Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Azopt %1 Steril Oftalmik Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI

AZOPT %1 Steril göz damlası, süspansiyon

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

1 ml süspansiyon 10 mg brinzolamid içerir.

Yardımcı maddeler:

0.1 mg/ml 2.5 mg/ml33.0 mg/ml

Benzalkonyum klorür Sodyum klorürMannitol (E421)

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Steril göz damlası, süspansiyon

AZOPT beyaz ila kırık beyaz renkli bir süspansiyondur.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik Endikasyonlar

AZOPT yüksek intraoküler basıncın düşürülmesi tedavisinde endikedir:

• oküler hipertansiyon

• açık-açılı glokom

sahibi hastalarda beta-blokörlere cevap vermeyen hastalarda veya beta-blokörlerin kontrendike olduğu hastalarda monoterapi olarak ya da beta blokörlere veyaprostaglandin analoglarına ek tedavi olarak endikedir (bkz. bölüm 5.1).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Monoterapi ya da ek tedavi olarak AZOPT hasta göz(ler)e günde iki kez 1 damla damlatılarak uygulanır. Bazı hastalarda günde üç kez bir damla daha iyi sonuç verebilir.

Damlatmadan sonra göz kapaklarının kapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine hafifçe bastırılması önerilir. Bu oküler yolla uygulanan ilacın sistemik absorpsiyonunuazaltarak sistemik yan etkilerde azalmayı sağlayabilir.

Diğer bir topikal oftalmik antiglokom ilacıyla AZOPT'un değiştirilmesi gerektiğinde, diğer ilaç kesilmeli ve ertesi gün AZOPT ile tedaviye başlanmalıdır.

Uygulama şekli:

Oküler kullanım içindir.

Damlatmadan sonra göz kapaklarının kapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine hafifçe bastırılması önerilir. Bu, oküler yolla uygulanan ilacın sistemik absorpsiyonunuazaltarak sistemik yan etkilerde azalma sağlayabilir.

Kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır. Kapak çıkarıldıktan sonra, eğer

kurcalanmayı belli eden geçme bilezik gevşemişse, ürünü kullanmadan önce bunu

çıkarınız. Bu belge

Damlalık ucunun ve solüsyonunkirlenmesini önlemek için, şişenin damlalık ucunun göz kapaklarına, gözün etrafına yada diğer bölgelere değdirilmemesine dikkat

edilmelidir. Kullanılmadığı zaman şişesıkıca kapalı olarak saklanmalıdır.

Bir doz atlanırsa, tedaviye planlandığı şekilde bir sonraki dozla devam edilmelidir. Doz, etkilenen gözde/gözlerde günde üç kez bir damlayı geçmemelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

AZOPT karaciğer yetmezliği olan hastalar üzerinde çalışılmamıştır ve bu hastalarda kullanımı tavsiye edilmez.

AZOPT ciddi böbrek yetmezliği (keratinin klerensi <30 ml/dak) ya da hiperkloremik asidozu olan hastalar üzerinde çalışılmamıştır. Brinzolamid ve ana metaboliti ağırlıklıolarak böbreklerden atıldığı için, AZOPT bu hastalarda kontrendikedir (Ayrıca Bölüm4.3'e bakınız).

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda kısıtlı deneyim bulunmaktadır. AZOPT'un güvenlilik ve etkililiği 6 yaşın altındaki çok az sayıda pediyatrik hasta ile çalışılmıştır (ayrıca bkz. Bölüm 4.4, 4.8 ve5.1). Dolayısıyla AZOPT'un güvenliliği ve etkinliği 18 yaşın altındaki hastalardabelirlenmemiştir ve bu hastalarda kullanımı tavsiye edilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda dozaj değişikliği gerekli değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Brinzolamid veya içerdiği diğer maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan vakalarda

• Sülfonamidlere bilinen aşırı duyarlılığı olanlarda (ayrıca 4.4'e bakınız)

• Ciddi böbrek yetmezliği olanlarda

• Hiperkloremik asidozu olanlarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri:

Sistemik etkiler:


AZOPT karbonik anhidraz inhibitörü bir sülfonamiddir ve topikal olarak uygulanmasına rağmen sistemik yoldan emilir. Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve toksik epidermalnekroliz (TEN) dahil olmak üzere sülfonamidlere atfedilebilen aynı tipte advers ilaçreaksiyonları topikal uygulamada da ortaya çıkabilir. Reçete sırasında hastalar belirti vesemptomlar konusunda bilgilendirilmeli ve cilt reaksiyonları açısından yakındanizlenmelidir. Ciddi reaksiyon belirtileri veya aşırı duyarlılık ortaya çıkarsa, AZOPTderhal kesilmelidir.

Oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile asit-baz bozuklukları rapor edilmiştir. Muhtemel metabolik asidoz riski nedeniyle böbrek yetmezliği riski olan hastalarda dikkatlikullanınız (bkz. bölüm 4.2).

Brinzolamid erken doğan bebeklerde (gebelik süresi 36 haftadan az) veya 1 haftalıktan küçük bebeklerde çalışılmamıştır. Belirgin renal tübüler yetmezliği veya anormalliğiolan hastalarda brinzolamid muhtemel metabolik asidoz riski nedeniyle ancak risk yarardengesi dikkatle değerlendirildikten sonra alınmalıdır.

Belge Do

Eş zamanlı tedavi:


Oral karbonik anhidraz inhibitörü ve AZOPT kullanan hastalarda karbonik anhidraz inhibisyonunun bilinen sistemik etkileri üzerine ek etki potansiyeli mevcuttur. AZOPTveoral karbonik anhidraz inhibitörlerinin birlikte kullanımı çalışılmamıştır veönerilmemektedir (bkz. bölüm 4.5).

Destekleyici glokom tedavisi sırasında AZOPT'un başlıca timolol ile eş zamanlı uygulaması değerlendirilmiştir. Ayrıca prostaglandin analogu travoprosta ek tedaviolarak AZOPT'un göz içi basıncını düşürücü etkisi çalışılmıştır. Travoprosta ek tedaviolarak AZOPT'un uzun süreli kullanımı için veri bulunmamaktadır (bkz. bölüm 5.1).

Psödoeksfoliatif glokom veya pigmenter glokomlu hastaların AZOPT ile tedavisinde kısıtlı sayıda deneyim bulunmaktadır. Bu hastaların tedavisinde dikkatli olunmalı ve göziçi basıncın (GİB) yakından gözlemlenmesi tavsiye edilmektedir. AZOPT dar açılıglokomlu hastalar üzerindeçalışılmamıştır ve bu hastalarda kullanımı

önerilmemektedir.

Brinzolamidin korneal endotel fonksiyonu üzerindeki olası rolü korneal riski olan hastalarda çalışılmamıştır (bilhassa düşük endotel hücre sayılı hastalarda). Özellikle,kontakt lens kullanan hastalar üzerinde çalışılmamıştır, karbonik anhidraz inhibitörlerikorneal hidrasyonu etkileyebileceğinden ve kontakt lens kullanma korneal riskiarttırabileceğinden, brinzolamid kullanımı önerildiğinde, bu hastaların dikkatlegözlenmesi tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde, diyabetes mellitus'u olan hastalar gibi,korneası tehlikede olan vakalarda, dikkatli bir gözlem tavsiye edilmektedir.

Genellikle oftalmik ürünlerde koruyucu madde olarak yaygın şekilde kullanılan benzalkonyum klorür'ün punktat keratopati ve/veya toksik ülseratif keratopatiye yolaçabileceği bildirilmiştir. AZOPT'un benzalkonyum klorür içermesinden dolayı, sıksık veya uzun süreli olarak kullanıldığı kuru göz hastalarında ya da korneal riski olandurumlarda yakın gözlem gerekmektedir.

AZOPT kontakt lens kullanan hastalarda denenmemiştir. AZOPT koruyucu madde olarak göz iritasyonuna neden olabilen benzalkonyum klorür içermektedir.Benzalkonyum klorür yumuşak kontakt lensler tarafından absorbe edilebilir ve lensinrenginin solmasına neden olabilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız.Bu nedenle, hastalar AZOPT uygulamasının ardından kontakt lensi takmadan önce 15dakika beklenilmesi konusunda bilgilendirilmelidir. AZOPT kontakt lensler takılı haldeiken uygulanmamalıdır.

AZOPT ile yapılan tedavinin kesilmesinden sonra potansiyel rebound etkiler çalışılmamıştır; GİB'nı düşürücü etkisinin 5 ila 7 gün boyunca sürmesi beklenir.

Pediyatrik popülasyon

AZOPT'un 0 ila 17 yaş arası bebeklerde, çocuklarda ve adölesanlarda güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir ve bebeklerde, çocuklarda veya adölesanlarda kullanımıönerilmemektedir.4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

AZOPT'un diğer tı&bi^'ürüHl^erlespesifFk etkiieşimşt&alışmaları yapılmamıştır. Klinik

Belge Do

çalışmalarda, AZOPT prostaglandin analogları ve timolol içeren oftalmik ürünlerle eş zamanlı kullanılmış, istenmeyen etkileşim kanıtı olmamıştır. AZOPT ve miyotikler

veya adrenerjik agonistler arasındaki ilişki destekleyici glokom tedavisi boyunca değerlendirilmemiştir.

AZOPT bir karbonik anhidraz inhibitörüdür ve topikal olarak uygulanmasına rağmen sistemik olarak emilir. Oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile asit-baz bozukluklarıbildirilmiştir. AZOPT alan hastalarda olası etkileşimler göz önünde bulundurulmalıdır.

CYP3A4 (başlıca), CYP2A6, CYP2C8 ve CYP2C9 dahil olmak üzere sitokrom P-450 izozimleri brinzolamid metabolizmasından sorumludur. Ketokonazol, itrakonazol,klotrimazol, ritonavir ve troleandomisin gibi CYP3A4 inhibitörlerinin, brinzolamidmetabolizmasını inhibe etmeleri beklenir. CYP3A4 inhibitörlerinin eş zamanlı verilmesidurumunda dikkat edilmesi önerilmelidir. Ancak, renal eliminasyonun majör yololmasından dolayı, brinzolamid birikimi olası değildir. Brinzolamid sitokrom P- 450izozimlerinin bir inhibitörü değildir.

Eğer birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, ilaçların uygulanması arasında en az 5 dakika süre olmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel Tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü

Brinzolamid ile yapılan hayvan çalışmalarında fertilite üzerine etkisi olmadığı kanıtlanmıştır. Brinzolamidin topikal oküler uyglamasının insan fertilitesi üzerineetkisini değerlendirmek için çalışma yapılmamıştır. Azopt doğum kontrolüuygulamayan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda önerilmemektedir.

Gebelik dönemi

AZOPT ciddi anlamda gerekli görülmediği takdirde gebe kadınlarda kullanılmamalıdır. Brinzolamidin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar sistemik uygulama sonrasında üremetoksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (Bkz Bölüm 5.3).

Laktasyon dönemi

Topikal oküler uygulamayı takiben brinzolamid/metabolitlerin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları, oral uygulamayı takiben anne sütüneminimum seviyelerde brinzolamid atılımını göstermiştir.

Yeni doğanlar/bebekler için risk olasılık dışı bırakılamamaktadır. Emzirmenin kesilmesine veya AZOPT tedavisinin kesilmesine/tedaviden kaçınılmasına, emzirmeninçocuk için yararı ve tedavinin kadın için yararı dikkate alınarak karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Brinzolamid ile yapılan ha

¦ ¦ .......... YnÜy-'^"

yvan çalışmaları, fertilite üzerinde herhangi bir etki

Belge Do .

göstermemiştir. Brinzolamidin topikal oküler uygulamasının insan fertilitesi üzerindeki

etkisini değerlendirmek için çalışmalar yapılmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

AZOPT'un araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde minör bir etkisi vardır.

Diğer göz damlalarında da olduğu gibi, geçici görme bulanıklığı veya diğer görsel rahatsızlıklar araç ya da makine kullanımını etkileyebilir. Uygulamadan sonra görmedebulanıklık meydana gelmesi durumunda, araç veya makine kullanılmadan önce görmebulanıklığı düzelinceye kadar beklenmelidir.

Oral karbonik anhidraz inhibitörleri, zihinsel uyanıklık ve/veya fiziksel koordinasyon gerektiren görevleri yerine getirme yeteneğini bozabilir (ayrıca bkz. bölüm 4.4 ve bölüm4.8).

4.8. İstenmeyen etkiler

Monoterapi olarak veya timolol maleat %0.5'e ek tedavi olarak AZOPT kullanan 2732 hastayı içeren klinik çalışmalarda, en çok rapor edilen tedavi ile ilişkili istenmeyenetkiler şunlardır: acı tat (acı ya da garip tat alma, aşağıdaki tanımlamalara bakınız)(%6.0) ve uygulama sonrası birkaç saniye ile birkaç dakika arası süren geçici görmebulanıklığı (%5.4) (ayrıca 4.7. Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkilerbölümüne bakınız).

Advers etkilerin görülme sıklığı, aşağıdaki kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir: Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ile< 1/100), seyrek (> 1/10.000 ile <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor). Sıklığa göre gruplamada, istenmeyen etkilerciddiyetine göre büyükten küçüğe doğru sunulmaktadır.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Yaygın olmayan : Nazofarenjit, farenjit ve sinüzit

Bilinmiyor : Rinit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan : Alyuvar sayısında azalma, kan klorüründe artma

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor : Aşırı hassasiyet

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Bilinmiyor :İştah azalması

Psikiyatrik hastalıkları:

Yaygın olmayan : Kayıtsızlık, depresyon, depresif ruh hali, düşük libido, kabus

görme, sinirlilik,

Seyrek : Uykusuzluk

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan : Motor bozukluk, amnezi, parestezi, baş ağrısı

Seyrek : Hafıza bozukluğu,somnolans

Bilinmiyor : Tremor, tat alamama, duyarlılığın azalması,

Belge Do: Bulanık görme, göz tahrişi, göz ağrısı, gözlerde yabancı cisimhissi, oküler hiperemi

Göz hastalıkları:

Yaygın

Yaygın olmayan :

Seyrek

Bilinmiyor

Blefarit, kuru göz, gözde akıntı, gözde kaşıntı,kornea erozyonu, keratit, punktat keratit, keratopati, gözde birikinti, korneal leke,korneal epitelyum hasarı, korneal epitelyum bozukluğu,konjunktivit, gözde şişme, meibom bezlerinin iltihabı, gözdekamaşma, fotofobi, alerjik konjunktivit, pterijiyum, göz akındarenklenme, göz yorgunluğu, gözde rahatsızlık, gözde anormal his,keratokonjuktivit sicca, subkonjunktival kist, konjunktivalhiperemi, göz kapağında kaşıntı, göz kapağı kenarındaçapaklanma, göz kapağında ödem, göz yaşında artış,

: Kornea ödemi, diplopi, görme keskinliğinde azalma, fotopsi, göz hipoestezi, periorbital ödem, göz içi basıncında artış, optiksinir kupası/disk oranında artış

: Korneal bozukluk, görme bozukluğu, gözde alerji, madarozis, göz kapağı bozukluğu, göz kapağında kızarıklık

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Seyrek : Çınlama

Bilinmiyor : Vertigo

Kardiyak hastalıkları:

Yaygın olmayan : Kardiyo-respiratuvar sıkıntı, bradikardi, kalp çarpıntısı

Seyrek

Bilinmiyor

: Anjina pektoris, düzensiz kalp hızı

: Aritmi, taşikardi, hipertansiyon, kan basıncında artış, kan basıncında düşüş, kalp atım hızında artış.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:

Yaygın olmayan : Nefes darlığı, burun kanaması, orofaringeal ağrı,

faringolaringeal ağrı, boğaz iritasyonu, postnazal akıntı, aksırık, burun akıntısı, hapşırma

Seyrek
Bilinmiyor

: Bronş hiperreaktivitesi, üst solunum yolu tıkanıklığı, sinüs tıkanıklığı, burun tıkanıklığı, öksürük, burun kuruluğu

: Astım

Gastrointestinal hastalıkları:

Yaygın : Disguzi

Yaygın olmayan : Özofajit, ishal, bulantı, kusma, hazımsızlık, üst karın ağrısı,

karında rahatsızlık, midede rahatsızlık, mide gazı, sık bağırsak hareketleri, gastrointestinal bozukluk, oral hipoestezi, oralparestezi, ağız kuruluğu

Hepato-bilier hastalıkları:

Bilinmiyor : Anormal

Belge DoDeri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın olmayan : Döküntü, makülo papüler döküntü, deride gerilme

Seyrek : Ürtiker, alopesi, genelleşmiş kaşıntı

Bilinmiyor

: Stevens-Johnson sendromu (SJS)/toksik epidermal nekroliz (TEN) (bkz. bölüm 4.4), dermatit, eritem

Kas iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Yaygın olmayan : Sırt ağrısı, kas spazmı, kas ağrısı

Bilinmiyor : Eklem ağrısı, ekstremitelerde ağrı

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Yaygın olmayan : Böbrek ağrısı

Bilinmiyor : Polakiüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın olmayan
Seyrek
Bilinmiyor

Ağrı, göğüs rahatsızlığı, bitkinlik, anormal hissetme, Gergin hissetme, asteni, asabiyet, göğüs ağrısıÇevresel ödem, keyifsizlik

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Yaygın olmayan : Erektil işlev bozukluğu

Yaralanma, zehirlenme ve prosedürle ilgili komplikasyonlar:

Yaygın olmayan : Gözde yabancı cisim

Pediyatrik popülasyon

Küçük kısa süreli klinik çalışmalarda, pediyatrik hastaların yaklaşık %12.5'inde ilaçla ilgili istenmeyen etkilerin oluştuğu gözlenmiştir, çoğunluğu lokal, ciddi olmayankonjunktival hiperemi, göz tahrişi, gözde akıntı ve gözyaşı artışı gibi oküler etkilerdir(bkz. bölüm 5.1).

Seçili advers etkilerin tarifi

Tat alma bozukluğu (uygulama sonrası ağızda oluşan acı veya alışılmadık tat), klinik çalışmalar sırasında AZOPT'un kullanımı ile ilgili en çok rapor edilen sistemikistenmeyen etkidir. Muhtemelen, göz damlasının nasolakrimal kanal aracılığı ilenazofarenkse geçmesi nedeniyle oluşur. Damlatmadan sonra göz kapaklarınınkapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine hafifçe bastırılması bu etkinin görülmesıklığını azaltabilir (ayrıca 4.2. Dozaj ve uygulama yöntemine bakınız).

AZOPT, sistemik emilimi olan karbonik anhidrazın bir sülfonamid inhibitörüdür. Gastrointestinal, sinir sistemi, hematolojik, renal ve metabolik etkiler genelliklesistemik karbonik anhidraz inhibitörleri ile ilgilidir. Oral karbonik anhidraz inhibitörleriile ilişkili benzer istenmeyen etkiler, topikal uygulama ile oluşabilir.

Travoprosta yardımcı tedavi olarak kullanıldığında AZOPT ile beklenmeyen herhangi bir istenmeyen vaka gözlenmemiştir. Bu iki ilacın birlikte kullanımı ile gözlenen yanetkiler, tek olarak yalnız kullanıldıkları zaman gözlenmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın risk/yarar dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmelerigerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08;faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Hiçbir doz aşımı olgusu rapor edilmemiştir.

Eğer AZOPT göz damlası ile doz aşımı oluşursa, tedavi, semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Elektrolit dengesizliği, asidotik bir durumun ortaya çıkması ve muhtemelsinir sistemi etkileri görülebilir. Serum elektrolit seviyeleri (özellikle potasyum) vekan pH seviyeleri takip edilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antiglokom preparatları ve miyotikler, karbonik anhidraz inhibitörleri.

ATC kodu: S01EC04

Etki Mekanizması


Karbonik anhidraz (KA), göz dahil olmak üzere vücuttaki birçok dokuda bulunan bir enzimdir. Karbonik anhidraz karbonik asitin dehidrasyonunu ve karbon dioksidinhidrasyonunu kapsayan dönüşümlü reaksiyonu katalize eder.

Gözün siliyer cisminde karbonik anhidrazın inhibisyonu, muhtemelen bikarbonat iyonlarının oluşumunun yavaşlamasını müteakip sodyum ve sıvı geçişinin azalmasısuretiyle aköz hümör sekresyonunu azaltır. Göz içi basıncının yükselmesi, glokomatözgörme alanı kaybı ve optik sinir hasarı patogenezinde önemli rol oynayan riskfaktörlerinden biridir. Bu durum göz içi basıncı düşmesi ile sonuçlanır. Brinzolamid,gözde predominant izoenzim olan bir karbonik anhidraz II (KA-II) inhibitörüdür, KA-II'ye karşı

in vitro

IC50 değeri 3.2 nM ve Ki değeri 0.13 nM'dır.

Farmakodinamik Etkiler


AZOPT'un prostaglandin analogu travoprosta yardımcı bir tedavi olarak göz içi basıncını (GİB) düşürücü etkisi çalışılmıştır. Travoprost ile 4 haftalık bir çalışmayıtakiben GİB > 19 mmHg olan hastalar brinzolamid ve timolol ile ek tedaviye rasgelealındılar. Brinzolamid grubu için ortalama günlük 3.2 ila 3.4 mmHg'lık bir GİB ek düşüşve timolol grubu için günlük 3.2 ila 4.2 mmHg'lık bir GİB ek düşüş gözlendi.Travoprost/brinzolamid grubunda genelde esas olarak lokal tahrişin belirtileriyle ilgiliolan ciddi olmayan oküler istenmeyen etkilerin sıklığı daha fazlaydı. Bu vakalarciddiyet bakımından orta seviyededir ve çalışmaların kesilme oranlarını etkilememiştir(bkz. bölüm 4.8)

Glokom veya oküler hipertansiyon tanısı almış, 6 yaşından küçük 32 pediyatrik hasta üzerinde AZOPT ile bir klinik çalışma yürütülmüştür. Hastaların bir kısmı daha önceherhangi bir GİB tedavisi almamışken, diğerleri başka GİB düşürücü ilaç/ilaçlarkullanmaktaydı. Qace4e%iveGtBitroıdüfüracüızaiilâs/ıÜaçlar kullananlardan AZOPTBelge Do

Emilim:


Topikal uygulamayı takiben brinzolamid sistemik dolaşıma geçer. KA-II için yüksek afinitesinden dolayı, brinzolamid alyuvarlara yaygın bir şekilde dağılır ve tam kandauzun bir yarılanma ömrü (ortalama yaklaşık 24 hafta) gösterir. İnsanlarda, aynı zamandaKA'a bağlanan ve alyuvarlarda toplanan N-desetil brinzolamid metaboliti oluşur. Bumetabolit brinzolamid'in varlığında başlıca KA-I'e bağlanır. Plazmadabrinzolamid veN-desetil brinzolamid konsantrasyonları düşüktür ve genelde tayin limitlerininaltındadır (<7.5 ng/ml).

Dağılım:


Plazma proteinlerine bağlanma oranı yüksek değildir (yaklaşık %60).

Biyotransformasyon:


N-desetil brinzolamid, brinzolamidin insanlarda görülen ana metabolitidir ve brinzolamid varlığında N-desetil brinzolamid de KA-I'e bağlanarak alyuvarlarda birikir.

Bir oral farmakokinetik çalışmada, sağlıklı gönüllüler 32 haftaya kadar günde 2 kez 1 mg brinzolamid kapsülü almıştır ve alyuvar KA aktivitesi, sistemik KA inhibasyonununderecesini değerlendirmek amacıyla ölçülmüştür.

Alyuvar KA-II'nin brinzolamid doygunluğu 4 hafta içinde elde edilmiştir (alyuvar konsantrasyonu yaklaşık 20gM). N-desetil brinzolamid alyuvarlarda 20-28 haftadadenge durumuna ulaşarak 6-30gM konsantrasyonları arasında birikir. Kararlıdurumdaki toplam alyuvar KA aktivitesinin inhibisyonu yaklaşık %70-75'tir.

Orta dereceli böbrek yetmezliği (30-60 ml/dak keratinin klerensi) olan bireylere 54 haftaya kadar oral olarak günde iki kez 1 mg brinzolamid uygulanmıştır. Brinzolamidalyuvar konsantrasyonu, tedavinin dördüncü haftasında 20 ila 40 gM aralığındaolmuştur. Kararlı durumdaki, brinzolamid ve metabolitinin alyuvar konsantrasyonlarısırasıyla 22.0 ila 46.1 gM ve 17.1 ila 88.6 gM aralığındadır.

Kreatinin klerensinin azalmasıyla N-desetil brinzolamid alyuvar konsantrasyonu artmış ve toplam alyuvar KA aktivitesi azalmıştır ancak brinzolamid alyuvar konsantrasyonlarıve KA-II aktivitesi değişmeden kalmıştır. Toplam KA aktivitesi inhibisyonu kararlıdurumda %90'dan düşük olmasına rağmen en ileri derecede böbrek yetmezliği olankişilerde daha fazladır.

Topikal oküler bir çalışmada, kararlı durumda brinzolamid alyuvar konsantrasyonu oral çalışmada bulunan ile benzerdir, ancak N-desetil brinzolamid düzeyleri dahadüşüktür.Karbonik anhidraz aktivitesi, doz öncesi düzeylerin yaklaşık %40-70'idir.

Eliminasyon:


Brinzolamid temelde idrarla atılır (yaklaşık %60). Dozun yaklaşık %20'si idrarda metaboliti olarak bulunur. Esas olarak brinzolamid ve N-desetil brinzolamid, ve eser

^İftlsiffletaboli.iieije.i.diiardak-bulunan


İivşnli. elektronik imza iWmialanmıştır,

il ve


Bu, belge.


komponentlerdir.

Belge Do5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Geleneksel güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyel çalışmalarından elde edilen klinik dışı verilere göre brinzolamid,insanlar için özel bir tehlike oluşturmaz.

Tavşanlarda yürütülen gelişimsel toksisite çalışmalarında oral olarak 6 mg/kg/gün dozuna kadar verilen brinzolamid (insanlarda tavsiye edilen oftalmik dozun 125 katı)önemli maternal toksisiteye rağmen fötal gelişim üzerinde herhangi bir etkigöstermemiştir. Sıçanlarda yürütülen benzer çalışmalar, 6 mg/kg/gün dozundaolmamakla birlikte, 18 mg/kg/gün (insanlarda tavsiye edilen oftalmik dozun 375 katı)dozunda brinzolamid verilen dişilerin fetuslarında kafatası ve göğüs kemiğinde hafif birkemikleşme azalması ile sonuçlanmıştır. Bu bulgular, dişilerde ve fetusta vücutağırlığında azalma ile metabolik asidoza neden olan dozlarda elde edilmiştir. Fetüsağırlıklarındaki doza bağlı azalmalar, oral olarak 2 mg/kg/gün (%5-6 azalma) ila 18mg/kg/gün (%14 azalma) doz aralığında brinzolamid alan dişilerin yavrularındagözlenmiştir. Emzirme döneminde, yavrularda yan etki gözlenmeyen düzey 5mg/kg/gün olmuştur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Mannitol (E421)

Karbomer 974P TiloksapolEdetat disodyumSodyum klorür

Hidroklorik asit ve/veya sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 aydır.

Açıldıktan sonra 4 hafta içinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, plastik şişe damlalıklı ve polipropilen kapak emniyet halkalı, 5 ml süspansiyon.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Kavacık /Beykoz /Istanbul

8. RUHSAT NUMARASI:

2017/752

9. İLK RUHSAT TARIHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ:

29.09.2017

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ:

İlaç Bilgileri

Azopt %1 Steril Oftalmik Süspansiyon

Etken Maddesi: Brinzolamid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Azopt % 1 5 Ml Oft.sol.
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.