Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Extranefrol Periton Diyaliz Çözeltisi Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

EXTRANEFROL periton diyaliz çözeltisi Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddesi:

Her 100 mL'lik çözelti:

- İkodekstrin: 7,5 g

- Sodyum Klorür: 0,54 g

- Sodyum Laktat: 0,45 g

- Kalsiyum Klorür Dihidrat: 0,0257 g

- Magnezyum Klorür Hekzahidrat: 0,0051 g içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit k.m

Diğer yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Periton diyalizi çözeltisi.

Steril, berrak çözelti.

Elektrolit Konsantrasyonları:

Sodyum:
Kalsiyum:
Magnezyum:
Klorür:
Laktat:

132,6 mmol/litre, 1,75 mmol/litre,0,25 mmol/litre,96,4 mmol/litre,40,2 mmol/litre,


132,6 mEq/litre 3,5 mEq/litre0,5 mEq/litre96,4 mEq/litre40,2 mEq/litre

pH: 5 - 6

Osmolarite: 282 - 284 mOsm/litre

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

EXTRANEFROL, kronik böbrek yetmezliği tedavisinde özellikle glukoz solüsyonlarında ultrafiltrasyonu kaybetmiş hastalar için sürekli ayaktan periton diyaliz (SAPD) veya aletliperiton diyaliz (APD) rejiminin bir parçası olarak tek bir glukoz değişimi için günde bir kezönerilir. Çünkü bu tür hastalarda SAPD tedavisinde kalabilme süresini uzatabilir.

1 / 18

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

EXTRANEFROL'ün, uzun bekleme süresi boyunca, yani genellikle sürekli ayaktan periton diyalizinde (SAPD) gece boyunca ve otomatik (aletli) periton diyalizinde (APD) uzun gündüzvakti kullanılması önerilir.

• Tedavi şekli, tedavi sıklığı, değişim hacmi, bekleme süresi ve diyaliz süresi hekim tarafından başlatılmalı ve denetlenmelidir.

Uygulama şekli:

Yetişkinler:

- Sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) veya otomatik (aletli) periton diyalizi (APD)rejiminin bir parçası olarak, her 24 saatlik periyotta tek bir değişimle sınırlıintraperitoneal uygulama yapılır.

Uygulanacak hacim, hasta için uygun olan bir hızda yaklaşık 10-20 dakika süreyle verilmelidir. Normal vücut ağırlığındaki yetişkin hastalar için, dolum hacmi 2 L'yiaşmamalıdır. Vücut ağırlığı daha fazla olan hastalar (70-75 kg'dan fazla) için 2,5 L'likbir dolum hacmi kullanılabilir.

Eğer verilen hacim karın gerginliği nedeniyle rahatsızlık verirse, verilen hacim azaltılmalıdır. Önerilen kalma süresi sürekli ayaktan periton diyalizinde 6 ila 12 saat,otomatik (aletli) periton diyalizinde (APD) 14 ila 16 saat arasındadır. Sıvının drenajı,hasta için uygun olan bir oranda yerçekimi yardımıyla yapılır.

Uygulama öncesinde dikkat edilmesi gereken _parametreler


- EXTRANEFROL yalnızca periton içine uygulama içindir. İntravenöz yoldanuygulanmaz.

- EXTRANEFROL hastanın kendini rahatsız hissetmeyeceği bir hızda uygulanmalıdır.Uygulanacak hacim, tedaviyi yürüten hekim tarafından belirlenir.

- Periton diyalizi çözeltileri, hastanın rahatsızlık hissini en aza indirmek için dış torbasıiçinde 37°C'ye kadar ısıtılabilir. Buna rağmen bu işlem yalnızca kuru hava kullanılarak(örneğin ısıtma pedi veya plakası ile) yapılmalıdır. Potansiyel bir hasarın önlenmesi vehastaların rahatsızlık hissetmemesi için çözeltiler suyun içinde ya da mikro dalgafırınında ısıtılmamalıdır.

- Periton diyalizi yöntemin başından sonuna kadar aseptik teknik kullanılmalıdır.

- Renk değişikliği ya da bulanıklık olan, partikül içeren, torbasında sızıntı olan ya daçözeltinin dış ortamla teması engelleyen bölümlerinin bütünlüğü bozulmuş çözeltilerkullanılmamalıdır.

- Drenaj sıvısı peritonit oluştuğuna işaret edebilecek herhangi bir fibrin kalıntısı ya daopasite varlığı açısından gözle incelenmelidir.

- Çözeltinin kullanılmayan bölümü atılmalıdır.

Bu oelge

- Tek kullanımlıktır.

2 / 18

Tedavi bir hekim gözetiminde başlatılmalıdır

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Ürün son dönem böbrek yetmezliğinde kullanım içindir.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek olup olmadığı konusu araştırılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşından küçük çocuk hastalarda güvenirlik ve etkinliği gösterilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Erişkinlerdeki gibidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

EXTRANEFROL, aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

- Etkin maddelere ya da bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelere hipersensitivitesibulunan hastalarda,

- Nişasta bazlı polimerlere (ör. Mısır nişastası) ve/veya ikodekstrine aşırı duyarlı olduğubilinenlerde,

- Maltoz ya da izomaltoz intoleransı olan hastalarda,

- Glikojen depo hastalığı olan hastalarda,

- Önceden mevcut şiddetli laktik asidoz durumlarında,

- Etkili periton diyalizini engelleyen mekanik bozukluğu olan veya artmış enfeksiyonriski bulunan hastalarda,

- Kanıtlanmış periton fonksiyon kaybı olan ya da periton fonksiyonlarında bozulmayaneden olabilecek geniş çaplı adezyonları olan hastalarda.

3 / 18

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

-EXTRANEFROL kullanımı, bazı test kitleriyle yapılan kan şekeri ölçümlerininsonuçlarını etkileyebilir.

-Maltoz etkileşimini önlemek için kan şekeri ölçümü, glukoz spesifik yöntemlerleyapılmalıdır. Glukoz de-hidrogenaz pirolokinolinkinon (GDH-PQQ) veya glukoz dye-oksidoredüktaz (GDO) bazlı yöntemler kullanılmamalıdır.

- olarak yüksek bulunan şeker seviyeleri, hastadaki gerçek kan şekeri düşüklüğünü de(hipoglisemi) maskeleyebilir ve benzer sonuçlara yol açacak şekilde tedavisiz kalmasına nedenolabilir.

- yüksek glukoz okumaları, EXTRANEFROL tedavisini durdurduktan iki hafta sonrayakadar görülebilir. Hastaneye kabul edilme durumunda hastanın bu olası etkileşim durumu gözönünde bulundurulmalıdır.

- yüksek glukoz okumaları, EXTRANEFROL tedavisini durdurduktan iki hafta sonrayakadar görülebilir. Hastaneye kabul edilme durumunda hastanın bu olası etkileşim durumu gözönünde bulundurulmalıdır.


- Enkapsülan periton sklerozu (EPS), periton diyalizi tedavisinin nadiren görülen birkomplikasyonudur. EXTRANEFROL'ün de dahil olduğu periton diyalizi çözeltisi kullananhastalarda EPS rapor edilmiştir. Bu komplikasyona bağlı sık olmayan ancak ölümcülolabilen sonuçlar rapor edilmiştir.

- Peritonit gelişirse, kullanılacak antibiyotiğin seçimi ve dozaj mümkün olan her durumdaizole organizma(ların) tanıma ve duyarlılık test sonuçlarına göre seçilmelidir. Peritoniteneden olan organizma(ların) belirlenmesi için yapılacak testlerden önce geniş spektrumluantibiyotik kullanımı gerekebilir.

- Laktik asidoz riskini arttırabilecek tıbbi durumları olan hastaların [örn. şiddetli hipotansiyon,sepsis, akut böbrek yetmezliği, doğuştan metabolizma kusurları, metformin venükleozid/nükleotid ters transkriptaz inhibitörleri (NRTI'lar) gibi ilaçlarla tedavi] olduğuhastalar, laktat bazlı peritoneal diyaliz çözeltileri ile tedavilerine başlamadan önce ya datedavileri sırasında laktik asidoz açısından izlenmelidir.

- Bireysel olarak her hastaya reçetelemeden önce, çözeltinin hastada daha önceden mevcut birhastalığın tedavisi için kullanılan tedavilerle potansiyel etkileşimi olup olmadığına dikkatedilmelidir. Kalp glikozitleriyle tedavi gören hastalarda serum potasyum düzeyleri dikkatleizlenmelidir.

- Periton diyalizi, protein, amino asit, suda çözünen vitaminler ve diğer ilaçların kaybınaneden olabileceğinden bunların replasmanı gerekli olabilir.

- Periton diyalizi şu durumlarda dikkatle uygulanmalıdır: 1) iyileşme tamamlanana kadarcerrahi girişimler, konjenital anomaliler ya da travma sonucu periton membranı vediyafragmanın bütünlüğünün bozulması dahil, abdominal tümör, karın duvarınınenfeksiyonu, herniler, fekal fistül veya kolostomi, büyük polikistik böbreklerin olması ya dakarın duvarı, karın yüzeyi ya da karın boşluğunun bütünlüğünü bozan bir başka rahatsızlığın

4 / 18

bulunması durumunda 2) aralarında son zamanlarda geçirilmiş aortik greft replasmanı ve şiddetli pulmoner hastalığın bulunduğu diğer durumlar.

- Hastalar aşırı ve yetersiz hidrasyon açısından dikkatle izlenmelidir. Fazla ultrafiltrasyon,özellikle yaşlı hastalarda dehidrasyona neden olabilir ve bu durum, hipotansiyon ve birolasılıkla nörolojik semptomlara yol açabilir. Hastanın sıvı dengesinin dikkatlicekaydedildiği kayıtlar saklanarak vücut ağırlığı izlenmelidir.

- EXTRANEFROL'ün periton boşluğuna hacimce aşırı infüzyonu sonucu karında distansiyonve , doluluk hissi ve/veya soluk kesilmesi görülebilir.

- Diyabetes mellituslu hastalar, Peritoneal Diyaliz (PD) sırasında glisemik kontrolünsürdürülmesi için sıklıkla ilave insüline ihtiyaç duymaktadır. Glukoz bazlı PD çözeltisindenEXTRANEFROL'e geçiş, daha önce uygulanan insülin dozunda bir ayarlama gerektirebilir.İnsülin intraperitoneal olarak uygulanabilir.

- Kan glukoz ölçümü, maltoz ile karışmasını engellemek için glukoza spesifik bir yöntemleyapılmalıdır. GDH-PQQ ya da GDO bazlı yöntemler kullanılmamalıdır. Aynı zamanda,glukoz dehidrogenaz flavin-adenin dinükleotid (GDH-FAD) metodolojisini kullanan bazıglukoz izleme cihazı ve test şeritlerinin kullanımı, maltoz varlığı nedeniyle yanlış yükselmişglukoz okumalarına yol açmıştır. İkodekstrin ya da maltozun girişime ya da yanlış yükselmişglukoz sonuçlarına yol açıp açmadığını belirlemek için izleme cihazı ve test şeritlerininüreticileri ile iletişime geçilmelidir.

- Eğer GDH-PQQ, GDO ya da GDH-FAD bazlı yöntemler kullanılırsa, EXTRANEFROL kullanımı yanlış şekilde yüksek bir glukoz ölçümlerine neden olabilir ve bu da gerektiğindendaha fazla insülinin uygulanmasına yol açabilir. Hastaya gerekenden daha fazla insülinuygulaması; bilinç kaybı, koma, nörolojik hasar ve ölüme neden olan hipoglisemiye yolaçmıştır. Buna ek olarak, maltoz girişimi nedeniyle meydana gelen yanlış yükselmiş kanglukoz ölçümleri, gerçek hipoglisemiyi maskeleyebilir ve tedavi edilmesini engelleyerekbenzer sonuçlara yol açabilir. GDH-PQQ, GDO ya da GDH-FAD bazlı kan glukoz izlemecihazları ve test şeritleri kullanıldığında, EXTRANEFROL (ikodekstrin) tedavisininkesilmesini takiben iki haftaya kadar yanlış yükselmiş glukoz düzeyleri ölçülebilir.

Hastane ortamlarında GDH-PQQ, GDO ya da GDH-FAD bazlı kan glukoz izleme cihazları kullanılabileceğinden, EXTRANEFROL (ikodekstrin) kullanılarak peritoneal diyalizinyapıldığı hastalardan sorumlu sağlık meslek mensuplarının, sistemin EXTRANEFROL(ikodekstrin) ile kullanıma uygun olup olmadığını belirlemek üzere kan glukoz testsisteminin ürün bilgilerini dikkatli bir şekilde incelemeleri gerekmektedir.

insülin uygulamasından kaçınmak için hastalara, hastaneye kabul edildiklerinde bu etkileşim konusunda sağlık meslek mensuplarını bilgilendirmeleri söylenmelidir.

- Abdominal ağrı dahil olmak üzere peritoneal reaksiyonlar, bakteri ile birlikte ya da tekbaşına bulanık çıkış sıvısı (aseptik peritonit) EXTRANEFROL ile ilişkilendirilmiştir (bkz.bölüm 4.8). Peritoneal reaksiyon durumunda, hasta ikodekstrin drenajı yapılmış sıvıtorbasını seri numarası ile birlikte saklamalı ve drenaj yapılmış sıvı torbasının analizi içintıbbi ekiple temas kurmalıdır.

Drenajla alınmış sıvı, enfeksiyon ya da aseptik peritonite işaret edebilen, fibrin veya bulanıklık

t w tBu belge, güvenli elektronik, imza İİ£ imzalanmıştır.. .........

vata: ı^çı§ffldânAxRific?lenfflelIldir<23NHastalardan,Takib8yIle1:httIbi/rww^dM^umda.tr/fegkiffll-e^iPi

Belge Do

5 / 18

bilgilendirmeleri istenmeli ve uygun mikrobiyolojik örnekler alınmalıdır. Antibiyotik tedavisinin başlatılması, şüpheli bir enfeksiyonun olup olmamasına bağlı olarak klinik birkarar olmalıdır. Bulanık sıvının diğer olası nedenleri olasılık dışı bırakıldıysa,EXTRANEFROL durdurulmalı ve bu adımın sonucu değerlendirilmelidir.EXTRANEFROL durdurulursa ve sıvı bundan sonra berrak hale gelirse, yakın gözetimyapılmadıkça EXTRANEFROL yeniden uygulanmamalıdır. EXTRANEFROL ile yenidenmaruziyet neticesinde, bulanık sıvı tekrar ortaya çıkarsa, bu durumda bu hastaya tekrarEXTRANEFROL reçete edilmemelidir. Alternatif peritoneal diyaliz tedavisi başlatılmalı vehasta yakın gözetim altında tutulmalıdır.

- Eğer peritonit meydana gelirse, uygulanacak olan antibiyotik seçimi ve doz ayarlamasımümkünse izole organizma tanımlama ve duyarlılık çalışmalarının sonucuna görebelirlenmelidir. İlgili organizmanın (organizmaların) belirlenmesinden önce, genişspektrumlu antibiyotikler uygun olabilir.

- Nadiren, toksik epidermal nekroliz, anjiyödem, eritema multiforme ve vaskülit gibiEXTRANEFROL'e karşı ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir.Anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonlar meydana gelebilir. Eğer şüpheli bir aşırı duyarlılıkreaksiyonunun işaretleri veya semptomları gelişirse, infüzyon acilen durdurulmalı ve çözeltiperitoneal boşluktan çekilmelidir. Ürünün klinik olarak endike olduğu durumlarda uygunterapötik önlemler uygulanmalıdır.

- EXTRANEFROL, akut böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilmemektedir.

- EXTRANEFROL aşırı infüzyonunun tedavisi, peritoneal boşlukta bulunanEXTRANEFROL hacminin drenajı yoluyla, EXTRANEFROL'ün peritoneal boşluktanboşaltılmasıdır.

- Diğer peritoneal diyaliz sıvılarında da olduğu gibi ikodekstrin de, normal nütrisyonuengelleyen tıbbi durumları, solunum fonksiyonunda bozulma ya da potasyum eksikliği olanhastalarda, potansiyel riskler ve faydalarla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapıldıktan sonradikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

- Magnezyum ve bikarbonat dahil olmak üzere, sıvı dengesi, hematoloji, kan kimyası veelektrolit konsantrasyonları periyodik olarak takip edilmelidir. Eğer serum magnezyumdüzeyleri düşükse, oral magnezyum takviyeleri ya da daha yüksek magnezyumkonsantrasyonları içeren peritoneal diyaliz çözeltileri kullanılabilir.

- Bazı hastalarda serum sodyum ve klorür düzeyinde bir azalma gözlenmiştir. Bu düşüşlerinklinik olarak anlamlı olmadığı düşünülmüş olsa da, serum elektrolit düzeylerinin düzenliolarak izlenmesi önerilmektedir.

- Uzun süreli tedavi gören PD hastalarında yaygın bir bulgu olarak serum amilaz düzeylerindebir azalma fark edilmiştir. Azalmaya herhangi bir yan etkinin eşlik etmediği bildirilmiştir.Diğer yandan, normalin altındaki amilaz düzeyinin, akut pankreatitte yaygın olarak görülen,serum amilazdaki yükselmeyi maskeleyip maskeleyemeyeceği bilinmemektedir. Klinikçalışmalar sırasında, serum alkalen fosfatazda yaklaşık 20 IU/L'lik bir artış görülmüştür.Artmış alkalen fosfatazın yükselmiş SGOT düzeyleriyle ilişkili olduğu bireysel vakalarmevcuttur.

6 / 18

Pediatrik popülasyon:

- EXTRANEFROL, çocuklarda önerilmez.

Bu tıbbi ürün 132-133 mmol/litre sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz gönünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

EXTRANEFROL'ün diğer tıbbi ürünlerle etkileşimini araştıran bir çalışma yapılmamıştır.

Periton diyaliziyle, diyalizle uzaklaştırılabilen bazı ilaçların kan konsantrasyonları azalabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

- Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

- Çocuk hastalarda güvenirlik ve etkinliği gösterilmediğinden kullanılmaz. Herhangi biretkileşim çalışması yapılmamıştır.

Laboratuvar testleriyle etkileşimler:

- Maltoz etkileşimini önlemek için kan şekeri ölçümü, glukoz spesifik yöntemlerleyapılmalıdır. Glukoz de-hidrogenaz pirolokinolinkinon (GDH-PQQ) veya glukoz dye-oksidoredüktaz (GDO) bazlı yöntemler kullanılmamalıdır. Ayrıca, bazı glukozmonitörlerinin ve test şeritlerinin, glukoz dehidrogenaz flavin-adenin dinükleotid (GDH-FAD) metodolojisini kullanarak kullanılması, maltozun varlığına bağlı olarak hatalı şekildeartmış glukoz okumalarına neden olmuştur (Bkz. Bölüm 4.4).

- EXTRANEFROL uygulanan hastalarda serum amilaz etkinliğinde belirgin bir azalmagözlenmiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

EXTRANEFROL'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

EXTRANEFROL, gebelik esnasında ve çocuk doğurma potansiyeli olan ve doğum kontrolü

kullanmayan kadınlarda önerilmemektedir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda EXTRANEFROL kullanımı ile ilgili deneyimler yeterli değildir.

EXTRANEFROL hamilelik sırasında önerilmez.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve-

veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz.

DU BELGE, GÜVENLI ELEKTRONIK IMZA ILE IMZALANMıŞTıR.

BelgeDqz

insafllara\y©nslikjpotansiyel¥isk bilinmemektedirsi :https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

7 / 18

Laktasyon dönemi

EXTRANEFROL metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

Yenidoğan ve bebeklerdeki riski göz ardı edilemez.

Laktasyon dönemindeki kadınlarda EXTRANEFROL kullanımı ile ilgili deneyimler yeterli değildir. Hekimler EXTRANEFROL reçetelemeden önce her bir hasta için tedavinin potansiyelriskleriyle olası yararını dikkatle göz önünde bulundurmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

EXTRANEFROL'ün üreme yeteneğine etkisine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

- Periton diyaliziyle tedavi edilen Son Dönem Böbrek Yetmezliği (SDBY) hastalarında araç ve makina kullanımını etkileyebilecek istenmeyen etkiler görülebilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalarda EXTRANEFROL ile tedavi edilen hastalarda aşağıdaki istenmeyen etkilerin görüldüğü gösterilmiştir.

Döküntü ve kaşıntı dahil olmak üzere EXTRANEFROL ile ilişkili cilt reaksiyonları, genellikle şiddetli veya orta derecelidir. Bazen bu döküntüler eksfoliyasyon ile ilişkilendirilmiştir. Budurumun meydana gelmesi durumunda ve ciddiyetine bağlı olarak, EXTRANEFROL1ün- enazından geçici olarak

kullanımı durdurulmalıdır.

geri çekilmelidir.

Not: Görülme sıklığı, izleyen kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila<1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).Her bir gruptaki sıralamada istenmeyen etkiler en ciddi olandan daha az ciddi olana doğrusıralanmıştır.

Sistem Organ Sınıflaması

İstenmeyen Etkiler

Sıklığı*

Enfeksiyon ve enfestasyonlar

Grip sendromu Fronkül

Yaygın olmayan Yaygın olmayan

Kan ve lenfatik sistemi hastalıkları

Anemi

Lökositoz

Eozinofili

Trombositopeni

Lökopeni

Yaygın olmayan Yaygın olmayanYaygın olmayanBilinmiyorBilinmiyor

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Vaskülit

Hipersensitivite**

Bilinmiyor

Bilinmiyor

8 / 18

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Dehidrasyon HipovolemiHipoglisemiHiponatremiHiperglisemiHipervolemiAnoreksiHipokloremiHipomagnezemiHipoproteinemiŞok hipoglisemiSıvı dengesizliği

Yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan Yaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanBilinmiyorBilinmiyor

Psikiyatrik hastalıkları

Anormal düşünce AnksiyeteSinirlilik

Yaygın olmayan Yaygın olmayanYaygın olmayan

Sinir Sistemi hastalıkları

Sersemlik hali BaşağrısıHiperkineziParesteziAguzi

Hipoglisemik koma Yanma hissi

Yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan Yaygın olmayanYaygın olmayanBilinmiyorBilinmiyor

Göz hastalıkları

Bulanık görme

Bilinmiyor

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Çınlama

Yaygın

Kalp hastalıkları

Kardiyovasküler

bozukluk

Taşikardi

Yaygın olmayan Yaygın olmayan

Vasküler bozukluklar

Hipotansiyon HipertansiyonOrtostatik hipotansiyon

Yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Pulmoner ödem DispneÖksürükHıçkırıkBronkospazm

Yaygın olmayan Yaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanBilinmiyor

Gastrointestinal hastalıkları

Bu beݣ

ğrulama Kodu: lZW56aldUZlAxRG83YnUya

Karın ağrısı Bağırsak tıkanıklığıPeritonit

Kanlı peritoneal sıvı DiyareGastrik ülserGastritKusmaKabızlıkDispepsiBulantı

Ağızda kuruluk Gaz

dUM0FyQ3NR-Belge Takip A

Yaygın

Yaygın olmayan Yaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayanYaygın olmayan

afe3i:http3:77vmw.turlaye.ğov.tar/saglı


9 / 18


Assit

Kasık fıtığı Abdominal rahatsızlık

Bilinmiyor

Bilinmiyor

Bilinmiyor


Döküntü (maküler,

Yaygın


papüler, eritematöz dahil)Kaşıntı

Yaygın


Deri eksfoliasyonu

Yaygın


Ürtiker

Yaygın olmayan


Büllöz dermatit

Yaygın olmayan


Psoriazis

Yaygın olmayan


Deri ülseri

Yaygın olmayan


Ekzema

Yaygın olmayan


Tırnak hastalığı

Yaygın olmayan

Deri ve deri altı doku

Deride kuruma

Yaygın olmayan

hastalıkları

Deride renk değişikliği

Yaygın olmayan


Toksik epidermal

Bilinmiyor


nekroliz

Eritema multiforme

Bilinmiyor


Anjioödem

Bilinmiyor


Genel ürtiker

Bilinmiyor


Toksik deri döküntüsü

Bilinmiyor


Periorbital ödem

Bilinmiyor


Dermatit (alerjik ve

Bilinmiyor


kontakt dermatit dahil) Kızarıklık

Bilinmiyor


Blister (kabarcık)

Bilinmiyor


Kemik ağrısı

Yaygın olmayan


Kas spazmı

Yaygın olmayan

Kas-iskelet sistemi

Miyalji

Yaygın olmayan

bozuklukları, bağ doku ve

Boyun ağrısı

Yaygın olmayan

kemik hastalıkları

Artralji

Bilinmiyor


Sırt ağrısı

Bilinmiyor


Kas-iskelet ağrısı

Bilinmiyor

Böbrek Ve İdrar Yolu hastalıkları

Böbrek ağrısı

Yaygın olmayan


Periferik ödem

Yaygın


Asteni

Yaygın


Göğüs ağrısı

Yaygın olmayan


Yüzde ödem

Yaygın olmayan


Ödem

Yaygın olmayan

Genel bozukluklar ve

Ağrı

Yaygın olmayan

uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Ateş

Titreme

Bilinmiyor

Bilinmiyor

Halsizlik

Bilinmiyor


Kateter bölgesinde

Bilinmiyor


kızarıklık Kateter bölgesinde

Bilinmiyor

Bu beݣ

inflamasyon

e, güvenli elektronik imza ile imzalanmış


ğnılama Kodu: lZW56aklITZl AxRG8.WnITva

,-IITMOFvCUNR_Belge Takip A

Bilinmiyor

lresi:lıttns:Wl\WlAtlXVtov.tr/sagli,


10 / 18


İnfüzyondan kaynaklı reaksiyon (infüzyonbölgesinde ağrı,instilasyon bölgesindeağrı dahil)


Araştırma Bulguları

Alanin amino transferaz artışı

Aspartat amino transferaz artışıKan alkalen fosfatazartışı

Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikKilo azalmasıKilo artışı

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan Yaygın olmayan

Yaralanma ve zehirlenme

Cihaz etkileşimi*

Bilinmiyor

* İkodekstrin kan şekeri ölçüm cihazlarına etki eder (Bkz. Bölüm 4.4).

** EXTRANEFROL kullanan hastalarda bronkospazm, hipotansiyon, döküntü, pruritus ve ürtiker dahil aşırı duyarlılık tipi reaksiyonlar bildirilmiştir.

Periton diyalizi ile ilgili diğer istenmeyen etkiler: fungal peritonit, bakteriyel peritonit, kateter bölgesi enfeksiyonu, kateterle ilişkili enfeksiyon ve kateterle ilişkili komplikasyon.

Artmış ultrafiltrasyon, özellikle yaşlı hastalarda, hipotansiyon, baş dönmesi ve muhtemelen nörolojik semptomlarla sonuçlanan dehidratasyona yol açabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Diyabetik hastalarda hipoglisemik ataklar (Bkz. Bölüm 4.4).

Serum alkalin fosfatazlarında (Bkz. Bölüm 4.4) ve elektrolit bozukluklarında artış (örn. Hipokalemi, hipokalsemi ve hiperkalsemi).

Karın ağrısı, bakteri içeren veya içermeyen bulanık atıklar ve aseptik peritonit dahil olmak üzere peritoneal reaksiyonlar (Bkz. Bölüm 4.4).

Yorgunluk genellikle spontane olarak raporlanmıştır; literatürde ise prosedürle ilgili istenmeyen bir etki olarak bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck. gov.tr;[email protected];

tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99)

11 / 18

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımının etkilerine dair veri bulunmamaktadır.

EXTRANEFROL'ün uzun süreyle 24 saatte bir torbadan fazla uygulanması karbonhidrat metabolitleriyle maltozun plazma düzeylerinin artmasına neden olur. Böyle bir artışın etkisibilinmemekle birlikte, plazma ozmolalitesinde bir artış oluşabilir.

EXTRANEFROL ile doz aşımı durumunda, tedaviye ikodekstrin içermeyen çözeltilerle yapılan periton diyalizi veya hemodiyaliz ile devam edilebilir.

5. FARMAKOLOJK ÖZELLKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:ATC kodu:

B05D

İkodekstrin, periton diyalizinde uzun beklemeli değişimlerde intraperitoneal olarak uygulandığında ozmotik ajan olarak etki eden nişasta bazlı bir glukoz polimeridir.

%

7,5'lik birsolüsyon yaklaşık olarak serum ile izo-ozmolardır. Ancak SAPD'de 12 saate kadarlık bir süreboyunca sürekli bir ultrafiltrasyon sağlar. Hiperosmolar glukoz solüsyonlarına kıyasla hastayayüklenen kalori miktarı daha azdır.

Üretilen ultrafiltrat hacmi, SAPD'de kullanıldığında %

o

3,86'lık glukoz ile karşılaştırılabilir. Kan glukozu ve insülin seviyeleri etkilenmeden kalır.

Ultrafiltrasyon, peritonit atakları sırasında sürdürülür.

Önerilen pozoloji, SAPD veya APD rejiminin bir parçası olarak, her 24 saatlik periyotta tek bir değişim ile sınırlıdır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Kandaki karbonhidrat polimer düzeyleri, gecelik diyaliz için günlük olarak kullanıldığında yaklaşık 7-10 gün sonra kararlı duruma ulaşmaktadır. Polimer amilaz tarafından, peritonealdiyaliz yoluyla temizlenen daha küçük fragmanlara hidrolize olur. 9'dan büyük (G9) glukozünitesi oligomerleri için 1,8 mg/mL kararlı durum plazma düzeyleri ölçülmüştür ve aynızamanda serum maltozda (G2) 1,1 mg/mL'ye bir artış olmuştur; diğer yandan, serumozmolalitesinde anlamlı bir değişim yoktur. APD'de uzun süre karında kalma söz konusuolduğunda, 1,4 mg/mL maltoz düzeyleri ölçülmüştür; fakat serum ozmolalitesinde anlamlı birdeğişiklik olmamıştır.

Maltoz ve glukoz polimerinin yükselmiş plazma düzeylerinin uzun süreli etkileri bilinmemektedir; fakat bunların zararlı olduğunu düşünmek için herhangi bir gerekçebulunmamaktadır.

12 / 18

Emilim:


İkodekstrin periton zarından sıfır-derece kinetikle uyumlu olarak peritoneal lenfatik yollardan konektif transportla emilir. Periton diyalizi ile tedavi gören hastalarda gerçekleştirilen bir tekdoz EXTRANEFROL farmakokinetik çalışmasında, 12 saatlik kalış süresi içinde uygulananİkodekstrinin ortalama %40'ı (60 g) peritoneal çözeltiden emilmiştir. İkodekstrinin plazmadüzeyleri bekleme süresinde yükselmiş ve çözelti drene edildikten sonra düşmüştür. Uzunbekleme süreli değişim sonunda (ortalama Tmaks = 13 saat) İkodekstrin ve metabolitlerinin pikplazma düzeyleri (ortalama Cpik 2,2 g/l) gözlenmiştir. Plazma düzeyleri İkodekstrinuygulanmasına son verildikten sonra yaklaşık iki haftada başlangıç düzeylerine dönmüştür.

Dağılım

:

Bkz. biyotransformasyon.

Biyotransformasyon:


İkodekstrin alfa amilaz aracılığıyla düşük düzeyde polimerizasyonla (DP) maltoz (DP2), maltotrioz (DP3) ve maltotetraoz (DP4) dahil oligosakkaritlere ve yüksek molekül ağırlıklıoligosakkaritlere metabolize olur. Yapılan bir tek doz çalışmasında DP2, DP3 ve DP4'ünplazma konsantrasyonları, bekleme süresi sonunda pik düzeylere ulaşılarak ve daha sonradüşerek toplam İkodekstrininkine benzer bir profilde ve progressif olarak yükselmegöstermiştir. Maltoz, maltotrioz ve maltotetraozdan büyük oligosakkaritlerin kan düzeylerindeyalnızca hafif düzeyde yükselmeler gözlendi. İkodekstrinin periton içi metabolizması 12 saatlikbekleme süresi boyunca diyalizattaki küçük polimerlerin konsantrasyonundaki progressifyükselmenin öngördüğü şekilde oluşabilir. Bu metabolitlerin diyalizattaki düzeyleri kandakidüzeylerinden yüksek olduğundan, diyalizatta bulunma nedenleri kandan difüzyonlarındanziyade intraperitoneal metabolizmalarına bağlı olması muhtemeldir.

Bir hafta içinde İkodekstrin metabolitlerinin kararlı plazma düzeylerine ulaşılır ve uzun süreli uygulamada plazma düzeyleri sabit kalır.

Eliminasyon

:

İkodekstrinin eliminasyonuna renal atılımın katkısı azdır (emilen miktarın <%1 ila yaklaşık %8'i arasında) ve rezidüel renal fonksiyon düzeyiyle doğrusal orantısaldır. Daha küçük boyutluİkodekstrin metabolitlerinin, özellikle DP2 ve DP3'ün peritoneal boşluğa eliminasyonu damümkündür (diyaliz yoluyla).

Hastalardaki karekteristik özellikler

Yaş, cinsiyet ve ırksal özelliklerin İkodekstrin ve metabolitlerinin farmakokinetik özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmamıştır.

13 / 18

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Akut toksisite


Farelerde ve sıçanlarda yapılan akut i.v. ve i.p. çalışmalarda 2000 mg / kg'a kadar olan dozlarda hiçbir etki gösterilmemiştir.

Subkronik toksisite


Sıçanlara ve köpeklere 28 gün boyunca günde iki kez

%

20 Ikodekstrin çözeltisinin i.p. yoldan uygulanması, hedef organ veya doku toksisitesine neden olmamıştır. En önemli etki, sıvıdengesinin dinamikleri üzerine olmuştur.

Mutajenik ve tümörijenik potansiyel


Mutajenite ile ilgili

in vitroin vivo

çalışmalar negatif sonuç vermiştir. Ürünle karsinojenisite çalışmaları mümkün değildir, ancak molekülün kimyasal yapısı, farmakolojik etkisi olmaması,hedef organ toksisitesinin olmayışı ve mutajenite çalışmalarındaki negatif sonuçlar göz önünealındığında ürünün karsinojenik etkilerinin olması muhtemel değildir.

Üreme toksisitesi


Sıçanlarda yapılan üreme toksisitesi çalışması, ürünün fertilite veya embriyofetal gelişim üzerinde hiçbir etkisi olmadığını göstermemiştir.

Karsinojenez, Mutajenite, Fertilitede Bozulma


İkodekstrin,

in vitroin vitroin vivo

mikronukleustestinde genotoksik potansiyel göstermemiştir. EXTRANEFROL ya da İkodekstrininkarsinojen potansiyelini araştırmak amacıyla uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.İkodekstrin, yaygın bir gıda suplemanı olan maltodekstrinden türetilmektedir.

İlacın sıçan ve farelere sırasıyla dört ve iki hafta süreyle uygulandığı bir fertilite çalışmasında, gebelik öncesi ve gebeliğin 17 gününe kadar günlük 1,5 g/kg'a kadar olan dozlarla (mg/m2bazında insanlarda maruz kalınan dozun 1/3'ü) yüksek dozlama yapılan grupta kontrole kıyaslaparental erkeklerde hafifçe düşük epididimal ağırlıklar belirlenmiştir. Başka bir üreme organıetkilenmediğinden ve tüm erkeklerde kanıtlanmış fertilite olduğundan bu bulgunun toksikolojikönemi bilinmemektedir. Çalışma İkodekstrinle tedavinin çiftleşme performansı, fertilite,doğum yanıtı, embryo-fetal sürvi ya da fötal büyüme ve gelişme üzerinde herhangi bir etkisininolmadığını göstermiştir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Hidroklorik asit (pH ayarı için)

Enjeksiyonluk su

14 / 18

6.2. Geçimsizlikler

Eczacıya danışılmalıdır. Hekim tarafından ilaç eklemesi gerekli bulunulmuşsa, işlem aseptik teknikle yapılmalıdır.

Ek ilaçlar hakkında tam bilgi almak amacıyla eklenen ilacın ürün bilgilerine bakılmalıdır. EXTRANEFROL ile bazı ilaçlar geçimsiz olabilir:

- Potasyum eklenmesi

Diyaliz işleminin, hiperkalemiyi düzeltmek amacıyla yapılabilmesi nedeniyle EXTRANEFROL çözeltilerine potasyum eklenmemiştir. Normal serum potasyumdüzeylerinin ya da hipokaleminin olduğu durumlarda şiddetli hipokalemiyi önlemekamacıyla, tedaviye potasyum klorür (4 mEq/litre ye kadar konsantrasyonlarda) eklemekgerekebilir. Potasyum klorür eklenmesi kararı serum potasyum düzeylerininin dikkatledeğerlendirilmesinden sonra hekim tarafından verilmelidir.

- İnsülin eklenmesi

EXTRANEFROL'e insülin eklenmesi son dönem böbrek yetmezliği için sürekli ayaktan periton diyalizi tedavisi gören 6 insülin bağımlı diyabetik hastada değerlendirilmiştir.

İnsülinin periton boşluğundan absorbsiyonu ya da kan glukoz konsantrasyonunu kontrol yeteneği üzerinde EXTRANEFROL'ün bir etkisi gözlenmemiştir (Bkz. Bölüm 4.5).Diyabetik hastalara EXTRANEFROL başlarken kan glukoz düzeylerinin uygun bir şekildeizlenmesi ve gerekirse insülin dozajının ayarlanması gerekir (Bkz. Bölüm 4.4).

- Heparin eklenmesi

Heparinle etkileşimi araştıran herhangi bir insan çalışması yapılmamıştır. Yapılan

in vitro

çalışmalar, EXTRANEFROL ile heparinin geçimsizliğine ilişkin bir kanıt sunmamaktadır.

- Antibiyotik eklenmesi

Antibiyotiklerle etkileşimi araştıran usulüne uygun herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır. EXTRANEFROL ile bazı antibiyotiklerin geçimliliğini araştıran

invitro6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Berrak olmayan ve ambalajı bozulmuş çözeltiler kullanılmamalıdır. Dış ambalajından çıkarıldıktan sonra ürün hemen kullanılmalıdır.

15 / 18

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

2000 mL ve 2500 mL'lik PVC torbalarda ambalajlandıktan sonra dış torbalara koyulur.

2000 mL ve 2500 mL Çiftli Torba (boşaltma torbalı) + Mini kapaklı 2000 mL ve 2500 mL Tekli Torba (boşaltma torbasız)

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Ürün tek kullanımlıktır; kullanımdan sonra torbada kalan çözelti atılmalıdır. Arta kalan maddelerin imhası için özel bir yöntem önerilmemektedir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Uygulamayla ilgili diğer özel önlemler:

Yöntemin başından sonuna kadar aseptik teknik kullanılmalıdır. Uygulamadaki rahatsızlığı gidermek için uygulamadan hemen önce dış torbası içindeyken çözelti 37°C'ye kadar ısıtılabilir.

Isıtma işlemi kuru hava kullanılarak yapılmalıdır, ideal olanı bunun için yapılmış olan ısıtıcıları kullanmaktır. Konektörlerin kontaminasyonunu önlemek için suyun içinde ısıtılmamalıdır.

Ürün herhangi bir ilaç ilavesinden sonra hemen kullanılmalıdır.

Mini kapak (Povidon İyotlu):Tanım

Bu ürün periton diyalizi tedavisinde kullanılan plastik bir kapaktır ve ara setini kontaminasyondan korumak üzere povidon-iyot içerir.

Kontrendikasyonlar

İyoda karşı bilinen alerjik reaksiyon öyküsü varsa bu ürünü kullanmayınız. Daha fazla bilgi için doktorunuza başvurunuz.

UyarılarAseptik teknik kullanınız. Sıvı yolunun herhangi bir kısmında kontaminasyon olması peritonit ile sonuçlanabilir.

Ambalajı daha önceden açılmış, hasar görmüş veya lekelenmişse ya da iç kısımda bulunan povidon-iyotlu sünger kuruysa kullanmayınız. Ürün kullanılmışsa atınız.

Oda sıcaklığında saklayınız. Aşırı ısıdan koruyunuz.

Bu ürün tek kullanımlıktır. Tek kullanımlık bir ürünün yeniden kullanılması veya yeniden işlemden geçirilmesi, kontaminasyona ve ürünün işlevinin veya yapısal bütünlüğünün zarargörmesine neden olabilir.

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. Kazara yutulması

ıi'iBıifbelge, güvenli elektro:

^a!iflde,cder:hal(dflkiorunuzada»tş^s.yQ3NR

Bıiibelge

Belge Dı

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

16 / 18

Küçük peritoneal diyalizat dolum hacmi olan hastalarda, özellikle bebek ve çocuklarda, tiroid fonksiyonunun izlenmesi tavsiye edilmektedir. İyot maruziyetini minimuma indirmek için,klinik olarak mümkün olduğunda, bir sonraki dolum döngüsünü başlatmadan önce peritonboşluğundaki sıvıyı drenaj torbasına boşaltınız.

Diğer üreticilerden temin edilebilen pek çok diyaliz ürünü, Polifarma ekipmanı veya tek kullanımlık ürünleriyle birlikte kullanılmaktadır. Bu ürünlerdeki değişkenlik, toleranslar,mekanik kuvvet veya zaman zaman yapılabilecek değişiklikler Polifarma'nın kontrolüdışındadır. Bundan dolayı Polifarma, başka üreticilerin diyaliz ürünlerinin, kendi ürünleri ilekullanıldığında tatmin edici bir şekilde işleyeceğini garanti edemez.

Kullanım TalimatıDikkat: Aseptik teknik kullanınız.

1. Doktorunuz tarafından verilen talimatlara uyunuz. Bir yüz maskesi takınız. Ellerinizidezenfektan özelliği olan sabun ile yıkayıp tamamen kurutunuz. Ellerinize antiseptikuygulayınız.

2.

Mini kapakMini kapağı

tamamen açığa çıkaracak şekilde aşağıya doğru açınız.

3.

Mini kapağı

ambalajından alınız.

4. Ara setin uç kısmını aşağıya doğru pozisyonda tutunuz.

Mini kapağıMini kapağı

çok sıkmayınız.

5. Değişim sırasında,

Mini kapağı

saat yönünün tersine çevirerek ara seti bağlantısındançıkarınız.

6. Yerel atık imha kılavuzları doğrultusunda atınız.

17 / 18

7. RUHSAT SAHİBİ

POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.

Vakıflar OSB Mahallesi, Sanayi Caddesi, No:22/1

Ergene/TEKİRDAĞ

Tel : 0282 675 14 04

Faks : 0282 675 14 05

e-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2019/199

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 02.04.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


18 / 18

İlaç Bilgileri

Extranefrol Periton Diyaliz Çözeltisi

Etken Maddesi: İkodekstrin Sodyum Klorür Sodyum Laktat Kalsiyum Klorür Dihidrat Magnezyum Klorür Hekzahidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.