Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Unisom 25 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

UNISOM 25 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her tablette:

Doksilamin süksinat (INN).....................25,500 mg (25 mg doksilamine eşdeğer)

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Açık mavi, yuvarlak, çentikli tablet

Tablet üzerinde bulunan çentik görsel amaçlıdır, tabletin eşit dozlara bölünmesi amacıyla kullanılmaz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

UNISOM gece uykusuna yardımcı olarak kullanılır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

18 yaş ve üzeri yetişkinlerde yatmadan 30 dakika önce 1 tablet kullanılır.

Uygulama şekli:

Oral kullanım içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

UNISOM karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan hastalarda, kullanımla ilgili kesin bilgi olmadığından ancak doktora danışılarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte ciddi karaciğer veyaciddi böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

UNISOM'un etkililiği ve güvenliliği, 18 yaş altındaki çocuklarda belirlenmemiştir. 18 yaşından küçüklerde kullanılmaz.

Geriyatrik popülasyon:

UNISOM, uyku benzeri sersemliğe sebep olabilir. İleri yaşlarda dikkatle kullanılmalı veya uygun olmayabileceği için kullanımından kaçınılmalıdır.

Doksilamin gibi oksidatif mekanizma tarafından metabolize olan ilaçlarda, genç erkek ile ileri yaşlı erkek karşılaştırıldığında, ilaç yarılanma ömründe uzama ve klirenste anlamlı azalmagörülmüştür. 25 mg oral doksilamin kullanımını takiben, ileri yaşlı erkekte oral klirens 174mL/dakika iken, genç erkekte 240 mL/dakika (P<0,02), yarılanma ömrü yaşlı erkekte 15,5 saatiken, genç erkekte 10,2 saattir (P<0,05).

4.3 Kontrendikasyonlar

Doksilamin veya içeriğindeki maddelerden herhangi birine duyarlılığı olanlarda ve 18 yaş altındaki çocuklarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

UNISOM kullanımı sırasında, alkollü içeceklerden kaçınılmalı ve UNISOM ile beraber santral sinir sistemi depresanı kullanmadan önce, öncelikle hekime danışılmalıdır. Doksilamin alkol,yatıştırıcılar ve trankilizanlar gibi santral sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini arttırabilir.

Amfizem, kronik bronşit, akut veya kronik bronşiyal astım gibi kalıcı solunum rahatsızlığı olanlarda, glokom(dar açılı veya açık açılı glokom), prostat büyümesi hastalıklarından herhangibirine sahip olan hastalar UNISOM kullanmadan önce hekime danışmalıdır.

UNISOM, uyku benzeri sersemliğe sebep olabilir. İleri yaşlarda dikkatle kullanılmalı veya uygun olmayabileceği için kullanımından kaçınılmalıdır.

Uykusuzluğun iki haftadan daha uzun süre devam etmesi durumunda hekime danışılmalı ve kullanım sonlandırılmalıdır. Uykusuzluk, altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

Semptomların devam etmesi, kötüleşmesi ya da yeni semptomların ortaya çıkması durumlarında, hasta UNISOM kullanımını sonlandırmalı ve hekime danışmalıdır.

Görme problemleri veya idrara çıkmada zorluk yaşanırsa hekime danışılmalıdır.

Doksilamin süksinat belirgin sedasyona yol açabilmektedir. Yüksek dozlarda sinirlilik, sersemlik ya da uyku hali ortaya çıkabileceğinden önerilen dozlar aşılmamalıdır.

UNISOM yalnız gece uyku zamanında alınmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Doksilamin alkol, yatıştırıcılar ve trankilizanlar gibi santral sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini arttırabilir. Doksilamin süksinat diğer uyku verici ilaçlar, antihistaminikler (topikaluygulananlar da dahil), histamin uyarıcı ilaçlar, antispazmodikler, parkinson tedavisindekullanılan ilaçlar, MAO inhibitörleri, skopolamin, trisiklik antidepresanlar, antikonvülsanlar(karbamazepin), sedatif anksiyolitikler, kas gevşeticiler, narkotik analjezikler, antipsikotikler,hipertansiyon ve hipotansiyon ilaçları, öksürük ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlar ileetkileşebilir. Doksilamin gastrointestinal ajanların etkisini azaltabilir. Doksilamin ile oralpotasyum tabletlerinin beraber kullanımı potasyum tabletlerinin ülserojenik etkisini arttırabilir.Doksilamin dopamin agonistlerinin ve asetilkolinesteraz inhibitörlerinin etkisini azaltabilir.

Doksilamin hiperglisemi ya da hipoglisemi yapan ilaçlar ile kullanıldığında antikolinerjik etkisi artabilir.

MAO inhibitörleri doksilaminin süksinatın antikolinerjik etkilerini artırabilir ve atropin ve trisiklik antidepresanlar gibi diğer antimuskarinik ilaçlar ile aditif etkilere sahiptir. Tetrasiklin grubuantibiyotikler santral sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini arttırabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Kontraseptif ilaçlar ile doksilamin arasında ilaç etkileşimini gösteren bir kanıt yoktur. Önerilen klinik dozda kullanımında, reprodüktivite için risk ve gelişimsel toksisite bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Doksilamin süksinatın anne üzerindeki riskleri tartışılmaktadır. Gebe kadınlarda gerçekleştirilen epidemiyolojik çalışmalarda konjenital malformasyon riskinde artış görülmemiştir. Bugüne kadarherhangi önemli bir epidemiyolojik veri elde edilememiştir. Hayvanlar üzerinde yapılançalışmalar gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarakdoğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir. (Bakınız Bölüm 5.3. Kliniköncesi güvenlilik verileri)

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Doksilamin plasentaya geçmektedir ve hamilelikte klirensi değişmemektedir.

Laktasyon dönemi

Doksilamin süksinatın moleküler ağırlığı, anne sütüne geçişin beklenebileceği kadar düşüktür. Anne sütü ile doksilamin süksinata maruz kalan bebeklerde, büyük ihtimalle doksilamin süksinatabağlı olduğu düşünülen heyecan, sinirlilik ve sedasyon etkileri raporlanmıştır. Apne veya diğersolunum sendromları olan bebekler, apne veya diğer solunum rahatsızlıklarının kötüleşmesine yolaçan bu ilacın yatıştırıcı etkilerine karşı özellikle savunmasız olabilirler. Emziren kadınlardayeterli ve kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.

Emziren kadınlar kullanmadan önce hekime danışmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Geçerli olan literatüre göre, doksilamin'in üreme sistemi üzerine toksik etkileri olmadığı değerlendirilmiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

UNISOM, uyku benzeri sersemliğe yol açabildiğinden, araç ve makine kullanımı gibi dikkat gerektiren durumlarda kullanılmamalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10);yaygm (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Sersemlik, baş ağrısı

Bilinmiyor: Ataksi, uyku hali, hafıza bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu, halüsinasyon, dış uyaranlara karşı hassasiyette belirgin artış

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Ağız kuruluğu

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: İdrar retansiyonu

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Tek seferde 250 mg ile 1000 mg arasında doksilamin kullanımı bilinç bozukluğu, nöbetler, taşikardi, midriyazis, katotonik stupordakine benzer bir psikoz ve ciddi komplikasyon olarakböbrek fonksiyonunun bozulması ve akut böbrek yetmezliğiyle birlikte rabdomiyolize nedenolmuştur. Ağız kuruluğu, uykusuzluk, öfori, halüsinasyon, koma ve kardiyak areste bağlı ölümortaya çıkabilir.

Tedavi

Doz aşımı, potansiyel olarak ölümcül kardiyovasküler reaksiyonları veya merkezi sinir sistemi reaksiyonları oluşturabilir, hastalar herhangi bir anormal hayati belirti için izlenmelidir.Ventilasyon ve kan basıncının uygunluğu değerlendirilmeli ve gerekirse oksijen ve mekanikventilasyon gibi tam destekleyici bakım sağlanmalıdır. Hasta, rabdomiyoliz bulgusu içingözlenmelidir. Laboratuvar testleri, kreatin kinaz tespitini içermelidir. Kreatin kinaz yükselirse,idrarda miyoglobin testi yapılmalıdır ve miyoglobin mevcut ise, asit diürez birkontraendikasyondur. Uygun sıvı replasmanı sağlanmalı ve iyi idrar çıkışı idame ettirilmelidir.

Çoğu hasta, semptomatik ve destekleyici bakımla iyileşmektedir. Yutulduktan hemen sonra, genelde 60 dakika içinde yapılabiliyorsa, gastrik lavaj değerlendirilmelidir. Absorpsiyonunönlenmesi için en etkili diğer yöntem, yine yutulduktan sonra 60 dakika içinde aktif kömüruygulamasıdır. Aşırı büyük yutmaları olan hastalarda, polietilen glikol elektrolit lavaj çözeltisiyletüm bağırsak irrigasyonu değerlendirilebilir.

Hemodiyaliz, hemofiltrasyon ve peritoneal diyaliz, doksilamin doz aşımının tedavisinde çalışılmamıştır, ancak yüksek hacimli dağılım göz önüne alındığında etkili olması muhtemeldeğildir. Suni diürezin etkililiği saptanmamıştır.

Çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz. Doz aşımında en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanılan antihistaminikler ATC kodu: R06AA09

Doksilamin etanolamin sınıfından bir H1 antihistaminiktir. Etanolamin H1 antihistaminikler hızlıca beyne penetre olur, anlamlı antimuskarinik aktivite ve çoğu hastada belirgin bir sedasyonaneden olur. Doksilamin H1 histamin reseptörünün farklı alanlarına bağlanarak, ters agonist olarakdavranır. Böylece, 24 saatlik uyku/uyanıklık periyodunun uyarılmasına müdahale ederek,sedasyona yol açar.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim:


Doksilamin gibi H1 antihistaminikler, gastrointestinal yoldan iyi absorbe edilirler. Doksilamin açlık ve tokluk durumlarında benzer biyoyararlanım gösterir. Ortalama doksilamine maruz kalma,açlıkta yada yüksek yağ, yüksek kalori içerikli beslenmeyi takiben alındığında anlamlı bir farklılıkyoktur(P>0.05). Tek seferde 25 mg doksilamin alınımı takiben, 1,0 saat ile 2,5 saatte pik plazmakonsantrasyonu 99,0 ila 124,91 nanogram/mL'ye ulaşır.

Dağılım:


25 mg oral alım ardından doksilaminin hacimsel dağılımı 2,89 ± 0,16 L/kg'dır.

Biyotransformasyon:


Doksilamine N-dealkilasyon ve sırasıyla, N-desmetildoksilamin ve N,N-didesmetildoksilamin'e konjugasyon ile metabolize olur.

Eliminasyon:


25 mg oral doksilaminin ortalama eliminasyon yarılanma ömrü sağlıklı erişkinlerde 10,1 ila 13,11 saattir. Böbreklerden atılmaktadır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Yapılan çalışmada doksilamin süksinat doğrusal farmakokinetik sergilemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

İnsanlara ilişkin olarak ortaya çıkabilecek olumsuz bulgulara işaret eden klinik öncesi güvenlilik verisi bulunmamaktadır.

Genel Toksikoloji


Doksilamin için oral LD

50

değeri farelerde ve tavşanlarda 470 ve 250 mg/kg olarak raporlanmıştır. Farelerde yapılan subkronik(13 hafta) tekrarlanan dozda oral toksisite çalışmasından, NOAEL 46mg/kg vücut ağırlığı/gün raporlanmıştır.

Genotoksisite

In vitro ve in vivo genotoksisite çalışmalarında, doksilamin'in genotoksik etki için hasar oluşturmamıştır.

Karsinojenisite

Doksilamin karsinojenisite çalışmalarında denek hayvanlarında sınırlı kanıtlar vardır. İnsan verilerinden yapılan genel değerlendirmede, metabolizma verisi ve genototoksisite incelemesinde,doksilamin'in insanlarda karsinojenisite ile ilişkili olduğuna dair yeterli kanıt yoktur.

Teratojenite

Sıçanlarda doksilamin toksisitesi sadece doksilamin kinik dozunun 48 kat fazlası ile maternal toksisiteye ulaşıldığında görülmüştür. Doksilamin'in teratojenik olmadığı değerlendirilmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz

Dibazik kalsiyum fosfat dihidrat

Sodyum nişasta glikolat

FD&C mavisi No:1 %12 alüminyum lak(E133)

Magnezyum stearat

6.2 Geçimsizlikler

Uygulanabilir değildir.

6.3 Raf ömrü

24 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30 °C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Her tabletinde 25 mg doksilamin içeren 20 tabletlik blister ambalajlarda sunulmuştur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

JNTL Turkey Tüketici Sağlığı Ltd. Şti. Beykoz/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2022/797

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 26.12.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Unisom 25 Mg Tablet

Etken Maddesi: Doksilamin Süksinat

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Unisom 25 Mg Tablet - KUB
  • Unisom 25 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.