KISA ÜRÜN BILGISI
¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri gerekmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?
1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
FRAVEN 30 MIU/0.5 mL IV İnfüzyon/SC Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Kullanıma Hazır
Enjektör
Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Bir kullanıma hazır enjektör 0.5 mL'de 30 milyon ünite (30 MIU = 300 mikrogram) filgrastim (r-metHuG-CSF, rekombinant metiyonil insan granülosit koloni-uyarıcı faktörü) içerir.
Filgrastim yüksek derecede saflaştırılmış non-glikolize bir protein olup 175 amino asit içerir. Filgrastim,
Escherichia coliYardımcı maddeler (her bir kullanıma hazır enjektör):
Sorbitol 25 mg
Sodyum hidroksit pH ayarı için yeterli miktarda içermektedir.
Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Kullanıma hazır enjektör.
Berrak, renksiz ya da hafif sarımsı renkli çözeltidir.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Sitotoksik kemoterapi
FRAVEN, kronik miyeloid lösemi ve miyelodisplastik sendromlar dışındaki malign hastalık nedeniyle sitotoksik kemoterapi gören hastalarda febril nötropeni oluşma sıklığının venötropeni süresinin azaltılmasında ve miyeloablatif tedaviden sonra kemik iliği nakliuygulanan uzun süreli şiddetli nötropeni riskinin artmış olduğu düşünülen hastalardanötropeni süresinin azaltılmasında ve klinik komplikasyonlarında endikedir. (bkz. Bölüm4.2 Pozoloji ve uygulama şekli/Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler/Pediyatrikpopülasyon).
Periferik kan progenitör hücre (PKPH) mobilizasyonu
FRAVEN, allojeneik periferik kan progenitör hücrelerinin harekete geçirilmesi amacıyla sağlıklı gönüllü donörlerdetdfe . başıbdekveyainotologaipıer^erik kan progenitör hücrelerinin
Belge Do
harekete geçirilmesi amacıyla veya kemik iliği baskılayıcı kemoterapiyi takip eden periferik kan projenitör hücre infüzyonu ile sağlanan hematopoetik iyileşmeyi hızlandırmaya yönelikuygulamalar için endikedir.
Şiddetli kronik nötropeni
Uzun dönem FRAVEN kullanımı, mutlak nötrofil sayısı (MNS) < 0,5 x 109/L olan şiddetli konjenital, siklik veya idiyopatik nötropenisi olan çocuk veya erişkin hastalarda, şiddetli veyatekrarlayan enfeksiyon hikayesi olan hastalarda nötrofil sayısının artırılması ve enfeksiyonlarabağlı olayların sıklık ve süresinin azaltılmasında endikedir.
HIV enfeksiyonu
FRAVEN, ilerlemiş HIV enfeksiyonu olan hastalarda bakteriyel enfeksiyon riskini azaltmak için, başka tedavi seçeneklerinin uygun olmadığı kalıcı nötropeninin (MNS < 1,0 x 109/L)tedavisinde endikedir.
Akut miyeloid lösemi (AML)
FRAVEN, indüksiyon veya konsolidasyon kemoterapisi gören hastalarda nötropeni süresinin ve ilgili klinik sekelin azaltılmasında endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
FRAVEN tedavisi, granülosit koloni-uyarıcı faktörü (G-CSF) tedavisinde ve hematolojide deneyimli, gerekli diyagnostik donanıma sahip onkoloji merkezleriyle işbirliği halindeuygulanmalıdır. Mobilizasyon ve aferez prosedürleri bu sahada kabul edilebilen deneyimesahip ve de hematopoetik progenitör hücrelerin doğru olarak monitorize edilebildiğionkoloji-hematoloji merkezleriyle işbirliği içinde yapılmalıdır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Sitotoksik kemoterapi uygulanmakta olan hastalarda kullanımıPozoloji
Tavsiye edilen FRAVEN dozu 0,5 MIU (5 mikrogram)/kg/gündür. İlk FRAVEN dozu, sitotoksik kemoterapiden en az 24 saat sonra uygulanmalıdır. Randomize klinikaraştırmalarda, 230 mikrogram/m2/gün (4,0 ila 8,4 mikrogram/kg/gün) subkutan dozkullanılmıştır.
Günlük FRAVEN uygulamaları, beklenen nötrofil alt düzeyi geçinceye ve nötrofil sayısı normal sınırlara ulaşıncaya kadar sürdürülmelidir. Solid tümörler, lenfomalar ve lenfoidlösemi için uygulanan yerleşik kemoterapi sonrasında, bu kriterleri karşılayacak tedavisüresinin 14 güne kadar olması beklenir. Akut miyeloid lösemide indüksiyon vekonsolidasyon terapisi sonrasında, tedavi süresi, kullanılan sitotoksik kemoterapinin türüne,dozuna ve şemasına bağlı olarak, önemli oranda daha uzun (38 güne kadar) olabilir.
Sitotoksik kemoterapi almakta olan hastalarda, FRAVEN tedavisi başlatıldıktan 1 ile 2 gün sonra, nötrofil sayılarında tipik olarak geçici bir artış görülür. Ancak, kalıcı birterapötik yanıt için, FRAVEN tedavisi, beklenen alt düzeyi geçmeden ve nötrofil sayısınormal sınırlara ulaşmadan durdurulmamalıdır. Hedeflenen nötrofil alt düzeyi elde edilmedenönce FRAVEN tedavisinin erken kesilmemesi tavsiye edilir. (Çocuklarda kullanım için bkz.Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli/Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler/Pediyatrik
BıFbelge, güvemi eTeKtromk ım^ ılfc ımzafanmışfır. 'oj
popülasyon).
Uygulama şekli
FRAVEN, günlük subkutan enjeksiyon veya 30 dakikadan fazla sürede %5 glukoz çözeltisi içinde seyreltilmiş olarak günlük intravenöz infüzyon şeklinde verilebilir (bkz. Bölüm6.6). Çoğu vakada subkutan yol tercih edilir. Tek doz uygulamasıyla ilgili bir çalışmada,intravenöz dozlamanın etki süresini kısaltabileceğine dair kanıt bulunmuştur. Bu bulgunun,çoklu doz uygulaması ile klinik ilişkisi net değildir. Uygulama yolunun seçimi bireysel klinikkoşullara bağlı olmalıdır.
Miyeloablatif tedaviden sonra kemik iliği nakli uygulanan hastalarda kullanımıPozoloji
FRAVENin tavsiye edilen başlangıç dozu, 1,0 MIU (10 mikrogram)/kg/gün'dür.
FRAVENin ilk dozu; sitotoksik kemoterapiden en az 24 saat sonra ve kemik iliği infüzyonundan en az 24 saat sonra uygulanmalıdır. Bu endikasyonlarda 28 günden daha uzunsüreyle verilen filgrastimin etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir.
Nötrofil alt düzeyi geçildikten sonra, FRAVEN günlük dozu nötrofil cevabına göre aşağıdaki gibi ayarlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli/Özel popülasyonlarailişkin ek bilgiler/Pediyatrik popülasyon).
Nötrofil Sayısı
|
FRAVEN Doz Ayarlaması
|
Ardarda 3 gün > 1,0 x 109/L
|
0,5 MIU (5 mikrogram)/kg/gün'e düşürülmelidir.
|
Sonra, MNS, ardarda 3 gün daha > 1,0 x 109/Lde kalırsa
|
FRAVEN uygulamasına son verilmelidir.
|
MNS, tedavi sırasında < 1,0 x 109/Lye düştüğü takdirde, FRAVEN dozu yukarıdaki aşamalara göre yeniden artırılmalıdır.
|
|
MNS = mutlak nötrofil sayısı
|
Uygulama şekli
FRAVEN, 30 dakikalık veya 24 saatlik intravenöz infüzyon şeklinde veya 1,0 MIU (10 mikrogram)/kg/gün 24 saat aralıksız subkutan infüzyonla verilmelidir. FRAVEN, 20 mL %5glukoz çözeltisinde seyreltilmelidir (bkz. Bölüm 6.6).
Miyelosupresif ya da miyeloablatif tedaviyi takiben otolog PKPH transplantasyonu uygulanacak hastalarda PKPH'lerin mobilizasyonu için
Pozoloji
PKPH mobilizasyonunu amaçlayan tek başına kullanımında, önerilen FRAVEN dozu 5 ile 7 gün süreyle 1,0 MIU (10 mikrogram)/kg/gündür. Lökoferezin zamanlaması:5. ve 6.
günlerde bir ya da iki lökoferez sıklıkla yeterli olur. Diğer koşullarda, ek lökoferezlere gerek duyulabilir. FRAVEN uygulamasına son lökofereze kadar devam edilmelidir.
Miyelosupresif kemoterapi sonrasında PKPHlerin mobilizasyonu için tavsiye edilen FRAVEN dozu, uygulamaya kemoterapinin tamamlanmasından sonraki ilk günden başlayarak,hedeflenen nötrofil alt düzeyi elde edilene ve nötrofil sayısı normal düzeye ulaşana kadardevam edilmek üzere 0,5 MIU (5 mikrogram)/kg/gündür. Lökoferez, MNS < 0,5 x109/Lden > 5,0 x 109/Lye çıktığı dönem içinde uygulanmalıdır. Yaygın kemoterapiuygulanmamış hastalarda, genellikle bir lökoferez yeterli olmaktadır. Diğer durumlarda, eklökoferez uygulamaları önerilmektedir.
Uygulama şekli
PKPH mobilizasyonu için FRAVEN tek başına kullanıldığında:
FRAVEN, 24 saat kesintisiz subkutan infüzyon ya da subkutan enjeksiyon şeklinde verilmelidir. FRAVEN, infüzyon yoluyla kullanım için 20 mL %5 glukoz solüsyonu içindeseyreltilmelidir (bkz. Bölüm 6.6).
Miyelosupresif kemoterapi sonrasında PKPHlerin mobilizasyonu için FRAVEN:
FRAVEN subkutan enjeksiyon şeklinde verilmelidir.
Sağlıklı donörlerde allojeneik PKPH transplantasyonu öncesinde PKPH mobilizasyonuPozoloji
Sağlıklı donörlerde PKPH mobilizasyonu için, FRAVEN ardarda 4 ile 5 gün süreyle 1,0 MIU (10 mikrogram)/kg/gün dozunda uygulanmalıdır. Lökoferez 5. gün başlatılmalı ve 4 x
106 CD34+ hücre/kg-alıcı vücut ağırlığı kadar hücre toplamak için, gerekirse 6. Güne kadar sürdürülmelidir.
Uygulama şekli
FRAVEN subkutan enjeksiyon şeklinde verilmelidir.
Sağlıklı donörlerde allojeneik periferik kan progenitör hücre transplantasyonu öncesinde PKPH mobilizasyonu için olan endikasyonda filgrastimin 16 yaşından küçük veya 60yaşından büyük sağlıklı donörlerde güvenliliği ve etkililiği değerlendirilmemiştir (bkz.Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli/Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler/Pediyatrikpopülasyon).
Şiddetli kronik nötropenili hastalarda kullanımıPozoloji
Konjenital nötropeni
Tavsiye edilen başlangıç dozu, tek defada veya birkaç enjeksiyona bölünerek subkutan yolla verilen 1,2 MIU (12 mikrogram)/kg/gündür.
İdiyopatik veya siklik nötropeni
Tavsiye edilen başlangıç dozu, tek defada veya birkaç enjeksiyona bölünerek subkutan yolla verilen 0,5 MIU (5 mikrogram)/kg/gündür.
Doz ayarlaması
FRAVEN nötrofil sayısı 1.5 x 109/Lye ulaşıncaya ve bu düzeyde tutuluncaya kadar subkutan enjeksiyonlar halinde hergün verilmelidir. Bu cevap elde edildikten sonra, bu düzeyinkorunması için gereken en düşük etkili doz belirlenmelidir. Yeterli nötrofil sayısınınkorunabilmesi için uzun bir süre günlük enjeksiyonların sürdürülmesi gerekir. 1-2 haftalıktedaviden sonra, başlangıç dozu hastanın cevabına göre iki katına çıkarılabilir veya yarıya
düşürülebilir. Bundan sonra doz, nötrofil sayısı 1,5 x 109/L ile 10 x 109/L arasında olacak şekilde, her 1-2 haftada bir, her hasta için bireysel olarak ayarlanabilir. Şiddetlienfeksiyonu olan hastalarda, doz artırımı için daha hızlı bir şema izlenebilir.
Belge Do
Klinik deneylerde, tedaviye cevap veren hastaların %97sinde < 24 mikrogram/kg/gün düzeyindeki dozlarla tam bir cevap elde edilmiştir.
Şiddetli kronik nötropenili hastalara 24 mikrogram/kg/günü aşan dozlarda filgrastim verilmesinin uzun dönem güvenliliği belirlenmemiştir.
Uygulama şekli
Konjenital, idiyopatik veya siklik nötropeni:
FRAVEN subkutan enjeksiyon şeklinde verilmelidir.
(Çocuklarda kullanım için bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli/Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler/Pediyatrik popülasyon).
HIV enfeksiyonuPozoloji
Nötropeninin düzeltilmesi
Önerilen FRAVEN başlangıç dozu, 0,1 MIU (1 mikrogram)/kg/gündür. Bu doz normal bir
nötrofil sayısına (MNS > 2,0 x 109/L) ulaşılıncaya kadar ve bu düzey sürdürülmek üzere, en fazla 0,4 MIU (4 mikrogram)/kg/güne kadar titre edilebilir.
Klinik çalışmalarda, hastaların %90dan fazlası bu dozlarda yanıt vermiştir ve nötropeninin ortanca değeri olarak 2 gün içerisinde düzelmesi sağlanmıştır.
Az sayıda hastada (< %10) nötropeninin düzelmesini sağlamak için, 1,0 MIU (10 mikrogram)/kg/güne kadar olan dozlar gerekmiştir.
Normal nötrofil sayılarının sürdürülmesi için
Nötropenide düzelme elde edildiğinde, normal bir nötrofil sayısını sürdürecek en düşük etkili doz belirlenmelidir. Başlangıç dozunun ayarlanması için, 30 MIU (300 mikrogram)/gün
dozunda uygulama önerilmektedir. > 2,0x109/L düzeyinde nötrofil sayısını koruyabilmek için, hastanın MNS değerine bağlı olarak daha başka doz ayarlamaları gerekli olabilir. Klinik
çalışmalarda, > 2,0x109/L MNS düzeyini sürdürebilmek için, ortanca uygulama sıklığı haftada 3 gün olmak üzere, haftada 1 gün ile 7 gün arasında, 30 MIU (300 mikrogram)/gün
dozunda verilmesi gerekmiştir. > 2,0x109/Llik bir MNS düzeyinin korunması için, uzun dönem uygulama gerekli olabilir.
Uygulama şekli
Nötropeninin düzeltilmesi veya normal nötrofil sayılarının sürdürülmesi:
FRAVEN günlük subkutan enjeksiyon yoluyla verilmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ya da karaciğer fonksiyonları ağır derecede bozulmuş hastalarda yürütülen filgrastim çalışmalarında, bu ajanın normal bireylerdekine benzer bir farmakokinetik ve farmakodinamikprofil gösterdiği ortaya konulmuştur. Bu durumlarda doz ayarlaması gerekli değildir.
Şiddetli kronik nötropeni hastalarında;
Yenidoğanlarda güvenlilik ve etkililiği incelenmemiştir.
Çocuklarda şiddetli kronik nötropeni ve kanser tedavisi alanında kullanımı;
Şiddetli kronik nötropeni çalışmalarına katılan hastaların %65'i 18 yaşın altındadır. Hastaların çoğunun konjenital nötropeni olduğu bu yaş grubunda tedavinin etkili olduğu açıktır.Şiddetli kronik nötropeni nedeniyle tedavi gören pediyatrik hastalarda güvenlilik profilinde birfarklılık saptanmamıştır.
Pediyatrik hastalarla yapılan klinik çalışmaların verileri filgrastimin sitotoksik kemoterapi alan çocuklarda kullanımının etkililiğinin ve güvenliliğinin erişkinlerdekine benzer olduğunugöstermektedir.
Pediyatik hastalardaki tavsiye edilen doz, miyelosupresif sitotoksik kemoterapi gören yetişkinlerle aynıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Filgrastim ile yapılan klinik deneyler az sayıda yaşlı hastayı da içermiş, ancak bu grup üzerinde özel araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle kesin doz tavsiyesi yapılamamaktadır.
4.3. Kontrendikasyonlar
E. cali4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Endikasyonlarda özel uyarı ve önlemlerHipersensitivite
Filgrastim ile tedavi edilen hastalarda başlangıç veya sonraki tedavilerde görülen, anafilaktik reaksiyonlar dahil olmak üzere hipersensitivite bildirilmiştir. Klinik olarak anlamlıhipersensitivitesi olan hastalarda filgrastim uygulaması sonlandırılmalıdır. Filgrastime veyapegfilgrastime hipersensitivite öyküsü olan hastalara FRAVEN uygulanmamalıdır.
Pulmaner advers reaksiyonlar
G-CSF uygulaması sonrasında, özellikle interstisyel akciğer hastalığı gibi pulmoner advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Pulmoner infiltrasyon veya pnömoni hikayesi olan hastalarda riskdaha yüksek olabilir. Pulmoner infiltrasyona dair radyolojik belirtilerle birliktelik gösterenöksürük, ateş ve dispne gibi pulmoner belirtilerin ortaya çıkması ve pulmoner fonksiyonlarınbozulması akut solunum sıkıntısı sendromunun (Acute Respiratory Distress Syndrome;ARDS) ön belirtileri olabilir. FRAVEN tedavisi sonlandırılmalı ve uygun tedaviuygulanmalıdır.
Glomerülonefrit
Filgrastim ve pegfılgrastim alan hastalarda glomerülonefrit bildirilmiştir. Genel olarak, fılgrastim ve pegfilgrastim dozlarının azaltılmasından veya ilacın bırakılmasından sonraglomerülonefrite ilişkin olaylar düzelmektedir. İdrar tahlili izlemi önerilmektedir.
Kapiller Kaçış Sendromu
Granülosit koloni uyarıcı faktör uygulamasından sonra, tedavisi gecikirse hayatı tehdit edici olabilen kapiller kaçış sendromu (KKS) bildirilmiştir ve hipotansiyon, hipoalbüminemi, ödemve hemokonsantrasyon ile karakterizedir. KKS semptomlarını sergileyen hastalar yakındanizlenmeli ve aralarında yoğun bakım ihtiyacının da bulunabileceği, standart semptomatiktedavi uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).
Splenomegali ve Dalak Rüptürü
Filgrastim uygulamasını takiben hastalarda ve normal donörlerde genellikle asemptomatik olan splenomegali ve dalak rüptürü vakaları bildirilmiştir. Bazı dalak rüptürü vakalarıölümcüldür. Dolayısıyla, dalak boyutu dikkatlice izlenmelidir (örn. klinik muayene, ultrason).Sol üst abdominal ve/veya omuz ucu ağrısı bildiren donörler ve/veya hastalar dalak rüptürüaçısından değerlendirilmelidir. Filgrastim dozunun azaltılmasının şiddetli kronik nötropeniolan hastalarda dalak büyümesinin progresyonunu yavaşlattığı veya durdurduğu bildirilmişve hastaların %3'ünde splenektomi gerekmiştir.
Malign Hücre Gelişmesi
Granülosit koloni-uyarıcı faktör miyeloid hücrelerin gelişmesini
in vitroin vitro
benzer etkiler görülebilir.
Miyelodisplastik Sendrom veya Kronik Miyeloid Lösemi
Filgrastimin miyelodisplastik sendromda veya kronik miyeloid lösemide etkililiği ve güvenliliği tespit edilmemiştir.
FRAVEN bu durumlarda endike değildir. Kronik miyeloid löseminin blast transformasyonunun tanısını akut miyeloid lösemiden ayırt etmek için özel dikkatgösterilmelidir.
Akut Miyeloid Lösemi
Sekonder AML hastalarında güvenlilik ve etkililik verilerinin kısıtlı olması nedeniyle, FRAVEN dikkatle uygulanmalıdır.
55 yaşından küçük ve sitogenetik profili iyi (t(8;21), t(15;17), ve inv(16)) olan yeni AML hastalarında, Filgrastim uygulamasının güvenlilik ve etkililiği tespit edilmemiştir.
Trombositopeni
Filgrastim kullanan hastalarda trombositopeni geliştiği bildirilmiştir. Trombosit sayısı, özellikle FRAVEN tedavisinin ilk haftalarında yakından izlenmelidir. Trombositopeni gelişen(trombosit sayısı < 100 x 109/l) ve şiddetli kronik nötropenisi olan hastalarda FRAVENdozunun azaltılması veya tedaviye geçici olarak ara verilmesi düşünülmelidir.
Lökositoz
0,3 MIU/kg/günün (3 mikrogram/kg/gün) üzerindeki dozlarda filgrastim alan kanser hastalarının %5inden daha azında 100 x 109/L veya daha yüksek lökosit sayısı görülmüştür.Bu lökosit sayısına bağlanabilecek direkt bir istenmeyen etki bildirilmemiştir. Bununlabirlikte, şiddetli lökositoz riski göz önünde bulundurularak, FRAVEN tedavisi sırasındadüzenli aralıklarla lökosit sayımı yapılmalıdır.
Lökosit sayısı beklenen alt seviyenin 50 x 109/L üzerinde ise, FRAVEN tedavisi derhal kesilmelidir. Lökosit sayısının > 70 x 109/Lye yükselmesi halinde PKPHmobilizasyonu için uygulanan FRAVEN tedavisi kesilmeli veya dozu azaltılmalıdır.
İmmünojenisite
Tüm terapötik proteinlerde olduğu gibi, immünojenisite potansiyeli mevcuttur. Filgrastime karşı antikor oluşum oranları genel olarak düşüktür. Bağlayıcı antikor oluşumu, tümbiyolojiklerde beklendiği şekilde meydana gelebilmektedir, ancak halihazırda nötralize ediciaktivite ile ilişkilendirilmemişlerdir.
Aortit
Sağlıklı gönüllülerde ve kanser hastalarında G-CSF uygulamasından sonra aortit bildirilmiştir. Ateş, karın ağrısı, halsizlik, sırt ağrısı ve artan inflamasyon belirtileri (örn. c- reaktif proteinve lökosit sayısı) gibi semptomlar görülmüştür. Olguların çoğunda aortit BT taraması ileteşhis edilmiş ve genellikle G-CSF'nin kesilmesinden sonra düzelmiştir. Ayrıca bkz. Bölüm4.8.
Eşzamanlı hastalıklarla ilişkili özel uyarılar ve önlemler
Orak hücreli anemi taşıyıcılığında ve orak hücreli anemi hastalığında özel önlemler
Orak hücreli anemi taşıyıcılığı veya orak hücreli anemi hastalığı bulunan hastalarda filgrastimkullanımı ile bazı vakalarda ölümcül olan orak hücre krizleri bildirilmiştir. Hekimler, orakhücreli anemi taşıyıcısı veya orak hücreli anemi hastalığı bulunan hastalarda FRAVEN reçeteederken dikkatli olmalıdır.
Osteoporoz
Altı aydan fazla filgrastim tedavisi gören ve altta yatan osteoporotik kemik hastalıkları olan hastalarda kemik yoğunluğunun izlenmesi tavsiye edilir.
Kanser hastalarında özel önlemler
FRAVEN belirlenen dozaj rejimlerinin ötesinde sitotoksik kemoterapi dozunu yükseltmek için kullanılmamalıdır.
Yüksek doz kemoterapi ile ilgili riskler
Hastalar yüksek doz kemoterapötikler ile tedavi edilirken çok dikkatli olunmalıdır, çünkü tümör iyileşmesinin bu tedavi ile arttığı tespit edilmemiştir ve yoğunlaştırılmış dozlardakemoterapötik ilaçlar kardiyak, pulmoner, nörolojik ve dermatolojik etkiler dahil toksisiteartışına yol açabilir. Kullanılan spesifik kemoterapi ajanlarının kısa ürün bilgileri dikkatealınmalıdır.
Kemoterapinin eritrositler ve trombositler üzerindeki etkisi
Tek başına FRAVEN ile tedavi, miyelosüpresif kemoterapiye bağlı anemi ve trombositopeni gelişmesini önlemez. Yüksek dozda kemoterapi alma riskinden dolayı (örneğin, ürünbilgilerinde belirtilen ilacın tam dozu), hasta daha büyük anemi ve trombositopeni riskialtında olabilir. Trombosit sayısının ve hematokritin düzenli izlenmesi tavsiye edilir.Şiddetli trombositopeniye neden oldukları bilinen ve tek başına veya kombine edilerekkullanılan kemoterapötik maddeler verilirken çok dikkatli olunmalıdır.
Belge Do
Filgrastim ile mobilize edilen PKPHlerin kullanımı, miyelosüpresif ya da miyeloablatif kemoterapiyi takiben gelişen trombositopeninin derinliğinde ve süresinde azalma sağlamıştır.
Meme ve akciğer kanseri hastalarında m^^elodisplastik sendrom ve akut mi^yeloid lösemi
Pazarlama sonrası yapılan gözlem çalışması sırasında meme ve akciğer kanseri hastalarındamiyelodisplastik sendrom (MDS) ve akut miyeloid lösemi (AML), kemoterapi ve/veyaradyoterapi ile birlikte alternatif bir G-CSF ilacı olan pegfilgrastimin kullanımı ileilişkilendirilmiştir. Filgrastim ile MDS/AML arasında benzer bir ilişki gözlemlenmemiştir.Yine de meme kanseri ve akciğer kanseri olan hastalar, MDS/AML belirtileri açısındanizlenmelidir.
Diğer özel önlemler
Filgrastimin miyeloid progenitör hücrelerin önemli düzeyde azaldığı hastalarda etkisi araştırılmamıştır. FRAVEN, nötrofil sayısını artırıcı etki gösterirken, esas olarak nötrofilprekürsörleri üzerine etki eder. Bu nedenle, prekürsörleri azalmış olan hastalarda nötrofilcevabı düşebilir (Yoğun radyoterapi veya kemoterapi ile tedavi edilenler veya tümörle kemikiliği infiltre edilenler gibi).
Yüksek doz kemoterapi ve ardından nakil uygulanan bazı vakalarda veno-oklüzif hastalık ve sıvı hacmi bozukluklarını içeren vasküler hastalıklar bildirilmiştir.
Allojeneik kemik iliği naklinden sonra G-CSF alan hastalarda Graft versus host hastalığı (GvHD) ve ölüm bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8 ve 5.1).
Büyüme faktörü tedavisine bağlı kemik iliğinin artan hematopoetik aktivitesi, geçici pozitif kemik görüntü değişiklikleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu, kemik görüntü sonuçlarıyorumlanırken göz önünde bulundurulmalıdır.
PKPH mobilizasyonu amaçlanan hastalarda özel önlemler
Mobilizasyon
Önerilen iki mobilizasyon yöntemini (Tek başına ya da kemik iliğini baskılayıcı kemoterapi ile kombine filgrastim) aynı hasta grubu üzerinde karşılaştıran herhangi bir prospektif
randomize çalışma yürütülmemiştir. Gerek hastalar arasında, gerek CD34+ hücrelerinin laboratuvar tahlil sonuçları arasındaki değişkenlik düzeyi, çalışmalar arasında birkarşılaştırma yapmanın güçlüğünü ortaya koymaktadır. Bu nedenle uygun bir yöntemönermek zordur. Mobilizasyon yönteminin seçiminde, her hasta için bireysel olarak yürütülentedavinin amaçlarıyla paralel bir yaklaşım sağlanmalıdır.
Daha önce sitotoksik ilaç kullananlar
Daha önce yoğun miyelosüpresif tedavi görmüş hastalarda, öngörülen minimum hücre
düzeyini (> 2,0 x 106/CD34+ hücre/kg) sağlamaya ya da trombosit artışını aynı düzeyde hızlandırmaya yetecek seviyede PKPH mobilizasyonu gerçekleşmeyebilir.
Bazı sitotoksik ilaçlar, özellikle hematopoetik progenitör havuzu üzerinde toksisite yaratır ve progenitör mobilizasyonunu ters yönde etkileyebilir. Melfalan, karmustin (BCNU) vekarboplatin gibi ilaçların progenitör mobilizasyonu girişiminden önce uzun süre kullanılmışolması tedavinin verimini düşürebilir. Öte yandan, melfalan, karboplatin ya da karmustin
sının, progeni
u
/T>/^VTTT\ *1 x*ı4.* • ı« Bu. belge, güvenli elektronik İmza İle imzalanmıştır. u*ı*A4.1*ı* u ^
Belge Do
gösterilmiştir. Bir hastaya PKPH nakli düşünülüyorsa, kök hücre mobilizasyonunun tedavinin erken dönemlerinde gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Bu gibi hastalarda, yüksek dozkemoterapi uygulamasına geçilmeden önce dolaşımdaki progenitör sayısına özellikle dikkatedilmelidir. Eğer harekete geçirilen progenitör sayısı, yukarıda verilen ölçüm kriterlerine göreyetersizse, progenitör desteği sağlanmasını gerektirmeyen alternatif tedavi şekilleridüşünülmelidir.
Progenitör hücre miktarının ölçülmesi
FRAVEN tedavisi uygulanan hastalarda progenitör hücre sayısının ölçülmesi aşamasında, kullanılan kantitatif yönteme özen gösterilmelidir. CD34+ hücre sayısına ilişkin akımsitometrik analiz sonuçları, kullanılan yönteme özgü değişkenlikler içermektedir ve başkalaboratuvarlarda yürütülen çalışmalara dayanarak önerilen rakamlar dikkatle yorumlanmalıdır.
İstatistiksel analiz, infüzyon yoluyla geri verilen CD34+ hücrelerinin sayısı ile yüksek doz kemoterapiyi takiben trombosit sayısında görülen artış hızı arasındaki bağıntının, karmaşıkancak sürekli bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Minimum artışın > 2,0 x 106 CD34+ hücre/kg olması önerisi, yeterli düzeyde hematolojik yeniden yapılanma sağlandığı görülen yayınlara dayanmaktadır. Daha yüksek miktarlariyileşme hızını artırmakta, bunun altında kalan değerler ise daha yavaş bir iyileşmesağlamakta gibi görünmektedir.
PKPH mobilizasyonu amaçlanan normal donörlerde özel önlemler
PKPH mobilizasyonu, sağlıklı donörlerde doğrudan bir klinik yarar sağlamaz ve yalnızca allojeneik kök hücre transplantasyonu amaçlandığında düşünülmelidir.
PKPH mobilizasyonu yalnızca, kök hücresi bağışı için normal klinik ve laboratuvar elverişlilik kriterlerine sahip donörlerde, hematolojik değerler ve enfeksiyöz hastalıkkonularına özel bir dikkat gösterilerek düşünülmelidir.
16 yaşın altında veya 60 yaşın üzerinde normal donörlerde filgrastimin güvenliliği ve etkililiği değerlendirilmemiştir.
İncelenen kişilerin %35'inde, filgrastim uygulaması ve lökoferezden sonra geçici trombositopeni (Trombositler < 100 x 109/L) gözlenmiştir. Bunların arasında, trombositlerin< 50 x 109/L olduğu iki olgu bildirilmiş ve bu durum lökoferez yöntemine bağlanmıştır.
Eğer birden fazla lökoferez gerekiyorsa, lökoferez öncesinde trombositleri < 100 x 109/L olan donörlere özel bir dikkat gösterilmelidir; genel olarak, eğer trombositler < 75 x 109/L iseaferez uygulanmamalıdır.
Antikoagülan tedavi almakta olan veya hemostaz defektleri olduğu bilinen donörlerde lökoferez uygulanmamalıdır.
PKPH mobilizasyonu amacıyla G-CSF'ler alan donörler, hematolojik göstergeler normale dönünceye kadar izlenmelidirler.
FRAVEN ile mobilize edilmiş allojeneik PKPH alıcılarında özel önlemler
Güncel veriler, allojeneik PKPH grefti ve alıcı arasındaki immünolojik etkileşimlerin, kemikiliği transplantasyonu ile kıyaslandığında, akut ve kronik GvHD riskindeki artışla ilişkiliolabileceğini göstermektedir.
Şiddetli kronik nötropeni hastalarında özel önlemler
FRAVEN şiddetli konjenital nötropenisi olan ve lösemi gelişen veya lösemi gelişimine dair bulguları olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Kan hücresi sayımları
Hücre sayısının yakından izlenmesini gerektiren, anemi ve miyeloid progenitör hücrelerin sayısında geçici artışlar gibi başka kan hücresi değişiklikleri meydana gelebilir.
Lösemi veya miyelodisplastik sendroma dönüşüm
Şiddetli kronik nötropenilere tanı koyulurken, aplastik anemi, miyelodisplazi ve miyeloid lösemi gibi diğer hematolojik hastalıklardan ayırıcı tanının yapılması için özel bir dikkatgösterilmelidir. Tam kan sayımları, trombosit sayısı ve kemik iliği morfolojisi ile karyotipdeğerlendirilmesi tedaviye başlamadan önce yapılmalıdır.
Filgrastim ile tedavi edilen şiddetli kronik nötropeni hastalarında düşük sıklıkta (yaklaşık %3) miyelodisplastik sendrom (MDS) veya lösemi vakasına rastlanmıştır. Bu sadecekonjenital nötropenisi olan hastalarda gözlenmiştir. MDS ve lösemi bu hastalığın doğalkomplikasyonlarıdır ve filgrastim tedavisi ile ilişkileri belirsizdir. Başlangıçta sitogenetikdeğerlendirmeleri normal olan yaklaşık %12'lik bir hasta alt grubunda daha sonraki rutindeğerlendirme tekrarlarında monozomi 7'yi de içeren anomaliler saptanmıştır. Şiddetli kroniknötropeni hastalarının uzun süreli tedavisinin, hastaları sitogenetik anomaliler, MDS veyalösemiye dönüşüm açısından duyarlı hale getirip getirmediği henüz belirgin değildir.Hastalarda morfolojik ve sitogenetik kemik iliği incelemelerinin düzenli aralıklarla (yaklaşıkolarak her 12 ayda bir kez) yapılması tavsiye edilir.
Diğer özel önlemler
Viral enfeksiyonlar gibi, geçici nötropeniye yol açan nedenler dışlanmalıdır.
Hematüri yaygındır ve proteinüri hastaların küçük bir bölümünde meydana gelmiştir. Bu olayların izlenmesi amacıyla düzenli idrar incelemeleri yapılmalıdır.
Yenidoğanda ve otoimmün nötropenisi olan hastalarda güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.
HIV enfeksiyonlu hastalarda özel önlemlerKan sayımları
FRAVEN tedavisinin özellikle ilk birkaç haftasında, mutlak nötrofil sayısı (MNS) yakından izlenmelidir. Bazı hastalar FRAVENin başlangıç dozuna çok hızla yanıt verebilirler venötrofil sayıları önemli oranda artabilir. FRAVEN uygulamasının ilk 2-3 günündeMNSnın her gün ölçülmesi önerilmektedir. Daha sonrasında, ilk iki hafta için en az haftadaiki kez ve sonraki idame tedavisi süresince ise haftada bir ya da iki haftada bir MNSölçümü yapılması önerilir. 30 MIU (300 mikrogram)/gün dozunda aralıklı FRAVENuygulaması sırasında, hastanın MNS düzeylerinde zaman içinde geniş dalgalanmalar ortaya
çıkabilir. Hastanın en düşük ı(çukur)niyaıdanftlitnMNiSzdözfiylerini belirleyebilmek için, MNS ölçümü yapılacak kan örneklerinin, planlanmış FRAVEN uygulamasının hemen öncesinde
alınması önerilmektedir.
Artan dozlarda miyelosüpresif ilaçlar ile ilişkili risk
Tek başına FRAVEN ile tedavi, miyelosüpresif ilaçlara bağlı trombositopeni ve anemiyi düzeltmez. FRAVEN tedavisi ile birlikte, bu ilaçların daha yüksek dozlarda veya dahaçok sayıda alınması olasılığı sonucunda, hastada trombositopeni ve anemi gelişme riski dahayüksek olabilir. Kan sayımlarının düzenli olarak izlenmesi önerilmektedir (yukarı bakınız).
Miyelosüpresyona yol açan enfeksiyonlar ve maligniteler
Nötropeni, kemik iliğini infiltre eden
Mycobacterium avium
kompleks gibi fırsatçı enfeksiyonlar ya da lenfoma gibi malignitelere bağlı olabilir. Kemik iliğini infiltre edicienfeksiyonlar ya da malignitesi olduğu bilinen hastalarda nötropeni tedavisi için,FRAVEN uygulamasına ek olarak, altta yatan hastalığın da uygun bir şekilde tedavisidüşünülmelidir. Filgrastimin kemik iliğini infiltre eden enfeksiyon ya da maligniteyebağlı nötropeni üzerindeki etkileri tam olarak belirlenmemiştir.
Tüm hastalar
FRAVEN sorbitol (E420) içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Bebekler ve küçük çocuklarda (2 yaş altı) kalıtımsal fruktoz intoleransı (KFI) teşhis edilemeyebilir. İntravenöz olarak verilen ilaçlar (sorbitol/fruktoz içeren) hayatı tehdit ediciolabilir ve çok kuvvetli bir klinik ihtiyaç olmadığı ve alternatif bulunmadığı sürece bupopülasyonda kontrendike olmalıdır.
Bu ürün verilmeden önce, her hastanın KFI semptomlarıyla ilgili detaylı hastalık öyküsü alınmalıdır.
FRAVEN her dozunda 1 mmol (23 mg)dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında "sodyum içermez.
Kullanıma hazır enjektörün iğne kabı, allerjik reaksiyonlara neden olabilecek kuru doğal kauçuk (lateks türevi) içerebilir.
Granülosit koloni-uyarıcı faktörlerin (G-CSF) takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Miyelosüpresif sitotoksik kemoterapi ile aynı gün verilen filgrastimin güvenlilik ve etkililiği kesin olarak belirlenmemiştir. Hızla bölünen miyeloid hücrelerin miyelosüpresif sitotoksikkemoterapiye olan duyarlılığı göz önüne alındığında, FRAVENin, sitotoksik kemoterapiden24 saat öncesi ile 24 saat sonrası arasındaki sürede kullanılmaması tavsiye edilir.Filgrastim ile 5-floro-urasilin birlikte uygulandığı az sayıdaki hastadan elde edilen önbulgulara göre nötropeninin ağırlığı artabilir.
Lityumun nötrofil salıverilmesini artırması nedeniyle, filgrastimin etkisini potansiyalize etme olasılığı vardır. Her ne kadar bu etkileşme tam olarak araştırılmamış ise de böyle biretkileşmenin zararlı olduğu yönünde hiçbir veri bulunmamaktadır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye Gebelik kategorisi: CÇocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Filgrastimin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır veya sınırlı bilgi bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesinin bulunduğunugöstermiştir. Tavşanlarda klinik maruziyetin yüksek katsayılarında ve maternal toksisitevarlığında embriyo kaybı insidansında artış gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3). Literatürde,filgrastimin gebe kadınlarda plasentadan geçtiğini gösteren raporlar bulunmaktadır.
FRAVEN gebelik döneminde tavsiye edilmemektedir.
Eğer hasta FRAVEN tedavisi almakta iken hamile kalırsa olası risklere ilişkin bilgilendirilmelidir.
Laktasyon dönemi
Filgrastim/metabolitlerinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Yenidoğana/infanta bir risk olduğu göz ardı edilemez. Emzirmenin durdurulupdurdurulmayacağına ya da FRAVEN tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedavidenkaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası vetedavinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Filgrastim, erkek veya dişi sıçanlarda üreyebilirlik performansını veya fertiliteyi etkilememiştir (bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Filgrastim araç ve makine kullanma becerisini hafif düzeyde etkileyebilir. Filgrastim uygulamasından sonra sersemlik hissi görülebilir (bkz. Bölüm 4.8).
a.
Güvenlilik profilinin özeti
Filgrastim tedavisi sırasında meydana gelebilecek en ciddi advers reaksiyonlar aşağıdakileri içerir: anafilaktik reaksiyon, ciddi pulmoner advers olaylar (interstisyel pnömoni veARDS dahil), kapiller kaçış sendromu, şiddetli splenomegali/dalak rüptürü, şiddetli kroniknötropeni hastalarında miyelodisplastik sendroma veya lösemiye ilerleme, allojeneik kemikiliği veya periferik kan progenitör hücre nakli alan hastalarda GvHD ve orak hücrelianemi hastalığı bulunan hastalarda orak hücre krizleri.
En yaygın bildirilen advers reaksiyonlar pireksi, kas iskelet ağrısı (kemik ağrısı, sırt ağrısı, artralji, miyalji, ekstremite ağrısı, kas iskelet ağrısı, kas-iskelet göğüs ağrısı, boyun ağrısınıiçeren), anemi, kusma ve bulantı olmuştur. Kanser hastalarındaki klinik çalışmalarda kas-iskelet ağrısı hastaların %10'unda hafif veya orta, ve %3'ünde şiddetli derecede olmuştur.
b.
Advers reaksiyonların tablo halinde özeti
Aşağıdaki veri tablosunda klinik çalışmalardan ve spontane bildirimlerde bildirilen advers reaksiyonlar yer almaktadır. Her bir sıklık gruplamasında, istenmeyen etkiler azalan ciddiyetsırasında sunulmuştur. İstenmeyen etkiler, aşağıda tanımlanan sıklığa göre listelenmiştir:
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).
MedDRA sistem organ sınıfı |
Advers reaksiyonlar |
Çok yaygın |
Yaygın |
Yaygın olmayan |
Seyrek |
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar |
|
Sepsis,
Bronşit, Üst solunum yolu enfeksiyonu,İdrar yoluenfeksiyonu
|
|
|
Kan ve lenf sistemi hastalıkları |
Trombositopeni
Anemie
|
Splenomegalia
Hemoglobin düzeylerinde düşüşe
|
Lökositoza
|
Dalak rüptürüa Kriz ile orak hücrelianemi
|
Bağışıklık sistemi hastalıkları |
Bu belpe. püv |
mli elektronik imza ile imzalanm |
Hipersensitivite İlaca aşırı
duyarlılıka Graft versus host
hastalığıb
ıstır. |
Anafilaktik reaksiyon
|
|
Belge Do
|
Metabolizma ve
beslenme
hastalıkları
İştahta azalmaa Kan laktatdehidrojenazartışı
Hiperürisemi Kan ürik asit artışı
Kan glukoz düzeylerinde düşüş
Psödoguta
(Kondrokalsinoz
Pirofosfat)
Sıvı hacmi bozuklukları
Insomni
Sinir sistemi hastalıkları
Baş ağrısıa
Sersemlik
Hipoestezi
Parestezi
Hipertansiyon
Hipotansiyon
Kapiller kaçış
sendromua
Aortit
Solunum, göğüs ve mediyastinalhastalıklar
Hemoptizi Dispne Öksürüka
Orofarengeal ağ^a, e Epistaksis
Akut respiratuar
distres sendromua Solunum
yetmezliğia
Pulmoner ödema Pulmoner kanamaİnterstisyel akciğer
hastalığıa Akciğer
infiltrasyonuaHipoksiGastrointestinal
hastalıklar
İshala, e Kusmaa,
e Bulantıa
Hepatobiliyer
Hastalıklar
Hepatomegali
Kan alkalen fosfataz
artışı
Aspartat aminotransferazartışı Gamma-glutamil
transferazda artış
Deri ve deri altı
dokusu
hastalıkları
Alopesia
Kutanöz vaskülita Sweets sendromu(akut febril nötrofilikdermatoz)
Kas-iskelet bozuklukları, bağdokusu ve kemikhastalıkları
Kas spazmları
Osteoporoz
Kemik dansitesinde azalma
Romatoid artritin alevlenmesi
Belge Do
nUyRG83
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları |
|
Disüri
Hematüri
|
Proteinüri
|
Glomerülonefrit İdrar anormalliği
|
Genel bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar |
Yorgunluka
Mukoza
enflamasyonua
Pireksi
|
Göğüs ağrısıa AğrıaAsteniaBitkinlikePeriferik Ödeme
|
Enjeksiyon yerinde reaksiyon
|
|
Yaralanma, zehirlenme veprosedürelkomplikasyonlar |
|
Transfüzyon
reaksiyonue
|
|
|
|
a Bölüm c'ye (Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı) bakınız.
b Allojeneik kemik iliği naklinden sonra hastalarda GvHD ve ölümler bildirilmiştir (Bölüm c'ye bakınız).
c Kemik ağrısı, sırt ağrısı, atralji, miyalji, uzuvlarda ağrı, kas-iskelet ağrısı, kas-iskelet göğüs ağrısı, boyun ağrısını içermektedir.
d Kemik iliği naklinden veya PKPH sonrası hastalarda pazarlama sonrası dönemde gözlenen vakalar
e Plaseboya kıyasla filgrastim alan hastalarda daha sık bildirilen ve altta yatan malign hastalık veya sitotoksik kemoterapi sekeli ile ilişkilendirilen advers olaylar
|
c.
Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı
Hipersensitivite
Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası dönemde anafilaksi, döküntü, ürtiker, anjiyoödem, dispne ve hipotansiyon gibi alerjik tipte reaksiyonlar ile ilgili semptomlar tedavininbaşlangıcında veya devamında bildirilmiştir. Genelde bildirimler i.v. uygulama sonrasındadaha fazladır. Bazı vakalarda ilacın tekrar verilmesi ile semptomlar tekrarlamıştır; bu danedensel bir ilişkiyi düşündürmektedir. Ciddi alerjik reaksiyon yaşayan hastalarda FRAVENtedavisi kalıcı olarak kesilmelidir.
Pulmoner advers reaksiyonlar
Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası dönemde, bazı vakalarda ölümcül olabilen solunum yetmezliği ya da akut solunum sıkıntısı sendromunun (ARDS) ile sonuçlanan interstisyelakciğer hastalığı, pulmoner ödem ve akciğer infiltrasyonu dahil pulmoner advers reaksiyonlarbildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).
Splenomegali ve Dalak rüptürü
Filgrastim uygulamasını takiben splenomegali ve dalak rüptürü vakaları bildirilmiştir. Dalak rüptürünün bazı vakaları ölümcüldür (bkz. Bölüm 4.4).
Kapiller kaçış sendromu
Granülosit koloni-uyarıcı faktör kullanımı ile kapiller kaçış sendromu hastalığı vakaları bildirilmiştir. Bunlar genellikle ileri malign hastalıkları bulunan, sepsis geçiren, birden çokkemoterapi ilacı alan veya aferez uygulanan hastalarda meydana gelmiştir (bkz. Bölüm 4.4).
Kutanöz vaskülit
Filgrastim ile tedavi edilen hastalarda kutanöz vaskülit bildirilmiştir. Filgrastim alan hastalardaki vaskülitin mekanizması bilinmemektedir. Uzun süreli kullanımda, şiddetlikronik nötropeni hastalarının %2'sinde kutanöz vaskülit bildirilmiştir.
Lökositoz
Lökositoz (BKH > 50 x 109/L) donörlerin %41inde gözlenmiştir ve filgrastim ve lökoferez sonrasında donörlerin %35inde geçici trombositopeni (Trombosit sayısı < 100 x 109/L)gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.4).
Sweet sendromu
Filgrastim ile tedavi edilen hastalarda Sweet sendromu (akut febril nötrofilik dermatoz) bildirilmiştir.
Psödogut (Kondrokalsinoz Pirofosfat)
Filgrastim ile tedavi edilen kanser hastalarında psödogut (kondrokalsinoz pirofosfat) bildirilmiştir.
GvHD
Allojenik kemik iliği naklinden sonra G-CSF alan hastalarda GvHD ve ölümler bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).
d.
Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik hastalardaki klinik çalışmalardan elde edilen veriler filgrastimin güvenliliğinin ve etkililiğinin sitotoksik kemoterapi alan erişkinler ve çocuklarda benzer olduğunugöstermektedir ve bu da filgrastim farmakokinetiklerinde yaşla ilişkili farklılıklar olmadığınıgöstermiştir. Tutarlı olarak bildirilen tek advers olay kas-iskelet ağrısıdır, bu da erişkinpopülasyondaki deneyimden farklı değildir.
Pediyatrik kişilerde filgrastim kullanımını daha ayrıntılı değerlendirmek için yeterli veri bulunmamaktadır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Geriyatrik kullanım
Sitotoksik kemoterapi alan 65 yaş üzerindeki kişiler daha genç erişkinler (18 yaş üzeri) ile karşılaştırıldığında güvenlilik ve etkililikte genel farklılıklar gözlenmemiştir ve klinikdeneyimde yaşlı ve genç erişkin hastalar arasında yanıt farkı tanımlanmamıştır. Diğer onaylıfilgrastim endikasyonları için, geriyatrik kişilerde filgrastim kullanımını değerlendirmek üzereyeterli veri yoktur.
Pediyatrik şiddetli kronik nötropeni hastaları
Kronik filgrastim tedavisi alan şiddetli kronik nötropenili pediyatrik hastalarda kemik yoğunluğunda azalma ve osteoporoz vakaları bildirilmiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Filgrastimin doz aşımı durumundaki etkileri tespit edilmemiştir. Filgrastim tedavisinin kesilmesi halinde, genelde, dolaşımdaki nötrofil sayısı 1-2 gün içinde %50 oranında düşer ve1-7 günde normal seviyelere döner.
5.
FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: İmmünostimülanlar, Koloni stimule edici faktör (FRAVEN biyobenzer bir üründür.)
ATC kodu: L03AA02
Etki Mekanizması
İnsan granülosit koloni-uyarıcı faktörü (hG-CSF), kemik iliğindeki fonksiyonel nötrofil üretimini ve salımını düzenleyen bir glikoproteindir. r-metHuG-CSF (filgrastim) içerenFRAVEN, periferik kandaki nötrofil sayısında 24 saat içinde önemli bir artış sağlarken,monosit sayısında ancak küçük bir artışa neden olur. Bazı şiddetli kronik nötropeni hastalarındafilgrastim dolaşımdaki eozinofil ve bazofil sayısında da minör bir artışa neden olur. Buhastalardan bazılarında tedaviye başlamadan önce eozinofili veya bazofili mevcuttur.
Tavsiye edilen dozlarda nötrofil sayısındaki artış doza bağımlıdır. Filgrastime cevap olarak insan vücudu tarafından üretilen nötrofiller, kemotaktik ve fagositik işlevlere yönelik testlerlegösterildiği gibi, normal veya artmış işleve sahiptir. Filgrastim tedavisinin kesilmesinden sonra,dolaşımdaki nötrofil sayısı 1-2 gün içinde %50 oranında azalır ve 1-7 gün içinde normalseviyelere gelir.
Filgrastim'in, sitotoksik kemoterapi alan hastalarda kullanımı, nötropeninin ve febril nötropeninin insidansında, şiddetinde ve süresinde anlamlı azalmalara yol açar. Filgrastimtedavisi, akut miyelojen lösemi için indüksiyon kemoterapisi veya kemik iliği transplantasyonutakiben miyeloablatif tedavi sonrası febril nötropeni, antibiyotik kullanımı ve hastaneye yatışsüresini anlamlı ölçüde azaltır. Ateş ve dokümante edilmiş enfeksiyonların insidansı her ikidurumda da azalmamıştır. Miyeloablatif tedavi sonrası kemik iliği transplantasyonu uygulananhastalarda ateşin süresi azalmamıştır.
Tek başına ya da kemoterapi sonrası filgrastim kullanımı, hematopoetik progenitör hücrelerin periferik kana geçmesini sağlar. Sayıca artırılan otolog PKPH toplanarak, yüksek doz sitotoksiktedavi sonrasında, kemik iliği nakli yerine ya da kemik iliği nakline ek olarak infüzyonlaverilebilir. PKPH infüzyonu, hemorajik komplikasyonların gelişme riskinin süresini vetrombosit transfüzyon ihtiyacını azaltarak hematopoetik iyileşmeyi hızlandırır.
Filgrastim ile harekete geçirilmiş allojeneik PKPH uygulandığı alıcılar, anlamlı olarak daha hızlı bir hematolojik iyileşme süreci geçirmişlerdir; bu durum, allojeneik kemik iliğitransplantasyonu ile karşılaştırıldığında, destek gerektirmeyen trombosit iyileşme süresininanlamlı ölçüde kısalmasıyla sonuçlanmıştır.
Akut lösemisi olan hastalarda, allojenik kemik iliği naklinden sonra G-CSF kullanımını değerlendiren bir retrospektif Avrupa çalışmasında G-CSF uygulandığında, GvHD, tedaviilişkili mortalite (TRM) ve mortalite riskinde bir artış gösterilmiştir. Akut ve kronik miyelojenlösemili hastalarda yapılan ayrı bir retrospektif uluslararası çalışmada, GvHD, TRM vemortalite riski üzerinde bir etki görülmemiştir. Dokuz prospektif randomize çalışma, 8retrospektif çalışma ve 1 vaka kontrollü çalışma dahil olmak üzere yapılan bir allojenik nakilçalışması meta-analizinde, akut GvHD, kronik GvHD veya erken tedavi ilişkili mortaliteriskleri üzerinde bir etki tespit edilmemiştir.
Kemik İliği Naklinden sonra G-CSF ile Tedaviyi Takiben GvHD ve TRM Rölatif Riski (%95 GA)
Yayın |
Çalışma
Dönemi |
N |
Akut
Evre II-IV GvHD |
Kronik
GvHD |
TRM |
Meta-Analiz
(2003)
|
1986-2001a
|
1198
|
1,08
(0,87, 1,33)
|
1,02
(0,82, 1,26)
|
0,70
(0,38, 1,31)
|
Avrupa RetrospektifÇalışması (2004)
|
1992-2002b
|
1789
|
1,33
(1,08, 1,64)
|
1,29
(1,02, 1,61)
|
1,73
(1,30, 2,32)
|
Uluslararası RetrospektifÇalışma (2006)
|
1995-2000b
|
2110
|
1,11
(0,86, 1,42)
|
1,10
(0,86, 1,39)
|
1,26
(0,95, 1,67)
|
aAnalizler, bu dönem boyunca kemik iliği naklini içeren çalışmaları içermektedir, bazı çalışmalarda GM-CSF kullanılmıştır
bAnalizler, bu dönem boyunca kemik iliği nakli olan hastaları içermektedir
Filgrastim'in normal donörlerde allojeneik periferik kan progenitör hücre transplantasyonu öncesinde PKPH mobilizasyonu için kullanılması
Normal donörlerde, 4 ila 5 ardışık gün boyunca subkutan olarak 10 mikrogram/kg/gün dozunda uygulama, iki lökoferez sonrasında donörlerin çoğunluğunda > 4 x 106 CD34+hücreler/kg birey vücut ağırlığı şeklinde bir örnek alınmasını sağlamıştır.
Şiddetli kronik nötropenisi (şiddetli konjenital nötropeni, siklik nötropeni ve idiyopatik nötropeni) olan çocuk ve erişkin hastalarda filgrastim kullanılması, periferik kandaki mutlaknötrofil sayısında uzun süre devam eden bir artışa yol açar; enfeksiyonlar ve buna bağlıolaylarda azalma görülür.
HIV enfeksiyonu olan hastalarda filgrastim kullanımı, normal nötrofil sayılarının korunmasını sağlayarak, antiviral ve/veya diğer miyelosupresif ilaçların planlanmış doz uygulamalarınınyapılabilmesine imkan ver^. bFilgiastiraeil©nteidâvjeed^ıe&HIV enfeksiyonlu hastalarda, HIV
Diğer hematopoetik büyüme faktörleri ile olduğu gibi, G-CSF insan endotel hücreleri üzerinde,
in vitro5.2.Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Subkutan uygulama sonrasında, filgrastim hızla absorbe olur ve uygulama sonrasında 2-8 saat içinde doruk serum konsantrasyonlarına ulaşılır. Subkutan uygulama sonrasında filgrastiminmutlak biyoyararlanımının, 375 mikrogram doz için %62 ve 750 mikrogram doz için %72olması beklenir.
Dağılım:
Uygulama yolundan bağımsız olarak filgrastimin dozu ile serum konsantrasyonu arasında pozitif doğrusal korelasyon vardır. Kanda dağılım hacmi yaklaşık 150 mL/kgdır.
Biyotransformasyon:
Biyotransformasyon hakkında bilgi mevcut değildir.
Eliminasyon:
Otolog kemik iliği naklinden sonra iyileşmekte olan hastalara uygulanan (28 güne kadar) kesintisiz filgrastim infüzyonu, ilaç birikimine dair bir kanıt göstermemiş, karşılaştırılabilireliminasyon yarılanma ömürleri genel olarak 2-4 saat arasında olmuştur. İster intravenöz, istersubkutan yoldan verilmiş olsun, filgrastim klerensinin birinci derece farmakokinetiği izlediğigözlenmiştir. Filgrastimin ortalama serum eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık olarak 3,5saat, klerensi ise yaklaşık 0,6 mL/dak/kgdır.
Uygulamanın sonlandırılmasını takiben, filgrastim konsantrasyonları 24 saat içerisinde endojen konsantrasyonlara düşer. Filgrastimin serum konsantrasyonlarındaki azalma, sağlıklıbireylerde ve kemoterapi öncesi kanserli olgularda yapılan çoklu dozlama ilekanıtlanmaktadır. Filgrastim klirensindeki bu artma doza bağlıdır ve artışın büyüklüğü,alıcılardaki nötrofilinin derecesiyle yakından ilişkili görünür. Bu durum, nötrofil aracılıklirensin genişlemiş nötrofil havuzu tarafından artırılması ile tutarlı gözükmektedir.
Kemoterapi sonrasında filgrastim alan bireylerde, plato serum konsantrasyonları hematopoetik iyileşmenin başlamasına dek korunur.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
İster intravenöz, ister subkutan yolla verilmiş olsun, filgrastim dozu ile serum konsantrasyonu arasında pozitif lineer bir bağlantı vardır. Tavsiye edilen dozların subkutan yollaverilmesinden sonra, serum konsantrasyonları 8-16 saat süreyle 10 ng/mLnin üzerinde kalır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Şiddetli böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda yapılan filgrastim çalışmaları, ilacın bu hastalarda sağlıklı bireyler ile benzer farmakokinetik ve farmakodinamikprofil sergilediğini göstermiştir. Bu koşullarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Sağlıklıbireylere ve kreatin klireflsjeig^,0-6'0iimL/dakmfllaftnzbiEeylgre kıyasla, ESRD'li hastalarda
Belge Dfi^^islime lyöksefesjsteffiikl mMr02i^ete;^9gru bir eğÜimılgözlenmtştir^^ww.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys
Pediyatrik popülasyon:
Kemoterapi sonrasında pediyatrik hastalardaki filgrastim farmakokinetiğinin, vücut ağırlığına göre normalize edilen, aynı dozları alan yetişkinlerdekiler ile benzer olması, filgrastimfarmakokinetiğinde yaşla ilişkili farklılık olmadığını göstermektedir.
Geriyatrik popülasyon:
Geriyatrik (65 yaşından büyük) hastalarda farmakokinetik veriler mevcut değildir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Karsinojenisite:
Filgrastimin karsinojenik potansiyeli ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. İlaç metabolize edici bir enzim sisteminin varlığında veya yokluğunda, filgrastim bakteriyel gen mutasyonlarınıindüklemede başarısız olmuştur. Bazı malign hücrelerin, granülosit-koloni uyarıcı faktör (G-CSF) reseptörlerini eksprese ettiği gösterilmiştir. Filgrastimin herhangi bir tümör tipi içinbüyüme faktörü olarak rol alabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Filgrastim 1 yıla varan sürede, beklenen farmakolojik etkilere atfedilebilir olan, lökosit artışları, kemik iliğinde miyeloid hiperplazi, ekstramedüller granülopoezis ve dalak büyümesigibi değişiklikleri ortaya çıkaracak şekilde tekrarlanan doz toksisite çalışmalarındaincelenmiştir. Bu değişikliklerin tümü tedavinin kesilmesinden sonra tersine dönmüştür.
Mutajenisite:
Mutajenisite hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Üreme toksisitesi:
Filgrastimin prenatal gelişim üzerindeki etkileri sıçanlarda ve tavşanlarda çalışılmıştır. Filgrastimin organogenez döneminde tavşanlara intravenöz (80 mikrogram/kg/gün)uygulanması maternal olarak toksiktir ve spontan aborsiyon, implantasyon sonrası kayıpartışları ve ortalama canlı atık boyutu ve fetal ağırlık azalmaları gözlenmiştir.
Teratojenisite:
Filgrastim ürünü için rapor edilen verilere göre, 5 mikrogram/kg/gün klinik dozuyla tedavi edilen hastalarda gözlenen maruziyetin yaklaşık 50-90 katı bir sistemikmaruziyete tekabül eden ve maternal olarak toksik olan 100 mikrogram/kg/gündozunda benzer bulgulara ilave olarak fetal malformasyonlarda artış gözlenmiştir. Buçalışmada embriyo-fetal toksisite için advers etkinin gözlenmediği düzey, klinik doz ile tedaviedilen hastalarda gözlenen maruziyetlerin yaklaşık 3-5 katına tekabül eden 10mikrogram/kg/gün dozuydu.
Gebe sıçanlarda, 575 mikrogram/kg/gün'e kadar dozlarda maternal ya da fetal toksisite gözlenmemiştir. Peri-natal ve laktasyon dönemlerinde, filgrastim uygulanan sıçan yavruları,eksternal farklılaşmada gecikme ve gelişme geriliği (> 20 mikrogram/kg/gün) ve hafif orandaazalmış sağkalım oranı (100 mikrogram/kg/gün) göstermiştir.
Filgrastim'in erkek ve dişi sıçanlarda fertilite üzerine herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.
6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Sorbitol (E420)
Asetik asit Polisorbat 80Sodyum hidroksitEnjeksiyonluk saf su
6.2. Geçimsizlikler
Ürün, tuzlu çözeltilerle karıştmlmamalıdır. Gerekiyorsa %5'lik glukoz çözeltisinde seyreltilebilir. %5'lik glukoz çözeltisi içinde seyreltildiğinde, ürün cam, PVC, poliolefin(polipropilen ve polietilenden oluşan bir ko-polimer) ve polipropilen dahil plastik türleri ilegeçimlidir.
Bu ürün, Bölüm 6.6'da belirtilen ürünler dışında diğer ürünlerle karıştmlmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
24 ay.
Seyreltilen infüzyonluk çözeltinin kullanım sırasındaki kimyasal ve fiziksel stabilitesinin 2-8°C arasında buzdolabında 24 saat süre ile korunduğu gösterilmiştir. Mikrobiyolojik açıdan bu ürün, hemen kullanılmalıdır Eğer hemen kullanılmazsa, kullanım öncesinde, kullanımsırasındaki saklama süreleri ve koşulları, kullanıcının sorumluluğundadır ve seyreltmeişlemi kontrollü ve valide edilmiş aseptik koşullarda yapılmadığı sürece, normalde 2- 8°C'de24 saat sürelidir.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
2-8°C arasında buzdolabında saklayınız.
Dondurmayınız.
Seyreltilmiş FRAVEN çözeltilerinin saklama koşulu için Bölüm 6.3'e bakınız.
Işıktan korumak için orijinal ambalajı içerisinde saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Kullanıma hazır, Tip I kalite camdan üretilmiş, ucunda paslanmaz çelik iğne bulunan 1 mL'lik 1, 3 veya 5 adet enjektör, karton kutu ambalaj.
Kullanıma hazır enjektörün iğne kabı, kuru doğal kauçuk (lateks türevi) veya sentetik kauçuk içerebilir. (bkz. Bölüm 4.4.)
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Gerekiyorsa FRAVEN %5'lik glukoz çözeltisinde seyreltilebilir.
Son konsantrasyonun mL başına 0,2 MIU (2 mikrogram)'dan daha düşük olacak şekilde seyreltilmesi hiçbir zaman önerilmez.
Kullanımdan önce çözeltinin berraklığı gözden geçirilmelidir. Sadece partikül içermeyen berrak çözeltiler kullanılmalıdır.
mL başına 1,5 MIU'dan (15 mikrogram) daha az konsantrasyonlara seyreltilmiş filgrastim ile tedavi edilen hastalar için, son konsantrasyon 2 mg/mL olacak şekilde insan serum albümini(HAS) eklenmelidir.
Örnek: 20 mL'lik bir son enjeksiyon hacminde, 30 MIU'dan (300 mikrogram) daha az miktardaki toplam filgrastim dozları, 0,2 mL %20 insan albumin çözeltisi eklenmiş şekildeverilmelidir.
FRAVEN koruyucu içermemektedir. Olası mikrobiyal kontaminasyon riski açısından, FRAVEN kullanıma hazır enjektörler bir defalık kullanım içindir.
Yalnızca %5 glukoz çözeltisi içinde seyreltiğinde, FRAVEN cam ve PVC poliolefin (polipropilen ve polietilenden oluşan bir ko-polimer) ve polipropilen dahil çeşitli plastik türleriile geçimlidir.
Farmasötik ürünlerin çevreye bırakılmasından kaçınılmalıdır. İlaçlar, atık suları ve evsel atık ile imha edilmemelidir. Varsa bulunduğunuz yerdeki donanımlı atık toplama sistemlerinikullanınız.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
ARVEN İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.
Adres: Balabandere Cd. İlaç Sanayi Sk. No:14 34460 İstinye-Sarıyer/İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
2016/338
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 26.04.2016 Ruhsat yenileme tarihi: 23.11.2021
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ