Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Domirpa Hbs 100 Mg/25 Mg Sert Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. :

sert kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her bir sert kapsülde,

Etkin madde:

Levodopa.................................100 mg

Benserazid hidroklorür_............28,54 mg (25 mg benserazide eşdeğer miktarda)

Yardımcı maddeler:

Y^dımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Uzatılmış salım yapan sert kapsül

Koyu yeşil opak kapak ve açık mavi opak gövdeli 1 numara sert kapsül içinde beyaz-krem granüler toz

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Parkinson hastalığmm tüm evrelerinin tedavisinde endikedir. Levodopa plazma konsantrasyonları veya doz zamanlamasıyla ilgili dalgalanma görülen hastaların (öm. doz sonukötüleşmesi veya yavaş yavaş azalma etkileri) DOMIRPA HBS'ye geçişten faydalanmaolasılıkları daha yüksektir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Dozaj ve uygulama sıklığı hastaya göre değişiklik göstermekte olup, verilen bilgiler yalnızca tavsiye amaçlıdır.

Geriyatrik popülasyon da dahil yetişkinler


Dozaj ve uygulama sıklığı oldukça değişken olup hastanın ihtiyaçları doğrultusunda titre edilmelidir.

DOMIRPA HBS sert kapsüller her zaman bir miktar su ile yutulmalıdır. DOMIRPA HBS sert kapsüller yemeklerden 30 dakika önce veya yemekten 1 saat sonra alınabilir fakat antiasit ilebirlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Noktumal immobilitesi olan hastalarda, yatmadan önce alınan levodopa/benserazid dozunun kademeli olarak iki adet 125 mg levodopa/benserazid kapsüle çıkarılması sonucunda olumluetkiler gözlenmiştir.„ , ,, . ,,.,

w Bu belge

1/14

Hâlihazırda levodopa ile tedavi edilmeyen hastalar


Hafif ve orta dereceli hastalarda önerilen başlangıç dozu günde üç kez yemeklerle birlikte bir adet DOMIRPA HBS 100 mg/25 mg sert kapsüldür. Azalmış biyoyararlanımı nedeniyle,yüksek dozlarda tedavide, konvansiyonel levodopa+dekarboksilaz inhibitörlerinkombinasyonuna göre genellikle daha yüksek DOMIRPA HBS dozu gereklidir. Başlangıç dozugünlük 600 mg levodopayı aşmamalıdır.

DOMIRPA HBS'nin kademeli başlangıç etkisi nedeniyle bazı hastalar DOMIRPA HBS'nin ilk sabah dozunun yanında tamamlayıcı tedavi olarak standart levodopa/benserazid'e ihtiyaçduyabilirler.

Toplam günlük levodopa dozunun 1200 mg'a karşılık geldiği, DOMİRPA HBS ile birlikte konvansiyonel levodopa/benserazid kullanımında DOMIRPA HBS'ye yanıt yetersiz ise,DOMIRPA HBS kullanımı durdurulmalı ve alternatif tedavi düşünülmelidir.

Hâlihazırda levodopa ile tedavi edilen hastalar


DOMIRPA HBS her 100 mg levodopa başına bir kapsül DOMIRPA HBS 100 mg/25 mg olacak şekilde standart levodopa+dekarboksilaz inhibitörü preparatının yerine geçmelidir. Örneğin,önceden 200 mg levodopa ile dekarboksilaz inhibitörü almış bir hastanın daha sonraki tedavisiiki adet DOMIRPA HBS 100 mg/25 mg sert kapsül ile başlatılmalıdır. Tedavi önceki tedavi ileaynı dozaj sıklığında devam etmelidir.

Devam etmekte olan tedaviye kıyasla günlük DOMIRPA HBS dozunun ortalama %50 artırılması uygun bulunmuştur. Dozun optimizasyonu için 4 haftalık bir süreye kadar her 2-3 günde bir dozgünlük DOMIRPA HBS 100 mg/25 mg sert kapsül doz artışları ile titre edilmelidir.

Halihazırda levodopa ile tedavi edilen hastalar, optimal doz rejimi tespit edilene kadar durumlarının başlangıçta kötüleşebileceği konusunda uyarılmalıdır. Başlangıç dozlarıayarlanırken hastalar yakın gözetim altında tutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Benseraid özellikle böbrek ve karaciğerde konsantre olur ve metabolitleri esas olarak idrar ile atılır. DOMIRPA HBS karaciğer fonksiyon testlerinde düzensizliklere ve böbrek üre artışınasebep olabilir. Dikkat edilmelidir (bkz. Bölüm 4.3).

Pediyatrik popülasyon:

25 yaşın altındaki hastalara verilmemelidir; bu sebeple, DOMIRPA HBS'nin çocuklarda kullanımıyla ilgili doz önerisinde bulunulmamıştır.

4.3 Kontrendikasyonlar

DOMIRPA HBS aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

- Levodopa, benserazid veya bölüm 6.1'de listelenen

A J3u belgew

Belge i)<)gıııikarşi)aşıra^ayarhhğroMuğırbilinenıha8talara veıilmffifflelıdirj :https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

2/14

- Hipertansif kriz riskinden dolayı selektif olmayan monoamin oksidaz (MAO) inhibitörlerialan hastalara verilmemelidir (bkz. Bölüm 4.4). Bununla birlikte, selejilin ve rasajilin gibiselektif MAO-B inhibitörleri veya moklobemid gibi selektif MAO-A inhibitörleri kontrendikedeğildir. MAO-A ve MAO-B inhibitörleri kombinasyonunun etkisi, non-selektif MAOinhibisyonuna eşittir ve bu nedenle bu kombinasyon DOMİRPA HBS ile birlikteverilmemelidir (bte. Bölüm 4.5).

- Dekompanse endokrin (ör. feokromositoma, hipertiroidizm, Cushing sendromu), böbrekveya karaciğer fonksiyonu , kalp hastalıkları (ör. şiddetli kardiyak aritmisi ve kalpyetmezliği), psikotik bileşenli psikiyatrik hastalıkları veya kapalı açılı glokomu olanhastalara verilmemelidir.

- 25 yaşın altodaki hastalara verilmemelidir (iskelet oluşumu tam olmalıdır).

Yeterli doğum kontrolü uygulamayan, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlara veya gebelere verilmemelidir. DOMİRPA HBS alırken gebelik oluşması durumunda ilaç kullanımısonlandınlmalıdır (reçeteyi veren doktor tarafından tavsiye edildiği şekilde).

Levodopanın, malign melanomu aktive edebileceğine dair şüpheler oluşmuştur. Bu sebeple, DOMİRPA HBS, malign melanom öyküsü olan veya malign melanomu olabilecek kişilerdekullanılmamalıdır.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Başka ilaçların DOMİRPA HBS ile birlikte verilmesinin gerektiği durumlarda, hasta beklenmedik istenmeyen etkiler veya artan etkiler açısından dikkatlice izlenmelidir.

Hassas bireylerde aşın duyarlılık reaksiyonlan oluşabilir.

Levodopanın teorik olarak intraoküler (göz içi) basıncı yükseltme potansiyeli olduğundan açık açılı glokomu olan hastalarda intraoküler basıncın düzenli olarak ölçülmesi tavsiyeedilmektedir.

Endokrin, renal, pulmoner veya kardiyovasküler hastalık, özellikle miyokard enfarktüsü veya aritmi öyküsü varlığında; psikiyatrik rahatsızlıklar (ör. depresyon); hepatik bozukluk; peptikülser; osteomalazi; levodopanın kardiyovasküler etkilerinin yoğunlaşması olasılığından dolayısempatomimetik ilaçlann gerekebileceği durumlarda (ör. bronşiyal astım); olası yüksekhipotansif etkiden dolayı antihipertansif ilaçların kullanıldığı durumlarda DOMİRPA HBSkullanılırken dikkatli olunmalıdır.

DOMİRPA HBS önceden koroner arter bozuklukları, kardiyak aritmisi veya kalp yetmezliği olan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Tedavinin başlangıcında vetedavi süresince, bu hastaların kalp fonksiyonu düzenli olarak özel bir dikkatle izlenmelidir.

Ortostatik hipertansiyon risk faktörleri (ör. yaşlı hastalar, eşzamanlı olarak antihipertansif veya ortostat

A Bn belge, güvenli elektronik, imzan 1 e imzalanmıştır.

Belge ])'büŞİailglOinda Vötylâ düiRâ-MlŞİ3NIKİ&yakliidiail İzleHM©SİT&l|e^lİii.https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

3/14

DOMIRPA HBS'nin kan hücresi sayımında düşüşe (ör. hemolitik anemi, trombositopeni ve lökopeni) neden olduğu bildirilmiştir. Birkaç vakada, agranülositoz ve pansitopeni bildirilmişolup bu durum ne

ardı edilmiştir. Bu sebeple, tedavi süresince kan hücresi sayımı periyodik olarak değerlendirilmelidir.

Depresyon, Parkinson hastalığı olan hastalarda,

kln

ik tablonun bir parçası olabilir ve DOMIRPA HBS ile tedavi edilen hastalarda da ortaya çıkabilir ancak bu altta yatan birhastalığın etkisi de olabilir. Tüm hastalar, intihar düşüncesi olsun veya olmasın psikolojikdeğişiklikler ve depresyon açısından dikkatle izlenmelidir.

DOMIRPA HBS, ürünün aşın kullanımına yol açan dopamin disregülasyonu sendromuna sebep olabilir. Parkinson hastalannın küçük bir alt grubu, bilişsel ve davranışsalrahatsızlıklardan şikâyetçidir; bu durum hastaların, motor bozukluklarının tedavisi için, tıbbiönerinin aksine gerekli dozların oldukça üzerinde ilaç almasıyla doğrudan ilişkilendirilebilir.

DOMIRPA HBS aniden kesilmemelidir. Preparatm ani olarak kesilmesi, yaşamı tehdit eden nöroleptik malign sendrom (hiperpreksi ve kas rijiditesi, olası psikolojik değişiklikler ve yüksekserum kreatinin fosfokinaz düzeyleri, ciddi vakalarda miyoglobinüri, rabdomiyoliz gibi ekbelirtiler ve akut böbrek yetmezliği) ile sonuçlanabilir. Bu tür belirti ve bulgulann birkombinasyonu ortaya çıkarsa, hasta tıbbi gözetim altında tutulmalıdır, gerekirse hastaneyeyatırılmalıdır; hızlı ve uygun semptomatik tedavi verilmelidir. Uygun değerlendirmesonrasında DOMIRPA HBS tedavisine yeniden devam edilebilir.

Dekarboksilaz inhibitörünün varlığında, piridoksin (vitamin B6) tarafından kolaylaştırılan periferik levodopa transformasyonuna karşı koruma sağlandığı için DOMIRPA HBS ile birliktepiridoksin kullanılabilir.

Levodopa, somnolans ve ani olarak uykuya dalma atakları ile ilişkilendirilmiştir. Günlük aktiviteler esnasında ani olarak uykuya dalma (bazı vakalarda farkında olmadan veya uyanbelirtileri o

lmaızın

) çok seyrek olarak bildirilmiştir. Hastalara bu konuda bilgi verilmelidirve levodopa tedavisi esnasında araba veya makine kullanırken dikkatli olmalan tavsiyeedilmelidir. Somnolans ve/veya ani olarak uykuya dalma atağı yaşamış olan hastalar arabaveya makine kullanmaktan kaçınmalıdır. Aynca, dozun azaltılması veya tedavininsonlandınlması düşünülebilir (bkz. Bölüm 4.7).

Dürtü kontrol bozuklukları


Hastalar, dürtü kontrol bozukluklannın gelişimi açısından düzenli olarak izlenmelidir. Hastalar ve hasta bakıcılar, dopamin agonistleri ve/veya DOMIRPA HBS dahil levodopa içeren diğerdopamineıjik tedaviler alan hastalarda patolojik kumar oynama, yüksek libido, hiperseksüelite,kompülsif harcama veya satın alma, aşın yeme veya kompülsif yeme dahil dürtü kontrolbozukluklanna ilişkin davranışsal semptomlann meydana gelebileceği konusundabilgilendirilmelidir. Bu tür şemptomlann gelişmesi halinde tedavinin gözden geçirilmesi

w Bubelge, güvenli elektroniKimzaileimzalanmıştır.ww * *

4/14

Malign melanom


Epidemiyolojik çalışmalar, Parkinson hastalarının, melanom gelişmesi açısından genel popülasyondan daha büyük risk taşıdığını göstermiştir (takriben 2-6 kat daha yüksek).Gözlemlenen yüksek riskin Parkinson hastalığından mı yoksa Parkinson hastalığının tedavisiiçin kullanılan levodopa gibi diğer faktörlerden mi kaynaklandığı kesin değildir. Bu sebeplehastalara ve hekimlere, herhangi bir endikasyon için DOMIRPA HBS kullanılırken düzenliolarak melanom takibi yapmaları önerilir. İdeal olanı, uygun kalifikasyona sahip kişiler (ör.Dermatologlar) tarafından periyodik cilt muayeneleri yapılmasıdır.

Etkileşimlerle ilgili uyanlar


Hastaya genel anestezi gerekiyorsa, halotan durumu dışında, normal DOMIRPA HBS rejimine ameliyata mümkün olduğunca yakın bir zamana kadar devam edilmelidir. Halotan ile yapılangenel anestezide, DOMIRPA HBS tedavisi alan hastalarda kan basıncında dalgalanmalarve/veya aritmiler oluşabileceğinden, DOMİRPA HBS cerrahi müdahaleden 12 - 48 saat öncekesilmelidir. DOMIRPA HBS tedavisine ameliyattan sonra devam edilebilir; doz kademeliolarak preoperatif düzeye yükseltilmelidir.

Bir hasta acil ameliyata girecekse, DOMIRPA HBS kullanımı bırakılmamışsa halotan ile anesteziden kaçınılmalıdır.

İrreversibl selektif olmayan MAO inhibitörleri alan hastalara levodopa-benserazid uygulanacaksa, MAO inhibitö^rnto kesilmesi ile levodopa-benserazid tedavisinin başlamasıarasında en az 2 hafta ara verilmelidir. Aksi takdirde hipertansif kriz gibi istenmeyen etkilerinortaya çıkması muhtemeldir (bkz. 4.3 Kontrendikasyonlar).

Dopamin reseptör bloke edici özelliklere sahip antipsikotiklerin, özellikle D2-reseptör antagonistlerinin birlikte uygulanması, levodopa-benserazidin anti-Parkinson etkileriniantagonize edebilir, bu nedenle dikkatli olunmalı ve hasta, anti-Parkinson etki kaybı veParkinson semptomlannın kökleşmesi açısında dikkatle gözlemlenmelidir.

Levodopa-benserazid sempatomimetikler (epinefrin, norepinefrin, izoproterenol veya amfetamin gibi sempatik sinir sistemini uyaran ajanlar) ile birlikte uygulanması etkilerinigüçlendirebilir, bu nedenle bu kombinasyonlar önerilmez. Eşzamanlı uygulama gerekliyse,kardiyovasküler sistemin yakın gözetimi esastır ve sempatomimetik ajanlann dozununazaltılması gerekebilir.

Bir COMT inhibitörü ile adjuvan tedaviye başlmırken, levodopa-benserazid dozunun azaltılması gerekli olabilir.

Levodopa-benserazid tedavisine başlandığında, levodopa bir süre etkisini göstermeye başlamadığından antikolinerjikler aniden kesilmemelidir.

5/14

Antikolinerjikler, amantadin, selejilin, bromokriptin ve dopamin agonistleri ile kombinasyona izin verilir, ancak tedavinin hem istenen hem de istenmeyen etkileri yoğunlaşabilir. Levodopa-benserazid veya diğer maddenin dozunun azaltılması gerekebilir.

Laboratuvar testleri


Tedavi esnasında karaciğer, hemapoetik, böbrek ve kardiyovasküler fonksiyonlar ile kan hücre sayımlan periyodik olarak kontrol edilmelidir.

Diyabeti olan hastalarda, kan şekeri sık sık ölçülmeli ve anti-diyabetik ajanlann dozu kan şekeri düzeylerine göre ayarlanmalıdır.

DOMKPA HBS tedavisiyle iyileşme gösteren hastalara, hızlı hareketlenme yaralanma riskini artırabileceği için, normal aktivitelerine kademeli olarak dönmeleri önerilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakokinetik etkileşmeler:


Antikolinerjik bir ilaç olan triheksifenidilin DOMIRPA'nın standart dozaj formu ile birlikte verilmesi sonucunda, levodopa absorpsiyonunun hızı azalır, fakat miktan değişmez. DOMIRPAHBS formülasyonu ile birlikte verilen triheksifenidil levodopamn farmakokinetiğini etkilemez.

DOMIRPA HBS formülasyonu ile antiasitlerin birlikte verilmesi levodopa emilimini %32 azaltır.

Demir sülfat, levodopamn maksimum plazma konsantrasyonunu ve eğri altı alanım (EAA) %30-50 azaltır. Demir sülfat ile eş zamanlı olarak yapılan tedavi sırasında, ortaya çıkan farmakokinetik değişimler klinik olarak önemli olsa da, tüm hastalarda gözlenmemektedir.

Rauwolfia alkoloidleri (rezerpin), tetrabenazin, metoklopramid, fenotiyazinler, tiyoksantenler, bütirofenonlar, amfetaminler ve papaverin gibi merkezi amin mekanizmaları ile etkileşenopioidler ve ilaçlardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Ancak kullanımlarının zorunlugörülmesi halinde, potansiyalizasyon, antagonizm veya diğer etkileşimler ve beklenmedikistenmeyen etkiler açısından son derece dikkatli olunmalı ve yakından izleme sürdürülmelidir.Metoklopramid, levodopamn emilim oranını artırır.

Domperidon, bağırsakta levodopamn emilimini artırmasının bir sonucu olarak levodopamn biyoyararlammım artırabilir.

Farmakodinamik etkileşmeler

:

Dopamin reseptör bloke edici özellikleri olan anti-psftotiklerle özellikle D2-reseptör antagonistleri eşzamanlı olarak uygulanması, DOMIRPA HBS'nin anti-Parkinson etkileriniantagonize edebilir; bu nedenle, birlikte uygulanırken dikkatli olunmalı ve hasta anti-Parkinsonetkinin kaybı ve Parkinson semptomlarının kötüleşmesi açısından yakından takip edilmelidir

Halihazırda antihipertansif alan hastaların tedavisine levodopa ve dekarboksilaz inhibitörii

A Bu belgeA

Belge Ddgoöiıbiıaasıyc:rfa)akeıkteHdiğilH!lleisemptömHtik3^rtostatikehipotansiyfflm ö^uşn^t0;lpAmt^fckpMt¦amsif

6/14

ilaç tedavisi alan hastalarda DOMIRPA HBS tedavisine dikkatle başlanması gerekir. Gerektiğinde ilaçlardan biri için potansiyel doz ayarlamasına imkan vermek amacıyla kanbasıncının izlenmesi gerekir.

DOMIRPA HBS'nin sempatomimetikler (sempatik sinir sistemini stimüle eden epinefrin, norepinefrin, izoproterenol veya amfetamin gibi ajanlar) ile eşzamanlı kullanımısempatomimetiklerin etkilerini artırabilir, bu sebeple belirtilen bu kombinasyonlar önerilmez.Eşzamanlı kullanımın gerekli olduğunun kanıtlanması halinde, kardiyovasküler sistemin yakınşekilde takip edilmesi gerekir ve sempatomimetik ajanların dozunun azaltılması gerekebilir.

İrreversibl selektif olmayan MAO inhibitörleri alan hastalara DOMIRPA HBS verilirse, MAO inhibitörlerinin kesilmesi ile DOMIRPA HBS'ye başlanması arasında en az iki haftalık bir araolmalıdır. Aksi takdirde, hipertansif kriz gibi istenmeyen etkiler meydana gelebilir (bkz. Bölüm4.3). Selejilin ve rasajilin gibi selektif MAO-B inhibitörleri ve moklobemid gibi selektif MAO-A inhibitörleri, levodopa-benserazid tedavisindeki hastalara reçete edilebilir. Etkinlik ve toleransgöz önüne alınarak, hastanın bireysel ihtiyacına göre levodopa dozunun yeniden ayarlanmasıönerilir. MAO-A ve MAO-B inhibitörleri kombinasyonunun etkisi, non-selektif MAOinhibisyonuna eşittir ve bu nedenle bu kombinasyon DOMIRPA HBS ile birlikte verilmemelidir(bkz.4.3).

Antikolinerjikler, amantadin, selejilin, bromokriptin ve dopamin agonistleri ile kombinasyon yapılabilir, ancak bu tedavinin hem istenen, hem de istenmeyen etkilerinin şiddetini artırabilir.DOMIRPA HBS veya diğer ilacın dozunu azaltmak gerekebilir. Bir katekol-O-metil transferaz(COMT) inhibitörü ile adjuvan tedaviye başlarken, DOMİRPA HBS'nin dozunun azaltılmasıgerekli olabilir. DOMIRPA HBS tedavisi başladığında antikolineıjikler anidenbırakılmamalıdır çünkü levodopanın etkisi bir süre başlamayabilir.

Levodopa; katekolaminler, keton cisimleri, teatinin, ürik asit ve glukoz ile ilişkili laboratuvar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. İdrar tahlili, keton cisimcikleri açısından yanlış pozitifsonuç verebilir. Levodopa tedavisinin tiroid fonksiyon testlerinde protireline verilen yanıtıinhibe ettiği bildirilmiştir.

DOMIRPA HBS kullanan hastalıda Coombs testleri hatalı pozitif sonuç verebilir.

DOMIRPA HBS, protein bakımından zengin bir diyetle alındığında etkide azalma gözlenir.

Levodopa, bir büyük nötral amino asittir (LNAA) ve gastrik mukoza ve kan-beyin bariyeri boyunca taşı^^ için diyet proteinlerinden gelen LNAA'larla yarışır.

Dopamin reseptör bloke edici özelliklere sahip antipsikotiklerin (özellikle D2 reseptör antagonisteri) birlikte uygulanması levodopa-benserazidin anti-Parkinson etkilerini antagonizeedebilir. Levodopa bu ilaçların antipsikotik etkilerini azaltabilir. Bu ilaçlar dikkatle birlikteuygulanmalıdır.

J Bu belge Bu belge

7/14

Halotanla yapılan genel anestezi: Levodopa-benserazid, halotanla genel anestezi yapılması gereken cerrahi müdahaleden 12-48 saat önce kesilmelidir, çünkü kan basıncında dalgalanmalarve/veya aritmiler oluşabilir. Diğer anestezikler ile genel anestezi için Bölüm 4.4'e bakınız.

DOMIRPA HBS antiasitlerle birliğe verildiğinde konvansiyonel levodopa/benserazid'e göre biyoyararlanımı azalır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

DOMIRPA HBS yeterli doğum kontrolü uygulamayan, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda, kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve Bölüm 5.3). Levodopa-benserazid alırken gebelikoluşması durumunda ilaç kullanımı sonlandınlmalıdır (reçeteyi veren doktor tarafından tavsiyeedildiği şekilde).

Gebelik dönemi

DOMIRPA HBS, gebelikte kontrendikedir. Gebeliğin kontrolü için tedavi öncesinde bir gebelik testi önerilir.

Doğum süreci ve doğum

Levodopa-benserazidin doğum süreci ve doğum sırasında güvenli kullanım belirlenmemiştir.

Laktasyon dönemi

Levodopa-benser^ito emzirme döneminde güvenli kullanım belirlenmemiştir.

Benserazidin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. DOMIRPA HBS tedavisi gerekli olan anneler bebeklerini emzirmemelidir, zira, yenidoğanda iskelet malformasyonlan oluşumubertaraf edilemez.

Üreme yeteneği/fertilite

Fertilite üzerine çalışma yapılmamıştır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DOMIRPA HBS'nin araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Levodopa ile tedavi edilen ve somnolans ve/veya ani uyku epizotları yaşayan hastalar, uyanıklık düzeyinde yaşadıkları bozukluk kendilerini ve başkalarını ciddi sakatlık ve ölüm riski altınasoktuğunda, bu tür reküren epizotlar ve somnolans hali ortadan kalkana kadar araç kullanmayıbırakma konusunda bilgilendirilmelidir.

w Bu belge

8/14

4.8 İstenmeyen etkiler

Aşağıd^i istenmeyen etkiler, spontan vaka raporlanna ve literatüre dayalı olarak levodopa-benserazid ile pazarlama sonrası deneyimlerde belirlenmiştir. İstenmeyen etkiler sistem organ sınıfı (SOC) ve sıklığa göre şu şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Hemolitik anemi, lökopeni, trombositopeni

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: İştah azalması

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor: Dopamin düzensizliği sendromu, konfuzyon durumu, depresyon,

ajitasyon*, anksiyete*, uykusuzluk*, halüsinasyon*, delüzyon*, dezoryantasyon*, patolojik kumar oynama, libidoda artış, hiperseksüalite,kompulsif alışveriş, çok fazla yeme, yeme bozukluğu belirtisi.

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Tat almada bozukluk (agüzi), disguzi, diskinezi (koreiform ve atetoik),

tedaviye yanıtta dalgalanmalar, donma epizotları, doz sonu kötüleşmesi, açık ve kapalı fenomeni (on-off fenomeni), huzursuz bacak sendromu,somnolans, ani uyku basması

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Aritmi

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor: Ortostatik hipotansiyon

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Bulantı, kusma, ishal, tükürükte renk değişikliği, dilde renk değişikliği

dişte renk değişikliği, ağız mukozasında renk değişikliği

Hepato-biliyer hastalıklar

Bilinmiyor: Transaminaz artışı, alkalin fosfataz artışı, gamma-glutamiltransferaz artışı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Prurit, döküntü

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

* Bubelge

Belge Do

9/14

*Bu olaylar özellikle yaşlı ve önceden bu tür rahatsızlık öyküsü olanlarda ortaya çıkabilir.

Dürtü Kontrol Bozuklukları:

Dopamin agonistleri ve/veya DOMIRPA HBS dahil levodopa içeren diğer dopaminerjik tedaviler alan hastalarda patolojik kumar oynama, yüksek libido, hiperseksüalite, kompülsifharcama veya satın alma, aşın yeme veya kompülsif yeme gibi dürtü kontrol bozukluklarımeydana gelebilir (bkz. Bölüm 4.4).

Sinir Sistemi Bozukluktan:

Levodopa ile tedavi edilmiş olanlar dahil Parkinson hastalannda, hafif elasyon, anksiyete, ajitasyon, uykusuzluk, sersemlik, depresyon, agresyon, delüzyonlar, halüsinasyonlar, geçicidezoryantasyon ve psikozlann “açığa çıkması” dahil olmak üzere psikiyatrik rahatsızlıklaryaygındır.

Tedavinin ileri evrelerinde, diskinezi (koreiform veya ateotik) ortaya çıkabilir. Bu durum, doz azaltımı ile ortadan kaldırılabilir veya tolere edilebilir hale getirilebilir. Uzun süreli tedavi ileterapötik cevaplarda dalgalanma da gözlenebilir.

Bunlara donma epizotlan, doz sonu kötüleşmesi ve “açık-kapalı” etkisi de dâhildir. Bu durum, genellikle dozda yapılan ayarlama ve daha küçük tek dozlann daha sık olarak verilmesi ileortadan kaldınlabilir veya tolere edilebilir hale getirilebilir. Terapötik etkiyi artırmak için bununardından dozu tekrar artırma denemesi yapılabilir. Levodopa-benserazid somnolans ve çoknadiren aşın gün içi somnolans ve ani uyku basması epizotlan ile ilişkilendirilmiştir.

Huzursuz Bacak Sendromu: Augmentasyon gelişimi (semptomlarda gece/akşamdan itibaren öğlene doğru ve sonraki gece dozunun alınmasında önce akşama doğru zaman kayması) uzunsüreli dopamineıjik tedavinin en yaygın istenmeyen etkisidir.

Gastrointestinal Bozukluklar

:

- Genellikle tedavinin başlannda ortaya çıkan istenmeyen gastrointestinal etkiler, DOMERPAHBS'nin düşük proteinli bir ara öğün veya içecek eşliğinde alınması veya dozun yavaşçaartınlması ile büyük ölçüde kontrol edilebilir.

- Levodopa tedavisi ile gastrointestinal kanama bildirilmiştir.

- İzole vakalarda tat kaybı ya da tat almada değişiklik bildirilmiştir.

Vasküler Bozukluklar:

Ortostatik şikayetler DOMIRPA HBS dozunun azaltılmasından sonra genellikle düzelir.

Diğer:

Levodopa ile birlikte cilt kızarması ve terleme bildirilmiştir.

Araştırmalar:

;

w^ **-Bu belge, güvenli elektromfrımza ile imzalanmıştır.

Belge Dı

gov.tr/saglik-titck-ebys

10/14

Tükürük, dil, dişler veya ağız mukozası gibi diğer vücut sıvıları veya dokuları da renk değişikliğine uğrayabilir veya boyanabilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacm yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler

Doz aş

ımının

belirtileri, niteliksel olarak terapötik dozlarda uygulanan DOMIRPA HBS'nin yan etkilerine benzerdir ama daha şiddetli olabilir.

Aşırı doz kardiyovasküler istenmeyen etkilere (öm. kardiyak aritmiler), psikiyatrik rahatsızlıklara (öm. konfüzyon ve insomni), gastrointestinal etkilere (öm. bulantı ve kusma) veanormal istem dışı hareketlere neden olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

Bir hasta aşın dozda DOMIRPA HBS almışsa, aktif maddelerin mideden emiliminin gecikmesi nedeniyle semptom ve bulgulann ortaya çıkması gecikebilir.

Tedavi ve yönetim

Hasını vital bulgularının takip edilmesi ve klinik durumunun endikasyonuna göre destekleyici tedavi uygulanması önerilmektedir. Özellikle kardiyovasküler etkiler için (ör: anti-aritmikler) veya merkezi sinir sistemi etkileri için (ör: solunum uyancılan, nöroleptikler)semptomatik tedavi gerekli olabilir.

Buna ek olarak, DOMIRPA HBS'nin daha fazla emilmesini önleyici bir yöntem kullanılabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:

Levodopa ve dekarboksilaz inhibitörleri ATC kodu: N04BA02

Etki mekanizması

DOMIRPA HBS anti-Parkinson bir ajandır. Levodopa dopaminin metabolik öncüsüdür. Dopamin, Parkinson hastalannın striatumunda, pallidumunda ve substantia nigrasında (siyahmadde) ciddi şekilde tükenmiştir ve levodopa kullanımının bu merkezlerde bulunan dopamindüzeyini artırdığı düşünülmektedir. Ancak, dopa dekarboksilaz enzimi tarafından levodopanındopamine dönüştürülmesi de ekstraserebral dokularda gerçekleşir. Sonuç olarak tam terapötiketki elde edilemeyebilir ve yan etkiler meydana gelebilir.

J T3U BELGE, GÜVENLI ELEKTRONıK IMZA ILE IMZALANMıŞTıR. T3U BELGE, GÜVENLI ELEKTRONıK IMZA ILE IMZALANMıŞTıR.

Belge Do

11/14

Levodopayla birl

ik

te levodopanın ekstraserebral dekarboksilasyonunu bloke eden periferal dekarboksilaz inhibitörünün eklenmesinin önemli avantaj lan vardır; bunlar azalmış gastro-intestinal istenmeyen etkiler, tedavinin başlangıcında daha hızlı cevap alınması ve doz rejiminindaha basit olmasıdır. DOMIRPA HBS klinik çalışmalarda en iyi sonuçlan sağladığı gösterilenlevodopa ve periferal dekarboksilaz inhibitörü benserazidin 4:1 oranında kombinasyonudur.

Her replasman tedavisi gibi, DOMIRPA HBS ile uzun süreli tedavi gerekli olacaktır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

DOMIRPA HBS kontrollü ve daha uzun süreli salım yapar ama pik plazma konsantrasyonlan standart levodopa/benserazid kombinasyonuna ya da levodopanın diğer konvansiyonelformülasyonlanna göre daha düşüktür.

Emilim:


DOMIRPA HBS'nin aktif maddeleri midede yavaşça serbest bırakılır ve uygulamadan 3 saat kadar sonra levodopanın maksimum plazma konsantrasyonuna erişilir. Levodopanın plazmakonsantrasyon-z^rn eğrisi standart DOMİRPA'dan daha uzun 'yanlanma ömrü' (maksimumplazma konsantrasyonunun yansına eşit ya da yansından daha yüksek bir zaman aralığı) gösterirki bu belirgin kontrollü salınım özelliklerini işaret eder. DOMIRPA HBS'nin biyoyararlammıstandart levodopa/benserazid kombinasyonunun % 60'ıdır ve besinlerden etkilenmez.Levodoprnın maksimum plazma konsantrasyonu gıda alımından etkilenmez ancak DOMIRPAHBS'nin postprandial uygulamasından sonra daha geç (5 saat) görülür.

Antiasitlerin DOMIRPA HBS ile birlikte verilmesi levodopa emilimini %32 azaltır.

Dağılım:


Levodopa gastrik mukoza ve kan-beyin engelini doyurulabilir bir transport sistemi ile geçer. Plazma proteinlerine bağlanmaz. Benseraid terapötik dozlarda kan-beyin engelini geçmez.Benserazid başlıca böbrek, akciğer, ince barsak ve karaciğerde toplanır.

Biyotransformasyon:


Levodopa metabolizmasının 2 ana yolu, daha sonra minör derecede norepinefrine ve daha büyük ölçüde inaktif metabolitlere dönüştürülen dopamin oluşturmak üzere dekarboksilasyon veeliminasyon yan ömrü yaklaşık 15 saat olan ve DOMIRPA'nın terapötik dozlannı alan hastalardabiriken 3-O-metildopayı oluşturan O-metilasyondur. Benserazid ile birlikte uygulandığındalevodopanın azalmış periferik dekarboksilasyonu, levodopa ve 3-O-metildopa'nın daha yüksekplazma seviyelerine yansır.

Benserazid, barsak mukozası ve karaciğerde trihidroksibenzilhidrazine hidroksillenir. Bu metabolit aromatik aminoasit dekarboksilazın güçlü bir inhibitörüdür.

12/14

Eliminasyon:


Periferik dekarboksilaz inhibitörii benserazidm varlığında, levodopanın eliminasyon yan-ömrü yaklaşık 1,5 saattir. Parkinson hastalığı olan yaşlılarda, eliminasyon yan-ömrü biraz (yaklaşıkolarak %25) daha uzundur. Levodopa'nın plazmadan klirensi yaklaşık 430 mL/dak'dır.

Benserazid hemen hemen tümüyle metabolize olarak elimine olur. Metabolitler esas olarak idrarla (%64) ve çok az da feçesle (%24) atılırlar.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Veri bulunmamaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Hipromelloz (4000 cps)

Hipromelloz (50 cps)

Hidrojene bitkisel yağı

Kalsiyum hidrojen fosfat anhidrus

Povidon

Mannitol

Talk

Magnezyum stearat

Sert jelatin kapsül içeriği (No:1)


Indigotine-FD&C Mavi 2 Titanyum dioksitJelatin (sığır jelatini)

San demir oksit

6.2 Geçimsizlikler

Yoktur.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın Yapısı ve İçeriği

DOMIRPA HBS 100 mg/25 mg sert kapsül ürünümüz ambalaj malzemesi olarak 75 ml bal renkli cam şişe - 31-18

mm6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya,da atık materyaller.,“Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve

* Brf belgew

Belgei)<'gAımbalajıAtdc;lanmnK0nhroiüı¥önetm©lik,üerineıuygiflinı0İaırakiıitifnha'edilıinelidirı.sagiık-tıtck-eb>slanmnK0nhroiüı¥önetm©lik,üerineıuygiflinı0İaırakiıitifnha'edilıinelidirı.sagiık-tıtck-eb>s

13/14

7.

Saba İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No: 1 34303 Küçükçekmece / İSTANBUL Tel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2022/550

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 10.10.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENMETARİHİ


14/14

İlaç Bilgileri

Domirpa Hbs 100 Mg/25 Mg Sert Kapsül

Etken Maddesi: Levodopa, Benserazid Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.