Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Desferal 500 Mg Im/iv/sc Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGILERI

1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI

DESFERAL 500 mg IM/IV/SC Enjeksiyon için Liyofilize Toz içeren Flakon

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Deferoksamin metansülfonat 500 mg

Yardımcı maddeler:

Yardımcı madde içermemektedir.

3. FARMASOTiK FORMU

Enjeksiyonluk kuru etkin madde içeren flakon.

Beyaz/kirli beyaz liyofilizat şeffaf, renksiz cam flakonlarda bulunur.

4. KLİNIK ÖZELLİKLERİ

4.1. Terapötik Endikasyonlar

1- Tedavi amacıyla

Kronik demir birikiminde demir şelasyonu monoterapisi için örneğin;

• transfüzyonel hemosideroz, talasemi majör, sideroblastik anemi, otoimmün hemolitikanemi ve diğer kronik anemilerde;

• flebötomiyi engelleyen hastalıkların (şiddetli anemi, kalp hastalıkları, hipoproteinemigibi) eşlik ettiği idyopatik (primer) hemokromatozda;

• flebötomiyi tolere edemeyen hastalarda porfıria kutanea tarda ile bağlantılı demirbirikiminde.

Akut demir zehirlenmesinin tedavisinde.

Son dönem böbrek yetersizliği olan (idame diyaliz uygulanan)

• alüminyumla ilişkili kemik hastalığı,

• diyaliz ensefalopatisi veya

• alüminyumla ilişkili anemisi olan hastalardaki kronik alüminyum birikimi tedavisinde.

2- Tanı amacıyla

Demir ve alüminyum birikiminin tanısında kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

DESFERAL, parenteral olarak kullanılmalıdır.

Parenteral uygulama için:


İlaç tercihen %10'luk bir çözelti formunda kullanılmalıdır, örn. 500 mg: 500 mg'lık bir flakonun içeriği 5 ml enjeksiyonluk su içinde çözülmelidir. Deri altına uygulandığında iğnedermişe çok yakın uygulanmamalıdır. %10 DESFERAL çözeltisi, rutin olarak kullanılaninfüzyon çözeltileri (şalin, glukoz, dekstroz veya dekstroz-salin) ile seyreltilebilir, ancakbunlar kuru madde için çözücü olarak kullanılmamalıdır. Çözünmüş DESFERAL ayrıcadiyaliz sıvısına eklenebilir ve sürekli ayaktan periton diyalizi (CA^D) veya sürekli siklikperiton diyalizi (CCPD) uygulanan hastalara intraperitoneal olarak verilebilir.

Yalnızca berrak uçuk sarı DESFERAL çözeltileri kullanılmalıdır. Opak, bulanık veya rengi bozulmuş çözeltiler atılmalıdır. Heparin, Desferal çözeltileri ile farmasötik olarakgeçimsizdir.

Akut demir zehirlenmesinde tedavi:

Yetişkinler ve çocuklar:


DESFERAL parenteral olarak uygulanabilir. DESFERAL, genellikle akut demir zehirlenmesinin tedavisinde kullanılan standart önlemlere ektir. Tedaviye mümkün olan enkısa sürede başlamak önemlidir.

Aşağıdaki durumlarda DESFERAL tedavisi endikedir:

• geçici minör semptomlardan (örn. bir kezden fazla kusma ya da bir kez yumuşak dışkı)fazlasının görüldüğü tüm semptomatik hastalar,

• letarji, belirgin karın ağrısı, hipovolemi ya da asidozu olan hastalar,

• radyografik batın tetkikleri çoklu radyoopasitelerle pozitif olan hastalar (bu hastalarınbüyük çoğunluğunda daha sonra demir zehirlenmesi belirtileri görülür),

• toplam demir bağlama kapasitesi (TIBC) ne olursa olsun serum demir düzeyi 300-350 mikrogram/dL'nin üzerinde olan semptomatik hastalar. Serum demir düzeyleri 300-500mikrogram/dL aralığındaki asemptomatik hastalarda ve sınırlı, kansız kusma ya dadiyaresi olup başka belirtisi olmayanlarda DESFERAL'siz konservatif yaklaşım ya dauygulama değerlendirilmelidir.

Dozaj ve uygulama yolu, zehirlenmenin şiddetine göre uyarlanmalıdır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

DESFERAL'İN SÜREKLI INTRAVENÖZ UYGULANMASı TERCIH EDILEN BIR YOLDUR VE ÖNERILEN INFÜZYON HıZı SAATTE 15 MG/KG OLMALı VE DURUM ELVERDIĞINDE HEMEN AZALTıLMALıDıR, BU GENELLIKLE 4-6SAAT SONRA MÜMKÜN OLUR BÖYLECE TOPLAM INTRAVENÖZ DOZ ÖNERILEN 80 MG/KG'ı HIÇ BIR 24-SAATLIK DÖNEMDE GEÇMEZ.

Bununla birlikte, intravenöz infüzyon seçeneği mevcut değilse ve intramüsküler yol kullanılıyorsa, tek bir intramüsküler doz olarak uygulanan normal doz bir erişkin için 2 g vebir çocuk için 1 g'dır.

DESFERAL tedavisinin kesilmesi kararı klinik karara bağlı olmalıdır. Bunun yanında, aşağıda önerilen kriterler DESFERAL'İn kesilmesi için uygun gerekçelerdir. Bu kriterlerinhepsi karşılanıncaya kadar şelasyon tedavisi sürdürülmelidir:

• hastada sistemik demir zehirlenmesinin belirti ve bulguları olmamalıdır (örn. asidoz,kötüleşen hepatotoksisite olmamalıdır),

• ideal olarak, düzeltilen serum demir düzeyi ya normal ya da düşük olmalıdır (demirdüzeyinin 100 mikrogram/dL'nin altına inmesi). Laboratuvarların DESFERAL varlığındaserum konsantrasyonlarını kesin saptayamamaları gözönüne alınarak, ölçülen serumdemir konsantrasyonu yüksek olmadığında eğer diğer kriterlerin tamamı karşılanmış iseDESFERAL tedavisi kesilmesi kabul edilebilir,

• başlangıçta çoklu radyo-opasite görülen hastalarda, bunlar demir emiliminin devametmekte olduğunun göstergeleri olduğundan, DESFERAL tedavisinin kesilmesinden öncebatın radyografik tetkiki tekrarlanmalıdır,

• hastada başlangıçta DESFERAL tedavisi ile roze renkte idrar görülürse DESFERALtedavisi kesilmeden önce idrarın normal rengine dönmesinin beklenmesi mantıklıdır(ancak sadece idrarın roze renginin kaybolması DESFERAL'İ kesme nedeni olarakyetersizdir).

Tedavinin etkinliği, demir kompleksi ferrioksaminin vücuttan atabilmesi için yeterli idrar çıkarma ile ilişkilidir. Oligüri ya da anüri gelişmesi halinde periton diyalizi, hemodiyaliz yada hemofiltrasyon gerekebilir.

Demir dokulardan salındığında serum demir seviyesinin keskin bir şekilde yükselebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Teorik olarak 100 mg DESFERAL, 8.5 mg ferrik demiri şelatlayabilir.

Kronik demir birikimi:

Kronik demir birikiminin tedavisinde iyi kontrol edilen hastalarda şelasyon tedavisinin ana amacı, demir dengesini sağlamak ve hemosiderozu önlemektir. Oysa aşırı yüklenmişhastalarda artmış demir depolarının azalması ve demirin toksik etkilerini önlemek içinnegatif bir demir dengesi istenir.

Yetişkinler ve çocuklar:


DESFERAL tedavisine ilk 10-20 kan transfüzy onundan sonra veya serum ferritin düzeyi 1000 ng/ml'ye ulaştığında başlanması önerilir. Doz ve uygulama yolu, aşırı demir yükününderecesine göre birey bazında uyarlanmalıdır.

Demir birikimi ya da aşırı DESFERAL dozları büyüme geriliği ile sonuçlanabilir. Şelasyona 3 yaşın altında başlanırsa büyüme dikkatle izlenmeli ve ortalama günlük doz 40 mg/kg'ıaşmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

En düşük etkili doz kullanılmaldır. DESFERAL'in ortalama günlük dozu 20-60 mg/kg arasındadır. Serum ferritin düzeyleri 2000 ng/ml'nin altında olan hastalarda genellikle gündeyaklaşık 25 mg/kg; 2000-3000 ng/ml arasında olanlarda ise, günde yaklaşık 35 mg/kg'aihtiyaç vardır. Daha yüksek dozlar, yalnızca hasta için yarar, istenmeyen etki riskinden dahaağır basıyorsa kullanılmalıdır.

Daha yüksek serum ferritini 55 mg/kg/gün'e kadar dozları gerektirebilir. Düzenli uygulamada, büyümesi tamamlanmış ve yoğun şelasyon gereksinimi olan hastalar dışındaortalama olarak günlük 50 mg/kg dozların aşılması önerilmez. Ferritin düzeyleri 1000ng/ml'nin altına düştüğünde DESFERAL toksisite riski artar; bu hastalar özel itina ileizlenmeli ve belki de toplam haftalık dozun azaltılması değerlendirilmelidir.

Şelasyon tedavisine alınan cevabı değerlendirebilmek için, 24-saatte idrara çıkan demir miktarı başlangıçta her gün izlenmeli ve artan DESFERAL dozlarına alınan cevapsaptanmalıdır. Günde 500 mg'lık bir dozla başlanarak, demir atılımı platosuna ulaşılanakadar doz artırılmalıdır. Uygun doz belirlendikten sonra, idrarla demir atılım oranları birkaçhaftalık aralıklarla değerlendirilebilir.

Alternatif olarak ortalama günlük doz terapötik indeksi 0.025'in (günlük ortalama DESFERAL dozunun (mg/kg) serum ferritinine (mikrogram/L) oranı 0.025'den az) altındatutacak şekilde ferritin değerine göre uyarlanabilir. Hastayı aşırı şelasyondan korumakaçısından terapötik indeks değerli bir araçtır ancak dikkatli klinik izlemin yerini tutamaz.

Uygulama yolu:


Portatif, hafif bir infüzyon pompası ile 8-12 saatte olabildiği gibi 24 saatlik de uygulanabilen yavaş subkütan infüzyonun etkili ve ayaktaki hastalarda özellikle kolay olduğu bilinir. Aynıgünlük dozu 24 saatlik bir süre boyunca infüze ederek demir atılımında daha fazla artışsağlamak mümkün olabilir. DESFERAL pompa ile haftada 5-7 kez uygulanabilir.DESFERAL'in formülasyonu subkütan bolus enjeksiyona uygun olarak geliştirilmemiştir.

Subkütan infüzyonlar daha etkili olduğundan intramusküler enjeksiyonlar ancak, subkütan infüzyona olanak bulunmadığında kullanılır.

Kan transfüzyonu sırasında intravenöz infüzyon:


Kan transfüzyonları sırasında damar yolunun hazır olması, hastaya ek bir zahmet vermeksizin intravenöz infüzyona da olanak tanır. Bu özellikle, subkütan infüzyonla uyumuiyi olmayan ve/veya tolere edemeyen hastalarda yararlıdır. DESFERAL solüsyonu doğrudankan torbasına konmamalı, bir “Y” adaptörü ile enjekte edilen vene yakın bir yerden kansetine eklenmelidir. DESFERAL hastanın uygulama için kullanmakta olduğu pompadanverilmelidir. Kan transfüzyonu sırasında IV infüzyonu ile uygulanabilecek ilaç miktarısınırlı olduğundan, bu uygulama yolunun klinik faydası da sınırlıdır. DESFERAL'inintravenöz bolus uygulanması kolapsa neden olabildiğinden hastaların ve hemşirelerininfüzyonu hızlandırmamaları konusunda uyarılmaları gerekir (bkz. Bölüm 4.4).

Subkütan infüzyonlara devam edemeyecek durumda olan hastalarda ve aşırı demir yüküne ilaveten sekonder kardiyak sorunları olan hastalarda sürekli intravenöz infüzyon uygulanır.Yoğun şelasyon (i.v) gereksiniminde 24 saatte idrarla atılan demir miktarı düzenli olarakölçülmeli ve doz, buna göre uyarlanmalıdır. Yoğun şelasyon yapıldğında implanteintravenöz sistemler kullanılabilir.

Setin yıkanması sırasında, ölü boşluktaki DESFERAL kalıntısının ani infüzyonla dolaşım yetersizliği sonucu kolapsa neden olmasını engellemek için özenli davranılmalıdır çünkü bu,flushing, hipotansiyon ve dolaşım kollapsına neden olabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Demir depolama hastalığı ve belirli anemilerin teşhisi

Aşırı demir yüklenmesi için DESFERAL testi, normal gönüllülerin günlük idrarlarında bir miligram demirin bir kısmından fazlasını atmadığı ve standart intramüsküler 500 mgDESFERAL enjeksiyonunun bunu 1 mg demirin (18 mikro mol) üzerine çıkarmayacağıilkesine dayanmaktadır. Ancak demir depo hastalıklarında artış 1.5 mg'ın (27 mikro mol)oldukça üzerinde olabilir. Testin yalnızca böbrek fonksiyonu normal olduğunda güvenilirsonuçlar verdiği akılda tutulmalıdır.

Desferal, 500 mg intramüsküler enjeksiyon şeklinde uygulanır. Daha sonra 6 saatlik bir süre boyunca idrar toplanır ve demir içeriği belirlenir.

Bu 6 saatlik süre içinde 1-1.5 mg (18-27 mikro mol) demir atılımı, aşırı demir yüklenmesini düşündürür; 1.5 mg (27 mikro mol) üzerindeki değerler patolojik olarak kabul edilebilir.

Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında kronik alüminyum birikiminin tedavisi:

Hastalar aşağıdaki durumlarda DESFERAL kullanmalıdır:

- Alüminyum birikimine bağlı semptomlar veya organ disfonksiyonu varsa, - Asemptomatik ancak serum alüminyum düzeylerinin devamlı 60 ng/ml'nin üzerindeyse veDESFERAL infüzyon testi sonucunun pozitif olması (aşağıda açıklanmaktadır), özelliklekemik biyopsisinde alüminyumla bağlantılı kemik hastalığı bulguları varsa.

DESFERAL'in demir ve alüminyum kompleksleri diyaliz edilebilir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda diyaliz ile eliminasyonu artırılacaktır.

Yetişkinler ve çocuklar:


İdame hemodiyaliz veya hemofıltrasyon alan hastalarda haftada bir kez 5 mg/kg verilmelidir. 300 ng/mL'ye kadar deferoksamin test serumu alüminyum düzeyleri olanhastalarda DESFERAL yavaş i.v. infüzyon şeklinde diyaliz seansının son 60 dakikasında(diyalizattaki serbest ilaç kaybını azaltmak için) verilmelidir. Deferoksamin testi sonrasıserum alüminyum değeri 300 ng/ml'nin üzerinde olan hastalarda DESFERAL yavaş i.v.infüzyon şekilde diyaliz seansından 5 saat önce verilmelidir.

ÜÇ AYLıK DESFERAL TEDAVISININ TAMAMLANMASıNDAN DÖRT HAFTA SONRA BIR DESFERAL INFÜZYON TESTI YAPıLMALı, ARDıNDAN 1 AY SONRA IKINCI BIR TEST YAPıLMALıDıR. ART ARDA 2 INFÜZYONTESTINDE ÖLÇÜLEN BAŞLANGıÇTAKI 50NG/ML'DEN DAHA AZ SERUM ALÜMINYUM ARTıŞLARı, DAHA FAZLADESFERAL TEDAVISININ GEREKLI OLMADıĞıNı GÖSTERIR.Daimi ayaktan periton diyalizi (CAPD) veya daimi siklik periton diyalizi (CCPD) uygulanan hastalar

DESFERAL haftada bir defa 5 mg/kg dozda ve günün en son değiştirme işleminden önce verilmelidir. Bu hastalarda intraperitoneal yolun kullanılması önerilir. Ancak DESFERALi.m. yavaş intravenöz veya subkütan infüzyonla da uygulanabilir.

Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında kronik alüminyum birikiminin tanısı:

Serum alüminyum düzeyleri 60 ng/ml'nin ve buna eşlik eden 100 ng/ml'nin üzerinde serum ferritin düzeyleri olan hastalarda DESFERAL infüzyon testi önerilir.

Hemodiyaliz seansına başlamadan hemen önce, kan örneği alınarak serumda alüminyum başlangıç düzeyi saptanır.

Hemodiyaliz seansının son 60 dakikasında 5 mg/kg dozda DESFERAL yavaş intravenöz infüzyonla uygulanır.

Bir sonraki hemodiyaliz seansının başlangıcında (yani yukarıda bahsedilen DESFERAL infüzyonundan 44 saat sonra) ikinci bir kan örneği alınarak serum alüminyum düzeyi birdefa daha tayin edilir.

Serum alüminyum düzeylerinin, başlangıç değerinden 150 ng/ml'den daha fazla artması, DESFERAL testinin pozitif olduğu şeklinde yorumlanır. Ancak testin negatif sonuçlanması,aşırı alüminyum birikiminin varlığını kesin olarak göz ardı etmez.

Teorik olarak 100 mg DESFERAL 4.1 mg Al+++ bağlayabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Metal kompleksleri böbrekler yoluyla atıldığı için böbrek yetmezliği olan hastalarda DESFERAL dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda diyaliz, şelatlı demir ve alüminyumuneliminasyonunu artıracaktır. İzole akut böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm

4.8) . Hastaların böbrek fonksiyonundaki değişiklikler (örn. serum kreatinin artışı) açısındanizlenmesi düşünülmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır. Pediyatrik popülasyon:

DESFERAL tedavisine ilk 10-20 kan transfüzy onundan sonra veya serum ferritin düzeyi 1000 ng/ml'ye ulaştığında başlanması önerilir. Demir birikimi ya da aşırı DESFERA^dozları büyüme geriliği ile sonuçlanabilir. Şelasyona 3 yaşın altında başlanırsa büyümedikkatle izlenmeli ve ortalama günlük doz 40 mg/kg'ı aşmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

DESFERAL'E YÖNELIK KLINIK ÇALıŞMALARDA, DAHA GENÇ GÖNÜLLÜLERDEN FARKLı YANıTLAR VERIP VERMEDIKLERININ BELIRLENEBILMESI IÇIN YETERLI SAYıDA 65 VE YAŞ ÜZERI HASTA YER ALMAMAKTADıR.GENEL OLARAK, YAŞLıLARDA DOZ SEÇIMINDE DIKKATLI OLUNMALı, AZALMıŞ HEPATIK, RENAL VEYAKARDIYAK FONKSIYONUNVE EŞZAMANLı HASTALıK VEYA EK ILAÇ TEDAVISININ DAHA SıK GÖRÜLDÜĞÜNÜDIKKATE ALARAK GENELLIKLE DOZ ARALıĞıNıN DÜŞÜK DOZ UCUYLA BAŞLANMALıDıR (BKZ. BÖLÜM 4.4 VEBÖLÜM 4.8).

Geriyatrik popülasyon için özel doz rejimi gerekli değildir ancak eşlik eden böbrek yetmezliği dikkate alınmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Hastalar duyarsızlaştırılamadığı sürece deferoksamin metansülfonata karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Böbrek bozukluğu:


Metal komplekleri böbrekler yoluyla atıldığı için, böbrek yetmezliği olan hastalarda DESFEA^ dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda diyaliz, şelatlı demir ve alüminyumuneliminasyonunu artıracaktır. İzole akut böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm

4.8) . Hastaların böbrek fonksiyonundaki değişiklikler (örn. serum kreatinin artışı) açısındanizlenmesi düşünülmelidir.

Nörolojik bozukluk:


Tek başına kullanıldığında DESFERAL, alüminyuma bağlı ensefalopatisi olan hastalarda nörolojik bozukluğu şiddetlendirebilir. Bu bozulma (nöbetler olarak kendini gösterir)muhtemelen yüksek dolaşım seviyelerine ikincil olarak beyin alüminyumundaki akut artışlailişkilidir. Klonazepam ile ön tedavinin bu tür bozulmalara karşı koruma sağladığıgösterilmiştir. Ayrıca, aşırı alüminyum yüklenmesinin tedavisi, serum kalsiyumununazalmasına ve hiperparatiroidizmin alevlenmesine neden olabilir.

Hızlı intravenöz infüzyon:


DESFERAL ile intravenöz yolla tedavi sadece yavaş infüzyonlar şeklinde uygulanmalıdır. Hızlı intravenöz infüzyon hipotansiyon ve şoka (örn. yüz ve boyunda kızarma (flushing),taşikardi, sirkülatuvar kollaps ve ürtiker gibi) yol açabilir.

Kullanma ve tedavi talimatları:


Uygulama yerinde lokal tahriş daha sık meydana gelebileceğinden DESFERAL önerilenden daha yüksek konsantrasyonlarda ve/veya dozlarda s.c. uygulanmamalıdır.

Enfeksiyonlar:


Aşırı demir yükü olan hastalar enfeksiyona özellikle yatkındır. Aşırı demir yüklemesi olan hastalarda DESFERAL'in, özellikle

Yersinia enterocoliticaYersinia pseudotuberculosis

ile olan enfeksiyonlara duyarlılığı arttırabileceği bildirilmiştir. DESFERAL tedavisindeki birhastanın ateşi akut enterit/enterokolit, yaygın abdominal ağrı veya farenjitle birlikteyükselirse, tedavi geçici olarak kesilmeli, antibiyotik ile uygun tedaviye başlanmalıdır.Enfeksiyon iyileştikten sonra, DESFERAL tedavisine tekrar başlanabilir.

Demir ve/veya alüminyum birikimi nedeniyle DESFERAL alan hastalarda, bazıları ölümle sonuçlanabilen mukormikoz (şiddetli mantar enfeksiyonu) vakaları çok nadirenbildirilmiştir. Enfeksiyon şüphesi doğuran herhangi bir belirti veya semptom karşısındaDESFERAL tedavisi durdurulmalı, mikolojik testler yapılmalı ve hemen gerekli tedaviyebaşlanmalıdır. DESFERAL almayan diyaliz hastalarında mukormikozis meydana geldiğirapor edilmiştir, bu nedenle ilacın kullanımı ile herhangi bir nedensel bağlantıkurulmamıştır.

Görsel ve işitsel bozukluk:


Uzun süreli DESFERAL tedavisi sırasında görme ve işitme bozuklukları bildirilmiştir. Bu, özellikle önerilenden daha yüksek tedavi alan hastalarda veya serum ferritin düzeyleri düşükolan hastalarda meydana gelmiştir. İdame diyalizi alan ve düşük ferritin düzeylerine sahipböbrek yetmezliği olan hastalar, advers reaksiyonlara özellikle yatkın olabilir; tek dozDesferal'den sonra görsel semptomlar bildirilmiştir. Bu nedenle, özellikle ferritin seviyeleridüşükse, hem Desferal tedavisine başlamadan önce hem de tedavi sırasında 3 aylık aralıklarlaoftalmolojik ve odyolojik testler yapılmalıdır. Ortalama günlük dozun (mg/kg DESFERAL)serum ferritine (mikro g/L) oranı 0.025'in altında tutularak talasemi hastalarında odyometrikanormallik riski azaltılabilir. Ayrıntılı bir oftalmolojik değerlendirme önerilir (görme alanıölçümleri, fundoskopi ve psödoizokromatik plakalar kullanılarak renk görme testi veFarnsworth D-15 renk testi, yarık lamba incelemesi, görsel uyarılmış potansiyel çalışmaları).

Görme veya işitme bozuklukları meydana gelirse, DESFERAL ile tedavi durdurulmalıdır. Bu tür rahatsızlıklar genellikle geri dönüşlüdür. DESFERAL tedavisi daha sonra daha düşük birdozda yeniden başlatılırsa, risk-fayda oranı dikkate alınarak oftalmolojik/işitsel işlev yakındanizlenmelidir.

Pediyatrikpopülasyon - Büyüme geriliği:


Ferritin düzeyleri düşük olan, ya da genç yaştaki (tedavi başlangıcında 3 yaşın altındaki) hastalarda uygun olmayan yüksek dozlarda DESFERAL kullanımı, büyüme geriliği ile deilişkilendirilmiş; doz azaltımının bazı durumlarda büyüme hızını tedavi öncesi seviyeleregeri getirdiği bulunmuştur.. DESFERAL alan pediyatrik hastalar vücut ağırlığı ve boyuzaması açısından her 3 ayda bir izlenmelidir.

Büyüme geriliği eğer DESFERAL'in aşırı dozları ile ilişkili ise bunun aşırı demir yüklemesi ile ilişkili olandan ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Doz 40 mg/kg'ın altında tutulabilirseDESFERAL ile büyüme geriliği nadirdir; büyüme geriliği bu değerin üzerindeki dozlarlailişkilendirilmiş ise dozun azaltılmasından sonra büyüme hızı, bazı hastalarda tedavi öncesidüzeylere dönebilir, ancak beklenen erişkin boyuna ulaşılamaz.

Akut respiratuvar distres sendromu:


Akut demir zehirlenmesi olan hastalarda ve ayrıca talasemi hastalarında da intravenöz yoldan çok yüksek DESFERAL dozları ile tedaviyi takiben akut respiratuvar distressendromu bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bu nedenle önerilen günlük dozlar aşılmamalıdır.

Desferrioksaminin alüminyum seviyelerini etkileyeceği ve birlikte reçete edildiğinde eritropoietin için bir miktar doz ayarlaması gerektirebileceği unutulmamalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

C vitamininin oral yoldan verilmesi (bölünmüş dozlar halinde verilen günde maksimum 200 mg'a kadar), Desferal'e yanıt olarak demir kompleksinin atılımını artırmaya hizmet edebilir;daha yüksek dozlarda C vitamini ek bir etki yaratmaz. Bu tür kombine tedavi sırasındakardiyak fonksiyonun izlenmesi gereklidir. C vitamini sadece hasta düzenli olarak Desferalalıyorsa verilmeli ve Desferal tedavisinin ilk ayı içinde uygulanmamalıdır. Desferal veyüksek dozlarda C vitamini (günde 500 mg'dan fazla) ile kombine tedavi gören şiddetlikronik demir depo hastalığı olan hastalarda kardiyak fonksiyon bozukluğu ilekarşılaşılmıştır; C vitamini kesildiğinde bu durumun geri dönüşlü olduğu belirlenmiştir. Bunedenle kalp yetmezliği olan hastalara C vitamini takviyesi verilmemelidir.

Uzun süreli bilinç bozukluklarına sebep olabileceğinden, DESFERAL ve proklorperazin (bir fenotiyazin türevi) kombinasyon halinde kullanılmamalıdır.

DESFERAL'e bağlı galyum-67 izotopunun hızla idrarla atılması nedeniyle galyum-67 görüntüleme sonuçları bozulabilir. Sintigrafiden 48 saat önce DESFERAL tedavisininkesilmesi önerilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

DESFERAL IÇIN GEBE KADıNLARDA KULLANıMıNA ILIŞKIN YETERLI VERI MEVCUT DEĞILDIR. HAYVANLAR ÜZERINDE YAPıLAN ARAŞTıRMALAR ÜREME TOKSISITESININ BULUNDUĞUNU GÖSTERMIŞTIR (BKZ. BÖLÜM5.3). İNSANLARA YÖNELIK POTANSIYEL RISK BILINMEMEKTEDIR.Gebelik dönemi

DESFERAL gebelik sırasında ancak anneye sağlayacağı beklenen yararlar fetüse yönelik potansiyel riskten fazlaysa kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Deferoksaminin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Pek çok ilacın insan sütüne geçmesi ve emzirilen yenidoğanlarda/bebeklerde ciddi advers ilaç reaksiyonları oluşturmapotansiyeli nedeniyle, emzirmeme veya DESFERAL'i kullanmama kararı DESFERAL'inemziren anne açısından faydası göz önünde bulundurularak verilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Üreme yeteneği / fertilite konusunda veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Baş dönmesi, görme veya işitme bozukluğu gibi merkezi sinir sistemi etkileri yaşayan hastalar, araç veya makine kullanmamaları konusunda uyarılmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers ilaç reaksiyonları, aşağıdaki tanımlama uyarınca, en sık görülenden en az görülene doğru sıralanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek >.1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor. Raporlar bilinmeyen bir büyüklüğe sahip popülasyondan eldeedildiğinden, pazarlama sonrası deneyimlerden rapor edilen advers reaksiyon sıklığınıgüvenilir bir şekilde hesaplamak mümkün olmadığında).

Advers etki olarak bildirilen bulgu ve belirtilerin bazıları mevcut hastalığa (demir ve/veya alüminyum yüklemesi) bağlı olabilir.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Seyrek: Mukormikoz (bkz. Bölüm 4.4)

Çok seyrek:

Gastroenterit YersiniaKan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Trombositopeniyi içeren kan hastalıkları Bilinmiyor: Lökopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Anaflaktik şok, anaflaktik reaksiyon, anjionörotik ödem Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Nörolojik bozukluklar (sersemlik, alüminyumla ilişkili diyaliz ensefalopatisinin hızlanması veya alevlenmesi, periferik nöropati, parestezi) (bkz. Bölüm 4.4)

Bilinmeyen: Konvülziyon

Göz hastalıkları

Seyrek: Görme kaybı, skotom, retinal dejenerasyon, optik nevrit, katarakt(görme keskinliğinin azalması), bulanık görme, gece körlüğü, görme alanı bozuklukları,kromatopsi(renk görme bozukluğu), korneal opasiteler, (bkz. Bölüm 4.4)

Yüksek dozlarda uygulanması dışında göz hastalıkları seyrek görülür.

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan: Nörosensoral işitme kaybı, kulak çınlaması (tinitus) (bkz. Bölüm 4.4)

DOZ KURALLARıNA UYMAK, IŞITME ILE ILIŞKILI YAN ETKILERI EN AZA INDIRMEYE YARDıMCı OLUR. VASKÜLER HASTALıKLARı

Seyrek: DESFERAL'in uygulanması ile ilgili önlemlere dikkat edilmemesi durumunda hipotansiyon, taşikardi ve şok gelişebilir (bkz. Bölüm 4.2 ve Bölüm 4.4).

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Çok seyrek: Akut respiratuvar distres, akciğer infiltrasyonu (bkz. Bölüm 4.4)

Gastrointestinal hastalıklar

Çok seyrek: Diyare

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok seyrek: Yaygın döküntü

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: 60 mg/kg doz verilen şelatlı hastalarda, özellikle de yaşamın ilk üç yılında demir şelasyonuna başlayanlarda, büyüme geriliği ve kemik bozukluğu (örn. metafiz displazisi)yaygındır. Dozlar 40 mg/kg veya altında tutulursa, risk önemli ölçüde azalır (bkz. Bölüm4.4).
Bilinmeyen: Kas spazmları Böbrek ve idrar hastalıkları

Bilinmeyen: Akut böbrek yetmezliği, böbrek tubular bozukluk, kan kreatinin yükselmesi (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.9)

Özel Notlar


Enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, sertleşme, eritem, kaşıntı, eskar ve kabuk çok yaygın görülen; kabarcıklar, lokal ödem ve yanma ise yaygın olmayan reaksiyonlardır. Lokalreaksiyonlara çok yaygın olarak artralji/miyalji; yaygın olarak başağrısı, ürtiker, bulantı,ateş; yaygın olmayan kusma, karın ağrısı veya astım gibi sistemik reaksiyonlar eşlikedebilir.

Demir kompleksinin atılımı, idrarda kırmızımsı-kahverengi renklenmeye neden olabilir. Konvülziyon çoğunlukla aşırı alüminyum yükü olan diyaliz hastalarında rapor edilmiştir.Kronik aşırı alüminyum yüklenmesi için tedavi edilen hastalar:

Alüminyum aşırı yüklenmesine yönelik DESFERAL şelasyon tedavisi hipokalsemiye ve hiperparatiroidizmde kötüleşmeye neden olabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: O 800 314 00 08; faks: O 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

DESFERAL genellikle parenteral olarak uygulanır ve akut zehirlenme olasılığı düşüktür.

Belirti ve semptomlar: Yüksek dozda DESFERAL alan hastalarda taşikardi, hipotansiyon ve gastrointestinal semptomlar gerçekleşmiştir. DESFERAL'in kazara intravenöz yoluylauygulanması, akut ancak geçici görme kaybı, afazi, ajitasyon, baş ağrısı, bulantı, bradikardi,hipotansiyon ve akut böbrek yetersizliği ile ilişkilendirilebilir (bkz. Bölüm 4.8)

Akut demir intoksikasyonu olan hastalarda ve ayrıca talasemi hastalarında aşırı yüksek i.v. DESFERAL dozları ile tedavi sonrasında akut respiratuvar distres sendromu tarif edilmiştir(ayrıca bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Tedavi: DESFERAL'in spesifik bir antidotu yoktur ancak semptomlar DESFFERAL'in dozu azaltılarak elimine edilebilir DESFERAL diyalize uygundur. Uygun destekleyicitedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Demir şellatör ajanlar ATC kodu: V03AC01

DESFERAL, ÜÇ DEĞERLIKLI DEMIR VE ALÜMINYUM IYONLARı IÇIN BIR ŞELATLAMA MADDESIDIR; ELDE EDILEN ŞELATLAR (FERRIOKSAMIN VE ALÜMINOKSAMIN) STABILDIR VE TOKSIK DEĞILDIR. HER IKI ŞELAT DABAĞıRSAK EMILIMINE UĞRAMAZ VE PARENTERAL UYGULAMA SONUCUNDA SISTEMIK OLARAK OLUŞANLARZARARLı ETKI OLMAKSıZıN BÖBREKLER YOLUYLA HıZLA ATıLıR. DESFERAL, DEMIRI YA SERBEST ŞEKILDEYA DA FERRITIN VE HEMOSIDERINE BAĞLı OLARAK ALıR. BENZER ŞEKILDE, DOKUYA BAĞLı ALÜMINYUMUMOBILIZE EDER VE ŞELATLAR. HEMOGLOBIN VE TRANSFERRIN GIBI HEMIN IÇEREN MADDELERDEN DEMIRIÇıKARMAZ. HEM FERRIOKSAMIN HEM DE ALÜMINOKSAMIN TAMAMEN ATıLDıĞıNDAN, DESFERALDEMIR VE ALÜMINYUMUN IDRAR VE FEÇESLE ATıLıMıNı DESTEKLER, BÖYLECE ORGAN VE DOKULARDAKIPATOLOJIK DEMIR VEYA ALÜMINYUM BIRIKINTILERINI AZALTıR.5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Deferoksamin, intramusküler bolus enjeksiyon veya subkütan yavaş infüzyondan sonra hızla emilir, buna karşılık mukoza sağlam olduğu takdirde gastrointestinal kanaldan emilim, pekazdır.

Periton diyalizi sırasında, deferoksamin, diyaliz sıvısı içinde verildiği takdirde emilir.

Dağılım:


Sağlıklı gönüllülerde 10 mg/kg deferoksamin i.m. enjeksiyonundan 30 dakika sonra 15.5 mikromol/L (87 mikrogram/ml ) olan doruk plazma konsantrasyonları ölçülmüştür.Enjeksiyondan 1 saat sonraki ferrioksamin doruk konsantrasyonu 3.7 mikromol/L (2.3mikrogram/ml) olarak bulunmuştur. Deferoksaminin %10'dan daha azı

in vitro

serumproteinlerine bağlanır.

Biyotransformasyon:


Demir yüklenmesi olan hastaların idrarlarından 4 deferoksamin metaboliti izole edilip tanımlanmıştır. Deferoksamin ile aşağıdaki biyotransformasyon reaksiyonlarının oluştuğubulunmuştur: asit bir metabolit oluşturan transaminasyon ve oksidasyon, yine asit birmetabolit oluşturan beta-oksidasyon ve nötr metabolitlerin oluşumuyla sonuçlanandekarboksilasyon ve N-hidroksilasyon.

Eliminasyon:


Sağlıklı gönüllülerde intramusküler enjeksiyondan sonra hem deferoksamin, hem de ferrioksamin, vücuttan bifazik olarak uzaklaştırılır; sanal dağılım yarılanma ömürlerideferoksamin için 1, ferrioksamin için 2.4 saattir. Sanal terminal yarılanma ömürleri ise heriki bileşik için de 6 saattir. Enjeksiyonu izleyen 6 saat içerisinde idrara, verilen dozun %22'si deferoksamin, % l'i ferrioksamin olarak çıkar.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Hemokromatozu olan hastalarda, 10 mg/kg deferoksaminintramüsküler enjeksiyonundan 1 saat sonra, deferoksaminiçin 7 mikro mol/L (3.9 mikro g/mL) ve ferrioksamin için 15.7mikro mol/L (9.6 mikro g/mL) pik plazma seviyeleri ölçülmüştür. Bu hastalar, sırasıyla 5.6ve 4.6 saatlik yarı ömürler ile deferoksaminve ferrioksamini elimine etmişlerdir.Enjeksiyondan altı saat sonra dozun %17'sİ idrarla deferoksaminve %12'sİ ferrioksaminolarak atılmıştır.

Bir saat içinde 40 mg/kg deferoksamini.v. infüze edilen hastalarda, infüzyon diyaliz seansları arasında verildiğinde infüzyonun sonundaki plazma konsantrasyonu 152 mikromol/L (85.2 mikro g/mL) olmuştur. Diyaliz sırasında infüzyon uygulandığındadeferoksaminplazma konsantrasyonları %13 ile %27 arasında daha düşük bulunmuştur.Ferrioksamin konsantrasyonları her durumda yaklaşık 7 mikro mol/L (4.3 mikro g/mL) ve eşzamanlı alüminoksamin seviyeleri 2-3 mikro mol/litre (1.2-1.8 mikro g/mL) olmuştur.İnfüzyon durdurulduktan sonra, desferrioksaminin plazma konsantrasyonları, 20 dakikalıkbir yarılanma ömrü ile hızla azalmıştır. Dozun daha küçük bir kısmı, 14 saatlik daha uzunbir yarılanma ömrü ile elimine edilmiştir. Plazma alüminoksamin konsantrasyonları,infüzyondan 48 saat sonrasına kadar artmaya devam etmiş ve yaklaşık 7 mikro mol/L (4mikro g/mL) değerlere ulaşmıştır. Diyalizinardındanalüminoksamin plazma

konsantrasyonu 2.2 mikro mol/L'ye (1.3 mikro g/mL) düşerek alüminoksamin kompleksinin diyaliz edilebilir olduğunu göstermiştir.

Talasemi hastalarında sürekli intravenöz 50 mg/kg/24 saat deferoksamininfüzyonu, 7.4 mikro mol/L'lik plazma kararlı durum deferoksaminseviyeleri ile sonuçlanmıştır.Desferrioksaminin plazmadan eliminasyonu, 0.28 saatlik ortalama dağılım yarılanma ömrüve 3.0 saatlik görünür terminal yarılanma ömrü ile bifaziktir. Toplam plazma klirensi 0,5L/saat/kg olmuş, kararlı durumda dağılım hacminin 1.35 L/kg olduğu tahmin edilmiştir. Anademir bağlayıcı metabolite maruziyet, EAA açısından deferoksaminmaruziyetinin yaklaşık%54'ü kadar olmuştur. Metabolitin görünen tek üstel eliminasyon yarı ömrü 1.3 saattir.

Klinik çalışmalar


Deferoksamin, beta-talasemi ve transfüzyonel hemosiderozu olan hastalarda başka bir demir şelasyon ajanının (deferasiroks) kullanımını araştıran randomize, bir yıllık bir klinikçalışmada bir komparatör olarak kullanılmıştır. Toplam 290 hasta, haftada 5 gün 20 ila 60mg/kg başlangıç dozlarında subkutan deferoksamin ile tedavi edilmiştir. Çalışmadadeferoksaminin, serum ferritin düzeyleri, karaciğer demir konsantrasyonu ve demir atılımhızı üzerinde doza bağlı bir etkisi olduğu gösterilmiştir.

Deferoksamin aynı zamanda, orak hücre hastalığı ve transfüzyonel hemosiderozu olan hastalarda deferasiroksun kullanımını araştıran ikinci bir açık etiketli, randomize, bir yıllıkçalışmada da bir komparatör olarak kullanılmıştır. Toplam 63 hasta, haftada 5 gün 20 ila 60mg/kg başlangıç dozlarında subkutan deferoksamin ile tedavi edilmiştir. Çalışma sonunda,karaciğer demir konsantrasyonundaki (LIC) ortalama değişim -0.7 mg Fe/g kuru ağırlıkolmuştur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Kısa Ürün Bilgisi'nin diğer bölümlerinde halihazırda yer alanlara ek olarak, reçete yazan için önem arz eden klinik öncesi veri yoktur.

6.

FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Yardımcı madde içermemektedir.

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değil.

Raf ömrü

6.3.

36 ay

6.3. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Ürün hazırlandıktan hemen sonra uygulanmalıdır (tedaviye 3 saat içinde başlanmalıdır).

Garantili aseptik şartlarda hazırlanması halinde ürün, uygulamadan önce en çok 24 saat oda sıcaklığında (25 ° C veya altı) saklanabilir. Hemen kullanılmazsa, kullanımdaki saklamasüreleri ve uygulamadan önceki koşullar kullanıcının sorumluluğundadır. Kullanılmayançözelti atılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kauçuk kapaklı, 7,5 ml'lik renksiz cam flakon 10 flakonluk ambalajlarda sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Kavacık / Beykoz / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

85/73

9. ILK RUHSAT TARTHT/RUHSAT YENILEME TARIHI

ilk ruhsat tarihi: 18.06.1984 Ruhsat yenileme tarihi : 20.11.2009

10. KÜB'ÜN YENILENME TARIHI


İlaç Bilgileri

Desferal 500 Mg Im/iv/sc Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Deferoksamin Metansülfonat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Desferal 500 Mg 10 Flakon
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.