Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ulpisad 30 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ULPİSAD 30 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

Her bir film kaplı tablet:

Etkin madde:

Ulipristal asetat...............................................30 mg

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat, 200 M (inek sütü kaynaklı)................................243 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet

Konvansiyonel dozaj formunda, hızlı salım yapan, altın renkli, kalkan şeklinde film kaplı tablettir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Korunmasız cinsel ilişki ya da kontraseptif yöntem hatası sonrasında 120 saat (5 gün) içerisinde acil kontrasepsiyonda endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Tedavi şekli, korunmasız cinsel ilişki ya da kontraseptif yöntem hatası sonrasında mümkün olan en kısa sürede, ancak 120 saati (5 gün) geçirmemek kaydıyla, oral yolla alınan bir adettablettir.

Kullanıcı, ULPİSAD alımından sonra 3 saat içerisinde kusarsa başka bir tablet almalıdır.

Kadının adet dönemi gecikmişse veya gebelik belirtileri mevcutsa, ULPİSAD kullanılmadan önce gebelik olasılığı ekarte edilmelidir.

ULPİSAD, adet döngüsü sırasında herhangi bir zamanda alınabilir.

Uygulama şekli:

ULPİSAD, bir bardak su ile aç ya da tok karnına alınabilir.

1 / 13

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek Yetmezliği:

Doz ayarlamasına gerek yoktur.

Karaciğer Yetmezliği:

Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, karaciğer yetmezliği olan hastalarda ULPİSAD için spesifik doz ayarlamaları yapılamaz.

Şiddetli Karaciğer Yetmezliği:

Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, şiddetli karaciğer yetmezliğinde kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

Ergenlik öncesi çocuklarda acil kontraseptif yöntemler gerekmeyeceğinden ULPİSAD endikasyonu bulunmamaktadır.

Ergenler: ULPİSAD, ergenler dahil olmak üzere çocuk doğurma çağındaki her kadın için uygundur. 18 yaş ve üzerindeki yetişkin kadınlara kıyasla güvenlilik ve etkililik açısındanherhangi bir fark saptanmamıştır (bkz. Bölüm 5.1).

Geriyatrik popülasyon:

Doz ayarlamasına dair özel bir bilgi bulunmamaktadır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılıkta ULPİSAD kullanımı kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ULPİSAD'ın etkisi ovülasyon inhibisyonu veya geciktirmesidir (bkz. Bölüm 5.1). Ovülasyon gerçekleşmişse, ULPİSAD etki göstermez. Ovülasyon zamanı tahmin edilemez ve bu nedenleULPİSAD korunmasız cinsel ilişkiyi takiben en kısa sürede alınmalıdır.

Levonorgestrel içeren bir acil kontraseptifle eşzamanlı kullanılması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.5).

ULPİSAD ile acil kontrasepsiyon, nadiren uygulanması gereken bir yöntemdir. Hiçbir şekilde normal bir kontraseptif yöntemin yerini alamaz. Böyle bir durumda kadınlara düzenli birdoğum kontrol yöntemi önerilmelidir.

Korunmasız cinsel ilişkiden 120 saat (5 gün) sonra alınan ULPİSAD etkililiği hakkında veri bulunmamaktadır.

Kapsayıcı olmayan kısıtlı verilere göre, vücut ağırlığı veya vücut kitle indeksi (VKİ) arttıkça ULPİSAD etkililiği azalabilir (bkz. Bölüm 5.1). Tüm kadınlarda, kadının VKİ ve vücut

w Bu belge

2 / 13

ağırlığına bakılmaksızın korunmasız cinsel ilişkiyi takiben mümkün olan en kısa sürede acil kontrasepsiyon uygulanmalıdır.

ULPİSAD, her durumda gebeliği önlemez.

Şüphe duyuluyorsa, bir sonraki menstrüal periyot 7 günden fazla bir süre gecikmişse, tahmini adet tarihinde herhangi bir anormallik gözlenirse veya gebelik semptomları görülürse, birgebelik testi yapılmalıdır. ULPİSAD ile tedaviden sonra gebe kalınırsa, tüm gebelik durumlarıiçin de geçerli olduğu gibi, bir dış gebelik olasılığı değerlendirilmelidir. Dış gebelik, rahimkanamasına rağmen devam edebilir. ULPİSAD alırken gebe kalan kadınlar doktorlarınabaşvurmalıdır (bkz. Bölüm 4.6).

ULPİSAD alımından sonra, bazen, menstrüal periyotlara beklenenden birkaç gün erken veya geç girilebilir. Kadınların yaklaşık %7'sinde, menstrüal periyotlara beklenen zamandan 7 günve hatta daha erken girilmiştir. Kadınların yaklaşık %18,5'inde 7 günden daha fazla süren birgecikme ortaya çıkmıştır; %4'ünde ise bu gecikme 20 günden daha uzun sürmüştür.

ULPİSAD gebelik döneminde kullanıma uygun değildir ve gebe olduğu bilinen veya böyle bir durumdan şüphelenilen kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Bununla beraber,ULPİSAD mevcut gebeliği sonlandırmaz (bkz. Bölüm 4.6).

ULPİSAD sonrası doğum kontrolü


ULPİSAD acil kontraseptif olup korunmasız cinsel ilişki sonrası gebelik riskini azaltır ancak sonraki cinsel ilişkiler için doğum kontrolü koruması sağlamaz. Bu nedenle, acilkontrasepsiyon uygulamasından sonra, bir sonraki menstrüal periyot başlayana kadargerçekleştirilen cinsel ilişkilerde emniyetli bir bariyer yöntemiyle korunma sağlanmalıdır.

Düzenli kullanılan normal bir hormonal kontrasepsiyonla eşzamanlı kullanımı kontrendikasyon teşkil etmese de, ULPİSAD ilgili ajanın kontraseptif etkisini azaltabilir (bkz.Bölüm 4.5). Dolayısıyla, bir doğum kontrol yöntemine başlanmak veya devam etmekisteniyorsa, bu ULPİSAD kullanımından sonra yapılabilir, ancak bir sonraki menstrüal periyotbaşlayana kadar güvenilir bir bariyer yöntemiyle korunma sağlanması önerilmelidir.

Özel Popülasyonlar


Etkileşim olasılığından dolayı, ULPİSAD'ın CYP3A4 indükleyicileriyle eşzamanlı kullanılması tavsiye edilmemektedir (örneğin barbitüratlar (primidon, fenobarbital), fenitoin,fosfenitoin, karbamazepin, okskarbazepin,

Hypericum perforatum

(St. John's wort-sarıkantaron) içeren bitkisel ürünler, rifampisin, rifabutin, griseofulvin, efavirenz, nevirapin, uzunsüreli ritonavir kullanımı).

Oral glukokortikosteroid ile tedavi edilen şiddetli astım rahatsızlığı bulunan kadınlarda kullanılması tavsiye edilmemektedir.

J Bu belge Bu belge

3 / 13

ULPİSAD, laktoz monohidrat içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim biçimleri

Başka tıbbi ürünlerin ulipristal asetatı etkileme potansiyeli:

Ulipristal asetat,

in vitro

ortamda CYP3A4 aracılığıyla metabolize olur.

-

CYP3A4 inhibitörleri:


İn vivo

deneylerden alınan sonuçlar, ulipristal asetatın kuvvetli ve orta kuvvetli birer CYP3A4 inhibitörüyle birlikte uygulanması sonucunda ulipristal asetat Cmaks ve EAA değerlerininsırasıyla maksimum 2 ve 5,9 kat arttığını göstermektedir. CYP3A4 inhibitörlerinin kliniksonuçlara yol açabilecek bir etki sergilemelerinin muhtemel olmadığı görülmektedir.

Daha uzun bir süre boyunca uygulandığında CYP3A4 inhibitörü ritonavir de CYP3A4 üzerinde indükleyici bir etki sergileyebilir. Bu gibi durumlarda, ritonavir, ulipristal asetatınplazma konsantrasyonlarını düşürebilir. Dolayısıyla eşzamanlı kullanılmalarıönerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4). Enzim indüksiyonunun etkisi yavaş yavaş kaybolur vebir kadın enzim indükleyicisi geçen 4 hafta içerisinde bırakmış olsa dahi ulipristal asetatınplazma konsantrasyonları üzerinde etki görülebilir.

-

CYP3A4 indükleyicileri:


İn vivoHypericum perforatum

(St. John's wort-sarı kantaron) içeren bitkisel ürünler,rifampisin, rifabutin, griseofulvin, efavirenz ve nevirapin) eşzamanlı uygulanması ulipristalasetat plazma konsantrasyonlarını düşürür ve ULPİSAD etkililiğinde bir azalmaya yolaçabilir. Geçen 4 hafta içinde enzim indükleyici ilaç kullanan kadınlar için ULPİSADönerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4) ve hormonal olmayan acil kontrasepsiyon (örneğin bakırlırahim içi araçlar) düşünülmelidir.

Gastrik pH'ı etkileyen tıbbi ürünler:

Ulipristal asetatın (10 mg film kaplı tablet) proton pompası inhibitörü esomeprazolle (6 gün boyunca günde 20 mg) birlikte uygulanması sonucunda, yaklaşık %65 oranında daha düşükbir ortalama Cmaks, gecikmiş bir tmaks (0,75 saat olan medyan 1 saat olmuştur) ve %13 dahayüksek bir ortalama EAA değeri kaydedilmiştir. Acil kontrasepsiyon olarak tatbik edilen tek-doz ulipristal asetat uygulaması için bu etkileşimin klinik anlamı bilinmemektedir.

Belge Do

4 / 13

Ulipristal asetat'ın başka tıbbi ürünleri etkileme potansiyeli:

İn vitro

veriler, ulipristal asetat ve onun aktif metabolitinin klinik olarak anlamlı konsantrasyonlarda CYP1A2, 2A6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4'ü istatistiksel açıdananlamlı düzeyde inhibe etmediğini göstermektedir. Tek-doz uygulamasından sonra ulipristalasetat veya onun aktif metabolitinin CYP1A2 ve CYP3A4'ü indüklemesi muhtemel değildir.Dolayısıyla, ulipristal asetat uygulamasının bu enzimlerce metabolize olan tıbbi ürünlerinklirensini değiştirmesi beklenmemektedir.

P-glikoprotein (P-gp) substratları:

İn vitroinvivo

bulgular kesin ve net bir kanaate varmak için yeterli değildir. P-gp substratlarının klinikherhangi bir sonuca yol açmaları pek muhtemel değildir.

Hormonal kontraseptifler:

Ulipristal asetat, progesteron reseptörüne yüksek afiniteyle bağlandığı için, progesteron-içeren tıbbi ürünlerin işlev göstermelerini engelleyebilir:

- Kombine hormonal kontraseptifler ve sadece progesteron içeren kontrasepsiyonunkontraseptif etkisi azalabilir.

- Ulipristal asetatın levonorgestrel içeren acil kontrasepsiyonla eşzamanlı kullanılmasıtavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4)

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda herhangi bir özel ilaç etkileşimi bildirilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyonda herhangi bir özel ilaç etkileşimi bildirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi X'tir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

ULPİSAD'ın çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanılması ile ilgili herhangi bir sakınca yoktur.

Düzenli kullanılan normal bir hormonal kontrasepsiyonla eşzamanlı kullanımı kontrendikasyon teşkil etmese de, ULPİSAD ilgili ajanın kontraseptif etkisini azaltabilir (bkz.Bölüm 4.5). Dolayısıyla, bir doğum kontrol yöntemine başlanmak veya devam etmekisteniyorsa, bu ULPİSAD kullanımından sonra yapılabilir, ancak bir sonraki menstrüal periyotbaşlayana kadar güvenilir bir bariyer yöntemiyle korunma sağlanması önerilmelidir.

5 / 13

Gebelik dönemi

ULPİSAD gebelik sırasında kullanım için tasarlanmamıştır, gebelik şüphesi veya mevcut bir gebelik durumu olan kadınlarda kullanılmamalıdır.

ULPİSAD, mevcut gebeliği sonlandırmaz.

ULPİSAD alımından sonra bazen gebelik görülebilir. Hiçbir teratojenik potansiyel gözlemlenmemiş olmasına rağmen, hayvanlardan elde edilen veriler, üreme toksisitesiaçısından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). Gebelik döneminde ULPİSAD maruziyeti ile ilgilikısıtlı insan verileri herhangi bir güvenlik sorunu ortaya çıkarmamıştır.

Laktasyon dönemi

Ulipristal asetat anne sütünden atılmaktadır (bkz. Bölüm 5.2) Yenidoğanlar ve infantlardaki etkisi çalışılmamıştır. Emzirilen çocuklardaki risk göz ardı edilemez. ULPİSAD alımındansonraki en az 1 hafta boyunca emzirme işleminin gerçekleştirilmemesi önerilmektedir. Busüre boyunca laktasyonun stimüle edilmesi açısından sütün sağılıp atılması tavsiye edilir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Acil kontrasepsiyon için ulipristal asetat tedavisini takiben doğurganlığın hızlı bir şekilde geri dönmesi muhtemeldir. Kadınlara bir sonraki adet dönemine kadar sonraki tüm cinsel ilişkieylemleri için güvenilir bir bariyer yöntemi kullanmaları tavsiye edilmelidir.

4.7. Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkiler

ULPİSAD, araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde az veya orta düzeyde etki gösterebilir. ULPİSAD alımından sonra hafif ila orta şiddette baş dönmesi yaygın görülür; somnolans vebulanık görme olgularıyla yaygın olmayan bir sıklıkta karşılaşılır; dikkat bozukluğu nadirenrapor edilmiştir. Hasta bu tür belirtiler yaşadığı takdirde araç ve makine kullanmamasıkonusunda bilgilendirilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8. İstenmeyen etkiler

En yaygın rapor edilen advers reaksiyonlar baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı ve dismenore olmuştur. Ulipristal asetatın güvenliliği klinik gelişim programında 4718 kadındaincelenmiştir.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: İnfluenza

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Döküntü, ürtiker, anjiyoödem dahil aşırı duyarlılık reaksiyonları**

6 / 13

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: İştah bozuklukları

Psikiyatrik Hastalıklar

Yaygın: Duygu durumu bozuklukl arı

Yaygın olmayan: Duygusal bozukluklar,anksiyete, insomnia, hiperaktivite bozukluğu,

libido değişimleri

Seyrek: Oryantasyon bozukluğu

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi

Yaygın olmayan: Somnolans, migren

Seyrek: Tremor, dikkat bozukluğu, tat almada bozukluk, senkop

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Görme bozuklukları

Seyrek: Gözlerde anormal hisler, oküler hiperemi, fotofobi

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek: Vertigo

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek: Boğaz kuruluğu

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Mide bulantısı*, karın ağrısı*, karında rahatsızlık hissi, kusma*

Yaygın olmayan: İshal, ağız kuruluğu, dispepsi, flatulans

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Akne, cilt lezyonu, kaşıntı

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Miyalji, sırt ağrısı

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Dismenore, pelvik ağrı, meme hassasiyeti

Yaygın olmayan: Menoraji, vajinal akıntı, menstrüal bozukluk, metroraji, vajinit, ateş

basması, premenstrüal sendrom

Seyrek: Genital kaşıntı, over kist rüptürü, vulvovajinal ağrı, az miktarda ve kısa

süreli adet kanaması*, disparoni

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Yorgunluk

7 / 13

Susuzluk hissi

Seyrek:

* Teşhis edilmemiş gebelikle (veya ilgili komplikasyonlar) alakalı bir belirti olabilir.

** Spontan raporlamadan kaynaklanan advers reaksiyon

Ergenler: Çalışmalarda ve ruhsat sonrası çalışmalarda 18 yaş altındaki kadınlarda gözlenen güvenlilik profili faz III programındaki yetişkinlerin güvenlik profiline benzerdir (bkz. Bölüm4.2).

Pazarlama sonrası deneyim: Pazarlama sonrası deneyim sırasında spontan olarak bildirilen advers reaksiyonların sıklığı ve tabiatı faz III programı sırasında anlatılan güvenlilik profilinebenzerdir.

Seçilen advers reaksiyonların açıklaması


Faz III çalışmasında yer alan kadınların çoğunluğu (%74,6), bir sonraki menstrüal periyotlarına beklenen zamanda veya ± 7 gün içerisinde girerken; kadınların %6,8'i menstrüalperiyotlarına beklenen zamanın 7 gün öncesinden daha erken girmiştir; kadınların %18,5'i ise,beklenen adet kanaması başlangıcının 7 gün sonrasından daha geç bir zamanda menstrüalperiyotlarına girmiştir. Bu gecikme, kadınların %4'ünde 20 günden daha uzun bir süreyetekabül etmiştir.

Kadınların küçük bir kısmı (%8,7), yaklaşık 2,4 gün süren bir intermenstrüal kanama rapor etmiştir. Vakaların çoğunda (%88,2), bu kanama, lekelenme olarak görülmüştür. Faz IIIçalışmasında ulipristal asetat verilen kadınların sadece %0,4'ü ağır intermenstrüal kanamarapor edilmiştir.

Faz III çalışmalarında, 82 kadın çalışmaya bir kereden daha fazla katıldı ve dolayısıyla bir adet ulipristal asetat dozundan daha fazlasını aldı (73 kadın iki kere, 9 kadın ise üç kerekatıldı). Advers olayların insidansı ve şiddeti, regl süresi veya hacminde değişim veyaintermenstrüal kanama insidansı açısından bu deneklerde hiçbir güvenlilik farklılığıgörülmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonların raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Ulipristal asetat'ın doz aşımına ilişkin deneyim sınırlıdır. 200 mg'a kadar olan tek dozlar, sınırlı sayıda deneğe uygulanmış ve herhangi bir güvenlilik endişesine yol açmamıştır. Bu türyüksek dozlar iyi tolere edilmiştir, ancak bu kadınlarda adet döngüsü kısalmıştır (uterin

J Bu belgewx Bu belgewx

kanama beklenenden 2-3 gün önce başlamıştır) ve bazı kadınlarda, kanama süresi uzamakla

8 / 13

beraber miktarı fazla değildir (leke tarzında). Antidotu bulunmamaktadır, semptomatik tedavi yapılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup:

Seks Hormonları ve Genital Sistem Modülatörleri, Acil

Kontraseptifler

ATC Kodu:

G03AD02

Ulipristal asetat, insan progesteron reseptörüne yüksek-afiniteli bağlanma yoluyla işlev gösteren, oral olarak aktif, sentetik bir progesteron reseptörü modülatörüdür.

Acil kontrasepsiyon için kullanıldığında etki mekanizması, LH artışını baskılayarak, ovülasyonun inhibisyonu veya geciktirilmesini sağlamaktır. Farmakodinamik verilere göre,ovülasyonun olması beklenen tarihten (LH yükselmek üzereyken) biraz önce alınsa dahi,ulipristal asetat vakaların yüzde 78,6 kadarında foliküler rüptürü en az 5 gün kadargeciktirebilir (p<0,005, levonorgestrel ve plaseboya karşı) (bkz. Tablo).

Ovülasyonun önlenmesi 1 §

Plasebo

n=50

Levonorgestrel

n=48

Ulipristal asetat

n=34

LH artışı öncesi tedavi

n=16

%10

n=12

%25

n=8

%100

p<0,005*

LH artışı sonrasında ama LH pikinden önce tedavi

n=10

%10

n=14

%14,3

AD|

n=14

%78,6

p<0,005*

LH piki sonrası tedavi

n=24

%4,2

n=22

%9,1

AD?

n=12

%8,3

AD*


1: Brache ve ark, Contraception 2013

§: geç foliküler faz tedavisinden 5 gün sonra rüptüre olmayan baskın folikülün varlığı *: levonorgestrele kıyaslaAD: istatistiksel anlamı yok?: plaseboya kıyasla

Ulipristal asetatın glukokortikoid reseptörüne yönelik afinitesi de yüksektir ve

in vivo

ortamda, hayvanlarda, antiglukokortikoid etkiler gözlemlenmiştir. Ancak, insanlarda, 10 mggünlük dozda tekrarlanan uygulamadan sonra dahi bu gibi etkiler gözlemlenmemiştir.Androjen reseptörüne afinitesi minimum düzeydedir ve insan östrojen veya mineralokortikoidreseptörleri için afinite göstermez.

Korunmasız cinsel ilişkiyi veya kontraseptif yöntem hatasını takip eden 0 ile 72 saat arasında acil kontrasepsiyon uygulanan kadınlarda gerçekleştirilen bağımsız, randomize, kontrollü iki

Bdge D(adetnaça^4şmadaftaf^ffinwsoftuç^r5 ((bkzM(rablo), %l$p?istaldasetatinw'a'citrkkonttâsepsiyondaki

9 / 13

etkililiğinin, levonorgestrelin etkililiğinden daha düşük nitelikte olmadığını göstermiştir. İki çalışmadan elde edilen veriler meta-analiz yoluyla birleştirildiğinde, levonorgestrele kıyaslaulipristal asetat kullanımı neticesinde oluşan gebelik riskinin istatistiksel açıdan anlamlıdüzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır (p = 0,046).

Randomize kontrollü deney

Korunmasız cinsel ilişkiyi veya kontraseptif yöntem hatasını takipeden 72 saat içerisinde görülengebelik oranı (%)1

Levonorgestrele kıyasla ulipristal asetat için gebelik riski tehlikeoranı [%95 GA]

Ulipristal asetat

Levonorgestrel

HRA2914-507

0,91 (7/773)

1,68 (13/773)

0,5 [0,18-1,24]

HRA2914-513

1,78 (15/844)

2,59 (22/852)

0,68 [0,35-1,31]

Meta-analiz

1,36 (22/1617)

2,15 (35/1625)

0,58 [0,33-0,99]

1 .Glasier et al., Lancet 2010

Yapılan bu iki çalışma, korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden 120 saat içerisinde ulipristal asetat ile elde edilen etkililik verilerini sunmaktadır. Korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden 48ile 120 saat arasında acil kontrasepsiyon için başvuran ve ulipristal asetat verilen kadınlarınkatıldığı bir açık-etiketli klinik çalışmada, %2,1 oranında bir gebelik oranı (26/1241)gözlemlenmiştir. Öte yandan, yine yukarıda anlatılan ikinci karşılaştırma çalışması,korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden 72 ile 120 saat arasında ulipristal asetat verilen vehiçbirisinde gebelik gözlemlenmeyen 100 kadınla ilgili verileri göstermektedir.

Klinik çalışmalardan elde edilen kapsayıcı olmayan kısıtlı verilere göre, vücut ağırlığı veya VKİ arttıkça ulipristal asetatın kontraseptif etkisi azalabilir. (bkz. Bölüm 4.4). Ulipristalasetatla yapılan aşağıdaki dört klinik çalışmanın meta analizinde daha sonra korunmasızcinsel ilişki yaşayan kadınlar dahil edilmemiştir.

VKİ (kg/m2)

Az kilolu

Normal

Fazla kilolu

Obez

0-18,5

18,5-25

25-30

30-

N total

128

1866

699

467

N gebelik

0

23

9

12

Gebelik oranı

%0

%1,23

%1,29

%2,57

Güven aralığı

0-2,84

0,78-1,84

0,59-2,43

1,34-4,45

17 yaş ve altındaki ergenlerde ulipristal asetat etkililik ve güvenliliğini değerlendiren ruhsat sonrası gözlemsel çalışmada 18 yaş ve üzerindeki yetişkin kadınların etkililik ve güvenlilikprofiline kıyasla herhangi bir farklılık görülmemiştir.

10 / 13

5.2. Farmakokinetik Özellikleri:

Genel Özellikler

Emilim:


30 mg'lık tek dozun oral yolla uygulanmasından sonra, ulipristal asetat hızla emilir ve ilaç alımından yaklaşık 1 saat (0,5 ilâ 2 saat) sonra 176 ± 89 ng/mL'lik bir pik plazmakonsantrasyonu ortaya çıkar ve EAA0-® değeri, 556 ± 260 ng.saat/mL'ye karşılık gelir.

Ulipristal asetat'ın aç halde uygulanmasına kıyasla, çok yağlı bir kahvaltıyla beraber uygulanması, ortalama Cmaks'ın yaklaşık %45 daha düşük olmasına, geç bir Tmaks'a (0,75 saatilâ 3 saat'lik bir medyandan) ve ortalama EAAo-® değerinin %25 daha fazla olmasına yolaçmıştır. Aktif mono-demetile metaboliti için de benzer sonuçlar elde edilmiştir.

Dağılım:


Ulipristal asetat, albümin, alfa-l-asit glikoproteini ve yüksek yoğunluklu lipoproteinin de dahil olduğu plazma proteinlerine yüksek düzeyde bağlanır (> %98).

Ulipristal asetat, lipofilik bileşendir ve günlük ortalama 13,35 mcg (0-24 saat), 2,16 mcg (2448 saat), 1,06 mcg (48-72 saat), 0,58 mcg (72-96 saat) ve 0,31 mcg (96-120 saat) kadar atılım sergileyerek, anne sütüne dağılır.

In vitro

verilere göre, ulipristal asetat intestinal seviyede BCRP (Meme Kanseri Direnç Proteini) taşıyıcılarının inhibitörü olabilir. Ulipristal asetatın BCRP üzerindeki etkilerininherhangi bir klinik sonuç vermesi beklenmemektedir.

Ulipristal asetat, OATP1B1 veya OATP1B3'ün substratı değildir.

Biyotransformasyon:


Ulipristal asetat, mono-demetile, di-demetile ve hidroksile metabolitlere yaygın metabolize olur. Mono-demetile metaboliti farmakolojik açıdan aktiftir.

İn vitro

ortamda elde edilenveriler, bu metabolizasyona esas olarak CYP3A4'ün, daha düşük oranlarda ise CYP1A2 veCYP2A6'nın aracılık ettiğini göstermektedir.

Eliminasyon:


30 mg'lık tek dozdan sonra ulipristal asetat'ın plazmadaki terminal yarı-ömrünün 32,4 ± 6,3 saat olduğu ve ortalama oral klirensinin (CL/F) 76,8 ± 64 L/saat olduğu tahmin edilmektedir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek/karaciğer yetmezliği:


Böbrek veya karaciğer fonksiyonları bozuk olan kadınlarda ulipristal asetatla hiçbir farmakokinetik çalışma gerçekleştirilmemiştir.

w Bu belge

11 / 13

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Geleneksel farmakoloji, tekrarlanan-doz toksisitesi ve genotoksisite çalışmaları temelinde elde edilen klinik-dışı veriler, insanlara yönelik hiçbir özel tehlikenin bulunmadığınıgöstermektedir. Genel toksisite çalışmalarında görülen birçok bulgu, progesteronun veglukokortikoid reseptörlerinin bir modülatörü olarak sahip olduğu etki mekanizmasıylailişkiliydi ve bu bulgulara göre, antiprogesteron etkinliği, terapötik seviyelere yakın maruziyetdüzeylerinde gözlemlendi.

İnsan ve hayvan farmakokinetik verilerindeki yetersizlikten dolayı, üreme toksisitesine ilişkin bilgiler sınırlıdır. Ulipristal asetat, etki mekanizmasına bağlı olarak ratlarda, tavşanlarda (1mg/kg'dan fazla olan tekrarlanan dozlarda) ve maymunlarda bir embriyoletal etki gösterir.

İnsan embriyosuna yönelik emniyeti bilinmemektedir. Hayvan türlerinde gestasyonu sürdürmeye yetecek düşüklükteki dozlarda, hiçbir teratojenik potansiyel gözlemlenmemiştir.

Ulipristal asetatla (sıçan ve farelerde) yapılan karsinojenisite çalışmalarına göre karsinojenik etkisi bulunmamaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat, 200 M (inek sütü kaynaklı)

Krospovidon, CL Povidon, K30Magnezyum stearat

Opadry Yellow® fx™ 65F220009(film kaplama)


Polivinil alkol kısmi hidrolize Talk

Mika bazlı sedefli pigment (mika/titanyum dioksit/ kırmızı demir oksit)

Makrogol/PEG Polisorbat 80Titanyum dioksit

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız.

12 / 13

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Ürünümüzün primer ambalaj malzemesi olarak Pvc/PE/Pvdc ve Alüminyum Folyo blister kullanılır. Blisterler karton kutu içerisinde paketlenir. Bir kutu içerisinde 1 adet tablet içerenblister ambalajlarda kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

6.6. Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

SABA İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad. 34303 No:1

Küçükçekm ece/İSTANBUL

Tel: 0212 692 92 92

Faks: 0212 697 00 24

E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2022/615

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk Ruhsat Tarihi: 28.10.2022 Ruhsat Yenileme Tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ

13 / 13

İlaç Bilgileri

Ulpisad 30 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Ulipristal Asetat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.