Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Trelegy Ellipta 100/62.5/25 Mcg Kullanıma Hazır İnhalasyon Tozu Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

VBu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız “Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?”

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TRELEGY ELLIPTA 100 mcg + 62,5 mcg + 25 mcg kullanıma hazır inhalasyon tozu

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

TRELEGY ELLIPTA her bir dozunda;

100 mikrogram flutikazon furoat,

62,5 mikrogram umeklidinyuma eşdeğer 74,2 mikrogram umeklidinyum bromür,

25 mikrogram vilanterole eşdeğer 40 mikrogram vilanterol trifenatat içerir.

Ağızlıktan çıkan doz;

92 mikrogram flutikazon furoat,

55 mikrogram umeklidinyum (65 mikrogram umeklidinyum bromüre eşdeğer),

22 mikrogram vilanterol (vilanterol trifenatat olarak) içerir.

Yardımcı madde

:

Her bir doz yaklaşık olarak 25 mg laktoz (monohidrat olarak) içerir (inek sütünden elde edilir). Yardımcı maddelerin tam listesi için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Kullanıma hazır inhalasyon tozu.

Bej renkli inhaler kapağı ve dahili bir doz sayacı olan açık gri inhaler (Ellipta) içinde beyaz toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Astım


TRELEGY ELLIPTA astımı olan yetişkin hastalarda idame tedavisi olarak endikedir (bkz Bölüm 5.1).

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)


TRELEGY ELLIPTA orta ve ağır kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH), inhale kortikosteroid ile birlikte uzun etkili p2-agonist kombinasyonu veya uzun etkili p2-agonist ilebirlikte uzun etkili muskarinik antagonist kombinasyonu kullanılmasına rağmen yeterli tedavisağlanamayan hastaların idame tedavisinde semptom kontrolü ve alevlenmelerin engellenmesiiçin endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Astım


Erişkinler


1

Astım hastalarına hastalıklarının şiddetine bağlı olarak uygun flutikazon furoat (FF) dozu içeren TRELEGY ELLIPTA dozu verilmelidir; bu doz, her gün aynı saatte günde bir kez TRELEGYELLIPTA 100/62,5/25 mcg içeren bir inhalasyondur.

Düşük ila orta doz inhale kortikosteroid ile kombinasyon halinde uzun etkili bir muskarinik antagonist ve uzun etkili bir beta2 agonistine ihtiyaç duyan yetişkinlerde, başlangıç dozu olarakher gün aynı saatte günde bir kez TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg inhalasyonudüşünülmelidir.

Hastalar aldıkları flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol dozunun optimal olarak devam etmesini ve yalnızca tıbbi tavsiyeye göre değiştirilmesini sağlamak amacıyla bir sağlık mesleğimensubu tarafından düzenli şekilde tekrar incelenmelidir. Doz etkili semptom kontrolününsağlandığı en düşük doza titre edilmelidir.

Hastalar flutikazon furoat/vilanterol inhalasyonundan sonraki 15 dakika içinde solunum fonksiyonunda iyileşme yaşamaktadır ve TRELEGY ELLIPTA kullanımında da benzer bir etkibeklenmektedir. Ancak, hastalara astım semptomların devamlı kontrolü için ilacı her gündüzenli olarak kullanmaları ve asemptomatik olduklarında bile devam etmeleri gerektiğibildirilmelidir.

İki doz arasındaki sürede semptomlar ortaya çıkarsa, hemen rahatlama sağlamak için inhale kısa etkili bir beta2 agonisti kullanılmalıdır.

KOAH


Erişkinler


Önerilen ve maksimum doz günün aynı saatinde inhalasyon yoluyla bir kez alınan TRELEGY ELLIPTA için 100/62.5/25 mikrogramdır.

Eğer bir doz atlanırsa, bir sonraki doz ertesi gün aynı saatte uygulanmalıdır.

Uygulama şekli

TRELEGY ELLIPTA sadece inhalasyon yoluyla kullanılır.

Kullanma talimatı:

Aşağıdaki kullanma talimatları 30 dozluk (30 günlük tedarik) Ellipta inhalasyon cihazı içindir; aynı şekilde 14 dozluk (14 günlük tedarik) Ellipta inhalasyon cihazı için de geçerlidir.

a) Dozun hazırlanması

Doz inhalasyonu yapmaya hazır olduğunuzda kapağı açınız. İnhalasyon cihazı çalkalanmamalıdır.

"Klik" sesi duyana kadar kapağı aşağı doğru tamamen çekiniz. Artık tıbbi ürün kullanıma hazırdır.

Doz sayıcı teyit etmek için geriye doğru 1'er doz saymaktadır. Eğer “klik” sesi duyulduğunda doz sayacı geri saymazsa, inhalasyon cihazı doz uygulamayacaktır ve danışmak için cihazın bireczacıya götürülmesi gerekmektedir.

2

b) Tıbbi ürün nasıl inhale edilir?

İnhalasyon cihazını ağızdan uzakta tutarken, ağız yoluyla mümkün olduğunca derin nefes verilmelidir; inhalasyon cihazının içine nefes verilmemelidir.

Ağızlık dudakların arasına yerleştirilerek, dudaklar ağızlığın çevresinde sıkıca kapatılmalıdır. Kullanım sırasında hava delikleri parmaklarla engellenmemelidir.

• Uzun, dengeli ve derin bir nefes alınız. Nefesinizi mümkün olduğunca uzun süre tutunuz(en az 3-4 saniye).

• İnhalasyon cihazını ağzınızdan çıkarınız.

• Nefesinizi yavaşça ve nazikçe dışarı veriniz.

İnhalasyon cihazı doğru şekilde kullanılıyor olsa bile, tıbbi ürünün tadı alınamayabilir veya ürün hissedilemeyebilir.

Kapağı kapamadan önce inhalasyon cihazının ağızlığı kuru bir mendille temizlenebilir.

c) inhalasyon cihazını kapatınız ve ağzınızı çalkalayınız

Ağızlığı kapamak için, kapağı yukarı çıktığı kadar kaydırınız.

İnhalasyon cihazını kullandıktan sonra ağzınızı suyla çalkalayınız. Suyu yutmayınız.

Böylece, yan etki olarak ağız ya da boğazda yara gelişme ihtimali azalacaktır.

Cihazın nasıl kullanılacağıyla ilgili daha ayrıntılı talimatlar için bkz. Bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekli değildir (bkz. bölüm 5.2).

Karaciğer yetmezliği:

Kortikosteroidlerle ilişkilendirilen sistemik advers reaksiyon geliştirme riski daha yüksek olabilen karaciğer yetmezliği hastalarında doz uygulanırken dikkat edilmelidir. TRELEGYELLIPTA 100/62,5/25 mcg, orta şiddetli ila şiddetli karaciğer yetmezliği hastalarındakimaksimum dozdur (bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

TRELEGY ELLIPTA'nın pediyatrik popülasyonda (18 yaş altı) astım ve KOAH endikasyonuyla ilgili kullanımı yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaş üzeri hastalarda dozun ayarlanması gerekli değildir (bkz. bölüm 5.2).

4.3. Kontrendikasyonlar

TRELEGY ELLIPTA içeriğinde bulunan etkin madde veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Akut kullanım için değildir.


3

TRELEGY ELLIPTA'nın akut bronkospazm epizotlarının tedavisi, akut astım semptomlarının tedavisi ya da akut KOAH alevlenmesinin tedavisi (yani, kurtarma tedavisi olarak) içinkullanımını destekleyen klinik veriler yoktur.

Hastalığın kötüleşmesi


Semptomları rahatlatmak için artan kısa etkili bronkodilatör kullanımı, kontrolün bozulduğunu gösterebilir. TRELEGY ELLIPTA ile tedavi sırasında astım ya da KOAH'ın kötüleşmesidurumunda, hastanın ve astım ya da KOAH tedavi rejiminin yeniden değerlendirmesiyapılmalıdır.

Hastalar TRELEGY ELLIPTA tedavisini hekimlerinin gözetimleri olmaksızın kesmemelidir çünkü belirtiler tedaviyi kestikten sonra tekrarlayabilir.

TRELEGY ELLIPTA tedavisi sırasında astımla ilişkili advers olaylar ve alevlenmeler yaşanabilir. Hastalara tedaviye devam etmeleri ama TRELEGY ELLIPTA başlatıldıktan sonraastım semptomlarında kontrol sağlanamazsa veya semptomlar kötüleşirse doktora başvurmalarısöylenmelidir.

Paradoksal bronkospazm


Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol dozun uygulanmasını takiben ani hırıltılı solunum ve nefes darlığıyla birlikte paradoksal bronkospazm oluşturabilir ve yaşamı tehdit edebilir.TRELEGY ELLIPTA tedavisi paradoksal bronkospazm oluştuğu takdirde derhal kesilmelidir.Hasta değerlendirilmeli ve eğer gerekliyse alternatif tedavi başlanmalıdır.

Kardiyovasküler etkiler


Umeklidinyum ve vilanterol gibi muskarinik reseptör antagonistleri ve sempatomimetiklerin uygulanmasından sonra kardiyak aritmiler (ör. atriyal fibrilasyon ve taşikardi) gibikardiyovasküler etkiler görülebilir. Bu nedenle, TRELEGY ELLIPTA stabil olmayan veyahayatı tehdit edici kardiyovasküler hastalıkları olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalar


Orta şiddetli ve şiddetli karaciğer yetmezliği olan ve TRELEGY ELLIPTA almakta olan hastalarda 100/62,5/25 mcg dozu kullanılmalı ve hastalar kortikosteroidler ile ilişkili sistemikadvers reaksiyonlar için izlenmelidir (bkz. Bölüm 5.2).

Sistemik kortikosteroid etkiler


Uzun süreler için reçete edilmiş yüksek dozlar başta olmak üzere, tüm inhale kortikosteroidler ile sistemik etkiler görülebilir. Bu etkilerin, oral kortikosteroidlere kıyasla görülme olasılığıdaha düşüktür.

Görme bozukluğu


Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımı ile görme bozukluğu bildirilebilir. Bir hasta bulanık görme ya da diğer görme bozuklukları semptomlarıyla başvurursa, hasta sistemik vetopikal kortikosteroid kullanımından sonra bildirilmiş katarak, glokom veya santral serözkoryoretinopati (CSCR) gibi nadir hastalıkları içerebilecek olası nedenlerin değerlendirilmesiiçin bir oftalmoloji uzmanına sevk edilmelidir.

Eşlik Eden Koşullar


TRELEGY ELLIPTA konvülziyon bozukluğu veya tirotoksikozu olan hastalarda, beta2-adrenerjik agonistlere gereğinden fazla yanıtlı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

4

TRELEGY ELLIPTA pulmoner tüberkülozlu veya kronik veya tedavi edilmemiş infeksiyonu olan hastalarda dikkatli verilmelidir.

Antikolinerjik aktivite


TRELEGY ELLIPTA üriner retansiyonu veya dar açılı glokomu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Hastalara akut dar açılı glokomun belirti ve semptomları hakkında bilgiverilmeli ve bu belirti veya semptomların gelişmesi halinde derhal TRELEGY ELLIPTAkullanmayı bırakarak doktorlarını aramaları gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir.

KOAH hastalarında pnömoni


Hastaneye yatış gerektiren pnömoni de dahil olmak üzere inhale kortikosteroid alan KOAH hastalarında pnömoni insidansında bir artış gözlenmiştir. Steroid dozundaki artış ile pnömoniriskinde artış olduğuna dair bazı kanıtlar vardır, fakat bu durum tüm çalışmalarda kesin olarakgösterilmemiştir.

İnhale kortikosteroid ürünleri arasında pnömoni riskinin büyüklüğü konusunda sınıf içi farklılıklar ile ilgili kesin klinik kanıtlar yoktur.

Pnömoninin klinik özellikleri KOAH alevlenme semptomları ile benzer olduğundan, hekimler KOAH hastalarında olası pnömoni gelişimi konusunda dikkatli olmalıdır.

KOAH hastalarında pnömoni risk faktörleri arasında sigara içmek, ileri yaş, düşük vücut kitle indeksi (VKİ) ve ağır KOAH sayılabilir.

Astım hastalarında pnömoni


Yüksek dozlarda inhale kortikosteroid alan astım hastalarında pnömoni insidansındaki artış dışlanamaz. Bu durum flutikazon furoat/vilanterol ile elde edilen klinik deneyimedayanmaktadır; bu deneyime göre, flutikazon furoat/vilanterol 100/25 mcg ve plasebo ilekarşılaştırıldığında flutikazon furoat/vilanterol 200/25 mcg dozunda pnömoni riskinde artmaeğilimi görülmüştür.

Hipokalemi


Beta2-adreneıjik agonistler bazı hastalarda advers kardiyovasküler etkiler yaratabilecek ciddi hipokalemiye yol açabilirler. Serum potasyumunda azalma genellikle geçicidir ve yerine koymatedavisi gerektirmez.

Klinik çalışmalarda, önerilen terapötik TRELEGY ELLIPTA dozlarında klinik olarak anlamlı hipokalemi etkilerine rastlanmamıştır. TRELEGY ELLIPTA, hipokalemi yapma potansiyelinesahip başka bir tıbbi ürün ile birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

Hiperglisemi


Beta2-adreneıjik agonistler bazı hastalarda geçici hiperglisemiye yol açabilir. Klinik çalışmalarda önerilen terapötik flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol dozlarında plazmaglukozu üzerinde klinik olarak anlamlı etkiler gözlenmemiştir. Fakat flutikazonfuroat/umeklidinyum/vilanterol kullanımının diyabetik hastalarda kan glukoz seviyeleriniyükselttiği bildirilmiştir. Bu nedenle diabetes mellitus hikayesi olan hastalara flutikazonfuroat/umeklidinyum/vilanterol reçete ederken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.Diyabetik hastalarda TRELEGY ELLIPTA tedavisi başlandığında plazma glukozu dahayakından izlenmelidir.

5

Yardımcı maddeler


Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Galaktoz intoleransı, total laktaz eksikliği ve glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu gibi nadir kalıtımsal sorunları olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İnhale dozlamın ardından elde edilen düşük plazma konsantrasyonlarından dolayı klinik dozlarda flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterole bağlı klinik olarak anlamlı ilaçetkileşimlerinin olası olmadığı düşünülmektedir.

Beta blokerlerle etkileşim


Beta2-adrenerjik blokerler vilanterol gibi beta2-adrenerjik agonisterin etkilerini zayıflatabilir veya antagonize edebilirler. Eğer beta blokerler gerekliyse, kardiyoselektif beta blokerler tercihedilmelidir, fakat hem selektif hem de non-selektif beta blokerlerin eş zamanlı kullanımlarındadikkatli olunmalıdır.

CYP3A4 inhibitörüyle etkileşim


Flutikazon furoat ve vilanterol, CYP3A4 enziminin aracılık ettiği kapsamlı ilk geçiş metabolizması ile hızlı şekilde vücuttan uzaklaştırılmaktadır.

Güçlü CYP3A4 inhibitörleri (örn., ketokonazol, ritonavir, kobisistat içeren ürünler) ile birlikte uygulandığında, hem flutikazon furoat hem de vilanterole artmış sistemik maruziyet potansiyelisonucu artmış advers reaksiyonlar potansiyeli bulunduğundan dikkat gösterilmesi tavsiye edilir.Uygulamanın faydası sistemik kortikosteroid advers reaksiyonları açısından artmış riske ağırbasmadığı sürece birlikte uygulamadan kaçınılmalıdır; birlikte uygulama durumunda hastalarsistemik kortikosteroid advers reaksiyonları açısından izlenmelidir. Sağlıklı gönüllülerdeflutikazon furoat/vilanterol kombinasyonu (184/22 mikrogram) ve ketokonazol (400 miligram,güçlü bir CYP3A4 inhibitörü) ile bir tekrarlanan doz çalışması yürütülmüştür. Birlikteuygulama ortalama flutikazon furoat EAA(0-24) ve Cmaks değerlerini sırasıyla %36 ve %33artırmıştır. Flutikazon furoat maruziyetindeki artış 0-24 saatlik ağırlıklandırılmış ortalamaserum kortizolde %27 azalma ile ilişkilendirilmiştir. Birlikte uygulama ortalama vilanterolEAA(0-t) ve Cmaks değerlerini sırasıyla %65 ve %22 artırmıştır. Vilanterol maruziyetindeki artışkalp hızı veya kan potasyumu üzerinde beta2-agonist ile ilişkili sistemik etkilerleilişkilendirilmemiştir.

CYP2D6 inhibitörleri/CYP2D6 polimorfizmi ile etkileşim


Umeklidinyum sitokrom P450 2D6'nın (CYP2D6) bir substratıdır. Umeklidinyumun kararlı durum farmakokinetiği, CYP2D6 eksikliği olan (zayıf metabolize edenler) sağlıklı gönüllülerdedeğerlendirilmiştir. Terapötik dozun 8 katından yüksek dozda, umeklidinyum EAA veyaCmaks üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir. 16 kat yüksek dozda, umeklidinyum EAA'da1.3 kat artış gözlenmiştir ve umeklidinyum Cmaks'ı üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir.Bu değişikliklerin büyüklüğüne bağlı olarak, flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol ileCYP2D6 inhibitörlerinin birlikte verilmesinde veya CYP2D6 genetik eksikliği bulunanhastalara (zayıf metabolize edenler) uygulandığında klinik olarak anlamlı bir ilaç etkileşimibeklenmemektedir.

P-glikoprotein inhibitörleri ile etkileşim


Flutikazon furoat, umeklidinyum, ve vilanterol, P-glikoprotein (P-gp) taşıyıcısı substratıdır. Orta düzeyde P-gp inhibitörü verapamilin (günde bir kez 240 mg) umeklidinyum vevilanterolün kararlı durum farmakokinetiği üzerindeki etkisi sağlıklı gönüllülerdedeğerlendirilmiştir. Verapamilin umeklidinyum veya vilanterol Cmaks üzerinde etkisi

6

gözlenmemiştir. Umeklidinyum EAA değerinde yaklaşık 1.4 kat artış gözlenirken vilanterol EAA değerinde değişim gözlenmemiştir. Bu değişikliklerin büyüklüğüne dayanarak flutikazonfuroat/umeklidinyum/vilanterolün P-gp inhibitörleriyle birlikte kullanıldığında klinik açıdananlamlı bir etkileşim beklenmemektedir. Özgül bir P-gp inhibitörü ile flutikazon furoat arasındaklinik farmakolojik çalışma yapılmamıştır.

Diğer uzun etkili antimuskarinikler ve uzun etkili beta2- adrenerjik agonistler

TRELEGY ELLIPTA ile diğer uzun etkili muskarinik antagonistlerin veya uzun etkili beta2-adrenerjik agonistlerin eş zamanlı verilmeleri ile ilgili çalışma yapılmamıştır ve eş zamanlıkullanımları advers reaksiyonları ortaya çıkartabileceği için önerilmez (bkz. Bölüm 4.8 veBölüm 4.9).

Hipokalemi


Eş zamanlı metilksantin türevleri, steroidler veya potasyum tutucu olmayan diüretik kullanımı beta2-adrenerjik agonisterin olası hipokalemik etkilerini güçlendirebilir. Bu nedenle dikkatliolunmalıdır. (bkz. Bölüm 4.4)

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda kullanımına ilişkin herhangi bir veri yoktur.

Gebelik dönemi

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterolün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin sınırlı veri bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, klinik olarak ilgili olmayanmaruziyetlerde üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. bölüm 5.3).

TRELEGY ELLIPTA gebelik döneminde, sadece anne için beklenen yararları fetüs için olası risklerden fazla olduğunda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol veya metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Fakat diğer kortikosteroidler, muskarinik antagonistler ve beta2-adrenerjikagonistler insan sütünde tespit edilmiştir. Yeni doğanlarda/infantlarda bu risk göz ardı edilemez.Emzirmenin bebeğe ve tedavinin anneye yararı dikkate alınarak, emzirmenin kesilmesi veyaTRELEGY ELLIPTA tedavisinin kesilmesinden hangisinin yapılması gerektiği konusunda birkarara varılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol insanlarda fertilite üzerindeki etkilerine ilişkin veri mevcut değildir. Hayvan çalışmaları flutikazon furoat, umeklidinyum veya vilanterolün erkekveya kadın fertilitesi üzerinde herhangi bir etki oluşturmadığını göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

7

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterolün araç ve makine kullanımı üzerine bir etkisi yoktur ya da etkisi göz ardı edilebilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


TRELEGY ELLIPTA ile en sık bildirilen istenmeyen etkiler nazofarenjit (%7), baş ağrısı (%5) ve üst solunum yolu enfeksiyonu (%2) olmuştur.

TRELEGY ELLIPTA'nın güvenlilik profili, astım üzerinde gerçekleştirilen bir Faz 3 klinik çalışmada ve KOAH üzerinde gerçekleştirilen üç adet Faz 3 klinik çalışmada elde edilenverilere dayanmaktadır. Astım klinik geliştirme programında, toplam 1.623 yetişkingönüllüdeki advers reaksiyonlar değerlendirilmiştir. KOAH klinik geliştirme programında,toplam 5.589 yetişkin gönüllü advers reaksiyonların birleştirilmiş değerlendirmesine dahiledilmiştir.

TRELEGY ELLIPTA'nın güvenlilik profili, üç adet Faz 3 klinik çalışmadan ve spontan raporlamadan elde edilen verilere dayanmaktadır. KOAH üzerinde gerçekleştirilen ilk çalışma,flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol 100/62,5/25 mcg'ı 24 haftaya kadar günde bir kezkullanan ve KOAH'ı bulunan 911 hastadan elde edilen güvenlilik verilerini içermiştir ve buhastaların 210'u flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol 100/62,5/25 mcg'ı bir aktifkomparatör ile birlikte 52 haftaya kadar kullanmıştır (CTT116853, FULFIL çalışması).

KOAH üzerinde gerçekleştirilen ikinci çalışma, flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol 100/62,5/25 mcg'ı kullanan ve KOAH'ı bulunan 527 hastadan ve flutikazon furoat/vilanterol100/25 mcg+umeklidinyum 55 mcg kullanan 528 hastadan elde edilen güvenlilik verileriniiçermiştir (24 haftaya kadar günde bir kez, 200812 çalışması).

KOAH üzerinde gerçekleştirilen üçüncü çalışma, flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol 100/62,5/25 mcg'ı iki aktif komparatör ile birlikte 52 haftaya kadar günde bir kez kullanan veKOAH'ı bulunan 4151 hastadan elde edilen güvenlilik verilerini içermiştir (CTT116855,IMPACT çalışması).

Çalışmalar arasında advers reaksiyon sıklığında farklılık olduğu durumlarda, daha yüksek sıklık belirtilmiştir.

İstenmeyen etkilerin özeti


Bu çalışmalar sırasında tespit edilen istenmeyen etkiler MedDRA sistem organ sınıflandırmasına göre liste halinde sunulmaktadır.

İstenmeyen etkilerin sınıflandırılması için aşağıdaki sınıflandırma ölçeği kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok yaygın: Nazofarenjit

Yaygın: Pnömoni*, üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, farenjit, rinit, sinüzit,

influenza, ağız ve boğazda kandidiyaz, üriner sistem enfeksiyonu, viral solunum sistemi enfeksiyonu

8

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Anafilaksi, anjiyoödem, ürtiker ve döküntüyü içeren hipersensitivite reaksiyonlarıSinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Disguzi

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Bulanık görme (bkz. Bölüm 4.4), glokom, göz ağrısı Seyrek: Göz içi basıncında artışKardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Supraventriküler taşiaritmi, taşikardi, atriyal fibrilasyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Öksürük, orofarenjiyal ağrı, disfoni

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Konstipasyon

Yaygın olmayan: Ağızda kuruluk

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Artralji, sırt ağrısı

Yaygın olmayan: Kırıklar

Seçilmiş advers olayların tanımı *Pnömoni (bkz. Bölüm 4.4)


KOAH

İleri evre KOAH hastası olan toplam 1810 hastanın (ortalama post bronkodilatör taraması beklenen FEVı'in %45'i, standart sapma (SD) %13) %65'i çalışmaya alınmadan önceki yıliçerisinde orta/şiddetli bir KOAH alevlenmesi geçirmiştir (çalışma CTT116853). TRELEGYELLIPTA alan hastalarda (20 hasta, %2) budesonid/formoterol (7 hasta, <%1) alan hastalarakıyasla 24 haftaya kadar yüksek pnömoni olayları insidansı vardır. 24 haftaya kadar hastanedeyatışı gerektiren pnömoni TRELEGY ELLIPTA alan hastalarda %1 ve budesoonid/formoterolalanlarda <%1 olarak gerçekleşmiştir. TRELEGY ELLIPTA alan 1 hastada ölümcül pnömonibildirilmiştir. 52 haftaya kadar tedavisine devam edilen 430 kişilik altgrupta pnömoniolaylarının insidansı TRELEGY ELLIPTA ve budesonid/formoterol kollarında eşit (%2) olarakbildirilmiştir. TRELEGY ELLIPTA ile pnömoni insidansı, KOAH için yapılan flutikazonfuroat/vilanterol (FF/VI) klinik çalışmalarının flutikazon furoat/vilanterol (FF/VI) 100/25kolunda görülen insidans ile benzerdir.

Önceki 12 ay içerisinde orta veya şiddetli alevlenme öyküsü olan 10.355 KOAH hastasında (ortalama post bronkodilatör FEV1 beklenenin %46'sı, standart sapma (SD) %15) yürütülen 52haftalık bir çalışmada (çalışma CTT116855), pnömoni insidansı TRELEGY ELLIPTA (n =4.151) için %8 (312 hasta), flutikazon furoat/vilanterol (n = 4.134) için %7 (282 hasta) veumeklidinyum/vilanterol (n = 2.070) için %5 (95 hasta) olmuştur. TRELEGY ELLIPTAkullanan 4.151 hastanın 12'sinde (1.000 hasta yılında 3,5), flutikazon furoat/vilanterol kullanan

9

4.134 hastanın 5'inde (1.000 hasta yılında 1,7) ve umeklidinyum/vilanterol kullanan 2.070 hastanın 5'inde (1.000 hasta yılında 2,9) ölümle sonuçlanan pnömoni gerçekleşmiştir.

Astım


52 haftaya kadar tedavi uygulanan astım hastalarında (çalışma 205715), pnömoni insidansı TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg için %1 (406 hastada 5), TRELEGY ELLIPTA200/62,5/25 mcg için <%1'dir (408 hastada 4). Pnömoni insidansı flutikazon furoat/vilanterol100/25 mcg grubunda (407 hastada 7) ve flutikazon furoat/vilanterol 200/25 mcg grubunda(406 hastada 7) %2'dir. Hastaneye yatış gerektiren pnömoni olaylarının insidansı TRELEGYELLIPTA ve FF/VI gruplarında benzerdir (tüm gruplarda <%1). Ölümcül pnömoni olayıgörülmemiştir.

Pazarlama sonrası verileriBağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Anafilaksi, anjiyoödem, ürtiker ve döküntüyü içeren hipersensitivite reaksiyonlarıGöz hastalıkları

Yaygın olmayan: Bulanık görme (bkz. Bölüm 4.4), glokom, göz ağrısı Seyrek: Göz içi basıncında artış


Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

TRELEGY ELLIPTA'nın doz aşımında her bir farmakolojik bileşenin yol açacağı farmakolojik etkiler ile ilişkili bulgu, belirti veya advers etkiler görülecektir (örn., Cushing sendromu,Cushingoid özellikler, adrenal baskılanması, kemik mineral yoğunluğunda azalma, ağızkuruluğu, görsel uyum bozuklukları, taşikardi, aritmiler, titreme, baş ağrısı, çarpıntı, bulantı,hiperglisemi ve hipokalemi).

TRELEGY ELLIPTA'nın doz aşımı için herhangi bir spesifik tedavi mevcut değildir. Doz aşımı görülmesi halinde, gerektiği şekilde uygun izleme önlemleri ile destekleyici tedaviuygulanmalıdır.

Kardiyoselektif beta blokajı, sadece klinik olarak ciddi ve destek tedavilerine yanıt vermeyen belirgin vilanterol doz aşımı etkilerinde düşünülmelidir. Kardiyoselektif beta-bloker tıbbiürünler bronkospazm öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

İleri evre tedavi klinik olarak endike ise veya mümkünse ulusal zehirlenme merkezinin önerilerine göre yürütülmelidir.

10

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Solunum sistemi, obstrüktif solunum yolu hastalıkları için ilaçlar, koritkosteroidlerle birlikte üçlü kombinasyon dahil antikolinerjiklerle kombine adrenerjiklerATC kodu: R03AL08

Etki mekanizması


İnhale sentetik kortikosteroid, uzun etkili muskarinik reseptör antagonisti ve uzun etkili beta2-adrenerjik agonist (İKS/LAMA/LABA) kombinasyonudur. Oral inhalasyonu takiben umeklidinyum ve vilanterol farklı mekanizmalar ile havayollarında bronkodilatasyon oluştururve flutikazon furoat ise enflamasyonu azaltır.

Flutikazon furoat


Flutikazon furoat, potent anti-enflamatuvar etkiye sahip bir kortikosteroiddir. Flutikazon furoat'ın KOAH semptomları üzerindeki etkisine dair kesin mekanizması bilinmemektedir.Kortikosteroidlerin, çoklu hücre tipleri (örn. eozinofiller, makrofajlar, lenfositler) vemediyatörler (örn. enflamasyonda görülen sitokinler ve kemokinler) üzerinde çok çeşitlietkilere sahip oldukları görülmüştür.

Umeklidinyum


Umeklidinyum uzun etkili muskarinik bir reseptör antagonistidir (ayrıca antikolinerjik olarak da anılır). Umeklidinyum, bronkodilatör aktivitesini, asetilkolinin solunum yolu düz kasındakimuskarinik asetilkolin reseptörlerine bağlanmasını kompetitif olarak inhibe ederek gösterir.Klinik öncesi modellerde akciğerlere doğrudan uygulandığında,

in vitroin vivo

uzun etki süresi gösterir.

Vilanterol


Vilanterol bir selektif uzun etkili beta2-adrenerjik agonistidir (LABA). Vilanterol dahil olmak üzere beta2-adrenoseptör agonisti ilaçların farmakolojik etkileri, en azından kısmen de olsaadenozin trifosfatın (ATP) siklik-3', 5'-adonezin monofosfata (siklik AMP) dönüşmesindekatalizör görevi gören enzim olan intrasellüler adenilat siklazın stimülasyonu ileilişkilendirilebilir. Artan siklik AMP düzeyleri bronşiyal düz kasın gevşemesine ve özelliklemast hücreleri olmak üzere hücrelerden ani aşırı duyarlılık mediatörlerinin salıverilmesinininhibe edilmesine neden olmaktadır.

Farmakodinamik etkilerKardiyak elektrofizyoloji


Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterolün QT intervali üzerindeki etkisi kapsamlı bir QT (TQT) çalışması ile değerlendirilmemiştir. FF/VI ve UMEC/VI için TQT çalışmaları FF,UMEC ve VI'nın klinik dozlarının QT aralığına etkisinin klinik olarak önemli olmadığınıgöstermiştir.

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterole 24 haftaya kadar maruz kalan astım hastası 1.504 gönüllünün veya 52 hafta maruz kalan 360 kişilik altgrubun EKG'sinde QTc intervali üzerindeklinik olarak anlamlı etki gözlenmemiştir.

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterole 24 haftaya kadar maruz kalan 911 KOAH hastasının veya 52 hafta maruz kalan210 kişilik altgrubun EKG'sinde QTc intervali üzerindeklinik olarak anlamlı etki gözlenmemiştir

11

Klinik etkililik ve güvenlilik


Astım


TRELEGY ELLIPTA'nın (FF/UMEC/VI) güvenliliği ve etkililiği, mevcut kombinasyon tedavilerinde (İKS + bir LABA) yeterli astım kontrol sağlanamayan yetişkin gönüllülerde 24ila 52 haftalık süreler uygulanan bir randomize, çok merkezli, aktif kontrollü, çift kör klinikçalışmada 2.436 gönüllüde incelenmiştir (çalışma 205715, CAPTAIN). Çalışmada TRELEGYELLIPTA'nın solunum fonksiyonu üzerindeki etkisi, orta ve şiddetli astım alevlenmelerininyıllık oranı, astım semptom kontrolü ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi flutikazonfuroat/vilanterol (FF/VI) ile karşılaştırılmıştır. Primer sonlanım noktası, 24. haftada dip(trough) 1 saniyedeki Zorlu Ekspiratuar Hacim (FEVı) değerinde başlangıca göre değişimdir.Önemli sekonder sonlanım noktası ise orta/şiddetli astım alevlenmelerinin yıllık oranıdır.Çalışmada şu şekilde 5 haftalık bir hazırlık dönemi/stabilizasyon dönemi uygulanmıştır: inhalekortikosteroid (günde 250 mcg flutikazon propiyonattan daha yüksek veya eşdeğer) + LABAile mevcut astım tedavilerinde yeterli kontrol sağlanamayan [Astım Kontrolü Testi (ACQ-6)>1.5] gönüllüler, günde iki kez flutikazon propiyonat/salmeterol 250/50 mcg ile uygulanan 3haftalık bir hazırlık dönemine girmiştir. Hazırlık döneminden sonra yeterli kontrolsağlanamamış olan (ACQ-6 >1.5) gönüllüler, 2 haftalık bir stabilizasyon dönemi için günde birkez FF/VI 100/25 mcg dozuna geçirilmiştir. Tüm tedavi gruplarında, bazal demografiközellikler benzerdir.

Taramada, bronkodilatör öncesi öngörülen ortalama FEV1 %58,5'dir (SS: %12,8); ortalama reversibilite yüzdesi %29,9'dur (SS: %18,1) ve ortalama mutlak reversibilite 0,484 L (SS:0,274 L) ve ortalama ACQ-6 skoru 2,5'tir (SS: 0,6). 5 haftalık tedavisiz dönem/stabilizasyondöneminde, gönüllüler hem solunum fonksiyonunda (trough FEV1 iyileşmesi 0,287 L) hem deastım kontrolünde (ortalama ACQ-6 skorunda 0,6 düşüş) önemli iyileşmeler görmüştür. Buiyileşmelere karşın, gönüllülerin büyük bölümü (%93) iyi kontrole ulaşamamıştır (ortalamaskor ACQ-6 1,9) ve bu da ek tedaviye ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Randomizasyonda,bronkodilatör öncesi öngörülen ortalama FEV1 %68,2'dir (SS: %14,8).

5 haftalık hazırlık dönemi/stabilizasyon döneminden sonra, uygun gönüllüler günde bir kez TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg (N=406), TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25 mcg(N=408), TRELEGY ELLIPTA 100/31.25/25 mcg (N=405), TRELEGY ELLIPTA 200/31,25/25 mcg (N=404), FF/VI 100/25 mcg (N=407) veya FF/VI 200/25 mcg (N=406) inhalasyonunaatanmıştır. Çalışmada 4 farklı TRELEGY ELLIPTA dozu incelense de burada, astımtedavisinde önerilen dozlar olan TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg ve TRELEGYELLIPTA 200/62,5/25 mcg sonuçları gösterilmektedir. Etkililik incelemesinde, solunumfonksiyonu olmayan sonlanım noktası analizlerine TRELEGY ELLIPTA (100/62,5/25 ve200/62,5/25 mcg) ve FF/VI (100/252 ve 200/25 mcg) arasında önceden belirlenen havuzkarşılaştırmalar dahil edilmiştir.

24. haftada başlangıca göre trough FEVfdeki değişimde (primer etkililik sonlanım noktası), TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 ve TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25 mcg dozlarındaFF/VI 100/25 ve FF/VI 200/25 mikrogram ile karşılaştırıldığında akciğer fonksiyonlarındaistatistiksel açıdan anlamlı iyileşmeler görülmüştür (bkz. Tablo 1, Şekil 1 & 2).

Tablo 1. Solunum fonksiyonu sonlanım noktaları (Çalışma 205715)

12


FF/VI

100/25

(N=407)

TRELEGY

ELLIPTA

100/62,5/25

(N=406)

FF/VI

200/25

(N=406)

TRELEGY

ELLIPTA

200/62,5/25

(N=408)

Trough FEV(L), 24. Hafta

Başlangıca göre LS ortalama değişim (SE)

0,024 (0,0157)

0,134 (0,0155)

0,076 (0,0156)

0,168 (0,0155)

TRELEGY ELLIPTA
100/62,5/25'e karşı FF/VI
100/25

Tedavi farkı

%95 GA

p-değeri

Referans

0,11

0,066; 0,153 p<0,001

---

---

TRELEGY ELLIPTA
200/62,5/25'e karşı FF/VI
200/25
Tedavi farkı
%95 GA
p-değeri

---

---

Referans

0,092

0,049; 0.135

p<0,001

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşıTrelegy Ellipta100/62,5/25aTedavi farkı

---

Referans

---

0,034

-0,009; 0,077

TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşı FF/VI200/25aTedavi farkı%95 GA

---

0,059

0,015; 0,102

Referans

---

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı FF/VI100/25aTedavi farkı95% GA

Referans

---

---

0,143 0,1; 0,187

FEV, dozdan 3 saat sonra(L), 24. Hafta

Başlangıca göre LS ortalama değişim

0,132 (0,016)

0,243 (0,0158)

0,168 (0,0159)

0,286 (0,0158)

TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşıFF/VI 100/25Tedavi farkı%95 GA

Referans

0,111

0,067; 0,155

---

---

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı FF/VI200/25Tedavi farkı%95 GA

---

---

Referans

0,118

0,074; 0,162

13

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşıTrelegy Ellipta100/62,5/25Tedavi farkı

...

Referans

...

0,044 0; 0,087

TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşıFF/VI 200/25Tedavi farkı%95 GA

...

0,075

0,031; 0,119

Referans

...

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı FF/VI100/25Tedavi farkı%95 GA

Referans

...

...

0,155

0,11; 0,199

GA=güven aralığı; FEVı=1 saniyedeki zorlu ekspiratuar hacim; L=litre; LS=en küçük kare; N=tedavi amaçlı popülasyondaki sayı; SE=standart hata

a Bu karşılaştırmalar önceden belirlenen test hiyerarşisinde yoktur ve multiplisiteye göre düzeltilmemiştir. b Sonlanım noktası önceden tanımlanmış test hiyerarşisinde yoktur ve bu yüzden multiplisiteye göredüzeltilmemiştir.

Şekil 1. TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'in başlangıca göre LS ortalama değişimi (trough

14

Şekil 2. TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'in başlangıca göre LS ortalama değişimi (trough

Orta/şiddetli astım alevlenmeleri 52 haftalık bir tedavi döneminde incelenmiştir (bkz. Tablo 2). Bir orta astım alevlenmesi, astım semptomlarında veya solunum fonksiyonlarında kötüleşmeveya astım tedavisinde geçici bir değişime neden olan (örn. İKS'de artış) ama şiddetlialevlenme kriterlerini karşılamayan kurtarma bronkodilatör kullanımında artış olaraktanımlanmıştır. Şiddetli astım alevlenmesi, en az 3 gün boyunca sistemik kortikosteroidkullanımı (veya en azından idame dozunun 2 katına çıkarılması) gereken bir kötüleşme veyasistemik kortikosteroid gerektiren astım nedeniyle hastaneye yatış veya acil servis ziyaretiolarak tanımlanmıştır. Havuz analizinde, orta/şiddetli alevlenmelerin yıllık oranı TRELEGYELLIPTA tedavisinde (100/62,5/25 ve 200/62,5/25 mcg) FF/VI ile karşılaştırıldığında (100/25ve 200/25 mcg) sayısal olarak daha düşüktür (%13 düşüş oranı; %95 GA; -5,2; 28,1). Orta-/şiddetli alevlenmelerin yıllık oranı için havuz haline getirilmemiş karşılaştırmalarıntanımlayıcı analizi de sunulmaktadır.

Tablo 2. Orta/şiddetli alevlenmelerin yıllık oranıa (52 haftaya kadar) (Çalışma 205715)



FF/VI

100/25

(N=407)

TRELEGY

ELLIPTA

100/62,5/25

(N=406)

FF/VI

200/25

(N=406)

TRELEGY

ELLIPTA

200/62,5/25

(N=408)

Ortalama Yıllık Oran

0,87

0,68

0,57

0,55

TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşı FF/VI100/25
Oran Düşüşü (%)

Referans

%21,8 -1,1; 39,5

---

---

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı FF/VI200/25
Oran Düşüşü (%)
%95 GA

---

---

Referans

%3,2 -28,2; 27

15

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı TrelegyEllipta 100/62,5/25 OranDüşüşü (%)
%95 GA

---

Referans

---

%19,1 -6,4; 38,5

TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşı FF/VI200/25
Oran Değişimi (%)

---

%-19.6b -57,2; 9

Referans

---

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı FF/VI100/25 Oran Düşüşü (%)%95 GA

Referans

---

---

%36,7 17,6; 51,5

GA=güven aralığı; N=tedavi amaçlı popülasyondaki sayı

a Bu karşılaştırmalar önceden belirlenen test hiyerarşisinde yoktur ve multiplisiteye göre düzeltilmemiştir. b Negatif yüzdeler TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşı FF/VI 200/25 için alevlenme oranında artışolduğunu göstermektedir.

Ayrıca, şiddetli astım alevlenmeleri de incelenmiştir. Tanımlayıcı bir havuz analizinde, FF/VI ile karşılaştırıldığında (100/25 ve 200/25 mcg) TRELEGY ELLIPTA (100/62,5/25 ve200/62,5/25 mcg) için şiddetli alevlenmelerin ortalama yıllık oranında fark gözlemlenmemiştir(oranda %2,6 düşüş; %95 GA: -26,2; 24,9). Şiddetli alevlenmelerin ortalama yıllık oranlarıTRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg ve TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25 mcg içinsırasıyla 0,41 ve 0,23'tür. Şiddetli alevlenmelerin ortalama yıllık oranı FF/VI 100/25 mcg veFF/VI 200/25 mcg için sırasıyla 0,38 ve 0,26'dır.

Hasta semptomları ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ACQ, Astımda Solunum Semptomlarının Değerlendirmesi (E-RS: Astım) ve St. George Solunum Anketi (SGRQ) kullanılarakdeğerlendirilmiştir. Tanımlayıcı bir havuz analizinde, 24. Haftada ACQ-7 yanıt veren hastaoranı TRELEGY ELLIPTA (100/62,5/25 ve 200/62,5/25 mcg) için %63, FF/VI için (100/25 ve200/25 mcg) için ise %55'tir (OR: 1,43; %95 GA: 1,16; 1,76) (bkz. Tablo 3). Havuz halinegetirilmemiş tedavi karşılaştırmalarının da tanımlayıcı analizleri sunulmaktadır.

Tablo 3. Astım Kontrol Testi (ACQ)-7 sonuçları, 24. Hafta (Çalışma 205715)



FF/VI

100/25

(N=407)

TRELEGY

ELLIPTA

100/62,5/25

(N=406)

FF/VI

200/25

(N=406)

TRELEGY

ELLIPTA

200/62,5/25

(N=408)

Yanıt Verenlerb (%)

%52

%62

%58

%64

TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşı FF/VI100/25

Olasılık Oranı %95 GA

Referans

1,59

1,18; 2,13

---

---

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı FF/VI200/25

Olasılık Oranı %95 GA

---

---

Referans

1,28

0,95; 1,72

16

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşıTRELEGY ELLIPTA100/62,5/25Olasılık Oranı%95 GA

---

Referans

---

1,08

0,80; 1,45

TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25'e karşı FF/VI200/25
Olasılık Oranı %95 GA

---

1,19

0,88; 1,60

Referans

---

TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25'e karşı FF/VI100/25

Olasılık Oranı %95 GA

Referans

---

---

1,71

1,27; 2,3

GA=güven aralığı; N=tedavi amaçlı popülasyondaki sayı

a Bu karşılaştırmalar önceden belirlenen test hiyerarşisinde yoktur ve multiplisiteye göre düzeltilmemiştir. b ACQ-7 skorunun başlangıca göre >0,5 düşük olması olarak tanımlanmıştır.

24. haftada ACQ-5 (ACQ-7'deki semptomlarla ilgili 5 sorudan oluşur) yanıt veren hasta oranları ACQ-7 sonuçlarına benzerdir. Havuz haline getirilmiş tanımlayıcı bir analizde, 24. HaftadaACQ-5 yanıt veren hasta oranı TRELEGY ELLIPTA (100/62,5/25 ve 200/62,5/25 mcg) için%64 ve FF/VI (100/25 ve 200/25 mcg) için %60'tır (OR: 1,23; %95 GA: 1; 1,52).

Havuz haline getirilmemiş bir tanımlayıcı analizde, 24. Haftada ACQ-5 yanıt veren hasta oranı TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg için %63 iken, FF/VI 100/25 mcg için %58'dir (OR:1,28; %95 GA: 0,96; 1,72). ACQ-5 yanıt veren hasta oranı TRELEGY ELLIPTA 200/62,5/25mcg için %66 iken, FF/VI 200/25 mcg için %62'dir (OR: 1,19; %95 GA: 0,88; 1,6).

Havuz haline getirilmiş bir tanımlayıcı analizde, E-RS: Astım yanıt veren hasta oranı (skorda başlangıca göre >2 düşüş olarak tanımlanmıştır) TRELEGY ELLIPTA (100/62,5/25 ve200/62,5/25 mcg) için %45, FF/VI (100/25 ve 200/25 mcg) için %41'dir (OR: 1,18; %95 GA:0,96; 1,45) (21.-24. Haftalar).

Havuz haline getirilmemiş bir tanımlayıcı analizde, E-RS: Astım yanıt veren hasta oranı TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg için %42, FF/VI 100/25 mcg için %38'dir (OR: 1,22,%95 GA: 0,91; 1,63) (21.-24. Haftalar). E-RS: Astım yanıt veren hasta oranı TRELEGYELLIPTA 200/62,5/25 mcg için %47, FF/VI 200/25 mcg için %44'tür (OR: 1,15; %95 GA:0,86; 1,53) (21.-24. Haftalar).

Havuz haline getirilmiş bir tanımlayıcı analizde, 24. Haftada SGRQ yanıt veren hasta oranı (skorda başlangıca göre >4 düşüş olarak tanımlanmıştır) TRELEGY ELLIPTA (100/62,5/25 ve200/62,5/25 mcg) için %69, FF/VI (100/25 ve 200/25 mcg) için %66'dır (OR: 1,14, %95 GA:0,92; 1,42).

Havuz haline getirilmemiş bir tanımlayıcı analizde, 24. Haftada SGRQ yanıt veren hasta oranı TRELEGY ELLIPTA 100/62,5/25 mcg için %68, FF/VI 100/25 mcg için %64'tür (OR: 1,22,%95 GA: 0,93; 1,7). SGRQ yanıt veren hasta oranı 24. Haftada TRELEGY ELLIPTA200/62,5/25 mcg için %69, FF/VI 200/25 mcg için %68'dir (OR: 1,04; %95 GA: 0,76; 1,41).

17

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalısı


Klinik olarak KOAH tanısı konmuş hastaların tedavisinde günde 1 kez kullanılan TRELEGY ELLIPTA'nın (100/62,5/25 mikrogram) etkililiği iki aktif kontrollü çalışma ile bir benzeretkililik çalışmasında değerlendirilmiştir. Her üç çalışma da hastaların >10 CAT skoru ilesemptomatik olmaları ve çalışmaya girmeden önceki en az üç ayda KOAH idame tedavisigörüyor olmaları gerektiren çok merkezli, randomize, çift-kör çalışmalardır.

FULFIL (CTT116853), TRELEGY ELLIPTA (100/62.5/25 mikrogram) ile günde 2 kez alınan 400/12 mikrogram budenosid/formoterolün (BUD/FOR) karşılaştırıldığı, belirli hastaaltgrubunda (n=430) 52 haftaya kadar uzatılan 24 haftalık bir çalışmadır (N=1.810). Taramada,ortalama bronkodilatör sonrası FEVı öngörülenin %45'i olup, hastaların %65'i geçmiş yıldabir veya daha fazla orta şiddette/şiddetli alevlenme öyküsü bildirmiştir.

IMPACT (CTT116855), TRELEGY ELLIPTA (100/62.5/25 mikrogram) ile 100/25 mikrogram flutikazon furoat/vilanterol (FF/VI) ve 62.5/25 mikrogram umeklidinyum/vilanterolün (UMEC/VI) karşılaştırıldığı, 52 haftalık bir çalışmadır (N=10.355). Taramada,ortalama bronkodilatör sonrası FEVı öngörülenin %46'sı olup, hastaların %99'u geçmiş yıldabir veya daha fazla orta şiddette/şiddetli alevlenme öyküsü bildirmiştir.

FULFIL ve IMPACT çalışmalarında, çalışmaya girişte bildirilen en yaygın KOAH ilacı kombinasyonları İKS + LABA + LAMA (FULFIL %28, IMPACT %34), İKS + LABA(FULFIL %29, IMPACT %26), LAMA + LABA (FULFIL %10, IMPACT %8) ve LAMA'dır(FULFIL %9, IMPACT %7). Bu hastalar aynı zamanda diğer KOAH ilaçlarını alıyor olabilir(örn. mukolitikler veya lökotrien reseptör antagonistleri).

Çalışma 200812, önceki 12 ayda orta veya şiddetli alevlenme öyküsü olan hastalarda TRELEGY ELLIPTA (100/62.5/25 mikrogram) kullanımı ile günde bir kez multi-inhalertedavisi olarak birlikte kullanılan FF/VI (100/25 mikrogram) + UMEC (62.5 mikrogram)'ınkarşılaştırıldığı, 24 haftalık bir çalışmadır (N=1.055).

Solunum fonksiyonu


FULFIL çalışmasında TRELEGY ELLIPTA'nın bronkodilatör etkileri tedavinin ilk gününden itibaren belirginleşmiş ve 24 haftalık tedavi döneminde (FEVLde başlangıca göre değişiklikler1. günde 90-222 mL ve 24. haftada 160-339 mL'dir). korunmuştur. TRELEGY ELLIPTA,solunum fonksiyonunda (başlangıç trough FEV1 değerinin 24. haftadaki değişimine göretanımlanmıştır) istatistik olarak anlamlı (p<0,001) düzelme göstermiştir (bkz. Tablo 4) ve 52.haftaya kadar devam eden hasta alt grubunda bu düzelme sürekli olmuştur.

Tablo 4. FULFIL'de solunum fonksiyonu sonlanım noktası



TRELEGY

ELLIPTA

(N=911)

BUD/FOR

(N=899)

Tedavi farkı (%95 GA)


BUD/FOR

ile

karşılaştırma

24. Haftada çukur FEV1 (L), başlangıca göre LS ortalama değişikliği (SE)a

0,142

(0,0083)

-0,029

(0,0085)

0,171

0,148, 0,194

FEV1 = 1 saniyede zorlu ekspiratuar hacim; L = litre; LS = en küçük kareler; SE = standart hata; N = tedavi amaçlı popülasyon sayısı; GA = güven aralığı

a BUD/FOR'a karşı FF/UMEC/VI için istatistiksel olarak anlamlı tedavi farkı diğer noktalarda da (2., 4. ve 12. hafta) gözlemlenmiştir

18

IMPACT çalışmasında, FF/VI ve UMEC/VI ile 52 haftalık süre boyunca karşılaştırıldığında TRELEGY ELLIPTA solunum fonksiyonunda istatistik olarak anlamlı (p<0,001) düzelmesağlamıştır (bkz. Tablo 5).

Tablo 5. IMPACT ça

ışmasında solunum fon

ksiyonu son

anım noktası


TRELEGY

ELLIPTA

(N=4.151)

FF/VI

(N=4.134)

UMEC/VI

(N=2.070)

Tedavi far

kı %95 GA

TRELEGY ile FF/VI

karşılaştırması

TRELEGY ile UMEC/VIkarşılaştırması

52. haftada trough FEVı (L), başlangıcagöre LS ortalamadeğişikliği (SE)a

0,094

(0,004)

-0,003

(0,004)

0,04

(0,006)

0,097

0,085, 0,109

0,054

0,039, 0,069

FEVı = 1 saniyede zorlu ekspiratuar hacim; L = litre; LS = en küçük kareler; SE = standart hata; N = tedavi amaçlı popülasyon sayısı; GA = güven aralığı

a FF/VI'e karşı FF/UMEC/VI ve UMEC/VI'e karşı FF/UMEC/VI için istatistiksel olarak anlamlı tedavi farkı diğer noktalarda da (4., 16., 28. ve 40. hafta) gözlemlenmiştir

Çalışma 200812'de, 24. haftada trough FEVı'in başlangıca göre düzelmesi açısından iki inhaler ile birlikte kullanılan FF/VI+UMEC ile karşılaştırıldığında TRELEGY ELLIPTA benzeretkililikte olmuştur. Önceden belirlenmiş olan benzer etkililik sınırı 50 mL'dir.

FF/UMEC/VI ile tedavi UMEC/VI ile karşılaştırıldığında, tedavi başlangıcı ve bitimine ilişkin veriler dahil olmak üzere tüm nedenlere bağlı mortalite riskini % 27,7 ile önemli ölçüdeazaltmıştır (52. haftada hayati durum hastaların % 99,6'sında doğrulanmıştır) (bkz. Tablo 6).FF/UMEC/VI, FF/VI ile karşılaştırıldığında tüm nedenlere bağlı mortalite riskindeki azalma %11,3'tür. Ancak bu sonuç istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.

Tablo 6. Tüm net

enlere bağlı mortalitede azalma (CTT116855)

Tedavi

n

Komparatör ile karşılaştırıldığındarisk oranı(%95 GA)

Riskteki azalma (%95 GA)

p değeri

FF/UMEC/VI

4.151




UMEC/VI

2.070

0,72

(0,53, 0,99)

%27,7 (1,2, 47,1)

0,042

FF/VI

4.134

0,89

(0,67, 1,16)

% 11,3 (-16,5, 32,5)

0,387

GA=güven aralığı

Tedavi sırasında tüm nedenlere bağlı mortalite analizleri de yapılmış ve yukarıdaki sonuçlarla tutarlı sonuçlar elde edilmiştir. FF/UMEC/VI ile tedavi UMEC/VI ile karşılaştırıldığında,tedavi sırasında tüm nedenlere bağlı mortalite riskini %42,1 (%95 GA: 11,9, 61,9; p=0,011) ileönemli ölçüde azaltmıştır. FF/UMEC/VI, FF/VI ile karşılaştırıldığında tüm nedenlere bağlımortalite riskindeki azalma % 5,5'tir. Ancak bu sonuç istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.

Alevlenmeler


IMPACT çalışmasında, 52 hafta süresince TRELEGY ELLIPTA yıllık orta/şiddetli alevlenmelerde istatistik olarak anlamlı (p<0,001) azalma sağlamıştır (FF/VI ilekarşılaştırıldığında %15 (%95 GA: 10, 20) azalma (oran: hasta yılında 0,91'e karşılık 1,07olay); UMEC/VI ile karşılaştırıldığında %25 (%95 GA: 19, 30) azalma (oran: hasta yılında

19

0,91'e karşılık 1,21 olay)). FULFIL çalışmasında, 24 haftalık verilere göre, TRELEGY ELLIPTA orta/şiddetli alevlenmelerde istatistik olarak anlamlı (p=0,002) azalma sağlamıştır(BUD/FOR ile karşılaştırıldığında %35 (%95 GA: 14, 51) azalma).

IMPACT çalışmasında, TRELEGY ELLIPTA ilk orta/şiddetli alevlenmeye kadar geçen süreyi uzatmış ve ilk alevlenmeye kadar geçen zamana göre ölçülen orta/şiddetli alevlenme riskindeanlamlı bir azalma (p<0,001) sağlamıştır (FF/VI ile karşılaştırıldığında %14,8 (%95 GA: 9,3,19,9) azalma; UMEC/VI ile karşılaştırıldığında %16,0 (%95 GA: 9,4, 22,1) azalma). FULFILçalışmasında, 24 hafta süresince TRELEGY ELLIPTA orta/şiddetli alevlenme riskindeistatistik olarak anlamlı azalma sağlamıştır (BUD/FOR ile karşılaştırıldığında %33; %95 GA12, 48; p=0,004).

IMPACT çalışmasında, FF/VI ile karşılaştırıldığında TRELEGY ELLIPTA yıllık şiddetli alevlenmelerin (örn. hastaneye yatış gerektiren veya ölümle sonuçlanan) oranını %13azaltmıştır (%95 GA: -1, 24; p=0,064). UMEC/VI ile karşılaştırıldığında TRELEGY ELLIPTAyıllık şiddetli alevlenmelerin oranını istatistik olarak anlamlı (%34) azaltmıştır (%95 GA: 22,44; p<0,001).

Sağlıkla-llişkili Yaşam Kalitesi


TRELEGY ELLIPTA, St. George Solunum Anketi (SQRQ) toplam skoru'na göre ölçülen Sağlıkla İlişkili Yaşam Kalitesi'nde istatistik olarak anlamlı gelişme sağlamıştır: FULFILçalışmasında (24. hafta) BUD/FOR ile karşılaştırıldığında -2,2 ünite, %95 GA: -3,5, -1,0;IMPACT çalışmasında (52. hafta) FF/VI ile karşılaştırıldığında -1,8 ünite, %95 GA: -2,4, -1,1ve UMEC/VI ile karşılaştırıldığında -1,8 ünite, %95 GA: -2,6, -1,0.

TRELEGY ELLIPTA alan hastaların daha yüksek bir yüzdesinde SGRQ toplam skorunda istatistik olarak anlamlı gelişme görülmüştür: FULFIL çalışmasında 24. haftada BUD/FOR ilekarşılaştırıldığında sırasıyla %50 ve %41, yanıt alma ve yanıt alamama olasılık oranı (OR)(1,41; %95 GA: 1,16, 1,70); IMPACT çalışmasında 52. haftada FF/VI ve UMEC/VI ilekarşılaştırıldığında sırasıyla %42, %34 ve %34, FF/VI'e karşı OR 1,41, GA: 1,29, 1,155 veUMEC/VI'e karşı OR 1,41, %95 GA: 1,26, 1,57; tüm tedavi karşılaştırmaları istatistik olarakanlamlıdır (p<0,001).

FULFIL çalışmasında 24. haftada, KOAH Değerlendirme Testi (CAT) cevabı alınan hastaların (başlangıç değerinin 2 ünite veya daha fazla altında olarak tanımlanmıştır) oranı, TRELEGYELLIPTA ile tedavi edilen hastalarda BUD/FOR'a göre istatistik olarak anlamlı (p<0,001) dahayüksek bulunmuştur (%53'e karşılık %45; OR 1,44; %95 GA: 1,19, 1,75). IMPACTçalışmasında 52. haftada, CAT cevabı alınan hastaların oranı, TRELEGY ELLIPTA ile tedaviedilen hastalarda (%42) FF/VI'e (%37; OR 1,24; %95 GA: 1,14, 1,36) ve UMEC/VI'e (%36;OR 1,28; %95 GA: 1,15, 1,43) göre istatistik olarak anlamlı (p<0,001) daha yüksekbulunmuştur.

Semptom Kontrolü


Nefes darlığı, FULFIL çalışmasında 24. haftada ve IMPACT çalışmasında 52. haftada (hasta alt grubu, n=5.058) Geçici Dispne Endeksi (TDI) odak skoru ile ölçülmüştür. FULFILçalışmasında TDI'ye göre (en az 1 ünite olarak tanımlanmıştır) cevap alınan hastaların oranı,TRELEGY ELLIPTA ile tedavi edilen hastalarda BUD/FOR'a göre istatistik olarak anlamlı(p<0,001) daha yüksek bulunmuştur (%61'e karşılık %51; OR 1,61; %95 GA: 1,33, 1,95).IMPACT çalışmasında da cevap alınan hastaların oranı, TRELEGY ELLIPTA için istatistikolarak anlamlı (p<0,001) daha yüksek bulunmuştur: FF/VI ile karşılaştırıldığında %29 (OR

20

1,36; %95 GA: 1,19, 1,55) ve UMEC/VI ile karşılaştırıldığında %30 (OR 1,33; %95 GA: 1,13, 1,57).

FULFIL çalışmasında, KOAH'ın Respiratuvar Belirtilerini Değerlendirmede kullanılan solunum belirtileri (E-RS: KOAH) ile değerlendirildiğinde, TRELEGY ELLIPTA günlükKOAH semptomlarında BUD/FOR ile karşılaştırıldığında iyileşme sağlamıştır (başlangıçdeğerinden 2 ünite veya daha yüksek azalma). 21-24. hafta süresince cevap alınanların oranıTRELEGY ELLIPTA'da BUD/FOR ile karşılaştırıldığında istatistik olarak anlamlı (p<0,001)daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla %47 ve %37; OR 1,59; %95 GA: 1,30, 1,94).

Kurtarıcı İlaç Kullanımı


FULFIL çalışmasında, TRELEGY ELLIPTA BUD/FOR ile karşılaştırıldığında, 1 ila 24. haftalar arasında kurtarıcı inhaler kullanımını istatistik olarak anlamlı (p<0,001) derecedeazaltmıştır (tedavi farkı: günde -0,2 olay; %95 GA: -0,3, -0,1).

IMPACT çalışmasında, TRELEGY ELLIPTA FF/VI ve UMEC/VI ile karşılaştırıldığında, her 4 haftalık zaman periyodunda kurtarıcı inhaler kullanımını istatistik olarak anlamlı (p<0,001)derecede azaltmıştır. 49-52. haftalarda, tedavi farkı FF/VI ile karşılaştırıldığında -0,28 (%95GA: -0,37, -0,19), UMEC/VI ile karşılaştırıldığında -0,30 (%95 GA: -0,41, -0,19) olmuştur.

Gece uyanmaları


IMPACT çalışmasında, TRELEGY ELLIPTA, 49 ile 52. haftalarda KOAH nedenli gece uyanmalarını istatistik olarak anlamlı azaltmıştır: FF/VI ile karşılaştırıldığında -0,05 (%95 GA:-0,08, -0,01; p=0,005), UMEC/VI ile karşılaştırıldığında -0,10 (%95 GA: -0,14, -0,05;p<0,001). UMEC/VI için diğer tüm zaman noktalarında (p<0,001) ve FF/VI için ikisi hariç tümzaman noktalarında (p<0,021) istatistik olarak anlamlı azalma gözlemlenmiştir.

Pediyatrik popülasyon


Avrupa İlaç Ajansı KOAH'da TRELEGY ELLIPTA ile yapılan çalışmalardaki bulguların, pediyatrik popülasyonun tüm alt gruplarında sunulması zorunluluğunu kaldırmıştır (pediyatrikkullanıma ilişkin bilgiler için bkz. bölüm 4.2).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Sağlıklı gönüllülere flutikazon furoat, umeklidinyum ve vilanterol kombinasyon olarak tek bir inhalerden inhalasyon yoluyla uygulandığında, her bir bileşenin farmakokinetiği, her bir etkinmaddenin flutkazon furoat/ vilanterol kombinasyonu ya da umeklidinyum/ vilanterolkombinasyonu veya monoterapi umeklidinyum olarak uygulandığında gözlendiği gibiolmuştur.

Flutikazon furoat, umeklidinyum ve vilanterolün astım hastası gönüllülerdeki sistemik maruziyetini değerlendirmek için popülasyon farmakokinetik (FK) analizlerigerçekleştirilmiştir. Bu analizlerde, bir inhalasyon cihazında FF/UMEC/VI'den (100/62,5/25mcg ve 200/62,5/25 mcg) sonra (üçlü kombinasyon) flutikazon furoat ve vilanterolün sistemikilaç düzeylerinde (kararlı durum Cmax ve AUC0-24), 100 mcg ve 200 mcg dozlarında FF/VI ileikili kombinasyon uygulamasından sonra gözlemlenen düzeylerin aralığındadır; bir inhalasyoncihazında FF/UMEC/VI uygulamasından sonra 62,5 mcg umeklidinyumun sistemikmaruziyeti, monoterapi olarak 62,5 mcg umeklidinyum uygulamasından sonra gözlemlenenaralıktadır.

21

FF/UMEC/VI için popülasyon FK analizleri 821 KOAH hastasından alınan kombine FK verileriyle yapılmıştır. FF/UMEC/VI'nin tek bir inhalerle (üçlü kombinasyon) verilmesinitakiben FF, UMEC ve VI için sistemik ilaç seviyeleri (kararlı durum Cmaks ve EAA), FF/VI +UMEC iki inhaler şeklinde kullanımı, ikili kombinasyonları (FF/VI ve UMEC/VI) ve bununyanı sıra tek inhalerde ayrı ayrı (FF, UMEC ve VI) verilmelerini takiben gözlenen aralıktaolmuştur. FF/VI ile FF/UMEC/VI karşılaştırıldığında kovaryans analizi FF görünen klerensinindaha yüksek (%42) olduğunu göstermiştir; ancak bu klinik açıdan ilgili bulunmamıştır.

Emilim:


Flutikazon furoat


Sağlıklı gönüllülere inhalasyon yoluyla flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol uygulanmasını takiben, flutikazon furoat Cmaks 15. dakikada oluşmuştur. Flutikazonfuroat/vilanterol inhalasyon yoluyla uygulandığında, başlıca dozun akciğere ulaşan kısmınınemilimine bağlı olarak ve ihmal edilebilir oral emilimle birlikte flutikazonun mutlakbiyoyararlılığı %15.2 olmuştur. Tekrarlayan flutikazon furoat /vilanterol dozlarını takiben 6gün içinde birikim 1.6 katına kadar çıkarken kararlı duruma ulaşılmıştır.

Umeklidinyum


Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterolün sağlıklı gönüllülere inhale edilerek uygulanmasını takiben, Cmaks 5 dakikada oluşmuştur. İnhale umeklidinyumun mutlakbiyoyararlanımı, oral emilimden gelen önemsiz düzeyde katkı ile dozun ortalama %13'üdür.İnhale umeklidinyumun yinelenen dozlamını takiben, kararlı durum, 1.5-2 katı birikim ile 7-10gün arasında elde edilmiştir.

Vilanterol


Sağlıklı gönüllülere inhalasyon yoluyla flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterol uygulanmasını takiben, vilanterol Cmaks 7. dakikada oluşmuştur. İnhale vilanterolunbiyoyararlılığı %27 olup oral absorpsiyon ihmal edilebilir seviyede olmuştur. Tekrarlayanumeklidinyum/vilanterol dozlarını takiben 6 gün içinde birikim 1.5 katına kadar çıkarkenkararlı duruma ulaşılmıştır.

Dağılım:


Flutikazon furoat


Flutikazon furoatın dozunun sağlıklı gönüllülere intravenöz verilmesini takiben, kararlı durumda ortalama dağılım hacmi 661 litre olmuştur. Flutikazon furoatın eritrositlerle ilişkisidüşüktür.

İn vitro

plazma proteinine bağlanma oranı insan plazmasında yüksek olup ortalama>%99.6 olmuştur.

Umeklidinyum


Sağlıklı gönüllülere intravenöz uygulamayı takiben, ortalama dağılım hacmi 86 litredir. İnsan plazmasındaki

in vitro

plazma proteinine bağlanma oranı ortalama %89'dur.

Vilanterol


Vilanterolun sağlıklı gönüllülere intravenöz uygulanmasını takiben, kararlı durumda ortalama dağılım hacmi 165 litre olmuştur. Vilanterolun eritrositlerle ilişkisi düşüktür.

İn vitro

plazmaproteinine bağlanma oranı insan plazmasında ortalama %94 olmuştur.

22

Biyotransformasyon:


Flutikazon furoat


İn vitro

çalışmalar flutikazon furoatın başlıca sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) tarafından metabolize edildiğini ve P-gp taşıyıcı için bir substrat olduğunu göstermiştir. Flutikazon furoatiçin başlıca metabolik yol S-fluorometil karbotioat grubunun hidrolizi ile kortikosteroidetkinliğin anlamlı olarak azaldığı metabolitlerin oluşmasıdır. Metabolitlerin sistemik olarakmaruz kalınan seviyesi düşüktür.

Umeklidinyum


İn vitro

çalışmalar, umeklidinyumun daha çok sitokrom P450 2D6 (CYP2D6) tarafından metabolize edildiğini ve P-glikoprotein (P-gp) transporteri için bir substrat olduğunugöstermiştir. Umeklidinyum için primer metabolik yollar, oksidatif (hidroksilasyon, O-dealkilasyon) ve bunu takiben konjugasyonu (glukuronidasyon vb.) olup, düşük farmakolojikaktivite içeren ya da farmakolojik aktivitesi olmayan bir dizi metabolitle sonuçlanmıştır.Sistemik metabolit maruziyeti düşüktür.

Vilanterol


İn vitro

çalışmalar vilanterolun başlıca sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) tarafından metabolize edildiğini ve P-gp taşıyıcı için bir substrat olduğunu göstermiştir. Vilanterol için başlıcametabolik yol O-dealkilasyondur ve bu yolla betaı- ve beta2- adrenerjik agonist etkinliğiazalmış bir dizi metabolit oluşur. İnsan radyoaktif etiket çalışmasında vilaterolun oral yollaalınmasını takiben plazma metabolik profilleri, yüksek ilk geçiş metabolizması ile uyumludur.Metabolitlerin sistemik olarak maruz kalınan seviyesi düşüktür.

Eliminasyon:


Flutikazon furoat


Flutikazon furoat/vilanterol kombinasyonunun inhalasyon yoluyla uygulanmasını takiben flutikazon furoatın aşikar plazma eliminasyon yarı ömrü ortalama 24 saat olmuştur. İntravenözuygulanmasını takiben eliminasyon fazı yarı ömrü 15.1 saat bulunmuştur. İntravenözuygulanmasını takiben plazma klerensi 65.4 litre/saat olarak belirlenmiştir. İntravenözuygulanan dozun %2'si idrarla atılmıştır. Oral alımını takiben, flutikazon furoat insanda başlıcametabolize edilerek elimine edilmiştir ve metabolitleri neredeyse yalnızca feçesle atılırken gerikazanılan radyoaktif dozun <%1'i idrarla atılmıştır.

Umeklidinyum


10 gün boyunca uygulanan inhale uygulamayı takiben umeklidinyum plazma eliminasyon yarı ömrü ortalama 19 saat olup etkin maddenin %3'ü ila %4'ü kararlı durumda idrarda değişmedenatılmıştır. İntravenöz uygulamayı takiben plazma klerensi 151 litre/saattir. İntravenözuygulamayı takiben, uygulanan radyoaktif işaretli dozun yaklaşık %58'i dışkı ile ve yaklaşıkverilen dozun %22'si idrarla atılır. İntravenöz dozlamı takiben ilaçla ilgili maddelerin dışkı ileatılması, safraya salımı göstermiştir. Oral alımı takiben radyoaktif işaretli dozun %92'si primerolarak dışkı ile atılır. Oral olarak alınan dozun %1'den daha azı (geri kazanılan radyoaktivitenin%1'i) idrarla atılmıştır ve bu da oral uygulamayı takiben önemsiz düzeyde emilim olduğunugöstermiştir.

Vilanterol


Vilanterolün plazma yarılanma ömrü, 10 gün inhalasyonu takiben günde ortalama 11 saattir. İntravenöz kullanımı takiben vilanterolün plazmadan temizlenmesi 108 litre/saat idi.Radyoaktif işaretli vilanterolün oral alımını takiben radyo aktif işaretli %70 kısım idrarda, %30kısım dışkıda atılır. Vilanterolün birincil eliminasyonu metabolize olduktan sonrametabolitlerinin idrar ve dışkı ile atılmasıdır.

23

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler Geriyatrik popülasyon

Yaşın flutikazon furoat, umeklidinyum ve vilanterolün farmakokinetiği üzerindeki etkileri popülasyon farmakokinetik analizinde değerlendirilmiştir. Dozda düzenleme gerektiren klinikaçıdan ilgili etkiler gözlenmemiştir.

Böbrek yetmezliği

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterolün etkisi böbrek yetmezliği olan hastalarda değerlendirilmemiştir. Fakat flutikazon furoat/vilanterol ve umeklidinyum/vilanterolçalışmaları yapılmıştır ve flutikazon furoat, umeklidinyum veya vilanterol sistemikmaruziyetlerinde herhangi bir artış olduğuna dair kanıt bulunmamıştır. Şiddetli böbrekyetmezliği bulunan hastalar ve sağlıklı gönüllüler arasında

in vitro

protein bağlama çalışmalarıgerçekleştirilmiş ve değişen protein bağlanma profili görüldüğüne dair herhangi bir kanıtsaptanmamıştır.

Hemodiyalizin etkileri çalışılmamıştır.

Karaciğer yetmezliği

Flutikazon furoat/umeklidinyum/vilanterolün etkisi hepatik bozukluğu olan gönüllülerde değerlendirilmemiştir. Öte yandan, flutikazon furoat/vilanterol ve umeklidinyum/vilanterol ileçalışmalar yürütülmüştür.

TRELEGY ELIPTA'nın flutikazon furoat/vilanterol bileşeni tüm şiddetlerden hepatik bozukluğu olan hastalarda değerlendirilmiştir (Child-Pugh A, B veya C). Flutikazon furoat için,orta şiddette hepatik bozukluğu olan hastalar üç kata kadar daha yüksek sistemik maruziyetgöstermiştir (FF 184 mikrogram); bu nedenle şiddetli hepatik bozukluğu olan hastalar dozunyarısını almıştır (FF 92 mikrogram). Bu dozda, sistemik maruziyet üzerinde etkilergözlenmemiştir. Bu nedenle orta şiddette ila şiddetli hepatik bozuklukta dikkat gösterilmesitavsiye edilmekle birlikte, hepatik fonksiyon temelinde hiçbir spesifik doz düzenlemesiönerilmemektedir. Vilanterole sistemik maruziyette anlamlı bir artış görülmemiştir.

Orta şiddette hepatik bozukluğu olan hastalar umeklidinyum veya vilanterole sistemik maruziyette bir artış kanıtı göstermemiştir (Cmaks ve EAA). Umeklidinyum şiddetli hepatikbozukluğu olan hastalarda değerlendirilmemiştir.

Diğer Özel Popülasyonlar

Irk, cinsiyet ve kilonun flutikazon furoat, umeklidinyum ve vilanterol farmakokinetikleri üzerindeki etkileri popülasyon farmakokinetik analiziyle de değerlendirilmiştir.

Astım popülasyonu farmakokinetik analizlerinde (flutikazon furoat için 1,265 gönüllü; vilanterol için 1,263 gönüllü; umeklidinyum için 634 gönüllü,) demografik ortak değişkenlerin(ırk/etnik köken, yaş, cinsiyet, ağırlık) flutikazon furoat, umeklidinyum ve vilanterolünfarmakokinetiği üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. KOAH popülasyonu için yapılan birfarmakokinetik analizde (n=821) demografik ortak değişkenlerin (ırk/etnik köken, yaş,cinsiyet, ağırlık) flutikazon furoat, umeklidinyum ve vilanterolün farmakokinetiği üzerindekietkisi değerlendirilmiştir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği ayrı çalışmalarla değerlendirilmiştir.

24

FF/UMEC/VI (100/62,5/25 mcg ve 200/62,5/25 mcg) ile ilgili popülasyon farmakokinetik verileri sağlayan 92 Asyalı astım hastası gönüllüde (Japon, Doğu Asyalı ve Güneydoğu Asyalı),kararlı durumdaki vilanterol Cmax tahminleri Doğu Asyalı olmayan gönüllülere göre yaklaşık 3kat daha yüksektir. Astımlı gönüllülerde ırkın flutikazon furoat veya umeklidinyumunfarmakokinetik parametreleri üzerinde etkisi olmamıştır.

Tek bir inhaler ile FF/UMEK/VI alan 113 KOAH'lı, Doğu Asyalı (Japon ve Doğu Asyalı) hastada (hastaların %27'si), flutikazon furoat EAA(0-24), Kafkas ırkına kıyasla ortalama %30oranında daha yüksek olmuştur. Ancak, bu popülasyondaki daha yüksek sistemik maruziyet,serum ve idrarda FF-kaynaklı kortizol azalması sınırının altındadır ve klinik olarak anlamlıdeğerlendirilmemektedir. KOAH hastalarında umeklidinyum veya vilanterolün farmakokinetikparametre hesaplamasındaki ırkın etkisi yoktur.

Flutikazon furoat, umeklidinyum veya vilanterol sistemik maruziyetinde, ırk, cinsiyet veya kiloya göre doz ayarlamasını gerektirecek klinik olarak anlamlı farklılık görülmemiştir.

Zayıf CYP2D6 metabolize edicilere ilişkin bir çalışma, sistemik umeklidinyum maruziyeti üzerinde CYP2D6 genetik polimorfizminin klinik olarak anlamlı herhangi bir etkioluşturmadığını göstermiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi çalışmalarda flutikazon furoat, umeklidinyum ya da vilanterol ile görülen farmakolojik ve toksikolojik etkiler, tipik olarak glukokortikosteroidler ya da beta2-agonistleriile ilişkilendirilen etkiler olmuştur. Köpeklere yapılan vilanterol, umeklidinyum ve flutikazonfuroat kombinasyon uygulaması herhangi bir anlamlı yeni toksisiteye yol açmamıştır veya tekbaşına flutikazon furoat, umeklidinyum veya vilanterol ile ilişkili major bir alevlenmeye yolaçmamıştır.

Genotoksisite ve karsinojenisiteFlutikazon furoat


Flutikazon furoat standart çalışmalarda genotoksik değilken, EAA'ya göre insanda günlük 92 mikrogram flutikazon furoat dozuna göre sıçanlarda ya da farelerde sırasıyla 1,4 ve 2,9 katmaruziyetlerde gerçekleştirilen yaşam boyu inhalasyon çalışmalarında da karsinojenikolmamıştır.

Umeklidinyum


Umeklidinyum standart çalışmalarda genotoksik değildir ve EAA'ya göre maksimum insan klinik maruziyet dozunun sırasıyla >20 veya >17 katı dozlara (günlük 55 mikrogramumeklidinyum dozu) fare ve sıçanların ömür boyu maruziyet düzeylerindeki yaşam boyuinhalasyon çalışmalarında karsinojenik olmamıştır.

Vilanterol


Vilanterolün (alfa fenilsinamat gibi) ve trifenilasetik asit genotoksik değildir ve vilanterolün (trifenatat olarak) insanlar için genotoksik bir risk oluşturmadığını göstermektedir. Diğer beta2agonistlerine yönelik bulgularla tutarlı olarak, yaşam boyu inhalasyon çalışmalarında vilanteroltrifenatat dişi sıçan ve fare üreme yolunda ve sıçan hipofiz bezinde proliferatif etkilere yolaçmıştır. Sıçanlarda veya farelerde tümör insidansında sırasıyla 0,9 veya 22 kat maruzkalınması tümör insidansında artışa yol açmaz (insanların vilanterole klinik maruziyetindeEAA günlük 22 mikrogram doz temel olarak alındığında).

25

Üreme toksisitesi


Flutikazon furoat, umeklidinyum ve vilanterolün sıçanlarda erkek veya kadın üreme sistemlerine herhangi bir advers etkisi yoktur.

Flutikazon furoat


Flutikazon furoat, sıçanlarda ya da tavşanlarda teratojenik değildi fakat sıçanlarda gelişimi geciktirmiş ve maternal olarak toksik dozlarda tavşanlarda aborsiyona neden olmuştur. EAA'agöre, 200 mikrogram günlük dozunda insan klinik maruziyetinin 3 katı maruziyet düzeylerindesıçanlarda gelişim üzerinde herhangi bir etki oluşmamıştır. Flutikazon furoat sıçanlarda pre-veya post-natal gelişim üzerinde herhangi bir istenmeyen etki oluşturmamıştır.

Umeklidinyum


Umeklidinyum sıçanlar veya tavşanlarda teratojenik olmamıştır. 180 mikrogram/kg/gün (EAA'ya göre insanın günlük 55 mikrogram umeklidinyum dozuna klinik maruziyetininyaklaşık 61 katı) dozu verilen annelerde yapılan bir post natal çalışmada, sıçanlara yapılansubkütan umeklidinyum uygulaması, annede daha düşük vücut ağırlığı artışı ve besin tüketimiile sonuçlanmıştır ve yavrunun vücut ağırlığını sütten kesmeden önce hafifçe azaltmıştır.

Vilanterol


Vilanterol, sıçanlarda teratojenik olmamıştır. Tavşanlarda gerçekleştirilen inhalasyon çalışmalarında, vilanterol, diğer beta2 agonistleri ile birlikte görülenlere benzer etkilere yolaçmıştır (yarık damak, açık göz kapağı, sternebral füzyon ve ekstremite fleksürleri/malrotasyon). Subkütan olarak uygulandığından, EAA'ya göre önerilen maksimum insandozundakinin 62 katı maruziyet düzeylerinde (günlük 22 mikrogram doz) herhangi bir etkioluşmamıştır. Vilanterol sıçanlarda pre- veya post-natal gelişim üzerinde herhangi biristenmeyen etki oluşturmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilir)

Magnezyum stearat.

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

Tepsi açıldıktan sonraki raf ömrü: 6 hafta.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

30 °C altındaki oda sıcaklığında nemden korunarak saklanmalıdır.

İnhaleri buzdolabında saklanacak ise kullanılmadan önce oda sıcaklığına gelmesi için 1 saat beklenmelidir.

İnhaleri nemden korumak için kapalı tepsi içinde muhafaza edilmelidir ve ancak ilk kez kullanılmaya başlanılacağı zaman aluminyum kutu açılıp inhaler kutudan çıkarılmalıdır.

Tepsiden çıkartıldıktan sonraki 6 hafta süresince kullanılabilir.

26

İnhalerin üzerinde ayrılan bölüme kullanım süresi dolum tarihi yazılmalıdır. Tarih, inhaler tepsiden çıkarıldığı anda yazılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

TRELEGY ELLIPTA inhaler, nem çekici paket içeren bir tepsi içerisinde ambalajlanmış olan, açık gri renkli bir gövde, bej renkli bir inhaler kapağı ve bir doz sayacından oluşmaktadır. Tepsi,sıyırılarak açılan bir folyo kapak ile kapatılmıştır.

İnhalasyon cihazı polipropilen, yüksek yoğunluklu polietilen, polioksimetilen, polibütilen tereftalat, akrilonitril bütadien stiren, polikarbonat ve paslanmaz çelikten oluşan çok bileşenlibir cihazdır.

İnhalasyon cihazı toplamda 14 veya 30 doz uygulayan iki alüminyum folyo lamine blister şerit içerir (14 veya 30 günlük tedarik). Bir şeritteki her bir blister flutikazon furoat içerir, diğerşeritteki her bir blister umeklidinyum (bromür olarak) ve vilanterol (trifenatat olarak) içerir.

Ticari takdim şekilleri: 14 ve 30 dozluk tekli ambalaj ve 90 (3 x 30) dozluk çoklu ambalaj. Tüm ticari takdim şekilleri pazara sunulmamış olabilir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İnhalasyon sonrası hastalar ağızlarını su ile çalkalamalı ve suyu yutmamalıdır.

Ellipta inhalasyon cihazı önceden dağıtılmış dozları içerir ve kullanıma hazırdır.

İnhalasyon cihazı nemi azaltmak üzere kurutucu kese içeren bir tepside ambalajlanır. Kurutucu kese atılmalı ve açılmamalı, yenilmemeli veya solunmamalıdır. Hastaya dozu inhale etmeyehazır olana kadar tepsiyi açmaması tavsiye edilmelidir.

İnhalasyon cihazı kapalı tepsiden ilk kez çıkarıldığında 'kapalı' pozisyonda olacaktır. “Atılma” tarihi inhalasyon cihazı etiketinde ve kartonda bırakılmış boşluğa yazılmalıdır. Tarihinhalasyon cihazı tepsiden çıkarılır çıkarılmaz ilave edilmelidir. “Atılma” tarihi tepsinin açılmatarihinden sonra 6 haftadır. Bu tarihten sonra, inhalasyon cihazı daha fazla kullanılmamalıdır.Tepsi ilk açılma sonrasında atılabilir.

İnhalasyon cihazı kapağı açılırsa ve tıbbi ürün inhale edilmeden kapatılırsa, doz zayi olacaktır. Zayi olan doz inhalasyon cihazı içinde güvenli bir şekilde saklanacaktır, ancak artık inhaleedilemez.

Kazayla ekstra ilaç ya da bir inhalasyonda çift doz almak mümkün değildir.

Kullanımına ilişkin ilave talimatlar aşağıda verilmektedir.

Kullanma Talimatı


TRELEGY ELLIPTA ilk kez kullanılmaya başlanıldığında düzgün çalıştığının kontrol edilmesi ve özel bir yöntemle kullanıma hazırlanması gerekmemektedir. Sadece aşağıdaki talimatlarauyulmalıdır.

27

TRELEGY ELLIPTA ambalajı aşağıdaki içeriklerden oluşur:

İnhalasyon cihazı bir tepsi içinde ambalajlanmıştır.

Dozunuzu almaya hazır olana kadar tepsinin kapağını açmayınız.nem çekici paketi açmayınız, yemeyiniz veya

İnhaleri kapatılmış tepsiden çıkardığınızda, 'kapalı' pozisyonda olacaktır.

Bir doz ilaç inhale etmeye hazır olana kadar inhaleri açmayınız.Bu tarihten sonra inhalasyon cihazı kullanılmamalıdır.

Ambalaj açıldıktan sonra tepsi atılabilir.

Aşağıda verilen inhaler kullanma talimatları 30 dozluk (30 günlük tedarik) veya 14 dozluk (14 günlük tedarik) inhaler için kullanılabilir.

28

1) Başlamadan önce bu kullanma talimatlarını okuyunuz.

Eğer ilacı inhale etmeden, kapağı açıp kapatırsanız, bir doz harcanmış olur. Harcanan doz inhalerin içerisinde güvenle tutulur fakat artık kullanılamaz. Bir inhalasyonda yanlışlıkla ilaveilaç veya çift doz almak mümkün değildir.

İnhaler kapağı

İnhaler kapağı her açıldığında, ilaçtanbir doz hazırlanır

Doz sayacı

• Bu sayaç, inhaler içinde kaç doz ilaçkaldığını gösterir.

•İnhaler kullanılmaya başlanmadanönce, tam olarak 30 dozu gösterir.

• İnhaler kapağı her açıldığında

1

dozeksilir.

•10 dozdan az kaldığında,

doz sayacınınyarısı kırmızı olarak görünür.

•Son dozu kullandıktan sonra, dozsayacının yarısı kırmızı olarak görünürve 0 sayısını gösterir.

İnhaler artık boştur.

• Eğer bundan sonra inhaler kapağı açılırsa,doz sayacı yarı kırmızıdan tamamenkırmızıya dönecektir.

14 dozlu inhalasyon cihazı için, 10'dan az doz kaldığında doz sayacı yarı kırmızı görünecek, son doz kullanıldıktan sonra ise 0 rakamıyla birlikte yarı kırmızı görünecektir. Kapak tekraraçılırsa, doz sayacı tamamen kırmızı görünecektir.

2)Dozun hazırlanması

Dozunuzu almaya hazır olana kadar inhaler kapağını açmayınız.

İnhaleri sallamayınız.

• “Klik” sesini duyana kadar inhaler kapağını tamamen aşağı doğru kaydırınız.


29

Artık ilacınız inhale edilmeye hazırdır.

Bunu teyit etmek için doz sayacından 1 doz azalır.

• Eğer “klik” sesini duyduğunuzda doz sayacı bir birim eksilmezse, inhaler dozuvermeyecektir. Herhangi bir sorunuz olduğu takdirde inhaleriniz ile birlikte eczacınızadanışınız.

• İnhaleri hiçbir zaman sallamayınız.

3)İlacınızın inhale edilmesi

• İnhaleri ağzınızdan uzakta tutarken mümkün olduğunca derin bir nefes veriniz.

İnhalerin içine doğru nefes vermeyiniz.

• Ağızlığı dudaklarınızın arasına yerleştirerek dudaklarınızı ağızlığın çevresindesıkıca kapayınız. Hava deliğini parmaklarınızla engellemeyiniz.

• Uzun, devamlı ve derin bir nefes alınız. Bu nefesi tutabildiğiniz kadar tutunuz (en az 3-4saniye).

• İnhaleri ağzınızdan uzaklaştırınız.

• Y avaş ve hafif bir nefes veriniz.

İnhaleri doğru kullanıyor olsanız dahi ilacın tadını alamayabilirsiniz veya hissedemeyebilirsiniz.

4) İnhalerin kapatılması ve ağzın çalkalanması

• İnhaler kapağını gidebildiği kadar yukarı doğru, ağızlığı kapayacak şekilde, kaydırınız.

30

• İnhaleri kullandıktan sonra ağzınızı su ile çalkalayınız, yutmayınız.

Bu, yan etki olarak ağız ya da boğazınızda yara gelişme ihtimalini azaltacaktır.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic.A.Ş.

Büyükdere Cad. No.173, 1. Levent Plaza B Blok 34394 1. Levent/İstanbulTelefon: 0212 - 339 44 00Faks: 0212 - 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

2017/952

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.12.2017 Ruhsat yenileme tarihi: 23.06.2022

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

31

İlaç Bilgileri

Trelegy Ellipta 100/62.5/25 Mcg Kullanıma Hazır İnhalasyon Tozu

Etken Maddesi: Flutikazon Furoat Umeklidinyum Vilanterol Trifenatat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.