Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Nicardipine Aguettant 10 Mg/10 Ml Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

NICARDIPINE AGUETTANT 10 mg/10 ml enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin Madde:

Nikardipin hidroklorür 10 mg/10 mL

Yardımcı madde(ler):

500 mg 1,47 mg

Her 10 mL çözeltide;

Sorbitol (E420)Sodyum sitrat

Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASOTIK FORM

Enjeksiyonluk çözelti Berrak çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

İntravenöz nikardipin aşağıdaki durumlarda ortaya çıkan ve yaşamı tehdit eden akut hipertansiyon tedavisinde endikedir:

• Malign arteriyel hipertansiyon/Hipertansif ensefalopati

• Aort diseksiyonu (kısa etkili beta bloker tedavisi uygun olmadığında veya beta blokajıntek başına etkili olmadığı durumlarda bir beta bloker ile kombinasyon halinde)

• Şiddetli preeklampsi (diğer intravenöz antihipertansif ajanlar önerilmediğinde veyakontrendike olduğunda)

NICARDIPINE AGUETTANT aynı zamanda post-operatif hipertansiyon tedavisinde de endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliUygulama yolu:

NICARDIPINE AGUETTANT sadece sürekli intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmalıdır.

NICARDIPINE AGUETTANT yalnızca hastaneler ve yoğun bakım üniteleri gibi, ileri düzeyde kontrol edilen ortamlarda uzmanlar tarafından, kan basıncı sürekli şekilde takipedilerek uygulanmalıdır.

Uygulama hızı bir elektronik enjektör pompası veya volüm etrik pompa kullanılarak hassas bir şekilde kontrol edilmelidir. Kan basıncı ve kalp atım hızı uygulama sırasında en az 5 dakikadabir ve sonrasında yaşamsal belirtiler stabil hale gelene kadar, ardından da nikardipinuygulamasının bitimini takip eden en az 12 saat süresince, izlenmelidir.

Pozoloji/ Uygulama sıklığı ve süresi:

Antihipertansif etki, uygulanan doza bağlı olacaktır. İstenen kan basıncına ulaşılması için uygulanacak doz rejimi hedeflenen kan basıncı, hastanın yanıtı, yaşı ve genel durumuna bağlıolarak değişkenlik gösterebilir.

Bir santral venöz kateter yoluyla uygulanmadığı takdirde kullanımdan önce 0,1 - 0,2 mg/mL'lik bir konsantrasyon elde edilecek şekilde seyreltilmelidir. 6'nın üzerinde pH değerine sahip çözeltihalindeki ürünlerle (örneğin sodyum bikarbonat çözeltisi, Ringer, diazepam, furosemid,metoheksital sodyum, tiyopental) çökme riski vardır. Salin çözeltilerinin varlığında nikardipinininfüzyon ekipmanının plastik materyaline tutunma riski vardır (uygun çözeltilerin ayrıntıları içinBkz. Bölüm 6.2).

Yetişkinler:


Başlangıç dozu: Tedavi 15 dakika süresince 3-5 mg/saat dozunda sürekli NICARDIPINE AGUETTANT uygulamasıyla başlamalıdır. Hız, 15 dakikada bir yapılacak 0,5 veya 1 mg'lıkartışlarla yükseltilebilir. İnfüzyon hızı 15 mg/saati aşmamalıdır.

İdame dozu: Hedef kan basıncına ulaşıldığında terapötik etkinin korunması için doz progresif olarak, genellikle 2 ile 4 mg/saat arasına, düşürülmelidir.

Bir oral antihipertansif ajana geçiş: Uygun oral tedavi uygulanırken NICARDIPINE AGUETTANT kesilmeli veya aşağı yönde titre edilmelidir. Bir oral antihipertansif ajanınetkisinin başlangıcındaki gecikme süresi hesaba katılmalıdır. İstenen etkiye ulaşılana kadar kanbasıncı takibine devam edilmelidir.

Aynı zamanda günlük 3 doz halinde 60 mg/gün dozunda uygulanan 20 mg oral nikardipin kapsüle veya günlük 2 doz halinde 100mg/gün dozunda uygulanan 50 mg uzatılmış salımlıtablete de geçiş yapılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

NICARDIPINE AGUETTANT bu hastalarda özellikle dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Nikardipin karaciğerde metabolize olduğundan, karaciğer fonksiyonunda bozulma veyahepatik kan akışında düşüş görülen hastalarda yaşlı hastalar için olanla aynı doz rejimlerininkullanılması önerilir.

Böbrek Yetmezliği:

NICARDIPINE AGUETTANT bu hastalarda özellikle dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Orta seviyeli böbrek yetmezliği bulunan bazı hastalarda sistemik klirenste anlamlı düzeyde azalmave eğri altında kalan alan (EAA) değerinde artış gözlenmiştir. Bu nedenle, böbrek yetmezliğigörülen hastalarda yaşlı hastalar için olanla aynı doz rejimlerinin kullanılması önerilir.

Pediyatrik popülasyon:

Düşük doğum ağırlığına sahip bebekler, yeni doğanlar, süt emen bebekler, bebekler ve çocuklardaki etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

NICARDIPINE AGUETTANT pediyatrik yoğun bakım ortamlarmda veya post-operatif durumlarda yalnızca yaşamı tehdit edici hipertansiyon için kullanılmalıdır.

Başlangıç dozu: Acil durumda 0,5 ila 5 mcg/kg/dak şeklinde bir başlangıç dozu önerilmektedir

İdame dozu: İdame dozu olarak 1 ila 4 mcg/kg/dak düzeyinde bir doz önerilmektedir.

Böbrek yetmezliği bulunan çocuklarda NICARDIPINE AGUETTANT özellikle dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Bu durumda yalnızca en düşük doz kullanılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Nikardipinle yapılan klinik çalışmalardaki 65 yaş ve üzeri hasta sayısı genç gönüllülerden farklı yanıt verip vermediklerinin belirlenmesine yetecek düzeyde değildir.

Yaşlı hastalar renal ve/veya hepatik fonksiyon bozukluğu nedeniyle nikardipinin etkilerine karşı daha hassas olabilir. Nikardipinle, kan basıncına ve klinik duruma bağlı şekilde, 1 ila 5mg/saat dozuyla başlanarak sürekli infüzyon uygulanması önerilir. 30 dakikanın ardından,gözlenen etkiye bağlı şekilde, hız 0,5 mg/saatlik kademelerle arttırılmalı veya azaltılmalıdır.İnfüzyon hızı 15 mg/saati aşmamalıdır.

Gebelik dönemi

Nikardipinle, kan basıncına ve klinik duruma bağlı şekilde, 1 ila 5 mg/saat ile başlanarak sürekli infüzyon uygulanması önerilir. 30 dakikanın ardından bu hız, gözlenen etkiye bağlışekilde, 0,5 mg/saatlik kademelerle arttırılabilir veya azaltılabilir.

Preeklampsi tedavisinde 4 mg/saatin üzerindeki dozlara genellikle çıkılmamaktadır, fakat yine de infüzyon hızı 15 mg/saati aşmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4, 4.6 ve 4.8).

4.3 Kontrendikasyonlar

• Etkin madde veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşıvarlığı bilinen aşırı duyarlılık.

• Şiddetli aort stenozu

• Kompansatuar hipertansiyon, aort kuarktasyonu ve arteriyovenöz şant durumlarında olduğugibi

• Stabil olmayan angina

• Miyokard enfarktüsünden sonraki ilk 8 gün içinde.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleriUyarılar

Kan basıncında aşırı düşüşten kaçınmak için nikardipinin dikkatli uygulanması tavsiye edilmektedir. Kan basıncında farmakolojik nedenlere bağlı hızlı düşüşler sistemik hipotansiyonave refleks taşikardiye yol açabilir. NICARDIPINE AGUETTANT ile bunlardan herhangi biriortaya çıktığı takdirde dozu yarıya düşürmeyi veya infüzyonu durdurmayı düşünün.

Bolus uygulama veya elektronik enjektör pompasıyla veya volümetrik pompayla kontrol edilmeyen intravenöz uygulama önerilmemektedir ve özellikle yaşlılarda, çocuklarda, böbrekveya karaciğer yetmezliği olan hastalarda ve gebelikte, ciddi hipotansiyon riskini arttırabilir.

Kalp yetmezliği

Kalp yetmezliğinde kötüleşme ortaya çıkabileceğinden, konjestif kalp yetmezliği veya pulmoner ödem bulunan hastalarda, özellikle de bu hastalar eşzamanlı beta bloker alıyor ise,NICARDIPINE AGUETTANT dikkatli şekilde kullanılmalıdır.

İskemik kardiyovasküler hastalık

Nikardipin stabil olmayan angina durumunda ve miyokard enfarktüsünün hemen ardından kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).


NICARDIPINE AGUETTANT koroner iskemi şüphesi bulunan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. NICARDIPINE AGUETTANT dozu başlatıldığında veya yükseltildiğinde yada tedavi devam ederken zaman zaman hastaların angina sıklığında, süresinde veya şiddetindeartış olduğu gözlenmiştir.

Gebelik dönemi

Şiddetli maternal hipotansiyon ve potansiyel olarak ölümcül fetal hipoksi riski nedeniyle kan basıncındaki düşüş progresif şekilde ve sürekli olarak takip edilmelidir. Eşzamanlı magnezyumsülfat kullanımı durumunda, olası pulmoner ödem riski veya kan basıncında aşırı düşüş riskinedeniyle dikkatli olunmalıdır.

Gebelik sırasında akut pulmoner ödem vakaları rapor edilmiş olduğundan, NICARDIPINE AGUETTANT gebelerde dikkatli uygulanmalı, akut pulmoner ödem gelişme ihtimaline karşıyakından takip edilmelidir. Eğer akut pulmoner ödem oluşursa, NICARDIPINE AGUETTANTtedavisi hemen kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır.

Karaciğer disfonksiyonu veya karaciğer yetmezliği öyküsüne sahip hastalar

NICARDIPINE AGUETTANT uygulamasıyla ilişkili olma olasılığı bulunan nadir anormal karaciğer fonksiyonu vakaları bildirilmiştir. Karaciğer disfonksiyonu öyküsüne sahip hastalarveya nikardipin tedavisine başlarken karaciğer fonksiyonu bozukluğuna sahip olan hastalarpotansiyel risk gruplarını oluşturmaktadır. NICARDIPINE AGUETTANT karaciğeryetmezliği olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır.

Böbrek yetmezliği

NICARDIPINE AGUETTANT böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz.Bölüm 5.2).

Portal hipertansiyon hastaları

Yüksek dozlarda intravenöz nikardipinin sirozu olan hastalarda portal ven hipertansiyonunu ve portal-sistemik kollateral kan akışı endeksini kötüleştirdiği bildirilmiştir.

Öyküsünde intrakranial basınç artışı olan hastalar

NICARDIPINE AGUETTANT intrakranial basınçartış riski olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Serebral perfüzyon basıncının hesaplanabilmesi için intrakranial basınç takipedilmelidir.

İnme geçirmiş olan hastalar

NICARDIPINE AGUETTANT akut serebral enfarktüs görülen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. İnmeye sıklıkla eşlik eden hipertansif episodlar acil antihipertansif tedavi için birendikasyon değildir. Akut hipertansiyon yeterli bir tedavinin (örn.tromboliz) uygulanmasınıengellemedikçe veya kısa vadede yaşamı tehdit eden başka bir organ hasarı olmadıkça, iskemikinme hastalarında antihipertansif tıbbi ürünlerin kullanımı önerilmez.

Kullanım önlemleri

Beta-blokerlerle kombinasyon


Kardiyak fonksiyonda azalma görülen hastalarda NICARDIPINE AGUETTANT bir beta-blokerle kombinasyon halinde kullanılacağı zaman dikkatli olunmalıdır. Bu gibi durumlarda beta-blokerin pozolojisi klinik duruma göre kişiye özel şekilde ayarlanmalıdır (Bkz. Bölüm4.5).

Enjeksiyon yeri reaksiyonları


Özellikle uzun süre ve periferik damarlara uygulama yapılması durumunda infüzyon yeri reaksiyonları ortaya çıkabilir. İnfüzyon yerinde iritasyondan şüphelenilmesi durumundainfüzyon yerinin değiştirilmesi önerilir. Bir merkezi venöz damar yolu kullanılması veyaçözeltinin daha fazla seyreltilmesi infüzyon yeri reaksiyonlarının ortaya çıkması riskiniazaltabilir.

Pediyatrik popülasyon

Nikardipin IV'nin güvenliliği ve etkililiği bebekler veya çocuklar üzerinde gerçekleştirilmiş kontrollü klinik çalışmalarda test edilmemiştir, dolayısıyla bu popülasyonda özel dikkatgösterilmesi gerekmektedir (Bkz. Bölüm 4.2).

Yardımcı maddeler

:

Çözeltinin her mililitresi 50 mg sorbitol içerir. Her bir 10 mL ampul 500 mg sorbitol içerir.

Çözeltinin her mililitresi 0,0017 mmole eşdeğer 0,039 mg sodyum içerir. Her bir 10 mL ampul 0,017 mmole eşdeğer 0,39 mg sodyum içerir.

Sorbitol uyarısı; nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların kesinlikle gerekli olmadıkça bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Sodyum uyarısı: Bu tıbbi ürün her “doz”unda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriTavsiye edilmeyen kombinasyonlar

Dantrolen

İnfüzyon yoluyla uygulanan Dantrolen:

Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda verapamil ve intravenöz dantrolen uygulaması ölümcül ventriküler fibrilasyona yol açmıştır. Bu nedenle bir kalsiyum kanalı inhibitörü iledantrolenin kombine edilmesi potansiyel olarak tehlikelidir. Bununla beraber, nifedipin vedantrolen kombinasyonu kullanan az sayıda hastada herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.

Kullanımı uyarı gerektiren kombinasyonlar

Idelalisib


Özellikle yaşlılarda olmak üzere, ortostatik hipotansiyon gibi nikardipinin istenmeyen etkilerinde artışa neden olur.

Idelalisib ile tedavi sırasında ve kesildikten sonra klinik izlem ve nikardipin için dozaj ayarlaması yapılmalıdır.

İmmünosüpresanlar (Siklosporin, everolimus sirolimus, takrolimus ve temsirolimus):

Metabolizmalarını inhibe etmek suretiyle immünosupresanların kan seviyelerinde artışa nedenolur. Tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesinden sonra immünosupresanların kan düzeylerininbelirlenmesi, böbrek fonksiyonunun izlenmesi ve dozlarının ayarlanması gerekir.

CYP3A4 indükleyiciler ve inhibitörler:


Nikardipin sitokrom P450 3A4 tarafından metabolize edilmektedir. CYP 3A4 enzimini indükleyen ajanların (örneğin karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin, primidon verifampisin) eşzamanlı kullanımı, artan hepatik metabolizmasından dolayı nikardipinin plazmakonsantrasyonunda düşüşe neden olabilir.

Antikonvülsanlarla tedavi sırasında ve kesilmesi sonrasında, klinik izlem yapılmalı ve gerekirse nikardipin dozu ayarlanmalıdır.

CYP 3A4 enzimini inhibe eden ajanların (örneğin simetidin, klaritromisin, kobisistat, eritromisin, itrakonazol, greyfurt suyu, ketokonazol, nelfinavir, posakonazol, ritonavir,telaprevir,telitromisin, vorikonazol) eşzamanlıkullanımı nikardipinin plazma

konsantrasyonunda artışa neden olabilir.

Özellikle yaşlı hastalarda, yaygın olarak ortostatik hipotansiyon gibi nikardipinin istenmeyen etkileri artar. Kalsiyum kanal blokörlerinin itrakonazol ile birlikte uygulanmasının daistenmeyen etki riskini artırdığı gösterilmiştir, özellikle karaciğerde kalsiyum kanal blokörününmetabolizmasının düşmesi sonucunda ödem gözlenir.

Güçlü CYP3A4 enzim inhibitörü tedavisi sırasında ve tedavinin kesilmesi sonrasında, klinik izlem yapılmalı ve gerekirse nikardipin dozu ayarlanmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken kombinasyonlar

Potansiyel aditif antihipertansif etki


Nikardipinin anti-hipertansif etkisini potansiyelize edecek, artan ortostatik hipotansiyon riski ile beraber, eşzamanlı ilaçlar arasında baklofen, ürolojik alfa-blokerler (alfuzosin, doksazosin,prazosin, silodosin, tamsulosin, terazosin), alfa-bloker antihipertansif ajanlar (doksazosin,prazosin, urapidil), trisiklik antidepresanlar, imipramin içeren antidepresanlar, nöroleptikler,opiodler ve amifostin bulunmaktadır.

Nitrat türevleri ve ilgili ajanlar


Artan hipotansiyon riski, özellikle ortostatik hipotansiyon

Ortostatik hipotansiyona neden olan ilaçlar


Artan hipotansiyon riski, özellikle ortostatik hipotansiyon

İnhalasyon anestezikleri


Nikardipinin inhalasyon anestezikleriyle eşzamanlı uygulanması potansiyel aditif veya sinerjistik hipotansif etki ortaya çıkarabilir ve yanı sıra anestezikler periferik vazodilatörlerle ilişkilibarorefleks kalp atım hızı artışını inhibe edebilir. Sınırlı klinik veriler inhalasyonanesteziklerinin (örneğin izofluran, sevofluran ve enfluran) nikardipin üzerindeki etkilerininorta düzeyli olduğuna işaret etmektedir.

Negatif inotropik etki artışı


Nikardipin beta blokerlerin (esmolol hariç) ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan beta blokerlerin ((bisoprolol, karvedilol, metoprolol, nebivolol) negatif inotropik etkisini artırabilirLatent veya kontrol altına alınmamış kalp yetmezliği bulunan hastalarda, hipotansiyon, kalpyetmezliğine neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.4) (negatif inotropik etkilerin eklenmesi) Bunailaveten, beta-bloker, aşırı hemodinamik tepki durumunda ortaya çıkacak refleks sempatikreaksiyonu minimize edebilir.

Magnezyum


Eşzamanlı olarak magnezyum sülfat kullanıldığında, olası pulmoner ödem riski veya kan basıncında aşırı düşüş riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

Digoksin


Farmakokinetik çalışmalarda nikardipinin plazma digoksin düzeylerini arttırdığı bildirilmiştir. Nikardipinle eşzamanlı tedavi başlatıldığında digoksin düzeyleri takip edilmelidir.

Antihipertansif etkide azalma


İntravenöz kortikosteroidlerle (glukokortikoidler ve mineralokortikoidler) ve tetrakosaktidle (Addison hastalığında replasman tedavisi olarak kullanılan hidrokortizon hariç) kombinasyonhalinde nikardipin kullanıldığında antihipertansif etkide bir azalma ortaya çıkabilir.

Kompetetif nöromusküler blokerler


Sınırlı veriler nikardipinin, diğer kalsiyum kanal blokerleri gibi, muhtemelen postsinaptik bölgede etki göstererek nöromusküler bloğu arttırdığını göstermektedir. Vekuronyuminfüzyonuna ilişkin doz gereksinimleri eşzamanlı nikardipin kullanımına bağlı olarak azalabilir.Nöromusküler bloğun neostigmin tarafından geri çevrilmesi nikardipin infüzyonundanetkilenmiyor olarak görünmektedir. İlave takip gerekli değildir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

NICARDIPINE AGUETTANT'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmadığından, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların etkili doğum kontrolüyöntemlerini kullanması önerilmektedir.

Gebelik dönemi

Hayvan çalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir. Hayvanlarda teratojenik etki olmadığından, insanlarda da malformatif bir etki beklenmemektedir. Öyle ki, bu zamana kadar,insanlarda malformasyona neden olan maddelerin, en az iki tür üzerinde yapılan hayvançalışmalarında teratojenik etki gösterdiği gözlenmiştir. NICARDIPINE AGUETTANT, gebeliksırasında sadece olası faydası potansiyel riskinden fazlaysa kullanılmalıdır, çünkü kalsiyumkanal blokerleri ile kombine halde kullanıldığında doğum ağırlığında düşüşe neden olduğu raporedilmiştir.

NICARDIPINE AGUETTANT gerekli olmadıkca gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

7

Sınırlı farmakokinetik veriler i.v. nikardipinin birikim yapmadığını ve düşük plasental geçiş sergilediğini göstermektedir.

Klinik uygulamada, sınırlı sayıda gebelikte ilk iki trimesterde nikardipin kullanımı bugüne kadar herhangi bir malformatif veya özel fetotoksik etki ortaya çıkarmamıştır.

Gebeliğin üçüncü trimesterinde şiddetli preeklampsi için nikardipin kullanımı istenmeyen bir tokolitik etki ortaya çıkarabilir, spontan doğum eylemine engel olabilir.

Nikardipin gebelik sırasında, özellikle de çoğul gebeliklerde (ikiz veya daha fazlası) intravenöz yolla tokolitik olarak kullanıldığında ve/veya beta-2 agonistlerinin eşzamanlı kullanılmasıdurumunda akut pulmoner ödem gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 4.8). Çoğul gebeliklerde veyakardiyovasküler problemleri olan gebe kadınlarda, kabul edilebilir başka alternatif tedavimevcut olduğu takdirde, nikardipin kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Nikardipin ve metabolitleri insanlarda anne sütüne çok düşük konsantrasyonlarda geçer. Nikardipinin yenidoğan/bebekler üzerindeki etkilerine ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.NICARDIPINE AGUETTANT laktasyon döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Veri yoktur.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İlaca karşı reaksiyonlar, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, araç ve makine kullanımını etkileyebilir. Özellikle başlangıçta veya tedavide herhangi bir değişiklik olduğunda ve alkol ilebirlikte kullanıldığında tehlikelidir. Bu ilacın hipotansif etkileri sersemliğe nedenolabileceğinden dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 5.3).

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

İstenmeyen etkilerin çoğu nikardipinin vazodilatör etkilerinin sonuçlarıdır. En sık gözlenen olaylar baş ağrısı, baş dönmesi, periferik ödem, çarpıntı ve sıcak basmasıdır.

Aşağıda listelenen advers reaksiyonlar klinik çalışmalar ve/veya pazarlama sonrası kullanım sırasında gözlenmiştir, klinik çalışma verilerini temel almaktadır ve MedDRA Sistem OrganSınıfı'na göre sınıflandırılmıştır. Sıklık kategorileri aşağıdaki ölçeğe göre tanımlanmaktadır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Sistem organ sınıfı

Sıklık

Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Bilinmiyor - trombositopeni
İmmün sistem hastalıkları
Bilinmiyor - anaflaktik reaksiyon
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın - baş ağrısı
Yaygın - baş dönmesi
Kardiyak hastalıkları
Yaygın - alt ekstremite ödemi, çarpıntı
Yaygın- hipotansiyon, taşikardi

Bilinmiyor - atriyoventriküler blok, angina pektoris

Vasküler hastalıklar

Yaygın - ortostatik hipotansiyon
Bilinmiyor - Sıcak basması

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Bilinmiyor - pulmoner ödem*

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın - bulantı, kusma
Bilinmiyor - paralitik ileus

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor - eritem, deri döküntüsü

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Bilinmiyor - flebit

Laboratuvar Tetkikleri

Bilinmiyor - Karaciğer enzimlerinde artış

*Gebelik sırasında tokolitik olarak kullanıldığında da vakalar bildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.6). Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisiSemptomlar

Nikardipin hidroklorürle doz aşımı potansiyel olarak belirgin hipotansiyon, bradikardi, çarpıntı, sıcak basması, sersemlik, kollaps, periferik ödem, konfüzyon, konuşma bozukluğu vehiperglisemiye neden olabilir. Laboratuvar hayvanlarında doz aşımı aynı zamanda geriçevrilebilir karaciğer fonksiyonu anormalliklerine, sporadik fokal hepatik nekroza ve progresifatriyoventriküler iletim bloğuna yol açmıştır.

Tedavi

Doz aşımı durumunda kalp ve solunum fonksiyonu takibini içeren rutin önlemlerin uygulamaya konması önerilir. Genel destekleyici önlemlere ek olarak, intravenöz kalsiyum preparatları vevazopresörler de kalsiyum giriş blokajı etkileri sergileyen hastalarda klinik olarak endikedir.

Majör hipotansiyon herhangi bir plazma hacmi arttırıcmm intravenöz yolla infüzyonu ve yatar pozisyonda bacakların yukarı kaldırılması yoluyla tedavi edilebilir.

Nikardipin diyaliz yoluyla elimine edilemez.

5.

FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLERI5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Vasküler Etkili Selektif Kalsiyum Kanal Blokörleri ATC kodu: C08CA04 (kardiyovasküler sistem)

Etki mekanizması

Nikardipin ikinci nesil bir yavaş kalsiyum kanalı inhibitörüdür ve fenil dihidropiridin grubuna aittir. Nikardipin, vasküler düz kaslarda bulunan L-tipi kalsiyum kanalları için kardiyakmiyositler için olana kıyasla daha fazla selektifliğe sahiptir. Çok düşük konsantrasyonlardakalsiyumun hücreye girişini inhibe eder. Etkisi ağırlıklı olarak arteriyel düz kas üzerinde ortayaçıkar. Kardiyak fonksiyonda minimal inotropik değişikliklerle (barorefleks etki) kanbasıncında nispeten yüksek ve hızlı değişiklikler şeklinde kendini gösterir.

Farmakodinamik etkiler

Nikardipin çok güçlü bir vazodilatördür ve sistemik yolla uygulandığında total periferik direnci azaltarak kan basıncını düşürür. Kalp atım hızı geçici olarak yükselir; art-yükte meydana gelenazalma sonucu kalp debisi uzun süre belirgin bir şekilde artar.

İnsanlarda vazodilatör etki aynı zamanda hem akut doz uygulamasında hem de kronik uygulamada büyük ve küçük arterlerde ortaya çıkar ve kan akışını arttırarak arteriyelkompliyansta iyileşme sağlar. Renal vasküler direnç azalır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler:

Emilim:

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Dağılım:


Nikardipin insan plazmasında geniş bir konsantrasyon aralığında proteinlere yüksek oranda bağlanmaktadır.

Biyotransformasyon:


Nikardipin sitokrom P450 3A4 tarafından metabolize edilmektedir. Tek doz uygulamanın veya 3 gün süresince günde 3 uygulamanın yapıldığı çalışmalar insanlarda oral veya intravenözuygulamanın ardından idrarda %0,03'ün altında değişmemiş nikardipin tespit edildiğinigöstermiştir. İnsan idrarında en fazla bulunan metabolit, N-metilbenzil grubunun oksidatifyıkımı ve piridin halkasının oksidasyonuyla oluşan hidroksi form glukuroniddir.

Eliminasyon:


8 saatte bir uygulanan oral 30 mg ile eşzamanlı olarak radyoaktif bir intravenöz nikardipin dozunun uygulanmasının ardından 96 saat içinde radyoaktivitenin %49'u idrarda %43'ü isefeçeste tespit edilmiştir. Uygulanan dozun çok düşük miktarı idrarla atılmaktadır. İntravenözdoz uygulamasının ardından ilacın eliminasyon profili, karşılık gelen yarı ömürlerle şu üçfazdan oluşmaktadır: Dağılım 6,4 dak., eliminasyon 1,5 saat, terminal eliminasyon 7,9 saat.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Böbrek yetmezliği:


İntravenöz nikardipin uygulamasının farmakokinetiği hemodiyaliz gerektiren şiddetli renal disfonksiyon (kreatinin klirensi < 10 mL/dak), hafif/orta seviyeli renal disfonksiyon (kreatininklirensi 10 - 50 mL/dak) ve normal renal fonksiyon (kreatinin klirensi >90 mL/dak) görülengönüllüler üzerinde araştırılmıştır. Hafif/orta seviyeli renal disfonksiyon görülen gönüllülerde,normal renal fonksiyon görülen gönüllülerde olana kıyasla kararlı durumda Cmaks ve AUC'ninanlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ve klirensin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu tespitedilmiştir. Şiddetli renal disfonksiyon ile normal renal fonksiyon arasında temel farmakokinetikparametreler açısından anlamlı fark görülmemiştir (Bkz. Bölüm 4.4).

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Nikardipinin laktasyondaki hayvanların sütüne geçtiği gösterilmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ilacın anne sütüne geçtiği bildirilmiştir. Gebeliğin son evresinde bu ilacınyüksek dozda uygulandığı hayvan deneylerinde fetüs ölümlerinde ve doğum sorunlarında birartış, yavruların vücut ağırlığında bir azalma ve doğum sonrası vücut ağırlığı artışındabaskılanma bildirilmiştir. Bununla birlikte, üreme toksisitesi bildirilmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sorbitol (E420)

Sitrik asit monohidrat Sodyum sitratHidroklorik asitSodyum hidroksitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geniş çaplı geçimsizlik araştırmaları bulunmadığından, bu tıbbi ürün bölüm 4.2'de belirtilenler dışındaki tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

Önemli geçimsizlikler:

6'nın üzerinde pH değerine sahip çözelti halindeki ürünlerle (örneğin sodyum bikarbonat çözeltisi, Ringer, diazepam, furosemid, metoheksital sodyum, tiyopental) çökme riskimevcuttur.

Salin çözeltilerinin varlığında nikardipinin infüzyon ekipmanının plastik materyaline tutunma riski mevcuttur.

6.3 Raf ömrü

Açılmadan önce: 24 ay Açıldıktan sonra:

Polipropilen enjektör içinde %5'lik dekstroz çözeltisi içindeki seyreltilmiş veya seyreltilmemiş çözeltinin fizikokimyasal stabilitesinin, +25°C sıcaklıkta ışıktan korunarak saklandığında 24saat olduğu ortaya konmuştur.

Bununla birlikte, mikrobiyolojik açıdan bakıldığında ürün hemen kullanılmalıdır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Ampulü dış ambalajı içerisinde, ışıktan koruyarak saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

OPC (önceden kesilmiş tek noktalı) kırma sistemine sahip ampul 10 mL (tip I kahverengi cam) içinde 10 ampul içeren kutu.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Ampullerin açılmasına ilişkin talimat:

1. Ampulü renkli nokta yukarı bakacak şekilde tutun. Ampulün üst kısmında sıvı varsasıvının ampulün gövdesine inmesi için ampule hafifçe vurun.

2. Ardından ampulün üst kısmını kavrayın (uç kısmının üzerinden) ve ampulü kırmak içingüç uygulayın.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.

Vakıflar OSB. Mah. Sanayi Cad. No:22/1 Ergene//TEKİRDAĞ Tel: 0 282 675 14 04Faks: 0 282 675 14 05e-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2023/25

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 09.02.2023 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Nicardipine Aguettant 10 Mg/10 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Nikardipin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.