Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bexsero 0,5 Ml Im Enjeksiyonluk Süspansiyon İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

VBu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BEXSERO 0,5 mL IM enjeksiyonluk süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Çok bileşenli Meningokok grup B Aşısı (rekombinant, adsorbe)

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde(ler):

Bir doz (0,5 ml) aşağıdaki etkin maddeleri içerir:

Rekombinant

Neisseria meningitidis

grup B NHBA füzyon proteini 1, 2, 3.................50 mikrogram

Rekombinant

Neisseria meningitidis

grup B NadA proteini 1, 2, 3..............................50 mikrogram

Rekombinant

Neisseria meningitidis

grup B fHbp füzyon proteini 1, 2, 3....................50 mikrogram

PorA P1.4 içeren toplam protein miktarı olarak ölçülen

Neisseria meningitidis

grup B suşu NZ98/254'ten dış membran vezikülleri (OMV) 2.......................................................25 mikrogram

1 rekombinant DNA teknolojisi ile

E. coli

hücrelerinden üretilir.

2 alüminyum hidroksit (0,5 mg Al3+) üzerinde adsorbe

3 NHBA (Neisseria Heparine Bağlanan Antijen), NadA (Neisserial adhesin A), fHbp (faktör H'yebağlanan protein)

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür ...............3,125 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör.

Beyaz, opak sıvı süspansiyon.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

BEXSERO, 2 ay ve üzeri yaştaki kişilerin,

Neisseria meningitidis4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji /uygulama sıklığı ve süresi:

Farklı popülasyonlarda dozlar:


Tablo 1: Pozoloji özeti

İlk dozun uygulandığı yaş

Primer

Bağışıklama

Primer

Dozlar

Arasındaki

Süre

Rapel

Bebekler, 2 aylık ila5 aylıka

Her biri 0,5 ml'lik 3 doz

En az 1 ay

Evet, primer seriler ve rapel dozu arasında en az 6 aylık bir süre ile 12 ila15 aylık yaşta bir dozb,c

Her biri 0,5 ml'lik 2 doz

En az 2 ay

Bebekler,

6 aylık ila 11 aylık

Her biri 0,5 ml'lik 2 doz

En az 2 ay

Evet, primer seri ile rapel doz arasında en az 2 aylık süre bırakılarak yaşamın2. yılında (12 ay ila 23 ay arasında)tek doz c

Çocuklar, 12 aylık ila 23aylık

Her biri 0,5 ml'lik 2 doz

En az 2 ay

Evet, primer seri ile rapel doz arasında 12-23 aylık süre bırakılarak tek doz c

Çocuklar,

2 yaş ila 10 yaş

Her biri 0,5 ml'lik 2 doz

En az 1 ay

Resmi kılavuzlarla uyumlu olarak, primer seri sonrası meningokokalhastalık maruziyet riski bulunanbireylerde rapel dozdeğerlendirilmelidird

Adölesanlar (11 yaştan itibaren)ve erişkinler*

a İlk doz en az 2 aylıkken verilmelidir. BEXSERO'nun 8 haftalıktan küçük bebeklerde güvenlilik ve etkililiğine ilişkin çalışma mevcut değildir. Veri bulunmamaktadır.

b

Gecikme durumunda, rapel doz 24 aydan sonra verilmemelidir (bkz. Bölüm 5.1). bkz. Bölüm 5.1 Daha fazla rapel doz gerekliliği ve zamanlaması henüz belirlenmemiştir.bkz. Bölüm 5.1
50 yaşın üzerindeki erişkinlerde veri mevcut değildir.

c d

*Uygulama şekli:

Aşı, tercihen bebeklerde uyluğun anterolateral bölgesine ve daha büyük hastalarda üst kolun deltoid kası bölgesine derin intramüsküler enjeksiyon şeklinde yapılmalıdır.

Aynı zamanda birden fazla aşı uygulanacaksa farklı enjeksiyon yerleri kullanılmalıdır.

Aşı intravenöz, subkutan ya da intradermal yolla uygulanmamalıdır ve aynı enjektör içerisinde başka aşılarla karıştırılmamalıdır.

Uygulama öncesinde BEXSERO'nun kullanımı ile ilgili talimatlar için bkz. Bölüm 6.6

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda BEXSERO'nun güvenliliği ve etkililiği tanımlanmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

8 haftalıktan küçük bebeklerde BEXSERO'nun güvenliliği ve etkililiği tanımlanmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:

50 yaşın üzerindeki kişilerde BEXSERO'nun güvenliliği ve etkililiği tanımlanmamıştır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Bu tıbbi ürün etkin maddeye ya da bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelere karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan kişiler kullanmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Diğer aşılar gibi, BEXSERO uygulaması da akut şiddetli ateşli hastalık geçiren kişilerde ertelenmelidir. Bununla birlikte, soğuk algınlığı gibi minör bir enfeksiyonun varlığı aşılamanınertelenmesine neden olmamalıdır.

İntravasküler yolla enjekte edilmemelidir.

Enjekte edilen tüm aşılarda olduğu gibi, aşılama sonrasında oluşabilecek anafilaktik reaksiyonlar için uygun tıbbi tedavi ve gözetim olanakları daima hazır durumda bulundurulmalıdır.

Aşılama ile bağlantılı olarak, iğne ile enjeksiyona psikojenik yanıt şeklinde, vazovagal reaksiyonlar (senkop), hiperventilasyon ya da strese bağlı reaksiyonlar dahil anksiyeteye bağlıreaksiyonlar ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.8). Bayılmaya bağlı yaralanmaların önlenmesineyönelik prosedürlerin hazır bulundurulması önemlidir.

BEXSERO trombositopenisi veya kanama bozuklukları olan kişilere intramüsküler uygulama kontrendike olacağından uygulanmamalıdır. Bu kişilere ancak potansiyel yararın risklerden fazlaolması durumunda uygulanabilir.

Tüm aşılarda olduğu gibi, BEXSERO ile aşılama da aşılanan tüm kişilerde koruma sağlamayabilir. BEXSERO'nun dolaşımdaki tüm meningokok grup B suşlarına karşı koruma sağlamasıbeklenemez (bkz. Bölüm 5.1).

Birçok aşıda olduğu gibi, sağlık mesleği mensupları, bebekler ve çocukların (2 yaş altı) aşılanmasından sonra vücut sıcaklığında olabilecek yükselmelerin bilincinde olmalıdır. Aşılamazamanında ve aşılamadan kısa bir süre sonra profilaktik antipiretik uygulaması, aşılama sonrasıfebril reaksiyonların insidansını ve şiddetini azaltabilir. Antipiretik ilaçlara, bebekler ve çocuklara(2 yaş altı) yönelik yerel kılavuzlar doğrultusunda başlanmalıdır.

Bağışıklığı baskılayıcı tedavi, genetik bozukluk veya diğer nedenlerle bağışıklık sistemi bozulmuş kişilerde BEXSERO ile aşılama sonrasında antikor yanıtı azalabilir. Kompleman eksikliği, aspleniveya splenik fonksiyon bozukluğu görülen kişilerdeki immünojenite verileri Bölüm 5.1'degösterilmiştir.

Kalıtsal kompleman eksikliği (örn. C3 veya C5 yetmezliği) olan bireyler ve terminal kompleman aktivasyonunu inhibe eden tedavi (örn. ekulizumab) alan bireylerde, BEXSERO ile aşılamasonrası antikor gelişse bile,

Neisseria meningitidis

grup B kaynaklı invaziv hastalık riski dahayüksektir.

BEXSERO'nun 50 yaşın üzerindeki kişilerde kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır. Kronik hastalıkları olan kişilerde BEXSERO kullanımına ilişkin sınırlı veri vardır.

Çok prematüre bebekler (gebeliğin 28. haftası ve öncesinde doğanlar) ve özellikle solunum sistemi gelişimi eksikliği hikayesi olanlarda primer bağışıklama serilerinin uygulanmasında potansiyelapne riskine karşı 48-72 saat solunum sisteminin izlenmesi gerekmektedir. Bu grup bebekteaşılamanın yararı yüksek olduğundan, aşılama engellenmemek ve ertelenmemelidir.

Enjektörün uç kapağı doğal kauçuk lateks içerebilir. Latekse bağlı alerjik reaksiyon gelişme riski çok düşük olmakla birlikte, sağlık çalışanları, bu aşıyı latekse karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinenkişilere uygulamadan önce risk yarar oranını göz önünde bulundurmalıdır.

Kanamisin, üretim sürecinin ilk aşamalarında kullanılmaktadır ve üretimin sonraki aşamalarında uzaklaştırılmaktadır. Nihai aşıda kanamisin bulunsa bile düzeyleri, doz başına 0,01 mikrogramınaltındadır. BEXSERO'nun kanamisine duyarlı kişilerde güvenli kullanımı henüz saptanmamıştır.

BEXSERO, 0,5 ml'lik dozda 1mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermediği kabul edilebilir.

Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer aşılarla kullanım


BEXSERO, parantez içerisinde belirtilen aşı antijenlerinin herhangi birinin monovalan ya da kombinasyon şeklindeki aşıları ile (difteri, tetanoz, aselüler boğmaca,

Haemophilus influenzae

tipb, inaktif çocuk felci aşısı, hepatit B, 7-valanlı konjüge pnömokok, kızamık, kabakulak,kızamıkçık, su çiçeği ve konjuge meningokok A, C, W, Y aşısı) eş zamanlı olarak uygulanabilir.

Klinik çalışmalar, rutin aşıların tek başına uygulandığı gruptaki antikor cevabıyla karşılaştırıldığında BEXSERO ile eş zamanlı uygulanan rutin aşıların immün yanıtlarınınBEXSERO uygulanmasından etkilenmediğini göstermiştir. Çalışmalar arasında inaktif çocukfelci virüsü tip 2 ve konjüge pnömokok serotip 6B'ye yanıtlar açısından tutarsız sonuçlarbildirilmiş ve pertusis pertaktin antijenine karşı daha düşük antikor titreleri gözlemlenmiştir, fakatbu veriler klinik açıdan anlamlı bir etkileşime işaret etmemektedir.

BEXSERO ile yukarıda listelenen diğer aşıların eş zamanlı uygulanması sonrasında daha sık ortaya çıkan ateş, enjeksiyon yerinde hassasiyet, yeme alışkanlıklarında değişiklik ve iritasyonnedeniyle mümkün olduğu durumlarda aşılamaların farklı zamanlarda yapılması düşünülebilir.Profilaktik parasetamol kullanımı, BEXSERO ya da rutin aşıların immünojenitesinietkilemeksizin ateş insidansını ve şiddetini azaltır. Parasetamol dışında diğer antipiretiklerinimmün yanıt üzerindeki etkisi çalışılmamıştır.

BEXSERO'nun yukarıda belirtilenlerden başka aşılarla bir arada kullanımı çalışılmamıştır.

Başka aşılarla bir arada verildiğinde BEXSERO farklı enjeksiyon yerlerinden uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) ile ilgili bir veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgiliolarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

Maruziyetin söz konusu olduğu gebeliklerle ilgili yeterli klinik veri mevcut değildir.

Gebe kadınlardaki potansiyel risk bilinmemektedir. Buna rağmen, meningokok enfeksiyonuna maruziyet açısından net bir riskin söz konusu olduğu durumlarda aşılama engellenmemelidir.

Dişi tavşanlara beden ağırlıkları bazında insan dozunun yaklaşık 10 katına eşdeğer dozlarda BEXSERO verildiği bir çalışmada herhangi bir maternal ya da fetal toksisite ya da gebelik, annedavranışı, dişi fertilitesi ya da post-natal gelişim üzerinde herhangi bir etki söz konusu olmamıştır.

Laktasyon dönemi

Emzirme sırasında kadınlar ve çocuklarda aşının güvenliliği ile ilgili veri mevcut değildir.

Emzirme sırasında aşı yapma kararı verilmeden önce fayda/risk oranı incelenmelidir.

Laktasyonun 29. gününe kadar aşılanan anne tavşanlarda ya da yavrularında herhangi bir advers reaksiyon görülmemiştir. BEXSERO'nun, laktasyon öncesinde aşılanan anne hayvanlardaimmünojen olduğu görülmüştür ve yavrularda antikorlar tespit edilmiştir fakat sütteki antikordüzeyleri belirlenmemiştir.

Üreme yeteneği/Fertilite

İnsanlarda fertilite ile ilgili veri bulunmamaktadır.

Hayvan çalışmalarında dişi fertilitesi üzerinde herhangi bir etki olmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BEXSERO'nun araç ve makine kullanma becerisi üzerinde etkisi yoktur ya da göz ardı edilebilir düzeydedir. Diğer yandan, Bölüm 4.8'de değinilen istenmeyen etkilerden bazıları, araç veyamakine kullanma becerisini geçici olarak etkileyebilir.

4.8. İstenmeyen etkilerGüvenlilik profilinin özeti

BEXSERO'nun güvenliliği, en az bir BEXSERO dozu almış olan 10.565 katılımcıyı (2 aylık veya üzeri) kapsayan, 10'u randomize kontrollü klinik çalışma olan, toplam 17 çalışmadadeğerlendirilmiştir. BEXSERO alan katılımcılardan 6.837'si bebek ve çocuk (2 yaş altı), 1.051'içocuk (2 ila 10 yaş) ve 2.677'si adölesan ve erişkin yaş gruplarında olmuştur. BEXSERO'nunprimer bebek dozlarını alan katılımcılardan 3.285'i, yaşamın ikinci yılında rapel dozu almıştır.

Klinik çalışmalarda bebekler ve çocuklarda (2 yaş altı) gözlenen en yaygın lokal ve sistemik advers reaksiyonlar enjeksiyon yerinde hassasiyet ve eritem, ateş ve iritasyon olmuştur.

2, 4 ve 6 aylıkken aşılanan bebeklerle gerçekleştirilen klinik çalışmalarda, BEXSERO rutin aşılar (şu antijenleri içeren: 7 valanlı konjüge pnömokok aşısı antijenleri, difteri, tetanoz, aselülerboğmaca, hepatit B, inaktif poliomyelit ve

Haemophilus influenzae

tip b) ile bir aradauygulandığında ateş (> 38°C), katılımcıların %69 ila %79'u tarafından bildirilirken aynı oran tekbaşına rutin aşılar alan katılımcılarda %44 ila %59 olmuştur. BEXSERO ve rutin aşılar ile aşılananbebeklerde ayrıca daha yüksek oranlarda antipiretik kullanımı da bildirilmiştir. BEXSERO tekbaşına uygulandığında ateş sıklığı, klinik çalışmalar sırasında uygulanan rutin bebek aşıları ileilişkilendirilen ile benzer olmuştur. Ateş ortaya çıktığında bunu genellikle öngörülebilir bir seyirtakip etmiş, olayların büyük kısmı aşılamadan sonraki gün itibariyle düzelmiştir.

Adölesanlar ve erişkinlerde gözlenen en yaygın lokal ve sistemik advers reaksiyonlar enjeksiyon yerinde ağrı, kırıklık ve baş ağrısı olmuştur.

Aşı serisinin sonraki dozları ile advers reaksiyonların sıklığında ya da şiddetinde herhangi bir artış olmamıştır.

Aşılama ile en azından olasılıkla ilişkili olduğu kabul edilen istenmeyen etkiler (primer bağışıklama ya da rapel doz sonrasında) sıklığa göre sınıflandırılmıştır.

İstenmeyen etkilerin sıklığı aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır:

Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan SeyrekÇok seyrekBilinmiyor

(>1/10)

(>1/100 ila <1/10)

(>1/1.000 ila <1/100)

(>1/10.000 ila <1/1.000)

(<1/10.000)

(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Her bir sıklık gruplaması içinde istenmeyen etkiler, azalan ciddiyet sırasına göre verilmektedir.

Klinik çalışmalardan gelen bildirimlere ek olarak, pazara sunulmasından bu yana BEXSERO için dünya genelinden gelen katılımcı advers reaksiyon bildirimleri de aşağıda listelenmiştir. Bu adversreaksiyonlar büyüklüğü belirsiz bir popülasyondan gönüllülük esası ile bildirildiğinden, bunlarınsıklıklarını güvenilir bir şekilde hesaplamak her zaman mümkün olmamaktadır. Bu nedenlesıklıkları bilinmiyor olarak listelenmiştir.

Bebekler ve çocuklar (10 yaşa kadar)Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Lenfadenopati

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Alerjik reaksiyonlar (anafilaktik reaksiyonlar dahil)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: Yeme bozuklukları

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Uykulu olma, alışılmışın dışında ağlama, baş ağrısı

Yaygın olmayan: Nöbetler (ateşli nöbetler dahil)

Bilinmiyor: Hipotonik-hiporesponsif atak, meningeal iritasyon (ense sertliği veya fotofobi

gibi meningeal iritasyon belirtileri, aşılamanın hemen sonrasında ara sıra bildirilmiştir. Bu bulgular hafif ve geçici olmuştur)

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Deri renginde solukluk (rapel dozdan sonra seyrek)

Seyrek: Kawasaki sendromu

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: İshal, kusma (rapel dozdan sonra yaygın olmayan sıklıkla)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Döküntü (12 ay ila 23 aylık çocuklar) (rapel dozdan sonra yaygın olmayan

sıklıkla)

Yaygın: Döküntü (2 yaş ila 10 yaş bebekler ve çocuklar)

Yaygın olmayan: Seyrek:

Egzama
Ürtiker

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok yaygın: Eklem ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın:

Yaygın olmayan: Bilinmiyor:

Ateş (>38°C), enjeksiyon yerinde hassasiyet (enjeksiyon yapılan uzuv hareket ettirildiğinde ağlama olarak tanımlanan enjeksiyon yerinde şiddetlihassasiyet dahil), enjeksiyon yerinde eritem, enjeksiyon yerinde şişlik,enjeksiyon yerinde sertlik, irritabiliteAteş (>40°C)

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (enjeksiyon yapılan uzuvda bir aydan fazla sürebilen aşırı şişlik, enjeksiyon yeri veya etrafında su toplaması veenjeksiyon yerinde nodül dahil)

Adölesanlar (11 yaştan itibaren) ve erişkinlerKan ve lenf sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Lenfadenopati

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Alerjik reaksiyonlar (anafilaktik reaksiyonlar dahil)

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı

Bilinmiyor: Senkop ya da enjeksiyona vazovagal yanıtlar, meningeal iritasyon (ense

sertliği veya fotofobi gibi meningeal iritasyon belirtileri, aşılamanın hemen sonrasında ara sıra bildirilmiştir. Bu bulgular hafif ve geçici olmuştur)

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Bulantı

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Bilinmiyor: Döküntü

Kas-iskelet ve bağ doku hastalıkları

Çok yaygın: Kas ağrısı, eklem ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon yerinde ağrı (normal günlük aktiviteleri yerine getirememe olarak

tanımlanan enjeksiyon yerinde şiddetli ağrı dahil), enjeksiyon yerinde şişlik, enjeksiyon yerinde sertlik, enjeksiyon yerinde kızarıklık, kırıklık

Bilinmiyor: Ateş, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (enjeksiyon yapılan uzuvda bir aydan

uzun sürebilen aşırı şişlik, enjeksiyon yeri veya etrafında su toplaması ve enjeksiyon yerinde nodül dahil)

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08, faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı deneyimi sınırlıdır. Doz aşımı durumunda tüm yaşamsal fonksiyonların izlemi ve olası semptomatik tedavi önerilmektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Bakteriyel aşılar, Meningokok B, çok bileşenli aşı ATC kodu : J07AH09

Etki mekanizması


BEXSERO ile bağışıklamada amaç, aşı antijenleri NHBA, NadA, fHbp, ve PorA P1.4'ü (OMV komponentinde mevcut immünodominant antijen) tanıyan bakterisidal antikorların üretiminiindüklemektedir ve İnvaziv Meningokokal Hastalığına (IMH) karşı koruyucu olması beklenir. Buantijenler farklı suşlar tarafından değişken biçimde eksprese olduğundan, bunları yeterli düzeydeeksprese eden meningokoklar, aşıyla ortaya çıkan antikorlar tarafından imha edilebilir.Meningokok grup B bakterilerinin farklı suşları ile insan kompleman serum bakterisidalaktivitesinin (hSBA) suş öldürme etkisi arasındaki ilişkiyi belirlemek ve antijen profiliniöngörmek üzere Meningokok Antijen Tipleme Sistemi (MATS) geliştirilmiştir.

Beş Avrupa ülkesinde 2007-2008 yılları arasında toplanan yaklaşık 1.000 farklı invaziv meningokok grup B izolatı üzerinde yapılan bir çalışmada, köken ülkeye bağlı olmak üzere,meningokok grup B izolatlarının %73 ila %87'sinin aşı tarafından kapsanacak uygun bir MATSantijen profili olduğu gösterilmiştir. Genel olarak, 1.000 suşun yaklaşık %78'inin (%95 güvensınırları %63-90) aşıdan kaynaklanan antikorlara karşı potansiyel olarak duyarlı olduğubelirlenmiştir.

BEXSERO'da bulunan aşı antijenleri, B grubu dışındaki meningokok gruplarına ait suşlar tarafından da eksprese edilir. Sınırlı veriler, diğer B grubu olmayan bazı suşlara karşı korumasağlayabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu kapsam henüz tanımlanmamıştır.

Klinik etkililik


BEXSERO'nun etkililiği klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir. Aşı antijenlerinin her birine serum bakterisidal antikor yanıtlarının indüklendiği gösterilerek aşının etkililiği ile ilgili sonucavarılmıştır (bkz. immünojenite başlığı). Aşı etkinliği ve etkisi gerçek dünya verileri ilegösterilmiştir.

Birleşik Krallık'ta Bexsero, bebeklerde (2 ve 4 aylıkken) iki dozluk bir plan ve ardından bir rapel doz (12 aylıkken) kullanılarak Eylül 2015'te ulusal aşılama programına (UAP) dahil edilmiştir. Bubağlamda, İngiltere Halk Sağlığı (PHE) ulusal düzeyde tüm doğum kohortunu kapsayan 3 yıllıkbir gözlemsel çalışma yürütmüştür.

Programın üç yılından sonra, bebeklerin aşı durumlarından veya öngörülen meningokok grup B susu kapsayıcılığından bağımsız olarak aşı için uygun bebeklerde

Neisseria meningitidis

grupB'nin neden olduğu IMH vakalarında %75'lik istatistiksel olarak anlamlı bir azalma [İnsidans OranOranı (IRR) 0,25 (%95 CI: 0,19-0,36)] gözlenmiştir.

Güney Avustralya'da, yaşları 16 ile 19 arasında değişen 30.000'den fazla öğrenciye (liselerin %91'inden), bir ila üç ay aralıklarla iki doz Bexsero uygulanmıştır. Kesitli zaman-seri analizinde,iki yıllık takipte (Temmuz 2017-Haziran 2019) MenB IMH vakalarında %71'lik istatistiksel olarakanlamlı bir azalma (%95 CI: 15-90) gözlenmiştir.

İmmünojenite


Aşı antijenlerinin her birinin (NadA, fHbp, NHBA ve PorA P1.4) serum bakterisidal antikor yanıtları, dört meningokok grup B referans suşundan oluşan bir set kullanılarak değerlendirilmiştir.Bu suşlara karşı bakterisidal antikorlar, kaynak kompleman olarak (hSBA) insan komplemanSerum Bakterisidal Aktivitesi ile ölçülmüştür. NHBA referans suşunun kullanıldığı tüm aşıprogramları için veri mevcut değildir.

Primer immünojenite çalışmaların çoğu randomize, kontrollü, çok merkezli klinik çalışmalar şeklinde gerçekleştirilmiştir. İmmünojenite bebeklerde, çocuklarda, adölesanlarda ve erişkinlerdedeğerlendirilmiştir.

Bebeklerde ve çocuklarda immünojenite


Bebek çalışmalarında katılımcılara 2, 4 ve 6 aylıkken ya da 2, 3 ve 4 aylıkken üç BEXSERO dozu ve yaşamın ikinci yılında, 12 aylıktan itibaren bir rapel doz uygulanmıştır. Aşılama öncesinde,üçüncü aşıdan bir ay sonra (bkz. Tablo 2) ve rapel doz aşı yapıldıktan bir ay sonra serum örnekleritoplanmıştır (bkz. Tablo 3). Uzatma çalışmasında immün yanıtın kalıcılığı, rapel dozdan bir yılsonra değerlendirilmiştir (bkz. Tablo 3). Bir başka klinik çalışmada 2 aylık ila 5 aylık bebeklerdeiki veya üç dozu takiben rapel sonrası immünojenite değerlendirilmiştir. İki dozdan sonrakiimmünojenite ayrıca çalışmaya alındıkları tarihte 6 ila 8 aylık olan bebeklerle gerçekleştirilenbaşka bir çalışmada da belgelenmiştir (bkz. Tablo 4).

Daha önce aşılanmamış çocuklar da yaşamlarının ikinci yılında iki doz almış olup, ikinci dozdan bir yıl sonra antikor persistansı ölçülmüştür (bkz. Tablo 4).

2 aylık ila 5 aylık bebeklerde immünojenite


Üç dozluk primer seri sonrası rapel doz


2, 3, 4 ve 2, 4, 6 aylıkken uygulanan üç BEXSERO dozundan bir ay sonraki immünojenite sonuçları Tablo 2'de özetlenmektedir. Meningokok referans suşlarına karşı üçüncü aşılamadan biray sonraki bakterisidal antikor yanıtları her iki BEXSERO aşılama programında da fHbp, NadA

ve PorA P1.4 antijenlerine karşı yüksek olmuştur. 2, 4, 6 aylık programla aşılanan bebeklerde ayrıca NHBA antijenine karşı bakterisidal yanıtlar da yüksek olmuş fakat 2, 3, 4 aylık programdabu antijenin daha az immünojen olduğu görülmüştür. Bu programda NHBA antijeninin azalmışimmünojenitesinin klinik sonuçları bilinmemektedir.

Tablo 2. 2, 3, 4 ya da 2, 4, 6 aylıkken yapılan BEXSERO uygulamalarında üçüncü

BEXSERO dozundan 1 ay sonra serum bakterisidal antikor yanıtları

Antijen


Çalışma V72P132, 4,6 ay

Çalışma V72P122, 3,4 ay

Çalışma V72P162, 3,4 ay

fHbp

% seropozitif* (%95 GA)

N=1149 %100 (99-100)

N=273

%99 (97-100)

N=170

%100 (98-100)

hSBA GMT**

91

82

101

(%95 GA)

(87-95)

(75-91)

(90-113)

NadA

% seropozitif (%95 GA)

N=1152 %100 (99-100)

N=275

%100 (99-100)

N=165

%99 (97-100)

hSBA GMT

635

325

396

(%95 GA)

(606-665)

(292-362)

(348-450)

PorA

P1.4

% seropozitif (%95 GA)

N=1152 %84 (82-86)

N=274 %81 (76-86)

N=171 %78 (71-84)

hSBA GMT

14

11

10

(%95 GA)

(13-15)

(9,14-12)

(8,59-12)

NHBA

% seropozitif (%95 GA)

N=100 %84 (75-91)

N=112 %37 (28-46)

N=35

%43 (26-61)

hSBA GMT

16

3,24

3,29

(%95 GA)

(13-21)

(2,49-4,21)

(1,85-5,83)

* % seropozitif = hSBA > 1:5 değerine ulaşan katılımcıların yüzdesi

** GMT = geometrik ortalama titre.

2, 3 ve 4 aylıkken uygulanan BEXSERO aşısından 8 ay sonraki ve 2, 4 ve 6 aylıkken uygulanan BEXSERO aşısından 6 ay sonraki (rapel dozu öncesi zaman noktası) bakterisidal antikor kalıcılığıve 12 aylıkken uygulanan dördüncü BEXSERO dozundan sonraki rapel doz verileri Tablo 3'teözetlenmektedir. Tablo 3'de ayrıca rapel dozdan bir yıl sonraki immün yanıtın kalıcılığı dagösterilmektedir.

Tablo 3. 2, 3 ve 4 ya da 2, 4 ve 6 aylarda primer seriden sonra bebek 12 aylık iken rapel

doz sonrası serum bakterisidal antikor yanıtları ve rapel dozdan bir yıl sonra bakterisidal antikor kalıcılığı

Antijen


2, 3, 4, 12. ay

2, 4, 6, 12. ay

fHbp

rapel doz öncesi1

% seropozitif** (%95 GA) hSBA GMT*** (%95 GA)

N=81

%58 (47-69) 5,79 (4,54-7,39)

N=426 %82 (78-85)10 (9,55-12)

rapel dozdan 1 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=83

%100 (96-100) 135 (108-170)

N=422

%100 (99-100) 128 (118-139)

rapel dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=299 %62 (56-67)6,5 (5,63-7,5)

NadA

rapel doz öncesi % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=79

%97 (91-100) 63 (49-83)

N=423

%99 (97-100) 81 (74-89)

rapel dozdan 1 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=84

%100 (96-100) 1558 (1262-1923)

N=421

%100 (99-100) 1465 (1350-1590)

rapel dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=298 %97 (95-99)81 (71-94)

PorA P1.4

rapel doz öncesi % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=83

%19 (11-29) 1,61 (1,32-1,96)

N=426 %22 (18-26)2,14 (1,94-2,36)

rapel dozdan 1 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=86

%97 (90-99) 47 (36-62)

N=424 %95 (93-97)35 (31-39)

rapel dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=300 %17 (13-22)1,91 (1,7-2,15)

NHBA

rapel doz öncesi % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=69

%25 (15-36) 2,36 (1,75-3,18)

N=100 %61 (51-71)8,4 (6,4-11)

rapel dozdan 1 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=67

%76 (64-86) 12 (8,52-17)

N=100 %98 (93-100)42 (36-50)

rapel dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=291 %36 (31-42)3,35 (2,88-3,9)

rapel doz öncesi zaman noktası, 2, 3 ve 4 aylıkken BEXSERO ile aşılamadan 8 BEXSERO ile aşılamadan 6 ay sonra bakterisidal antikorun kalıcılığını temsil% seropozitif = hSBA > 1:5 değerine ulaşan katılımcıların yüzdesiGMT = geometrik ortalama titre

ay sonra ve 2, 4 ve 6 aylıkken etmektedir.

Bebeklikte eksiksiz bir primer bağışıklama ve rapel planı uygulanmış 4 yaşındaki çocuklar üzerinde gerçekleştirilen ilave bir çalışmada, PorA P1.4 ve fHbp antijenlerine karşı antikortitrelerinde bir düşme gözlenmiştir (hSBA > 1:5 değerine sahip gönüllerin oranı sırasıyla %9-10ve %12-20'ye ulaşmıştır). Aynı çalışmada ilave bir doza verilen yanıt, immünolojik hafızaya işaretetmiştir; çünkü ilave aşılamadan sonra katılımcıların %81-%95'i PorA P1.4 antijenine ve %97-100'ü fHbp antijenine karşı hSBA >1:5 değerine ulaşmıştır. Bu gözlemin klinik önemi vekoruyucu bağışıklığı daha uzun süre korumak için ilave rapele gerek olup olmadığı henüzbelirlenmemiştir.

İki dozluk primer seri sonrası rapel doz


Aşılanmaya 2 ila 5 aylık yaş arasında başlayan bebeklerde iki primer doz (3 buçuk ve 5 aylık yaşta) veya üç primer doz (2 buçuk, 3 buçuk ve 5 aylık yaşta) BEXSERO sonrası bir rapel dozununardından immünojenite ilave bir faz 3 klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Seropozitifkatılımcıların yüzdeleri (yani, hSBA en az 1:4 olan) ikinci dozdan bir ay sonra %44 ile %100 veüçüncü dozdan bir ay sonra %55 ile %100 arasında değişmiştir. Son dozdan 6 ay sonra uygulananbir rapeli takiben birinci ayda seropozitif katılımcıların yüzdeleri iki dozluk program için %87 ile%100 ve üç dozluk program için %83 ile %100 arasında değişmiştir.

Antikor kalıcılığı 3 ila 4 yaşındaki çocuklarda yürütülen bir uzatma çalışmasında değerlendirilmiştir. Daha önce ya iki doz sonrası bir BEXSERO rapeli (%35 ile %91 arasındadeğişen) ya da üç doz sonrası bir rapel (%36 ile %84 arasında değişen) ile aşılandıktan sonra 2 ila3. yılda benzer yüzdelerde katılımcılar seropozitif bulunmuştur. Aynı çalışmada rapelden 2 ila 3yıl sonra uygulanan ilave bir doza yanıt, tüm BEXSERO antijenlerine karşı sırasıyla %81 ile % 100ve %70 ile %99 arasında değişen sağlam bir antikor yanıtı ile gösterildiği üzere immünolojikbelleğe işaret etmiştir. Bu gözlemler bebeklikte hem iki dozluk hem de üç dozluk primer serilerinardından BEXSERO rapeli ile yeterli bağışıklama ile tutarlıdır.

6 ila 11 aylık bebeklerde ve 12 ila 23 aylık çocuklarda immünojenite


6 ay ila 23 aylık çocuklarda iki aylık aralıklarla uygulanan iki doz sonrası immünojenite, iki çalışmada belgelenmiş olup bu çalışmaların sonuçları Tablo 4'te özetlenmektedir. Bu aşıantijenlerinin her birine karşı serolojik yanıt oranları ve hSBA GMT'ler 6-8 aylık bebeklerde ve13-15 aylık çocuklarda yüksek ve benzer olmuştur. 13 ve 15 aylıkken uygulanan iki dozdansonraki antikor kalıcılığına dair veriler de Tablo 4'te özetlenmektedir.

Tablo 4. 6 ve 8 aylık yaşta veya 13 ve 15 aylık yaştauygulanan BEXSERO

aşılamasından sonra serum bakterisidal antikor yanıtları ve 13 ve 15 aylık yaşta uygulanan iki dozdan bir yıl sonra bakterisidal antikorun kalıcılığı

Antijen


Yaş aralığı

6 aylık ila 11 aylık

12 aylık ila 23 aylık

Aşılama yaşı

6, 8 ay

13, 15 ay

fHbp

ikinci dozdan 1 ay sonra % seropozitif* (%95 GA)hSBA GMT** (%95 GA)

N=23

%100 (85-100) 250 (173-361)

N=163

%100 (98-100) 271 (237-310)

ikinci dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=68

%74 (61-83) 14 (9,4-20)

NadA

ikinci dozdan 1 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=23

%100 (85-100) 534 (395-721)

N=164

%100 (98-100) 599 (520-690)

ikinci dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=68

%97 (90-100) 70 (47-104)

PorA

P1.4

ikinci dozdan 1 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)

N=22

%95 (77-100) 27 (21-36)

N=164

%100 (98-100) 43 (38-49)

ikinci dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=68

%18 (9-29) 1,65 (1,2-2,28)

NHBA

ikinci dozdan 1 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=46

%63 (48-77) 11 (7,07-16)

ikinci dozdan 12 ay sonra % seropozitif (%95 GA)hSBA GMT (%95 GA)


N=65

%38 (27-51) 3,7 (2,15-6,35)

* % seropozitif = hSBA > 1:4 (6 ila 11 ay yaş aralığında) ve hSBA > 1:5 (12 ila 23 ay yaş aralığında) değerlerine

ulaşan katılımcıların yüzdesi.

** GMT = geometrik ortalama titre.

13 ay ila 15 ay yaş aralığında iki doz uygulamadan yaklaşık 1 yıl sonra rapel doz uygulamasını takiben, serolojik yanıt oranları %98 ila %100 arasında olmuştur.

2 yaş ila 10 yaş arası çocuklarda immünojenite


2 ila 10 yaş arası çocuklarda bir veya iki ay arayla iki doz BEXSERO uygulamasından sonraki immünojenite, bir ilk faz 3 klinik çalışmada ve bunun uzatma çalışmasında değerlendirilmiştir.Sonuçları Tablo 5'te özetlenen ilk çalışmada, katılımcılar iki ay arayla iki doz BEXSERO almışlar.Çocuklarda iki doz programından sonra seroyanıt oranları ve hSBA GMT'leri aşı antijenlerinin herbirine karşı yüksek olmuştur. (Tablo 5)

2-10 yaş çocuklarda 0, 2-ay şeması takip edildiğinde ikinci doz BEXSERO uygulamasından 1 ay sonra serum bakterisidal antikor yanıtları

Antikor


2 yaş ila 5 yaş aralığı

6 yaş ila 10 yaş aralığı

fHbp

% seropozitif* (%95 GA)

N=99

%100 (96-100)

N=287 %99 (96-100)

hSBA GMT**

140

112


(%95 GA)

(112-175)

(96-130)

NadA

% seropozitif (%95 GA)

N=99

%99 (95-100)

N=291

%100 (98-100)

hSBA GMT

584

457


(%95 GA)

(466-733)

(392-531)

PorA P1.4

% seropozitif (%95 GA)

N=100 %98 (93-100)

N=289 %99 (98-100)

hSBA GMT

42

40


(%95 GA)

(33-55)

(34-48)

NHBA

% seropozitif (%95 GA)

N=95

%91 (83-96)

N=275 %95 (92-97)

hSBA GMT

23

35


(%95 GA)

(18-30)

(29-41)

* % seropozitif = hSBA > 1:4 değerine (referans suş fHbp, NadA, PorA P1.4 antikorlarına karşı)

ve hSBA > 1:5 değerine (referans suş NHBA antikoruna karşı) ulaşan katılımcıların yüzdesi

Tablo 5.

GMT = geometrik ortalama titre

Aşılanmamış çocuklarda bir ay arayla iki doz BEXSERO'nun uygulandığı uzatma çalışmasında, ikinci dozdan 1 ay sonra seropozitif olan katılımcıların yüzdesi yüksek olmuştur. İlk dozdan sonraerken immün yanıt da ayrıca araştırılmıştır. Seropozitif (yani, hSBA en az 1:4 olan) katılımcılarınyüzdesi suşlar arasında değişmek üzere birinci dozdan 1 ay sonra %46 ila %95 ve ikinci dozdan 1ay sonra %69 ila %100 arasında olmuştur (Tablo 6).

Tablo 6. 0, 1 aylık bir programın ardından 2-10 yaş arası çocuklara verilen ikinci

BEXSERO dozunu izleyen 1. ayda serum bakterisidal antikor yanıtları

Antijen


35 ila 47 aylık

4 ila 7 yaş

8 ila 10 yaş

fHbp

% seropozitif* (%95 GA)

N=98

%100 (96,3-100)

N=54

%98 (90,1-99,95)

N=34

%100 (89,7-100)


hSBA GMT** (%95 GA)

107

(84-135)

76,62

(54-108)

52,32

(34-81)

NadA

% seropozitif (%95 GA)

N=98

%100 (96,3-100)

N=54

%100 (93,4-100)

N=34

%100 (89,7-100)


hSBA GMT (%95 GA)

631

(503-792)

370,41

(264-519)

350,49

(228-540)

PorA P1.4

% seropozitif (%95 GA)

N=98

%100 (96,3-100)

N=54

%100 (93,4-100)

N=33

%100 (89,4-100)


hSBA GMT (%95 GA)

34

(27-42)

30,99

(28-49)

30,75

(20-47)

NHBA

% seropozitif (%95 GA)

N=91

%75 (64,5-83,3)

N=52

%69 (54,9-81,3)

N=34

%76 (58,8-89,3)


hSBA GMT (%95 GA)

12

(7,57-18)

9,33

(5,71-15)

12,35

(6,61-23)

* seropozitif = hSBA > 1:4 (fHbp, NadA, PorA P1.4 antijenleri için re:
erans suşlarına karşı)

ve hSBA > 1:5 (NHBA antijeni için referans suşuna karşı) değerleri elde edilen katılımcıların yüzdesi.

** GMT = geometrik ortalama titre.

Aynı uzatma çalışmasında ayrıca 2-5 veya 6-10 yaşlarında iki doz primer seriyi alan çocuklarda antikor kalıcılığı ve bir rapel doza verilen yanıt da değerlendirmiştir. 24-36 ay sonra, seropozitifkatılımcıların (yani, hSBA en az 1:4 olan) yüzdesi, suşlar arasında, 4-7 yaş arasındaki çocuklarda%21 ila %74 ve 8-12 yaş arası çocuklarda % 47 ila% 86 arasında değişerek azalmıştır. Seropozitifkatılımcıların yüzdeleri, suşlar arasında, 4-7 yaş arasındaki çocuklarda %93 ila %100 arasında ve8-12 yaş arası çocuklarda %96 ila %100 arasında değiştiğinden, primer serilerden 24-36 ay sonraverilen rapel doza verilen yanıt, immünolojik hafızanın göstergesidir.

Adölesan (11 yaştan itibaren) ve erişkinlerde immünojenite


Adölesanlara, dozlar arasında bir, iki veya altı aylık aralıklarla iki BEXSERO dozu uygulanmıştır; bu veriler Tablo 7 ve Tablo 8'de özetlenmektedir. İlk doz ile aşılamadan bir ay sonra gibi erkenbir dönemde, >1:4 hSBA elde etmiş katılımcıların yüzdeleri %90 ile %97 arasında değişmiştir(Tablo 8).

Erişkin çalışmalarında da veriler, dozlar arasında bir ay veya iki aylık aralıkların bırakıldığı iki BEXSERO dozundan sonra elde edilmiştir (bkz. Tablo 9).

Bir ya da iki ay aralıkla uygulanan iki dozun aşılama programı gerek erişkinlerde ve adölesanlarda benzer immün yanıtlar göstermiştir. Altı aylık aralıkla iki BEXSERO dozu uygulanan adölesanlariçin de benzer yanıtlar gözlenmiştir.

Tablo 7. İki dozluk farklı programlara göre uygulanan iki BEXSERO dozundan bir ay sonra adölesanlarda ve erişkinlerde serum bakterisidal antikor yanıtları veikinci dozdan 18 ila 23 ay sonra bakterisidal antikor kalıcılığı

Antijen


Adölesanlar

0, 1 ay

0, 2 ay

0, 6 ay

fHbp

ikinci dozdan 1 ay sonra

N=638

N=319

N=86

% seropozitif* (%95 GA)

%100

(99-100)

%100

(99-100)

%100

(99-100)

hSBA GMT** (%95 GA)

210

(193-229)

234

(209-263)

218

(157-302)

ikinci dozdan 18-23 ay sonra

N=102

N=106

N=49

% seropozitif (%95 GA)

%82

(74-89)

%81

(72-88)

%84

(70-93)

hSBA GMT (%95 GA)

29

(20-42)

34

(24-49)

27

(16-45)

NadA

ikinci dozdan 1 ay sonra

N=639

N=320

N=86

% seropozitif (%95 GA)

%100

(99-100)

%99

(98-100)

%99

(94-100)

hSBA GMT (%95 GA)

490

(455-528)

734

(653-825)

880

(675-1147)

ikinci dozdan 18-23 ay sonra

N=102

N=106

N=49

% seropozitif (%95 GA)

%93

(86-97)

%95

(89-98)

%94

(83-99)

hSBA GMT (%95 GA)

40

(30-54)

43

(33-58)

65

(43-98)

PorA

P1.4

ikinci dozdan 1 ay sonra

N=639

N=319

N=86

% seropozitif (%95 GA)

%100

(99-100)

%100

(99-100)

%100

(96-100)

hSBA GMT (%95 GA)

92

(84-102)

123

(107-142)

140

(101-195)

ikinci dozdan 18-23 ay sonra

N=102

N=106

N=49

% seropozitif (%95 GA)

%75

(65-83)

%75

(66-83)

%86

(73-94)

hSBA GMT (%95 GA)

17

(12-24)

19

(14-27)

27

(17-43)

NHBA

ikinci dozdan 1 ay sonra

N=46

N=46

-

% seropozitif (%95 GA)

%100

(92-100)

%100

(92-100)

-

hSBA GMT (%95 GA)

99

(76-129)

107

(82-140)

-

* % seropozitif = hSBA > 1:4 değerine ulaşan katılımcıların yüzdesi

** GMT = geometrik ortalama titre

Adölesan çalışmasında iki BEXSERO dozundan sonraki bakterisidal yanıtlar <1:4 ya da > 1:4 başlangıç hSBA şeklinde gruplandırılmıştır. Serolojik yanıt oranları ve başlangıç ile ikinciBEXSERO dozu arasında hSBA titresinde en az 4 katlık artışın olduğu katılımcıların yüzdesiTablo 8'de özetlenmektedir. BEXSERO ile aşılama sonrasında katılımcıların yüksek bir yüzdesiseropozitif olmuş ve aşılama öncesi durum fark etmeksizin hSBA titrelerinde 4 katlık artışlar eldeetmiştir.

Tablo 8. İki dozluk farklı programlara göre uygulanan iki BEXSERO dozundan bir ay sonra serolojik yanıtı ve bakterisidal titrelerde en az 4 katlık artışı olanadölesanların yüzdesi - aşılama öncesi titreye göre gruplandırılmıştır

Antijen



0, 1 ay

0, 2 ay

0, 6 ay

fHbp

ikinci dozdansonra %seropozitif*(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=369

%100 (98-100)

N=179

%100 (98-100)

N=55

%100 (94-100)

aşılama öncesinde titre>1:4

N=269

%100 (99-100)

N=140

%100 (97-100)

N=31

%100 (89-100)

ikinci dozdansonra 4 katartış yüzdesi(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=369

%100 (98-100)

N=179

%100 (98-100)

N=55

%100 (94-100)

aşılama öncesinde titre>1:4

N=268 90% (86-93)

N=140 %86 (80-92)

N=31

%90 (74-98)

NadA

ikinci dozdansonra %seropozitif(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=427

%100 (99-100)

N=211

%99 (97-100)

N=64

%98 (92-100)

aşılama öncesinde titre>1:4

N=212

%100 (98-100)

N=109

%100 (97-100)

N=22

%100 (85-100)

ikinci dozdansonra 4 katartış yüzdesi(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=426 %99 (98-100)

N=211

%99 (97-100)

N=64

%98 (92-100)

aşılama öncesinde titre>1:4

N=212 %96 (93-98)

N=109 %95 (90-98)

N=22

%95 (77-100)

PorA

P1.4

ikinci dozdansonra %seropozitif(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=427

%100 (98-100)

N=208

%100 (98-100)

N=64

%100 (94-100)

aşılama öncesinde titre>1:4

N=212

%100 (98-100)

N=111

%100 (97-100)

N=22

%100 (85-100)

ikinci dozdansonra 4 katartış yüzdesi(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=426 %99 (98-100)

N=208

%100 (98-100)

N=64

%100 (94-100)

aşılama öncesinde titre>1:4

N=211 %81 (75-86)

N=111 %77 (68-84)

N=22

%82 (60-95)


ikinci dozdansonra %seropozitif(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=2

%100 (16-100)

N=9

%100 (66-100)

-

NHBA

aşılama öncesinde titre>1:4

N=44

%100 (92-100)

N=37

%100 (91-100)

-

ikinci dozdansonra 4 katartış yüzdesi(%95 GA)

aşılama öncesinde titre<1:4

N=2

%100 (16-100)

N=9

%89 (52-100)

-


aşılama öncesinde titre>1:4

N=44

%30 (17-45)

N=37 %19 (8-35)

-

* % seropozitif = hSBA > 1:4 değerine ulaşan katılımcıların yüzdesi

Adölesanlarda çalışma için antikor kalıcılığı verileri faz 3 uzatma çalışmasından elde edilmiştir. İki doz primer seriden yaklaşık 7,5 yıl sonra, hSBA > 1:4 olan katılımcıların yüzdesi, suşlararasında %29 ila %84 arasında olacak şekilde azalmıştır. Primer seriden 7,5 yıl sonra rapel dozuygulamasına verilen cevap immünolojik hafızaya işaret etmektedir, zira hSBA >1:4 olankatılımcıların yüzdesi suşlar arasında %93 ila %100 arasında olmuştur.

Aynı çalışmada ayrıca, adölesanlarda yürütülen ilave bir faz 3 başlangıç çalışmasıyla antikor kalıcılığı verileri değerlendirilmiştir. Genellikle, iki doz perimer seriden yaklaşık 4 yıl sonra,hSBA > 1:5 olan katılımcıların yüzdesi suşlar arasında %68 ila %100'den, ikinci doz sonrası suşlararasında %9 ila %84 olacak şekilde azalmıştır. Primer seriden 4 yıl sonra rapel doz uygulamasınaverilen cevap immünolojik hafızaya işaret etmektedir, zira hSBA > 1:5 olan katılımcıların yüzdesisuşlar arasında %92 ila %100 arasında olmuştur.

Tablo 9. Farklı iki dozluk şemalara göre uygulanmış iki BEXSERO dozundan sonra yetişkinlerde serum bakterisidal antikor yanıtları

Antijen


0, 1 ay

0, 2 ay

fHbp

2. dozdan 1 ay sonra

N=28

N=46

%seropozitif2 (%95 GA)

%100

(88-100)

%100

(92-100)

hSBA GMT3 (%95 GA)

100

(75-133)

93

(71-121)

NadA

2. dozdan 1 ay sonra

N=28

N=46

%seropozitif (%95 GA)

%100

(88-100)

%100

(92-100)

hSBA GMT (%95 GA)

566

(338-948)

144

(108-193)

PorA P1.4

2. dozdan 1 ay sonra

N=28

N=46

%seropozitif (%95 GA)

%96

(82-100)

%91

(79-98)

hSBA GMT (%95 GA)

47

(30-75)

32

(21-48)

katılımcıların yüzdesi. NHBA antijenine serum bakterisidal aktivitesi değerlendirilmemiştir.

Özel popülasyonlarda immünojenite


Kompleman eksiklikleri, aspleni ya da splenik disfonksiyonu olan çocuklar ve adölesanlar5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler:

Emilim:


Geçerli değildir.

Dağılım:


Geçerli değildir.

Biyotransformasyon:


Geçerli değildir.

Eliminasyon:


Geçerli değildir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler, tekrarlı doz toksisitesi ve üreme toksisitesi ve gelişimsel toksisite çalışmalarına dayalı olarak insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür

Histidin

Sükroz

Enjeksiyonluk su Alüminyum hidroksit

6.2. Geçimsizlikleri

Geçimlilik çalışmaları bulunmadığından bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünler ile karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

48 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

2°C - 8°C arası sıcaklıklarda buzdolabında saklanmalıdır.

Dondurulmamalıdır.

Işıktan korunmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Piston tıpa (Tip I bromobütil kauçuk) ve koruyucu uç kapaklı (Tip II kauçuk), iğneli veya iğnesiz kullanıma hazır dolu enjektör (Tip I cam) içinde 0,5 mL süspansiyon.

Ambalaj büyüklükleri:

• Kutu içerisinde 1 adet kullanıma hazır enjektör (iğnesiz olarak)

• Kutu içerisinde 1 adet kullanıma hazır enjektör ve 2 adet iğne

• Kutu içerisinde 10 adet kullanıma hazır enjektör (iğnesiz olarak)

Tüm ambalaj formları pazarda bulunmuyor olabilir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Kullanıma yönelik talimatlar

Süspansiyon saklandığında, ince, soluk beyaz bir tortu oluşabilir.

Kullanılmadan önce enjektör, homojen bir süspansiyon oluşacak şekilde iyice çalkalanmalıdır. Aşı uygulanmadan önce partikül madde ve renk bozukluğu açısından gözle incelenmelidir.Yabancı partikül madde ve/veya fiziksel özelliklerinde değişiklik gözleniyorsa aşıuygulanmamalıdır. Eğer kutuda farklı boyda iki iğne verilmişse, intramüsküler uygulama içinuygun iğne seçilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

1.Levent / İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2018/470

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 06.09.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

1

2
%seropozitif = hSBA > 1:4'e ulaşmış
3
GMT = geometrik ortalama titre.

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.