Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Polynat 500.000 I.u. Enjeksiyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISIUYARI

DİKKAT: Bu ilaç, intramüsküler ve/veya intratekal olarak sadece hastanede yatan hastalara uygulanmalı ve bu sayede doktor tarafından sürekli gözetim sağlanmalıdır.Böbrek fonksiyonu dikkatli bir şekilde izlenmeli ve böbrek hasarı ve azot tutulumuolan hastalara azaltılmış doz uygulanmalıdır. Polimiksin B sülfat kaynaklınefrotoksisitesi olan hastalarda genellikle albüminüri, idrarda hücre görülmesi veazotemi görülmektedir.

İdrar çıkışında azalma ve BUN değerinde artma mevcutsa tedavinin durdurulması gerekmektedir.

Nörotoksik reaksiyonlar, huzursuzluk, güçsüzlük, uyuşukluk, ataksi, peroral parestezi, ekstremitelerde hissizlik ve bulanık görme şeklinde ortaya çıkabilir. Bunlargenellikle yetersiz böbrek fonksiyonu ve/veya nefrotoksisitesi olan hastalarda bulunanyüksek serum düzeyleriyle ilişkilendirilir.

Polimiksin B sülfat ile diğer nörotoksik ve/veya nefrotoksik ilaçların (özellikle basitrasin, streptomisin, neomisin, kanamisin, gentamisin, tobramisin, amikasin,sefaloridin, paromomisin, viomisin ve kolistin) eş zamanlı veya ardışık kullanımındankaçınılmalıdır.

Polimiksin B sülfatın nörotoksisitesi, özellikle anestezi ve/veya kas gevşeticilerden hemen sonra uygulandığında, nöromüsküler blokaj nedeniyle solunum paralizineneden olabilir.

Gebelikte kullanım: Bu ilacın gebelikte kullanımı ile ilgili güvenliliği belirlenmemiştir.


1. BEŞERİ TIBBI ÜRÜNÜN ADI

POLYNAT 500.000 I.U. enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için toz Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon;

500.000 I.U. polimiksin B'ye eşdeğer miktarda polimiksin B sülfat içerir.


Yardımcı madde(ler):

Sodyum hidroksit...................y.m

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için toz Beyaz, beyazımsı liyofilize toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Polimiksin B sülfat,

Pseudomonas aeruginosa'nınPseudomonas aeruginosa'nın

duyarlı suşlarının neden olduğu göz enfeksiyonlarınıntedavisinde topikal ve subkonjonktival olarak da kullanılabilir. Potansiyel olarak daha aztoksik olan ilaçlar, etkisiz veya kontrendike olduğunda aşağıdaki organizmaların duyarlısuşlarının neden olduğu ciddi enfeksiyonlarda endike olabilir:

-

Escherichia coli,

özellikle idrar yolu enfeksiyonu.

-

Aerobacter aerogenesKlebsiellapenumoniae,

özellikle bakteriyemi.

-

Haemophilus influenzae,

özellikle meninjiyal hastalık enfeksiyonu.

İlaca dirençli bakterilerin gelişimini azaltmak ve polimiksin B sülfat ve diğer antibakteriyel ilaçların etkinliğini korumak için, duyarlı bakterinin neden olduğundan şüphelenilen ya dakanıtlanan dirençli suşların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde tek başına ya dakombine kullanım (karbapenem vb.) önerilir.

Kültür ve duyarlılık bilgileri mevcut olduğunda bu bilgiler antibakteriyel tedavinin seçiminde ya da modifiye edilmesinde dikkate alınmalıdır. Bu tür verilerin yokluğunda, yerelepidemiyoloji ve duyarlılık modelleri tedavinin ampirik seçimine katkıda bulunabilir.

Menenjit ve diğer merkezi sinir sistemi enfeksiyonlarıP. aeruginosa, E. coli, K. pneumoniaeH. influenzae"nın

dahil olduğu duyarlı gram negatif bakterilerin neden olduğuMENENJİAL ENFEKSİYONLARIN TEDAVİSİNDE SADECE İNTRATEKAL OLARAKKULLANILIR. Bazı durumlarda, intratekal polimiksin B bu enfeksiyonların tedavisi için tekbaşına kullanıldığında etkili olmuştur. Ancak intratekal polimiksin B genellikle bir parenteralantienfektif ile birlikte kullanılır (örneğin i.v. veya i.m. polimiksin B, i.v. meropenem, i.v.

Belge Dcpefti®ü{niuiıvw§efiaJ@spolıö)y sPOLYNATH'İşm. veyai^^ uygul&'mattsottrasıBda'eserebrogpinaleisivı

içine az nüfuz eder. Bu nedenle menenjit veya diğer merkezi sinir sistemi enfeksiyonlarmm tedavisinde bu ilaç tek başına uygulanmamalıdır.

P. aeruginosain vitroP. aeruginosa

kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilir.

İntratekal polimiksin B duyarlı

H. influenzae

kaynaklı menenjit tedavisi için alternatif olarak düşünülür.

Septisemi

:

İ.V. veya i.m. POLYNAT duyarlı

P. aeruginosa, E. aerogenesK. pneumoniaeA. baumanniiP. aeruginosaP. aeruginosa

kaynaklı nazokomiyal kan dolaşımı enfeksiyonlarıuygun antienfektif tedavi uygulanmasına rağmen ölümle ve yüksek mortalite oranı ilesonuçlanabilir. Bu enfeksiyonlar için uygun tedavi yöntemi henüz belirlenememiştir.

İdrar yolu enfeksiyonları:


İ.V. veya i.m. POLYNAT duyarlı

P. aeruginosaE. coli'nin4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:Paranteral

Yetişkin ve çocuklar (2 yaşından büyük):

İntravenöz uygulama:


Normal böbrek fonksiyonu olan bireylerde doz 15.000-25.000 I.U./kg/gün'dür. İnfüzyon her 12 saatte bir verilebilir, ancak toplam günlük doz 25.000 I.U./kg/gün'ü geçmemelidir.

İntramüsküler uygulama:


Enjeksiyon yerinde şiddetli ağrı oluştuğundan rutin olarak intramüsküler kullanım özellikle bebek ve çocuklarda önerilmez.

Dozaj 25.000-30.000 I.U./kg/gün'dür. Doz bölünebilir ve 4 ya da 6 saat arayla verilebilir.

İntratekal uygulama:


3-4 gün boyunca, günde bir defa olmak üzere 50.000 I.U.'dır. Sonra beyin omurilik sıvısı kültürü negatif ve şeker içeriği normale döndükten sonra en az 2 hafta boyunca birer günarayla 50.000 I.U.'dır.

MENENJİYAL HASTALIK ENFEKSİYONUNDA, POLYNAT'IN SADECE İNTRATEKAL YOL İLE UYGULANMASI GEREKİR.

Oftalmik uygulama:


Gözdeki

P. aeruginosa

enfeksiyonlarının tedavisi için, yüzde 0,1 ila yüzde 0,25'lik bir konsantrasyon (mL başına 10.000 ila 25.000 birim), saatte 1 ila 3 damla uygulanır ve yanıtagöre aralıklar artırılır.

Kornea ve konjonktivanın

P. aeruginosa

enfeksiyonlarının tedavisi için dozaj 100.000 I.U./gün'dür.

Not: 25.000 I.U./kg/gün üzerindeki toplam sistemik uygulamadan ve oftalmik damlatmadan kaçınılmalıdır.

Uygulama şekli:

POLYNAT, intravenöz, intramüsküler, intratekal ve oftalmik olarak kullanılır. Güvenli kullanım için parenteral çözeltiler buzdolabında saklanmalıdır ve kullanılmayan kısım 72 saatsonra atılmalıdır.

Çözeltilerin hazırlanması:

İntravenöz:


Bir flakon içeriği (500.000 I.U. polimiksin B), yaklaşık olarak 1000-1667 I.U./mL'lik çözelti elde etmek için 300-500 mL % 5 dekstroz ile çözülür.

POLYNAT'ın i.v. yoldan infüzyonu genellikle 60-90 dakikalık bir sürede uygulanır. İnfüzyon süresi 30 dakikadan daha kısa olmamalıdır. Nöromüsküler blokaj riski nedeniyle, hızlı i.v.enjeksiyonlardan kaçınılmalıdır.

İntramüsküler:


500.000 I.U. polimiksin B yaklaşık 250.000 I.U./mL'lik çözelti elde etmek için 2 mL sterilenjeksiyonluk suda veya % 0,9 sodyum klorür enjeksiyonluk çözeltisinde veya % 1 prokainhidroklorür enjeksiyonluk çözeltisinde çözülür.

İ.M. enjeksiyonlar gluteal kasın üst dış kadranına derinden uygulanmalıdır ve enjeksiyon bölgeleri değiştirilmelidir.

İntratekal

:

İntratekal uygulama için, bir flakon içeriği 10 mL % 0,9 sodyum klorür enjeksiyonluk çözeltisi ile çözülür. Böylece konsantrasyonu 50.000 I.U./mL olan çözelti elde edilir.

Prokain hidroklorür çözeltisi POLYNAT'ın intratekal enjeksiyonlarının hazırlanması için kullanılmamalıdır.

İntratekal:

P. aeruginosa

kaynaklı menenjit için tedavi seçeneği.

Oftalmik:


500.000 I.U. polimiksin B yaklaşık 10.000 ile 25.000 IU/mL'lik çözelti elde etmek için 20 ile50 mL steril enjeksiyonluk su veya sodyum klorür enjeksiyonluk çözeltisinde çözülür.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması yoktur.

Böbrek yetmezliği:

İntravenöz:


Normal böbrek fonksiyonu olan bireylerde 15.000-25.000 I.U./kg/gün olan doz, böbrek yetmezliği olan bireyler için 15.000 I.U./kg'dan daha düşük olmalıdır.

İntramüsküler:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda dozaj (25.000-30.000 I.U./kg/gün) azaltılmalıdır.

Serum polimiksin B dozu kontrol edilmelidir i.v. veya i.m. dozu istenilen serum konsantrasyonunu korumak için ayarlanmalıdır.

Kreatinin klerensi 30-80 mL/dakika olan hastalara, tedavinin ilk günü 2,5 mg/kg POLYNAT i.v. yükleme dozu verilmelidir. Sonra günde 1-1,5 mg/kg doz verilmelidir. Kreatinin klerensi

Belge Do

İntravenöz:


Normal böbrek fonksiyonu olan bebeklerde yan etkileri olmadan 40.000 I.U./kg/gün olarak kullanılır.

İntramüsküler:


Özellikle bebek ve çocuklarda enjeksiyon yerinde şiddetli ağrı oluştuğundan rutin olarak intramüsküler kullanım önerilmez. Normal böbrek fonksiyonu olan bebeklerde yan etkileriolmadan 40.000 I.U./kg/gün olarak kullanılır.

Not: 45.000 I.U./kg/gün gibi yüksek dozlar,

Pseudomonas aeruginosa'nın

neden olduğu sepsiste prematüre ve yenidoğan bebeklerde sınırlı klinik çalışmalarda kullanılmıştır.

İntratekal

:

2 yaşın üzerindeki çocuklarda:


3-4 gün boyunca 50.000 I.U.'dır. Beyin omurilik sıvısı kültürü negatif ve şeker içeriği normale döndükten sonra en az 2 hafta boyunca birer gün arayla kez 50.000 I.U.'dır.

2 yaşın altındaki çocuklarda:


Doz 3-4 gün boyunca günde bir defa olmak üzere 20.000 I.U. veya birer gün arayla 25.000 I.U.'dır. Beyin omurilik sıvısı kültürü negatif ve şeker içeriği normale döndükten sonra en az2 hafta boyunca birer gün arayla 25.000 I.U. olarak devam edilir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonları yetersiz olabilir, bu nedenle böbrek fonksiyonları, tedaviden önce ve tedavi sırasında düzenli olarak kontrol edilmeli ve doz ayarı yapılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Bu ilaç polimiksinlere karşı hipersensitivite reaksiyonu hikayesi olan kişilerde ve myastenia gravisli hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

POLYNAT, intramüsküler ve/veya intratekal verildiğinde denetim sağlamak adına bir doktor tarafından sadece yatan hastalara verilmelidir.

Böbrek fonksiyonları dikkatlice belirlenmeli ve böbrek hasarı ve üre tutulumu olan hastalarda doz azaltılmalıdır. Polimiksin B sülfat nedeniyle nefrotoksisitesi olan hastalargenellikle albüminüri, idrarda hücre görülmesi ve azotemi gösterir. İdrara az çıkma,yükselen kan üre azotu (BUN) bu ilaç ile tedaviyi kesmenin nedenleridir. Nörotoksikreaksiyonlar, irritabilite, sinirlilik, zayıflık, uyuşukluk, ataksi, perioral parestezi,ekstremitelerde uyuşma, görme bulanıklığı ile ortaya çıkabilir. Bu genellikle böbrekfonksiyon bozukluğu ve/veya nefrotoksisitesi olan hastalarda bulunan yüksek serumseviyeleri ile ilişkilidir.

POLYNAT özellikle anestezi ve/veya kas gevşeticilerden sonra verildiğinde nörotoksisitesi nöromüsküler blokajdan solunum felcine sebep olabilir. POLYNAT ile(özellikle basitrasin, streptomisin, neomisin, kanamisin, gentamisin, tobramisin,amikasin, sefaloridin, paromomisin, viomisin ve kolistin) diğer nörotoksik ve/veyanefrotoksik ilaçların eş zamanlı veya ardışık kullanımından kaçınılmalıdır.

Polimiksin B'nin kanıtlanmış ya da kuvvetle şüpheli bakteriyel enfeksiyon olmaksızın kullamlmasmın ya da profilaktik kullanımmın hastalarda yarar sağlaması muhtemel değildirve ilaca dirençli bakterilerin gelişme riskini artırır.

Bazal böbrek fonksiyonu parenteral tedavi sırasında ilacın böbrek fonksiyonu ve kan seviyelerinin sık olarak izlenmesi ile tedaviye başlanmadan önce yapılmalıdır. Diğerantibiyotiklerde de olduğu gibi, bu ilacın kullanımı mantar dahil duyarlı olmayanorganizmaların aşırı üremesine neden olabilir.

Süperenfeksiyon oluşursa uygun tedaviye başlanmalıdır.

Clostridium difficileC. difficildnin

çoğalmasına yol açan, kolonun normal florasınıdeğiştirir.

C. difficile,C. difficile

suşlarının ürettiği hipertoksin, morbidite ve mortalite artışına neden olur. Bu enfeksiyonlarantimikrobiyal tedaviye dirençli olabilir ve kolektomi gerekebilir. CDİD, antibiyotikkullanımından sonra diyare olan tüm hastalarda göz önüne alınmalıdır. CDİD'ınantibakteriyel ajanların verilmesinden sonra iki ay içinde meydana geldiği bildirildiğindendikkatli tıbbi geçmiş gereklidir.

Eğer CDİD'den şüpheleniliyorsa veya doğrulanırsa, direkt

C. difficile'yeC. difficile

için antibiyotik tedavisi ve cerrahi değerlendirmebaşlatılmalıdır.

Bu tıbbi ürün her mL'sinde 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Nefrotoksik ve nörotoksik ilaçlar

:

Nefrotoksik ve nörotoksik etkiler aditif olabileceği için POLYNAT ile diğer nörotoksik ve/veya nefrotoksik ilaçların, özellikle aminoglikozitlerin (amikasin, gentamisin, kanamisin,neomisin, paromomisin, streptomisin, tobramisin) basitrasin, kolistimetat/kolistinin,viyomisin, sefalotinin ve sefaloridinin eş zamanlı ya da ardışık kullanımından kaçınılmalıdır.

Antienfektifler:


Karbapenem: Gram negatif bakterilere karşı polimiksin B ve karbapenemlerin

kombinasyonunu inceleyen

in vitro

çalışmaların klinik önemi belirsizdir.

Rifampin: Gram negatif bakterilere karşı polimiksin B ve rifampinin kombinasyonunu inceleyen

in vitro

çalışmaların klinik önemi belirsizdir.

Diğer antienfektifler:


Polimiksin B ve diğer antienfektif ajanlar ile (tetrasiklin, kloroamfenikol, eritromisin, sülfonamid) sinerjistik antibakteriyel etki bildirilmemiştir.

Gram negatif bakterilere karşı polimiksin B ve azitromisinin kombinasyonunu inceleyen

in vitro

çalışmaların klinik önemi belirsizdir.

Solunum depresyonu tetikleyebilen bir kürariform kas gevşetici ve diğer nörotoksik ilaçların (eter, tubokürarin, süksinilkolin, gallamin, dekametonyum ve sodyum sitrat) eş zamanlıkullanımından kaçınılması gerekir. Solunum felci belirtileri görülürse, gerektiğinde solunumdesteği verilmelidir ve ilaç kesilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Yeterli veri olmadığı için çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar bu ilacı kullandıkları dönemde etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Polimiksin B'nin hamile kadınlardaki güvenliliği belirlenmemiştir. Hayvanlardaki çalışmalar gebelik, embriyo/fetüs gelişimi, doğum ve doğumdan sonra gelişme üzerine etkilerbakımından sınırlı bilgiler vermiştir. Gerekli olmadıkça POLYNAT gebeliktekullanılmamalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkilerolduğunu göstermemektedir (Bkz. Bölüm 5.3). POLYNAT gerekli olmadıkça gebelikdöneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Polimiksin B sülfatın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Polimiksin B sülfatın süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin ya da POLYNAT tedavisinindurdurulup durdurulmayacağına veya tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar

verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve POLYNAT tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme yeteneği/fertilite üzerine etkileri ile ilgili bilgi yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

POLYNAT kullanımı süresince araç ve makine kullanılmamalıdır. Çünkü gelip geçici nörolojik rahatsızlıklar görülebilir. Bunlar baş dönmesi ve uyuşukluktur. Dozun azaltılmasısemptomları bastırılabilir. Tedavinin sonlandırılmasına gerek yoktur fakat bazı hastalarınyakından izlenmesi gerekir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers olaylar sistem organ sınıfı ve sıklığa göre şu yaklaşımla sıralanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Yüzde kızarma, ataksiye kadar ilerleyen baş dönmesi, uyuşukluk, periferal parestezi, eş zamanlı kürariform kas gevşetici, diğer nörotoksik ilaçlar kullanımı veyayanlışlıkla doz aşımı nedeniyle apne ve intratekal uygulama ile menenjiyal irritasyonbulguları (örneğin ateş, baş ağrısı, ense sertliği ve beyin omurilik sıvısında artmış hücre sayısıve protein).

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Ürtiker, döküntü, intramüsküler enjeksiyon bölgesinde şiddetli ağrı, intravenöz enjeksiyon bölgesinde tromboflebit.

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: Albuminüri, silendirüri, azotemi, dozaj artırmadan kan seviyelerinin artması.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı ile ilgili polimiksin kaynaklı toksisite bildirilmiştir. Polimiksinin doz aşımı, apne, kas zayıflığı, vertigo, geçici yüz parestezisi, konuşma bozukluğu, vazomotor instabilite,görme bozukluğu, konfüzyon, psikoz ve olası solunum durmasına yol açan nöromuskülerblokaja sebep olabilir. Doz aşımı, azalmış idrar çıkışı ile karakterize olan böbrek yetmezliğineve artan BUN ve kreatin serum konsantrasyonlarına da neden olabilir.

Polimiksin B sülfat doz aşımı için spesifik bir antidot yoktur. Polimiksin B sülfatın doz aşımı durumunda ilaç durdurulmalı ve semptomatik tedavi başlanmalıdır.

İ.V uygulanan mannitol ile hızlı diürez, ilacın renal klerensini artırmak için ve böylece serum ilaç düzeylerini düşürmek için yardımcı olabilir. Hemodiyaliz veya periton diyalizi böbrekkomplikasyonları yönetmek için yardımcı olabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Polimiksinler ATC kodu: J01XB02

Polimiksin B sülfat

Proteusin vitro

duyarlılık testi yapılırken uygunyöntemler kullanılmalıdır.

Aşağıdaki

in vitroP. aeruginosa'ya

karşı polimiksin B duyarlılık test sonuçlarınındeğerlendirilmesi için kullanılır.

Pseudomonas aeruginosa'yakarşı polimiksin B sülfat içinin vitroduyarlılık testi kriteraçıklaması


Minimum inhibitör konsantrasyonu (MIC) (mcg/mL)

Disk difüzyonu yorumlama kriteri (mm) (300-ünite disk)

Patojen

Duyarlı

Orta Derece

Dirençli

Duyarlı

Orta Derece
Dirençli

Pseudomonas


aeruginosa


< 2

4

>8

>12

-

<11

Pseudomonas aeruginosa''ya karşıpolimiksin B sülfat içinin vitroduyarlılık testi kalitekontrol aralıkları

Kalite kontrol organizma (ATCC Numarası)

Minimum inhibitör konsantrasyon (MIC) aralığı(mcg/mL)

Disk difüzyon kalite kontrol aralığı (mm)(300 ünite disk)

Pseudomonas aeruginosa


1-4

14-18

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim

:

Polimiksin B sülfat sindirim sisteminde absorbe edilmez.

Yetişkinlerde, tek doz 20.000-40.000 I.U./kg (2-4 mg/kg) intramüsküler uygulamadan sonra 1-8 mcg/mL doruk serum konsantrasyonu yaklaşık 2 saat içinde elde edilir. Serumkonsantrasyonları bebeklerde ve çocuklarda daha yüksektir. Böbrek fonksiyonları normal olanyetişkinlere i.m. uygulama yapıldıktan sonra 12 saate kadar saptanabilir miktarda ilaçserumda bulunur.

Yetişkin kritik hastalara 0,5-1,5 mg/kg polimiksin B'nin i.v. infüzyon ile 60 dakika boyunca verildiği bir çalışmada, infüzyonun tamamlanmasından sonra elde edilen doruk plazmakonsantrasyonları 2,38-13,9 mcg/mL arasında değişmektedir.

Böbrek bozukluğu olan hastalarda serum konsantrasyonu daha yüksek ve daha uzun sürelidir. Polimiksin B'nin mukoz membranlardan veya sağlam veya soyulmuş deriden kayda değer biremilimi yoktur.

Dağılım:


Dağılım hacmi, 71-194 mL/kg arasında değişmektedir.

Polimiksin B'nin dokulardaki dağılımı azdır.

İ.V. veya i.m. uygulamadan sonra, polimiksin B serebrospinal sıvı içinde (meninksler iltihaplandığında bile) veya sinoviyal sıvıda dağılmaz. Sistematik olarak uygulananPolimiksin B, gözün aköz hümor kompartmanı içine inflamasyon olsa bile dağılmaz.Polimiksin B plasentaya geçmez.

Hayvan çalışmaları, i.v. veya i.m. uygulamadan sonra dozun yaklaşık % 50'sinin karaciğer, böbrek, kalp, beyin ve muhtemelen diğer dokuların hücre membranlarının fosfolipitlerinereversibl olarak bağlandığını göstermiştir.

Polimiksin B alan yetişkin kritik hastalardan alınan plazma kullanılarak yapılan bir

in vitro

çalışmada, ilacın % 78,5-92,4 oranında plazma proteinlerine bağlandığı görülmüştür. Ancaksağlıklı bireylerden toplanmış plazma ile test yapıldığında ise ortalama protein bağlanmasınınsadece % 55,9 olduğu görülmüştür.

Biyotransformasyon:


Polimiksin biyotransformasyonu ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Renal fonksiyonları normal olan yetişkinlerde, polimiksin B'nin serum yarılanma süresinin 4,3-6 saat olduğu bildirilmiştir. Kreatinin klerensi 10 mL/dakikadan daha düşük olanhastalarda ise Polimiksin B serum yarılanma süresinin 2-3 gün olduğu bildirilmiştir.Polimiksin B idrar yoluyla, esas olarak glomerular filtrasyon ile atılır. Bazı çalışmalar ilk 12saat içinde verilen polimiksin dozunun sadece düşük miktarlarının idrar yoluyla atıldığını;ancak sonunda polimiksin B dozunun yaklaşık olarak % 60'ının idrarla atıldığını göstermiştir.Diğer çalışmalar dozun % 1'inden daha azının 3 gün içinde değişmemiş olarak idrarlaatıldığını göstermiştir. Yetişkinlerde, ilk dozu takiben idrarda çok az polimiksin B'ningörüldüğü 12-24 saatlik bir periyod vardır. Bu büyük olasılıkla ilacın böbrek hücresimembranlarının fosfolipidlerine bağlanmasından kaynaklanmaktadır. Son doz uygulandıktansonra atılım 24-72 saat devam eder. Renal fonksiyonları normal olan yetişkinlerde 6 saatlikaralıklarla birkaç gün boyunca verilen normal i.m. dozlarının idrar ilaç konsantrasyonuortalama olarak 20-100 mcg/mL'dir. İnfantlar, polimiksin B'yi yetişkinlere göre daha hızlıatarlar; uygulanan dozun % 40-60'ı 8 saat içinde idrarla atılır.

60 dakika boyunca i.v. infüzyon yöntemi ile polimiksin B verilen kritik yetişkin hastalarla yapılan bir çalışmada total vücut klerensi 0,27-0,81 mL/dakika/kg arasındadır ve dozun %1'inden azı değişmemiş olarak idrarla atılmıştır.

Polimiksin B hemodiyaliz veya peritoneal diyaliz ile kayda değer ölçüde atılmaz.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Polimiksin B sülfatın doğrusal olup olmadığı ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

KÜB'ün diğer bölümlerine ek olarak herhangi bir klinik öncesi güvenilirlik verisi yoktur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum hidroksit Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

Rekonstitüsyon sonrası 2-8°C'de buzdolabında 72 saat süre ile bekletilir, dondurulmamalıdır. 72 saatten uzun süre bekletilen çözeltiler kullanılmamalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

POLYNAT, 10 ml'lik Tip I renksiz cam flakonlarda kullanıma sunulmuştur.

Her bir kutu 1 adet flakon içerir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve

Belge Do

7. RUHSAT SAHIBI

VEM İLAÇ San. ve Tic. AŞ Maslak Mahallesi AOS 55. Sokak42 Maslak A Blok Sit. No: 2/134Sarıyer/İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2020/108

9. İLK RUHSAT TARIHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 15.05.2020 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Polynat 500.000 I.u. Enjeksiyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Etken Maddesi: Polimiksin B Sülfat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.