Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cortiment Mmx 9 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CORTIMENT®mmx® 9 mg uzatılmış salımlı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı) 50 mg Soya yağından türetilmiş lesitin bulunmaktadır.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Uzatılmış salımlı tablet.

Beyaz ile kırık beyaz arası renkte, yaklaşık 9,5 mm çapında ve 4,7 mm kalınlıkta, bir yüzünde “MX9” oyulmuş yuvarlak, bikonveks, film-kaplı, gastro-dirençli tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

CORTIMENT®MMx®, 5-ASA tedavisinin yetersiz olduğu hafif ilâ orta düzeyde aktif ülseratif koliti (UC) olan yetişkin hastalarda remisyonun indüksiyonunda ve aktif mikroskopik koliti (MC) olanhastalarda remisyonun indüksiyonunda endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde:


Ülseratif kolit ve mikroskopik kolit


Remisyon indüksiyonu için önerilen günlük doz, 8 hafta süreyle sabahları 9 mg'lık bir tablettir. Tedavi bırakılacağı zaman dozu yavaş yavaş azaltmak faydalı olabilir (tedaviyi bırakma hakkındadaha fazla ayrıntı için, bakınız bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

Bir CORTIMENT®MMx® 9 mg tablet, sabahları yiyeceklerle birlikte ya da yiyecek olmadan ağızdan alınır. Tablet bir bardak suyla birlikte yutulmalı ve film kaplama uzatılmış salımsağlamayı hedeflediğinden dolayı tablet kırılmamak, ezilmemeli veya çiğnenmemelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

CORTIMENT®MMx® 9 mg, renal yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir, bu nedenle bu hastalarda ürünün uygulanması ve izlenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır (bakınız bölüm 4.4).

1/12

17/10/2022

Karaciğer yetmezliği:

CORTIMENT®mmx® 9 mg, hepatik yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir, bu nedenle bu hastalarda ürünün uygulanması ve izlenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır (bakınız bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

CORTIMENT®MMx® tabletlerin 0-18 yaş arası çocuklardaki güvenilirliği ve etkinliği henüz belirlenmemiştir. Hiçbir veri mevcut değildir, dolayısıyla daha fazla veri elde edilene kadarpediyatrik popülasyonda kullanılması önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Özel bir doz ayarlama önerilmemektedir. Ancak CORTIMENT®MMX®'in yaşlılarda kullanımı ile ilgili deneyim sınırlıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin madde, soya yağı, yerfıstığı yağı ya da bölüm 6.1'de sıralanan yardımcı maddelerin herhangi birine karşı hipersensitivite.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

CORTIMENT®MMx® uzatılmış salımlı tablet, enfeksiyonlar, hipertansiyon, Diabetes mellitus, osteoporoz, peptik ülser, glokom veya kataraktı olan ya da ailesinde diyabet veya glokom öyküsübulunan ya da glukokortioidlerin kullanımının istenmeyen etkilere yol açabileceği başka herhangibir hastalığı olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımında görsel rahatsızlık bildirilebilir. Eğer hasta, görme bulanıklığı veya diğer görme rahatsızlıkları gibi belirtiler gösterirse, sistemik ve topikalkortikosteroid kullanımı sonrasında bildirilen katarakt, glokom veya santral seröz koriyoretinopati(CSCR) dahil muhtemel nedenlerin değerlendirilmesi için bir göz doktoruna yönlendirilmesidüşünülmelidir.

Karaciğer fonksiyonunda azalma, budesonid dahil glukokortikoidlerin eliminasyonunu etkileyerek daha yüksek sistemik maruziyete neden olabilir. Olası sistemik yan etkilere karşıdikkatli olunuz. Potansiyel sistemik etkiler arasında glokom bulunur.

Tedaviyi kesmek istediğinizde, tedaviyi yürüten doktorun takdirine göre dozu yavaş yavaş azaltmak faydalı olabilir.

CORTIMENT®MMx® uzatılmış salımlı tablet ile tedavi sonucunda, geleneksel oral glukokortikoid tedavisinden daha düşük sistemik steroid seviyeleri elde edilir. Başka bir steroid tedavisinden butedaviye geçmek, sistemik steroid seviyelerindeki değişiklikle ilgili semptomların ortayaçıkmasına neden olabilir. Bazı hastalar ilacın kesilmesi aşamasında spesifik olmayanrahatsızlıklar, örneğin kaslarda ve eklemlerde ağrı hissedebilirler. Nadir olarak yorgunluk, başağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar görülürse, genel bir yetersiz kortikosteroidetkisiden şüphelenilmelidir. Bu vakalarda, bazen sistemik kortikosteroidlerin dozunda geçici birartış gereklidir.

Kortikosteroidlerin immünolojik etkilerinin olduğu bilindiğinden dolayı, CORTIMENT®MMx® tabletin birlikte uygulanması aşılara bağışıklığı azaltabilir.

2/12

17/10/2022

Ketokonazol veya başka potent CYP3A4 inhibitörlerin eşzamanlı uygulanmasından kaçınılmalıdır. Bu mümkün değilse, tedaviler arasındaki süre mümkün olduğunca uzun olmalı veCORTIMENT®mmx® dozunun azaltılması düşünülmelidir (bkz. bölüm 4.5). Önemli düzeydegreyfurt suyu (ağırlıklı olarak intestinal mukozada CYP3A aktivitesini inhibe eder) alımındansonra, oral budesonid için sistemik maruziyet yaklaşık iki kat artış göstermiştir. Esas olarakCYP3A aracılığıyla metabolize edilen başka ilaçlarda olduğu gibi, budesonid kullanımıylaeşzamanlı olarak düzenli greyfurt meyvesi ya da greyfurt suyu alımından kaçınılmalıdır (portakalsuyu veya elma suyu gibi diğer meyve suları CYP3A aktivitesini inhibe etmez) (bkz. bölüm 4.5).

CORTIMENT®MMx® tablet lesitin (soya yağı) içerir. Hastanın yerfıstığı veya soyaya karşı hipersensitivitesi varsa, bu ilaç kullanılmamalıdır.

CORTIMENT®MMx® tabletleri laktoz monohidrat içerir ve galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu gibi nadir kalıtsal problemleri olan hastalartarafından alınmamalıdır.

Aşağıda kortikosteroidler için genel olarak tanımlanan uyarı ve önlemler verilmiştir:

• Hastalar daha yüksek sistemik etkisi olan bir sistemik kortikosteroid tedavisinden transferedildiğinde, adrenokortikal supresyon gözlenmiştir.

• İnflamatuar cevap ve bağışıklık sisteminin supresyonu, enfeksiyonlara duyarlılığı artırır.

• Kortikosteroidler, HPA ekseninin supresyonuna neden olabilir ve stres cevabını azaltabilir.Hastaların ameliyata girdiği veya başka streslere maruz kaldığı durumlarda, ek sistemikkortikosteroid tedavisi önerilir.

• Oral glukokortikoid alan hastalarda, suçiçeği ve kızamık daha ciddi bir seyir izleyebilir.Bu hastalıkları daha önce geçirmemiş hastalarda özel dikkat gösterilmelidir. Hastalarenfekte olursa veya enfekte olduklarından şüphelenilirse, tedaviyi yürüten doktoruntakdirine göre glukortikosteroidlerin azaltılması veya kesilmesi düşünülür.

• Özellikle yüksek dozlarda ve uzun periyotlar için reçete edildiğinde steroidlerin sistemiketkileri görülebilir. Bu etkiler arasında Cushing sendromu, adrenal supresyon, büyümegeriliği, kemik mineral yoğunluğunun azalması, katarakt, glokoma ve nadiren çok sayıdapsikiyatrik/davranışsal etkiler bulunur (bakınız bölüm 4.8).

• Kendisinde veya birinci derece akrabalarından birinde halen şiddetli duygudurumbozuklukları bulunan veya kendisi veya birinci derece akrabalarından biri geçmişte bubozuklukları geçirmiş hastalarda, sistemik kortikosteroidleri kullanmayı düşünürken özeldikkat gösterilmesi gerekir. Yüksek sistemik etkili kortikosteroid tedavisinin yerine başkabir tedavinin uygulanması, bazen, daha önceden sistemik ilaçla kontrol edilen rinit veegzama gibi alerjileri ortaya çıkarır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

CORTIMENT®MMx® ile hiç bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Budesonid esasen sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) ile metabolize edilir. Bu enzimin inhibitörleri ketokonazol, itrakonazol, kobisistat içeren ürünler dahil HIV proteaz inhibitörleri ve greyfurtsuyudur. CYP3A inhibitörleri ile birlikte tedavi, budesonide sistemik maruziyeti ve dolayısıylasistemik yan etki riskini birkaç kez artırması beklenebilir (bakınız bölüm 4.4). Yararı, artmışsistemik kortikosteroid yan etki riskinden daha ağır basmadıkça kombinasyondan kaçınılmalıdır;bu durumda hastalar, sistemik kortikosteroid yan etkileri açısından izlenmelidir. Eğer tedavilerbirleştirilirse, tedaviler arasındaki süre mümkün olduğunca uzun olmalı ve budesonid dozununazaltılması da düşünülmelidir. Budesonidin enzime düşük afinitesi olduğundan dolayı,budesonidin CYP3A4 aracılığıyla metabolize edilen diğer ilaçları inhibe etmesi olası değildir.

3/12

17/10/2022

Karbamazepin gibi CYP3A4 indükleyicileriyle eşzamanlı tedavi budesonid maruziyetini düşürebilir, bu da bir doz artışı gerektirebilir.

Seçilen hastalar için önemli bir risk oluşturabilecek kortikosteroid etkileşimleri, kalp glikozitleri (potasyum seviyelerinin azalması nedeniyle artan etki) ve diüretiklerle (potasyumeliminasyonunda artış) olan etkileşimlerdir.

Kortikosteroidlerin artan plazma konsantrasyonları ve artan etkileri, östrojenler ve kontraseptif steroidlerle de tedavi edilen kadınlarda gözlenmiştir, ancak budesonid ile düşük doz kombinasyonoral kontraseptiflerin eşzamanlı alımıyla bu etkiler gözlenmemiştir.

Üzerinde çalışılmamasına rağmen, kolestiramin veya antasitlerin eşzamanlı uygulanması, diğer ilaçlarda olduğu gibi budesonid alımını azaltabilir. Bu nedenle bu preparatlar aynı anda değil, enaz iki saat arayla alınmalıdır.

Önerilen dozlarda omeprazol oral budesonidin farmakokinetiğini etkilemez, öte yandan simetidinin az ama klinik olarak önemsiz bir etkisi vardır.

Adrenal ve/veya hipofiz fonksiyon baskılanmış olacağından, hipofiz veya adrenal yetmezlik teşhisi için yapılan ACTH stimülasyon testi yanlış sonuç verebilir (düşük kortizol değerleri).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

CORTIMENT®mmx® 9 mg, renal yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir, bu nedenle bu hastalarda ürünün uygulanması ve izlenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır (bakınız bölüm 4.4).

Karaciğer yetmezliği:

CORTIMENT®MMx® 9 mg, hepatik yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir, bu nedenle bu hastalarda ürünün uygulanması ve izlenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır (bakınız bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

CORTIMENT®MMx® tabletin 0-18 yaş arası çocuklardaki güvenilirliği ve etkinliği henüz belirlenmemiştir. Hiçbir veri mevcut değildir, dolayısıyla daha fazla veri elde edilene kadarpediyatrik popülasyonda kullanılması önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Özel bir doz ayarlama önerilmemektedir. Ancak CORTIMENT®MMX®'in yaşlılarda kullanımı ile ilgili deneyim sınırlıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Bu gruptaki bireylerde veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

CORTIMENT®MMX®'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz.kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

4/12

17/10/2022

Preparata maruz bırakılan çok sayıda hamilelikte inhale budesonidin kullanımına ilişkin veriler hiçbir advers etki göstermemektedir. Oral uygulamadan sonra hamileliklerin sonuçlarına ilişkinveri olmamasına rağmen, oral uygulamadan sonraki biyoyararlanım düşük seviyededir. Hayvandeneylerinde, yüksek maruziyetlerde kortikosteroidlerin zararlı olduğu kanıtlanmıştır (bakınızbölüm 5.3).

Laktasyon dönemi

Budesonid anne sütüyle atılır.

Emziren astımlı annelerde inhale budesonidle idame tedavisi (günde iki kez 200 veya 400 mikrogram), emzirilen infantlarda ihmal edilebilir budesonid sistemik maruziyetine neden olur.

Bir farmakokinetik çalışmada, her iki doz düzeyinde tahmini günlük infant dozu da günlük anne dozunun %0,3'ü kadardı ve infantlarda ortalama plazma konsantrasyonunun, infant oralbiyoyararlanımının tam olduğu varsayılarak, anne plazmasında gözlenen konsantrasyonların1/600'ü olduğu tahmin edildi. Bebek plazma örneklerindeki budesonid konsantrasyonlarının tümü,tayin limitinin altındaydı.

İnhale budesonidden elde edilen verilere ve budesonidin inhale, oral ve rektal uygulamalardan sonra terapötik dozaj aralıklarında doğrusal PK özellikleri gösterdiği bilgisine dayanarak,budesonidin terapötik dozlarında emziren çocuğun maruziyetinin düşük olması öngörülmektedir.Bu veriler, emzirme sırasında budesonidin devamlı kullanımını, oral ve rektal uygulamalarıdestekler.

Üreme yeteneği / Fertilite

CORTIMENT®MMX®'in insanlarda fertilite üzerine etkisi bilinmemektedir. Budesonidle tedaviden sonra sıçanlarda fertiliteye hiçbir etkisi tespit edilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

CORTIMENT®MMX®'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkilerine ilişkin hiçbir çalışma yapılmamıştır. Araç sürerken veya makineleri kullanırken, bazen baş dönmesi veyayorgunluk görülebileceği dikkate alınmalıdır (bkz bölüm 4.8).

4.8. İstenmeyen etkiler

CORTIMENT®MMX® ile yapılan klinik çalışmalarda bildirilen istenmeyen etkiler aşağıda ilk bölümde verilmektedir. Terapötik sınıf ile ilgili bildirilen istenmeyen etkiler ise aşağıdaki ikincibölümde verilmektedir. Faz II ve Faz III klinik çalışmalarda, CORTIMENT®mmx® tablet içinistenmeyen etkilerin görülme insidansı, 9 mg/gün önerilen dozda plasebonunkine benzerdi.İstenmeyen etkilerin çoğu hafif ilâ orta yoğunluktaydı ve ciddi seviyede değildi.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık gruplarına ayrılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Birden fazla vakayla klinik çalışmalar (N=255) sırasında bildirilen CORTIMENT®mmx® ile ilgili istenmeyen etkilerin bir özeti aşağıda görülebilir:


5/12

17/10/2022

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: İnfluenza

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Lökositoz

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: İnsomnia

Yaygın olmayan: Ruh hali değişiklikleri

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Baş dönmesi

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Mide bulantısı, üst abdominal ağrı, abdominal distansiyon, abdominal ağrı, ağızda
kuruluk, dispepsi

Yaygın olmayan: Flatulans

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Akne

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Miyalji

Yaygın olmayan: Sırt ağrısı, kas spazmı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Bitkinlik

Yaygın olmayan: Periferal ödem

Araştırmalar:

Yaygın: Kanda kortizol azalması

Terapötik sınıf (bağırsak antiinflamatuvar ajanlar, lokal etkili kortikosteroidler, budesonid) ile ilgili bildirilen istenmeyen etkiler aşağıda verilmektedir:Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyon

Endokrin hastalıkları

Yaygın: Cushingoid özellikler

Çok seyrek: Çocuklarda büyümede yavaşlama*

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Hipokalemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Sinirlilik, uykusuzluk ve duygu durum dalgalanmaları gibi davranış değişiklikleri, depresyon

Yaygın olmayan: Psikomotor hiperaktivite, anksiyete Seyrek: Agresyon

6/12

17/10/2022

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Tremor

Göz hastalıkları

Seyrek: Subkapsüler katarakt dahil katarakt, glokom, görmede bulanıklık (bakınız bölüm 4.4)

Kardiyak hastalıkları

Yaygın: Palpitasyonlar

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Dispepsi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Deri reaksiyonları (ürtiker, eksantem)

Seyrek: Ekimoz

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Kas krampları

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Menstrual bozukluklar

*CORTIMENT®mmx® çocuklarda önerilmemektedir (bakınız bölüm 4.2)

Bu kısa ürün bilgisinde bahsedilen çoğu istenmeyen etki, diğer glukokortikosteroidlerle yapılan tedavilerde de görülebilir.

Bazen sistemik glukokortikosteroidlerin örneğin Cushingoid özellikler ve büyüme yavaşlaması gibi tipik yan etkileri görülebilir. Bu yan etkiler, dozaja, tedavinin süresine, başkaglukokortikosteroidlerle eşzamanlı veya önceden yapılan tedavilere ve bireysel sensitiviteyebağlıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon

Veri mevcut değildir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

CORTIMENT®MMx® tabletin düşük sistemik yararlanımından dolayı, çok yüksek dozlarda bile akut doz aşımının bir akut klinik krize yol açması beklenmemektedir. Akut doz aşımı durumundauygulanacak spesifik bir antidot mevcut değildir. Tedavi, destekleyici ve semptomatik tedavidenoluşur.

7/12

17/10/2022

FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER

5.5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İntestinal anti-inflamatuar ajanlar, lokal etkili kortikosteroidler ATC kodu: A07E A06

Etki mekanizması

Ülseratif kolit ve mikroskopik kolit tedavisinde budesonidin etki mekanizması tam olarak anlaşılmamıştır. Budesonid, genel olarak, sitokin üretimi, inflamatuar hücre aktivasyonu veendotelyal ve epitelyal hücreler üzerindeki adhezyon moleküllerinin ekpresyonu dahil birçokinflamatuar prosesi inhibe eder. Prednizolona klinik olarak eşdeğer dozlarda, budesonid önemlidüzeyde daha az HPA ekseni supresyonu verir ve inflamatuar markerler üzerinde daha az etkioluşturur.

Klinik farmakoloji ve farmakokinetik çalışmalardan elde edilen veriler, CORTIMENT®mmx® tabletin etki şeklinin bağırsakta lokal bir etkiye dayandığını gösterir.

Farmakodinamik etkiler

MMX uzatılmış salım teknolojisi, 7'nin üzerinde bir pH'a sahip intestinal sıvılar içerisinde çözünen bir gastro-dirençli kaplamayla kaplı çok-matrisli bir yapıyla karakterizedir.

Dozaj formu uygulandığında, gastro-koruyucu tabaka, mide ve duedonum içerisinden barsağın alt kısmına kadar geçiş sırasında dozaj formunu korur. Koruyucu tabaka kaybolduğunda, intestinalsıvı, daha sonra, viskoz bir jel matrisi oluşuncaya kadar şişmeye başlayan hidrofilik matrispolimerlerle temasa geçer. Jel matrise nüfuz eden çözücü, etkin maddeyi lipofilik matrislerdençözer. Budesonid, daha sonra, kolon boyunca kontrollü bir hızda intestinal kanala salınır.

Budesonid, inflamatuar bağırsak hastalığının tedavisinde kullanılan bir glukokortikoiddir. Bir topikal anti-inflamatuar aktiviteye sahiptir, ancak kortizol seviyelerini sistemikglukokortikoidlerin düşürdüğü seviyeye düşürmez.

Klinik etkinlik

Ülseratif kolit

Hafif ilâ orta düzeyde aktif ülseratif koliti olan 1022 yetişkin hastayla iki randomize, kontrollü faz III klinik çalışma yapılmıştır. Toplam 255 hasta 8 hafta süreyle her gün CORTIMENT®MMx® 9mg ile tedavi edilmiştir. Çalışmaya alınan hastalar, ya daha önce tedavi görmemiş (%42 ITT) yada 5-ASA'da başarısız olan hastalardı (%58 ITT). Her iki çalışma da numune duyarlılığınıgöstermek için sırasıyla bir referans kolu, mesalazin ve budesonid içermekteydi. Her ikiçalışmada uygulanan remisyonun tanımı <1 UCDAI skoru, 0 rektal kanama ve dışkı sıklığı skoru,normal mukoza (tahriş yok) ve endoskopi skorunda >1 puan azalmaydı.

Primer Etkinlik: Klinik ve Endoskopik Remisyonda Hastaların Oranı (ITT*)


Çalışma

Remisyondaki Hastalar n/N (%)

P değeri


CORTIMENT®mmx®

9mg

Plasebo


CB-01-02/01

22/123 (%17,9)

9/121 (%7,4)

0,0143

CB-01-02/02

19/109 (%17,4)

4/89 (%4,5)

0,0047

* Görüntülemede histoloji sonuçları değerlendirilerek aktif inflamasyon belirtileri göstermeyen hastalar bu analizden çıkarılmıştır.

8/12

17/10/2022

Her iki çalışmada CORTIMENT®mmx® 9 mg için plaseboya kıyasla istatistiksel üstünlük sağlanmıştır. Plaseboya kıyasla tahmini fark CB-01-02/01 ve CB-01-02/0 için sırasıyla %10,4 ve%12,9 idi.

5-ASA, hafif ila orta şiddetteki hastalıkların tedavisi için bakım standardıdır. CORTIMENT®MMx® ve 5-ASA ile birebir karşılaştırma sonuçları mevcut değildir. Bu nedenle, terapötik olarak nasılsonuç vereceği henüz belirlenmemiştir. Bazı hastalar başlangıçta verilen CORTIMENT®MMx®tedavisinden fayda sağlayabilirler.

Kollajenöz kolit

İki randomize, çift-kör, plasebo kontrollü 6 ve 8 hafta süren indüksiyon çalışması, kollajenöz kolitte günde 9 mg budesonid'in klinik ve histolojik etkilerini araştırdı. İlk çalışmada, 6 haftasüreyle 23 hasta günde 9 mg budesonid ve 22 hasta da plasebo şeklinde randomize edildi. Klinikremisyon hızı budesonid grubunda plasebo grubuna göre %86,9'a karşılık %13,6 şeklinde önemliderecede daha yüksekti (p<0,001). Histolojik iyileşme ise budesonid grubundaki 14 hastada(%60,9) ve plasebo grupta da bir hastada (%4,5; p<0,001) gözlendi. İkinci çalışmada, 8 haftasüreyle 10 hasta budesonide (günde 9 mg 4 hafta, günde 6 mg 2 hafta ve günde 3 mg 2 hafta) ve10 hasta da plaseboya randomize edildi. Budesonid alan 10 hastanın tamamı, plasebo grubundakiyanıt veren 2 hasta ile karşılaştırıldığında, klinik yanıt vermiştir (p<0,001). 2 açık etiketli çalışma(randomize, çift-kör, plasebo kontrollü idame çalışması), 6 hafta süreyle günde 9 mg budesonidinetkinliğini araştırdı. İlk çalışmada 46 hastada (%96), 2 ila 30 gün (ortalama 6,4) içinde dışkılamauyumunda belirgin iyileşme ile klinik remisyon görüldü. 42 hastanın başladığı ikinci çalışmada,

6. haftada (ortalama günde üç veya daha az dışkılama frekansı ile) 34 hastada (%81) klinikremisyon görüldü.

Lenfositik kolit

Bu endikasyon için kanıt sınırlıdır. Bir randomize, çift-kör plasebo kontrollü çalışma, 15 lenfositik kolit hastasında yürütüldü. 8 hafta süreyle 11 hasta günde 9 mg budesonid ile tedavi edildi ve 4hasta da plasebo aldı. Bağırsak hareketleri frekansında en az %50 iyileşme olarak tanımlananklinik yanıt, plasebo grubunda %25 ve budesonid grubunda da %91 olarak görülmüştür. (p=0,03)

Pediyatrik popülasyon

CORTIMENT®MMx® pediyatrik popülasyonda çalışılmamıştır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Oral yoldan mikronize bileşiğin alınmasının ardından absorbsiyon tama yakındır. Formüle edilmemiş ilaç büyük bir oranda ileum ve çıkan kolondan absorbe edilir.

CORTIMENT®MMx® tabletin sağlıklı gönüllülere tek bir kez uygulanmasından sonra budesonidin sistemik biyoyararlanımı Entocort'un sistemik biyoyararlanımıyla karşılaştırılmış ve benzer birsonuç elde edilmiştir; karaciğerdeki ilk geçiş metabolizması nedeniyle yaklaşık %10'dur.Budesonidin maksimum plazma konsantrasyonları, uygulama sonrasında 13-14. saatlerdeyaklaşık 1,3-1,8 ng/ml'dir. CORTIMENT®MMx® tabletin yemekle birlikte uygulanmasınınabsorpsiyon üzerinde klinik olarak anlamlı etkisi yoktur. Tekrarlanan dozlarda ilaç birikmepotansiyelinin olmadığı gösterilmiştir.

9/12

17/10/2022

Dağılım:


Budesonid yüksek bir dağılım hacmine sahiptir (yaklaşık 3 L/kg). Plazma protein bağlanma ortalaması %85-90'dır.

Biyotransformasyon:


Budesonid, karaciğerde büyük ölçüde biyotransformasyona uğrayarak düşük glukokortikoid aktivitesine sahip metabolitlere dönüşür. Ana metabolitler 6P-hidroksibudesonid ve 16a-hidroksi-prednisolonun glukokortikoid aktivitesi, budesonidinkinin %1'inden daha azdır. Budesonidinmetabolizmasına, esas olarak, sitokrom P450'nin bir alt-ailesi (subfamily) olan CYP3A aracılıkeder.

Eliminasyon:


Budesonidin eliminasyon hızı absorpsiyonla sınırlıdır. Budesonidin yüksek bir sistemik klirensi vardır (yaklaşık 1,2 litre/dakika).

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Geçerli değildir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


CORTIMENT®mmx® 9 mg, renal yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir, bu nedenle bu hastalarda ürünün uygulanması ve izlenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır (bakınız bölüm 4.4).

Karaciğer yetmezliği:


CORTIMENT®MMx® 9 mg, hepatik yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir, bu nedenle bu hastalarda ürünün uygulanması ve izlenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır (bakınız bölüm 4.4).

Pediyatrik Popülasyon:


Pediyatrik popülasyonda CORTIMENT®MMx® tabletin farmakokinetiğiyle ilgili hiçbir veri veya deneyim mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:


Özel bir doz ayarlama önerilmemektedir. Ancak CORTIMENT®MMX®'in yaşlılarda kullanımı ile ilgili deneyim sınırlıdır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sinomulgus maymunlarında CORTIMENT®MMx® tablet ile mevcut bir uzatılmış salımlı formülasyonun karşılaştırıldığı bir klinik öncesi toksikoloji ve toksikokinetik köprülemeçalışması (bridging study), CORTIMENT®MMx® tabletin mevcut budesonid formülasyonunakıyasla pik maruziyetinde gecikmeye ve toplam maruziyette azalmaya neden olurken, benzer birtoksikolojik profili koruduğunu doğrulamıştır.

Klinik öncesi veriler, budesonidin kilo alma, adrenal bezlerin ve timüsün atrofisi ve lökosit sayısı üzerinde etkiler gibi, glukokortikoidlerden daha az şiddetli veya onlara benzer etkiler ortayaçıkardığını göstermiştir. Diğer glukokortikosteroidlerde olduğu gibi hem doz ve süre hem de ilgilihastalıklara bağlı olarak, bu steroid etkileri insanda da geçerli olabilir.

Budesonidin sıçanlarda fertilite üzerine etkisi yoktu. Diğer glukokortikosteridler gibi, budesonidin de gebe sıçan ve tavşanlarda fetüs ölümüne ve fetüs gelişiminde anormalliklere (daha az yavrusayısı, intrauterin fetüs gelişim retardasyonu ve iskelet anormallikleri) neden olduğu gösterilmiştir.

10/12

17/10/2022

Bazı glukokortikoidlerin hayvanlarda yarık damağa yol açtığı rapor edilmiştir. Bu bulguların insanlarla ilişkisi henüz belirlenmemiştir (bkz. bölüm 4.6).

Budesonidin bir dizi in vitro ve in vivo testte mutajenik etkisi yoktur. Budesonid ile yapılan kronik sıçan çalışmalarında bazofilik hepatik odak sayısında hafif artış gözlendi ve karsinojenisiteçalışmalarında primer hepatosellüler neoplazmalar, erkek sıçanlarda astrositomlar ve dişisıçanlarda meme tümörleri insidansında artış gözlendi. Bu tümörler muhtemelen spesifik steroidreseptör etkisine, artmış metabolik yüke ve karaciğer üzerindeki anabolik etkilere, diğerglukokortikosteroidlerle yapılan sıçan çalışmalarından da bilinen etkilere bağlıdır ve bu nedenlebu türlerdeki bir sınıf etkisini temsil eder.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Tablet Çekirdeği:

Stearik Asit (E570)

Lesitin (soya) (E322)

Mikrokristal selüloz (E460)

Hidroksipropilselüloz (E463)

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı)

Kolloidal hidrate silika (E551)

Magnezyum stearat (E470b)

Tablet Film-Kaplama:

Metakrilik asit - metil metakrilat kopolimer (1:1)

Metakrilik asit - metil metakrilat kopolimer (1:2)

Talk (E553b)

Titanyum dioksit (E171)

Trietil sitrat

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen geçimsizlik bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

36 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında orijinal ambalajında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Tabletler, bir karton kutu içerisinde, alüminyum bastırıp çıkarma tipi folyoyla kaplanmış poliamid / alüminyum / PVC folyo blisterler içerisinde ambalajlanır.

Ambalajlar 10, 20, 30, 50, 60 ya da 80 tablet içerir. Tüm ambalaj boyutları piyasaya sunulmayabilir.

11/12

17/10/2022

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Ferring İlaç San.ve Tic. Ltd. Şti.

Büyükdere Cad. Nurol Plaza No: 255 Kat 13 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbulTel: (0212) 335 62 00Faks: (0212) 285 42 74e-posta:

[email protected]. RUHSAT NUMARASI

2022/571

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.10.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENMETARİHİ

12/12

17/10/2022

İlaç Bilgileri

Cortiment Mmx 9 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet

Etken Maddesi: Budesonid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.