Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sugrino 500 Mg/5 Ml I.v. Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SUGRİNO 500 mg/5 mL I.V. enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her 5 mL flakon;

Etkin madde:

,544 mg (500 mg sugammadekse eşdeğer)

k.m.

Sugammadeks sodyum.

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit.......

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti

Gözle görülebilen yabancı madde içermeyen, homojen, berrak, renksizden hafif sarıya dönen çözelti içeren flakon

pH 7-8 arasında ve osmolalite 300-500 mOsm/kg arasındadır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Roküronyum ya da veküronyumun neden olduğu nöromüsküler bloğun geriye döndürülmesi. Pediyatrik popülasyon için: 2 yaş ve üzeri çocuk ve adolesanlarda sugammadeksin yalnızcaroküronyumun neden olduğu nöromüsküler bloğun geriye döndürülmesinde kullanılmasıönerilir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Sugammadeks yalnızca, bir anestezi uzmanı tarafından ya da anestezi uzmanının denetimi altında kullanılmalıdır. Nöromüsküler bloğun iyileşmesinin izlenmesi için uygun birnöromüsküler izleme tekniğinin kullanılması tavsiye edilmektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Sugammadeksin tavsiye edilen dozu, geriye döndürülecek olan nöromüsküler bloğun seviyesine bağlıdır.

Tavsiye edilen doz, anestezik rejime bağlı değildir.

Sugammadeks roküronyum ya da veküronyumun neden olduğu farklı seviyelerdeki nöromüsküler bloğun geriye döndürülmesi için kullanılabilir.

Yetişkinler:

Rutin Geriye Döndürme:

Eğer nöromüsküler bloktaki geri dönüş roküronyum veya veküronyumun neden olduğu bloğu takiben en az 1-2 post-tetanik sayım (PTC) değerine ulaşmışsa 4 mg/kg'lık sugammadeks dozutavsiye edilmektedir. 0,9'luk T4/T1 oranının geri kazanımı için geçen medyan süre 3 dakikacivarındadır (bkz. Bölüm 5.1).

Roküronyum veya veküronyum kaynaklı bloğu takiben T2'nin yeniden ortaya çıkması ile spontan nöromüsküler bloktaki geri dönüş meydana gelmişse, 2 mg/kg'lık sugammadeks dozutavsiye edilmektedir. 0,9'luk T4/T1 oranının geri kazanımına kadar geçen medyan süre 2 dakikacivarındadır (bkz.Bölüm 5.1).

Rutin geriye döndürme için tavsiye edilen dozların kullanılması, veküronyum kaynaklı nöromüsküler blok ile karşılaştırıldığında roküronyumun 0,9'luk T4/T1 oranının gerikazanımına kadar geçen medyan sürenin biraz daha hızlı olmasına neden olacaktır (bkz. Bölüm5.1).

Roküronyum'un neden olduğu bloğu acil geriye döndürme:

Roküronyum uygulamasını takiben, acil geriye döndürmeye yönelik klinik olarak ihtiyaç varsa 16 mg/kg sugammadeks dozu tavsiye edilmektedir.

1,2 mg/kg roküronyum bromürün bolus dozunun uygulanmasından 3 dakika sonra 16 mg/kgsugammadeks dozu uygulandığında, 0,9'luk T4/T1 oranının geri kazanımına kadar geçenmedyan sürenin yaklaşık 1,5 dakika olması beklenebilir (bkz. Bölüm 5.1).

Veküronyum kaynaklı bloğu takiben hızlı geriye döndürme için sugammadeks kullanımını tavsiye eden herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Sugammadeksin tekrar uygulanması:

Nöromüsküler bloğun ameliyat sonrası tekrar oluştuğu istisnai durumda (bkz. Bölüm 4.4) 2 mg/kg veya 4 mg/kg başlangıç dozundan sonra tekrar 4 mg/kg sugammadeks verilmesiönerilmektedir. İkinci bir sugammadeks dozundan sonra hasta, nöromüsküler fonksiyonun geridöndüğünden emin olabilmek için yakından izlenmelidir.

Sugammadeksten sonra tekrar Roküronyum veya Veküronyum verilmesi:

Sugammadeks ile geri döndürme sonrasında roküronyum ya da veküronyumun yeniden uygulanması için bekleme süreleri için Bölüm 4.4'e bakınız.

Uygulama şekli:

Sugammadeks, tek bolus enjeksiyon halinde intravenöz olarak uygulanmalıdır. Bolus enjeksiyon, 10 saniye içinde doğrudan venöz damar içine ya da mevcut bir IV yola hızlıcaverilmelidir (bkz. Bölüm 6.6). Sugammadeks, klinik araştırmalarda yalnızca tek bolusenjeksiyon olarak uygulanmıştır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalar için (kreatinin klirensi < 30 mL/dk olan diyalize ihtiyaç duyan hastalar dahil olmak üzere) (bkz. Bölüm 4.4.) tavsiye edilmemektedir.

Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılan çalışmalar bu hastalarda sugammadeks kullanımım desteklemek üzere yeterli güvenlilik bilgisi sağlamamaktadır. Ayrıca bkz. Bölüm5.1.

Hafif ve orta şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi > 30 ile < 80 mL/dk arasında) böbrek yetmezliği olmayan yetişkinler ile aynı doz tavsiyeleri izlenebilir.

Karaciğer yetmezliği:

Sugammadeks büyük oranda böbrekler yoluyla atıldığı için, hafif ve orta şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması yapılmaya gerek yoktur. Karaciğer yetmezliği olanhastalarda çalışmalar yapılmamıştır. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda ya dakaraciğer yetmezliğine koagülopatinin eşlik ettiği durumlarda sugammadeks kullanımıdüşünülürken dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar ve Adolesanlar (2-17 yaş):

Pediyatrik popülasyonda dozlamanın doğruluğunu arttırmak için SUGRİNO 100 mg/mL, 10 mg/mL'ye seyreltilebilir (bkz. Bölüm 6.6).

Rutin Geriye Döndürme:

Eğer nöromüsküler bloktaki geri dönüş roküronyum neden olduğu bloğu takiben en az 1-2 PTC değerine ulaşmışsa 4 mg/kg'lık sugammadeks dozu tavsiye edilmektedir.

T2'nin yeniden ortaya çıkması durumunda roküronyum kaynaklı bloğun geriye döndürülmesi için 2 mg/kg'lık bir doz önerilir (bkz. Bölüm 5.1).

Hızlı geriye döndürme:

Çocuklarda ve adolesanlarda hızlı geriye döndürme araştırılmamıştır.

Yeni doğanlar (miyadında doğanlar) ve bebekler:

Sugammadeksin bebeklerde (30 günlük ile 2 yaş arası) kullanımı ile ilgili yalnızca sınırlı deneyim bulunmakta olup yeni doğanlar (30 günlükten küçük) ile herhangi bir çalışmayapılmamıştır. Bu nedenle sugammadeksin yenidoğanlar ve bebeklerde kullanımı daha fazlaveri elde edilene kadar tavsiye edilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Roküronyum kaynaklı bloğu takiben T2'nin yeniden ortaya çıkması durumunda sugammadeks uygulamasından sonra, 0,9'luk T4/T1 oranının geri kazanımına kadar geçen medyan süreninyetişkinlerde (18-64 yaş) 2,2 dakika, yaşlılarda (65-74 yaş) 2,6 dakika ve çok yaşlılarda (75yaş ve üstü) 3,6 dakika olduğu görülmüştür. Yaşlılardaki nöromüsküler bloktaki geri dönüşsüreleri daha yavaş olmaya doğru eğilimli olmasına rağmen, yaşlılar için yetişkinler ile aynıdoz tavsiyesi uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Obez popülasyon:

Morbid obez hastalar (vücut kitle endeksi >40 kg/m2) dahil obez hastalarda, sugammadeks dozu gerçek vücut ağırlığına dayanılarak belirlenebilir. Yetişkinler ile aynı doz tavsiyeleri izlenebilir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin madde ya da ilacın içerdiği maddelerden (bkz. Bölüm 6.1) herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Nöromüsküler blokajın ardından normal anestezi sonrası uygulamada olduğu gibi, hastanın operasyondan hemen sonraki dönemde nöromüsküler blokajın yeniden ortaya çıkması dahilistenmeyen olaylar yönünden takip edilmesi önerilir.

Nöromüsküler bloktaki geri dönüş sırasında solunum fonksiyonunun izlenmesi:


Nöromüsküler bloğun geriye döndürülmesini takiben yeterli spontan solunum sağlanana kadar, hastalara ventilatör desteği verilmesi zorunludur. Nöromüsküler bloktan iyileşme tamamlansadahi, operasyon öncesi ve operasyon sonrasında kullanılan diğer ilaçların solunumfonksiyonunu baskılayabilmesi nedeniyle ventilatör desteği hala gerekli olabilir.

Ekstübasyonu takiben nöromüsküler bloğun yeniden meydana gelmesi durumunda, yeterli ventilasyon sağlanmalıdır.

Nöromüsküler blokajın tekrar meydana gelmesi:


Sugammadeksin nöromüsküler blokajın derinliğine göre ayarlanmış bir dozu kullanılarak uygulandığı ve hastaların roküronyum veya veküronyum ile tedavi edildiği klinik çalışmalarda,nöromüsküler monitörizasyon veya klinik kanıtlara dayanarak nöromüsküler blokajıntekrarlama insidansı %0,20 olarak saptanmıştır (bkz. Bölüm 4.4). Tavsiye edilenden daha düşükdoz kullanılması, nöromüsküler blokajın tekrar meydana gelmesi riskini arttırabilir ve tavsiyeedilmez (bkz. Bölüm 4.2 ve Bölüm 4.8).

Hemostaz üzerindeki etki:


Gönüllülerdeki bir çalışmada 4 mg/kg ve 16 mg/kg sugammadeks aPTT'de (aktive kısmi tromboplastin zamanı) sırasıyla %17 ve %22 ve PT'de (INR) sırasıyla %11 ve %22 maksimumortalama uzamalara neden olmuştur. Bu sınırlı ortalama aPTT ve protrombin zamanıenternasyonal normalize oranı [PT(INR)] uzamalarının kısa süreli (<30 dakika) olduğubelirlenmiştir. Klinik veritabanı (n=3519) ve kalça kırığı/majör eklem replasman cerrahisiyapılan 1184 hastada yürütülen spesifik bir çalışmaya göre, yalnız başına (4 mg/kg) veyaantikoagülanlarla birlikte kullanılan sugammadeks, peri- veya post-operatif kanamalıkomplikasyonların insidansı üzerinde klinik olarak dikkati çekecek hiçbir etki göstermemiştir.

İn vitro

deneylerde K vitamini antagonistleri, fraksiyonlanmamış heparin, molekül ağırlığı düşük heparinoidler, rivaroksaban ve dabigatran ile farmakodinamik bir etkileşim (aPTT ve PTuzaması) kaydedilmiştir. Rutin postoperatif profilaktik antikoagülasyon alan hastalarda bufarmakodinamik etkileşim klinik yönden önemli değildir. Önceden beri mevcut olan veyakomorbid bir durum için terapötik antikoagülasyon alan hastalarda sugammadeks kullanımıdüşünülürken dikkatli olunmalıdır.

Aşağıdaki hastalarda artmış kanama riski dışlanamaz:

• Kalıtsal olarak K vitaminine bağımlı pıhtılaşma faktör eksiklikleri olanlar

• Önceden beri mevcut koagülopatileri olan hastalar

• Kumarin türevleri alan ve INR değeri 3,5'ten yüksek olanlar

• Antikoagülan kullanan ve 16 mg/kg sugammadeks dozunu alan hastalar

Bu hastalara sugammadeks verilmesine dair tıbbi bir ihtiyaç söz konusu ise, anestezi uzmanı hastanın geçmişindeki kanama episodlarını ve planlanan cerrahi tipini göz önüne alarakyararların muhtemel kanama komplikasyonlarının riskinden daha fazla olup olmadığına kararvermelidir. Sugammadeks bu hastalara uygulanırsa, hemostaz ve pıhtılaşma parametrelerininizlenmesi tavsiye edilir.

Sugammadeks ile Sağlanan Geriye Döndürme Sonrasında Nöromüsküler Bloker Ajanlarının Yeniden Uygulanması için Bekleme Süresi:


Tablo 1: Rutin geri döndürme sonrasında roküronyum veya veküronyumun yeniden uygulanması (4 mg/kg'a kadar sugammadeks):

Minimum Bekleme süresi

NMBA ve uygulanacak doz

5 dakika
1,2 mg/kg roküronyum
4 saat

0,6 mg/kg roküronyum veya 0,1 mg/kg veküronyum

Sugammadeks uygulamasından 30 dakika sonraya kadar 1,2 mg/kg roküronyumun tekrar uygulanması ile, nöromüsküler blokajın başlaması yaklaşık 4 dakikaya kadar uzayabilir venöromüsküler blokaj süresi yaklaşık 15 dakikaya kadar kısalabilir.

Farmakokinetik modellemeye dayanarak, hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda sugammadeks ile rutin geri döndürmeden sonra 0,6 mg/kg roküronyum veya 0,1mg/kg veküronyumun yeniden kullanılması için tavsiye edilen bekleme süresi 24 saat olmalıdır.Daha kısa bir bekleme süresi gerekli olursa, yeni nöromüsküler blokaj için verilecekroküronyum dozu 1,2 mg/kg olmalıdır.

Acil geri döndürmeden sonra (16 mg/kg sugammadeks) roküronyum veya veküronyumun yeniden uygulanması:


Bunun gerekli olabileceği çok ender durumlarda 24 saatlik bekleme süresi tavsiye edilir.

Tavsiye edilen bekleme süresinin geçmesinden önce nöromüsküler blok gerekli olursa, steroid olmayan bir nöromüsküler blok ajanı kullanılmalıdır. Depolarizan bir nöromüsküler blokajajanının etki başlangıcı beklenenden daha yavaş olabilir çünkü kavşak sonrası (postjunctional)nikotin reseptörlerinin önemli bir kısmı hala nöromüsküler blokaj ajanına bağlı olabilir.

Böbrek yetmezliği:


Diyalize gerek duyanlar da dahil olmak üzere ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda sugammadeksin kullanımı tavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 5.1).

Anestezinin etkisinin hafiflemesi


Klinik çalışmalarda nöromüsküler blok anestezinin ortasında geriye döndürüldüğünde, anestezinin etkisinin hafiflediğine dair belirtiler kaydedilmiştir (hareket, öksürme, yüzburuşturma ve trakeal tüpün geriye kayması).

Eğer anestezi devam ederken nöromüsküler blok geriye döndürülürse, klinik olarak belirtildiği şekilde ilave anestezik ve/veya opioid dozları verilmelidir.

Belirgin bradikardi:


Nadir durumlarda, nöromüsküler blokajın geri döndürülmesi için sugammadeks uygulandıktan sonra dakikalar içinde belirgin bradikardi gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bradikardi bazenkardiak arreste neden olabilir. Nöromüsküler blokajın geri döndürülmesi sırasında vesonrasında hastalar hemodinamik değişiklikler yönünden yakından takip edilmelidir. Klinikyönden anlamlı bradikardi gözlenirse, atropin gibi antikolinerjik ajanlarla tedaviuygulanmalıdır.

Karaciğer Yetmezliği:


Sugammadeks, karaciğerde metabolize olmadığı ya da karaciğerden atılmadığı için karaciğer yetmezliği olan hastalara özel çalışma yapılmamıştır. Ciddi karaciğer yetmezliği olanhastalarda büyük bir dikkatle kullanılmalıdır. Karaciğer yetmezliğine koagülopatinin eşlikettiği durumda, hemostaz üzerindeki etki ile ilgili bilgilere bakınız.

Yoğun bakım ünitesinde kullanım:


Sugammadeks kullanımı yoğun bakım ünitesi ortamında roküronyum veya veküronyum alan hastalarda araştırılmamıştır.

Roküronyum/Veküronyum dışındaki nöromüsküler bloker ajanlarının geri döndürülmesi için kullanım:


Süksinilkolin ya da benzilizokuinolinyum bileşikleri gibi

steroidal olmayan

nöromüsküler bloker ajanların neden olduğu bloğun geriye döndürülmesi için sugammadekskullanılmamalıdır.

Bu tür durumlar için etkililik ve güvenlilik verilerinin olmamasından dolayı, roküronyum ya da veküronyum dışındaki

steroid

yapıdaki nöromüsküler bloker ajanlarının neden olduğunöromüsküler bloğun geriye döndürülmesi için sugammadeks kullanılmamalıdır.Panküronyum kaynaklı bloğun geriye döndürülmesine yönelik sınırlı veriler bulunmaklabirlikte sugammadeksin bu durumda kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Gecikmeli geri dönüş:


Kardiyovasküler hastalık, yaşlılık (yaşlılarda geri dönüş süresi için bkz. Bölüm 4.2) ya da ödem durumu gibi (örn. şiddetli karaciğer bozukluğu) uzayan dolaşım süresi ile ilişkili koşullarnöromüsküler blokta daha uzun geri dönüş sürelerine neden olabilir.

İlaç aşırı duyarlılık reaksiyonları


Klinisyenler, ilaca bağlı aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafilaktik reaksiyonlar dahil) olasılığına karşı hazırlıklı olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Sodyum:


Bu tıbbi ürün her 1 mL'sinde 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”. Eğer 2,5 mL ve üzerinde çözeltinin uygulanması gerekiyorsa, hastanınkontrollü sodyum diyetinde olup olmadığı dikkate alınmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Bu bölümde belirtilen bilgiler, sugammadeks ve diğer ilaçlar arasındaki bağlanma afinitesi, klinik dışı deneyler, klinik çalışmalar ve nöromüsküler bloke edici ajanların farmakodinamiketkileri ve nöromüsküler bloker ajanlar ile sugammadeks arasındaki farmakokinetik etkileşimidikkate alan bir model kullanılarak yapılan simülasyonlara dayanmaktadır. Bu verileredayanarak aşağıdakiler dışında diğer ilaçlar ile klinik açıdan önemli farmakodinamiketkileşimler beklenmemektedir.

Toremifen ve fusidik asit için yer değiştirme etkileşimleri dışlanamaz (klinik yönden önemli yakalama etkileşimleri beklenmez).

Hormonal kontraseptifer için, klinik yönden önemli bir yakalama etkileşimi dışlanamaz (yer değiştirme etkileşimleri beklenmez).

Potansiyel Olarak Sugammadeksin Etkililiğini Etkileyen Etkileşimler (yer değiştirme etkileşimleri):


Sugammadeksden sonra belirli ilaçların uygulanmasından dolayı, teorik olarak roküronyum ya da veküronyum sugammadeks ile yer değiştirebilir. Sonuç olarak, nöromüsküler bloğunyeniden oluşumu gözlenebilir. Bu durumda hastanın ventile edilmesi sağlanmalıdır. İnfüzyondurumunda yer değiştirmeye neden olan ilacın uygulanması durdurulmalıdır. Potansiyel yerdeğiştirme etkileşimlerinin beklenebildiği durumlarda hastalar; sugammadeks uygulamasınıizleyen 7,5 saatlik dönemde başka bir tıbbi ürünün parenteral yolla verilmesinin ardından,nöromüsküler bloğun tekrar oluştuğuna işaret eden belirtiler açısından dikkatle (yaklaşık enfazla 15 dakika kadar) izlenmelidir.

Toremifen:

Bağlanma afinitesi ve plazma konsantrasyonları sugammadekse oranla oldukça yüksek olan toremifen için, sugammadeks ile meydana gelen kompleksten veküronyum ya daroküronyumun bir miktar yer değiştirmesi meydana gelebilir. 0,9 ile T4/T1 oranının gerikazanımı bu nedenle operasyon gününde toremifen alan hastalarda gecikebileceğiklinisyenlerce bilinmelidir.

Fusidik asidin intravenöz uygulanması:

Operasyon öncesi dönemde fusidik asit kullanımı 0,9'a kadar T4/T1 oranının geri kazanımında biraz gecikmeye neden olabilir. Operasyondan sonraki dönemde nöromüsküler blokajıntekrarlaması beklenmez çünkü fusidik asit infüzyonla birkaç saatlik sürede verilir ve kandüzeyleri 2-3 günde yükselir. Sugammadeksin yeniden uygulanmasıyla ilgili olarak bkz. Bölüm4.2

Potansiyel Olarak Diğer İlaçların Etkililiğini Etkileyen Etkileşimler (yakalama etkileşimleri):

Sugammadeks uygulamasından dolayı, (serbest) plazma konsantrasyonlarının düşmesinedeniyle belirli ilaçlar daha az etkili hale gelebilmektedir. Eğer böyle bir durum gözlenirseklinisyene, uygun olduğu şekilde tıbbi ürünün yeniden uygulanması, tercihen farklı birkimyasal sınıftan terapötik olarak eşdeğer olan bir tıbbi ürünün uygulanması ve/veyafarmakolojik olmayan girişimleri göz önünde tutması tavsiye edilmektedir.

Hormonal Kontraseptifler:

4 mg/kg sugammadeks ve bir progestojen arasındaki etkileşim, progestojene maruz kalmada (% 34 EAA) oral bir kontraseptifin günlük dozunun 12 saat geç alınmasına (12 saat geç almak,etki azalmasına yol açabilir) benzer bir azalmaya neden olabilmektedir. Östrojenler için etkinindaha az olması beklenir. Bu nedenle, sugammadeksin bolus dozunun uygulanmasının, oralkontraseptif steroidlerin (tek başına ya da kombine progestojen) atlanan bir günlük dozunaeşdeğer olduğu düşünülmektedir. Sugammadeksin uygulandığı günde oral kontraseptifalınması gerekirse, alınması gereken herhangi bir önlem için oral kontraseptifin kullanmatalimatındaki atlanan doz tavsiyesine bakınız.

Oral olmayan hormonal kontraseptiflerin kullanılması durumunda hasta, sonraki 7 gün boyunca ilave bir hormonal olmayan kontraseptif yöntem kullanmalıdır ve ürünün kullanmatalimatındaki tavsiyelere bakmalıdır.

Roküronyum ya da Veküronyumun devam eden etkisinden kaynaklanan etkileşimler:

Nöromüsküler bloğu artıran ilaçlar operasyon sonrası periyodda kullanıldığında, nöromüskülerbloğun yeniden oluşması olasılığına karşı özellikle dikkatli olunmalıdır. Nöromüsküler bloğuartıran spesifik ilaçların listesi için roküronyum ya da veküronyumun kullanma talimatınabakınız. Nöromüsküler bloğun yeniden oluştuğu gözlenirse hastanın ventile edilmesi vesugammmedeksin yeniden uygulanması gerekebilir (bkz. Bölüm 4.2)

Laboratuvar Testleri ile Etkileşimler:


Genel olarak, sugammadeks, serum progesteron tayininin olası istisnası dışında laboratuvar testleriyle etkileşime girmez. Bu test ile 100 mikrogram/mL plazma sugammadekskonsantrasyonlarında etkileşim gözlenmiştir (8 mg/kg bolus enjeksiyonundan sonraki pikplazma düzeyi).

Gönüllülerdeki bir çalışmada 4 mg/kg ve 16 mg/kg sugammadeks aPTT'de sırasıyla %17 ve %22 ve PT'de (INR) sırasıyla %11 ve %22 maksimum ortalama uzamalara neden olmuştur. Busınırlı ortalama aPTT ve PT(INR) uzamalarının kısa süreli (<30 dakika) olduğu belirlenmiştir.

İn vitroÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Resmi etkileşim çalışması yapılmamıştır. Yetişkinler için yukarıda bahsedilen etkileşimler ve Bölüm 4.4'teki uyarılar pediyatrik popülasyon için de dikkate alınmalıdır.

4.6 Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Sugammadeks oral yolla alınan doğum kontrol ilaçları ile etkileşime geçmektedir. Bu nedenle, tedavi süresince alternatif, etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır.

Sugammadeksin uygulandığı günde oral kontraseptif alınması gerekirse, alınması gereken herhangi bir önlem için oral kontraseptifin kullanma talimatındaki atlanan doz tavsiyesinebakınız.

Oral olmayan hormonal kontraseptiflerin kullanılması durumunda, hasta, sonraki 7 gün boyunca ilave bir hormonal olmayan kontraseptif metot kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Sugammadeks için gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, embriyonal/ fetal gelişim, doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler göstermemektedir.

Sugammadeks gebe kadınlara uygulanırken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Sugammadeksin, anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları sugammadeksin anne sütüne geçtiğini göstermiştir. Siklodekstrinlerin oral absorpsiyonugenellikle düşüktür ve emziren anneye verilen bir dozun anne sütü emen çocuk üzerine bir etkisibeklenmemektedir. Bebek için anne sütünün faydası ve anne için tedavinin faydası göz önündebulundurularak, emzirmeyi kesmek ya da sugammadeks tedavisini kesip/kesmemek konusundakarar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Sugammadeksin insan fertilitesi üzerindeki etkileri araştırılmamıştır. Fertilitenin incelendiği hayvan çalışmaları zararlı etkileri ortaya koymamıştır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sugammadeks araç ve makine kullanma becerisi üzerinde bilinen etkiye sahip değildir.

4.8 İstenmeyen etkilerGüvenlilik profilinin özeti


SUGRİNO, cerrahi hastalarda nöromüskuler bloklayıcı ajanlar ve anestezikler ile eş zamanlı kullanılır. Bu nedenle advers etkilerin sebebinin değerlendirilmesi güçtür.

Cerrahi hastalarda en sık bildirilen advers reaksiyonlar, öksürük, anestezinin hava yolundaki komplikasyonu, anestezik komplikasyonlar isteğe bağlı hipotansiyon ve isteğe bağlıkomplikasyondur (yaygın (> 1/100 ila < 1/10)).

Tablo 2: Advers reaksiyonların tablolaştırılmış listesi

Sugammadeksin güvenliliği birleştirilmiş bir Faz I-III güvenlilik veritabanında 3,519 ayrı hastada değerlendirilmiştir. Aşağıdaki advers reaksiyonlar hastaların anestezi ve/veyanöromüsküler blokaj ajanları aldığı plasebo-kontrollü çalışmalarda bildirilmiştir (1,078 hastasugammadeks, 544 hasta ise plasebo almıştır):

İstenmeyen etkiler aşağıdaki kategorilere listelenmiştir: Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila < 1/100); seyrek > 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek(< 1/10.000); bilinmiyor: eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Sistem organ sınıfı

Sıklık

Advers reaksiyonlar

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan

İlaca bağlı aşırı duyarlılık reaksiyonları (bkz. Bölüm4.4)

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinalhastalıklar

Yaygın

Öksürük

Yaralanma, zehirlenme ve
Yaygın
Anestezinin havayolları
prosedürel komplikasyonlar

komplikasyonu Anestezik komplikasyon(bkz. Bölüm 4.4)
Yapılan işleme bağlı hipotansiyon
Yapılan işleme bağlı komplikasyon

Seçili advers reaksiyonların tanımı

İlaca bağlı aşırı duyarlılık reaksiyonları:

Bazı hastalarda ve gönüllülerde anafilaksi de dahil olmak üzere aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişmiştir (gönüllülerle ilgili bilgiler için lütfen aşağıdaki Sağlıklı Gönüllülerle İlgili Bilgilerbölümüne bakınız). Bu reaksiyonlar cerrahi hastalarında yapılan klinik çalışmalarda yaygınolmayarak bildirilmiştir; pazarlama sonrası sıklık raporları ise bilinmemektedir.

Söz konusu reaksiyonlar, izole deri reaksiyonlardan ciddi sistemik reaksiyonlara (örneğin anafilaksi, anafilaktik şok) değişik şiddet derecelerinde görülmüş ve sugammadekse daha öncehiç maruz kalmamış hastalarda bildirilmiştir.

Sıcak basması, ürtiker, eritematöz deri döküntüleri, (şiddetli) hipotansiyon, taşikardi ve dilin ve farinksin şişmesi, bronkospazm ve pulmoner obstrüktif olaylar bu reaksiyonlara eşlik edensemptomlardandır. Şiddetli alerjik reaksiyonlar ölümle sonuçlanabilir.

Anestezinin Hava Yolundaki Komplikasyonu:

Anestezinin hava yolu komplikasyonları endotrakeal tübe karşı istemsiz direnç, öksürme, hafif direnç, cerrahi sırasında uyanıklık reaksiyonu, anestezi prosedürü veya cerrahi sırasındaöksürme ya da hastanın anestezi prosedürüne bağlı olarak spontan solunumunu içermiştir.

Anestezik Komplikasyon:

Nöromüsküler fonksiyonun eski haline dönmesinin göstergesi olan anestezik komplikasyonlar, anestezi ile ilgili işlemler ya da ameliyat sırasında vücut ya da uzuvların hareketi ya da öksürük,yüz buruşturma ya da endotrakeal tüpün geriye kaymasıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Yapılan işleme bağlı komplikasyon:

Prosedürel komplikasyon öksürük, taşikardi, bradikardi hareket ve kalp atımında artışı içerir. Belirgin bradikardi:

Pazarlama sonrası dönemde, sugammadeks uygulandıktan sonra dakikalar içinde belirgin bradikardi ve kalp durmasıyla birlikte bradikardinin meydana geldiği izole olgular gözlenmiştir(bkz. Bölüm 4.4).

Nöromüsküler bloğun tekrar oluşması:

Sugammadeksin nöromüsküler blokajın derinliğine göre ayarlanmış bir dozu kullanılarak uygulandığı ve hastaların roküronyum veya veküronyum ile tedavi edildiği klinik çalışmalarda(N=2,022), nöromüsküler monitörizasyon veya klinik kanıtlara dayanarak nöromüskülerblokajın tekrarlama insidansı %0,20 olarak saptanmıştır (bkz. Bölüm 4.4).

Sağlıklı Gönüllüler ile İlgili Bilgiler

Randomize, çift-kör bir çalışma 3 doza kadar plasebo (N=76), sugammadeks 4 mg/kg (N=151) veya sugammadeks 16 mg/kg (N=148) verilen sağlıklı gönüllülerde ilaca bağlı aşırı duyarlılıkreaksiyonlarının insidansını incelemiştir. Şüphelenilen aşırı duyarlılık raporları körlenmiş birkomite tarafından karara bağlanmıştır. Karara bağlanan aşırı duyarlılık insidansı plasebo,sugammadeks 4 mg/kg ve sugammadeks 16 mg/kg gruplarında sırasıyla %1,3, %6,6 ve %9,5bulunmuştur. Plasebo veya sugammadex 4 mg/kg'dan sonra anaflaksi raporları alınmamıştır.Sugammadeks 16 mg/kg'ın ilk dozundan sonra karara bağlanmış anaflaksi bildirilen tek birvaka olmuştur (insidans %0,7). Tekrarlı sugammadeks dozuyla aşırı duyarlılığın sıklığındaveya şiddetinde artışa dair hiçbir kanıta rastlanmamıştır.

Benzer tasarıma sahip önceki bir çalışmada, hepsi sugammadeks 16 mg/kg'dan sonra olmak üzere üç karara bağlanmış anaflaksi vakası bildirilmiştir (insidans %2).

Birleştirilmiş Faz 1 veritabanında sugammadeks ile tedavi edilen hastalarda yaygın (> 1/100 ila < 1/10) veya çok yaygın (> 1/10) olarak değerlendirilen ve plasebo grubuna göre daha sıkbildirilen istenmeyen olaylar tat duyusunda bozukluk (%10,1), baş ağrısı (%6,7), bulantı(%5,6), ürtiker (%1,7), kaşıntı (%1,7), baş dönmesi (%1,6), kusma (%1,2) ve abdominal ağrıdır(%1).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Akciğer hastaları:

Daha önce akciğer komplikasyonlarının geliştiği bilinen hastalardaki klinik bir çalışmada ve pazarlama sonrası verilerde bronkospazm sugammadeksle olasılıkla ilişkili bir advers olayolarak bildirilmiştir. Akciğer komplikasyonları olan tüm hastalarda olduğu gibi doktor,bronkospazm gelişme olasılığını bilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

2 ila 17 yaş arasındaki pediyatrik hastalarda yapılan çalışmalarda, sugammadeksin (4 mg/kg'a kadar) güvenlilik profili genellikle yetişkinlerde gözlenen profile benzerdir.

Morbid obez hastalar:

Morbid obez hastalarda gerçekleştirilen özel bir klinik çalışmada, güvenlilik profili genel olarak havuzlanmış Faz 1 ila 3 çalışmalarındaki yetişkin hastalarda gözlemlenen profile benzerdi (bkz.Tablo 2).

Ciddi sistemik hastalığı olan hastalar:

Amerikan Anesteziyologlar Derneği (ASA) Sınıf 3 veya 4 (ciddi sistemik hastalığı olan hastalar veya yaşamı sürekli tehdit eden ciddi sistemik hastalığı olan hastalar) olarak değerlendirilenhastalarda yapılan bir çalışmada, bu ASA Sınıf 3 ve 4 hastalarındaki advers reaksiyon profili,genel olarak havuzlanmış Faz 1 ila 3 çalışmalarındaki yetişkin hastalarınkine benzerdi (bkz.Tablo 2) (bkz. Bölüm 5.1).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Klinik çalışmalarda, önemli herhangi bir istenmeyen etki olmaksızın 40 mg/kg ile birlikte 1 kazara doz aşımı vakası bildirilmiştir. İnsan tolerans çalışmasında sugammadeks, 96 mg/kg'akadar dozlarda iyi tolere edilmiştir. Dozla ilişkili advers olaylar ya da ciddi advers olaylar raporedilmemiştir.

Sugammadeks yüksek akışlı bir filtreyle (düşük akışlı bir filtreyle yapılamaz) hemodiyaliz kullanılarak vücuttan uzaklaştırılabilir. Klinik çalışmalara dayalı olarak 3 ila 6 saatlik bir diyalizseansından sonra plazmadaki sugammadeks konsantrasyonları yaklaşık %70 azalmaktadır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Diğer tüm terapötik ürünler, antidotlar ATC kodu: V03AB35

Etki mekanizması:

Sugammadeks, seçici bir kas gevşetici bağlayan ajan olan modifiye bir gama siklodekstrindir. Nöromüsküler blok ajanları roküronyum ya da veküronyum ile plazmada kompleks oluştururve nöromüsküler bağlantıdaki nikotinik reseptörlere bağlanacak mevcut nöromüsküler blokerajanın miktarını azaltır. Bu durum, roküronyum ya da veküronyumun neden olduğunöromüsküler bloğun geriye dönmesi ile sonuçlanır.

Farmakodinamik etkiler:


Sugammadeks, farklı zaman ve derinlikteki roküronyum kaynaklı bloğun (idame dozları ile ve idame dozları olmaksızın 0,6, 0,9, 1 ve 1,2 mg/kg roküronyum bromür) ve veküronyumkaynaklı bloğun (idame dozları ile ve idame dozları olmaksızın 0,1 mg/kg veküronyum bromür)doz cevap çalışmalarında 0,5 mg/kg ile 16 mg/kg arasında değişen dozlarda uygulanmıştır. Buçalışmalarda belirgin bir doz cevap ilişkisi gözlenmiştir.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Sugammadeks, roküronyum ya da veküronyum bromür uygulamasından sonraki çeşitli zaman noktalarında uygulanabilmektedir:

Rutin Geriye Döndürme - Derin N^^^^üsküler Blok:


Pivotal bir çalışmada, hastalar, roküronyum ya da veküronyum grubuna randomize edilmiştir. Roküronyum ya da veküronyumun son dozundan sonra, 1-2 PTC' de, randomize olarak 4mg/kg sugammadeks ya da 70 mikrogram/kg neostigmin uygulanmıştır. Sugammadeks ya daneostigmin uygulamasının başlangıcından 0,9' luk T4/T1 oranının geri kazanımına kadar geçensüre aşağıdaki gibidir:

Tablo 3: Roküronyum ya da Veküronyum Uygulamasından Sonra Derin Nöromüsküler Blok (1-2 PTC) Durumunda Sugammadeks ya da Neostigmin Uygulamasından 0,9' lukT4/T1Oranının Geri Kazanımına Kadar Geçen Süre (dakika)

Nöromüsküler Blok Ajanı
Tedavi Rejimi


Sugammadeks (4 mg/kg)
Neostigmin (70 mikrogram /kg)

Roküronyum

N

37
37
Medyan (dakika)
2,7
49
Aralık
1,2-16,1
13,3-145,7

Veküronyum

N

47
36
Medyan (dakika)
3,3
49,9
Aralık
1,4-68,4
46-312,7

Rutin Geriye Döndürme Orta Düzeyde Nöromüskuler Blok:


Diğer bir pivotal çalışmada, hastalar, roküronyum ya da veküronyum grubuna randomize edilmiştir. Roküronyum ya da veküronyumun son dozundan sonra, T2'nin yeniden ortayaçıkması durumunda, randomize olarak 2 mg/kg sugammadeks ya da 50 mikrogram/kgneostigmin uygulanmıştır. Sugammadeks ya da neostigmin uygulamasının başlangıcından0,9'luk T4/T1 oranının geri kazanımına kadar geçen süre aşağıdaki gibidir:

Tablo 4: Roküronyum ya da Veküronyum Uygulamasından Sonra T2'nin Yeniden Ortaya Çıkması Durumunda Sugammadeks ya da Neostigmin Uygulamasından 0,9'luk T4/T1Oranının Geri Kazanımına Kadar Geçen Süre (dakika)

Nöromüsküler Blok Ajanı
Tedavi Rejimi

Sugammadeks (2 mg/kg)
Neostigmin (50 mikrogram /kg)

Roküronyum

N

48
48
Medyan (dakika)
1,4
17,6
Aralık
0,9-5,4
3,7-106,9

Veküronyum

N

48
45
Medyan (dakika)
2,1
18,9
Aralık
1,2-64,2
2,9-76,2

Roküronyum kaynaklı nöromüsküler bloğun sugammadeks ile geriye döndürülmesi, cis-atraküryum kaynaklı nöromüsküler bloğun neostigmin ile geriye döndürülmesi ile karşılaştırılmıştır. T2' nin yeniden ortaya çıkması durumunda, 2 mg/kg sugammadeks ya da 50mikrogram /kg neostigmin dozu uygulanmıştır. Sugammadeks, cis-atraküryum kaynaklınöromüsküler bloğun neostigmin ile geriye döndürülmesi ile karşılaştırıldığında roküronyumkaynaklı nöromüsküler bloğun geriye döndürülmesini daha hızlı sağlamıştır.

Tablo 5: Roküronyum ya da Cis-atraküryum Uygulamasından Sonra Tı'nin Yeniden Ortaya Çıkması Durumunda Sugammadeks ya da Neostigmin Uygulamasından 0,9'lukT4/T1Oranının Geri Kazanımına Kadar Geçen Süre (dakika)

Nöromüsküler Blok Ajanı

Tedavi Rejimi

Roküronyum ve Sugammadeks (2 mg/kg)

Cis-atraküryum ve Neostigmin (50 mikrogram /kg)

N

34

39

Medyan (dakika)

1,9

7,2

Aralık

0,7-6,4

4,2-28,2

Acil Geriye Döndürme:


Süksinilkolin kaynaklı nöromüsküler bloğun geri kazanımına kadar geçen süre (1 mg/kg), Roküronyum kaynaklı nöromüsküler bloğun sugammadeks (16 mg/kg, 3 dakika sonra) ile gerikazanımına kadar geçen süre (1,2 mg/kg) ile karşılaştırılmıştır.

Tablo 6: Roküronyum ya da Sugammadeks ya da Süksinilkolin Uygulamasından % 10 Tı Geri Kazanımına Kadar Geçen Süre (dakika)

Nöromüsküler Blok Ajanı

Tedavi Rejimi

Roküronyum ve Sugammadeks (16 mg/kg)

Süksinilkolin (1 mg/kg)

N

55

55
Medyan (dakika)

4,2

7,1
Aralık

3,5-7,7

3,7-10,5

Birleştirilmiş analizde, 1,2 mg/kg roküronyum bromür sonrasında 16 mg/kg sugammadeks için nöromüsküler bloktaki aşağıdaki geri dönüş süreleri bildirilmiştir:

Tablo 7: Roküronyumdan 3 Dakika Sonra Sugammadeks Uygulamasından 0,9, 0,8 ya da 0,7'lik T4/T1Oranının Geri Kazanımına Kadar Geçen Süre (dakika)


0,9 T4/T1

0,8 T4/T1

0,7 T4/T1

N

65

65

65

Medyan (dakika)

1,5

1,3

1,1

Aralık

0,5-14,3

0,5-6,2

0,5-3,3

Böbrek Yetmezliği:

Şiddetli böbrek yetmezliğinin olduğu ve olmadığı cerrahi hastalarında yapılan açık etiketli çalışmada sugammadeksin etkililik ve güvenliliği karşılaştırılmıştır. Çalışmaların birinde, 1-2PTC'de roküronyum ile indüklenen bloğu takiben sugammadeks uygulanmıştır (4 mg/kg;N=68); diğer çalışmada sugammadeks T2 yeniden ortaya çıktığında uygulanmıştır (2 mg/kg;N=30). Böbrek yetmezliği olmayan hastalarla karşılaştırıldığında şiddetli böbrek yetmezliğiolan hastalarda nöromüsküler bloğun iyileşmesi biraz daha uzun sürmüştür. Bu çalışmalardaşiddetli böbrek yetmezliği için rezidüel blok ya da yeniden ortaya çıkan nöromüsküler blokbildirilmemiştir.

Morbid obez hastalar:

Roküronyumun veya veküronyumun neden olduğu orta veya derin nöromüsküler blokajdan geri dönüş süresi morbid obez (vücut kitle endeksi > 40 kg/m2) tanılı 188 hastanın katıldığı birçalışmayla araştırılmıştır. Blok seviyesine uygun olarak rastgele, çift kör bir şekilde gerçekvücut ağırlığı veya ideal vücut ağırlığına göre dozlanan hastalar, 2 mg/kg veya 4 mg/kgsugammadeks almıştır. Blok derinliği ve nöromüsküler bloke edici ajan doğrultusundahavuzlanmış verilerde, ideal vücut ağırlığına göre dozlanan hastalar ile karşılaştırıldığında (3,3dakika), gerçek vücut ağırlığına göre dozlanan hastalarda (1,8 dakika) 0,9'luk bir dörtlü uyarı(TOF) oranına geri dönme medyan süresi istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha hızlıbulunmuştur (p <0,0001).

Pediyatrik popülasyon:


Roküronyum veya veküronyum tarafından indüklenen nöromüsküler blokajı tersine çeviren bir ajan olarak neostigmine karşı sugammadeksin güvenliliği ve etkililiği yaşları 2 ila <17 arasındaolan 288 hastalık bir çalışmayla araştırılmıştır. Neostigmin grubuna kıyasla sugammadeks 2mg/kg grubunda orta düzeyde bloktan > 0,9 TOF oranına iyileşme anlamlı olarak daha hızlıydı(geometrik ortalama 2 mg/kg sugammadeks için 1,6 dakika ve neostigmin için 7,5 dakika,geometrik ortalamaların oranı 0,22, 95 % GA (0,16, 0,32), (p<0,0001)). Sugammadeks 4mg/kg, yetişkinlerde gözlenen sonuçlara benzer şekilde, geometrik ortalama 2 dakika ile derinbloğu tersine çevirmiştir. Bu etkiler, çalışılan tüm yaş grupları (2 ila <6; 6 ila <12; 12 ila <17yaş) ve hem roküronyum hem de veküronyum için tutarlıydı (bkz. Bölüm 4.2).

Ciddi sistemik hastalığı olan hastalar:


ASA Sınıf 3 veya 4 olarak değerlendirilen 331 hastalı bir çalışma, sugammadeks uygulamasından sonra tedaviyle ortaya çıkan aritmilerin (sinüs bradikardisi, sinüs taşikardisiveya diğer kardiyak aritmiler) insidansını araştırmıştır. Sugammadeks (2 mg/kg, 4 mg/kg veya16 mg/kg) alan hastalarda, tedaviyle ortaya çıkan aritmilerin insidansı genellikle neostigmin(50 mikrogram/kg ila 5 mg maksimum doza kadar) + glikopirolata (10 mikrogram/kg ila 1 mgmaksimum doza kadar) benzerdi. ASA Sınıf 3 ve 4 hastalarındaki advers reaksiyon profili,genel olarak havuzlanmış Faz 1 ila 3 çalışmalarındaki yetişkin hastalarınkine benzerdi; bunedenle doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 4.8).

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Emilim:


Sugammadeksin farmakokinetik parametreleri, komplekse bağlı olan ve komplekse bağlı olmayan sugammadeks konsantrasyonlarının toplamından yola çıkılarak hesaplanmıştır.Anestezi altındaki gönüllülerde klirens ve dağılım hacmi gibi farmakokinetik parametrelerinkomplekse bağlı olan ve komplekse bağlı olmayan sugammadekste aynı olduğu kabuledilmektedir.

Dağılım:


Böbrek fonksiyonu normal olan yetişkin hastalarda sugammadeksin gözlenen kararlı durum dağılım hacmi yaklaşık 11-14 litredir (klasik, kompartman dışı farmakokinetik analizedayanarak). Erkek insan plazması ve tüm kan kullanılarak in vitro olarak gösterildiği üzere, nesugammadeks ne de sugammadeks ve roküronyum kompleksi plazma proteinleri veyaeritrositlere bağlanmamaktadır.

Biyotransformasyon:


Preklinik ve klinik çalışmalarda, sugammadeksin herhangi bir metaboliti gözlenmemiştir ve eliminasyon yolu olarak ürünün değişmeden yalnızca böbrek yoluyla atıldığı gözlenmiştir.

Eliminasyon:


Böbrek fonksiyonu normal olan, anestezi altındaki yetişkin hastalarda sugammadeksin efektif yarı ömrü yaklaşık 2 saat ve hesaplanan plazma klirensi yaklaşık 88 mL/dak'dır. Bir kütle dengeçalışmasında, dozun % 90'dan fazlasının 24 saat içinde atıldığı gösterilmiştir. En az % 95' ideğişmeden atılan sugammadekse katkı sağlayan dozun % 96' sı idrarla atılmıştır. Feçes ya daekspire edilen hava ile atılım dozun % 0,02'sinden azdır. Sugammadeksin sağlıklı gönüllülereuygulanması, kompleks halindeki roküronyumun artan renal eliminasyonu ile sonuçlanmıştır.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Sugammadeks 1-16 mg/kg doz aralığında, IV bolus dozunda uygulandığında lineer kinetik gösterir.

Hastalardaki karakteristik özellikler:

Böbrek yetmezliği ve yaş:


Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarla normal böbrek fonksiyonuna sahip hastaları karşılaştıran bir farmakokinetik çalışmada, plazmadaki sugammadeks düzeyleri dozuygulamasından sonra en azından ilk saat boyunca benzer olmuştur ve ardından, kontrolgrubunda düzeyler daha hızlı azalmıştır. Sugammadekse toplam maruziyet süresi uzamıştır veşiddetli böbrek yetmezliğine sahip hastalarda 17 kat daha yüksek bir maruziyete yol açmıştır.Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda dozdan sonra en az 48 saat süreyle sugammadeksindüşük konsantrasyonları saptanabilir.

Orta derecede veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastaların böbrek fonksiyonu normal olan hastalarla karşılaştırıldığı ikinci bir çalışmada, sugammadeks klirensi böbrek fonksiyonuazaldıkça giderek azalmış ve yarı ömür (tı/2) giderek uzamıştır. Orta derecede veya şiddetliböbrek yetmezliği olan hastalarda maruz kalım sırasıyla 2 kat ve 5 kat daha yüksekbulunmuştur. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda dozdan sonraki 7. günden sonrasugammadeks konsantrasyonları saptanamaz hale gelmiştir.

Tablo 8: Kompartmanlı modellemeye (üç kompartmanlı) dayanarak sugammadeksin öngörülen farmakokinetik parametreleri yaş grubuna ve böbrek fonksiyonuna göreaşağıda gösterilmektedir:

Seçilmiş hasta özellikleri


Öngörülen FK parametreleri






(CV*)


Demografik
Böbrek fonksiyonu (kreatinin
Klirens,
Kararlı
Eliminasyon
özellikler
klirensi, mL/dak)


(mL/dak)
durumda
yarı ömrü
Yaş




dağılım
(saat)
Vücut




hacmi, litre

ağırlığı




(L)

Yetişkin
Normal

100

84 (%24)

13

2 (%22)

40 yaş
Bozulmuş
Hafif

50

47 (%25)

14

4 (%22)
75 kg

Orta

30

28 (%24)

14

7 (%23)


Şiddetli

10

8 (%25)

15

24 (%25)
Yaşlı 75 yaş75 kg
Normal

80

70 (%24)

13

3 (%21)
Bozulmuş
Hafif

50

46 (%25)

14

4 (%23)

Orta

30

28 (%25)

14

7 (%23)


Şiddetli

10

8 (%25)

15

24 (%24)
Adolesan
Normal

95

72 (%25)

10

2 (%21)

15 yaş
Bozulmuş
Hafif

48

40 (%24)

11

4 (%23)
56 kg

Orta

29

24 (%24)

11

6 (%24)



Şiddetli

10

7 (%25)

11

22 (%25)
Orta
Normal

60

40 (%24)

5

2 (%22)

çocukluk 9 yaş
Bozulmuş
Hafif

30

21 (%24)

6

4 (%22)
29 kg

Orta

Şiddetli

18

6

12 (%25) 3 (%26)

6

6

7 (%24) 25 (%25)

Erken
Normal

39

24 (%25)

3

2 (%22)
çocukluk
Bozulmuş
Hafif

19

11 (%25)

3

4 (%23)
4 yaş

Orta

12

6 (%25)

3

7 (%24)
16 kg

Şiddetli

4

2 (%25)

3

28 (%26)

* CV=Varyasyon katsayısı

Cinsiyet:


Cinsiyete bağlı farklılıklar gözlenmemiştir.

Irk:


Japon ve beyaz ırktan sağlıklı gönüllüler ile yapılan bir çalışmada, farmakokinetik parametrelerde klinik açıdan önemli farklılıklar gözlenmemiştir. Sınırlı veriler siyah ya daAfrika kökenli Amerikalılarda farmakokinetik parametrelerde farklılıklara işaret etmemektedir.

Vücut Ağırlığı:


Yetişkin ve yaşlı hastaların popülasyon farmakokinetik analizi, klirens ve dağılım hacmi ile vücut ağırlığı arasında klinik açıdan önemli bir ilişki ortaya koymamıştır.

Obezite:

Morbid obez hastalarda yapılan bir klinik çalışmada, sugammadeks 2 mg/kg ve 4 mg/kg olarak gerçek vücut ağırlığına (n = 76) veya ideal vücut ağırlığına (n = 74) göre dozlanmıştır. Gerçekvücut ağırlığı veya ideal vücut ağırlığına göre uygulamanın ardından sugammadeks maruziyetidoza bağlı, doğrusal artış göstermiştir. Morbid obez hastalar ve genel popülasyon arasındafarmakokinetik parametrelerde klinik olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Preklinik veriler, güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite potansiyeli ve üreme toksisitesi, lokal tolerans ya da kan ile geçimliliği içeren geleneksel çalışmalaradayanılarak insanlara yönelik özel bir tehlikenin olmadığını ortaya koymuştur.

Klinik öncesi türlerde sugammadeks hızla vücuttan uzaklaştırılır ancak genç sıçanların kemiklerinde ve dişlerinde rezidüel sugammadeks gözlenmiştir. Genç yetişkin ve olgunsıçanlarda yapılan klinik öncesi çalışmalar sugammadeksin diş rengini veya kemik kalitesini,kemik yapısını veya kemik metabolizmasını olumsuz etkilemediğini göstermektedir.Sugammadeks kırık onarımı ve kemiğin yeniden modellenmesi üzerinde hiçbir etki göstermez.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Hidroklorik asit (pH ayarlaması için)

Sodyum hidroksit (pH ayarlaması için)

Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün Bölüm 6.6'da bahsedilenler dışındaki diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır. Verapamil, ondansetron ve ranitidin ile fiziksel geçimsizlik bildirilmiştir.

6.3 Raf ömrü

24 aydır.

Flakon ilk kez açıldıktan ve seyreltildikten sonra, 25°C'de saklanmak koşuluyla 48 saat boyunca fiziksel ve kimyasal olarak stabildir. Mikrobiyolojik açıdan, seyreltilmiş ürün hemenkullanılmalıdır.

Hemen kullanılmadığı takdirde, seyreltilmiş çözelti 2°C - 8°C arasında saklanmak koşuluyla 24 saat içerisinde kullanılmalıdır. %0,9 NaCl çözeltisi, %5 glukoz çözeltisi, %0,45 NaCl+%2,5glukoz çözeltisi, ringer laktat çözeltisi, ringer çözeltisi, %0,9 NaCl+%5'lik glukoz çözeltisi ileseyreltilmiş ürün oda sıcaklığında 25°C'de saklanmak koşuluyla 48 saat, 2°C - 8°C arasındasaklanmak koşuluyla 24 saat içerisinde kullanılmalıdır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Seyreltilen ürünün saklama koşulları için bölüm 6.3'e bakınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Ürünümüzün primer ambalaj malzemesi olarak 6 CC Tip I Renksiz, şeffaf cam flakon, gri renkli floro polimer kaplı bromobutil kauçuk tıpa ve beyaz polipropilen kapaklı alüminyum flip-offambalaj malzemeleri kullanılmıştır. Bir karton kutu içerisinde separatör ile ayrılmış 10 adetflakon ve kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

SUGRİNO damar yolundan devam eden infüzyona belirtilen intravenöz çözeltilerle birlikte enjekte edilebilir. Ürünümüz 10mg/mL konsantrasyonda olacak şekilde rekonstitüsyonçözeltileri (%0,9 NaCl çözeltisi, %5 glukoz çözeltisi, %0,45 NaCl+ % 2,5 Glukoz çözeltisi,Ringer laktat çözeltisi, ringer çözeltisi, %0,9NaCl + %5'lik glukoz çözeltisi) ile seyreltilir.

SUGRİNO ve diğer ilaçların uygulanması arasında, damar yolu uygun şekilde yıkanmalıdır (ör: %0,9 sodyum klorür ile).

Pediyatrik popülasyonda kullanım:

Pediyatrik hastalarda SUGRİNO 9 mg/mL (% 0,9) sodyum klorür kullanılarak 10 mg/mL'ye dilüe edilebilir.

Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.”

7. RUHSAT SAHIBI

Deva Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah.

Basın Ekspres Cad. No:1 34303 Küçükçekm ece/İSTANBULTel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2023/2

9. İLK RUHSAT TARIHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13.01.2023 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Sugrino 500 Mg/5 Ml I.v. Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Sugammadeks Sodyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.