Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Prevymis 480 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonlarıbildirmeleri beklenmektedir. Bkz. Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PREVYMIS 480 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir film kaplı tablet, 480 mg letermovir içerir.

Yardımcı maddeler:

6,4 mg laktoz (monohidrat olarak, geviş getiren hayvanlardan (inek) elde edilmiş). Yardımcı maddelerin tam listesi için bkz. Bölüm 6.1.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet

Pembe, oval şekilli, 21,2 mm x 10,3 mm çaplarında bikonveks, bir tarafı “595” ve diğer tarafı Merck logosu baskılı tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

PREVYMIS, CMV-seropozitif [R+] olan ve allojenik hematopoietik kök hücre transplantasyonu (HKHT) olan erişkinlerde sitomegalovirüs (CMV) reaktivasyonunun vehastalığının profilaksisinde endikedir.

Antiviral ajanların uygun kullanımı ile ilgili resmi kılavuzlara dikkat edilmelidir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi

PREVYMIS ayrıca 240 mg tablet ve infüzyonluk konsantre çözelti olarak da mevcuttur (240 mg ve 480 mg).

PREVYMIS tabletleri ve infüzyonluk konsantre çözelti hekimin takdirine göre birbiriyle değiştirilerek kullanılabilir ve doz ayarlaması gerekmemektedir.

PREVYMIS'in önerilen dozu günde bir kez 480 mg tablettir.

PREVYMIS, HKHT'den sonra başlatılmalıdır. PREVYMIS transplantasyon gününde başlatılabilir ama transplantasyondan itibaren 28 günden fazla geçtiyse başlatılmamalıdır.PREVYMIS greft uygulamasından önce veya sonra başlatılabilir. PREVYMIStransplantasyondan sonraki 100 gün boyunca sürdürülmelidir.

1

Klinik çalışmalarda letermovirin 100 günden daha uzun sürelerde kullanımının güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir. Transplantasyondan itibaren 100 gün geçtikten sonra yapılacakuzun süreli letermovir profilaksisi, geç CMV reaktivasyonu riski yüksek olan bazı hastalardayararlı olabilir (bkz. Bölüm 5.1). Letermovir profilaksisinin 100 günden daha uzun sürekullanımı için, yarar-risk dengesinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Doz ayarlaması


Eğer PREVYMIS siklosporinle birlikte uygulanıyorsa, PREVYMIS dozu günde bir kez 240 mg'a düşürülmelidir (bkz. Bölüm 4.5 ve 5.2).

• Eğer siklosporin PREVYMIS'ten sonra başlatılırsa, bir sonraki PREVYMIS dozugünde bir kez 240 mg'a düşürülmelidir.

• Eğer PREVYMIS başlatıldıktan sonra siklosporin bırakılırsa, bir sonrakiPREVYMIS dozu günde bir kez 480 mg'a yükseltilmelidir.

• Eğer yüksek siklosporin düzeyleri nedeniyle siklosporin dozu geçici olarakdurdurulursa, PREVYMIS için doz ayarlaması gerekmemektedir.

Dozun kaçırılması


Hastaları, bir PREVYMIS dozunu kaçırmaları durumunda, hatırlar hatırlamaz almaları gerektiği konusunda bilgilendiriniz. Eğer bir sonraki dozun alım zamanına kadarhatırlamazlarsa, unutulan dozu almadan, normal programa dönmeleri gerekmektedir.Hastalar bir sonraki doz olarak çift doz almamalı veya reçete edilenden daha fazla dozalmamalıdır.

Uygulama şekli

Oral kullanım içindir.

Tablet bütün olarak yutulmalıdır. Yemekle birlikte veya yemekten ayrı olarak alınabilir. Tablet bölünmemeli, ezilmemeli veya çiğnenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda PREVYMIS doz ayarlaması önerilmemektedir. Diyalize alan veya almayan son dönem karaciğer hastalığı (SDKH) olan hastalarda doz önerisiyapılamamaktadır. SDKH hastalarında etkililik ve güvenlilik kanıtlanmamıştır.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif (Child-Pugh Sınıf A) ila orta dereceli (Child-Pugh Sınıf B) karaciğer yetmezliği için PREVYMIS doz ayarlaması gerekmemektedir. PREVYMIS şiddetli (Child-Pugh Sınıf C)karaciğer yetmezliği olan hastalarda önerilmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Kombine karaciğer ve böbrek yetmezliği:

PREVYMIS, orta dereceli karaciğer yetmezliğiyle birlikte orta dereceli veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

PREVYMIS'in 18 yaşından küçük hastalardaki güvenlilik ve etkililiği kanıtlanmamıştır. Veri bulunmamaktadır (bkz. Bölüm 5.1).

Geriyatrik popülasyon

:

PREVYMIS için yaşa göre doz ayarlaması gerekmemektedir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2).

2

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

Pimozid ile eş zamanlı uygulama (bkz. bölüm 4.4 ve 4.5).

Ergot alkaloidleri ile eş zamanlı uygulama (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

St. John's wort

(Hypericumperforatum,

sarı kantaron) ile eş zamanlı uygulama (bkz. bölüm 4.5).

Letermovirin siklosporin ile birlikte uygulanması:

Dabigatran, atorvastatin, simvastatin, rosuvastatin veya pitavastatin ile eş zamanlı kullanım kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.5).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

CMV DNA takibi


Letermovirin güvenliliği ve etkililiği, profilaksi başlanmadan önce yapılan CMV DNA testinin sonucu negatif olan hastalarda gösterilmiştir. CMV DNA transplantasyondan sonra14. haftaya kadar haftada bir kez ve 24. haftaya kadar iki haftada bir izlenmiştir. Klinikyönden anlamlı CMV DNAemi veya CMV hastalığı olan vakalarda letermovir profilaksisidurdurulmuş ve standart bakım olarak pre-emptif terapi (PET) veya tedavi başlatılmıştır.Letermovir profilaksisi başlatılan ve başlangıçtaki CMV DNA testi sonradan pozitif olanhastalarda, PET kriterleri karşılanmamışsa profilaksiye devam edilebilir (bkz. Bölüm 5.1).

Tıbbi ürün etkileşimleri nedeniyle advers reaksiyonlar veya terapötik etkide düşüş riski

PREVYMIS'in bazı tıbbi ürünlerle birlikte kullanımı, bilinen veya potansiyel önemli tıbbiürün etkileşimlerine neden olabilir ve bunlar da aşağıdakilere yol açabilir:

• birlikte kullanılan tıbbi ürünlerin veya letermovirin maruziyetinde artış nedeniyleolasılıkla klinik açıdan anlamlı advers reaksiyonlar

• birlikte kullanılan tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarında anlamlı düşüş olmasıve bunun da birlikte kullanılan tıbbi ürünün terapötik etkisinde düşüşe nedenolabilmesi.

Doz önerileri dahil olmak üzere, bu bilinen ve potansiyel önemli tıbbi ürün etkileşimlerinin önlenmesi veya yönetimiyle ilgili adımlar için Tablo 1'e bakınız (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.5).

İlaç etkileşimleri


PREVYMIS, terapötik aralıkları dar olan CYP3A substratı tıbbi ürünlerle (örn. alfentanil, fentanil ve kinidin) birlikte dikkatli kullanılmalıdır; bunların birlikte uygulanması, CYP3Asubstratlarının plazma konsantrasyonlarında artışa neden olabilir. CYP3A substratl arıylabirlikte kullanımda yakın izlem ve/veya doz ayarlaması önerilmektedir (bkz. Bölüm 4.5).

Letermovire başlandıktan ve letermovir kesildikten sonra (bkz. Bölüm 4.5) ve bunun yanısıra, letermovirin uygulama yolu değiştirildikten sonraki ilk 2 haftada siklosporin,takrolimus ve sirolimus izleminin arttırılması genellikle önerilmektedir.

3

Letermovir, enzimlerin ve taşıyıcıların orta düzeydeki bir indükleyicisidir. İndüksiyon, metabolize edilen ve taşınan bazı tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarında azalmayaneden olabilir (bkz. Bölüm 4.5). Bu nedenle vorikonazol için terapötik ilaç takibi (TİT)önerilir.

Dabigatranın etkililiğinde azalma riski nedeniyle dabigatranın eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

Letermovir, OATP1B1/3 ile taşınan tıbbi ürünlerin (örneğin statinlerin pek çoğu) plazma konsantrasyonlarını arttırabilir (bkz. Bölüm 4.5 ve Tablo 1).

Yardımcı maddeler

PREVYMIS laktoz monohidrat içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği, veya glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farklı letermovir tedavi rejimleri arasında maruz kalım bakımından farklar hakkında genel açıklama


- Kullanılan doz rejimine bağlı olarak, tahmini letermovir plazma maruz kalımı farklılaşmaktadır (bkz. Tablo 4). Dolayısıyla, letermovir ile ilaç etkileşimlerinin kliniksonuçları hangi letermovir rejiminin kullanıldığına ve letermovirin siklosporin ile kombinekullanılıp kullanılmadığına bağlı olarak değişecektir.

-Siklosporin ile letermovir kombinasyonu, eş zamanlı uygulanan tıbbi ürünler üzerinde tek başına letermovire kıyasla daha belirgin veya ilave etkilere yol açabilir (bkz. Tablo 1).

Diğer tıbbi ürünlerin letermovir üzerindeki etkileri


Letermovirin

in vivo

eliminasyon yolakları safra yoluyla atılım ve glukuronidasyondur. Bu yolakların relatif önemi bilinmemektedir. Her iki eliminasyon yolağı hepatik alım taşıyıcılarıOATP1B1/3 yoluyla hepatosite aktif alımı içerir. Hepatosite alımdan sonra, UGT1A1 veUGT1A3 letermovirin glukuronidasyonuna aracılık eder. Ayrıca letermovir karaciğerde vebarsakta P-gp ve BCRP'nin aracılık ettiği dışa atıma maruz kalıyor gibi görünmektedir (bkz.Bölüm 5.2).

İlaç metabolize eden enzimlerin veya taşıyıcıların indükleyicileri


PREVYMIS'in (siklosporin ile birlikte veya siklosporin olmadan) taşıyıcıları (örn., P-gp) ve/veya enzimleri (örn., UGT'ler) güçlü ve orta düzeyde indükleyen ilaçlarla eş zamanlıuygulanması subterapötik letermovir maruz kalımına yol açabilir (bkz. Tablo 1).

-Güçlü indükleyicilere örnekler rifampisin, fenitoin, karbamazepin, St. John's wort

(Hypericum perforatum,

sarı kantaron), rifabutin ve fenobarbitaldir.

-Orta düzeyde indükleyicilere örnekler tioridazin, modafinil, ritonavir, lopinavir, efavirenz ve etravirindir.

Rifampisinin eş zamanlı uygulanması letermovirin plazma konsantrasyonlarında başlangıçta klinik yönden önemli olmayan artışa yol açmış (OATP1B1/3 ve/veya P-gp inhibisyonunedeniyle) ve ardından rifampisinin birlikte uygulanmasına devam edilmesiyle letermovirinplazma konsantrasyonlarında klinik yönden anlamlı azalmalar olmuştur (P-gp/UGTindüksiyonu nedeniyle) (bkz. Tablo 1).

4

Siklosporin ile birlikte uygulandığında diğer ürünlerin letermovir üzerindeki ilave önemli etkileri


OATP1B1 veya OATP1B3 inhibitörleri


PREVYMIS'in OATP1B1/3 taşıyıcıların inhibitörleri olan tıbbi ürünlerle birlikte uygulanması letermovirin plazma konsantrasyonlarında artışa yol açabilir. EğerPREVYMIS siklosporin (güçlü bir OATP1B1/3 inhibitörü) ile eş zamanlı uygulanırsa,PREVYMIS'in önerilen dozu günde bir kez 240 mg'dır (bkz. Tablo 1 ve Bölüm 4.2 ve 5.2).Siklosporin ile birlikte uygulanan letermovire diğer OATP1B1/3 inhibitörleri eklendiğindedikkatli olunması önerilir.

- OATP1B1 inhibitörlerine örnekler gemfibrozil, eritromisin, klaritromisin ve birçok proteaz inhibitörüdür (atazanavir, simeprevir).

P-gp/BCRP İnhibitörleri


İn vitro

sonuçlar letermovirin P-gp/BCRP'nin bir subtratı olduğunu göstermektedir. İtrakonazol ile P-gp/BCRP inhibisyonuna bağlı olarak letermovir plazmakonsantrasyonlarında ortaya çıkan değişiklikler klinik yönden anlamlı değildir.

Letermovirin diğer tıbbi ürünler üzerindeki etkileri


Esas olarak metabolizma yoluyla atılan veya aktif taşımadan etkilenen tıbbi ürünlerin vivo

genel bir indükleyicisidir. Aynı zamandabelirli bir enzim veya taşıyıcı da inhibe olmadığı sürece (bkz. aşağı) indüksiyon beklenebilir.Bu nedenle letermovir, eş zamanlı uygulanan ve metabolize edilerek veya aktif transport ileeliminasyona uğrayan tıbbi ürünlerin, plazma maruziyetinde ve etkililiğinde potansiyelazalmaya neden olabilir.

İndüksiyon etkisinin büyüklüğü letermovirin uygulama yoluna ve siklosporinin eş zamanlı kullanılıp kullanılmamasına bağlı olarak değişir. Tam indüksiyon etkisi 10-14 günletermovir tedavisinden sonra beklenebilir. Etkilenen spesifik tıbbi ürünün kararlı durumaerişmesi için gereken süre de plazma konsantrasyonları üzerinde tam etkiye ulaşmak içingereken zamanı etkileyecektir.

Letermovir

in vivoin vitroin vivoin vivo

etki bilinmemektedir. Detaylı bilgiaşağıda sunulmaktadır.

Letermovirin piperasilin/tazobaktam, amfoterisin B ve mikafunginin maruz kalımını etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Letermovir ile bu tıbbi ürünler arasındaki potansiyeletkileşim araştırılmamıştır. İndüksiyon nedeniyle maruz kalımda azalma riski teorik olarakmevcuttur ancak etkinin büyüklüğü ve klinik önemi şu an için bilinmemektedir.

CYP3A ile metabolize edilen tıbbi ürünler


Letermovir CYP3A'nın

in vivo

orta düzeyde bir inhibitörüdür. PREVYMIS'in oral midazolam (bir CYP3A substratı) ile eş zamanlı uygulanması midazolamın plazmakonsantrasyonlarında 2-3 kat artışla sonuçlanır. PREVYMIS'in eş zamanlı uygulanmasıbirlikte uygulanan CYP3A substratlarının plazma konsantrasyonlarında klinik yöndenönemli artışlara yol açabilir (bkz. Bölüm 4.3, 4.4 ve 5.2).

5

-Bu tip tıbbi ürünlere örnekler belirli immün supresifler (örn., siklosporin, takrolimus, sirolimus), HMG-KoA redüktaz inhibitörleri ve amiodarondur (bkz. Tablo 1). Pimozid veergot alkaloidleri kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

CYP3A üzerindeki inhibitör etkinin büyüklüğü letermovirin uygulama yoluna ve siklosporinin eş zamanlı kullanılıp kullanılmamasına bağlı olarak değişir.

Zamana bağlı inhibisyon ve eş zamanlı indüksiyon nedeniyle, net enzim inhibitör etkisine 10-14 gün geçmeden ulaşılamayabilir. Etkilenen spesifik tıbbi ürünün kararlı durumaerişmesi için gereken süre de plazma konsantrasyonları üzerinde tam etkiye ulaşmak içingereken zamanı etkileyecektir.

Tedaviye son verildiğinde, inhibitör etkinin ortadan kalkması 10-14 gün sürer. Eğer takip yapılacaksa takibin letermovire başladıktan ve letermovir kesildikten sonra (bkz. Bölüm 4.4)ve bunun yanısıra, letermovirin uygulama yolu değiştirildikten sonra ilk 2 haftada yapılmasıönerilir.

OATP1B1/3 ile taşınan tıbbi ürünler


Letermovir OATP1B1/3 taşıyıcıların bir inhibitörüdür. PREVYMIS'in uygulanması, OATP1B1/3 substratları olan, eş zamanlı uygulanan tıbbi ürünlerin plazmakonsantrasyonlarında klinik yönden önemli artışla sonuçlanabilir.

-Bu tip tıbbi ürünlere örnekler HMG Ko-A redüktaz inhibitörleri, feksofenadin, repaglinid ve gliburiddir (bkz. Tablo 1). Siklosporin olmaksızın uygulanan letermovir rejimiylekarşılaştırıldığında, etki oral letermovire kıyasla IV letermovirden sonra daha belirgingörülür.

OATP1B1/3 inhibisyonunun birlikte uygulanan tıbbi ürünler üzerindeki etkisinin büyüklüğü, PREVYMIS siklosporin (güçlü bir OATP1B1/3 inhibitörü) ile birlikteuygulandığında muhtemelen daha fazladır. Bir OATP1B1/3 substratıyla tedavi sırasındaletermovir rejimi değiştirilirken bunun dikkate alınması gerekir.

CYP2C9 ve/veya CYP2C19 ile metabolize edilen tıbbi ürünler


PREVYMIS'in vorikonazol (bir CYP2C19 substratı) ile birlikte uygulanması vorikonazolün plazma konsantrasyonlarında anlamlı azalmaya yol açar ve bu letermovirin CYP2C19'un birindükleyicisi olduğunu gösterir. Muhtemelen CYP2C9 da indüklenir. Letermovir, CYP2C9ve/veya CYP2C19 substratlarının maruz kalımını azaltma potansiyeline sahiptir vesubterapötik düzeylere neden olabilir.

- Bu tip tıbbi ürünlere örnekler varfarin, vorikonazol, diazepam, lansoprazol, omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, tilidin ve tolbutamiddir (bkz. Tablo 1).

Etkinin siklosporin ile birlikte veya siklosporin olmaksızın uygulanan İV letermovire veya siklosporin ile birlikte uygulanan oral letermovire kıyasla siklosporin olmaksızın uygulananoral letermovir ile daha az belirgin olması beklenmektedir. Bir CYP2C9 veya CYP2C19substratıyla tedavi sırasında letermovir rejimi değiştirilirken bunun dikkate alınması gerekir.Etkileşimin zaman içindeki seyirleri hakkında, yukarıda indüksiyonla ilgili olarak verilengenel bilgiye de bakınız.

CYP2C8 ile metabolize edilen tıbbi ürünler


6

Letermovir CYP2C8'i

in vitro

inhibe eder ancak indüksiyon potansiyeli nedeniyle CYP2C8'i de indükleyebilir.

Net

in vivo

etki bilinmemektedir.

- Esas olarak CYP2C8 ile atılan tıbbi ürüne bir örnek repagliniddir (bkz. Tablo 1).Siklosporin ile birlikte veya siklosporin olmaksızın uygulanan letermovir ile repaglinidin eşzamanlı kullanımı önerilmez.

Barsakta P-gp ile taşınan tıbbi ürünler


Letermovir barsaktaki P-gp'nin bir indükleyicisidir. PREVYMIS'in uygulanması, barsakta önemli ölçüde P-gp ile taşınan dabigatran ve sofosbuvir gibi eş zamanlı uygulanan tıbbiürünlerin plazma konsantrasyonlarında klinik yönden anlamlı azalmaya yol açabilir.

CYP2B6 ve UGT1A1 ile metabolize edilen veya BCRP veya OATP2B1 ile taşınan tıbbi ürünler


Letermovir

in vivoin vitroin vivo

etki bilinmemektedir. Dolayısıyla buenzimlerin veya taşıyıcıların substratları olan tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarıletermovir ile birlikte uygulama sırasında artabilir veya azalabilir. İlave takip önerilebilir; butip tıbbi ürünlerin reçeteleme bilgisine başvurunuz.

- CYP2B6 ile metabolize edilen tıbbi ürünlere örnek bupropiondur

- UGT1A1 ile metabolize edilen tıbbi ürünlere örnekler raltegravir ve dolutegravirdir.

- BCRP ile taşınan tıbbi ürünlere örnekler rosuvastatin ve sulfasalazindir.

- OATP2B1 ile taşınan tıbbi ürüne bir örnek seliprololdür.

Renal taşıyıcı OAT3 ile taşınan tıbbi ürünler


İn vitro veriler letermovirin OAT3'ün bir inhibitörü olduğunu göstermektedir; dolayısıyla, letermovir OAT3'ün

in vivo

inhibitörü olabilir. OAT3 ile taşınan tıbbi ürünlerin plazmakonsantrasyonları artabilir.

- OAT3 ile taşınan tıbbi ürünlere örnekler siprofloksasin, tenofovir, imipenem ve silastindir.

Genel bilgi


PREVYMIS tedavisi nedeniyle eş zamanlı tıbbi ürünlerin dozunda ayarlamalar yapılırsa, PREVYMIS tedavisi tamamlandıktan sonra dozlar tekrar ayarlanmalıdır. Letermovirin veyaimmün supresifin uygulama yolu değiştirildiğinde de doz ayarlaması gerekebilir.

Tablo 1 belgelenmiş veya potansiyel olarak klinik yönden anlamlı tıbbi ürün etkileşimlerinin bir listesini sunmaktadır. Açıklanan tıbbi ürün etkileşimleri PREVYMIS ile yürütülen klinikçalışmalara dayanmaktadır veya PREVYMIS ile birlikte ortaya çıkabileceği öngörülen tıbbiürün etkileşimleridir (bkz. Bölüm 4.3, 4.4, 5.1 ve 5.2).

Tablo 1: Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve doz önerileri. Tablonun bütün ilaç etkileşimlerini kapsamadığını ancak klinik yönden önemli etkileşimlerin örneklerinisunduğunu dikkate alınız. Ayrıca, ilaç-ilaç etkileşimlerine dair yukarıdaki genel bilgiyede bakınız.

Aksi belirtilmedikçe, etkileşim çalışmaları siklosporin yokluğunda oral letermovir ile yürütülmüştür. Etkileşim potansiyelinin ve klinik sonuçların, letermovirin oralveya İV yolla uygulanmasına ve siklosporinin eş zamanlı kullanılıp kullanılmadığınabağlı olarak farklı olabileceğini lütfen göz önüne alınız. Uygulama yolu



7

değiştirildiğinde veya immün supresif değiştirildiğinde, eş zamanlı uygulamayailişkin öneriye tekrar başvurulmalıdır._


Eş zamanlı uygulanan tıbbiürün

Konsantrasyon üzerindeki etk

F

EAA, Ciçin ortalama oran (%90 güven aralığı)(muhtemel etkimekanizması)

PREVYMIS ile eş zamanlı uygulamayailişkin öneri

Antibiyotikler

nafsilin

Etkileşim çalışılmamıştır. Beklenen:

Iletermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Nafsilin letermovirin plazma konsantrasyonlarını azaltabilir.PREVYMIS ile nafsilinin birlikteuygulanması önerilmez.

Antifungaller

flukonazol

(400 mg tek doz)/ letermovir (480 mgtek doz)

^flukonazol EAA 1,03 (0,99,1,08) Cmaks 0,95(0,92, 0,99)^¦letermovirEAA 1,11 (1,01,1,23) Cmaks 1,06(0,93, 1,21)

Kararlı durumda etkileşimçalışılmamıştır.Beklenen:^flukonazol^¦letermovir

Doz ayarlaması gerekli değildir.

itrakonazol

(günde bir kez 200 mg POyletermovir (gündebir kez 480 mg Po)

^ itrakonazol EAA 0,76 (0,71, 0,81)Cmaks 0,84 (0,76, 0,92)

^ letermovir EAA 1,33 (1,17, 1,51)Cmaks 1,21 (1,05, 1,39)

Doz ayarlaması gerekli değildir.
posakonazoF (300 mg tek doz)/letermovir (480mg/gün)
^ posakonazol EAA 0,98 (0,82, 1,17)Cmaks 1,11 (0,95, 1,29)
Doz ayarlaması gerekli değildir.
vorikonazoF (günde iki kez 200mg)/ letermovir (480mg/gün)

l vorikonazol EAA 0,56 (0,51, 0,62)Cmaks 0,61 (0,53, 0,71)

(CYP2C9/19 indüksiyonu)

Eğer eş zamanlı uygulama gerekirse, vorikonazol için TİTletermovire başlandıktan veyaletermovir kesildikten sonra vebunun yanısıra letermovir veyaimmün supresifin uygulama yoludeğiştirildikten sonra ilk 2 haftadaönerilir.

8

Antimikobakteriyeller

rifabutin

Etkileşim çalışılmamıştır. Beklenen:

jletermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Rifabutin letermovirin plazma konsantrasyonlarını azaltabilir.PREVYMIS ile rifabutinin birlikteuygulanması önerilmez.

rifampisin

(600 mg tek doz PO) /letermovir (480 mgtek doz PO)

^¦letermovir EAA 2,03 (1,84, 2,26)Cmaks 1,59 (1,46, 1,74)C24 2,01 (1,59, 2,54)


(OATP1B1/3 ve/veya P-gp inhibisyonu)

(600 mg tek doz IV) /letermovir (480 mgtek doz PO)

^¦letermovir EAA 1,58 (1,38, 1,81)Cmaks 1,37 (1,16, 1,61)

C24 0,78 (0,65, 0,93)

(OATP1B1/3 ve/veya P-gp inhibisyonu)

Rifampisinin çoklu dozları letermovirin plazmakonantrasyonlarını azaltır.PREVYMIS'in rifampisin ile birlikteuygulanması önerilmez.

(600 mg günde bir kez PO) /letermovir (480mg günde bir kez PO)

^letermovir EAA 0,81 (0,67, 0,98)Cmaks 1,01 (0,79, 1,28)C24 0,14 (0,11, 0,19)

(OATP1B1/3 ve/veya P-gp inhibisyonu ve P-gp/UGTindüksiyonunun toplamı)

(600 mg günde bir kez PO)
(rifampisinden 24 saat sonra))§/ letermovir(480 mg günde birkez PO)

^letermovir EAA 0,15 (0,13, 0,17)Cmaks 0,27 (0,22, 0,31)C24 0,09 (0,06, 0,12)

(P-gp/UGT indüksiyonu)


Antipsikotikler

tioridazin
Etkileşim çalışılmamıştır. Beklenen:

^letermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Tioridazin letermovirin plazma konsantrasyonlarını azaltabilir.PREVYMIS'in tioridazin ilebirlikte uygulanması önerilmez.

Endotelin antagonist

eri

bosentan

Etkileşim çalışılmamıştır. Beklenen:

^letermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Bosentan letermovirin plazma konsantrasyonlarını azaltabilir.PREVYMIS'in bosentan ile birlikteuygulanması önerilmez.

Antiviraller

asiklovir*

(400 mg tek doz)/ letermovir (480mg/gün)

^ asiklovir

EAA 1,02 (0,87, 1,2)

Cmaks 0,82 (0,71, 0,93)

Doz ayarlaması gerekli değildir.

9

valasiklovir
Etkileşim çalışılmamıştır. Beklenen:
^valasiklovir
Doz ayarlaması gerekli değildir.

Bitkisel ürünler

St. John's wort

(Hypericumperforatum,

sarıkantaron)
Etkileşim çalışılmamıştır.
Beklenen:

jletermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Sarı kantaron letermovirin plazma konsantrasyonlarını azaltabilir.PREVYMIS'in sarı kantaron ilebirlikte uygulanmasıkontrendikedir.

HIV tıbbi ürünleri

efavirenz

Etkileşim çalışılmamıştır.
Beklenen:

jletermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

tveya j efavirenz
(CYP2B6 inhibisyonu veya
indüksiyonu)

Efavirenz letermovirin plazma konsantrasyonlarını azaltabilir.PREVYMIS'in efavirenz ilebirlikte uygulanması önerilmez.

etravirin, nevirapin, ritonavir, lopinavir

Etkileşim çalışılmamıştır.
Beklenen:

jletermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Bu antiviraller letermovirin plazma konsantrasyonlarınıazaltabilir. PREVYMIS'in buantiviraller ile birlikteuygulanması önerilmez.

HMG-KoA redüktaz inhibitörleri

atorvastatin*

(20 mg tek doz)/ letermovir (480mg/gün)

t atorvastatin EAA 3,29 (2,84, 3,82)Cmaks 2,17 (1,76, 2,67)

(CYP3A, OATP1B1/3 inhibisyonu)

Statin ile ilişkili advers olaylar (miyopati gibi) yakındanizlenmelidir. pReVYMIS ilebirlikte uygulandığındaatorvastatin dozu günde 20 mg'ıaşmamalıdır #.
Çalışılmamasına karşın, PREVYMIS siklosporin ile birlikteuygulandığında, atorvastatinplazma konsantrasyonlarında artışbüyüklüğünün tek başınaPREVYMIS ile uygulamayakıyasla daha fazla olmasıbeklenmektedir.
PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulanırken atorvastatinkontrendikedir.

simvastatin,

pitavastatin,

rosuvastatin

Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

t HMG-KoA redüktaz inhibitörleri

(CYP3A, OATP1B1/3 inhibisyonu)

Letermovir bu statinlerin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüdearttırabilir. Tek başınaPREVYMIS ile eş zamanlıuygulama önerilmez.

PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulanırken, bustatinlerin kullanımıkontrendikedir.

10

fluvastatin, pravastatin
Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

t HMG-KoA redüktaz inhibitörleri

(OATP1B1/3 ve/veya BCRP inhibisyonu)

Letermovir statin plazma konsantrasyonlarını arttırabilir.

PREVYMIS bu statinler ile birlikte uygulandığında statindozunun düşürülmesi gerekebilir#.Statin ile ilişkili advers olaylar(miyopati gibi) yakındanizlenmelidir.

PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulanırken pravastatinönerilmez, fluvastatin için ise dozazaltımı gerekebilir#. Statin ileilişkili advers olaylar (miyopatigibi) yakından izlenmelidir.

İmimin supresifler

siklosporin

(50 mg tek doz)/ letermovir (240mg/gün)

t siklosporin EAA 1,66 (1,51, 1,82)Cmaks 1,08 (0,97, 1,19)(CYP3A inhibisyonu)

PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulanırkenPREVYMIS dozu günde bir kez240 mg'a düşürülmelidir (bkz.Bölüm 4.2 ve 5.1).

Tedavi sırasında, PREVYMIS'in uygulama yolu değiştirilirken vePREVYMIS kesilirkensiklosporinin tam kankonsantrasyonları sık aralıklarlatakip edilmeli ve siklosporin dozubuna göre ayarlanmalıdır#.

siklosporin

(200 mg tek doz)/ letermovir (240mg/gün)

t letermovir EAA 2,11 (1,97, 2,26)Cmaks 1,48 (1,33, 1,65)

(OATP1B1/3 inhibisyonu)

mikofenolat

mofetil

(1 g tek doz)/ letermovir (480mg/gün)

^¦mikofenolik asit EAA 1,08 (0,97,1,20)

Cmaks 0,96 (0,82, 1,12)

^¦letermovir EAA 1,18 (1,04, 1,32)Cmaks 1,11 (0,92, 1,34)

Doz ayarlaması gerekli değildir.

sirolimus1

(2 mg tek doz)/ letermovir (480mg/gün)

t sirolimus

EAA 3,40 (3,01, 3,85) Cmaks 2,76 (2,48, 3,06)

(CYP3A inhibisyonu)

Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:
^ letermovir

Tedavi sırasında, PREVYMIS'in uygulama yolu değiştirilirken vePREVYMIS kesilirkensirolimusun tam kankonsantrasyonları sık aralıklarlatakip edilmeli ve sirolimus dozubuna göre ayarlanmalıdır#.PREVYMIS ile siklosporininbirlikte uygulanması başlatılırkenveya sonlandırılırken sirolimuskonsantrasyonlarının sıkaralıklarla izlenmesi önerilir.

11



PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulanırken, sirolimusunsiklosporin ile birlikte kullanımınadair spesifik doz önerileri için aynızamanda sirolimusun reçetelemebilgisine de başvurunuz.

PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulandığında sirolimuskonsantrasyonlarında artışınbüyüklüğü tek başına PREVYMISile uygulanmasına göre dahafazladır.

takrolimus (5 mg tek doz)/letermovir (480mg/gün)

t takrolimus EAA 2,42 (2,04, 2,88)Cmaks 1,57 (1,32, 1,86)

(CYP3A inhibisyonu)

Tedavi sırasında, PREVYMIS'in uygulama yolu değiştirilirken vePREVYMIS kesilirkentakrolimusun tam kankonsantrasyonları sık aralıklarlatakip edilmeli ve takrolimus dozubuna göre ayarlanmalıdır #.

takrolimus (5 mg tek doz)/letermovir (günde ikikez 80 mg)
^ letermovir EAA 1,02 (0,97, 1,07)Cmaks 0,92 (0,84, 1,00)

Oral kontraseptifler

etinil östradiol (EE) (0,03 mg)/levonorgestrel(LNG)*

(0,15 mg) tek doz/ letermovir (480mg/gün)

~EE

EAA 1,42 (1,32, 1,52) Cmaks 0,89 (0,83, 0,96)

~LNG
EAA 1,36 (1,30, 1,43) Cmaks 0,95 (0,86, 1,04)

Doz ayarlaması gerekli değildir.

Sistemik etkili diğer oral kontraseptifsteroidler

Kontraseptif steroidlerinj riski

Letermovir diğer oral kontraseptif steroidlerin plazmakonsantrasyonlarını azaltarakonların etkililiğini değiştirebilir.

Bir oral kontraseptifin yeterli kontraseptif etkisini garantilemekiçin EE ve LNG içeren ürünlerseçilmelidir.

Antidiyabetik tıbbi ürünler

repaglinid

Etkileşim

çalışılmamıştır.

Beklenen: t veya j repaglinid

(CYP2C8 indüksiyonu, CYP2C8 ve OATP1Binhibisyonu)

Letermovir repaglinidin plazma konsantrasyonlarını arttırabilirveya azaltabilir. (Net etkibilinmemektedir).

Eş zamanlı kullanım önerilmez.

PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulandığında, siklosporindenkaynaklanan ilave OATP1Binhibisyonu nedeniyle repaglinidinplazma konsantrasyonlarında artış

12



beklenir. Eş zamanlı kullanım önerilmez#.

gliburid

Etkileşim

çalışılmamıştır.

Beklenen:

tgliburid

(OATP1B1/3 inhibisyonu CYP3A inhibisyonu,CYP2C9 indüksiyonu)

Letermovir gliburidin plazma konsantrasyonlarınıarttırabilir.

Letermovire başlandıktan veya letermovir kesildikten sonra vebunun yanısıra letermovirinuygulama yolu değiştirildiktensonra ilk 2 haftada glukozkonsantrasyonlarının sıkaralıklarla izlenmesi önerilir.



PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulandığında

,

spesifik dozajönerileri için gliburidin reçetelemebilgisine de başvurunuz.

Antiepileptik tıbbi ürünler (ayrıca bkz. genel bilgi)

karbamazepin,
fenobarbital

Etkileşim

çalışılmamıştır.

Beklenen:

jletermovir

Karbamazepin veya fenobarbital letermovirinplazma konsantrasyonlarınıazaltabilir.

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Karbamazepin veya fenobarbital ile PREVYMIS'in birlikteuygulanması önerilmez.

fenitoin

Etkileşim

çalışılmamıştır.

Beklenen:

jfenitoin

(CYP2C9/19

indüksiyonu)

jletermovir

konsantrasyonlarında

Fenitoin letermovirin plazma konsantrasyonlarınıazaltabilir.

Letermovir fenitoinin plazma konsantrasyonlarınıazaltabilir.

Fenitoinin PREVYMIS ile birlikte uygulanması önerilmez.

Oral antikoagülanlar

varfarin

Etkileşim

çalışılmamıştır.

Beklenen:

jvarfarin

(CYP2C9 indüksiyonu)

Letermovir varfarinin plazma konsantrasyonlarını azaltabilir.

Varfarin PREVYMIS tedavisiyle birlikte uygulanırken UluslararasıNormalize Oran (INR) sıkaralıklarla izlenmelidir#.Letermovire başlandıktan veyaletermovir kesildikten sonra vebunun yanısıra letermovir veyaimmün supresifin uygulama yolu

13


değiştirildikten sonra ilk 2 haftada takip önerilir.
dabigatran
Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:
jdabigatran
(barsakta P-gp'nin
indüksiyonu)

Letermovir dabigatranın plazma konsantrasyonlarını azaltabilir vedabigatranın etkililiğini azaltabilir.Etkililikte azalma riski nedeniyleeş zamanlı dabigatrankullanımından kaçınılmalıdır.

PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulanırken dabigatrankontrendikedir.

Sedatifler

midazolam (1 mg tek doz IV)/letermovir (gündebir kez 240 mg PO)

midazolam (2 mg tek doz PO) / letermovir(günde bir kez 240 mgPO)

t midazolam IV:

EAA 1,47 (1,37, 1,58) Cmaks 1,05 (0,94, 1,17)

PO:

EAA 2,25 (2,04, 2,48) Cmaks 1,72 (1,55, 1,92)

(CYP3A inhibisyonu)

PREVYMIS midazolam ile birlikte uygulanırken solunumdepresyonu ve/veya uzun sürelisedasyon için yakın klinik takipyapılmalıdır. Midazolam dozundaayarlama düşünülmelidir#.
Oral midazolam klinik dozda letermovir ile birlikteuygulandığında midazolamınplazma konsantrasyonunda artış,incelenen letermovir dozuylabirlikte uygulamaya kıyasla dahafazla olabilir.

Opioid agonistleri

Örnekler: alfentanil, fentanil

Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

tCYP3A ile metabolize edilen opioidler

(CYP3A inhibisyonu)

Eş zamanlı uygulama sırasında bu tıbbi ürünlerle ilişkili adversreaksiyonların sık aralıklarlaizlenmesi önerilir. CYP3A ilemetabolize edilen opioidlerindozunda ayarlama gerekebilir#(bkz. Bölüm 4.4). Uygulama yoludeğiştirilirken de takip önerilir.

PREVYMIS siklosporin ile birlikte uygulandığında, CYP3Aile metabolize edilen opioidlerinplazma konsantrasyonlarındaartışın büyüklüğü daha fazlaolabilir. PREVYMIS siklosporinve alfentanil veya fentanil ilebirlikte uygulanırken solunumdepresyonu ve/veya uzun sürelisedasyon için yakın klinik takipyapılmalıdır. İlgili tıbbi ürünlerin

14



reçeteleme bilgilerine başvurunuz (bkz. Bölüm 4.4).

Anti-aritmik tıbbi ürünler

amiodaron
Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

famiodaron

(esas olarak CYP3A inhibisyonu ve CYP2C8inhibisyonu veyaindüksiyonu)

Letermovir amiodaronun plazma konsantrasyonlarınıarttırabilir.

Eş zamanlı uygulama sırasında amiodaron ile ilişkili adversreaksiyonların sık aralıklarla takibiönerilir. Amiodaron PREVYMISile birlikte uygulanırken amiodaronkonsantrasyonları düzenli olarakizlenmelidir#.

kinidin
Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

fkinidin

(CYP3A inhibisyonu)

Letermovir kinidinin plazma konsantrasyonlarınıarttırabilir.

PREVYMIS kinidin ile birlikte uygulanırken yakın klinik takipyapılmalıdır. İlgili reçetelemebilgisine başvurunuz#.

Kardiyovasküler tıbbi ürünler

digoksin*

(0,5 mg tek doz)/ letermovir (günde ikikez 240 mg)

^¦digoksin

EAA 0,88 (0,80, 0,96) Cmaks 0,75 (0,63, 0,89)

(P-gp indüksiyonu)

Doz ayarlaması gerekli değildir.

Proton pompa inhibit

t

örleri

omeprazol

Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

jomeprazol

(CYP2C19 indüksiyonu)

Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:
^ letermovir

Letermovir CYP2C19 substratlarının plazmakonsantrasyonlarınıazaltabilir.
Klinik takip ve doz ayarlaması gerekebilir.

pantoprazol

Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

1

pantoprazol

(muhtemelen
CYP2C19'un indüksiyonu nedeniyle)

Letermovir CYP2C19 substratlarının plazmakonsantrasyonlarını azaltabilir.Klinik takip ve doz ayarlamasıgerekebilir.

15


Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

letermovir


Uyanık kalmayı sağlayan ajanlar

modafinil
Etkileşim
çalışılmamıştır.
Beklenen:

^letermovir

(P-gp/UGT indüksiyonu)

Modafinil letermovirin plazma konsantrasyonlarınıazaltabilir.

PREVYMIS'in modafinil ile birlikte uygulanması önerilmez.

*Bu tablo tüm etkileşimleri kapsamaz.

'

| =azalma, | =artış ^ =klinik yönden önemli değişiklik yok

* Letermovirin eş zamanlı uygulanan tıbbi ürün üzerindeki etkisini inceleyen tek yönlü etkileşim çalışması.

§ Bu veriler son rifampisin dozundan 24 saat sonra rifampisinin letermovir üzerindeki etkisine aittir.

#İlgili reçeteleme bilgilerine başvurunuz.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları yalnızca erişkinlerde yapılmıştır.

4.6 Fertilite, gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar/doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

PREVYMIS gebelik döneminde ve herhangi bir kontrasepsiyon yöntemi uygulamayan, çocuk sahibi olma potansiyeli bulunan kadınlarda önerilmez.

Gebelik dönemi

PREVYMIS'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Gebe kadınlarda letermovir kullanımına ilişkin hiçbir veri yoktur. Hayvanlardaki çalışmalar üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

PREVYMIS gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Letermovirin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

Hayvanlardan elde edilen mevcut farmakodinamik/toksikolojik veriler letermovirin anne sütüne geçtiğini göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Yenidoğanlar/küçük bebeklere yönelik risk dışlanamamaktadır.

16

Emzirmenin çocuk açısından faydası ve tedavinin kadın açısından faydası dikkate alınarak emzirmeye son verilmesi veya PREVYMIS tedavisinin kesilmesi/tamamen bırakılmasıyönünde bir karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Sıçanlarda dişi fertilitesi üzerinde hiçbir etki saptanmamıştır. Geri dönüşsüz testiküler toksisite ve fertilitede bozulma erkek sıçanlarda gözlenmiş ancak erkek farelerde veya erkekmaymunlarda gözlenmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PREVYMIS araç ve makine kullanma yeteneğini hafifçe etkileyebilir. Bazı hastalarda PREVYMIS tedavisi sırasında yorgunluk veya vertigo bildirmiştir. Bu etkiler hastaların araçve makine kullanma yeteneğini etkileyebilir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


PREVYMIS'in güvenlilik değerlendirmesi transplantasyondan sonra 14 hafta boyunca PREVYMIS veya plasebo alan ve transplantasyondan 24 hafta sonrasına kadar güvenliliktakibi yapılan HKHT hastalarında yürütülen bir Faz 3 klinik çalışmayı (P001) esas almıştır(bkz. Bölüm 5.1).

PREVYMIS grubundaki hastaların en az %1'inde görülen ve plasebo grubuna göre sıklığı daha yüksek olan en yaygın advers reaksiyonlar şunlardır: bulantı (%7,2), diyare (%2,4) vekusma (%1,9).

PREVYMIS'in bırakılmasına neden olan en sık raporlanan advers reaksiyonlar bulantı (%1,6), kusma (%0,8) ve abdominal ağrıdır (%0,5).

Advers reaksiyonların tablolaştırılmış özeti


Aşağıdaki advers reaksiyonlar klinik çalışmalarda PREVYMIS alan hastalarda tespit edilmiştir. Advers reaksiyonlar aşağıda sistem organ sınıfına ve sıklığa göre listelenmiştir.Sıklık kategorileri şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila<1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek(<1/10.000).

Tablo 2: PREVYMIS ile tespit edilen advers reaksiyonlar


Sıklık

Advers reaksiyon

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan
Aşırı duyarlılık

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan
İştahta azalma

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan
Disguzi (Tat alma duyusunda bozukluk), baş ağrısı

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan
Vertigo

Gastrointestinal hastalıklar

17

Yaygın
Bulantı, diyare, kusma
Yaygın olmayan
Karın ağrısı

Hepatobiliyer hastalıklar

Yaygın olmayan
Alanin aminotransferaz artışı, aspartat aminotransferaz artışı

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan
Kas spazmları

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan
Kan kreatinin artışı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan
Halsizlik, periferik ödem

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı

İnsanlarda PREVYMIS doz aşımıyla ilgili deneyim bulunmamaktadır. Faz 1 klinik çalışmaları sırasında, 86 sağlıklı gönüllüye 14 güne kadar sürelerde 720 mg/gün ila 1440mg/gün PREVYMIS aralığında dozlar verilmiştir. Advers reaksiyon profili, klinik doz olan480 mg/gün ile benzerdir. PREVYMIS doz aşımının spesifik bir antidotu yoktur. Doz aşımıdurumunda, hastanın advers reaksiyonlar açısından izlenmesi ve uygun semptomatiktedavinin uygulanması önerilmektedir.

Diyalizin PREVYMIS'i sistemik dolaşımdan anlamlı bir düzeyde uzaklaştırıp uzaklaştırmadığı bilinmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanılan antiviral ilaçlar, doğrudan etkili antiviral ilaçlar ATC kodu: J05AX18

Etki mekanizması


Letermovir, virüslerin DNA'sının kesilmesi ve paketlenmesi için gereken CMV DNA terminaz kompleksini inhibe eder. Letermovir, uygun birim uzunluktaki genomlarınoluşumunu etkiler ve viryonun olgunlaşmasını engeller.

Antiviral aktivite


Letermovirin hücre kültürü enfeksiyon modelinde çeşitli klinik CMV izolatlarına karşı medyan EC50 değeri 2,1 nM'dir (aralık = 0,7 nM ila 6,1 nM, n=74).

Viral dirençHücre kültüründe


18

CMV genleri UL51, UL56 ve UL89, CMV DNA terminaz alt birimlerini kodlamaktadır. Hücre kültüründe letermovire duyarlılığı düşük CMV mutandan seçilmiştir. pUL51 (P91S),pUL56 (C325F, S229F, V231A, V231L, V236A, T244K, T244R, L254F, L257F, L257I,F261C, F261L, F261S, Y321C, L328V, M329T, A365S, N368D) ve pUL89 (N320H,D344E) sübstitüsyon haritasını ifade eden rekombinant CMV mutantları için EC50 değerlerivahşi tip referans virüsü için olanlardan 1,6 ila <10 kat daha yüksektir; bu değişikliklerinklinik olarak anlamlı olması muhtemel değildir. pUL56 sübstitüsyonunu N232Y, V236L,V236M, E237D, E237G, L241P, K258E, C325F, C325R, C325W, C325Y, R369G, R369M,R369S ve R369T'yi eksprese eden rekombinant CMV mutantları için EC50 değerleri, vahşitip referans virüsü için olanlardan 10- ila 9,300 kat daha yüksektir; bu sübstitüsyonlarınbazıları klinik çalışmalarda profilaksi yetmezliği olan hastalarda gözlenmiştir (aşağıyabakınız).

Klinik çalışmalarda


131 HKHT alıcısında 84 güne kadar sürelerde 60, 120 veya 240 mg/gün letermovir veya plasebo uygulamasının incelendiği bir Faz 2b çalışmada, profilaksisi başarısız olan ve analiziçin mevcut numuneleri bulunan 12 letermovir grubu hastasının numunelerinde, seçilenUL56 bölgesinde (aminoasitler 231 ila 369) bir DNA dizilim analizi yapılmıştır. Bir hastada(60 mg/gün alan) letermovire dirençli bir genotipik varyant (GV) (V236M) bulunmuştur.

Bir Faz 3 çalışmada (P001), Tam Analiz Seti popülasyonunda profilaksisi başarısız olan ve analiz için mevcut numuneleri bulunan 40 letermovir grubu hastasının numunelerinde, UL56ve UL89 kodlama bölgelerinin tümünde DNA dizilimi analizi yapılmıştır. İki hastadaletermovire dirençli GV görülmüştür, her ikisi de sübstitüsyon ile pUL56'ya haritalanmıştır.Bir hasta V236M sübstitüsyonuna sahipken diğeri E237G sübstitüsyonuna sahiptir.Başlangıçta saptanabilir CMV DNA'sı olan (ve bu nedenle FAS popülasyonunda olmayan)ilave bir hasta ise letermovir kullanımını bıraktıktan sonra saptanan pUL56sübstisüyonlarına, C325W ve R369T, sahiptir.

Çapraz direnç


Çapraz direnç, farklı etki mekanizmasına sahip olan tıbbi ürünlerle olası değildir. Letermovir, CMV DNA polimeraz inhibitörlerine (gansiklovir, sidofovir ve foskarnet)direnç kazandıran sübstitüsyonlara sahip olan viral popülasyonlara karşı tamamen aktiftir.Bu DNA polimeraz inhibitörleri, letermovire direnç kazandıran sübstitüsyonlara sahip olanviral popülasyonlara karşı tamamen aktiftir. Letermovire direnç gösteren sübstitüsyonlarıolan bir rekombinant CMV suşları paneli, vahşi türe göre gulsiklovir duyarlılığında 2,1 katazalmalık bir kazanımlı pUL56 E237G sübstitüsyonlu bir rekombinant suş hariç, cidofovir,foskarnet ve gansiklovire tam olarak yatkındı.

Kardiyak elektrofızyoloji


38 sağlıklı gönüllü üzerinde gerçekleştirilen, randomize, tek dozlu, plasebo ve aktif kontrollü (moksifloksasin 400 mg oral), 4 dönemli, çapraz geçişli bir QT çalışmasında,letermovirin 960 mg'a kadar IV dozlarının QTc aralığı üzerindeki etkisi incelenmiştir.Letermovir, 480 mg IV dozundan yaklaşık 2 kat daha yüksek plazma konsantrasyonlarınaneden olan 960 mg'a kadar IV dozlardan sonra, QTc aralığında klinik açıdan anlamlı biruzamaya neden olmamıştır.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Erişkin, CMV-seropozitif [R+] allojeneik hematopoietik kök hücre transplantasyonu alıcıları


19

Letermovir profilaksisini, CMV enfeksiyonunu veya CMV hastalığını önleyici bir strateji olarak değerlendirmek için, letermovirin etkililiği, erişkin allojenik HKHT'nin CMV-seropozitif alıcılarında [R +] çok merkezli, çift kör, plasebo kontrollü bir Faz 3 çalışmada(P001) değerlendirilmiştir. Gönüllüler, siklosporin veya plasebo ile birlikte uygulandığında,günde 480 mg'dan 240 mg'a düşürülmüş dozda letermovir almak için randomize edilmiştir(2:1). Randomizasyon, araştırma merkezi ve çalışmaya giriş tarihinde CMV reaktivasyonuiçin risk (yüksek veya düşük) seviyesine göre sınıflara ayrılmıştır. Letermovir, HKHT'den(transplantasyon sonrası 0-28) sonra başlatılmıştır ve transplantasyon sonrası 14 haftaboyunca devam etmiştir. Letermovir oral ya da IV olarak uygulanmıştır; letermovir dozu,uygulama yolundan bağımsız olarak aynıydı. Gönüllüler, transplantasyon sonrası 48 haftaboyunca devam eden takip ile birincil etkinlik sonlanım noktası için nakil sonrası 24 haftaboyunca izlenmiştir.

Hastalar transplantasyondan sonra 14.haftaya kadar haftada bir kez ve 24.haftaya kadar iki haftada bir CMV DNA'sı yönünden izlenmiştir. CMV DNAeminin klinik yönden anlamlıolduğu düşünüldüğünde bakım standardı CMV pre-emptif tedavisi başlatılmıştır. Hastalartransplantasyondan sonra 48 hafta boyunca izlenmiştir.

Tedavi uygulanan 565 gönüllüden 373'ü letermovir (en az bir IV doz alan 99 gönüllü dahil) ve 192'si gönüllü plasebo almıştır (en az bir IV doz alan 48 gönüllü dahil). Letermovirebaşlama zamanı, transplantasyondan medyan 9 gün sonrasıydı. Gönüllülerin %37'si (%37)başlangıçta grafta sahipti. Ortalama yaş 54'tü (aralık: 18-78 yıl); 56 gönüllü 65 yaş veüzeriydi (%15); % 58'i erkek; %82'si beyaz; %10'u Asyalı; %2'si siyah ya da Afrikalı ve %7'si İspanya veya Latin Amerika kökenliydi. Başlangıçta, gönüllülerin %50'si miyeloablatifrejim, %52'si siklosporin ve % 42'si takrolimus almıştır. Transplantasyonun en yaygınprimer nedenleri, akut miyeloid lösemi (% 38), miyeloblastik sendrom (% 15) ve lenfomaydı(% 13). Gönüllülerin %12'si (% 12) başlangıçta CMV DNA için pozitifti.

Başlangıçta, gönüllülerin %31'i aşağıdaki kriterlerin bir veya daha fazlasına dayanarak tanımlanan reaktivasyon için yüksek risk grubundaydı: Aşağıdaki üç İnsan Lökosit Antijeni(HLA) gen lokusundan birinde en az bir uyumsuzluğu olan İnsan Lökosit Antijeni (HLA)ile ilişkili (kardeş) donör: HLA-A, -B veya -DR, haploidaentik donör; aşağıdaki dört HLA-gen lokusundan birinde en az bir uyumsuzluk olan, akraba olmayan donör: HLA-A, -B, -Cve -DRB1; göbek kordon kanının kök hücre kaynağı olarak kullanılması;

ex vivo

T hücresitükenmiş graftların kullanımı; sistemik kortikosteroidler gerektiren 2. derece veya dahayüksek derece Konağa Karşı Graft Hastalığı (GVHD).

Primer etkililik sonlanım noktası


P001'de primer etkililik sonlanım noktası (klinik yönden anlamlı CMV enfeksiyonu) anti-CMV pre-emptif tedavisi (PET) gerektiren CMV DNAemi insidansı veya CMV hedef organ hastalığının ortaya çıkmasına bağlı olarak tanımlanmıştır. Çalışmayı TamamlamayanHasta=Başarısızlık (NC=F) yaklaşımı kullanılmıştır; bu yaklaşımda transplantasyondansonraki 24.haftadan önce çalışmadan çıkarılan veya transplantasyondan sonra 24.haftadaeksik bir sonucu olan hastalar başarısızlık olarak kabul edilmiştir.

Letermovir, Tablo 3'te gösterildiği gibi primer sonlanım noktasının analizinde plaseboya göre üstün etkililik göstermiştir. Hesaplanan tedavi farkı -%23,5, istatistiksel olarakanlamlıydı (tek taraflı p <0,0001).

20

Tablo 3: P001: HKHT Alıcılarında etkililik sonuçları (NC = F Yaklaşımı, FASPopülasyonu)___

Parametre

PREVYMIS (N=325)n (%)

Plasebo (N=170)n (%)

Primer etkililik sonlanım noktası

122 (37,5)

103 (60,6)

(24. haftada profilaksinin başarısız olduğu gönüllülerin oranı)

Başarısızlık nedenleri

t


Klinik olarak anlamlı CMV enfeksiyonu

57 (17,5)
71 (41,8)

Anti-CMV PET gerektiren CMV DNAemi

52 (16,0)

68 (40,0)

CMV hedef organ hastalığı

5 (1,5)

3 (1,8)

Çalışmadan çıkarılan gönüllüler

56 (17,2)
27 (15,9)

Eksik sonuç

9 (2,8)
5 (2,9)

Gruba göre düzeltilmiş tedavi farkı (Letermovir-Plasebo)

§


Fark (GA % 95)

-23,5 (-32,5, -

p-değeri

14,6) <0,0001

t Başarısızlık kategorileri birbirlerini dışlar ve listedeki sıraya göre kategorilerin hiyerarşisine dayanır.


§ Yanıt yüzdesi bakımından tedavi farkları için

%

95 GA'lar ve p değeri, hastaların sınıflandıkları gruba göre düzeltilmiş Mantel-Haenszel yöntemi kullanılarakhesaplanmış ve fark, her bir grup (yüksek veya düşük risk) için her koldaki örneklembüyüklüğünün harmonik ortalaması ile ağırlıklandırılmıştır. İstatistiksel anlamlılıkbildirmek için tek taraflı p değeri olarak <0,0249 kullanılmıştır.

FAS = Tam analiz seti; FAS, en az bir çalışma ilacı dozunu alan randomize edilmiş gönüllüleri içerir ve başlangıçta saptanabilir CMV DNA'sı olan gönüllüleri içermez.Eksik değerlerin yönetiminde kullanılan yaklaşım: Çalışmayı Tamamlamayan Hasta =Başarısızlık (NC = F) yaklaşımı. NC = F yaklaşımı ile başarısızlık, klinik olarak anlamlıCMV enfeksiyonu olan veya çalışmadan erken çıkarılan veya transplantasyondan sonra24. Haftadaki vizite kadar eksik bir sonucu olan tüm gönüllüler olarak tanımlanmıştır.

N = Her tedavi grubundaki gönüllü sayısı.

n (%) = Her bir alt kategorideki gönüllülerin sayısı (yüzde).

Not: 1. günde saptanabilir CMV viral DNA'sı olan ve transplantasyondan sonraki 24 haftada klinik yönden anlamlı CMV enfeksiyonu gelişen hastaların oranı letermovirgrubunda %64,6 (31/48) iken plasebo grubunda %90,9'du (20/22). Hesaplanan fark(farkın %95 GA'sı) -%26,1 (-%45,9, -%6,3) idi ve tek taraflı nominal p değeri

<0,0048'di.

_

Letermovir tedavisi alan hastalarda transplantasyonun üzerinden 14 hafta geçtikten sonra CMV DNAemisi ile ilişkili faktörler başlangıçta CMV reaktivasyonu için yüksek risk,GVHD, kortikosteroidlerin kullanımı ve CMV negatif donör serolojik durumuydu.


21

Şekil 1: P001: HKHT alıcılarında transplantasyon sonrası 24 hafta boyunca CMV Hedef Organ Hastalığının başlangıcına veya Anti-CMV PET başlanmasına kadargeçen zamanın Kaplan-Meier Grafiği (FAS popülasyonu)



Risk Altındaki Gönüllü Sayısı - Letennovir 325

---Plasebo 170


270

212

85

70


PREVYMIS ile plasebo grupları arasında engraftman insidansı veya engraftmana kadar geçen süre bakımından hiçbir fark yoktu.

Etkililik, CMV reaktivasyonu için düşük ve yüksek risk, hazırlama rejimleri ve eş zamanlı immün supresif rejimleri içeren alt gruplarda sürekli olarak letermovir lehineydi (bkz. Şekil2).

Şekil 2: P001: Seçilen alt gruplarda transplantasyondan sonraki 24. haftada anti-CMV PET'e başlayan veya CMV hedef organ hastalığı gelişen hastaların oranının ormangrafiği (NC=F yaklaşımı, FAS popülasyonu)

22

Toplam (N=325, 170)

Risk grubu

Yüksek risk (n=102, 45)

Düşük Risk (n=223,125)

Kök hücre kaynağı Periferik kan (n=241,117)

Kemik iliği (n=72, 43 )

Donör uyumsuzluğu

Uyumlu akraba (n=108,58)

Uyumsuz akraba (n=52,18)

Uyumlu akraba olmayan (n=122, 70) Uyumlu olmayan, akraba olmayan (n=43, 24)

Haploidentik donör Evet (n=49, 17)

Hayır (n=276, 153)

Hazırlama rejimi Miyeloablatif (n=154, 85)

Azaltılmış yoğunlukta hazırlama (n=86, 48) Miyeloablatif olmayan (n=85,37)

İmmünosupresif Rejim Siklosporin A (n=162, 90)

Takrolimus (n=145, 69)

ı ı ı ı ı ı ı ı r

-70 -aü -50 -4D -30-20-10 O 102Q


Letermovir lehine Plasebo lehine

Letermovir - Plasebo Farkı (%) ve %95 GA

NC=F, Çalışmayı Tamamlamayan Hastalar=Başarısızlık. NC=F yaklaşımında transplantasyondan sonraki 24. haftadan önce çalışmadan çıkarılan veya transplantasyondansonra 24. haftada eksik bir sonucu olan hastalar başarısızlık olarak kabul edilmiştir.

Pediyatrik popülasyon


Avrupa İlaç Ajansı pediyatrik popülasyonun bir veya daha fazla alt grubunda profilaksi veya sitomegalovirüs enfeksiyonu için PREVYMIS ile yapılan çalışmaların sonuçlarıngönderilme zorunluluğunu ertelemiştir (pediyatrik kullanım hakkında bilgi için bkz. Bölüm4.2).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Letermovirin farmakokinetik özellikleri sağlıklı gönüllülerde ve HKHT alıcılarında oral ve IV uygulamalardan sonra karakterize edilmiştir. Letermovir maruziyeti, hem oral hem de IVuygulamada, doz orantılı bir şekilde artmıştır. Mekanizma muhtemelen saturasyon /OATP1B1/3 otomatik inhibisyonudur.

Sağlıklı gönüllülerde, günde bir kez 480 mg oral letermovir ile kararlı durumda geometrik ortalama EAA ve Cmaks değerleri sırasıyla 71.500 ng*sa/mL ve 13.000 ng/mL'dir.

Letermovir kararlı duruma 9-10 günde ulaşmış ve birikim oranı EAA için 1,2 ve Cmaks için 1,0 bulunmuştur.

23

HKHT alıcılarında, letermovirin EAA değeri Faz 3 verileriyle popülasyon farmakokinetik analizi yapılarak ölçülmüştür (bkz. Tablo 4). Tedavi rejimleri arasındaki maruziyet farklarıklinik açıdan anlamlı değildir; etkililik P001'de gözlemlenen maruziyet aralığında tutarlıdır.

Tablo 4: HKHT alıcılarında letermovir EAA (ng.sa/mL) değerleri


Tedavi Rejimi

Medyan (%90 Öngörme Aralığı)*

480 mg oral, siklosporin yok
34.400 (16.900, 73.700)
480 mg IV, siklosporin yok
100.000 (65.300, 148.000)
240 mg oral, siklosporin var
60.800 (28.700, 122.000)
240 mg IV, siklosporin var
70.300 (46.200, 106.000)

* Faz 3 verilerinin kullanıldığı popülasyon FK analizine dayanan post hoc popülasyon tahminleri.

Emilim:


Letermovir hızla abzorbe edilmiştir; maksimum plazma konsantrasyonuna kadar geçen medyan süre (Tmax) 1,5 ile 3 saat arasında bulunmuş ve bifazik biçimde azalmıştır. HKHTalıcılarında, siklosporin olmadan günde bir kez 480 mg oral letermovir uygulandığında,letermovirin biyoyararlanımının yaklaşık % 35 olduğu tahmin edilmektedir. Biyoyararlanımiçin bireyler arası değişkenliğin yaklaşık

%

37 olduğu tahmin edilmektedir.

Siklosporinin etkisi


HKHT alıcılarında, siklosporinle birlikte kullanım, OATP1B inhibisyonu nedeniyle letermovirin plazma konsantrasyonlarını artırmıştır. Hastalara siklosporinle birlikteuygulanan 240 mg/gün oral letermovir dozunda, letermovirin biyoyararlanımının yaklaşık%85 olduğu hesaplanmıştır. Eğer letermovir siklosporinle birlikte kullanılırsa, önerilenletermovir dozu günde 240 mg'dır (bkz. Bölüm 4.2).

Gıda etkisi


Sağlıklı kişilerde, yüksek oranda yağ içeren, yüksek kalorili bir standart öğünle birlikte tek doz 480 mg oral letermovir uygulaması, toplam maruziyeti (EAA) etkilememiş veletermovirin pik düzeylerinde (Cmaks) yaklaşık %30 artışa neden olmuştur. Klinikçalışmalarda olduğu gibi, letermovir gıdalarla birlikte veya ayrı olarak ağızdan uygulanabilir(bkz. Bölüm 4.2).

Dağılım:


Popülasyon farmakokinetik analizlerine göre, HKHT alıcılarında intravenöz uygulamadan sonraki ortalama kararlı durum hacminin 45,5 L olduğu hesaplanmıştır.

Değerlendirilen konsantrasyon aralığından (3-100 mg/L) bağımsız olarak, letermovir,

in vitro

koşullarda insan plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanmaktadır (%98,2). Dahadüşük konsantrasyonlarda biraz satürasyon gözlenmiştir

Letermovirin kan-plazma ayrımı 0,56'dır ve

in vitro

incelenen konsantrasyon aralığından (0,1 ila 10 mg/L) bağımsızdır.

Klinik öncesi dağılım çalışmalarında, letermovir organlara ve dokulara dağılmıştır ve en yüksek konsantrasyonlar gastrointestinal kanal, safra kanalı ve karaciğerde ve düşükkonsantrasyonlar beyinde görülmüştür.

Biyotransformasyon:


24

Plazmada letermovirle ilişkili bileşenlerin büyük bölümü değişmemiş ana ilaçtır (%96,6). Plazmada hiçbir majör metabolit saptanmaz. Letermovir kısmen UGT1A1/1A3 aracılıglukuronidasyon yoluyla elimine edilmektedir.

Eliminasyon:


Sağlıklı kişilerde, letermovirin ortalama belirgin terminal yarılanma ömrü, 480 mg IV letermovir ile yaklaşık 12 saattir. Letermovirin başlıca eliminasyon yolakları safra yoluylaatılımın yanısıra doğrudan glukuronidasyondur. Bu süreç karaciğere alım taşıyıcılarıOATP1B1 ve OATP1B3'ü ve ardından UGT1A1/3 ile katalizlenen glukuronidasyonu içerir.

Popülasyon farmakokinetik analizlerine dayanarak, HKHT alıcılarında IV uygulamasını takiben, letermovirin belirgin kararlı durum klerensinin (CL) 4,84 L/saat olduğu tahminedilmektedir. CL için bireyler arası değişkenliğin % 24,6 olduğu tahmin edilmektedir.

Atılım:


Radyoizotopla işaretlenmiş letermovir oral yoldan uygulandıktan sonra, radyoaktivitenin %93,3'ü dışkıda saptanmıştır. Letermovirin büyük kısmı değişmemiş ana ilaç olarak atılmış,küçük bir miktar (dozun %6'sı) ise dışkıda asil glukuronid metaboliti olarak atılmıştır. Asilglukuronid dışkıda stabil değildir.Letermovirin idrar yoluyla atılımı önemsiz düzeydedir(dozun <%2'si).

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Letermovir maruz kalımı hem oral hem de İV uygulamada dozla orantılı olandan daha fazla artmıştır. Mekanizma muhtemelen OATP1B1/3'ün satürasyonu/otoinhibisyonudur.

Özel popülasyonlarda farmakokinetikKaraciğer yetmezliği


Bağlanmamış letermovirin EAA'sı, orta derecede karaciğer yetmezliği olan (Child-Pugh Sınıf B [CP-B], skor 7-9) ve şiddetli karaciğer yetmezliği olan (Child-Pugh Sınıf C [CP-C]), skor 10-15) hastalarda sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldığında sırasıyla yaklaşık %81ve 4 kat daha yüksekti. Orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda letermovirmaruziyetindeki değişiklikler klinik olarak anlamlı değildir.

Orta düzeyde karaciğer yetmezliği ile birlikte orta düzeyde veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda, bağlanmamış letermovir maruziyetinde belirgin artışlar beklenmektedir(Bkz. bölüm 4.2).

Böbrek yetmezliği


Bağlanmamış letermovirin EAA'sı, orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (eGFR 31,0 ila 56,8 mL/dak/1,73m2) ve ciddi böbrek yetmezliği olanlarda (eGFR 11,9 ila 28,1mL/dak/1,73m2) sağlıklı kişilere göre sırasıyla yaklaşık %115 ve %81 daha yüksekbulunmuştur. Orta düzeyde veya ciddi böbrek yetmezliğine bağlı letermovir maruziyetindekideğişikliklerin klinik yönden anlamlı olduğu düşünülmemektedir. SDBH olan hastalarçalışılmamıştır.

Yaşlılar


Popülasyon farmakokinetik analizlerine göre, yaşın letermovir farmakokinetiği üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Yaşa göre doz ayarlaması gerekmemektedir.

Ağırlık


25

Popülasyon farmakokinetik analizlerine göre, letermovir EAA değerinin 80-100 kg ağırlığındaki kişilerde 67 kg ağırlığındaki kişilere göre %18,7 daha düşük olduğu tahminedilmektedir. Bu değişiklik klinik açıdan anlamlı değildir.

Irk


Popülasyon farmakokinetik analizlerine göre, letermovir EAA değerinin Asyalılarda beyazlarla karşılaştırıldığında %33,2 daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Bu farkklinik açıdan anlamlı değildir.

Cinsiyet


Popülasyon farmakokinetik analizlerine göre, letermovir farmakokinetiği açısından kadınlarda erkeklere göre bir fark yoktur.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Genel toksisite


Yalnızca sıçanlarda, insanlarda önerilen dozdaki (İÖD) maruziyetlerin (EAA) >3 katı sistemik maruziyetlerde geri dönüşsüz testiküler toksisite görülmüştür. Bu toksisite,seminifer tübüllerde dejenerasyon, oligospermi ve epididimislerde hücre debrisiyle birliktetestis ve epididimis ağırlıklarında düşüşle karakterizedir. İnsanlarda İÖD'deki maruziyetlere(EAA) benzer maruziyetlerde sıçanlarda hiç testiküler toksisite gözlenmemiştir. İÖD'deinsanlarda görülen maruziyetlerin sırasıyla 4 ve 2 katına kadar maruziyetlerde test edilen enyüksek dozlarda fareler ve maymunlarda testiküler toksisite gözlemlenmemiştir. Bubulgunun insanlardaki önemi bilinmemektedir.

Hidroksipropilbetadeksin intravenöz yolla günde 50 mg/kg'dan daha yüksek dozlarda verilmesi halinde sıçanlarda böbreklerde vakuolleşmeye yol açabildiği bilinmektedir.Vakuolleşme 1500 mg/kg/gün hidroksipropilbetadeksin (siklodekstrin türevi bir yardımcımadde) ile formüle edilmiş İV letermovir uygulanan sıçanların böbreklerinde saptanmıştır.

Karsinojenez


Letermovirle karsinojenez çalışması yapılmamıştır.

Mutajenez


Letermovir, mikrobiyal mutajenez testleri, Çin Hamster Over hücrelerinde yapılan kromozom aberasyon testleri ve

in vivoin vitroin vivo

analizlerde genotoksik değildir.

Üreme


Fertilite


Sıçanlarda yapılan fertilite ve erken embriyonik gelişim çalışmalarında, letermovirin dişi fertilitesi üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır. Erkek sıçanlarda, İÖD'de insanlardaki EAA'nın>3 katı EAA'daki sistemik maruziyetlerde sperm konsantrasyonunda düşüş, spermmotilitesinde düşüş ve fertilitede azalma gözlemlenmiştir (bkz. Genel toksisite).

Letermovir uygulanan maymunlarda, insanlarda İÖD'deki EAA'nın yaklaşık 2 katı sistemik maruziyetlerde, histopatolojik değerlendirme, testis büyüklüğü ölçümü, kan hormon analizi(folikül uyarıcı hormon, inhibin B ve testosteron) ve sperm değerlendirmesine (sperm sayısı,motilitesi ve morfolojisi) dayanarak testiküler toksisite kanıtı bulunmamıştır.

Gelişim


26

Sıçanlarda 250 mg/kg/gün (İÖD'deki EAA'nın yaklaşık 11 katı) dozunda maternal toksisite (vücut ağırlığı artışında düşüş dahil) görülmüştür; yavrularda, fetüs ağırlığında düşüş, kemikgelişiminde gecikme, hafif ödemli fetüsler, ayrıca, kısalmış göbek kordonu, omurlarda,kaburgalarda ve pelviste varyasyon ve malformasyon insidansında artış görülmüştür. 50mg/kg/gün dozunda (İÖD'deki EAA'nın yaklaşık 2,5 katı) maternal veya gelişim etkisigörülmemiştir.

Tavşanlarda 225 mg/kg/gün dozunda (İÖD'deki EAA'nın yaklaşık 2 katı) maternal toksisite (mortalite ve düşükler dahil) görülmüştür; yavrularda, omurlar ve kaburgalardamalformasyon ve varyasyon insidansında artış görülmüştür.

Prenatal ve postnatal gelişim çalışmasında, gebe sıçanlara oral yoldan letermovir uygulanmıştır. Test edilen en yüksek maruziyette (İÖD'deki EAA'nın yaklaşık 2 katı)gelişim toksisitesi gözlemlenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği

Mikrokristalin selüloz (E460)

Kroskarmelloz sodyum (E468)

Povidon (E1201)

Kolloidal susuz silika (E551)

Magnezyum stearat (E470b)

Film kaplama


Laktoz monohidrat (geviş getiren hayvanlardan (inek) elde edilir)

Hipromelloz (E464)

Titanyum dioksit (E171)

Triasetin (E1518)

Sarı demir oksit (E172)

Kırmızı demir oksit (E172)

Karnauba mumu (E903)

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Nemden korumak için orijinal kutusunda saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

27

Poliamid/Alüminyum/PVC-Alüminyum blister kart. Her bir karton kutu, toplamda 28 tablet olacak şekilde 7-adetlik dört (4) blister kart içermektedir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No: 199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat: 1334394 Levent-İstanbul

8. RUHSAT NUMARALARI

2020/256

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 09.12.2020 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

28

İlaç Bilgileri

Prevymis 480 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Letermovir

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.