Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Apidra 100 Uml Solostar Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

APİDRA® 100 U/ml SoloStar® Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem

Steril

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIMI

Etkin madde:

Her bir ml, 100 U insülin glulizin (3.49 mg'a eşdeğer) içermektedir.

Her bir kalem, 300 U'ye eşdeğer, 3 ml enjeksiyonluk çözelti içermektedir.

İnsülin glulizin rekombinant DNA teknolojisi ile

Escherichia colf deYardımcı maddeler:

Sodyum klorür 5 mg/ml

Sodyum hidroksit k.m. pH 7.3

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız

3. FARMASÖTİK FORM

Kullanıma hazır enjeksiyon kalemi içinde enjeksiyonluk çözelti Berrak, renksiz, sulu çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

İnsülin ile tedavinin gerekli olduğu, diabetes mellituslu, yetişkin, ergen ve 6 yaş ve üzerindeki çocuk hastalarda endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

Bu preparatın potensi ünitelerle ifade edilir. Bu üniteler APİDRA® SoloStar®'a özeldir ve diğer insülin analoglarının potensini belirtmek için kullanılan üniteler veya IU ile aynıdeğildir. (Bkz. Bölüm 5.1. Farmakodinamik Özellikler)

Orta veya uzun etkili bir insülin ya da bazal insülin analoğu içeren rejimlerde kullanılmalıdır ve oral hipoglisemik ajanlarla birlikte kullanılabilir.

®

APİDRA® SoloStar® dozajı her bir hasta için bireysel olarak ayarlanmalıdır.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Öğünlerden kısa süre (0-15 dakika) önce ya da hemen sonra verilmelidir.

Uygulama şekli:

APİDRA® SoloStar®, subkutan enjeksiyonla ya da devamlı subkutan pompa infüzyonuyla verilmelidir.

APİDRA® SoloStar®, karın duvarı, uyluk bölgesi veya deltoide subkutan olarak veya karın duvarına devamlı infüzyon yoluyla uygulanmalıdır. Lipodistrofi ve kütanöz amiloidoz riskiniazaltmak için bir enjeksiyon bölgesi içindeki (karın, uyluk bölgesi veya deltoid) enjeksiyonyerleri her enjeksiyonda dönüşümlü olarak kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8). Tüminsülinlerde olduğu gibi, emilim hızı ve dolayısıyla etki başlangıcı ve süresi, enjeksiyon yeri,egzersiz ve diğer değişkenlerden etkilenebilir. Karın duvarına yapılan subkutan enjeksiyon,diğer bölgelere göre daha hızlı emilir. (Bkz. Bölüm 5.2.)

Kan damarına girilmediğine dikkat edilmelidir. Enjeksiyondan sonra, enjeksiyon yerine masaj yapılmamalıdır. Hasta uygun enjeksiyon tekniklerinin kullanımı konusunda eğitilmelidir.

İnsülinlerle karıştırma:


APİDRA® SoloStar®, NPH (Neutral Protamin Hagedorn) insan insülininden başka preparatlarla karıştırılmamalıdır.

İlk kullanımdan önce, kalem 1-2 saat süreyle oda ısısında tutulmalıdır.

Kullanmadan önce kartuş görsel olarak incelenmelidir. Yalnızca çözelti berrak, renksiz ise ve gözle görülebilen katı partiküller içermiyorsa kullanılmalıdır. APİDRA® SoloStar® birçözeltidir, bu nedenle kullanmadan önce tekrar süspansiyon haline getirilmesigerekmemektedir.

Boş kalemler asla kullanılmamalıdır ve uygun bir şekilde atılmalıdır.

Herhangi bir kontaminasyonu önlemek için, her bir kullanıma hazır enjeksiyon kalemi yalnız bir hasta tarafından kullanılmalıdır.

İnsülin glulizin ve diğer insülinler arasındaki ilaç kullanım yanlışlığını önlemek için insülin etiketi her enjeksiyon öncesi kontrol edilmelidir.

Kalemin KullanımıSoloStar® kullanılmaya başlanmadan önce, Kullanma Talimatındaki kalemin kullanımı dikkatlice okunmalıdır.

Kalem İğnesi (dahil değil)


Kalem gövdesi


Kalem kapağı


Doz

penceresi


Koruyucu disk


İnsülin haznesipül' ıitk.L.-'-g


iğne

İğne .

kapağı İğne

dış kapağı


Enjeksiyon

düğmesi


Doz selektörü


' Kauçuk diskEnjeksiyon kaleminin şematik çizimi SoloStar®'ın kullanımı için önemli bilgiler

Her kullanımdan önce her zaman yeni bir iğne dikkatlice takılmalı ve güvenlilik testi uygulanmalıdır. Sadece SoloStar® enjeksiyon kalemiyle uyumlu iğne kullanınız.

İğne ile kazayla oluşacak yaralanmalardan ve enfeksiyon bulaşmasından kaçınmak için gereken önlemler alınmalıdır.

Eğer SoloStar® enjeksiyon kalemi zarar gördüyse veya düzgün bir şekilde çalıştığından emin değilseniz, kalemi kesinlikle kullanmayınız.

Kullandığınız SoloStar® enjeksiyon kaleminin kaybolma veya bozulma ihtimaline karşı, her zaman yedek bir SoloStar® kalem bulundurunuz.

Saklanması

SoloStar® enjeksiyon kaleminin saklanması ile ilgili talimatlar için, Bölüm 6.4'e bakınız.

SoloStar® enjeksiyon kalemi soğukta saklandıysa, enjeksiyonu yapmadan 1-2 saat önce kaleminizi normal oda ısısına gelmesi için serin yerden çıkarınız. Soğuk insülin enjekteedildiğinde daha fazla acı verir.

Kullanılmış SoloStar® enjeksiyon kalemi “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.

Bakımı

SoloStar® enjeksiyon kalemi kirden ve tozdan korunmalıdır.

SoloStar® enjeksiyon kaleminizin dışı nemli bir bezle silerek temizlenebilir.

Kaleminizi suya sokmayınız, yıkamayınız, yağlamayınız. Bu işlemler kaleminize zarar verebilir.

SoloStar® enjeksiyon kalemi doğru ve güvenli çalışmak üzere tasarlanmıştır. Özenli kullanınız, kaleminizin zarar görebileceği durumlardan sakınınız. Kaleminizin hasargördüğünden şüpheleniyorsanız, yeni bir SoloStar® enjeksiyon kalemi kullanınız.

1. Adım Insülini kontrol ediniz

Doğru insülin olduğundan emin olmak için, kalem üzerindeki etiketi kontrol ediniz. APİDRA® SoloStar® mavi renklidir. Enjeksiyon düğmesi koyu mavi renktedir ve tepesindebir halka bulunur. Kalemin kapağını çıkardıktan sonra, insülinin görünüşünün de kontroledilmesi gerekir. İnsülin çözeltisinin berrak ve renksiz olması, içinde görünür katı tanecikbulunmaması ve su gibi homojen olması gerekir.

2. Adım iğneyi takınız

Sadece SoloStar® enjeksiyon kalemiyle uyumlu iğnelerin kullanılması gerekir.

Her zaman her enjeksiyon için yeni bir steril iğne kullanılmalıdır. Kapak çıkarıldıktan sonra, iğnenin dikkatlice ve dik bir şekilde tutularak kaleme takılması gerekir.

3. Adım Güvenlik testini yapınız

Her enjeksiyondan önce güvenlik testinin yapılması gerekir.

2 ünite doz seçiniz.

İğnenin dış ve iç kapaklarının çıkarılmalıdır.

İğne yukarıya doğru gelecek şekilde kalemi tutarken, parmakla insülin haznesine vurularak, hava kabarcıklarının iğneye doğru toplanması sağlanmalıdır.

Bundan sonra enjeksiyon düğmesine sonuna kadar basılmalıdır.

Eğer iğnenin ucundan insülin çıktıysa, kalem ve iğne doğru şekilde çalışmaktadır.

Eğer iğnenin ucundan hiç insülin çıkmadıysa, 3. adımda belirtilenleri iğnenin ucundan insülin çıkana kadar tekrarlanmalıdır.

4. Adım Dozu seçiniz

Doz ayarlaması 1 ünitelik artışlar halinde yapılabilir. En az 1 ünite, en fazla 80 üniteye kadar doz seçilebilir. Eğer 80 üniteden daha fazla doza ihtiyaç varsa, iki veya daha fazla sayıdaenjeksiyon ile verilmelidir.

'0” göstermelidir. Daha sonra doz

Güvenlik testini yaptıktan sonra, doz penceresi seçilmelidir.

5. Adım İnsülin dozunun enjekte edilmesi

Hastaya bir sağlık mesleği mensubu tarafından enjeksiyon tekniği öğretilmelidir.

İğne deriye batırılmalıdır.

Enjeksiyon düğmesine sonuna kadar basılmalıdır. İğne deri altından çıkarılmadan önce 10 saniye süreyle enjeksiyon düğmesi basılı tutulmalıdır. Böylece dozun tam olarak verildiğigaranti altına alınmış olur.

6. Adım İğnenin çıkarılması ve atılması

Her zaman her enjeksiyondan sonra iğne çıkarılmalı ve uygun şekilde atılmalıdır. Bu şekilde bulaşma ve/veya enfeksiyon gelişmesi, insülin haznesine hava girmesi veya insülin kaçağıoluşması engellenmiş olur. İğneler tekrar kullanılmamalıdır.

İğneyi çıkarırken ve atarken dikkatli olunmalıdır. İğne ile yaralanma veya enfeksiyon hastalığı bulaşması riskini azaltmak için, iğnelerin çıkarılması ve atılmasıyla ilgili (örneğin tek ellekapağın kapatılması tekniği gibi) tavsiye edilen güvenlilik önlemlerine uyunuz.

Kalemin ucuna kendi kapağı takılmalıdır.

İnsülinlerin karıştırılması


NPH insan insüliniyle karıştırılacağı zaman şırınga içine önce APİDRA® SoloStar®'ın çekilmesi gerekir. Karıştırma yapıldıktan hemen sonra enjeksiyon gerçekleştirilmelidir; çünküenjeksiyondan ne kadar zaman önce karışımların hazırlanması gerektiği hakkında hiçbir veribulunmamaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği olan hastalarda insülin glulizinin farmakokinetik özellikleri genel olarak aynıdır. Ancak, böbrek yetmezliği insülin gereksinimini azaltabilir (Bkz. Bölüm 5.2).

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer fonksiyon düşüklüğü olan hastalarda insülin glulizinin farmakokinetik özellikleri araştırılmamıştır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, azalan insülin metabolizması veazalan glukoneojenez kapasitesi nedeniyle insülin gereksinimi azalabilir.

Pediyatrik popülasyon

APİDRA® SoloStar®'m 6 yaşından küçük çocuklarda kullanımıyla ilgili klinik bilgi yetersizdir.

Geriyatrik popülasyon

Diabetes mellituslu yaşlı hastalarda farmakokinetiği ile ilgili klinik veri yetersizdir. Karaciğer fonksiyonunun kötüleşmesi insülin gereksiniminin azalmasına neden olabilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

İnsülin glulizin veya formülündeki yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık veya hipoglisemide kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Takip edilebilirlik


Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğini arttırmak için, uygulanan ilacın markası ve seri numarası hasta dosyasına açıkça kaydedilmelidir.

Bir hastada yeni bir insülin tipi ya da markasına geçilmesi sıkı tıbbi gözetim altında gerçekleştirilmelidir. Doz, marka (üretici), tip (regüler, nötral protamin Hagedorn [NPH],lente, v.s.), tür (hayvan) ve/veya üretim yöntemindeki değişiklikler, dozajda bir değişikliğeyol açabilir. Birlikte kullanılan oral antidiyabetik tedavinin ayarlanması gerekebilir.

Hastalar, lipodistrofi ve kütanöz amiloidoz riskini azaltmak için belirlenen enjeksiyon yerlerini her enjeksiyonda dönüşümlü olarak kullanmaları konusunda bilgilendirilmelidir. Bureaksiyonların oluştuğu enjeksiyon bölgelerine insülin enjeksiyonu yapılmasından sonra,insülin emiliminde gecikme ve glisemik kontrolde kötüleşme olması potansiyel bir risktir.Enjeksiyon yerinin, etkilenmemiş bir bölgeye doğru anlık olarak değiştirilmesininhipoglisemiye neden olduğu bildirilmiştir. Enjeksiyon bölgesinde değişiklik sonrasında kanglukoz izlemi tavsiye edilmektedir ve antidiyabetik ilaçlarda doz ayarlaması dikkate alınabilir.

Hiperglisemi


Özellikle insülin bağımlı diyabetlilerde, yetersiz doz kullanımı veya tedaviye devam etmemek, hayatı tehdit edici olabilen hiperglisemi ve diyabetik ketoasidoza neden olabilir.

Hipoglisemi


Hipogliseminin gelişme zamanı, kullanılan insülinin etki profiline bağlıdır ve dolayısıyla, tedavi rejimi değiştiğinde değişebilir.

Hipogliseminin erken uyarı semptomlarını farklı veya daha az belirgin hale getirebilecek durumlar arasında uzun süreli diyabet, yoğun insülin tedavisi, diyabetik sinir hastalığı, betablokerler gibi ilaçlar veya hayvan kaynaklı insülinden insan insülinine transfer sonrası yer alır.

Hastalar artan fiziksel aktivitelerini artırırsa veya normal yemek planlarını değiştirirse doz ayarlaması da gerekli olabilir. Yemekten hemen sonra yapılan egzersiz hipoglisemi riskiniartırabilir.

Çözünür insan insülini ile karşılaştırıldığında, hızlı etkili analogların enjeksiyonundan sonra oluşabilecek hipoglisemi insan insülinine göre daha erken meydana gelir.

Düzeltilmeyen hipoglisemik veya hiperglisemik reaksiyonlar, bilinç kaybı, koma veya ölüme sebebiyet verebilir.

İnsülin gereksinimleri hastalık sırasında veya duygu durumu rahatsızlıklarında değişebilir.

Kalemin Kullanımı


SoloStar®'ı kullanmadan önce, Kullanma Talimatındaki kalemin kullanımı dikkatlice okunmalıdır. SoloStar®, kalemin kullanımı bölümünde tavsiye edildiği gibi kullanılmalıdır(Bkz. Bölüm 6.6).

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”

APİDRA® SoloStar®, alerjik reaksiyonlara neden olabilen metakrezol içerir.

APİDRA® SoloStar® ile pioglitazon kombinasyonu


Pioglitazonun insülinle kombine kullanımında, özellikle kardiyak kalp yetmezliği gelişmesi risk faktörleri bulunan hastalarda kardiyak yetmezlik vakaları bildirilmiştir.

Pioglitazon ve APİDRA® SoloStar® kombinasyonuyla tedavi düşünülüyorsa bu bilgi göz önünde bulundurulmalıdır. Kombinasyonun kullanılması durumunda hastalarda kalpyetmezliği, kilo artışı ve ödem belirtileri ve semptomları izlenmelidir. Kardiyak semptomlardaherhangi bir kötüleşme ortaya çıkması durumunda pioglitazon kesilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakokinetik çalışmalarda etkileşimlere bakılmamıştır. Benzer ilaç ürünlerine ait ampirik bilgilere dayanarak, klinik olarak anlamlı farmakokinetik etkileşimlerin oluşması beklenmez.

Bir dizi madde glukoz metabolizmasını etkiler ve insülin glulizin dozunun ayarlanmasını ve özellikle de yakından izlemeyi gerektirebilir.

Kan şekerini düşürücü etkiyi yükseltebilecek ve hipoglisemi riskini artırabilecek maddeler; oral antidiyabetikler, anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri, disopiramid,fibratlar, fluoksetin, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ), pentoksifilin, propoksifen,salisilatlar veya sülfonamid antibiyotikleri.

Kan-şekerini düşürücü etkiyi azaltabilecek maddeler; kortikosteroitler, danazol, diazoksit, diüretikler, glukagon, isoniazit, fenotiazin türevleri, somatropin, sempatomimetik ajanlar (örn.epinefrin [adrenalin], salbutamol, terbutalin), tiroit hormonları, östrojenler, projestinler (örn.

proteaz inhibitörleri ve atipik antipsikotik ilaçlar (örn. olanzapin ve

oral kontraseptifler), klozapin)

Beta-blokörler, klonidin, lityum tuzları veya alkol insülinin kan şekerini düşürücü etkisini kuvvetlendirebilir veya zayıflatabilir. Pentamidin hipoglisemiye yol açabilir ve bazen bunuhiperglisemi izleyebilir.

Bunun yanı sıra, beta-blokörler, klonidin, guanetidin ve rezerpin gibi sempatolitik ilaçların etkisiyle, adrenerjik karşı-düzenleme belirtileri azalabilir veya kaybolabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

SoloStar®'ın kan

Oral kontraseptiflerin içindeki östrojen ve progestojenler APİDRA® glukozunu düşürücü etkisinin azaltabilir. Kontrasepsiyon yöntemleri üzerine etkisi konusundaveri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda insülin glulizin kullanımı ile ilgili veriler ya yoktur ya da sınırlı sayıdadır (gebelikte kullanımla ilgili bildirilen olgu sayısı 300'ün altındadır),

Hayvan üreme çalışmaları, insülin glulizin ile insan insülini arasında gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veya doğum sonrası gelişim açısından herhangi bir farklılık ortayakoymamıştır (bkz.Bölüm 5.3)..

İnsülin glulizin gebe bir kadına reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Glikoz kontrolünün dikkatli bir şekilde izlenmesi esastır.

Önceden var olan veya gestasyonal diyabeti olan hastaların tüm gebelik süresince iyi metabolik kontrolün sağlanması esastır. İnsülin ihtiyacı ilk trimesterde azalabilir, ancakgenellikle ikinci ve üçüncü trimesterde artar. Doğumdan hemen sonra, insülin gereksinimihızla azalır...

Laktasyon dönemi

İnsülin glulizinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Ancak genel olarak insülin anne sütüne geçmemektedir ve oral uygulamadan sonra emilimi olmamaktadır.

Emziren kadınlarda insülin dozu ve diyette ayarlamalar yapılması gerekebilir.

Üreme yeteneği /Fertilite

İnsülin glulizin ile yürütülen hayvan üreme çalışmalarında, fertilite açısından herhangi bir advers etki ortaya çıkmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hipoglisemi, hiperglisemi veya örn. görme bozukluğunun bir sonucu olarak hastanın konsantre olma ve tepki verme yeteneği etkilenebilir. Bu durum, bu yeteneklerin özellikleönemli olduğu (örn. araç veya makine kullanma gibi) durumlarda bir risk oluşturabilir.

Hastalara araba kullanırken, hipoglisemiden kaçınmak için önlemler almaları tavsiye edilmelidir. Bu durum, hipogliseminin uyarıcı semptomlarını fark etme yeteneği azalmış veyakaybolmuş ya da sık hipoglisemi epizotları yaşayan kişilerde özellikle önemlidir. Bukoşullarda araç veya makine kullanmanın tavsiye edilebilir olup olmadığı düşünülmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İnsülin tedavisinin en sık görülen ve istenmeyen etkisi olan hipoglisemi, verilen insülin dozunun gereksinimden yüksek olması halinde meydana gelebilir.

Klinik araştırmalardan, ilgili advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve azalan sıklığa göre aşağıda sıralanmıştır: (Sıklıklar; çok yaygın: (>1/10); yaygın: (>1/100 - <1/10); yaygınolmayan: (>1/1.000 - <1/100); seyrek: (>1/10.000- <1/1.000); çok seyrek:

(<1/10.000);bilinmeyen (Elde edilebilir verilerden hesaplanamaz).

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Çok yaygın: Hipoglisemi semptomları genellikle ani olarak ortaya çıkar. Semptomlar soğuk terleme, beniz solgunluğu, halsizlik, sinirlilik veya titreme, anksiyete, alışılmamış yorgunlukveya zayıflık, konfüzyon, konsantrasyon bozukluğu, uyuşukluk, aşırı açlık, görme değişikliği,baş ağrısı, mide bulantısı ve çarpıntıyı içerir.
Hipoglisemi ciddi boyuta gelebilir ve bilinç kaybı ve/veya konvülsiyona neden olabilir ve beyin fonksiyonlarında geçici veya kalıcı hasara yol açabilir, hatta ölümle sonuçlanabilir.Bilinmiyor: Hiperglisemi (potansiyel olarak diyabetik ketoasidoza neden olabilir)

Apidra 100 birim/ml flakondaki enjeksiyon solüsyonu: Vakaların çoğu Apidra CSII ile birlikte kullanıldığında kullanım hataları veya pompa sistemi arızaları ileilişkilendirilmiştir.Apidra ile CSII ile birlikte kullanıldığında (bkz. bölüm 4.4) DiyabetikKetoasidoz'a (DKA) yol açan hiperglisemi vakaları ortaya çıkmıştır.Vakaların çoğu, kullanımhataları veya pompa sistemi arızaları ile ilgilidir. Hasta her zaman Apidra'ya özel talimatlarıizlemeli ve pompa sistemi arızası durumunda her zaman alternatif insülin iletim sistemineerişebilmelidir.

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygın: enjeksiyon yeri reaksiyonları ve lokal hipersensitivite reaksiyonları.

Lokal hipersensitivite reaksiyonları (enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik ve kaşıntı) insülinle tedavi sırasında oluşabilir. Bu reaksiyonlar genellikle geçicidir ve normal olarak tedavinindevamında ortadan kalkar.

Seyrek: Lipodistrofi Bilinmiyor: Kütanöz amiloidoz

Enjeksiyon bölgesinde lipodistrofi ve kütanöz amiloidoz meydana gelebilir ve lokal insülin emilimini geciktirebilir. Belirlenen enjeksiyon yerlerinin her enjeksiyonda dönüşümlü olarakkullanılması bu reaksiyonları önlemeye veya azaltmaya faydalı olabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan:

Sistemik hipersensitivite reaksiyonları (ürtiker, göğüs sıkışması, dispne, alerjik dermatit ve kaşıntı). Anaflaktik reaksiyonlar içeren şiddetli alerjik durumlar hayatı tehdit edici olabilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilmesi gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Hipoglisemi, gıda alımı ve enerji tüketimine oranla fazla insülin etkinliğinin bir sonucu olarak meydana gelebilir.

İnsülin glulizinin doz aşımına ait spesifik veri mevcut değildir. Ancak takip eden aşamalar sonrasında hipoglisemi gelişebilir:

Hafif dereceli hipoglisemi epizotları genellikle glukoz veya şekerli ürünlerin oral olarak uygulanması ile tedavi edilebilir. Bu nedenle diyabet hastalarının yanlarında şeker, tatlı besin,bisküvi veya şekerli meyve suyu bulundurmaları tavsiye edilir.

Hastanın bilinç kaybına neden olan ciddi hipoglisemi epizodları eğitimli bir kişi tarafından intramüsküler veya subkutan olarak verilen glukagon (0.5 - 1 mg) ile veya bir sağlık mesleğimensubu tarafından intravenöz olarak verilen glukoz ile de tedavi edilir. Eğer hasta glukagona10-15 dakika içinde tepki vermez ise intravenöz olarak glukoz da uygulanmalıdır.

Bilincin geri gelmesinden sonra, nüksü engellemek için oral karbonhidrat uygulaması tavsiye edilmektedir.

Glukagon enjeksiyonundan sonra, hastanın ciddi hipoglisemi nedenlerini tespit etmek ve benzer epizodları engelleyebilmek için, hasta bir hastanede gözetim altına alınmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Enjeksiyon için insülinler ve analogları,hızlı etkili ATC kodu: A10AB06

İnsülin glulizin, regüler insan insülini ile eşit etki gücüne sahip bir rekombinant insan insülini analogudur. İnsülin glulizin, regüler insan insülinine kıyasla daha hızlı bir etki başlangıcına vedaha kısa bir etki süresine sahiptir.

İnsülinler ve insülin glulizin gibi insülin analoglarının birincil etkinliği, glukoz metabolizmasının düzenlenmesidir. İnsülinler özellikle iskelet kası ve yağ dokusu tarafındanperiferik glukoz alımını uyararak ve hepatik glukoz üretimini inhibe ederek kan glukozdüzeylerini düşürür. İnsülin adipositte lipolizi inhibe eder, proteolizi inhibe eder ve proteinsentezini arttırır.

Sağlıklı gönüllülerde ve diyabet hastalarında yapılan araştırmalar, subkutan uygulandığında insülin glulizinin regüler insan insülinine kıyasla etkisinin daha hızlı başladığını ve etkisüresinin daha kısa olduğunu kanıtlamıştır. İnsülin glulizin subkutan olarak enjekteedildiğinde, glukozu düşürücü etkinliği 10-20 dakika içinde başlayacaktır. İntravenöz yoldanuygulandıklarında, insülin glulizin ve regüler insan insülinin glukozu düşürücü etkinliği eşitgüçtedir. Bir ünite insülin glulizin bir ünite regüler insan insülini ile aynı glukoz düşürücüetkiye sahiptir.

Doz orantılılığı

21-50 yaşlarındaki tip 1 diyabetes mellituslu 18 erkek gönüllü ile yapılan çalışmada, insülin 0.075-0.15 U/kg olan terapötik uygun doz aralığında dozla orantılı glukoz düşürücü etkigöstermiştir. Kan glukozu düşürücü etkisi, insan insülini gibi 0.3 U/kg veya daha yüksekdozlarda orantısal artıştan daha az olmuştur.

İnsülin glulizin regüler insan insülininden yaklaşık iki kez daha hızlı etki eder ve regüler insan insülininden yaklaşık 2 saat önce glukoz düşürücü etkiyi tamamlar.

Tip 1 diabetes mellitusu olan hastalarda yapılan bir faz I araştırmada, 15 dakikalık standart bir öğünle ilişkili olarak farklı saatlerde, 0.15 U/kg dozunda subkutan olarak uygulanan insülinglulizin ve regüler insan insülininin glukozu düşürme profilleri değerlendirilmiştir. Eldeedilen veriler, öğünden 2 dakika önce uygulanan insülin glulizinin, öğünden 30 dakika önceuygulanan regüler insan insülini ile benzer postprandiyal glisemik kontrol verdiğini işaretetmektedir. İnsülin glulizin öğünden 2 dakika önce uygulandığında, yemeklerden 2 dakikaönce verilen regüler insan insülininden daha iyi postprandial glisemik kontrol sağlamıştır.Öğüne başlandıktan 15 dakika sonra uygulanan insülin glulizin, öğünden 2 dakika önceuygulanan regüler insan insülini ile benzer postprandial glisemik kontrol sağlamaktadır. (Bkz.Şekil 1)

Şekil 1: Tip 1 diyabetli 20 hastada 6 saatten daha uzun süre ortalama glukoz düşürücü etki. Öğüne başlamadan 2 dakika önce verilen insülin glulizin (GLULISINE pre) ile öğünebaşlamadan 30 dakika önce verilen insan insülini (REGULAR 30 dak) kıyaslaması (Şekil 1A)ve bir öğüne başlamadan 2 dakika önce verilen regüler insan insülini (REGULAR pre) ilekıyaslaması (şekil 1B) de gösterilmektedir. Öğüne başladıktan 15 dakika sonra verilen insülinglulizin ile (GLULISINE post) bir öğüne başlamadan 2 dakika önce verilen regüler insaninsülini (REGULAR pre) ise şekil 1C'de gösterilmektedir. X-ekseninde ok ile belirtilen sıfırnoktası 15 dakikalık öğünün başlangıcıdır.

Obezite


İnsülin glulizin, lispro ve regüler insan insüliniyle obez bir popülasyonda yapılan, bir Faz I çalışması, insülin glulizinin hızlı-etki özelliğini devam ettirdiğini göstermiştir. Bu çalışmadaerken glukoz düşürücü etkiyi temsil eden toplam eğri altındaki alanın (AUC) % 20'sineulaşana kadara geçen zaman ve eğri altında kalan alan [AUC (0-2 st)] insülin glulizin içinsırasıyla 114 dakika ve 427 mg/kg-1; lispro için 121 dakika ve 345 mg.kg-1; regüler insaninsülini için ise 150 dakika ve 197 mg.kg-1 olarak bulunmuştur (bakınız Şekil 2).

Şekil 2: Obez popülasyona subkutan olarak 0.3 U/kg dozda insülin glulizin (GLULISINE) veya insülin lispro (LISPRO) veya regüler insan insülini (REGULAR) uygulandıktan sonrakiglukoz infüzyon oranları

İnsülin glulizin ve insülin lispro ile diyabetli olmayan ve vücut kitle indeksleri geniş bir aralığa dağılmış olan (18-46 kg/m2) 80 gönüllüde yapılan diğer bir Faz I çalışmasında,glukozu düşürücü toplam etkinin obezite arttıkça azalırken böylesine geniş bir vücut kitleindeksi aralığında dahi genel olarak hızlı etkinin devam ettirildiği gösterilmiştir.

0.2 ve 0.4 U/kg insülin glulizin için 0-1 saat arası toplam glukoz infüzyon oranı eğri altındaki alan değerleri (AUC) sırasıyla 102±75 mg/kg ve 158±100 mg/kg olarak bulunmuştur. Budeğerler, 0.2 ve 0.4 U/kg insülin lispro için ise sırasıyla 83.1±72.8 mg/kg ve 112.3±70.8mg/kg olarak saptanmıştır.

Tip 2 diabetes mellitusu olan 18 obez hastada (VKİ 35 ile 40 kg/m2 arasında) insülin glulizinglulizin ve insülin lispro ile yapılan bir Faz I çalışmasında [% 90 lık güvenirlik aralığı:0.81, 0.95 (p=<0.01)] insülin glulizinin gün içindeki öğün-sonrası kan glukozu iniş çıkışlarınıetkin şekilde kontrol altına aldığı gösterilmiştir.

Klinik çalışmalar


Tip 1 diabetes mellitus - Erişkinler


Bazal insülin olarak insülin glarjin kullanan tip 1 diabetes mellitus hastalarında her ikisi de bir öğünden kısa süre önce (0-15 dakika) subkutan olarak enjekte edilen insülin glulizin ileinsülin lisproyu karşılaştıran 26 haftalık bir faz III klinik çalışmada, insülin glulizin,glikozillenmiş hemoglobinde (HbA

1

c eşdeğeri olarak ifade edilen) başlangıç ile sonlanımnoktası arasındaki değişikliklerle yansıtılan glisemik kontrol açısından insülin lispro ilebenzer bulunmuştur. Kendi kan glukozunu izleme değerlerinin benzer olduğu gözlenmiştir.İnsülin lispronun tersine, insülin glulizin ile bazal insülin dozunda hiçbir artış gerekmemiştir.

Bazal tedavi olarak insülin glarjin almakta olan tip 1 diabetes mellitus hastalarında gerçekleştirilen 12 haftalık bir faz III klinik çalışma, öğünden hemen sonra uygulanan insülinglulizinin öğünden hemen önce (0-15 dakika) uygulanan insülin glulizin ya da regülerinsüline (30-45 dakika) benzer etkinlik sağladığını göstermektedir.

Her bir protokol popülasyonunda, öğün öncesi glulizin grubunda regüler insülin grubuna kıyasla GHb'de anlamlı ölçüde daha büyük azalma gözlenmiştir.

Tip 1 diabetes mellitus - Pediyatrik


26 haftalık bir faz III klinik çalışmada, bazal insülin olarak insülin glarjin veya NPH kullanan tip 1 diabetes mellitus olan çocuklar (4-5 yaş: n=9; 6-7 yaş: n=32 ve 8-11 yaş : n=149) veadolesanlarda (12-17 yaş: n=382) her ikisi de bir öğünden kısa süre önce (0-15 dakika)subkutan olarak enjekte edilen insülin glulizin ile insülin lispro karşılaştırılmıştır. İnsülinglulizin, kendi kan glukozunu izleme değerleri ile ve glikozillenmiş hemoglobinde (HbA

1

ceşdeğeri olarak ifade edilen GHb) başlangıç ile sonlanım noktası arasındaki değişikliklerleyansıtılan glisemik kontrol açısından insülin lispro ile benzer bulunmuştur.

6 yaşından küçük çocuklarda APİDRA® yetersizdir.


SoloStar® kullanımıyla ilişkili klinik bilgiler

Tip 2 diabetes mellitus - Erişkinler


Bazal insülin olarak NPH insülin de kullanan tip 2 diabetes mellitus hastalarında subkutan olarak enjekte edilen insülin glulizin (öğünden 0-15 dakika önce) ile regüler insan insülinini(öğünden 30-45 dakika önce) karşılaştırmak amacıyla, 26 haftalık bir faz III klinik çalışma veardından 26 haftalık bir uzatma güvenlilik çalışması yürütülmüştür. Hastaların ortalama vücutkitle indeksi (VKİ) 34.55 kg/m2 olarak bulunmuştur. İnsülin glulizinin, glikozillenmişhemoglobinde (HbA

1

c eşdeğeri olarak ifade edilen) başlangıç ile 6 aylık sonlanım noktasıarasındaki değişiklikler (insülin glulizin için -%0.46 ve regüler insan insülini için -%0.30,p=0.0029) ve başlangıç ile 12 aylık sonlanım noktası arasındaki değişiklikler (insülin gluliziniçin -%0.23 ve regüler insan insülini için -%0.13, fark anlamlı değil) açısından regüler insaninsülini ile benzer olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, hastaların çoğunluğu (%79)enjeksiyondan hemen önce kısa etkili insülinlerini NPH insülin ile karıştırmış ve hastaların%58'i randomizasyon sırasında oral hipoglisemik ajanlar kullanmış ve bunları aynı dozdakullanmaya devam etmeleri öğütlenmiştir.

Irk ve cinsiyet


Erişkinlerde yapılan kontrollü klinik çalışmalarda, ırk ve cinsiyete dayalı alt grup analizlerinde insülin glulizin etkililik ve güvenlilik açısından herhangi bir farklılıkgöstermemiştir.

5.2. Farmakokinetik ÖzelliklerGenel özellikler

İnsülin glulizinde, insan insülininin B3 pozisyonundaki asparajinin lizin ile ve B29 pozisyonundaki lizinin yerini glutamik asit ile yer değiştirmesi daha hızlı absorbsiyona olanaksağlamaktadır.

Emilim:

Sağlıklı gönüllülerde ve diyabet hastalarındaki (tip 1 veya 2) farmakokinetik profiller, insülin glulizinin emiliminin regüler insan insülinine kıyasla yaklaşık iki kat daha hızlı ve dorukkonsantrasyonunun yaklaşık iki kat daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır.

Tip 1 diyabeti olan hastalarda yapılan bir araştırmada, 0.15 U/kg dozun subkutan olarak uygulanmasından sonra, insülin glulizine için Tmax 55 dakika ve Cmax 82+ 1.3 mikroU/mlolarak ve regüler insan insülini için Tmax 82 dakika ve Cmax 46 + 1.3 mikroU/ml olarakbulunmuştur. İnsülin glulizinin ortalama kalış süresinin (98 dakika) regüler insan insülinine(161 dakika) kıyasla daha kısa olduğu saptanmıştır (Bakınız Şekil 3).


Şekil 3: 0.15 U/kg dozda insülin glulizin ve regüler insan insülin uygulandıktan sonra Tip 1 diabetes mellitus'lu hastalardaki farmakokinetik profili.

Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda yapılan bir çalışmada 0.2 U/kg dozda insülin glulizinin subkutan uygulanmasından sonra, C max değeri 91 pU/ml olarak bulunmuştur, çeyrek değerleraralığı ise 78-104 pU/ml arasında değişmiştir.

İnsülin glulizin karın, deltoid veya uyluk bölgesine subkutan olarak enjekte edildiğinde, konsantrasyon-zaman profilleri benzer bulunmuş; karına uygulandığında emilimin uylukbölgesine uygulamaya kıyasla biraz daha hızlı olduğu saptanmıştır. Deltoid bölgesindenemilim ikisinin arasındadır (Bkz. Bölüm 4.2). İnsülin glulizinin mutlak biyoyararlanımı (%70)ve düşük bireyler arası değişkenliği (%11 CV) enjeksiyon bölgeleri arasında benzerdir.

Obezite

Vücut kitle indeksleri geniş bir aralığa dağılmış (18-46 kg/m2) diyabetli olmayan 80 gönüllüden oluşan bir popülasyonda insülin glulizin ve insülin lispro ile yapılan başka bir FazI çalışmasında bu geniş aralıktaki vücut kitle indekslerinde de genellikle hızlı emilim vetoplam maruziyetin devam ettirildiği gösterilmiştir. İnsülin glulizin, toplam insülinmaruziyetinin % 10'una ulaşmak için geçen süreye yaklaşık 5-6 dakika daha erken ulaşmıştır.

Dağılım:

İntravenöz uygulamadan sonra insülin glulizin ve regüler insan insülininin dağılımı benzer olup, dağılım hacimleri sırasıyla 13 L ve 22 L'dir.

İnsülin glulizin tıpkı insan insülini gibi plazma proteinlerine düşük oranda bağlanmaktadır.

Biyotransformasyon

Veri bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


İntravenöz uygulamadan sonra insülin glulizin ve regüler insan insülininin eliminasyonu benzer olup yarılanma ömürleri sırasıyla 13 dakika ve 18 dakikadır.

Subkutan uygulamadan sonra, 86 dakikaya kıyasla 42 dakika gibi görünürdeki yarılanma ömrü değerleri ile, insülin glulizin regüler insan insülinine kıyasla daha hızlı eliminasyongöstermektedir. Sağlıklı gönüllülerde veya Tip 1 ya da Tip 2 diabetes mellituslu gönüllülerdeinsülin glulizin ile yapılan bir çapraz çalışma analizinde, görünür yarılanma ömrü 37 dakikaile 75 dakika (çeyrek değerler aralığı) arasında değişmiştir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

Yaşları 21 ile 50 arasında değişen, Tip 1 diabetes mellituslu 18 erkek gönüllüde yapılan bir çalışmada insülin glulizin, 0.075 U/kg ile 0.4 U/kg arasındaki doz aralığında, erken,maksimum ve toplam maruz kalma açısından doz-orantılılığı göstermiştir.

Hastalardaki karakteristik özellikler:

Böbrek Yetmezliği:


Geniş bir böbrek fonksiyonu aralığını (Kreatinin klerensi >80 ml/dakika, 30-50 ml/dakika, <30 ml/dakika) kapsayan, diyabetik olmayan bireylerde yapılan bir klinik araştırmada, insülinglulizinin hızlı etkiyen özellikleri genel olarak korunmuştur. Ancak böbrek yetmezliğindeinsülin ihtiyacı azalabilir.

Karaciğer Yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda farmakokinetik özellikleri incelenmemiştir.

Geriyatrik Popülasyon:


Diabetes mellituslu yaşlı hastalarda farmakokinetiği ile ilgili çok kısıtlı veri bulunmaktadır.

Çocuklar ve adolesanlar:


İnsülin glulizinin farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri, tip 1 diyabeti olan çocuklarda (7-11 yaş) ve adolesanlarda (12-16 yaş) araştırılmıştır. Her iki yaş grubundainsülin glulizin, erişkinlerinkine benzer Cmax ve Tmax ile hızla emilmiştir (Bkz. Bölüm 4.2).Test öğününden hemen önce uygulanan insülin glulizin regüler insan insülinine kıyasla,erişkinlerde olduğu gibi daha iyi glisemik kontrol sağlamıştır (Bkz. Bölüm 5.2). Glukoz inişçıkışları (0-6 st arası eğri altındaki alan: AUC 0-6 st) insülin glulizin için 641 mg.saat.dl-1,regüler insülin için 801mg.saat.dl-1 olarak bulunmuştur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler, kan glukozunu düşürücü farmakodinamik etkinlikle (hipoglisemi) bağlantılı bulguların dışında, regüler insan insülininden farklı ya da insanlar için klinik anlamtaşıyan herhangi bir toksisite bulgusu ortaya koymamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Metakrezol Sodyum klorürTrometamolPolisorbat 20Sodyum hidroksitKonsantre HClEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

İnsülin glulizin ile geçimlilik çalışmaları olmadığından, NPH insan insülini hariç, diğer ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

Kalemin ilk kullanımdan sonraki raf ömrü


Ürün doğrudan ısı veya ışığa maruz bırakılmadan ve 25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında maksimum 4 hafta süreyle saklanabilir.

Kullanılmakta olan kalemler buzdolabında saklanmamalıdır.

Işıktan korumak için her enjeksiyondan sonra kalemin kapağı yerine takılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Kullanılmayan kalemler:


Buzdolabında, 2 oC - 8 oC'de saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır. APİDRA® SoloStar® buzdolabında dondurucu bölme veya soğutma paketine yakın konulmamalıdır.

Işıktan korumak için karton kutusunun içinde saklanmalıdır.

Kullanılmakta olan kalemler:

Ürün doğrudan ısı veya ışığa maruz bırakılmadan ve 25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında maksimum 4 hafta süreyle saklanabilir.

Kullanılmakta olan kalemler buzdolabında saklanmamalıdır.

Işıktan korumak için her enjeksiyondan sonra kalemin kapağı yerine takılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Bir kartuş (renksiz cam) içinde 3 ml çözelti, bir piston (elastomerik kauçuk) ve bir tıpalı kapak (alüminyum) ile conta (elastomerik kauçuk). Kartuş kullanıldıktan sonra atılanenjeksiyon kalemi içine monte edilmiştir. 5 kalem içeren ambalajları mevcuttur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

İlk kullanılmadan önce, kalem 1-2 saat süreyle oda ısısında tutulmalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Sanofi Sağlık Ürünleri Ltd. Şti.

Şişli-İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

120/66

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ:

İlk ruhsat tarihi: 14.08.2006 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Apidra 100 Uml Solostar Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem

Etken Maddesi: İnsülin Glulizin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.