Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vulgarex %7,5 Jel Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

¡

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonlarıTÜFAM'a bildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8. Advers reaksiyonlar nasılraporlanır?

1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI

VULGAREX %7,5 jel

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her 1 g jel 75 mg dapson içerir.

Yardımcı maddeler:

.2 mg/g

Metil paraben (E218).

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Topikal olarak uygulanan jel

Beyaza yakın krem renkli, görünür partikül içeren yarı katı yapıda jel

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

VULGAREX, 9 yaş ve üzerindeki akne vulgaris hastalarının topikal tedavisi için endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ Uygulama sıklığı ve süresi

• Günde bir kez uygulayın.

• VULGAREX ile 12 haftalık tedavi sonrasında herhangi bir iyileşme olmadığında,tedavi tekrar gözden geçirilmelidir.


Uygulama şekli:

Yaklaşık bezelye büyüklüğünde VULGAREX 'i ince bir tabaka halinde tüm yüze uygulayın. Diğer etkilenen bölgelere de ince bir tabaka halinde uygulama yapılabilir. VULGAREX'intamamını nazikçe ovuşturarak uygulayın.

Yalnızca topikal kullanım içindir. Oral, oftalmik ya da intravajinal yolla kullanılmaz.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Özel bir kullanımı yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Özel bir kullanımı yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

VULGAREX'in akne vulgarisin topikal tedavisi için güvenliliği ve etkililiği 9 yaş ve üzeri hastalarda belirlenmiştir. VULGAREX'in bu endikasyon için 9 ila 11 yaş arası hastalardakullanımı, 12 yaş ve üzeri 1066 gönüllüde yapılan yeterli, iyi kontrollü klinik çalışmalardanelde edilen kanıtlar ve 9 ila 11 yaşına kadar akneli 100 gönüllünün açık etiketli birçalışmasına ait ek farmakokinetik ve güvenlik verileri (bkz. Bölüm 4.8 ve bkz. Bölüm 5.2) iledesteklenmektedir. VULGAREX için klinik deneylerdeki güvenlik profili, taşıyıcı kontrolgrubuna benzerdi. VULGAREX'in 9 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda güvenliği veetkinliği belirlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Dapson ile gerçekleştirilen klinik çalışmalara katılan > 65 yaşındaki hasta sayısı daha genç hastalarla yanıt farkını belirlemek için yeterli değildir.

Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) Yetmezliği

G6PD yetmezliği olan hastalar methemoglobinemi ve hemoliz gelişime daha yatkın olabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

G6PD yetmezliği ve akne vulgaris'i olan 64 hastanın katıldığı randomize, çift kör, çapraz tasarımlı bir klinik çalışmada dapson ve kontrol karşılaştırılmıştır. Çalışmaya Siyahi (88%),Asya'lı (%6), Hispanik (%2) ve diğer etnik kökenden (%5) hastalar katılmıştır. Hem kontrolhem de dapson tedavi periyodlarında olmak üzere başlangıçta, 2. haftada ve 12. haftada kanörnekleri alınmıştır. Bu hastaların bazılarında hemoliz düşündüren laboratuvar değişikliklerigörülse de, bu çalışmada klinik olarak önemli belirgin hemolitik anemi ile karşılaşılmamıştır(Bkz. Bölüm 4.4).

4.3. Kontrendikasyonlar

VULGAREX'in içeriği etkin maddeye ya da yardımcı maddelerden herhangi birine duyarlılığı olan kişilerde kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Methemoglobinemi:

Pazarlama sonrası raporlarda dapson kullanımı ile ilişkili hastanede yatışa da neden olabilen methemoglobine vakaları bildirilmiştir. Methemoglobinemibulguları gelişen hastalarda VULGAREX tedavisi kesilmelidir.

Methemoglobinemi bulguları ve belirtileri maruziyetten birkaç saat sonra gecikerek ortaya çıkabilir.

Günde iki kez dapson kullanımıyla ilişkili olarak pazarlama sonrasında methemoglobinemi bildirilen vakalar olmuştur. Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz yetmezliği ya da konjenital veyaidiyopatik methemoglobinemisi olan hastalar ilaçtan kaynaklanan methemoglobinemiye dahayatkındır. Konjenital ya da idiyopatik methemoglobinemi si olan hastalarda VULGA^EXkullanımından kaçının.

Methemoglobineminin başlangıçtaki bulgu ve belirtileri bukkal mukus membranlar, dudaklar ve tırnak yataklarında görülebilen kurşuni siyanoz ile karakterizedir. Siyanoz gelişmesidurumunda hastalara VULGAREX kullanımını kesip hemen tıbbi yardım almalarısöylenmelidir.

Dapson özellikle methemoglobin oluşumunu tetikleyen ajanlarla birlikte kullanıldığında methemoglobin düzeylerini arttırabilir (Bkz. Bölüm 4.5).

Hemoliz:

Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) yetmezliği olan ve topikal dapson kullanan bazı hastalarda hemoliz düşündüren laboratuvar bulguları gelişmiştir.

Oral dapson tedavisi dozla ilişkili hemoliz ve hemolitik anemiye yol açabilmektedir. Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) yetmezliği olan bireyler bazı ilaçların kullanımı sırasında hemoliz gelişimine daha yatkındır. G6PD yetmezliği Afrika, Güney Asya, Orta Doğu veAkdeniz kökenli popülasyonlarda en yaygındır.

Klinik çalışmalarda topikal dapson ile tedavi edilen hastalarda klinik olarak önem taşıyan hemoliz ya da hemolitik anemi ile karşılaşılmamıştır. Günde iki kez %5 dapson jel kullananG6PD yetmezlikli bazı kişilerde hemoliz düşündüren laboratuvar değişiklikleri görülmüştür.

Hemolitik anemi düşündüren bulgu ve belirtilerin geliştiği hastalarda VULGAREX tedavisi kesilmelidir. Hemolitik reaksiyon potansiyelinden ötürü oral dapson ya da anti-malaryal ilaçkullanan hastalarda VULGAREX kullanımından kaçınılmalıdır. VULGAREX iletrimetoprim/sülfametoksazol (TMP/SMX) kombinasyonu G6PD yetmezliği olan hastalardahemoliz olasılığını arttırabilir.

Periferik Nöropati:

Oral dapson tedavisinde periferik nöropati (motor kayıp ve kas güçsüzlüğü) bildirilmiştir. Topikal dapson tedavisini değerlendiren klinik çalışmalarda periferik nöropati bulgusuylakarşılaşılmamıştır.

Cilt Reaksiyonları:

Oral dapson tedavisinde cilt reaksiyonları bildirilmiştir (toksik epidermal nekroliz, eritema multiforme, morbiliform ve skarlatiniform reaksiyonlar, büllöz ve eksfoliyatif dermatit,eritema nodosum ve ürtiker). Topikal dapson tedavisinin değerlendirildiği klinik çalışmalardabu tip cilt reaksiyonları gözlenmemiştir.

VULGAREX metil paraben içerir. Alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) neden olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Trimetoprim/sülfametoksazol (TMP/SMX) dapson ve metabolitlerinin sistemik düzeylerini arttırabilir. Bir ilaç-ilaç etkileşim çalışmasında %5 dapson jel ile çift doz gücünde (160mg/800 mg) trimetoprim-sülfametoksazolün (TMP/SMX) birlikte kullanımıdeğerlendirilmiştir. Birlikte uygulama sırasında sistemik TMP ve SMX düzeylerideğişmemiş, ancak dapson ve metabolitlerinin düzeyleri TMP/SMX varlığında artmıştır.VULGAREX ile elde edilen sistemik maruziyetin, TMP/SMX ile birlikte kullanımında bile,100 mg'lık oral doza bağlı maruziyetin yaklaşık %1'i kadar olması beklenmektedir.

VULGAREX ile aynı anda kullanılan topikal benzoil peroksit ciltte geçici ve lokal sarımsı ya da turuncu renk değişikliğine yol açabilir. Akne vulgaris hastalarında topikal dapson vesonrasında benzoil peroksit kullanımına bağlı olarak ciltte ve yüzdeki kıllarda lokal sarı ya daturuncu renk değişikliği olabilir.

Eş zamanlı olarak uygulanan bazı ilaçlar (örn. rifampin, antikonvülzanlar, sarı kantaron) dapsonun hemolizle ilişkili bir metaboliti olan dapson hidroksilaminin oluşumunu arttırabilir.Oral dapson tedavisinde pirimetamin gibi folik asit antagonistlerinin hematolojik reaksiyonolasılığını arttırabileceği bulunmuştur.

VULGAREX ile methemoglobinemiye yol açan ilaçların birlikte kullanımı methemoglobinemi riskini arttırabilir. Bu ilaçlar arasında sülfonamidler, asetamenofen,asetanilid, anilid boyaları, benzokain, klorokin, dapson, naftalen, nitratlar ve nitritler,nitrofurantoin, nitrogliserin, nitroprusid, pamakin, para-aminosalisilik asit, fenasetin,fenobarbital, fenitoin, primakuin ve kinin de bulunmaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması

Belge Do


yapılmamıştır.

NR£W56M0FyS3k0'aklURG83YnUy Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doğum kontrolü üzerine etkileri ile ilgili veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

VULGAREX'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Risk Özeti


VULGAREX'in hamile kadınlarda ilaca bağlı olumsuz gelişim sonuçları riskini bildirmek için kullanımına ilişkin mevcut veri yoktur. VULGA^EX'in topikal uygulamayı takibeninsanlarda sistemik absorpsiyonu, oral dapson uygulamasına göre düşüktür (bkz. Bölüm 5.2).Hayvan üreme çalışmalarında, VULGA^EX için önerilen maksimum insan dozunda(MRHD) sistemik maruziyetin 400 katından fazla sistemik maruziyetle sonuçlananorganogenez sırasında hamile sıçanlara ve tavşanlara uygulanan oral dapson dozlarıembriyosidal etkilerle sonuçlanmıştır. Dapson, MRHD'deki maruziyetin yaklaşık 500 katısistemik maruziyetlerde organogenezin başlangıcından laktasyonun sonuna kadar oral olarakuygulandığında, ölü doğumların artmasına ve yavru ağırlığının azalmasına neden olmuştur(bkz. Bölüm 5.3).

Belirtilen popülasyon için majör doğum kusurlarının ve düşüklerin arka planda oluşacak tahmini riskleri bilinmemektedir. ABD genel popülasyonunda, klinik olarak tanınangebeliklerde majör doğum kusurları ve düşüklerin tahmini arka plan riski sırasıyla %2-4 ve%15-20'dir.

Laktasyon dönemi

Topikal dapsonun anne sütüne geçtiğine ve emzirme dönemindeki bebeklere etkisine veya süt salgılanmasına etkisine dair bir bilgi bulunmamaktadır. Oral olarak uygulanan dapson insan

hiperbilirubinemi ile sonuçlanabilir. Oral dapson uygulamasına göre topikal uygulamayı takiben sistemik absorpsiyon düşüktür. Oral dapsonun anne sütü alan infantlarda adversreaksiyonlara yol açma potansiyelinden ötürü, ilacın anne için taşıdığı önem dikkate alınarakemzirmenin ya da VULGAREX tedavisinin bırakılıp bırakılmaması yönünde bir kararalınmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Topikal kullanımda veri yoktur.

Oral (gavaj) dozları sonrasında erkek ve dişi sıçanlarda dapsonun fertilite ve genel üreme performansı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. 3 mg/kg/gün ya da üzerindeki dozlardadapson sperm motilitesini azaltmıştır (EAA karşılaştırmalarına göre dapson %7,5 JelMRHD'ye bağlı sistemik maruziyetin yaklaşık 22 katı). > 12 mg/kg/gün dapson dozlarınıkullanan erkeklerle (dapson %7,5 Jel MRHD'ye bağlı sistemik maruziyetin yaklaşık 187katı) çiftleştirilen tedavi edilmemiş dişilerde embriyo implantasyonları ve canlı embriyolarınortalama sayısında anlamlı azalma kaydedilmiştir; bu bulgu muhtemelen spermlerin sayıveya etkinliğindeki azalmadan kaynaklanmaktadır ve fertilite bozukluğuna işaret etmektedir.< 2 mg/kg/gün doz düzeyinde (dapson %7,5 Jel MRHT'ye bağlı sistemik maruziyetinyaklaşık 15 katı) erkek fertilitesini etkilememiştir. Çiftleşmeden önceki 15 gün veçiftleşmeyi izleyen 17 gün boyunca dişi sıçanlara 75 mg/kg/gün doz uygulaması yapıldığında(dapson %7,5 Jel MRHD'ye bağlı sistemik maruziyetin yaklaşık 1400 katı) dapsonimplantasyonların ortalama sayısını azaltmış, ortalama erken rezorpsiyon oranını arttırmış veortalama yavru boyutunu küçültmüştür. Bu etkiler muhtemelen maternal toksisiteye bağlıdır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

VULGAREX'in taşıt ya da makine kullanma becerisi üzerindeki etkilerine ilişkin veri mevcut değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalar çok çeşitli koşullar altında gerçekleştirildiğinden, bir ilacın klinik çalışmalarında gözlenen advers reaksiyon hızları, başka bir ilacın klinik çalışmalarındakioranlarla doğrudan karşılaştırılamaz ve uygulamada gözlemlenen oranları yansıtmayabilir.

Toplam 2161 denek, 2 kontrollü klinik çalışmada 12 hafta boyunca %7,5 dapson jel ile tedavi edilmiştir. Deneklerin yaşları 12-63 arasında değişmekte olup, %56'sı kadın ve %58'iKafkasyalı'dır. Dapson ile tedavi edilen deneklerin en az %0,9'unda bildirilen advers ilaçreaksiyonları, %7,5 aşağıdaki Tablo l'de görülmektedir.

Tablo 1. 12 Hafta Kontrollü Klinik Çalışmalarda Akne Vulgarisli Olguların En Az % 0,9'unda Meydana Gelen Advers Reaksiyonlar


Dapson% 7,5 Jel (N=2161)

Taşıyıcı (N=2175)

Uygulama bölgesinde kuruluk

24 (%1,1)

21 (%1)

Uygulama bölgesinde kaşıntı

20 (%0,9)

11 (%0,5)

Klinik denemeler ve pazarlama deneyimlerinde elde edilen advers etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre verilmiştir.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10);yaygın olmayan (>1/1.000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın

Kuruluk ve pruritus



Dapson'un Oral Kullanım Deneyimi

Topikal dapson ile yapılan klinik çalışmalarda gözlenmese de, dapsonun oral kullanımı ile aşağıdaki ciddi advers etkiler raporlanmıştır:

Agranülositoz, hemolitik anemi, periferik nöropati (motor kaybı ve kas zayıflığı) ve cilt reaksiyonları (toksik epidermal nekroliz, eritema multiforme, morbilliform ve skarlatiniformreaksiyonlar, büllöz ve eksfolyatif dermatit, eritema nodozum ve ürtiker).

Pazarlama Sonrası Deneyim

Pazarlama sonrası deneyimde görülen yan etkiler, kesin büyüklüğü bilinmeyen bir grup insan tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden, ne kadar sık meydana geldiklerini güvenilirbiçimde belirlemek veya ilaç etkileşimi ile sebep-sonuç ilişkisi kurmak her zaman mümkünolmayabilir.


Topikal dapsonun pazarlama sonrası kullanımı sırasında aşağıdaki advers reaksiyonlar tanımlanmıştır:

• methemoglobinemi,

• döküntü (eritematöz döküntü, uygulama bölgesi döküntüsü dahil),

• yüzün şişmesi (dudak şişmesi, göz şişmesi dahil).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Topikal uygulama sonrasında doz aşımı gerçekleşmesi mümkün değildir.

Oral yoldan uygulanması durumunda genel destekleyici önlemlerin alınması uygun olabilir. Bunlar yaşamsal belirtilerin izlenmesini ve klinik durumun gözlenmesini içerebilir. Jelinyapısı nedeniyle, kusturma ve gastrik lavaj önerilmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Topikal kullanılan diğer akne preparatları ATC kodu: D10AX05

Etki mekanizması:

Dapson jelin akne vulgaris tedavisindeki etki mekanizması bilinmemektedir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Farmakokinetik özellikleri değerlendiren bir çalışmada > 16 yaşındaki 19 erkek ve kadın akne vulgaris hastasının yüz, üst göğüs, üst sırt ve omuz bölgelerine 28 gün boyunca gündebir kez topikal olarak 2 g dapson uygulanmıştır.

Doz uygulamasının başlangıcını izleyen 7 gün içinde dapson için kararlı duruma ulaşılmıştır. 28. Günde ortalama dapson için maksimum plazma konsantrasyonu (Cmax) ve doz sonrası 024. Saatlerde konsantrasyon-zaman eğrisi altında kalan alan (EAA0-24h) sırasıyla 13 ± 6,8ng/ml ve 282 ± 146 ng.sa/ml olarak bulunmuştur. VULGAREX 'in sistemik maruziyetdüzeyinin 100 mg'lık oral dozun maruziyetinin yaklaşık %1'i olması beklenir.

Dapson ile uzun süreli güvenlilik çalışması düzenlenmemiştir. Ancak %5 dapson jel tedavisini (günde iki kez) değerlendiren uzun süreli bir klinik çalışmada dapson vemetabolitlerinin sistemik maruziyetini belirlemek amacıyla yaklaşık 500 kişide 12 aya kadarperiyodik kan örneklemesi yapılmıştır. Üçüncü ayda 408 kişiye ait (E 192, K 216) ölçülebilirdapson konsantrasyonları değerlendirildiğinde, cinsiyet ve ırkın farmakokinetiği etkilemediğigörülmüştür. Benzer şekilde 12-15 yaşındaki hastalar ile (n=155) > 16 yaşındaki hastalar(n=253) arasında dapson maruziyeti açısından fark saptanmamıştır. Bu hastalarda çalışmanınyürütüldüğü yıl içerisinde dapsonun sistemik maruziyetinde artış görülmemiştir.

9 ila 11 yaş arasındaki akne vulgarise sahip pediyatrik deneklerde yapılan açık etiket güvenliği ve farmakokinetik çalışmasında, tüm yüz, omuzlar, üst göğüs ve üst sırt bölgelerine8 gün boyunca deneklerin bir alt kümesi (N = 16) günde bir kez yaklaşık 2 gram ACZONEJel, %7,5, topikal olarak uygulanmıştır. 8. günde, sistemik konsantrasyonlar kararlı durumdaya da ona yakındı ve dozdan 10 saat sonra ortalama ± SD sistemik dapson konsantrasyonu 20± 12,5 ng/mL idi.

Dağılım:


Veri bulunmamaktadır.

Biyotransformasyon:


Veri bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Veri bulunmamaktadır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:Mikrobiyoloji

In vi^vo

aktivite: dapson ile gerçekleştirilen klinik çalışmalarda mikrobiyolojik ya da immünolojik değerlendirme yapılmamıştır.

İlaç direnci: Dapson jel ile gerçekleştirilen klinik çalışmalarda dapsona karşı direnç değerlendirilmemiştir. Bu tür çalışmalar yapılmamış olduğundan, dapson tedavisinin akneyleilişkili bir organizma olan

propionibacterium acnes'inmycobacterium leprae5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenez, Mutajenez, Fertilite Bozukluğu

Dapson, 92 hafta boyunca dişi sıçanlara veya 100 hafta boyunca erkek sıçanlara 15 mg/kg/gün doz seviyelerinde oral yoldan uygulandığında kanserojen değildir (EAAkarşılaştırmalarına dayanarak, VULGAREX'in MRHD'sinin kullanımı sonucunda insanlardagözlemlenen sistemik maruziyetin yaklaşık 340 katı).

Tg.AC transjenik farelere 26 hafta süreyle topikal olarak uygulanan dapson jel ile karsinojenite potansiyeli görülmemiştir: %3, %5 ve %10'luk dapson konsantrasyonlarıdeğerlendirilmiş ve %3'lük materyalin tolere edilen maksimum doz olduğu sonucunavarılmıştır.

Dapson, bakteriyel ters mutasyon tahlilinde (Ames testi) ve farelerde yapılan mikronükleus tahlilinde negatiftir. Dapson, Çin hamsteri yumurtalık (CHO) hücreleriyle yürütülen birkromozom sapma tahlilinde pozitiftir (klastojenik).

Erkek ve dişi sıçanlarda dapsonun doğurganlık ve genel üreme performansı üzerine etkileri

1 w 1 i' '1 • T-xBu bâlee, güvenli elektpoüik imza ile imzalanmıştır.-,, ı ı ı ı ^ ı ^

Beigede|firJ.endinl®işt^3iDa#s0®,Fyçiftlkşmedşnu93 günBeöPÇ&ipRlükpsolarakribaşlandığ^^dâk-3;

mg/kg/gün veya daha yüksek dozlarda (EAA karşılaştırmalarına göre, VULGAREX'in MRHD'si ile ilişkili sistemik maruziyetin yaklaşık 22 katı) sperm hareketliliğini azaltır veçiftleşme dönemi boyunca devam eder. Ortalama embriyo implantasyonu ve yaşayabilirembriyo sayısı, 12 mg/kg/gün veya daha yüksek dozlarda (VULGA^X'in MRHD ileilişkili sistemik maruziyetin yaklaşık 187 katı) erkeklerle çiftleşen tedavi edilmemişkadınlarda önemli ölçüde azalmıştır. Sperm sayısının azalması veya etkinliğinden dolayıdoğurganlığın bozulmasını gösterir (muhtemelen EAA karşılaştırmalarına dayanarak). Dişisıçanlara, çiftleşmeden 15 gün önce ve 17 gün boyunca 75 mg/kg/gün doz uygulamasıyapıldığında (EAA karşılaştırmalarına göre, VULGAREX'in MRHD'si ile ilişkili sistemikmaruziyetin yaklaşık 1407 katı) dapson implantasyonların ortalama sayısını azaltmış,ortalama erken rezorpsiyon oranını arttırmış ve ortalama yavru boyutunu küçültmüştür. Buetkiler muhtemelen maternal toksisiteye bağlıdır.

Çok merkezli, randomize, çift kör, taşıyıcı-kontrollü, 12 hafta süreli iki çalışmada günde bir kez dapsonun etkililik ve güvenliliği değerlendirilmiştir. Yaşları > 12 olan 4340 kişideetkililik değerlendirilmiştir. Bu hastaların büyük bölümünde başlangıçta %20-50'sienflamatuvar ve %30-100'ü non-enflamatuvar lezyonlardan oluşan orta şiddette aknevulgaris mevcuttur; hastalar dapson ya da taşıyıcı kullanacak şekilde randomize edilmiştir.

Çalışmanın 12. Haftasında tedaviye yanıt şu şekilde tanımlanmıştır: GAAS skorunda (Global Akne Değerlendirme Skoru) başlangıca göre en az 2 derece iyileşme ile birlikte “yok” ya da“minimal” olarak skorlanan hastalar ve hem enflamatuvar hem de non-enflamatuvar lezyonsayılarında başlangıca göre mutlak değişim. GAAS skorunun “yok” olması yüzde aknevulgaris bulgusunun yokluğuna karşılık gelmektedir. “Minimal” şeklindeki GAAS skoru iseyalnızca az sayıda non-enflamatuvar lezyonun varlığı (komedon) ve az sayıda enflamatuvarlezyonun varlığı (papül/püstül) olarak tanımlanmıştır.

Aşağıdaki tabloda başlangıçtan 12. Haftaya kadar GAAS başarı oranı ve akne lezyon sayılarındaki ortalama ve oransal azalma gösterilmektedir.

Akne Vulgaris'li Hastalarda Tedavinin 12. Haftasında Dapsonun Klinik Etkililiği

Deneme 1

Deneme 2


Dapson

(n=1044)

Taşıyıcı

(n=1058)

Dapson

(n=8)

Taşıyıcı

(n=1120)

Global Akne Değerlendirme Skoru

GAAS başarısı (Skor 0 ya da 1)
%30
%21
%30
%21

Enflamatuvar Lezyonlar

Ortalama mutlak azalma
16,1
14,3
15,6
14
Ortalama oransal azalma
%56
%49
%54
%48

Non-enflamatuvar Lezyonlar

Ortalama mutlak azalma
20,7
18
20,8
18,7
Ortalama oransal azalma
%45
%39
%46
%41

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Karbomer 980

Dietilen glikol monoetil eter

Metil paraben (E218)

Sodyum hidroksit Saf su

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Açıldıktan sonra oda sıcaklığında 3 ay boyunca fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak stabildir.

Dondurmayınız. , ,.,

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutuda vidalı beyaz polietilen kapaklı, 30 g ve 60 g Alüminyum tüp.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Geçerli olduğu takdirde kullanılmış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri 'ne uygun olarakimha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Farma-Tek İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Şerifali Mah. Bayraktar Bulvarı Beyan Sok. No:12 34775 Ümraniye/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2021/341

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.09.2021 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Vulgarex %7,5 Jel

Etken Maddesi: Dapson

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Vulgarex %7,5 Jel - KUB
  • Vulgarex %7,5 Jel - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.