Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Eluxat 84 Mg Sert Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Diğer Sindirim Sistemi ve Metabolizma İlaçları » Diğer » Çeşitli Sindirim Sistemi ve Metabolizma İlaçları

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonların raporlanması.

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

Eluxat 84 mg sert kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir kapsül, 84,4 mg eliglustat (tartarat olarak) içerir.

Yardımcı maddeler:

Her bir kapsül;

106,0 mg

Laktoz monohidrat (sığır sütü kaynaklı)

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1' e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Sert kapsül

Kapsül kapağında gri renkte firma logosu gövdesinde gri renkte “NVL02” baskısı olan inci beyaz opak gövde ve inci mavi opak kapaklı sert jelatin kapsül.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik Endikasyonlar

ELUXAT, CYP2D6'nın yavaş metabolizörü (YM'ler), orta metabolizörü (OM'ler) veya hızlı metabolizörü (HM'ler) olan tip 1 Gaucher hastalığı olan yetişkin hastaların uzun sürelitedavisinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

ELUXAT ile tedavi, Gaucher hastalığının yönetiminde deneyimli bir doktor tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen doz, CYP2D6'mn orta metabolizörleri (OM'ler) ve hızlı metabolizörleri (HM'ler) için günde iki kez 84 mg eliglustattır. CYP2D6'mn yavaş metabolizörleri (YM'ler) için tavsiyeedilen doz günde bir kez 84 mg eliglustattır.

Unutulan doz


Bir dozun unutulması durumunda, reçetelenen doz bir sonraki planlanan zamanda alınmalı; bir sonraki doz çift olarak alınmamalıdır.

Uygulama şekli:

ELUXAT oral yolla alınır. Kapsüller, tercihen suyla, bütün olarak yutulmalı ve parçalanmamalı, çözülmemeli veya açılmamalıdır.

Kapsüller yemekle birlikte veya aç karnına alınabilir. Greyfurt veya greyfurt suyu içmekten kaçınılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.5).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Hafif, orta veya şiddetli böbrek yetmezliği olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) dozaj ayarlanmasına gerek yoktur ve önerilen doz günde iki kez 84 mg eliglustattır (Bkz. Bölüm4.4 ve 5.2).

ELUXAT'ın son dönem böbrek hastalığı (SDBH) olan CYP2D6'nın HM'lerinde kullanılması önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

ELUXAT'ın hafif, orta veya şiddetli böbrek yetmezliği veya SDBH olan CYP2D6'nın orta metabolizörlerinde (OM'ler) kullanılması önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

Karaciğer yetmezliği:

ELUXAT şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh C sınıfı) olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 5.2).

ELUXAT'ın, orta derecede karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B sınıfı) olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) kullanılması önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

Hafif karaciğer yetmezliği (Child-Pugh sınıf A) olan CYP2D6'mn hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) dozaj ayarlanması gerekmemektedir ve önerilen doz günde iki kez 84 mg eliglustattır.

Herhangi bir derecede karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'mn orta metabolizörleri (OM'ler) veya yavaş metabolizörlerinde (YM'ler) ELUXAT kullanılması önerilmemektedir (Bkz.Bölüm 4.4 ve 5.2).

ELUXAT, güçlü veya orta derecede CYP2D6 inhibitörü alan hafif veya orta derecede karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) kontrendikedir (Bkz. Bölüm

4.3 ve 5.2).

Zayıf CYP2D6 inhibitörü veya güçlü, orta veya zayıf CYP3A inhibitörü alan hafif derecede karaciğer yetmezliğinde CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler), günde bir kez 84 mgeliglustat dozu düşünülmelidir (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

ELUXAT'ın çocuklarda ve 18 yaş altındaki adolesanlardaki güvenlilik ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Herhangi bir veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyonun tedavisine ilişkin kısıtlı deneyim bulunmaktadır. Veriler, herhangi bir doz düzenlemesinin gerekli olmadığını göstermektedir (Bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2).

CYP2D6 çok-hızlı metabolizörler (ÇHM'ler) ve belirsiz metabolizörler:

ELUXAT, CYP2D6'nın ultra-hızlı veya belirsiz metabolizör olan hastalarda kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin madde veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

Güçlü veya orta dereceli bir CYP2D6 inhibitörüyle aynı anda güçlü veya orta dereceli bir CYP3A inhibitörü alan CYP2D6 orta metabolizörleri (OM'ler) veya hızlı metabolizörleri

Belge Dc(HMaler)u:ol^ öhastilarsıve^üçiü 5birNCYP3A inh^tsrü aJani :ifiY^2®6riy^vaş- tmetfebolizörü

(YM'ler) olan hastalar. Bu durumlarda ELUXAT kullanımı oldukça yüksek eliglustat plazma konsantrasyonlarıyla sonuçlanır (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

ELUXAT, belirgin ölçüde artmış eliglustat plazma konsantrasyonları nedeniyle, şiddetli karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) ve güçlü veya ortabir CYP2D6 inhibitörü alan, hafif veya orta derecede karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nınhızlı metabolizerlerinde kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tedavinin başlatılması: CYP2D6 genotipleme


ELUXAT ile tedaviye başlamadan önce, hastalara CYP2D6 genotiplemesi yapılarak CYP2D6 metabolizör durumu belirlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.2, Özel popülasyonlar).

İlaç-ilaç etkileşimleri


ELUXAT, güçlü veya orta dereceli CYP2D6 inhibitörü ile birlikte güçlü veya orta dereceli CYP3A inhibitörü alan CYP2D6 orta metabolizör (OM'ler) veya hızlı metabolizör (HM'ler)hastalarda ve güçlü CYP3A inhibitörü alan CYP2D6 yavaş metabolizör (YM'ler) hastalardakontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

ELUXAT'ın bir güçlü veya orta dereceli CYP2D6 veya CYP3A inhibitörü ile kullanımı için Bkz. Bölüm 4.5.

ELUXAT'ın güçlü CYP3A indükleyicileriyle birlikte kullanılması eliglustata maruziyeti önemli ölçüde azaltarak eliglustatın terapötik etkinliğini azaltabilir; bu nedenle, bu ilaçlar ilebirlikte kullanılması önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.5).

Bilinen kardiyak sorunu olan hastalar


Eliglustatın bilinen kardiyak sorunu olan hastalarda kullanımı klinik çalışmalarda incelenmemiştir. Çok yüksek plazma konsantrasyonlarında eliglustatın EKG aralıklarında hafifartışlara neden olduğu öngörüldüğünden, kalp hastalığı (konjestif kalp yetmezliği, yakınzamanlı akut miyokart infarktüs, bradikardi, kalp bloğu, ventriküler aritmi), uzun QT-sendromuolan hastalarda ve Sınıf-IA (örn; kinidin) ve Sınıf-III (örn; amiodaron, sotalol) antiaritmik tıbbiürünlerle birlikte ELUXAT kullanımından kaçınılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalar


Orta dereceli karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nm hızlı metabolizerleri (HM'ler) ile sınırlı veri mevcuttur. Bu hastalarda ELUXAT kullanımı önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Herhangi bir derecedeki karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nın orta metabolizörleri (OM'ler) veya yavaş metabolizörleri (YM'ler) ile sınırlı veri bulunmaktadır veya hiç veribulanmamaktadır. Bu hastalarda ELUXAT kullanımı önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.2 ve5.2).

Hafif derecede karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) CYP2D6 veya CYP3A4 inhibitörleri ile ELUXAT'ın eş zamanlı olarak kullanımı, inhibe edilenenzim ve inhibitörün potensine bağlı olarak etkinin büyüklüğü ile eliglustat plazmakonsantrasyonlarının daha fazla yükselmesine neden olabilir.

CYP2D6 inhibitörü veya güçlü, orta veya zayıf CYP3A inhibitörü alan hafif karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) günde bir kez 84 mg eliglustatmg kullanılması düşünülmelidir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Böbrek yetmezliği olan hastalar


SDBH olan CYP2D6'nın hızlı metabolizörleri (HM'ler), orta metabolizörleri (OM'ler) veya yavaş metabolizörlerinde (YM'ler) ve hafif, orta veya şiddetli böbrek yetmezliği olanCYP2D6'nın orta metabolizörleri (OM'ler) veya yavaş metabolizörleri (YM'ler) ile sınırlı verimevcuttur veya hiç veri yoktur. Bu hastalarda ELUXAT kullanımı önerilmez (Bkz. Bölüm 4.2ve 5.2).

Klinik yanıtın izlenmesi


Önceden tedavi almamış bazı hastalarda 9 aylık tedavinin ardından dalakta %20'nin altında küçülme (sub-optimal sonuç) gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 5.1). Bu hastalarda, daha fazla iyileşmeiçin izleme veya alternatif tedavi yaklaşımı değerlendirilmelidir.

Enzim replasman tedavisinden eliglustata geçen, stabil hastalığı bulunan hastalar için, hastalığın stabilitesini değerlendirmek üzere tüm hastalık alanlarında hastalık ilerlemesiizlenmelidir (örn; 6 ay sonrasında düzenli takipler ile). Sub-optimal yanıtın gözlendiği

hastalarda enzim replasman tedavisine yeniden başlanması veya alternatif tedavi yaklaşımları değerlendirilmelidir.

ELUXAT'ın bileşimindeki bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgi4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Eliglustat primer olarak CYP2D6 ve daha az derecede CYP3A4 ile metabolize olur. CYP2D6 veya CYP3A4 aktivitesini etkileyen maddelerin konkomitan uygulanması eliglustatın plazmakonsantrasyonlarını değiştirebilir. Eliglustat, P-gp ve

in-vitro

CY^2D6 inhibitörüdür; P-gpveya CY^2D6 substrat maddeleriyle konkomitan eliglustat uygulaması bu maddelerin plazmakonsantrasyonlarını arttırabilir.

Bölüm 4.5'de yer alan madde listesi tüm maddeleri içermemekte olup, reçeteleyen kişi eliglustat ile potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri açısından diğer tüm reçeteli ilaçlarla ilgili KısaÜrün Bilgilerine bakmalıdır.

Eliglustat maruziyetini arttırabilecek ajanlar


ELUXAT, güçlü veya orta dereceli bir CY^2D6 inhibitörüyle birlikte güçlü veya orta dereceli bir CY^3A inhibitörü alan CY^2D6'nın orta (OM'ler) veya hızlı metabolizörü (HM'ler)hastalar ve güçlü bir CYP3A inhibitörü alan CYP2D6'nın yavaş metabolizörü (Y^'ler)hastalarda kontrendikedir. Bu koşullarda ELUXAT kullanımı eliglustat plazmakonsantrasyonlarında aşırı artışa neden olabilir.

CY^2D6 inhibitörleri

Orta (OM'ler) ve hızlı metabolizörler (HM'ler):


Yavaş olmayan metabolizörlerde (Non-Y^'ler) günde iki kez, 84 mg eliglustatın tekrarlayan dozundan sonra, CY^2D6'nın güçlü bir inhibitörü olan paroksetinin günde bir kez, 30 mgtekrarlayan dozunun konkomitan uygulaması eliglustat Cmaks ve EAA0-12, değerlerinde sırasıyla7,3 ve 8,9 kat artışa neden olmuştur. OM'ler ve HM'lerde güçlü bir CY^2D6 inhibitörü (örn;paroksetin, fluoksetin, kinidin, bupropion) konkomitan olarak kullanıldığında günde bir kez 84

mg eliglustat dozu uygulanması değerlendirilmelidir.

Yavaş olmayan metabolizörlerde (Non-YM'ler) günde iki kez 84 mg eliglustat dozu uygulamasında, orta dereceli CYP2D6 inhibitörlerinin (örn; duloksetin, terbinafin,moklobemid, mirabegron, sinakalset, dronedaron) konkomitan kullanımı, eliglustatmaruziyetini yaklaşık 4 kata kadar arttırabilir. OM'ler ve HM'lerde orta dereceli CYP2D6inhibitörü kullanılması durumunda dikkatli olunmalıdır.

Hafif veya orta derecede karaciğer yetmezliği olan hızlı metabolizörler (HM'ler):


Bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 4.4.

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hızlı metabolizörler (HM'ler):


Bkz. Bölüm 4.2 ve 4.3.

CYP3A inhibitörleri

Orta (OM'ler)ve hızlı metabolizörler (HM'ler):


Yavaş olmayan metabolizörlerde (Non-YM'ler), günde iki kez, 84 mg eliglustatın tekrarlayan dozunun ardından, CYP3A'nın güçlü bir inhibitörü olan ketakonazolün günde bir kez 400 mgtekrarlayan dozunun konkomitan kullanımı, eliglustat Cmaks ve EAA0-12 değerlerinde, sırasıyla,3.8 ve 4.3 kat artışla sonuçlanmıştır; CYP3A'nın diğer güçlü inhibitörleri için de (örn;klaritromisin, ketokonazol, itrakonazol, kobisistat, indinavir, lopinavir, ritonavir, sakuinavir,telaprevir, tipranavir, posakonazol, vorikonazol, telitromisin, konivaptan, boseprevir) aynıetkilerin gözlenmesi beklenir. OM'ler ve HM'lerde güçlü CYP3A inhibitörü kullanılmasıdurumunda dikkatli olunmalıdır.

Yavaş olmayan metabolizörlerde (Non-YM'ler) günde iki kez 84 mg eliglustat dozu uygulamasında, orta dereceli CYP3A inhibitörünün (örn; eritromisin, siprofloksasin,flukonazol, diltiazem, verapamil, aprepitant, atazanavir, darunavir, fosamprenavir, imatinib,simetidin) konkomitan kullanımının eliglustat maruziyetini yaklaşık 3 kata kadar arttırabileceğitahmin edilmektedir. OM'ler ve HM'lerde orta dereceli CYP3A inhibitörü kullanılmasıdurumunda dikkatli olunmalıdır.

Orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hızlı metabolizörler (HM'ler):


Bkz.Bölüm 4.2 ve 4.4.

Orta dereceli veya şiddetli karaciğer yetmezliği olan hızlı metabolizörler (HM'ler):


Bkz. Bölüm 4.2 ve 4.3.

Yavaş metabolizörler (YM'ler):


YM'lerde günde bir kez 84 mg eliglustat dozu uygulamasında, güçlü CYP3A inhibitörlerinin (örn; ketokonazol, klaritromisin, itrakonazol, kobisitat, indinavir, lopinavir, ritonavir,sakuinavir, telapravir, tipranavir, posakonazol, vorikonazol, telitromisin, konivaptan,boseprevir) konkomitan kullanımının eliglustatın Cmaks ve EAA0-24 değerlerini, sırasıyla, 4,3 ve6,2 kat arttırabileceği tahmin edilmektedir. Güçlü CYP3A inhibitörlerinin kullanımı YM'lerdekontrendikedir.

YM'lerde günde bir kez 84 mg eliglustat dozu uygulamasında, orta dereceli CYP3A inhibitörlerinin (örn; eritromisin, siprofloksasin, flukonazol, diltiazem, verapamil, aprepitant,atazanavir, darunavir, fosamprenavir, imatinib, simetidin) konkomitan kullanımının eliglustatınCmaks ve EAAo-24 değerlerini, sırasıyla, 2,4 ve 3,0 kat arttırabileceği tahmin edilmektedir.Eliglustat ile orta dereceli CYP3A inhibitörünün kullanılması YM'lerde tavsiyeedilmemektedir.

YM'lerde zayıf CYP3A inhibitörleri (ör; amlodipin, silostazol, fluvoksamin, goldenseal, izoniazid, ranitidin, ranolazin) dikkatle kullanılmalıdır.

CYP3A inhibitörleriyle eş zamanlı kullanılan CYP2D6 inhibitörleri

Orta (OM'ler) ve hızlı metabolizörler (HM'ler):


Yavaş olmayan metabolizörlerde (Non-YM'ler) günde iki kez 84 mg eliglustat dozu uygulamasında, güçlü veya orta dereceli CYP2D6 inhibitörlerinin ve güçlü veya orta dereceliCYP3A inhibitörlerinin konkomitan kullanımının, Cmaks ve EAAo-12 değerlerini sırasıyla 17 ve25 kat attıracağı tahmin edilmektedir. Güçlü veya orta dereceli CYP2D6 inhibitörünün, güçlüveya orta dereceli CYP3A inhibitörü ile konkomitan kullanımı OM'lerde ve HM'lerdekontrendikedir.

Greyfurt ürünleri CYP3A'yı inhibe eden bir veya daha fazla bileşen içerir ve eliglustatın plazma konsantrasyonlarını arttırabilir. Greyfurt veya greyfurt suyu tüketiminden kaçınılmalıdır.

Eliglustat maruziyetini azaltabilecek ajanlar

Güçlü CYP3A indükleyiciler

Yavaş olmayan metabolizörlerde (Non-YM'ler) günde iki kez, 127 mg eliglustatın tekrarlayan dozları ardından, rifampisinin (güçlü CYP3A ve effluks taşıyıcı P-gp indükleyici) günde birkez, 600 mg tekrarlayan dozlarının konkomitan uygulaması, eliglustat maruziyetinde yaklaşık%85 azalmayla sonuçlanmıştır. YM'lerde günde iki kez 84 mg eliglustatın tekrarlayan dozlarıardından, günde bir kez, 600 mg rifampisinin tekrarlayan dozlarının konkomitan uygulaması,eliglustat maruziyetinde yaklaşık %95 azalmayla sonuçlanmıştır. Eliglustat ile birlikte güçlübir CYP3A indükleyicinin (ör; rifampisin, karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, rifabutin, veSt. John's Wort) kullanılması OM'ler, HM'ler ve YM'lerde tavsiye edilmemektedir.

Maruziyeti eliglustat ile artabilecek ajanlar

P-gp substratları

P-gp substratı olan digoksinin 0,25 mg tek dozunun ardından, günde iki kez 127 mg eliglustat dozunun konkomitan uygulaması, digoksinin Cmaks ve EAAson değerlerinde, sırasıyla, 1,7 ve 1,5kat artışla sonuçlanmıştır. P-gp substratı olan maddelerin (ör; digoksin, kolşisin, dabigatran,fenitoin, pravastatin) düşük dozları gerekebilir.

CYP2D6 substratları

CYP2D6 substratı olan metoprololün 50 mg tek dozunun ardından, günde iki kez 127 mg eliglustatın tekrarlayan dozunun konkomitan uygulaması, metoprololün Cmaks ve EAAsondeğerlerinde, sırasıyla, 1,5 ve 2,1 kat artışla sonuçlanmıştır. CYP2D6 substratı olan tıbbiürünlerin daha düşük dozları gerekebilir. Bunlar arasında bazı antidepresanlar (trisiklikantidepresanlar, örn; nortriptilin, amitriptilin, imipramin, ve desipramin), fenotiazinler,dekstrometorfan ve atomoksetin sayılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır.

In vivoGebelik dönemi

Gebe kadınlarda eliglustatın kullanımı ile ilgili veri yoktur veya sınırlı sayıda veri mevcuttur. Hayvan çalışmalarında reprodüktif toksisite açısından doğrudan veya dolaylı zararlı bir etkigözlenmemiştir (Bkz. Bölüm 5.3). Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindekietkiler bakımından yetersizdir (Bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel riskbilinmemektedir.

ELUXAT gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Eliglustat veya metabolitlerinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan farmakodinamik/toksikolojik çalışmalar, eliglustatın sütle atıldığınıgöstermektedir (Bkz. Bölüm 5.3). Yenidoğan ve infantlarda risk dışlanamaz. Emzirmenindurdurulup durdurulmayacağına ya da ELUXAT tedavisinin durdurulupdurdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken,emzirmenin çocuk açısından faydası ve ELUXAT tedavisinin emziren anne açısından faydasıdikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Sıçanlarda testisler üzerinde etkiler ve spermatogenezin reversibl olarak inhibisyonu gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 5.3).

Bu bulguların insanlar için geçerliliği bilinmemektedir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ELUXAT'm araç ve makine kullanımı üzerine etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


Eliglustatın genel advers reaksiyon profili, iki pivotal Faz 3 çalışma (ENGAGE ve ENCORE), bir 8 yıllık uzun dönem Faz 2 çalışma (Çalışma 304) ve bir destekleyici Faz 3b çalışmaya(EDGE) ilişkin primer analiz periyotları ve uzatma periyotlarının havuzlanmış sonuçları ile1400 hasta-yılı maruziyetine dayanmaktadır. Bu dört çalışmada 16-75 yaş arasındaki toplam393 hasta 3,5 yıllık (9,3 yıla kadar varan) medyan süre boyunca eliglustat almıştır.

Eliglustat kullanan klinik çalışma hastalarında en yaygın olarak raporlanan advers reaksiyon, yaklaşık %6'ında görülen dispepsidir.

Advers reaksiyonların tablosu


Advers reaksiyonlar sistem-organ sınıflaması ve görülme sıklıklarına göre listelenmiştir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın (> 1/10)

Yaygın (> 1/100 ila <1/10)

Yaygın olmayan (> 1/1000 ila <1/100)

Seyrek (> 1/10.000 ila <1/1000)

Çok seyrek (<1/10.000)

Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Uzun süreli klinik araştırma verilerinden en az 4 hastada bildirilen advers reaksiyonlar Tablo 1'de sunulmaktadır. Her bir sıklık grubunda, advers reaksiyonlar azalan ciddiyet sırasına göresunulmaktadır.

Tablo 1: Advers reaksiyonların tablosu

Sistem Organ SınıfıSıklıkAdvers Reaksiyon


Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın

Baş ağrısı*, baş dönmesi* disguzi

Palpitasyon

Kardiyak hastalıklar

Yaygın

Boğaz tahrişi

:aile imzalanmıştır.

Belge Takip Adresi https //www tıırkiye gov tr/saglik-titok-ebys


Solunum sistemi, torasik ve

HYIZl A



Yaygın

ge, güvenli elektronik im;l^Wi6Q'^NTT



Belge Do


Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın
Dispepsi, üst abdominal bölgede ağrı*, bulantı, diyare*, karın ağrısı*,konstipasyon, gastroözofageal reflühastalığı, karında şişkinlik*, gastrit, disfaji,kusma*, ağız kuruluğu, şişkinlik
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın
Kuru cilt, ürtiker*

Kas iskelet hastalıkları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın
Artralji, ekstremitede ağrı*, sırt ağrısı*

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar

Yaygın
Yorgunluk

* Plasebo-kontrollü pivotal çalışmada plasebo ile advers reaksiyon insidansı Eliglustat ile aynı veya daha fazlaydı.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; eposta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Bugüne kadar gözlenen en yüksek eliglustat plazma konsantrasyonu sağlıklı gönüllerdeki bir Faz-I tek-doz, doz yükseltme çalışmasında, GD1 hastaları için tavsiye edilen dozun yaklaşık 21katına eşdeğer bir doz alan bir gönüllüde gözlenmiştir. En yüksek plazma konsantrasyonusırasında (normal terapötik koşullardan 59 kat daha yüksek) gönüllü, denge bozukluğu,hipotansiyon, bradikardi, bulantı ve kusma ile birlikte baş dönmesi yaşamıştır. Akut doz aşımıdurumunda, hasta dikkatle gözlenmeli, semptomatik tedavi ve destekleyici bakım verilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer sindirim sistemi ve metabolizma ürünleri, Sindirim sistemi ve metabolizma ile ilgili çeşitli ürünlerATC kodu: A16AX10

Etki mekanizması


Eliglustat, glukosilseramid sentazın potent ve spesifik bir inhibitörüdür ve GDI için substrat redüksiyon tedavisi (SRT) olarak kullanılır. SRT, GD1'li hastalarda bozulmuş katabolizmahızını uyum sağlaması için majör substrat glukozilseramidin sentez hızını azaltarakglukoseramid akümülasyonunu önlemeyi ve klinik belirtileri hafifletmeyi amaçlar.

Farmakodinamik etkiler


Daha önceden tedavi almamış GD1 hastalarında yapılan klinik çalışmalarda, bu hastaların çoğunluğunda plazma GL-1 seviyeleri yükselmiş ve eliglustat tedavisinin ardından düşmüştür.Buna ek olarak, enzim replasman tedavisiyle (ERT) stabilize olmuş GD1 hastalarında(Eliglustat tedavisini başlatmadan önce ERT'de terapötik hedeflere önceden ulaşılmış) yapılanklinik bir çalışmada, hastaların çoğunda plazma GL-1 seviyeleri normal olup, eliglustattedavisinin ardından azalmıştır.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Tavsiye edilen doz uygulaması rejimleri (Bkz. Bölüm 4.2) OM'ler ve HM'ler için klinik çalışmalarda uygulanan doz-titrasyon rejimlerinden elde edilen FK/FD verileri veya YM'leriçin fizyolojik-temelli FK verilerinden oluşturulan modellemeye dayanır.

Önceden tedavi almamış GDI hastalarındaki eliglustat pivotal çalışması - çalışma 02507 (ENGAGE) Çalışma 02507, GDl'li 40 hasta üzerine yapılan randomize, çift-kör, plasebokontrollü, çok merkezli klinik bir çalışmadır. Eliglustat grup-3'de (%15), 9 aylık primer analizperiyodu boyunca hastalara günde iki kez 42 mg eliglustat başlangıç dozu uygulanmış ve 17hastaya (%85) plazmadaki en düşük konsantrasyonuna (trough) dayanarak doz artışı ile gündeiki kez 84 mg uygulanmıştır.

Tablo 2: Çalışma 02507'de Eliglustat tedavisi gören, önceden tedavi almamış GDl'li hastalarda başlangıçtan 9. aya (primer analiz periyodu) değişim


Plasebo (n=20) a

Eliglustat

(n=20)a

Fark

(Eliglustat -Plasebo) [%95 CI]

p
değeri b

Dalak Hacminde Yüzde Değişim MN (%) (primer sonlanım noktası)

2,26

-27,77

-30,0

[-36,8, -23,2]

<0,0001
Hemoglobin Seviyesinde Mutlak Değişim (g/dL)
(sekonder sonlanım noktası)

-0,54

0,69

1,22

[0,57, 1,88]

0,0006

Karaciğer Hacminde Yüzde Değişim (%)
(sekonder sonlanım noktası)

1,44

-5,20

-6,64

[-11,37, -1,91]

0,0072

Trombosit Sayısında Yüzde Değişim (%)
(sekonder sonlanım noktası)

-9,06

32,00

41,06

[23,95, 58,17]

<0,0001

MN = Normalin Katları, CI = güven aralığı
a Başlangıçta, plasebo ve eliglustat gruplarında ortalama dalak hacimleri, sırasıyla, 12,5 ve 13,9 MN ve ortalama karaciğer hacimleri her iki grup için 1.4 MN idi. Ortalama hemoglobinseviyeleri sırasıyla 12,8 ve 12,1 g/dL, ve trombosit sayımı, sırasıyla, 78,5 ve 75,1x109/L'di.b Tahminler ve p-değerleri ANCOVA modeline dayanmaktadır.

Eliglustat ile açık-etiketli uzun süreli tedavi periyodu sırasında (uzatma fazı), eliglustat almaya devam eden verileri tam olan tüm hastalar uzatma periyodu süresince daha ileri iyileşmelergöstermiştir. 18 aylık, 30 aylık ve 4,5 yıllık eliglustat maruziyeti sonrasında sonlanım noktalarışu şekildedir: hemoglobin seviyesindeki mutlak değişim (g/dL) 1,1 (1,03) [n=39], 1,4 (0,93)[n=35] ve 1,4 (1,31) [n=12]; trombosit sayımında ortalama artış (mm3) %58,5 (%40,57) [n=39],%74,6 (%49,57) [n=35] ve %86,8 (%54,20) [n=12]; dalak hacminde ortalama azalma (MN)%46,5 (%9,75) [n=38], %54,2 (%9,51) [n=32] ve %65,6 (%7,43) [n=13]; karaciğer hacmindeazalma (MN) %13,7 (%10,65) [n=38], %18,5 (%11,22) [n=32] ve %23,4 (%10,59) [n=13].

Önceden tedavi almamış GD1 hastalarında uzun-süreli klinik sonuçlar - çalışma 304 Çalışma 304, 26 hastadaki tek-kollu, açık-etiketli ve çok-merkezli bir eliglustat çalışmasıdır. On dokuzhasta 4 yıllık tedaviyi tamamlamıştır. Bu hastaların on beşi (%79) günde iki kez 84 mg eliglustatdozuna yükseltilmiş; 4 hasta (%21) günde iki kez 42 mg dozuna devam etmiştir.

On sekiz hasta 8 yıllık tedaviyi tamamlamıştır. Bir hasta (%6) günde iki kez 127 mg dozuna yükseltilmiştir. On dördü (%78) günde iki kez 84 mg eliglustata devam etmiştir. Üç (%17) hastaiki günde bir 42 mg almaya devam etmiştir. 8. yılda on altı hasta etkinlik sonlanım noktasıdeğerlendirmesine sahiptir.

8 yıllık tedavi süresinin sonunda eliglustat, organ hacmi ve hematolojik parametrelerde kalıcı

Bu belge

Belge Dciyili©şmeâefi göstermiştir (BkzATabioi^Rakiu Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


N

Başlangıç

Değeri-

(Ortalama)

Başlangıca göre değişim (Ortalama)

Standard Sapma

Dalak Hacmi (MN)

15

17,34

-%67,9

17,11

Hemoglobin Seviyesi (g/dL)

16

11,33

2,08

1,75

Karaciğer Hacmi (MN)

15

1,60

-%31,0

13,51

Trombosit Sayımı

16

67,53

%109,8

114,73

MN = Normalin katları

ERT'den geçen GDI hastalarında pivotal eliglustat çalışması - Çalışma 02607 (ENCORE) Çalışma 02607, ERT ile önceden stabilize olmuş 159 hasta üzerindeki randomize, açık-etiketli,aktif kontrollü, non-inferiorite, çok-merkezli bir klinik çalışmaydı. Eliglustat grubunda 12 aylıkprimer analiz periyodu sırasında 34 hastaya (%32) doz artışı ile günde iki kez 84 mg eliglustatve 51 hastaya (%48) doz artışı ile günde iki kez 127 mg uygulanmış ve 21 hasta (%20) gündeiki kez 42 mg doz almaya devam etmiştir.

Bu çalışmada test edilen tüm dozlardan toplanan verilere dayanarak eliglustat, hasta stabilitesinin korunmasında imigluseraz kadar etkili olduğunu kanıtlayacak olan bu çalışmadabelirlenen kriterleri karşılamıştır. 12 aylık tedavinin sonunda, primer kompozit sonlanımnoktasını karşılayan hastaların yüzdesi (Tablo-4'de belirtilen 4 komponentin tamamındanoluşan) eliglustat grubunda %84,8 [%95 güvenlik aralığı, %76,2-%91,3] olup, imigluserazgrubunda %93,6'ydı [%95 güvenlik aralığı %82,5-%98,7] dir. Her bir bileşen için stabilitekriterini karşılamayan hastalar arasında, 15 eliglustat hastasının 12'si ve 3 imigluserazhastasının tamamı GD1 için terapötik hedefler içinde kalmıştır.

Dört hastalık parametresinin tek tek her biri için gruplar arasında anlamlı klinik farklılıklar gözlenmemiştir (Bkz. Tablo-4).

Tablo 4: Çalışma 02607'da Eliglustat'a geçen GDI hastalarında başlangıçtan 12 aya (primer analiz periyodu) değişiklikler


İmigluseraz

(N=47)** Ort. [%95 CIl

Eliglustat

(N=99) Ort. [95% CI]

Dalak hacmi
Stabil dalak hacmi olan hastaların yüzdesi*a
%100
%95,8
Dalak Hacminde Yüzde Değişim MN (%) *

-3,01

[-6,41, 0,40]

-6,17

[-9,54, -2,79]

Hemoglobin Seviyesi

Stabil hemoglobin seviyesi olan hastaların yüzdesia

%100
%94,9

Hemoglobin Seviyesinde Mutlak Değişim (g/dL)

0,038

[-0,16, 0,23]

-0,217

[-0,35,-0,07]

Karaciğer Hacmi
Stabil karaciğer hacmi olan hastaların yüzdesi a
%93,6
%96,0
Karaciğer Hacminde Yüzde Değişim MN (%)

3,57

[0,57, 6,58]

1,78

[-0,15, 3,71]

Trombosit sayımı
Stabil trombosit sayımı olan hastaların yüzdesia
%100
%92,9
Trombosit Sayısında Yüzde Değişim (%)

2,93

[-0,56, 6,42]

3,79

[0,01, 7,57]

MN = Normalin Katları, CI = güven aralığı

*Total splenektomili hastalar hariç

** Tüm hastalar 52 hafta sonra Eliglustat tedavisine geçti

^Başlangıç - 12 ay arasındaki değişikliklere dayanan stabilite kriterleri: hemoglobin seviyesinde <1,5 g/dL azalma, platelet sayımında <%25 azalma, karaciğer hacminde <%20 artışve dalak hacminde <%25 artış.

Toplam hasta sayısı (N)= Protokol başına popülasyon

Eliglustat ile açık-etiketli uzun süreli tedavi periyodu sırasında (uzatma fazı) kompozit stabilite sonlanım noktasına uyan verileri tam hastaların yüzdesi, 2 yılın sonunda %84,6 (n=136), 3 yılınsonunda %84,4 ve 4 yılın sonunda %91,1 (n=45) olmuştur. Uzatma fazına devam etmemedurumlarının çoğunluğu 3. Ştl^an ftYb^'entliCa#Pürüne!geşi'şebağlıdır. Dalak hacmi, karaciğer

Belge Do

hacmi, hemoglobin seviyeleri ve trombosit sayımının her bir hastalık parametresi 4 yıl boyunca stabil kalmıştır (Bkz. Tablo 5).

Tablo 5: Çalışma 02607'da Eliglustat'a geçen GDI hastalarında 12 aylık (primer analiz periyodu) ile 48 aylık uzun dönem Eliglustat tedavi periyodundaki değişiklikler


Yıl 2

Yıl 3

Yıl 4


İmigluseraz/
Eliglustatb
İmigluseraz
Eliglustatb
İmigluseraz
Eliglustatb

Eliglustata
Ortalama
/Eliglustata
Ortalama
/Eliglustata
Ortalama

Ortalama
[%95 CI]
Ortalama
[%95 CI]

Ortalama

[%95 CI]

[%95 CI]

[%95 CI]


[%95 CI]


Yılın






başlangıcında hastalar (N)

51

101

46

98

42

96

Yılın sonundahastalar (N)

46

98

42

96

21

44

Mevcut verisi olan hastalar(N)

39

97

16

93

3

42

Dalak Hacmi
Stabil dalak
31/33 (93,9)
69/72
12/12
65/68
2/2 (100,0)
28/30
hacimli
[0,798,
(95,8)
(100,0)
(95,6)
[0,158,
(93,3)
hastalar (%)*
0,993]
[0,883,
[0,735,
[0,876,
1,000]
[0,779,


0,991]
1,000]
0,991]

0,992]
Dalak hacmi
-3,946
-6,814
-10,267
-7,126
-27,530
-13,945
değişimi MN
[-8,80,
[-10,61,
[-20,12,
[-11,70,
[-89,28,
[-20,61,
(%)*
0,91]
-3,02]
-0,42]
-2,55]
34,22
-7,28]
Hemoglobin Seviyesi
Stabil
38/39
95/97
16/16
90/93
3/3 (100,0)
42/42
Hemoglobin
(97,4)
(97,9)
(100,0)
(96,8)
[0,292,
(100,0)
seviyeli
[0,865,
[0,927,
[0,794,
[0,909,
1,000]
[0,916,
hastalar (%)
0,999]
0,997]
1,000]
0,993]

1,000]
Başlangıç
0,080
2,486
-4,908
3,018
-14,410
-1,503
düzeyinden
[-3,02,
[0,50,
[-11,53,
[0,52,
[-61,25,
[-5,27,
itibaren hemoglobinseviyesideğişimi (%)
3,18]
4,47]
1,71]
5,52]
32,43]
2,26]

Karaciğer Hacmi

Stabil
38/39
94/97
15/16
87/93
3/3 (100,0)
40/42
karaciğer
(97,4)
(96,9)
(93,8)
(93,5)
[0,292,
(95,2)
hacimli
(0,865,
(0,912,
[0,698,
[0,865,
1,000]
[0,838,
hastalar (%)*
0,999)
0,994)
0,998]
0,976]

0,994]
Karaciğer
0,080
2,486
-4,908
3,018
-14,410
-1,503
hacmi
[-3,02,
[0,50,
[-11,53,
[0,52,-
[-61,25,
[-5,27,
değişimi MN
3,18]
4,47]
1,71]
5,52]
32,43]
2,26]
(%)*






Trombosit Sayısı

Stabil
33/39
92/97
13/16
87/93
3/3 (100,0)
40/42
trombosit
(84,6)
(94,8)
(81,3)
(93,5)
[0,292,
(95,2)
sayılı
[0,695,
[0,884,
[0,544,
[0,865,
1,000]
[0,838,
hastalar (%)
0,941]
0,983]
0,960]
0,976]

0,994]
Trombosit
-0,363
2,216
0,719
5,403
-0,163
7,501
sayısı
[-6,60,
[-1,31,
[-8,20,
[1,28,
[-35,97,
[1,01,
değişimi (%)
5,88]
5,74]
9,63]
9,52]
35,64]
13,99]

Kompozit Sta

lilite Sonlanım Noktası

Eliglustat ile
30/39 (76,9)
85/97
12/16
80/93
3/3
38/42
stabil olan
[0,607,
(87,6)
(75,0)
(86,0)
(100,0)
(90,5)
hastalar (%)
0,889]
[0,794,
[0,476,
[0,773,
[0,292,
[0,774,


0,934]
0,927]
0,923]
1,000]
0,973
MN= Normalin katları, CI= Güven aralığı *Total splenektomi yapılan hastaları içermez.
a İmigluseraz / Eliglustat - Başlangıcında İmigluseraz'a randomize edilen

Eliglustat- Başlangıcında Eliglustat'a randomize edilen

b

CYP2D6 yavaş metabolizörleri (YM'ler) ve çok hızlı metabolizörlerinde (ÇHM'ler) klinik deneyimler


Yavaş metabolizör (YM'ler) ve çok hızlı metabolizör (ÇHM'ler) hastalarda eliglustat tedavisiyle ilgili deneyimler sınırlıdır. Üç klinik çalışmanın primer analiz periyodlarında 5 YMve 5 ÇHM Eliglustat tedavisi görmüştür. Tüm YM'ler günde iki kez 42 mg eliglustat almıştırve bunlardan dördü (%80) uygun klinik yanıt vermiştir. ÇHM'lerin çoğuna (%80) doz artışı ilegünde iki kez 127 mg eliglustat uygulanmış olup, hepsinden yeterli klinik yanıt alınmıştır.Günde iki kez 84 mg alan bir ÇHM yeterli yanıt vermemiştir.

Yavaş metabolizör (YM) olan hastalarda günde bir kez 84 mg eliglustat ile tahmin edilen maruziyetlerin, CYP2D6 orta metabolizörlerinde (OM) günde iki kez 84 mg eliglustat ilegözlenen maruziyetlere benzer olması beklenmektedir. Çok hızlı metabolizör (ÇHM'ler)

hastalar, terapötik etkiye erişebilmek için yeterli konsantrasyonlara ulaşamayabilirler. ÇHM'ler için herhangi bir doz uygulaması tavsiye edilememektedir.

İskelet patolojisi üzerine etkileri


Çalışma 02507'de, eliglustat tedavisi alan hastalarda (n=19) 9 aylık tedavi sonrası manyetik rezonans görüntüleme (MRG) değerlendirmesiyle lumbar vertebra ve femurda toplam Kemikİliği Yükü skoru plasebo alan hastalara (n=20) göre ortalama 1,1 puan azalmıştır. Eliglustat iletedavi edilen beş hasta (%26) Kemik İliği Yükü skorunda en az 2 puanlık azalmaya erişmiştir.18 aylık ve 30 aylık tedaviden sonra, Kemik İliği Yükü skoru ortalama eliglustata randomizeedilmiş olanlarda sırasıyla 2,2 puan (n=18) ve 2,7 puan (n=15) oranında azalmışken, plaseboyarandomize edilmiş olanlarda ortalama 1 puan (n=20) ve 0,8 puan (n=16) azalma olmuştur.

18 aylık eliglustat açık-etiketli uzatma fazı tedavisinin sonunda, ortalama (SS) lumbar vertebra kemik mineral yoğunluğu (BMD) T-skoru başlangıç seviyesinde -1,14 (1,0118)'den (n=34)normal aralıkta -0.918'e (1,1601) (n=33) yükselmiştir. 30 aylık ve 4,5 yıllık tedavi sonrasında,T-skoru sırasıyla -0,722 (1,1250) (n=27) ve -0,533 (0,8031) (n=9) değerlerine yükselmiştir.

Çalışma 304'ün sonuçları, eliglustat ile en az 8 yıllık tedavi süresi boyunca iskeletteki iyileşmelerin korunduğunu veya devam ettiğini göstermektedir.

Çalışma 2607'de eliglustat ile 4 yıla kadar tedavi edilen hastalarda lombar omurga ve femur BMD T- ve Z- skorları normal aralıkta korunmuştur.


Elektrokardiyografik değerlendirme


675 mg'a kadar tek dozlar için eliglustatın klinik açıdan anlamlı QTc uzama etkisi gözlenmemiştir.

Fridericia düzeltmesi kullanılan kalp-hızına göre düzeltilmiş QT aralığı (QTcF), 47 sağlıklı gönüllüde yürütülen bir randomize, plasebo ve aktif (moksifloksasin 400 mg) kontrollü, çapraz,tek-doz çalışmasında değerlendirilmiştir. Küçük etkilerin bile saptanabildiği gösterilen buçalışmada, en büyük plasebo-ayarlı, başlangıç değerine göre düzeltilmiş QTcF için tek-taraflı%95 güven aralığının üst sınırı, ruhsatlandırma konusu için eşik değeri olan 10 milisaniyeninaltındaydı. Kalp hızı üzerine belirgin bir etkisi olmasa da plaseboya göre düzeltilmiş

Belge Do

artışlar gözlenmiştir. FK/FD modellemesine dayanarak, öngörülen insan Cmaks değerlerinin 11 katına denk gelen eliglustat plazma konsantrasyonlarının PR, QRS ve QTcF aralıklarında,sırasıyla, ortalama (%95 güven aralığının üst limiti) 18,8 (20,4), 6,2 (7,1), ve 12,3 (14,2)milisaniye artışa neden olması beklenir.

Geriyatrik popülasyon


65 yaş ve üzerindeki sınırlı sayıda hasta (n = 10) klinik çalışmalara alınmıştır. Yaşlı hastaların ve genç hastaların etkinlik ve güvenlilik profillerinde anlamlı fark bulunmamıştır.

Pediatrik popülasyo

n

Avrupa İlaç Ajansı, Tip-2 Gaucher hastalığında pediatrik popülasyonun tüm alt kümelerinde eliglustat ile yapılan çalışmaların sonuçlarını bildirme zorunluluğuna dair yükümlülüğü geriçekmiştir (pediatrik kullanıma ilişkin bilgiler için Bkz. Bölüm 4.2).

Avrupa İlaç Ajansı, Tip-1 ve Tip-3 Gaucher hastalığında 24 ay ila 18 yaş arasındaki pediatrik popülasyonlarda eliglustat ile yapılan çalışmaların sonuçlarını bildirme zorunluluğuna dairkararı ertelemiştir (pediatrik kullanıma ilişkin bilgiler için Bkz. Bölüm 4.2).

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Maksimum plazma konsantrasyonuna erişmek için geçen medyan süresi doz uygulamasından sonra 1,5 ila 6 saattir ve belirgin ilk geçiş metabolizmasına bağlı olarak oral biyoyararlanımdüşüktür (<%5). Eliglustat, effluks taşıyıcısı P-gp'nin substratıdır. Gıdaların eliglustatfarmakokinetiği üzerine anlamlı bir etkisi yoktur. Yavaş olmayan metabolizörlerde (non-YM'ler) günde iki kez ve yavaş metabolizörlerde (YM'ler) günde bir kez 84 mg eliglustatıntekrarlayan doz uygulamasını takiben, 3 kat veya daha az akümülasyon oranı ile kararlı duruma4 günde ulaşılır.

Dağılım:


Eliglustat plazma proteinlerine orta derecede bağlanır (%76 ila 83) ve temel olarak plazmada dağılım gösterir. İntravenöz uygulama sonrası, insan dokularına yüksek oranda dağıldığınıngöstergesi olarak dağılım hacmi 816 L'dir. Klinik dışı çalışmalar eliglustatın, kemik iliği dahil,

dokularda yaygın bir dağılımı olduğunu göstermiştir.

Biyotransformasyon:


Eliglustat yüksek klerens ile, temel olarak CYP2D6 ve daha az olarak CYP3A4 ile büyük ölçüde metabolize olur. Eliglustatın primer metabolik yolakları oktanoil kısmının sıralıoksidasyonu ve ardından 2,3-dihidro-1,4-benzodioksan kısmının oksidasyonu, veya her ikiyolağın kombinasyonunu içerir ve çoklu oksidatif metabolitlerin oluşmasına neden olur.

Eliminasyon:


Oral uygulamanın ardından, uygulanan dozun çoğunluğu idrar (%41,8) ve feçesle (%51,4), büyük ölçüde metabolitler halinde atılır. İntravenöz uygulamanın ardından, eliglustatın toplamvücut klerensi 86 L/saattir. Günde iki kez, 84 mg eliglustatın tekrarlayan oral dozlarını takiben,eliglustatın eliminasyon yarı ömrü, yavaş olmayan metabolizörlerde (non-YM'ler) yaklaşık 47 saat ve yavaş metabolizörlerde (YM'ler) 9 saattir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

CYP2D6 fenotipi:


Popülasyon farmakokinetik analizleri, genotipe dayalı CYP2D6 öngörülen fenotipinin farmakokinetik değişkenliği etkileyen en önemli faktör olduğunu göstermiştir. CYP2D6 zayıfmetabolizör öngörülen fenotipli bireyler (popülasyonunun yaklaşık %5 ila %10'u), orta veyahızlı CYP2D6 metabolizörlerine göre daha yüksek eliglustat konsantrasyonları göstermektedir.

Cinsiyet, vücut ağırlığı, yaş ve ırk:


Popülasyon farmakokinetik analizlerine göre, cinsiyet, vücut ağırlığı, yaş ve ırkın eliglustat farmakokinetiği üzerinde etkisi sınırlıdır veya yoktur.

Karaciğer yetmezliği:


Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliğinin etkileri bir tek doz faz 1 çalışmada değerlendirilmiştir. 84 mg'lık tek doz uygulanmasından sonra, CYP2D6'nın hızlımetabolizörlerinde (HM'ler) eliglustatın Cmaks ve EAA değerleri, sağlıklı CYP2D6'nın hızlımetabolizörleriyle karşılaştırıldığında, hafif karaciğer yetmezliği olanlarda 1,2 ve 1,2 kat, ortadereceli karaciğer yetmezliği olanlarda 2,8 ve 5,2 kat daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Günde iki kez 84 mg eliglustat şeklinde tekrarlı doz uygulamasından sonra, Cmaks ve AUC0-12 değerleri, sağlıklı CYP2D6'nın hızlı metabolizörleriyle karşılaştırıldığında, hafif karaciğer

Bu belge

Belge DtyetmeKtiği lol^M aCYP2D6Yhizlımetaboliızö#lerinde(iHMfeler)r2i4ttve/2j9' ¦ katyd^a/yüksek^- eferta

dereceli karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'mn hızlı (HM'ler) metabolizörlerinde 6,4-ve 8,9 kat daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir.

Orta dereceli karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'mn hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) günde bir kez 84 mg eliglustat şeklinde tekrarlı doz uygulamasından sonraki Cmaks and AUC0-24değerlerinin günde iki kez 84 mg eliglustat alan sağlıklı CYP2D6'mn hızlı metabolizörleri(HM'ler) ile karşılaştırıldığında 3,1- ve 3,2-kat daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir (Bkz.Bölüm 4.2 ve 4.4).

Sınırlı tek doz verisinin bulunması veya tek doz verisinin olmaması nedeniyle, hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan CYP2D6'nın orta metabolizörleri (OM'ler) ve yavaşmetabolizörleriyle (YM'ler) kararlı durum FK (farmakokinetik) maruziyeti tahminedilememektedir. Ciddi karaciğer yetmezliği etkisi herhangi bir CYP2D6 fenotipi ileçalışılmamıştır (Bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 4.4).

Böbrek yetmezliği:


Şiddetli böbrek yetmezliğinin etkisi tek doz faz 1 çalışmasında değerlendirilmiştir. Tek doz 84 mg uygulanmasından sonra, eliglustatın Cmaks ve EAA değerleri şiddetli böbrek yetmezliği olanCYP2D6'nın hızlı metabolizörlerinde (HM'ler) ve sağlıklı CYP2D6 hızlı metabolizörlerinde(HM'ler) benzerdir.

SDBH olan hastalarda ve şiddetli böbrek yetmezliği olan CYP2D6'nın yavaş metabolizörü (OM'ler) veya orta metabolizörü hastalarda (YM'ler) sınırlı veri bulunmaktadır veya hiç verimevcut değildir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçanlarda yürütülen toksikoloji çalışmalarında eliglustat için temel hedef organlar gastrointestinal kanal, lenfoid organlar, karaciğer ve sadece erkek sıçanlarda üreme sistemidir.Toksikoloji çalışmalarında eliglustatın etkisi geri dönüşümlüydü ve gecikmiş veya tekrarlayantoksisite göstermemiştir. Kronik sıçan ve köpek çalışmalarındaki güvenlilik marjinleri toplamplazma maruziyeti kullanıldığında 8 kat ve 15 kat arasında, bağlı olmayan (serbest fraksiyon)plazma maruziyeti kullanıldığında 1 ila 2 kat arasında değişiklik göstermiştir.

Eliglustatın merkezi sinir sistemi (MSS) veya solunum fonksiyonları üzerine etkisi yoktur. Klinik-dışı çalışmalarda konsantrasyona bağlı kardiyak etkiler gözlenmiştir: Öngörülen insanCmaks değerinin > 7 katı konsantrasyonlarda potasyum, sodyum ve kalsiyum kanallarını daiçeren insan kardiyak iyon kanallarının inhibisyonu; köpek Purkinje lifleri üzerine yapılan bir

ex-vivo

elektrofizyoloji çalışmasında sodyum iyon kanal aracılı etkiler (öngörülen insan bağlıolmayan plazma Cmaks değerinin 2 katı); ve anestezi altındaki köpekler üzerine yapılan telemetrive kardiyak ileti çalışmalarında, öngörülen insan toplam plazma Cmaks değerinin 14 katıkonsantrasyonlarda veya insan serbest plazma Cmaks değerinin 2 katı konsantrasyonlarda, QRSve PR aralıklarında artışladır.

Bir dizi standart genotoksisite testinde eliglustat mutajenik değildi ve fare ve sıçanlarda standart yaşam süresi biyoassaylerde karsinojenik potansiyel göstermemiştir. Karsinojeniteçalışmalarındaki maruziyet, fare ve sıçanlarda, insanlarda öngörülen ortalama eliglustat toplamplazma maruziyetinden sırasıyla yaklaşık 4 kat ve 3 kat daha fazlaydı veya serbest plazmamaruziyetinin 1 katından daha azdır.

Olgun erkek sıçanlarda, sistematik olarak toksik olmayan dozlarda sperm parametreleri üzerinde bir etki gözlenmemiştir. Sistematik olarak toksik doz kabul edilen EAA'ya göresıçanlarda, öngörülen insan maruziyetinin 10 katında spermatogenezin geri dönüşümlüinhibisyonu tespit edilmiştir. Sıçanlarda yapılan tekrarlı doz toksisite çalışmalarında, EAA'yagöre öngörülen insan maruziyetinin 10 katında seminifer epitelial dejenerasyon ve testislerdesegmental hipoplazi gözlenmiştir.

Eliglustatın ve metabolitlerinin plasental transferi sıçanlarda gösterilmiştir. Doz sonrası 2. ve 24. saatlerde, etiketli dozun, sırasıyla, %0,034 ve %0,013'ü fötal dokuda tespit edilmiştir.

Sıçanlarda maternal toksik dozlarda, fetüs, dilate serebral ventriküllerin yüksek insidansı, anormal sayıda kaburga veya lumbar omurga kemikleri ve pek çok kemikte zayıf ossifikasyongözlenmiştir. Sıçan ve tavşanlarda embriyofötal gelişme, klinik açıdan anlamlı maruziyet(EAA'ya göre) düzeyine kadar etkilenmemiştir.

Sıçanlardaki bir laktasyon çalışması, etiketli dozun %0.23'ünün doz uygulamasından sonra 24 saatte yavrulara geçtiğini göstermiş olup; eliglustat ve/veya ilgili materyallerinin süte geçtiğini

göstermektedir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Kapsül içeriği


Laktoz monohidrat (sığır sütü kaynaklı) Hidroksipropil metil selülozMikrokristalin selülozGliserol dibehenat

Kapsül kılıfı:


Candurin silver fine Brilliant blue FCF-FD&C blue 1Jelatin (sığır kaynaklı)

Baskı mürekkebi:


Şellak

Propilen glikol AmonyakPotasyum hidroksitTitanyum dioksit (E171)

Siyah demir oksit (E172)

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf Ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

PETG/COC.PETG/PCTFE-alüminyum blister

Her ambalaj 56 sert kapsül içerir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

TOBIO® İlaç San ve Tic. AŞ Ümraniye/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2021/10

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 22.01.2021 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

14/04/2021

İlaç Bilgileri

Eluxat 84 Mg Sert Kapsül

Etken Maddesi: Eliglustat Tartarat

Atc Kodu: A16AX10

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Eluxat 84 Mg Sert Kapsül - KUB
  • Eluxat 84 Mg Sert Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Eluxat 84 Mg Sert Kapsül
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.