Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bulsef 2g Iv İnfüzyonluk ve Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BULSEF 2 g I.V. infüzyonluk ve enjeksiyonluk çözelti için toz içeren flakon Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde

: Her bir flakon 2 g seftriaksona eşdeğer 2.386 g seftriakson sodyum içerir.

Yardımcı madde:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti tozu.

Beyaz ila sarımsı renkli, kristalimsi toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

BULSEF'e duyarlı patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlar:

- Sepsis,

- Menenjit,

- Dissemine Lyme borreliosis'i (hastalığın erken ve geç evreleri),

- Abdominal enfeksiyonlar (peritonit, safra ve gastrointestinal sistem enfeksiyonları),

- Kemik, eklem, yumuşak doku, cilt ve yara enfeksiyonları,

- İmmün sistem bozukluğuna bağlı enfeksiyonlar,

- Böbrek ve idrar yolları enfeksiyonları,

- Solunum yolları enfeksiyonları, özellikle pnömoni, kulak-burun-boğaz enfeksiyonları, akutbakteriyel komplike olmayan otitis media,

- Gonore dahil olmak üzere genital enfeksiyonlar,

- Preoperatif enfeksiyon profilaksisi.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Standart doz

Yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar:

Normal olarak günde tek doz 1-2 g (24 saatte bir) BULSEF'tir. Ağır vakalarda veya orta derecede duyarlı organizmaların neden olduğu enfeksiyonlarda günde tek doz, 4 g'a çıkabilir.

Tedavi süresi:

Tedavi süresi hastalığın seyrine göre değişir. Genellikle bütün antibiyotik tedavilerinde olduğu gibi, hastanın ateşi düştükten veya bakteriyel eradikasyon sağlandıktan sonra en az 48-72 saatBULSEF tedavisine devam edilmelidir.

Kombine tedavi:

Deneysel koşullar, birçok gram-negatif bakterilere karşı BULSEF ile aminoglikozidler arasında sinerji olduğunu göstermektedir. Bu tür kombinasyonlarda aktivite artışı her zaman kesin olmasada Pseudomonas aeruginosa gibi patojenlerin neden olduğu ciddi ve hayatı tehdit edenenfeksiyonlarda BULSEF ile aminoglikozidler kombine edilebilinir.

Ancak bu iki ilaç, aralarındaki fiziksel geçimsizlik nedeniyle önerilen dozlarda ayrı ayrı uygulanmalıdır.

Menenjit:

Bebek ve çocuklardaki bakteriyel menenjitte tedaviye günde tek doz 100 mg/kg (4 g aşılmamalıdır) ile başlanır. Etken organizmalar belirlenip duyarlılık testleri yapıldıktan sonra,gerekirse doz azaltılabilir. En iyi tedavi sonuçları aşağıdaki tedavi sürelerinde elde edilmiştir:Neisseria meningitidis: 4 günHaemophilus influenzae: 6 günStreptococcus pneumoniae: 7 gün

Lyme borreliosis:

Çocuk ve yetişkinlerde, 14 gün boyunca günde tek doz olarak 50 mg/kg ile en fazla 2 g arasında uygulanır.

Gonore:

Gonore (penisilinaz üreten ve üretmeyen suşlar) tedavisinde İ.M. olarak 250 mg tek doz BULSEF önerilir.

Preoperatif profilaksi:Uygulama şekli:

İntravenöz enjeksiyon: IV enjeksiyon için, BULSEF 500 mg 5 ml, BULSEF 1 g ve 2 g ise 10 ml steril enjeksiyonluk suda çözünür. İntravenöz uygulama 2-4 dakika içinde gerçekleştirilmelidir.

İntravenöz infüzyon: İnfüzyon en az 30 dakika süreyle verilmelidir. İntravenöz infüzyon için, 2 g BULSEF aşağıdaki kalsiyum içermeyen çözeltilerden birinde 40 ml'de çözülür: % 0.9 sodyumklorür, % 0.45 sodyum klorür+% 2.5 dekstroz, % 5.0 dekstroz, % 10.0 dekstroz, % 6.0-10.0hidroksi etil nişasta, % 6.0 dekstran (% 5 dekstroz içinde) ve steril enjeksiyonluk su.

BULSEF çözeltileri muhtemel geçimsizliklerden dolayı diğer antimikrobiyal ilaçları içeren çözeltilerle veya yukarıda listenenlerden farklı çözücülerle karıştırılmamalıdır.

Çökelti oluşabileceğinden; BULSEF flakonları sulandırmak veya sulandırılmış bir flakonu IV uygulama için seyreltmek üzere Ringer çözeltisi veya Hartmann çözeltisi gibi kalsiyum içerençözücüler kullanmayınız. Ayrıca, BULSEF aynı IV uygulama hattında kalsiyum içeren çözeltilerlekarıştırıldığında da seftriakson-kalsiyum çökeltisi. meydana gelebilir. BULSEF bir Y-bölgesinden

* Bu belge, güvenli eleldroniK imza ile imzalanmışta

Belge Dtpafenteral: b'e8l©nffle^fb

tn:h

da :/dab^.lur0lmk.tıöze»aitöşeizamanlı

olarak kalsiyum içeren IV çözeltilerle birlikte uygulanmamalıdır. Ancak, neonatlar dışındaki hastalarda, BULSEF ve kalsiyum içeren çözeltiler infüzyonlar arasında infüzyon hatlarının uygunbir sıvıyla çok iyi yıkanması şartı ile birbirinin ardından sıralı olarak uygulanabilir.

Rekonstitüe çözelti hazırlandıktan sonra oda sıcaklığında 6 saat, + 5°C'de saklanırsa 24 saat süreyle etkinliğini korur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Sadece böbrek fonksiyon bozukluğu olan, karaciğer fonksiyonları normal hastalarda BULSEF dozunu azaltmaya gerek yoktur. Ancak preterminal safhada böbrek yetmezliği olanlarda (kreatininklirensi < 10 ml/dakika) BULSEF dozu günde 2 g'ı aşmamalıdır. Sadece karaciğer hasarı olan,böbrek fonksiyonları normal hastalarda BULSEF dozunu azaltmaya gerek yoktur.

Ciddi böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluklarının bir arada görüldüğü vakalarda, seftriakson plazma konsantrasyonları düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde doz ayarlamasıyapılmalıdır. Diyalize alınan hastalara diyaliz sonrasında supleman olarak ilave dozlara gerekyoktur. Ancak bu hastalarda eliminasyon oranı değişmiş olabileceğinden, doz ayarlamasınıngerekli olup olmadığını belirlemek için serum konsantrasyonları kontrol edilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Yenidoğan, bebek ve 12 yaşından küçük çocuklarda: Aşağıda belirtilen doz şeması günde tek dozda uygulanır.

Yenidoğanlar (14 günlüğe kadar): Günde tek doz 20-50 mg/kg vücut ağırlığı; günlük doz 50 mg/kg'ı aşmamalıdır. Prematüre ve matür bebekler için farklı uygulama gerekli değildir.

Yenidoğanlarda, potansiyel bilirubin ensefalopati gelişme riskini azaltmak için intravenöz dozlar 60 dakikayı geçecek şekilde verilmelidir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

Seftriakson ve intravenöz kalsiyum içeren ürünlerin eş zamanlı olarak yeni doğanlarda (28 gün) kullanımı kontrendikedir. Kalsiyum içeren intravenöz ürünleri kullanan (veya bu ürünlerikullanması beklenen) yeni doğanlarda BULSEF kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3.).

Bebek ve çocuklar (15 günlükten 12 yaşına kadar):

Günde tek doz 20-80 mg/kg.

Vücut ağırlığı 50 kg veya üstünde olan normal çocuklarda normal yetişkin dozu kullanılmalıdır. Akut bakteriyel komplike olmayan otitis media tedavisi için 50 mg/kg dozunda (1g'ı aşmamakkoşuluyla) tek uygulama önerilmektedir (single-shot therapy).

Geriyatrik popülasyon:

Renal ve hepatik bozukluğu , olmayan , geriyatrik . hastalarda, yetişkinler için önerilen dozlar

Belge Dtkullan^^fv : lZW56Q3NRZW56YnUySHY3ZW56YnUyaklU

^ Bıj belge, güvenli elektronık^ımza ile imzalanmıştır. ^»*

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


4.3. Kontrendikasyonlar

• Seftriaksona, sefalosporin sınıfı diğer antibiyotiklere veya bölüm 6.1'de listelenen ilacıniçerdiği yardımcı maddelere karşı aşırı hassasiyeti olan hastalarda,

• Diğer beta-laktam antibiyotiklerine (penisilin, monobaktamlar ve karbepenem) karşı ciddihipersensitivite öyküsü (örn. anafilaktik reaksiyon) olan hastalarda kontrendikedir.

• Seftriakson aşağıdaki durumlarda kontrendikedir;

Postmenstrüel yaşı 41 haftaya kadar (gebelik yaşı+takvim yaşı) olan prematüre yenidoğanlarda* Full term yenidoğanlarda (28 günlüğe kadar):

- Hiperbilirubinemili, sarılıklı veya hipoalbuminemisi ya da asidozu olanlarda bilirubininbağlanması etkilenebileceğinden*,

- İntravenöz kalsiyum tedavisine ihtiyacı olan (veya olması beklenen) ya da kalsiyum içereninfüzyon uygulanacak yenidoğanlarda seftriakson-kalsiyum tuzunun çökelmesi riski nedeniyle(bkz. Bölüm 4.4, 4.8 ve 6.2) kontrendikedir.

*Hiperbilirubinemili yeni doğanlar ve prematüre yeni doğanlar seftriakson ile tedavi edilmemelidir.

İn vitro

çalışmalar seftriaksonun bilirubini serum albümininden ayırabildiğini ve buhastalarda bilirubin ensefalopatisi gelişebileceğini göstermiştir.

Seftriakson ve intravenöz kalsiyum içeren ürünlerin eş zamanlı olarak yenidoğanlarda (28 gün) kullanımı kontrendikedir. Kalsiyum içeren intravenöz ürünleri kullanan (veya bu ürünlerikullanması beklenen) yeni doğanlarda seftriakson kullanılmamalıdır.

Lidokain solüsyonu çözücü olarak kullanıldığında (bkz. Bölüm 4.4), lidokain kontrendikasyonları seftriaksonun intramusküler enjeksiyonu uygulanmadan önce dışlanmalıdır. Bilgi için lidokaininKısa Ürün Bilgi'sine, özellikle “Kontrendikasyonlar” bölümüne bakınız.

Lidokain içeren seftriakson çözeltisi kesinlikle intravenöz olarak uygulanmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Hipersensitivite reaksiyonları


Diğer tüm beta-laktam antibiyotiklerinde olduğu gibi, ciddi ve nadiren ölümcül olabilen hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Ciddi hipersensitivitereaksiyonlarının görülmesi durumunda, seftriakson tedavisi hemen kesilmeli ve gerekli acilönlemler alınmalıdır. Tedaviye başlamadan önce, hastanın seftriakson, diğer sefalosporinler veyadiğer beta-laktam antibiyotiklerine karşı ciddi hipersensitivite öyküsü olup olmadığı tespitedilmelidir. Diğer beta-laktam antibiyotiklerine karşı ciddi olmayan hipersensitivite öyküsü olanhastalara seftriakson dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Ciddi kutanöz yan etkiler (Stevens-Johnson sendromu veya Lyell's sendromu/toksik epidermal nekroliz) bildirilmiştir. Fakat bu etkilerin sıklıkları bilinmemektedir (bkz. Bölüm 4.8).

Kalsiyum içeren ürünlerle etkileşim


Term ve preterm bebeklerin akciğer ve böbreklerinde ölümcül olan seftriakson-kalsiyum

^ Bu belge, güvemi elektronik imza ile imzalanmıştır.''


Belge DcşokekMefii: bikd^lm^tir6 'EnyaaY^ryndeıseftriaksoffive feals^iBmh£arkt^zaımön.^rda ave-fa*k^ydamar

yolu ile verilmiştir. Mevcut bilimsel verilerde, seftriakson ve kalsiyum içeren çözeltiler veya diğer kalsiyum içeren ürünler ile tedavi edilen yetişkinlerde, yenidoğanlardan farklı olarak,intravasküler çökelti oluştuğunu doğrulayan rapor bulunmamaktadır. İn vitro çalışmalar,yenidoğanların diğer yaş gruplarına kıyasla seftriakson-kalsiyum çökeltisi oluşma riskinin dahafazla olduğunu göstermiştir.

28 günlükten büyük hastalarda seftriakson ve kalsiyum içeren ürünler ardışık olarak kullanılabilir. Bu durumda infüzyon yolu uygun sıvılar verilerek iyice yıkanmalıdır. Seftriakson hiçbir yaşgrubunda intravenöz kalsiyum içeren solüsyonlarla aynı anda bir “Y-seti” kullanılarakverilememelidir. Seftriakson Ringer ve Hartmann solüsyonu gibi kalsiyum içeren solüsyonlarlaveya kalsiyum içeren parenteral beslenme solüsyonu ile sulandırılmamalı veya karıştırılmamalıdır.İntravenöz seftriakson ve oral kalsiyum içeren ürünler arasında veya intramusküler seftriakson ileintravenöz veya oral kalsiyum içeren ürünler arasındaki etkileşim konusunda henüz yeterli bilgibulunmamaktadır. Kalsiyum içeren total parenteral nütrisyon (TPN) çözeltileri ile aralıksızinfüzyona ihtiyacı olan hastalarda, sağlık personeli benzer şekilde çökelti oluşturma riskitaşımayan alternatif bir antibiyotik tedavisine geçmeyi düşünebilir. Eğer sürekli olarak parenteralnütrisyon ile beslenecek olan hastalarda seftriakson kullanılması gerekliyse, TPN çözeltisi veseftriakson farklı yerlerdeki farklı infüzyon hattıyla da olsa birlikte kullanılabilir. Alternatif olarak,TPN çözeltisinin infüzyonu seftriakson infüzyonu süresince durdurabilir ve solüsyonlar arasındainfüzyon hattı yıkanabilir (bkz. Bölüm 4.3, 4.8, 5.2 ve 6.2).

Pediyatrik popülasyon:


BULSEF'in yenidoğanlar, bebekler ve çocuklardaki güvenlilik ve etkililiği “Pozoloji ve uygulama şekli” bölümünde açıklanan dozlarla belirtilmiştir (bkz. Bölüm 4.2). Yapılan çalışmalar, bazısefalosporinlerde olduğu gibi seftriaksonun da bilirubini serum albümininden ayırabildiğinigöstermiştir.

BULSEF prematüre ve yenidoğanlarda bilirubin ensefalopatisi oluşma riski nedeniyle kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

İmmün sistem aracılı hemolitik anemi


BULSEF gibi sefalosporin sınıfı antibakteriyel ilaç kullanan hastalarda immün sistem aracılı hemolitik anemi olguları gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Seftriakson tedavisi sırasında, yetişkinlerve çocuklarda ölüm dahil ciddi hemolitik anemi vakaları bildirilmiştir.

Seftriakson tedavisi sırasında anemi görülürse, sefalosporin ile ilişkili anemi tanısı göz önünde bulundurulmalı ve hastalığın etiyolojisi tespit edilene kadar tedavi durdurulmalıdır.

Uzun süreli kullanım


Uzun süreli tedavilerde düzenli aralıklarla tam kan sayımı yapılmalıdır.

Kolit/Duyarlı olmayan mikroorganizmaların çoğalması


Antibiyotik ile ilişkili kolit ve psödomembranöz kolit vakaları seftriakson dahil hemen hemen bütün antibiyotiklerle kullanımda bildirilmiştir ve ciddiyeti hafif ila hayatı tehdit edici düzeydedeğişebilir. Bu nedenle, seftriakson verilmesi sırasında veya sonrasında ishal görülen hastalarda bu

teşhisin düşünülmesi önemlidir (bkz. Bölüm 4.8). Seftriakson ile tedavinin kesilmesi ve Clostridium difficile'nin spesifik tedavisinin uygulanması düşünülmelidir. Peristaltik hareketiinhibe eden tıbbi ürünler kullanılmamalıdır.

duyarlı olmayan mikroorganizmaların neden olduğu

Diğer antibakteriyel ilaçlarla olduğu gibi, süperenfeksiyonlarla karşılaşılabilinir.

Ciddi böbrek ve karaciğer yetmezliği


Ciddi böbrek ve karaciğer yetmezliğinde, güvenlilik ve etkililik açısından yakın klinik izlem önerilir (bkz. Bölüm 4.2).

Seroloji testleriyle etkileşim


BULSEF tedavisi gören hastalarda Coombs testi yalancı pozitif sonuç verebilir. Ayrıca BULSEF galaktozemi testinde yalancı pozitif sonuca neden olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

İdrarda glukoz tayini için kullanılan enzimatik olmayan testlerde de yalancı pozitif sonuç alınabilir. Bu nedenle, BULSEF tedavisi sırasında idrarda glukoz tayini enzimatik testlerleyapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Seftriakson varlığında, bazı kan glukoz ölçüm cihazlarından elde edilen veriler olduğundan daha düşük değerde gözükebilir. Her ölçüm cihazı için kullanma talimatlarına bakınız. Gerektiğindealternatif test metodu kullanılmalıdır.

Antibakteriyel spektrum


Seftriakson sınırlı antibakteriyel aktivite spektrumuna sahiptir ve patojen tespit edilmedikçe bazı enfeksiyonların tedavisinde tek başına kullanılması uygun olmayabilir (bkz. Bölüm 4.2).Seftriaksona dirençli olan organizmalar dahil şüpheli patojenlerden oluşan polimikrobikenfeksiyonlarda, ilave bir antibiyotik kullanılması düşünülmelidir.

Lidokain kullanımı


Lidokain çözeltisinin çözücü olarak kullanıldığı durumlarda, seftriakson çözeltisi sadece intramusküler olarak uygulanmalıdır. Ürün kullanılmadan önce lidokain kontrendikasyonları,uyarıları ve lidokainin Kısa Ürün Bilgisi'nde geçen ilgili diğer bölümler göz önündebulundurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Lidokain çözeltisi kesinlikle intravenöz olarakuygulanmamalıdır.

Safra taşı oluşumu


Sonogramda gölgeler gözlenirse, kalsiyum-seftriakson çökeltisi olma olasılığına dikkat edilmelidir. Safra kesesi sonogramında safra taşıyla karıştırılan gölgeler belirlenmiştir ve günde 1g ve üzeri dozda kullanılan seftriakson vakalarında daha sık gözlenmiştir. Özellikle pediyatrikpopülasyonda kullanımında dikkatli olunmalıdır. Bu çökeltiler seftriakson tedavisininkesilmesinden sonra kaybolur. Kalsiyum-seftriakson çökeltisi semptomlarla seyrek olarak ilişkiliolmuştur. Semptomatik vakalarda, cerrahi olmayan, konservatif tedavi önerilir ve hekim BULSEF

* ^Bu belge

Belge Do

Safra stazı


BULSEF ile tedavi gören hastalarda safra tıkanmasına bağlı olması muhtemel pankreatit vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Hastaların çoğunda, daha önceden uygulanmış majör bir tedavi,şiddetli hastalık ve total parenteral beslenme gibi safra stazı ve safra çamuru gibi durumlaroluşturabilecek risk faktörleri bulunmakta idi. BULSEF'in safra çökelmesiyle ilişkili, etkisi veyakofaktör rolü gözardı edilmemelidir.

Böbrek taşı oluşumu


Seftriaksonun kesilmesiyle geri dönüşümlü olan böbrek taşı oluşumu vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Semptomatik vakalarda, sonografi uygulanmalıdır. Böbrek taşı veya hiperkalsiüriöyküsü olan hastalarda, hekimin yarar-risk değerlendirmesinden sonra ilacın kullanılmasıdüşünülmelidir.

Bu tıbbi ürün her bir flakonda 165.9 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Çökelti oluşabileceğinden; BULSEF flakonları sulandırmak veya sulandırılmış bir flakonu IV uygulama için seyreltmek üzere Ringer çözeltisi veya Hartmann çözeltisi gibi kalsiyum içerençözücülerle beraber kullanmayınız. Ayrıca, BULSEF aynı IV uygulama hattında kalsiyum içerençözeltilerle karıştırıldığında da seftriakson-kalsiyum çökeltisi meydana gelebilir. BULSEF bir Y-bölgesinden parenteral beslenme gibi sürekli kalsiyum içeren infüzyonlar da dahil olmak üzere eşzamanlı olarak kalsiyum içeren IV çözeltilerle birlikte uygulanmamalıdır. Ancak, yenidoğanlardışındaki hastalarda, BULSEF ve kalsiyum içeren çözeltiler infüzyonlar arasında infüzyonhatlarının uygun bir sıvıyla çok iyi yıkanması şartı ile, birbirinin ardından sıralı olarakuygulanabilir. Yetişkin ve göbek bağından alınan yenidoğan plazması kullanılarak yapılan

in vitro

çalışmalar, yenidoğanlarda seftriakson-kalsiyum çökeltisi oluşma riskinin daha fazla olduğunugöstermiştir (bkz. Bölüm 4.2, 4.3, 4.4, 4.8 ve 6.2).

Oral antikoagülanlarla eş zamanlı kullanımı anti-K vitamini etkisini ve kanama riskini arttırabilir. Uluslararası Düzeltme Oranı (INR) sık sık takip edilmeli ve seftriaksonla tedavi sırasında vesonrasında anti-K vitamini etkili ilacın pozolojisi bu doğrultuda ayarlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Sefalosporinlerle birlikte kullanıldığında aminoglikozidlerin renal toksisitesinde potansiyel bir artış olduğu konusunda çelişkili veriler mevcuttur. Klinik uygulamada, aminoglikozidseviyelerinin (ve böbrek fonksiyonlarının) izlenmesi bu gibi durumlarda önerilir.

İn vitro

bir çalışmada, kloramfenikol ve seftriakson kombinasyonunun antagonist etki gösterdiği saptanmıştır. Klinik ilişkisi bilinmemektedir.

Seftriakson ile oral kalsiyum içeren ürünlerin veya intramusküler yolla uygulanan seftriakson ile kalsiyum içeren ürünlerin (intravenöz veya oral) arasında etkileşim olduğuna dair veribulunmamaktadır.

;lik-titck-ebys

Belge Do

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, seftriakson da galaktozemi testinde yalancı pozitif sonuca neden olabilir.

Benzer şekilde, idrarda glukoz tayini için kullanılan enzimatik olmayan testlerde de yalancı pozitif sonuç alınabilir. Bu nedenle, seftriakson tedavisi sırasında idrarda glukoz tayini enzimatik testlerleyapılmalıdır.

Şimdiye kadar, yüksek doz seftriakson ile potent diüretiklerin (örneğin, furosemid) aynı anda uygulanması sonucu herhangi bir böbrek fonksiyon bozukluğuna rastlanmamıştır.

Probenesidin eş zamanlı verilmesi ile seftriaksonun eliminasyon hızı azalmamaktadır.

Seftriakson hormonal kontraseptiflerin etkinliğini istenmeyen biçimde etkileyebilir. Bu nedenle, tedavi sırasında veya tedaviyi takip eden ilk ay destekleyici ve hormonal olmayan kontraseptifönlemlerin kullanılması önerilmelidir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda BULSEF kullanımına ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Ancak, seftriaksonun hormonal kontraseptif ilaçların etkinliği üzerinde ters etki gösterme olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, hastalara seftriakson tedavisi sırasında veya tedaviyi takip eden ilk aydestekleyici ve hormonal olmayan kontraseptif önlemlerin kullanılması önerilmektedir.

Gebelik dönemi

Seftriakson plasentadan geçer. Hamile kadınlarda seftriakson kullanımı ile ilgili sınırlı veri mevcuttur. Hayvanlarda yürütülen üreme çalışmaları embriyonal/fetal, perinatal ve postnatalgelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz.Bölüm 5.3). Hamilelik döneminde ve özellikle gebeliğin ilk trimesterinde, seftriakson yalnızcaanneye sağlayacağı potansiyel yarar, riskten fazla ise kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Seftriakson anne sütüne az miktarda geçer. Terapötik dozlarda verilen seftriaksonun bebeği etkilemesi beklenmemektedir. Fakat ishal ve mukoz membranlarda mantar enfeksiyonu oluşmariski dışlanamaz. Sensitizasyon olasılığı hesaba katılmalıdır. Emzirmenin durdurulupdurdurulmayacağına ya da BULSEF tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedavidenkaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından riski ve BULSEFtedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite:

Üreme çalışmaları, erkek ve kadın fertilitesi üzerinde zararlı etkileri olduğunu göstermemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BULSEF ile tedavi sırasında araç ve makine kullanımım etkileyebilecek istenmeyen etkiler (örn., sersemlik) görülebilir (bkz. Bölüm 4.8). Hastaların araç ve makine kullanırken dikkatli olmalarıönerilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

BULSEF ile ilgili en sık bildirilen istenmeyen etkiler eozinofili, lökopeni, trombositopeni, diyare, döküntü ve karaciğer enzimlerinde yükselmedir.

Seftriakson ile ilgili advers reaksiyonların sıklığı, klinik çalışmalardan elde edilen veriler kullanılarak belirlenmiştir.

İstenmeyen etkiler sıklık açısından aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); bilinmiyora (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Genital bölgede mikoz Seyrek: Psödomembranöz kolitbBilinmiyor: Süperenfeksiyonb

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın: Eozinofili, lökopeni, trombositopeni Yaygın olmayan: Granülositepeni, anemi, kaogülopatiBilinmiyor: Hemolitik anemib, agranülositoz

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaktik şok, anafilaktik reaksiyon, anafilaktoid reaksiyon, aşırı duyarlılıkb

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş ağrısı ve baş dönmesi (sersemlik hissi)

Bilinmiyor: Konvülsiyon

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Bilinmiyor: Vertigo

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek: Bronkospazm

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Yumuşak dışkı, ishalbelge,güve„Helektromk>mzaüe>mzala„m>şür.

Yaygın olmayan: Bulantı, kusma

Bilinmiyor: Pankreatitb, stomatit, glossit

Hepato-bilier hastalıkları

Yaygın: Karaciğer enzimlerinde artış Bilinmiyor: Safra taşıb, kernikterus

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Raş Yaygın olmayan: PruritSeyrek: Ürtiker

Bilinmiyor: Stevens Johnson sendromub, toksik epidermal nekrolizb, eritema multiforme, akut generalize eksantematöz püstülöz

Böbrek ve idrar hastalıkları

Seyrek: Glukozüri, hematüri

Bilinmiyor: Oligüri, renal presipitasyon (geri dönüşümlü)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın olmayan: Flebilit, enjeksiyon bölgesinde ağrı, pireksi Seyrek: Ödem, ürperme

Laboratuvar bulguları

Yaygın olmayan: Serum kreatininde artış

Bilinmiyor: Coombs testinde yalancı pozitif sonuçb, galaktosemi testinde yalancı pozitif sonuçb, glukoz tayininde kullanılan enzimatik olmayan testlerde yalancı pozitif sonuçb

a Pazarlama sonrası veriler. Bu reaksiyonlar belirsiz bir büyüklüğe sahip bir popülasyondan gönüllülük esasına dayalı olarak raporlandığından bunların sıklığını güvenli bir şekilde belirlemekmümkün değildir (bu nedenle bilinmiyor olarak sınıflandırılmıştır).b Bkz. Bölüm 4.4

Seçili advers reaksiyonları tanımlanması

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar


Seftriakson kullanımından sonra bildirilen diyare Clostridium difficile ile ilişkili olabilir. Uygun sıvı ve elektrolit yönetimi yapılması gerekir (bkz. Bölüm 4.4).

Seftriakson-kalsiyum tuzu çökeltisi


İntravenöz seftriakson ve kalsiyum ile tedavi edilen pre-term ve term yenidoğanlarda (<28 gün) seyrek olarak ciddi ve bazı vakalarda ölümcül olan advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Otopsisonrası, akciğer ve böbreklerde seftriakson-kalsiyum- çökeltileri gözlenmiştir. Yenidoğanlardaçökelti oluşma riskinin yüksek olması, kan hacminin düşük ve yetişkinlere göre seftriakson yarıömrünün daha uzun olmasından kaynaklanmaktadır (bkz. Bölüm 4.3, 4.4 ve 5.2).

Çoğunlukla yüksek doz (örn. >80 mg/kg/gün ya da toplam 10 g'ı aşan dozlar) seftriakson ile tedavi edilen ve diğer risk faktörleri olan (örn. dehidrasyon, yatalak olma) çocuklarda idraryolunda seftriakson çökeltisinin oluştuğu vakalar raporlanmıştır. Bu durum asemptomatik veyasemptomatik olabilir ve üreteral obstrüksiyon ve postrenal akut böbrek yetmezliğine nedenolabilir. Fakat sefriaksonun kesilmesiyle birlikte genellikle geri dönüşümlüdür (bkz. Bölüm 4.4).

Özellikle önerilen standart dozdan yüksek miktarda doz ile tedavi edilen hastaların safra keselerinde seftriakson kalsiyum tuzu çökeltisi gözlenmiştir. Yapılan prospektif çalışmalar,çocuklarda intravenöz uygulamayla gözlenen çökelme insidansı (bazı çalışmalarda %30'unüzerinde) değişkenlik göstermiştir. Bu insidans yavaş infüzyon hızı (20-30 dakika) ile azalır. Buetki genellikle asemptomatiktir fakat ağrı, bulantı ve kusma gibi klinik semptomlar seyrek olarakçökeltiye eşlik etmiştir. Bu tür vakalarda semptomatik tedavi önerilmektedir. Çökelmeseftriaksonun kesilmesi sonrası genellikle geri dönüşümlüdür (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımında, bulantı, kusma veya diyare görülebilir. İlaç konsantrasyonu hemodiyaliz veya periton diyaliziyle azaltılamaz. Spesifik bir antidot bulunmamaktadır. Doz aşımı tedavisisemptomatik olmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer beta-laktam antibiyotikleri (3. Kuşak sefalosporinler)

ATC kodu: J01DD04

Etki mekanizması


Seftriakson, penisilin bağlayan proteinlere (PBP'ler) bağlanarak hücre duvarı sentezini inhibe eder. Hücre duvarı biyosentezinin (peptidoglikan) bozulması, hücre lizisine ve bakteri hücresininölmesine neden olur.

Direnç


Seftriaksona karşı oluşan bakteriyel direnç aşağıdaki mekanizmalardan biri veya daha fazlasıyla ilişkili olabilir.

• Bazı aerobik gram-negatif bakteri türlerinde indüklenebilen veya baskılanması önlenengeniş spektrumlu beta-laktamazlar, karbapenemazlar ve Amp C enzimleri dahil beta-laktamazlar tarafından hidrolizi

Seftriaksonun penis^nefeağ^yanıfikotein^e af

Ğ^

i6sinin azalması

Belge Do

• Bakteriyel efluks pompaları

Duyarlılık testi sınır değerleri


Minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) sınır değerleri Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri Komitesi (EUCAST) tarafından aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Patoj en

DİUisyoiı testi (MİK. mg/L)

Duyarlı

Dimııçli

Ente} ohacteı iaceae


<1

>2

Staphyhcoccıısspp.

a

a

Stjeptococcıısipp. (A. B, C ve G gruplan)

b

b

StJ eptococcus pneutnoniüe


<0.5^


>2

Viridan^ı gnıbu streptokoklar

<0.5

>0.5

Haemophilııs injluenıae


<0.12"

>0.12

Mora:xella catau-halis


<1

>2

Neûseûa gonotrhoeae


<0.12

>0.12

Neis^efia fneningitidis


<0.12"

>0.12

Türlerle ilgili olmayan

<1"

>2

a. Sefoksitin duyarlılığından çıkarılan sonuçlar

b. Penisilin duyarlılığından çıkarılan sonuçlar

c. Seftriakson minimum inhibitör konsantrasyonunun duyarlılık sınır değerinin üzerinde olanizolatlar seyrek olarak görülür. Sınır değerinin üzerinde bulunduğu durumlarda test tekrarlanmalıve doğrulanırsa referans laboratuara gönderilmelidir.

d. Günlük 1 x 1g ve en az 1 x 2g'lık yüksek doz intravenöz yolla uygulandığında bulunan sınırdeğeri

Spesifik patojenlere karşı klinik etkililik


Kazanılmış direncin prevalansı coğrafik olarak ve seçilen türler için zamana göre değişiklik gösterebilir ve özellikle ciddi enfeksiyonların tedavisinde direnç ile ilgili yerel bilgiistenir.Gerektiğinde, lokal direnç prevalansının seftriaksonun bazı tip enfeksiyonlardakullanımının şüpheli olduğu durumlarda uzman tavsiyesi araştırılmalıdır.

Yaygın olarak duyarlı türler

Gram-pozitif aeroblar

Staphylococcus aureus

(metisiline duyarlı)£

Koagülaz negatif

StaphylococcusStreptococcus pyogenesStreptococcus pyogenes

(A grubu)

Streptococcus agalactiae

(B grubu)

Streptococcus pneumoniaeGram-negatif aeroblarBorrelia burgdorferi

,, , ,,

^

Haemophilus influenzae


Haemophilus parainfluenzae M^^axella catarrhalisNeisseria gonorrhoeaNeisseria meningitidisProteus mirabilisProvidencia sppTreponema pallidumKazanılmış direncin problem oluşturabileceği türler

Gram-pozitif aeroblar

Staphylococcus epidermidis+


Staphylococcus haemolyticus+


Staphylococcus hominis+


Gram-negatif aeroblar

Citrobacter freundiiEnterobacter aerogenesEnterobacter cloacaeEscherichia coli%


Klebsiella pneumoniae%


Klebsiella oxytoca%


Morganella morganii Proteus vulgarisSerratia marcescensBacteroides spp.


Fusobacterium spp.


Peptostreptococcus spp.


Clostridium perfringensDoğal olarak dirençli organizmalar

Gram-pozitif aeroblar

Enterococcus spp.


Listeria monocytogenesAcinobacter baumanniiPseudomonas aeruginosaStenotrophomonas maltophiliaClostridium difficile

Diğer:

Chlamydia spp.


Chlamydophila spp.


Mycoplasma spp.


^ ^ ^Bu belge

Belge

T>Legi&n&Ma

ispp.jQ3NRZW56YnUySHY3ZW56YnUyaklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Ureapla^^a u^ealyticu^


£ Metisiline dirençli tüm stafilokok türleri seftriaksona dirençlidir.

+ En az bir bölgede direnç oranı %50'den büyüktür.

% Geniş spektrumlu beta-laktamaz üreten suşlar daima dirençlidir5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim

:

İntramusküler uygulama


İntramusküler enjeksiyonu takiben gözlenen seftriaksonun ortalama pik plazma seviyesi aynı dozda intravenöz yolla uygulandıktan sonra gözlenen seviyenin yaklaşık olarak yarısıdır.

İntramüsküler, tek doz 1 g'lık uygulamadan sonraki 2-3 saat içinde ulaşılan maksimum plazma konsantrasyonu 81 mg/litre'dir.

İntramusküler uygulamadan sonra plazma konsantrasyonu-zaman eğrisinin altında kalan alan, aynı dozda intravenöz uygulamadan sonra elde edilen alana eşittir.

İntravenöz uygulama


İntravenöz bolus enjeksiyondan sonra seftriaksonun ortalama pik plazma seviyesi, 500 mg ve 1 g'lık dozu takiben sırasıyla yaklaşık olarak 120 mg/L ve 200 mg/L'dir. 500 mg, 1 g ve 2 gseftriakson, intravenöz infüzyon ile uygulandıktan sonra plazma seftriakson seviyeleri sırasıylayaklaşık 80, 150 ve 250 mg/l olarak belirlenmiştir.

Dağılım

;

Seftriaksonun dağılım hacmi 7-12 litredir. Etken patojenlerin çoğunun minimum inhibisyon konsantrasyonunun üzerindeki seviyelerde akciğer, kalp, safra yolu/karaciğer, tonsillalar, ortakulak ve nazal mukoza, kemik, serebrospinal, plevra, prostat ve sinovyal sıvılarda tespit edilir.Tekrarlı uygulamada ortalama pik plazma konsantrasyonlarında (Cmaks) %8-15'lik bir artışgörülür. Uygulama yoluna bağlı olarak çoğu durumda 48-72 saat içinde kararlı duruma erişilir

Belirli dokulara penetrasyonu


Seftriakson meninkslere penetre olur. Penetrasyon, menenjitte en yüksek seviyededir. Serebrospinal sıvıda ölçülen seftriaksonun ortalama pik konsantrasyonlarının, menenjit olmayanhastalardaki plazma seviyeleri %2 iken bakteriyel menenjitli hastalardaki plazma seviyelerinin%25'e kadar çıktığı bildirilmiştir. Serebrospinal sıvıdaki seftriakson doruk konsantrasyonlarınaintravenöz enjeksiyondan yaklaşık 4-6 saat sonra ulaşılır.

Seftriakson plasentadan geçer ve anne sütünde düşük konsantrasyonlarda bulunur (bkz. Bölüm 4.6).

Proteinlere bağlanma


Seftriakson albümine geri dönüşümlü olarak, bağlanır. .Plazma proteinlerine bağlanma oranı, 100

ım±dile imzalanmıştır. ^

Belge Dtmg/l'ninıaltındafe^NplazmBıikoKâantrasyıonlaronda y8klaşıkiı%9&ıt^fps®ağlanm» , doygunluğa- ö^şır ve

bağlı seftriakson oranı konsantrasyon arttıkça azalır (300 mg/l'nin üzerindeki plazma konsantrasyonlarında %85'e kadar).

Biyotransformasyon

:

Seftriakson sistematik olarak metabolize edilmez, fakat bağırsak florası tarafından inaktif metabolitlere dönüştürülür.

Eliminasyon

:

Seftriaksonun (bağlı ve serbest) total plazma klerensi 10-22 ml/dakika'dır. Renal klerens 5-12 ml/dakikadır. Seftriaksonun %50-60'ı değişmemiş olarak idrarla (tamamına yakını glomerülerfiltrasyon ile), %40-50'si ise değişmemiş olarak safrayla atılır. Seftriaksonun yetişkinlerdeeliminasyon yarı-ömrü yaklaşık 8 saattir.

Doğrusallık/ doğrusal olmayan durum

:

Seftriaksonun farmakokinetigi lineer değildir.

Toplam ilaç konsantrasyonu bazında eliminasyon yarı-ömrü hariç, tüm temel farmakokinetik doz ile orantısal olarak daha az artacak şekilde doza bağımlıdır. Doğrusal olmayan durum plazmaproteinlerinin doygunluğa ulaşmasından dolayı oluşur ve bu nedenle serbest (bağlı olmayan)seftriakson için değil, total plazma seftriakson seviyeleri için gözlenir.

Hastalardaki karakteristik özellikler:

Yaşlı hastalar

:

75 yaşın üstündeki yaşlı hastalarda ortalama eliminasyon yarı ömrü genç yetişkinlerle karşılaştırıldığında genellikle 2-3 kez daha uzundur.

Pediatrik popülasyon:


Yeni doğan bebeklerde seftriakson yarı ömrü uzamıştır. 14 günlüğe kadar olan yenidoğanlarda azalmış glomerüler filtrasyon hızı ve protein bağlanmasının bozulması gibi faktörlerleseftriaksonun serbest fraksiyonu artabilir. Çocukluk dönemi boyunca yarı-ömür yenidoğanlaraveya yetişkinlere göre daha düşüktür.

Toplam seftriaksonun plazma klerensi ve dağılım hacmi, yenidoğanlar, bebekler ve çocuklarda yetişkinlere göre daha yüksektir.

Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar:


Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda, seftriaksonun farmakokinetik özelliklerinde eliminasyon yarı-ömrünün hafif düzeyde uzaması ile (2 katından daha az) ciddi böbrek yetmezliğiolan hastalarda dahi çok az değişiklik gözlenir.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda yarı-ömrün göreceli olarak daha az artması, protein bağlanmasında azalmaya ve toplam seftriakson miktarının böbrek dışındaki yollarla atılımınınartmasına neden olarak böbrek dışı atılımda dengeleyici bir artışın olmasıyla açıklanır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, renal klerenste dengeleyici bir artış olması nedeniyle seftriaksonun eliminasyon yarı-ömrü artmaz. Bunun sebebi, plazmadaki serbest seftriaksonfraksiyonunun toplam ilaç klerensinde gözlemlenen paradoksikal artışa katkı sağlaması ve toplamklerensle paralel olarak dağılım hacminin artmasıdır.

Farmakokinetik/farmakodinamik ilişkiler:


Diğer beta-laktam antibiyotiklerinde olduğu gibi, in vivo etkililik ile en iyi korelasyonu gösteren farmakokinetik-farmakodinamik indeks, bağlı olmayan konsantrasyonun bireysel hedef türler (%T> MİK) için seftriaksonun minimum inhibitör konsantrasyonunun (MİK) üzerinde kalan dozaralığının yüzdesidir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan çalışmalarından elde edilen verilerde, yüksek doz seftriakson kalsiyum tuzunun köpek ve maymunların safra keselerinde geri dönüşümlü olarak konkrement ve çökelti oluşumuna yolaçtığına dair kanıt bulunmaktadır. Hayvan çalışmalarında üreme toksisitesi ve genotoksisitegözlendiğine dair kanıt bulunmamaktadır. Seftriakson ile karsinojenite çalışmaları yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Literatürlerde seftriaksonun amsakrin, vankomisin, flukonazol, aminoglikozidler ve labetalol ile geçimsiz olduğu bildirilmiştir.

Seftriakson içeren çözeltiler bölüm 6.6'da bahsedilen çözücüler haricinde diğer ajanlar ile karıştırılmamalı veya diğer ajanlara eklenmemelidir. Özellikle, kalsiyum içeren seyrelticilerçökelti oluşturabileceğinden (örneğin Ringer çözeltisi veya Hartmann çözeltisi) seftriaksonflakonlarını rekonstitüe etmek için veya rekonstitüe edilmiş bir flakonu i.v. uygulama için dahafazla seyreltmek için kullanılmamalıdır. Seftriakson total parenteral nütrisyon solüsyonları dahilkalsiyum içeren çözeltiler ile karıştırılmamalı veya aynı anda uygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.2,

4.3. 4.4 ve 4.8).

6.3. Raf ömrü

48 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Sulandırılmadan önce 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklanmalıdır. Sulandırıldıktan sonra 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanırsa 6 saat, + 5°C'de saklanırsa24 saat süreyle etkinliğini korur.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, ağzı bromobütil kauçuk tıpa üzerine Alüminyum metal kapüşon ile kapatılmış şeffaf

Hu Delge, güvenil elektronik imza ile imzalanmıştır. ^^**

Belge DtplastikoPioiipf®pBİenwflip»offH^apaklııuföaksiz 25 igOTKltkdrTipttpl:Hvw©amdy£lakongiveitc10ysml 'lik

enjeksiyonluk su içeren Tip I cam ampul (1 flakon + 1 ampul). Ayrıca 10 flakonluk hastane ambalajı da mevcuttur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ile “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Çözeltilerin renkleri, konsantrasyon ve saklanma sürelerine bağlı olarak açık sarı ile bal rengi arasında değişir. Solüsyonun renginin değişmesi ilacın etki ve toleransını etkilemez.

Enjeksiyonluk/infüzyonluk çözeltinin hazırlanması

Hazırlanan çözeltilerin hemen kullanılması önerilir.

İntravenöz enjeksiyon:

0.5 g BULSEF 5 ml enjeksiyonluk su veya 1 g BULSEF 10 ml enjeksiyonluk su içerisinde çözülmelidir. Enjeksiyon 5 dakika içinde doğrudan damar içine veyaintravenöz infüzyon yolu ile uygulanmalıdır.

İntravenöz infüzyon:

2 g BULSEF aşağıdaki kalsiyum içermeyen çözeltilerden birinin 40 ml'sinde çözülmelidir:

%5-%10 Dekstroz enjeksiyon BP, Sodyum klorür enjeksiyon BP, %0.45 Sodyum klorür enjeksiyon+ %2.5 Dekstroz enjeksiyon, %5 Dekstroz enjeksiyon BP içinde %6 Dekstran, %6-10Hidroksietil nişasta infüzyon. İnfüzyonlar en az 30 dakika süreyle verilmelidir (bkz. Bölüm 6.2).

Yenidoğanlarda, potansiyel bilirubin ensefalopati gelişme riskini azaltmak için intravenöz dozlar 60 dakikayı geçecek şekilde verilmelidir.

İntravenöz enjeksiyon için konsantrasyon: 100 mg/ml

İntravenöz infüzyon için konsantrasyon: 50 mg/ml (ilave bilgi için bkz. Bölüm 4.2)

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaçları Ltd. Şti.

Bağcılar/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2015/781

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 17.09.2015 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Bulsef 2g Iv İnfüzyonluk ve Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Seftriakson Sodyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.