Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Varivax 0.5ml (subkutan enjeksiyon) Süspansiyon Hazırlamak İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon ve Çözücü İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Aşılar » AŞI KOMBİNASYONLARI » Varicella zoster vaccines » Su cicegi asisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VARIVAX 0.5 mİ (SC Enjeksiyon) Süspansiyon Hazırlamak için Liyofilize Toz İçeren Flakon ve Çözücü İçeren Kullanıma Hazır Enjektör [Canlı Su Çiçeği Virüs Aşısı]

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Canlı zayıflatılmış varisella virüsünün liyofilize edilmiş aşısıdır.

Etkin madde:

Sulandırıldıktan sonra tek doz (0.5 mL);
> 1350 PFU*** Varisella virüsü ** (Oka/Merck Suşu) (canlı, atenüe)

**

İnsan diploid (MRC-5) hücrelerinde üretilmiştir,
*** PFU; Plak oluşturucu birim

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür 2,3 mg Potasyum klorür 57 mcg
Bu aşı eser miktarda neomisin içerebilir (bkz, bölüm 4.3 ve 4,4)
Yardımcı maddeler için bölüm 6. T e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Liyofilize toz içeren flakon ve çözücü içeren kullanıma hazır enjektör Beyaz ila beyazımsı toz ve berrak, renksiz sıvı çözücü

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

VARIVAX, 12 aylıktan itibaren bireylerde su çiçeğine karşı aşılama için endikedir.
VARIVAX su çiçeğiyle karşılaşmış duyarlı bireylere de uygulanabilir. Su çiçeğiyle karşılaşmadan sonraki 3 gün içinde, aşılama klinik yönden belirgin enfeksiyonu önleyebilir veya enfeksiyonun seyrini değiştirebilir. Ayrıca, virüs ile karşılaşmadan sonraki 5 gün içerisinde aşılamanın enfeksiyon seyrini değiştirebildiğini gösteren sınırlı veriler vardır (bkz. bölüm 5.1).
VARIVAX yürürlükteki resmi önerilere göre kullanılmalıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi;

12 aylıktan küçük bireyler:


VARIVAX, 12 ayhktan küçük bireylere uygulanmamalıdır.

12 ayhk'tan 12 yasına kadar olan bireyler:


12 aylıktan itibaren bireyler su çiçeğine karşı optimal korunma için iki VAR1VAX dozu almalıdır (bkz. bölüm 5.1). VARIVAX'm birinci ve ikinci dozu arasında en az bir ay olmalıdır. Klinik çalışmalarda dozlar arasında 1 aydan 6 yıla kadar değişen aralıklar kullanılmıştır (bkz. bölüm 5.1). İkinci dozun zamanlaması ülkenin yürürlükteki resmi tavsiyelerine göre değişiklik gösterebilir.

Not: Bir veya iki aşı dozunun gerekliliği ve su çiçeği içeren aşıların dozları arasındaki süreye dair uygulanabilir resmi tavsiyeler, farklılık gösterebilir.


Yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi ^ %25 olan, asemptomatik HIV enfeksiyonlu [CDC Sınıf 1] 12 ay-12 yaş arasındaki bireyler 0.5 mL'iik iki dozu 12 hafta arayla almalıdır.

13 yas ye üzerindeki bireyler:


13 yaş ve üzerindeki bireyler, 0.5 mL'lik iki dozu 4-8 hafta arayla almalıdır. Dozlar arasındaki süre 8 haftayı aşarsa, ikinci doz mümkün olan en kısa zamanda verilmelidir. Bazı bireyler ikinci doz uygulanıncaya kadar korunamayabilir.
Aşılamadan sonraki 9 yıla kadar koruyucu etkinliği gösteren veriler mevcuttur (bkz. bölüm
5.1). Ancak rapel dozlara olan ihtiyaç henüz belirlenmemiştir.
VARIVAX seronegatif deneklere planlanan veya gelecekteki muhtemel immünsupresyon döneminden önce uygulanacaksa (organ transplantasyonu için bekleyen bireyler ye malign hastalığı remisyon fazında olan bireyler), maksimum koruma beklenmeden önce, aşılamalarm zamanı belirlenirken ikinci dozdan sonraki süre dikkate alınmalıdır (bkz. bölüm 4,3, 4.4 ve
5.1).

Uygulama şekli;

Aşı subkutan (SC) yolla enjekte edilir.
l'ercih edilen enjeksiyon bölgeleri küçük çocuklarda uyluğun ön dış tarafı ve daha büyük çocuklar, adolesanlar ve erişkinlerde deltoid bölgedir.
Trombositopenik veya herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara aşı subkutan yolla uygulanmalıdır.

İNTRAVASKÜLER YOLLA ENJEKTE EDİLMEMELİDİR.

Ürün hazırlarmiadan ye uygulanmadan önce alınması gereken önlemler: bkz. bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

VARIVAX'ın 12 aylıktan küçük bireylerde güyenlilik veya etkinliğine ilişkin hiçbir klinik veri yoktur. 12 aylıktan küçük bebeklere uygulanması Önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaşm üzerindeki seronegatif kişilerde VARlVAX'm koruyucu etkhıliği veya İmrnün yanıtlarına ilişkin hiçbir veri yoktur.

4.3 Kontrendikasyonlar

• Herhangi bir su çiçeği aşısına, aşının herhangi bir bileşenine veya jelatin veya neomisine (hazırlanan aşının her bir dozu eser miktarda neomisin içerir bkz. bölüm 4.4. ve 6.1) karşı aşırı duyarlılık öyküsü olanlarda.
• Kan diskrazileri, lösemi, lenfomanm herhangi bir tipi veya kemik iliği ya da lenf sistemlerini etkileyen başka maiign neoplazmlar.
• İmmünsupresif tedavi alan bireyler (yüksek doz kortikosteroidler dahil).
• Hipogammaglobulinemi ve AIDS veya semptomatik HİV enfeksiyonu veya CD Sınıf 2 veya daha yüksek veya yaşa spesifik CD4 T-Ienfosit yüzdeleri <% 25 olan bireyler dahil humoral veya hücresel (önceden var olan veya edinilmiş) immün yetmezliği olan bireyler (bkz. bölüm 4,4).
« Potansiyel aşı uygulanacaklarda immün yeterlilik kanıtlanmadığı müddetçe, aile geçmişinde doğuştan veya kalıtsal immün yetmezlik olan bireylerde.
Tedavi edilmemiş aktif tüberküloz.
38.5°C'nin üzerinde ateşin eşlik ettiği herhangi bir hastalık; ancak düşük dereceli ateş tek başma aşılama için bir kontrendikasyon oluşturmaz.
• Gebelik (bkz, bölüm 4.4 ve 4.6).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyon için uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır.
Diğer aşılarda olduğu gibi, sadece aşının etkin maddesine değil, aynı zamanda aşının içerdiği aşağıdaki yardımcı maddelere ve eser miktardaki kalıntılara karşı da aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişme ihtimali vardır: jelatin ve neomisin; MRC-5 hücrelerinin kalıntıları (DNA ve proteinler) ve MRC-5 kültür vasatından kaynaklanan eser miktarda sığır buzağı serumu (bl«. bölüm 2 ve 6.1).
Tüm aşılarda olduğu gibi, VARIVAX tüm bireyleri doğal yolla edinilen su çiçeğine karşı tam olarak korumaz. Klinik çalışmalarda etkinlik sadece, 12 yaşa kadar sağlıklı bireylerde tekli dozdan sonraki 6 haftadan itibaren veya yaşlı deneklerde ikinci dozdan sonraki 6 haftadan itibaren incelenmiştir (bkz. bölüm 5.1).
İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte olduğu bilinen, immün supresyon bulguları olan ve olmayan 12 ay ve üzeri bireylerde aşının güvenlilik ve etkinliğiyle ilgili veriler sınırlıdır. Ancak VARIVAX yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi ^ %25 olan, asemptomatik HİV enfeksiyonlu [CDC Smıf 1] 12 ay-12 yaş arası bireylere uygulanabilir (bkz. bölüm 4.3).
Aşı uygulanan bireyler aşılamadan sonraki 6 haftada salisilat içeren ilaçların kullanımından kaçınmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

Gebelik ve emzirme


Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar aşılanmadan Önce gebelik engellenmeli ve etkin doğum kontrol yöntemi aşılamadan sonraki 3 ay boyunca kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.3. ve
4.6). İlave olarak, VARIVAX emziren anneler için genel olarak önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.6).

Bulaşma


Su çiçeği benzeri döküntü gelişen veya gelişmeyen aşılanmış sağlıklı bireyler ile onlann temas ettiği sağlıklı duyarlı kişiler, gebe kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış kişilere aşı virüsü nadiren bulaşabilir (bkz. bölüm 4.8),
Bu nedenle, aşılanan kişiler aşılamadan sonraki 6 haftaya kadar yüksek riskli duyarlı bireyler ile yakın temastan mümkün olduğunca kaçınmaya gayret etmelidir.
Yüksek riskli kişiler ile temasın kaçınılmaz olduğu durumlarda, aşılamadan önce aşı virüsünün potansiyel bulaşma riski, vahşi tip su çiçeği virüsüne yakalanma ve virüsü bulaştırma riskine karşı değerlendirilmelidir.
Yüksek riskli duyarlı bireyler aşağıdaki gibidir:
• Bağışıklığı bozulmuş bireyler (bkz. bölüm 4.3);
® Belgelenmiş pozitif su çiçeği öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulguları olmayan gebe kadınlar;
• Belgelenmiş pozitif su çiçeği öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulguları olmayan annelerden doğan yeni doğmuş bebekler.

Yardımcı maddeler:


Sodyum ve potasyum:
VARIVAX 0.5 mL'lik dozunda 2.3 mg sodyum klorür ve 0.057 mg potasyum ihtiva eder. Sodyum ve potasyum miktarma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşinıier ve diğer etkileşim şekilleri

VARIVAX aynı enjektör içerisinde başka herhangi bir aşı veya başka bir tıbbi ürün ile karıştırılmamalıdır. Diğer enjektabl aşılar veya başka tıbbİ ürünler farklı vücut bölgelerine, ayrı enjeksiyonlarla uygulanmalıdır.

Diğer aşılar ile eş zamanlı uygulama


VARJVAX yürümeye yeni başlamış çocuklara kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı,

Haemophilus influenzae

tip b konjuge aşı, hepatit B aşısı, difteri/ tetanoz/ tam hücreli boğmaca aşısı ve oral polio virüs aşısıyla aynı zamanda ancak farklı bir enjeksiyon bölgesinden uygulanmıştır. VARIVAX ile eş zamanlı uygulandığında, antijenlerden herhangi birine verilen immün yanıtlarda klinik yönden farka ilişkin hiçbir veri yoktur. Eğer su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) kızamık, kabakulak ve kızamıkçık canlı virüs aşısıyla eş zamanlı olarak uygulanmazsa, 2 canlı virüs aşısı arasında 1 ay süre bırakılmalıdır.
VARIVAX ile tetravalan, pentavalan veya heksavalan (difteri, tetanoz ve aselüler boğmaca [DTaP]) içeren aşıların eş zamanlı uygulanması incelenmemiştir.
Kan veya plazma transfüzyonlanndan sonra veya normal insan immün globulin veya varisella zoster immün globülini (VZIG) uygulandıktan sonra aşılama en az 5 ay ertelenmelidir.
Varisella zoster virüs antikoru içeren kan ürünleri (VZIG dahil) veya diğer immün globulin preparatlarınm VARIVAX'ın bir dozundan sonraki i ay içinde uygulanması aşıya verilen immün yanıtı azaltabilir ve dolayısıyla onun koruyucu etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, zorunlu olduğu düşünülmedikçe bu ürünlerden herhangi birinin VARIVAX'ın bir dozundan sonraki 1 ay içinde uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Vahşi tip su çiçeği enfeksiyonu sırasında salisilatların kullanımından sonra Reye sendromu bildirildiğinden, aşılanan kişiler VARIVAX aşılamasından sonra 6 hafta süreyle salisilat içeren ilaçların kullanımından kaçınmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar aşılanmadan önce gebelik engellenmeli ve etkin doğum kontrol yöntemi aşılamadan sonraki 3 ay süresince kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

Aşıyla birlikte yapılan çalışmalar gebe kadınlarda gerçekleştirilmemiştir. Aşı gebe bir kadına uygulandığında fetal hasara yol açıp açmadığı veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Ancak vahşi tip su çiçeğinin fetal hasara yol açtığı bilinmektedir ve yeni doğan bebekte şiddetli su çiçeği ile ve hayatının ilk yılında herpes zoster riskinde artış ile ilişkilendirilmektedir.

Bu nedenlegebe kadınlara uygulanmamalıdır

(bkz. bölüm 4.3).

Laktasyon dönemi

Aşı viral suşunun anneden yenidoğan bebeğe teorik bulaşma riski nedeniyle, VARIVAX emziren anneler için genel olarak önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.4). Varisella öyküsü negatif olan hastalığa maruz kalmış kadınlar veya varisella yönünden seronegatif olduğu bilinen kadınlar bireysel bazda değerlendiriimelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

VARIVAX ile hayvan üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. VARIVAX üreme yeteneğini etkileme potansiyeli yönünden değerlendirilmemiştir,

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma becerisi üzerine etkileri ile ilgili bir çalışma gerçekleştirilmemiştir,

4.8 İstenmeyen etkiler

a. Güvenlilik profilinin özeti


Klinik çalışmalarda su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) dondurulmuş ve buzdolabındaki stabil formülasyonları ^ 12 aylık yaklaşık 17.000 sağlıklı bireye uygulanmış ve bu bireyler her dozdan sonra 42 güne kadar takip edilmişlerdir. Seropozitif bireylerde VARIVAX kullammıyla advers olay riskinde artış olmamıştır. Buzdolabındaki stabil su çiçeği
aşısmının (canlı) (Oka/Merck suşu) güvenlilik profili, önceki aşı formülasyonlannın güvenlilik profilleri ile genellikle benzer olmuştur.
Yaşları 12 ay ile 14 yıl arasında değişen, 914'ünün su çiçeğine duyarlı olduğunun serolojik olarak doğrulandığı, 956 sağlıklı bireyde gerçekleştirilen çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışmada aşılanan kişilerde plasebo alanlara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda görülen yegane advers olaylar enjeksiyon bölgesinde ağrı (%26.7'ye karşı %18.1) ve kızarıklık (%5.7'ye karşı %2.4) ve enjeksiyon bölgesi dışında su çiçeği benzeri döküntü

(%22'ye%.).

Klinik bir çalışmada 752 çocuk intramusküler veya subkutan yolla VAR1VAX almıştır. Her iki uygulama yolunun genel güvenlilik profili benzerdir ancak enjeksiyon bölgesi reaksiyonları intramusküler (İM) grubunda (%20.9) subkutan (SC) grubuna göre (%34.3) daha az görülmüştür.
Yaşlan 12 ay ila 12 yaş arasında değişen yaklaşık 86.000 çocukta ve 13 yaş ve üzeri 3600 bireyde kısa süreli (30-60 günlük takip süresi) güvenliliğin değerlendirildiği su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) ile gerçekleştirilen bir pazarlama sonrası çalışmada, aşıya bağlı ciddi advers olaylar bildirilmemiştir.

b. Advers reaksiyonların özeti

Klinik çaiişmalar

Nedenselliğin değerlendirildiği klinik çalışmalarda (S8M5185 denek) aşağıdaki advers olaylar aşılamayla zamansal olarak ilişkilendirilmiştir;
Advers olaylar sıklıklarına göre aşağıdaki düzendeki başlıklar altına listelenmiştir:
Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ve <1/10), yaygın olmayan (> 1/1000 ve <1/100), seyrek (> 1/10.000 ve <1/1000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

12 uy~12 yas arast sağlıklı bireyler (1 doz)


Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu
Yaygın olmayan: İnfluenza, gastroenterit, otit, otitis media, farenjit, su çiçeği, viral ekzantem, viral enfeksiyon
Seyrek: Enfeksiyon, kandidiyazis, gribal hastalık, zehirU olmayan ısınk/sokma
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Seyrek: Lenfadenopati, lenfadenit, trombositopeni
Metabolizma ve beslenme hastalıkları Yaygın olmayan: Anoreksİ
Psikiyatrik hastalıklar Yaygın: Huzursuzluk
Yaygın olmayan: Ağlama, uykusuzluk, uyku bozukluğu
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Baş ağrısı, uyku hali
Seyrek: Apati, sinirlilik, ajitasyon, aşın uyuma, rüya anormallikleri, duygusal değişiklikler, yürümede anormallik, ateşli nöbet, titreme
Göz hastalıkları
Yaygın olmayan: Konjunktivit '
Seyrek: Akut konjunktivit, gözyaşı artışı, göz kapağında Ödem, iritasyon
Kulak ve iç kulak hastalıkları Seyrek: Kulak ağrısı
Vasküler hastalıklar Seyrek: Ekstravazasyon
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinai hastalıklar
Yaygın olmayan: Öksürük, nazal konjesyon, solunum konjesyonu, rinore
Seyrek: Sinüzit, aksırma, pulmoner konjesyon, burun kanaması, rinit, hırıltılı solunum,
bronşit, solunum enfeksiyonu, pnömoni
Gastrointestinal hastalıklar Yaygın olmayan: Diyare, kusma
Seyrek: Abdominal ağrı, bulantı, flatülans, kanlı dışkı, ağız ülseri Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Döküntü, kızamık/kızamıkçık benzeri döküntü, su çiçeği benzeri döküntü (genelleştirilmiş medyan 5 lezyon)
Yaygın olmayan: Kontakt dermatit, bebek bezi döküntüsü, eritem, miliaria rubra (sıcaklığa bağlı döküntü), prurit, ürtiker
Seyrek: Ytizde ve boyunda kızarıklık, vezikül, atopik dermatit, egzama, akne, herpes simpleks, kurdeşen benzeri döküntü, kontüzyon, dermatit, ilaca bağlı kabartılar, impetigo, deri enfeksiyonu, kızamık, güneş yanığı
Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları
Seyrek: Kas-iskelet ağrısı, miyalji, kalça, bacak veya boyunda ağrı, tutukluk
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Çok yaygın: Ateş
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde eritem, döküntü, ağn/hassasiyet/acı, şişlik ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon bölgesinde medyan 2 lezyon)
Yaygın olmayan: Asteni/yorgunluk; enjeksiyon bölgesinde ekimoz, hematom, sertleşme, döküntü; kırıklık
Seyrek: Enjeksiyon bölgesinde egzama, nodül, sıcaklık, kurdeşen benzeri döküntü, renk değişikliği, enflamasyon, sertlik, travma, kalınlaşma/kuruluk, ödem/şişlik, ağn/hassasiyet/acı; sıcaklık hissi; aşın ısınma; iğne giriş yerinde hemoraji; dudaklarda anormallik.

12 av -12 yas arası sağlıklı bireyler (> 3 ay arayla 2 doz alınmıştır)


Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) uygulanan 12 ay ila 12 yaş arasındaki bireylerde aşılama ile zamansal olarak ilişkilendirilen aşağıdaki ciddi advers olaylar bildirilmiştir: diyare, febril nöbetler, ateş, postenfeksiyöz artrit, kusma.
VARlVAX'm ikinci dozundan sonra görülen sistemik klinik advers olaylarm oranı ilk dozdan sonra görülenlerin oranı ile genel olarak benzer veya daha düşüktür. Enjeksiyon bölgesinde reaksiyonların (esas olarak eritem ve şişlik) oranları ikinci dozdan sonra daha yüksektir (çalışma hakkında açıklama için bkz. bölüm 5.1).

13 yaş ve üzeri sağlıklı bireyler (coiu 4-8 hafta arayla 2 doz almıştır)


Ciddi advers olaylar haricinde, 13 yaş ve üzeri bireylerde nedensellik incelenmemiştir. Ancak klinik çalışmalarda (1648 denek) aşağıdaki olaylar aşılamayla zamansal olarak ilişkilendirilmiştir:
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Su çiçeği benzeri döküntü (genelleştirilmiş medyan 5 lezyon)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Ateş ^ 37.7°C oral; enjeksiyon bölgesinde eritem, acı ve şişlik
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde döküntü, prurit ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon
bölgesinde medyan 2 lezyon)
Yaygın olmayan: Enjeksiyon bölgesinde ekimoz, hematom, sertleşme, uyuşma ve sıcaklık hissi
Seyrek; Ağırlık hissi, hiperpigmentasyon, tutukluk.

Pazarlama sonrası deneyim

Dünya genelinde pazarlama sonrası kullanımda, VARIVAX aşılamasıyla zamansal olarak ilişkili çok aşağıdaki spontan advers olaylar* bildirilmiştir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Ensefalit**, farenjit, pnömoni*''^, varisella (aşı suşu), herpes zpster**^
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Aplastik anemi, trombositopeni (İTP=idyopatik trombositopenik purpura dahil), lenfadenopati Bağışıklık sistemi hastalıkları
Anaflaksi (anaflaktik şok dahil) ve ilişkili fenomenler, anjiyonörotik ödem, yüz ödemi ve periferal ödem, alerji öyküsü olan veya olmayan bireylerde anaflaksi
Sinir sistemi hastalıkları
Serebrovasküler travma, ateşli ve ateşsiz konvulsiyonlar, Guillain-Barre sendromu, transvers miyelit, Bell paralizisi, ataksi**, vertigo/baş dönmesi, parestezi, aseptik menenjit
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar Pnömonit
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Stevens-Johnson sendromu, eritema multiforme, Henoch-Schönlein purpura, deri ve yumuşak dokularda sekonder bakteri enfeksiyonları (impetigo ve selülit dahil).
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar İritabilite
* Bu olaylar büyüklüğü beiti olmayan bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden, sıklıklarını net olarak tahmin etmek her zaman mümkün olmamakta veya aşı maruziyeti ile nedensel ilişkileri belirlenememektedir. Sonuç olarak, bu advers olayların sıklığı "bilinmiyor" olarak nitelendirilmektedir.
** Su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/Merck suşu) bildirilen bu seçilmiş advers olaylar vahşi tip su çiçeği enfeksiyonunun da bir sonucudur. Aktif pazarlama sonrası deneyim çalışmalarında veya pasif pazarlama sonrası deneyim bildiriminde aşılamadan sonra bu advers olayların riskinde vahşi tip hastalığına göre artışı gösteren hiçbir bulgu yoktur (bkz. bölüm 5.1 ve Pazarlama sonrası klinik çalışmalar).
+ Bkz, bölüm c
Oka/Merck suşunun izole edildiği aşılama sonrası döküntüleri genellikle hafiftir (bkz. bölüm
5.1).

c. Seçilmiş advers reaksiyonların banımı

Klinik çalışmalarda herpes zoster olguları


Klinik çalışmalarda aşılanan 12 ay-12 yaş arası 9543 kişide 84.414 kişi-izleme yılı süi'esince 12 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. Buna göre hesaplanan insidans 100.000 kişi-yıl için en az 14 olgu olmuş; vahşi tip su çiçeği enfeksiyonundan sonraki insidans ise 77 olgu/ 100.000 kişi-yıl olmuştur. Aşılanan 13 yaş ve üzeri 1652 kişide 2 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. 14 olgunun tümü hafif olmuş ve sekel bildirilmemiştir. Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) özellikle vahşi tip su çiçeği ile karşılaşmış aşılanan bireylerde herpes zoster insidansı üzerindeki uzun süreli etkisi şu an için bilinmemektedir.
12 aylık- 12 yaş arası çocukları içeren başka bir klinik çalışmada, aşının bir dozunu alan grupta 2 herpes zoster olgusu bildirilirken, iki doz alan grupta hiçbir olgu bildirilmemişLir. Denekler aşılamadan sonra 10 yıl takip edilmişlerdir.

Bulaşma


Pazarlama sonrası deneyimden elde edilen izole olgu raporlarına göre, su çiçeği benzeri döküntü gelişen veya gelişmeyen aşılanmış bireylerin temas ettiği bireylere aşı virüsü seyrek olarak bulaşabilir (bkz. bölüm 4.4).

Su çiçeği asısının (canlı) fOka/Merck suşu) diğer pedivatrik aşılar ile eş zamanlı uygulanması

Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) 12-23 aylık bebeklere kızamık, kabakulak, kızamıkçık (M-M-R II) aşısıyla birlikte uygulandığmda, ateş (S 38.9°C; oral eşdeğeri, aşılamadan sonra 0-42. günlerde) %26-40 oranında bildirilmiştir (ayrıca bkz. bölüm 4,5).

d. Diğer özel popülasyonlar

Yaşlılar


Klinik çalışma deneyimi yaşlı bireyler (> 65 yaşındaki bireyler) ile genç bireyler arasında güvenlilik profili bakımından farklar saptamamıştır.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) önerilen dozdan daha yüksek dozda yanlışlıkla uygulandığı bildirilmiştir (ya önerilenden daha yüksek bir doz enjekte edilmiş, ya birden fazla enjeksiyon yapılmış ya da etıjeksiyonlarm arasındaki süre önerilenden kısa olmuştur). Bu olgularda aşağıdaki advers olaylar bildirilmiştir; enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, acı, enflamasyon; huzursuzluk; gastrointestinal şikayetler (hematemez, fekal emesis, kusma ve diyarenin eşlik ettiği gastroenterit); öksürük ve viral enfeksiyon. Bu olguların hiçbirinde uzun süreli sekel görülmemiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Su çiçeği aşısı
ATC kodu: J07BK

Klinik etkinlik değerlendirmesi

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka'Merck suşu) önceki formülasyonlarınm yaklaşık 1000-17.000 PFU dozlarının kullanıldıgj kombine klinik çalışmalarda, su çiçeği aşısını (canlı) (Oka/Merck suşu) almış ve vahşi tip virasle karşılaşmış bireylerin büyük kısmı ya su çiçeğine karşı tam korunmuş ya da hastalığın dalıa hafif bir formunu geçirmiştir.
Spesifik olarak, su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) koruyucu etkinliği aşılamadan sonraki 42 günden itibaren üç farklı yolla incelenmiştir:
1) 2 yıl süren çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışma ile (N=956; etkinlik %95-%100; 17.430 PFU içeren formüiasyon);
2) 7-9 yıllık gözlem süresince aynı evde yaşayan bireylerle temastan sonra korunma incelenerek (N=259; etkinlik %81-%88; 1000-9000 PFU içeren formüiasyon);
3) Aşılanan bireylerde 7-9 yıldaki su çiçeği oranlarını 1972-1978 yılları arasındaki geçmiş kontrol verileriyle karşılaştırarak (N=5404; etkinlik %83- %94; 1000-9000 PFU içeren formüiasyon).
Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) bir dozunu almış 12 ay-12 yaş arası 9202 kişiden oluşan bir grupta, 13 yıllık takip döneminde 1149 enfeksiyon olgusu (aşılamadan >6 hafta sonra ortaya çıkmıştır) gözlenmiştir. Bu 1149 olgudan 20'si (%1.7) şiddetli olarak sınıflanmıştır (lezyon sayısı Ş 300, oral vücut sıcaklığı ^ 37.8°C). Aşılanmamış tarihsel kontrollerde vahşi tip virüs enfeksiyonundan sonra %36 oranındaki şiddetli olgularla karşılaştırıldığında yukarıdalci veriler aşılamadan sonra enfeksiyona yakalanan aşılı bireylerde gözlenen şiddetli olguların oranında %95 relatif azalmaya karşılık gelmektedir.
Virüs ile karşılaşmadan sonraki 3 günde aşılama yoluyla su çiçeği profılaksisi iki küçük kontrollü çalışmada araştırılmıştır. İlk çalışma aynı evde maruz kalımdan sonra 17 çocuktan hiçbirinin su çiçeği geliştirmediğini, buna karşılık temas edilen aşılanmamış 19 kişinin tümünde su çiçeği geliştiğini göstermiştir. Virüsle karşılaşma sonrası profilaksiyi inceleyen ikinci plasebo-kontrollü çalışmada, aşı grubundaki 10 çocuktan l'i ve plasebo grubundaki 13 çocuktan 12'si su çiçeği geçirmiştir. Hastane ortamında gerçekleştirilen kontrolsüz bir çalışmada bağışıklık sistemi bozulmuş 35 kişi dahil 148 hasta virüsle karşılaştıktan 1-3 gün sonra su çiçeği aşısının bir dozunu almış ve hiçbiri su çiçeği geliştirmemiştir.
Virüsle karşılaşmadan sonraki 4-5 günde su çiçeğinin önlenmesine ilişkin yayınlanmış veriler sınırlıdır. Çift-kör bir çalışmada aktif su çiçeği olan çocukların duyarlı 26 kardeşi plasebo veya su çiçeği aşısına randomize edilmiştir. Su çiçeği aşı grubunda, 13 çocuktan 4'ü (%30.8) su çiçeği geliştinniş; bu çocuklardan 3'ü 4-5.günlerde aşılanmıştır. Ancak hastalık hafif şiddetliydi (1, 2 ve 50 lezyon). Buna karşılık, plasebo grubundaki 13 çocuktan 12'si (%92.3) tipik su çiçeği geliştirmiştir (60-600 lezyon). Dolayısıyla, su çiçeği ile karşılaşmadan 4-5 gün sonra aşılama sekonder su çiçeği olgularının seyrini değiştirebilir.

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


1 dozu (N=1114) üç ay arayla uygulanan 2 doz (N=1102) ile karşılaştıran bir çalışmada, 10 yıllık gözlem döneminde tüm şiddet düzeylerindeki su çiçeği hastalığına karşı hesaplanan etkinlik 1 doz için %94 ve 2 doz için %98'dir (p<0.001). 10 yıllık gözlem döneminde kümülatif su çiçeği oranı 1 dozdan sonra %7.5 ve 2 dozdan sonra %2.2 olmuştur. 1 doz veya
2 doz alan kişilerde bildirilen su çiçeği olgulannm çoğu hafifti.

13 yaş ve üzerindeki sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


13 yaş ve üzerindeki bireylerde 4-8 hafta arayla verilen iki dozdan sonraki koruyucu etkinlik aşılamadan sonraki 6-7 yılda aym evde yaşayan kişilerin maruz kalmalarına dayanarak incelenmiştir. Klinik etkinlik oranı yaklaşık %80-100 arasında olmuştur.

Su çiçeği aşısının (canh) (Oka/Merck suşu) immünojenitesi

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Klinik çalışmalar buzdolabında stabil formülasyonun immünojenitesinin etkinlik yönünden değerlendirilen önceki formülasyonların immünojenitesiyle benzer olduğunu ortaya koymuştur.
Aşılamadan sonraki 6 haftada >5 gpELISA ünitesi (gpELISA piyasada bulunmayan, yüksek düzeyde duyarlı bir testtir) düzeyindeki titrenin klinik korunma ile yaklaşık olarak ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ancak >0.6 gpELISA ünitesi düzeyindeki titrenin uzun süreli koruma ile ilişkili olup olmadığı bilinmemektedir.

12 ay-12 vas arası bireylerde humoral immün vami


Serokonversiyon (genellikle >0.6 gpELISA ünitesine karşılık gelen test eşik değerine dayanır) 1000 - 50,000 PFU arasında değişen dozları alan 12 ay-12 yaş arası 9610 duyarlı bireyin %98'inde gözlenmiştir. Bu bireylerin yaklaşık %83'ünde ^ 5 gpELiSA ünite düzeyinde su çiçeği antikor titreleri oluşmuştur.
12-23 aylık çocuklarda buzdolabında saklanan VARIVAX (8000 PFU/doz veya 25.000 PFU/doz) uygulaması aşılanan çocukların %93'ünde aşılamadan sonraki 6 haftada >5 gpELISA ünite düzeyinde su çiçeği antikor titreleri oluşturmuştur.

13 yas ve üzeri bireylerde humoral immün yanıt


13 yaş ve üzeri 934 kişide, yaklaşık 900-17.000 PFU arasında değişen dozlarda su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/Merck suşu) yapılan birçok klinik çalışma aşının 1 dozundan sonraki serokonversiyon oranının (su çiçeği antikor titresi S: 0.6 gpELISA ünitesi) %73-100 olduğunu göstermiştir. Antikor titreleri ^ 5 gpELISA ünitesi olan deneklerin oranı %22-80 arasında olmuştur.
Yaklaşık 900-9000 PFU arasında değişen dozlarda verilen 2 aşı (601 denek) dozundan sonra, serokonversiyon oranı. %97-100 arasında değişmiş ve antikor titreleri S: 5 gpELJSA ünitesi olan deneklerin oranı %76-98 olmuştur,
65 yaş ve üzeri varicella zoster virüsü (VZV) seronegatif kişilerde VARlVAX'a verilen immün yanıtlara ilişkin hiçbir veri yoktur.

Uygulama yoluna göre humoral bağışıklık


İntramusküler yolla veya subkutan yolla VARIVAX alan 752 denekteki karşılaştırmalı bir çalışma her iki uygulama yoluyla immünojenitenin benzer olduğunu göstermiştir.

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


Çok-merkezli bir çalışmada, 12 aylık-12 yaş arası sağlıklı çocuklar 1 doz VARIVAX veya 3 ay arayla 2 doz VARIVAX almıştır. Aşağıdaki tabloda immünojenite sonuçları gösterilmektedir.

VARIVAX 1-Doz Rejimi (N= 1114)
VARIVAX 2-Doz Rejimi (N= 1102)

Aşılamadan 6 Hafta Sonra
1. Dozdan 6 Hafta Sonra
2. Dozdan 6 Hafta Sonra
Serokonversiyon Oranı
%98.9 (882/892)
%99.5 (847/851)
%99.9 (768/769)
VZV Antikor Titresi >5 gpELISA Ünitesi/mL olan kişilerin yüzdesi (Seroproteksiyon Oranı)
%84.9 (757/892)
%87.3 (743/851)
%99.5 (765/769)
Geometrik ortalama titreleri (gpELISA Ünitesi/mL)
12.0
12.8
141.5
Bu çahşmanın ve aşının ikinci dozunun ilk dozdan 3-6 yıl sonra uygulandığı diğer çalışmaların sonuçları ikinci dozla VZV antikor yanıtında anlamlı güçlenmeyi göstermektedir,
3-6 yıl arayla verilen 2 dozdan sonraki VZV antikor düzeyleri, 3 ay arayla verilen 2 dozdan sonraki düzeylerle benzerdir. Serokonversiyon oranları ilk dozdan sonra yaklaşık %100 ve ikinci dozdan sonra %100'dür. Aşının seroproteksiyon oranları (> 5 gpELISA Ünitesi/mL) birinci dozdan sonra yaklaşık %85 ve ikinci dozdan sonra %1Ü0 olmuştur ve geometrik ortalama titre (GMT) ikinci dozdan sonra ortalama yaklaşık 10 kat artmıştır (güvenlilik için, bkz. bölüm 4.8).

immün yanıt süresi


12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Tekli doz ile aşılandıktan sonra uzun süre takip edilen 12 ay-12 yaş arası sağlıklı bireyleri içeren klinik çalışmalarda, saptanabilir su çiçeği antikorları (gpELISA >0.6 ünite) aşılamadan
sonraki l.yılda %99.1 (3092/3120), 2.yılda %99.4 (1382/1391), 3.yılda %98.7 (1032/1046), 4.yılda %99.3 (997/1004), S.yılda %99.2 (727/733) ve 6.yılda %100 (432/432) oranında belirlenmiştir.

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


Dokuz yıllık takip döneminde, 2 doz alan bireylerde VZV antikor litreleri >5 gpELISA ünitesi/mL olanlaritı yüzdesi ve GMT'Ier, takibin 1, yılında 1 doz alanlara göre daha yüksek olmuş ve

tüm takip döneminde

ise benzer olmuştur. Her iki rejimde VZV antikor sürekliliğinin kümiUatif oranı 9. yılda çok yüksek olmaya devam etmiştir (1 doz grubunda %99.0 ve 2 doz grubunda %98.8).

13 yaş ve üzeri bireyler


Aşmın 2 dozunu alan 13 yaş ve üzeri sağlıklı bireyleri içeren klinik çalışmalarda, saptanabilir su çiçeği antikorları (gpELISA ^ 0.6 ünite) aşılamadan sonraki l.yılda %97.9 (568/580),
2.yılda %97.1 (34/35), 3.yılda %100 (144/144), 4.yılda %97.0 (98/101), 5.yılda %97.5 (78/80) ve 6.yılda %100 (45/45) oranmda belirlenmiştir.
Vahşi tip su çiçeği iie karşılaşmadan sonra, aşılananların antikor düzeylerinde bir artış gözlenmiştir; bu göziem bu çalışmalarda aşılamadan sonra antikor düzeylerinde uzun süreli, belirgin devamlılıktan sorumlu olabilir. Vahşi tip ile güçlenme yokluğunda, su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck susu) uygulanmasından sonraki immün yanıt süresi bilinmemektedir (bkz. bölüm 4.2).
İmmün bellek ilk enjeksiyon yapıldığında yaşı 1-17 arasında olan 419 bireyde ilk aşılamadan
4-6 yıl sonra su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) bir rapel dozu uygulanarak gösterilmiştir. Rapel dozdan önceki GMT (geometrik ortalama titre) 25.7 gpELISA ünitesi/mL olmuş ve rapel dozdan yaklaşık 7-10 gün sonra 143.6 gpELISA ünitesi/mL'ye yükselmiştir.

5.2 Farmakokitıetik özellikler

Aşıların farmakokineiik özelliklerinin incelemesi yapılmamaktadır.
53

Klinikgüvenlilik verileri

Geleneksel prekiinik güvenlilik çalışmaları yapılmamıştır. Ancak KÜB'ün diğer bölümlerindeki klinik güvenlilik verilerine ek olarak klinik güvenlilik ile ilişkili olarak değerlendirilebilecek prekiinik kaygılar olmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Toz:


Sukroz
Hidrolize jelatin Üre
Sodyum kİorür Monosodyum L-glutamat Susuz disodyum fosfat
Potasyum dihidrojen fosfat Potasyum klorür.
Eser miktardaki kahntı bileşenler hakkmda bilgi için bkz. bölüm 4.3 ve 4.4.

Çözücü:


Enjeksİyonluk su
6.2 Geçimsizlikler
Aşı diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.
Aşı bölüm 6.6'da belirtilenler dışındaki tıbbi ürünler kullanılarak hazırlanmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

2“C-8°C arası sıcaklıklarda (buzdolabında) saklayınız. Rekonstitüsyondan önce ışıktan koruyunuz.
Hazırlandıktan sonra aşı hemen kullanılmalıdır. Bununla birlikte, kullanım döneminde +20°C - +25 °C arasmdaki sıcaklıklarda 30 dakika süren stabilite gösterilmiştir.
Rekonstitüsyondan sonra 30 dakika içinde kullanılmazsa aşıyı atınız.
Aşıyı dondurmayınız.
Domuuş aşıyı çözüp kullanmayınız.

6.5 Ambalajsii niteliği ve içeriği

Flakon


Tıpalı (bütil kauçuk) ve tek hareketle açılan kapaklı (alüminyum) 3 mL flakon (Tip I cam).

Kullanıma hazır enjektör


Piston tıpalı (kiorobütii kauçuk) ve uç kapaklı (klorobütil kauçuk veya stiren bütadien kauçuk bileşimi-lateks içenmeyen) 1 mL kullanıma hazır enjektörde sunulmaktadır.
Tek dozluk ambalajlarda bulunmaktadır.
Bütün ambalaj büyüklükleri pazarlaıuııayabilir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Aşının hazırlanması için talimatlar

Dezenfektanlar ile temas ettirmeyiniz.
Aşıyı hazırlamak için sadece kullanıma hazır enjektör ile \'erilen enjeksiyon suyunu kullanınız.
Önceden doldurulmuş enjektörün tüm içeriğini, toz içeren flakona enjekte edin. İyice karışması için yavaşça çalkalayın. Tüm içeriği aynı, kullanıma hazır enjektöre çekin ve aşıyı subkutan yolla uygulayın.
Hazırlanan aşı yabancı partiküllü madde ve/veya fiziksel görünümde değişiklik açısından gözle kontrol edilmelidir. Hazırlanan aşıda partiküllü madde gözlenirse veya aşı berrak renksiz ile açık sarı arasında bir renkte görünmüyorsa, aşı kullanılmamalıdır.
Bulaşıcı ajanların bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek için her hastada ayrı steril enjektör ve iğnenin kullanılması önemlidir.
Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü” yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti,
Büyükdere Cad, Astoria Kuleleri No;127BBIokKat:8 Esentepe 34394 İSTANBUL Tel: (0212) 336 10 00 Faks: (0212)2152733

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

47

9.RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi; 25.05.2012 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB' ÜN YENİLENME TARİHİ

Orijinal Referans: EUSPC- IT/H/0114/001/11/045


KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VARIVAX 0.5 mİ (SC Enjeksiyon) Süspansiyon Hazırlamak İçin Liyofılize Toz İçeren Flakon ve Çözücü İçeren Kullanıma Hazır Enjektör [Canlı Su Çiçeği Virüs Aşısı]

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Canlı za3aflatılmış variselia virüsünün liyofılize edilmiş aşısıdır.

Etkin madde;

Sulandırıldıktan sonra tek doz (0.5 mL);
> 1350 PFU*** Variselia virüsü (Oka/Merck Suşu) (canlı, atenüe)
** İnsan diploid (MRC-5) hücrelerinde üretilmiştir, ppu; Plak oluşturucu birim

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür 2.3 mg Potasyum klorür 57 mcg
Bu aşı eser miktarda neomisin içerebilir (bkz. bölüm 4.3 ve 4.4)
Yardımcı maddeler için bölüm 6.l'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Liyofilize toz içeren flakon ve çözücü içeren kullanıma hazır enjektör Beyaz ila beyazımsı toz ve berrak, renksiz sıvı çözücü

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

VARIVAX, 12 aylıktan itibaren bireylerde su çiçeğine karşı aşılama için endikedir.
VARIVAX su çiçeğiyle karşılaşmış duyarlı bireylere de uygulanabilir. Su çiçeğiyle karşılaşmadan sonraki 3 gün içinde, aşılama klinik yönden belirgin enfeksiyonu önleyebilir veya enfeksiyonun seyrini değiştirebilir. Ayrıca, virüs ile karşılaşmadan sonraki 5 gün içerisinde aşılamanın enfeksiyon seyrini değiştirebildiğini gösteren sınırlı veriler vardır (bkz. bölüm 5.1).
VARIVAX yürürlükteki resmi önerilere göre kullanılmalıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Ppzoloji, uygulama sıklığı ve süresi:

12 aylıktan küçük bireyler:


VARIVAX, 12 aylıktan küçük bireylere uygulanmamalıdır.

12 avhk'tan 12 yaşma kadar olan bireyler:


12 aylıktan itibaren bireyler su çiçeğine karşı optimal korunma için iki VARIVAX dozu almalıdır (bkz. bölüm 5.1). VARIVAX'ın birinci ve ikinci dozu arasmda en az bir ay olmalıdır. Klinik çalışmalarda dozlar arasında 1 aydan 6 yıla kadar değişen aralıklar kullanılmıştır (bkz. bölüm 5.1). İkinci dozun zamanlaması ülkenin yürürlükteki resmi tavsij^elerine göre değişiklik gösterebilir.

Not: Bir veya iki aşı dozunun gerekliliği ve su çiçeği içeren aşıların dozları arasındaki süreye dair uygulanabilir resmi tavsiyeler, farklılık gösterebilir.


Yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi S %25 olan, asemptomatik HIV enfeksiyonlu [CDC Sınıf I] 12 ay-12 yaş arasındaki bireyler 0.5 mL'lik iki dozu 12 hafta arayla almalıdır.

13 yas ve üzerindeki bireyler:


13 yaş ve üzerindeki bireyler, 0.5 mL'lik iki dozu 4-8 hafta arayla almalıdır. Dozlar arasındaki süre 8 haftayı aşarsa, ikinci doz mümkün olan en kısa zamanda verilmelidir. Bazı bireyler ikinci doz uygulanıncaya kadar korunamayabilir.
Aşılamadan sonraki 9 yıla kadar koruyucu etkinliği gösteren veriler mevcuttur (bkz. bölüm
5.1). Ancak rapel dozlara olan ihtiyaç henüz belirlenmemiştir.
VARIVAX seronegatif deneklere planlanan veya gelecekteki muhtemel immünsupresyon döneminden önce uygulanacaksa (organ transplantasyonu için bekleyen bireyler ye malign hastalığı remisyon fazında olan bireyler), maksimum koruma beklenmeden önce, aşılamaların zamanı belirlenirken ikinci dozdan sonraki süre dikkate alınmalıdır (bkz. bölüm 4.3, 4.4 ye
5.1).

Uygulama şekli:

Aşı subkutan (SC) yolla enjekte edilir.
Tercih edilen enjeksiyon bölgeleri küçük çocuklarda uyluğun ön dış tarafı ve daha büyük çocuklar, adolesanlar ve erişkinlerde deltoid bölgedir.
Trombositopenik veya herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara aşı subkutan yolla uygulanmalıdır.

İNTRAVASKÜLER YOLLA ENJEKTE EDİLMEMELİDİR.

Ürün hazırlanmadan ve uygulanmadan önce alınması gereken önlemler: bkz. bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler;

Böbrek/Karaciğer yetmezliği;

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

VARIVAX'm 12 aylıktan küçük bireylerde güvenlilik veya etkinliğine ilişkin hiçbir klinik veri yoktur. 12 aylıktan küçük bebeklere uygulanması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaşın üzerindeki seronegatif kişilerde VARIVAX'm koruyucu etkinliği veya immün yanıtlarına ilişkin hiçbir veri yoktur.

4.3 Kontrendikasy onlar

• Herhangi bir su çiçeği aşısına, aşının herhangi bir bileşenine veya jelatin veya neomisine (hazırlanan aşının her bir dozu eser miktarda neomisin içerir bkz. bölüm 4.4. ve 6.1) karşı aşırı duyarlıhk öyküsü olanlarda.
• Kan diskrazileri, lösemi, lenfomanm herhangi bir tipi veya kemik iliği ya da lenf sistemlerini etkileyen başka malign neoplazmlar.
• İmmünsupresif tedavi alan bireyler (yüksek doz kortikosteroidler dahil).
• Hipogammaglobulinemi ve AIDS veya semptomatik HIV enfeksiyonu veya CD Sınıf 2 veya daha yüksek veya yaşa spesifik CD4 T-lenfosit j.'üzdeleri <% 25 olan bireyler dahil humoral veya hücresel (önceden var olan veya edinilıniş) immün yetmezliği olan bireyler (bkz. bölüm 4.4).
® Potansiyel aşı uygulanacaklarda immün yeterlilik kanıtlanmadığı müddetçe, aile geçmişinde doğuştan veya kalıtsal immün yetmezlik olan bireylerde.
• Tedavi edilmemiş aktif tüberküloz.
« 38.5°C'nin üzerinde ateşin eşlik ettiği herhangi bir hastahk; ancak düşük dereceli ateş tek
başına aşılama için bir kontrendikasyon oluşturmaz, e Gebelik (bkz. bölüm 4.4 ve 4.6).

4.4 Özel kullanım uyarılanönlemleri

Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyon için uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır.
Diğer aşılarda olduğu gibi, sadece aşının etkin maddesine değil, aynı zamanda aşının içerdiği aşağıdaki yardımcı maddelere ve eser miktardaki kahntılara karşı da aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişme ihtimali vardır: jelatin ve neomisin; MRC-5 hücrelerinin kalıntıları (DNA ve proteinler) ve MRC-5 kültür vasatından kaynaklanan eser miktarda sığır buzağı serumu (bkz. bölüm 2 ve 6.1).
Tüm aşılarda olduğu gibi, VAR1VAX tüm bireyleri doğal yolla edinilen su çiçeğine karşı tam olarak korumaz. Klinik çalışmalarda etkinlik sadece, 12 yaşa kadar sağlıklı bireylerde tekli düzdaa sonraki

6

haftadan itibaren veya yaşlı deneklerde ikinci dozdan sonraki 6 haftadan itibaren incelenmiştir (bkz. bölüm 5.1).
İnsan inmıün yetmezlik virüsü ile enfekte olduğu bilinen, immün supresyon bulguları olan ve olmayan 12 ay ve üzeri bireylerde aşının güveni ilik ve etkinliğiyle ilgili veriler sınırlıdır. Ancak VARIVAX yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi ^ %25 olan, asemptomatik HIV enfeksiyonlu [CDC Sımf 1] 12 ay-12 yaş arası bireylere uygulanabilir (bkz. bölüm 4.3).
Aşı uygulanan bireyler aşılamadan sonraki 6 haftada salisilat içeren ilaçların kullanımından kaçınmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

Gebelik ve emzirme


Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar aşılanmadan önce gebelik engellenmeli ve etkin doğum kontrol yöntemi aşılamadan sonraki 3 ay boyunca kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.3. ve
4.6). İlave olarak, VARIVAX emziren anneler için genel olarak önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.6).

Bulanma


Su çiçeği benzeri döküntü gelişen veya gelişmeyen aşılanmış sağlıklı bireyler ile onların temas ettiği sağlıklı duyarlı kişiler, gebe kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış kişilere aşı virüsü nadiren bulaşabilir (bkz. bölüm 4.8).
Bu nedenle, aşılanan kişiler aşılamadan sonraki 6 haftaya kadar yüksek riskli duyarlı bireyler ile yakın temastan mümkün olduğunca kaçınmaya gayret etmelidir.
Yüksek riskli kişiler ile temasın kaçınılmaz olduğu durumlarda, aşılamadan önce aşı virüsünün potansiyel bulaşma riski, vahşi tip su çiçeği virüsüne yakalanma ve virüsü bulaştırma riskine karşı değerlendirilmelidir.
Yüksek riskli duyarlı bireyler aşağıdaki gibidir;
® Bağışıklığı bozulmuş bireyler (bkz. bölüm 4.3);
• Belgelenmiş pozitif su çiçeği Öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulgulan olmayan gebe kadınlar;
• Belgelenmiş pozitif su çiçeği öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulgulan olmayan amıelerden doğan yeni doğmuş bebekler.

Yardımcı maddeler:


Sodyum ve potasyum:
VARIVAX 0.5 mL'lik dozunda 2.3 mg sodyum klorür ve 0,057 mg potasyum ihtiva eder. Sodyum ve potasyum miktarına bağh herhangi bir olumsuz etki beklenmez.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şeldlteri
VARIVAX aynı enjektör içerisinde başka herhangi bir aşı veya başka bir tıbbi ürün ile karıştırılmamalıdır. Diğer enjektabl aşılar veya başka tıbbi ürünler farklı vücut bölgelerine, ayrı enjeksiyonlarla uygulanmalıdır.

Diğer aşılar ile eş zamanlı uygulama


VARIVAX yürümeye yeni başlamış çocuklara kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı,

Haemophilus influenzae

tip b konjuge aşı, hepatit B aşısı, difteri/ tetanoz/ tam hücreli boğmaca aşısı ve oral polio virüs aşısıyla aynı zamanda ancak farklı bir enjeksiyon bölgesinden uygulanmıştır. VARIVAX ile eş zamanlı uygulandığında, antijenlerden herhangi birine verilen iramün yanıtlarda klinik yönden farka ilişkin hiçbir veri yoktur. Eğer su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) kızamık, kabakulak ve kızamıkçık canlı virüs aşısıyla eş zamanlı olarak uygulanmazsa, 2 canlı virüs aşısı arasında l ay süre bırakılmalıdır.
VARIVAX ile tetravalan, pentavalan veya heksavalan (difteri, tetanoz ve aselüler boğmaca [DTaP]) içeren aşıların eş zamanlı uygulanması incelenmemiştir.
Kan veya plazına transfüzyonl arından sonra veya normal insan immün globulin veya varisella zoster immün globülini (VZIG) uygulandıktan sonra aşılama en az 5 ay ertelenmelidir.
Varisella zoster virüs antikoru içeren kan ürünleri (VZIG dahil) veya diğer immün globulin preparatlarmın VARIVAX'm bir dozundan sonraki 1 ay içinde uygulanması aşıya verilen immün yanıtı azaltabilir ve dolayısıyla onun koruyucu etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, zomniu olduğu düşünülmedikçe bu ürünlerden herhangi birinin VARIVAX'ın bir dozundan sonraki 1 ay içinde uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Vahşi tip su çiçeği enfeksiyonu sırasında salisilatların kullanımından sonra Reye sendromu bildirildiğinden, aşılanan kişiler VARIVAX aşılamasından sonra 6 hafta süreyle salisilat içeren ilaçların kullanımından kaçınmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar aşılanmadan önce gebelik engellenmeli ve etkin doğum kontrol yöntemi aşılamadan sonraki 3 ay süresince kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

Aşıyla birlikte yapılan çalışmalar gebe kadınlarda gerçekleştirilmemiştir. Aşı gebe bir kadına uygulandığında fetal hasara yol açıp açmadığı veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Ancak vahşi tip su çiçeğinin fetal hasara yol açtığı bilinmektedir ve yeni doğan bebekte şiddetli su çiçeği ile ve hayatının ilk yılında herpes zoster riskinde artış ile ilişkilendirilmektedir.

Bu nedenlegebe kadmlara uygulanmamalıdır

(bkz. bölüm 4.3),

Laktasyon dönemi

Aşı viral suşımun anneden yenidoğan bebeğe teorik bulaşma riski nedeniyle, VARIVAX emziren anneler için genel olarak önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.4). Varisella öyküsü negatif olan hastalığa maruz kalmış kadınlar veya varisella yönünden seronegatif olduğu bilinen kadınlar bireysel bazda değerlendirilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilife

VARIVAX ile hayvan üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. VARIVAX üreme yeteneğini etkileme potansiyeli yönünden değerlendirilmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma becerisi üzerine etkileri ile ilgili bir çalışma gerçekleştirilmemiştir.

4.8 İstenmeyen etkiler

a. Güvenlilik profilinin özeti


Klinik çalışmalarda su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) dondurulmuş ve buzdolabındaki stabil formülasyonları >12 aylık yaklaşık 17.000 sağlıklı bireye uygulanmış ve bu bireyler her dozdan sonra 42 güne kadar takip edilmişlerdir. Seropozitif bireylerde VARIVAX kullanımıyla advers olay riskinde artış olmamıştır. Buzdolabındaki stabil su çiçeği aşısınımn (canlı) (Oka/Merck suşu) güvenliiik profili, önceki aşı formülasyonlanmn güvenlilik profilleri ile genellikle benzer olmuştur.
Yaşları 12 ay ile 14 yıl arasında değişen, 914'ünün su çiçeğine duyarlı olduğunun serolojik olarak doğrulandığı, 956 sağlıklı bireyde gerçekleştirilen çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışmada aşılanan kişilerde piasebo alanlara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda görülen yegane advers olaylar enjeksiyon bölgesinde ağrı (%26.7'ye karşı %18.1) ve kızarıklık (%5.7'ye karşı %2.4) ve enjeksiyon bölgesi dışında su çiçeği benzeri döküntü (%2.2'ye karşı %0.2).
Klinik bir çalışmada 752 çocuk intramusküler veya subkutan yolla VARIVAX almıştır. Her iki uygulama yolunun genel güvenlilik profili benzerdir ancak enjeksiyon bölgesi reaksiyonları intramusküler (İM) grubunda (%20.9) subkutan (SC) grubuna göre (%34.3) daha az görülmüştür.
Yaşları 12 ay ila 12 yaş arasında değişen yaklaşık 86.000 çocukta ve 13 yaş ve üzeri 3600 bireyde kısa süreli (30-60 günlük takip süresi) güvenliliğin değerlendirildiği su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) ile gerçekleştirilen bir pazarlama sonrası çalışmada, aşıya bağlı ciddi advers olaylar bildirilmemiştir.

b. Advers reaksiyonlarm özeti

Klinik çalışmalar

Nedenselliğin değerlendirildiği klinik çalışmalarda (5185 denek) aşağıdaki advers olaylar aşılamayla zamansal olarak iüşkilendirilmiştir:
Advers olaylar sıklıklarına göre aşağıdaki düzendeki başlıklar altına listelenmiştir;
Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ve <1/10), yaygın olmayan (> 1/1000 ve <1/100), seyrek (> 1/10.000 ve <1/1000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

12 av~12 yas arası sasbkh bireyler (1 doz)


Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu
Yaygın olmayan: İnfluenza, gastroenterit, otit, otitis media, farenjit, su çiçeği, viral ekzantem, viral enfeksiyon
Seyrek: Enfeksiyon, kandidiyazis, gribal hastalık, zehirli olmayan ısırık/sokma
Kan vc lenf sistemi hastalıkları
Seyrek: Lenfadenopati, lenfadenit, trombositopeni
Metabolizma ve beslenme hastalıkları Yaygın olmayan; Anoreksi
Psikiyatrik hastalıklar Yaygın: Huzursuzluk
Yaygm olmayan: Ağlama, uykusuzluk, uyku bozukluğu
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Baş ağrısı, uyku hali
Seyrek: Apati, sinirlilik, ajitasyon, aşırı uyuma, rüya anormallikleri, duygusal değişiklikler, yürümede anormallik, ateşli nöbet, titreme
Göz hastalıkları
Yaygm olmayan: Konjunktivit
Seyrek: Akut konjunktivit, gözyaşı artışı, göz kapağında ödem, iritasyon
Kulak ve iç kulak hastalıkları Seyrek: Kulak agnsı
Vasküler hastalıklar Seyrek; Ekstravazasyon
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar
Yaygm olmayan: Öksürük, nazal konjesyon, solunum konjesyomı, rinore
Seyrek: Sinüzit, aksırma, pulmoner konjesyon, burun kanaması, rinit, hırıltılı solunum,
bronşit, solunum enfeksiyonu, pnömoni
Gastrointestinal hastalıklar Yaygın olmayan; Diyare, kusma
Seyrek; Abdominal ağrı, bulantı, flatülans, kanlı dışkı, ağız ülseri Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Döküntü, kızamık/kızamıkçık benzeri döküntü, su çiçeği benzeri döküntü (genelleştirilmiş medyan 5 lezyon)
Yaygın olmayan: Kontakt dermatit, bebek bezi döküntüsü, eritem, miliaria rubra (sıcaklığa bağh döküntü), prurit, ürtiker
Seyrek: Yüzde ve boyunda kızarıklık, vezikül, atopik dermatit, egzama, akne, herpes simpleks, kurdeşen benzeri döküntü, kontüzyon, dermatit, ilaca bağlı kabartılar, impetigo, deri enfeksiyonu, kızamık, güneş yanığı
Kas-İskelet ve bağ dokusu hastalıkları
Seyrek; Kas-iskelet ağrısı, miyalji, kalça, bacak veya boyunda ağrı, tutukluk
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Çok yaygm; Ateş
Yaygın; Enjeksiyon bölgesinde eritem, döküntü, ağrı/hassasiyet/acı, şişlik ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon bölgesinde medyan 2 lezyon)
Yaygın olmayan: Asteni/yorgunluk; enjeksiyon bölgesinde ekİmoz, hematom, sertleşme, döküntü; kırıklık
Seyrek: Enjeksiyon bölgesinde egzama, nodül, sıcaklık, kurdeşen benzeri döküntü, renk değişikliği, enflamasyon, sertlik, travma, kaimlaşma/kuruluk, ödem/şişlik, ağrı/hassasiyet/acı; sıcaklık hissi; aşırı ısınma; iğne giriş yerinde hemoraji; dudaklarda anormallik.

12 ay-12 yas arası sağlıklı bireyler {> 3 av arayla 2 doz alınmıştır)


Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) uygulanan 12 ay ila 12 yaş arasındaki bireylerde aşılama İle zamansal olarak ilişkilendirilen aşağıdaki ciddi advers olaylar bildirilmiştir; diyare, febril nöbetler, ateş, postenfeksiyöz artrit, kusma.
VARIVAX'ın ikinci dozundan sonra görülen sistemik klinik advers olayların oranı ilk dozdan sonra görülenlerin oranı ile genel olarak benzer veya daha düşüktür. Enjeksiyon bölgesinde reaksiyonların (esas olarak eritem ve şişlik) oranları ikinci dozdan sonra daha yüksektir (çalışma hakkında açıklama için bkz. bölüm 5.1).

13 yas ve üzeri sağlıklı bireyler (cosu 4-8 hafta arayla 2 doz almıştır)


Ciddi advers olaylar haricinde, 13 yaş ve üzeri bireylerde nedensellik incelenmemiştir. Ancak klinik çalışmalarda (1648 denek) aşağıdaki olaylar aşılamayla zamansal olarak ilişkilendirilmiştir:
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Su çiçeği benzeri döküntü (genelleştirilmiş medyan 5 lezyon)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Ateş >

31.TC

oral; enjeksiyon bölgesinde eritem, acı ve şişlik
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde döküntü, prurit ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon
bölgesinde medyan 2 lezyon)
Yaygın olmayan; Enjeksiyon bölgesinde ekimoz, hematom, sertleşme, uyuşma ve sıcaklık hissi
Seyrek: Ağırlık hissi, hiperpigmentasyoıi, tutukluk.

Pazarlama sonrası deneyim

Dünya genelinde pazarlama sonrası kullanımda, VARIVAX aşılamasıyla zamansal olarak ilişkili çok aşağıdaki spontan advers olaylar* bildirilmiştir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Ensefalit^*^*, farenjit, pnömoni**, variseUa (aşı suşu), herpes zoster**^
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Aplastik anemi, trombositopeni (İTP=idyopatik trombositopenik purpura dahil), lenfadenopati Bağışıklık sistemi hastalıkları
Anaflaksi (anaflaktik şok dahil) ve ilişkili fenomenler, anjiyonörotik ödem, yüz ödemi ve periferal ödem, alerji öyküsü olan veya olmayan bireylerde anaflaksi
Sinir sistemi hastalıkları
Serebrovasküler travma, ateşli ve ateşsiz konvulsiyonlar, Guillain-Barre sendromu, transvers miyelit, Bell paralizisi, ataksi**, vertigo/baş dönmesi, parestezi, aseptik menenjit
Solunum, göğüs hastalıklan ve mediastinal hastalıklar Pnömonit
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Stevens-Johnson sendromu, eritema nmitiforme, Henoclı-Schönlein purpura, deri ve yumuşak dokularda sekonder bakteri enfeksiyonları (impetigo ve selülit dahil).
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar İritabilite
* Bu olaylar büyüklüğü belli olmayan bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden, sıklıklarını net olarak tahmin etmek her zaman mümkün olmamakta veya aşı maruziyeti iie nedensel ilişkileri belirlenememektedir. Sonuç olarak, bu advers olayların sıklığı "biHnmiyor" olarak nitelendirilmektedir.
Su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/N4erck suşu) bildirilen bu seçilmiş advers olaylar vahşi tip su çiçeği enfeksiyonunun da bir sonucudur. Aktif pazarlama sonrası deneyim çalışmalarında veya pasif pazarlama sonrası deneyim bildiriminde aşılamadan sonra bu advers olayların riskinde vahşi tip hastalığına göre artışı gösteren hiçbir bulgu yoktur (bkz. bölüm 5.1 ve Pazarlama sonrası klinik çahşmalar).
+ Bkz. bölüm c
Oka/Merck suşunun izole edildiği aşılama sonrası döküntüleri genellikle hafiftir (bkz. bölüm
5.1).

c. Seçilmiş advers reaksiyoiilarm t^ııınııKlinik çalışmalarda herpes zoster olguları


Klinik çalışmalarda aşılanan 12 ay-12 yaş arası 9543 kişide 84.414 kişİ-İzleme yılı süresince 12 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. Buna göre hesaplanan insidans 100.000 kişi-yıl için en az 14 olgu olmuş; vahşi tip su çiçeği enfeksiyonundan sonraki insidans ise 77 olgu/ 100.000 kişi-yıl olmuştur. Aşılanan 13 yaş ve üzeri 1652 kişide 2 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. 14 olgunun tümü hafif olmuş ve sekel bildirilmemiştir. Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) Özellikle vahşi tip su çiçeği ile karşılaşmış aşılanan bireylerde herpes zoster insidansı üzerindeki uzun süreli etkisi şu an için bilinmemektedir.
12 aylık- 12 yaş arası çocuklan içeren başka bir klinik çalışmada, aşının bir dozunu alan grupta 2 herpes zoster olgusu bildirilirken, iki doz alan grupta hiçbir olgu bildirilmemiştir. Denekler aşılamadan sonra 10 yı! takip edilmişlerdir.

Bulaşma


Pazarlama sonrası deneyimden elde edilen izole olgu raporlarına göre, su çiçeği benzeri döküntü gelişen veya gelişmeyen aşılanmış bireylerin temas ettiği bireylere aşı virüsü seyrek olarak bulaşabilir (bkz. bölüm 4.4).

Su çiçeği asısının (canlı) (Oka/Merck suşu') diğer pedivatrik aşılar ile eş zamanlı uveulanması

Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) 12-23 aylık bebeklere kızamık, kabakulak, kızamıkçık (M-M-R II) aşısıyla birlikte uygulandığında, ateş (^ 38.9°C; oral eşdeğeri, aşılamadan sonra 0 -42. günlerde) %26-40 oranında bildirilmiştir (ayrıca bkz. bölüm 4.5).

d. Diğer özel popüiasyonlar

Yaşlılar


Klinik çalışma deneyimi yaşh bireyler (^65 yaşmdaki bireyler) ile genç bireyler arasında güvenlilik profili bakımından farklar saptamamıştır.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) önerilen dozdan daha yüksek dozda yanlışlıkla uygulandığı bildirilmiştir (ya önerilenden daha yüksek bir doz enjekte edilmiş, ya birden fazla enjeksiyon yapılmış ya da enjeksiyonların arasındaki süre önerilenden kısa olmuştur). Bu olgularda aşağıdaki advers olajlar bildirilmiştir; enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, acı, enflamasyon; huzursuzluk; gastrointestinal şikayetler (hematemez, fekal emesis, kusma ve diyarenin eşlik ettiği gastroenterit); Öksürük ve viral enfeksiyon. Bu olguların hiçbirinde uzun süreli sekel görülmemiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Su çiçeği aşısı
ATC kodu: J07BK

Klinik etkinlik değerlendirmesi

72

aylık-l2 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) önceki formülasyonlarmm yaklaşık 1000-17.000 PFU dozlarının kullanıldığı kombine klinik çalışmalarda, su çiçeği aşısım (canlı) (Oka/Merck suşu) almış ve vahşi tip virüsle karşılaşmış bireylerin büyük kısmı ya su çiçeğine karşı tam korunmuş ya da hastalığın daha hafif bir formunu geçirmiştir.
Spesifik olarak, su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) koruyucu etkinliği aşılamadan sonraki 42 günden itibaren üç farklı yolla incelenmiştir:
1) 2 yıl süren çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışma ile (N=956; etkinlik %95-%100; 17.430 PFU İçeren formülasyon);
2) 7-9 yıllık gözlem süresince aynı evde yaşayan bireylerle temastan sonra korunma incelenerek (N=259; etkinlik %8l-%88; 1000-9000 PFU içeren formülasyon);
3) Aşılanan bireylerde 7-9 yıldaki su çiçeği oranlarım 1972-1978 yılları arasındaki geçmiş kontrol verileriyle karşılaştırarak (N=5404; etkinlik %83- %94; 1000-9000 PFU içeren formülasyon).
Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) bir dozunu almış 12 ay-12 yaş arası 9202 kişiden oluşan bir grupta, 13 yıllık takip döneminde 1149 enfeksiyon olgusu (aşılamadan >6 hafta sonra ortaya çıkmıştır) gözlenmiştir. Bu 1149 olgudan 20'si (%1.7) şiddetli olarak sınıflanmıştır (lezyon sayısı >300, oral vücut sıcaklığı ^ 37.8°C). Aşılanmamış tarihsel kontrollerde vahşi tip virüs enfeksiyonundan sonra %36 oranındaki şiddetli olgularla karşılaştırıldığında yukarıdaki veriler aşılamadan sonra enfeksiyona yakalanan aşılı bireylerde gözlenen şiddetli olguların oranında %95 relatif azalmaya karşıhk gelmektedir.
Virüs ile karşılaşmadan sonraki 3 günde aşılama yoluyla su çiçeği profılaksisi iki küçük kontrollü çalışmada araştırılmıştn-. İlk çalışma aynı evde maruz kalımdan sonra 17 çocuktan hiçbirinin su çiçeği geliştirmediğini, buna karşılık temas edilen aşılanmamış 19 kişinin tümünde su çiçeği geliştiğini göstermiştir. Virüsle karşılaşma sonrası profılaksiyi inceleyen ikinci plasebo-kontrollü çalışmada, aşı grubundaki 10 çocuktan l'i ve plasebo grubundaki 13 çocuktan 12'si su çiçeği geçirmiştir. Hastane ortamında gerçekleştirilen kontrolsüz bir çalışmada bağışıklık sistemi bozulmuş 35 kişi dahil 148 hasta virüsle karşılaştıktan 1-3 gün sonra su çiçeği aşısının bir dozunu almış ve hiçbiri su çiçeği geliştirmemiştir.
Virüsle karşılaşmadan sonraki 4-5 günde su çiçeğinin önlenmesine ilişkin yayınlanmış veriler sınırlıdır. Çifl-kör bir çahşmada aktif su çiçeği olan çocukların duyarlı 26 kardeşi plasebo veya su çiçeği aşısına randomize edilmiştir. Su çiçeği aşı grubunda, 13 çocuktan 4'ü (%30.8) su çiçeği geliştirmiş; bu çocuklaidan 3'ü 4-5.günlerde aşılanmıştır. Ancak hastalık hafif şiddetliydi (1, 2 ve 50 lezyon). Buna karşılık, plasebo grubundaki 13 çocuktan 12'si (%92,3) tipik su çiçeği geliştirmiştir (60-600 lezyon). Dolayısıyla, su çiçeği ile karşılaşmadan 4-5 gün sonra aşılama sekonder su çiçeği olgularının seyrini değiştirebilir.

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


1 dozu (N=ll 14) üç ay arayla uygulanan 2 doz (N=1102) ile karşılaştıran bir çalışmada, 10 yıllık gözlem döneminde tüm şiddet düzeylerindeki su çiçeği hastalığına karşı hesaplanan etkinlik 1 doz için %94 ve 2 doz için %98'dir (p<0,001). 10 yıllık gözlem döneminde kümülatif su çiçeği oranı 1 dozdan sonra %7.5 ve 2 dozdan sonra %2.2 olmuştur. 1 doz veya
2 doz alan kişilerde bildirilen su çiçeği olgularının çoğu hafifti.

13 yaş ve üzerindeki sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


13 yaş ve üzerindeki bireylerde 4-8 hafta arayla verilen iki dozdan sonraki koruyucu etkinlik aşılamadan sonraki 6-7 yılda aym evde yaşayan kişilerin maruz kalmalarına dayanarak incelenmiştir. Klinik etkinlik oranı yaklaşık %80-100 arasında olmuştur.

Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) immünojenitesi

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Klinik çalışmalar buzdolabında stabil formülasyonun immünojenitesinin etkinlik yönünden değerlendirilen önceki formülasy onların immünojenitesiyle benzer olduğunu ortaya koymuştur.
Aşılamadan sonraki 6 haftada S 5 gpELISA ünitesi (gpELISA piyasada bulunmayan, yüksek düzeyde duyarlı bir testtir) düzeyindeki titrenin klinik korunma ile yaklaşık olarak ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ancak S 0.6 gpELISA ünitesi düzeyindeki titrenin uzun süreli koruma ile ilişkili olup olmadığı bilinmemektedir.

12 ay-12 vas arası bireylerde huiiioral immün yanıt


Serokonversiyon (genellikle >0.6 gpELISA ünitesine karşılık gelen test eşik değerine dayanır) 1000 - 50,000 PFU arasında değişen dozları alan 12 ay-12 yaş arası 9610 duyarlı bireyin %98'inde gözlenmiştir. Bu bireylerin yaklaşık %83'ünde

t

5 gpELISA ünite düzeyinde su çiçeği antikor titreleri oluşmuştur.
12-23 ayhk çocuklarda buzdolabında saklanan VARIVAX (8000 PFU/doz veya 25.000 PFU/doz) uygulaması aşılanan çocukların %93'ünde aşılamadan sonraki 6 haftada >5 gpELISA ünite düzeyinde su çiçeği antikor titreleri oluşturmuştur.

13 yas ve üzeri bireylerde humoral immün yanıt


13 yaş ve üzeri 934 kişide, yaklaşık 900-17.000 PFU arasında değişen dozlarda su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/Merck suşu) yapılan birçok klinik çalışma aşının 1 dozundan sonraki serokonversiyon oranının (su çiçeği antikor titresi S 0,6 gpELISA ünitesi) %73-lGO olduğunu göstermiştir. Antikor titreleri >5 gpELISA ünitesi olan deneklerin oranı %22-80 arasında olmuştur.
Yaklaşık 900-9000'PFU arasında değişen dozlarda verilen 2 aşı (601 denek) dozundan sonra, serokonversiyon oranı %97-100 arasında değişmiş ve antikor titreleri >5 gpELISA ünitesi olan deneklerin oranı %76-98 olmuştur.
65 yaş ve üzeri varicella zoster virüsü (VZV) seronegatif kişilerde VARIVAX'a verilen immün yanıtlara ilişkin hiçbir veri yoktur.

Uygulama yoluna göre humoral bağışıklık


İntramusküler yolla veya subkutan yolla VAR1VAX alan 752 denekteki karşılaştırmalı bir çalışma her iki uygulama yoluyla immünojenitenin benzer olduğunu göstermiştir.

12 aylık~12 yaş aran sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


Çok-merkezli bir çalışmada, 12 aylık-12 yaş arası sağlıklı çocuklar 1 doz VARIVÂX veya 3 ay arayla 2 doz VARIVAX almıştır. Aşağıdaki tabloda immûnojenite sonuçları gösterilmektedir.

VARIVAX 1-Doz Rejimi (N = 1114)
VARIVAX 2-Doz Rejimi (N=1102)

Aşılamadan 6 Hafta Sonra
1. Dozdan 6 Hafta Sonra
2. Dozdan 6 Hafta Sonra
Serokonversiyon Oranı
%98.9 (882/892)
%99.5 (847/851)
%99.9 (768/769)
VZV Antikor Titresi >5 gpELISA ünitesi/mL olan kişilerin yüzdesi (Seroproteksiyon Oranı)
%84.9 (757/892)
%87.3 (743/851)
%99.5 (765/769)
Geometrik ortalama titreleri (gpELISA Ünitesi/mL)
12.0
12.8
141.5
Bu çalışmanın ve aşının ikinci dozunun ilk dozdan 3-6 yıl sonra uygulandığı diğer çalışmaların sonuçları ikinci dozla VZV antikor yanıtında anlamlı güçlenmeyi göstermektedir.
3-6 yıl arayla, verilen 2 dozdan sonraki VZV antikor düzeyleri, 3 ay arayla verilen 2 dozdan sonraki düzeylerle benzerdir. Serokonversiyon oranları ilk dozdan sonra yaklaşık %100 ve ikinci dozdan sonra % 100'dür. Aşının seroproteksiyon oranlan (> 5 gpELISA Ünitesi/mL) birinci dozdan sonra yaklaşık %85 ve ikinci dozdan sonra %100 olmuştur ve geometrik ortalama titre (GMT) ikinci dozdan sonra ortalama yaklaşık 10 kat artmıştır (güvenlilik için, bkz. bölüm 4.8).

İmmün yamt süresi


12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Tekli doz ile aşılandıktan sonra uzun süre takip edilen 12 ay-12 yaş arası sağlıklı bireyleri içeren klinik çalışmalarda, saptanabilir su çiçeği antikorları (gpELISA S: 0.6 ünite) aşılaınadan
sonraki 1,yılda %99.1 (3092/3120), 2.yılda %99.4 (1382/1391), 3,yılda %98.7 (1032/1046), 4.yılda %99.3 (997/1004), 5.yılda %99.2

{111 m^)

ve 6,yılda %100 (432/432) oranında belirlenmiştir.

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


Dokuz yıllık takip döneminde, 2 doz alan bireylerde VZV antikor litreleri >5 gpELISA ünitesi/mL olanların yüzdesi ve GMT'ler, takibin 1. yılında 1 doz alanlara göre daha yüksek olmuş ve

tüm takip döneminde

ise benzer olmuştur. Her iki rejimde VZV antikor sürekliliğinin kümülatif oranı 9. yılda çok yüksek olmaya devam etmiştir (1 doz grubunda %99.0 ve 2 doz grubunda %98.8).

13 yaş ve üzeri bireyler


Aşının 2 dozunu alan 13 yaş ve üzeri sağlıklı bireyleri içeren klinik çalışmalarda, saptanabilir su çiçeği antikorları (gpELISA S 0.6 ünite) aşılamadan sonraki 1.yılda %97.9 (568/580),
2.yılda %97.1 (34/35), 3.yılda %100 (144/144), 4.yüda %97.0 (98/101), S.yılda %97.5 (78/80) ve 6,yılda %100 (45/45) oranında belirlenmiştir.
Vahşi tip su çiçeği ile karşılaşmadan sonra, aşılananların antikor düzeylerinde bir artış gözlenmiştir; bu gözlem bu çalışmalarda aşılamadan sonra antikor düzeylerinde uzun süreli, belirgin devamlılıktan sorumlu olabilir. Vahşi tip ile güçlenme yokluğunda, su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) uygulanmasından sonraki immün yanıt süresi bilinmemektedir (bkz. bölüm 4.2).
İmmün bellek ilk enjeksiyon yapıldığında yaşı 1-17 arasında olan 419 bireyde ilk aşılamadan
4-6 yıl sonra su çiçeği aşısmın (canlı) (Oka/Merck suşu) bir rapel dozu uygulanarak gösterilmiştir. Rapel dozdan önceki GMT (geometrik ortalama titre) 25.7 gpELISA Ünitesi/mL olmuş ve rapel dozdan yaklaşık 7-10 gün sonra 143.6 gpELISA ünitesi/mL'ye yükselmiştir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Aşılann farmakokinetik özelliklerinin incelemesi yapılmamaktadır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Geleneksel preklinik güvenlilik çalışmaları yapılmamıştır. Ancak KÜB'ün diğer bölümlerindeki klinik güvenlilik verilerine ek olarak klinik güvenlilik ile ilişkili olarak değerlendirilebilecek preklinik kaygılar olmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Toz:


Sukroz
Hidrolize jelatin Üre
Sodyum klorür Monosodyum L-glulamat Susuz di sodyum fosfat
Potasyum dihidrojeıı fosfat Potasyum klorür.
Eser miktardaki kalıntı bileşenler hakkında bilgi için bkz. bölüm 4.3 ve 4.4.

Çözücü:


Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Aşı diğer tıbbi ürünlerle kaııştmlmamaİıdır.
Aşı bölüm 6.6'da belirtilenler dışındaki tıbbi ürünler kullanılarak hazırlanmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay
6.4

Saklamayatedbirler

2°C-8°C arası sıcaklıklarda (buzdolabında) saklayınız. Rekonstitüsyondan önce ışıktan koruyunuz.
Hazırlandıktan sonra aşı hemen kullanılmalıdır. Bununla birlikte, kullanım döneminde +20''C - +25 °C arasındaki sıcaklıklarda 30 dakika süren stabilite gösterilmiştir.
Rekonstitüsyondan sonra 30 dakika içinde kullanılmazsa aşıyı atınız.
Aşıyı dondurmayınız.
Donmuş aşıyı çözüp kullanmayınız.

6.5 AmbalajıniçeriğiFlakon


Tıpalı (bütil kauçuk) \^e tek hareketle açılan kapaklı (alüminyum) 3 mL flakon (Tip I cam).

Kullanıma hazır enjektör


Piston tıpalı (klorobütil kauçuk) ve uç kapaklı (klorobütii kauçuk veya stiren bütadien kauçuk bileşimi-lateks içermeyen) 1 mL kullanıma hazır enjektörde sunulmaktadır.
Tek dozluk ambalajlarda bulunmaktadır.
Bütün ambalaj büyüklükleri pazarlanmayabilir.

6.6 Beşeri tıbbi ürÜDdcii arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Aşının hazırlanması için talimatlar

Dezenfektanlar ile temas ettiiTneyiniz.
Aşıyı hazırlamak için sadece kullanıma hazır enjektör ile verilen enjeksiyon suyunu kullanınız.
Önceden doldurulmuş enjektörün tüm içeriğini, toz içeren flakona enjekte edin. İyice karışması için yavaşça çalkalayın. Tüm içeriği aynı, kullanıma hazır enjektöre çekin ve aşıyı subkutan yolla uygulayın.
Hazırlanan aşı yabancı partiküllü madde ve/veya fiziksel görünümde değişiklik açısından gözle kontrol edilmelidir. Hazırlanan aşıda partiküllü madde gözlenirse veya aşı berrak renksiz ile açık san arasında bir renkte görünmüyorsa, aşı kullanılmamalıdır.
Bulaşıcı ajanların bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek için her hastada ayrı steril enjektör ve iğnenin kullanılması önemlidir.
Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü” yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. Astoria Kuleleri No:127BBlokKat:8 Esentepe 34394 İSTANBUL Tel: (0212) 336 10 00 Faks:(0212)2152733

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

47

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME IARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.05.2012 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Orijinal Referans: EUSPCIT/H/OIJ 4/001/II/045


KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADİ

VARIVAX 0.5 mİ (SC Enjeksiyon) Süspansiyon Hazırlamak İçin Liyofılize Toz İçeren Flakon ve Çözücü İçeren Kullanıma Hazır Enjektör [Canlı Su Çiçeği Virüs Aşısı]

2. KALITATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Canlı zayıflatılmış varisella virüsünün liyofüize edilmiş aşısıdır.

Etkin madde:

Sulandırıldıktan sonra tek doz (0,5 mL);
> 1350 Varisella virüsü (Oka/Merck Suşu) (canlı, atenüe)
İnsan dipioid (MRC-5) hücrelerinde üretilmiştir.
*** PFU: Plak oluşturucu birim

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorüı- 2.3 mg
Potasyum klorür 57 mcg
Bu aşı eser miktarda neomisin içerebilir (bkz. bölüm 4.3 ve 4.4)
Yardımcı maddeler için bölüm ö.l'e bakmız.

3. FARMASÖTİK FORM

Liyofilize toz içeren flakon ve çözücü içeren kullanıma hazır enjektör Beyaz ila beyazımsı toz ve berrak, renksiz sıvı çözücü

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötikendikasyonlar

VARIVAX, 12 aylıktan itibaren bireylerde su çiçeğine karşı aşılama içİn endikedir.
VARIVAX su çiçeğiyle karşılaşmış duyarlı bireylere de uygulanabilir. Su çiçeğiyle karşılaşmadan sonraki 3 gün içinde, aşılanıa klinik yönden belirgin enfeksiyonu önleyebilir veya enfeksiyonun seyrini değiştirebilir. Ayrıca, virüs ile karşılaşmadan sonraki 5 gün içerisinde aşılamanın enfeksiyon seyrini değiştirebildiğini gösteren sınırlı veriler vardır (bkz. bölüm 5.1).
VARIVAX yürürlükteki resmi önerilere göre kullanılmalıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:

12 aylıktan küçük bireyler:


VARIVAX, 12 aylıktan küçük bireylere uygulanmamalıdır.

12 aylık'tan12yasına kadar olan bireyler:


12 aylıktan itibaren bireyler su çiçeğine karşı optimal korunma için ikİ VARIVAX dozu almalıdır (bkz. bölüm 5.1). VARIVAX'ın birinci ve ikinci dozu arasmda en az bir ay olmalıdır. Klinik çalışmalarda dozlar arasmda 1 aydan 6 yıla kadar değişen aralıklar kullanılmıştır (bi-cz. bölüm 5.1). İkinci dozun zamanlaması ülkenin yürürlükteki resmi tavsiyelerine göre değişiklik gösterebilir.

Not: Bir veya iki aşı dozunun gerekliliği ve su çiçeği içeren aşıların dozları arasındaki süreye dair uygulanabilir resmi tavsiyeler, farklılık gösterebilir.


Yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi >%25 olan, asemptomatik HIV enfeksiyonlu [CDC Sınıf 1] 12 ay-12 yaş arasındaki bireyler 0.5 mL'lik iki dozu 12 hafta arayla almalıdır.

13 yaş ve üzerindeki bireyler:


13 yaş ve üzerindeki bireyler, 0.5 mL'lik iki dozu 4-8 hafta arayla almalıdır. Dozlar arasındaki süre 8 haftayı aşarsa, ikinci doz mümkün olan en kısa zamanda verilmelidir. Bazı bireyler ikinci doz uygulanıncaya kadar korunamayabilir.
Aşılamadan som-aki 9 yıla kadar koruyucu etkinliği gösteren veriler mevcuttur (bkz. bölüm
5.1). Ancak rapel dozlara olan ihtiyaç henüz belirlenmemiştir.
VARIVAX seronegatif deneklere planlanan veya gelecekteki muhtemel immünsupresyon döneminden önce uygulanacaksa (organ transplantasyonu için bekleyen bireyler ve malign hastalığı remisyon fazında olan bireyler), maksimum koruma beklenmeden önce, aşılamaların zamanı belirlenirken ikinci dozdan sonraki süre dikkate alınmalıdır (bkz. bölüm 4.3, 4,4 ve
5.1).

Uygulama şekli:

Aşı subkutan (SC) yolla enjekte edilir.
Tercih edilen enjeksiyon bölgeleri küçük çocuklarda uyluğun ön dış tarafi ve daha büyük çocuklar, adolesaniar ve erişkinlerde deltoid bölgedir.
Trombositopenik veya herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara aşı subkutan yolla uygulanmalıdır.

İNTRAVASKÜLER YOLLA ENJEKTE EDİLMEMELİDİR.

Ürün hazırlanmadan ve uygulanmadan önce alınması gereken önlemler: bkz. bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir özel uyan buhınmamaktadır,

Pediyatrik popülasyon;

VARIVAX'm 12 aylıktan küçük bireylerde güvenlilik veya etkinliğine ilişkin hiçbir klinik veri yoktur. 12 aylıktan küçük bebeklere uygulanması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaşm üzerindeki seronegatif kişilerde VARIVAX'ın koruyucu etkinliği veya immün yanıtlarına ilişkin hiçbir veri yoktur.

4.3 Kontrendikasyonlar

® Herhangi bir su çiçeği aşısına, aşının herhangi bir bileşenine veya jelatin veya neomisine (hazırlanan aşının her bir dozu eser miktarda neomisin içerir bkz. bölüm 4.4, ve 6,1) karşı aşırı duyarlılık öyküsü olanlarda.
» Kan diskrazileri, lösemi, lenfomamn herhangi bir tipi veya kemik iliği ya da lenf sistemlerini etkileyen başka malign neopiazmlar.
» İmraünsupresif tedavi alan bireyler (yüksek doz kortikosteroidler dahil).
* Hipogammaglobulinemi ve AIDS veya semptomatik HIV enfeksiyonu veya CD Sınıf 2 veya daha yüksek veya yaşa spesifik CD4 T-lenfosit >iizdeleri <% 25 olan bireyler dahil humoral veya hücresel (önceden var olan veya edinilmiş) immün yetmezliği olan bireyler (bkz. bölüm 4.4).
® Potansiyel aşı uygulanacaklarda immün yeterlilik kanıtlanmadığı müddetçe, aile geçmişinde doğuştan veya kalıtsal immün yetmezlik olan bireylerde.
® Tedavi edilmemiş aktif tüberküloz.
» 38.5°C'nin üzerinde ateşin eşlik ettiği herhangi bir hastalık; ancak düşük dereceli ateş tek
başına aşılama için bir kontrendikasyon oluşturmaz.
® Gebelik (bkz. bölüm 4,4 ve 4.6).
4.4

Özel kullanım uyanları ve önlemleri

Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyon için uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır.
Diğer aşılarda olduğu gibi, sadece aşmın etkin maddesine değil, aynı zamanda aşının içerdiği aşağıdaki yardımcı maddelere ve eser miktardaki kalıntılara karşı da aşın duyarlılık reaksiyonları gelişme ihtimali vardır: jelatin ve neomisin; MRC-5 hücrelerinin kalıntıları (DNA ve proteinler) ve MRC-5 kültür vasatından kaynaklanan eser miktarda sığır buzağı serumu (bkz. bölüm 2 ve 6.1).
Tüm aşılarda olduğu gibi, VARIVAX tüm bireyleri doğal yolla edinilen su çiçeğine karşı tam olarak korumaz. Klinik çalışmalarda etkinlik sadece, 12 yaşa kadar sağlıklı bireylerde tekli dozdan sonraki 6 haftadan itibaren veya yaşh deneklerde ikinci dozdan sonraki 6 haftadan itibaren incelenmiştir (bkz. bölüm 5.1).
İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte olduğu bilinen, immün supresyon bulguları olan ve olmayan 12 ay ve üzeri bireylerde aşının güvenlilik ve etkinliğiyle ilgili veriler sımrlıdır. Ancak VARIVAX yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi ^ %25 olan, asemptomatik HIV enfeksiyonlu [CDC Sınıf 1] 12 ay-12 yaş arası bireylere uygulanabilir (bkz. bölüm 4.3).
Aşı uygulanan bireyler aşılamadan sonraki 6 haftada salisilat içeren ilaçların kullanımından kaçınmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

Gebelik ve emzirme


Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar aşılanmadan önce gebelik engellenmeli ve etkin doğum kontrol yöntemi aşılamadan sonraki 3 ay boyımca kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.3. ve
4.6). İlave olarak, VARIVAX emziren anneler içİn genel olarak önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.6).

Bulaşma


Su çiçeği benzeri döküntü gelişen veya gelişmeyen aşılanmış sağlıklı bireyler ile onların temas ettiği sağlıklı duyarlı kişiler, gebe kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış kişilere aşı virüsü nadiren bulaşabilir (bkz. bölüm 4.8).
Bu nedenle, aşılanan kişiler aşılamadan sonraki 6 haftaya kadar yüksek riskli duyarlı bireyler ile yakın temastan mümkün olduğunca kaçınmaya gayret etmelidir.
Yüksek riskli kişiler ile temasın kaçınılmaz olduğu durumlarda, aşılamadan önce aşı virüsünün potansiyel bulaşma riski, vahşi tip su çiçeği virüsüne yakalanma ve virüsü bulaştırma riskine karşı değerlendirilmelidir.
Yüksek riskli duyarlı bireyler aşağıdaki gibidir:
* Bağışıklığı bozulmuş bireyler (bkz. bölüm 4.3);
* Belgelenmiş pozitif su çiçeği öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulgulan olmayan gebe kadmlar;
* Belgelenmiş pozitif su çiçeği Öyküsü veya önceki enfeksiyona ait laboratuvar bulguları olmayan annelerden doğan yeni doğmuş bebekler.

Yardımcı maddeler:


Sodyum ve potasyum:
VARIVAX 0.5 mL'lik dozunda 2.3 mg sodyum klorür ve 0.057 mg potasyum ihtiva eder. Sodyum ve potasyum miktarına bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkifeşim şekilleri

VARIVAX aynı enjektör içerisinde başka herhangi bir aşı veya başka bir tıbbi ürün ile karıştırılmamalıdır. Diğer enjektabl aşılar veya başka tıbbi ürünler farklı vücut bölgelerine, ayrı enjeksiyonlarla uygulanmalıdır.

Diğer aşılar ile eş zan'ianlı uygulama


VARJVAX yürümeye yeni başlamış çocuklara kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı,

Haemophilus influenzae

tip b konjuge aşı, hepatit B aşısı, difteri/ tetanoz/ tam hücreli boğmaca aşısı ve oral polio virüs aşısıyla aynı zamanda ancak farklı bir enjeksiyon bölgesinden uygulanmıştır. VARIVAX ile eş zamanlı uygulandığında, antijenlerden herhangi birine verilen immün yanıtlarda klinik yönden farka ilişkin hiçbir veri yoktur. Eğer su çiçeği aşısı (canh) (Oka/Merck suşu) kızamık, kabakulak ve kızamıkçık canh virüs aşısıyla eş zamanlı olarak uygulanmazsa, 2 canh virüs aşısı arasında 1 ay süre bırakılmalıdır.
VARIVAX ile tetravalan, pentavaian veya heksavakn (difteri, tetanoz vc asclüler boğmaca [DTaP]) içeren aşıların eş zamanlı uygulanması incelenmemiştir.
Kan veya plazma transfuzyonlarından sonra veya norma! insan immün globulin veya varisella zoster immün globülini (VZIG) uygulandıktan sonra aşılama en az 5 ay ertelenmelidir.
Vaıisella zoster virüs antikoru içeren kan ürünleri (VZIG dahil) veya diğer immün globalin preparatlarmm VARIVAX'ın bir dozundan sonraki 1 ay içinde uygulanması aşıya verilen immün yanıtı azaltabilir ve dolayısıyla onun koruyucu etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, zorunlu olduğu düşünülmedikçe bu ürünlerden herhangi birinin VARIVAX'ın bir dozundan sonraki 1 ay içinde uygulanmasmdan kaçınılmalıdır.
Vahşi tip su çiçeği enfeksiyonu sırasında salisilatların kullanımından sonra Reye sendromu bildirildiğinden, aşılanan kişiler VARIVAX aşılamasından sonra 6 hafta süreyle salisilat içeren ilaçların kullanımından kaçınmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir özel uyarı bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğunı kontrolü (Koatrasepsiyon)

Çocuk doğuiTna potansiyeli olan kadınlar aşılanmadan önce gebelik engellenmeli ve etkin doğum kontrol yöntemi aşılamadan sonraki 3 ay süresince kullanılmalıdır.

Gebelik dörsemi

Aşıyla birlikte yapılan çalışmalar gebe kadınlarda gerçekleştirilmemiştir. Aşı gebe bir kadına uygulandığında fetal hasara yol açıp açmadığı veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Ancak vahşi tip su çiçeğinin fetal hasara yol açtığı bilinmektedir ve yeni doğan bebekte şiddetli su çiçeği ile ve hayatının ilk yılında herpes zoster riskinde artış ile ilişkilendirilmektedir.

Bu nedenle VARIVAX gebe kadınlara uygulanmamalıdır

(bkz. bölüm 4.3).

Laktasyon dönemi

Aşı viral suşunun anneden yenidogan bebeğe teorik bulaşma riski nedeniyle, VARIVAX emziren anneler için genel olarak önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.4). Varisella öyküsü negatif olan hastalığa maruz kalmış kadınlar veya varisella yönünden seronegatif olduğu bilinen kadınlar bireysel bazda değerlendirilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

VARIVAX ile hayvan üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. VARIVAX üreme yeteneğini etkileme potansiyeli yönünden değerlendirilmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma becerisi üzerine etkileri ile ilgili bir çalışma gerçekleştirilmemiştir.

4.8 İstenmeyen etkiler

a. Güvenlilik profilinin özeti


Klinik çalışmalarda su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) dondurulmuş ve bıızdolabındalci stabil formülasyonları >12 aylık yaklaşık 17.000 sağlıklı bireye uygulanmış ve bu bireyler her dozdan sonra 42 güne kadar takip edilmişlerdir, Seropozitif bireylerde VARIVAX kullanımıyla advers olay riskinde artış olmamıştır. Buzdolabmdaki stabil su çiçeği aşısmmın (canlı) (Oka/Merck suşu) güveıılilik profili, önceki aşı formülasyonlarının güvenlilik profilleri ile genellikle benzer olmuştur.
Yaşları 12 ay ile 14 yıl arasında değişen, 9İ4'ünün su çiçeğine duyarlı olduğunun serolojik olarak doğrulandığı, 956 sağlıklı bireyde gerçekleştirilen çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışmada aşılanan kişilerde plasebo alanlara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda görülen yegane advers olaylar enjeksiyon bölgesinde ağrı (%26.7'ye karşı %18.1) ve kızarıklık (%5.7'ye karşı %2.4) ve enjeksiyon bölgesi dışnıda su çiçeği benzeri döküntü (%2.2'ye karşı

%.).

Klinik bir çalışmada 752 çocuk intramusküler veya subkutan yolla VARIVAX almıştır. Her iki uygulama yolunun genel güvenlilik profili benzerdir ancak enjeksiyon bölgesi reaksiyonları intramusküler (İM) grubunda (%20.9) subkutan (SC) grubuna göre (%34,3) daha az görülmüştür.
Yaşları 12 ay ila 12 yaş arasında değişen yaklaşık 86.000 çocukta ve 13 yaş ve üzeri 3600 bireyde kısa süreli (30-60 günlük takip süresi) güvenliliğin değerlendirildiği su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) ile gerçekleştirilen bir pazarlama sonrası çalışmada, aşıya bağlı ciddi advers olaylar bildirilmemiştir.

b. Advers reaksiyonların özeti

Klinik çalışmalar

Nedenselliğin değerlendirildiği klinik çalışmalarda (5185 denek) aşağıdaki advers olaylar aşılamayla zamansal olarak ilişkilendirilmiştir:
Advers olaylar sıklıklarına göre aşağıdaki düzendeki başlıklar altına listelenmiştir:
Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ve <1/lÜ), yaygın olmayan (> 1/1000 ve <1/100), seyrek (> 1/10.000 ve <i/1000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

12 av-12 yaş arasısağlıklı bireyler (l doz)


Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu
Yaygın olmayan; influenza, gastroenterit, otit, otitis media, farenjit, su çiçeği, viral ekzantem, viral enfeksiyon
Seyrek: Enfeksiyon, kandidiyazis, gribal hastalık, zehirli olmayan ısınk/sokma
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Seyrek: Lenfadenopati, lenfadenit, trombositopeni
Metabolizma ve beslenme hastalıkları Yaygın olmayan; Anoreksi
Psikiyatrik hastalıklar Yaygın: Huzursuzluk
Yaygın olmayan: Ağlama, uykusuzluk, uyku bozukluğu
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan; Baş ağrısı, uyku hali
Seyrek: Apati, sinirlilik, ajitasyon, aşırı uyuma, rüya anormallikleri, duygusal değişiklikler, yürümede anormallik, ateşli nöbet, titreme
Göz hastahkları
Yaygın olmayan: Konjunktivit
Seyrek: Akut konjunktivit, gözyaşı artışı, göz kapağında ödem, iritasyon
Kulak ve iç kulak hastalıkları Seyrek: Kulak ağrısı
Vasküler hastalıklar Seyrek; Ekstravazasyon
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar
Yaygın olmayan; Öksürük, ıiazal konjesyon, solunum konjesyonu, rinore
Seyrek: Sinüzit, aksırma, pulmoner konjesyon, burun kanaması, rinit, hırıltılı solunum,
bronşit, solunum enfeksiyonu, pnömoni
Gastrointestinal hastalıklar Yaygın olmayan.: Diyai'e, kusma
Seyrek: Abdominal ağrı, bulantı, flatülans, kanlı dışkı, ağız ülseri Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Döküntü, kızamık/kızamıkçık benzeri döküntü, su çiçeği benzeri döküntü (genelleştirilmiş medyan 5 iezyon)
Yaygm olmayan: Kontakt demıatit, bebek bezi döküntüsü, eritem, miliaria rubra (sıcaklığa bağlı döküntü), prurit, ürtiker
Seyrek; Yüzde ve boyunda kızarıklık, vezikül, atopik dermatit, egzama, akne, herpes simpleks, kurdeşen benzeri döküntü, kontüzyon, dermatit, ilaca bağlı kabartılar, impetigo, deri enfeksiyonu, kızamık, güneş yanığı
Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları
Seyrek: Kas-iskelet ağrısı, miyalji, kalça, bacak veya boyunda ağrı, tutukluk
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Çok yaygın: Ateş
Yaygm: Enjeksiyon bölgesinde eritem, döküntü, ağn/hassasiyet/acı, şişlik ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon bölgesinde medyan 2 İezyon)
Yaygın olmayan; Asteni/yorgunluk; enjeksiyon bölgesinde ekimoz, hematom, sertleşme, döMntü; kınkhk
Seyrek: Enjeksiyon bölgesinde egzama, nodül, sıcaklık, kurdeşen benzeri döküntü, renk değişikliği, enflamasyon, sertlik, travma, kalmlaşma/kuruluk, ödem/şişlik, ağn/hassasiyet/acı; sıcaklık hissi; aşırı ısınma; iğne giriş yerinde hemoraji; dudaklarda anormallik.

12 av -12 yas arası saslıklı bireyler (>3 ay arayla 2 doz alınmıştır)


Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) uygulanan 12 ay ila 12 yaş arasındaki bireylerde aşılama ile zamansal olarak ilişkilendirilen aşağıdaki ciddi advers olaylar bildirilmiştir; diyare, febril nöbetler, ateş, postenfeksiyöz aitrit, kusma.
VARIVAX'm ikinci dozundan sonra görülen sistemik klinik advers olayların oram ilk dozdan sonra görülenlerin oranı ile genel olarak benzer veya daha düşüktür. Enjeksiyon bölgesinde reaksiyonların (esas olarak eritem ve şişlik) oranları ikinci dozdan sonra daha yüksektir (çalışma hakkmda açıklama için bkz. bölüm 5.1).

13 yas ve üzeri saslıklı bireyler (çoğu 4-8 hafta arayla 2 doz almıştır)


Ciddi advers olaylar haricinde, 13 yaş ve üzeri bireylerde nedensellik incelenmemiştir. Ancak klinik çalışmalarda (1648 denek) aşağıdaki olaylar aşılamayla zamansa! olarak iiişkilendirilmiştir;
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın; Su çiçeği benzeri döküntü (genelleştiriimiş medyan 5 lezyon)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Ateş >37.7°C oral; enjeksiyon bölgesinde eritem, acı ve şişlik
Yaygm; Enjeksiyon bölgesinde döküntü, prurit ve su çiçeği benzeri döküntü (enjeksiyon
bölgesinde medyan 2 lezyon)
Yaygm olmayan: Enjeksiyon bölgesinde ekimoz, hematom, sertleşme, uyuşma ve sıcaklık hissi
Seyrek; Ağırlık hissi, hiperpigmentasyon, tutukluk.

Pazarlama sonrası deneyim

Dünya genelinde pazarlama sonrası kullanımda, VARIVAX aşılamasıyla zamansal olarak ilişkili çok aşağıdaki spontan advers olaylar”" bildirilmiştir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Ensefalii*=*=, farenjit, pnömoni=*=*, varisella (aşı suşu), herpes zoster**^
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Aplastik anemi, trombositopeni (İTP=idyopatik trombositopenik purpura dahil), lenfadenopati Bağışıklık sistemi hastalıkları
Anaflaksi (anaflaktik şok dahil) ve ilişkili fenomenler, anjiyonörotik ödem, yüz ödemi ve periferal ödem, alerji öyküsü olan veya olmayan bireylerde anaflaksi
Sinir sistemi hastalıkları
Serebrovasküler travma, ateşli ve ateşsiz kon\oılsiyonlar, Guillain-Barre sendromu, transvers miyelit, Bell paralizisi, ataksi**, vertigo/baş dönmesi, parestezi, aseptik menenjit
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar Pnömomt
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Stevens-Johnson sendromu, eritema multiforme, Henoch-Schönlein purpura, deri ve yumuşak dokularda sekonder bakteri enfeksiyonları (impetigo ve selülit dahil).
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar İritabilite
Bu olaylar büyüklüğü belli olma3^an bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden, sıkhkİarını net olarak tahmin etmek her zaman mümkün olmamakta veya aşı maruziyeti ile nedensel ilişkileri belirlenememektedir. Sonuç olarak, bu advers olayların sıklığı "bilinmiyor" olarak nitelendirilmektedir.
** Su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/Merck suşu) bildirilen bu seçilmiş advers olaylar vahşi tip su çiçeği enfeksiyonunun da bir sonucudur. Aktif pazarlama sonrası deneyim çalışmalarında veya pasif pazarlama sonrası deneyim bildiriminde aşılamadan sonra bu advers olayların riskinde vahşi tip hastal ığına göre artışı gösteren hiçbir bulgu yoktur (bkz. bölüm 5.1 ve Pazarlama sonrası klinik çalışmalar).
+ Bkz. bölüm c
Oka/Merck suşunun izole edildiği aşılama sonrası döküntüleri genellikle hafiftir (bkz. bölüm
5.1).
c. Seçilmiş advers reaksiyonların tansmi

Klinik çalışmalarda herpes zoster olguları


Klinik çalışmalarda aşılanan 12 ay-12 yaş arası 9543 kişide 84.414 kişi-izleme yılı süresince 12 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. Buna göre hesaplanan insidans 100.000 kişi-yıl için en az 14 olgu olmuş; vahşi tip su çiçeği enfeksiyonundan sonraki

ins

idans ise 77 olgu/ 100.000 kişi-yıl olmuştur. Aşılanan 13 yaş ve üzeri 1652 kişide 2 herpes zoster olgusu bildirilmiştir. 14 olgunun tümü hafif olmuş ve sekel bildirilmemiştir. Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) özellikle vahşi tip su çiçeği ile karşılaşmış aşılanan bireylerde herpes zoster insidansı üzerindeki uzun süreli etkisi şu an için bilinmemektedir.
12 aylık- 12 yaş arası çocukları içeren başka bir klinik çalışmada, aşımn bir dozunu alan grupta 2 herpes zoster olgusu bildirilirken, iki doz alan grupta hiçbir olgu bildirilmemiştir. Denekler aşılamadan sonra 10 yıl takip edilmişlerdir.

Bulaşma


Pazarlama sonrası deneyimden elde edilen izole olgu raporlarına göre, su çiçeği benzeri döküntü gelişen veya gelişmeyen aşılanmış bireylerin temas ettiği bireylere aşı virüsü seyrek olarak bulaşabilir (bkz. bölüm 4,4).

Su çiçeği asısının (canlı) (Oka/Merck susa) diğer pedivatrik asılar ile eş zamanlı uygulanması

Su çiçeği aşısı (canlı) (Oka/Merck suşu) 12-23 aylık bebeklere kızamık, kabakulak, kızamıkçık (M-M-R II) aşısıyla birlikte uygulandığında, ateş (S: 38.9°C; oral eşdeğeri, aşılamadan sonra 0-42. günlerde) %26-4Q oranında bildirilmiştir (ayrıca bkz. bölüm 4.5).

d. Diğer özel popülasyonlar

Yaşlılar


Klinik çalışma deneyimi yaşlı bireyler 65 yaşındaki bireyler) ile genç bireyler arasında güvenlilik profili bakımından farklar saptamamıştır.

4.9 Doz aşıma ve tedavisi

Su çiçeği aşısının (canh) (Oka/Merck suşu) önerilen dozdan daha yüksek dozda yanlışlıkla uygulandığı bildirilmiştir (ya önerilenden daha yüksek bir doz enjekte edilmiş, ya birden fazla enjeksiyon yapılmış ya da enjeksiyonların arasındaki süre önerilenden kısa olmuştur). Bu olgularda aşağıdaki advers olaylar bildirilmiştir: enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, acı, enflamasyon; huzursuzluk; gastrointestinal şikayetler (hematemez, fekal emesis, kusma ve diyarenin eşlik ettiği gastroenterit); öksürük ve viral enfeksiyon. Bu olguların hiçbirinde uzun süreli sekel görülmemiştir,

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinasiiik özellikler

Farmakoterapötik grup: Su çiçeği aşısı
ATC kodu: J07BK

Klinik etkinlik değerlendirmesi

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) önceki formülasyonlarmın yaklaşık lOOO-17.000 PFU dozlarının kullamidığı kombine klinik çalışmalarda, su çiçeği aşısını (canlı) (Oka/Merck suşu) almış ve vahşi tip virüsle karşılaşmış bireylerin büyük kısmı ya su çiçeğine karşı tam korunmuş ya da hastalığın daha hafif bir formunu geçirmiştir.
Spesifik olarak, su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) koruyucu etkinliği aşılamadan sonraki 42 günden itibaren üç farklı yolla incelenmiştir:
1) 2 yıl süren çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışma ile (N-956; etkinlik %95-%iOO; 17.430 PFU içeren formülasyon);
2) 7-9 yıllık gözlem süresince aynı evde yaşayan bireylerle temastan sonra korunma incelenerek (N=259; etkinlik %81-%88; 1000-9000 PFU içeren formülasyon);
3) Aşılanan bireylerde 7-9 yıldaki su çiçeği oranlarını 1972-1978 yılları arasındaki geçmiş kontrol verileriyle karşılaştırarak (N-5404; etkinlik %83- %94; 1000-9000 PFU içeren formülasyon).
Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) bir dozunu almış 12 ay-12 yaş arası 9202 kişiden oluşan bir grupta, 13 yıllık takip döneminde 1149 enfeksiyon olgusu (aşılamadan >6 hafta sonra ortaya çıkmüştır) gözlenmiştir. Bu 1149 olgudan 20'si (%1,7) şiddetli olarak smıflanmıştır (lezyon sayısı >300, oral vücut sıcakhğı ^ 37.8°C), Aşılanmamış tarihsel kontrollerde vahşi tip virüs enfeksiyonunda sonra %36 oranındaki şiddetli olgulai'la karşılaştmldıgmda yukarıdaki veriler aşılamadan sonra enfeksiyona yakalanan aşıh bireylerde gözlenen şiddetli olguların oranında %95 relatif azalmaya karşılık gelmektedir.
Virüs ile karşılaşmadan sonraki 3 günde aştlama yoluyla su çiçeği profılaksisi iki küçük kontrollü çalışmada araştırılmıştır. İlk çalışma aynı evde maruz kalımdan sonra 17 çocuktan hiçbirinin su çiçeği geliştirmediğini, buna karşılık temas edilen aşılanmamış 19 kişinin tümünde su çiçeği geliştiğini göstermiştir. Virüsle karşılaşma sonrası profilaksiyi inceleyen ikinci plasebo-kontrollü çalışmada, aşı grubundaki 10 çocuktan l'i ve plasebo grubundaki )3 çocuktan 12'si su çiçeği geçirmiştir. Hastane ortamında gerçekleştirilen kontrolsüz bir çalışmada bağışıklık sistemi bozulmuş 35 kişi dahil 148 hasta virüsle karşılaştıktan 1-3 gün sonra su çiçeği aşısmm bir dozunu almış vc hiçbiri su çiçeği geliştirmemiştir.
Virüsle karşılaşmadan sonraki 4-5 günde su çiçeğinin önlenmesine ilişkin yayınlanmış veriler sınırlıdır. Çift-kör bir çalışmada aktif su çiçeği olan çocukların duyarlı 26 kardeşi plasebo veya su çiçeği aşısma randomize edilmiştir. Su çiçeği aşı grubunda, 13 çocuktan 4'ü (%30.8) su çiçeği geliştirmiş; bu çocuklardan 3'ü 4-5.günlerde aşılanmıştır. Ancak hastalık hafif şiddetliydi (I, 2 ve 50 lezyon). Buna karşılık, plasebo grubundaki 13 çocuktan 12'si (%92.3) tipik su çiçeği geliştirmiştir (60-600 lezyon). Dolayısıyla, su çiçeği ile karşılaşmadan 4-5 gün sonra aşılama sekonder su çiçeği olgularının seyrini değiştirebilir,

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


1 dozu (N=1114) üç ay arayla uygulanan 2 doz (N=II02) ile karşılaştıran bir çalışmada, 10 yıllık gözlem döneminde tüm şiddet düzeylerindeki su çiçeği hastalığına karşı hesaplanan etkinlik 1 doz için %94 ve 2 doz için %98'dir (p<0.001). 10 yıllık gözlem döneminde kümülatif su çiçeği oranı 1 dozdan sonra

%1.S

ve 2 dozdan sonra %2.2 olmuştur. 1 doz veya
2 doz alan kişilerde bildirilen su çiçeği olgularının çoğu hafifti.

13 yaş ve üzerindeki sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


13 yaş ve üzerindeki bireylerde 4-8 hafta arayla verilen iki dozdan sonraki koruyucu etkinlik aşılamadan sonraki 6-7 yılda aynı evde yaşayan kişilerin maruz kalmalarına dayanarak incelenmiştir. Klinik etkinlik oram yaklaşık %80-100 arasında olmuştur.
Su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suştı) immünojenitesi

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Klinik çalışmalar buzdolabında stabil formülasyonun immünojenitesinin etkinlik yönünden değerlendirilen önceki formülasyonlarm immünojenitesiyle benzer olduğunu ortaya koymuştur.
Aşılamadan sonraki 6 haftada S 5 gpELISA ünitesi (gpELISA piyasada bulunmayan, yüksek düzeyde duyarlı bir testtir) düzeyindeki titrenin klinik korunma ile yaklaşık olarak ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ancak >0.6 gpELISA ünitesi düzeyindeki titrenin uzun süreli koruma ile ilişkili olup olmadığı bilinmemektedir.

12 ay-12 yaş arası bireylerde humoral immün yanıt


Serokonversiyon (genellikle ^ 0.6 gpELISA ünitesine karşılık gelen test eşik değerine dayanır) 1000 - 50,000 PFU arasında değişen dozları alan 12 ay-12 yaş arası 9610 duyarlı bireyin %98'inde gözlenmiştir. Bu bireylerin yaklaşık %83'ünde S 5 gpELISA ünite düzeyinde su çiçeği antikor titreİeri oluşmuştur.
12-23 aylık çocuklarda buzdolabmda saklanan VARIVAX (8000 PFU/doz veya 25.000 PFU/doz) uygulaması aşılanan çocukların %93'ünde aşılamadan sonraki 6 haftada >5 gpELISA ünite düzeyinde su çiçeği antikor iitreieri oluşturmuştur.

13 yaş ve üzeri bireylerde humoral immün yanıt


13 yaş ve üzeri 934 kişide, yaklaşık 900-17,000 PFU arasında değişen dozlarda su çiçeği aşısıyla (canlı) (Oka/Merck suşu) yapılan birçok klinik çalışma aşının 1 dozundan som-aki serokonversiyon oraıunın (su çiçeği antikor titresi >0.6 gpELISA ünitesi) %73-100 olduğunu göstermiştir. Antikor titreleri >5 gpELISA ünitesi olan deneklerin oranı %22-80 arasında olmuştur.
Yaklaşık 900-9000 PFÜ arasında değişen dozlarda verilen 2 aşı (601 denek) dozundan sonra, serokonversiyon oranı %97'100 arasında değişmiş ve antikor titreleri S 5 gpELISA ünitesi olan deneklerin oranı %76-98 olmuştur,
65 yaş ve üzeri varicella zoster virüsü (VZV) seronegatif kişilerde VARlVAX'a verilen immün yanıtlara ilişkin hiçbir veri yoktur.

Uygulama yoluna göre humoral bağışıklık


İntramusküler yolla veya subkutan yolla VARIVAX alan 752 denekteki karşılaştırmalı bir çalışma her iki uygulama yoluyla immünojenitenin benzer olduğunu göstermiştir.

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


Çok-merkezli bir çalışmada, 12 aylık-12 yaş arası sağlıklı çocuklar 1 doz VARIVAX veya 3 ay arayla 2 doz VARIVAX almıştır. Aşağıdaki tabloda immünojenite sonuçları gösterilmektedir.

VARIVAX 1-Doz Rejimi (N- 1114)
VARIVAX 2-Doz Rejimi (N= 1102)

Aşılamadan 6 Hafta Sonra
1. Dozdan 6 Hafta Sonra
2. Dozdan 6 Hafta Soma
Serokonversiyon Oranı
%98.9 (882/892)
%99.5 (847/851)
%99.9 (768/769)
VZV Antikor Titresİ >5 gpELISA ünitesi/mL olan kişilerin yüzdesi (Seroproteksiyon Oranı)
%84.9 (757/892)
%87.3 (743/851)
%99.5 (765/769)
Geometrik ortalama titreleri (gpELISA ünitesi/mL)
12.0
12.8
141.5
Bu çalışmanın ve aşinın ikinci dozunun ilk dozdan 3-6 yıl sonra uygulandığı diğer çalışmalarm sonuçları ikinci dozla VZV antikor yanıtında anlamlı güçlenmeyi göstermektedir.
3-6 yıl arayla verilen 2 dozdan sonraki VZV antikor düzeyleri, 3 ay arayla verilen 2 dozdan sonraki düzeylerle benzerdir. Serokonversiyon oranlan ilk dozdan sonra yaklaşık %100 ve ikinci dozdan sonra % 100'dür, Aşımn seroproteksiyon oranları (> 5 gpELISA Ünitesi/mL) birinci dozdan sonra yaklaşık %85 ve ikinci dozdan sonra %100 olmuştur ve geometrik ortalama titre (GMT) ikinci dozdan sonra ortalama yaklaşık 10 kat artmıştır (güvenlilik için, bkz. bölüm 4.8).

İmmün yanıt sûresi


12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde tek doz rejimi


Tekli doz ile aşılandıktan sonra uzun süre takip edilen 12 ay-12 yaş arası sağlıklı bireyleri içeren klinik çalışmalai'da, saptanabilir su çiçeği antikorlan (gpELISA >0.6 ünite) aşılamadan
sonraki l.yılda

%99A

(3092/3120), 2.yılda %99.4 (1382/1391), 3.yılda %98.7 (1032/1046), 4,yüda %99.3 (997/1004), S.yılda %99.2 (727/733) ve 6,yılda %100 (432/432) oranında belirlenmiştir.

12 aylık-12 yaş arası sağlıklı bireylerde iki doz rejimi


Dokuz yıllık takip döneminde, 2 doz alan bireylerde VZV antikor litreleri >5 gpELISA ünitesi/mL olanların yüzdesi ve GMT'ler, takibin 1. yılında 1 doz alanlara göre daha yüksek olmuş ve

tüm takip döneminde

ise benzer olmuştur. Her iki rejimde VZV antikor sürekliliğinin kümülatif oranı 9, yılda çok yüksek olmaya devam etmiştir (1 doz grubunda %99.0 ve 2 doz grubunda %98,8).
/ J

yaş ve üzeri bireyler


Aşsnın 2 dozunu alan 13 yaş ve üzeri sağlıklı bireyleri içeren klinik çalışmalarda, saptanabilir su çiçeği antikorları (gpEIJSA >0.6 ünite) aşılamadan sonraki l.yılda %97.9 (568/580),
2.yılda %97.1 (34/35), 3.yılda %100 (144/144), 4.yılda %97.0 (98/101), 5.yılda %97.5 (78/80) ve 6.yılda %100 (45/45) oranında belirlenmiştir.
Vahşi tip su çiçeği ile karşılaşmadan sonra, aşılananların antikor düzeylerinde bir artış gözlenmiştir; bu gözlem bu çalışmalarda aşılamadan sonra antikor düzeylerinde uzun süreli, belirgin devamlılıktan sorumlu olabilir. Vahşi tip ile güçlenme yokluğunda, su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) uygulanmasından sonraki imınün yanıt süresi bilinmemektedir (bkz. bölüm. 4.2).
İmnıün bellek ilk enjeksiyon yapıldığında yaşı 1-17 arasında olan 419 bireyde ilk aşılamadan
4-6 yıl sonra su çiçeği aşısının (canlı) (Oka/Merck suşu) bir rapel dozu uygulanarak gösterilmiştir. Rapel dozdan önceki GMT (geometrik ortalama titre) 25.7 gpELISA Ünitesi/mL olmuş ve rapei dozdan yaklaşık 7-10 gün sonra 143.6 gpELISA ünitesi/mL'ye yükselmiştir.

5.2 Farmakokinelik özelükler

Aşıların farmakokinetik özelliklerinin incelemesi yapılmamaktadır.

5.3 Klinik öncesi güveniilik verileri

Geleneksel preklinik güvenlilik çalışmaları yapılmamıştır. Ancak KÜB'ün diğer bölümlerindeki klinik güvenlilik verilerine ek olarak klinik güvenlilik ile ilişkili olarak değerlendirilebilecek preklinik kaygılar olmamıştır,

6< FARMASÖTİK ÖZFf.ljKLER

6J Yardımcı maddeieritt Üstesi

Toz:


Siikroz
Hidrolize jelatin
Üre
Sodjoım klorür Mono sodyum L-glutamat Susuz disodyum fosfat
Potasyum dihidrojen fosfat Potasyum klorür.
Eser miktardaki kalıntı bileşenler hakkında bilgi için bkz. bölüm 4.3 ve 4.4.

Çözücü:


Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Aşı diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.
Aşı bölüm 6.6'da belirtilenler dışındaki tıbbi ürünler kullanılarak hazırlanmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbsder
2°C-8''C arası sıcaklıklarda (buzdolabında) saklayınız. Rekonstitüsyondan önce ışıktan koruyunuz.
Hazırlandıktan sonra aşı hemen kullanılmalıdır. Bununla birlikte, kullanım döneminde +20”C - +25 ''C aı-asındaki sıcaklıklarda 30 dakika süren stabilite gösterilmiştir.
Rekonstitüsyondan sonra 30 dakika içinde kullanılmazsa aşıyı atınız.
Aşıyı dondurmayınız.
Donmuş aşıyı çözüp kullanmayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Flakon


Tıpalı (bütil kauçuk) ve tek hareketle açılan kapaklı (alüminyum) 3 mL flakon (Tip I cam).

Kullanıma hazır enjektör


Piston tıpalı (klorobütil kauçuk) ve uç kapaklı (klorobütil kauçuk veya stiren bütadien kauçuk bileşimi-lateks içermeyen) 1 mL kullanıma hazır enjektörde sunulmaktadır.
Tek dozluk ambalajlarda bulunmaktadır.
Bütün ambalaj büyüklükleri pazarlanınayabilir.

6.6 Beşeri tıbbi ürüRden arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Aşının hazırlanması için talimatlar

Dezenfektanlar ile temas ettirmeyiniz.
Aşıyı hazırlamak için sadece kullanıma hazır enjektör ile verilen enjeksiyon suyunu kullanınız.
Önceden doldurulmuş enjektörün tüm içeriğini, toz içeren flakona enjekte edin. İyice karışması için yavaşça çalkalayın. Tüm içeriği aynı, kullanıma hazır enjektöre çekin ve aşıyı subkutan yolla uygulayın.
Hazırlanan aşı yabancı partiküllü madde ve/veya fiziksel görünümde değişiklik açısından gözle kontrol edilmelidir. Hazırlanan aşıda partiküllü madde gözlenirse veya aşı berrak renksiz ile açık san arasında bir renkte görünmüyorsa, aşı kullanılmamalıdır.
Bulaşıcı ajanların bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek için her lıastada ayrı steril enjektör ve iğnenin kullanılması önemlidir.
Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü” yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. Astoria Kuleleri No;127BBlokKaf:8 Esentepe 34394 İS'FANBUL Tel: (0212) 336 10 00 Faks: (0212) 2152733

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

47

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.05.2012 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Orijinal Referans: EUSPC - IT/H/0114/001/11/045


İlaç Bilgileri

Varivax 0.5ml (subkutan enjeksiyon) Süspansiyon Hazırlamak İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon ve Çözücü İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

Etken Maddesi: Canlı su çiçeği virüsü

Atc Kodu: J07BK01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.