Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Myralon 150 Mcg/20 Mcg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MYRALON 150 mcg/20 mcg Tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir tablet 150 mikrogram desogestrel ve 20 mikrogram etinilestradiol içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Laktoz (ineklerden elde edilir), tablet ağırlığı 80 mg olana kadar Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet

Tabletler, beyaz renkte, yuvarlak, bikonveks ve 6 mm çapındadır. Her tabletin bir tarafı 4'ün üzerinde 'TR', diğer tarafı ise Organon* ile işaretlenmiştir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik Endikasyonlar

Oral kontrasepsiyon (Doğum Kontrolü)

MYRALON reçetelenme kararında kadının mevcut risk faktörleri, özellikle venöz tromboembolizm (VTE) için risk faktörleri ve MYRALON kullanımıyla VTE riskinin diğerkombine hormonal kontraseptiflerle (KOK) karşılaştırması göz önünde bulundurulmalıdır(Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

MYRALON nasıl kullanılmalıdır

Tabletler paketin üzerinde belirtilen sırayla, her gün yaklaşık aynı saatlerde, yeterli miktarda su ile alınmalıdır. 21 ardışık gün boyunca günde bir tablet alınacaktır. Bir sonraki pakete,genellikle çekilme kanamasının gerçekleştiği 7 günlük tablet alınmayan aradan sonrabaşlanacaktır. Kanama genellikle son tablet alındıktan 2-3 gün sonra başlar ve bir sonrakipakete başlandığında bitmemiş olabilir.

MYRALON kullanmaya nasıl başlanacaktır

Daha önce hormon ile doğum kontrolü uygulanmamışsa (geçen ay içerisinde)


Tercihen ilk paketten tablet alımına adet döneminin birinci gününde (adet kanamasının ilk günü) başlanması önerilir; bu durumda ilave doğum kontrol önlemlerine gerek yoktur.

Eğer adet kanaması başlamışsa (2, 3 veya 4 gün önce), tablet alımına menstrüal periyodun 5. günü başlanmalıdır. Bu durumda tablet kullanılan ilk 7 gün süresince ilave doğum kontrolönlemlerinin alınması önerilmektedir.

Eğer adet kanaması başlayalı 5 günden fazla olmuşsa, hastaya MYRALON tableti almadan önce bir sonraki adet dönemine kadar beklemesi söylenmelidir.

21 günlük tablet veya başka bir 22 günlük tabletten haptan MYRALON'a geçiş:


Belge Do§kilpaoketteki5İü%a1kab!eiler„biytiri'lmkel^4ilrJyilk MYRALaONAiab1lesiseriesit,göyne.gaolyınrmgali-4ir;-yasni

»ogruiama Koclu: 1LW 3 6 ak i U ak 1U Ivl o r y i nuySKY iaki u i nüy Belge laKıp Adresi :lıttos:7/ww\y.tmyiye.gov.tr/sagliK-TitcK-eDys

tabletlerin alımı arasında hiç boşluk bırakılmaz ve hastanın adet döneminin başlamasını beklemesine gerek yoktur. Tabletler “MYRALON nasıl kullanılmalıdır” başlığı altında verilentalimatlara göre alınmalıdır. İlave doğum kontrol önlemlerinin alınması gerekmez. Hasta ilk

1/16

MYRALON paketinin sonuna kadar adet kanaması yaşamayacaktır; ancak bunun zararı yoktur ve tablet alınan günlerde bir miktar kanama olursa bunun da zararı yoktur.

Başka bir kombine her gün alınan tabletten (28 günlük tabletler) MYRALON'a geçişaktif

tablet alındıktan sonra (yani 21 veya22 tablet alındıktan sonra) başlanmalıdır. İlk MYRALON tableti ertesi gün alınır; yanitabletlerin alımı arasında hiç boşluk bırakılmaz ve hastanın adet döneminin başlamasınıbeklemesine gerek yoktur. Kesintisiz olarak 21 gün boyunca her gün aynı saatte bir tablet alınırve onu 7 günlük tabletsiz dönem izler. Sonraki her pakete 7 günlük tabletsiz dönem bitincebaşlanır. İlave doğum kontrol önlemlerinin alınması gerekmez. 28 günlük pakette kalan fazlatabletler atılmalıdır. Hasta ilk MYRALON paketinin sonuna kadar adet kanamasıyaşamayacaktır; ancak bunun zararı yoktur ve tablet alınan günlerde bir miktar kanama olursabunun da zararı yoktur.

Sadece progestojen içeren bir tabletten (Mini Hap) MYRALON'a geçiş:


İlk MYRALON tablet, adet kanamasının ilk gününde (o gün kadın bir mini hap almış olsa bile) alınmalıdır. Kesintisiz olarak 21 gün boyunca her gün aynı saatte bir tablet alınır ve onu 7günlük tabletsiz dönem izler. Sonraki her pakete 7 günlük tabletsiz dönem dolduktan sonrabaşlanır. Daha sonra ilave doğum kontrol önlemlerinin alınması gerekmez. Mini tabletpaketinde kalan tüm sadece progestojen içeren haplar atılmalıdır.

Eğer kadın bir mini hap almaktaysa, her zaman adet kanaması yaşamayabilir (özellikle emzirme döneminde). İlk MYRALON tableti, mini hapın bırakıldığı günün ertesi günü alınmalıdır. Minihap paketinde kalan tüm haplar atılmalıdır. İlk 7 gün boyunca ilave doğum kontrol önlemlerialınmalıdır.

Sadece progestojen içeren enjeksiyon, implant veya progestojen salan bir rahim içi sistemden geçiş


Kadın implanttan herhangi bir günde, rahim içi sistemden bu sistemin bırakıldığı gün ve enjektabl bir üründen sonraki enjeksiyon zamanı geldiğinde geçiş yapabilir. İlk 7 gün boyuncailave doğum kontrol önlemleri alınmalıdır.

Doğumdan Sonra Uygulama


Bebek doğduktan sonra, emzirmeyen annelere hormonal kontraseptif uygulamasına doğumdan 21 gün sonra başlanmalıdır; bu durumda hiçbir ilave doğum kontrol önlemine gerek yoktur.Eğer doğumdan sonra cinsel ilişki gerçekleşmişse, hormonal kontraseptif kullanımı adetkanamasının ilk gününe kadar ertelenmelidir.

Doğumun ardından 21 günden fazla süre geçmişse, MYRALON'un doğum sonrası uygulamasında ilk 7 gün ilave kontraseptif önlemler gereklidir.

Not: Emziren annelere kombine hap kullanmamaları söylenmelidir; çünkü kombine hap anne sütünün miktarını azaltabilir; onun yerine sadece progestojen içeren bir hap kullanmalarıönerilmelidir.

Düşük veya kürtajdan sonra uygulamaya derhal başlanmalıdır; bu durumda hiçbir ilave doğum kontrol önlemine gerek yoktur.

ilave doğum kontrol önlemleri


İlave doğum kontrol önlemleri gerekirse, hastaya ya hiç cinsel ilişkiye girmemesi ya da

i- r» *ı i • n , • Bu, b£İgâ,ı güveni i elektronik imza *ile «imzalanmıştır. , • r* in,

Sye.gov.tr/Mglik-titck-ebys

Bdge Dodıyafiamui:lfebıraıkkt?akspermyifitjkuHaöfflm\jya da pargpzerveatÂfpkuilanmrisvıe . tame.

edilmelidir.

2/16

Takvim yöntemleri önerilmemelidir; çünkü hap doğal menstrüasyon döngüsüyle ilişkili olağan siklus değişikliklerini (örn., servikal mukusta ve vücut sıcaklığında değişiklikler) etkiler.

Bir adet dönemi nasıl atlanır?

Bir adet dönemini atlamak için, yeni MYRALON paketine mevcut paket bitirildikten sonraki gün başlanmalıdır (hasta tabletsiz günleri atlar). Tablet alımına olağan şekilde devamedilmelidir. İkinci paketin kullanımı sırasında kadın hafif lekelenme veya ara kanamayaşayabilir; ancak hiçbir tablet atlanmadığı sürece ilave doğum kontrol yöntemine ihtiyaçyoktur. Sonraki MYRALON paketine, adet kanaması tamamen bitmiş olsun veya olmasın,olağan 7 günlük tabletsiz dönemden sonra başlanır.

Tablet kullanımı unutulduğunda yapılması gerekenler:

Tablet alımmm unutulması durumunda öneriler


Tabletlerin alımı unutulursa MYRALON'un güvenilirliği azalabilir:

Unutulan tablet 12 saat içerisinde alınırsa, ilave hiçbir önleme gerek yoktur; sonraki tabletler normal zamanında alınmalıdır.

Kullanıcının tablet almayı unutmasından itibaren 12 saatten fazla bir süre geçmişse, gebeliğe karşı koruyucu etki azalmış olabilir. Kadın, almayı unuttuğu son tableti almalı (aynı gün ikitablet alınması anlamına gelse bile) ve ardından tabletleri normal zamanında almaya devametmelidir. Sonraki 7 gün boyunca ilave doğum kontrol önlemleri alınmalı ve hasta “7 günkuralını” uygulamalıdır.

7 Gün Kuralı


Herhangi bir tabletin alımı 12 saatten uzun süre unutulursa,


Kadın 12 saatten daha uzun süren kusma veya diyare yaşarsa,


Kadın “Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri” bölümünde listelenen ilaçlardan herhangi birini alıyorsa:


Kadın tabletleri olağan şekilde almaya devam etmeli ve sonraki 7 gün boyunca ilave doğum kontrol önlemleri alınmalıdır.

Ancak, bu 7 günlük süre mevcut paketin bitiminden sonrasına uzarsa, sonraki pakete mevcut paket bittiği anda başlanmalıdır; yani paketler arasında hiç boşluk bırakılmamalıdır (Bu, tabletalımında oluşacak uzun süreli bir arayı önler; uzun süreli ara ovülasyon riskini arttırabilir vedolayısıyla kontraseptif korumayı azaltabilir). Kadın 2 paket bitene kadar adet kanamasıyaşamayabilir; ancak bunun zararı yoktur ve tablet alınan günlerde bir miktar kanama olursabunun da zararı yoktur.

Kusma veya şiddetli diyare durumunda öneriler


Şiddetli gastrointestinal bozukluklarda, emilim tam olarak gerçekleşmeyebilir ve ilave doğum kontrol hapı almak gerekebilir. Diyare aşırı derecede şiddetli olmadıkça, steroid emiliminietkilemez.

Tablet alındıktan sonra 3-4 saat içerisinde kusma meydana gelirse veya şiddetli veya uzun süreli diyare durumlarında, unutulan tabletlerle ilgili önerilere uyulması gerekmektedir. Normal tabletalım takviminin değiştirilmesi arzu edilmiyorsa başka bir paketten ekstra tablet(ler)in alınmasıgerekmektedir.

Uygulama şekli:

Ağızdan yeterli miktarda su ile alınmalıdır.

tıli elektronik imza ile imzalanmıştır.

I or*3Öz§i£BOPuül^panlaaıraıi[işkinıeykIbil£sile;Ibil£sile;


friUy


Belge Do


Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebysBöbrek/Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir etkililik ve güvenlilik çalışması yapılmamıştır.

3/16

Karaciğer fonksiyon testlerinin sonuçları anormal olursa, tedavi bırakılmalıdır.

İlave bilgi için Bkz. Bölüm 4.3. ve Bkz. Bölüm 4.4.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki adolesanlarda desogestrelin güvenliliği ve etkililiği bilinmemektedir. Herhangi bir veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkililik ve güvenlilik çalışması yapılmamıştır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık

KHK'ler aşağıda listelenen durumların herhangi birinin varlığında kullanılmamalıdır. Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi biri KHK kullanımı sırasında ilk defa ortaya çıkarsa, ürünkullanımı hemen durdurulmalıdır:

• Mevcut venöz tromboembolizm (VTE) veya VTE riski

o VTE - mevcut VTE (antikoagülan kullanırken) veya VTE öyküsü (örn. derin ventrombozu [DVT] veya pulmoner emboli [PE])o APC direnci (Faktör V Leiden dahil), antitrombin III eksikliği, protein C eksikliği, proteinS eksikliği gibi venöz tromboembolizm için bilinen kalıtsal veya edinilmişpredispozisyon

o Uzun süre hareketsiz kalınan majör cerrahi (Bkz. Bölüm 4.4)

o Çoklu risk faktörlerinin varlığı nedeniyle yüksek venöz tromboembolizm riski (Bkz. Bölüm 4.4)

• Arteriyel tromboembolizm (ATE) varlığı ya da riski,

o Arteriyel tromboembolizm (ATE) - mevcut ATE, ATE öyküsü (örn. miyokard infarktüsü) veya prodromal durum (örn. angina pektoris)o Serebrovasküler hastalık - mevcut inme, inme öyküsü veya prodromal durum öyküsü(örn. geçici iskemik atak, GİA).

o Hiperhomosisteinemi ve antifosfolipid antikorları (antikardiolipin antikorları, lupus antikoagulan) gibi ATE için bilinen kalıtsal veya edinilmiş predispozisyono Fokal nörolojik semptomların eşlik ettiği migren öyküsü,

o Çoklu risk faktörlerinin (Bkz. Bölüm 4.4) veya aşağıdaki ciddi risk faktörlerinin herhangi birinin varlığı nedeniyle yüksek ATE riski:

- Vasküler tutulumun eşlik ettiği diabetes mellitus,

- Ciddi hipertansiyon,

- Ciddi dislipoproteinemi.

• Pankreatit veya bununla ilgili ciddi hipertrigliseridemi öyküsü.

• Karaciğer fonksiyon değerleri normale dönmediği sürece şiddetli karaciğer hastalığınınvarlığı veya öyküsü.

• Karaciğer tümörlerinin varlığı veya öyküsü (benign veya malign).

• Östrojene bağımlı bilinen veya kuşkulanılan tümörler (Bkz. Bölüm 4.4);

• Tanı koyulmamış vajinal kanama.

• Endometrial hiperplazi

• Bilinen ya da şüphenilen gebelik.

• MYRALON'un ombitasvir / paritaprevir / ritonavir ve dasabuvir veya glekaprevir /pibrentasvir içeren tıbbi ürünlerle eş zamanlı kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.4 ve

4 5)

Belge Doama Kodu: lZW56aklUaklUM0FyYnUySHY3aklUYnUy Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

4/16

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Uyarılar


Aşağıda belirtilen durum ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığında, MYRALON'un uygunluğu kadın ile tartışılmalıdır.

Bu durumlardan veya risk faktörlerinden herhangi birinin şiddetlenmesi veya ilk kez görülmesi durumunda, MYRALON kullanımının durdurulup durdurulmayacağına karar vermek içinderhal doktoru ile temasa geçmesi kadına tavsiye edilmelidir.

1. Dolaşım BozukluklarıVTE riski


• Herhangi bir KHK kullanımı hiç kullanım olmamasına kıyasla VTE riskini artırır.

Levonorgestrel, norgestimat veya noretisteron en düşük VTE riskiyleilişkilendirilmiştir. MYRALON gibi diğer ürünlerde risk seviyesi bunun iki katınakadar olabilir. En düşük VTE riski olan ürün dışında herhangi bir ürününkullanılmasına, MYRALON'la VTE riski, mevcut risk faktörlerinin riski nasıletkilediği ve kullanımın ilk yılında VTE riskinin en fazla olduğu kadınlakonuşulduktan ve anladığına kanaat getirildikten sonra karar verilmelidir. Buna ekolarak, 4 hafta veya daha uzun süre KHK kullanımından sonra ara verilip tekrarbaşlandığından, riskin arttığına dair bulgular vardır.

• KHK kullanmayan veya hamile olmayan kadınlarda, bir yıl içinde 10.000 kadından 2'sindeVTE gerçekleşir. Ancak, altta yatan risk faktörlerine (Bkz. aşağıdaki bölüm) bağlı olarak,bir kadındaki kişisel risk çok daha yüksek olabilir.

Desogestrel içeren KHK kullanan 10.000 kadından yaklaşık 9 ila 12'sinde bir yıl içerisinde VTE gelişeceği tahmin edilmektedir1; bu, bir yılda levonorgestrel içeren KHK kullanan10.000 kadından 6'sına2 karşılık gelmektedir.

Her iki durumda da bir yıldaki VTE sayısı, hamile olan veya postpartum dönemdeki kadınlarda beklenen sayıdan daha düşüktür.

• Vakaların %1 ila 2'sinde VTE ölümcül olabilir.

1 Bu oranlar, levonorgestrel içeren KHK'lerle değişik ürünlerin karşılaştırılmasında göreceliriskler kullanılarak, epidemiyolojik çalışma verilerinin tümünden tahmin edilmiştir.

2 10.000 kadın-yılında (WY) levonorgestrel içeren KHK'lerde görece risk orta nokta aralığı 5ila 7 iken kullanmayanlarda yaklaşık 2,3 ila 3,6'dır.

Bir yılda 10.000 kadında VTE olaylarının sayısı

VTE

olaylarınınsayısı

12

10

8

1 1

6

4

2

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUaklUM0FyYnUySHY3aklUYnUy


0

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

KHK kullanmayan

Levonorgestrel içeren KHK

Etonogestrel içeren KHK

(2 olay)

(5-7 olay)

(9-12 olay)

5/16

• KHK kullanıcılarında hepatik, mezenterik, renal ya da retinal venler ve arterler gibi diğer kan damarlarında son derece seyrek olarak tromboz bildirilmiştir.

VTE için risk faktörleri


KHK kullanan, ilave risk faktörleri olan bir kadında, özellikle birden fazla risk faktörü varsa (bkz. aşağıdaki tablo) venöz tromboembolik komplikasyon riski büyük oranda artabilir.

Birden fazla risk faktörü nedeniyle yüksek VTE riski olan kadınlarda MYRALON kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3). Bir kadında birden fazla risk faktörü varsa, risk artışı,faktörlerin teker teker risk toplamından daha yüksek olabilir - bu durumda kadının toplam VTEriski değerlendirilmelidir. Risk yarar dengesi negatif olarak değerlendiriliyorsa, KHKreçetelenmemelidir (Bkz. Bölüm 4.3).

Tablo: VTE için risk faktörleri


Risk faktörü

Yorum

Obezite (vücut kitle indeksi [VKİ] 30 kg/m2'nin üzerinde)

VKİ arttıkça risk büyük oranda artar.

Diğer risk faktörleri de mevcutsa özellikle göz önünde bulundurulması önemlidir

Uzun süreli hareketsiz kalma, majör cerrahi, bacak veya pelvise yapılan herhangi bircerrahi müdahale, nöroşirürji veya majörtravma.

Not: Özellikle diğer risk faktörleri de mevcutsa, 4 saatten uzun havayolu seyahatidahil geçici hareketsiz kalma, VTE için birrisk faktörü olabilir.

Bu durumlarda bant/tablet/halkanın bırakılması (elektif cerrahi durumunda enazından 4 hafta önceden bırakılması) vetekrar hareketlilik sağlandıktan 2 haftasonrasına kadar başlanmaması tavsiye edilir.İstenmeyen gebeliği engellemek için başkabir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.

MYRALON önceden bırakılmadıysa antitrombotik tedavi düşünülmelidir.

Pozitif aile öyküsü (kardeş veya ebeveynlerde VTE, özellikle 50 yaş öncesigibi erken yaşlarda)

Kalıtsal predispozisyondan şüpheleniliyorsa, KOK kullanımına karar vermeden önce kadınbir uzmana yönlendirilmelidir.

VTE ile ilişkili diğer tıbbi durumlar

Kanser, sistemik lupus eritematozus, hemolitik üremik sendrom, kronikinflamatuar bağırsak hastalığı (Crohnhastalığı veya ülseratif kolit) ve orak hücreanemisi

Artan yaş

Özellikle 35 yaş üzeri

Venöz trombozun başlangıcı veya progresyonunda varikoz venlerin veya süperfisyal tromboflebitin olası rolü hakkında fikir birliği yoktur.

Hamilelik sırasında, özellikle doğum sonrası 6 haftalık dönemde, artmış tromboembolizm riski göz önünde bulundurulmalıdır (gebelik ve laktasyon bilgileri için Bkz. Bölüm 4.6).

VTE'nin semptomları (derin ven trombozu ve pulmoner emboli)


Kadınlara semptomlar görüldüğü takdirde acil tıbbi yardıma başvurmaları ve ilgili sağlık çalışanına KOK kullandıklarını belirtmeleri gerektiği söylenmelidir.

Derin ven trombozunun (DVT) semptomları aşağıdakileri içerir:

Belge Do

- bacakta, yalnızca ayağa kalkarken veya yürürken hissedilebilen ağrı veya hassasiyet;

- bacakta sıcaklık artışı; bacak derisinin kızarması veya soluklaşması

6/16

Pulmoner emboli (PE) semptomları aşağıdakileri içerir:

- sebebi belli olmayan ani nefes darlığı veya hızlı nefes alıp verme;

- hemoptiziyle birlikte olabilen ani öksürme;

- keskin göğüs ağrısı;

- ciddi sersemlik veya baş dönmesi;

- hızlı veya düzensiz kalp atımı;

Bu semptomların bazıları (örn. “nefes darlığı”, “öksürme”) spesifik değildir ve daha yaygın veya ciddiyeti daha düşük olaylar şeklinde yanlış yorumlanabilir (örn. solunum yoluenfeksiyonu).

Vasküler oklüzyonun diğer belirtileri, bir ekstremitede ani ağrı, şişme veya hafif mavi soluklaşmayı içerir.

Oklüzyon gözde gerçekleşirse göz semptomları görme kaybına kadar ilerleyebilen ağrısız görme bulanıklığı kadar çeşitli olabilir. Bazen görme kaybı aniden gerçekleşebilir.

Arteriyel embolizm (ATE) riski


Epidemiyolojik çalışmalar KOK kullanımını artmış arteriyel tromboembolizm (miyokard infarktüsü) veya serebrovasküler olay (geçici iskemik atak, inme) riski ile ilişkilendirmiştir.Arteriyel tromboembolik olaylar ölümcül olabilir.

ATE için risk faktörleri


KOK kullananlarda arteriyel tromboembolik komplikasyon veya serebrovasküler olay riski, risk faktörü olan kadınlarda artar (bkz. aşağıdaki tablo). Yüksek arteriyel tromboz riskine nedenolacak ciddi bir risk faktörü veya birden fazla risk faktörü olan bir kadında MYRALONkontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3). Bir kadında birden fazla risk faktörü varsa, risk artışı,faktörlerin teker teker risk toplamından daha yüksek olabilir - bu durumda kadının toplam riskideğerlendirilmelidir. Risk yarar dengesi negatif olarak değerlendiriliyorsa, KOKreçetelenmemelidir (Bkz. Bölüm 4.3).

Tablo: ATE için risk faktörleri


Risk faktörü

Yorum

Artan yaş

Özellikle 35 yaş üzeri

Sigara kullanımı

KOK kullanmak isteyen kadınlara sigara içmemeleri tavsiye edilmelidir.

Dolaşım bozuklukları ile ilgili advers etkilerin ortaya çıkma riski özellikle 35 yaşüzeri ve sigara içen kadınlarda dahayüksektir.

Hipertansiyon


Obezite (vücut kitle indeksi 30 kg/m2'nin üzerinde)

VKİ arttıkça risk büyük ölçüde artar. Özellikle diğer risk faktörleri bulunankadınlarda önemlidir.

Pozitif aile öyküsü (kardeş veya ebeveynlerde venöz tromboembolizm,özellikle 50 yaş öncesi gibi erken yaşlarda)

Kalıtsal predispozisyondan şüpheleniliyorsa, KOK kullanımına karar vermeden önce kadınbir uzmana yönlendirilmelidir.

Migren

ama Kodu: lZW56aklUaklUM0FyYnUySHY3aklUYnUy

KOK kullanırken migren sıklığında veya şiddetinde artış (serebrovasküler olaya ait ilkbelirtiler olabilir) hemen bırakılması için bir

nddeö oabftfir8 *

Advers vasküler olaylarla ilişkili diğer tıbbi durumlar

Diabetes mellitus, hiperhomosisteinemi, valvüler kalp hastalığı ve atriyal fibrilasyon,

7/16

ATE semptomları


Kadınlara, semptomlar görüldüğü takdirde acil tıbbi yardıma başvurmaları ve ilgili sağlık çalışanına KOK kullandıklarını belirtmeleri gerektiği söylenmelidir.

Serebrovasküler olay semptomları aşağıdakileri içerir:

- özellikle vücudun bir tarafında yüz, kol veya bacakta ani uyuşukluk veya zayıflık;

- ani yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge veya koordinasyon kaybı;

- ani konfüzyon, konuşma veya anlama güçlüğü;

- bir gözde veya her ikisinde ani görme güçlüğü;

- nedeni bilinmeyen ani, ciddi veya uzun süreli baş ağrısı;

- nöbetle birlikte veya nöbet olmadan bilinç kaybı veya bayılma.

Semptomların geçici olması olayın geçici iskemik atak (GİA) olduğuna işaret eder.

Miyokard infarktüsü (Mİ) semptomları aşağıdakileri içerir:

- göğüs, kol veya göğüs kemiğinin altında ağrı, rahatsızlık, basınç, ağırlık, sıkışma veyadoluluk hissi;

- sırt, çene, boğaz, kol ve karna uzanan ağrı;

- tokluk, hazımsızlık veya tıkanıklık hissi;

- terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi;

- aşırı halsizlik, anksiyete veya nefes darlığı;

- hızlı veya düzensiz kalp atımı.

2. Tümörler


• Bazı çalışmalarda uzun süreyle kombine oral kontraseptif (KOK) kullanan kadınlarda serviks kanseri riskinde artış olduğu bildirilmiştir; ancak bu risk artışının ne kadarının,cinsel davranışın ve human papiloma virüs (HPV) gibi diğer faktörlerin karıştırıcıetkilerine bağlı olduğu henüz kesinleşmemiştir.

• 54 epidemiyolojik araştırma üzerinde yapılan bir meta-analizde, güncel olarak KOKkullanan kadınlarda meme kanseri teşhis edilme nispi riskinde hafif bir artış olduğu (riskoranı =1.24) bildirilmiştir. KOK kullanıcılarında gözlemlenen artmış risk tablosu, KOKkullanıcılarında meme kanserinin daha erken teşhis edilmesi, KOK'ların biyolojik etkileriveya her iki durumun kombinasyonuna bağlı olabilir. Güncel olarak KOK kullanankadınlarda ya da son 10 yılda KOK kullanmış kadınlarda teşhis edilen ilave memekanserleri, daha önce hiç KOK kullanmamış kadınlara göre daha yüksek sıklıkla memedelokalize olma eğilimi göstermektedir.

• Meme kanseri, KOK kullansınlar veya kullanmasınlar, 40 yaşından genç kadınlardanadiren görülür. Bu altta yatan risk yaşla birlikte artsa da, yakın zamanda ve halen KOKkullanan kadınlarda artmış meme kanseri teşhislerinin sayısı genel meme kanseri riskinekıyasla düşüktür (bkz. aşağıdaki çubuk grafik).

• KOK kullanan kadınlarda meme kanseri için en önemli risk faktörü, kadınların KHK'ubıraktığı yaştır; KOK ne kadar ileri yaşta bırakılırsa, teşhis edilen meme kanseri sayısı okadar artar. Kullanım süresi daha az önemlidir ve artmış risk KOK kullanımınınbırakılmasından sonra 10 yıllık dönemde kademeli olarak ortadan kalkar; öyle ki; 10 yılgeçtiğinde fazla risk kaybolur.

Meme kanseri riskinde muhtemel artış kullanıcı ile tartışılmalı ve diğer belirli kanserlerin

. Bu belge111^111

Belge Doamak

^mkveaeniomeftyuftkaöşeöj) g^şmep^tnekMşkkayMsöer. ko.rum&kaMtJa1

dislipoproteinemi ve sistemik lupus eritematozus.


dikkate alınarak KOK'ları yararlarıyla karşılaştırılmalıdır.

8/16

Beş yıllık KOK kullanımı döneminde ve KOK'un bırakılmasından sonra 10 yıla kadarki dönemde her 10,000 kadında tanı konmuş meme kanserlerinin tahmini kümülatif sayılarınakarşılık daha önce hiç KOK kullanmamış 10,000 kadında tanı konmuş meme kanserlerinin

sayısı

Number of breast cancers

303540455055

Took the Pili at these ages: Cancers found up to the age of:

• Nadir vakalarda, KOK kullananlarda benign karaciğer tümörleri ve daha da nadiren malign karaciğer tümörleri bildirilmiştir. İzole vakalarda bu tümörler, yaşamı tehdit edicinitelikte intra-abdominal kanamalara yol açabilmektedir. KOK kullanan kadınlarda üstkarın ağrısı, karaciğer büyümesi veya intra-abdominal kanama belirtileri görüldüğünde,bir karaciğer tümörü ayırıcı tanıya dahil edilmelidir.

3. ALT yükselmeleri


• Hepatit C virüsü enfeksiyonları (HCV) için ribavirin içeren veya içermeyen ombitasvir / paritaprevir / ritonavir ve dasabuvir içeren tıbbi ürünlerle tedavi edilen hastalarda yapılanklinik çalışmalar sırasında, normal üst sınırının (ULN) 5 katından daha fazla transaminaz(ALT) yükselmeleri, kombine hormonal kontraseptifler (KHK'ler) gibi etinilestradiol içerenilaçlar kullanmakta olan kadınlarda anlamlı olarak daha sıklıkla oluşmuştur. Ayrıcaglekaprevir / pibrentasvir ile tedavi edilen hastalarda da, KHK gibi etinilestradiol içerenilaçlar kullanan kadınlarda ALT yükselmeleri gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.5).

4. Diğer durumlar


• Hipertrigliseridemisi veya bu rahatsızlığa ilişkin bir aile öyküsü olan kadınlarda, KOKkullanıldığında pankreatit riskinde artış olabilmektedir.

• Eksojen östrojenler, kalıtsal ve edinilmiş anjiyoödem semptomlarını indükleyebilir veyaşiddetlendirebilir.

• KOK kullanan birçok kadının kan basıncında küçük artışlar görülmekle birlikte, klinikaçıdan anlamlı artışlar nadirdir. KOK kullanımı ile klinik hipertansiyon arasında herhangibir ilişki saptanmamıştır. Fakat KOK kullanımı sırasında klinik açıdan anlamlı, kalıcıhipertansiyon gelişirse, doktorun KOK kullanımını kesmesi ve hipertansiyona yöneliktedavi uygulaması tedbirli bir davranış olacaktır. Uygun olduğu düşünüldüğünde,antihipertansif tedavi ile normal kan basıncı değerlerine ulaşıldıktan sonra KOKkullanımına tekrar başlanabilir.

• Aşağıda sıralanan durumların hem gebelik hem de KOK kullanımı ile birlikte oluştuğuveya kötüleştiği bildirilmiştir, ancak KOK kullanımı ile bağlantısı kanıtlanmamıştır:Kolestaza bağlı sarılık ve/veya kaşıntı; safra taşı oluşumu; porfiri; sistemik lupuseritematozus; hemolitik-üremik sendromu; Sydenham's kore; herpes gestationis;

ı ıı i••,

otoskleroza bağlı iş

:ip Adresi:https:/A

• KOK'lerin periferik insülin direnci ve glukoz toleransı üzerinde bir etkisi olmaklabirlikte, KOK kullanan diyabetik hastaların tedavi rejiminin değiştirilmesi gerektiğine

9/16

dair hiçbir kanıt mevcut değildir. Fakat diyabetik kadınlar KOK kullanırken dikkatli bir şekilde gözlem altında tutulmalıdırlar.

• Karaciğer fonksiyonunun akut veya kronik rahatsızlıkları, kararaciğer fonksiyonunormale dönene kadar KOK kullanımının kesilmesini gerekterebilir. Daha öncedengebelik sırasında ya da seks hormonlarının kullanımı sırasında meydana gelen kolestatiksarılığın tekrarlanması KOK kullanımının durdurulmasını gerektirir.

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, KOK kullanımı ile ilişkilendirilmiştir.

• Özellikle kloazma gravidarum (gebelik maskesi) öyküsü olan kadınlarda nadiren kloazmaoluşabilir. Kloazmaya eğilimi olan kadınlar, bu ilacı kullanırken güneş veya ultraviyoleışınlarına maruz kalmamaya özen göstermelidirler.

• MYRALON her tablette < 80 mg laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktozintoleransı, Lapp-laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olanhastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Relatif kontrendikasyonlar


Şiddetli depresyon veya şiddetli depresyon öyküsü. Depresif ruh hali ve depresyon, hormonal kontraseptif kullanımın iyi bilinen istenmeyen yan etkilerindendir (Bkz. Bölüm 4.8). Depresyonciddi olabilir ve intihar girişimi ve intihar için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Kadınların,tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra da dahil olmak üzere, duygudurum değişiklikleri vedepresif belirtiler olması durumunda doktorlarına başvurmaları önerilir.

Tıbbi muayene/konsültasyon:


MYRALON kullanmaya ilk kez veya yeniden başlamadan önce eksiksiz bir tıbbi öykü (ailenin tıbbi öyküsü dahil) alınmalı ve gebelik dışlanmalıdır. Kontrendikasyonlar (Bkz. Bölüm 4.3) veuyarılar (Bkz. Bölüm 4.4) kılavuzluğunda kan basıncı ölçülmeli ve fiziki muayene yapılmalıdır.Diğer KOK'lerle karşılaştırıldığında MYRALON'in riski dahil venöz ve arteriyel trombozlailgili bilgilere, VTE ve ATE semptomlarına, bilinen risk faktörlerine ve şüphelenilen trombozdurumunda yapılması gerekenlere kadının dikkati çekilmelidir.

Kadına ayrıca, kullanma talimatının dikkatlice okunması ve verilen talimatlara uyması söylenmelidir. Bu kontrollerin sıklığı ve yapısı belirlenirken, yerleşik klinik uygulamalar esasalınmalı ve her bir kadına göre özel olarak uyarlanmalıdır.

Kadınlara hormonal kontraseptiflerin HIV infeksiyonlarına (AIDS) ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara karşı koruma sağlamadığı belirtilmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalık / HIV(gebelik süresince ve doğum sonrası dönem dahil) riski varsa, tek başına veya başka birkontraseptif yöntemle birlikte doğru ve düzenli prezervatif kullanımı önerilmektedir.

Etkililiğin Azalması


KHK'lerin etkisi, tabletlerin unutulması (Bölüm 4.2), gastrointestinal rahatsızlıklar (Bölüm 4.2) veya birlikte ilaç alımı (Bölüm 4.5) durumunda azalabilmektedir. St John's wort (kantaron otu)içeren bitkisel ürünler, MYRALON'un plazma konsantrasyonunu ve klinik etkililiğinidüşürebileceği için kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.5.).

Siklus Kontrolünde Azalma/Düzensiz Kanama


Tüm KHK'lerle, özellikle kullanımın ilk aylarında düzensiz kanamalar (lekelenme veya ara kanama) meydana gelebilmektedir. Bu nedenden ötürü her türlü düzensiz kanamaya yönelikdeğerlendirme, sadece yaklaşık üç siklusluk bir uyum dönemi sonrasında anlam kazanmaktadır.

Eğer kanama düzensizlikleri sürerse veya daha önce düzenli geçen sikluslar sonrasında oluşursa, hormonal olmayan nedenler araştırılmalı ve malignite veya gebeliğin ekarte edilmesiiçin gerekli diyagnostik önlemler alınmalıdır. Bu önlemler arasında küretaj da sayılabilir.

10/16

Bazı kadınlarda, tabletsiz ara dönem içerisinde çekilme kanaması olmayabilir. KHK bölüm 4.2' de belirtilen talimatlar çerçevesinde alınmaktaysa, kadının gebe olması ihtimali düşüktür. FakatKHK gerçekleşmeyen ilk çekilme kanaması öncesinde bu talimatlar uyarınca alınmamışsa veyapeşpeşe iki çekilme kanaması gerçekleşmemişse, KHK kullanımına devam edilmeden öncegebelik ekarte edilmek zorundadır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Etkileşimler:


Oral kontraseptifler ve diğer medikal ürünler arasında etkileşimler, ara kanamalara ve/veya oral kontasepsiyonun başarısız olmasına yol açabilirler. Aşağıdaki etkileşimler bildirilmiştir:

Karaciğer metabolizması:


Seks hormonlarının plazma konsantrasyonlarını düşüren artmış klerense sebep olabilen ve MYRALON de dahil, kombine oral kontraseptiflerin etkililiğini azaltabilen, özellikle sitokromP450 enzimleri (CYP) olmak üzere, mikrozomal enzimleri indükleyen tıbbi veya bitkiselürünler ile etkileşimler ortaya çıkabilir. Bu ürünler, (fenitoin, fenobarbital, primidon, bosentan,karbamazepin, rifampisin, rifabutin ve muhtemelen de okskarbazepin, topiramat, felbamat,griseofulvin bazı HIV proteaz inhibitörleri (örn., ritonavir) ve nonnükleozid revers transkriptazinhibitörleri (örn. efavirenz) ve bitkisel bir ilaç olan St. John's Wort (Sarı Kantaron Otu) içerenürünleri içerir. Enzim indüksiyonu tedaviden birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Maksimumenzim indüksiyonu genellikle birkaç hafta içinde gözlenir. İlaç tedavisi kesildikten sonra, enzimindüksiyonu 28 güne kadar sürebilir.

Hormonal kontraseptiflerle birlikte uygulandığında, HIV proteaz inhibitörlerinin (örneğin nelfinavir) ve nükleosid olmayan ters transkriptaz inhibitörlerinin (örneğin nevirapin) birçokkombinasyonu ve/veya Hepatit C virüsü (HCV) tıbbi ürünlerinin (örneğin, boceprevir,telaprevir) kombinasyonları, desogestrelin aktif metaboliti olan etonogestrel de dahil olmaküzere progestinlerin veya östrojenlerin plazma konsantrasyonlarını artırabilir veya azaltabilir.Bu değişikliklerin net etkisi bazı durumlarda klinik açıdan önemli olabilir.

Yukarıda bahsedilen herhangi bir hepatik enzim-indükleyici tıbbi veya bitkisel ürünlerden herhangi birini kullanan kadınlara MYRALON'un etkililiğin azalabileceği konusunda bilgiverilmelidir. Hepatik enzim-indükleyici tıbbi ürünün kullanılması sırasında ve hepatik enzim-indükleyici tıbbi ürün ile tedavinin sonlandırılmasından sonraki 28 gün için, MYRALON'a ekolarak bir bariyer doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.

Eğer eş zamanlı ilaç kullanılan dönem, KOK paketindeki tabletler bittikten sonrasına uzuyorsa, bir sonraki KOK paketine normal tabletsiz ara dönem bırakılmadan başlanmalıdır.

Enzim indükleyici tıbbi ürünlerle uzun süreli tedavi alan kadınlar için, enzim indükleyici tıbbi ürünlerden etkilenmeyen alternatif bir kontrasepsiyon yöntemi düşünülmelidir.

Güçlü (örneğin ketokonazol, itrakonazol, klaritromisin) veya orta dereceli (örneğin flukonazol, diltiazem, eritromisin) CYP3A4 inhibitörlerinin birlikte verilmesi, desogestrelin aktifmetaboliti olan etonogestrel de dahil olmak üzere progestinlerin veya östrojenlerin serumkonsantrasyonlarını artırabilir.

Oral kontraseptifler diğer ilaçların metabolizması ile etkileşebilir. Buna göre, plazma ve doku konsantrasyonları hem artabilir (örn. siklosporin) hem de azalabilir (örn. lamotrigin).

Not: Potansiyel etkileşimlerin tanımlanması amacıyla eş zamanlı uygulanan ilaçların reçetesindeki bilgilerine başvurulmalıdır.

Belge Doama Kodu: lZW56aklUaklUM0FyYnUySHY3aklUYnUy Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Farmakodinamik etkileşimler


Ribavirin veya glekaprevir / pibrentasvir içeren veya içermeyen ombitasvir / paritaprevir / ritonavir ve dasabuvir içeren tıbbi ürünlerle eş zamanlı kullanım, ALT yükselme riskini

11/16

artırabilir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4). Bu nedenle, MYRALON kullanıcıları, bu kombinasyon ilaç rejimiyle tedaviye başlamadan önce alternatif bir kontrasepsiyon yöntemine (örn., sadeceprogestojen içeren kontrasepsiyon veya hormonal olmayan yöntemler) geçmelidir.MYRALON, bu kombinasyon ilaç rejimi ile tedavinin tamamlanmasından 2 hafta sonrayeniden başlatılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşından küçük adolesanlarda etkililik ve güvenliliğe ilişkin hiçbir klinik veri mevcut değildir.

Laboratuvar Testleri:

Kontraseptif steroidlerin kullanılması, karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonlara ilişkin biyokimyasal parametreleri, kortikosteroit bağlayıcı globülin ve lipit/lipoprotein fransiyonlarıgibi taşıyıcı proteinlerin plazma düzeyleri, karbohidrat metabolizması parametreleri ilekoagülasyon ve fibrinoliz parametreleri de dahil olmak üzere bazı laboratuvar tetkiklerininsonuçlarını etkileyebilmektedir. Değişiklikler genellikle normal laboratuvar aralığında kalır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi X'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

MYRALON, doğum kontrolü amacıyla kullanılmaktadır.

Gebelik dönemi

KHK'lerin gebelik süresince kullanımı endike değildir. MYRALON kullanımı sırasında gebelik gerçekleşirse kullanım sonlandırılmalıdır.

Ancak çoğu epidemiyolojik çalışmalarda, ne gebelik öncesinde KOK kullanan kadınların çocuklarında doğum kusurlarında bir yükselme, ne de KOK'lerin erken gebelik dönemindeyanlışlıkla alınması neticesinde herhangi bir teratojenik etki görülmemiştir.

Doğum sonrası dönemde MYRALON kullanımına tekrar başlanırken VTE riskinin artışı göz önünde bulundurulmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).

Laktasyon dönemi

KOK'ler anne sütünün kalitesini azalttıkları ve bileşimini değiştirdikleri için emzirme etkilenebilir. Dolayısıyla KOK kullanımı genel olarak bebeğin tamamen sütten kesilmesinekadar önerilmemektedir. Süt ile birlikte küçük miktarlarda kontraseptif steroidlerin ve/veyabunların metabolitlerinin salgılanması mümkün olmakla birlikte, bu durumun bebeğin sağlığıüzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt mevcut değildir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Bu tıbbi ürünün endikasyonu kontrasepsiyon olduğu için bu başlık geçerli değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.

4.8. istenmeyen etkiler

çyT . Tj • iBu belg^güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

/e.go\

Tüm KHK'lardaki gibi, özellikle kullanımın ilk aylarında, vajinal kanama düzeninde değişiklik görülebilir. Bu değişiklikler kanama sıklığında (hiç, az, daha sık veya devamlı), yoğunluğunda(azalan veya artan) ve süresindeki değişiklikleri içerebilir.

12/16

KHK kullanan kadınlarda, miyokard infarktüsü, inme, geçici iskemik atak, venöz tromboz ve pulmoner emboli dahil, arteriyel ve venöz trombotik ve tromboembolik olay riskinde artışgözlenmiştir; bölüm 4.4'te daha detaylı olarak bunlardan bahsedilmektedir.

MYRALON veya KHK kullanıcılarının genel olarak raporlaranmış muhtemelen bağlantılı istenmeyen etkiler aşağıda listelenmiştir1. İstenmeyen olaylar aşağıda sistem organ sınıfına görelistelenmiştir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila<1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek(<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Seyrek: Hipersensitivite

Bilinmiyor: Kalıtsal ve edinilmiş anjiyoödem semptomlarının şiddetlenmesi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygın olmayan: Sıvı tutulumu

Psikiyatrik hastalıkları:

Yaygın: Depresif ruh hali, değişken ruh hali Yaygın olmayan: Libido azalmasıSeyrek: Libido artışı

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Baş ağrısı Yaygın olmayan: Migren

Göz hastalıkları:

Seyrek: Kontakt lens intoleransı

Vasküler hastalıkları:

Seyrek: Venöz tromboembolizm hastalıkları2, arteriyel tromboembolizm2 hastalıkları

Gastrointestinal hastalıkları:

Yaygın: Bulantı, karında ağrı

Yaygın olmayan: Kusma, ishal

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın: Döküntü, ürtiker

Seyrek: Eritema nodosum, eritoma multiforme

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Yaygın: Memede acı, meme hassasiyeti Yaygın olmayan: Memede büyümeSeyrek: Vajinal akıntı, memede akıntı

Araştırmalar:

Yaygın: Kiloda artış Seyrek: Kiloda azalma

1 Belirli bir istenmeyen etki reaksiyonunu tanımlama için en uygun MedDRA terimi

/ • i i \ i • , i • ,* B^belge. früvenli^lektronik imza ile imzalanmıstırı ii • . i• ,•i


veya benzer koşulları listelenmemiştir ancak, göz

önünde bulundurulmalıdır.

2 >1/10000 ila 1/1000 kadın yılının gözlemsel kuşak çalışmalarında oluşmuştur.

13/16

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımına bağlı ciddi zararlı etkilere ilişkin herhangi bir rapor mevcut değildir. Bu duruma bağlı olarak oluşabilen semptomlar şunlardır: Bulantı, kusma ve hafif vajinal kanama. Antidotmevcut değildir ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapotik grup: Progestojen ve östrojen kombinasyonları (Sabit kombinasyonlar)

ATC kodu: G03AA09

MYRALON 150 mikrogram desogestrel ile 20 mikrogram etinilestradiol içeren bir oral kontraseptif kombinasyonudur.

Etinilestradiol iyi bilinen bir sentetik östrojendir.

Desogestrel sentetik bir progestoj endir. Oral uygulamadan sonra, ovülasyonu güçlü biçimde baskılayıcı aktivite ve güçlü bir progestasyonel ve anti-östrojenik aktivite gösterir. Östrojenikaktiviteye sahip değildir. Androjenik/anabolizan aktivitesi zayıftır.

Pediyatrik popülasyon

:

18 yaş altı adolesanlarda etkililik ve güvenlilikle ilgili klinik veri yoktur.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özelliklerDesogestrel

Emilim:


Oral olarak uygulanan desogestrel hızlı ve tam olarak emilmekte ve etonogestrele dönüştürülmektedir. Tek bir oral dozu takiben 2 nanogram/mL civarı olan doruk serumkonsantrasyonlarına 1-2 saat içerisinde ulaşılır. Kararlı durumda, 5 nanogram/mL ortalamadoruk serum konsantrasyonları gözlenmiştir. Biyoyararlanım

%

62-81 arasındadır.

Dağılım:


Etonogestrel serum albüminine ve seks hormon bağlayıcı globüline (SHBG) bağlanır. Toplam serum ilaç konsantrasyonunun yalnızca %2-4'ü serbest steroid olarak bulunmaktadır ve% 40-70'i spesifik olarak SHBG'ye bağlanmaktadır. SHBG düzeyinde etinilestradiol nedenliartış, öteki serum proteinlerinin dağılımını değiştirebilir, SHBG'ye bağlı fraksiyonu artırıpalbumine bağlı fraksiyonu azaltır. Desogestrelin sanal dağılım hacmi 1,5 L/kg düzeyindedir.

Biyotransformasyon:


Etonogestrel, sitokrom P450 3A4 dahil olmak üzere steroid metabolizmasının bilinen yolları üzerinden tamamen metabolize olmaktadır. Serumdan metabolik klerens hızı yaklaşık 2mL/dak/kg düzeyindedir. Birlikte uygulanan etinilestradiol ile herhangi bir etkileşimsaptanmamıştır.

Belge Doama Kodu: lZW56aklUaklUM0FyYnUySHY3aklUYnUy Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

14/16

Eliminasyon:


Etonogestrel serum seviyesi iki fazda azalmaktadır. Terminal dispozisyon fazı, yaklaşık 30 saatlik bir yarılanma ömrü ile karakterizedir. Desogestrel ve bunun metabolitleri, yaklaşık6:4'lük bir idrar / safra oranı ile atılmaktadır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Etonogestrel farmakokinetiği, etinilestradiol tarafından üç katına çıkarılan SHBG düzeyinin etkisi altındadır. Günlük oral alımı takiben, ilaç serum düzeyleri iki ile üç kat arasında artışgöstermekte ve uygulama siklusunun ikinci yarısı içerisinde durağan durum koşullarınaulaşmaktadır.

Etinilestradiol

Emilim:


Oral yoldan uygulanan etinilestradiol hızlı ve tam olarak emilmektedir. Tek bir oral dozu takiben 30 pikogram/mL civarı olan doruk serum konsantrasyonlarına 1-2 saat içerisindeulaşılmaktadır. Kararlı durumda doruk 65 pikogram/mL ortalama doruk konsantrasyonlarıgözlenmiştir. Presistemik konjügasyon ve ilk geçiş metabolizması sonucunda mutlakbiyoyararlanım yaklaşık

%

60 düzeyindedir.

Dağılım:


Etinilestradiol serum albüminine yüksek düzeyde, fakat spesifik olmayan biçimde bağlanmaktadır (yaklaşık % 98.5) ve serumdaki SHBG konsantrasyonlarında artışa yolaçmaktadır. Yaklaşık 5 L/kg düzeyinde bir görünür dağılım hacmi saptanmıştır.

Biyotransformasyon:


Etinilestradiol, ince bağırsak mukozasında ve karaciğerde presistemik konjügasyona uğramaktadır. Etinilestradiol birincil olarak aromatik hidroksilasyon ile metabolize olmaklabirlikte birçok hidroksillenmiş ve metillenmiş metabolitler oluşmakta ve bunlar serbestmetabolit veya glukuronidler ve sülfatlarla konjügatlar şeklinde bulunmaktadır. Metabolikklerens hızı yaklaşık 5 mL/dak/kg düzeyindedir.

Eliminasyon:


Etinilestradiol serum düzeyleri iki fazda azalmaktadır, terminal dispozisyon fazı yaklaşık 24 saatlik bir yarılanma ömrü ile karakterizedir. Değiştirilmemiş ilaç atılmamakta, etinilestradiolmetabolitleri 4:6 oranında idrar ve safra ile atılmaktadır. Metabolit atılımının yarılanma ömrüyaklaşık 1 gündür.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Kararlı durum konsantrasyonlarına, tek doza kıyasla serum ilaç düzeylerinin % 30-40 oranında daha yüksek olması halinde 3-4 gün sonra ulaşılmaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler, KHK'ların önerilen şekilde kullanıldıkları zaman insanlar için hiçbir özel risk söz konusu olmadığını göstermektedir. Bu durum, tekrarlanan doz toksisitesi,genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme sistemi toksisite çalışmalarına dayanmaktadır.

Ancak, seks steroidlerinin belli hormonal doku ve tümörlerin büyümesini arttırdığı unutulmamalıdır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

^ *Y ı «i IRu belge,

Belge Dogrmâma a eleri n listesi eleri n listesi

Susuz koloidal silika

Laktoz monohidrat (ineklerden elde edilir)

Patates nişastası

15/16

Povidon Stearik asitall-rac-atokoferol

6.2. Geçimsizlikler

Yoktur.

6.3. Raf ömrü

36 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altında, ışık ve nemden korunarak saklanmalıdır.

6.5. Ambalaj niteliği ve içeriği

Alüminyum ile kaplı saşe içinde PVC/alüminyum blister.

21 beyaz tablet içeren blister.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereklilik yoktur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Organon Turkey İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

Kanyon Blok No: 185 İç Kapı No: 271 Şişli - İstanbulTelefon : (212) 268 20 68Faks:(212)319 76 00

8. RUHSAT NUMARASI

2022/241

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk Ruhsat Tarihi: 12.05.2022 Ruhsat Yenileme Tarihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

Belge Doama Kodu: !ZW56aklUaklUM0FyYnUySHY3aklUYnUy Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

16/16

İlaç Bilgileri

Myralon 150 Mcg/20 Mcg Tablet

Etken Maddesi: Desogestrel, Etinilestradiol

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Myralon 150 Mcg/20 Mcg Tablet - KUB
  • Myralon 150 Mcg/20 Mcg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.