yetmezliği olan bebeklerde ve çocuklarda (12 yaş ve altındakiler) herhangi bir doz tavsiye edilebilmesi için klinik veriler yetersizdir.

Karaciğer yetmezliği:

İnfluenza tedavisi veya profilaksisi için, hepatik fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. bolüm 5.2). Karaciğer yetmezliği olan pediyatrik hastalardaçalışma yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

1 yaşın altındaki çocuklarda, ENFLUVİR'in güvenliliği ve etkililiği saptanmamıştır (bkz. bölüm 5.2).

ENFLUVİR, sadece geçici süreyle, salgın esnasında, bir doktor önerisiyle veya bir doktorun gözetiminde kullanılması şartıyla, 1 yaşından küçük çocukların influenzatedavisinde kullamlabilir. Bunun dışındaki durumlarda, ENFLUVİR 1 yaşın altındakiçocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 5.3).Geriyatrik popülasyon:

İnfluenza tedavisi veya profilaksisi için, orta şiddette veya ciddi böbrek yetmezliği kanıtı olmadıkça yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. bölüm 5.2).

İmmün yetmezliği olan hastalar:

Tedavi: Önerilen oral doz yetişkinler için 10 gün boyunca günde iki kez 75 mg oseltamivirdir (bkz. Bölüm 4.4, 4.8 ve 5.1). Tedavi influenza semptomları başladıktan sonra ilk iki gün içindemümkün olduğunca erken başlatılmalıdır.

Mevsimsel profilaksi: 12 haftaya kadar, daha uzun süreli mevsimsel profilaksi, immün yetmezliği olan hastalarda değerlendirilmiştir (bkz. bölüm 4.4, 4.8 ve 5.1).

4.3 Kontrendikasyonlar

Oseltamivir fosfat veya ilacın içerdiği maddelerin (Bölüm 6.1'de listelenmiştir) herhangi birine karşı aşırı duyalılığı olduğu bilinen kişilerde kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ENFLUVİR'in influenza A ve B virüsleri dışında, diğer ajanların neden olduğu hastalıklarda etkili olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.

4

ENFLUVİR influenza aşısı yerine kullanılmaz.

ENFLUVİR kullanımı, bireylerin yıllık influenza aşılamasının değerlendirilmesini etkilememektedir. İnfluenzaya karşı korumaENFLUVİR verildiği sürece sürer. Güvenilir epidemiyolojik veriler toplumda influenzavirüsünün yaygın olduğunu gösterdiği koşullarda ENFLUVİR influenza tedavisinde veönlenmesinde kullanılabilir. Dolaşımda olan virüs suşlarının oseltamivire duyarlılığının oldukçadeğişken olduğu gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.1). Bu nedenle, hekimler, ENFLUVİRkullanımına karar verirken dolaşımda olan mevcut virüslerin oseltamivire karşı duyarlılığı ileilgili en güncel bilgiyi göz önünde bulundurmalıdır.

Nöropsikiyatrik olaylar

Oseltamivir ile influenza tedavisi gören hastalarda, özellikle çocuklarda ve adolesanlarda, konvülsiyon ve deliryum gibi nöropsikiyatrik olaylar bildirilmiştir. Nöropsikiyatrik olaylaroseltamivir kullanmayan influenza hastalarında da raporlanmıştır.

Hastalar, anormal davranış belirtileri açısından dikkatle izlenmeli ve her hasta için tedaviye devam etmenin yarar ve risk değerlendirilmesi yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Beraberindeki ciddi durumlar

Yeterince ciddi veya hastaneye yatmayı gerektirecek muhtemel riskteki stabil olmayan medikal durumu olan hastalarda oseltamivirin güvenliliği ve etkililiğine yönelik bir bilgibulunmamaktadır.

İmmün yetmezliği olan hastalar

İmmün yetmezliği olan hastalarda oseltamivir tedavisinin veya profilaksisinin güvenliliği ve etkililiği kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bununla birlikte, immün yetmezliği olan yetişkinhastalarda influenza tedavisinin süresi, bu hasta grubunda daha kısa bir oseltamivir kürüneilişkin çalışmalar olmadığından 10 gün olmalıdır (bkz. Bölüm 5.1).

Ciddi Cilt/Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları

Oseltamivirin pazarlama sonrası deneyimlerinde anafilaksi ve toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson Sendromu ve eritema multiforme gibi ciddi cilt reaksiyonları bildirilmiştir.Alerjik bir reaksiyon oluşursa veya şüphelenilirse oseltamivir kullanmayı durdurun ve uyguntedaviyi uygulayın. oseltamivir kullanımı, oseltamivir'e ciddi duyarlılığı bilinen hastalardakontrendikedir.

Bakteriyel Enfeksiyon Riski

Oseltamivirin influenza virüsleri dışındaki patojenlerin neden olduğu herhangi bir hastalıkta etkililiği olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ciddi bakteriyel enfeksiyonlar, influenza benzerisemptomlarla başlayabilir veya influenza seyri sırasında bir arada olabilir veya komplikasyonolarak ortaya çıkabilir. Oseltamivirin bu tür komplikasyonları önlediği kanıtlanmamıştır.Sekonder bakteri enfeksiyonu potansiyeli konusunda uyanık olunması ve bunların uygunşekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kalp yetmezliği / solunum hastalığı

Kronik kalp yetmezliği ve/veya solunum yolu hastalığı olan vakaların tedavisinde oseltamivirin etkililiği kanıtlanmamıştır. Bu popülasyondaki tedavi ve plasebo grupları arasındakomplikasyon insidansında bir farklılık gözlenmemiştir (bkz. bölüm 5.1).

5

Pediyatrik popülasyon

Prematüre bebekler (postmenstrüel yaş* <36 hafta) için bir doz tavsiyesi sağlayan veri halihazırda mevcut değildir.

Ciddi böbrek yetmezliği

Ciddi böbrek yetmezliği olan adolesanlarda (13-17 yaşındakiler) ve yetişkinlerde, influenzanın tedavisi ve profilaksisi sırasında doz ayarlaması önerilmektedir. Böbrek yetmezliği olanbebeklerde ve çocuklarda (1 yaş veya üstündekiler) herhangi bir doz tavsiye edilebilmesi içinklinik veriler yetersizdir (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Oseltamivirin plazma proteinlerine düşük oranda bağlanması ve sitokrom P450 ve glukuronidaz sistemlerinden bağımsız metabolizması gibi farmakokinetik özellikleri, bumekanizmalar yoluyla ilaç etkileşmeleri açısından herhangi bir problem yaratmayacağınıgösterir (bkz. Bölüm 5.2).

Renal eliminasyon

Renal tübüler sekresyon için yarışmayı içeren klinik olarak önemli ilaç etkileşmeleri, bu ilaçların bilinen güvenlilik sınırı, aktif metabolitin eliminasyon karakteristikleri (glomerüler filtrasyonve anyonik tübüler sekresyon) ve bu yolakların atılım kapasitelerine bağlı olarak, olası değildir.Ancak, aynı yolla atılan ve dar terapötik aralığı olan ilaçlar (örneğin, klorpropamid,metotreksat, fenilbutazon) kullanan hastalara oseltamivir reçetelenirken dikkatli olunmalıdır.

İnfluenza Virüsü Aşısı (Canlı/Zayıflatılmış):

Antiviral Ajanlar (İnfluenza A ve B), İnfluenza Virüsü Aşısı'nın (Canlı/Zayıflatılmış) terapötik etkisini azaltabilir. Canlı influenza virüs aşısı uygulamasından 48 saat önce başlayıp 2 haftasonra biten bir süre boyunca anti-influenza antivirallerinden kaçının.

Probenesid

Probenesid ile birlikte kullanım sırasında renal fonksiyonları normal olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Böbrekte anyonik tübüler sekresyonun potent inhibitörü olanprobenesid ile birlikte kullanımı sonucunda, aktif metabolit konsantrasyonu yaklaşık 2 kat artar.

Amoksisilin

Oseltamivirin, aynı yolakla elimine edilen amoksisilin ile kinetik etkileşimi yoktur, bu, bu yolak ile oseltamivir etkileşimin zayıf olduğunu düşündürmektedir.

İlave bilgiler

Parasetamol, asetil salisilik asit, simetidin, antiasitler (Magnezyum ve alüminyum hidroksitler ve kalsiyum karbonatlar), varfarin veya rimantadin ile birlikte kullanıldığında oseltamivir veyamajör metaboliti arasında herhangi bir farmakokinetik etkileşim görülmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

6

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

İnfluenza, doğumsal kalp defektleri de dahil olmak üzere, konjenital malformasyon riski taşıyan olumsuz gebelik ve fetal sonuçlarla ilişkilidir. Pazarlama sonrası raporlardan vegözlemsel çalışmalardan elde edilen büyük miktarda veri, oseltamivire maruz kalan gebekadınlarda (1000'den fazla ilk trimester süresince maruz kalan), oseltamivire bağlı nemalformasyon ne de fetal veya neonatal toksisite oluşmadığını göstermektedir.

Bununla birlikte, bir gözlemsel çalışmada, genel malformasyon riski artmazken, doğumdan sonraki 12 ay içinde tanı konulan majör konjenital kalp defektleri için sonuçların kesin olmadığıbildirilmiştir. Bu çalışmada, ilk trimesterde oseltamivir maruziyetini takiben majör konjenitalkalp defekti oranı

%

1,76 (397 gebelikten 7 bebek) iken, genel popülasyonda oseltamiviremaruz kalmayan gebeliklerde % 1,01'dir (tahmini risk oranı 1,75, % 95 GA 0,51- 5,98).Çalışma sınırlı olduğundan, bu bulgunun klinik önemi açık değildir. Ayrıca, bu çalışma bireyselmajör malformasyon türlerini güvenilir bir şekilde değerlendirmek için çok küçüktü veoseltamivire maruz kalan kadınlar ve maruz kalmayan kadınlar, özellikle influenza geçiripgeçirmediklerine bakılmaksızın, tam olarak karşılaştırılamamıştır.

Hayvan çalışmalarında üreme toksisitesine neden olmamıştır (bkz. Bölüm 5.3).

ENFLUVİR gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Gebelik süresince gerekli olması halinde, mevcut güvenlilik ve yarar bilgisi (gebe kadınlardaki yarar bilgileri içinbkz. Bölüm 5.1) ve dolaşımdaki influenza virüs suşunun patojenisitesi değerlendirilerekENFLUVİR kullanılabilir.

Laktasyon dönemi

Emziren sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalar, oseltamivirin ve aktif metabolitinin sütle atıldığını göstermektedir. Oseltamivirin insan sütüyle atıldığına ilişkin ise çok sınırlı veri mevcuttur.Sınırlı veriler, oseltamivir ve aktif metabolitinin anne sütünde saptandığını göstermektedir.Ancak, sütte saptanan seviyeler çok düşüktür ve bu sebeple bebeğe terapötik dozun altında birmiktarın geçmesi beklenir. Dolaşımdaki influenza virüsü suşunun patojenisitesi ve emzirenannenin altta yatan durumu dikkate alınarak emziren anneler için açık potansiyel yararlarınolduğu durumlarda, oseltamivir uygulanması düşünülebilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Preklinik veriler, oseltamivirin kadın veya erkek fertilitesi üzerinde bir etkisi olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ENFLUVİR'in araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti

Oseltamivirin güvenlilik profili, klinik çalışmalarda, influenzanın tedavisi için oseltamivir veya plasebo alan 6049 yetişkin veya adolesan ve 1473 pediyatrik hasta ile influenzanın profilaksisi

7

için oseltamivir veya plasebo alan/tedavi görmeyen 3990 yetişkin veya adolesan ve 253 pediyatrik hastanın verilerine dayanmaktadır. Ek olarak, immün yetmezliği olan 199 yetişkinhasta influenza tedavisi için oseltamivir alırken, immün yetmezliği olan 475 hasta (10'uoseltamivir, 8'i plasebo kullanan 18 pediyatrik hasta dahil) influenza proflaksisi içinoseltamivir veya plasebo almıştır.

Yetişkinlerde veya adolesanlarda en sık raporlanan advers etkiler, tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, profilaksi çalışmalarında mide bulantısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilkdozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 güniçinde giderilmiştir. Çocuklarda, en sık raporlanan advers etki kusmadır. Hastaların çoğunda buyan etkiler oseltamivir tedavisinin kesilmesini gerektirmemiştir.

Oseltamivirin pazara verilmesinden itibaren aşağıdaki ciddi advers reaksiyonlar seyrek olarak rapor edilmiştir: Anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar, hepatik bozukluklar (fulminanhepatit, hepatik fonksiyon bozukluğu ve sarılık), anjiyonörotik ödem, StevensJohnsonsendromu ve toksik epidermal nekroliz, gastrointestinal kanama ve nöropsikiyatrik bozukluklar(Nöropsikiyatrik bozukluklar için bkz. Bölüm 4.4)

Advers reaksiyonların tablolanmış listesi

Advers ilaç reaksiyonlan aşağıda tanımlanan sıklığa göre listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ile <1/100); seyrek (>1/10.000 ile <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Advers etkiler klinik çalışmalardan havuzlanmış analizlere göre tablolarda uygun kategorilere eklenmiştir.

Yetişkin ve adolesanlarda influenzanın tedavisi ve önlenmesinde:


Yetişkin ve adolesanlarda influenzanın tedavisi ve önlenmesini araştıran çalışmalarda tavsiye edilen dozda (influenza tedavisi için beş gün boyunca günde iki kez 75 mg ve influenzaprofilaksisi için 6 haftaya kadar günde bir kez 75 mg) kullanım sonrası en sık görülen adversilaç reaksiyonları veya pazarlama sonrası deneyiminden çıkarılan etkiler aşağıda Tablo 1'degösterilmektedir.

İnfluenza profilaksisi için tavsiye edilen dozda (6 haftaya kadar günde bir kez 75 mg) oseltamivir kullanan kişilerde raporlanan güvenlilik profili, daha uzun dozlama süresinerağmen influenza tedavisi çalışmalarında görülen profile kalitatif olarak benzerdir.

Tablo 1: Yetişkinler ve adolesanlarda influenza tedavisi veya profilaksisi için oseltamivirin incelendiği çalışmalarda veya pazarlama sonrası dönemde en sık görülenadvers reaksiyonlar

Sistem Organ Sınıfı

Yaşanma Sıklığına Göre Advers Etki

er

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan

Seyrek

8

Enfeksiyonlar

ve

enfestasyonlar


Bronşit, herpes simpleks,nazofarenjit, üstsolunum yoluenfeksiyonları,sinüzit


Kan ve lenf

sistemi

hastalıkları




Trombositopeni

Bağışıklık

sistemi

hastalıkları



Hipersensitivite

reaksiyonu

Anafilaktik
reaksiyonlar,
anafilaktoid
reaksiyonlar

Psikiyatrik

hastalıkları




Ajitasyon,
anormal
davranışlar,
anksiyete,
konfüzyon,
delüzyon,
deliryum,
halüsinasyon,
kabus, kendini
yaralama

Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağrısı
Uykusuzluk
Bilinç düzeyinde
değişkenlik,
konvülsiyon

Göz hastalıkları




Görme

bozukluğu

Kardiyak

hastalıkları



Kardiyak aritmi

Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinalhastalıklar


Öksürük, boğaz ağrısı, rinore


Gastrointestinal

hastalıklar

Bulantı
Kusma, abdominal ağrı(üst abdominalağrı dahil),dispepsi

Gastrointestinal kanama,hemorajik kolit

Hepatobilier

hastalıklar



Karaciğer
enzimlerinde
yükselme
Fulminant hepatit, hepatikyetmezlik,hepatit

9

Deri ve deri altı doku

hastalıkları



Egzema,

dermatit, döküntü, ürtiker

Anjionörotik ödem, eritemmultiform,Stevens-Johnsonsendromu, toksikepidermalnekroliz

Genel

bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar


Ağrı, sersemlik (vertigo dadahil),yorgunluk,pireksi, kol vebacaklarda ağrı


Çocuklarda influenzanın tedavisi ve profilaksisi:


İnfluenza tedavisi için oseltamivir ile yapılan klinik çalışmalara toplamda 1473 çocuk (1- 12 yaş aralığında başkaca sağlıklı çocuklar ve 6-12 yaş aralığında astımlı çocuklar) katılmıştır. Buçocukların 851'i oseltamivir süspansiyon tedavisi almıştır. Ev halkı gruplarında maruziyetsonrası profilaksi çalışmasında (n=99), başka bir 6 haftalık pediyatrik profilaksi çalışmasında(n=49) ve immün yetmezliği olanlarda 12 haftalık pediyatrik mevsimsel profilaksi çalışmasında(n=10), toplamda 158 çocuk tavsiye edilen doza uygun olarak günde bir kez oseltamiviralmıştır. Tablo 2'de pediyatrik klinik çalışmalarda en sık raporlanan advers etkilergösterilmiştir.

Tablo 2: Çocuklarda influenza tedavisi ve profilaksisi için oseltamivirin incelendiği çalışmalarda en sık görülen (yaş/ağırlığa bağlı dozlama, günde 1 kez 30-75 mg) advers ilaçreaksiyonları

Sistem Organ Sınıfı

Yaşanma Sıklığına Göre Advers Etkiler

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın

olmayan

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar


Otitis medya

Sinir sistemi hastalıkları


Baş ağrısı

Göz hastalıkları


Konjunktivit
(göz
kızarması, çapaklanmasıve gözde ağrıda dahil)

Kulak ve iç kulak hastalıkları


Kulak ağrısı
Timpanik
membran
bozukluğu

Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinal hastalıklar

Öksürük,
nazal
konjesyon
Rinore

10

Gastrointestinal

hastalıkları

Kusma
Abdominal ağrı (üstabdominal ağrıdahil),dispepsi,

Deri ve deri altı doku hastalıkları



Dermatit (alerjik veatopik dermatitdahil)
Aşağıda seçilen ciddi advers etkiler ile ilgili açıklamalar sunulmaktadır.

Psikiyatrik hastalıklar/Sinir sistemi hastalıkları

İnfluenza, halüsinasyon, deliryum ve anormal davranış gibi olayları içeren, bazı vakalarda ölümcül sonuçları olabilen, çeşitli nörolojik ve davranışsal semptomlarla ilişkili olabilir. Buolaylar, ensefalit veya ensefalopati durumunda meydana gelebilir, ancak şiddetli hastalıkgörülmeksizin olabilir.

Pazarlama sonrası oseltamivir tedavisi sırasında, birkaç vakada kaza ile yaralanma veya ölümle sonuçlanan, konvülsiyonlar ve deliryum (değişen bilinç düzeyi, konfüzyon, anormaldavranışlar, delüzyonlar, halüsinasyonlar, ajitasyon, anksiyete, kabuslar gibi belirtileri içeren)raporlanmıştır. Bu olaylar özellikle pediyatrik ve adolesan hastalarda ve sıklıkla birdenbirebaşlayıp süratle düzelen olaylar olarak rapor edilmiştir. Oseltamivirin bu tip olaylara katkısıbilinmemektedir. Bu çeşit nöropsikiyatrik olaylar oseltamivir kullanmayan influenzahastalarında da raporlanmıştır.

Hepatobilier hastalıklar

İnfluenza benzeri hastalığı olan hastalarda, hepatit ve karaciğer enzimlerinde artışı içeren hepatobilier hastalıklar. Bu vakalar fatal fulminant hepatit/hepatik yetmezliği içerir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Geriyatrik popülasyon ve kronik kalp ve/veya solunum yetersizliği olan hastalar:

İnfluenza tedavi çalışmalarına dahil edilen popülasyon, diğer sağlıklı yetişkinler/adolesanlar ve “risk altında” olan hastalardan (influenza ile ilişkili komplikasyonlar geliştirme riski yüksek olanhastalar, örneğin yaşlı insanlar ve kronik kalp veya solunum yetersizliği olanlar) oluşur.Genelde, “risk altında” olan hastalarda güvenlik profili, diğer sağlıklı yetişkin veyaadolesanlardakine benzer niteliktedir.

Pediyatrik popülasyon (Bir yaşından küçük çocuklar):

Bir yaşından küçük influenza enfeksiyonu olan 135 çocuğun oseltamivir tedavisine dair farmakokinetik, farmakodinamik ve güvenlilik profilinin incelendiği iki çalışmada; kusma,diyare ve pişik en sık raporlanan advers olaylar olmak üzere güvenlilik profili yaş gruplarındabenzer bulunmuştur. Konsepsiyon sonrası hesaplanan yaşı 36 haftadan daha küçük bebekleriçin yeterli veri mevcut değildir.

Prospektif ve retrospektif gözlemsel çalışmalardan (bu yaş sınıfından 2400'den fazla çocuğu kapsayan), epidemiyolojik veri bankası araştırmasından ve pazarlama sonrası raporlardan eldeedilen, bir yaşından küçük çocuklarda influenza tedavisi için oseltamivir uygulaması hakkındamevcut güvenlilik verileri, bir yaşın altındaki çocuklardaki güvenlilik profilinin bir yaşında vebir yaşından büyük olan çocuklarda ispatlanmış güvenlilik profili ile benzer olduğu fikrinivermektedir.

11

İmimin yetmezliği olan hastalar:

İnfluenza tedavisi için çift kör bir çalışmada immün yetmezliği olan toplamda 199 yetişkin hasta (güvenlilik açısından değerlendirilebilir) 10 gün boyunca oseltamivir kullanımınarandomize edilmiştir: 98 hasta standart doz almış (günde iki kez 75 mg) ve 101 hasta çift dozalmıştır (günde iki kez 150 mg). Oseltamivir'in bu çalışmada gözlenen güvenlilik profili,Oseltamivir'in immün yetmezliği olmayan hastalarda (başkaca sağlıklı hastalar veya “riskaltındaki” hastalar [örneğin, respiratuar ve/veya kardiyak komorbiditeleri olanlar]) influenzatedavisi için uygulandığı önceki klinik çalışmalarda gözlenenle tutarlıdır. Advers olay bildirenhasta yüzdesi çift doz grubuna kıyasla standart doz grubunda daha düşüktür (sırasıyla

%

59,4'ekarşı % 49) (bkz. Bölüm 5.1).

1-12 yaş ve üstü 18 çocuk hastayı da içeren, immün yetmezliği olan 475 hasta ile yapılan 12 haftalık profilaksi çalışmasında 238 hastada görülen güvenlilik profili, daha önce oseltamivirprofilaksisi için yapılan klinik çalışmalarında gözlenenler ile tutarlıdır.

Önceden astımı olan çocuklar:

Genel olarak, daha önceden bronşiyal astımı olan çocuklarda görülen advers etki profili sağlıklı çocuklarda görülenlerle kalitatif olarak benzerdir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası dönemde oseltamivir ile ilgili doz aşımı deneyimleri raporlanmıştır. Bu vakaların çoğunluğunda, herhangi bir advers durum raporlanmamıştır.

Doz aşımı sonrası raporlanan advers durum, oseltamivirin önerilen terapötik dozlarında görülen ve Bölüm 4.8'de tanımlanan istenmeyen etkilerle benzerdir.

Bilinen spesifik bir antidotu bulunmamaktadır.

Pediatrik popülasyon

Doz aşımı çocuklarda, yetişkinlere ve adolesanlara göre daha sık rapor edilmiştir. Oseltamivir oral süspansiyonu hazırlarken ve ENFLUVİR ürünlerini çocuklarda uygularken dikkatliolunmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Sistemik kullanım için antiviraller, nöraminidaz inhibitörleri ATC kodu: J05AH02

Etki mekanizması

Oseltamivir fosfat, aktif metabolitin (oseltamivir karboksilatın) bir ön ilacıdır. Aktif metabolit, viriyon yüzeyinde bulunan glikoproteinler olan influenza virüsü nöraminidaz enzimlerinin

12

selektif bir inhibitörüdür. Viral nöraminidaz enzim aktivitesi, hem enfekte olmamış hücrelere viral giriş için, hem de enfekte olmuş hücrelerden yeni oluşmuş virüs partiküllerinin salınımı vebulaşıcı virüsün vücutta daha fazla yayılmasında önemlidir.

Oseltamivir karboksilat, influenza A ve B virüslerinin nöraminidaz enzimlerini

in vitroin vitroin vivo

olarak inhibeetmektedir ve bu etki günde iki kere 75 mg ile insanlarda elde edilene benzerdir.

Oseltamivirin antiviral etkililiği, sağlıklı gönüllülerdeki deneysel yükleme çalışmaları ile influenza A ve B için desteklenmiştir.

Oseltamivirin nöroaminidaz enzim IC50 değerleri klinik olarak izole edilen influenza A için 0,1 nM ila 1,3 nM arasında ve influenza B içinse 2,6 nM'dir. İnfluenza B için yüksek IC50 değerleri(ortalama 8,5 nM) yayınlanmış çalışmalarda gözlenmiştir.

Klinik çalışmalar:

İnfluenza enfeksiyonunun tedavisi


Endikasyon, predominant influenza A enfeksiyonu olmak üzere doğal olarak ortaya çıkan influenza klinik çalışmalarına dayanmaktadır.

Oseltamivir sadece influenza virüsünün yol açtığı hastalıklara karşı etkilidir. Bu sebeple, istatistiksel analiz sadece influenza ile enfekte olan denekler için sunulmuştur. Hem influenza-pozitif, hem de influenza-negatif denekleri içeren karma tedavi çalışma popülasyonunda (ITT),primer etkililik influenza negatif kişilerin sayısı ile orantılı olarak düşmüştür. Toplam tedavipopülasyonunda influenza enfeksiyonu çalışmaya alınan hastaların

%%%

74) doğrulanmıştır. Yaşlı hastaların % 64'ü influenza pozitiftir ve kronik kardiyak ve/veyasolunum hastalığı olanların % 62'si influenza pozitiftir. Tüm faz III tedavi çalışmalarında,hastalar sadece influenzanın yerel toplulukta yayıldığı dönemde çalışmaya alınmıştır.

Yetişkinler ile 13 yaşındaki ve 13 yaşın üzerindeki adolesanlar

:

Hastalar, 36 saat içinde belirtilerinin başladığını bildirenler arasından, ateşleri > 37,8 °C olan ve en az bir solunumsal semptom (öksürük, nazal semptomlar veya boğaz ağrısı) ve en az birsistemik semptom (miyalji, titreme/terleme, bitkinlik, yorgunluk veya baş ağrısı) eşlikedenlerden seçilmiştir. Tedavi çalışmalarına katılan tüm influenza pozitif yetişkin veadolesanların (N = 2413) toplu analizinde, beş gün boyunca günde iki kez uygulanan 75 mgoseltamivir, influenza hastalığının ortalama süresini 1 gün azaltarak 4,2 güne (% 95 GA (güvenaralığı) 4,0 - 4,4 gün; p< 0,0001) düşürmüştür; plasebo grubunda bu rakam 5,2 gündür (% 95GA 4,9 - 5,5 gün).

Antibiyotiklerle tedavi edilen alt solunum yolu komplikasyonları (bilhassa bronşit) gelişen deneklerin oranı, plasebo grubunda % 12,7 (135/1063) iken oseltamivir ile tedavi edilenpopülasyonda % 8,6'ya (116/1350) düşmüştür (p = 0,0012).

Yüksek risk popülasyonlarında influenzanın tedavisi

:

Beş gün boyunca günde iki kez 75 mg oseltamivir alan yaşlı hastalarda (> 65 yaş) ve kronik kardiyak ve/veya solunum hastalığı olan vakalarda influenza hastalığının ortanca süresi anlamlıölçüde düşmemiştir. Ateşin toplam süresi oseltamivir grubunda bir gün azalmıştır. İnfluenza-pozitif yaşlılarda, alt solunum yolu komplikasyonlarının (bilhassa bronşit) insidansı

13

antibiyotiklerle tedavi edilen plasebo grubunda

%

19 (52/268) iken oseltamivir ile tedavi edilen popülasyonda % 12'ye (29/250) düşmüştür (p = 0,0156).

Kronik kardiyak ve/veya solunum hastalığı olan influenza-pozitif hastalarda, antibiyotiklerle tedavi edilen alt solunum yolu komplikasyonlarının (bilhassa bronşit) kombine insidansı,plasebo grubunda % 17 (22/133) iken oseltamivir ile tedavi edilen popülasyonda % 14 (16/118)olmuştur (p = 0,5976).

Gebelikte influenzanın tedavisi:


Oseltamivirin gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili kontrollü klinik çalışma bulunmamaktadır, ancak pazarlama sonrası ve retrospektif gözlemsel izleme çalışmalarından elde edilen veriler,bu hasta popülasyonu için mevcut doz rejiminin morbidite/mortalite açısından uygun olduğunugöstermektedir. Farmakokinetik çalışmalar aktif metabolite düşük maruziyet olduğunugöstermesine rağmen, influenza tedavisi veya profilaksisi için gebe kadınlarda dozunayarlanması önerilmemektedir.

Çocuklarda influenzanın tedavisi

:

Ateşi (>37,8 °C) ve öksürüğü veya nezlesi olan 1 ila 12 yaşlarındaki (ortalama yaş 5,3) başkaca sağlıklı çocuklarda (% 65 influenza-pozitif) yapılan bir çalışmada influenza-pozitif hastaların% 67'si influenza A ve % 33'u influenza B ile enfekte olmuştur. Oseltamivir tedavisi belirtilerinbaşlamasından sonraki 48 saat içinde başlamış ve hastalıktan iyileşme süresini (normal sağlığave aktiviteye geri dönüş, ateş, öksürük ve nezlenin hafiflemesi) anlamlı ölçüde, plaseboyanazaran yaklaşık 1,5 gün düşmüştür (% 95 GA 0,6 - 2,2 gün; p < 0,0001). Oseltamivir, akutorta kulak iltihabı insidansını, plasebo grubunda görülen % 26,5'ten (53/200), oseltamivir iletedavi edilen çocuklarda % 16'ya (29/183) düşürmüştür (p = 0,013).

İkinci çalışma, % 53,6'sı influenza-pozitif olan, 6 ila 12 yaşlarındaki 334 astımlı çocukta tamamlanmıştır. Oseltamivir ile tedavi edilen grupta ortalama hastalık süresi anlamlı ölçüdedüşmemiştir. 6. günden itibaren (tedavinin son günü), ZEVı (1. Saniyedeki zorlu ekspirasyonvolümü), plasebo grubunda % 4,7 iken, oseltamivir ile tedavi edilen grupta % 10,8'eyükselmiştir (p = 0,0148).

1 yaşından küçük bebekler için endikasyon daha büyük çocuklardaki etkililik verilerinin ekstrapolasyonuna, tavsiye edilen pozoloji de farmakokinetik modelleme verilerinedayanmaktadır (bkz. Bölüm 5.2).

İnfluenza B enfeksiyonunun tedavisi

:

Toplam olarak, çalışmalardaki oranların % 1 ila 33 arasında değişmesiyle birlikte, influenzapozitif popülasyonun % 15'i influenza B ile enfektedir. İnfluenza B ile enfekte olanvakalarda ortalama hastalık süresi tedavi grupları arasında anlamlı ölçüde değişiklikgöstermemiştir. Analiz için tüm çalışmalardan alınan influenza B ile enfekte olmuş 504 vakanınverileri toplanmıştır. Plaseboya göre oseltamivir tüm semptomların hafifleme süresini 0,7 gün(% 95 GA 0,1 - 1,6 gün; p = 0,022), öksürük, ateş (> 37,8 °C) ve nezlenin süresini ise bir günazaltmıştır (% 95 GA 0,4 - 1,7 gün; p < 0,001).

İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde influenza tedavisi:


Oseltamivirin immün yetmezliği olan, influenzadan etkilenmiş yetişkin hastalarda güvenliliğini değerlendirmek ve dirençli influenza virüsü gelişimi üzerindeki etkilerini karakterize etmeküzere (birincil analiz) bir randomize, çift kör çalışma oseltamivirin etkililiği (ikincil analiz,güçlendirilmemiş) için değerlendirilebilir 151 hastayı içermiştir. Çalışma solid organ nakli

14

[SOT] hastalarını, hematopoetik kök hücre nakli [HSCT] hastalarını, CD4+ hücre sayımı <500 hücre/mm3 olan HIV pozitif hastaları, sistemik immunosupresif tedavi gören hastaları vehematolojik malignite görülenleri içermiştir. Bu hastalar semptomlar başladıktan sonra 96 saatiçinde 10 gün süresince standart dozda (73 hasta) ya da çift dozda (78 hasta) oseltamivir iletedavi edilmeye randomize edilmiştir.

Semptomların düzelmesine kadar geçen medyan süre (TTRS) standart doz grubu (103 saat [% 90 GA 75,4-110]) ve çift doz grubu (104 saat [% 90 GA 65,8-131]) arasında benzerdir. İkincilenfeksiyonların görüldüğü hastaların oranı standart doz grubu ve çift doz grubunda benzerdir(% 5,1'e karşı % 8,2).

İnfluenzanın önlenmesi:


Doğal olarak ortaya çıkan influenza hastalığının önlenmesinde oseltamivirin etkililiği evlerdeki maruziyet sonrası profilaksi çalışmasında ve iki mevsimsel profilaksi çalışmasında gösterilmiştir.Tüm bu çalışmalar için primer etkinliik parametresi laboratuvar tarafından doğrulanmışinfluenzanın insidansıdır. İnfluenza epidemisinin virülansı öngörülemez ve bölgeye ve mevsimegöre değişir. Bu sebeple, bir influenza hastalığı vakasının profilaksisi için tedavi edilmesigereken kişi sayısı da değişir.

Maruziyet sonrası profilaksi

:

Bir indeks influenza vakası ile temasta olan kişilerde (% 12,6 influenzaya karşı aşılanmış) yapılan bir çalışmada, indeks influenza vakasında semptomların başlamasından sonraki 2 güniçinde, günde bir kez 75 mg oseltamivir uygulamasına başlanmış ve 7 gün devam edilmiştir.377 indeks vakanın 163'unde influenza doğrulanmıştır. Oseltamivir, doğrulanmış influenzavakaları ile temasta olan kişilerde görülen klinik influenza insidansını anlamlı ölçüdedüşürmüştür; plasebo grubunda 24/200 (% 12) iken oseltamivir grubunda 2/205 (% 1) olmuştur(% 92 düşüş [% 95 GA 6 -16; p< 0,0001]). Gerçek influenza vakaları ile temasta olan kişilerdetedavi edilmesi gereken kişi sayısı 10 (% 95 GA 9 - 12) ve indeks vakasındaki enfeksiyondurumundan bağımsız olarak tüm popülasyonda (ITT) 16 (% 95 GA 15 - 19) olmuştur.

Doğal olarak ortaya çıkan influenza hastalığı profilaksisindeoseltamivirin etkililiği, yetişkin, adolesan ve 1-12 yaş çocukların dahil edildiği evlerdeki maruziyet sonrası profilaksiçalışmasında hem indeks vaka hem de aile temas kişileri olarak gösterilmiştir. Bu çalışmadaprimer etkililik parametresi, evlerdeki laboratuvar tarafından doğrulanmış klinik influenzainsidansıdır. Oseltamivir profilaksisi 10 gün sürmüştür. Toplam popülasyonda, laboratuvartarafından doğrulanmış evdeki klinik influenza insidansı düşmüştür; profilaksi tedavisialmayanlarda % 20 (27/136) iken profilaksi tedavisi alanlarda % 7 (10/135) olmuştur (% 62,7düşüş [% 95 GA 26,0 - 81,2; p = 0,0042]). Evlerdeki influenza ile enfekte indeks vakalarda,influenza insidansı profilaksi tedavisi almayanlarda % 26 (23/89) iken profilaksi tedavisialanlarda %11'e (9/84) düşmüştür (% 58,5 düşüş [ % 95 GA 15,6 - 79,6; p = 0,0114]). 1 ila 12yaşlarındaki çocukların alt grup analizine göre, çocuklarda laboratuvar tarafından doğrulanmışklinik influenza insidansı anlamlı ölçüde düşmüştür; profilaksi tedavisi almayanlarda % 19(21/111) iken profilaksi tedavisi alanlarda % 7 (7/104) olmuştur (% 64,4 düşüş [% 95 GA 15,8- 85,0; p = 0,0188]). Başlangıçta virüs yaymayan çocuklarda laboratuvar ile doğrulanmış klinikinfluenza insidansı düşmüştür; profilaksi tedavisi almayanlarda % 21 (15/70) iken profilaksitedavisi alanlarda % 4 (2/47) olmuştur (% 80,1 düşüş [% 95 GA 22,0 - 94,9; p = 0,0206]). Totalpediatrik popülasyon için tedavi edilmesi gereken kişi sayısı (NNT) tüm popülasyonda (ITT)ve enfekte indeks vakaların temas ettiği pediyatrik kişilerde (ITTII) sırasıyla 9 (% 95 GA 7 -24) ve 8'dir (% 95 GA 6, üst limit belli değil).

15

Toplulukta influenza epidemisi sırasında profilaksi

:

İnfluenza salgını esnasında, aşı olmamış ve sağlıklı yetişkinlerde yapılan iki çalışmanın toplu analizinde, 6 hafta boyunca günde bir kez verilen 75 mg oseltamivir klinik influenza hastalığıinsidansını anlamlı ölçüde azaltmıştır; plasebo grupta 25/519 (% 4,8) iken oseltamivir grubunda6/520 (% 1,2) olmuştur (% 76 düşüş [% 95 GA 1,6 - 5,7; p = 0,0006]). Bu çalışmadaki tedavigereken kişi sayısı 28 (% 95 GA 24 - 50) olmuştur. Huzurevinde bakılan yaşlılarla yapılan birçalışmada katılımcıların % 80'i çalışma döneminde aşılanmıştır ve 6 hafta boyunca günde birkere oseltamivir 75 mg verilmiştir; klinik influenza hastalığı insidansı anlamlı ölçüde azalmıştır.Plasebo grubunda 12/272 (% 4,4) iken oseltamivir grubunda 1/276 (% 0,4) olmuştur (% 92düşüş [% 95 GA 1,5 - 6,6; p = 0,0015]). Bu çalışmadaki tedavi gereken hasta sayısı 25'tir (%95 GA 23 - 62).

İmmün yetmezliği olan hastalarda influenzanın profilaksisi:

1 - 12 yaşlarındaki 18 çocuk dahil olmak üzere, immün yetmezliği olan 475 vakada (388 solid organ transplantasyonlu vaka [195plasebo; 193 oseltamivir], 87 hemapoietik kök hücre transplantasyonlu vaka [43 plasebo; 44oseltamivir], immün sistem baskılayıcı diğer durumları olan hiçbir vaka bulunmamaktadır)influenzanın mevsimsel profilaksisi için çift-kör, plasebo kontrollü randomize bir çalışmayürütülmüştür. Bu çalışmanın primer sonlanım noktası, viral kültür ve/veya HAI(hemaglütinasyon inhibisyon) antikorlarında dört kat yükselme ile laboratuvar tarafındandoğrulanmış klinik influenza vaka insidansıdır. Laboratuvar ile doğrulanmış klinik influenzainsidansı, plasebo grubunda % 2,9 (7/238) ve oseltamivir grubunda % 2,1 (5/237)'dir (% 95GA -% 2,3 - % 4,1; p = 0,772).

Komplikasyon riskinin düşüşünü değerlendirmek için spesifik çalışmalar yapılmamıştır. Oseltamivir direnci

Klinik çalışmalar: Roche tarafından yapılan klinik çalışmalarda, influenza virüsünün oseltamivire karşı duyarlılığında azalma riski veya direnç geliştirme riski incelenmiştir. Tedavisırasında oseltamivire dirençli virüs geliştiren hastalar genellikle yetişkinlere göre çocuklardadaha sıklıkla görülmektedir; yetişkinlerde % 1'den az ve 1 yaş altındaki bebeklerde % 18aralığındadır. Oseltamivire duyarlı virüs taşıyan hastalara karşılık oseltamivire dirençli virüstaşıyan pediyatrik hastalarda virüs daha uzun süre tespit edilmiştir. Buna karşın, oseltamivirtedavisi ile ortaya çıkan yan etkiler tedavi cevabını etkilememiştir ve influenza semptomlarındauzamaya neden olmamıştır.

Oseltamivir ile tedavi edilen ve başka bir hastalığı olmayan yetişkin hastalarda yürütülen çalışmalardan elde edilen verilere kıyasla 10 gün süresince standart doz veya çift doz oseltamivirile tedavi edilen immün yetmezliği olan yetişkin hastalarda genel olarak daha yüksek biroseltamivir direnci insidansı gözlenmiştir [standart doz grubunda (10/67) ve çift doz grubunda% 2,8 ((2/71)]. Direnç gelişen hastaların çoğunluğu nakil hastalarıdır (standart doz grubunda8/10 hasta ve çift doz grubunda 2/2 hasta). Oseltamivire dirençli virüs görülen hastaların çoğuinfluenza tip A ile enfekte olup, uzun süreli viral bulaşma geçirmiştir.

Klinik Çalışmalarda Oseltamivir Direnç İnsidansı


Hasta popülasyonu

Dirençli mutasyonları olan hastalar (%)

Fenotipleme*
Geno- ve Fenotipleme *
Yetişkin ve adolesanlar
21/2377 (% 0,88)
27/2391 (% 1,12)
Çocuklar (1-12 yaş)
66/1698 (% 3,89)
72/1698 (% 4,24)
Bebekler (<1 yaş)
13/71 (% 18,31)
13/71 (% 18,31)
* Tam genotipleme tüm çalışmalarda gerçekleştirilmemiştir.

16

İnfluenza Profilaksisi

Hastalığa maruziyet sonrası (7 gün), ev halkı gruplarında maruziyet sonrası (10 gün) ve mevsimsel olarak (42 gün) influenza profilaksisi açısından immün yetmezliği olmayanhastalarda bugüne dek yapılan klinik çalışmalarda oseltamivir kullanımı ile ilişkili ilaç direncinedair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. İmmün yetmezliği olan hastalarda 12 haftalıkprofilaksi çalışmasında direnç gözlemlenmemiştir.

Klinik ve gözlemsel veri: Oseltamivir kullanmayan hastalardan alınan influenza A ve B virüslerinde

in vitro

olarak oseltamivire karşı azalmış duyarlılığa bağlı doğal mutasyonlarsaptanmıştır. Oseltamivir tedavisi sırasında seçilen dirençli suşlar, hem immün sistemi normalkişilerden hem de immün yetmezliği olan kişilerden alınmıştır. İmmün yetmezliği olan hastalarve küçük çocuklar, tedavi sırasında oseltamivire dirençli virüs geliştirme konusunda dahayüksek risk taşımaktadırlar.

Oseltamivir ile tedavi edilen hastalardan izole edilen oseltamivire dirençli virüsler ve influenza virüsünün oseltamivire dirençli laboratuar suşları, N1 ve N2 nöraminidazlarda mutasyonlariçermektedir. Direnç mutasyonları viral alt tipine özgü olmaya eğilimindedir. 2007 yılındanitibaren, mevsimsel H1N1 suşlarında dirençle bağlantılı H275Y mutasyonu yaygın halegelmiştir. Oseltamivire duyarlılığın azalma oranı ve bu virüslerin prevalansı mevsimsel vecoğrafik olarak değişmektedir. 2008 yılında, H275Y, Avrupa'da mevcut H1N1 influenzaizolatlarının

%

99'undan fazlasında bulunmuştur.

2009 yılı H1N1 influenzası (“domuz gribi”), terapötik ve profilaktik rejimlerde nadiren raporlanan direnç vakaları haricinde, oseltamivire karşı neredeyse eşit dağılmış bir şekildeduyarlıdır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Oseltamivir, oseltamivir fosfatın (ön ilaç) oral uygulamasının ardından gastrointestinal sistemden hızla emilmekte ve esasen hepatik esterazlarla büyük oranda aktif metabolitine(oseltamivir karboksilat) dönüşmektedir. Oral dozun en az % 75'i aktif metabolit olaraksistemik dolaşıma ulaşır. Ön ilaca maruziyet aktif metabolitin % 5'inden azıdır. Ön ilaç ve aktifmetabolitin plazma konsantrasyonları dozla orantılıdır ve ilacın yiyecekle birlikteverilmesinden etkilenmemektedir.

Dağılım:


Oseltamivir karboksilatın kararlı haldeki ortalama dağılım hacmi insanlarda yaklaşık 23 litredir. Bu hacim hücre dışı vücut sıvısına eşdeğerdir. Nöraminidaz aktivitesi hücre dışındaolduğundan, oseltamivir karboksilat influenza virüsünün yayıldığı tüm bölgelere dağılmaktadır.

Oseltamivir karboksilatın insan plazma proteinine bağlanması ihmal edilebilir (yaklaşık olarak % 3).

Biyotransformasyon:


Oseltamivir, çoğunlukla karaciğerde yerleşmiş olan esterazlarla, büyük ölçüde oseltamivir karboksilata dönüşmektedir.

İn vitroİn vivo

olarak

17

her iki bileşiğin faz 2 konjugatı bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Emilen oseltamivir başlıca olarak (>

%

90) oseltamivir karboksilata dönüşerek atılır. Aktif metabolit daha ileri metabolizmaya uğramadan idrarla atılır. Oseltamivir karboksilatın pikplazma konsantrasyonları pek çok vakada 6 ila 10 saatlik yarılanma ömrü ile azalmaktadır.Aktif metabolit renal yolla tamamen atılır. Renal klerens (18,8 L/saat), glomerüler filtrasyonhızını (7,5 L/saat) aşmaktadır ve bu da glomerüler filtrasyonunun yanı sıra tübüler sekresyonunda olduğunu göstermektedir. İşaretli oral dozun % 20'den azı feçesle atılmaktadır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Aktif metabolitin plazma konsantrasyonları dozla doğru orantılıdır ve ilaç yiyeceklerle birlikte alındığında değişmez. (bkz. bölüm 4.2).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek yetmezliği:


Farklı seviyelerde böbrek yetmezliği olan hastalara 5 gün boyunca günde iki kez 100 mg oseltamivir uygulaması, aktif metabolit konsantrasyonu ile renal fonksiyon bozukluğunun tersorantılı olduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 4.2).

Karaciğer yetmezliği:


In vitro

çalışmalar, karaciğer yetmezliği olan hastalarda ne oseltamivire maruziyette belirgin bir artış veya ne de aktif metabolitine maruziyette belirgin bir düşüş beklenmediği sonucunavarmıştır (bkz. bölüm 4.2).

Geriyatrik popülasyon:


Yaşlı hastalar (65-78 yaş arası) ile karşılaştırılabilir dozlarda oseltamivir verilen genç yetişkinler karşılaştırıldığında, yaşlı hastalarda kararlı durumdaki aktif metabolit konsantrasyonunun % 2535 daha fazla olduğu görülmüştür. Yaşlı hastalarda ilacın yarılanma süreleri, genç yetişkinlerleyaklaşık aynı değerlerde bulunmuştur. İlaca maruziyet ve tolerans açısından, yaşlı hastalarda,orta şiddette veya şiddetli renal yetmezlik kanıtı bulunmadıkça (kreatinin klirensi 60 mL/dak'ınaltında değilse), doz ayarlamasına gerek yoktur (bkz. bölüm 4.2).

Pediyatrik popülasyon:


1 yaş ve üstündeki bebekler ve çocuklar


Oseltamivirin farmakokinetiği 1-16 yaşındaki çocuklarda yapılan tek doz farmakokinetik çalışmalarda değerlendirilmiştir. (Çoklu doz farmakokinetiği az sayıda çocuğun katıldığı bir kliniketkililik çalışmasında çalışılmıştır. Uygulanan doz için (mg/kg) küçük çocukların, daha düşükmaruziyete neden olacak şekilde, ön ilacı ve aktif metaboliti, yetişkinlere göre daha hızlı elimineettiği görülmüştür. 2 mg/kg'lık doz verilen çocuklar ile 75 mg'lık (yaklaşık 1 mg/kg) tek kapsülalan yetişkinler karşılaştırıldığında, karşılaştırılabilir oseltamivir karboksilat konsantrasyonlarıgözlenmiştir. 12 yaş veya üstündeki çocuklarda ve adolesanlarda oseltamivirin farmakokinetiği,yetişkinlerde gözlenen ile benzerdir.

Pandemi sırasında yenidoğanlar ve 1 yaşından küçük bebeklerde influenzanın önlenmesi

Simülasyonlarda 1 yaşından küçük yenidoğanlarda günde bir kez 3 mg/kg dozun sağladığımaruziyetin, yetişkinlere günde bir kez 75 mg dozla görülen maruziyetle aynı aralıkta veyadaha fazla olduğu görülmüştür. Maruziyet, 1 yaşından küçük bebeklerde (günde iki kez 3mg/kg) tedavide sınırları aşmamaktadır ve karşılaştırılabilir güvenlik profili göstermesi

18

beklenmektedir (bkz. Bölüm 4.8) 1 yaşından küçük bebeklerde profilaksi klinik çalışması yapılmamıştır.

Yenidoğanlar ve 1 yaşından küçük bebekler


Oseltamivirin farmakokinetiği, farmakodinamiği ve güvenliliği 1 yaşından küçük bebeklerde (n=135) yapılan 2 kontrolsüz açık uçlu çalışmada değerlendirilmiştir. Vücut ağırlığına göredüzeltilmiş aktif metabolit klerens oranı 1 yaşın altında azalmaktadır. En küçük yeni doğanlardametabolitlere maruziyet daha çok farklılık göstermiştir. Mevcut veriler 0-12 aylıkyenidoğanlarda 3 mg/kg dozun sağladığı maruziyetin, çocuklar ve yetişkinlerde görülen klinikolarak etkili maruziyete benzer olduğunu göstermektedir (bkz. Bölüm 4.1 ve 4.2). Bildirilenadvers olaylar, daha büyük çocuklardan elde edilen güvenlik profili ile tutarlıdır.

1 yaşından küçük bebeklerde maruziyet sonrası influenza profilaksisine ilişkin mevcut veri bulunmamaktadır. 12 yaş altı çocuklarda influenza epidemisi sırasında profilaksi ile ilgiliçalışma bulunmamaktadır.

Gebeler


Ortak popülasyon farmakokinetik çalışmaları, mevcut oseltamivir doz rejiminde aktif metabolite maruziyetin gebelerde gebe olmayan kadınlara oranla daha düşük olduğunugöstermektedir (tüm trimesterlerde ortalama

%

30). Ancak beklenen düşük maruziyet,engelleyici konsantrasyonun (IC95) üstünde ve influenza virüsü için terapötik seviyedekalmaktadır. Buna ek olarak, gözlemsel çalışmalarda mevcut doz rejiminin bu hastapopülasyonunda yarar sağladığına dair bulgular mevcuttur. Bu nedenle, influenza tedavisi veyaprofilaksisi için gebelerde doz ayarlanması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.6).

İmmün Yetmezliği Olan Hastalar


Popülasyon farmakokinetiği analizi, immün yetmezliği olan yetişkin hastaların oseltamivir ile tedavisinin (Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama yöntemi altında tarif edildiği şekilde), benzerkreatinin klerensine sahip immün yetmezliği olmayan hastalarla kıyaslandığında aktifmetabolite artmış maruziyetle (% 50'ye varan) sonuçlandığını göstermektedir. Aktifmetabolitin geniş güvenlilik sınırından dolayı, yetişkinlerde immün yetmezlik nedeniyle dozayarlaması gerekli değildir. Bununla birlikte, böbrek bozukluğu eşliğinde immün yetmezlikgörülen yetişkin hastalar için dozlar Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama yöntemi altındaözetlendiği şekilde ayarlanmalıdır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Preklinik veriler, gerçekleştirilen yaygın olarak kullanılan güvenlik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisite ve genotoksisite çalışmaları temel alındığında insanlar için herhangi bir tehlikeortaya koymamaktadır. Konvansiyonel kemirici karsinojenisite çalışmalarının bulgularınagöre, kullanılan kemici türleri için belirgin olan bazı tümörlerin insidansında doza bağlı bir artışeğilimi vardır. Bu bulgular, maruziyet sınırları insanda kullanımda beklenen maruziyetlebağlantılı olarak dikkate alındığında, benimsenen terapötik endikasyonlarda oseltamivirinfayda-riskini değiştirmemektedir.

Sıçanlarda ve tavşanlarda sırasıyla maksimum 1500 mg/kg/gün ve 500 mg/kg/gün dozlarında teratoloji çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Fetal gelişim üzerinde herhangi bir etkigözlenmemiştir. Maksimum 1500 mg/kg/gün dozu ile sıçanlar üzerinde gerçekleştirilen birfertilite çalışmasında her iki cinsiyet için de herhangi bir advers etki ortaya konmamıştır.Prenatal ve postnatal sıçan çalışmalarında, 1500 mg/kg/gün dozunda doğumlarda gecikmekaydedilmiştir: İnsan maruziyeti ve sıçanlardaki etki görülmeyen en yüksek doz (500

19

mg/kg/gün) arasındaki güvenlik sınırı sırasıyla oseltamivir için 480 katı ve aktif metabolit için 44 katıdır. Sıçanlardaki ve tavşanlardaki fetal maruziyet anne sıçan maruziyetinin yaklaşık

%

15ila 20'sidir.

Emziren sıçanlarda oseltamivir ve aktif metabolit süte geçmiştir. Oseltamivirin veya aktif metabolitinin insan sütüne geçip geçmediği konusunda sınırlı veri bulunmaktadır. Hayvanlaraait verilerin ekstrapolasyonu, ilgili bileşikler için sırasıyla 0,01 mg/gün ve 0,3 mg/günlüktahminler ortaya koymaktadır.

Kobaylarda gerçekleştirilen bir "maksimizasyon" çalışmasında, oseltamivire karşı bir deri hassasiyeti potansiyeli tespit edilmiştir. Formüle edilmemiş etkin madde ile tedavi edilenhayvanların yaklaşık % 50'sinde indüklenmiş hayvanlarda satışmayı takibeneritemagörülmüştür. Tavşanların gözlerinde geri dönüşümlü iritasyon tespit edilmiştir.

Oseltamivir fosfat tuzunun çok yüksek oral tek dozları, test edilen en yüksek dozuna kadar (1310 mg/kg), yetişkin sıçanlarda hiçbir advers reaksiyona sahip değilken, bu dozlar 7 günlükjüvenil sıçan yavrularında, ölüm dahil, toksisiteler ile sonuçlanmıştır. Bu reaksiyonlar 657mg/kg ve daha yüksek dozlarda görülmüştür.

Kronik tedaviyi takiben dahil olmak üzere, 500 mg/kg dozda (7. ve 21. günler arasında doğum sonrası uygulanan 500 mg/kg/gün), herhangi bir advers reaksiyon görülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Prejelatinize nişasta Povidon K30Kroskarmeloz sodyumTalk

Kolloidal silikon dioksit

Kapsül içeriği:

Titanyum dioksit Jelatin (sığır kaynaklı)

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

24 ay.

Eczanede hazırlanan preparatın raf ömrü:

25°C altındaki oda sıcaklığında saklandığında 10 gün 2°C-8°C aralığında saklandığında 17 gün

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

10 kapsül, blisterde (Alu/PVC)

20

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

Kullanım anında hazırlanan formülasyon


Kapsül yutamayan yetişkinler, adolesanlar veya çocuklar bir eczacının ENFLUVİR kapsüllerden hazırladığı ENFLUVİR süspansiyonunu (6 mg/ml) kullanabilirler.

Evde hazırlanan preparat yerine eczanede hazırlanan preparat tercih edilmelidir. Evde hazırlamaya ilişkin ayrıntılı bilgiler “ENFLUVİR çözeltisinin evde hazırlanması” başlığıaltında yer almaktadır.

Eczanede hazırlanan süspansiyonun hastaya verilmesi ve evde hazırlanması için uygun hacim ve dereceli şırınga kullanılmalıdır. Her iki durumda tercihen şırınganın üzerinde hacmi gösterenişaret olmalıdır.

Eczanede hazırlama

Eczanede kapsüllerden hazırlanan 6 mg/ml süspansiyon

^

Kapsül yutamayan yetişkinler, ergenler, bebekler,1 yaşında veya 1 yaşından büyük çocuklar

Bu prosedür, bir hastanın 5 günlük tedavisi veya 10 günlük profilaksisi boyunca yeterli olacakdozu sağlamak üzere 6 mg/mL konsantrasyonda çözeltinin hazırlanmasını anlatmaktadır.Eczacı, ENFLUVİR 30 mg, 45 mg veya 75 mg kapsül ile, koruyucu olarak % 0,05 ağırlık/hacimoranında sodyum benzoat içeren su kullanarak 6 mg/ml'lik preparatı hazırlayabilir.

Öncelikle, hastanın 5 günlük tedavisi veya 10 günlük profilaksisi için hazırlanacak ve hastaya verilecek toplam hacim hesaplanır. Gerekli toplam hacim, hastanın ağırlığına göre aşağıdakitabloda verilen tavsiyelere uyarak hesaplanmalıdır. 10 doza kadar doğru hacmin çekilebilmesiiçin (5 gün süreli tedavi için günlük çekilen 2 doz) ölçüm kaybını da gösteren kolon dikkatealınmalıdır.

Hastanın Ağırlığına Göre Eczacının Hazırlayacağı Süspansiyon (6 mg/mL) Hacmi

Vücut Ağırlığı (kg)

Ölçüm Kayıpları Dikkate Alınmadan HastaAğırlığına GöreHazırlanacak ToplamHacim (mL)

Ölçüm Kayıpları Dikkate Alınarak, HastaAğırlığına GöreHazırlanacak ToplamHacim (mL)

10 ila 15 kg

50 mL
60 ml veya 75 ml*

> 15 ila 23 kg

75 mL
90 ml veya 100 ml*

> 23 ila 40 kg

100 mL
125 ml

> 40 kg

125 mL
137,5 ml (veya 150 ml)*
* Kullanılan kapsül dozuna bağ
ıdır.

İkinci olarak, eczanede hazırlanacak olan 6 mg/ml süspansiyonun yukarıdaki tabloya göre hesaplanan toplam hacmini oluşturmak için gerekli kapsül sayısı ve taşıyıcı çözelti (koruyucuolarak % 0,05 a/h oranında sodyum benzoat içeren su) miktarı eczacı tarafından belirlenmelidir.

21

Eczanede Hazırlanacak Süspansiyonun (6 mg/mL) Toplam Hacmini Oluşturmak İçin Gerekli Kapsül Sayısı ve Taşıyıcı Çözelti Miktarı

Hazırlanacak SüspansiyonunToplam Hacmi

Gerekli ENFLUVİR kapsül sayısı (mg oseltamivir)

Gerekli

Taşıyıcı Çözelti Hacmi

75 mg

45 mg

30 mg

60 mL
Alternatif kapsül dozukullanınız*
8 kapsül (360 mg)
12 kapsül (360 mg)

59,5 mL

75 ml
6 kapsül (450 mg)

10 kapsül (450 mg)

15 kapsül (450 mg)

74 ml

90 ml
Alternatif kapsül dozukullanınız*

12 kapsül (540 mg)

18 kapsül (540 mg)

89 ml

100 ml
8 kapsül (600 mg)
Alternatif kapsül dozu kullanınız*

20 kapsül (600 mg)

98,5 ml

125 ml
10 kapsül (750 mg)
Alternatif kapsül dozu kullanınız*

25 kapsül (750 mg)

123,5 ml

137,5 ml
11 kapsül (825 mg)
Alternatif kapsül dozu kullanınız*
Alternatif kapsül dozu kullanınız*

136 ml

*Hedef konsantrasyona ulaşmak için tam sayıda kapsül hesaplanamamaktadır; dolayısıyla, alternatif kapsül dozu kullanılmalıdır.

Üçüncü olarak, ENFLUVİR kapsüller kullanılarak süspansiyon (6 mg/mL) hazırlamak için aşağıdaki prosedür izlenmelidir:

1. Belirlenen taşıyıcı çözelti (koruyucu olarak

%

0,05 oranında sodyum benzoat içerensu) miktarı behere eklenir.

2. Belirlenen miktarda ENFLUVİR kapsülleri açılır ve kapsüllerin içeriği beherdekikoruyucu içeren su çözeltisine dökülür.

3. Uygun karıştırma aparatıyla 2 dakika boyunca karıştırılır. (Not: Etkin madde olanoseltamivir fosfat, suda tamamen çözünür. Süspansiyon, ENFLUVİR kapsülleriniçerisindeki çözünmeyen bazı yardımcı maddeler nedeniyle oluşur.)

Süspansiyon amber renkli cam ya da polietilenterefitalat (PET) şişeye aktarılır. Aktarım sırasında dışarı dökülmesini engellemek için huni kullanılabilir.

4. Şişe çocuk kilidi bulunan bir kapakla kapatılır.

5. Şişenin üzerine, “Kullanmadan Önce Yavaşça Çalkalayınız” ibaresi yer alan bir etiketyapıştırılmalıdır. (Not: Hava tutumunu önlemek için kullanmadan önce hazırlanansüspansiyon çalkalanmalıdır)

6. Ebeveyn veya refakatçi, ilacın tamamı hastaya verildikten sonra geriye kalan çözeltininatılması gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Bu uyarı eczane tarafından şişenin üzerineyapıştırılacak etikette açıklanmalıdır.

7. Aşağıda anlatılan saklama koşullarına göre, belirlenen son kullanma tarihi eczanetarafından şişenin üzerine yapıştırılacak etikette açıklanmalıdır (Bkz. Bölüm 6.3).

22

Eczane tarafından şişenin üzerine, hastanın adını, ilacın adını ve diğer gerekli bilgileri içeren bir etiket yaptırılmalıdır. Uygun dozlama talimatları için aşağıdaki tabloya bakınız.

ENFLUVİR Kapsül Kullanılarak Eczanede Hazırlanan 6 mg/ml Süspansiyonun Bebekler, Bir Yaşındaki Çocuklar veya Bir Yaşından Daha Büyük Çocuklar için DozÇizelgesi

Vücut Ağırlığı (kg)

Doz (mg)

Doza Göre Hacim6 mg/mL

Tedavi Dozu (5 günlük)

Profilaksi Dozu (10 günlük)

10 kg ila 15 kg

30 mg

5 mL

Günde iki kez 5 mL

Günde bir kez 5 mL

> 15 ila 23 kg

45 mg

7,5 mL

Günde iki kez 7,5 mL

Günde bir kez 7,5

> 23 ila 40 kg

60 mg

10 mL

Günde iki kez 10 mL

Günde bir kez 10 mL

> 40 kg

75 mg

12,5 mL

Günde iki kez 12,5 mL

Günde bir kez

_125_

Eczanede hazırlanan süspansiyon, küçük miktarların ölçülmesi için dereceli bir oral şırınga yardımıyla hastaya verilir. Mümkünse, her bir hasta için uygun doza karşılık gelen derecelerişaretlenmelidir.

Uygun dozdaki süspansiyon, ilacın acı tadını maskelemek için refakatçi tarafından, eşit miktarda şekerli su, şerbet gibi tatlı bir gıdayla karıştırılarak verilmelidir.

>

1 Yaşından Küçük Bebekler


Bu prosedür, bir hastanın 5 günlük tedavisi veya 10 günlük profilaksisi boyunca yeterli olacak dozu sağlamak üzere 6 mg/mL konsantrasyonda çözeltinin hazırlanmasını anlatmaktadır.

Eczacı, ENFLUVİR 30 mg, 45 mg veya 75 mg kapsül ile, koruyucu olarak 0,05 ağırlık/hacim oranında sodyum benzoat içeren su kullanarak süspansiyonu (6 mg/mL) hazırlayabilir.

Öncelikle, her bir hasta için hazırlanacak ve hastaya verilecek toplam hacim hesaplanır. Gerekli toplam hacim, hastanın ağırlığına göre aşağıdaki tabloda verilen tavsiyelere uyarakhesaplanmalıdır. 10 doza kadar doğru hacmin çekilebilmesi için (5 gün süreli tedavi için günlükçekilen 2 doz) ölçüm kaybını da gösteren kolon dikkate alınmalıdır.

Hastanın Ağırlığına Göre Hazırlanacak Süspansiyon (10 mg/mL) Hacmi

Vücut Ağırlığı (kg)

Ölçüm Kayıpları Dikkate Alınmadığında HastaAğırlığına GöreHazırlanacak ToplamHacim (mL)

Ölçüm Kayıpları Dikkate Alındığında HastaAğırlığına GöreHazırlanacak ToplamHacim (mL)

< 7 kg

40 mL'ye kadar

50 ml

> 7 ve < 10 kg

50 mL

60 ml veya 75 ml1

Kullanılan kapsül dozuna bağlıdır.

İkinci olarak, eczanede hazırlanacak olan 6 mg/mL süspansiyonun yukarıdaki tabloya göre hesaplanan toplam hacmini oluşturmak için gerekli kapsül sayısı ve taşıyıcı çözelti (koruyucuolarak

%Eczanede Hazırlanacak Süspansiyonun (6 mg/mL) Toplam Hacmini Oluşturmak için Gerekli Kapsül Sayısı ve Taşıyıcı Çözelti Miktarı

Hazırlanacak SüspansiyonunToplam Hacmi

Gerekli ENFLUVİR kapsül sayısı (mg oseltamivir)

Gerekli

Taşıyıcı Çözelti Hacmi

75 mg

45 mg

30 mg

50 mL

4 kapsül (300 mg)
Alternatif kapsül
formunu
kullanınız*

10 kapsül (300 mg)

49,5 mL

60 ml

Alternatif kapsül formunukullanınız*
8 kapsül (360 mg)

12 kapsül (360 mg)

59,5 mL

75 ml

6 kapsül (450 mg)
10 kapsül (450 mg)

15 kapsül (450 mg)

74 ml

*Hedef konsantrasyona ulaşmak için tam sayıda kapsül hesaplanamamaktadır; dolayısıyla, alternatif kapsül dozu kullanılmalıdır.

Üçüncü olarak, ENFLUVİR kapsüller kullanılarak süspansiyon (6 mg/mL) hazırlamak için aşağıdaki prosedür izlenmelidir:

1. Belirlenen taşıyıcı çözelti (koruyucu olarak % 0,05 oranında sodyum benzoat içeren su)miktarı behere eklenir.

2. Belirlenen miktarda ENFLUVİR kapsülleri açılır ve kapsüllerin içeriği beherdekikoruyucu içeren su çözeltisine dökülür.

3. Uygun karıştırma aparatıyla 2 dakika boyunca karıştırılır. (Not: Etkin madde olanoseltamivir fosfat, suda tamamen çözünür. Süspansiyon, ENFLUVİR kapsüllerin içerisindekiçözünmeyen bazı yardımcı maddeler nedeniyle oluşur.)

Süspansiyon amber renkli cam ya da polietilenterefitalat (PET) şişeye aktarılır. Aktarım sırasında dışarı dökülmesini engellemek için huni kullanılabilir.

4. Şişe çocuk kilidi bulunan bir kapakla kapatılır.

5. Şişenin üzerine, “Kullanmadan Önce Yavaşça Çalkalayınız” ibaresi yer alan bir etiketyapıştırılmalıdır. (Not: Hava tutumunu önlemek için kullanmadan önce hazırlanan süspansiyonçalkalanmalıdır)

6. Ebeveyn veya refakatçi, ilacın tamamı hastaya verildikten sonra geriye kalan çözeltininatılması gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Bu uyarı eczane tarafından şişenin üzerineyapıştırılacak etikette açıklanmalıdır.

7. Aşağıda anlatılan saklama koşullarına göre, belirlenen son kullanma tarihi eczanetarafından şişenin üzerine yapıştırılacak etikette açıklanmalıdır (Bkz. Bölüm 6.3).

Eczane tarafından şişenin üzerine, hastanın adını, ilacın adını ve diğer gerekli bilgileri içeren bir etiket yapıştırılmalıdır. Uygun dozlama talimatları için aşağıdaki tabloya bakınız.

24

ENFLUVİR Kapsül Kullanılarak Eczanede Hazırlanan Süspansiyonun (6 mg/mL) 1 yaşından Küçük Bebekler İçin Doz Çizelgesi

Vücut Ağırlığı(en yakın 0,5kg'a

yuvarlanmış)

Doz (mg)

Doz başınahacim (6mg/mL)

Tedavi Dozu (5 günlük)

Profilaksi

Dozu

(10 günlük)

Kullanılacak

şırınga

büyüklüğü (0,1 mL

dereceli)

3 kg
9 mg
1,5 mL

Günde iki kez 1,5 mL

Günde bir kez 1,5 mL

2 mL

veya 3 mL

3,5 kg
10,5 mg
1,8 mL

Günde iki kez 1,8 mL

Günde bir kez 1,8 mL

2 mL

veya 3 mL

4 kg
12 mg
2 mL

Günde iki kez 2 mL

Günde bir kez 2 mL

2 mL

veya 3 mL

4,5 kg
13,5 mg
2,3 mL

Günde iki kez 2,3 mL

Günde bir kez 2,3 mL

2 mL

veya 3 mL

5 kg
15 mg
2,5 mL

Günde iki kez 2,5 mL

Günde bir kez 2,5 mL

3 mL

5,5 kg
16,5 mg
2,8 mL

Günde iki kez 2,8 mL

Günde bir kez 2,8 mL

3 mL

6 kg
18 mg
3 mL

Günde iki kez 3 mL

Günde bir kez 3 mL

3 mL (veya 5 mL)

6,5 kg
19,5 mg
3,3 mL

Günde iki kez 3,3 mL

Günde bir kez 3,3 mL

5 mL

7 kg
21 mg
3,5 mL

Günde iki kez 3,5 mL

Günde bir kez 3,5 mL

5 mL

7,5 kg
22,5 mg
3,8 mL

Günde iki kez 3,8 mL

Günde bir kez 3,8 mL

5 mL

8 kg
24 mg
4 mL

Günde iki kez 4 mL

Günde bir kez 4 mL

5 mL

8,5 kg
25,5 mg
4,3 mL

Günde iki kez 4,3 mL

Günde bir kez 4,3 mL

5 mL

9 kg
27 mg
4,5 mL

Günde iki kez 4,5 mL

Günde bir kez 4,5 mL

5 mL

9,5 kg
28,5 mg
4,8 mL

Günde iki kez 4,8 mL

Günde bir kez 4,8 mL

5 mL

10 kg
30 mg
5 mL

Günde iki kez 5 mL

Günde bir kez 5 mL

5 mL

Eczanede hazırlanan süspansiyon, küçük miktarların ölçülmesi için dereceli bir oral şırınga yardımıyla hastaya verilir. Mümkünse, her bir hasta için uygun doza karşılık gelen derecelerişaretlenmelidir.

Uygun dozdaki süspansiyon, ilacın acı tadını maskelemek için refakatçi tarafından, eşit miktarda şekerli su, şerbet gibi tatlı bir gıdayla karıştırılarak verilmelidir.

Evde Hazırlanması


Kapsül yutamayan yetişkinler, adolesanlar veya çocuklar, bir eczanede ENFLUVİR kapsülden hazırlanan süspansiyon kullanılabilir (Ayrıntılı talimatlar önceki sayfalarda yer almaktadır.).Eğer süspansiyonun eczanede hazırlanması mümkün değilse, evde de hazırlanabilir.

25

Gerekli dozu içeren kapsül formu mevcutsa, kapsül açılır ve kapsül içeriği en fazla bir çay kaşığı tatlı bir gıdayla karıştırılarak verilir. İlacın acı tadı, tatlı gıdalar ile karıştırılarakmaskelenebilir. Tatlı gıda ile hazırlanan bu karışım iyice karıştırılmalı ve tamamı hastayaverilmelidir. Karışım hazırlandıktan sonra hemen yutulmalıdır.

Yalnızca 75 mg kapsül mevcut olduğunda ve 30 mg veya 45 mg dozlara ihtiyaç duyulduğunda, karışımın hazırlanması ilave birkaç adım içerir. Ayrıntılı talimatlar, ENFLUVİR kapsülünKullanma Talimatı'nda yer almaktadır.

7. RUHSAT SAHİBİ

ATABAY Kimya San. ve Tic. A.Ş.

Acıbadem, Köftüncü Sok. No:1 Kadıköy/İstanbul Tel: (0 216) 326 69 65Faks: (0 216) 340 13 77

8. RUHSAT NUMARASI

2017/151

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 23.03.2017 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


26
1


23

İlaç Bilgileri

Enfluvir 45 Mg Sert Kapsül

Etken Maddesi: Oseltamivir Fosfat

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Enfluvir 45 Mg Sert Kapsül - KUB
  • Enfluvir 45 Mg Sert Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Enfluvir 45 Mg 10 Sert Kapsül
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.