Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Acular Ls % 0.4 Göz Damlası, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ACULAR LS %0.4 göz damlası, çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 1 ml'de 4 mg ketorolak trometamin içerir.

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür % 0,006

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası.

Berrak çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

ACULAR LS, refraktif kornea cerrahisini takiben oküler ağrı ve yabancı cisim hissi, fotofobi, yanma/batma ve göz yaşarması gibi oküler semptomların azaltılmasında endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

ACULAR LS için önerilen doz, refraktif kornea cerrahisini takiben, ağrı ve yanma/batma için gerektiği üzere, 4 gün süreyle opere edilen göze günde 4 kez 1 damladır.

Uygulama şekli:

Göze damlatılarak uygulanır. Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

Hastalar, oküler enfeksiyonlara yol açtığı bilinen bakteriler ile bulaşmasını önlemek için damlalığın uç kısmını göz ya da çevresindeki yapılar ile temas ettirmemeleri konusundauyarılmalıdır. Bulaşmış çözeltilerin kullanılması sonucu gözde ciddi hasar ve görme kaybıoluşabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

1

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak böbrek/karaciğer yetmezliğine ait bir bildirim bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Ketorolak trometaminin 3 yaş altındaki pediyatrik hastalarda etkililik ve güvenliliği saptanmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:4.3. Kontrendikasyonlar

ACULAR LS, ketorolak trometamine veya ilacın bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı daha önce aşırı hassasiyet göstermiş olan kişilerde kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.8İstenmeyen Etkiler).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Çapraz Duyarlılık ya da Aşırı Duyarlılık:


Asetilsalisilik asit, fenilasetik asit ve türevleri ve diğer nonstreoidal antiinflamatuvar ajanlarda çapraz-duyarlılık potansiyeli mevcuttur. Aspirin/nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlara aşırıduyarlılığı olduğu bilinen ya da astım geçmişi olan hastalarda ketorolak trometamin oftalmikçözeltisi kullanımı ile bronkospazm veya astım alevlenmesine dair raporlar mevcuttur. Bunedenle daha önceden bu ilaçlara karşı duyarlılık gösteren hastalar tedavi edilirken dikkatliolunmalıdır.

Kanama Zamanında Artma:


Bazı nonstreoidal antiinflamatuvar ilaçların trombosit agregasyonu ile etkileşmelerine bağlı olarak kanama zamanının artma potansiyeli vardır. Oküler olarak uygulanan nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçların, oküler cerrahi ile ilgili olarak oküler dokularda kanama artışına (hifemalardahil olmak üzere) neden olabildiklerine dair bildiriler vardır.

İyileşmede Gecikme:


Ketorolak trometamin oftalmik çözelti dahil olmak üzere, tüm topikal nonstreoidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) iyileşmeyi yavaşlatabilir ya da geciktirebilir. Topikal kortikosteroidlerin de iyileşmeyi geciktirdikleri ya da yavaşlattıkları da bilinmektedir. TopikalNSAİİ ve topikal steroidlerin birlikte kullanımı, iyileşmeyle ilgili sorunların potansiyeliniartırabilir.

Korneal Etkiler :

Topikal NSAİİ kullanımı, keratitle sonuçlanabilir. Bazı duyarlı hastalarda, sürekli topikal NSAİİ kullanımı epitel hasarı, kornea incelmesi, kornea erozyonu, korneada ülserleşme veperforasyonla sonuçlanabilir. Bu olaylar, görmeyi tehdit edebilir. Kornea epitel hasarıkanıtlanmış olan hastalarda topikal NSAİİ kullanımı derhal kesilmelidir ve kornea sağlığıaçısından yakından izlenmelidir.

2

Topikal NSAİİ'larla ilgili pazarlama sonrası deneyimlere göre, komplikasyonlu oküler cerrahisi, kornea denervasyonu, kornea epitel defekti, diabetes mellitus, oküler yüzey hastalığı (ör, kurugöz sendromu), romatoid artriti olan ya da kısa bir süre içerisinde oküler cerrahi tekrarı olanhastalarda, görmeyi tehdit edebilen korneal advers olay riski artabilir. Topikal NSAİİ, buhastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Topikal NSAİİ'ler ile ilgili pazarlama sonrası deneyimlere göre, cerrahiden önce 24 saatten fazla bir süreyle veya cerrahi sonrasında 14 günden fazla süreyle kullanılması, korneal adversolayların ortaya çıkma riskini ve şiddetini artırabilir.

ACULAR LS'in kanama eğilimi olan veya kanama zamanını uzatan başka ilaçları alan hastalarda dikkatli kullanılması önerilmektedir.

ACULAR LS, gözde kontakt lens takılıyken kullanılmamalıdır.

Ketorolak trometaminin 3 yaş altındaki pediyatrik hastalarda etkililik ve güvenlilik saptanmamıştır.

ACULAR LS koruyucu olarak benzalkonyum klorür içerdiğinden, gözde irritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensiçıkartınız ve lensi takmak için en azından 15 dakika bekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerinrenklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Topikal NSAİİ ve topikal steroidlerin birlikte kullanımı, iyileşmeyle ilgili sorunların potansiyelini artırabilir.

Diğer topikal göz damlaları ile birlikte kullanılacak ise, iki ilaç arasında en az 5 dakikalık bir ara bulunmalıdır.

ACULAR LS'in kanama eğilimi olan veya kanama zamanını uzatan başka ilaçları alan hastalarda dikkatli kullanılması önerilmektedir.

Ketorolak trometamin oftalmik çözelti, alfa agonistler, antibiyotikler, beta blokörler, karbonik anhidraz inhibitörleri, sikloplejikler ve midriyatikler gibi diğer oftalmik ilaçlarla birlikte güvenlibir şekilde uygulanabilmiştir. Ketorolak trometamin (trometamol) %0.5 oftalmik çözeltininantibiyotikler (örn. gentamisin, tobramisin, neomisin, polimiksin), sedatifler (örn. diazepam,hidroksizin, lorazepam, prometazin hidroklorür), miyotikler, midriyatikler, sikloplejikler (örn.asetilkolin, atropin, epinefrin, fizositigmin, fenilefrin, timolol maleat), hiyaluronidaz, lokalanestezikler (örn. bupivakain hidroklorür, siklopentolat hidroklorür, lidokain hidroklorür,tetrakain) ya da kortikosteroidler dahil ameliyat öncesinde, sırasında veya sonrasındaoftalmolojide kullanılan topikal ya da enjekte edilebilir ilaçlar ile etkileşimine dair herhangi birbildirim bulunmamaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:

3

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar için özel bir uyarı bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

İlacın kullanımına, hekim tarafından, fetus üzerindeki olası risk/yarar oranı değerlendirilerek karar verilmelidir.

ACULAR LS, sadece olası yararı fetüs üzerindeki olası riski haklı çıkarıyorsa gebelik döneminde kullanılmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/ doğum/ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Prostaglandin inhibitörü ilaçların ratların fetal kardiyovasküler sistemi üzerindeki bilinen etkileri (duktus arteriozusun kapanması) nedeniyle ACULAR LS gebeliğin geç dönemlerindekullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Ketorolak'ın topikal uygulamayı takiben süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç sütle atıldığından ACULAR LS, emziren kadınlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak insanda üreme yeteneği/fertiliteye etkisi bildirilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Topikal oftalmik kullanım ile, araç ya da makine kullanma üzerindeki etkilerine ait bir bilgi bildirilmemiştir. Ancak dikkatli olunmalıdır. Damlatma sırasında görmede geçici bulanıklıkmeydana gelirse, araç veya makine kullanma öncesinde hasta, görmesi berraklaşıncaya kadarbeklemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

4

Yaygın: Alerjik reaksiyon (gözün şişmesi, göz kapağında ödem ve hiperemi)

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Çok yaygın: İlacın damlatılmasını takiben geçici yanma ve batma, konjonktival hiperemi,

kornea infiltratları, oküler ödem, oküler ağrı.

Yaygın: Kornea ödemi, iritis, oküler inflamasyon, oküler irritasyon, yüzeyel keratit ve

yüzeyel oküler enfeksiyonlar

Seyrek: Korneal ülser, göz kuruluğu ve görme bozukluğu (bulanık görme)

Aşağıda sıralanmış olan ciddi advers reaksiyonlar için bkz. “Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri”:

• İyileşmede Gecikme

• Çapraz Duyarlılık ya da Aşırı Duyarlılık

• Kanama Zamanında Artma

• Korneal Etkiler

Aşağıdaki yan etkiler ketorolak trometamin oftalmik çözeltinin pazarlama sonrası klinik pratikte kullanılması sırasında tespit edilmiştir: Boyutu bilinmeyen bir popülasyon tarafından gönüllülükesasına göre bildirildiklerinden sıklıkları bilinmemektedir. Ciddiyetleri, bildirilme sıklıkları,topikal ketorolak trometamin oftalmik çözelti uygulaması ile olası nedensel ilişkileri veya bufaktörlerin kombinasyonu gibi nedenlerle dahil edilmiş olan bu advers etkilere; bronkospazmveya astımın alevlenmesi, korneal erozyon, korneal perforasyon, korneal incelme ile kornealerime ve epitelyal yıkım dahildir (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]; tel: 04.9. Doz aşımı ve tedavisi

Oftalmik yoldan kullanımına bağlı bir doz aşımı bildirilmemiştir. Doz aşımı söz konusu olursa, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalı, bol sıvı uygulanarak dilüe edilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmik ilaçlar, non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar ATC kodu: S01BC05

Ketorolak trometamin, sistemik olarak uygulandığında, analjezik, antiinflamatuvar ve antipiretik etkili bir nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçtır. Etki mekanizmasının prostaglandin biyosentezini

5

inhibe etmesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Prostaglandinlerin, çeşitli intraoküler inflamasyon türlerinin mediatörü oldukları gösterilmiştir. Sistemik olarak verilen ketorolaktrometamin, pupillada konstriksiyona neden olmamaktadır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

26 sağlıklı gönüllüde, günde üç kez bir göze bir damla

%

0.5'lik ketorolak trometamin oftalmik çözelti, diğer göze de bir damla taşıyıcı damlatılmıştır. Topikal oküler tedavi sırasında 10. günde26 gönüllünün 5'inin plazmasında saptanabilir konsantrasyonda (11-23 ng/mL aralığında)ketorolak bulunmuştur.

Katarakt ekstraksiyonunun 12 saat ve 1 saat öncesinde hastaların gözlerine iki damla % 0.5'lik ketorolak trometamin oftalmik çözelti damlatıldığında, test edilen 9 gözün 8'inde aköz humördeortalama ketorolak konsantrasyonu 95 ng/mL (40 - 170 ng/mL aralığında) olmuştur.

Oküler farmakokinetik:

Ketorolak trometaminin oküler farmakokinetiğine ait mevcut bilgiler aşağıdaki gibidir:

Emilim:

14C işaretli ketorolak trometamin, tavşanlarda tek doz uygulamadan sonra göz içinehızla absorbe olmuştur. İntrakameral uygulamadan sonra Tmaks 0,5 saat iken, topikaluygulamadan sonra; anesteziye alınmamış tavşanlarda humör aközde Tmaks 1 saat; anesteziyealınmış tavşanlarda, ortalama 3,4 saat olarak bulunmuştur. Anestezi edilmemiş tavşanlarda,humör aköz ve korneadaki ilaç yarılanma ömrü sırasıyla 7,1 ve 8,2 saattir.

Dağılım:

Başlıca kornea ve sklera olmak üzere, oküler dokulara yaygın olarak dağılmaktadır.Tmaks'a ulaşmak için 4 saate ihtiyaç duyan iris-siliyer cisim hariç, maksimum dokukonsantrasyonları, uygulamadan 0,5 - 1 saat sonra görülmüştür. Doruk ilaç konsantrasyonu(Cmaks) korneada 6,06 pg Eq/g iken, skleradaki 1,73 pg Eq/g'dır. Humör aköz dorukkonsantrasyonu 0,22 pg Eq/mL'dir.

Biyotransformasyon:

Sistemik uygulama çalışmalarında, ilacın karaciğerde metabolizeolduğu gösterilmiştir.

Eliminasyon:

İlacın gözden uzaklaştırılma yolunun, intraoküler kan akımı olduğudüşünülmektedir. Klinik çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, ketorolak trometamininintraoküler basınç üzerine anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.

Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum:5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriAkut ve Kronik Toksisite

Tavşanlarda ve sinmologus maymunlarında üç zaman aralığında (akut (1 gün), subkronik (10 ila 42 gün) ve kronik (6 ve 12 ay)), ketorolak trometamin (trometamol) ile yapılan 12 prekliniktoksikoloji çalışmasında; gerçekleştirilen ve ketorolak trometamin (trometamol) ile: subkronik

6

çalışmada bulunan iki tavşan türünden biri olan Hollanda Kuşaklı Tavşanların taşıyıcıda kullanılan benzalkonyum klorür (BAK) koruyucu sistemine duyarlı bulunmuştur. Bu tavşantürünün göz kırpma oranının düşük olması ve iritasyona verdikleri göz yaşarması yanıtındandolayı hassas olduğu varsayılmaktadır. Bu hayvan çalışmalarındaki ketorolak uygulaması ileilişkilendirilen başka oküler iritasyon veya toksisite bulunmamaktadır.

Karsinojenez, Mutajenez, Fertilite Bozukluğu

Ketorolak trometamin, ne 24 ay boyunca (insanlarda ve hayvanlarda %100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 151 katı) 5mg/kg/gün dozuna kadar oral olarak verildiği sıçanlarda, ne de 18 ay boyunca (insanlarda vehayvanlarda %100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insantopikal oftalmik dozunun 60 katı) 2 mg/kg/gün dozunda oral olarak verildiği farelerde kanserojenbulunmamıştır.

Ketorolak trometamin, Ames testinde veya ileri mutasyon testlerinde

in vitroin vitroin vivo

bir artışa yol açmamıştır. Ancak, ketorolak trometamin, Çinhamsteri yumurtalık hücrelerinde kromozom bozukluklarında insidansın artmasına yol açmıştır.

Ketorolak trometamin, insanlarda ve hayvanlarda % 100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 272 ve 484 katına kadar olandozlarda sırasıyla erkek ve dişi farelere oral olarak uygulandığında fertiliteyi bozmamıştır.

İnsanlarda ve hayvanlarda mg/kg bazında %100 absorbe olduğu varsayılarak, tavşanlara ve sıçanlara organogenez sırasında önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun sırasıyla109 ve 303 katına kadar oral yolla uygulandığında ketorolak trometamin teratojenikbulunmamıştır. İnsanlarda ve hayvanlarda mg/kg bazında %100 absorbe olduğu varsayılarak,sıçanlara gebelik döneminin 17. gününden sonra önerilen maksimum insan topikal oftalmikdozunun 45 katına kadar oral yolla uygulandığında, ketorolak trometamin distosiye ve yavrumortalitesinde artışa neden olmuştur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Sodyum klorürEdetat disodyumOktoksinol 40

Sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

18 ay

7

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz.

Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

ACULAR LS, polistiren kapaklı beyaz damlalık ile birlikte 10 ml'lik beyaz opak LDPE plastik şişede 5 ml olarak bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Allergan İlaçları Ticaret A.Ş.

Barbaros Mah. Begonya Sk. Nidakule Ataşehir Batı Blok No: 1 İç Kapı No: 41Ataşehir/İstanbul

Tel: (0216) 512 22 00

Faks: (0216) 425 96 10

8. RUHSAT NUMARASI

130/40

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 20.12.2010 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

8

İlaç Bilgileri

Acular Ls % 0.4 Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Ketorolak Trometamin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.