Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Celestone Chronodose 3 Mg+3 Mg/1 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CELESTONE Chronodose 3 mg+3 mg/1 ml enjeksiyonluk süspansiyon Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin maddeler:Yardımcı maddeler:

7,1 mg 3,4 mg0,1 mg0,2 mg

Disodyum fosfat, susuz Monosodyum fosfat, monohidratDisodyum etilendiamintetraasetat, dihidratBenzalkonyum klorür

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Steril, enjeksiyonluk süspansiyon

Berrak; yabancı madde içermeyen, beyaz parçacıklı renksiz süspansiyon

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik Endikasyonlar

Glukokortikoidler çeşitli hastalıkların semptomatik tedavisi olarak kabul edilir; bu hastalıklarda kısa veya orta dönemli uygulanarak alevlenme fazının ortadan kaldırılmasınaveya genel olarak hafifletilmesine imkan verirler.

İntramüsküler enjeksiyon

Romatizmal hastalıklar, dermatolojik hastalıklar, alerjik hastalıklar ve kortikosteroidlere yanıt verdikleri bilinen diğer bozukluklar, bursit

İntraartiküler ve periartiküler enjeksiyon

Romatoid artrit, osteoartrit

Yumuşak dokulara doğrudan enjeksiyon

Bursit, tenosinovit gibi enflamatuvar eklem hastalıkları, fibrozit ve miyozit gibi kasların enflamatuvar hastalıkları, eklemlerin enflamatuvar hastalıkları

İntralezyonel enjeksiyon

Dermatolojik hastalıklar

Lokal enjeksiyon

Podiatrik hastalıklar

Tipik durumlar Alerjik durumlar

Status astmatikus, kronik bronşiyal astım, mevsimsel veya yıl boyu süren alerjik rinit, şiddetli alerjik bronşit, kontakt dermatit, atopik dermatit, ilaçlara veya böcek sokmalarına karşı aşırıduyarlılık reaksiyonları

Romatizmal hastalıklar

Post-travmatik osteoartrit, osteoartrite bağlı sinovit, romatoid artrit, akut ve subakut bursit, epikondilit, akut nonspesifik tenosinovit, miyozit, fibrozit, tendinit, akut gut artriti, psoriyatikartrit, bel ağrısı, lumbago, siyatik, koksidini, tortikolis, gangliyon kisti

Kollajen hastalıkları

Lupus Eritematozus, skleroderma, dermatomiyozit

Dermatolojik hastalıklar

Liken planusun lokalize infiltre hipertrofik lezyonları, psöriyazis plakları, granüloma annülare, nörodermatit (kronik liken simpleks), keloidler, diskoid lupus eritematozus,nekrobiyozis lipoidika diabetikorum, alopesi areata

Podiatrik hastalıklar

Heloma durum ve heloma molle altında görülen bursit, topuk dikeninin altındaki bursit, halluks rigidusun altındaki bursit, digiti quinti varusun üzerindeki bursit, sinovyal kist,tenosinovit, küboid kemikte periostit, akut gut artriti, metatarsalji

Prematüre bebekte respiratuvar distres sendromunu önlemek amacıyla doğum öncesi kullanım

Doğumdan önce anneye (gebeliğin 32.haftasından önce) uygulanarak prematüre bebeklerde hiyalin membran hastalığının profilaktik tedavisi

Eğer fetusun çok düşük lesitin/sfingomiyelin oranına sahip olduğu biliniyorsa ya da amniyotik sıvının köpük stabilite testinde azalma kaydedilmişse CELESTONEChronodose'un profilaktik kullanımının uygun olduğu kabul edilir.

Kortikosteroidler, doğumdan sonra görülen hiyalin membran hastalığının tedavisinde

yarar sağlamazNeoplastik hastalıklar

Erişkinlerde lösemi ve lenfoma ve çocuklarda akut löseminin palyatif tedavisi.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

DOZ DEĞİŞKENDİR VE TEDAVİ EDİLEN HASTALIĞA, ŞİDDETİNE VE HASTANIN KLİNİK YANITINA BAĞLI OLARAK HER BİR HASTANIN İHTİYAÇLARIDOĞRULTUSUNDA AYARLANMALIDIR.

Bursitte

(subdeltoid, subakromial ve prepatellar), doğrudan bursa içine 1 mL enjeksiyon ağrıyı hafifletir ve birkaç saat içinde tam hareket kabiliyetini geri geririr. Tekrarlayan akut

bursitte ve kronik bursitin akut alevlenmelerinde genellikle 1-2 hafta arayla bursa içine birkaç enjeksiyon gerekir.

Tendinit, miyozit, fibrozit, tenosinovit, peritendinit ve enflamatuvar periartiküler hastalıklarda,

birçok hastada, 1-2 hafta arayla 1 mL'lik 3 veya 4 lokal enjeksiyonönerilmektedir. Enjeksiyon, tendonun içine değil, enflamasyonlu tendon kılıflarınayapılmalıdır. Periartiküler enflamatuvar hastalıklarda ilaç ağrılı bölgeye infiltre edilmelidir.Eğer eklem kapsül gangliyonunda kist oluşursa 0,5 mL doğrudan kistin içine enjekteedilmelidir.

Romatoid artrit ve osteoartritte

, intra-artiküler enjeksiyondan sonra 2-4 saat içinde ağrı, sızlama ve tutukluk giderimi sağlanabilir. Dozlar, tedavi uygulanan eklemin büyüklüğünebağlı olarak 0,25-2 mL arasında değişir.

Önerilen dozajlar:

- büyük eklemler (örn., diz, kalça): 1 - 2 mL

- orta büyüklükte eklemler (örn., dirsek): 0,5 - 1 mL

- küçük eklemler (örn., el): 0,25 - 0,5 mL

Semptom giderimi genellikle 1-4 hafta veya daha uzun süre devam eder. Steril bir yöntem kullanılarak, 24-29 G iğne takılmış bir aspirasyon enjektörü sinovyal aralığa sokulur veenjektörün eklem içinde olduğunu doğrulamak için birkaç damla sinovyal sıvı enjektöreçekilir. Aspirasyon enjektörü CELESTONE Chronodose içeren enjektörle değiştirilir vesonra, ekleme enjeksiyon yapılır.

İntralezyonel tedavideKortikosteroidlere duyarlı ayak hastalıkları

Heloma durum altındaki bursit peşpeşe 0,25 mL'lik iki enjeksiyon ile tedavi edilebilir. Halluks rigidus (ayak başparmağının fleksiyon deformitesi), digiti quinti varus (beşinci ayakparmağının içeri deviasyonu) ve akut gut artriti gibi durumlarda ağrı giderimi hızlagerçekleşebilir. Ayağa yapılacak enjeksiyonların çoğu için 1,9 cm uzunluğunda 25G iğnetakılmış bir tüberkülin enjektörü uygundur. Diğer podiyatrik hastalıklarda 3-7 günlükaralıklarla 0,25-0,5 mL dozlarının kullanımı önerilir. Akut gut artritinde 1 mL'ye kadar dozlargerekli olabilir.

Olumlu yanıt alınması durumunda, başlangıç dozu yeterli klinik yanıtı sağlayan en düşük doza ulaşılıncaya kadar uygun aralıklarla küçük basamaklarla kademeli biçimde azaltılarakuygun idame dozu belirlenebilir.

Uygulama şekli:

Kullanmadan önce çalkalayınız.

Sistemik uygulama

Sistemik kortikosteroid etkilerini gerektiren hastalıklar CELESTONE Chronodose'un intramusküler enjeksiyonlarıyla yeterli düzeyde kontrol edilebilir. Bu ürünün hızla etkigöstermesi ve etkisinin uzun sürmesi onu enflamasyonun hızla kontrol altına alınması gerekenakut vakalarda tedaviye başlamak ve enflamasyon kontrolünü devam ettirmek için uygunkılar. Bu tıbbi ürünün gecikmiş etkisi kortikosteroid etkilerinin düzensiz bir şekildesürmesinden kaynaklanan nüksleri önlemeye yardımcı olur.

Çoğu durumda, CELESTONE Chronodose tedavisine 1 mL intramusküler enjeksiyon ile başlanır ve haftada bir veya gerekirse daha sık tekrarlanır.

Daha hafif vakalarda daha düşük dozlar genellikle yeterli olacaktır. Ağır hastalıkta (örn., status astmatikus veya sistemik lupus eritematozus), tedaviye başlamak için bazen 2 mLgerekli olabilir.

Başlangıç dozu korunmalı ya da tatmin edici bir yanıt alınıncaya kadar devam edilerek ayarlamalar yapılmalıdır. Makul bir süreden sonra tatmin edici bir klinik yanıt alınmamasıhalinde CELESTONE Chronodose dozu kademeli biçimde azaltılarak tedavi kesilmeli vebaşka uygun bir tedavi seçilmelidir.

Lokal uygulama

CELESTONE Chronodose ile birlikte bir lokal anestezik kullanılması isteniyorsa, CELESTONE Chronodose %1 veya %2 lidokain hidroklorür, prokain hidroklorür veyaformülasyonunda paraben bulunmayan benzer bir lokal anestezik ile karıştırılabilir (flakoniçinde değil, enjektör içinde). Metilparaben, propilparaben, fenol ve bunlara benzer maddeleriiçeren anesteziklerden kaçınılmalıdır. Önce gereken CELESTONE Chronodose dozuflakondan enjektöre çekilir. Daha sonra lokal anestezik enjektöre çekilir ve ardından enjektörkısa bir süre sallanır.

Özel Popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği durumunda dikkatli olunması önerilir (bkz. Bölüm 4.4).

Karaciğer yetmezliği:Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyondaki kortikosteroidlerin etkililiği ve güvenliliği, pediyatrik ve yetişkin popülasyonlarda benzer olan kortikosteroidlerin iyi bilinen etkisine dayanmaktadır.Yayınlanmış çalışmalar, nefrotik sendrom (> 2 yaş) ve agresif lenfomalar ve lösemilerin (> 1aylık) tedavisi için pediyatrik hastalarda etkililik ve güvenlilik kanıtı sağlar.Kortikosteroidlerin pediyatrik kullanımı için diğer endikasyonlar, örneğin ağır astım ve hırıltı,hastalıkların seyrinin ve patofizyolojisinin her iki popülasyonda da büyük ölçüde benzerolduğu düşünülen yetişkinlerde yapılmış temel ve yeterli kontrollü çalışmalaradayanmaktadır.

Pediyatrik hastalarda kortikosteroidlerin advers etkileri yetişkinlerde görülenlerle benzerdir (bkz. 4.8 İstenmeyen Etkiler). Yetişkinler gibi, pediyatrik hastalar da sık sık kan basıncı,ağırlık, boy, göz içi basıncı ölçümleri ve enfeksiyon, psikososyal rahatsızlıklar,

tromboembolizm, peptik ülserler, katarakt ve osteoporoz varlığı yönünden klinik

değerlendirme ile dikkatle izlenmelidir. Sistemik olarak uygulanan kortikosteroidler de dahil olmak üzere herhangi bir yolla kortikosteroidlerle tedavi edilen pediyatrik hastaların büyümehızlarında bir düşüş yaşanabilir. Kortikosteroidlerin büyüme üzerindeki bu olumsuz etkisi,düşük sistemik dozlarda ve HPA ekseni supresyonunun (yani, kosintropin stimülasyonu vebazal kortizol plazma seviyeleri) laboratuvar kanıtı olmadığında da gözlenir. Bu nedenlebüyüme hızı, yaygın olarak kullanılan bazı HPA ekseni fonksiyon testlerine kıyasla,pediyatrik hastalarda sistemik kortikosteroid maruziyetinin daha hassas bir göstergesi olabilir.Kortikosteroidlerle tedavi edilen pediyatrik hastaların doğrusal büyümesi izlenmeli ve uzunsüreli tedavinin potansiyel büyüme etkileri, elde edilen klinik faydalara ve tedavialternatiflerinin mevcudiyetine göre tartılmalıdır. Kortikosteroidlerin potansiyel büyümeetkilerini en aza indirmek için pediyatrik hastalar en düşük etkili doza titre edilmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı ve genç bireyler arasında güvenlilik veya etkililik açısından genel bir fark gözlenmemiştir ve bildirilen diğer klinik deneyimler, yaşlı ve genç hastalar arasındakiyanıtlardaki farklılıkları tanımlamamıştır, ancak bazı yaşlı bireylerin daha fazla duyarlılığıgöz ardı edilemez.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Etkin maddelere veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırıduyarlılık;

- Kortikosteroidlere aşırı duyarlılık;

- Sistemik mantar enfeksiyonları.

CELESTONE Chronodose intratekal uygulamada kullanılamaz.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

CELESTONE Chronodose, intravenöz ya da subkutan uygulama ile kullanılamaz.

Epidural kortikosteroid enjeksiyonlarından sonra bazıları ölümle sonuçlanan ciddi nörolojik olaylar bildirilmiştir. Raporlanan spesifik olaylar arasında, burada belirtilenlerle sınırlıolmamak üzere, spinal kord enfarktüsü, parapleji, kuadripleji, kortikal körlük ve inmebulunmaktadır. Bu ciddi nörolojik olaylar, floroskopi ile ve floroskopi olmadan bildirilmiştir.Kortikosteroidlerin epidural uygulamasının güvenliliği ve etkililiği kanıtlanmamıştır vekortikosteroidler bu kullanım için onaylanmamıştır.

Sistemik kortikosteroidlerin uygulanmasından sonra ölümcül olabilen feokromositoma krizi bildirilmiştir. Kortikosteroidler, yalnızca uygun bir risk/yarar değerlendirmesinden sonraşüpheli veya tanımlanmış feokromositoması olan hastalara uygulanmalıdır.

ANTİSEPTİK TEKNİKLER GEREKLİDİR.

CELESTONE Chronodose iki betametazon esteri içerir; bunlardan biri, betametazon sodyum fosfat olup, enjeksiyon yerinden hızla emilir. Bu nedenle, bu ürünü kullanırken hekimCELESTONE Chronodose'un bu çözünebilir bileşeninin sistemik etkiye yol açabileceğinihesaba katmalıdır.

Kortikosteroidler doğumdan sonra hyalin membranların tedavisi için endike değildir. Prematüre bebeklerde hyalin membran hastalığının profilaktik tedavisinde, kortikosteroidlerpreeklampsi veya eklampsisi olan veya plasenta lezyonlarına dair bulguları olan gebekadınlara uygulanmamalıdır.

İntramüsküler kortikosteroid enjeksiyonları, lokal doku atrofisini önlemek amacıyla büyük kas kütlelerinin içine derin olarak yapılmalıdır.

İdiyopatik trombositopenik purpurası olan hastalara CELESTONE Chronodose'un intramusküler enjeksiyonu dikkatle yapılmalıdır.

Kortikosteroidlerin yumuşak dokuya ve lezyon veya eklem içine uygulanması lokal etkilerin yanısıra sistemik etkilere neden olabilir.

Sepsis sürecini dışlamak amacıyla eklem içerisinde bulunabilecek sıvının incelenmesi şarttır. Önceden enfekte olmuş bir ekleme lokal enjeksiyon yapmaktan kaçınılmalıdır. Ağrı ve lokalşişlikte net artış, eklem hareketliliğinde daha fazla kısıtlılık, ateş ve halsizlik septik artritsorusunu akla getirmelidir. Eğer enfeksiyon tanısı doğrulanırsa uygun bir antimikrobiyaltedaviye başlanmalıdır.

Stabil olmayan eklemlere, enfekte bölgelere ve intervertebral boşluklara kortikosteroidler enjekte edilmemelidir. Osteoartritli eklemlere enjeksiyonların tekrarlı olarak yapılmasıeklemdeki tahribatı ağırlaştırabilir. Sonrasında tendon rüptürünün meydana geldiğigörüldüğünden, kortikosteroidleri doğrudan tendonların içine enjekte edilmesindenkaçınılmalıdır.

Parenteral kortikosteroid tedavisialan hastalarda,şok olasılığını da içeren

anaflaktoid/anaflaktik reaksiyonlar nadiren görülmüştür. Kortikosteroidlere geçmişte alerjik reaksiyonlar sergilemiş hastalarda uygun önleyici tedbirler alınmalıdır.

Uzun süreli kortikosteroid tedavisinde, parenteral uygulamadan oral uygulamaya geçilmek isteniyorsa potansiyel faydalar risklerle karşılaştırılmalıdır.

Glukokortikoidler enfeksiyon belirtilerini maskeleyebilir ve kullanım sırasında yeni enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Glukokortikoidler kullanıldığında dirençte azalma veenfeksiyon yerinin tespitinde zorluk gözlenebilir.

Uzun süreli kullanım posteriyor subkapsüler katarakta (özellikle çocuklarda) ya da glokoma neden olabilir; bu durumlar optik sinire zarar verebilir ve mantarlara veya virüslere bağlısekonder göz enfeksiyonlarını ağırlaştırabilir. Uzun süreli tedavide (6 haftadan uzun) gözhastalıkları uzmanına düzenli muayeneye gidilmesi gerekir.

Kortikosteroidlerin orta ve yüksek dozları hipertansiyona, sıvı retansiyonuna ve potasyum atılımında artışa neden olabilir. Düşük sodyumlu diyet ve potasyum takviyesi düşünülebilir.Tüm kortikosteroidler kalsiyum atılımını artırır.

KORTİKOTERAPİ ALAN HASTALARA AŞAĞIDAKİ TEDAVİLER VERİLEMEZ: - ÇİÇEK AŞISI;

- NÖROLOJİK KOMPLİKASYONLAR VE YETERSİZ ANTİKOR YANITI RİSKİ NEDENİYLE DİĞER BAĞIŞIKLAMA YÖNTEMLERİ (ÖZELLİKLE YÜKSEK DOZDA)

Bununla birlikte, kortikosteroidleri Addison hastalığı gibi hastalıklar için replasman tedavisi olarak alan hastalar bağışıklanabilir.

Kortikosteroidlerin immün supresif dozlarını alan hastalar (özellikle çocuklar) suçiçeği ya da kızamığa maruz kalmaktan kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır.

Aktif tüberküloz durumunda kortikosteroidler, uygun bir antitüberküloz tedavi rejimiyle birlikte kortikosteroidlerin kullanıldığı fulminan veya dissemine tüberküloz vakalarıylasınırlandırılmalıdır.

Latent tüberkülozu olan veya tüberküline reaksiyon gösteren hastalarda kortikosteroidler endike ise hastalık yeniden aktifleşebileceğinden sıkı takip gereklidir. Uzun sürelikortikosteroid tedavisi sırasında hastalarkemoprofilaksialmalıdır. Rifampinin

kemoprofilaktik bir programda kullanılması durumunda, rifampinin kortikosteroidlerin metabolik hepatik klirensi üzerindeki artırıcı etkisi dikkate alınmalıdır; kortikosteroiddozunda ayarlama gerekebilir.

Bu tıbbi ürüne bağlı sekonder adrenokortikal yetmezlik kademeli dozaj azaltımıyla en aza indirilebilir. Bu göreceli yetmezlik tedavi durdurulduktan sonra birkaç ay devam edebilir; budönemde stres durumu gözlenirse yenibir hormonaltedavi başlatılmalıdır.

Mineralokortikoidlerin salgılanması olumsuz etkilenebildiğinden, bir mineralokortikoid ve/veya tuzun eş zamanlı uygulanması gerekebilir.

Glukokortikoidler hipotiroidizmde veya sirozda daha büyük etki gösterebilir.

Kornea perforasyonu olasılığı nedeniyle, glukokortikoidler oküler herpes simpleksi olan hastalara dikkatle uygulanmalıdır.

Emosyonel instabilite ve mevcut psikotik eğilimler kortikosteroidlerle tedavi sırasında ağırlaşabilir.

Aşağıdaki durumlarda dikkatli olunması önerilir:

Nonspesifik ülseratif kolit, beklenen apse perforasyonu ve diğer piyojenik enfeksiyonlar, divertikülit, intestinal anastomoz, gastroduodenal ülser, renal yetmezlik, hipertansiyon,osteoporoz, miyastenia gravis.

Kortikosteroidlerin bebeklerin ve çocukların büyüme hızını yavaşlatması ve endojen kortikosteroid üretimini engelleyebilmesi nedeniyle uzun süreli tedavi sırasında büyüme vegelişmenin izlenmesi önemlidir.

Kortikosteroidler bazen bazı hastalarda spermlerin sayısını ve hareketliliğini zaman zaman değiştirebilir.

Kortikosteroidler ile florokinolonlar ayrı ayrı uygulandıklarında tendon rüptürü vakaları raporlanmıştır. Dolayısıyla eş zamanlı uygulama riski arttırabilir.

Aşağıdaki durumlarda hastanın özel olarak takip edilmesi gerekir:

Tüberküloz, oküler herpes simplex, glokom, akut psikoz, aktif veya latent gastrik ülser, Cushing sendromu, renal yetmezlik, hipertansiyon, osteoporoz, diyabet, psikotik eğilimler,viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, kalp yetmezliği, tedavisi zor epilepsi, büyüme yetersizliği,divertikülit, yakın geçmişte intestinal anastomozlar, tromboembolizm veya tromboflebityatkınlığı, miyastenia gravis, gebelik.

Görme bozuklukları

Sistemik ve topikal (intranazal, inhale ve intraoküler dahil) kortikosteroid kullanımında görme bozuklukları bildirilebilmektedir. Eğer hastada bulanık görme veya diğer görmebozuklukları gibi semptomlar görülürse, hastanın katarakt, glokom veya santral serözkoryoretinopati (SSKR) gibi seyrek görülen hastalıkların da dahil olabileceği görmebozukluklarının olası nedenlerinin değerlendirilmesi için oftalmoloğa sevki düşünülmelidir.

Başka bir kortikosteroid, metilprednizolon hemisüksinat, ile yapılan çok-merkezli, randomize, kontrollü tek bir çalışmanın sonuçları, metilprednizolon alan kafa travması geçirmişhastalarda erken mortalitede (2 haftada) ve geç mortalitede (6 ayda) plaseboya kıyasla artışıgöstermiştir. Metilprednizolon grubunda mortalite nedenleri belirlenmemiştir.

CELESTONE Chronodose her “doz”unda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

CELESTONE Chronodose tahriş ve cilt reaksiyonlarına yol açabilen benzalkonyum klorür içerir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim:


Fenobarbital, rifampin, fenitoin ya da efedrin kortikosteroidlerle birlikte kullanıldığında, kortikosteroidlerin metabolizmasını hızlandırdıklarından terapötik etkilerini azaltabilir.

Bir kortikosteroid ile eş zamanlı olarak östrojen alan hastalar aşırı kortikosteroid etkileri yönünden izlenmelidir.

Kortikosteroidlerin kardiyak glikozitleri ile eş zamanlı uygulanması hipokalemiye bağlı olarak aritmi ya da dijitalis toksisitesi riskini arttırabilir. Kardiyak glikozid alan hastalargenellikle potasyum kaybına neden olan diüretikler de alırlar; bu durumda potasyum düzeyiölçümleri yapmak önemlidir. Kortikosteroidler, amfoterisin B'nin neden olduğu potasyumkaybını arttırabilir. Bu ilaç kombinasyonlarından birini alan tüm hastalarda serumelektrolitleri, özellikle de serum potasyum düzeyi yakından izlenmelidir.

Kortikosteroidlerin kumarin tipi antikoagülanlarla birlikte kullanımı, antikoagülan etkilerini doz ayarlaması gerektirecek kadar arttırabilir ya da azaltabilir.

Kortikosteroidler kanda salisilatların konsantrasyonunu düşürebilir. Hipoprotrombinemide, kortikoterapi sırasında asetil salisilik asit kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Non-steroid antienflamatuvar ilaçlar veya alkol ile kombine kullanım gastrointestinal ülser gelişme riskini veya mevcut ülserin kötüleşme riskini arttırabilir.

Glukokortikoidlerin intrinsik hiperglisemik etkisi nedeniyle, diyabetik hastalarda bazen oral antidiyabetik ajanların veya insülinin dozunun ayarlanması gerekir.

Somatotropin ile kombine kullanım bu hormona yanıtı inhibe edebilir. Somatotropin uygulanması sırasında, vücut yüzey alanının metrekaresi başına günde 300 - 450 mcg'den(0,3-0,45 mg) yüksek betametazon dozlarından kaçınılmalıdır.

CYP3A inhibitörleriyle (örn., kobisistat içeren ürünler) eş zamanlı tedavinin sistemik yan etkilerin riskini arttırması beklenir. Fayda, sistemik kortikosteroid yan etkilerinin riskindeartıştan fazla olmadıkça bu kombinasyondan kaçınılmalıdır; böyle bir durumda hastalarsistemik kortikosteroid yan etkileri açısından izlenmelidir.

Diğer etkileşim şekilleri Laboratuvar testleri ile etkileşim

redüksiyon testini etkileyerek, yanlış negatif

Kortikosteroidler, nitroblue tetrazolium sonuçlara neden olabilirler.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Gebe kadınlarda CELESTONE Chronodose kullanımı hakkında yeterli veri bulunmadığından, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların uygun kontrasepsiyon kullanmaları önerilir.

Gebelik dönemi:

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir.

İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir .Bazı hayvan deneyleri gebelik döneminde uygulanan yüksek glukokortikoid dozlarının fetal defektlere yol açabildiğini göstermiştir.

İnsanlarda yeterli teratojenik çalışmalar yapılmadığından, glukokortikoidler gebelik döneminde, emzirme döneminde ve çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara yalnızca builaçların kadının/annenin ve embriyo veya fetusun sağlığına faydaları ve potansiyel risklerikapsamlı biçimde değerlendirildikten sonra uygulanabilir.

Yayınlanmış veriler kortikosteroidlerin gebeliğin 32. haftasından sonra profilaktik kullanımının halen tartışmalı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, kortikosteroidlergebeliğin 32. haftasından sonra kullanıldığında hekim anne ve fetusa yönelik faydaları vepotansiyel riskleri karşılaştırmalıdır.

Kortikosteroidler doğumdan sonra hyalin membran hastalığının tedavisi için

endike değildir

.

Prematüre bebeklerde hyalin membran hastalığının profilaktik tedavisinde, kortikosteroidler preeklampsi veya eklampsisi olan veya plasenta lezyonlarına dair bulguları olan gebekadınlara uygulanmamalıdır.

Gebelik döneminde kortikosteroid alan kadınlar, doğumdan kaynaklanan strese bağlı adrenal yetmezliğin tespit edilmesi amacıyla kontraksiyonlar sırasında ve sonrasında ve doğumsırasında izlenmelidir.

Gebelik döneminde glukokortikoidlerin yüksek dozlarını almış annelerin yeni doğmuş bebekleri adrenal yetersizlik veya daha nadir olarak konjenital kataraktın muhtemel bulgularıyönünden dikkatle muayene edilmelidir.

Çalışmalar, geç preterm doğum riski taşıyan kadınlara antenatal uygulanan kısa süreli betametazonun neonatal hipoglisemi riskini arttırdığını göstermiştir.

Laktasyon dönemi

Kortikosteroidler anne sütüne geçer.

CELESTONE Chronodose anne sütüyle beslenen bebeklerde advers reaksiyonlara yol açabildiğinden, bu tıbbi ürünün anne açısından önemi dikkate alınarak emzirmenindurdurulması ve tıbbi ürünün kesilmesi arasında bir karar verilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

CELESTONE Chronodose'un insanlar için üreme yeteneği ve doğurganlığı üzerindeki etkileri hakkında veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Görme sorunları nadir görülen yan etkilerden olsa da, araç ve makine kullanan hastalar bu konu hakkında bilgilendirilmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

CELESTONE Chronodose ile gözlenen advers reaksiyonlar, diğer kortikosteroidler ile bildirilenler ile benzerdir ve hem dozla hem de tedavi süresiyle ilişkilidir.

Genel olarak kortikosteroidler ile ortaya çıkan advers reaksiyonlardan aşağıdaki etkilerin özellikle dikkate alınması gerekir.

Advers reaksiyonların sıklığı, aşağıdaki sınıflandırma kullanılarak tanımlanır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Anaflaktik veya alerjik reaksiyonlar, bazı hipotansif reaksiyonlar veya şokla ilişkili reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Endokrin hastalıkları:

Bilinmiyor: Düzensiz menstrüasyon, Cushingoid durum, çocuklarda büyümenin inhibisyonu, hipofiz-adrenal eksenin inhibisyonu, glukoz toleransında azalma, latent diabetes mellitusbelirtileri, diyabet hastalarında insülin ya da oral hipoglisemik ajanlara ihtiyacın artması

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Bilinmiyor: Protein degradasyonuna bağlı olarak negatif azot dengesi, lipomatoz, kilo artışı, sodyum retansiyonu, potasyum kaybı, hipokalemik alkaloz, sıvı retansiyonu, duyarlıhastalarda konjestif kalp yetmezliği, hipertansiyon

Psikiyatrik hastalıklar:

Bilinmiyor: Öfori, dengesiz ruh hali, kişilik bozuklukları ve ağır depresyon ile birlikte psikotik bozukluk tabloları, uykusuzluk

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Nöbetler, intrakranyal basınç artışı (psödotümör serebri), vertigo, baş ağrısı

Göz hastalıkları:

Bilinmiyor: Posterior subkapsüler katarakt, göz içi basınçta artış, glokom, ekzoftalmi, bulanık görme (bkz. Bölüm 4.4)

Gastrointestinal hastalıklar:

Bilinmiyor: Hıçkırık, muhtemel perforasyon ve hemoraji ile birlikte peptik ülser, pankreatit, abdominal distansiyon, ülseratif özofajit

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

peteşi ve

Bilinmiyor: Deri atrofisi, yara iyileşmesinde gecikme, ince ve hassas deri, morluklar, aşırı duyarlılık reaksiyonları, alerjik dermatit, anjiyonörotik ödem

Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor: Kaslarda güçsüzlük, kaslarda kütle kaybı, osteoporoz, vertebral kompresyon kırıkları, aseptik nekroz, tendon rüptürü, steroid miyopatisi, patolojik kırık, ekleminstabilitesi, miyastenia graviste miyastenik semptomların alevlenmesi

AŞAĞIDAKİ İSTENMEYEN ETKİLER, PARENTERAL KORTİKOTERAPİ SIRASINDA GÖZLENEBİLİR:

Yüz ve başın intralezyonel tedavisi ile ilişkili nadir körlük vakaları, hiperpigmentasyon veya hipopigmentasyon, subkutanöz ve kutanöz atrofi, steril apse, enjeksiyon sonrası alevlenme(eklem içi kullanımdan sonra), Charcot artropatisi.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

([email protected];4.9. Doz Aşımı ve tedavisi

Semptomlar


Betametazon dahil olmak üzere, kortikosteroidlerin akut doz aşımları hayati tehlike oluşturmaz.

Diyabet, glokom, aktif peptik ülser gibi spesifik kontrendikasyonların yokluğunda veya dijitalis, kumarin tipi antikoagülanlar ya da potasyum tutucu diüretikler gibi ilaçlaruygulanırken, birkaç gün süreyle glukokortikoid doz aşımının, çok yüksek dozlar haricinde,olumsuz sonuçlar doğurma olasılığı yoktur.

Kronik doz aşımı iyatrojenik Cushing hastalığına yol açabilir (aydede yüz, impotans, amenore).

Tedavi


Kortikosteroidlerin metabolik etkileri, temel hastalığın ya da eşlik eden hastalıkların zararlı etkileri ya da ilaç etkileşimleri sonucunda oluşan komplikasyonlar uygun biçimde tedaviedilmelidir. Yeterli sıvı alımı sağlanmalı ve sodyum ve potasyum dengesine özellikle dikkatedilerek serum ve idrar elektrolitleri izlenmelidir. Gerekliyse, elektrolit dengesizliği tedaviedilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanıma yönelik kortikosteroidler, glukokortikoidler ATC kodu: H02AB01

Betametazon sentetik bir glukokortikoiddir (9 alfa-floro-16 beta-metilprednizolon). Betametazon güçlü antienflamatuvar, immün supresif ve antialerjik etkilere sahiptir.

Betametazon klinik yönden anlamlı mineralokortikoid etkiye sahip değildir.

Glukokortikoidler hücre membranlarına difüzyonla yayılır ve spesifik sitoplazmik reseptörler ile kompleksler oluştururlar. Daha sonra bu kompleksler hücre çekirdeğine girer, DNA'ya(kromatin) bağlanır ve elçi RNA transkripsiyonunu ve çeşitli enzimlerin protein senteziniuyarırlar. Sonuç olarak sistemik glukokortikoid kullanımında gözlenen etkilerden bukompleksler sorumludur. Enflamasyon ve bağışıklık süreçleri üzerindeki önemli etkilerine ekolarak, glukokortikoidler karbonhidratlar, proteinler ve lipidlerin metabolizmasını daetkilerler. Son olarak, kardiyovasküler sistem, iskelet kasları ve merkezi sinir sistemini deetkilerler.

Enflamasyon ve bağışıklık süreçleri üzerindeki etki

Glukokortikoidlerin antienflamatuvar, immün supresif ve antialerjik özellikleri onların terapötik uygulamalarının çok önemli bir kısmından sorumludur. Bu özelliklerin anabileşenleri şunlardır: enflamasyon bölgesinde immün yönden aktif hücrelerin sayısındaazalma, vazodilatasyonda azalma, lizozom membranlarının stabilizasyonu, fagositozuninhibisyonu, prostaglandinlerin ve ilgili maddelerin üretiminde azalma.

Antienflamatuvar aktivite hidrokortizonunkinden yaklaşık 25 kat daha fazla ve prednizolonunkinden 8-10 kat daha fazladır (ağırlık temelinde). 100 mg hidrokortizon 4 mgbetametazona eşdeğerdir.

Karbonhidratların ve proteinlerin metabolizması üzerindeki etki

Glukokortikoidler protein katabolizmasını uyarır. Açığa çıkan aminoasitler karaciğerde glukoneogenez işlemiyle glukoza ve glikojene dönüştürülür. Periferik dokularda glukoz alımıazalır ve bu da özellikle diyabete yatkınlığı olan hastalarda hiperglisemiye ve glukozüriyeneden olur.

Lipid metabolizması üzerindeki etki

Glukokortikoidler lipolitik aktiviteye sahiptir. Bu lipoliz ekstremitelerde daha belirgindir. Glukokortikoidler esas olarak gövde, boyun ve baş bölgesinde görülen lipojenik etkiye desahiptir. Tüm bu etkiler yağ depolarının yeniden dağılımına neden olur.

Kortikosteroidlerin maksimum farmakolojik aktivitesi pik serum düzeylerinden daha sonra ortaya çıkar ve bu, bu ilaçların etkilerinin çoğunun tıbbi ürünün direkt aktivitesine değil,enzim aktivitesinin değişmesine bağlı olduğunu gösterir.

5.2 Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Emilim:


Betametazon disodyum fosfat ve betametazon asetat enjeksiyon yerinden rezorbe olur ve hem lokal hem de sistemik olarak terapötik etkileri ve diğer farmakolojik etkileri indüklerler.

Dağılım:


Suda neredeyse hiç çözünmeyen betametazon asetat CELESTONE Chronodose preparatında süspanse halde bulunur. Bu kortikosteroid esteri enjeksiyon bölgesinde yavaş hidrolize olur.Betametazon öncelikle albümine bağlanır.

Biyotransformasyon

:

Betametazon disodyum fosfatın suda çözünürlüğü yüksektir ve vücutta betametazona (biyolojik yönden aktif steroid) metabolize edilir. 4 mg betametazon disodyum fosfat 3 mgbetametazona eşdeğerdir. Betametazon karaciğerde metabolize edilir.

Eliminasyon:


Oral ve parenteral uygulamadan sonra betametazonun plazmadaki yarı ömrü >5 saattir. Biyolojik yarı ömür 36-54 arasındadır. İM enjeksiyondan sonra betametazon disodyumfosfatın pik plazma konsantrasyonu 60 dakika sonra kaydedilir ve kortikosteroid ilk günneredeyse tamamen atılır. Farmakolojik aktivite ölçülebilir plazma düzeyleri ortadankalktıktan sonra devam eder.

Betametazonun klerensi karaciğer bozukluğu olan hastalarda, yavaşlar veya gecikir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Doğrusallık/doğrusal olmayan durum ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır ve herhangi bir veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Uygulanabilir değildir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesiBir Ampulde (1 mL)


Disodyum etilendiamintetraasetat (dihidrat)

Monosodyum fosfat (monohidrat)

Disodyum fosfat (susuz)

Benzalkonyum klorür Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlik

Geçimlilik çalışmaları bulunmadığından bu tıbbiürün diğer tıbbi ürünlerle

karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

18 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Ambalaj Şekli: Ampul

Ambalaj Malzemesi: Renksiz cam Tip I

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Geçerli olduğu taktirde kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarakimha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Organon Turkey İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

Kanyon Blok No: 185 İç Kapı No:271 Şişli - İstanbulTelefon : (212) 268 20 68Faks:(212)319 76 00

8. RUHSAT NUMARASI

2022/335

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 22.06.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Celestone Chronodose 3 Mg+3 Mg/1 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon

Etken Maddesi: Betametazon Asetat, Betametazon Disodyum Fosfat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.