Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Hepagam B 1560 Iu/5 Ml Enjeksiyonluk/infüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

HEPAGAM B 1560 IU/5 mL IM/IV enjeksiyonluk/infüzyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Hepatit B İmmünoglobulin (İnsan).

Her flakon 312 uluslararası birim/mL'den fazla insan hepatit B immünoglobulini içerir.

HEPAGAM B (Hepatit B İmmünoglobulin (İnsan) Enjeksiyonu), hepatit B yüzey antijenine (anti-HBs) karşı antikorlar içeren saflaştırılmış gama globulin (% 5 veya 50 mg/mL) fraksiyonunun steril bir çözeltisidir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

IM/IV enjeksiyonluk/infüzyonluk çözelti Çözelti berrak veya hafif opalesandır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Hepatit B İmmunoglobülin, hepatit B ile akut karşılaşma veya karşılaşma riskinin yüksek olduğu durumlarda korunma amaçlı olarak aşağıda tanımlanan koşullarda,

1. HBsAg içeren veya içerme riski yüksek olan kan veya vücut sekresyonları ile risk yaratankarşılaşma, HBsAg pozitif anneden doğan bebekler ve akut hepatit B geçiren bir kişi ile ev içitemas durumunda aşağıda belirtilen durumlarda,

a- HBsAg içeren kan ile riskli karşılaşma, parenteral (iğne batması, ısırma, derin yaralanma) veya mukozal yüzeylerin direkt teması (kazara göze-oral mukozaya sıçrama), oral olarakyutma (kazara içme-pipetleme) ile kan, serum veya plazma ile riskli temas ya da temasşüphesi veya alma,

b- Perinatal olarak bebeğin, HBsAg pozitif (HBeAg pozitif veya negatif oluşundan bağımsız olarak) anneden doğması (normal veya sezaryen ile),c- HBsAg pozitif cinsel partner ile şüpheli ilişki,

1

d- Ev içinde akut hepatit B enfeksiyonu geçiren birisinin varlığında, daha önce aşılanmamış 12 aydan küçük bebekler ve kan ile riskli teması olan 12 aydan büyükler,

Bu kullanımlar için; kişinin daha önce hepatit B aşısı ile aşılanmamış olması gereklidir.

2. Sağlık çalışanlarının da riskli temas sonrası değerlendirilmesinde aşı cevabı da dikkatealınmalıdır. Aşı olduğu halde antikor cevabı vermemiş kişiler aşısız gibi değerlendirilmelidir.

3. Karaciğer transplantasyonu sonrası rekürren riski taşıyan karaciğer transplant alıcılarındaendikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji /uygulama sıklığı ve süresi:

Maruz kalma sonrası profilaksi


Maruz kalma sonrası profilaksi endikasyonları ile ilgili olarak HEPAGAM B aşağıda belirtilen şekilde olmak üzere intramüsküler verilmektedir:

Enfeksiyöz maddelerin bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek amacıyla her kişi için ayrı bir flakon, steril şırınga ve iğne kullanılması önem arz etmektedir.

HEPAGAM B, hepatit B aşısına karşı aktif bağışıklık tepkisini bozmadan aynı zamanda (ancak farklı ugulama yerinden) veya hepatit B aşısından bir ay öncesine kadar uygulanabilir. Canlı atenüevirüs aşılarının etkinliği, immünoglobulin uygulamasıyla bozulabilir; yeniden aşılama gerekliolabilir.

HBAg içeren kan ile riskli karşılaşma


Aşağıdaki Tablo 1, maruziyetin kaynağına ve maruz kalan kişinin aşı durumuna göre perkütan (iğne, ısırma, kesici uçlar), oküler veya mukoza zarından maruziyet için profilaksiyiözetlemektedir.

En yüksek etkinlik için, maruz kalmayı takiben yedi gün sonraki değeri belirsiz olduğundan, HEPAGAM B ile pasif profilaksi maruziyetten sonra mümkün olan en kısa sürede verilmelidir.Maruziyetten sonra mümkün olan en kısa sürede ve mümkünse 24 saat içinde intramüsküler olarakvücut ağırlığına göre 0,06 mL/kg enjeksiyon uygulanmalıdır. Aşıyla ilgili dozaj bilgileri içinhepatit B aşı prospektüsüne bakın.

Hepatit B aşısını reddeden veya aşıya karşı tepki göstermeyen kişilere ilk dozdan sonra bir ay içerisinde ikinci doz HEPAGAM B verilmelidir.

Tablo 1 Perkütan veya permukozal maruz kalmayı takiben hepatit B'nin profilaksisi için öneriler

Kaynak

Maruz kalan kii

Aı olmamı

ş

Aı Olmu

ş
HBsAg-pozitif

1. Hepatit B İmmünoglobulin (insan)hemen bir kere verin*

2. HB aşı serilerini başlatın *

1. Anti-HBs için maruz kalanı testedin
2. Eğer antikor yetersizse*, Hepatit Bİmmünoglobulin (insan) HB aşıgüçlendirme dozuyla birlikte derhal 1kere verin veya 1 ay sonra Hepatit B

2



İmmünoglobulin (insan)* ikinci dozunu verin.

Bilinen kaynak -HBsAg-pozitif için yüksek risk

1. HB aşı serilerini başlatın

2. HBsAg'nın kaynağını test edin.Pozitif olursa Hepatit Bİmmünoglobulin (insan) 1 kereverilmelidir.

1. Eğer maruz kalan kişi aşıya tepki gösteren değilse HBsAg için testkaynağı: eğer kaynak HBsAg-pozitifse hepatit B immünoglobulin(insan) HB aşı güçlendirme dozuylabirlikte derhal 1 kere verin veya 1 aysonra § Hepatit B İmmünoglobulinin(insan)* ikinci dozunu verin.

Bilinen kaynak -HBsAg-pozitif için düşük risk

HB aşı serilerini başlatın

Hiçbir şey gerekmemektedir.

Bilinmeyen kaynak

HB aşı serilerini başlatın

Hiçbir şey gerekmemektedir.

* Kilogramda 0,06 mL'lik Hepatit B İmmünoglobulin (insan) dozu. f Uygun doz için imalatçının önerisine bakın.

{ Radyo immünoeseye göre 10 mlU/mL anti-HBs'den daha az, enzim immünoeseye göre negatif.

§ En az dört doz aşıdan sonra hiçbir tepki yoksa iki doz Hepatit B İmmünoglobulin (insan) tercih edilmektedir.

Perinatal olarak bebeğin, HBAg pozitif anneden doğması


Tablo 2, HBsAg pozitif olduğu bilinen veya taranmamış annelerden doğan bebekler için önerilen hepatit B profılaksi programını içermektedir.

HBsAg-pozitif olduğu bilinen annelerden doğan bebekler, bebeğin fizyolojik stabilizasyonundan sonra ve tercihen doğumdan sonraki 12 saat içinde 0,5 mL HEPAGAM B almalıdır. Hepatit B aşıserisi, kontrendike değilse, HEPAGAM B ile aynı anda verilen ilk aşı dozu ile aynı anda, ancakfarklı bir yerde başlatılmalıdır. Aşının sonraki dozları, üreticinin tavsiyelerine göre uygulanmalıdır.

Doğum için kabul edilen ve prenatal dönemde HBsAg taraması yapılmayan kadınlara test yapılmalıdır. Test sonuçları beklenirken, yeni doğan bebeğe doğumdan sonraki 12 saat içindehepatit B aşısı yapılmalıdır (doz için üreticinin tavsiyelerine bakın). Annenin daha sonra HBsAg-pozitif olduğu tespit edilirse, bebeğe mümkün olan en kısa sürede (doğumdan sonraki 7 gün içinde)0,5 mL HEPAGAM B verilmelidir. Ancak 48 saat sonra verilen HEPAGAM B'nin etkinliğibilinmemektedir. HBsAg ve anti-HBs testinin 12 ila 15 aylıkken yapılması önerilir. HBsAgsaptanamıyorsa ve anti-HBs varsa çocuk korunmuştur.

Tablo 2 Hepatit B virüsü enfeksiyonunun doğum öncesi (perinatal) bulaşmasını önlemek içintavsiye edilen Hepatit B İmmünoprofilaksi Programı_

Çocuğun yaşı

İlacın verilmesi

HBsAg-pozitif olarak bilinen anneden doğan çocuk

HBsAg incelemesinden geçmeyen anneden doğan çocuk

İlk aşı*

Hepatit B İmmünoglobulin(İnsan)f

Doğumdan sonra (12 saat içerisinde) Doğumdan sonra (12 saat içerisinde)

Doğumdan sonra (12 saat içerisinde) eğer anne HBsAg-pozitif olarakbulunursa dozu çocuğa hemen vedoğumdan sonra en geç 1 haftaiçerisinde verin.

İkinci aşı*

1 ay

1 - 2 ay

3

6 ay



6 ay



Üçüncü aşı*



%


%


* Uygun doz için imalatçının tavsiyesine bakın. f Aşı için kullanılan yerden farklı bir bölgeye kas içine verilen 0,5mL% ACIP (Aşı Uygulama Danışma Komitesi) tavsiyelerine bakın.


HBsAg pozitif cinsel partner ile şüpheli ilişki


Cinsel partnerleri akut hepatit B enfeksiyonu olan tüm duyarlı kişiler, tek bir HEPAGAM B (0,06 mL/kg) almalı ve eğer kontrendike değilse son cinsel temastan sonra 14 gün içerisinde veya enfekteolan kişi ile cinsel temas devam edecekse, hepatit B aşısı serilerinin başlatılması gereklidir.HEPAGAM B ile birlikte aşının yapılması maruz kalınma sonrası tedavinin etkinliğini artırabilir.Aşının uzun süreli koruyuculuk sağlama gibi bir ilave avantajı vardır.

Ev içinde akut hepatit B enfeksiyonu geçiren birisinin varlığında


Anne veya çocuğun bakıcısının akut HBV enfeksiyonu varsa; yaşı 12 aydan küçük çocuğun profilaksisi için, 0,5 mL HEPAGAM B ve hepatit B aşısı yapılmalıdır. Diğer ev halkının, akutHBV enfeksiyonu olan indeks hastanın kanı ile tanımlanabilir bir teması olmadıkça ve diş fırçasıveya traş jiletini paylaşmadıkça korunması endike değildir. Bu gibi temaslar cinsel temaslar gibinitelendirilmelidir. Eğer indeks hasta HBV taşıyıcısı olursa onunla ev içinde temas eden herkesinhepatit B aşısı olması gerekmektedir.

Karaciğer transplantasyonu sonrası rekürren riski taşıyan karaciğer transplant alıcılarında

Hepatit B'li erişkin hastalarda karaciğer naklini takiben hepatit B nüksünün önlenmesi için,HEPAGAM B (Hepatit B İmmünoglobulin (İnsan) Enjeksiyonu), serum anti-HBs düzeylerini 500mili-uluslararası ünite/mL'nin üzerinde olacak şekilde aşağıda açıklandığı üzere intravenöz olarakuygulanmalıdır.

Literatür, Hepatit B İmmünoglobulin (HBIG) profilaksisinin, daha uzun süreler boyunca (altı aydan fazla) 500 mili-uluslararası birim/mL'den daha yüksek anti-HBs düzeylerine ulaşmak içinyüksek dozlarda uygulandığında en etkili olduğunu doğrulamıştır. Aşağıda açıklanan önerilendozlama programı, 500 mili-uluslararası birim/mL'den daha yüksek anti-HBs seviyelerine ulaşmakiçin tasarlanmıştır. Bu rejim, bir Faz III klinik denemesinde doğrulanmıştır.

Önerilen Doz ve Dozaj Ayarlanması


Her bir HEPAGAM B dozu intravenöz olarak 35 mL (10.920 IU anti-HBs) olarak verilmelidir. İlk doz nakledilen karaciğer grefti (anhepatik faz) ile aynı anda verilmeli ve sonraki doz Tablo 3'teönerildiği gibi yapılmalıdır.

İlk doz ayarlamasına izin vermek için tedavinin ilk haftasından sonra anti-HBs seviyeleri ölçülmelidir.

Tablo 3 HBV kaynaklı karaciğer nakli hastalarında klinik çalışmalarla desteklenen

Anhepatik faz*

Ameliyat sonrası 1. hafta*

Ameliyat sonrası 1- 3. aylar

Daha sonraki 4. ay

Birinci doz
Gün 1-7'den itibaren günlük
14üncü günden itibaren 2 haftada bir
Aylık

4

*Anti-HBs düzeyleri dozajın ilk defa ayarlanmasına izin vermek için tedavinin ilk haftasını

takiben ölçülmelidir.

_

HEPAGAM B doz ayarlama, karaciğer naklini takiben birinci hafta içinde 500 mIU/mL'lik anti-HBs seviyelerine ulaşmayan hastalarda gerekebilir. Cerrahi kanaması veya abdominal sıvı drenajı (> 500 mL) olan veya plazmaferez uygulanan hastalar, dolaşımdaki aşırı Anti-HBs kaybına karşıözellikle duyarlıdır.

Aşağıda açıklanan doz ayarlaması önerilir.

• Doz rejimi, anti HBs hedefine ulaşılana kadar her 6 saatte bir 5460 IU'ya (17.5 mL IV) yükseltilmelidir.

HEPAGAM B tedavisinin devamına ve/veya tedavi ayarlamasına karar vermek için serum HBsAg, HBV-DNA ve HBeAg ile anti-HBs antikor düzeylerinin düzenli olarak izlenmesi yapılmalıdır.

Tedaviye bağlı advers olaylar gelişen hastalarda, özellikle HBsAg ile immüno-çökelti oluşturabilecek büyük miktarlarda hepatit B immünoglobulinden immün kompleksleringelişebileceği postoperatif dönemde, HEPAGAM B infüzyon hızı azaltılmalıdır. İmmün kompleksoluşumu ile ilgili semptomlar, antihistaminikler veya analjezik ajanlarla tedavi edilmelidir.

Kaçırılan Doz


Planlanan bir doz atlanırsa, HEPAGAM B kaçırılan doz(lar)dan sonra mümkün olan en kısa sürede uygulanmalıdır. Sonraki dozların zamanlaması, tedavi eden hekim ve HEPAGAM B doz rejimitarafından belirlenmelidir.

Uygulama şekli:

HEPAGAM B, aseptik şartlar altında intramüsküler ve intravenöz verilmek için hazırlanmış olmalıdır.

Enfeksiyöz ajanların bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek için her hasta için ayrı bir şişe, steril şırınga ve iğne kullanılması önemlidir.

Ürünü uygulamadan önce oda veya vücut sıcaklığına getirin.

ŞİŞEYİ ÇALKALAMAYIN; KÖPÜKLENMESİNDEN KAÇININ.

İlacın verilmesinden önce parenteral ilaçlar, içerisinde partikül halindeki madde ve renk değişimi açısından gözle kontrol edilmelidir.

intramüsküler

HEPAGAM B çocuklarda doğumu takiben 12 saat içerisinde, yetişkinlerde ise maruz kalındığında 48 saat içerisinde intramüsküler verilmelidir.

Enjeksiyon deltoid kas içine veya miadında doğan çocuklarda anteriolateral uyluk içine yapılmalıdır. Hepatit B aşısı ile birlikte verilirse HEPAGAM B'nin aşının etkisizleşmesiniönlemek için farklı bölgeye enjekte edilmesi gerekmektedir.

5

İntravenöz

HEPAGAM B, bir damar yolu filtresi ve sabit bir infüzyon pompası içeren bir uygulama seti kullanılarak ayrı bir intravenöz damar yolundan uygulanmalıdır.

Damar içi uygulamadan önce HEPAGAM B'nin seyreltilmesi tercih ediliyorsa, seyreltici olarak normal salin kullanın.

Su içinde çözünmüş dekstroz (% 5) kullanmayın (D5W).

İlaç verme hızı dakikada 2 mL olarak ayarlanmalıdır. Hastada rahatsızlık varsa veya infüzyon hızıyla ilgili endişe varsa, infüzyon hızı dakikada 1 mL ve hatta daha yavaş olacak şekildedüşürülmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Akut böbrek yetmezliğine yatkın veya böbrek yetmezliği olan hastalarda intravenöz immünoglobulin (insan) ürünlerinin pratik olarak mümkün olan en minimum konsantrasyon veinfüzyon hızında uygulanması tavsiye edilmiştir.

Karaciğer nakli yapılan hastalar serum anti-HBs antikor düzeyleri için düzenli olarak izlenmelidir.

Pediyatrik popülasyon (18 yaş altında):

HEPAGAM B, pediatrik popülasyonda hepatit B virüsünün doğrudan bulaşmasını önlemede güvenli ve etkin olarak bulunmuştur. HBsAg-pozitif olan annelerden doğan çocuklarda hepatitB'nin oluşmasına karşı korunma oranı % 98 olmuştur. Güvenlikle ilgili hiçbir endişebelirlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon (65 yaş üstünde):

65 yaşın üzerindeki hastalarda HEPAGAM B'nin güvenli ve etkin olup olmadığı tespit edilmemiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Maruz kalınma sonrası profilaksi endikasyonları için HEPAGAM B intramüsküler olarak uygulanmaktadır.

Ciddi trombositopenisi veya intramüsküler enjeksiyonu kontrendike edecek herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara HEPAGAM B, beklenen faydalar olası risklere ağır bastığıtakdirde verilmelidir.

Şu durumlarda kontrendikedir:

• Bir anaflaktik öyküsü veya ürünün herhangi bir bileşenine karşı ciddi bir sistemik yanıtgösteren hastalarda,

• IgA yetersizliği olan hastalarda (HEPAGAM B 40 mikrogram/mL'den daha az IgAiçermekle beraber yetersizliği olan hastalar IgA antikorlarını oluşturma potansiyeline sahipolabilir ve bir anaflaktoid reaksiyon gösterebilir)

6

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Genel


HEPAGAM B intravenöz veya intramüsküler verilmek üzere formüle edilmiş olmakla beraber HEPAGAM B, karaciğer naklini takiben hepatit B'nin nüksetmesini önlemek için sadeceintravenöz olarak uygulanmalıdır. Doz başına gereken büyük hacim (35 mL) nedeniyle ve birçokkaraciğer transplantasyonu hastasında, transplantasyonu takiben intramüsküler uygulamayakontrendikasyon yaratabilen trombositopeni veya pıhtılaşma bozuklukları olacağından intravenözuygulama gereklidir.

İntravenöz uygulama için, karaciğer naklini takiben, bazı advers ilaç reaksiyonları infüzyon hızıyla ilişkili olabilir. Bölüm 4.2'de verilen önerilen infüzyon hızı. yakından takip edilmelidir. Hastalar,infüzyon süresi boyunca ve infüzyondan hemen sonra herhangi bir semptom açısından yakındanmonitorize edilmeli ve dikkatle izlenmelidir.

HBIG ve dolaşımdaki HBsAg arasında immün kompleks oluşumu nedeniyle hastalarda tedaviye bağlı advers olaylar gelişirse, doz ayarlamaları gerekebilir. İmmün komplekslerle ilgilisemptomlar, antihistaminikler veya analjezik ajanlarla tedavi edilmeli ve HEPAGAM B infüzyonhızı azaltılmalıdır (bkz. bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama yöntemi).

izlenebilirlik

Biyolojik tıbbi ürünlerin izlenebilirliğini artırmak için uygulanan ürünün adı ve seri numarası açıkça kaydedilmelidir.

Bulaşıcı Enfeksiyöz Ajanlar,

HEPAGAM B, insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak Varyant Creutzfeldt-Jacob (v-CJD) gibi, çeşitlihastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler. HEPAGAM B'de VaryantCreutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski teorik olarak minimumken, klasikCreutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski hiçbir kanıtla desteklenmez. Alınanönlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyel olarak hastalık bulaştırabilir.

Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plazma verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüs enfeksiyonlarınınhalihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yok edilmesi ve/veya inaktivasyonuile azaltılmıştır. Bütün bu önlemlere rağmen, bu ürünler hala potansiyel olarak hastalıkbulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyen enfeksiyon yapıcı ajanların bu ürünleriniçerisinde bulunma ihtimali mevcuttur.

HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler ve HAV gibi zarflı olmayan virüsler için etkili önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Parvovirüs B19 gibi zarflı olmayan virüslerekarşı alınan tedbirler sınırlı sayıda olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu, gebelikte (fetalinfeksiyon) ve immün yetmezlik ya da kırmızı kan hücre üretiminde artış olan hastalardatehlikeli olabilir (hemolitik anemi gibi).

Doktor, bu ilacı hastaya reçete etmeden veya uygulamadan önce hastası ile risk veyararlarını tartışmalıdır._


7

Kardiyovasküler

Maruz kalınma sonrası profilaksi endikasyonları için HEPAGAM B intramüsküler olarak uygulanmaktadır. Ciddi trombositopenisi veya intramüsküler enjeksiyonu kontrendike edecekherhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara, beklenen faydalar olası risklere ağır bastığıtakdirde HEPAGAM B verilmelidir.

İmmün globulin intravenöz (İnsan) (IVIG) ile bağlantılı olarak nadir trombotik olaylar bildirilmiştir. Risk altındaki hastalar arasında ateroskleroz öyküsü, çoklu kardiyovasküler riskfaktörleri, ileri yaş, bozulmuş kalp debisi, hiper pıhtılaşma bozuklukları, uzun süreli hareketsizliksüreleri ve/veya bilinen veya şüphelenilen hiperviskozitesi olanlar yer alabilir.

HEPAGAM B'yi takiben trombotik advers olay riski son derece düşük olmasına rağmen, kriyoglobulinler, açlık kilomikronemisi/belirgin yüksek triaçilgliseroller (trigliseritler) veyamonoklonal gamopatileri olanlar dahil olmak üzere hiperviskozite riski altındaki hastalardadikkatli olunmalıdır. Trombotik olay geliştirme riski olan hastalarda HEPAGAM B'yiuygulanabilir minimum infüzyon hızında uygulayın.

Renal

İntravenöz immünoglobulin (insan) ürünlerinin akut böbrek hastalığına yatkın olan veya böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğu meydana getirdiği rapor edilmiştir. Bu gibihastalarda intravenöz immünoglobulin (insan) ürünlerinin uygulanabilir minimumkonsantrasyonda ve infüzyon hızında verilmesi önerilmiştir. Böbrek fonksiyon bozukluğubulunduğu çeşitli intravenöz immünoglobulin (insan) ürünleriyle birlikte rapor edilmişken, buraporların ekserisinde bir stabilizör olarak sükroz kullanan ürünler yer almıştır. HEPAGAM B birstabilizör olarak sükroz içermemektedir. Bunlar dikkate alınmaksızın, böbrek fonksiyonununHEPAGAM B'nin verilmesinden önce ve ilacın verilmesini takip eden uygun aralıklarladeğerlendirilmesi, bilhassa akut böbrek bozukluğu riskine sahip hastalar için önerilmiştir. Eğerböbrek fonksiyon bozukluğu meydana gelirse, HEPAGAM B'nin infüzyon hızının azaltılmasınıngerekli olup olmadığını veya ürünün kullanımına devam edilip edilmeyeceğini saptamak için klinikdeğerlendirmeden yararlanılır.

Duyarlılık

HEPAGAM B verilmesini takiben alerjik reaksiyonlar meydana gelmiş olduğu için (Bkz. 4.8 İstenmeyen etkiler), herhangi bir alerjik reaksiyonun tedavi edilmesi için epinefrin vedifenhidramin bulundurulmalıdır.

HEPAGAM B eser miktarda IgA (<40 mikrogram/mL) içermektedir. IgA'ya karşı antikorları olduğu bilinen hastalar, ciddi hipersensitivite ve anafilaktik reaksiyon açısından daha büyük birrisk altındadır. HEPAGAM B, IgA'ya karşı antikorları bulunan IgA eksikliği hastalarında vehipersensitivite geçmişinde kontrendikedir (bkz. 4.3 Kontrendikasyonlar).

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Canlı virüs aşısı ile etkileşim:

Hepatit B İmmünoglobulin verilmesi kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği gibi canlı atenüe virüs aşılarının etkinliğini azaltabilir. HEPAGAM B'nin verilmesinden sonra yaklaşık 3 ay kadarcanlı virüs aşılarının yapılması ertelenmelidir. Canlı virus aşısından sonra 14 gün geçmeden

8

HEPAGAM B alan hastalar, serolojik testleri antikorların üremiş olduğunu göstermedikçe, HEPAGAM B uygulamasından 3 ay sonra yeniden aşılanmalıdır.

İlaç-İlaç Etkileşimleri

HEPAGAM B ve diğer ilaçların birlikte kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır.

Diğer ilaçlarla etkileşim gösterilmemiştir.

İlaç-Gıda Etkileşimleri

Gıda ile etkileşim gösterilmemiştir.

İlaç-Bitkisel ürün Etkileşimleri

Bitkisel ürünlerle etkileşim gösterilmemiştir.

İlaç-Laboratuvar etkileşimi:

Hepatit B İmmünoglobulin (insan) verilmesinden sonra pasif olarak transfer edilmiş olan antikorların hastanın kanında geçici bir artış göstermesi serolojik testlerde yanıltıcı pozitifsonuçlara yol açabilir (örn: Coomb's testi).

Kan glukoz testi

HEPAGAM B içinde yer alan maltoz, örneğin glukoz dehidrojenez pirolokuinkinonu (GDH- PQQ) esas alanlar olmak üzere, kan şekeri izleme sistemlerinin bazıları ile etkileşebilir. HEPAGAM Bintravenöz olarak uygulansa da, yanlış yüksek glukoz okumaları potansiyeli nedeniyle,HEPAGAM B dahil maltoz içeren parenteral ürünler alan hastalarda kan glukoz düzeylerini testetmek veya izlemek için yalnızca glukoza özgü test sistemleri kullanılmalıdır. Bu durum, yaşamıtehdit eden hipoglisemiye yol açan uygunsuz insülin uygulamasıyla sonuçlanan yanlış yüksekglukoz değerlerine neden olabilir. Gerçek hipoglisemi vakaları, hipoglisemik durum yanlış yükseksonuçlarla maskelenirse tedavi edilmeyebilir.

Test çubuklarıyla yapılanlar da dahil olmak üzere kan şekeri test sistemiyle ilgili ürün bilgileri, maltoz içeren parenteral ürünlerle birlikte kullanıma uygun olup olmadığı tespit etmek için dikkatlegözden geçirilmelidir. Eğer herhangi bir belirsizlik varsa, maltoz içeren parenteral ürünlerle busistemi kullanmanın uygun olup olmadığını tespit edebilmek için test sistemi üreticisiyle iletişimegeçilmelidir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik katagorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Bilinen olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

HEPAGAM B ile hayvan üreme çalışmaları yapılmamıştır. HEPAGAM B'nin hamile bir kadına verildiğinde fetal zarara neden olup olmadığı veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği debilinmemektedir. Bununla birlikte, immünoglobulinler, herhangi bir belirgin olumsuz üreme etkisiolmaksızın, hamilelik sırasında uzun yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır. HEPAGAM B

9

uygulamasının risk/faydası, her bir vaka için değerlendirilmelidir.

Klinik denemeler sırasında gebelikte maruziyetin boyutu deneyimlenmemiştir.

Laktasyon dönemi

HEPAGAM B'nin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç anne sütüne geçtiğinden, emziren bir anneye HEPAGAM B uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvan üreme çalışmaları yürütülmemiştir. İnsanlardaki üreme yeteneği/fertiliteyi etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerine etkisi bilinmemektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlik profilinin özeti


Maruziyet sonrası profilakside intramüsküler kullanım ile bildirilen en yaygın yan etkiler diyare, ateş, bulantı, artralji, miyalji ve baş ağrısıdır. Olayların çoğu hafif olarak rapor edilmiştir.

Karaciğer naklini takiben hepatit B nüksünün önlenmesinde, HEPAGAM B gibi intravenöz immünoglobulinler için en yaygın beklenen advers ilaç reaksiyonları titreme, ateş, baş ağrısı,kusma, alerjik reaksiyonlar, mide bulantısı, artralji ve orta derecede bel ağrısıdır.

HEPAGAM B'nin onayından sonra bildirilen advers ilaç reaksiyonları, büyüklüğü belirsiz bir popülasyondan gönüllü olarak rapor edilmiştir; bu nedenle sıklıklarını güvenilir bir şekilde tahminetmek veya ilaca maruz kalma ile nedensel bir ilişki kurmak her zaman mümkün değildir.

Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

MedDRA Standart Sistem Organ Sınıfı (SOC)

Advers olay

Sıklık

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Anafilaktoid reaksiyon
Bilinmiyor
Anafilaktik şok
Bilinmiyor
Hipersensitivite
Bilinmiyor

Sinir sistemi hastalıkları

Baş dönmesi
Bilinmiyor
Baş ağrısı
Bilinmiyor

Kardiyak hastalıklar

Sinüs taşikardisi
Bilinmiyor

Vasküler hastalıklar

Çilt kızarıklığı
Bilinmiyor

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Dispne
Bilinmiyor

10

Gastrointestinal hastalıklar

Abdominal ağrı
Bilinmiyor
Mide bulantısı
Bilinmiyor

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Soğuk terleme
Bilinmiyor
Eritematöz döküntü
Bilinmiyor

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Sırt ağrısı
Bilinmiyor
Kasık ağrısı
Bilinmiyor

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar

Asteni
Bilinmiyor
Göğüs ağrısı
Bilinmiyor
Titreme
Bilinmiyor
Üşüme
Bilinmiyor
Sıcak basması
Bilinmiyor
Hastalık benzeri influenza
Bilinmiyor
Keyifsizlik
Bilinmiyor
Ağrı
Bilinmiyor
Pireksi
Bilinmiyor

Gözlemler

Lipaz artışı
Bilinmiyor
Transaminaz artışı
Bilinmiyor

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aımı ve tedavisi

HEPAGAM B'nin aşırı dozda kullanımının sonuçlarına ilişkin veri bulunmamaktadır.

5. FARMAKOLOJK ÖZELLKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İmmün serum ve immünoglobulinler / Spesifik immünoglobulinler / Hepatit B immünoglobulinATC Kodu: J06BB04

Etki mekanizması:

Maruziyet sonrası Profilaksi


HEPAGAM B'ye benzer hepatit B immünoglobulinleri ile 1983'ten önce yürütülen klinik çalışmalar, hepatit B aşısı ve Hepatit B İmmünoglobulinin (İnsan) kas içi yolla aynı andauygulanmasının avantajını göstermiştir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri BağışıklamaUygulamaları Danışma Komitesi (ACIP), belirli hepatit B maruziyet durumlarının ardındankombinasyon profilaksisinin sağlanmasını tavsiye eder. Maruziyet sonrası profilaksi ile ilgili

11

öneriler, öncelikle yenidoğanlarda yapılan çalışmalardan elde edilen mevcut etkililik verilerine dayanmaktadır. Hepatit B vakaları, önceden var olan anti-HBs antikorlarına sahip kişilerde HBV'yemaruz kaldıktan sonra nadiren görülür.

Karaciğer Nakli Sonrası Hepatit B Tekrarının Önlenmesi


Hepatit B virüsü yeniden enfeksiyonu, dolaşımdaki HBV partikülleri nedeniyle greftin ani yeniden enfeksiyonunun, ekstra hepatik bölgelerden gelen HBV partiküllerinden greftin yenidenenfeksiyonunun veya her ikisinin bir sonucudur.

Hepatit B İmmünoglobulinin (HBIG), nakledilen karaciğeri HBV re-enfeksiyonuna karşı koruma mekanizması iyi anlaşılmamıştır. Bir hipotez, HBIG'nin, varsayılan bir HBV reseptörünü blokeederek ekstra hepatik bölgelerden HBV salıverilmesine karşı saf hepatositleri koruduğudur.Alternatif olarak, HBIG, immün çökeltme ve immün kompleks oluşumu yoluyla dolaşımdakiviryonları nötralize edebilir veya hedef hücre lizisi ile sonuçlanan antikora bağlı hücre aracılısitotoksisite yanıtını tetikleyebilir. Ek olarak, HBIG'nin hepatositlere bağlandığı ve hücreler içindeHBsAg ile etkileşime girdiği rapor edilmiştir.

Mekanizma ne olursa olsun, HBIG tedavisine doza bağımlı bir yanıt olduğuna dair kanıt vardır.

Farmakodinamik etkiler


Hepatit B immünoglobulin ürünleri, hepatit B virüsüne pasif bağışıklama sağlar ve hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) pozitif hastalarda karaciğer nakli sonrası hepatit B nüksünü önemli ölçüde azaltırve greft ve hasta sağkalımını artırır.

Karaciğer transplantasyonunu takiben hepatit B nüksünün önlenmesinde HBIG profilaksisinin klinik etkinliği doza, uygulama süresine ve transplantasyon sırasında hastanın viral replikasyondurumuna bağlıdır.

HBIG en çok, uzun süreler boyunca (altı aydan fazla) 500 mili-uluslararası birim/mL'den daha yüksek anti-HBs seviyelerine ulaşmak için yüksek dozlarda uygulandığında etkilidir. Literatürverilerinin bir meta-analizi, uzun süreli yüksek doz HBIG ile tedavi edilen hastalarda, uzun süreli,düşük doz HBIG ile tedavi edilen deneklerde

%

40,4'lük bir tekrarlama oranına kıyasla, hepatit Btekrarlama oranının % 15,2 olduğunu göstermiştir. HBIG ile kısa süreli immünoprofilaksi, hepatitB nüksünü geciktirebilir, ancak genel re-enfeksiyon oranı, tedavi edilmeyen hastalara benzerdir.Bu nedenle tedaviye uzun süreli devam edilmesi önemlidir.

Karaciğer nakli sırasında viral replikasyonun olmaması (serumda HBeAg ve/veya HBV DNA'nın olmaması), HBIG'nin etkinliğindeki bir artış ile ilişkilidir. Sonuç olarak, karaciğertransplantasyonu sırasında viral replikasyonun hiç olmadığı veya düşük düzeyde olduğu hastalardaHEPAGAM B önerilir.

Klinik etkililik ve güvenlik


Klinik Araştırma Literatürü ve Meta-Analizin Sistematik Bir İncelemesi


Çok sayıda literatür raporu, Hepatit B İmmünoglobulin veya HBIG ile tedavinin, hepatit B nüksünü azaltmada ve HBsAg pozitif hastalarda karaciğer nakli sonrası greft ve hasta sağkalımını artırmadaetkili olduğunu göstermiştir. Özellikle, 17 merkezden ardışık 372 HBsAg pozitif hastayı inceleyenbir dönüm noktası olan Avrupa çalışması, karaciğer transplantasyonundan sonra hepatit Bnüksünün önlenmesinde yüksek doz HBIG ile uzun süreli immünoprofilaksinin etkinliğini

12

belirlemiş ve bu endikasyon için klinik uygulamayı değiştirmiştir. Karaciğer transplantasyonunu takiben HBV nüksünün önlenmesinde HBIG'nin etkinliğini değerlendirmek için bu literatürverilerinin sistematik bir incelemesi ve meta-analizi yapılmıştır.

Bu meta-analiz, hepatit B'li deneklerde karaciğer transplantasyonunu takiben HBIG monoterapisi ve/veya profilaksi yapılmamasına ilişkin çalışmalardan elde edilen klinik literatür raporlarınıincelemiştir. 1922 hastanın dahil olduğu toplam 37 çalışma analiz edilmiştir. Ana bulgu, HBIGprofilaksisinin, hiçbir profilaksi uygulanmamasına kıyasla karaciğer transplantasyonu sonrasıHBV nüksünün önlenmesinde etkili olmasıdır. Meta-analiz sonuçları, HBIG profilaksisininkaraciğer transplantasyonundan sonra hepatit B nüksünü önemli ölçüde azalttığını, hepatit B nüksoranlarının HBIG alan hastalarda

%%

5'e inmiştir.

HBIG profilaksisi, karaciğer transplantasyonundan hemen önce HBV replikasyonu hiç olmayan veya düşük seviyelerde olan hastalara uzun süreler boyunca (altı aydan fazla) 500 mili-uluslararasıbirim/mL'den daha yüksek anti-HBs konsantrasyonları elde etmek için yüksek dozlardauygulandığında en etkili olmuştur.

Karaciğer Nakli Sonrası Hepatit B Nüksünün Önlenmesine Yönelik Klinik Çalışmalar

HEPAGAM B'nin karaciğer transplantasyonunu takiben hepatit B nüksünün önlenmesindekietkililiğini inceleyen bir klinik çalışma 25'den fazla hasta ile yapılmıştır. Çalışma, HBsAg-pozitif /HBeAg-negatif karaciğer nakli hastalarını içeren çok merkezli, açık etiketli bir üstünlükçalışmasıdır. Çalışma iki kolu içeriyordu; transplant sırasında başlayan ve bir yıl boyunca devameden HEPAGAM B'nin tarif edilen doz rejimini almak için kaydolan aktif bir hasta grubu veçizelge incelemesiyle toplanan verilerle geçmiş hastalardan oluşan retrospektif tedavi edilmemişbir kontrol grubu. Bu çalışmanın ara raporunda, retrospektif tedavi görmemiş kontrol hastalarınakıyasla HEPAGAM B'nin HBV nüksünü önlemedeki etkinliği değerlendirilmiştir.

Tablo 4 Hepatit B ile İlişkili Karaciğer Nakli Hastalarında Klinik Çalışmalar için HastaDemografiklerinin Özeti_____

Çalışma No.

Çalışma

dizaynı

Doz, Uygulama yolu ve süresi
Çalışamaya katılan sayısı(n=sayı)

Ortalama

yaş
(Aralık)

Cinsiyet

HB-005 (Ara analiz)
HBsAg pozitif /HBeAg negatifkaraciğer naklihastalarındaçok merkezli,açık etiketli,tarihsel olarakkontrollüüstünlükçalışması
HEPAGAM B, >10000IU/dozintravenözinfüzyonlauygulandı.
Dozlama rejimi, nakil sırasındabaşlayan, ardından7 gün boyuncagünlük, 3 ayboyunca iki haftada
n = 30
(HEPAGAM B için n = 16ve geriyedönük tedaviedilmemişkontrol grubuiçin n = 14)
48,8 yıl (33-68 yaş)

27 Erkek, 3 Kadın

13



bir ve daha sonra ayda bir olmaküzere 1 yıllık birsüre boyunca 24dozdan oluşmuştur.



Ara analiz, 30 karaciğer nakli hastasından alınan verileri içermiştir; Çalışmayı tamamlayan 16 HEPAGAM B hastası ve retrospektif tedavi görmemiş 14 kontrol hastası değerlendirilmiştir.HEPAGAM B aktif tedavi grubu (n = 16), yaş ortalaması 47,5 (ortalama 33-66 yıl) olan 14 erkekve iki kadın hastadan oluşmaktaydı. Tüm aktif hastalar, Nisan 2004 ve Haziran 2005 tarihleriarasında Türkiye'de nakledilen Kafkas ırkından hastalardı. Retrospektif tedavi edilmeyen kontrolgrubu (n = 14), ortalama yaşı 50,2 yıl (dağılım 37-68 yıl) olan 13 erkek ve bir kadın hastadanoluşuyordu. Retrospektif tedavi edilmeyen kontrol hastaları Ekim 1988 ile Nisan 1992 arasındaKuzey Amerika'da nakledilen Kafkas ırkından (n = 7,

%%

50) idi. Her ikigruptaki hastalar, benzer giriş kriterlerini karşılayan, benzer tıbbi geçmişe sahip olan ve MELD ve/ veya ChildPugh-Turcotte skorlarına göre nakilde benzer duruma sahip HBsAg-pozitif / HBeAg-negatif karaciğer nakli hastalarıdır.

Tablo 5 Karaciğer Nakli Sonrası Hepatit B Nüksünün Önlenmesi için Çalışma HB-005 AraSonuçları_

Birincil Bitiş Noktası

HEPAGAM B

Retrospektif Tedavi Edilmemiş Kontrol

P-değeri (Fischer Testi)

HBV Tekrarlama Oranı, %

(% 95 güven aralığı)

13,3 (0,2-33,9)

85,7 (57,2-98,2)

<0,001

HBV rekürrensli hastaların oranının birincil etkililik son noktası için (karaciğer transplantasyonundan dört hafta sonra HBsAg-pozitif), önemli bir tedavi etkisi gözlenmiştir. Tablo5'te özetlendiği gibi, HBV rekürrensi, retrospektif tedavi edilmemiş kontrol hastalarının 12/14 veya

%

86'sına kıyasla HEPAGAM B hastalarının 2/15'inde veya % 13'ünde görülmüştür. 16HEPAGAM B hastasından biri transplantasyondan iki hafta sonra öldü ve tüm etkinlikanalizlerinden çıkarıldı, ancak güvenlik analizlerine dahil edildi. Ölüm, HBV veya çalışma ilacıylailgili değildi.

Transplantasyon sonrası HEPAGAM B monoterapisinin transplantasyon sonrası HBV rekürrensini önlemede etkili olduğu sonucu, rekürrens, sağkalım, anti-HBs seviyeleri ve karaciğerinflamasyonunun biyokimyasal bulguları tarafından da desteklenmektedir.

HEPAGAM B tedavi grubu için nüksetme süresi, HBsAg-pozitif bir hasta için 365 gündü. Karşılaştırıldığında, retrospektif tedavi edilmeyen kontrol hastalarında nüks etme süresi ortalama88 gün, % 95 güven aralığı 47 ila 125 gün olarak hesaplanmıştır. Sağkalım hesaplamaları, aktiftedavi grubundaki hastaların % 93'ünün (14/15), retrospektif kontrol hastalarının % 43'üne (6/14)kıyasla transplantasyon sonrası en az bir yıl hayatta kaldıklarını göstermiştir. Bir aktif hastatransplantasyondan 266 gün sonra öldü. Retrospektif kontrol hastaları için ortalama ölüm süresi,339 gündü. HBV nüksü için son noktalar nüks anında, anti-HBs seviyelerinde gözlenen düşüş veyüksek karaciğer fonksiyon testleriyle desteklenmiştir.

14

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Hâlihazırda karaciğer nakli olan hastalarda HEPAGAM B'nin intravenöz kullanılmasıyla ilgili olarak hiçbir farmakokinetik bilgi mevcut değildir. Tarif edilen doz rejiminin (bkz. bölüm 4.2Pozoloji ve uygulama şekli, Tablo 3) anti-HBs düzeylerini koruma kabiliyeti, devam etmekte olanklinik deneyden alınan Hepatit B ile ilişkili olarak karaciğer nakli geçirmiş olan 14 hasta üzerindeyapılan bir ara analiz içinde incelenmiştir. Her dozdan önce ve sonra alınan anti-HBs seviyeleri500 mIU/mL'lik hedefe ilk birkaç HEPAGAM B dozundan sonra ulaşıldığını ve 14 hastanın12'sinde nakil sonrasının ilk yılı süresince bunun muhafaza edildiğini göstermiştir. YukarıdakiPozoloji ve uygulama şekli bölümünde tarif edildiği üzere bu seviyeler etkililikleilişkilendirilmiştir.

0,06 mL/kg'lık dozun intramüsküler enjekte edilmesinden sonra HEPAGAM B'nin sağlıklı gönüllülerde izlediği farmakokinetik profil aşağıdaki tabloda özetlenmiştir (Tablo 6).

Tablo 6 İntramüsküler enjeksiyonla verildiği zaman sağlıklı gönüllülerdeki HEPAGAMB'nin farmakokinetik parametrelerinin özeti__


Cmaks

T V (saat)

EAA0-4

Dağılım hacmi

Ortalama tek doz

211,6 mIU/mL

24,5 gün

8253,9 mIU*gün/mL

7,0 ± 1,5 L

* milli-uluslararası birimler

Emilim


30 sağlıklı erkek ve kadın gönüllüye kas içinden verilen HEPAGAM B'nin (Hepatit B İmmünoglobulin (İnsan) Enjeksiyonu) farmakokinetik çalışması, literatürde bildirilen diğerlerinebenzer farmakokinetik parametreler göstermiştir. Dağılım hacmi 7,0 ± 1,5 L'dir. HEPAGAM B'ninmaksimum konsantrasyonu 215,6 mlU / mL olup, uygulamadan sonraki 5,4 ± 2,4 gün içindeulaşılmıştır. HEPAGAM B tarafından elde edilen maksimum anti-HBs konsantrasyonu, aynıkarşılaştırmalı farmakokinetik çalışma ile karşılaştırıldığında, ticari olarak mevcut bir HBIG'ninkiile tutarlı bulunmuştur. HEPAGAM B etkisinin başlamasına bir süre vardır ve intravasküler veekstravasküler boşluklar arasındaki kararlı duruma geçme süresi yaklaşık beş gündür.

Dağılım


Hepatit B İmmünoglobulin (insan) intravenöz kullanıldığında biyoyararlılığı tamdır ve hemen sağlanır. IgG, plazma ve intravenöz sıvı arasında hızla dağılır. Immünoglobulin ürünlerinin sağlambir kan beyin bariyerinden zayıf bir şekilde geçtiği gösterilmiştir.

Biyotransformasyon


Immünoglobulinler ve immünkompleksler retikülo-endotelyal sistem içinde yıkılır.

Eliminasyon


HEPAGAM B intramüsküler verildikten sonra yarı ömrü 24,5 gündür. Diğer immünoglobulin ürünleri ile ilgili çalışmalara dayanarak, intravenöz uygulamayı takiben yarılanma ömrünün birazdaha düşük olması beklenmektedir.

155.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

İnsanlarda immünoglobulin ürünlerinin intravenöz ve intramüsküler uygulamasıyla ilgili geniş deneyim olduğundan, Hepatit B İmmünoglobulin (İnsan) ile preklinik farmakoloji çalışmalarıyapılmamıştır. Ürün insan kaynaklı olduğundan hayvanlara uygulandığında immünojenisitebeklenir.

6. FARMASÖTK ÖZELLKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Maltoz Polisorbat 80

Eser miktarda tri-n-butil fosfat ve Triton X -100

6.2. Geçimsizlikler

HEPAGAM B, Dekstroz çözeltileri ile karıştırılmamalıdır. İntravenöz uygulama için HEPAGAM B diğer ilaçlardan ayrı olarak uygulanmalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 aydır.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

+2°C - +8°C'de buzdolabında saklanmalıdır. Dondurmayınız. Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız.

Etiketin üzerindeki gösterilen son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Bromobütil kauçuk tıpalı, plastik flip-off başlıklı alüminyum kapaklı, 6 mL tip I cam flakon içerisinde 5,0 mL çözelti halinde sunulmaktadır.

6.6. Beeri ve tıbbi ürünlerden arta kalan maddelerin imhası ve dier özel önlemler

Ürün kullanılmadan önce oda veya vücut ısısına getirilmelidir.

HEPAGAM B uygulanmadan önce gözle kontrol edilmeli, içinde parçacık veya çözeltide bulanıklık varsa kullanılmamalıdır.

Virütik (enfeksiyöz) ajanların bulaşmasını önlemek amacı ile her kişi için ayrı bir flakon, steril şırınga ve iğne kullanılması gerekmektedir.

Şişeyi sallamayın; köpürtmekten kaçının.

16

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

RA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ

Saray Mah. Dr. Adnan Büyükdeniz Cad. No:14

Ümraniye 34768 İSTANBUL

Tel: (216) 633 60 00

Fax: (216) 633 60 01

8. RUHSAT NUMARASI:

48

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:

İlk ruhsat tarihi: 08.08.2012 Ruhsat yenileme tarihi: 19.06.2020

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ:

17

İlaç Bilgileri

Hepagam B 1560 Iu/5 Ml Enjeksiyonluk/infüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Hepatit B İnsan İmmunglobulin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.