KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
AVAMYS 27,5 mikrogram burun spreyi, süspansiyon
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Flutikazon furoat ...............27,5 mikrogram
Yardımcı maddeler:
Benzalkonyum klorür.............8,25 mikrogram
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Burun spreyi, süspansiyon.
Beyaz renkli, homojen dağılımlı bir süspansiyondur.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Yetişkinler ve 12 yaşından büyük ergenlerde:
Mevsimsel alerjik rinitin nazal ve oküler belirtilerinin tedavisinde endikedir.
Yıl boyu devam eden alerjik rinitin nazal belirtilerinin tedavisinde endikedir.
Çocuklar (2 - 11 yaş):
Mevsimsel ve yıl boyu devam eden alerjik rinitin nazal belirtilerinin tedavisinde endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:
Yetişkinlerde ve 12 yaşından büyük ergenlerde:
Önerilen başlangıç dozu, her burun deliğine günde bir kez uygulanan iki spreydir (her spreyde 27,5 mikrogram flutikazon furoat, günlük toplam doz 110 mikrogram). Belirtiler yeterincekontrol altına alındıktan sonra her burun deliğine günde bir kez uygulanan birer sprey (toplamgünlük doz 55 mikrogram), idame tedavisinde etkilidir.
Uygulama sıklığı ve süresi:
Tedavi süresi hekim tarafından belirlenmelidir.
Tam terapötik fayda sağlanması için, düzenli kullanım önerilir. Etkisi, başlangıçtaki uygulamayı izleyen 8. saat gibi erken bir dönemde gözlenmiştir. En üst düzeyde faydasağlayabilmek için, daha uzun süreli tedavi gerekmektedir. Düzenli kullanım ile belirtilerindüzeleceği konusunda hasta bilgilendirilmelidir. Tedavi süresi alerjene maruz kalınan süre ilesınırlı olmalıdır.
Uygulama şekli:
AVAMYS Burun Spreyi, sadece intranazal uygulama içindir.
Cihaz kullanıma hazırlandığında (ince bir duman çıkıncaya kadar yaklaşık 6 kez aktive edildiğinde) her sprey, 27,5 mikrogram etkin madde (flutikazon furoat) verir. Kapak, kullanımsonrası kapatılmalıdır.
1
AVAMYS spreyin test edilmesi:
Eğer AVAMYS ilk kez kullanılacaksa, sprey cihazının hatasız çalışıp çalışmadığı test edilmelidir.
1. Uç parçasının kapağı üzerindeyken, burun spreyi çalkalanmalıdır. Kapak, baş ve işaretparmaklarla yanlarından hafifçe bastırıp çekerek yerinden çıkarılmalıdır. Kapakçıkarılırken yan taraftaki düğmeye basmamaya dikkat edilmelidir (Bkz. Şekil 1).
2. Uç parçası uzağa doğru çevrilmelidir ve yan taraftaki düğmeye basılarak sprey en az 6 kezhavaya püskürtülmelidir (Bkz. Şekil 2).
Kapak 5 gün kadar yerine takılmazsa veya AVAMYS 30 günden daha uzun süre kullanılmazsa AVAMYS'i uygulamadan önce spreyin tekrar test edilmesi unutulmamalıdır.
AVAMYS spreyin uygulanması:
1. Sprey uygulanmadan önce, sümkürülerek burun delikleri temizlenmelidir.
2. Sprey gözlere püskürtülmemelidir, kazara sprey gözlere temas ederse, gözler suyla iyiceyıkanmalıdır.
3. Baş öne doğru biraz eğilir. Sprey dik olarak tutulup uç parçası burun deliklerinden birine
2
4. Burundan soluk alınırken, düğmeye bir kez basılarak ilacın buruna püskürmesi sağlanır(Bkz. Şekil 4). Uç parçası burundan çıkarılır ve ağızdan soluk verilir.
5. Eğer 2 püskürtme yapılması gerekliyse, 3'üncü ve 4'üncü basamaklar tekrarlanır.
6. Uygulama diğer burun deliğine de tekrarlanır.
AVAMYS spreyin temizlenmesi:
1. Her uygulamadan sonra uç parçası ve kapağın iç yüzü temiz, kuru bir bezle silinerek temizlenmelidir (Bkz. Şekil 5 ve 6).
|
Şekil 6
|
2. Temiz kalmasını sağlamak için her zaman kapak kapalı tutulmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği
Böbrek yetmezliğinde doz ayarlaması gerekmemektedir (Bkz. Bölüm 5.2).
Karaciğer yetmezliği
Karaciğer bozukluğu olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir. Karaciğer bozukluğu olan hastalar kortikosteroidler ile ilişkili sistemik advers reaksiyonlar açısındandaha yüksek risk altında olabileceğinden şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalara dozuygulanırken dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).
Pediyatrik popülasyon
2- 11 yaş arası çocuklarda kullanımı:
2-6 yaş aralığı kullanımı için yarar zarar durumu gözetilerek kullanılmalıdır.
Önerilen başlangıç dozu, her burun deliğine günde bir kez uygulanan bir spreydir (her spreyde 27,5 mikrogram flutikazon furoat, günlük doz 55 mikrogram). Çocuklarda her burun deliğinegünde bir kez uygulanan bir spreye (toplam günlük doz, 55 mikrogram) yeterli yanıtvermeyen hastalar; her burun deliğine günde bir kez iki sprey (toplam günlük doz 110
3
mikrogram) uygulayabilir. Belirtiler yeterince kontrol altına alındıktan sonra dozun; her burun deliğine günde bir spreye (toplam günlük doz 55 mikrogram) düşürülmesi önerilir.
Bu ilacı kullanırken bazı çocukların büyüme hızı daha yavaş olabilir. Çocuklar semptomların giderilmesini sağlamak için gereken en kısa süre boyunca ilacı kullanmalıdır.
AVAMYS bir yetişkinin gözetimi altında kullanılmalıdır.
2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
2 yaşın altındaki çocuklarda mevsimsel ve yıl boyu devam eden (pereniyal) alerjik rinitin tedavisinde intranazal flutikazon furoat kullanımının önerilmesi için yeterince veri yoktur.
Geriyatrik popülasyon
Normal yetişkin dozu kullanılır (Bkz. Bölüm 5.2).
4.3. Kontrendikasyonlar
AVAMYS içeriğindeki etkin maddeye veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Sistemik kortikosteroid etkileri
Özellikle uzun periyotlarda ve yüksek dozlarda reçete edilen nazal kortikosteroidlerle sistemik etkiler meydana gelebilir. Oral kortikosteroidlerle kıyaslandığında bu etkilerinmeydana gelme ihtimali çok daha düşüktür ve bu etkiler her hastada ve çeşitli kortikosteroidpreparatları arasında değişiklik gösterebilir. Potansiyel sistemik etkiler Cushing sendromu,Cushingoid özellikler, adrenal supresyon, çocuklarda ve ergenlerde büyüme geriliği, katarakt,glokom ve daha seyrek olarak psikomotor hiperaktivite, uyku bozuklukları, anksiyete,depresyon veya agresyon (özellikle çocuklarda) içeren bir dizi psikolojik veya davranışsaletkileri içerebilir. Önerilenden daha yüksek dozlarda kullanılan nazal kortikosteroidler klinikolarak anlamlı adrenal supresyon ile sonuçlanabilir. Önerilenden yüksek dozlarınkullanıldığına dair bir kanıt varsa, stres veya elektif ameliyat dönemlerinde ilave sistemikkortikosteroid ile takviye düşünülmelidir. Günde bir kez flutikazon furoat 110 mikrogramyetişkin, ergen veya pediyatrik gönüllülerde hipotalamus-hipofiz-böbreküstü (HPA) aksıbaskılanması ile ilişkilendirilmemiştir. Bununla birlikte intranazal flutikazon furoat dozu rinitsemptomlarının etkili kontrolünün korunduğu en düşük doza azaltılmalıdır. Tüm intranazalkortikosteroidler ile olduğu gibi, eşzamanlı olarak diğer kortikosteroid tedavisi formlarınınreçete edildiği her seferinde kortikosteroidlerin toplam sistemik yükü dikkate alınmalıdır.
Böbreküstü bezi fonksiyonunun bozulduğundan şüphe etmek için bir neden varsa, hastalar sistemik steroid tedavisinden flutikazon furoata geçirilirken dikkatli olunmalıdır.
Görme bozukluğu
Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımı ile görme bozukluğu bildirilebilir. Bir hasta bulanık görme veya diğer görme bozuklukları gibi semptomlarla başvurursa, hastanınsistemik ve topikal kortikosteroidlerin kullanımından sonra bildirilmiş katarakt, glokom veyasantral seröz koryoretinopati (CSCR) gibi nadir hastalıkları içerebilecek olası nedenlerindeğerlendirilmesi için bir oftalmoloji uzmanına sevki düşünülmelidir.
4
Büyüme geriliği
Ruhsatlı dozlarda nazal kortikosteroid alan çocuklarda büyüme geriliği bildirilmiştir. Bir yıl boyunca günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat ile tedavi edilen çocuklarda büyümehızında bir azalma gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 4.8 ve 5.1). Bu nedenle çocuklar yeterlisemptom kontrolü sağlayan en düşük olası etkili dozda idame ettirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.2).Nazal kortikosteroidlerle uzun süreli tedavi alan çocukların büyümesinin düzenli olarakizlenmesi önerilir. Büyüme yavaşlarsa, mümkün olduğunda nazal kortikosteroid dozununsemptomların etkili kontrolünün sürdürüldüğü en düşük doza azaltılması amacıyla tedavigözden geçirilmelidir. Buna ilaveten, hastanın bir pediyatri uzmanına sevk edilmesidüşünülmelidir (Bkz. Bölüm 5.1).
Ritonavir kullanan hastalar
Artmış sistemik flutikazon furoat maruziyeti riskinden dolayı ritonavir ile eşzamanlı uygulama önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.5).
Yardımcı maddeler:
AVAMYS benzalkonyum klorür içerir. Uzun süreli kullanımı nazal mukozada ödeme sebep olabilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
CYP3A inhibitörleri ile etkileşim
Flutikazon furoat, karaciğerdeki sitokrom P450 3A4 izoenzimi ile gerçekleştirilen ilk geçiş metabolizmasıyla dolaşımdan hızla temizlenir.
CYP3A4 yoluyla metabolize olan başka bir glukokortikoidden (flutikazon propionat) elde edilen verilere dayalı olarak, ritonavir ile eşzamanlı uygulama, flutikazon furoata artmışsistemik maruziyet riski nedeniyle önerilmemektedir.
Sistemik yan etki riskinde bir artış beklendiğinden, flutikazon furoatın, kobisistat içeren ürünler dahil olmak üzere potent CYP3A inhibitörleri ile eşzamanlı uygulanması sırasındadikkatli olunması önerilmektedir. Fayda, sistemik kortikosteroid yan etkileri riskindekiartıştan daha ağır basmadıkça eşzamanlı uygulamadan kaçınılmalıdır; eşzamanlı uygulamadurumunda hastalar sistemik kortikosteroid yan etkileri açısından takip edilmelidir. İntranazalflutikazon furoat ile potent CYP3A4 inhibitörü ketokonazolün incelendiği bir ilaç etkileşimiçalışmasında, plasebo (20 gönüllünün 1'inde) ile karşılaştırıldığında ketokonazol grubunda(20 gönüllünün 6'sında) ölçülebilir flutikazon furoat konsantrasyonlarının olduğu gönüllüsayısı daha fazla olmuştur. Maruziyetteki bu küçük artış, iki grup arasında 24 saatlik serumkortizol düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır.
Enzim inhibisyonu ve indüksiyonu verilerine göre klinikte kullanılan dozlarda flutikazon furoat ile diğer bileşiklerin sitokrom P450 enzimleri tarafından gerçekleştirilenmetabolizmaları arasında teorik olarak ilaç-ilaç etkileşimi beklenmez. Bu nedenle flutikazonfuroatın diğer ilaçlar üzerindeki etkilerini araştırmak için klinik çalışmalar yürütülmemiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Bu yaş grubunda herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon
Bu yaş grubunda herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
5
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:
Gebelik Kategorisi C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):
Veri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi:
AVAMYS'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve-veya / doğum / ve-veya /doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir.
Flutikazon furoatın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvan çalışmalarında glukokortikoidlerin yarık damak ve intrauterin büyüme geriliği dahilmalformasyonları indüklediği gösterilmiştir. Bu durum, minimum sistemik maruziyetlesonuçlanan önerilen nazal dozlar verilen insanlar için ilişkili değildir (Bkz. Bölüm 5.2).Flutikazon furoat hamilelik sırasında yalnızca anne adayında elde edilmesi beklenen faydalar,fetusun karşılaşabileceği risklerden fazlaysa kullanılmalıdır.
AVAMYS gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi:
Nazal olarak uygulanan flutikazon furoatın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Emziren kadınlarda flutikazon furoat kullanımı, yalnızca annede elde edilmesi beklenen fayda çocukta oluşturduğu herhangi bir olası risklerden fazla olduğunda düşünülmelidir.
Üreme yeteneği / Fertilite
İnsanlarda fertilite verisi bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
AVAMYS'in araç veya makine kullanma yeteneği üzerinde bir etkisi yoktur ya da önemsiz düzeydedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti
Flutikazon furoat tedavisi sırasında en yaygın bildirilen advers reaksiyonlar epistaksis, nazal ülserasyon ve baş ağrısıdır. En ciddi istenmeyen etkiler seyrek olarak bildirilen anafilaksidahil aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır (1000 hastada 1 vakadan daha az).
Advers reaksiyonların listesi
Flutikazon furoatın güvenlilik ve etkililik çalışmalarında mevsimsel ve pereniyal alerjik rinit için tedavi gören 2700'den fazla hasta yer almıştır. Flutikazon furoatın güvenlilik ve etkililikçalışmalarında mevsimsel ve pereniyal alerjik rinitte pediyatrik maruziyet, 12 ila <18 yaşta243 hasta, 6 ila <12 yaşta 790 hasta ve 2 ila <6 yaşta 241 hasta olmuştur.
Advers reaksiyonların sıklığını belirlemek amacıyla, büyük klinik çalışmalarda elde edilen veriler kullanılmıştır. Advers olay sıklığı, aşağıdaki gibi değerlendirilmiştir:
6
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1000, <1/100), seyrek (>1/10.000, <1/1000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Seyrek: Anaflaksi, anjiyoödem,deri döküntüsü ve ürtikeri de kapsayan aşırı
duyarlılık reaksiyonları
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş ağrısı
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Gözle ilgili geçici değişiklikler (Bkz. Bölüm 5.1), bulanık görme (Bkz.
Bölüm 4.4)
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Çok yaygın: Burun kanaması*
Yaygın: Nazal ülserasyon,dispne**
Yaygın olmayan: Rinalji, burun rahatsızlıkları (burunda yanma, burunda tahriş ve burunda
ağrı gibi), burun kuruluğu.
Çok seyrek: Nazal septal perforasyon
Bilinmiyor: Bronkospazm
*Burun kanaması, genellikle hafif-orta şiddette olmuştur. Burun kanamasının yetişkinlerdeki ve ergenlerdeki insidansı uzun süreli (>6 hafta) kullanımda, kısa süreli (<6 hafta) kullanımakıyasla daha yüksek olmuştur. Pediyatrik hastalarda yapılan süresi 12 haftaya varançalışmalardaki burun kanaması insidansı, flutikazon furoat veya plasebo kullanan hastalardabirbirine yakın bulunmuştur.
**Flutikazon furoat ile yapılan klinik çalışmalar sırasında hastaların %1'inden fazlasında dispne vakaları bildirilmiştir; benzer oranlar plasebo gruplarında da gözlenmiştir.
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor: Çocuklarda büyüme geriliği***(Bkz.Bölüm 5.1)
***Puberte öncesi günde bir kez 110 mikrogram flutikazonfuroat kullanan çocuklarda
büyümeyi değerlendiren bir yıllık klinik çalışmada, plasebo ile karşılaştırıldığında ortalama yıllık büyüme hızı farkı -0,27 cm olarak gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 5.1).
Pediyatrik popülasyon
6 yaşın altındaki çocuklarda güvenlilik tam olarak belirlenmemiştir. Pediyatrik popülasyonda gözlemlenen advers reaksiyonların sıklığı, tipi ve ciddiyeti yetişkin popülasyondakilerebenzerdir.
Sistemik etkiler
Nazal kortikosteroidlerin sistemik etkileri özellikle uzun periyotlarda yüksek dozlarda reçete edildiğinde meydana gelebilir (Bkz. Bölüm 4.4). Nazal kortikosteroidleri alan çocuklardabüyüme geriliği bildirilmiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye
7
Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Bir biyoyararlanım çalışmasında, günde 2640 mikrograma varan intranazal dozların 3 gün boyunca kullanılmasına eşlik eden hiçbir advers sistemik etki gözlenmemiştir (Bkz. Bölüm5.2). Akut doz aşımı, hastanın gözlem altında tutulmasının dışında genellikle herhangi birtedavi gerektirmez.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Nazal preparatlar, dekonjestanlar ve topikal kullanılan diğer nazal preparatlar, kortikosteroidlerATC kodu: R01AD12
Flutikazon furoat; glukokortikoid reseptör affinitesi ileri derecede yüksek, güçlü anti-inflamatuvar etkilere sahip, sentetik, triflorlu bir kortikosteroiddir.
Klinik etkililik ve güvenlilik:
Yetişkinlerde ve ergenlerde mevsimsel alerjik rinit:
Plaseboya kıyasla günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat burun spreyi 4 çalışmanın tümünde nazal semptomları (rinore, nazal konjesyon, hapşırmak, nazal kaşıntı) ve okülersemptomları (kaşıntı/yanma, gözde yaşlanma/sulanma ve gözlerde kızarma) anlamlı olarakiyileştirmiştir. Etkililik günde bir kez uygulama ile 24 saatlik doz uygulama periyodu boyuncakorunmuştur.
Terapötik etki başlangıcı ilk uygulama sonrası 8 saat gibi erken bir dönemde görülmüş ve bunu izleyen birkaç günde ilave iyileşme gözlenmiştir.
Flutikazon furoat burun spreyi 4 çalışmanın tümünde hastaların tedaviye genel yanıt algısını ve hastaların hastalıkla bağlantılı yaşam kalitesini (Rinokonjonktivit yaşam kalitesi anketi-RQLQ) anlamlı olarak iyileştirmiştir.
Yetişkinler ve ergenlerde kronik ya da uzun süreli devam eden alerjik rinit:
Günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat burun spreyi üç çalışmada plaseboya kıyasla nazal semptomları ve hastaların tedaviye genel yanıt algısını anlamlı olarak iyileştirmiştir.
Günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat burun spreyi bir çalışmada plaseboya kıyasla oküler semptomları ve hastaların hastalıkla bağlantılı yaşam kalitesini (RQLQ) anlamlı olarakiyileştirmiştir.
Etkililik günde bir kez uygulama ile 24 saatlik periyot boyunca korunmuştur.
Flutikazon furoatın (günde bir kez 110 mikrogram intranazal sprey) oküler güvenliliğini değerlendirmek üzere tasarlanmış iki yıllık çalışmada, pereniyal alerjik riniti olan yetişkinlerve ergenler ya flutikazon furoat (n=367) ya da plasebo (n=181) kullanmıştır.
Birincil sonuçlar [posterior subkapsüler opasitede artışa kadar geçen süre (Lens Opasiteleri Sınıflama Sistemi (LOSS), Versiyon III'de başlangıca göre >0,3 (LOSS III derece)) veintraoküler basınç (İOB) artışına kadar geçen süre (başlangıca göre >7 mmHg)] iki grup
8
arasında istatistiksel olarak anlamlı değildir. Posterior subkapsüler opasitedeki artışlar (başlangıca göre >0,3) 110 mikrogram flutikazon furoat ile tedavi edilen kişilerde [14 (%4)]plaseboya kıyasla [4 (%2)] daha sık olmuş ve flutikazon furoat grubundan on kişide veplasebo grubundan iki kişide yapısal olarak geçici bulunmuştur. İOB artışları (başlangıca göre>7 mmHg) 110 mikrogram flutikazon furoat ile tedavi edilen kişilerde daha sık olmuştur:günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat için 7 (%2) ve plasebo için 1 (<%1). Buolaylar flutikazon furoat grubundan altı kişi ve plasebo grubundan bir kişide yapısal olarakgeçici olmuştur.
52 ve 104. haftalarda her iki tedavi grubundan hastaların %95'inde her bir gözde posterior subkapsüler opasite değerleri başlangıç değerinin ± 0,1 'i içinde olmuştur, 104. haftada her ikitedavi grubundan hastaların <%1'inde posterior subkapsüler opasitede başlangıca göre >0,3artış olmuştur. 52 ve 104. haftalarda hastaların çoğunda (>%95) İOB değerleri başlangıçdeğerinin ± 5mmHg içinde olmuştur. Posterior subkapsüler opasite ya da İOB artışlarınakatarakt ya da glokom gibi herhangi bir advers olay eşlik etmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda mevsimsel ve kronik ya da uzun süreli devam eden alerjik rinit:
Pediyatrik pozolojide çocuklarda alerjik rinit popülasyonundan etkililik verilerinin değerlendirilmesi temel alınır.
Mevsimsel alerjik rinitte, günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat burun spreyi etkili olmakla birlikte, günde bir kez 55 mikrogram flutikazon furoat burun spreyi ve plaseboarasında hiçbir sonlanım noktasında anlamlı farklar gözlenmemiştir.
Perennial alerjik rinitte, günde bir kez 55 mikrogram flutikazon furoat burun spreyi 4 haftalık tedavi boyunca günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat burun spreyinden daha tutarlıbir etkililik profili ortaya koymuştur. Aynı çalışmada 6 ve 12 hafta boyunca ve 6 haftalıkHPA ekseni güvenlilik çalışmasında yürütülen post-hoc analiz günde bir kez 110 mikrogramflutikazon furoat burun spreyinin etkililiğini desteklemiştir.
Günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat burun spreyinin 2 ila 11 yaşındaki çocuklarda adrenal fonksiyon üzerindeki etkisinin değerlendirildiği 6 haftalık bir çalışma, plaseboyakıyasla 24 saatlik serum kortizolü üzerinde anlamlı bir etkinin söz konusu olmadığınıgöstermiştir.
Randomize, çift kör, paralel gruplu, çok merkezli, bir yıllık plasebo kontrollü bir klinik büyüme çalışmasında ergenlik öncesi çağda 474 çocukta (kızlar için 5 ila 7,5 yaş ve erkekleriçin 5 ila 8,5 yaş) stadiometri ile günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat burunspreyinin büyüme hızı üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. 52 haftalık tedavi periyodundaortalama büyüme hızı plaseboya (5,46 cm/yıl) kıyasla flutikazon furoat (5,19 cm/yıl) kullananhastalarda daha düşüktür. Ortalama tedavi farkı yılda -0,27 cm'dir [%95 CI -0,48 ila -0,06].
Çocuklarda mevsimsel ve kronik ya da uzun sureli devam eden alerjik rinit (6 yaş altı):
Hem mevsimsel hem de pereniyal alerjik rinitte 2 ila 5 yaşındaki, 176'sı flutikazon furoata maruz kalmış toplamda 271 hastada güvenlilik ve etkililik çalışmaları yürütülmüştür. Bugrupta güvenlilik ve etkililik iyi bilinmemektedir.
9
5.2. Farmakokinetik özellikler:
Genel özellikler
Emilim:
Flutikazon furoat karaciğer ve bağırsakta tam olarak emilmez ve kapsamlı birinci geçiş metabolizmasına uğrar; bu da ihmal edilebilir sistemik maruziyet ile sonuçlanır. Günde birkez 110 mikrogram intranazal doz uygulaması tipik olarak ölçülebilir plazmakonsantrasyonları (<10 pg/ml) ile sonuçlanmaz. İntranazal flutikazon furoat için mutlakbiyoyararlanım %0,50 olup, 110 mikrogramın uygulanmasından sonra sistemik olarak 1mikrogramdan az flutikazon furoat tespit edilir (Bkz. Bölüm 4.9).
Dağılım:
Flutikazon furoatın plazma proteinlerine bağlanma oranı %99'dan fazladır. Flutikazon furoat vücutta yaygın olarak dağılır ve kararlı plazma düzeylerindeki ortalama dağılım hacmi 608litredir.
Biyotransformasyon:
Flutikazon furoat sistemik dolaşımdan, başlıca hepatik metabolizma aracılığıyla sitokrom P450 enzimi CYP3A4 ile (toplam plazma klerensi 58,7 L/s) inaktif 17P-karboksilikmetabolitine (GW694301X) dönüştürülerek hızla temizlenir. Başlıca metabolizma yolu S-florometil karbotioat fonksiyonunun17P-karboksilik metaboliti oluşturmak üzere hidrolizidir.
In vivo
çalışmalarda furoat kısmının flutikazon oluşturmak üzere parçalandığına dair birkanıta rastlanmamıştır.
Eliminasyon:
Oral veya intravenöz flutikazon furoatın esas olarak dışkı yoluyla eliminasyonu, bu kortikosteroidin ve metabolitlerinin safra yoluyla atıldığını göstermektedir. İntravenözkullanımı izleyen eliminasyon fazı yarı-ömrü 15,1 saattir. Oral ve intravenöz dozlarınsırasıyla %1'i ve %2'si, böbrekler yoluyla vücuttan atılır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek bozukluğu:
Sağlıklı gönüllülerde intranazal uygulama sonrası flutikazon furoat, idrarda ölçülebilen düzeylerde değildir. Dozla ilişkili materyalin %1'inden daha küçük bir bölümü idrarlaatıldığından böbrek bozukluğunun, flutikazon furoat farmakokinetiğini etkilemesibeklenmemektedir.
Karaciğer bozukluğu:
Karaciğer bozukluğu olan hastalarda intranazal flutikazon furoat ile yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Karaciğer bozukluğu olan hastalara flutikazon furoatın inhaleuygulamasından sonra (flutikazon furoat ya da flutikazon furoat/vilanterol şeklinde), eldeedilen veriler intranazal uygulama için de geçerlidir. Tek doz oral inhale 400 mikrogramlıkflutikazon furoatla ilgili bir çalışmada, orta derecede karaciğer yetmezliği (Child Pugh B) olanhastalarda sağlıklı deneklere kıyasla, artan Cmaks (%42) ve EAA(0-®) (%172) ile orta düzeydekortizol düzeylerinde azalma (ortalama olarak %23) ile sonuçlanmıştır. Oral inhale flutikazonfuroat/vilanterolun 7 gün süreyle tekrarlı dozlarından sonra orta dereceli ila şiddetli karaciğerbozukluğu (Child-Pugh B - C) olan hastalarda, sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırıldığında,flutikazon furoat sistemik maruziyetinde artış olmuştur (EAA(0-24) ile ölçüldüğünde ortalamaiki kat). Flutikazon furoat sistemik maruziyetinde orta dereceli karaciğer bozukluğu olanhastalardaki artış (flutikazon furoat/vilanterol 200/25 mikrogram), sağlıklı gönüllüler ilekarşılaştırıldığında serum kortizol düzeyinde ortalama %34'lük bir düşüş ile
10
ilişkilendirilmiştir. Şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda serum kortizol üzerinde herhangi bir etki olmamıştır (flutikazon furoat/vilanterol 100/12,5 mikrogram). Bu bulgularadayanılarak, 110 mikrogram intranazal flutikazon furoatın orta derecede şiddetli karaciğerbozukluğu (Child-Pugh B) olan hastalardaki öngörülen ortalama maruziyetinin, kortizolsupresyonu ile sonuçlanması beklenmez.
Pediyatrik popülasyon:
Hastaların çoğunda, günde bir kez 110 mikrogram dozunda verilen flutikazon furoat tipik olarak plazmada ölçülemeyecek düzeylerdedir (<10 pikogram/mL). Pediyatrik hastaların%15,1'inde günde bir kez 110 mikrogram intranazal flutikazon furoatı takiben ve yalnızca%6,8'sinde günde bir kez 55 mikrogram intranazal flutikazon furoatı takiben ölçülebilirdüzeyler tespit edilmiştir. Daha küçük çocuklarda (6 yaşın altındaki çocuklar) flutikazonfuroatın ölçülebilir düzeylerinin daha yüksek insidansına dair bir kanıt yoktur. 55mikrogramda ölçülebilir düzeye sahip deneklerde ortalama flutikazon furoat konsantrasyonu2-5 yaş ve 6-11 yaş için sırasıyla 18,4 pikogram/mL ve 18,9 pikogram/mL'dir. 110mikrogramda ölçülebilir düzeylere sahip olan deneklerde ortalama flutikazon furoatkonsantrasyonu 2-5 yaş ve 6-11 yaş için sırasıyla 14,3 pikogram/mL ve 14,4pikogram/mL'dir. Sonuçlar 12 yaş üzeri ergenlerde görülen sonuçlar ile benzerdir (55mikrogramda ölçülebilir düzeye sahip deneklerde ortalama konsantrasyon 15,4 pikogram/mL,1 10 mikrogramda ölçülebilir düzeye sahip deneklerde ortalama konsantrasyon 21,8pikogram/mL).
Geriyatrik popülasyon:
Bu yaş grubuna ait farmakokinetik veriler yalnızca az sayıda (> 65 yaş, n=23/872; %2,6) hastadan elde edilmiştir. Plazmada ölçülebilen flutikazon furoat konsantrasyonlarıinsidansının ileri yaşlardaki hastalarda, gençlerdekinden daha yüksek olduğunu gösterenhiçbir kanıt yoktur.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Genel toksikoloji çalışmalarından elde edilen bulgular, diğer glukortikoidlerle gözlemlenenlere benzer olup, aşırı farmakolojik aktivite ile ilişkilidir. Önerilen nazal dozlarınminimum sistemik maruziyetle sonuçlandığı göz önünde bulundurulduğunda, bu bulgularıninsanlar için geçerli olması muhtemel değildir. Konvansiyonel genotoksisite testlerindeflutikazon furoat ile genotoksik etki gözlemlenmemiştir. Ayrıca, sıçanlar ve farelerdeyürütülen iki yıllık inhalasyon çalışmalarında tümör insidansında tedaviyle ilişkili artışolmamıştır.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Glukoz (susuz)
Süspanse olabilen selüloz Polisorbat 80Benzalkonyum klorürDisodyum edetatSaf su
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
11
6.3. Raf ömrü
24 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Buzdolabında saklamamak veya dondurulmamalı dır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
AVAMYS Burun Spreyi; doz göstergesi penceresi, yan tarafta aktive edilme kolu ve tıpalı kapağı bulunan plastik cihaz içinde ölçülü atomize sprey pompalı amber renkli cam şişededir.Bir şişe burun spreyinde 120 püskürtmelik ürün bulunmaktadır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.
Büyükdere Cad. No.173 1.Levent Plaza B Blok 34394 1.Levent/İstanbulTelefon: 0212 339 44 00Faks: 0212 339 45 00
8. RUHSAT NUMARASI
126/16
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 26.11.2008 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
12