Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Megalotect Cp 5000 Iu/ 50 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8. Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MEGALOTECT CP 5000 IU/ 50 mL IV İnfüzyonluk Çözelti Steril, apirojen

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

İnsan sitomegalovirüs immünoglobülini (CMVIG)

Her 50 mL'lik flakon; 5.000 U* CMV'ye karşı antikor içeren (en az %96'sı immünoglobülin G) 2500 mg insan plazma proteini içerir.

1 mL çözelti: 100U* CMV'ye karşı antikor içeren (en az %96'sı immünoglobülin G) 50 mg insan plazma proteini içerir.

IgG alt sınıflarının dağılımı (yaklaşık değerler): IgGl %65, IgG2 %30, IgG3 %3, IgG4 %2'dir. İmmünoglobülinA (IgA) içeriği < 2.000 mikrogram/mL ile sınırlıdır.

İnsan donörlerin plazmasından üretilmiştir.

*Paul-Ehrlich-Institut referans preparat birimiYardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyonluk çözelti

Berrak veya hafif opalesan ve renksiz veya soluk sarı çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Özellikle organ nakli alıcılarında, immünosupresif tedaviye maruz kalan hastalarda sitomegalovirüs enfeksiyonunun klinik belirtilerinin profilaksisi.

CMV-profilaksisi için uygun virostatik ajanların birlikte kullanılması düşünülmelidir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Tek doz, vücut ağırlığının kg'ı başına 1 mL'dir.

Transplantasyon gününde uygulamaya başlanılmalıdır. Kemik iliği naklinde, özellikle CMV sero-pozitif hastalarda, nakil işleminden 10 gün öncesine kadar profilaksi başlatılması daöngörülebilir. Toplamda 2 ila 3 haftalık aralıklarla en az 6 tek doz verilmelidir.

Uygulama şekli:

İntravenöz kullanım

MEGALOTECT CP, 10 dakika boyunca 0,08 mL/kg vücut ağırlığı/saat başlangıç hızında intravenöz yoldan verilmelidir. Bkz. bölüm 4.4. Advers reaksiyon görüldüğü takdirde yauygulama hızı azaltılmalı, ya da infüzyon durdurulmalıdır. Eğer iyi tolere edilirse, uygulamahızı kademeli olarak, infüzyonun geri kalan kısmı için maksimum 0,8 ml/kg vücut ağırlığı/saate yükseltilebilir.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda ve ergenlerde (0-18 yaş) pozoloji, yetişkinlerinkinden farklı değildir çünkü her endikasyon için pozoloji, vücut ağırlığına göre verilir ve yukarıda belirtilen durumlarınklinik sonuçlarına göre ayarlanır.

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlaması yapılmasını gerektirecek herhangi bir kanıt mevcut değildir.

Böbrek yetmezliği:

Klinik olarak gerekli olmadığı takdirde doz ayarlaması yapılmaz, bkz. bölüm 4.4.

Geriyatrik popülasyon:

Klinik olarak gerekli olmadığı takdirde doz ayarlaması yapılmaz, bkz. bölüm 4.4.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin maddeye (insan sitomegalovirüs immünoglobülini) veya bölüm 6.1'de listelenenyardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

• Selektif IgA eksikliği olan ve IgA'ya karşı antikorlar gelişmiş hastalar; çünkü buhastalara IgA içeren bir ürünün uygulanması anafilaksiye yol açabilir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Kullanım önlemleri


Potansiyel komplikasyonlar genellikle aşağıdakilerin uygulanması ile önlenebilir;

• Başlangıçta ürünü yavaşça enjekte ederek (0,08 mL/kg vücut ağırlığı/saat) hastalarıninsan immünoglobülinlerine karşı hassas olmadıklarından emin olmak, ve

• Hastalar infüzyon süresi boyunca semptomlar açısından dikkatle izlenmek suretiyleönlenebilir. Özellikle, daha önce insan immünoglobülini almamış hastalar, bir intravenöz

insan immünoglobülini (IVIg) ürününden bu ilaca geçen hastalar veya bir önceki infüzyonun üzerinden uzun bir süre geçmiş olması durumunda hastalar, olası yanetkilerin tespit edilmesi amacıyla hastanede ilk infüzyon sırasında ve ilk infüzyondansonraki bir saat boyunca izlenmelidir. Diğer tüm hastalar uygulamadan sonra en az 20dakika boyunca izlenmelidir.

Tüm hastalarda, IVIg uygulaması aşağıdaki adımları gerektirir;

• IVIg infüzyonunun başlamasından önce yeterli hidrasyon,

• İdrar çıkışının izlenmesi,

• Serum kreatinin seviyelerinin izlenmesi,

• Loop diüretiklerin birlikte kullanılmasından kaçınılması (bkz. bölüm 4.5)..

Advers reaksiyon görüldüğü takdirde ya uygulama hızı azaltılmalı, ya da infüzyon durdurulmalıdır. Gereken tedavi, advers reaksiyonun doğasına ve ciddiyetine bağlıdır.

İnfüzyon reaksiyonu


Belirli advers reaksiyonlar (örn. baş ağrısı, flushing, titreme, miyalji, hırıltı, taşikardi, bel ağrısı, bulantı ve hipotansiyon) infüzyon hızı ile ilgili olabilir. Bölüm 4.2'de verilen tavsiyeedilen infüzyon hızı yakından izlenmelidir. İnfüzyon süresi boyunca semptomlar açısındanhastalar yakından takip edilmeli ve dikkatle izlenmelidir.

• İlk kez insan immünoglobülini alan hastalarda veya nadir durumlarda, insanimmünoglobülini ürünü değiştirildiğinde veya önceki infüzyondan sonra uzun bir araverilmişse,

• Tedavi edilmemiş bir enfeksiyonu veya altta yatan kronik enflamasyonu olan hastalardaadvers reaksiyonlar daha sık meydana gelebilir.

Aşırı duyarlılık


Aşırı duyarlılık reaksiyonları seyrektir.

Aşağıda belirtilen durumlardaki hastalarda anafilaksi gelişebilir:

• Anti-IgA antikorları olan, IgA'nın saptanamadığı hastalar

• Daha önce insan immünoglobulini ile tedaviyi tolere eden hastalar

• Şok durumunda, şok için mevcut standart tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

Tromboembolizm


IVIg uygulaması ile miyokard enfarktüsü, serebral vasküler kaza (inme dahil) pulmoner embolizm ve derin ven trombozu gibi tromboembolik olaylar arasındaki ilişki klinik olarakkanıtlanmamıştır. Bunun, risk altındaki hastalarda yüksek oranda immünoglobülin akışıyoluyla kan viskozitesinde göreceli bir artışla ilişkili olduğu varsayılmaktadır. Obezhastalarda ve önceden trombotik olaylar açısından risk faktörü olan hastalarda (ileri yaş,hipertansiyon, diabetes mellitus ve vasküler hastalık öyküsü veya trombotik epizotlar,edinilmiş veya kalıtsal trombofilik öyküsü, uzun süre hareketsiz kalan hastalar, ciddihipovolemik hastalar, kan viskozitesini artıran hastalıklar olan hastalar gibi) IVIg reçeteedilirken ve infüzyon yapılırken dikkatli olunmalıdır.

Tromboembolik advers reaksiyon riski taşıyan hastalarda, IVIg ürünleri minimum infüzyon hızında ve uygulanabilir dozda verilmelidir.

Akut böbrek yetmezliği


IVIg tedavisi alan hastalarda akut böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Çoğu durumda, önceden var olan böbrek yetmezliği, diabetes mellitus, hipovolemi, aşırı kilo, eşlik edennefrotoksik tıbbi ürünler veya 65 üzeri yaş gibi risk faktörleri tanımlanmıştır.

Özellikle akut böbrek yetmezliğinin gelişmesine dair potansiyel riskin söz konusu olduğu yönünde hüküm verilmiş olan hastalarda olmak üzere, IVIg infüzyonu öncesinde ve bununardından uygun aralıklarla renal parametreler değerlendirilmelidir. Akut böbrek yetmezliğiriski taşıyan hastalarda, IVIg ürünleri minimum infüzyon hızında ve uygulanabilir dozdauygulanmalıdır.

Böbrek yetmezliği durumunda IVIg'nin kesilmesi düşünülmelidir.

Böbrek fonksiyon bozukluğu ve akut böbrek yetmezliği raporları sakaroz, glikoz ve maltoz gibi çeşitli yardımcı maddeleri içeren lisanslı IVIg ürünlerinin birçoğunun kullanımıylailişkilendirilmiş iken, sakaroz içerenler toplam sayının orantısız bir payını oluşturmaktadır.Risk altındaki hastalarda, sakaroz içermeyen IVIg ürünlerinin kullanımı düşünülebilir.MEGALOTECT CP sakaroz, glikoz veya maltoz içermez.

Aseptik menenjit sendromu (AMS)


Aseptik menenjit sendromunun IVIg tedavisi ile ilişkili olarak ortaya çıktığı bildirilmiştir. Sendrom genellikle IVIg tedavisini takip eden birkaç saat ila 2 gün içinde başlar. Beyin-omurilik sıvısı çalışmaları sıklıkla granülositik serilerden mm3 başına birkaç bin hücreyekadar ve birkaç yüz mg/dL'ye kadar yüksek protein seviyelerinde pleositozla pozitif sonuçverir. AMS, yüksek doz (2 g/kg) IVIg tedavisi ile bağlantılı olarak daha sık ortaya çıkabilir.Bu tür belirti ve semptomlar gösteren hastalarda diğer menenjit nedenlerini ekarte etmek içinBOS çalışmaları dahil olmak üzere kapsamlı bir nörolojik muayene yapılmalıdır.

IVIg tedavisinin kesilmesi, sekeller olmadan birkaç gün içinde AMS'nin gerilemesi ile sonuçlanmıştır.

Hemolitik anemi


IVIg ürünleri, hemolizinler olarak etki edebilen ve kırmızı kan hücrelerinin immünoglobülin ile in vivo kaplanmasını uyaran, pozitif bir doğrudan antiglobülin reaksiyonuna (Coombstesti) ve nadiren de hemolize neden olan kan grubu antikorları içerebilir. Hemolitik anemi,artmış kırmızı kan hücreleri (RBC) sekestrasyonuna bağlı olarak IVIg tedavisinin ardındangelişebilir. IVIg alıcıları hemolizin klinik işaretleri ve semptomları açısından izlenmelidir.(Bakınız Bölüm 4.8.)

Nötropeni/Lökopeni


IVIg ile tedaviden sonra nötrofil sayımında geçici bir azalma ve/veya .bazen şiddetli olan nötropeni epizotları bildirilmiştir. Bu durum tipik olarak IVIg uygulamasından sonra birkaçsaat veya gün içinde meydana gelmekte ve 7 ila 14 gün içinde kendiliğinden ortadankalkmaktadır.

Transfüzyona bağlı akut akciğer hasarı (TRALI)


IVIg alan hastalarda bazı akut nonkandiyojenik pulmoner ödem

[Transfüzyona Bağlı Akut Akciğer Hasarı

(TRALI)I raporları alınmıştır. TRALI, şiddetli hipoksi, dispne, taşipne,siyanoz, ateş ve hipotansiyon ile karakterizedir. TRALI semptomları tipik olarak birtransfüzyon sırasında veya sonrasındaki 6 saat içinde, sıklıkla 1-2 saat içinde gelişmektedir.Bu nedenle, IVIg alan kişiler pulmoner advers reaksiyonlar açısından izlenmeli ve bu türreaksiyonlar meydana geldiği takdirde IVIg infüzyonu derhal durdurulmalıdır. TRALIyaşamı tehdit edici olma potansiyeline sahip bir durum olup derhal yoğun bakım ünitesindetedavi uygulanmasını gerektirir.

Serolojik testlere müdahale


İmmünoglobülin uygulamasından sonra hastanın kanında pasif olarak transfer edilen çeşitli antikorların geçici yükselişi serolojik testlerde yanıltıcı pozitif sonuçlara neden olabilir.

Antikorların eritrosit antijenlerine, örneğin A, B ve D'ye pasif transmisyonu, kırmızı hücreli antikorlar için bazı serolojik testlere, örneğin direkt antiglobülin testine (DAT, doğrudanCoombs testi) müdahale edebilir.

Virüs güvenliği


İnsan kanından veya plazmasından hazırlanan tıbbi ürünlerin kullanımından kaynaklanan enfeksiyonların önlenmesi için standart önlemler arasında donörlerinseçimi, bireysel bağışların ve spesifik plazma havuzlarının enfeksiyon işaretleri içintaranması ve virüslerin etkisiz hale getirilmesi/uzaklaştırılması için etkili üretimadımlarının dahil edilmesi yer almaktadır. Bu önlemlere rağmen, insan kanından veyaplazmasından hazırlanan ilaçlar uygulandığında, enfeksiyona yakalanma olasılığıtamamen göz ardı edilemez. Bu, bilinmeyen veya yeni ortaya çıkan virüsler ve diğerpatojenler için de geçerlidir.

Alınan önlemlerin, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), hepatit B virüsü (HBV) ve hepatit C virüsü (HCV) gibi zarflı virüsler ve zarfsız hepatit A virüsü (HAV) için etkiliolduğu kabul edilir. Alınan önlemlerin parvovirüs B19 virüsü gibi zarfsız virüslerekarşı sınırlı etkisi olabilir.

Hepatit A veya parvovirüs B19'un immünoglobülinlerle bulaşmadığı konusunda güven verici klinik deneyim mevcuttur ve ayrıca antikor içeriğinin viral güvenliliğe önemli birkatkı yaptığı varsayılmaktadır.

Pediyatrik popülasyon


Yetişkinler için belirtilen özel uyarı ve önlemler çocuk popülasyonu için de dikkate alınmalıdır.

Tıbbi ürünlerin izlenebilirliğini arttırmak için, uygulanan ürünün adı ve seri numarası hasta dosyasına açık bir şekilde kaydedilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Canlı zayıflatılmış virüs aşıları


İmmünoglobülin uygulaması, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi canlı zayıflatılmış virüs aşılarının etkililiğini en az 6 haftadan 3 aya kadar zayıflatabilir.MEGALOTECT CP uygulamasından sonra, canlı zayıflatılmış virüs aşılarıyla aşılamadanönce 3 aylık bir zaman geçmelidir. Kızamık durumunda, bu bozulma 1 yıla kadar devamedebilir. Bu nedenle kızamık aşısı alan hastalar, antikor durumlarını kontrol ettirmelidir.

Loop diüretikleri


Loop diüretiklerin birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

Yetişkinler için belirtilen aynı etkileşimin, pediyatrik popülasyonda da meydana gelmesi beklenmektedir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

MEGALOTECT CP'nin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Bilinen olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi:

Bu tıbbi ürünün insan hamileliğinde kullanım güvenliliği, kontrollü klinik denemelerde tespit edilmemiştir ve bu nedenle hamile kadınlara ve emziren annelere verilirken dikkatliolunmalıdır. IVIg ürünlerinin, üçüncü trimesterde artan bir şekilde olmak üzere, plasentayageçtiği gösterilmiştir. CMVIG uygulamasına ilişkin verilerle de doğrulananimmünoglobülinlerle ilgili klinik deneyim, hamileliğin gidişatı veya fetüs ve yenidoğanüzerinde zararlı bir etkinin beklenmeyeceğini göstermektedir.

MEGALOTECT CP'nin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ ve-veya/embriyonal/ fetal gelişim/ ve-veya/doğum/ ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. (bkz.Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle gerekli olmadıkçagebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

İmmünoglobülinler anne sütüne geçer. Emzirilen yenidoğanlar/bebekler üzerinde herhangi bir etkinin meydana gelmesi beklenmez.

Üreme yeteneği/Fertilite:

İmmünoglobülinlerle ilgili klinik deneyim, fertilite üzerinde zararlı bir etkinin beklenmediğini göstermektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MEGALOTECT CP araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde az etki gösterebilir. Tedavi sırasında yan etkiler yaşayan hastaların, araç veya makine kullanmadan önce bunlarıngeçmesini beklemesi gerekir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


İnsan normal immünoglobülinlerinin neden olduğu advers reaksiyonlar (azalan sıklık sıralaması ile) aşağıdakileri içermektedir (ayrıca bkz. bölüm 4.4):

• titreme, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, kusma, alerjik reaksiyonlar, bulantı, artralji, düşükkan basıncı ve orta derecede bel ağrısı

• özellikle kan grubu A, B ve AB olan hastalarda olmak üzere geri dönüşlü hemolitikreaksiyonlar ve transfüzyon gerektiren hemolitik anemi (seyrek)

• (seyrek) basıncında ani bir düşüş ve izole durumlarda anafilaktik şok (hasta önceki uygulamaya aşırı duyarlılık göstermediyse bile)

• (seyrek) geçici cilt reaksiyonları (kütanöz lupus eritematozus dahil - sıklığı bilinmiyor)

• (çok seyrek) miyokard enfarktüsü, inme, pulmoner emboli, derin ven trombozları gibitromboembolik reaksiyonlar

• geri dönüşlü aseptik menenjit vakaları

• serum kreatinin düzeyinde artış ve/veya akut böbrek yetmezliği vakaları

• Transfüzyona Bağlı Akut Akciğer Hasarı (TRALI) vakaları

Bulaşıcı maddelerle ilgili güvenlilik bilgileri için, bkz. Bölüm 4.4.

Advers reaksiyonların tablosu


Aşağıda sunulan tablo MedDRA sistem organ sınıflandırmasına ve Tercih Edilen Terim Seviyesine göredir.

Sıklıklar aşağıdaki tanımlamaya göre değerlendirilmiştir: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000);çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor). Her bir sıklıkgruplaması içerisinde advers reaksiyonlar azalan ciddiyet sıralamasına göre sunulmaktadır.

Klinik çalışmalardan elde edilen advers reaksiyonlar:


Toplam 33 hastanın dahil olduğu, Biotest CMVIG preparasyonları ile yapılan klinik deneme programında (3 klinik çalışma, tek doz), Biotest CMVIG ürünlerine ilişkin herhangi biradvers ilaç reaksiyonu belirlenmemiştir.

Pazarlama sonrası deneyimden kaynaklanan advers reaksiyonlar (sıklıkları bilinmemektedir - eldeki verilerden tahmin edilemez):


MedDRA Sistem Organ Sınıfı

Advers reaksiyonlar

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Hemolitik anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Anafilaktik şok, anafilaktik reaksiyon, anafilaktoid reaksiyon, aşırı duyarlılık

Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağrısı, baş dönmesi

Gastrointestinal hastalıklar

Kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Döküntü, eritem, ilaç erüpsiyonu, kaşıntı

Kas-iskelet hastalıkları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Artralji

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Akut böbrek yetmezliği; Serum kreatinin düzeyinde artış

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Titreme, yüksek ateş, yorgunluk

Araştırmalar

Kanda kreatinin artışı

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı doz, yaşlı hastalar kalp ya da veya böbrek yetmezliği olan hastalar dahil, özellikle risk altındaki hastalarda, aşırı sıvı yüklenmesine ve hiperviskoziteye neden olabilir (bkz. bölüm4.4).

5.

FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İmmün serumlar ve immünoglobülinler, spesifik immünoglobülinler, ATC kodu: J06BB09

MEGALOTECT CP, CMV'ye karşı yüksek antikor titresi olan donör plazmasından bir immünoglobülin preparasyonudur. Yüksek aviditeli anti-CMV antikorlarının tanımlanmış veyüksek titresine sahiptir. Ayrıca, ürünün türetildiği plazma havuzlarına katkıda bulunan çoksayıda normal insanı temsil eden diğer patojenlere karşı IgG antikorları içerir. Doğal insanplazması ile yakından orantılı bir IgG alt sınıfı dağılımına sahiptir.

Etki mekanizması


MEGALOTECT CP, CMV yüzey antijenlerine bağlanan ve böylece CMV'nin konak hücrelere girme potansiyelini nötralize eden ve CMV partikülünü fagositoz için sunanCMV'ye özgü bir poliklonal immünoglobülin preparatıdır. MEGALOTECT CP antikorlarıayrıca, CMV replikasyonunun virostatik inhibisyonuna ek olarak pozitif bir immünolojikdenge uygulayan immün hücreleri (dendritik hücreler, monositler, B ve T hücreleri) demodüle eder ve etkileşime girer.

Farmakodinamik etkiler


MEGALOTECT CP'nin birincil etki şekli, dolaşımdaki virüsün bağlanmasıdır. Bu CMV'ye özgü antikorlar, virostatiklere dirençli tüm CMV genotipleri dahil olmak üzere farklı hücretiplerinin ve virüs varyantlarının enfeksiyonunu engeller. Ayrıca, MEGALOTECT CP, uzunsüreli CMV'ye özgü immün yanıtları için CMV'ye duyarlı immün hücreleri aktive edebilir.Ayrıca, organ reddinin azalması ile ilişkilendirilen CMV'den bağımsız ek immünomodülatörözelliklere sahiptir.

Klinik etkililik ve güvenlilik


CMVIG'in klinik etkililiği, solid organ ve kök hücre nakli yapılan hastalar da dahil olmak üzere farklı ortamlarda araştırılmıştır. Renal transplantasyonda CMVIG, CMV enfeksiyonuinsidansını %41,7'den (kontrol grubu) %21,1'e (MEGALOTECT CPgrubu) düşürmüştür.Diğer örnekler CMV hastalığı insidansının %43,3'ten (kontrol grubu) %13,2'ye(MEGALOTECT CPgrubu) düşürüldüğü akciğer nakli ve interstisyel pnömoni insidansının%26,1'den %3,8'e düşürüldüğü kemik iliği naklidir.

Böbrek nakli

Prospektif, randomize kontrollü bir çalışmada, böbrek nakli hastalarında CMV enfeksiyonu için hiperimmünoglobülin profilaksisinin etkililiği araştırılmıştır. Çalışmaya ilk kez kadavraböbreği nakledilen 74 hasta dahil edilmiştir. Ortalama takip süresi 45 aydı. Hastalarametilprednisolon ve siklosporin A'dan oluşan immünosupresif rejim uygulanmıştır. Tedavigrubunda 38 hasta nakilden hemen önce ve sonra 1, 2, 4, 18, 32, 46, 60, 74 ve 88. Günlerdei.v. yoldan 2 mL/kg MEGALOTECT CP dozu almıştır. Kontrol grubu MEGALOTECT CPalmayan 36 hastadan oluşmuştur. Tedavi grubunda toplam 8/38 hasta (%21,1) CMVenfeksiyonu ve 5/38 hasta (%13,2) CMV hastalığı geçirirken, kontrol grubunda toplam 15/36hastada (%41,7) CMV enfeksiyonu ve 6/36 hastada (%16,7) CMV hastalığı görülmüştür.

Pediyatrik popülasyon


Retrospektif bir çalışma ile yüksek CMV riski taşıyan renal transplant alan pediyatrik hastalarda asiklovir artı MEGALOTECT CP profilaksisi ve gansiklovir ile erken tedavininetkililiğini ve güvenliliğini araştırılmıştır (ortalama yaş 14,1 ± 4,9 yıl, değişim aralığı 2,5 -

20 olan 79 hasta). Minimum takip süresi 12 aydı. İmmünosupresif rejim, canlı donör ileilişkili böbrek alan 4 hastada azatioprin ilavesi ile birlikte siklosporin A ve steroidleriiçermiştir. Akut rejeksiyon epizotları i.v. metilprednisolon atımları ile tedavi edilmiştir. 39R- hastaya transplantasyon sonrasında ameliyattan sonraki ilk gün 150 mg/kg, 15 ve 30.günde 100 mg/kg ve 45, 60 ve 120. günlerde 50 mg /kg MEGALOTECT CP ve oralasiklovir verilmiştir. 40 R + hastaya R- hastalarıyla aynı dozda sadece oral asiklovirverilmiştir. CMV enfeksiyonunun varlığında, günde 10 mg/kg vücut ağırlığı dozajdaintravenöz gansiklovir, en az 2 hafta boyunca veya negatif antijenemi elde edilene kadaruygulanmıştır. MEGALOTECT CP tedavisi alan R- grubunda, CMV seropozitif donöründen(D+) greft alan 33 CMV seronegatif alıcıdan (R-), 18'i (%54,5) CMV enfeksiyonu yaşamış,CMV negatif donörden greft alan 6 CMV seronegatif alıcıda (R-) enfeksiyon meydanagelmemiştir. Sadece asiklovir alan R + grubunda, bir CMV D+'den greft alan 28 CMV R+denekten 11'i (%39.3) CMV enfeksiyonu yaşamış ve CMV D- donörden greft alan 12R+'den bir alıcı CMV enfeksiyonu yaşamıştır (%8.3).

Kalp nakli


Açık etiketli, karşılaştırmalı, retrospektif bir çalışmada, seropozitif donörlerden (D+/R-) bir allogreft alan 207 erişkin yüksek riskli kalp nakli alıcısında (ortalama yaş 52.2 yıl)MEGALOTECT CP artı gansiklovirin kombine profilaksisi ve tek başına MEGALOTECTCP 'nin profilaksisi araştırılmıştır. Tüm hastalara indüksiyon tedavisi olarak poliklonaltavşan antitimosit globülin verilmiştir. Bakım immünosupresif tedavi olarak siklosporin A,azatioprin ve prednison kullanılmıştır. Akut allogreft rejeksiyon epizotları ardışık 3 günboyunca günlük prednison kapsülü ile tedavi edilmiştir. Grup A'da 96 hastaya sadeceMEGALOTECT CP, grup B'de ise 111 hastaya gansiklovir ile MEGALOTECT CPuygulanmıştır. 100 mg/kg MEGALOTECT CP, nakil öncesi i.v. ve ameliyat sonrası 1, 7, 14,

21 ve 28. günlerde uygulanmıştır. CMV hastalığı olan hastalar, immünosupresif tedavininazalmasıyla birlikte 21 gün boyunca gansiklovir ile tedavi edilmiştir.

Haftalık aralıklarla ilave MEGALOTECT CP uygulanmıştır. Grup A'da %53,1'inde CMV enfeksiyonu, %32,3'ünde (31/96 hasta) CMV hastalığı vardır. Grup B'de %65,8'inde CMVenfeksiyonu, %11,7'sinde (13/111 hasta) CMV hastalığı vardır. Grup A'da dört CMV ileilişkili ölüm gözlenmiş; 3 hasta ağır CMV sepsisinden, 1 hasta CMV ensefalitten ötürükaybedilmiştir. B grubunda CMV ile ilişkili ölüm görülmedi; bu durum, MEGALOTECT CPve gansiklovirin birlikte kullanımının sadece MEGALOTECT CP profilaksisine karşıistatistiksel olarak anlamlı bir yararını göstermektedir (P = 0,0326).

Açık etiketli, tek merkezli bir çalışmada erişkin allogreft alıcılarında CMV'ye karşı pasif

immünizasyon araştırılmıştır (1984-1991 yılları arasında ortalama yaşı 47 olan, kalp nakli yapılan 146 hasta). Takip süresi 13 ile 73 ay arasında (ortalama 43 ay) değişmiştir.İmmünosüpresyon idamesi, siklosporin A ve prednisondan oluşmuştur. Bu rejime, ilk yıldatekrarlayan reddetme nedeniyle 11 hastada Azatioprin eklenmiştir. Tedavi grubunda 65CMV (R-) hastası operasyon sırasında 150 mg/kg MEGALOTECT CP've transplantasyonsonrası 2, 7, 14, 28, 42, 56 ve 72. günlerde 100 mg/kg MEGALOTECT CP almış; kontrolgrubu ise CMV profilaksisi almayan 81 CMV (R +) hastadan meydana gelmiştir. Tedavigrubunda 21/65 (R-) hastada (%32,3) CMV enfeksiyonu, 11/65 (R-) hastada (%16,9) CMVhastalığı vardı. Kontrol grubunda 40/81 (R+) hastada (%49,4) CMV enfeksiyonu, 10/81 (R+)hastada (%12,3) CMV hastalığı vardı.

Akciğer nakli


Retrospektif olarak yapılan tek merkezli bir çalışmada, CMV enfeksiyonunun profilaksisi ve tedavisi için CMV immünoglobülini araştırılmıştır (2007-2011 yılları arasında akciğer nakliyapılan, yaş ortalaması 52 olan (Aralık 17-67 yaş) 156 yetişkin hasta analiz edilmiştir).Ortalama takip süresi 19,2 aydı. Tüm hastalara basiliksimab indüksiyonu ve üçlüimmünosüpresyon (takrolimus, mikofenolat mofetil, metilprednisolon ve bunu takibenprednisolon) uygulanmıştır. Transplant sonrası birinci hafta boyunca tüm risk altındakihastalarda (D /R- veya R+) i.v. gansiklovir başlanmıştır. Tedavi grubundaki 23 D +/R- hastanakil sonrası 1, 4, 8, 15 ve 30. günlerde ve daha sonra bir yıl boyunca her ay 2 ml/kgMEGALOTECT CP ve 6 ay boyunca valgansiklovir almıştır. Kontrol grubunda 133 R +hastaya 3 ay boyunca valgansiklovir verilmiştir. Tedavi grubunda 14/23 (D+/R-) hasta (%61)CMV enfeksiyonu, 4/23 hasta(D+/R-) hasta (%17,4) CMV hastalığı geçirirken, kontrolgrubunda toplam 46/133 (R+) hastada (%35) CMV enfeksiyonu ve 6/133 (R+) hastada (%4)CMV hastalığı gözlenmiştir. Mortalite tedavi grubunda 4/23 (D+R-) hasta (%17,4) vekontrol grubunda 40/133 (R +) hasta (%30) idi.

Karşılaştırmalı ve retrospektif bir çalışmada, CMV seropozitif allogrefti olan 68 erişkin akciğer nakli hastasındaki (ortalama yaş tedavi grubunda 55,8 ve kontrol grubunda 49,2 yıl)akciğer transplantasyonu sonrası kombine CMV profilaksisi araştırılmıştır. Ortalama takipsüresi kontrol grubunda 16,5 ay (5,3 ila 69,5 ay), çalışma grubunda ise 23,8 ay (11,9 ila 35ay) olmuştur. Kontrol grubunda (1994 ila 2000 arasında nakil yapılan) 30 hastaya cerrahidensonra ilk 3 ay boyunca tek başına gansiklovir verilmiş ve tedavi grubunda (2000 ila 2004arası nakil yapılan) 38 hastaya ise nakil sonrası ilk ay içinde 7 doz halinde 1 ml/kgMEGALOTECT CP ile ilave tedavi uygulanmıştır.

Tablo 1: Çalışmanın sonuçları


Tedavi grubu (gansiklovir +MEGALOTECTCP)
(N = 38)

Kontrol grubu (sadece gansiklovir)(N = 30)

1 yıllık sağkalım

%81,6

%63,3

3 yıllık sağkalım

%71,5

%40

1 yıl süreyle CMV reaktivasyonu veya de novo enfeksiyon olmaması

%71,5

%51,1

3 yıl süreyle CMV reaktivasyonu veya de novo enfeksiyon olmaması

%66,4

%30

Takip sırasında CMV hastalığının gelişimi

%13,2

%43,3

CMV pnömonisinin gelişimi

%13,2

%33,3

CMV sendromunun oluşumu
%0
%10
1 yıl Bronşiyolit obliterans sendromu (BOS) görülmemesi
%91,0
%69,7
3 yıl Bronşiyolit obliterans sendromu (BOS) görülmemesi
%82
%54,3
CMV'ye bağlı ölüm
%0
%16,7

Kemik iliği nakli (KİN)


Randomize karşılaştırmalı bir çalışmada HLA (insan lökosit antijenleri) uyumlu kardeşlerden allojenik KİN alan lösemili 49 erişkin hastada CMV enfeksiyonunun önlenmesindeintravenöz hiperimmünoglobülin kullanımı araştırıldı. (ortalama yaş 22 (MEGALOTECTCP) ve 22,5 (kontrol)). Takip süresi 110 gündü. Tüm hastalar siklofosfamid ve total vücutışınlaması ile koşullandırılmıştır. Tedavi grubunda 26 hastaya 1 ml/kg MEGALOTECT CPuygulandı, kontrol grubunda 23 hastaya - 7. günde ve KİN sonrası 13, 33, 73 ve 93. günlerde2 ml/kg normal immünoglobülin verildi. KİN'den sonraki ilk 110 gün içinde tedavigrubundaki 1/26 hastada (%4) ve kontrol grubunda 6/23 hastada (%26) CMV ile ilişkiliinterstisyel pnömoni gelişti. MEGALOTECT CP ile tedavi edilen gruptaki iki hastadatedavinin kesilmesinden sonra CMV ile ilişkili interstisyel pnömoni gelişti (143. ve 153.günler).

Açık etiketli, karşılaştırmasız bir çalışmada, 93 erişkin BMT alıcısında (ortalama yaş 22 yaş, aralık 1-49 yıl) CMV hastalığının hiperimmünoglobülin ve oral asiklovir ile profilaksi ileazalması araştırıldı. Akut GVHD, 43 (%48,3) (Grad <II), 18 (%20,2) (Grad II) ve 28 (%34,3)(Grad III-IV) hastada rapor edildi. Total vücut ışınlaması, -3. ila -1. günlerde fraksiyonlaraayrılmış şekilde uygulanmıştı. KİN'den önce iki kez ve daha sonra KİN sonrası 100. günekadar her üç haftada bir 100 mg/kg MEGALOTECT CP verildi. 11/93 hastada (%11,8)CMV enfeksiyon kanıtları gözlendi; bu hastaların 6'sında CMV hiperimmünoglobülin ileprofilaksi aldıkları sırada CMV enfeksiyonu gelişti, 5 hastada MEGALOTECTCPkesildikten sonra virüs yeniden aktive oldu. Şiddetli GVHD şikayeti olan hastalardan10/38 hastada (%26,2) CMV enfeksiyonu gelişirken, orta GVHD yaşayan hastalarda sadece1/55 hastada (%1,8) CMV enfeksiyonu gelişmiştir.

Meta analizlerin sonuçları


Klinik etkililikle ilgili literatür verilerinin meta analizleri, yayımlanan tüm verileri çalışma tasarımlarından bağımsız olarak onaylanmış endikasyon profilaksisinde MEGALOTECT CPile analiz etmek için yapılmıştır. CMV enfeksiyon oranı, birincil sonlanım noktası için analizedilen parametre olarak belirlendi. Bir meta analiz, transplantasyon tipinden bağımsız olaraktüm çalışmaları kapsamaktadır ve bir tanesi de sadece katı organ transplantasyonlarınıkapsamaktadır (kemik iliği nakli/lösemi dahil değildir); sonuçlar için tablo 2'ye bakınız.

Tablo 2: Meta analiz

erin sonuçları:

MEGALOTECT CP

Kontrol grubu


n/N
n/N

%
%

%95 Clopper-Pearson GA
%95 Clopper-Pearson GA
Meta-analiz (tüm
422/1137
286/637
endikasyonlar)
%37,1
%44,9

%34,3 - %40,0
%41,0 - %48,9

2 taraflı ki kare testi:

p değeri = 0,001

MEGALOTECT CP

Kontrol grubu


n/N
n/N

0/
%
0/
%

%95 Clopper-Pearson GA
%95 Clopper-Pearson GA
Meta-analiz (böbrek,
390/969
283/603
kalp ve akciğer nakli)
%40,2
%46,9

%37,1 - %43,4
%42,9 - %51,0

2 taraflı ki kare testi: p değeri = 0,009

Her iki analizde de MEGALOTECT CP ile tedavi edilen hastalarda CMV enfeksiyonunda önemli bir azalma gözlendi. Tüm endikasyonlar dahil olmak üzere, CMV enfeksiyon oranıkontrol grubundaki hastaların %44,9'undan MEGALOTECT CP grubundaki hastaların%37,1'e geriledi (p = 0,001). Sadece böbrek, kalp ve akciğer transplantasyonlarınabakıldığında, azalma tüm hastaların %46,9'undan %40,2'sine idi (p = 0,009).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim


İntravenöz uygulama sonrası biyoyararlanım tam ve hızlıdır.

Dağılım


MEGALOTECT CP, intravenöz uygulamadan sonra alıcının dolaşım sisteminde derhal ve tamamen biyolojik olarak bulunur. Plazma ve ekstravasküler sıvı arasında nispeten hızlı birşekilde dağılır; yaklaşık 3-5 gün sonra, intravasküler ve ekstravasküler bölümler arasında birdengeye ulaşılır.

Biyotransformasyon


IgG ve IgG kompleksleri, retiküloendotelyal sistemin hücrelerinde parçalanır.

Eliminasyon


MEGALOTECT CP'nin yarılanma ömrü 25 gündür. Bu yarılanma ömrü hastadan hastaya değişebilir ve ayrıca klinik duruma da bağlıdır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

İmmünoglobülinler, insan vücudunun normal bileşenleridir. Tekrarlanan doz toksisite testi ve embriyofetal toksisite çalışmaları, antikorların indüklenmesi ve antikorlarla etkileşiminedeniyle uygulanabilir değildir.

Klinik deneyim, immünoglobülinlerin tümörijenik ve mutajenik etkileri için ipucu vermediğinden, özellikle heterolog türlerde deneysel çalışmalar gerekli görülmemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Glisin

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün, diğer tıbbi ürünlerle ve başka herhangi bir IVIg ürünüyle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

Çözelti açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Buzdolabında saklayınız (2°C - 8°C). Işıktan korumak için flakonu dış karton ambalajında muhafaza ediniz. Dondurmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Bir tıpa (bromobütil) ve bir kapak (alüminyum) içeren bir flakon (tip II cam) içinde intravenöz infüzyon için 50 ml kullanıma hazır çözelti.

Bir kutu aşağıdakileri içerir:

50 ml (5.000 U) infüzyon için çözelti içeren 1 flakon

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tıbbi ürün kullanımdan önce oda veya vücut sıcaklığına getirilmelidir.

Ürünler, uygulamadan önce partikül ve renk değişikliği açısından görsel olarak incelenmelidir. Çözelti, berrak veya hafif opalesan ve renksiz veya soluk sarı olmalıdır.Bulanık veya çökelti olan çözeltileri kullanmayın.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Kansuk Laboratuarı San Tic. A.Ş.

Yassıören Mahallesi Fırat Sk. No: 14/1 Arnavutköy İstanbul Tel: 0 212 592 15 76Faks:0 212 580 37 72

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2021/394

9. ILK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENILEME TARIHI

28.10.2021

10. KUB'UN YENILENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Megalotect Cp 5000 Iu/ 50 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: İnsan Sitomegalovirüs Immünoglobulini

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.