Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ganfort %0.03 + %0.5 Göz Damlası, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

GANFORT %0.03 + %0.5 göz damlası, çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler

: Bir mL çözelti, etkin madde olarak;

Bimatoprost 0,3 mg

Timolol 5 mg (6,8 mg timolol maleat'a eşdeğer)

içerir.

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür 0,05 mg/mL

Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası, çözelti

Renksiz ila hafif sarı renkli çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Açık açılı glokomu olan ya da topikal beta-blokörlere, prostaglandin analoglarına yeterli yanıt vermeyen oküler hipertansiyonu olan yetişkin hastalarda intraoküler basıncın (GİB)düşürülmesinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde önerilen doz:

Önerilen doz, sabahları veya akşamları etkilenen göz(ler)e günde bir kez bir damla GANFORT'tur. Her gün aynı zamanda uygulanmalıdır.

Mevcut literatür verileri, göziçi basıncı düşürmede GANFORT'un akşam vakti uygulanması, sabah uygulanmasına nazaran daha etkili olabileceğini önermektedir. Bununla beraber, sabahveya akşam doz uygulamasına uyum sağlanabilirliği dikkate alınmalıdır (bkz. bölüm 5.1).

Uygulama şekli:

1

Göze damlatılarak kullanılır.

Eğer bir doz atlanmışsa, tedaviye planlanan bir sonraki dozla devam edilir.

Doz, etkilenen göz(ler)e günde bir damlayı geçmemelidir.

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, ilaçlar en az 5 dakika arayla uygulanmalıdır.

Nazolakrimal tıkama veya 2 dakika boyunca göz kapaklarının kapatılması durumunda sistemik absorpsiyonu azalır. Bu sistemik yan etkilerin azalması ve lokal etkinliğin artması ilesonuçlanabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

GANFORT, karaciğer ya da böbrek yetmezliği olan hastalarda araştırılmamıştır. Bu nedenle bu hastaların tedavisinde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

GANFORT'un 0 ila 18 yaş aralığındaki çocuklarda güvenlilik ve etkililiği belirlenmemiştir. Veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak yaşlılarda herhangi bir doz ayarlaması bildirilmemiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin maddelere ya da bölüm 6.1'de listelenmiş olan yardımcı maddelerden herhangi birinekarşı aşırı duyarlılık

• Bronşiyal astım ya da bronşiyal astım öyküsü, ağır kronik obstruktif akciğer hastalığı dadahil olmak üzere reaktif hava yolları hastalığı.

• Sinüs bradikardisi, hasta sinüs sendromu, sinoatriyal blok, bir kalp pili ile kontrol edilmeyenikinci ya da üçüncü derece atrioventriküler blok, belirgin kardiyak yetmezlik, kardiyojenikşok

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Topikal uygulanan diğer oftalmik ilaçlar gibi, GANFORT'un etkin maddeleri (timolol/bimatoprost) da sistemik olarak emilebilir. Etkin maddelerin herhangi birinin sistemikemiliminin arttığı gözlenmemiştir.

Beta-adrenerjik bileşen timololün varlığına bağlı olarak, sistemik beta-blokör kullanımında ortaya çıkabilenlere benzer kardiyovasküler, pulmoner ve diğer advers reaksiyonlar oluşabilir.Topikal oftalmik uygulamadan sonra sistemik advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı sistemikuygulamadan daha düşüktür. Sistemik absorpsiyonu azaltmak için Bölüm 4.2'ye bakınız.

Kardiyak bozukluklar:


Kardiyovasküler hastalığı (örn. koroner kalp hastalığı, Prinzmetal anjina ve kalp yetmezliği) olan ve beta-blokörlerle hipotansiyon tedavisi gören hastalar son derece dikkatledeğerlendirilmeli ve diğer etkin maddelerle tedavi düşünülmelidir. Kardiyovasküler hastalıkları

2

olan hastaların, bu hastalıkların kötüye gitme belirtileri ve advers reaksiyonlar bakımından izlenmesi gerekir.

İletim zamanına negatif etkisi nedeniyle, beta-blokörler birinci derece kalp bloğu olan hastalara ancak dikkatli bir şekilde verilmelidir.

Vasküler bozukluklar:


Ciddi periferal dolaşım rahatsızlığı/bozukluğu (örn: Raynaud hastalığının veya Raynaud sendromunun ağır şekilleri) olan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.

Solunum bozuklukları:


Bazı oftalmik beta-blokörlerin uygulanmasını takiben astımlı hastalarda bronkospazma bağlı ölüm dahil solunum reaksiyonları rapor edilmiştir.

GANFORT, hafif/orta derecede kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda dikkatle ve sadece olası yarar, potansiyel riskten fazla ise kullanılmalıdır.

Endokrin bozuklukları:


Beta-blöker ilaçlar, akut hipoglisemi belirti ve semptomlarını gizleyebildiği için, spontan hipoglisemisi olan veya labil diyabetik hastalara dikkatle uygulanmalıdır, zira beta-blokörlerakut hipogliseminin belirti ve bulgularını maskeleyebilir.

Hipertiroidizm:


Beta-blokörler hipertiroidi belirtilerini de maskeleyebilir.

Korneal hastalıklar:


Oftalmik beta-blokörler, göz kuruluğunu tetikleyebilir. Korneal hastalığı olan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.

Diğer beta-blokör ilaçlar:


Halihazırda sistemik bir beta-blokör ilaç kullanan hastalara timolol verildiğinde, intra-oküler basınç üzerine etkisi veya sistemik beta-blokajın bilinen etkileri artabilir. Hastaların tedaviyecevabı yakından gözlenmelidir. İki adet topikal beta-adrenerjik blokör ilacın kullanımıönerilmez (bkz. bölüm 4.5)

Anafilaktik reaksiyonlar:


Atopi öyküsü ya da çeşitli alerjenlere şiddetli anafilaktik reaksiyon öyküsü olan hastalar, beta-blokörlerin kullanımı sırasında, bu tip alerjenlere karşı tekrar karşılaşmada daha fazla reaktif olabilir ve anafilaktik reaksiyonların tedavisinde kullanılan olağan adrenalin dozuna yanıtvermeyebilirler.

Koroidal yırtılma:


Filtrasyon işlemlerinden sonra aközü baskılayan tedavinin (örn. timolol, asetazolamid) uygulanması ile koroidal yırtılma rapor edilmiştir.

Cerrahi anestezi:


Beta-blokör oftalmolojik preparatlar, sistemik P-agonist etkileri mesela adrenalinin etkilerini bloke edebilir. Hasta timolol alıyorsa anestezist bilgilendirilmelidir.

3

Hepatik:


Hafif derecede karaciğer hastalığı öyküsü olan ya da alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve/veya başlangıç bilirübin değerleri normal olmayan hastalarda,bimatoprost 24 ay içinde karaciğer fonksiyonu üzerinde advers bir reaksiyon oluşturmaz.Karaciğer fonksiyonu üzerinde oküler timolol ile ilişkili hiçbir advers reaksiyonbilinmemektedir.

Oküler:


Tedavi başlamadan önce hastalar bimatoprost ve GANFORT tedavisi sırasında gözlenmiş olan kirpik uzaması, göz kapağı derisinin veya perioküler derinin koyulaşması ve artan kahverengiiris pigmentasyonu olasılığı hakkında bilgilendirilmelidir, keza bu durumlar bimatoprost veGANFORT tedavisi sırasında gözlenmiştir. Artan iris pigmentasyonu kalıcı olabilir ve yalnızcabir gözün tedavi edildiği olgularda, iki göz arasında görünüm açısından farklılıklara yol açabilir.GANFORT kullanımının kesilmesinden sonra iris pigmentasyonu kalıcı olabilir. 12 ay süreliGANFORT tedavisinin ardından iris pigmentasyonu insidansı %0,2 olarak belirlenmiştir. 12 aysüreli tek başına bimatoprost göz damlası tedavisini takiben bu insidans %1,5'ti ve tedavisonrasında ki 3 yılda artış göstermemiştir. Pigmentasyon değişikliği, melanosit sayısındakiartıştan ziyade, melanositlerin içeriğindeki melanin artışına bağlıdır. Artmış irispigmentasyonunun uzun dönem etkileri bilinmemektedir. Bimatoprostun oftalmikuygulamasıyla görülen iris renk değişimleri, aylar boyunca ya da yıllarca fark edilmeyebilir.İristeki renkli noktalanmalar veya lekeler, tedaviden etkilenmemiş gibi görünmektedir.Periorbital doku pigmentasyonunun bazı hastalarda geri dönüşümlü olduğu bildirilmiştir.

GANFORT kullanımında kistoid maküler ödemi dahil, maküler ödem bildirilmiştir. Bu bağlamda GANFORT, afakik hastalar, posterior lens kapsülü yırtık olan psödofakik hastalarveya maküler ödem açısından bilinen risk faktörleri (örn: intraoküler cerrahi, retinal venoklüzyonu, oküler enflamasyon hastalığı ve diyabetik retinopati) olan hastalarda dikkatliuygulanmalıdır.

GANFORT, aktif intraoküler enflamasyonu (örn: üveit) olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır, çünkü enflamasyon şiddetlenebilir.

Deri:


GANFORT'un deri yüzeyine tekrarlayan şekilde temas ettiği yerlerde tüylenme potansiyeli vardır. Bu nedenle GANFORT'un talimat verildiği şekilde kullanılması ve yanaklara veya diğercilt bölgelerine akmasının engellenmesi önemlidir.

Diğer durumlar:


GANFORT enflamatuvar oküler durumlar, neovasküler, enflamatuvar, kapalı açılı glokom, konjenital glokom ya da dar açılı glokom hastalarında araştırılmamıştır.

Glokom veya oküler hipertansiyonlu hastalarla bimatoprost 0,3 mg/L çalışmalarında, günde 1 dozdan fazla bimatoprosta maruz kalan gözde, göziçi basıncı düşürücü etkinin azalabildiğigösterilmiştir. Diğer prostaglandin analoglarıyla beraber GANFORT kullanan hastaların, göziçi basınç değişikliklerinin gözlemlenmesi gerekir.

Yardımcı maddeler:


GANFORT'un içindeki koruyucu benzalkonyum klorür, gözde iritasyona neden olabilir. Uygulamadan önce kontakt lensler çıkarılmalı, tekrar göze takılmadan önce de en az 15 dakika

4

beklenmelidir. Benzalkonyum klorürün yumuşak kontakt lenslerde renk bozulmasına neden olduğu bilinmektedir. Yumuşak kontakt lenslerle temastan kaçınılmalıdır.

Benzalkonyum klorürün yüzeysel noktalı keratopati ve/veya toksik ülseratif keratopatiye neden olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı kuru göz hastalarında ya da korneanın risk altında olduğuolgularda GANFORT'un sık ya da uzun süreli kullanımlarda hastaların izlenmesigerekmektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bimatoprost/timolol sabit kombinasyonu ile herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Oftalmik beta-blokör çözeltisinin oral kalsiyum kanal blokörleri, guanetidin, beta-adrenerjik bloke edici ilaçlar, parasempatomimetikler, anti-aritmikler (amiodaron dahil) ve digitalisglikozitleri ile eşzamanlı kullanıldığı koşulda hipotansiyon ve/veya belirgin bradikardiylesonuçlanan ilave etkilerin ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır.

CYP2D6 inhibitörleri (kinidin, fluoksetin, paroksetin gibi) ve timolol ile kombine tedavi esnasında artmış sistemik beta-blokaj (kalp atım hızında azalma, depresyon gibi) bildirilmiştir.

Nadiren eş zamanlı oftalmik beta-blokör ve adrenalin (epinefrin) kullanımı ile midriyazis oluşumu bildirilmiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doğum kontrolüyle ilgili klinik veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

GANFORT gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Bimatoprost/timolol sabit kombinasyonunun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. GANFORT açıkça gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.Sistemik emilimi azaltmak için bölüm 4.2'ye bakınız.

Bimatoprost

Gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar yüksek maternotoksik dozlarda üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz.Bölüm 5.3).

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Timolol

5

Epidomiyolojik çalışmalar malformatif etki göstermemiştir, ancak beta-blokörler oral yoldan uygulandığında rahim içi büyümede gecikme riski görülmüştür. Ayrıca, beta-blokörler doğumadek uygulandığında yeni doğanlarda beta-blokaj belirti ve semptomları (bradikardi,hipotansiyon, solunum yetmezliği ve hipoglisemi gibi) görülmüştür. GANFORT doğumakadar uygulanmışsa, yeni doğan hayatının ilk birkaç günü boyunca yakından izlenmelidir.Timolol ile hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar klinik uygulamada kullanılabilen dozlardanönemli oranda daha yüksek dozlarda üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

GANFORT gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

GANFORT emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Timolol

Beta-blokörler anne sütüyle atılmaktadır. Ancak, göz damlalarındaki timololün terapötik dozlarında, infantta beta-blokajın klinik semptomlarını oluşturacak miktarın sütte bulunmasıbeklenmez. Sistemik emilimi azaltmak için bölüm 4.2'ye bakınız.

Bimatoprost

Bimatoprostun insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar bimatoprostun emziren sıçanların sütüyle atıldığını göstermektedir.

Üreme Yeteneği/Fertilite

GANFORT'un insan fertilitesine etkilerine dair veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

GANFORT'un araba ve makine kullanma becerisi üzerinde ihmal edilebilir bir etkisi vardır. Diğer oküler ilaçlarla olduğu gibi, damlatma sırasında geçici bulanık görme oluşuyorsa, hastaaraba ya da makine kullanmadan önce görüşü düzelene kadar beklemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

GANFORT

Güvenlilik profilinin özeti

GANFORT'un kullanıldığı klinik çalışmalarda bildirilen istenmeyen etkiler, daha önce bimatoprost ve timolol etkin maddelerinin herhangi biri için bildirilen reaksiyonlarla sınırlıdır.Klinik çalışmalarda GANFORT'a özgü hiçbir yeni advers ilaç reaksiyonu gözlenmemiştir.

GANFORT'un kullanıldığı klinik çalışmalarda bildirilen istenmeyen etkilerin çoğu oküler, hafif şiddetlidir, hiçbiri ciddi olarak değerlendirilmemiştir. 12 aylık klinik verilere istinaden ensık bildirilen advers ilaç reaksiyonu hastaların yaklaşık %26'sında görülen konjunktivalhiperemidir (genelde hafif seyreder ve non-enflamatuar tabiatta olduğunu düşündürür) vehastaların %1,5'inde tedavinin bırakılmasına neden olmuştur.

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları GANFORT klinik çalışmalarında veya pazara çıktıktan sonraki dönemde bildirilmiştir (her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddiyetsırasıyla verilmektedir).

6

İstenmeyen etkilerin ortaya çıkışını sınıflandırmak için aşağıdaki terminoloji kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle sıklığıtahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Alerjik dermatit, anjiyoödem, göz alerjisi belirtileri veya semptomları

dahil aşırı duyarlılık reaksiyonları

Psikiyatrik hastalıkları

Bilinmiyor: İnsomni, kâbus görme

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Bilinmiyor: Tat alma duyusunda bozulma, baş dönmesi

Göz hastalıkları

Çok yaygın: Yaygın:


Konjunktival hiperemi

Noktalı keratit, korneal erozyon, yanma hissi, konjunktival irritasyon*, gözde prurit, gözde batma hissi, yabancı cisim hissi, kuru göz, göz kapağıeritemi, göz ağrısı, fotofobi, göz akıntısı, görme bozukluğu, göz kapağındaprurit, görüş keskinliğinde bozulma, blefarit, göz kapağında ödem, gözdeiritasyon, göz yaşı artışı, kirpik uzaması

İritis, konjunktival ödem, göz kapağında ağrı, gözde anormal his*, astenopi, trikiyazis, iris hiperpigmentasyonu, göz kapağı girintisinde derinleşme, gözkapağında ptozis, enoftalmi, lagoftalmi ve göz kapağı retraksiyonu ilesonuçlanan periorbital yağ atrofisi ve deride gerginlik ile ilişkili periorbitalve göz kapağı değişiklikleri, kirpiklerin koyulaşması*

Sistoid maküler ödem, gözde şişlik, bulanık görme, gözde rahatsızlık hissi


Yaygın olmayan:

Bilinmiyor:

Kardiyak hastalıkları

Bilinmiyor: Bradikardi

Vasküler hastalıkları

Bilinmiyor: Hipertansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Rinit

Yaygın olmayan: Dispne

Bilinmiyor: Bronkospazm (ağırlıklı olarak önceden bronkospastik hastalığı olan

hastalarda), astım

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Blefaral pigmentasyon, deri hiperpigmentasyonu (perioküler),

hirsutizm

Bilinmiyor: Alopesi, ciltte renk değişikliği (perioküler)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Bilinmiyor: Yorgunluk

7

*GANFORT'un sadece diğer formülasyonları ile görülen advers reaksiyonlar

Diğer topikal uygulanan oftalmik ilaçlarda olduğu gibi, GANFORT (bimatoprost/timolol) sistemik dolaşıma geçer. Timololün emilimi, sistemik beta-blokör ilaçlarla görülenlere benzeristenmeyen etkilere sebep olabilir. Topikal oftalmik uygulamadan sonra sistemik advers ilaçreaksiyonlarının sıklığı sistemik uygulamaya nazaran daha düşüktür. Sistemik emilimiazaltmak için, Bölüm 4.2'ye bakınız.

Etkin maddelerin herhangi biriyle (bimatoprost veya timolol) ilave istenmeyen etkiler görülmüştür ve GANFORT ile de görülme olasılığı olanlar aşağıda listelenmiştir:

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaksi dahilsistemik alerjik reaksiyonlar1

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Hipoglisemi1

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor: Depresyon1, hafıza kaybı1,halüsinasyon1

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Senkop1, serebrovasküler olay1, miyastenia gravis belirti ve semptomlarında

artış1, parestezi1, serebral iskemi1

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Korneal duyarlılıkta azalma1, diplopi1, ptozis1, filtrasyon cerrahisini takiben

koroidal ayrılma1 (bkz. Bölüm 4.4), keratit1, blefarospazm2, retinal hemoraji2, üveit2

Kardiyak hastalıkları

Bilinmiyor: Atriyoventriküler blok1, kardiyak arest1, aritmi1, kardiyak yetmezlik1,

konjestif kalp yetmezliği1, göğüs ağrısı1, palpitasyonlar1, ödem1

Vasküler hastalıkları

Bilinmiyor: Hipotansiyon1, Raynaud fenomeni1, el ve ayakta soğukluk1

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Bilinmiyor: Astımın şiddetlenmesi2, KOAH'ın şiddetlenmesi2, öksürük1

Gastrointestinal hastalıkları

Bilinmiyor: Bulantı1, 2, ishal1, dispepsi1, ağızda kuruma1, karın ağrısı1, kusma1

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Psöriyazis formunda döküntü1 ya da psöriyazisin alevlenmesi1, deri

döküntüsü1

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Miyalji1

8

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Bilinmiyor: Cinsel işlev bozukluğu1, libidonun azalması1

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Bilinmiyor: Asteni1 2

Araştırmalar

Bilinmiyor: Anormal karaciğer fonksiyon testleri (LFT) 2

1 Timolol ile görülen advers reaksiyonlar

2 Bimatoprost ile görülen advers reaksiyonlar

Fosfat içeren göz damlaları ile bildirilen istenmeyen etkiler


Ciddi korneal hasarı olan hastalarda, fosfat içeren göz damlalarının kullanımına bağlı olarak, çok seyrek olarak korneal kalsifikasyon bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'a bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

GANFORT'un topikal doz aşımı görülmesi ya da toksisite ile bağdaştırılması olası değildir.

Bimatoprost


GANFORT'un yanlışlıkla yutulduğu durumda, aşağıdaki bilgiler yol gösterici olabilir: Sıçan ve farelerdeki iki haftalık oral çalışmalarda, 100 mg/kg/gün'e kadarki bimatoprost dozlarıherhangi bir toksisite oluşturmamıştır. mg/m2 olarak ifade edilen bu doz, 10 kg ağırlığında birçocuk yanlışlıkla bir şişe GANFORT aldığında içerdiği dozdan en az 70 kez daha fazladır.

Timolol


Sistemik timolol doz aşımı semptomları; bradikardi, hipotansiyon, bronkospazm, başağrısı, baş dönmesi, nefes kesilmesi ve kardiyak aresttir. Renal bozukluğu olan hastalarla yürütülen birçalışmada timololün kolaylıkla diyaliz olmadığı gösterilmiştir.

Aşırı doz ortaya çıktığında, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmik - beta-blokör ilaçlar ATC Kodu: S01ED51

Etki mekanizması


9

GANFORT iki etkin maddeden oluşmaktadır: bimatoprost ve timolol. Bu iki etkin madde, bütünleyici etki mekanizmalarıyla, yükselmiş olan göz içi basıncını (GİB) düşürürler vebileşiklerin tek başına uygulandığı tedaviyle karşılaştırıldığında, birleşik etki göz içi basıncındailave bir düşüşle sonuçlanır. GANFORT'un etkisi hızlı ortaya çıkar.

Bimatoprost güçlü bir oküler hipotansif etkin maddedir. Yapısal olarak, bilinen herhangi bir prostaglandin reseptörü aracılığıyla etkili olmayan prostaglandin F2a (PGF2a) ile ilişkili sentetikbir prostamiddir. Bimatoprost seçici olarak prostamidler olarak adlandırılan, biyolojik olaraksentezlenen yeni keşfedilmiş maddelerin etkilerini taklit eder. Buna karşın prostamid reseptörüyapısal olarak henüz tanımlanmamıştır. Bimatoprostun insanlarda intraoküler basıncıdüşürdüğü mekanizma, trabeküler ağda aköz hümör çıkışını artırma ve uveoskleral çıkışıgüçlendirmedir.

Timolol ise anlamlı intrinsik sempatomimetik, direkt miyokardiyal depresan ya da lokal anestetik (membran stabilize edici) aktivitesi olmayan, non-selektif beta 1 ve beta 2 adrenerjikreseptör bloke edici ilaçtır. Timolol göz içi basıncını aköz hümör oluşumunu azaltarak düşürür.Kesin etki mekanizması tam bilinmemektedir. Ancak endojen beta-adrenerjik stimülasyon ileartan siklik AMP sentezinin inhibisyonu ile olduğu düşünülmektedir.

Klinik etkiler


GANFORT'un göz içi basıncını düşürücü etkisi, bimatoprost (günde bir kez) ve timololün (günde iki kez) birlikte tedavisinde elde edilen etkiden daha düşük değildir.

GANFORT için mevcut literatür verileri GİB düşürmede akşam dozlamasının sabah dozlamasına nazaran daha etkili olduğunu düşündürmektedir. Bununla beraber, sabah veyaakşam dozlamasının herhangi birine uyum sağlanabilirliği dikkate alınmalıdır

Pediyatrik popülasyon


GANFORT'un güvenlilik ve etkililiği 0 ila 18 yaş arasındaki çocuklarda belirlenmemiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


GANFORT

Sağlıklı bireylerde monoterapi tedavilerinin GANFORT ile karşılaştırıldığı çapraz bir çalışmada plazma bimatoprost ve timolol konsantrasyonları belirlenmiştir. Bireysel bileşenlerinsistemik emilimi minimum düzeyde gözlenmiş ve tek bir formülasyonda eş zamanlıuygulamadan etkilenmemiştir.

Sistemik emilimin ölçüldüğü 12 ay süreli iki çalışmada bireysel bileşenlerin hiçbiriyle ilişkili birikim gözlenmemiştir.

Bimatoprost

Bimatoprost

in vitro

koşullarda insan kornea ve sklerasına iyi penetre olur. Oküler uygulamayı takiben sistemik bimatoprost düzeyi çok düşüktür, zaman içinde hiçbir birikim söz konusudeğildir. İki hafta süreyle her iki göze günde bir kez birer damla şeklinde %0,03 bimatoprostuygulanmasının ardından, kan konsantrasyonları dozlamayı izleyen 10 dakika içinde dorukyapmış ve 1,5 saat içinde alt tespit limitinin (0,025 nanogram/mL) altına düşmüştür. OrtalamaCmaks ve EAÂ0-24saat değerleri sırasıyla, yaklaşık 0,08 nanogram/mL ve 0,09 nanogram.saat/mL

10

olup 7. ve 14. günlerde birbirine benzerdi. Oküler dozlamanın ilk haftasında kararlı durum ilaç konsantrasyonuna ulaşıldığını göstermektedir.

Timolol

Katarakt ameliyatı olan kişilerde %0,5'lik göz damlası çözeltisinin oküler uygulamasının ardından, doruk timolol konsantrasyonu dozdan bir saat sonra aköz hümörde 898 nanogram/mLolarak belirlenmiştir.

Dağılım:


Bimatoprost vücut dokularına orta düzeyde dağılır, insanlarda kararlı durumdaki sistemik dağılım hacmi 0,67 L/kg'dır. İnsan kanında, bimatoprost başlıca plazmada bulunur.Bimatoprostun plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %88'dir.

Kısmen sistemik olarak emilmiş olan doz, büyük ölçüde karaciğerde metabolize olur. Timololün plazmadaki yarılanma ömrü yaklaşık 4 ila 6 saattir. Timolol kısmen karaciğerdemetabolize olur, timolol ve metabolitleri böbrekten itrah edilir. Timolol yoğun bir biçimdeplazmaya bağlanmaz.

Biyotransformasyon:


Bimatoprost, oküler uygulama sonrasında sistemik dolaşıma geçtikten sonra dolaşımdaki başlıca yapılardan biri haline gelir. Daha sonra çeşitli metabolitler oluşturmak üzereoksidasyon, N-deetilasyon ve glukuronidasyon süreçlerinden geçer.

Timolol kısmen karaciğer tarafından metabolize olmaktadır.

Eliminasyon:


Bimatoprost birincil olarak renal yoldan atılır; sağlıklı bireylere uygulanan intravenöz dozun %67'si idrarda, %25'i dışkı ile atılır. İntravenöz uygulama sonrasında belirlenen eliminasyonyarı ömrü yaklaşık 45 dakikadır; toplam kan klerensi ise 1,5 L/saat/kg'dır.

Timolol ve metabolitleri böbrek tarafından atılmaktadır.

Yaşlı Hastalardaki Özellikler:


Günde iki kez uygulama sonrasında, yaşlı bireylerdeki (65 yaş ve üzerindeki kişiler) 0,0634 nanogram.saat/mL'lik ortalama EAA0-24saat değeri genç sağlıklı erişkinlerdeki 0,0218nanogram.saat/mL değerinden anlamlı biçimde yüksektir. Buna karşın yaşlı ve genç bireylerleilişkili sistemik düzey, oküler uygulamada son derece düşük olduğu için, bu bulgu klinik açıdananlamlı değildir. Zaman içinde kanda bimatoprost birikimi olmamıştır, güvenlilik profili yaşlıve genç hastalarda benzerdir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

GANFORT

GANFORT ile yürütülen tekrarlayan oküler doz toksisite çalışmaları insanlar üzerinde özel bir tehlike oluşturmamıştır. Ayrı ayrı bileşenlerin oküler ve sistemik güvenlilik profilleri iyibilinmektedir.

Bimatoprost

Güvenlilik farmakolojisi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel çalışmalarına dayanan, klinik olmayan veriler insanlar için özel bir tehlike göstermemektedir. Kemirgenlerde yürütülençalışmalarda, oküler uygulamayı takiben insanlarda elde edilen düzeylerin 33 ila 97 katısistemik maruziyet düzeylerinde, türe özgü düşük oluşmuştur.

11

1 yıl süreyle günde > %0,03 konsantrasyonlarda oküler bimatoprost uygulanan maymunlarda iris pigmentasyonunda artış ve belirgin üst ve/veya alt sulkus ve palpebral fisurungenişlemesiyle karakterize dozla ilişkili geri dönüşür nitelikte perioküler etkiler gözlenmiştir.İris pigmentasyonundaki artışın melanosit sayısındaki artıştan değil, melanositlerdeki melaninüretiminin artan uyarımından kaynaklandığı görülmüştür. Perioküler etkilere ilişkin işlevsel yada mikroskopik değişiklikler gözlenmemiştir ve perioküler değişikliklerin etki mekanizmasıbilinmemektedir.

Timolol

Klinik olmayan veriler, güvenlilik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üremeyle ilişkili toksisite çalışmaları temelinde insanlar üzerindeözel bir tehlike göstermemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Sitrik asit monohidratDibazik sodyum fosfat heptahidratSodyum klorür

Hidroklorik asit veya sodyum hidroksit Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Özel bir saklama koşulu gerektirmez.

Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 28 gün içerisinde kullanılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Polistiren vidalı kapağı olan, beyaz renkli, opak, düşük yoğunluklu polietilen şişe. Şişenin dolum hacmi 3 mL'dir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir koşul gerektirmez.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

12

7. RUHSAT SAHİBİ

Allergan İlaçları Ticaret A.Ş.

Barbaros Mah. Begonya Sk. Nidakule Ataşehir Batı Blok No: 1 İç Kapı No: 41Ataşehir/İstanbul

Tel: (0216) 512 22 00

Faks: (0216) 425 96 10

8. RUHSAT NUMARASI

131/8

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 28.02.2011 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

13

İlaç Bilgileri

Ganfort %0.03 + %0.5 Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Bimatoprost, Timolol Maleat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Ganfort Göz Damlası 1x3 Ml
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.