Semptomlar
Bugüne kadar, insanlarda akut doz aşımını takiben zehirlenme belirtileri gözlenmemiştir.Doz aşımı durumu, görme bozuklukları, taşikardi, ağız kuruluğu, idrar retansiyonu ve kütanözeritema gibi antikolinerjik etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Hayvanlarda yapılan çalışmalarda, aşırı yüksek dozları takiben ataksi, tremor, dispne ve antikolinerjik etkiler (midriyaz, mukozal kuruluk, taşikardi ve mide ve bağırsaklarda besininbirikmesi ile azalan gastrointestinal motilite) oluşmuştur. Solunum felci nedeniyle ölümgerçekleşmiştir.
Tedavi
Bugüne kadar BUTOPAN zehirlenmesine ilişkin bilinen bir vaka bulunmadığından, aşağıda listelenen önlemler teorik değerlendirmelere dayanmaktadır.
Oral zehirlenme durumunda, gastrointestinal dekontaminasyon endikedir. Glokom olgularında topikal pilokarpin uygulanmalı ve acilen bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.
Gerekirse parasempatomimetik ilaçlar uygulanabilir (neostigmin 0.,5-2.,5 mg İ.M. veya İ.V.). Kardiyovasküler komplikasyonlar klasik tedavi prensiplerine uygun olarak tedaviedilmelidir. Solunum felci durumunda entübasyon, yapay solunum uygulamasıdüşünülmelidir. İdrar retansiyonu durumunda sonda takılması gerekebilir. Bunun yanı sıra,gerektiğinde uygun destekleyici önlemler dealınmalıdır.
5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Belladon alkaloidleri (yarı sentetik, kuvaterner amonyum bileşikleri)
ATC kodu: A03BB01 skopolamin-n-butil bromür
Skopolamin-n-butil bromür, bitkilerde doğal olarak bulunan skopolaminin yarı sentetik bir türevidir. Bir kuaterner amonyum bileşiği olan Skopolamin-n-butil bromür, merkezi sinirsistemine geçmez. Bununla beraber, hem gangliyonik iletimin inhibisyonu hem de düz kashücrelerindeki muskarinik reseptörlerin inhibisyonuna bağlı olarak periferik antikolinerjiketkileri bulunmaktadır.
Oral veya rektal yoldan uygulanan Skopolamin-n-butil bromür, gastrointestinal, safra ve üriner sistem kanallarındaki düz kaslar üzerinde spazmolitik etki gösterir.
İlacın spazmodik abdominal ağrıda klinik olarak kanıtlanmış etkililiği, gastrointestinal kanalda kas tabakasındaki nikotinik ve muskarinik asetilkolin reseptörleri üzerindeki spesifik lokaletkisine bağlıdır.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Kuaterner nitrojen atomuna bağlı olarak Skopolamin-N-butil bromür, oral ve rektal uygulamayı takiben yalnızca sınırlı bir oranda emilir. 100 mg skopolamin-N-butilbromürünmedyan mutlak biyoyararlanımı (örneğin film kaplı tablet, suppozituvar veya damla olarakuygulanan) % 1'den daha düşüktür. Hayvan çalışmalarından elde edilen bulgular, oral ve rektalyoldan uygulanan skopolamin-N-butilbromürün etkilerinin spesifik lokal etki olduğubilinmektedir.
Dağılım
:
Skopolamin-N-butilbromürün muskarinik ve nikotinik asetilkolin resptörlerine yüksek afinititesi bulunmaktadır ve parenteral uygulamayı takiben, ağırlıklı olarak abdominal ve pelvikorganların düz kas hücrelerinde ve intramural gangliyonlarında dağılır. Plazma proteinlerinebağlanma yaklaşık %4,4'dür. Skopolamin-N-butilbromürün, insan plasentası kültürlenmişepitel hücrelerindeki kolin taşıyıcı sistem ile zayıf bir etkileşimi vardır (Ki = 0,63mM/L).Skopolamin-N-butil bromür kan-beyin bariyerini geçemez ve plazma proteinlerinebağlanması düşüktür, ancak bu etkiye dair klinik veriler bulunmamaktadır.
Biyotransformasyon:
Oral olarak uygulanan 100 ve 400 mg'lık tekli dozları takiben, terminal eliminasyon yarılanma ömrü 6,2 ila 10,6 saat arasındadır. Skopolamin-N-butilbromür için ana metabolik yolak esterbağının hidrolitik parçalanmasıdır.
Eliminasyon:
Oral olarak uygulanan Skopolamin-N-butilbromürün feçes ve idrarla atılır. Oral uygulamayı takiben feçeste yaklaşık %90 radyoaktivite tespit edilmiştir; idrarda bulunan radyoaktiviteuygulama yoluna bağlı olarak değişir ama %5'i geçmez. Oral olarak uygulanan 100-400 mgdozlardan sonra ortalama klerens değerleri 881 ila 1420 L/dk arasında değişirken, bu dozlardansonra dağılım hacmi 6,13 ve 11,3 x 105 L (düşük sistemik yararlanım olduğu varsayımı ile)aralığında olmuştur. İdrarla atılan metabolitlerin, muskarinik reseptörlere oldukça zayıf olarakbağlanmış şekilde bulunmaktadır ve bu nedenle muhtemelen ilacın etkisine katkıdabulunmamaktadır.
Doğrusallık/ Doğrusal olmayan durum:
Bulunmamaktadır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Özellik göstermemektedir.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Akut ve kronik toksisite
Akut ve kronik toksisite çalışmaları skopolamin-N-butilbromür'ün terapötik kullanımı ile ilişkili herhangi bir etki göstermemiştir. Köpeklerde 39 haftalık toksisite çalışmasında oraluygulamayı takiben NOAEL (No Observed Advers Effect Level- Hiçbir yan etki gözlenmeyenseviye) 30 mg/kg olmuştur.
Mutajenik ve tümörijenik potansiyel
Skopolamin-N-butil bromür, V-79 hücrelerinde bir gen mutasyonu
in-vitroin-vitroin-vivo
olarak genotoksik bulunmamıştır.
Tümörojenik potansiyeli araştıran uzun dönemli hayvan çalışmaları gerçekleştirilmemiştir.
Bununla beraber, sıçanlarda 26 hafta boyunca 1000 mg/kg'lık dozlara kadar gerçekleştirilen iki kronik toksisite çalışmasında, tümörojenik potansiyele ilişkin herhangibir kanıt görülmemiştir.
Üreme toksisitesi
Skopolamin-N-butil bromür sıçanlarda ve farelerde gerçekleştirilen embriyotoksisite çalışmalarında herhangfi ge.bireniitdfötojtenik ü® etfebnng@stermemiştir. Sıçanlarda fertilite
bozulmamıştır. Skopolamm-N-butıl bromür ile prenatal veya postnatal gelişim üzerine herhangi bir çalışma gerçekleştirilmemiştir.
6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz
Jelatin
Talk
Magnezyum Stearat Sodyum Lauril SülfatSilikon DioksidNişastaŞeker
Tartrazin (E102)
Karbon Tetra Klorür Balmumu
6.2 Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3 Raf ömrü
60 aydır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
20 kaplı tablet içeren, PVC / Alüminyum blister ambalaj
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olarak imhaedilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Global Pharma İlaç Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
Maslak Mah. Maslak Meydan Sok.
Beybi Giz Plaza. No:1/99 Sarıyer / İSTANBULTel: 0 212 335 26 18Faks: 0 212 335 25 00
8. RUHSAT NUMARASI:
2020/134
9. ILK RUHSAT TARTHT/RUHSAT YENILEME TARIHI
İlk ruhsat tarihi: 15.06.2020 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENILENME TARIHI