KISA ÜRÜN BİLGİSİ
¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
AZEDOK 40 mg tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Azilsartan kamedoksomil............................................42,68 mg (40 mg Azilsartan medoksomil'e
eşdeğer)
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Tablet
Konvansiyonel dozaj formunda, hızlı salım yapan, beyaz veya beyaza yakın, bir yüzü 40 baskılı yuvarlak hafif bombeli tablet
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
AZEDOK, yetişkinlerde esansiyel hipertansiyonun tedavisinde endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:
Önerilen başlangıç dozu günde bir kez 40 mg'dır. Düşük dozda kan basıncı yeterince kontrol edilemeyen hastalarda doz günde bir kez maksimum 80 mg'a yükseltilebilir.
Neredeyse maksimal antihipertansif etki 2 haftada belirgindir ve maksimal etkilere 4 haftada ulaşılır.
Kan basıncı tek başına AZEDOK ile yeterince kontrol edilmezse, bu tedavi diüretikler (klortalidon ve hidroklorotiyazid gibi) ve kalsiyum kanal blokerleri dahil olmak üzere diğerantihipertansif tıbbi ürünlerle birlikte uygulandığında kan basıncında ilave azalma sağlanabilir(bkz. Bölüm 4.3, 4.4, 4.5 ve 5.1).
Uygulama şekli:
AZEDOK ağızdan kullanım içindir ve yiyecekle birlikte veya yiyeceklerden bağımsız alınabilir (bkz. Bölüm 5.2).
1 / 15
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği:
Azilsartan medoksomil şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır ve bu nedenle bu hasta grubunda kullanımı önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).
Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda azilsartan medoksomil kullanımıyla ilgili sınırlı deneyim olduğundan, yakın takip önerilir ve başlangıç dozu olarak 20 mgbulunmadığı için, önerilmez (bkz. Bölüm 5.2).
İntravasküler hacim azalması
İntravasküler hacim azalması veya tuz kaybı olan hastalar için (örn. Kusma, ishal veya yüksek dozda diüretik alan hastalar), AZEDOK yakın tıbbi gözetim altında başlatılmalı ve tedaviöncesinde volüm düzeltilmelidir, aksi takdirde başlangıç dozu olarak 20 mg bulunmadığı için,önerilmez (bkz. Bölüm 4.4 ).
Böbrek yetmezliği:
Şiddetli böbrek yetmezliği ve son dönem böbrek hastalığı olan hipertansif hastalarda, bu hastalarda azilsartan medoksomil kullanımına ilişkin deneyim olmadığı için dikkatliolunmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2). Hemodiyaliz azilsartanı sistemik dolaşımdanuzaklaştırmaz.
Hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
0 ila 18 yaş altı arası çocuklarda ve adolesanlarda azilsartan medoksomilin güvenliği ve etkinliği henüz belirlenmemiştir.
Veri bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon (65 yaş ve üzeri):
Yaşlı hastalarda AZEDOK ile başlangıç doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2), ancak hipotansiyon riski taşıyan çok yaşlılarda (>75 yaş), başlangıç dozu olarak 20 mgbulunmadığı için, önerilmez.
Siyah popülasyon
Siyah popülasyonda doz ayarlamasına gerek yoktur, ancak siyah olmayan bir popülasyona kıyasla kan basıncında daha küçük düşüşler gözlemlenmiştir (bkz.Bölüm 5.1). Bu genelliklediğer anjiyotensin II reseptör (AT1) antagonistleri ve anjiyotensin dönüştürücü enziminhibitörleri için doğrudur. Sonuç olarak, siyah hastalarda kan basıncı kontrolü içinAZEDOK'un titrasyonuna ve eşzamanlı tedaviye daha sık ihtiyaç duyulabilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
- Azilsartan medoksomile veya Bölüm 6.1'de listelenen herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşırı duyarlılık varsa,
Belge Do 1
- AZEDOK aliskiren içeren ürünlerle eşzamanlı kullanımı diyabetes mellitus veya böbrek yetmezliği (GFR <60 mL / dak / 1,73 m1) olan hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.5 ve5.1).
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Aktive edilmiş renin-anqiotensin aldosteron sistemi (RAAS)
Vasküler gücü ve böbrek fonksiyonu ağırlıklı olarak RAAS'ın aktivitesine bağlı olan hastalarda (örn. Konjestif kalp yetmezliği, şiddetli böbrek yetmezliği veya renal arter stenozu olanhastalar), anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri ve anjiyotensin II reseptörantagonistleri gibi bu sistemi etkileyen tıbbi ürünlerle tedavi, akut hipotansiyon, azotemi,oligüri veya nadiren akut böbrek yetmezliği ile ilişkilendirilmiştir. AZEDOK ile benzeretkilerin olasılığı göz ardı edilemez.
Ciddi böbrek yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği veya renal arter stenozu olan hipertansif hastalarda dikkatli olunmalıdır çünkü bu hastalarda azilsartan medoksomil kullanımıyla ilgilideneyim yoktur (bkz.Bölüm 4.2 ve 5.2).
İskemik kardiyomiyopati veya iskemik serebrovasküler hastalığı olan hastalarda aşırı kan basıncı düşüşleri miyokard enfarktüsü veya felce neden olabilir.
Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin (RAAS) dual blokajı
ADE inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör blokerleri veya aliskirenin eşzamanlı kullanımının hipotansiyon, hiperkalemi ve böbrek fonksiyonunda azalma (akut böbrek yetmezliği dahil)riskini artırdığına dair kanıtlar vardır. Bu nedenle, ADE inhibitörleri, anjiyotensin II reseptörblokerleri veya aliskirenin kombine kullanımı yoluyla RAAS'ın ikili blokajı önerilmez (bkz.Bölüm 4.5 ve 5.1).
İkili blokaj tedavisinin kesinlikle gerekli olduğu düşünülüyorsa, bu yalnızca uzman gözetiminde gerçekleştirilmeli ve böbrek fonksiyonu, elektrolitler ve kan basıncının sık sıkyakından izlenmesi gerekmektedir.
Diyabetik nefropatili hastalarda ADE inhibitörleri ve anjiyotensin II reseptör blokerleri birlikte kullanılmamalıdır.
Böbrek nakli
Yakın zamanda böbrek nakli geçirmiş hastalarda azilsartan medoksomil kullanımına ilişkin deneyim bulunmamaktadır.
Karaciğer yetmezliği
Azilsartan medoksomil şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır ve bu nedenle bu hasta grubunda kullanımı önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).
Belge Do 2
Hacmi düşük ve / veya tuz eksikliği olan hipotansiyonlu hastalarda
Belirgin hacim ve / veya tuz azalması olan hastalarda (örn. Kusma, ishal olan veya yüksek doz diüretik alan hastalar) AZEDOK ile tedaviye başlandıktan sonra semptomatik hipotansiyonortaya çıkabilir. Hipovolemi, AZEDOK uygulanmadan önce düzeltilmelidir veya tedavi yakıntıbbi gözetim altında başlamalıdır, aksi takdirde başlangıç dozu olarak 20 mg bulunmadığı içinönerilmez.
Birincil hiperaldosteronizm
Primer hiperaldosteronizmi olan hastalar genellikle RAAS'ın inhibisyonu yoluyla etki gösteren antihipertansif ilaçlara yanıt vermeyecektir. Bu nedenle bu hastalarda AZEDOK kullanımıönerilmemektedir.
Hiperkalemi
RAAS'ı etkileyen diğer tıbbi ürünlerin kullanımıyla ilgili deneyimlere dayanarak, AZEDOK'un potasyum tutucu diüretikler, potasyum takviyeleri, potasyum içeren tuz ikameleri veyapotasyum düzeylerini artırabilecek diğer tıbbi ürünler (örn. Heparin) ile birlikte kullanılmasıhipertansif hastalarda serum potasyumunda artışlara neden olabilir.(bkz. bölüm 4.5).Yaşlılarda, böbrek yetmezliği olan hastalarda, diyabetik hastalarda ve / veya diğerkomorbiditeleri olan hastalarda ölümcül olabilen hiperkalemi riski artar. Potasyumun izlenmesiuygun şekilde yapılmalıdır.
Aort ve mitral kapak stenozu, obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati
Aort veya mitral kapak stenozu veya hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopatiden (HOCM) muzdarip hastalarda özel dikkat gösterilmelidir.
Gebelik
Anjiyotensin II reseptör antagonistleri hamilelik sırasında başlatılmamalıdır. Devam eden anjiyotensin II reseptör antagonisti tedavisi olan hastalar, hamileliği planlayan hastalar,gebelikte kullanım için yerleşik bir güvenlik profiline sahip alternatif antihipertansif tedavileredeğiştirilmelidir. Gebelik teşhisi konduğunda, anjiyotensin II reseptör antagonistleri ile tedaviderhal durdurulmalı ve uygunsa alternatif tedaviye başlanmalıdır (bkz.Bölüm 4.3 ve 4.6).
Lityum
Diğer anjiyotensin II reseptör antagonistlerinde olduğu gibi, lityum ve AZEDOK kombinasyonu önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.5).
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Eşzamanlı kullanımı önerilmeyenler
Lityum
Lityum ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörlerinin eşzamanlı kullanımı sırasında serum lityum konsantrasyonlarında geri dönüşümlü artışlar ve toksisite bildirilmiştir. Anjiyotensin IIreseptör antagonistleri ile benzer bir etki meydana gelebilir. Azilsartan medoksomil velityumun eşzamanlı kullanımıyla ilgili deneyim eksikliğinden dolayı bu kombinasyon
J Bu belge, güvenir elektronik imza ile imzalanmıştır.JJ
önerilmemektedir. Kombinasyon gerekliyse, serum lityum seviyelerinin dikkatlice izlenmesi önerilir.
Eşzamanlı kullanımda dikkatli olunması gerekenler
Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), seçici COX-2 inhibitörleri, asetilsalisilik asit> 3 g / gün dahil) ve seçici olmayan NSAID'ler
Anjiyotensin II reseptör antagonistleri, NSAID'ler (yani seçici COX-2 inhibitörleri, asetilsalisilik asit (> 3 g / gün) ve seçici olmayan NSAID'ler) ile aynı anda uygulandığında,antihipertansif etkide azalma meydana gelebilir.
Ayrıca, anjiyotensin II reseptör antagonistleri ile NSAID'lerin birlikte kullanılması, böbrek fonksiyonunda kötüleşme riskinde artışa ve serum potasyumunda artışa neden olabilir. Bunedenle, tedavinin başlangıcında yeterli hidrasyon ve böbrek fonksiyonunun izlenmesi önerilir.
Potasyum tutucu diüretikler, potasyum takviyeleri, potasyum içeren tuz ikameleri ve potasyum düzeylerini artırabilecek diğer maddeler
Potasyum tutucu diüretiklerin, potasyum takviyelerinin, potasyum içeren tuz ikamelerinin veya diğer tıbbi ürünlerin (örn. Heparin) birlikte kullanılması potasyum düzeylerini artırabilir. Serumpotasyumunun izlenmesi uygun şekilde yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).
Ek bilgiler
Klinik çalışma verileri, ADE inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör blokerleri veya aliskiren'in kombine kullanımı yoluyla RAAS'ın ikili blokajının, hipotansiyon, hiperkalemi ve böbrekfonksiyonunda azalmanın (akut böbrek yetmezliği dahil) tek bir RAAS etkili ajanınkullanımına kıyasla daha yüksek bir advers olay sıklığı ile ilişkili olduğunu göstermiştir (bkz.bölüm 4.3, 4.4 ve 5.1).
Amlodipin, antasitler, klortalidon, digoksin, flukonazol, gliburit, ketokonazol, metformin ve varfarin ile birlikte verilen azilsartan medoksomil veya azilsartan çalışmalarında klinik olarakönemli bir etkileşim bildirilmemiştir.
Azilsartan medoksomil, gastrointestinal sistemde ve / veya ilaç absorpsiyonu sırasında esterazlar tarafından hızla aktif kısım azilsartana hidrolize edilir (bkz.Bölüm 5.2). In vitroçalışmalar, esteraz inhibisyonuna dayalı etkileşimlerin olası olmadığını göstermiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: D
5 / 15
Gebelikte kontrendikedir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)
Çalışma bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Azilsartan medoksomilin hamile kadınlarda kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır. Hayvanlarda yapılan çalışmalar üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).
Gebeliğin ilk trimesterinde anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörlerine maruz kalmanın ardından teratojenisite riskine ilişkin epidemiyolojik kanıtlar kesin değildir; ancak, riskte küçükbir artış göz ardı edilemez. Anjiyotensin II reseptör antagonistlerinin riskine ilişkin kontrollüepidemiyolojik veri bulunmamakla birlikte, bu tıbbi ürün sınıfı için benzer riskler bulunabilir.Devam eden anjiyotensin II reseptör antagonist tedavisinin gerekli olduğu düşünülmedikçe,hamileliği planlayan hastalar, gebelikte kullanım için yerleşik bir güvenlik profiline sahipalternatif anti-hipertansif tedavilere değiştirilmelidir. Gebelik teşhis edildiğinde, anjiyotensin IIreseptör antagonistleri ile tedavi derhal durdurulmalı ve uygunsa alternatif tedaviyebaşlanmalıdır.
İkinci ve üçüncü trimesterde anjiyotensin II reseptör antagonisti tedavisine maruz kalmanın, insan fetotoksisitesini (azalmış böbrek fonksiyonu, oligohidramniyos, kafatası kemikleşmegeriliği) ve neonatal toksisiteyi (böbrek yetmezliği, hipotansiyon, hiperkalemi) indüklediğibilinmektedir (bkz. Bölüm 5.3).
Gebeliğin ikinci trimesterinden itibaren anjiyotensin II reseptör antagonistlerine maruziyet meydana gelmişse, böbrek fonksiyonunun ve kafatasının ultrasonla kontrolü önerilir.
Anneleri anjiyotensin II reseptör antagonistleri almış olan bebekler hipotansiyon açısından yakından izlenmelidir (bkz.Bölüm 4.3 ve 4.4).
Laktasyon dönemi
Emzirme sırasında azilsartan medoksomil kullanımına ilişkin hiçbir bilgi bulunmadığından, AZEDOK önerilmemektedir ve özellikle yeni doğmuş bir bebeği veya prematüre bir bebeğiemzirirken emzirme sırasında daha iyi belirlenmiş güvenlik profillerine sahip alternatiftedaviler tercih edilmektedir.
Üreme yeteneği / Fertilite
Azilsartan medoksomilin insan fertilitesi üzerindeki etkisine ilişkin veri mevcut değildir. Klinik olmayan çalışmalar, azilsartanın sıçanlarda erkek veya dişi fertiliteyi etkilemediğinigöstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).
6 / 15
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Azilsartan medoksomilin araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hiçbir etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir. Ancak ara sıra baş dönmesi veya yorgunluğun ortaya çıkabileceğidikkate alınmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti
20, 40 veya 80 mg azilsartan medoksomil dozlarıyla, 56 haftaya kadar tedavi edilen hastalarda klinik çalışmalarda güvenlik açısından değerlendirilmiştir. Bu klinik çalışmalarda, azilsartanmedoksomil ile tedavi ile ilişkili advers reaksiyonlar çoğunlukla hafif veya orta şiddette olup,genel insidans plaseboya benzerdi. En yaygın yan etki baş dönmesiydi. Bu tedavide adversreaksiyonların görülme sıklığı cinsiyet, yaş veya ırktan etkilenmemiştir. Bir plasebo kontrollüçalışmada, 20 mg azilsartan medoksomil dozu için 40 ve 80 mg dozları ile benzer sıklıkta adversreaksiyonlar bildirilmiştir.
Advers reaksiyonların tablo halinde listesi
Birleştirilmiş verilere dayalı advers reaksiyonlar (40 ve 80 mg dozlar), sistem organ sınıfına ve tercih edilen terimlere göre aşağıda listelenmiştir. Bunlar, aşağıda belirtilen sıklığa göresıralanır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Her bir sıklık grubunda, istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasına göre sunulmuştur.
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş dönmesi
Vasküler hastalıklar
Yaygın olmayan: Hipotansiyon
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Diyare
Yaygın olmayan: Bulantı
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Döküntü, kaşıntı
Seyrek: Anjiyoödem
Kas-iskelet hastalıkları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın olmayan: Kas spazmı
7 / 15
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın olmayan: Yorgunluk, periferik ödem
Araştırmalar
Yaygın: Kan kreatin fosfokinaz artışı
Yaygın olmayan: Kan kreatinin artışı, kan ürik asit artışı / hiperürisemi
Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı
Azilsartan medoksomil, klortalidon ile birlikte uygulandığında, kan kreatinin sıklığı arttı ve hipotansiyon, yaygın olmayandan yaygın hale geldi.
Azilsartan medoksomil, amlodipin ile birlikte uygulandığında, periferik ödem sıklığı yaygın olmayandan yaygına yükseldi, ancak tek başına amlodipinden daha düşüktü.
Araştırmalar Serum kreatinin
Azilsartan medoksomil ile tedaviyi takiben serum kreatininde yükselme insidansı, randomize, plasebo kontrollü monoterapi çalışmalarında plaseboya benzerdi. Azilsartan medoksomilinklortalidon gibi diüretiklerle birlikte uygulanması, diğer anjiyotensin II reseptör antagonistlerive anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ile uyumlu bir gözlem olan, daha büyük birkreatinin yükselmesi insidansı ile sonuçlandı. Azilsartan medoksomilin diüretiklerle birlikteuygulanması sırasında serum kreatinindeki yükselmeler, tek bir tıbbi ürüne kıyasla daha büyükkan basıncı düşüşleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu yükselmelerin çoğu, denekler tedavi görmeyedevam ederken geçici veya progresif değildi. Tedavinin kesilmesinin ardından, tedavi sırasındadüzelmeyen yükselmelerin çoğu geri dönüşümlü olmuştur ve çoğu deneğin kreatinin seviyeleribaşlangıç veya taban çizgisine yakın değerlere dönmüştür.
Ürik asit
Plasebo (4.3 mcmol/L) ile karşılaştırıldığında azilsartan medoksomilin (10,8 mcmol/L) ile serum ürik asitte küçük ortalama artışlar gözlenmiştir.
Hemoglobin ve hematokrit
Plasebo kontrollü monoterapi çalışmalarında hemoglobin ve hematokritte küçük düşüşler (sırasıyla yaklaşık 3 g / L ve yüzde 1 hacim düşüşleri) gözlenmiştir. Bu etki, RAAS'ın diğerinhibitörlerinde de görülür.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
8 / 15
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Semptomlar
Farmakolojik değerlendirmelere göre, doz aşımının ana belirtisi muhtemelen semptomatik hipotansiyon ve baş dönmesidir. Sağlıklı gönüllülerde yapılan kontrollü klinik çalışmalarsırasında, 7 gün boyunca 320 mg'a kadar azilsartan medoksomil günde bir kez uygulanmıştırve iyi tolere edilmiştir.
Tedavi
Semptomatik hipotansiyon meydana gelirse, destekleyici tedavi başlatılmalı ve yaşamsal belirtiler izlenmelidir. Azilsartan diyaliz ile uzaklaştırılmaz.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Renin-anjiyotensin sistemine etki eden ajanlar, anjiyotensin II antagonistleri, tek başınaATC kodu: C09CA09
Azilsartan medoksomil, anjiyotensin II'nin çoklu dokularda reseptör AT-1 'e bağlanmasını bloke ederek selektif olarak antagonize eden, hızla aktif kısım olan azilsartana hızladönüştürülen oral yoldan aktif bir ön ilaçtır (bkz. bölüm 5.2). Anjiyotensin II,vazokonstriksiyon, aldosteron sentezinin uyarılması ve salınması, kardiyak stimülasyon vesodyumun renal reabsorpsiyonunu içeren etkileri ile RAAS'ın başlıca baskılayıcı ajanıdır.
AT-1 reseptörünün blokajı, anjiyotensin II'nin renin salgılanması üzerindeki negatif düzenleyici geri bildirimini inhibe eder, ancak plazma renin aktivitesindeki ve anjiyotensin II dolaşımdüzeylerindeki artışlar, azilsartanın antihipertansif etkisinin üstesinden gelmez.
Esansiyel hipertansiyon
Yedi çift kör kontrollü çalışmada, toplam 5.941 hasta (3.672 Azilsartan medoksomil, 801 plasebo ve 1.468 aktif karşılaştırıcı verilmiştir) değerlendirilmiştir. Genel olarak, hastaların
%%%%
19 siyahtı.
Azilsartan medoksomil, iki 6 haftalık randomize, çift kör çalışmada plasebo ve aktif karşılaştırıcılar ile karşılaştırıldı. Ambulatuvar kan basıncı izleme (AKBM) ile 24 saatlikortalama kan basıncına dayalı olarak plaseboya kıyasla kan basıncındaki düşüşler ve çukurdakiklinik kan basıncı ölçümleri her iki çalışma için aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. Ek olarakAzilsartan medoksomil 80 mg, SBP'de onaylanmış en yüksek olmesartan medoksomil vevalsartan dozlarından önemli ölçüde daha fazla azalmaya neden olmuştur.
9 / 15
|
Plasebo |
Azilsartan medoksomil20 mg |
Azilsartan medoksomil40 mg |
Azilsartan medoksomil80 mg |
OLM-M 40 mg# |
Valsartan 320 mg# |
Birincil bitiş noktası:
24 Saatlik Ortalama SBP: Başlangıçtan (BL) Hafta 6'ya (mm Hg) LS Ortalama Değişim |
Çalışma 1 |
BL'den
değişim |
1,4
|
-12,2*
|
-13,5*
|
-14,6**
|
-12,6
|
-
|
Çalışma 2 |
BL'den
değişim |
-0,3
|
-
|
-13,4*
|
-14,5**
|
-12
|
-10,2
|
Anahtar İkincil Bitiş Noktası:
Klinik SBP: Başlangıçtan (BL) 6. Haftaya (mm Hg) LS Ortalama Değişim (LOCF) |
Çalışma 1 |
BL'den
değişim |
-2,1
|
-14,3*
|
-14,5*
|
-17,6*
|
-14,9
|
-
|
Çalışma 2 |
BL'den
değişim |
-1,8
|
-
|
-16,4**
|
-16,7**
|
-13,2
|
-11,3
|
OLM-M = olmesartan mec
* Adım adım analiz çerçev
* Aşamalı analiz çerçevesiı
* Çalışma 2'de 2.Hafta'da40 ila 80 mg, olmesartangüçlü titre edilmiştir.
|
oksomil, LS=en küçük kareler, L
esinde Plasebo ile 0,05 düzeyind
ide 0,05 düzeyinde Karşılaştırıcı
ulaşılan maksimum dozlar, Azil medoksomil ve valsartan için sı
|
[.OCF = ileri taşınan son gözlem
e önemli fark
[ara karşı önemli fark
sartan medoksomil için 20 ila 40 mg ve rasıyla 20 ila 40 mg ve 160 ila 320 mg
|
Bu iki çalışmada, klinik olarak önemli ve en yaygın yan etkiler baş dönmesi, baş ağrısı ve dislipidemi'dir. Azilsartan medoksomil için olmesartan medoksomil ve valsartan için sırasıyla
%%%%%%
7,6 ve dislipidemi % 3,5, % 2,4 ve % 1,1'dir.
Valsartan veya ramipril ile aktif karşılaştırma çalışmalarında, uzun süreli tedavi sırasında azilsartan medoksomil ile kan basıncını düşürücü etki sürdürülmüştür. Azilsartan medoksomil,ramipril (% 8,2) ile karşılaştırıldığında daha düşük bir öksürük insidansına (% 1,2) sahipti.
Azilsartan medoksomilin antihipertansif etkisi, dozlamanın ilk 2 haftasında meydana geldi ve tam etki 4 haftada elde edildi. Azilsartan medoksomilin kan basıncını düşürücü etkisi de 24saatlik doz aralığı boyunca korunmuştur. SBP ve DBP için plaseboya göre düzeltilmiş dip-tepeoranları yaklaşık % 80 veya daba Vtks^ti.
10 / 15
6 aylık tedaviden sonra azilsartan medoksomilin tedavisinin aniden kesilmesinin ardından rebound hipertansiyon gözlenmedi.
Yaşlı hastalar ve daha genç hastalar arasında güvenlik ve etkililik açısından genel bir farklılık gözlenmemiştir, ancak bazı yaşlı bireylerde kan basıncını düşürücü etkilere karşı daha fazlahassasiyet göz ardı edilemez (bkz.Bölüm 4.2). Diğer anjiyotensin II reseptör antagonistleri veanjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörlerinde olduğu gibi, antihipertansif etki siyahhastalarda (genellikle düşük renin popülasyonu) daha düşüktü.
Azilsartan medoksomil 40 ve 80 mg'ın bir kalsiyum kanal blokeriyle (amlodipin) veya bir tiyazid tipi diüretikle (klortalidon) birlikte uygulanması, tek başına diğer antihipertansif ilekarşılaştırıldığında kan basıncında ek düşüşlerle sonuçlanmıştır. Baş dönmesi, hipotansiyon veserum kreatinin yükselmeleri gibi doza bağlı advers olaylar, tek başına azilsartan medoksomilile karşılaştırıldığında diüretik ile birlikte uygulama ile daha sık görülürken, hipokalemi, tekbaşına diüretiğe kıyasla daha az sıklıktaydı.
Azilsartan medoksomilin mortalite ve kardiyovasküler morbidite ve hedef organ hasarı üzerindeki yararlı etkileri şu anda bilinmemektedir.
Kardiyak repolarizasyon üzerindeki etki
Sağlıklı deneklerde azilsartan medoksomilin QT/QTc aralığını uzatma potansiyelini değerlendirmek için kapsamlı bir QT/QTc çalışması yapılmıştır. 320 mg azilsartan medoksomildozunda QT/QTc uzamasına dair kanıt yoktur.
Ek bilgi
İki büyük randomize, kontrollü çalışma (ONTARGET (Ongoing Telmisartan Alone and in combination with Ramipril Global Endpoint Trial) ve VA NEPHRON- D (The Veterans AffairsNephropathy in Diabetes)) bir ADE inhibitörünün bir anjiyotensin II reseptör engelleyici ilekombinasyonunun kullanımını incelemiştir.
ONTARGET, kardiyovasküler veya serebrovasküler hastalık veya tip 2 diabetes mellitus öyküsü olan hastalarda, uç organ hasarına dair kanıtların eşlik ettiği bir çalışmadır. VANEPHRON-D, tip 2 diabetes mellitus ve diyabetik nefropatili hastalarda yapılan bir çalışmadır.
Bu çalışmalar renal ve / veya kardiyovasküler sonuçlar ve mortalite üzerinde önemli bir yararlı etki göstermezken, monoterapiye kıyasla hiperkalemi, akut böbrek hasarı ve / veyahipotansiyon riskinde artış gözlenmiştir. Benzer farmakodinamik özellikleri göz önünealındığında, bu sonuçlar aynı zamanda diğer ADE inhibitörleri ve anjiyotensin II reseptörblokerleri için de geçerlidir.
ADE inhibitörleri ve anjiyotensin II reseptör blokerleri bu nedenle diyabetik nefropatili hastalarda eşzamanlı kullanılmamalıdır.
11 / 15
ALTITUDE (Aliskiren Trial in Type 2 Diabetes using Cardiovascular and Renal Disease Endpoints), tip 2 diabetes mellituslu hastalarda ek olarak var olan kronik böbrek hastalığı vekardiyovasküler hastalığı veya her ikisi de olan hastalarda standart bir ADE inhibitörü veya biranjiyotensin II reseptör bloker tedavisine aliskiren eklenmesinin yararını test etmek içintasarlanmış bir çalışmadır. Olumsuz sonuç riskindeki artış nedeniyle çalışma erkensonlandırıldı. Kardiyovasküler hastalarda ölüm ve inme, aliskiren grubunda plasebo grubunagöre sayısal olarak daha sık görülmüştür ve ilgili advers olaylar ve ciddi advers olaylar(hiperkalemi, hipotansiyon ve renal disfonksiyon), plasebo grubuna göre aliskiren grubundadaha sık bildirilmiştir.
Pediyatrik popülasyon
Avrupa İlaç Ajansı, hipertansiyondaki pediyatrik popülasyonun bir veya daha fazla alt kümesinde azilsartan medoksomil ile yapılan çalışmaların sonuçlarını sunma yükümlülüğünüerteledi (pediyatrik kullanım hakkında bilgi için bkz. Bölüm 4.2).
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Oral uygulamayı takiben, azilsartan medoksomil, gastrointestinal kanalda ve/veya emilim sırasında hızla aktif parça azilsartana hidrolize edilir.
In vitro
çalışmalara göre,karboksimetilenbutenolidaz, bağırsak ve karaciğerde hidrolizde rol oynar. Ek olarak, plazmaesterazlar, azilsartan medoksomilin azilsartana hidrolizinde rol oynar.
Emilim:
Azilsartan medoksomilin plazma düzeylerine göre tahmini mutlak oral biyoyararlanımı yaklaşık %60'tır. Azilsartan medoksomilin oral uygulamasından sonra, azilsartanın pik plazmakonsantrasyonlarına (Cmaks) 1,5 ila 3 saat içinde ulaşılır. Yiyecekler, azilsartanınbiyoyararlanımını etkilemez (bkz. Bölüm 4.2).
Dağılım:
Azilsartanın dağılım hacmi yaklaşık 16 litredir. Azilsartan, başlıca serum albümini olmak üzere plazma proteinlerine (>% 99) yüksek oranda bağlanır. Protein bağlanması, önerilen dozlarlaelde edilen aralığın çok üzerindeki azilsartan plazma konsantrasyonlarında sabittir.
Biyotransformasyon:
Azilsartan, iki birincil metabolite metabolize olur. Plazmadaki ana metabolit, metabolit M-II olarak adlandırılan O-dealkilasyon ile oluşturulur ve minör metabolit, metabolit M-I olarakadlandırılan dekarboksilasyon ile oluşturulur. İnsanlarda majör ve minör metabolitlere sistemikmaruziyet, sırasıyla azilsartanınkinin yaklaşık % 50'si ve % 1 'inden azdı. M-I ve M-II, azilsartanmedoksomilin farmakolojik aktivitesine katkıda bulunmaz. Azilsartan metabolizmasındansorumlu ana enzim CYP2C9'dur.
Eliminasyon:
14C-işaretli azilsartan medoksomilin oral bir dozunu takiben, radyoaktivitenin yaklaşık % 55'i
Belge Dtf&çestecve yak»şjb<%A2}giâıdrardaygrizkazamlmBşı^ffadiozu«sı%tp1:5\iwazika«tâ»-to^arakidrarta
12 / 15
atılmıştır. Azilsartanın eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 11 saattir ve renal klirens yaklaşık 2,3 ml / dakikadır. Azilsartanın kararlı durum düzeylerine 5 gün içinde ulaşılır ve günde bir keztekrarlanan kapatma ile plazmada birikme olmaz.
Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum
Maruziyetteki doz orantılılığı, tekli veya çoklu dozlamadan sonra 20 mg ila 320 mg arasındaki azilsartan medoksomil doz aralığında azilsartan için oluşturulmuştur.
Hastalardaki karekteristik özellikler
Karaciğer yetmezliği olan hastalar
Hafif (Child-Pugh A) veya orta şiddette (Child-Pugh B) karaciğer yetmezliği olan hastalarda 5 güne kadar azilsartan medoksomil uygulaması, azilsartan maruziyetinde hafif bir artışlasonuçlanmıştır (EAA 1,3 ila 1,6 kat artmıştır, bkz. Bölüm 4.2). Azilsartan medoksomil, şiddetlikaraciğer yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır.
Böbrek yetmezliği olan hastalar
Hafif, orta ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda azilsartan toplam maruziyeti (EAA) +% 30, +% 25 ve +% 95 artmıştır. Diyaliz uygulanan son dönem böbrek hastalığı olanhastalarda artış (+% 5) gözlenmedi. Bununla birlikte, şiddetli böbrek yetmezliği veya sondönem böbrek hastalığı olan hastalarda klinik deneyim yoktur (bkz. Bölüm 4.2). Hemodiyalizazilsartanı sistemik dolaşımdan uzaklaştırmaz.
Pediyatrik popülasyon
Azilsartanın farmakokinetiği 18 yaşın altındaki çocuklarda çalışılmamıştır.
Geriyatrik popülasyon
Azilsartanın farmakokinetiği, genç (18-45 yaş aralığı) ve yaşlı (65-85 yaş aralığı) hastalar arasında önemli ölçüde farklılık göstermemektedir.
Cinsiyet
Azilsartanın farmakokinetiği erkekler ve kadınlar arasında önemli ölçüde farklılık göstermez. Cinsiyete göre doz ayarlaması gerekli değildir.
Irk
Azilsartanın farmakokinetiği, siyah ve beyaz popülasyonlar arasında önemli ölçüde farklılık göstermez. Irk bazında doz ayarlaması gerekli değildir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Klinik öncesi güvenlik çalışmalarında, ana insan metaboliti olan azilsartan medoksomil ve MII, tekrarlanan doz toksisitesi, üreme toksisitesi, mutajenite ve kanserojenlik açısından incelenmiştir.
Tekrarlanan doz toksisite çalışmalarında, klinik terapötik aralıkta olanla karşılaştırılabilir
Blı belge, güvenli elekıroniK imza ile imzalanmıştır.
maruziyet üreten dozlar, normotansif hayvanlarda kırmızı hücre parametrelerinde azalmaya,
13 / 15
böbrek ve renal hemodinamikte değişikliklere ve serum potasyumunda artışa neden olmuştur. Oral salin takviyesi ile engellenen bu etkilerin hipertansiyon tedavisinde klinik önemi yoktur.
Sıçanlarda ve köpeklerde, artmış plazma renin aktivitesi ve renal jukstaglomerular hücrelerin hipertrofisi / hiperplazisi gözlenmiştir. Aynı zamanda anjiyotensin dönüştürücü enziminhibitörlerinin ve diğer anjiyotensin II reseptör antagonistlerinin bir sınıf etkisi olan budeğişiklikler, klinik öneme sahip görünmemektedir.
Azilsartan ve M-II plasentayı geçtiği ve hamile sıçanların fetüslerinde bulunduğu ve emziren sıçanların sütüne geçtiği görülmüştür. Üreme toksisitesi çalışmalarında, erkek veya dişidoğurganlığı üzerinde herhangi bir etki görülmemiştir. Teratojenik etkiye dair bir kanıt yoktur,ancak hayvan çalışmaları, daha düşük vücut ağırlığı, fiziksel gelişimde hafif bir gecikme(gecikmiş kesici diş püskürmesi, kulak kepçesi dekolmanı, göz açılması) ve daha yüksek ölümoranı gibi yavruların doğum sonrası gelişimi için bazı tehlikeli potansiyeller olduğunugöstermiştir.
Azilsartan ve M-II,
in vitro6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Mannitol
Mikrokristalin selüloz Kroskarmeloz sodyumHidroksipropil selülozMaleik asitSodyum karbonatMagnezyum stearat
6.2. Geçimsizlikler
Uygulanabilir değildir.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
30°C altındaki oda sıcaklığında, sıkıca kapatılmış şişede nemden ve ışıktan koruyarak saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Ürünümüzün primer ambalaj malzemesi olarak kullanılan indüksiyon tekniği ile sızdırmazlığı sağlanarak kapatılmış, çocuk koruyuculu 38 mm çapındaki kapak ve 6 g (2 x 3 g) desikan içerenbeyaz opak 100 cc HDPE şişedir. Bir kutu içerisinde 28 adet tablet içeren bir şişe ve kullanma
Bu belue
talimatı ile birlikte sunulmaktad ır.
14 / 15
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Saba İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.
No: 1 34303 Küçükçekmece / İSTANBUL Tel : 0 212 692 92 92Fax : 0 212 697 00 24E-mail: [email protected]
8. RUHSAT NUMARASI
2022/551
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 09.10.2022 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
15 / 15
1
/ 15
2
/ 15
3
/ 15